Feltétel nélküli alapjövedelem

2016 október 11 11:36 de.59 hozzászólás

Mottó: Képzeletem szerint a mennyország szabad ország, olyan hely, ahol a lélek szabad, és valamiért úgy gondolom, hogy a mennyország nem a gyávák menedékhelye.

Napjainkban a tőke nem a háborúban, hanem a fogyasztásban talál haszonra. Látszik ez a reklámokon, az egyen fogyasztáson, az eldobhatóra silányított termékeken, a környezet szennyezés – fogyasztáshoz köthető – mértékén, (ami – teszem hozzá – jóval szelídebb a háborúk okozta környezetszennyezésnél) a termékek „erkölcsi” elavulásának gyorsaságán. A világháború óta a tőke tovább koncentrálódott, a multik által működtetett fogyasztói társadalom békét, jólétet hozott Európára és a világ nagy részére. Két és félezer éve, a görögök, rómaiak óta nem volt ilyen hatalmas (és kívánatos) társadalmi-, technikai-, tudományos forradalom. Mi a termelő tőke szelíd (a háborúhoz mérten mindenképp szelíd) erőszakának és a fejlődés sebességének vagyunk áldozatai és élvezői.

A fejlődés hatására nem vagyunk jobbak elődeinknél, de lehetőségeink nagyobbak a jóra, és a rosszra egyaránt. A jó egyik ilyen lehetősége a feltétel nélküli alapjövedelem.

A feltétel nélküli alapjövedelem olyan fontos a multik által működtetett, és a fejlődés ellentmondásaitól gyötört, fogyasztói társadalomnak, mint makkoltatott disznókondának a vérfrissítés. Amikor a konda – heves vérű vadkanoknak köszönhetően – elfajul, sokat segíthet egy jó fajtájú kan. A friss vér, megőrzi az elvadult konda előnyeit: az erősebb ellenálló képességet, önállóságot, és visszaállítja a régi jót, ami leginkább a rántott karaj ízében mutatkozik meg.

A feltétel nélküli alapjövedelem megteremti a tőke szabadsága mellé az egyén szabadságát, a szabad verseny helyett a verseny szabadságát, ahol a tőke és egyén azonos feltételekkel indul, ahol az egyén termelőként (munkásként) és fogyasztóként sem kiszolgáltatott, hanem szabad. A feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése liberális gondolat, hisz nem a tőke korlátozásával védi az egyént, (a tőkétől) hanem a szabadság kiterjesztésével, amiből következik, hogy támogatója, legyen szervezet vagy természetes személy, csak liberális lehet. Paternalista, a tekintély, az erő, a mások feletti uralom fontosságában, a gyengék, megfegyelmezésében, elnyomásában hívő ilyen gondolatot nem képes támogatni.

Annak ellenére, hogy Magyarországon a liberalizmus szitokszó mégis akadt párt, a PM, amely, nemes célként, zászlajára tűzte a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésének, vérfrissítéssel felérő gondolatát. A feladat nehéz, ellenzői erősek és erőszakosak, nem hisznek a jóban, nagyobb bennük a félelem mások szabadságától, mint a szolgaságtól, érveik kemények, módszereik kíméletlenek.

Térjünk vissza az elvadult kondához, pontosabban a vérfrissítő kan szállításához. A kan szállítása nem egyszerű. Vad, erőszakos, erős. Lefogásához négy ember kevés öt nem fér hozzá, ám semmi gond, ha kiherélik kezes, könnyen szállítható cocává szelídül.

A PM felkészült a harc elkerüléséhez, költségvetésbarát javaslata érthető, szalonképes, könnyen kezelhető; szelíd, mint a herélt kan.

Kár.

Szukits Rezső

*

1. Videó az alapjövedelemről

2. Egy 10- vagy mindössze 2 éves mobiltelefon tudását annyira meghaladja a mai társa, hogy a még működő régit le kell cserélni.

3. A PM javaslata az alapjövedelem bevezetésére

human-right-basic-income

59 hozzászólás

  • australia megelőzte levédiab…-ot, ebben is…ott nem lopják el, hanem elosztják és még jut is marad is

    olyan kádárszocializmus szerűen, tudod? ugye?

  • Ez mind szep es jo, de elsosorban ertelmes es jol fizeto munkara vagynanak az emberek, mintsem a cocjalis segely valamilyen formajara.
    Persze jol jon azoknak, akik onhibajukon kivul nem tudnak dolgozni.

  • – „A feltétel nélküli alapjövedelem megteremti a tőke szabadsága mellé az egyén szabadságát,….”
    Jó példa erre Görögország!

  • Azt gondolom, a feltétel nélküli alapjövedelem önmagában nem ördögtől való, viszont ahhoz az egész társadalmat alaposan át kell szervezni, hogy működjön. Márpedig minden változásnak apránként kell megvalósulnia a természetes fejlődés keretein belül – mint például az evolucióban sem jöhetnek számításba olyan változások, amik – bár a jövőbe mutatnak – a jelenben életképtelenek. Az alapjövedelem bevezetése viszont, azt hiszem, teljes pusztulást jelent a mai szisztémákra nézve. Vagyis „békés átmenet” formájában életképtelen és megvalósíthatatlan. Ahhoz erős megrázkódtatás, forradalom és átszerveződés lenne szükséges…

  • Főleg: mentálisan!

  • Mint, az öreg indián is mondá, a pénzt nem lehet megenni.
    A pénz áru fedezetéért, ezzel az elvásárolhatóságáért pedig valakiknek valamennyit dolgozniuk kell.
    Ebből is látható, h az FNA egy gyalázatos trükk.
    Mint, a cigányságunk példája is mutatja, gyorsan létre lehet hozni egy, a megélhetésében abszolút rendszerfüggő, a munkához nem szokott, bármire felhasználható lumpen réteget.

