Még tudna a nép változtatni, ha akarna!

2017 január 28 1:14 du.50 hozzászólás

Fene sem tudja, hogyan került a kezembe egy ős régi újság. A dátuma igen csak el van mázolódva, éppen ezért kiakartam hajitani, ám a szemem megakadt egy cikken. Schmitt Pálnak mennie kell. Nofene! Mikor is volt ez? Nem akarok marhaságot írni évszámbelileg de már ismételten Fidesz éra volt. Na hogy is vala ez az egész Schmidt ügy? Schmitt Pált annó a fidesz juttatta be a köztársasági elnöki székbe. Mint olimpiai bajnokot és „doktort” őt tartotta alkalmasnak erre a közjogi méltóságra. Az Istenadta nép mi mást tehetett, tudomásul vette. Úgy gondolta, mint közjogi méltóság sokat nem tud beleszólni a napi politikába.

Hát ebben is tévedett az átlag polgár. Ugyan is bizonyos esetekben pont a köztársasági elnök signójára is szükség van egy kinevezés, törvény-elfogadás, stb. Márpedig Schmitt jópárszor a fidesz utasításai szerint járt el. Példul amikor olyan államjogászokat kellett kineveznie avagy valami fontos határozathoz kellett hozzájárulnia amit a fidesz akart áthajtani. Az Istenadta nép pedig egy idő után kezdte ezt unni, hogy még az államelnök is a fidesz befolyása alatt van. Egyre másra nőt az elégedetlenség ellene. Történt, hogy valaki felreppentette azt a hírt, hogy Schmitt úr doktori disszertációja cirka teljes egészében egy plágium. A száz valahány oldalból csak cirka 12 oldal volt az ami tőle származott. A többi minden egy bolgár doktorandusz disszertációjából volt másolva szinte szó szerint. Vizsgálatot követeltek. A Testnevelési egyetem rektora azonnal bekérette az összes dokumentumot. Hetekig ment a huza-vona, hogy most a vádak azok valódiak, avagy csak hazugság, és semmi más célja nincsen mint lehetetlen helyzetbe hozni a köztársasági elnököt és a fideszt. A rektor nem akart újjat húzni sem az állammal sem Schmittel és azt merészelte mondani, hogy ő nem lát semmiféle plágiumot. Schmitt közben azzal védekezett, hogy annó ő fizetett a bolgár doktornak, hogy felhasználhassa az ő doktoriját a saját disszertációjához. A bolgár ezt tagadta és azt is szóvá tette,életében nem találkozott Schmidttel és soha sem került sor köztük ilyen megállapodásra. Mindezt egy „tökös” magyar újságíró merte megírni, vállalva minden veszélyt. Miután a hír hamar kikerült az utcára, Schmidtnek mennie kellett, annyira nagy lett a közfelháboridás.

Ha annó a nép nyomására és pár tényleg tényfeltáró újságíró munkája nyomán lemondásra tudták bírni a köztársasági elnököt, akkor ugyan már miért nem lehetne ellehetetleníteni ezt a kormányt, az összes gusztustalan haverjával együttvéve? Miért nem lehetne azokat a tényeket és dokumentumokat kiteregetni a világnak, mint annó Schimdt mocskait, amit félig meddig a fidesz akart elmeszelni? Nem lenne erre manapság újságíró aki megmerné ezt tenni?

Na jó, mondjuk rá, hogy a Putyini elvek már teljes mértékben elérvényesültek Magyarországon. Ám Putyin szennyesét sem a Komszomolszkája Pravda hasábjain teregették ki. Nyugati újságírók merték megírni, néha saját főnökeik megkerülésével. Oroszországaban is volt és van ellenzék és persze ők is megírták ugyan ezt, vagy az anyagot továbbították a szabad sajtónak. Az egy más kérdés, hogy a volt KGB főnök könyörtelenül likvidáltatta őket. Magyarország még szerencsére nem tart itten. Orbánéknak akármekkora hatalmuk van, nem hinném, hogy megmerné kockáztatni azt, hogy a tényfeltáró újságírókat likvidáltassa. Ha esetleg mégis megmerné ezt kockáztatni annak rosszabb következményei lennének mint annó 56-nak. Azonnal kitörne a polgárháború és anarchikus állapotok lennének.

