Manók az asztalon

2012 december 9 10:02 de.37 hozzászólás

Üdvözöljük Szukits Rezsőt, a Kanadai Magyar Hírlap legújabb szerzőjét! Első írásában egy magyarországi kényszervállalkozó mindennapjaiba – és ezerötszáz forintos rezsióradíjába – nyújt betekintést.

A manóknak így decemberben akad dolguk, ki kell takarítaniuk szomorú szívünkből a bánatot, ezért vannak ők, meg az ünnepek; elsőnek a mikulás a gyerekeknek, aztán családnak a karácsony, hogy végül féktelen jókedvével jöjjön a szilveszter, az első örömünnep, hisz ekkora kopik el a legsötétebb hónap.

Tehát itt ülnek a manók az asztalon, alma és narancshegyek tetején és teszik a dolgukat, űzik belőlünk a sötét napok okozta bánatot.

Egyezerötszáz forint. Ennyi. Ennyi a rezsióradíj. Egy kényszervállalkozó rezsióradíja. Ebből kell bevásárolni, gépkocsit, horonymarót porszívóval, fúró-faragó gépek tömegét, állványokat, létrákat, számítógépet és költségvetés készítő szoftvereket, ebből kell műhelyt bérelni, fűteni, munkavédelmi eszközöket vásárolni, védőbakancsot, kesztyűt, feszültségkémlelőt, érintésvédelmi műszert, lézeres szintezőt aztán munkaruhát, üzemanyagot, téli-nyári gumit, kéziszerszámokat, mindezeknek polcot, asztalt, szekrényeket, garázst. Ebből kell fizetni a könyvelőt, a telefont, a papírt, nyomtatópatront, szabványokat és a parkolási díjat, és ebből kell elmenni termékbemutatókra, konferenciákra, továbbképzésre, ebből kell fizetni a bankot, a kamarát és eszement regisztrációs díjait. Sőt, ebből kell fizetni a szabadságot, fizetett ünnepet, táppénzt és ebbe a díjba kell beleférnie az eszközkarbantartás, anyagbeszerzés, munkafelmérés és árajánlat készítés költségének, továbbá az önkormányzati,- állami adóknak és a jóistennek. Ha mindent összeszámolunk, költségeket és számlázhatatlan munkaidőt, marad munkabérre, 8 órás munkaidőben, havonta kilencvenezer forint, ebből bérterheket fizet és hazavisz negyvenhatezer forintot.

Sorstalanná vált kényszervállalkozónk nem hagyja magát, magyar virtus szerint, akár a miniszterelnök: csal, lop, hazudik.

Tizenöt éves autóját kölcsön gumival viszi vizsgára, a karosszéria lyukait sziloplaszttal tölti ki, szabadságra nem megy, tizenöt órát dolgozik szombaton is, naponta egyszer eszik, akkor sokat. Eszközöket nem vásárol, vagy keveset, nem képzi magát, és ha nem muszáj, számlát sem ad. Töredezett körme piszkos, haja csapzott. Kedvenc ügyfelének második házát szereli, aki büszke rá, hogy milyen olcsón dolgozik, és mennyire szorgalmas ember. Legújabb Audi terepjárójából kiszólva tegezi: Józsi, akkor, ahogy megbeszéltük. Ő pedig megy, ahogy megbeszélték. A mesékben nem hisz, a manókat nem látja, a manók pedig szomorúan nézik.

Hogy van ez, kérdezi a köpcös, már négyszáz éves vagyok… Ezer, vág közbe a cingár, magyar manó ezer éves, akkor ezer, folytatja a köpcös, most nincs tatár, török, a Habsburg is repült, a ruszkiknak konyec, hogy van ez, most ki sanyargat?

Nem érted, mondja a cingár legyintve, ez a magyar szabadság; magyar seggben, magyar lóf…

Szukits Rezső

37 hozzászólás

  • Hollósy Gerti

    Rezső! Kedvesek a manóid, figyeld a táncukat, tudnak még örömet szerezni.

    Nemsokára, remélem olvashatod egy „kényszermunkanélküli” meglátásait is.

    Ami a lyukak foldozását, az ügyességet és a kölcsön titkokat illeti, egy régi mondás, nagyanyámtól gyakran hallottam: „Segíts magadon, ahogy tudsz, akkor az isten is megsegít.” (Az már lényegtelen, hogy én csak a mondat első felében hiszek.)

