Alulnézetből – Kölcsönökről és Görögországról

2015 július 7 6:00 du.27 hozzászólás

Ha akarnám, sem tudnám a görög helyzetről szóló elemzések – gyakran egymásnak is ellentmondó – sorát gyarapítani. Nem ismerem olyan jól az ország működését, nem tudom eldönteni, hogy a hitelezők által ajánlottak kiutat jelentenek-e, vagy éppenséggel az ország végzetét hozzák. Híres-neves közgazdászok állnak ki mindkét opció mellett.

Nézve a helyszíni tudósításokban megszólaló lelkes görögöket, akik a vasárnapi népszavazás eredményének örülnek, megüti a fülemet: Görögország nem hagyja megalázni magát, Görögország visszanyerte büszkeségét!

Hogy mi van?

Inkább szegény, mint gazdag ember lévén, életem során sokszor kértem és kaptam kölcsönt. Hitelből lett tévé, fridzsider, lakás, bútor, miegymás. Volt, hogy banknak tartoztam, de előfordult, hogy a család, a barátok segítettek ki.

Életem első nagy kölcsönét alig 20 évesen kértem a vágyott beruházáshoz: egy táskaírógépet vettem. Az akcióba szinte az egész ház – józsefvárosi gangos bérház – beleadta az erejét: 100-200 forintokból jött össze az a 2800, ami akkor Magyarországon az átlagkeresetnek nagyjából a két és félszerese volt. Mindenkivel megbeszéltem, hogy mikorra tudom visszafizetni az összeget, és pontosan be is tartottam. Eszembe nem jutott, hogy mondjuk a második emeleti H-éknak nem kellene visszafizetni, hiszen a ház átlagához képest gazdagnak számítottak. Igaz, kamatot senki sem kért. Mint viszonylag írástudó ember, korábban is én írtam a lakók ügyes-bajos dolgaiban a kérvényeket, folyamodványokat – innentől kezdve természetes volt, hogy nem utasítok vissza ilyen megbízásokat. De megalázva sohasem éreztem magamat, sőt még csak kiszolgáltatottnak, hálára kötelezettnek sem. Inkább büszke voltam, hogy komoly felnőtteknek tudok segíteni. Még az is előfordult, hogy apró ajándékot, tábla csokit, miegymást hozott valaki, és hozzátette: a hivatal nem győzött csodálkozni, hogy ilyen lényegre törő kérelemmel keresték meg.

Ez volt a büszkeség! Meg az, amikor az utolsó ötvenest is megadtam a szomszéd néninek, aki el sem akarta fogadni: valami vízvezeték szerelési ügyét segítettem neki elintézni.

A fenti egyszerű történet persze nem állítható párhuzamba egy egész ország, nép ügyével. És ma már, több mint 50 év távlatából úgy gondolom: lehet, többre vihettem volna, ha nem ragaszkodom annyira a büszkeséghez. Ismerőseim furcsán néznek rám, ha azt mondom: szeretnék én olyan gazdag lenni, hogy 100 millióval tartozhassak valakinek!

Jól tudom, a görög helyzet – és a világhelyzet – jóval bonyolultabb, mint egy baráti kölcsön ügye, és nemcsak a vitatott kamatok miatt, hanem a kölcsönt adók felelőssége miatt is. Arról már nem is beszélve, hogy a világ számtalan országának adóssága a Görögéhez hasonló, a magyarországinál rosszabb helyzetben van (az USA-é pl. majdnem eléri az éves GDP 100 %-át), még sincs pánik, a dollár köszöni, jól van. Erre nyilván tudnak magyarázatot a nálam okosabbak. Magyarázat lehet a természeti kincsek bősége: de akkor mi van Oroszországgal és a rubellel? Erős gazdasági potenciál: de akkor mi van Svájccal és a svájci frankkal? Nem hallottam arról, hogy aranyárban mérnék a svájci bicskát vagy a Milka csokit.

Nyilván sok-sok okos koponyának kell még hosszan latolgatni, hogyan tehető elviselhetőbbé az élet a Föld valamennyi népének, és egyességre tudunk jutni nagyobb baj nélkül, mi földlakók.

