A kanadai kormányfő szerint az euróövezet vezetői kifutnak az időből

2012 június 6 8:49 de.7 hozzászólás

Stephen Harper miniszterelnök szerint komoly strukturális hibáktól szenved az euró. A közös fizetőeszköz, illetve az ahhoz tartozó intézmények eleve nem lehetnek olyan erősek mint a nemzeti valutával rendelkező kormányokra támaszkodó szervezetek. Amennyiben az euróövezet vezetői nem lépnek az elkövetkező hetek során, a közös fizetőeszköz „kicsúszhat a kifutópályáról”–érvelt a kanadai kormányfő egy, a CBC kanadai közszolgálati televíziónak adott interjúban.  Stephen Harper leginkább azt hiányolja, hogy miközben immár négy éve tart a gazdasági krízis, az unió a mai napig nem volt képes arra, hogy határozott megoldást találjon a gyenge versenyképesség, a magas munkanélküliség és a magas állami eladósodás problémáira. „De még konkrét tervek sem születtek az elkövezkező hónapokban elő álló szituációk kezelésére”–mondta Harper, utalva Görögország, vagy más tagállam esetleges kilépéséből az euróból, illetve a zóna esetleges felbomlására. A kanadai kormányfő úgy látja,  hogy 2008 óta az EU kizárólag „rövid távú” megoldásokkal kerülte el a pénzügyi katasztrófát.

„Kellenek hosszú távú tervek. Nem várhatjuk meg a görög választásokat. Nem engedhetjük meg  azt, hogy egy görög választás döntse el az egész világgazdaság sorsát. Ez egész egyszerűen senki számára sem fair megoldás”–fogalmazott Harper. A kormányfő a 2008-2009 közti amerikai válságkezelést emelte ki követendő példaként. Két egymást követő amerikai elnök döntött úgy, hogy az ország minden erejét a válság megoldására fordítja. A kormány megmentett számos bankot és tőke injekcióval fölpörgötte a gazdaságot, javította a versenyképességet. Ugyanakkor természetesen növelte az államadósságot.

„Aggódom. Egyre inkább törékeny helyzetben találjuk magunkat. És hamarosan eljuthatunk arra pontra, amikor már nem lesznek elegendőek az eddig bevett ideiglenes, rövidtávú megoldások”–mondta Harper és jelezte, hogy Kanada is érintve lenne egy esetleges euró összeomlásban.

Harper szerint a nemzeti valutával rendelkező kormányzati intézmények eleve erősebbek mint a közös fizetőeszközre támaszkodók, hiszen „robusztusabb” lépésekkel tudják biztosítani a fiskális regulációt és a hatékony monetáris politikát.  

A kanadai miniszterelnök szerint most már fiskális integrációra lenne szükség, másképpen az unió egyedüli alternativája, hogy országonként bomlik szét az euróövezet, ahogy egymás után kiesnek az eurós tagállamok.

Harper II. Erszébet királynő gyémánt jubileumára utazott Európába. David Cameron brit kormányfővel, valamint Francois Hollande francia elnökkel is találkozik.

7 hozzászólás

 • Bencsics Klára

  Köszönjük ezt az értelmes beszámolót!

 • Egy egész kontinens fizessen a semmirekellő bankároknak, ezt végig verve mindenáron, ha emberek miliióit is taszítják öngyilkosságba. Szép álom… Egy világháború már volt a bankárok miatt, ha így folytatódik, nem kell sokáig várni egy újabbért. Csak ebben a háborúban majd már nem tudnak milliárdokat legyikoltatni a pénz nevében, ugyanis a háború célpontjai a központi banki intézmények lesznek remélhetőleg.

 • Bencsics Klára

  Van benne valami! A Wall Street-i tüntetés a télen kezdeti jele volt egy anarchisztikus mozgalomnak!( komcsi?)