  • Libiában volt ilyen paradicsomi állapot Kadhafi alatt (pl. egy libiai állampolgár még ingyen tanulhatott bármely külföldi egyetemen is)….. aztán jött az USA, az arab Tavasszal, a demokráciával, meg a százezer halottal…! Sziriára ugy látszik ráfáztak , csak a fegyver-biznisz pörög !

  • A Muszlim területeken A konszolidált (Kádári) bolsevizmoshoz nagyon hasonló állampaternalista konstrokciókban élették az embereket.
    Azért tudták olyan könnyen megborítani őket, mert az ott élők is rühellték a konstrukciók diktatórikusságát.

  • Kedves Gyula!

    ” … gyorsan létre lehet hozni egy, a megélhetésében abszolút rendszerfüggő, a munkához nem szokott, bármire felhasználható lumpen réteget. ”

    Igy van. Mint pl. Amerikaban az Obamajugend-ek. Ugy is hivjak oket, hogy Black Lives Matter, de ezt a nevet csak a kobor apacaknak tartjak fenn.

  • Ötvenhatos, nem tudok a líbiai paradicsomról, de egy biztos, kár volta amerikaiaknak megölni az összes diktátort a környéken. Sokkal nyugodtabb volt arrafelé az élet!

  • Ennek a szelíd szociális reformjavaslatnak az itteni fogadtatása is jól mutatja, a magyar középosztályok, kispolgárság világviszonylatban is kórosan korcs sötét reakciós szemléletét. Jó példa erre az Almási nacsasszony hozzászólása, miszerint forradalmi és egyéb megrázkódtatások nélkül nem bevezethető ez a számos közgazdász által már átszámolt – magyar viszonyokra is – javaslat. Holott pont ellenkezőleg, ez épphogy elkerülni segítene az előbbieket, „kifogná a szelet a forradalmi vitorlákból” , amely végső soron a mai tőkés rendszer uralkodói osztályainak is érdeke… lenne… Ehelyett a szélsőségesen reakciós, szélsőségesen a tőkés osztályok korlátlan uralmát fennhéjázóan védelmező politika etnikai, felekezeti síkra igyekszik terelni a társadalmi feszültségeket, sőt a háború irányába. Csak nézzenek körül a nagyvilágban. Eközben persze nyugodtan fintorogjanak csak a legtétovább szociális reformok felvetésén is, persze nyilván a harmadik világbeli szintű nyomorban tartott megalázottak szenvedésének enyhítése elvenné a mások lenézéséből nyert felsőbbrendűségi tudatot. Azért kell az a kis magyar kasztrendszer , anélkül véget érne „magyarhon”. Ugye kedves Bokros ( Bajnai, Szigetvári stb. ) szimpatizánsok? Legalább az lenne a tisztességes ha nyíltan vállalnák az uralkodó pártállam szoc.politikája melletti kiállást ( „akinek semmije sincs annyit is ér…”) a kedves álellenzéki neoliberálisok. Megérdemlitek hogy a csuti geci bandája alázzon titeket a sárga földig, ti sem vagytok sokkal jobbak – legfeljebb pancserebbek. De nem baj, titeket megaláznak Orbánék, ti kiélhetitek ugyanezt a nyomorgó milliókon… kis magyar kasztrendszer… Mindez tart addig, ameddig nem sodródik az ország hét évtizede nem látott mélységekbe és egzisztenciális katasztrófába.

  • Kedves Figyelő,

    Ön tulajdonképpen mi a francot keres Kanadában? Elvégre diktátorok alatt sokkal nyugodtabb az élet… Vagy csak másokéval szeretjük verni a csalánt…? Nem kell válaszolni, a kérdés csak retorikus… Amúgy itt egy nem retorikus, hanem tárgyismereti kérdés: az USA melyik diktátort ölte meg a térségben…? További jó szórakozást!

  • Nincs borzalmasabb a „demokrata” feministáknál. Anarchista locsogó, gusztustalan szöveg,- s közben álmodik a nyomor !

  • Ennek a feltétel nélküli alapjövedelemnek az lenne az eredménye, hogy a megnövekedett számu munkanélküli világpolgár leverné az őket eltartó adófizető bérét legalább a felére és ez által mi harcolnánk ki a világon legelőször az egyenlőségen alapuló őskommunizmust. Ez az ötlet legalább olyan bizarr, mint Obamának a Nobel díja.

  • A forumon szerzett tapasztalatom azt súgja, hogy itt senki nem olvassa majd el, de legalábbis egyelőre – csak azért is:

    http://www.magyardiplo.hu//index.php?option=com_content&view=article&id=2226#Itemid=48

    http://www.magyardiplo.hu//index.php?option=com_content&view=article&id=2227#Itemid=48

  • Eleftheria
    2016 október 12
    5:26 du.
    Én azokról az államokról MERTEM írni, ahol ma polgárháború van. Amig diktátorok voltak, nem volt ilyen fajta öldöklés. Ennyi.
    Kár engem piszkálni, hiszen talán nagyobb látásom van erről az oldalról.

  • Kedves Belzebub!

    En elolvastam oket, es tkp. a Robert baratunknak van igaza, felteve, hogy az osszeg nagyobb merteku, annyi, hogy abbol valoban meg is lehessen elni.
    Ha adnak 5-600 eurot, vagy dollart (dollarban nalunk kb ennyi a cocjalis segely egy egyedulallo felnottnek), akkor egyszerubb ha nem is adjak, hanem mindjart elkuldik koldulni.
    Nem tudom mit er 1000 euro ma Nyugat Europaban, mennyi egy lakas ara … stb… de gondolom 1000 euro sem jelent tul sokat.
    Ha viszont adnak 2000 eurot, akkor valakiknek azt ki kell fizetniuk, es van egy olyan gyanum, hogy nem a milliardosok fogjak fizetni.
    Veszunk fel meg kolcsonoket, nyomtatunk penzt, vagy a meg veletlenul dolgozo emberek adojat felemeljuk 80%-ra?