Egy dologban biztos vagyok: a nemzeti büszkeségnek a világon semmi köze ahhoz, ha egy ember vagy egy nép teljesíti vállalt kötelezettségeit. Nagyon, nagyon, nagyon nem lenne jó, ha a Föld javaiból a „büszkeség” mértéke szerint részesülnének emberek és népek. Szorítok a görög embereknek azért, hogy minél hamarabb, minél kevesebb megrázkódtatás árán jöjjenek rá erre. És ne hagyják megvezetni magukat nagyhangú melldöngetőktől. Mert nemcsak a demokrácia, hanem a demagógia is görög eredetű szó.

27 hozzászólás

  • Mindig meg lehet vezetni a csökött agyúakat ezzel a nemzet-büszkeségi ” project”-tel.

  • Itt nem a tartozás megadása a fő kérdés, hanem a bevállalása. Ki vállalta el, kinek a nevében?
    A nemzetközi színtéren a görög állam (jogi) személyként jelenik meg. Olyan ez, mint a tudathasadás: egyik énem bevállalja, a másik nyögi.

  • sebestyén eszter

    @ Rátesi Margit,
    lehet, hogy nem akartad szaporítani e témakörben az írásokat, én nagyon örülök, hogy megtetted. Szimpatikus az emberi megközelítés, és az, hogy nincs benne okoskodás, amit még a cím is sugall.
    Több cikk alá írtam itt a KMH-n kommentben, hogy mindenki nagyon okos (/-nak akar tűnni) a görög kérdésben, miközben fontos elemzési szempontokat hagynak ki.
    Ugyanakkor a tiédben van egy talán mindennél fontosabb kiemelés: „Görögország visszanyerte büszkeségét! (…) a nemzeti büszkeségnek a világon semmi köze ahhoz, ha egy ember vagy egy nép teljesíti vállalt kötelezettségeit.” — szerintem ez nagyon fontos gondolat, annyival egészíteném ki, hogy Ciprasz ugyanúgy belpolitikai manővert visz véghez egy nemzetközi téma kapcsán, mint Orbán, csak kevésbé okos.
    A maga módján, múlt héten, próbálta ezt más megközelítésből megvilágítani szintén ezen a lapon Fényes István, de nem értették meg.
    A kiemelésre erősít rá a befejezés, amivel szintén nemcsak nagyon egyetértek, hanem tetszik is a finomsága: „Mert nemcsak a demokrácia, hanem a demagógia is görög eredetű szó.”

    Remélem, akik azt olvasták @Fényes cikkét, ezt a cikket is látják.

  • sebestyén eszter

    @endre, szerintem is, szép lassan elértünk oda, hogy még az a rossz, aki adott, majd oda, hogy nem is adtak (na, jó adtak, de maguknak akartak jót…)-> mindenképp minimum 0-as, de inkább mínuszos kimenetelű játszma lesz ez, olyan, amin mindenki veszíthet, az eu, az eu-országok és a görögök is. egy dologra alkalmas, belpolitikai természetű megerősítésre, a Syriza összezárására.

  • A demokrácia görög szó, igen, de ez csak játék. Viszont az a demokrácia komoly szempontja, hogy mennyire felelős az egész ország népe a rossz hitel felvételéért vagy az akármilyen hitel elherdálásáért.
    Az emberek szakértőkre és az állam által felügyelt hírekre hallgatnak. Jól működő demokráciában az állam szakértői valóban szakértők, és a közérdeket szolgálják. Kevésbé jól működő helyen könnyebb az embereket becsapni, és az állam is könnyebben dönt nagy értékű beruházásokról. Már úgy értem, hogy kevésbé tart az ellenőrzéstől, könnyebben ellopja a polgárok pénzét.
    Vajon mennyire felelős Görögország népe az általános korrupcióért és a hibás döntésekért?
    És mennyire felelős Magyarország népe azért, hgy ilyen kormány választott maga fölé, hogy elvesztette az Alkotmányt, hogy egyre kiterjedtebb az állami korrupció, és hogy tönkremegy az ország?

    És ha esetleg tudunk válaszolni a felelősség kérdésére, csak akkor, csak az után tehető fel az ettől független kérdés: Mivel lehet leginkább segíteni e népet, hogy kimásszon a gödörből, és legközelebb elkerülje ezt a csapdát?

  • ” Legbiztosabb módszer arra hogy ellenséget szerezzél magadnak az , ha jót teszel az illetővel. „

  • Napersze Endre.
    Mindig más a hibás.
    ” Amelyik nép nem tanul a történelméből etc…etc…”

    Úgyhallom volt más fasiszta hunta is Odüsszeuszéknál…

  • nem ” más ” hanem helyesen ” MÁR fasiszta hunta stb..”