Szóval itt vannak fehéren feketén a kormány minden húzásai. A stadion építések, a kiskirályok egyre látványosabb meggazdagodása, a civil szervezetek és ellenzékiek törvényesített eltávolítása (még nincs meg a törvény de csupán idők kérdése) és az a pénzszórás is amit a mult év végén több milliárdra becsültek szakemberek. Ugyan miért nem elég ennyi tény a népnek, hogy ahogy annó Schmitt Pált lemondásra tudta kényszeríteni, ugyan úgy Orbénékat is kiebrudalhatná a parlamentből. Avagy nem akad egy olyan újságíró sem aki venné erre a bátorságot? Avagy nem lehet összhasonlítani a kettőt? Schmidt sokkal kisebb kalibert képviselt mint Orbán és bandája? Döntse ezt el mindenki maga. De az Istenadta néppel is baj van, hogy ha nem mer lépni.

Avi ben Giora

50 hozzászólás

  • … miért nem lehetne ellehetetleníteni ezt a kormányt, az összes gusztustalan haverjával együttvéve?
    Mert ez nem Schmitt eset.

    Most nem egy plágiumról lenne szó, hanem sok ezer forint milliárdokról, ami már amerikai dollárban is nagy summa. Túl sokan és sokat veszítenének azok, akik szorgalmazzák az olimpia megrendezését is. Mielőtt félreértenéd, köztük nincsenek azok a sportolók, akik reklámozzák az olimpiát.

    És nehogy azt hidd, hogy ha „baleset” érné valamelyik oknyomozó újságírót, hogy akkor polgárháború törne ki. Előre szólok, még csak országos sztrájkot se váltana ki, legfeljebb Budapesten egy nagyjából 10 ezres tömegű tiltakozó gyűlést versek és dalok megszólaltatásával, aztán menne mindenki a dolgára. Talán ennyien a temetésre is elmennének.

  • Christopher Adam

    Drizari írta: „nehogy azt hidd, hogy ha “baleset” érné valamelyik oknyomozó újságírót, hogy akkor polgárháború törne ki. Előre szólok, még csak országos sztrájkot se váltana ki, legfeljebb Budapesten egy nagyjából 10 ezres tömegű tiltakozó gyűlést versek és dalok megszólaltatásával, aztán menne mindenki a dolgára.”

    Ez sajnos valóban így lehet. Magyarországon nullára lett amortizálva az emberek közti szolidaritás ami minden egészséges társadalom alapja.

    „Baleset” ért egy tényfeltáró újságírót?

    Úgy kellett neki! Minek túrkált olyan dolgokba, amihez neki nincs semmi köze? Nem volt jobb dolga? Mit ugrált? Mennyit kapott Sorostól? A síri csend mellett, erről szólna a magyar közbeszéd egy ilyen „baleset” után.

  • Avi, álmodik a nyomor !

  • Az itt kommentelő nyugdíjasoknak (és a cikkírónak) azt kellene megérteniük, hogy Magyarországon ma nincs „nép”. Ma ezek a nyugdíjasok miképpen definiálnák a nép kifejezést? Kik tartoznának ebbe a fogalomkörbe?

  • Drizari
    2017 január 28
    2:08 du.
    De. Van nép, csak hallgatag. Neve nem változott.
    Viszontdemegám, egyszer valszeg ráébred majd, hogy „akkor is tiéd az ország, ha nagytokájú hájasok naponte tőled eloroznák.”
    És akkor lesz sírás, rívás, fogak csikorgatása..