  • Udvozlom Szukits Rezsot es megkoszonom Chrisnek, hogy egyre szinesebb irasok kerulnek a lapra, az „otthonnal” frissen atitatva….segitve ezzel a kanadai magyarsag kisse megkopott, megfakult, bepokhalosodott, elbedezsoltosodott kulturajanak megujulasat, meginkabb eletrekelteset…Rank fert!:)

  • ez jó volt

  • Georgina Bojana

    Ebben a „mesében” az a legjobban elszomorító, hogy IGAZ!
    Első betűjétől – az utolsóig!
    Köszönjük a szép és igaz beírást. Ez nem panaszáradat, de megvilágítja a fene nagy magyar valóságot! Jó tollú Vagy, várjuk további írásaidat! Köszönettel!

  • Göllner András

    Ez az Rezső ! Most már nincs külső zsarnok, helytartó, már nem vagyunk semmilyen külső hatalomnak alárendelve, most már csak magunkkal kell megbírkóznunk. És népünknek ez lesz a legnehezebb kihívása. Köszöntelek én is a KMH szerzői közt.

  • Szukits Rezső

    Mis, Gerti, köszönöm.

  • Kedves Rezső!
    Az írás sajnos tükrözi a magyar valóságot!
    Ámbátor, ha jól belegondolunk, – egyik potentátunk szerint 47.000-ből meg lehet élni!
    Ezek szerint én leszek a második írástudatlan?
    Nem szeretek másodhegedűs lenni, inkább prímás! 🙂

  • Mégis MENNYI órabért szeretne EZÉRT a munkáért?
    Ami meg az peroblémáit illeti, NEM 3 év alatt jöttek. pl. a 15 éves autó.
    Ha folytatta volna síralmait, elsírtam volna magam………

  • Koszontelek en is,sajnalom,hogy ilyen nehezkes minden otthon.

  • Szukits Rezső

    Kedves Figyelő! Szeretném, ha tudná az én cégem hasonló munkáért 2600 Ft körüli rezsióradíjat számolt, de volt olyan munka, amelyet 3000Ft vagy 5000Ft rezsióradíj ellenében tudott végezni, van olyan cég, ahol 8-10 ezer forintos az óradíj. Egy altató orvos óradíja 8000 Ft. Kiszámoltam, 2600 Ft óradíj, kb. 130 ezer forint nettó bérre ad lehetőséget.
    2012 évi magyar nettó átlagbérek gyermekkedvezmény nélkül:
    Vállalkozások: 150 409 Ft
    Közmunka nélküli: 143 000 Ft
    Közmunka: 48 077 Ft
    Szellemi munka: 189 207 Ft
    Fizikai munka: 99 560
    Egy kanadai dollár 220 Ft

  • Figyelo

    kuldjek zsebkendot?

  • Szukits Rezsö!
    2009-ben a Bajnai kormàny közel 7%-os gazdasàgi visszaesést produkàlt az IMF PÉNZÉVEL ÉS LEGJOBB TANÀCSAIVAL.2010-ben a leszerepelt és gazdag szocialistàk és Simor kimenekitették a pénzüket Cyprusra stb.Egy eladosodott és,kiàrusitott orszàgot hagytak örökül.
    A 2008-ban àltaluk felvett 20 Milliàrd £ visszafizetését 2012-ben kellett elkezdeni -2014 végéig a felét-.
    A màig megoldatlan nehézségeket is örökül hagytàk.BKV,3-AS METRO,KEZDÖORVOSOK,TANÀROK FIZETÉSE,BUDAPEST,a tüzoltok 2004-2007 közötti tüloràinak adosàgàt,Hiller miniszter 5 Milliàrdos minuszàt.
    Nyilvàn az ÖN és TÀRSAI orabéremelését akartàk igy biztositani!

  • Rezső úrfi !
    De jó hogy találkozunk !!
    Legalább mi írástudatlanok tarcsunk össze !!!

  • Figyelőkém kisfiam ezelőtt nyolc évvel egy elektronikai szakember rezsi órabére 5000 Forint volt.
    MA amikor már minden kétszer annyiba kerül , a szemembe röhögnek ha ezt egyáltalán csak mint példát hozom fel !
    De csak nyugodtan szemétkedjél azokkal akik dolgoznak !
    Nyamvadt szájtépő.

  • #Dénes ERŐS
    Vajon ezekről nem jut eszedbe semmi, csak Bajnaiék?

