Nemet mondunk az IMF-mentőcsomagra — Kanada nem támogatja a „pazar” európaiakat

2012 június 9 3:40 du.13 hozzászólás

Heves vita alakult ki csütörtök délután a kanadai parlamentben, amikor a baloldali ellenzék arra szólította fel a kormányt, hogy járuljon hozzá a bajba jutott euróövezeti országok megmentéséhez, amire az egyik konzervatív képviselő „pazarnak” nevezte az európaiakat és elosztó rendszereiket. „Valóban irritálónak és elkeserítőnek tartjuk azt, hogy Kanada ennyire hajthatatlan és, hogy nem nyújt segítséget”–mondta Georg Witschel, Németország ottawai nagykövete. „Egy súlyos európai gazdasági krízis Kanadában is éreztetné hatását. Ezért is lenne fontos a szolidaritás”–tette hozzá a nagykövet a The Globe and Mail című napilapnak adott interjújában. Witschel szavai jelzik, hogy Angela Merkel német kancellár felháborítónak találhatja Stephen Harper konzervatív miniszterelnök határozott álláspontját az euróövezet országainak nyújtott IMF-mentőcsomagok ellen.

Pierre Polievre, a kormány parlamenti titkára, és a konzervatív párt képviselője „pazarnak” titulálta az európaiakat. „A mi kormányfőnk nem fizetteti ki a keményen dolgozó kanadai adófizetőkkel a pazar európai államok megmentésének az árát”–mondta Poilievre Stephen Harperről.

David Cameron brit miniszterelnök mellett Francois Hollande francia elnökkel is találkozott Harper. A találkozás után, az Európai Uniót egy „félig-meddig kész projektnek” nevezte a kanadai miniszterelnök.

Jim Flaherty, Kanada pénzügyminisztere is keményen ellenzi azt, hogy IMF-mentőcsomagokat kaphassanak európai uniós tagállamok. „Nem az a megoldás, hogy kanadai adófizetőktől vonunk el milliárdokat, csak azért, hogy azt a gazdag európai országoknak adhassuk”–mondta Flaherty az alsóházban. „Ezek a világ leggazdagabb államai és jobb ha saját ügyeiket menedzseleik, mielőtt más országoktól várnak segítséget”–tette hozzá.

Németországnak komoly szerepe van a krízis kezelésében, hiszen a német gazdaság és Berlin fiskális szigora az unió motorjaként szolgál.

A fejlett országok közül kizárólag Kanada és az Egyesült Államok kormányai jelezték, hogy nem járulnak hozzá az új, európai országok megsegítésére szánt IMF alap létrehozásához.

13 hozzászólás

  • Hát ez összetett kérdés,van olyan ország amelyik megérdemli,van amelyik nem a segítséget.
    Egy biztos az EU-IMF megéri a pénzét,ahol „segítettek”ott fű sem terem….
    Bár szegények vagyunk,de szerencsére nálunk még nincs euró,vajon lesz valamikor …..?
    ha az EU.meg nem szünik.!

  • Hááát…ami azt illeti Amerika és Kanada már egyszer megsegítette Európát.
    Vérrel és emberéletek tízezreivel.

  • Bencsics Klára

    Egyetértek, most Geyza!
    Nem hinném, ha fordiotott esetben, bajba lenne Kanada, hogy bármelyik európai ország segítené!

  • Azt se feledjük el :
    Spanyolország a fasizmusát konzerválta egészen a diktátoruk haláláig. Utána sokáig valami szocialisták voltak ott hatalmon . A gazdaságuk valamiféle bakugrásokat hajtott végre.
    Görögország dettó a fasizmusból keveredett az elmúlt évtizedekben. Szertelen emberek .
    Portugália sem nagyon büszkékedhetett a Salazar-rezsimjével.
    Olaszország , melynek azért eléggé fejlett nagyiparja van , gyakorlatilag a folyamatos társadalmi forrongás állapotában leleddzik.
    Általában a szertelenség eléggé jellemzője a mediterrán embertípusnak.
    Talán nem véletlen hogy pont a mediterrán országokban vannak a problémák.
    Nomeg nálunk , a fiatal fasiszta államban. Holott Orbán maga ismerte el két éve , hogy a vártnál jobb állapotban vették át a gazdaságot.
    Csakhát aztán fogta véleményét és megfordította. Mint már eddig megannyiszor.
    Most ki-ki elképzelheti hogy ha a FIDESZ kivonulgatások helyett konstruktívan vett volna részt anno a törvénykezésben és nem akadályozott volna meg minden olyan reformot ami hasznos lett volna később az országnak , akkor mennyivel jobb állapotban vehették volna át az országot !
    Csakhát ők a ” Minél rosszabb , annál jobb ” elvet követték , a lakosság érdekeire magas ívben ß@rtak !

  • Az IMF a mentö övét az esedékes ország nyakába veti és mindjárt jó meg is huzza, hogy levegüt se kapjon. Aztán diktál és fojtogat. A görögök is csak azért kapnak pénzt, hogy fizessék az uzsora hiteleket. Hát igy néz ki a pénz-világ önzetlen nagylelküsége.

  • Szóval mégsem kell IMF segély MO-nak? Hát jó, én bele is törödnék, csak nem tudom mit szólnak majd ehhez az éhező tömegek? Gödikém kérlek, te se gyere majd kérni, ha üres lesz a zsebed. Semmi esetre sem szeretnélek megsérteni még egy kis adománnyal sem.

  • Hogy Merkel mit talál felháborítónak, az az egyéni problémája. Vannak olyanok is, akik pl. őt.

  • Godi elvtárs : Úgyvan ! Le az IMF.-el és a Nemzetközi karvalytőke 3 % .-os kamatú kölcsönével , amit csak akkor kapunk meg ha előtte megmondjuk mire akarjuk felhasználni.
    ÉLJEN a piaci finanszírozású 7-11 % .-os kamatra kapott szabad kölcsön !
    ( Amiből ki-ki annyit tesz zsebre amennyit nem szégyell. Ha eléggé közel van azokhoz akikhez manapság közel kell lenni. )

    Kicsidakota.
    Mulatságos mikor egy bolha köhög.
    ( Elvégre Merkel asszony alig valami 80 millió ember elismert kancellárja. ÉS furcsamódon nem gyujtják fel a helyi nácik a helyi TV.-t ha nem értenek vele egyet. Mert azzal meg a helyi hatóságok EGYÁLTALÁN nem értenének egyet. Szóval kicsi Kocadada ne köhögjön már ha megkérhetem. )

  • Persze, gayzuka, kérj nyugodtan:)

  • Kocadada :
    Rendben.
    Akkor megkérlek hogy ne köhögj bele folyton mikor az ittlévő demokratikus urak és hölgyek szeretnék kitárgyalni az eseményeket.
    Azokhoz TE úgysem értesz.
    Felesleges ezekkel a kérdésekkel fárasztanod Magadat. Menj inkább le a Polgári Körbe , egy sörre.

  • Gayzuka, mindig megnevettetsz:)

  • Kanada álláspontját csak helyeselni lehet. Miért adna a kanadai adófizető a pénzt elherdáló kormányoknak, vagy akár Orbánnak pénzt? Orbán ellen fegyverre, igen. Orbánmaffiának? Nem

  • itt kanadaban tisztessegesen kell dolgozni egy tisztesseges eletszinvonalert, mikozben europaban mindenki lop csal hazudik es razzak a rongyot, majdhogynem lesajnaljak az itt eloket?! teljesen egyetertek Harperrel…ha azt kene beosztaniuk, amit megtermelnek, ehenhalnanak!