Egy liberálissá züllött parasztivadék töprengései – 5. rész: így néz ki a tandíjmentesség

2013 január 30 12:12 du.21 hozzászólás

Tulajdonképpen úgy is lehetne összegezni a diákság esetét a „garantált tandíjmentességgel”, hogy Orbán Viktor ezúttal a tanulóifjúság előtt ropja a pávatáncot. Huncut egy ember ez a mi-niszterelnökünk, vagy hogy stílszerűbb legyek nagy rafkós. Gondolom szentül megvolt győződve, hogy úgy veri át a neki amúgy is elkötelezett fiatalokat, mint a pengős malacot. Hát ebbe most kissé kibicsaklott a bugylija, ahogy az elmúlt napok történéseit figyeli az ember. Talán ha mindjárt az elején a romkocsmánál kezdi. Meghívta volna az illetékes diákszerveződések képviselőit pár kupicára, maga is ledöntött volna egyet-kettőt, akkor bizonyára jobban sikerült volna a hülyítés. Így azonban, hogy a finom szólva mérsékelten népszerű Hofmann államtitkár úrhölgy (aki ugye harmadik vonal) hirdette ki a meghökkentő keretszámokat a továbbiakra nézvést, míg ő Brüsszelben védelmezte a magyar érdekeket némi utóvéd harcban, így bizony nagyot dörrent a dolog. Még azt sem lehet kizárni, hogy ez így lett kitalálva, illetve tálalva, hogy ha nagy lesz a felzúdulás, akkor majd jön a szeretett, bölcs vezető, aki mindent megold.

Forrás: Hallgatói Hálozat

Üzent is a nagy ember amúgy trendisen a Facebookon, miszerint probléma egy szál se, a hétvégén hazajön, és helyére teszi a dolgokat, esetleg Rózsikát is. Jött is, látott, és nem győzött. Ezúttal nem sikerült a (meg)győzés. A diákok gyanakvóak lettek, nem lehet már őket hasbavágni a tandíjmentesség varázsigéjével. Azzal meg pláne nem, hogy ha megfelelő pontszámot tudnak produkálni a felvételin, és megesküsznek, hogy nem külhonban kuncsorognak munkáért, hanem szeretett hazájukban szerzik azokat a tapasztalatokat, amelyeket most annyian az Unió országaiból gyűjtenek be, akkor megússzák a költségtérítést. Hát ez bizony nem olyan vonzó ígéret, mert a pontszámok önkényes meghúzása (és a felvételi tesztek nehézségi foka) akár a kereteket is kijelölheti, a „röghöz kötéshez” meg valahogy nem füllik a foguk a fiataloknak. Nem ahhoz vannak szokva .

Így hát mondani kellett valami konkrét, lehetőleg nagy (keret)számot, és mondtak is. 55 000. Ennyien tanulhatnak ezután ingyen. Nofene! Oszt erre meg hunnan lesz lóvé, amikor a már elfogadott büdzsében csak 10 000 párszáz van? Hát mondjuk onnan, hogy azért az abszolút sikeres felvételizés, meg a itthon maradás kényszere megmarad, hátha nem lesz túl nagy az érdeklődés. Arról meg ugye mit sem tehet pártunk és kormányunk.

Különben meg micsoda dolog már az, hogy mondjuk egy jobb sorsra érdemes szerény körülmények közül jött egyetemista jelölt egy ponttal kevesebbet produkál annál, amit a minisztériumban előírnak, annak fizetni kell a képzése összes(!) költségét még akkor is, ha utána ő lesz az egyik legjobb tanuló? Akinek meg szerencséje volt a felvételinél, de aztán csak bukdácsol, ám itthon szeretne dolgozni, annak tök ingyenes a képzése még akkor is, ha történetesen miniszter a papája, és közeli viszonyt ápol Simicska Lajossal. Vagy bármi más okból gazdagnak tudhatja magát. Hogy ebbe mi a logika, azt tán még az se tudja, aki szerint bölcs gazdaságpolitikára vall a szegényeket még inkább elszegényíteni a tehetőseket meg tovább gazdagítani. (Ebben ugyan van ráció, hiszen a gazdagok kevesen (egyre kevesebben), a szegények meg sokan (egyre többen) vannak.)

Most itt tartunk, én a lelkem mélyén örülök a fejleményeknek, mert ez talán segít abban, hogy teljesen megbolondított, – Orbán fénycsapdájába beleájult – fiatalság végre fölismerje, hogy a dolgok mögé kell nézni, nagyon oda kell figyelni, nem csak a (mézesmázos) szavakra, hanem a valóságos tettekre, mert itt bizony kérem csalnak, és szemfényvesztenek amennyire csak tőlük kitelik. És hát tudjuk, hogy igen tehetségesek az átverés művészetében.