  • A ma Magyarországa a fülkeforradalmárok és a fotelkurucok hazája. A társadalmilag aktívak (kb. egy milliónyian lehetnek) már Londonban, Berlinben, Brüsszelben, Párizsban, stb. dolgoznak és élnek. A nyugati országok gazdagabbak lettek általuk, mi pedig sokszorosan szegényebbek.

  • ANDRÁS JUHÁSZ

    Alig egy-két éve annak, hogy Várady András, a meglopott . f e l c s ú t i . juhász beperelte Mészáros Lőrinc stróman-polgármestert az illetékes Bicskei Törvényszéken és megnyerte a pert…Majd mindezt tetézve a soron következő pgm.választáson elindult az azelőtt gázszerelő
    kihívójaként. Magyarul, mindkét esetben – ami amúgy egy eset – „belekontárkodott” Orbán vezér és családja közvetlen érdekszférájába…
    Hamarosan elérkezett a nagy megmérettetés (a szavazás) ideje, mármint annak az előestéje, amikor az igaza tudatában igen bátor, vakmerő falusi legény a közeli bevezető országúton este 10-11 óra között(!) választási plakátjait ragasztgatta, mikoris a 85 éves osztrák bácsika( Ausztria úgy 300 km) a szintén osztrák, Mercedes gépkocsijával hatalmas sebességgel elütötte a választáson másnap induló családapát, aki ott nyomban szörnyethalt. Azóta se osztrák, se Mercedes – legalábbis még senki se látta… Az ügyben illetékes Bicskei Rendőr-kapitányság szinte azonnal megállapította, a
    n e m . t ö r t é n t . b ű n c s e l e k m é n y . tényállást.
    Rossznyelvek szerint a Mercedes ablakán egy ottfelejtett . g á z c s ő . állhatott ki, az vághatta fejbe a szerencsétlen politikus áldozatot annyira, hogy többé föl sem kelt – tudniillik, még az elnyomói ellen se…

    AZ AL és FELCSÚTI BÁRD

    „S a nép, az istenadta nép
    Oly boldog rajta, Sire!
    Kunyhói mind hallgatva,
    Mint megannyi puszta sír.”

    .

    Utószó!

    Narancsbőr, avagy az Orbán vagyon nyomában
    kiváló oknyomozó-újságíró szerzője Ferenczi Krisztina
    is „mélyen beleártotta” magát a felcsúti maffia disznóságok rengetegébe, oszt’ valahogy ő is oly hirtelen és oly váratlan távozott az élők sorából, amire senki se számított… Tőle ismerjük az egyszeri juhász előtörténetét is, amikor még nem ragasztott plakátot…

    Narancsbélbe bújt Kisgömböc
    MINDENT FELFAL ÉS BEKEBELEZ

    Egy évvel a Narancsbőr után és 3 nappal a halála előtt Ferenczi Krisztina minden addigi szenzációs munkáját összefolalva a nol/hu -n Vári György népszabadságos újságírónak adott interjút, A cselédmagyarország visszatérése ellen címmel.

    Ne hagyjátok ki! Márcsak azért se, mert miután elolvastam, látom ám a lap alján, hogy a . N O L . I S . a . M é d i a w o r k s . Hungary Zrt-é lett immár akárcsak a minden paraszti ravaszságot felülmúló mahinációval megsemmisített Népszabadság is, Mészáros Lőrinc felcsúti gázos és jacht tulajdonos tulajdonába szállt, vagyis mostmár teljeskörűen az Orbán-klán rendelkezésére áll. – Így aztán, ezt a Ferenczi Krisztina interjút is bármely pillanatban eltüntethetik az archívumból, márcsak idő kérdése…

    .

  • AróraBoreálisz

    Vögelein! 12:24

    Valld be, a történedet ugye Szicíliából kölcsönözted !!!

    .

  • Auróra !

    Tévedsz, mert

    a Polip című nagysikerű olasz tévéfilmsorozatból loptam 😀

    .