    Sárazsadány,- Felcsút,- Puskás Akadémia,- földbérlet,- 50 év,- ne mi nyerjük,- oligarcha, föld,- demosztokrácia,- Simicska,- Köz(gép)társaság,- Orbán,- MOL,- OTP,- Nyerges testvérek,- CBA,- Lázár fívérek,- Manyup., -nyugdíj,- Kaja Ibrahim,- székház,- Fidesz,- 0%,- KDNP,- Lázár,- KE?, -16% adó, – Varga T.,- Kövér Sz.,- Kövér L.,- Horthy,- Orbán Gy.,- kőbányák,- Kossuth tér,- Károlyi szobor,- József Attila szobor,- Kossuth szobor,- Moszkva tér,- Széll K. 1.0, 2.0,- TEK,- gárda,- két pofon,- Nyírő,- AB.,- médiatörvény,- MNB,- bóvli 4X,- Matolcsy,- unorthodox,- államcsőd,- fasiszta,- Néró,- Puskás-hagyaték,- náci,- Kósalala,- Szíjjlepubi,- EU,- €,- korrupció,- Tömjénzsóti,- tabletta,- budiforradalom,- 300Ft.,- adócsaló,- kék cédula,- plágium,- NER,- NENYI,- tákolmány,- Hoffmann,- egyházak,- Polt,- közmunka,- 6-7%,- atomrobbanás,- gazdasági csoda,- 1 millió,- Kubatov,- hazudik,- hadüzenet,- etc, etc.

    Természetesen nem kell „áthallást” keresni e szavak, nevek között, – de, ha valaki talál, az nem a véletlen műve! (gondolom) Természetesen a sor közel sem teljes, de, hát ki emlékszik minden „piszlicsáré” dologra?

  • Szukits Rezső

    Kedves Úr, kedves Dénes, Ön, aki ráadásul erős, hogy jutott eszébe erről az írásról Bajnai?

  • raptor
    2012 december 10
    2:07 de.
    hát mit csináljunk, a „figyelőnek” eléggé beszűkült a látóköre, ráadásul a narancsszínű szemüvegén is ideje lenne dioptriát cserélni:-)

  • Georgina Bojana

    Hja, fontos! Baráti körömben építkezésnél egy villanyszerelő kisiparos feltette a kérdést, mennyit kell számlával és anélkül? Megfelezték. Így jobban keresett a szerelő és kevesebbet fizetett a megbízó. Sajnos, van amikor „okoskodni” kell.
    De becsületes embernek ez bitangul fáj! Rettenetes! Miért kell hazudni? Miért kell csalni?
    Fejétől bűzlik a hal! – mondják.
    Rákényszerítik a kisembert.
    *
    Újabb baromság Kormányunktól! Minden pénztárgépet összekötnek a (régen APEN-nak), most NAV-ra „keresztelt” népnyúzó céggel. Hja igen, az ott dolgozóknak, a gürizőknek, a kis könyvelőknek, akiket általában aktakukacoknak titulálnak és „élből” utál mindenki. No, nekik is irgalmatlanul kevés a fizetésük.
    Amit viszont kikapirgálnak, hogy ez vagy az a cég, vállalkozó ennyi, meg annyi pénzzel jön az őt alkalmazó népnyúzó cégnek. No, igen, a NAV vezetőinek gondolom, biztosan kerül vaj is a kenyerükre, s nem vékonyan kenik… Gondolom! Bizonyítékom nincs. De mint minden hasonló cégnél, a vezetők vannak jól megfizetve, hogy a kancsuka „jó kezekben” legyen! Hogy minél többet követeljenek az „alattvalóiktól” a szürke „egereiktől”, a könyvelőktől, akik éjt-nappallá téve dolgoznak, kaparnak, reménykedve, talán valamennyivel nekik is felemelik a fizetésüket…
    *
    Visszatérek ezzel a bizonyos köldökzsinórhoz! Összekötni minden pénztárgépet, az egész országban! Micsoda baromság! Legközelebb Webkamerát is beállítanak a boltba? A kereskedő (ha okos, s miért ne lenne az?) az ismerősök kosarából csak minden 3. cikket üt be! Ha nem, akassza fel magát?! Miért nem elég az adóbevallás? Vagy legközelebb minden pénztárgéphez egy ellenőrt is állítanak majd?!
    Hová jut így ez az ország?! Az „ellenség” kiagyal valami +ellenőrzésféleséget, az ellenőrzött pedig kisiklik, ha van hozzá esze. S, miért ne lenne? Hiszen magyar?! S, mint tudjuk, eléggé agyafúrtak vagyunk,nemcsak a vezetőink, a nép is. Ez utóbbi megnyugtató! Igaz, nehezen, sőt irgalmatlanul nehezen viseljük a csalást, de ha rákényszerítenek minket az újabb és újabb terhek ránk táblázásaival?! Élnünk kell. Hiszen Kormányunk már régen elfelejtette azt a jelmondatot, miszerint élni és élni hagyni. No igen, erre megvan a válasz.
    Mi is gondolkozunk. Méghozzá tovább…
    Ennyi.

