Egy nagy magyarral gazdagabbak lettünk

2014 március 2 9:41 de.19 hozzászólás

(Valami mással meg szegényebbek.)

Sajátos a magyarok viszonya nagyjaival: Azok ugyanis vagy nem egészen magyarok – gondoljunk a Nobel-díjasainkra, ezzel összefüggésben meg a zsidó-magyar (v)iszonyra – ,vagy ha mégis, akkor rendszerint külországban végzik be tisztes pályájukat. Rákóczi fejedelemtől Kossuth Lajoson át a művészektől, a tudós elmékig lehet sorolni a listát. Itt van mindjárt ugye F. List, akinek csak apja, az anyakönyvben Adam List – volt magyar, édesanyja, és első tanítója csak németül beszélt, így aztán nem is bírta a magyar nyelvet, nyilvánvalóan nem magyar kultúr közegben lett a kor egyik legnagyobb pianistája és zeneszerzője, vagy Bartók Béla, aki ugyan megfellebbezhetetlenül magyar, ám a Horthy éra elől Amerikába kényszerült, hogy békében alkothasson és nyugodhasson.  Aztán itt van ugye a nemrég még élő legenda Puskás Ferenc, egy nemzet „Öcsije” aki mint tudjuk spanyol polgárként öregbítette a Real Madrid (meg Franco) nimbuszát, és az Aranycsapat több tagjához, és szegény Varga Zoltán focizsenihez hasonlatosan sikerült neki szegényebbé tenni hazáját. És hát nem mellesleg Rubik Ernőnek sem volt kockázatmentes magyarként tündökölnie széles e nagyvilágban, hogy exportképes cseppjeinkről már ne is beszéljünk. (Béres József.)

A legutóbb született nemzetközi hírű – vagy mondhatnók: máris hírhedett – magyar ember, korunk kétes értékű hőse Alcsútdoboz nagy szülötte, aki mára egészen biztosan beírta magát a történelem nagykönyvébe. Hogy aztán a kötet az aranyos fejezeteket tartalmazza-e, vagy a sötét lapok egyike, arról több, mint megoszlanak a vélemények, egy bő hónap múlva megtudjuk milyen arányban. Rajta nem múlik, az bizonyos. Ő, és (fülke)forradalmi Magyar (él)Csapata, a maguk kétharmadával, imponálóan, és tökéletesen megbízhatóan teljesítő mamelukjaival a Házban mindent megtesznek, hogy számukra kedvezően alakuljanak a dolgok. Ő bizonyára itthon szeretné kiteljesíteni képességét, és egykoron befejezni majd politikusi pálya(ámok)futását. A körülmények egyelőre még geopolitikailag is adottak ehhez, csak élni kell a lehetőséggel. És ő él is, efelől senkinek nem lehetnek kétségei.

A híres amerikai magyar(ság)kutató, Kim Lane Scheppele, aki a 90-es évek felét hazánkban töltötte, és személyes barátságba keveredett több akkori fideszista vezérrel, magával Orbán Viktorral is – mert róla van szó, csak a rend kedvéért említem – valósággal áradozik a magyarok vezérének rendkívüli képességeiről. (Mi persze nem csodálkozunk: ha valakinek ott van szerencséje meglátni a napvilágot, ahol a frissen gyártott legenda szerint Szent István királyunk Szűz Mária oltalma alá ajánlá a Szent Hazát, és annyi tehetséggel áldotta meg a Teremtő, annak előbb-utóbb, népe-nemzete megváltójaként muszáj magát megmutatnia. „…Orbán az egyik legkarizmatikusabb ember, akivel találkoztam. Nagyon erős aurája van, amelynek hatására mindenki nagyon komolyan veszi. Azt gondolom róla, hogy nagyon okos.” – Imigyen beszél róla a professzor, de azután gyorsan hozzáteszi, hogy abszolút károsnak tatja azt a politikát, amelyet újabban kormányfőként folytat. „Személyesen aggódom az általa indított /és mára bejezett -G.A./ alkotmányos reform miatt. Komolyan azt hiszem, hogy kiszakítják /mire ez a királyi többes?/ Magyarországot abból a zónából, amelyben létezik egy európai megegyezés…” Egyebek mellett az alkotmányosságot, a gazdaság-, és pénzügy-, és társadalom politikát illetően is. Így tehát Scheppele.