************************

Bizonyos okok miatt csak mostanra kerül az olvasó szeme elé a fenti szöveg, kívánatos hát továbbgondolni a történtek kényszere miatt.

A kész átverés show, és a diákok (meg a tanárok) megosztása persze folytatódott, mi másra is lehetett számítani. A PDSZ-en kívül a tanerő-szakszervezetek úgy érezték, hogy itt az idő egyezségre jutni, kezet nyújtani Rózsa asszonnyal, aki persze nem más, mint a Vezér terveinek kivitelezője. Ezzel mondjuk nincs egyedül, nem mintha ez fölmentené. Ahogy lehet hallani, a pedagógusok egy része erre a különalkura úgy reagált, hogy átlépett a PDSZ-be.

Hasonló dolog történt a diákság érdekvédelmi csoportjaival is. A HÖOK – régi Orbán-szimpatizáns bagázs – hasonlóan elérkezettnek látta az időt meghátrálni, és a Ha-Ha kifejezett kérése ellenére megfelelő eredménynek tartotta a kormány által (már rég) beígért 25 milliárdot, a keretszámok eltörlését, és hogy nem lesznek kizárólag költségtérítéses szakok. Lesznek viszont megemelt ponthatárok. Így aztán azoknak a diákoknak, akiknek nincs esélyük (meg pénzük) különórákat venni, nyelvvizsgá(ka)t, meg versenyeredményeket abszolválni, és/vagy nem emelt szinten, és csakis jelessel érettségiznek, és/vagy nem tökéletesre írják a felvételi tesztet, – így jöhet össze az 500-ból az elvárt 450-470 pont – és mindezek tetejében nem szerződnek a magyar állammal, hogy a fiatalságukat itthon töltik, azok készüljenek arra, hogy adósként kezdhetik meg pályafutásukat a munka világában. Momentán ezt kínálja nekik a „baromi gyengeség forrásának minisztériuma”, illetve a tárca tulajdonosa az ő oktatásért felelőtlen, ámbár Orbánnak nagyon is megfelelő államtitkára.

Ezek után még az lehet a kérdés – mert bizony nagyon is lehet – , hogy a „K-listákat” mennyire lehet majd bevonni nehéz döntéseknél, hogy végül kik legyenek a kedvezményezettek, akiket a költségtérítés terhe alól fölmentenek, és akik aztán vidáman bukdácsolhatnak az egyetemeken, amíg csak célba nem érnek. Az viszont nem kérdés, hogy azon kevés szegény család gyerekei, amelyek még azért léteznek majd az „aratás” idején is, azok labdába se rúghatnak. Illetve legföljebb abba. De hát Orbán is úgy kezdte egykor Alcsútdobozon…

Hajrá Magyarország!….

Gulyás András

21 hozzászólás

  • nagyon egyszeru kerdest teszek fel . miert zullottel libsive ? ha anyagiak miatt …akkor kitalaltam es ne is valaszolj !

  • Ha azok az igazàn ” sikeres „mindenütt kedvesen mosolygo rabloink,
    legalàbb a 2008-ban felvett pénzböl a diàkoknak is juttattak volna
    -esetleg a tanàroknak,az orvosoknak,a BKV-nak,a devizahiteleseknek,
    a fövàrosunknak-,ha Hiller miniszter nem 5 Milliàrd Ft adossàgal adta volna àt oktatàsi minisztériumàt szebb jelenünk és jövönk lenne.

  • Ez a tema mar elegge elcsepelt, miutan kiderult, hogy a diaksagot kulfoldrol(Amerikabol)heccelik/penzelik.
    Most mar ez is(mint minden mas) partpolitikava valt.
    Meg igy is jobb helyzetet probal a kormany teremteni, mint a nyugati orszagokban van.
    Az otvenes evekben sem vettek fel senkit kozepes, sot jo erettsegi erdmennyel. Akkor mi a gond???

  • Bakos Róbert Miskolcn szenvedő, Kanadába vágyó jogfosztott

    Orbán napi 1O szem Xanaxot (antidepresszánst) szed, most már tudom, hogy azért olyan HÜLYE,mert ráiszik ! HIHI…

  • Bakos Róbert Miskolcn szenvedő, Kanadába vágyó jogfosztott

    Most már tudom miért ilyen HÜLYE és miért beszél össze-vissza ! Hát ráiszik a Xanaxra ! (Napi 1O-et tol be). HIHI.