    Es ez csak az elso apro problema, rengeteg mas is van meg, ami a cikkekben is irva vala.

    xxx

    Kedves Eleftheria!

    Figyelo talan kicsit rosszul fogalmazta meg a dolgot: Sajnos a muszlim vilagban csak akkor van rend, ha egy Szaddam-fele elgazosito veszi kezbe az iranyitast.
    Ha nem hiszed, nezd mit muvelnek manapsag is.

  • Eleftheriának
    2016 október 12
    5:10 du.
    A személyes megtámadtatás okán…

    Kedves Eleftheria!
    Sajnos, nem vagyok nacsasasszony (bár lennék, nem így élnék!)… Ámde szeretek mindenféle javaslatot végiggondolni. Még azt is bevallom, nem sokat értek a gazdaság működéséhez, viszont annál jobban ismerem az embert – tapasztalatból – és a reakcióit bizonyos esetekben.

    Az alapjövedelem – mint írtam is – nem ördögtől való dolog, ámde szükséges hozzá néhány alapvető társadalmi (gazdasági és mentális) átalakítás, ami – nézetem szerint – békés úton ripsz-ropsz nem valósítható meg.

    Belzebub idetett két hivatkozást, eléggé érdekesnek találtam őket. Különösen a második cikk elején az atlétatrikóban, sörrel a TV előtt dagonyázó testes férfi képe tetszett. 😀

    Vajon ki, hogyan és mikor fogja megakadályozni, hogy a nagyon tisztelt NÉP ne ilyen képet alkosson az alapjövedelemből vidáman éldegélő „primitív élősködőkről”? Ha már a nyugdíjasokról is hasonló a közvélekedés, akik pedig egy élet során mégis csak letettek valamit az asztalra…

    Ne becsüljük le a köz mentális állapotát, mert az sok mindent tönkretehet – példa rá éppen Miviktorunk regnálása… Ugye?

    Ha a közvélekedés szemében az alapjövedelemből szerényen élők lusta, dolgozni nem akaró élősködökké válnak (lásd a segélyből élő cigányságot), akkor olyan mértékben károsítjuk az országunkat, saját mentális állapotunkat, amely végül is teljesen el fog nyomorítani bennünket.

    De ez csak az egyik – bár szerintem nagyon is nyomós – érv az alapjövedelem ellen. Ahhoz pedig, hogy ez a nézet ne alakuljon ki, vagy megváltozzon, igen sok víznek kell még lefolyni a Dunán.

    A mi helyzetünkben sokkal jobb megoldásnak tűnik az, amit a létező kádári szocializmus alkalmazott gyakorlatilag ugyanerre a problémára. Mindenkinek volt (kötelezően) egy himihumi állása, és azért fizetést kapott, és megbecsülést is, hogy mennyit dolgozik – holott meglehet, nem is dolgozott, vagy ha dolgozott, értelmetlen és haszontalan dolgokat csináltattak vele. Mindenesetre ez a megoldás a mai tili-toli közmunkánál sokkal jobb volt, mert önbecsülést adott az embereknek.

    Folytathatnám, de minek. Az itteni vitatkozók – magával együtt, kedves Eleftheria – folyton csak a pénzről beszélnek. Pedig az élet nem a pénzről, a társadalom pedig nem a rangról szól. Legalább is szerintem.

  • A Gresham törvény értelmében, ha egyenlő jogosultságokat biztosítunk a különféléknek, akkor automatikusan a silányabb fog győzni.
    A vezérkarunk széles körben alkalmazta ezt a törvényszerűséget a lerontásunkra. Általában, a szabadságjogokra való hivatkozással szépen megideologizáltan.
    A természetes rendszerekben az esszenciális érték az élet, az érték mérő az élet darabkái (idő).
    Az elvégzett munka mennyiség a természetes rendszerekben az össz produktumból való felhasználás arányoshoz közelítő.
    Efelé nivellál a valóban szabad piaci környezet is.
    A természetes rendszerekben összességében annyit termelnek amennyi egy jó biztonsági tartalékkal kielégíti az igényeket.
    A kapitali az értéktöbblettel, értéktöbblet rátával esszenciálisan KÜLTERJES. Csak addig tud „egészségesen” működni ameddig megvan a megtermelt értéktöbbletet felvevő FIZETŐKÉPES külpiaca.
    Ha ez nincs meg, akkor jön a túltermelési válságos önleépítés, mert a konstrukción belül nincsen meg a megtermelt portékákat összességében ellentételező bér kiáramlás, ezzel a fizetőképes (bel) piac.
    Ez a virtuál értékesség pénzzel (hitel alapú pénzrendszerrel) kombinálva maga a mindent a nihilbe szívó (a működtetésében az élőhelyeinket élhetetlen szemétdombbá alakító) számszaki nonszensz.
    Papíron, már a jóisten tudja, mennyi (még meg sem termelt) produktumunkat feléltük már előre.
    A papíron létező össz pénzmennyiségnek (a jelenben) csupán pár százalékban van valós fizikai fedezete (ezzel elvásárolhatósága) és ennek nagy része állami vagyon (állam adósság (fedezete)).

  • Kedves FIGYELŐ, kisegíteném :
    A meghurcolt „elnök-diktátorok” (nem teljes lista)
    Kadhafi (felkoncoltatták), Sz.Husszein (kivégeztették), H.Mubarak („népfelkelés”, börtön, kóma…), A.Morszi („ellen népfelkelés”, börtön), Abiden ben-Ali (sima puccs), Bassár el-Aszad (Sziria romokban, az oroszok egyelőre még tudják védeni…)
    Nem szeretnék Erdogan bőrében sem lenni…

  • KI TERMELI KI ?

