Jobb vagy bal – választható politikai alternatívák

2013 július 10 10:33 du.13 hozzászólás

Hosszabb ideje meditálok, létezik-e vállalható formában jobb-, illetve baloldal, úgy mint választható politikai alternatíva. A magát balnak minősítő oldallal kevesebb a bajom, de elkeserítő, amit produkál sunyiságban, gyávaságban, perspektíva nélküliségben és hatalomvágyban; a jobb pedig egyszerűen nemzeti katasztrófa. Mára azt mondom: el kell felejteni ezt a tartalmatlanná vált felosztást, hisz mindkét oldal a hatalomért harcol, holott a modern demokráciában a politika a hatalom elleni harcról szól.

Abstract wheels

Abstract wheels

Egyik oldalnak sincs pozitív üzenete, egyik oldal sem borul ki az érpataki polgármester üzelmeitől, mindkét oldal vezető ereje (centruma) a félelem vezérelte negatív érzelmeinkre játszik (számít).

Buddha egy alkalommal az én értelmezésemben azt mondja, hogy van olyan ember, aki nehezen teszi a jót és könnyen teszi a rosszat és van olyan ember, aki könnyen teszi a jót és nehezen teszi a rosszat. Ma olyanok határozzák meg közéletünket, akik könnyen teszik a rosszat, és nehezen teszik a jót. Ebben a helyzetben nehéz választan, mert a jobb- és baloldal nem jóra és rosszra válik, hanem hatalomvágyók két csoportjára, amelyek közül az egyik kevésbé szörnyű.

Vajon mi lehet egy elfogadható felosztás, olyan felosztás, amely nem a rosszakat választja ketté, hanem miután a konkolyt elválasztja a búzától, a búzát osztja ketté, vagy többfelé, és hagyja a rosszat ott, ahova való, a szemétben. Nem gondolom, hogy szarból kellene mazsolázni, keresni, hogy mi jó a balban és a jobban. Meg kell őket tagadni úgy, ahogy vannak, és olyan szellemi vihart kell támasztani, amely a két politikai kupacból kifújja a konkolyt. Olyan közhangulatot kell teremteni, amelyben a hazugság szégyen, a taktikázgatás pedig lenéző mosolyt fakaszt. Olyant, ahol az érpataki modell és gárdák rasszista masírozása közfelháborodást kelt, mint szebb helyeken a szegényellenesség. Olyan közhangulatot kell teremteni, amelyben létezik társadalmi szolidaritás, ahol megállunk – ha kell – és bevárjuk a gyengéket, hogy felemeljük, megvédjük őket, mert tudjuk, nélkülük nem vagyunk csapat (se nép), csak egy lézengő horda a népek e csodálatos fergetegében, akiknek hazája Európaként ismert.

A társadalom sokféle, minden felosztása mesterkélt mégis, nehezen boldogulunk e konstrukciók nélkül; tehát nem feledve a sokszínűséget (önkényesen) két nagy csoportra osztom a (politikai) közélet szereplőit: konzervatívokra és szabadelvűekre.

Bennünk lakik mindkét angyal, a konzervatív és a szabadelvű. Igen, két angyal és nem két gonosz. Bennünk él a gonosz is, de az más, ez most nem a jó és a rossz, a konkoly és a búza, ezeket már szétválasztottuk; tehát két angyal a konzervatív és a szabadelvű.

A konzervatív angyal, aki járt úton halad, őrzi a múlt értékeit, édesanyánk kedves mosolyát, hitet és ezernyi csodát; szokást, amit tízezer évek tapasztalata erősített; modort, nyelvet, aggódó szeretetet; és a szabadelvű angyal, akinek a jövő remény a jobbra, kinek a jövő nem rémisztő ismeretlen, hanem lehetőségek kifogyhatatlan tárháza, aki tudja mi a jó, de vágyik a jobbra.

Az egyik őrangyal, a másik arkangyal, az egyik óv, a másik lángpallossal mutatja az utat.

Ők nem egymással küzdenek, hanem értünk és a bennünk lakó gonosz ellen.

Nekik, és segítségükkel nekünk kell talpra állnunk és vihart támasztva, kifújni szép hazánkból azt a mocskot, amely rátelepedett!

