Meghívó: Magyar irodalmi délután Ottawában — Arany János élete és művei

2016 október 29 7:24 du.19 hozzászólás

Irodalmi délutánt szervez az Ottawai Magyar Fórum 2016. november 5-én, délután 1 órától, melyben Kertész Ákos Kossuth díjas író tart előadást Arany János műveiről és életéről. Ez az összejövetel természeténél fogva inkább magyarul zajlik, de a versek angol fordításai is elérhetőek. A belépő ingyenes és mindenkit szeretettel várunk, ezúttal a KMH főszerkesztőjének otthonában. Egy könnyű ebéddel, teával és kávéval várjuk az érdeklődőket. Amennyiben szívesen résztvenne, kérjük az Ottawai Magyar Fórum email címén jelentkezzen, legkésőbb november 2-ig, és elküldjük Önnek a pontos címet: [email protected] .

***

Ákos Kertész, an award winning author currently based in Montreal, will be in the nation’s capital on November 5th, 2016 at 1:00 pm to offer a literary afternoon focusing on the life and work of nineteenth century Hungarian author and poet János Arany. His passion is reciting poems – mostly by heart! If you love the sound of the Hungarian language, Ákos Kertész is one of the best to introduce you to the melody of classic poems and their interesting background information. This event is almost fully in Hungarian, however we will have the English translations available. All are welcome to attend, and a light lunch, along with tea and coffee will be served. For the precise address and to confirm your attendance (we ask that you confirm no later than November 2nd), please contact the Hungarian Forum of Ottawa by email: [email protected].

arany-janos-1847

Tags:

19 hozzászólás

  • Ha nem partfoiskolai eszmeiseg hatja at az eloadast, el se megyek. (Remelem ki fog derulni, hogy Arany is komejnista es igazhitu volt.)

  • Nekem is volt már egy Arany János előadásom Montrealban.

  • Figyelő,
    teljesen függetlenül Arany Jánostól,(aki egyike a legjobb magyar költőknek)nekem tegnap hascsikarásom volt.

  • gyuri, remélem ma mar jobban vagy!

  • Gyuri!
    Remelem,hogy ez csak
    az „unnepek utani” szimptoma.
    Mindannyiunknak kuldom-gyogyulasul-
    az unnepek utani dalt.

    https://www.youtube.com/watch?v=-KBA6mUSd1c

    A zenen kivul-legjobb orvossag-a humor.
    Ha valaki kozuletek tud kuldeni egy Efraim Kishon
    forditast {legjobb film-magyar forditassal,
    de lehet humoreszk is}-megkoszonom.
    Mi ugyan megelegszunk az eredeti heberrel,
    vagy angol forditassal, de szeretnem ha mas is elvezne.

    Hogy megis- a temanal maradjunk {Arany Janos}-
    hadd emlekezzek en is egy szep versere-
    es vele- ifjusagomra.

  • Vajon, tudják e, mikor szavalta ezt Sinkovits?

  • Kedves eddigi és ezután szándékozó hozzászólók!
    Fentebb egy meghívó látható, amiben minden érdeklődőt meghívunk egy ottawai eseményre. Az érdeklődők E-MAILJEIT VÁRJUK. A helyi kis közösségünkben ez egy nagyon fontos és értékes esemény, amit senki ízléstelen és hozzá nem illő megjegyzése nem keseríthet meg.
    Nagyon kérek mindenkit, aki nem óhajt eljönni és bármi gondja van ezzel kapcsolatban, odja meg önmagában, vagy állítsa össze saját különbejáratú irodalmi óráját olyan előadókkal, akiket szívesen lát a képernyőjén.
    Mi azonban élőben fogunk meghallgatni egy olyan előadót, aki számunkra életre kelti a magyar irodalmat, és maradandó élményt nyújt számunkra.
    Mivel csak szombaton lesz ez az élő-előadás, előre senki nem kritizálhatja meg azt. Ön sem, Moshe Akiva, és ön sem, Figyelő, akinek még meg kell említenem, hogy Bachot, Beethovent sem csak egy helyen és egyszer játszották el, hanem folyamatosan előadják a világon élőben, a hallgatók legnagyobb örömére. Montreálban is előadtak Arany Jánost azóta, hogy magának volt előadása róla.
    Izraeli, a kommentje nem a meghívóval kapcsolatos és nem idevaló. Kérem, ossza meg kedvenceit a barátai között, mert ez nem a megfelelő platform erre.
    Javaslom továbbá, hogy a saját eseményeiket is hirdessék meg a Kanadai Magyar Hírlapban, s azokra azok mennek majd el, akiket az majd érdekelni fog.
    Ezt az esemény viszont legyen azoknak az élménye, akik valóban ott lesznek.