    A líbiai és a szaudi, stb. „szocializmus” fedezete fekete arany formájában majdnem magától a talajból folyik. Bármikor el lehet zárni és ki lehet nyitni a csapokat. Ennek megtermelését tényleg a társadalom igen szűk, mondhatni elenyésző létszáma végzi. Tehát példának igen gyenge…

    Magyarországon ilyen – figyelemre méltó volumenű források – nem léteznek. Csak az emberi munkaerő – az meg drága.

    .

  • Hazánk kiváló adottságokkal, gazdagsággal rendelkező élőhely.
    Ha nem hisszük el azt amit Jásdi Kiss Imre kiderített, nevezetesen azt, h a Kárpátmedence talapzatában egy jelenleg is működtetett gázgyár van, ahonnan jelenleg is a messze környékünket ellátják, akkor is.
    Még a nagyon lepusztított bioszféránkkal, direkt bioszféra ellenes mezőgarázdálkodási technológiánkkal is, komoly élelmiszer exportunk van jelenleg is (jelenleg ennek nagyrésze számszakilag meg sem jelenve, konzorciumi belső úton hagyja el Hazánkat).
    Bioszféra konformabb technológiákkal többlet munka nélkül, ennek többszöröse is könnyedén lehetne.
    Komoly ásványkincs vagyonunk is van.
    Hatalmas nap és vízi energia potenciálunk is van.
    És világviszonylatban is egyedülálló szellemi potenciálunk is van.

  • Hááááát… Nagy Gyula, én nem tudom ezeket a titkos kincseket… de biztos engem nem tájékoztatnak az ERŐK. Viszont hogy „És világviszonylatban is egyedülálló szellemi potenciálunk is van.” – na, ez mostanában valahogy nem látszik… 😀

  • Almási Alma:

    Ha megbántottam, sajnálom! De azért azt fenntartom, hogy eléggé abszurd a feltételezés, hogy az FNA bevezetése „forradalmi”, pláne erőszakos változásokat igényelne. Egy retorikus kérdés: Finnországban erőszakos zavargások állnak küszöbön az FNA bevezetése körüli viták miatt…? A félreértések elkerülése végett, ez nem kommunizmus, de még csak nem is szocializmus ( amúgy egyesek szerint még ezek is megvalósulhatnak békés evolúció útján…); az FNA összege pedig úgy lenne megállapítva, hogy a munkától/vállalkozástól ne vegye el a kedvet ( amúgy többek között hozzájárulhat a munkabérek feljebb nyomásához is ), tehát nem is félfeudális „olajország”… Magyar viszonyok között 70-80 ezer Ft. se lenne „ördögtől való”, a ( nettó ) béreknek pedig ennek minimum másfélszeresétől kellene indulniuk ( közben az ÁFA villámgyors csökkentése is elindítandó ). Ez kétségkívül egy összetett ügy.

  • Egyébként arról sem esik elég szó, hogy sehol világon nem működik emberi szociális rendszer egykulcsos adóból. A magyar közteherviselés és bérviszonyok a legkizsákmányolóbbak között vannak Európában.

  • Ha teljhatalmam lenne akkor ém ezt csinálnám.
    Az adózást átállítanám pénzben megváltható munkamennyiség adóra.
    Ezt az állami feladatok ellátásához épp úgy, ahogy a bolsevik konstrukcióban csinálták, részben közvetlenül, részben termeltetéssel és a termékek eladásával hasznosítanám.
    Ez összességében csökkenti a járulékos ráfordítást, mert a munkavégzéshez így is, úgy is kell szervezés és a munka könnyebben behajtható, mint a jelenlegi adózási rendben az adó.
    Ezzel az intézkedéssel felszabadulna a gazdaság minden jelenlegi, az adó elkerülés megakadályozása címszóval rárakott korlátozástól.
    Emellé még bevezetném azt, h bárki (aki akarja) központi szervezésben végzett munkamennyiségért pénzjövedelmet vehessen. A jövedelem fedezete a megtermelt árumennyiség.
    Itt a jövedelmeket kicsit alacsonyabbra állítanám, mint amennyi a magán és a szövetkezeti szférában elérhető.
    A konstrukció finomítható zónázásokkal.
    Példul, az adó mennyiség függhet attól, h ki milyen és mekkora mértékű központi szolgáltatásra akar jogosultságot szerezni. Példul. EÜ ellátás és nyugdíj.
    A munkaadó fizetés lehetne éves szintű és életre szóló.
    Így könnyen megoldható az idénymunkák munkaerő ellátása is.
    Az összetett munkák fázisokra bontásával (szalagosítás) az elvégzendő munkák zöme nem haladja meg a betanított segédmunka szintjét. Ebből adódóan, váltott emberekkel is jól elvégeztethető és szinte bárki alkalmas az elvégzésükre.

  • Nagy Gyula:
    „Ha teljhatalmam lenne akkor ém ezt csinálnám.”

    Hogyan??? Hát nincs teljhatalma? Azt hittem, hogy a „legfelsőbb vezérkar” vagy a „titkos erők” már régóta teljhatalmat biztosítottak Önnek, mégpedig minimum az örökkévalóságig, de inkább néhány évezreddel azon túl is. 🙂 🙂

    Én ha „teljhatalmam” (mellékesen: emberi „teljhatalom” lehetetlen) lenne, vagy azonnal lemondanék róla, még előtte valamilyen módon megpróbálnék gondoskodni arról, hogy legalábbis az én életemben többé senkinek (az un. többségnek se) lehessen túlhatalma. Sajnos, ez utóbbit még valamiféle földöntúli teljhatalommal sem tudnám garantálni, mert:
    „Das ist der Weisheit letztert Schluss:
    Nur der verdient sich Freiheit wie das Leben, der täglich sie erobern muss.”