  • falusi,

    és ki lenne a nép? Aki futószalagon bontja a csirkéket, ő a nép, de aki albérlőknek kiadja a lakását, már nem a nép? És aki tőzsdézik, vagy állampapírokat vásárol-elad, nem a nép? Vagy a több-száz hektár földjén John Deree traktorjával szántó gazda sem a nép? És mi a helyzet a benzinkutasokkal, ők a nép, de aki náluk tankol, már nem a nép? A hírek szerint 100 ezer fölötti azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek a havi nyugdíjuk több mint 200 ezer forint, már ők sem a nép? A politikusok sem a nép? És a polgármesterek se a nép? A munkanélküli cigányok és a hajléktalanok már a nép?

  • ….””””Christopher Adam
    2017 január 28
    1:49 du.

    Úgy kellett neki! Minek turkált olyan dolgokba, amihez neki nincs semmi köze? Nem volt jobb dolga? Mit ugrált? Mennyit kapott Sorostól? A síri csend mellett, erről szólna a magyar közbeszéd egy ilyen “baleset” után.”…..
    Christopher Úr + : Mi magyarországi magyarok ilyenek vagyunk !!! Ha tetszik , ha nem. Ennek gyökerei –szerintem a kádári rendszerből indultak el,bár meglehet,hogy régebbről–de azokat az időket nem ismerem,tévedés lenne azt hinni,hogy ezt a zorbánék nevelték belénk.Meglehet,hogy génjeinkkel hoztuk ázsiai térségből—ha egyáltalán onnan származunk.( Ezt a fajta hozzáállást azonban minden politikai irányzat ki is használja–saját javára)
    Bár egy ilyen ” balesetről ” sem tudok—mert már akkor felfordult volna a világ miatta hazánkban — a külföld segítségével!Feltételezni jó ilyeneket,aki pedig erre fogékony –egyre nagyobb félelembe viszi lelkét.
    A szolidaritás a kádári rendszerben is csak addig volt meg amíg mindenki majdnem ugyanannyiban részesült a javakból–amikor ez eltorzult , rögtön felborult a szolidaritás.Azonnal elő jött az „ÉN”,és ebből a szempontból ítéltek mindent meg.
    A „0” nem teljesen igaz : a magyarországi magyarok igen is tudnak szolidárisak lenni! Erre több példa is volt-nem akarom itt felsorolni,mert ki-ki vérmérséklete szerint majd kimagyarázná belőle a szolidaritást.
    Nem vagyunk mi magyarországi magyarok „olyan ” rosszak.HIGGYE el nekem!!! -ahogy sokan itt be akarják állítani.De hát ha valakiknek ez így jó –éljen ebben a hitben!Sok örömet neki hozzá.Ez bennünket biztosan nem fog megváltoztatni.
    Elgondolkodó üdvözlettel!

  • :::::”Drizari
    2017 január 28
    2:08 du.

    Az itt kommentelő nyugdíjasoknak (és a cikkírónak) azt kellene megérteniük, hogy Magyarországon ma nincs “nép”. Ma ezek a nyugdíjasok miképpen definiálnák a nép kifejezést? Kik tartoznának ebbe a fogalomkörbe?”””:::::
    Valószínű hazánkban csak ” BARBÁROK ” vannak . Ez nekünk így jó! MI BARBÁROK vagyunk!!! —mások szerint.
    Minden magyarországi magyarral szemben ilyen gyűlölettel rendelkezik??? Nagyon-nagyon sok örömet hozzá!!!
    Őszinte üdvözlettel

  • „Ha annó a nép nyomására és pár tényleg tényfeltáró újságíró munkája nyomán lemondásra tudták bírni a köztársasági elnököt,”
    Ez nem a nép volt uram! A szélsőbaloldal és a szenzáció hajhász újságírók,meg minden egyéb ” balrább” lévő társaság –.akik a komenizmusban nevelkedve-csak a magyar leberalizmusban hisznek, és akik nem az ő nézetüket hiszi az—náci az önök szemében!Kedves ” Avi ben Giora „.
    A gondolkodás előbbre visz —ezen üdvözlettel.