  • Ille István 2012 december 10 8:17 de.
    István!
    Azt hittem, h itt kevesebben vannak, – de tévedtem!
    Engem szórakoztat! 🙂

  • Szukits Rezső 2012 december 10 3:52 de.
    A fóbia, mint Gyurcsánynál! 🙂

  • Georgina Bojana
    2012 december 10
    8:18 de.
    állambácsi természetesen támogatást ad az új típusú pénztárgépek beszerzéséhez, rendszerbe állításához.
    persze, azért megnézi, kinek, és hova.
    viszont állambácsi – és ebben nagyon igazad van – még életében nem ült vonalkód leolvasós pénztárgép mögött, ahol, ami nem vonalkódos, azt a terméket olyan „gyüjtőbe” írod be, amilyenbe akarod, ráadásul minden görcs nélkül adhatsz a vonalkódos terméknek is 20-30-50% engedményt!
    ez, mondjuk, az auchanban nem működik, node, mennyi kisker bolt van az országban, és mennyi auchan?
    amúgy ez az ellenőrzés nem is olyan buta dolog: az országban sok tízezer, vagyonőri végzettségű munkanélküli van. minden pénztárgéphez egy vagyonőrt!
    azután záráskor majd osztoznak…

  • Szukits Rezső
    2012 december 10
    3:52 de.
    neki mindenről bajnai jut eszébe! olyan kis móricka-féle:-)))

  • Erősske olyan mint a viccbéli rendőr , aki a bárkokbá játékban arra a kijelentésre hogy ” Gondoltam ” egyből rákérdez : @i@a ?
    Namost neki meg mindenről a Gyurcsány jut eszébe..mit is beszélek … méghogy eszébe…az csak a tyúkak van , de nem neki !

  • JAA..tudom már.
    Azok a ” vagyonőrök ” akiknek rutinos bíró első ránézésre harmadfokon tíz évet adna.

  • Szukits Rezső

    Tüntetnek az egyetemisták Budapesten. Élő közvetítés!
    http://index.hu/belfold/2012/12/10/elo_kozvetites_az_elte-rol/

  • Kedves Szukits Ur!
    Bajnai gazdasàgiminiszter volt,amikor Simor hivàsàra az IMF-töl 20 Milliàrd £ kellett kölcsönözni,Gyurcsàny irta alà a dokumentumot.
    2009-töl Bajnai lett a miniszterelnök.
    Az IMF pénzével és utasitàsaival nyugdijcsökkentést és majdnem 7 %-os gazdasàgi visszaesést produkàlt.Ami kirivo a környezöàllamokhoz képest.A kölcsöntörlesztését 2012-ben kellett elkezdeni-2014-ig a fele esedékes-.
    Nem jutott ebböl a pénzböl sem a tüzoltoktuloràira,a kezdöorvosoknak,az oktatàsügyre,a MÀV-nak,a VOLÀN-nak,a BKV-nak,a 3-as METRO-nak,BUDAPEST-nek.Az oktatàsügyiminisztere 5 Milliàrd Ft adosàgot hagyott az utodjàra.
    Ilyen àllapotu orszàgot örökölt a mostanikormàny Bajnaitol.
    Kérem irjon rola!

  • Dénessske ésss mossst mit akar ezzel mondani ?
    Közben volt egy kis gazdasssági válssság isss.
    Nem vette ésssre ?

  • Dénes Erőss
    Hát magát „nem az eszéért szeressük”!
    BETÁMADTÁK a forintot a világgazdasági válság kezdetén, és 300 forint fölé rántották az árfolyamot. Vagy IMF hitelt kérnek – vagy bejelentik az államcsődöt, ami a magyar lakosság tartalékképző képességét tekintve tömeges éhhalállal járt volna. Sokan ugyanis még a nyugdíj 1-2 napos csúszását sem bírnák ki, de a lakosság többségének sincs a spájzban 1-2 hétre elég tartalék élelmiszer sem.
    Arról már nem is beszélve, hogy Gyurcsány és Bajnai csak annyit használt fel a z IMF hitelből, amennyit feltétlenül szükséges volt a folyó kifizetésekhez (pl a külföldi törlesztéshez) és a MAGYAR bankok megmentéséhez, a többit ORBÁN és bandája hívta le és használta fel! Pl MOL részvények megvásárlására.)
    Az a kétségbeejtő, hogy ilyen minden ténybeli alap nélkül véleményt formáló sajnos még tömegével van Magyarországon. De a számuk napról-napra csökken, ahogy kezd kinyílni a szemük! De persze senki sem annyira vak, mint aki nem is akar látni. Ennél szánalmasabb csak az, aki az előtte látható sötétséget még terjeszteni is akarja.
    Bár rossz nyelvek szerint Matolcsy esedékes a jövő évi fizikai NOBEL-díjra: hiszen bebizonyította, hogy a sötétség gyorsabban terjed, mint a fény! Amiért még hezitál a bíráló bizottság, hogy ez csak a fidesz-hívők esetében érvényesülő törvény.