  • Endre!
    Kérdésedre válaszolva.Röviden: tiszta beszéddel.
    Hosszan: bár nem volt olyan rossz a helyzet, mint Goban, de a válság rendesen nekünkjött. Bajnai ezen javított ugyan – el is vesztette a választást a másik oldal. 13. havi nyugdíj elvétele, eva 15-ről 25%-ra emelése, (az eva ma 37%!) eho fizetési kötelezettség kiterjesztése, gyógyszerkassza rendbetétele, vizitdíj stb.
    De ha megnyeri, akkor is további megszorításokra lett volna szükség. Ahogyan OV sorban meg is lépte. Az már politikai felfogás kérdése, hogy mondjuk visszaveszi a magánnyugdíj befizetéseket, vagy pl. a nyugdíjasok számára is bevezeti az eho-t (egészségbiztosítási hozzájárulás havonta kell fizetni minden dolgozó után, 2010-ben 4900 forint volt, ’16-tól 7200 lesz). Vagy megadóztat minden banki átutalást(a tiedet is, amikor befizeted a csekkjeidet), minden perc telefonálást, adót vet ki a kötelező autóbiztosításodra, miközben a biztosító is fizet adót,meg te is az adózott pénzedből fizeted eleve, vagy pl. különadót vet ki egyes termékforgalmazókra – te meg veszed a drágább árut. És a vállalkozásokat – a kicsiket is! – sújtó ezerféle más adóról nem is beszéltem. (Egy bt-m van, miután 20 éve munkanélküli lennék, ha állásra vártam volna, innen tudom.)
    A gazdagoknak adott adókedvezmény bakfitty ahhoz képest, ami bejön abból, hogy a minimálbér is adóköteles lett, ráadásul korábban a magasabb keresetűek sem fizettek a minimálbér-rész után. Sokkal olcsóbb gazdag 3 gyerekeseknek adni gyerekenként 30 ezer forint adókedvezményt, mint tízről 15 ezerre emelni minden gyerek családi pótlékát. És így tovább, sorolhatnám anyagi és politikai hozadékát. Ez utóbbi abból származik, hogy pl egy faluban elég, ha a falu elejét – polgit, jegyzőt, tanárt, doktort megszerzed, azok majd kizsarolják a szavazatokat, nem neked kell házról-házra járva győzködni, hogy menjenek el rád szavazni. Olcsóbb is, mint normatív módon segélyezni. Ezeket kell megszerezni aztán trafikkal, földdel, miegyébbel – de ez már a közösségéből megy, nem a te költséged.
    Sorolhatnám még hosszan, de látod, már ezt a pár szót se lehetne elmondani 20 másodpercben a tévében, vagy 3 mondatban. Rohadtul nem lehet megúszni, hogy nincs már szükség munkásemberek millióira – főként nem félanalfabétákra. De csicskának még elmennek a földeken, borászatokban, kocsmákban. És még hálásak is, ha a fizetésüket egyáltalán megkapják. Na, ezt mond el egy „lakossági fórumon”, anélkül, hogy meglincseljenek.

  • sebestyén eszter

    @endre,
    re 2015 július 8 2:43 du.
    Görög nép, magyar nép és a felelősség viszonylata: mindenben felelős a nép, az egészet a nép csinálja. Ha „csak” hagyja, az is csinálás. Írtam itt épp a nemrégiben egy cikket róla: Az ország, ahol mindenért a másik a hibás — term. igaz a görögökre is.
    Egyébként, mivel képviseleti demokrácia van, a vezetők is a nép közül valók.

  • @sebestyén eszter,
    Igen, egyetértek.
    Szerintem a megoldás első lépése e felelősség felismerése. Sajnos ez a legnehezebb. Ha a nép többsége ezt felismerné, akkor nem lehetne csalással kifosztani. Erővel még akkor is lehetne, de az más eset. A gazemberek egyik fő törekvése, hogy ezt a felismerést akadályozzák.

  • Endre! Na, ehhez kellene a tiszta beszéd. Elmondani, hogy nincs olyan, hogy mindenki (nép) nyer. Mindig van, aki veszít. Az is a „nép”. Éppen ezért a minden szintű írástudók (a kommentelőké is) felelőssége sokkal nagyobb. Nem beszélhetnek össze-vissza nyilvánosan. Nem siránkozhatnak pl a magánnyugdíj elvételén, a devizaalapú hitelek bedőlésén anélkül, hogy ne próbálnák az okokat, meg a következményeket is nézni. És elmondani, lehetőleg érthetően.