Szukits Rezső

13 hozzászólás

  • Ahhoz, hogy bal és jobb oldalról beszélsz nem szólok hozzá, lévén ez a felosztás egyszerűen fikció, semmiféle tárgyi alapja sincs.
    Azonban a liberalizmus, s főleg konzervativizmus használat igen csak kevéssé indokolt.
    A támából te kihagytad a szocilaista-szocdem vonalat, amiről csak annyit, hogy mecsoda különbség, ha nézed a németeket vagy a franciákat.
    Ami a liberalizmust illeti, azt hiszen nem kell nagyobb ellenpélda minbthogy Orbán valaha is az lett volna.
    Azonban az elmondható, hogy nagyjából mindkét vonulat tisztában van azzal, hogy ez sokkalm inkább szerű. Vagy annak megfogalmazása, hogy mi szeretne lenni.
    De az, ami ma kicsiny hazánkban konzervatív címen folyik, annak semmi köze sincs a fogalomhoz. Sőt nyugodtan állíthatjuk, hogy aki Orbán és vidékére ezt állítja, az nem tudja mit beszél. Kivéve a TGM-et aki igen tudatosan hazudik (ebben is)!

  • Szevasztok!

    „…Olyan közhangulatot kell teremteni, amelyben a hazugság szégyen, a taktikázgatás pedig lenéző mosolyt fakaszt. Olyant, ahol az érpataki modell és gárdák rasszista masírozása közfelháborodást kelt, mint szebb helyeken a szegényellenesség. Olyan közhangulatot kell teremteni, amelyben létezik társadalmi szolidaritás, ahol megállunk – ha kell – és bevárjuk a gyengéket, hogy felemeljük, megvédjük őket, mert tudjuk, nélkülük nem vagyunk csapat (se nép), csak egy lézengő horda a népek e csodálatos fergetegében, akiknek hazája Európaként ismert….”

    Persze Pityu – olyant, hogy mind az amit írtál és idéztem előidézője – az ok – a pénzember – ha ember egyáltalán, aki öli és pusztítja az emberiséget – kell véglegesen megszüntetni mint okot és nincs okozat.
    A pártharcok elvonja az erőt a fontostól a nemzet dolgaitól, hogy gondtalanul élhessen minden energiát arra fordít a pártos hatalom a pénznyomtatót segítve – tehát én
    HASS PÁRTI VAGYOK – NEM PÉNZNYOMTATÓÉ – tele a bendő és nem szomjazom, EGÉSZSÉGES VAGYOK – tudom, családom békében biztonságban van – teszem a dolgom, pl. ha feltaláló vagyok azon dolgozom, hogy az az űrjármű időre elkészüljön amire kell – ha menekülni kell amúgy is e Földről törvényszerűen – MAJDAN – a jövőben…
    Nincs nyomorúság éhezés meg szomjan hal az ember – nem kell gárda mert nem kell félni senkitől – meg. stb. ÉN ÉRTEM. ÉS TE ÉRTED?

    id. Kiss László

  • Avi ben Giora

    Mindig is csodáltam a hívő embereket. Sajnos valahogy belőlem ez már hiányzik. Az a szél, ami kikellene seperje a rosszat és a mocskot Lepsénynél talán még megvolt, de eltünt, és nagy valószinűséggel az elkövetkező negyven évben nem fog végigsöpörni, hogy sepregessen. Persze vannak még csodák amikben sokan képesek bízni. Én sajna szkeptis vagyok

  • Igazàn szép iràs.
    Az egyik oldal-talàn ök a balosok?-megmérettek 2010-ben,a MAGYAROK BIROSÀGA kimondta az itéletet 8 évi „eredményükröl”.
    A hatalomért mindenre képes kivàlasztottjai, hü neveltjei és örökösei az egypàrti rendszernek, viszont a hatalomért tovàbb
    labanckodnànak-a régebbi-uj/labanc/jàtszotàrsakkal.
    Megvàltoztatnàk az adorendszert 16 % helyett,kb.10+,28,40 % ?-ra,
    mert csökkenteni akarjàk a Bankok és Multik adojàt,amit csak a többiek és a motivàcio kàràra lehet.
    A MAGYAR NEMZETI BANK elnöke ujbol 8 millio Ft felett keresne -mert igy ök is a 2 Millio Ft helyett, hasonlo-vagy magasabb- fizetést szavazhatnànak meg maguknak.
    A valoszinütlen gazdasàgi elképzelésükhöz,ujabb IMF hitelre
    szorulnànak-ezt gyorsan megkapnàk-fizess nép!,Görögorszàg követünk.

  • Vajda B. Attila

    Kedves Sz.Rezső !
    Végre egy nem orbánozó, normális hangvételű, gondolat generáló írás. Bár minél több ilyen „panel prolis” cikk jelenne meg itt. Teljességgel azonosulni természetesen nem tudok, de gratulálok ! Fő ellenvetésem a NEMZETállamok megitélésével kapcsolatos. A MÚLT felvállalása (túlértékelése) rendkivűl fontos. Két menő állam, a négyezer éves kulturáju Izrael és az alig 300 éves USA egyaránt a múltjából meritkezik….! Próbáljunk büszkék lenni.- és nagyokká válunk.