 • Hát igen a bankárok,milliárdosok sokat „tettek”azért,hogy az emberek milliói tönkremenjenek(válság)
  Az EU-IMF-t is ők uralják,a válságból is nyertek és sokan a hazájuknak is ártottak,mint Soros,aki sokáig
  nem is mert hazajönni.Remélem nálunk nem lesz euró,mert ha szegények is vagyunk(persze nem mindenki!!!)
  még nem tudtak leigázni.Mi soha nem voltunk igazán függetlenek,de bízom benne,hogy egy ilyen kis országnak
  is talán van jobb jövője,mint amit ezek és a hazánkat az EU-ban „képviselő”?áruló baloldal szán nekünk.
  Csak már unlamas,hogy a politikai elnyomás után egy ugyanolyan erkölcstelen gazdasági elnyomást gyakorolnak
  velünk szemben.Amerika és Anglia ezért könnyebben beszél,szerencsés helyzetben van.

 • Szánalmas, amikor betanult szövegekkel érvel valaki és nem a maga által kialakított, a tények ismerete után, mások számára is ismételhető módszerekkel leszűrt véleményt mond, ami megállja a helyet, amikor logikai próbára teszik. Misztikus,kapzsi bankárok, rabszolgasorba döntő IMF és EU pontosan ilyen mesék, amik elvakítják a hívőket, hogy ne lássák a társadalom gazdasági felépítését a mozgató erejét a kapitalista rendszernek, így ne ismerhessék fel a kormányaik hozzáértésének és tehetetlenségének teljes hiányát.
  .
  Minden demagóg ugyanazt teszi. Parasztvakítással hívőket teremt, könnyen elhihető hazugságokkal. A Kelet-Európai országok népessége különösen jó erre, mert az emberek túlnyomó része soha nem vette a fáradságot, hogy a gazdasági élet működését, a tőke teremtést, a részvénytársaságok felállását, rendszerét megértse. Ezt használja ki az felső tízezer, aki gyorsan megszerezte az ismeretet és kihasználta az alkalmat, hogy meggazdagodjon az átlag emberek lustaságából.
  .
  Magyarország nem kapitalista ország, a környező országok sem. Államilag irányított privát gazdaság, ahol a kormányhoz közeli, korrupt és gátlástalan nyalizók gazdagodhatnak csak meg. A lakosság nem vásárol részvényeket a vállalatokban, nincs új vállalatok kapitalizációjához IPO, ezért a külföldi töke vásárolta meg az üzletek 60-65%-át. A kormányok maguk adták el a népet a külföldi tökének, agymosással az emberekben fenntartva a kapitalizmust, a tökét, a bankszektort, mint mumust és misztikus ellenséget. Azt kellene megtanulni mindenkinek, hogy amit az állam támogat, az az államnak tartozik és nem a népnek. Amíg az egyházak, a művészet, a média állami támogatásból él, addig csak annyi lehet demokrácia, amennyit az állam megenged. Hogy ezután a cenzúra és az igazságszolgáltatás, az oktatás, a hirdetések, a közvélemény-kutatás és a privát TEK hadsereg is a Viktátort szolgálja, az különösen élvezetes lehet a Békemenetes magyaroknak, hiszen erre szavaztak, nem?
  .
  Ki a cionista bankár? Nem a vezérigazgató, hiába keres évente $120 milliót, nem az osztályvezetők, akik keresnek $10-40 milliót. A cionista bankár az az öt és fél millió ember akinek a pénze a bankban van és azt akarja, hogy biztonságban legyen, kamatozzon és az a négy millió ember, akinek részvénye van a bankban. Én vagyok akkor a cionista bankár, mert 1100 Bank of America részvényem van és 400 Chase Bank részvényem is? Az biztos, hogy nem veszteséget akarok, hanem nyereséget és a negyedévenkénti jutalékot. Ezekből élnek meg az emberek milliói, ez egészíti ki a nyugdíjakat. Én vagyok a cionista bankár, akinek a csekkszámlája és a bankszámlája a fenti bankokban van? Amikor beteszem a pénzemet, biztos akarok lenni, hogy amikor kiírom a csekket, azt ki is fizeti a bank, nem veszti el közben, nem veszi el egy kis falusi focista, mint a magánnyugdíjpénztárak 3,600 milliárdját, az emberek magánvagyonát. Nálunk a lótolvajokat is azonnal felakasztották közel egy évszázadig, nemhogy százezrek rablóját! Nagyon bolond lett a magyar emberek 2/3-a.
  .
  Az IMF ellenség? Idióta aki ezt elhiszi. Pedig az IMF működésének minden perce nyilvános, mindent el lehet olvasni az Interneten. Én el is olvastam az elemzéseket, tanácskozások jegyzőkönyveit, a Gyurcsány kormány kérvényét és megállapodását, ami alig három oldal, ha jól emlékszem. Nem az IMF szab feltételeket, hanem az EU ad gazdasági paramétereket. A kölcsönző azután felajánlja, mit tesz annak érdekében, hogy megfeleljen a gazdasági paraméterek eléréséért. Az IMF és Az EU elbírálja azt, módosít, ha kell és megvan egy szerződés. A Gyurcsány kormány szabta meg saját magának a mérce magasságát és azt kissé eltúlozta. A 3.6%-os deficit az első évre 3.0% a másodikra irrealisztikus volt. Ezt azonban fél év alatt lehetett volna módosítani – ésszerű, megbízható, őszinte és nyílt 2010-es költségvetéssel és gazdasági program benyujtásával. A Fidesz bagázsnak esze ágában sem volt