  • Bakos Róbert Miskolcn szenvedő, Kanadába vágyó jogfosztott

    Roma Kulturális Központ épül nemsokára Miskolcn 1,7 milliárdért. Lehet, hogy később, ha Orsóst megkoronázzák, átépítik majd várrá ???

  • burkus, kicsi kutyám, helyedre! déneske, van gyereked? már sajnálom is! jimbo, a vonalon kívülről, mégis, miből gondolod, hogy érdemes bekiabálnod? fingod sincs az egészről.
    miért is nincs olyan jel, ami azt tudatosítaná bennetek, hogy hangosan kiröhöglek?

  • „mert itt bizony kérem csalnak, és szemfényvesztenek amennyire csak tőlük kitelik. És hát tudjuk, hogy igen tehetségesek az átverés művészetében.”
    Ha eltekintünk az amerikai „tanácsadók” ténykedésétöl,ez a téma rég okafogyottá vált,kérem.De engedj meg nekem egy kérdést:melyik nyugati országban vannak kedvezöbb helyzetben az egyetemisták,mint Magyarországon?Hány nyugati országban szerezhet 1-3 diplomát egy diák anélkül,hogy ne venne fel diákhitelt?Sorold fel ezeket az országokat,támaszd alá hiteles forrásokkal,aztán írd újra a cikkedet.

  • A MI PINTÉRÚNKET, MIÉRT NEM TÁMADJA AZ M.R.P= MAGYAR RABLÓK PÁRTJA, MERT A BÉKE ZÁLOGA AZ EGY A JELSZÓ KI KIT TITKOSÍTOTT ÉS KIÉRT, ÉS MIÉRT GYEREKEK??FIGYELJETEK ZSEBRE DUGOTT KÉZZEL IGAZI ÚRIEMBER NEM TÁRGYAL MÉG A DOLGOZÓJÁVAL SEM NÉZZÉTEK A TV-T !!!!APÁM ALISPÁN VOLT ÉRSEKÚJVÁRON 1945-IG 1989-BEN ÉLT ÉS NÉZTE A TV-BEN A HŐSÖK TEREI FORRADALMI GYŰLÉST ÉS EGY SZAKÁLAS ÁLLT ÉS BESZÉLT APÁM CSAK NÉZETT KEZE A ZSEBBEN MOST PEDIG IMMÁR SZÁZADSZOR LÁTOM ÉS SENKI NEM SZÓL NEKI MÉG A KOCSISÁVAL SEM ILLIK EZ!DE PINZÉR IS EZT CSINÁÉJA KEZE ZSEBBEN NOS ERRŐL ENNYIT!!

  • Mire jutott a 2008-ban felvett kölcsönböl,ha a tüzoltok 2004-2007 közötti tuloràit sem tudtàk kifizetni? Mireföl adosodtunk el ,ha jövönkre-a fiatalsàgra,az oktatàsra..-sem jutott? Fiataljaink és szüleik kérdezzétek meg !

  • KOSSIK PÉTER
    2013 január 31
    11:27 de.
    Nagyon egyszerű a dolog!
    Azért tartja zsebben, mert nagyon remeg, csapkod a karjával!
    Érdemes megnézni valamelyik parlamenti, EP. felszólalását!
    Mintha el akarna repülni!

  • ille 6:08 de…ugye milyen kellemetlen amikor megirom rolatok az igazat ? JUDASOK !

  • Ille!………..Véleményt mondtak a cikkben leirtakról.Nem magát bunkózták le,nem mondták,hogy mint kiskakas kukorékol a szemétdombján.Pedig észrevehetné,hogy fölötte köröz a héjja vagy a turul.

  • kuszkullo

    te feleszu, ahol fizetnek a gyerekek tandijat a diplomaert, ott garanciakat is kapnak egy jobb eletre, munkara, a tanultsaganak megfelelo eletszinvonalhoz elegendo fizetesre….nalunk hogy is van ez?

  • Kivételesen, nem olyan nagy baj, hogy tüntettek a diákok, sőt az sem, hogy Amerikából támogatták őket. (Még szebb volna, ha a tanítást is pénzelnék) A tanításba fektetett pénz többszörösen megtérül.

  • Nyilas Misi

    2013 január 31
    6:01 du.

    Tisztelt uram!

    Sorolja már fel ezeket a garanciákat!Legalább kettöt.