  • Kerekes Sandor

    Bocsass meg Rezso, de ez az egesz jobb-bal megkulonboztetes, kulonosen spiritualis alapon, meglehetosen osdi es elavult.
    A jobb es bal oldal kozotti kulonbsegtetel a XVIII szazadi angol parlament idejere nyulik vissza, azt megelozoen a kepviselok osszevissza ultek a Hazban, ekkortol valt el a kormanypart az ellenzektol. Es ez a lenyeg.
    A mai helyzetben, kulonosen Magyarorszagon, a jobb talan meg ertelmezheto, de a politikai ertelemben hasznalt bal magaba foglal mindenfele partokat a szociktol a Bokros-fele konzervativokig.
    Akit mindket oldalbol kivenni javaslok, az a liberalis ellenzek, mert a liberalisz eszme alapvetoen ideologimentes, se nem bal, se nem jobb.
    Szoval jobb es bal feluletes altalanositas es messze elmarad a helyzet megertesehez szukseges tisztanlatastol.

  • Mi a baj az érpataki modellel? Hogy felszámolta a bűnözést?
    Az érpataki modell kétfajta embert ismer: törvénytisztelő építőt, és törvényszegő rombolót. Hogy az illető magyar-e vagy cigány, senkit nem érdekel.

    Amúgy mikor felejtjük már el a baloldal-jobboldal felosztást?

  • Ferenc Csík TZS Hm

    Mindenképp bal oldal.

  • Vajda B Attila!
    Osztom a véleményét,ez tényleg nem olyan gyűlölködő cikk,mint amit itt megszokhattunk és van benne igazság!
    Ennek a lapnak a szelleme sem a normális jobb sem a baloldalt nem képviseli csak az „áldemokratákat”.néhány cikket kivéve!

  • Kiegészítés:
    Mindkét oldalon akár jobb akár bal vannak elgondolkodtató
    jó célkitűzések,de hibásak illetőleg helytelenek is,ellenben
    az itt képviselt „liberális demokrata” eszmék hasonlóan
    az itthoni DK.-hoz bizony alacsony támogatottságot hoznak
    még a parlamentbe sem jutnak be………
    Erről az SZDSZ jut eszembe akik a múltjuk,programjuk megtagadása miatt tűntek el a süllyesztőben,amit a hatalom
    (MSZP- SZDSZ)megszerzése érdekében tettek!!!!

  • Hol masírozik a Gárda?
    Legutoljára az árvíz elhárításánál láttam, hallottam róluk, mert önként segítettek.

    Érdemes meghallgatni ezt az Érpatakon készült videót is.

  • Lélfai Szilárd

    Kedves SZ.R.!
    „A magát balnak minősítő oldallal kevesebb a bajom, de elkeserítő, amit produkál sunyiságban, gyávaságban, perspektíva nélküliségben és hatalomvágyban; a jobb pedig egyszerűen nemzeti katasztrófa.”
    Amit a baloldallal szemben felsorolt az igaz, jogos, de ezt normális állapotnak tekinteni, visszasírni, elfogadni az már katasztrófális tragédia!

    „holott a modern demokráciában a politika a hatalom elleni harcról szól.”
    Ezt nem kristálytisztán értem! Az amerikai nép könyörgött Obamának, hogy vállalja el a „hálátlan elnöki teendőket”? Az, hogy egy személyben dönthet, (jogi eljárás nélkül!) bárkinek a bűnösségéről, kivégeztetheti mennyiben demokratikus?

    ” Ma olyanok határozzák meg közéletünket, akik könnyen teszik a rosszat, és nehezen teszik a jót.”
    Buddha aligha határozta meg, hogy a mai kormány vagy az előző ténykedése tartozik ide, a történelem meg majd legalább 50 év múlva ad elfogadható választ. Az Önök szubjektív véleménye, pedig „csak egy dolog”

    „olyan szellemi vihart kell támasztani, amely a két politikai kupacból kifújja a konkolyt.”
    Szerintem az már anarchia lenne, de javaslom: FKP-t jegyeztessék be hivatalos pártként, itt úgyis mindenki szakember, polihisztor, gazdasági zseni, és húzzák ki az országot ebből a fertőből! Én is hálás leszek Önöknek!

    Ami az angyalokat illeti, bennem egy sincs! Igaz igyekszem a vallásom „Tíz parancsolata” szerint élni, tübb-kevesebb sikerrel! Vallom, hogy azok akik bármely vallás alapvető parancsait követik, tisztességesebbek mint akik csak az Aranyborjút imádják!

  • Lélfai Szilárd

    dakota!

    Már ne is haragudj, de ez a videó nem illik ide! 🙂