  • Kedves Eszter! Köszönöm elismerő soraidat. Talán meglep, hogy éppen velem értesz egyet, akivel más témában: KA ügyében összecsattantunk e lap más helyén. Úgy gondolom, sokan tudják már rég, hogy ki van a nicknév mögött. És a nícknévnek az a története, hogy mintegy 10 évvel ezelőtt, amikor kommentelni kezdtem, még hivatalos képviselője voltam egy társadalmi egyesületnek, aminek a nevében nem beszélhettem volna. Nem is mindig egyezett az álláspontunk, ami alapjában nem lett volna baj. Csakhogy nem tehettem ki a nekem akkor még fontos egyesületet annak, hogy az én egyéni véleményem miatt is támadják. (Előfordult egyébként.) Így, a billentyűk véletlenszerű billegtetéséből született meg a talalom.

  • Én sem vagyok görög szakértő,magam is csak a tapasztalatból és az általános emberi elvárásokból tudok kiindulni.Annyi viszont bizonyos,mert több statisztikai adat bizonyítja,hogy a görögök a lehetőségeikhez és gazdasági teljesítményükhöz képest sokkal jobban éltek.Gyenge volt náluk az adózási fegyelem,amíg nálunk az élelmiszerek ÁFÁ-ja 27%-os (a legmagasabb az EU-ban),náluk ez 10%- alatt volt.Náluk 1200 eurós nyugdíjak gyakoriak,ezek nálunk a 350-400 eurót is alig teszik ki,mi már „elfelejtettük” a 13.havi béreket és nyugdíjakat,ők ezekből sem engednek. Nálunk vagy 25 új adónemet vezetett be az Orbán-kormány,náluk legfeljebb apró adócsökkentésre kerülhet sor,mi rengeteg „megszorítást” viseltünk el,ők képesek emiatt Athént felgyújtani!Nálunk is valamelyik szélsőbalos párt bedobta a „Nem fizetünk!”-jelszót.de a józan ész ennek ellentmondott,mertnem akartunk államcsődöt…

  • sharapova2008: Görögországban rengeteg a befejezetlen ház, mármint, a legfelső lakószint felett még kiállnak rögzítőelemek a koszorúból, jelezvén, hogy oda egyszer még valami kerül. A görög adózási rendszer csak akkor vet ki létesítményadót a házra, ha az befejezettnek minősül az építményi szabályozás szerint.
    Ezek a házak – százezrével, milliószámban – bár lakják, de eszük ágában sincs szabályzat szerint befejezni azokat, nem adóznak. Ügyes.

  • Újabb remek példa, hogy ront a baloldal saját nemzetére máshol is, és mit ért demokrácia alatt. Görögországban népszavazás döntött a folytatásról, az itthonról is istenített szélsőbal elhúzta a mézesmadzagot és megszavazta választási ígéreteinek ellenkezőjét, a gyarmatosítás minden feltételét. Persze ettől a tényleg nacionalista kártyákkal operáló Arany Hajnal népszerűsége az egekbe szökött, az előre hozott választásokon akár nyerhetne is. Nyerhetne, de nem kormányozhatna, mert a szélsőbaltól a konzervatívokig mindenki összefogna ellene (és a népe ellen) ahogy az éjjeli szavazáson is megtette. Sajnos ez várna Magyarországra is, egy Jobbik erősödést a liberális Fidesz és az internacionalista baloldal összebútorozása tenné lehetetlenné.
    Izgalmas évek várnak ránk, jó lesz melegen tartani az utcakövet.

  • charlie: jaj, kicsi huszár, ez már fáj, hogy maga milyen elfogult! Népszavazás, nemzetgazdasági kérdésben? Röhej. Maga mit tud róla? Mit tud a görög nép mentalitásáról? Egyáltalán, mit tud bármiről is? E tárgyban még a magyar alapizé is kemény: a népnek kuss a nemzetgazdasághoz!

    Liberális Fidesz, internacionalista – mi is? Az LMP internacionalista? Az MSZP internacionalista? A DK internacionalista? Egyáltalán, tisztában van az internacionalizmus fogalmával?

    Majd kiutalunk magának egy személyes használatú utcakövet. Kicsit kisebb lesz a szabványosnál, hogy el tudja hajítani, cserébe forróbb. Ha meg bírja fogni, hát használja.
    Hacsak előbb meg nem akadályozzák benne, mondjuk úgy, hogy eltörik.
    Tudja, kisfiam, törött kézzel még a seggtörléssel is gondja lesz.