  • A feltétel nélküli alapjövedelemmel MEGSZŰNNÉNEK: a segélyek, támogatások, a családi pótlék (hiszen gyermeknek is jár az fna), a rendkívül drága és igazságtalan, valamint zsarolásra alkalmas elbíráló, engedélyező, kiutaló, ellenőrző rendszer. Ez önmagában fedezné legalább a felét az összegnek.
    Akinek JUT munka, az természetesen pluszban kapná a munkabért.
    AA! Az értelmetlen munka demoralizál – az embernek szüksége van arra, hogy érezze: fontos a munkája.
    Lenne, aki nem dolgozna, csak lógázná a lábát. ÉS?!! Ma is van. A probléma nem az, hogy nem akarnak dolgozni az emberek – ilyen mindig, mindenhol van. Hanem az, hogy nincs értelmes, meg is fizetett munka. A közmunka a világ legnagyobb csalása: miközben nagy terheket ró a piaci szereplőkre (az ő adójukból fizetik az egész rendszert), nemcsak a közmunkát osztónak ad zsarolási potenciált, hanem a piacon a munkaerejét áruba bocsátó alkupozícióját is rombolja.

  • Kedves Gyula!

    Azt hiszem az ado-rendszered kicsit tul komplikalt lenne.

    Mit szolnal ehhez?

    1. Megszuntetni a jovedelemadot.
    2. Visszahozni a vamot.
    3. Bevezetni, vagy megtartani az AFA-t, amig a tartozasokat visszafizetjuk, aztan azt is megszuntetni.

    A jovedelemado csak mindenfele csalasokra jo es kizarolag a leggazdagabb retegnek hasznos. Ugyanigy az allitolagos szabad cserekereskedelem is.

  • Az amit a teljhatalmammal csinálnék, jó átmenet lehetne az önkormányzatiságok bázisú, önkormányzatiságok hierarchikus konstrukció felé (az amit a hagyományainkban őrzünk).
    A bolsevik konstrukcióban, a proletár diktatúrából a kommunizmusba való átmenethez van egy jól kidolgozott séma.
    Az új gazdasági mechanizmust elvileg erre hirdették meg.
    A végállapota egy szolgáltató államiság, igény szerint szabadon igénybe vehető szolgáltatásokkal.
    Azok mellé amit elmondtam, még logisztikai szolgáltatásokat tartanék fenn állami szinten.
    Példul olyant amelybe mindenki bejelentkezhet a termelő képességével (tudásával és eszközeivel). És egy tervező logisztikai csapat a bejelentett kapacitásokra igény szerint gyártást szervez. Jelenleg rengeteg megy el anyag beszerzésre és eladásra.

  • Kedves Eleftheria!
    Nem vagyok sértődős… 😀

    Ahhoz, hogy vajon ki tudja-e a gazdaság termelni az alapjövedelmet, nem tudok hitelt érdemlően hozzászólni, bár úgy gondolom, kis nemzetállamok esetében ez problémákat okozna, és csak nagy, komplex területek – mint mondjuk az EU – esetén lehet zökkenőmentes. (Kivéve a kivételesen gazdag kisországokat, amik mi – Nagy Gyula véleményével ellentétben – nem vagyunk.) DE ebben a kérdésben lehengerelhető vagyok… 😀

    Annál inkább látom a mentális jövőt a mi kis országunkban. Gondolja meg, ahányan csak vagyunk, más életmódot, más igényeket képviselünk. Persze, akik jóval többet igényelnek, azok dolgozni fognak, és így nagyobb jövedelemre tehetnek szert. Vannak viszont, akiknek nincsenek nagy igényeik. Számos vidéken a mai kis segélyből élnek például cigánycsaládok. Nem valami fényesen, de egy részüknek nincs is sokkal nagyobb igényük.

    Mielőtt azt hinné, nagyképűsködöm, vagy lenézem őket ezért, ki kell jelentenem, hogy én magam is úgy lettem nevelve, hogy igénytelen maradjak, és így nyerjek egy kis „szabadságot”, hogy a kedvteléseimnek élhessek – mert a szüleim azt tartották, hogy nem az anyagi javak, hanem a boldog és élvezetes élet a fontos. Én tehát a cigányemberek igénytelenségét megértem és sokszor csodálom.

    Nem igaz ez azonban az ország lakóira. A segélyből élést megvetendő élősködésnek tartják, és soha nem veszik figyelembe, hogy a segéllyel megelégedők milyen igénytelen környezetben tudnak boldogok lenni (már ha… mert sokszor ez csak kényszer.) Tartok tőle, hogy azok, akik megelégednek az alapjövdelemmel, előbb-utóbb megvetendő, lenézett kasztot fognak alkotni, akikkel kapcsolatot tartani nem illendő, sőt lehetetlen. Ennél nagyobb tragédiát pedig el sem tudok képzelni az ország szempontjából.

  • Értem az alapjövedelmet. A probléma ott jön be sok helyen, pl. Magyarországon is, hogy a jövedelem messze alacsonyabb a vásárlási áraknál. M.O-on olyan ára van sok mindennek, ami a külföldi árakkal egyenlő, közben a bevétel sokkal alacsonyabb a külföldi bevételeknél.. Természetes, hogy a magyar is megszeretné venni amit ajánlanak. Ez még a zöldségre, gyümölcsre is érvényes.
    Egyedül a lakbér olcsóbb otthon.