Fotó: Facebook

Fotó: Facebook

Mármost, ha létezik olyan ember, aki rendkívüli képességei mellett a saját – önkényesen meghatározott, tévhitekre épített, ordas eszmék által determinált – útját járja, akkor abból általában nem sok jó szokott kisülni. Történelmi távlatokból visszanézve lehetnek ezek ugyan progresszív figurák is, mint Julius Caesar, XIV. Lajos, Nagy Péter, vagy éppen Napóleon, de mi itt és most gondoljunk csak inkább Néróra, Rettegett Ivánra, az Orbán-előd Mussolinire, aki az unortodoxia jegyében föltalálta nekünk a fasizmust, – fascio: rőzsenyaláb, magyarosítva: polgári körök, akik majd mozdulnak, ha köll – Hitlerre, aki ezt nácizmussal, és népirtással tette az „tökéletessé”. Vagy Sztálinra, Mao Ce-tungra, akik meg ennek balos változatával tizedelték meg birodalmuk népeit, hogy mentül boldogabbnak érezzék magukat. (Érezték is nem kevesem.)

Persze bizonyára sokkal többen vannak még széles e nagyvilágban, akiknek többet mondanak az írás elején sorolt magyarok kétségtelen jól csengő nevei, de a dolgok jelen állása szerint nincs messze az idő, amikor Orbán Győző fiának nevére kapja föl inkább (rémülten, és aggódva) a fejét a demokratikus világ polgára. Hogy aztán mennyire repedtfazék hangján cseng majd a név: or-bán vik-tor (bon-ban-bin-bon) azt még ma nem tudjuk biztosan.

Azt viszont tudjuk, mi mindennel lettünk szegényebbek általa: a pluralista állameszménnyel, kvázi a többpárti rendszerrel, a egész jól prosperáló parlamenti demokráciával, talán a Nyugat jóindulatával is, vagy a két évtizedig fennmaradt (III.)Köztársasággal, amely mostanra Csipkerózsika álomba ájult. Kérdés, mikor jön majd a Királyfi, aki magához téríti? Vagy Mariónak kell jönnie? Elméjében elszabadult, kontroll nélkül maradt varázslóval szemben csak ő tud hatékony lenni?

Gulyás András

19 hozzászólás

  • „Még meg sem jelent egy, a magyar választási rendszert bíráló angol nyelvű tanulmány a The New York Times blogjában, amikor a magyar Galamus Csoport honlapja már lefordítva közölte is a cikksorozat több részét. Kumin Ferenc, nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár szerint így azt sem lehet kizárni, hogy nem Amerikában született a tanulmány. A Galamus csoport szerint a szerző „segített nekik” azzal, hogy előbb rendelkezésükre bocsátotta a tanulmányt, így kényelmesen le tudták fordítani.
    A nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár szerint „ez túl sok lenne azért véletlennek” Kumin Ferenc úgy látja, több mint gyanús, hogy korábban jelent meg magyarul a cikk, mint angolul. Úgy vélte, nem lehet kizárni azt sem, hogy nem külföldön, hanem valójában itthon készülnek a magyar kormányt lejárató írások. Egyes külföldi sajtóban megjelenő kritikus cikkek annyira pontosak, annyira naprakészek, annyira feltételezik a helyi tudást, hogy nagyon nehéz elképzelni, hogy több száz, adott esetben több ezer kilométerre Magyarországtól íródtak. „

  • Horváth Béláné

    Koncz Zsuzsa Tündérország (official music video)
    http://youtu.be/Occ-mZB58II

  • Remek írás !
    A teljes kép kedvéért minden olvasótársnak ajánlom a Valaki Blogja oldal 50 nap múlva nyitják meg a Felcsúti stadiont című ismertető cikkét…
    Megáll az ész !!! Ez az állítólagos tehetség közpénzen épít magának egy stadiont a házától 10 méterre.Normális?
    .
    Attól meg magam is egyenesen falra mászom, amikor egy gátlástalan alakot tehetségesnek titulálnak (ld: Scheeppele , akinél ez a tévedés nyilván a magyar nem anyanyelvi szintű tudásából fakadhatott).
    A gátlástalanság ugyanis nem a tehetség, hanem a machiavellizmus körébe sorolandó hideg fejjel kifundált módszerek összessége, melyek egyszerű módszertana nem másról szól, mint a „cél szentesíti az eszközt”. Vagyis az illetőnek a saját céljaiért minden, de minden megengedett.
    Ehhez pedig mindenkinek lenne esze, csak azok a fránya erkölcsi skrupulusok ne gátolnák a becsületes többséget !

  • lelszi !
    Ma már az Internet jóvoltából, egy sok-ezer kilométer távolságban olvasó ember éppoly tájékozott, mint a faluja határát még át sem lépett honfi.
    Úgy, hogy a kumini tételedet nevezzük inkább kamuni-nak.