  • Christopher Adam
    2017 január 28
    1:49 du.

    „Ez sajnos valóban így lehet. Magyarországon nullára lett amortizálva az emberek közti szolidaritás ami minden egészséges társadalom alapja.”

    Igaz. Hány mszp-s, szdsz-es ugrált páros lábbal, mikor Orbán leszalámizta-beolvasztotta a konzervatív jobboldalt? MDF, KDNP, FKGP? Szerintem a ballib oldal örült, hogy kisebb a konkurencia. El kell olvasni, amiket Bartus ír Puchról meg a pártpénztárról!

    Nem kéne összekeverni a politikai elitet meg a népet olyan ügyben, amire csak az elitnek van befolyása. Ami a népet illeti, sokszor leírtam már itt, de úgy csinálsz, mintha nem hallanád. A kvóta népszavazásra kevesebben mentek el, mint ahányan szavaztak. Ez nem véleménynyilvánítás szerinted?

    Most például nagy botrány az izsáki polgármester ügye, aki 2 vadászházat épített uniós pénzből, de egyiket se látogathatják a turisták. Ezt nyomatja a hírtv éjjel-nappal, és szerintem sokan kíváncsiak a folytatásra. Persze, ettől még nem megy utcára senki, de miért ez lenne a cél? A bojkott, a passzív ellenállás is fontos.

  • Két apró tény
    Plagi Palinak nem a nép nyomására kellett mennie, hanem megtette a kötelességét, lepattintották.
    A másik tény, hogy ha újságíró lenne, hol tudna megjelenni, amit még nem vásároltak fel?

  • SchumackerLady

    Jelenleg a jelzett 15 helyett a
    KMH. kommenthelyén 5 komment lelhető fel…
    Hiányzó kommentek: 10 🙁 ???

  • SchumackerLady

    Drizari! 2:50

    A népről adott költői kérdéssorozata számomra egyben meghatározó válasz is…

    🙂

  • Drizari
    2017 január 29
    2:50 de.
    De, mindegyik az. Pontoan ezért volt számomra értelmzhetetlen a beírásod.

  • Ismétlőkérdés:

    ki lenne a nép? Aki futószalagon bontja a csirkéket, ő a nép, de aki albérlőknek kiadja a lakását, már nem a nép? És aki tőzsdézik, vagy állampapírokat vásárol-elad, nem a nép? Vagy a több-száz hektár földjén John Deree traktorjával szántó gazda sem a nép? És mi a helyzet a benzinkutasokkal, ők a nép, de aki náluk tankol, már nem a nép? A hírek szerint 100 ezer fölötti azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek a havi nyugdíjuk több mint 200 ezer forint, már ők sem a nép? A politikusok sem a nép? És a polgármesterek se a nép? A munkanélküli cigányok és a hajléktalanok már a nép?

    A felsorolás nem teljes körű, azonban a rétegekhez tartozók mindegyike másképpen éli és ítéli meg a jelenlegi helyzetét, és így viszonyul a regnáló kormányzathoz is. Ma nem lesz olyan együttes közösségi érzet, mint volt ’56-ban, vagy volt utoljára a taxisblokád idején.

    Kik tartoznak a nép fogalomkörébe ma Magyarországon, akiknek a nevében akarnak a pártok politizálni?

  • Christopher Adam

    SchumackerLady,

    Amikor kommentek érkeztek, de moderációra várnak, akkor a rendszer jelzi az összes komment számát, azokat is, amelyek még a moderációs lajstromban várakoznak.

    Amúgy örülnék neki, ha nem kéne ezt az előmoderációs rendszert használni, de sajnos ma még valószínű szükséges.