  • Szukits Rezső

    Kedves Erős Úr!
    Szívesen írok az elmúlt húsz év okozta tragédiáról, arról hogyan lett kifosztva többmilliónyi magyar paraszt, hogy lett nyomorba döntve négymilliónyi magyar polgár, arról is szívesen írok miként uszítja, különösen a mostani hatalom a kiszolgáltatottakat egymás ellen, és miként akarja felhasználni a külföldön élő magyarokat az itthon élők elnyomására. Szívesen írok minderről, és ha a hatalom erőszakszervezetei nem gátolnak meg benne, ha koholt vádakkal nem visznek börtönbe, meg is teszem, de könyörgöm, most egy kényszervállalkozó nyomorúságáról írtam, hogy jön ehhez az emútnyocév?
    Most azt szeretném, ha Ön is megérezné azt a nyomorúságot, amiben egy magyar kényszervállalkozó él. Csak megjegyzem, hogy a most regnáló hatalom épp az ő helyzetüket könnyítő adózási intézkedéseket hozott, ám ez nem megoldás, mert máshol van a baj, egészen máshol. Talán egyszer erről is írhatok.
    Barátsággal Szukits Rezső

  • KEDVES SZUKITS UR!
    A SZOC-LIB 8 évéröl itt nem irhatna negativan,csak a mostanrol.
    2009-es recept egyszerüen eldobando,a szereplök leszerepeltek.
    Dr. Frank receptjét probàlja ki elöször Görögorszàgban-ott nagyobb igény lenne rà-,ha jo szabadalmaztassuk!
    Maradjon egyenlöre Orbàn -Matolcsy megoldàsa.Ami a következö:
    Mindenkit ösztönözni a jobbra és többre.Ez kb.60 év hibàsirànya utàn,nyilvàn idegen még a magyarfüleknek,de csak a jolelvégzett munkàval lehet lépésröl-lépésre elöbbrejutni.Nincs munka? Ami van azt kell a tudàsunklegjavàval elvégezni,mert ha lesz akkor is ugylesz megkövetelve.
    Làtja ilyenek vagyunk külföldön élök,akiket „felhasznàlnak”.
    Üdvözlettel Erös Dénes

  • Dénesskének mindenről az ” emúttnyóccév ” jut az eszébe.
    Egyirányba kattognak a fejében a fogaskerekek.

  • A cikk kiváló!

  • Szukits Rezső

    Kedves Dénes Úr!
    „Mindenkit ösztönözni a jobbra és többre.” Így már jobban tetszik, úgy gondolom, ez már párbeszéd, és azt mondom beszéljük meg. Következő írásom, ha a szerkesztő elfogadja, egy kicsit már arról fog szólni, amit Ön itt jelez.
    Barátsággal Szukits Rezső

  • Szukits Rezső

    Bizony Geyza. Sokan esünk ebbe a csapdába, ki így, ki úgy. Jó lenne kimászni belőle! Jó lenne megszabadulni attól a mocsoktól, ami beszennyezi szép hazánkat.

  • Kedves Szukits úr!
    Megértem, hogy az mondja, hogy „Jó lenne megszabadulni attól a mocsoktól”, attól a gayza szerinti ” emúttnyóccév ”-től, de még nagyon sokan emlékeznek rá, nem lesz olyan egyszerű feledtetni.

  • Szukits Rezső

    Kedves dakota!
    Félek, hogy félreért, a sok mocsok nem az elmúlt nyolc év mocska és nem is az orbáni hat évé, annál sokkal több és sokkal aljasabb, ami a magyarsággal történt, bár mocsok. Talán nem tud a kifosztott milliókról, az éhező százezrekről,azokról akik százezrével hagyják el a hazámat de figyeljen, reményeim szerint írok róluk.

  • Kedves Szukits úr!
    Attól tartok, nem értem félre, max. tovább gondoltam az ön által leírtakat.
    Az az „emúttnyóccév „, ahogy gayza-nk emlegeti, bizony meghatározó volt, kár szépítgetni. Ilyen mértékű károkozás soha nem volt még az ország történelmében, mint azalatt az időszak alatt történt.