  • A görög nemzeti vagyon átadása (és még ez is kevés) egyenlő a nemzethalállal, erről szavaztak a görögök. Ezzel nyert a Syriza is választást.
    Ille maguk már nem utalnak ki senkinek semmit, se erő, se gondolat nincs a birtokukban, amivel befolyásolhatnák a történéseket.

  • charlie: és most mire is mentek ezzel a nagy nacionalizmusukkal? Szépen bepucsítottak, úgy ám!
    Az erő meg a gondolat miatt ne aggódjon, nekem mindkettőből komoly készletem van, mi több, kockakőből is. Az egyikre rá van írva a maga neve. Szóljon, mikor és hova kéri. Én a pofájába javaslom.
    Azután majd meglátjuk, mennyire befolyásoltam a történéseket. Úgy gondolom, a magáét 8 napon túl gyógyulóan.
    Olajbogyó, késik a nagy arcú vállalása, mi szerint leellenőrzi a respektemet a helyi jobboldali kocsmában. Ha akarja, be is kísérem, mintavételezésre. Csakhogy, figyelmébe ajánlom az ajtón a feliratot: belépés díjtalan, kilépés bizonytalan! De majd felsegítem a padlóról, és udvariasan leporolom.
    Kicsi huszár, a maga alsótekeresi műintézete valszeg egy leánynevelde. Gondolom, felveszi a kis rózsaszín tüllszoknyácskáját, amikor áttipeg oda 😛

  • Vállalásomat tartom, sajnos kis időre külföldön voltam, de megint visszatértem, úgyhogy nincs elfelejtve.
    Erőszakkal fenyeget, hát ennyire nagy a baj? Vagy maga is erősíteni szeretne bizonyos sztereotípiákat, amik a biztonsági őröket kíséri?
    Hozzászólásaimat olvasva nem gondolja, hogy hamiskás a „felveszi a kis rózsaszín tüllszoknyácskáját” kitétel?
    Nem én vagyok az ánuszrózsát kedvelők nagy barátja, védelmezője.

  • charlie: a baj valóban nagy. Lehet, hogy szaporodásra képes, tán már van is eszméjének örököse. Igaza van, nem a kockakő a megoldás, hanem a sebészkés. Egyébként ki beszél itt erőszakról? Csak jutalmazásról lehet szó, kisfiam, kizárólag jó magaviselete okán.
    Sajnos volt kis időre külföldön? Ami sajnos, az, hogy visszatért.
    Hozzászólásait olvasva valóban nem a védelmező és barát jut az ember eszébe, de kétségtelenül jól állna magának. Ráadásul ki tudja, tán még meg is kedvelné…

  • Ille magáról érdeklődvén pár telefon után Gódor Antal véleménye jutott a fülembe, aki Mogyoródon a Jobbik helyi elnöke, így van rálátása magára is, tagtársaira is. Ha gondolja összefoglalom a véleményét arról, amit maga itt állított (hazudott), a tiszti klubról, meg mint elismert ellenfélről. Mivel tudom, hogy személyeskedés miatt jogosan moderálhatna, ezért ha ez alól felmentést kapok, pár mondatban összefoglalom. Ha nem kéri, ezt is megértem.

  • charlie: Gódor Antal, mi? Közelébe se járt a tiszti klubbnak, de azért adja csak elő, ráadásul kíváncsi vagyok, szerinte kinek is vagyok a tagtársa 😀
    Egyre nagyon ügyeljen: szembesíteni fogom Gódort a maga szövegével. Nem fog neki örülni, ha valamibe belekeveri. Tudja, meglehetősen jó esély van rá, hogy mind a Mogyoródi Krónikában, mint a Mogyoródi Civil Fórumon közismertté tegyem a véleményét, természetesen a maga ellenszenvével megtámogatva. Ez a kettő, meg a KMH, úgy vélem, elég alkalmas lesz lejáratni Gódor elvtársát…attól tartok, nem fogja magát kedvelni.