  • Drizari
    2017 január 29
    8:48 de.
    És a ” másképpen ítéli megtől ” lesz nemnép?”
    Hülyéskeni tetszel..

  • falusi
    2017 január 29
    9:33 de.

    Például én polgárnak tartom magam, aki nem egyenlő a politikusok szövegeiben szereplő néppel. Régen se tartoztam közéjük, a nép fogalmát elfoglalták a fizikai munkások, a proletárok, meg a parasztság.

    Emiatt sokszor kerültem hátrányos helyzetbe, egy egyszerű külföldi utazási kérelem esetében is. Ma ilyen gondom nincs, csak be kell ülnöm az új autómba, vagy vonatra, repülőre, nagy bőröndöt se kell magammal cipelni, csak a deviza bankkártyámat. Mindössze időt kell(ene) szakítanom rá. Meg az utazási vágyat fölébreszteni bennem, ami utazáshoz manapság nagyon nincs kedvem.

  • Életem folyamán csak egyszeri alaklomra emlékszem, mikor összefogott a magyar „nép”, 1956 oktoberében.

  • Az a fogalom, hogy NÉP a mai magyar társadalomban még nagyon kölönböző módon van definiálva. A felsorolásokból ez kitünik. Viszont csak mint „érdekességet” említeném meg Vona urat aki a jobbik mostani naggyülésén azt mondta, hogy a mai magyar politika még mindig a múlt században leledzik. Ne értsen félre senki sem nem vagyok köpönyegforgató de van ebben valami. A magyar politikának sajnos ez az egyik nagy baja. A századforduló utáni magyar politika mit sem változott. Az uram-bátyámozás, a haverság, a közös érdekek, a korrupció, és a régi kutyabőrös „nemesség”. Ugye senki sem akarja azt mondani, hogy ezt sikerült felszámolni, pedig ez egyik alapja annak hogy mai napig nincsenek helyire rakva a dolgok. Ahogy annak idején is elnézte a társadalom ha egy csődbement kutyabőrös egyik percről a másikra egy kis állami kapcsolattal hirtelen visszaszerezte vagy megtriplázta a vagyonát.(valami atyafi mindig akadt aki az elkártyázott birtokot újra visszatudta szerezni és még plusz tőkét is adott) Ma ez már megkövesedett dolog Magyarországon. Tönkrement csődött jelentett, hogy utána az eredeti vagyonának a többszörösét kifehírítve fektethesse be. A mai Magyarországon nagyon kevesen értenének azzal egyet, hogy ne vagyonnyilatkozat legyen ha nem államilag ellenörzött vagyonfeltárás és az ennek megfelelő adóbefizetés.
    Ami a tényfeltáró újságírást illeti. Sajnos napjainkban egyre veszélyesebb az ilyen. Még nyugaton is ahol azt mondják van demokrácia (sok helyen csak papíron de a valóságban államilag irányított és cenzúrázott)sok olyan ügy van ami szinte tabu téma. Kiragadnák egyet a sok küzül ami itt játszódik a szemünk előtt és sehol sem beszélnek róla a szőnyeg alá van seperve. Udo Ulkotte kevesek számára ismert név. Valaha a nagynevű FAZ (Frankfurter algemeine zeitung) főszerkesztője volt. Egészen addig amig könyvet nem adott ki arról, hogy a fiatal kezdő újságírókat hogyan fizetik le és vesztegetik meg, hogy arról írjanak csak amit mondanak nekik. És persze úgy ahogy elkívánják. Szálka lett a rendszerben és nem csak Németországban hanem másutt is. A második hasonló témájú könyvének kiadása és megjelenése után hirtelen meghalt. Nem véletlen és nem autóbaleset áldozata lett. Ma már ennél sokkal kifinomultabb módszerekkel dolgoznak. Lehet hogy magam ellen beszélek, de Soros és emberei (például Finkelstein aki nem ismeretlen sok helyen) ehhez a csoporthoz tartoznak akik pénzt fáradságot nem kímélve az ő érdekeiket képviselő és érvényesítő parlamenteket hoznak létre(hogy csak egy példát említsek Libermann és Natanjáhú nekik köszönhetik a bársonyszéket. De áldásos munkájuk eredményei sok más országban is kimutathatóak.)Sajnos ez nem összesküvés elmélet hanem valóság

  • Figyelő
    2017 január 29
    10:19 de.