  • מרים,
    בקר טוב.Hascsikarásom csak azért volt,hogy én is mondhassak valamit,amiben részem volt vagy részt vettem.Hogy Sinkovits mikor szavalta a Walesi bárdokat nem tudom pontosan,de amennyire érdekel(bár tudom kívülről)az is lehet,hogy 1514 ben a Dózsa féle paraszt lázadás alkalmából. Ofra Chazát köszönöm.Megint haza hoztál.

  • ˙

    A kérdéses vers pontosan az ilyen autoriter diktátoroknak szól, mint . O r b á n.

    .

  • Gyuri10!

    Ne röhögtess má, mert még én is besz@@ok. Magam is pont erre gondoltam Figyelő önfényező csillogása láttán.
    ))))))))))))) 😀 ((((((((((((((((

  • Figyelő !

    Kérdezi, mikor szavalta ezt Sinkovits?

    Hogy mikor szavalta? Hát biztos, úgy délelőtt tíz óra körül a „kádárista, aczélista” Magyar Televizió székházában.
    S hogy miért éppen akkor? Mert a Nemzeti színház elsőszámú művészének akkor ez így felelt meg.
    – Nameg aztán még, akkor kapott a rendezője szabad studiót. Akkoriban, úgy a hetvenes évek táján ez nehezen ment, mert éjjel és nappal olyan pezsgő irodalmi, zenei, film, tehát alkotó élet folyt ott, abban a hatalmas Szabadság téri, eredetileg Tőzsde Palotában*, hogy nehéz volt helyiséget kapni. Az irodalmi de más tematikájú, kultúrális műsorok rendezői, dramaturgjai, írók, költők, színészek és énekesek egymásnak adták a stúdiók kilincseit és a kamerákat… Ja, és persze a mikrofonokat is.
    Figyelő nem volt itthon, nem tudhatta…

    🙂
    ˙

    * Tudja, ez az a Tévészékház, amit a jobboldal 2006-ban, csak úgy ukmukfukk, felgyújtott… Sok régi alkotás vált a tűz martalékává. Még szerencse, hogy ez a felvétel megmaradt.

  • Klárika,
    hogy pontosabb meghatározással elégítsem ki kíváncsiságodat: A Walesi Bárdokat 8-10 évvel ezelőtt szavalta el Sinkovits Imre. Minden tiszteletemmel együtt egy alkalommal hallottam ezt előbb Latinovits Zoltántól.Nagyobb élmény volt.

  • Judit Petenyi
    2016 október 31
    12:23 de.
    Kösz. Ideje volt, hogy valaki szóvátegye..

  • voronyezs
    2016 október 31
    3:54 de.

    Elnézést, hogy megemlítettem a montreali Arany János előadást rendezésemben. Mensáros Lászlót hoztuk ki Montrealba, és Ő szavalta nekünk a verseket. Elég régen volt, tehát az ottawai előadás éppen időszerű lesz. Sok síkert kívánok!

  • A fenti hsz. Gyurinak is szólt!

  • Kedves Judit
    Igaza van, de csak megemlíteni mertem korábbi rendezésemet.
    Sok síkert kívánok!

  • Sinkovits bizony már majd’ 16 éve ment el.. Ez azért még jóval elötte volt és pontosan olyan körülmények között, ahogy voronyezs leírta.

  • [Javaslat egy műsorszámra]

    Arany János: FELCSÚTI FÉLNÓTA
    (anno domini 2002.& 2006.)
    ˙

    „Szép öcsém, be nagy kár,

    hogy apád paraszt volt s te is az maradtál…”

    „…Vaskos lábnyomodtól messze reng a parlag…”

    „…Mint komor bikájé olyan a járásod,

    Mint barna éjfél, a szempillantaasod,

    Mint sértett vadkan fússz väszett dühödben,

    Csaknem összeroppan a rúd a vaskäzödben…”

    .

    😀

  • Judit Petenyinek- tisztelettel-
    „hogy Arany Janosnal maradjunk”