becsületes munkát végezni, de tervük sem volt és fogalmuk sem, hogy miként lehet a gazdasági életet hosszú lejáratú, következetes adópolitikával ösztönözni növekedésre. A Fidesz rablóbanda semmi mást nem akart, csak matolcskodni és simicskázni, mert a felső tízezer vette meg az uralmukat, azok támogatásával állították fel a diktatúrát. A saját zsebüket is jól megtömik, a nagykutyák és kölykeik kapják az állami munkákat, szerződéseket és a korrupció a Gyurcsány korszak 32-34%-ról 37%-ra ment fel. A simicska banda felrúgta az egyezséget, 2/3-al önkényuralmuk van, nem fizetik az MSZP-nem az egy harmadot a korrupciós pénzekből. Nekik nem kell az IMF, az a szerződésekben foglalt határokat az EU segítségével betartatja. A sok jogtiprás miatt nem csak a gazdasági élettel járó tudatlanság és törvényellenesség, de komoly politikai törvényellenességeket csinál a Viktátor. M.O. egy renegade, törvényeket és szerződéseket felrúgó, banándiktatúra lett, aminek miniszterelnöke nem csak hazudozik, de pofátlanul mást mond a hazai hívőknek, az EU ellen uszít és most pávatáncosként hülyének akarja nézni az EU minisztereit és be akarja csapni azokat, mert neki ez a politika művészete.
  .
  Ugyanakkor az IMF semmi mást nem tesz, minthogy csőd szélén álló államoknak kölcsönöznek, alacsony kamaton, valamiért cserébe! Mit kell nekik adni? Azt, hogy a kölcsönt felvevő ország alakítsa át veszteséggel működő gyatra gazdasági rendszerét egy növekvő, progresszív gazdasági rendszerre. Miért teszik ezt? Nem azért, mert jótevő angyalok. Nem is a kamatért, ami 2-3%-al alacsonyabb, mint az ország képessége a maga fináncírózására. Azért teszik, mert a kapitalista gazdasági rendszervben az egymással szoros kereskedem kapcsolatban álló országoknak jól kell működnie.
  Ez olyan mint egy focicsapat. Ha egy-két játékos gyatrán játszik, a csapat veszít. Tehát aki sérült, aki gyengébb, aki kevésbé képes, azt az edző és a doktor fel akarja fejleszteni.
  .
  A koszos bagázs első dolga az volt 2010-ben, hogy az IMF-et és az EU Fejlesztési Bankot elpaterolják, mert az megkötötte kezüket és nem tudtak volna 370 jogtipró intézkedést és jogellenes adót bevezetni, nem tudtak volna új tákolmányt írni, nem tudtak volna illegális válságadókat kivetni, szociális ellátásokat elvenni, nem tudtak volna önkényuralommal szétverni egy demokratikus jogállamot és annak gazdasági rendszerét. AZ IMF a mumus, a barom Viktátor „szabadságharcot” vív nem létező ellenségekkel, akikből 2 év alatt csinált ellenséget, megsértve a 3 kontinens országainak nagy részét. (USA, Oroszország, EU tagországok, United Arab Emirates, környező szomszédok, Szlovákia, Románia, Horvátország, csak, hogy említsek néhányat)
  Maradt neki Libanon, Kazahsztán, és Albánia, ahol nemzetközi politikát folytathat, Kína pedig várja, hogy megéri-e egy kis mitugrász mini-mussolinivel üzletelni, vagy csak borsot törjön vele az EU orra alá.) M.O. Gazdasági forgalma olyan kicsi, Kínához képest, mint egy WC papír tizede a nagy tekercsből.
  .
  A Fidesz közben elsimicskázza az országot, államosít, mindent megkaparint, lezüllesztve az üzletek nagy részét, a bankokat elsősorban, hogy azután államosíthassák potom áron. A szociális segélyek fizetésére a tákolmány nem kötelezi az államot. Semmi kötelesség nem hárul az államra, csak a polgárokra az adófizetés. Ellenértéket csak úgy ad az állam, ha elbírálja a polgárnak a társadalom építésben elért teljesítményét – nyugdíj évek, rokkantsági mérték, betegség és ami fő, életkor. Minél öregebb a polgár, annál nagyobb teher, annál kevesebbet kaphat. Érdemes elolvasni a tákolmányt, de 90%-a a magyar embereknek nem tette meg ezt. A tákolmány ami rabszolgát csinált minden Magyarországon élő emberből. A Fidesz rabszolgáját, közmunkásokat.
  A Viktor az MTV „Az Este” programján vállat vont a 300,000 rokkant, beteg, korai nyugdíjas és munkanélkülitől megvont segélyek hallatán. A riporter kérdésére, hogy most ezek az emberek miből élnek, nem volt válasza, mondván most biztosan otthon vannak és a családjuk eltartja őket, mert az a kötelessége a rokonoknak (benne van a tákolmányban).
  Nos, legyen maga boldog egy Fidesz kommunizmusban, mert, ha ez a bagázs sokáig ott marad, Magyarország le lesz választva az EU-tól, ami évi 1.2 milliárd Euróval (360 Milliárd forint) támogatja az országot (1.4 milliárd 2010-ben) amit soha nem kell visszafizetni. Majd meglátja akkor, hogy milyen jó lesz az életszínvonal Fidesztánban és mennyi marad az általános emberi jogokból, amikor a büszke Hungaristák, Magyar Gárda, 64 Vármegye, Goj Motorosok, Betyársereg, stb. teremti meg a színtiszta fehér magyar társadalmat. Kitartás, mert szüksége lesz rá!