    „Életem folyamán csak egyszeri alaklomra emlékszem, mikor összefogott a magyar “nép”, 1956 oktoberében.”

    És még erre is rosszul emlékszel.

  • Sehol sem látni, annyi új szép nagy villát mint a Sashegyen, vagy a Svábhyen manapnapság. Vajon, ezek a villák, kinek a tulajdona?

  • „Sehol sem látni, annyi új szép nagy villát mint a Sashegyen, vagy a Svábhyen manapnapság. Vajon, ezek a villák, kinek a tulajdona?”

    Kedves Figyelő!
    Valahol már írtam, hogy a nyolcvanas években – még jócskán a Kádárrendszerben – az úgynevezett „fényes szelek nemzedéke” az ötvenes éveibe lépett, és közülük sokan nagyvállalatok élére kerültek. Okosak és jó gazdasági szakemberek voltak, és ők teremtették meg a „gulyáskommunizmus” anyagi alapjait.Egyidejűleg kikényszerítették az iparban is a +háztáji gazdaságot”, a GMK-világot.Ez viszont a korrupciómelegágya volt,és mivel minden szentnek,mint tudjuk…szóval ezek a vállalatigazgatók főmérnökök és főkönyvelők igen szép summákra tettek szert titokban. Amikor pedig beütött a rendszerváltás-amelyet ők már csak azért is szorgalmaztak, hogy a rejtett vagyonuk megjelenhessen- hirtelen előálltak ezzel a vagyonnal, csodálatos villákat építettek szinte hónapok alatt, és természetesen a „spontán privatizációban” is ők vitték a legtöbbet. Nem a pártfunkcik, hanem a gazdasági elit, akik persze mezei párttagok is voltak,de nem ez volt az előnyük.

  • Avi Ben Giora, Udo Ulfkotte neve ismert a magunkfajták körében, a Menekültipar és a Megvásárolt újságírók magyarul is megjelent, sok konzervatív vagy nemzeti honlap szemlézi is rendszeresen. Az a hír, hogy szívbeteg volt és emellett rákkal is küzdött.

  • Almási Alma, látom, ez jelentette az „egyenranguságot” anno…, sőt még egyeseknél még ma is!
    Arra emlékszem csak, hogy nem vettek fel egyetemre olyant aki „osztály idegen” volt, azaz a papája egyetemet végzett, ügyvéd volt. Mint a férjemet sem!

  • Avi Ben Giora
    2017 január 29
    11:17 de.

    ” és a régi kutyabőrös “nemesség”. Ugye senki sem akarja azt mondani, hogy ezt sikerült felszámolni, pedig ez egyik alapja annak hogy mai napig nincsenek helyire rakva a dolgok”
    Lehet a nemeseket hibáztatni sok mindenért, de az csoda lett volna, ha önként lemondanak a korábbi hatalmukról és életszínvonalukról. Ami a nemesség mellett szólt, hogy nekik voltak kötelezettségeik is a nép felé, pl. ünnepnapok a kastélyban, a parasztok problémáinak orvoslása. Valamint a nemesnél mindig ott volt a veszély, hogy az éhező parasztok a fejére gyújthatják a kastélyát.

    Mai hír, hogy az angolok jelentős része nem szeretné, ha a vulgáris és nőlenéző Trumppal kéne találkoznia Erzsébet királynőnek! Angliában talán fölszámolták a születési előjogokat? Ott a nemesség keveredett a dzsentrivel, vagyis kapitalista vállalkozóként befektették a tőkét. Viszont Angliában megszűnt a parasztság, mint osztály (Hobsbawn), és lett egy erős munkásosztály.