  • Orsós Elemér

    És mi lesz akkor ha az összes adófizető beint és szarik dolgozni, rájön hogy, kár törni magát, mert a jövedelmének nagy részét a soha nem dolgozott vagy a jó hír hallatára munkahelyét elveszejtő életművészek kényeztetésére fecsérlik? És majd ha az egész ország 80 %-át kitevő létminimun közeli munkavállaló logikusan inkább a feltétel nélküli alapjövedelemből akar élni, Soros elvtárs nekünk is felajánl egy jó kis IMF kölcsönt? Hát jó, akkor próba képpen legalább egy évig azok teszteljék élesben ezt a kolosszális liberális ötletet akik kitalálták!

  • Úgy gondolom, sokkal egyszerűbb a pénzben megváltható munkamennyiség adó, mint a jelenlegi.
    Emellett sokkal igazságosabb, mert minden munkaképes adózik és a felhasználás is inkább közelít az egyformához, mint amennyire jövedelem arányos.
    És ami emellett nagyon fontos, h ebben a konstrukcióban nincs fekete gazdaság és NINCSENEK A FEKETÉZÉS MEGAKADÁLYOZÁSÁRA HIVATKOZÓ BÉNÍTÓ SZABÁLYOK.
    Ez pedig nagyon komoly hatékonyság növekedést eredményez.
    Nem kicsit durva, h ha kicserélek a szomszédasszonyomnál egy izzót, akkor fekete munkát végzek.
    Ha utána meghív egy kávéra akkor zúg vendéglátóipari tevékenységet végez.
    Ha végezetül meg is szeretgetjük egymást, akkor …. .

  • Kedves Orsós Elemér!
    Leírtad, mi történne a Gresham törvény szerint.
    Az USA-ban több helyen is tesztelték.
    Hazánkban a cigánysággal. Kis híján sikerült erre építve egy polgárháborút összehoznia a vezérkarnak.
    A vezérkar azért csinálta a hatalmas propagandát, mert az FNA megkövetelése a vezérkar BIANCO FELHATALMAZÁSA az FNA pénz és mögé az áru fedezetének előállítására.
    Ezzel a felhatalmazással egy pillanat alatt meg lehet csinálni, h csak a konzorciumok maradjanak a páston.
    Van egy közmondásunk, amely szerint, óvakodj a görögtől. Akkor különösen, ha ajándékot hoz.

  • Orsos Elemér,
    ha az adófizető NEM fizet, az államkassza kimerül.
    Miből tudja fizetni az iskolákat, utakat, tanárokat, orvosokat stb.?

  • Alaszkában van ilyen. Igaz, ott alig van más munkalehetőség, így éves juttatást kapnak az ott élők az olajüzletből.

  • A globális kapitalizmus a fogyasztásra épül. Fogyasztani azonban többfélét és többféleképpen lehet. A gazdaság olajozott, nyereséges gazdagodását mindig a kevésbé igényes, de csilivili, jólreklámozott termékek fogyasztása hajtja. Ha pedig az egyszeri átlagember ráébred arra, hogy ha ezekről lemond, akkor simán kijön az alapjövedelemből munka nélkül, akkor nem fog munkát vállalni. Dolgozni csak a lelkesek – akik valamiért imádják a munkájukat – meg a sznobok fognak, akik hajtanak a harmadik, sokmillióba kerülő legújabb autóra (holott egyetlen egyszerű autó is elviszi őket ugyanarra a helyre). Lehet, hogy ez jó nevelő eszköz az emberanyag egészséges kialakulásához, talán még a „fenntartható fajlődés” takarékossági elméletét is felvirágoztatja, ámde a gazdaság feltehetően bele fog rokkanni. Mindent összevetve az alapjövedelem olyan beavatkozás a jelenlegi vilggazdaságba, amelynek az eredménye beláthatatlan. Én nem merném bevállalni.

  • Kedves Elemer!

    Akik legalabb 30 evet lehuztak egyhuzamban munkaval es ahhoz szoktak hozza nem nagyon kedvelik a tetlenseget. En meg ma is eljarok dolgozni heti 6 nap, pedig egyaltalan nem tetszik a munka, es surun elegge ocskan erzem magam, de itthon halalra unnam magam.

    Ugyanigy, hozza lehet szokni a cocjalis segely barmilyen formajahoz is. Ez talan a legnagyobb problema ezzel az egesszel. Mivel a cocjalis segely altalaban az eg madarainak szuksegleteihez van tervezve, az azt kapok elobb-utobb drug-ot arulnak, vagy mas torvenytelen modon szereznek penzt. Tobbnyire alkoholizmus es drug hasznalat is jar vele, ami aztan annyira lerobbantja az illetot, hogy ha akarna se tudna munkat vallalni.

    Par honapja valami neger hulyegyerek feltett a Youtube-ra egy videot, amiben megfenyegette a Trump-ot, hogy megoli ot, mert a Trump ugymond „megint” rabszolgat akar belole csinalni. Igazabol neki az az egyetlen baja volt, hogy meg a vegen el kell mennie dolgozni valahova a jo kis kenyelmes cocjalis segely helyett.

    Nem tonkretenni kene az embreket, hanem embernek valo fizetest es munkat biztositani valahogy ugy, ahogy most a Trump tervezi. Kar, hogy a Trump az adozast nem akarja gyokeresen megvaltoztatni, ahogy azt fenn irtam. Szerintem minden mas kiserlet eleve halalra van itelve.

  • Almási Alma!
    „Nem igaz azonban ez az ország lakóira. A segélyből élést megvetendő élősködésnek tartják.”
    Ugyanakkor itt van ez az EU-s kohéziós alap-segély, amelyről szintén elmondható lenne ugyanez az általános vélemény, csakhogy ebből nem látszik ki annyira a segély jelleg, amely egy dolgozó magánszemély esetében evidens, miközben és v é g s ő s o r o n az így becsurgatott sok-milliárd €-tömeg egy jelentős része profit, a másik része munkabér formájában szintén magánzsebekben köt ki. Hozzátéve azt, hogy az így „realizált” állami beruházások nem realizálnak nyereséget, pontosabban mondvacsinált igényeket – nem termelő fejlesztést – elégítenek ki, amely legfeljebb egyes szerencsésnek mondható, kis létszámú privát zsebet dagasztanak…
    Az ország lakosságának – legalábbis egy jó részének – ez ellen semmi kifogása, pedig ez is egy speciális „élősdiséget” takar, mintegy az Uniós polgárok adójából fedezett adakozás.
    Márpedig igazi beruházások híján a gazdasági helyzetünk egy csöppet sem javult, nem fejlődött az elmúlt 6 év alatt, sőt…
    EBÜL KAPOTT PÉNZ, EBÜL VÉSZ EL.