  • A kis „magyarok” utàn,akiknek IMF segitségre lett szükségük,jönni kellett valakinek,aki kifizette az IMF-t és igy haza küldhette öket.

  • erős et, maga reménytelen ezzel az IMF rögeszméjével 😀

  • ille
    haragosa a tényeknek?

  • Dénes ERÖS
    2014 március 3
    9:50 de.
    Mennyi idő van még gyógyszerosztásig? Ne felejtse el bevenni!

  • erős et: azért, mert maga rögeszmésen annak tartja, attól az még nem az. javaslom fogadja meg don ovuz tanácsát 😀

  • Ha Magyarország nem lenne az európai unió tagállama , Nátó szövetséges ami kordában tartja Orbán és pártjának diktátori hajlamait, már büszkélkedhetne építményével,-úgy tombolna a diktatúra mint a huzat.Már az eddig alkotott jogrendszere is egy oldalú
    a saját pártjának és baráti körének kedvező,és több Uniós jogot is sért–.Scheppele tanulmányozta és közzé is tette a magyar jogrendszert, amelyet Frankestein-hez hasonlította.-erre mit lehet mondani.
    -Torz.-Ma a történelem hamisítók virág korát éljük,ha az utókor úgy dönt ,hogy Orbán Viktort a nagy Magyarok közé emeli az ép olyan hazugság lesz,mint napjainkban az arkangyal.–és még nincs vége, még ténykedik-

  • lelszi!
    Hát itt sok minden gyanús,vannak akik még csalni sem képesek annyira hülyék……(az ő bajuk és a mi örömünk!)
    Egy még meg sem jelent cikket magyarra fordítani csak a
    mai magyar ellenzék képes….na ennyit erről!!Megint remekeltek,mint mindig!

  • boda: ha képes lesz a megértésére, lesz alkalma ezen oldal hasábjain is olvasni. igaz, több részletben, mert 29 oldal egy tételben a maga féléknek értelmezhetetlen.

  • Istenem, hát a Kim Lane Scheppele is tévedhettet egyszer, azóta már nagyon rájött erre és jó alaposan korrigálta magát.
    Hát ami Kumint illeti, nála ez forditva történt és mivel folyamatos tévedésbe keveredett, a fő kamusom egyike lett…
    Az Erdős Döncinek meg szólni kéne, most mem az IMF atéma, mert nem vette észre szegény…

  • Marcsi!
    „Egy még meg sem jelent cikket magyarra fordítani csak a
    mai magyar ellenzék képes”
    De egy magyar cikket angolra fordítani sem kunszt, aztán kiadjuk a saját nevünkön!

  • Orbán Viktor miniszterelnök szombat délben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbogátra látogatott, ahol a helyi iskola udvarán, a polgármesteri hivatal mögött részt vett egy nyilvános rendezvényen – számolt be a Népszabadság. A szervezők gondosan átfésülték, ki részesülhet abban a megtiszteltetésben, hogy testközelből láthassa a miniszterelnököt, így „emelték ki” a 21 éves B.A-t. A hölgynek az égvilágon semmi más bűne nem volt, mint, hogy köztudottan nem szívleli Orbánt és csapatát. Se egy transzparens, se egy bömbi, csak a jelenléte volt szemlátomást zavaró.

    A hölgy elment a felszólítás után, de fél óra múlva visszatért mert némileg piszkálta az igazságérzetét, hogy gyakorlatilag a semmiért pécézték ki. A szervezők azonban újra odamentek hozzá, s nyomatékosan fölszólították, hogy menjen el, ne zavarja meg a kormányfő látogatását.

    A lap úgy tudja, B. A. a történtek miatt ügyvédhez fordult, s azt fontolgatja, hogy jogi útra tereli az ügyet. Simon Miklós, a helyi polgármester azt közölte: az említett rendezvény zártkörű volt, amelyre csak helyi és környékbeli Fidesz-aktivistákat és szimpatizánsokat hívtak meg. A szóban forgó nőt senki sem hívta meg, nem volt joga ott lenni Orbán Viktor látogatásán, ezért kérték meg rá, hogy távozzon.

    van még kérdés?

  • Pesti Gúnár

    „nem szívleli Orbánt”: szíveli.

  • pesti gúnár: hozott anyagból dolgoztam

  • Mennyivel demokratikusabb volt Gyurcsány miniszter! Az Opera egész környékét lezáratta, és meghívó nélkül szinte a kerületbe sem lehetett belépni! 🙂

  • miniszterelnök 🙂