  • A „tagtárs” kifejezés a „kimosakodott paraszt” tagtársaira vonatkozott, tehát a véleménymerítés próbált szélesebb lenni.
    Hogy magának nincsenek tagtársai, az még nekem is evidencia.
    A Mogyoródi civil fórum a maga által gründolt feltűnési viszketegség, ami meg is látszik a látogatottságán, ami kb. nulla. A Mogyoródi Krónikában lehet hogy én előbb kapnék lehetőséget bármilyen cikk írására, mint maga, hisz remek jobboldali összeállítású önkormányzat adja ki, esélye bekerülni a halálozási rovatban, vagy a macskakiállítással kapcsolatban esélyes.
    Ille, olyan szánalmas a vélemény magáról, mint amilyen a választásokon a szereplése. Azért 28 indulóból utolsónak lenni, 130 szavazattal, mindent elmond az elfogadottságából, meg az örökös észosztás hasznosságából.
    Maga tényleg ilyen mazochista?

  • charlie: ne tereljen. Lényegtelen, hogy öt évvel ezelőtt mit értem el. Tudja, ezzel kapcsolatban megjelent egy elemzésem, de attól tartok, az magának már nem fér be tudatilag. 28 képviselő egy hatezres faluban – röhej. Ezt úgy hívják, megosztottság és elhibázott taktika. Én egy 500 lelkes közösség nevében indultam. Erre mit lép?
    A Mogyoródi Krónikát, kicsi huszár, felvilágosítom, nem egy jobboldali összeállítású önkormányzat adja ki, de hát, ahhoz is buta, hogy elemezze a képviselők pártállását.
    Magát nem is érdemes minősíteni: futottak még kategória 😀
    Hogy magának mi az evidencia, teljesen érdektelen. Majd, ha abban a helyzetben lesz, hogy az ilyesmit figyelembe kellene venni, szóljon.
    Várom Gódor véleményét. Azután elmegyek hozzá, és megbeszéljük.
    Ami az MCF-ot illeti, megjegyzése nem engem minősít, hanem a gyökösök igénytelenségét. Már az előző ciklusban is felajánlottam – ahogy a mostani önkormányzatnak is – hogy ingyen megtanítom az arra igényeseknek az internet használatát. Hely van, eszköz van. charlie, arany kisbogaram, maga szerint hány jelentkező volt? Szóval, mi is a gond a MCF-mal?
    Feltűnési viszketegség? Olyanok is előre köszönnek a faluban, akiről azt se tudom, kicsoda! Gondolja, a korom miatt van?
    Tudatlan…

  • Gódor véleményét leírtam már, egyszóval összefoglalva: szánalmas.
    Ismerik, mint a rossz pénzt, betelepültként is mindenkinél mindig mindent jobban tud. Ezért próbálták finoman közölni a választók, nem kérünk magából, Ille.
    A Mogyoródi Krónikát bizony az önkormányzat adja ki és a benne levő tartalomról tudható, ez bizony nem a baloldal szócsöve.
    ……
    „Olyanok is előre köszönnek a faluban, akiről azt se tudom, kicsoda!”
    Ille, magának csak olyanok köszönnek. 🙂

  • charlie: rendben, akkor ezt megbeszélem Gódorral. Pech, hogy a gyüttmentek már többen vannak, mint a gyökösök. Senki nem állította, hogy a Mogyoródi Krónikát nem az önkormányzat adja ki, maga állított olyasmit, ami valótlan, hogy jobboldali lap. Picinyem, maga valszeg a Mogyoródi Hírnököt ismeri, na, az valóban szélsőségesen jobboldali hangvételű volt, ahogy a főszerkesztője is megvadult fideszes. Amikor megbuktak a választáson, a következő szám gyászba borulva, fekete címlappal jelent meg, és a kedves főszerki nemzethalált zokogott a belső vezércikkben, ráadásul erősen lenézve a szavazókat, kijelentette, nem tudták, mit cselekszenek!
    Noch dazu, a Mogyoródi Krónika főszerkesztője ugyanaz, aki Kilátó néven alternatív újságot adott ki, megpróbálván a vad jobboldali acsargást a valódi hírekkel ellensúlyozni. Erre mit lép, olajbogyó? Hiába, no, az alulinformáltság nem válik a javára 😛
    charlie, kicsi huszár, amúgy még a szavazatszámot is rosszul tudja, de mind1, nem tétel, mint említettem, 28 jelölt szétforgácsolta az erőket. De, hogy azért legyenek valami ismeretei a történtekről:
    http://ellenszelben.nolblog.hu/archives/2010/10/04/Onkormanyzati_valasztas_Mogyorodon/
    Érdekes módon a múltkor mégis leváltották a helyi bűnbandát 🙂 És tudja, kik? A gyüttmentek 😀