    Soha nem volt ilyan magas a fiatalkorúak munkanélkülisége Nyugaton,mint napjainkban.
    És NEM tandíjról beszéltem!Diákhitelröl!A tanulással járó költségekröl.Nagyon magasak,és évtizedekre eladósítják a fiatalokat.Lehet persze csürni-csavarni, értelmezgetni,de a valóságon ez nem változtat.Fizetsz.

  • kuszkullo

    semmilyen vonatkozasban nem lehet hasonlitani a magyar viszonyokhoz, de ha gondok lennenek nyugaton, annak csupan egyetlen oka lehet: elozonlottek a kelet-europaiak…eppen keszulnek tenni ellene!
    de hulye kuszkullo AZ A tandij, egy jobb hiru orvosi egyetem felmillio dollarba kerul…EZ AZ ARA annak, hogy kesobb evente keress lenyegesen tobbet, mint azok, akik nem tanultak es nem fizettek…az adossag visszafizetheto, ha az iskola befejeztevel dolgozni kezd valaki! amugy meg nem kotelezo! es nalunk? eddig azt hittuk, azoknak nagyobb lehetosegeik vannak, akik tovabbtanulnak, mara megtanultuk, hogy azoknak SE!

  • Kedves Normális Kulturált Hozzászólok!

    Ille-pille megint kitett magáért,”szerkesztőként”,meg egyébként is a primitív sértegető válaszaival,amivel
    ismét csak magát minősíti…
    Vegyék tudomásul más vélemény nem lehet mint az övé,meg a
    „hasonló szinten” lévő értelmiségé….(Nyilas…)szerintem magukkal kellene vitázniuk…..

  • Jobboskáim! Nagyon kérem, maradjunk a témánál, és lehetőleg ne mutogassunk mindig hátrafelé! Ilyen erővel, azt is fölhozhatnánk érvként, hogy legázoltak bennünket a tatárok, a törökök, a Habsburgok, meg az oroszok is.
    A kérdés azonban az, hogy amit Orbán csinál a közoktatásban, az egyetemekkel, az egészségügggyel, a szociális hálóval, stb., stb., stb., az tényleg jó-e nektek és gyerekeiteknek, unokáitoknak, tehát jó-e a magyar nemzetnek? Gyerekeim! „Hinni a templomba kell!”

  • KOSSIK PÉTER

    NOS ERRŐL CSAK ANNYIT AKI A SOROS PÉNZÉN TANULHATOTT AZ CSAK TUDJA HOGY KELL SPÓROLNI A JÖVŐN ,MERT A TUDÁS HATALOM,DE A PÉNZ MÉG NAGYOBB S AKI FIZETI A PRÍMÁST ANNAK NÓTÁJÁT HÚZZÁK EL A RÉGI CSIBÉSZEK NEM ISMERNEK ENGEM MEG!KÁR VOLT SOROS ÚGY LÁTSZIK JÓ TANÍTVÁNYOD VOLT A FIÚ! DE VAN A GYEREKEINEK ESÉLYE HOGY A SAJÁT FIZETÉSÉBŐL TANÍTASSA . VAN OTT LOVETTA UGYE?HÁROM SZOBA 4 KERÉK HÜLYE MAGYAR HOVÁ MÉGY?ÜGYVÉD VAN ANNYI MINT TENGER KÉPEZNI SEM KELL MOST KAPTAK MUNKÁT S HOZZÁ PÉNZT A TÁRSASÁGI SZERZŐDÉSEK ÁTÍRÁSA CÉGBÍRÓSÁGNÁL INGYENES,DE AZ ÜGYVÉDET KIÁLLJA NOS TÖRVÉNYES CSALÁS VAGY RECESSZIÓ MIATT PÉNZ KIESÉS PÓTLÁSÁRA KAPTATOK MUNKÁT! TERMELÉS NÉLKÜL VÁLLALKOZÁSOK KIADÁST,CÉLJA NE LEGYEN CSALÁSSAL MŰKÖDŐ CÉGEK KISZŰRÉSE,TÉNYLEG HÁT EZ OLYAN MINT HALOTTNAK A POFON AKI CSALNI AKAR AZ MOST MÉG JOBBAN FOG FOGADOM!!EGY ÉLETEM EGY HALÁLOM EZT SIMLIT NEM KÍVÁNOM!!! TANULJ TINÓ, ÖKÖR SE LESZ BELŐLED! EZ A PÉLDA AZT MUTATJA AKI ÜGYES AZ MIND MEGKAPJA!!!

  • Gyerekeim! “Hinni a templomba kell!”

    Úgy hiszed?