  • Kedves Cukihara!

    Kerdes, hogy az EU cocjalis segely valoban segiti-e Magyarorszagot?

    Ha az EU nem engedi meg Magyarorszagnak a sajat ipart es mezogazdasagot, ha az adott cocjalis segely visszavandorol a penzt adok zsebebe, akkor ez nem olyan, mint amikor a cocjalis segelyen levo kanadai alkoholra es cigarettara kolti az allamtol kapott penzt? Ugyanis errefele a pia es a cigi aranak ugy kb. 75-80%-a lehet mindenfele ado.

    Szerintem az EU-fele cocjalis segely inkabb hatraltatja Magyarorszag fejlodeset, kibaszik a nyugat-europai melosokkal is (mert toluk lopjak el a penzt hogy piacot teremtsenek az europai milliardosok szemetjenek Magyarorszagon is) es hosszu tavon fenntarthatatlan, mert elobb-utobb elfogy a penz, ossze fog omlani a rendszer.

    Tehat en nem hivnam ezt adakozasnak, se igazan cocjalis segelynek, hanem szemfenyvesztesnek es alapos kibaszasnak.

  • Moshe, az Uniós támogatások 80 százalékát a négy nagy ország osztja szét, a maradék húsz százalékból jut nekünk 1,5, amiből megint 80 százalék jut a külföldi multik magyarországi leányvállalatainak. Szóval igaz amit írtál.

  • Ne legyenek illúzióitok.
    Sokkal többe kerül nekünk a tagság, mint amennyit visszakapunk.
    És ez csupám halvány zsebpénz akkoz képest amit a szabotáló szabályok miatt nem tudunk megtermelni.
    Arról pedig, h kis ország nem képes egy réteget ingyenélőként eltartani annyit, h nem számít a méret.
    Ha három ember el tud tartani egy negyediket, akkor ez tetszés szerint többszörözhető.
    Hányszoros most az EU-ban a hivatalos (átlag) értéktöbblet ráta?

  • Általánosságban, az egész rendszer rossz.
    A gyárak bezártak, az eddigi hazai gyártmányokat áruját importálják!
    Tehát sok ember aki gyárban dolgozott, nem kap munkát.
    Nem tudni, mit tud tenni az EU ezzel a társadalmi réteggel?!

  • Kedves Charlie!

    Koszi! En csak talalgatok itt, mert nem ismerem kozelrol, hogyan szivatnak meg az urak es elvtarsak mindenkit Europaban.

    Ha ismersz a temaban egy cikket, szivesen vennem!!!

  • Kedves Moshe, ajánlom a liberálisok által ördögnek tálalt zsidó, Lovas István szemlézését. Olyan híreket talál a nagyvilágból, amiket szeretnének nem az orrunkra kötni.
    Kiküldött brüsszeli tudósító, én nagyon szeretem olvasni. De vigyázz, mert kemény, talpraesett a pali. (szóval biztos tetszik majd) 🙂
    …….
    http://lovasistvan.hu/2016/10/06/reuters-exkluziv-az-eu-a-leggazdagabb-orszagokba-onti-a-penzt/

  • Koma! Itt van a hogyan, és miért.:

    http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-621_hu.htm
    Számok, magyarázatok:
    http://vanholnap.hu/mennyit-fizetunk-be-es-mennyit-kapunk-az-eu-tol-az-ellenseg-nem-kulfoldon-van/
    Szal, idezsdrága jótezsvírem, Char Lee.
    Ittenmozt nígyfile varijácijó van..
    1. Féreinfórmátak
    2. Valmit féreértetté
    3. megpróbász dógokat féremagyarázni, becsapvaja neminfórmáttakat.
    4. Hazudó, nibda sebesütt partizán.

    Nemkéne.. A tények murvamakacsak..

  • charlie
    2016 október 16
    5:08 de.
    😀 😀 😀
    Kemény, meg talpraesett? 😀
    Tod, jókomám, vótszerencsém (?) együtt dolgozni vele a SZER-nél, meg néhányszor találkoztunk Los Angelesben.
    A keméleon -Háry János utódja hozzá képest egy Igazmondó juhász..
    😀 😀 😀
    Talán nem véletlen az sem, hogy Israel nemadott neki letelepedési engedélyt… 😀

  • falusi,
    1. Megnéztem a linkjeidet, az én (Csath Magdolna előadásából) számaimat egyik link se cáfolja.
    2. A második linknél elég lett volna csak a hozzászólásokat elolvasnod a cikk alatt, nálam okosabb beírások tömegei teszik helyére a számokat, biztosan ők is hazudnak.
    3. Nem értem, miért kell néha – amúgy értelmes mondataidat – agyhalott halandzsává karikíroznod, inkább ront a rólad alkotott összképen.
    4. Ha Lovas csak szemlézi az elhallgatott híreket, akkor miben hazudik?
    5. Lovas István volt már Moszad-ügynöktől feleségverő náciig minden, nekem bejön a saját oldalát is ostorozó őszintesége. Izrael lépését – ha igaz – megköszönhetjük, egy, a magyarokat szerető emberrel többen vagyunk.