 • Annamaria Ruttkay-Saghy

  Kedves GyBognarJr,bravo és köszönet ezért a hozzàszolàsért,(is) mint minden hozzàszolàsàt: ezt is nagyon elveztem és értékeltem. Sokat tanulhat(na)mindenki az Ön hozzàszolàsaibol.- Nemcsak informàciokat ad, hanem ràlàtàst is.
  Màrmint azoknak ad ràlàtàst, akiknek van szemük.

 • Köszönöm, hogy elolvasta a hosszúra sikerült hozzászólást. Azt hiszem, aki a Horthy emlékévet ünnepelni fogják és Nyírő József könyvet adnak gyermekeik kezébe (kétlem, hogy maguk elolvassák) azok egy kukkot sem értettek az írásból, de kommentálják, hogy nincs nálam nagyobb „magyargyűlölő” „Gyurcsány imádó” „Kommunista” a Világon. A 2/3 fityeszes és kommunista utáló ugyanis csak két magyar politikust ismer a Világon a Viktort és a Fletot. Ezek, mint a Mad magazinban évtizedek óta megjelenő karikatúra sorozat, „SPY VS SPY”, amiben a két csúcsos süvegű, engesztelhetetlen ellenség túl akar járni a másik eszén, hogy eltegye láb alól. A karikatúrák mulatságosak, mert a két antagonisztikus ellenfél harca nem károsít másokat, nincs környezetükben más karakter. A magyar társadalomban azonban 10 millióan károsulnak, generációk veszítették el a jövőt, a lehetőséget egy jó és kulturált élethez. A magyarok így kiszolgáltatott rabszolgái lettek egy mini-mussolini szabadságharcos illúziójának és a matolcs/simicska/neményi és a közéjük befurakodó lézer jancsi által teljesen magánhercegséggé alakított banándiktatúrának.