Szabad, vagy nem szabad, avagy mit szabad

2015 január 20 12:05 du. Szabad, vagy nem szabad, avagy mit szabad bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az utóbbi időben egyaránt téma Magyarországon és Ausztriában, hogy a forgalmasabb helyeken legyen e vasárnapi, illetve egész napos 24 órás nonstop nyitva tartás. Ausztriában kezdődött el a folyamat. Mióta megkétszereződött az ide áramló turistaforgalom, a kereskedelem kéréssel fordult az államhoz, hogy bizonyos helyeken engedélyezze a vasárnapi nyitva tartást. Két okot is hoztak fel magyarázatnak. Munkahelyteremtés, és több bevétel, ami az államháztartás deficitjét csökkenteni tudta volna. Az elképzelés szerint Bécs belvárosában a Kärtner strassén valamint a Shoping City Südben tervezték, hogy engedélyezik a vasárnapi nyitva tartást. Felmerült a lehetősége annak is, hogy a határhoz közeli Pandorfban, ahol bevásárlóközpont van, szintén engedélyezni fogják.

Vita vitát követett melybe persze az egyház is beleavatkozott, mondván, egy katolikus állam nem engedélyezheti, hogy a vasárnapot munkanappá nyilvánítsák. A terv megbukott, csak az nem derült ki, hogy ugyan, miért? A háttérben a nagy német cégek munkálkodtak. Már régóta szó volt róla, hogy a német cégek hegemóniáját meg kellene törni. Évek óta szeretne üzletláncot nyitni a Tesco illetve az Auchan. Magyarországon évek óta eredményesen működhetnek. Itt Ausztriában nem nyithatnak. Hova tűnne akkor a legnagyobbakat összefogó német tröszt a REWE, mely magába foglalja az Interspart, a Merkurt, és Billát. Együttes napi forgalmuk csak Ausztriában több millió euró. A téma kezdett kényessé válni, ugyan is ha szinte valamennyi szomszédos EU országban működhetnek akkor ez alól miért kivétel Ausztria. Ekkor jött elő a kényes kérdés, hogy tulajdonképpen egy szóval sem mondta senki, hogy nem nyithatnak hiszen a Tesco riválisa a Pennymarkt évek óta jelen van az osztrák piacon. Igen ám de ők betartják a nyitvatartási törvényt amire sem a TESCO sem az AUCHAN nem lenne hajlandó. Közben tenni kellett valamit, mert az igények megnőttek. A turisták zöme nem hajlandó kiadni egy étteremre vagyonokat, amikor bárhol Európában talál magának supermarketet, ahol bevásárolhat magának fele annyi pénzért, mint ha étterembe menne. Tehát megszervezték, hogy a repülőtereken, a központi pályaudvarokon és bizonyos forgalmas helyeken legyenek élelmiszerboltok, amelyek vasárnap is nyitva tartanak. A Bécsbe látogató turista most már több helyen is tud vásárolni élelmiszert Bécsben.

Igen ám, de ezek majdnem 100%-ban a REWE lánc üzletei, Billa, Merkur, vagy Interspar. Hogy ne lehessen beléjük kötni, kvázi, hogy trösztösítettek, engedélyezték a török vagy arab tulajdonú (meg persze a zsidóknak is, nehogy diszkrimináció legyen) a vasárnapi nyitva tartást. Felvirágzott az üzlet. Az eddig csak kebabot és falafelt árusító bodegák egycsapásra átalakultak minimarketté. Sok közülük megkapta az engedélyt a 24 órás nonstop nyitva tartásra. Annak ellenére, hogy elég sokan vannak, még egy sem panaszkodott, hogy nincsen forgalma. A nagyobb pékségek hivatkozva arra, hogy rájuk is nagyon nagy szükség van, mert friss kenyérre, péksüteményre is igénye van a vasárnapi vásárlónak, szintén engedélyt kaptak a vasárnapi nyitva tartásra. Egy nagyokos gazdasági szakember kiszámította, hogy ha ezek helyett félig állami cégek üzemelnének, a munkanélküliek számát drasztikusan lehetne csökkenteni. Ha csak úgynevezett részidőben alkalmaznának embereket, már az is rengeteget segítene a többszörösére dagadt munkanélküliségen.

Minden maradt úgy, ahogy eddig is volt. Ám a REWE ebbe nem nyugodott bele egykönnyen. Magyarországon ellentámadásba ment. Mivel a legnagyobb és legtöbbet termelő élelmiszerüzletek nem az ő kezükben vannak, elérték azt kormánykörökben, hogy korlátozzák a vasárnapi nyitva tartást a nagyoknak mint TESCÓ és AUCHAN. Persze arról szó se nincsen, hogy a REWE hálózat forgalmasabb üzleteire is vonatkozzanak a megszorítások. Ellenkezőleg. Azáltal, hogy a TESCÓ és az AUCHAN kénytelen lesz bezárni üzleteket és embereket tesz ki majd az utcára, a hiányt majd betölti a Billa, a Merkur vagy az Interspar. Kevesebb emberre lesz szüksége és akik kiestek és munkanékülivé váltak, mehetnek kevesebb pénzért hozzájuk dolgozni vagy maradnak munkanélkülin. Tehát a TESCO üzleteinek bezárása mögött a német érdekek szem előtt tartása van. Mert ugye, van akinek lehet és van akinek nem. Ha meg szóvá teszed valahol? Ugyan kit érdekel? Legyen üzlet és kész. Az már csak nagyon keveseket fog érinteni, hogy ha vasárnap vásárol egy üzletben, akkor kétszer-háromszor drágábban fog, mint azelőtt. A köznép örül, ha hétköznap tud vásárolni, semhogy vasár vagy munkaszüneti napon. És még mondja valaki azt, hogy nincsen német trösztösítés szinte egész Európában. Mert Németország Európa motorja, ha nem tetszenének tudni.

Comments are closed