  • Ez a lekezelo, pokhendi stilus minden esetben visszaszall Falusi elvtarsara de az Istennek sem veszi eszre:

    ” … A tények murvamakacsak. ”

    Tehat amikor a tenyek mindket forrasbol ugyanazok, de az egesz sztori ertelmezheto, vagy a mikor a tenyek nem egyeznek meg kulonbozo forrasokbol es csupan hit kerdese, hogy melyiket fogadjuk el, Falui elvtars nem kepes felisrmerni, hogy esetleg a rossz pacira tett.

    De azert folenyeskedik es okoskodik. Csak remelni lehet, hogy nem tortenesznelkul a szakmaja.

  • Koszonom Charlie!!!

  • Mindannyian a hiteink szerinti legjobban cselekszünk.
    A vezérkar pedig nagymestere a célcsoportok szinten való hitetésnek és a célcsoportoknak a hiteiken keresztül való vezérlésének.
    Úgy is mondható, h egy kézből sakkoznak az alattvalókkal.
    https://www.youtube.com/watch?v=3GsvlXoOM9E

  • Almasi Alma
    2016 október 14
    2:02 du.

    A hvg-n megjelent nemrég egy tanulmány, hogy a kilencvenes években sokkal jobban lenézték a segélyeseket, mint manapság! Ugye akkoriban még nem volt járványos a fiatalkori munkanélküliség.

    Hozzátenném, hogy Orbán nagy reményeket fűzhetett a romák munkába állásához, de ez a program megbukni látszik mostanában.

  • Orsós Elemér

    Nagy Gyula
    2016 október 14
    5:36 du.
    Kedves Gyula!
    Én úgy érzem hogy, a Greshem törvény és a Kalergi terv nagyon összepászolnak és a végcél felé vezető utat egyengetik.

  • A Mindenek Forrásának létezésben maradni akarása mindent áthat. Ez a cél a természetéből adódóan, nem végcél.
    Logikailag is könnyen belátható, h olyan nagyobb egészek részeiként létezünk, amelyek a létfeltételeinket biztosítják. Ha a nagyobb egész sérül, akkor a részeinek az életlehetőségei is sérülnek. Egy kritikus mértékű sérülés esetén megszűnik a részek életlehetősége.
    Ebből a belátásból következik az is, h a nagyobb egész létérdeke fontosabb az egyes részeinek létérdekénél.
    A folyamatos kisarjadással önfenntartó mindenségben visszabomlás, ezzel pusztulás is van.
    Így folyamatosan önteremtő a mindenség egyben és minden porcikájában.
    A következő megfigyelés, h térben és időben fraktál függvényekkel jól közelíthető ciklikusságokkal működik.
    Megfigyelhetők olyan ciklikusságok is amelyeknek van olyan szakasza amelyben könnyen létrejöhetnek nagy összeomlások, ezzel nagy pusztulások is.
    Ilyen a galaktikus geometria változásához jól köthetően létrejövő arany és vaskorok váltakozása ciklikusság is.
    Ebben a ciklikusságban a személyiségtudatosságunk kitágul a nagyobb egészre (aranykor, Istennek korszak) és rázáródik az elmetudatosságra (anyagra záródottság, testre záródottság, individualizálódás, stb. meghatározások).
    A Föld történetében a vaskorok mélyén többször is mi magunk okoztunk nagy összeomlásokat. Pustán felelőtlen technológia használattal is.
    A szellemi vezérkarunk az újabb nagy katasztrófa megelőzése érdekében hozta létre azt a célirányos lepusztítással korlátozó konstrukciót a halak (halál) korszak idejére amelynek jelenleg már a végidejében élünk.
    Számukra a lepusztítás nem cél, hanem ESZKÖZ.
    A konstrukcióhoz elvégezték a lebutítást, terveztek különféle társadalmi gépezeteket és olyan ideológiákra programozták az embereket, h jó alkatrészek legyenek az általuk megtervezett társadalmi gépezet különféle pozícióiban. Az ettől való devianciákat pedig büntették.
    A felső vezérkar már elkezdte a konstrukció visszabontását.
    Ennek része, h tudatosítják bennünk, h jelenleg miben élünk és maguk is elkezdték különféle csatornákon keresztül terjeszteni a kibújáshoz, átépítéshez szükséges információkat.
    Az átépítést magunknak kell megcsinálnunk.

  • M Akiva 10:03
    Nem mást állít, mint hogy a tőkés kizsákmányolja a „melóst”.
    Ez a korábban öntől olvasottakkal merőben ellentétes állítás…

  • Azon kívül is be kell látni, ha nincs az a „EU-s Kohéziós Alap”, akkor Orbanisztán Állama már rég alulról szagolja az ibolyát. Eme ajándék pénzek nélkül képtelen a rendszerét fönntartani. A nyugati, telepített autógyárak is az Eu-nál jóval olcsóbb munkabérre és a titokban megkötött – adó és más kedvezményekkel teletűzdelt – úgynevezett „stratégiai megállapodásokra” épülnek.

  • Hozzátéve;
    hogy Németország, sőt maga Merkel ezek miatt a cégek, ill. tikos – üzleti titoknak minősített – szerződések miatt annyira csendes és kíméletes Orbánnal, amit viszont mindenki láthat… Szinte bármilyen pofont és mélyütést eltűrnek ettől a „Bauerführertől”. Hiába, a cégek nyomásának nem tudnak, de talán nem is akarnak ellenállni. Ez náluk is „nemzeti” ügy…
    A magyarországi üzemeikben dolgozók 14 %-kal alacsonyabb az átlegbére, mint a hasonló szlovákiai gyárakban dolgozó munkásoknak.

  • A színdarab valóságban jó megállapítások.
    A színdarab gyártók vakóságában a konzorciumok a közvetlen irányításuk alatt álló rendszer szabályozó eszközök.