    Magyarországon akadályozta a kapitalizálódást, hogy itt nem fizették ki rendesen a nemességet a jobbágyok felszabadítása után (1848), de a régi bevételeiket elvesztették. A föld olyan vállalkozók kezébe is kerülhetett, aki nem szándékozott a vidéken letelepedni, de minél nagyobb bevételt akart kifacsarni a birtokból. A dzsentri a megyei közigazgatást foglalta el, ebből éltek meg a kapcsolataikból, de ez nem feltétlen valami ördögi gonoszság volt részükről, talán csak meg akartak élni, és lehetőleg változatlan színvonalon.
    A falvakban nőtt a népesség, és nem jutott mindenkinek föld, viszont könnyűipar se volt a munkanélkülieknek. De voltak jó példák is, pl. ahol nem volt nagybirtok, ott beindult a polgárosodás a parasztság körében, pl. Szeged környéke.

    Szóval: a fidesz azt ígérte a szavazóinak, hogy értelmes vidékfejlesztést csinál, és majd a kis és középgazdaságokat felvirágoztatja. Ez részben lehet, hogy illúzió volt, de vannak erre nyugat-európai példák. Ma a fidesz vidéken az úr, és a csókosok terepjárókkal járnak-kelnek. Idővel lehet, hogy lesz szolidaritás ezekben az újgazdagokban a földijeik iránt, pl. Mészáros Lőrinc dédunokája már adakozik a kultúrára, persze csak abban az esetben, ha addig nem bukja el a nagypapi a szerzeményeit. Az is igaz, hogy ha lenne itthon jó megélhetés, akkor a sok képzett fiatal nem menne el külföldre, aztán nem volna, aki pl. az angol magatehetetlen idősek alatt cserélje a pelenkát …

  • Kedves Figyelő!
    Írod:
    „Arra emlékszem csak, hogy nem vettek fel egyetemre olyant aki “osztály idegen” volt, azaz a papája egyetemet végzett, ügyvéd volt. Mint a férjemet sem!”
    Ez gyakorlatilag a 60-as évek közepére megszűnt. Engem már felvettek – bár én nem voltam osztályidegen, csak „egyéb”- a papám maszek iparos volt akkoriban. Viszont utánam meg is szűntették az ilyen besorolásokat. Persze, akit valamiért – mondjuk gyengébb felvételi vizsga miatt – nem vettek fel, máig azt mondja, hogy „politikai okokból”. De ennek ne higgy. Akkor már legfeljebb csak pozitív diszkrimináció volt, vagyis a munkásgyerekeket előnyben részesítették.

  • Figyelő
    Miként nem vették fel az egyetemre a 30-as években a zsidó fiatalok jó részét.
    Megjegyzés : azért agrár, műszaki diplomát lehetett szerezni, ha másként nem, akkor estin. Mert hogy a vállalatoknak kötelességük volt támogatni két év munkaviszony után a tanuluni szándékozó fiatalokat.
    Te nem így szerezted a technikusi okleveledet ?
    Szervusztok, jó napot !

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Almási Alma 2,53 !

    )))))))))))))))) 😀 (((((((((((((((((((

  • SchumackerLady

    Még kér a nép
    Most adjatok neki ! (Petőfi)

  • SchumackerLady

    Hazai Lámpa! 9:30

    Köszönöm. Itt minden szava a helyén van.

    .

  • "tieztelthölgyeimésuraim"

    Kedves hazai lámpa 9,30 !

    Örülök, hogy a 2017.jan 29. 9:51-es egy másik cikkhez írt hsz-em szinte teljesen egybevág az ön, elemzésével.

    üdv!

  • Avi Ben Giora

    Na ne mán? Még hogy nem vették fel az egyetemre mert osztályidegen volt? Ezt alapjaiban átírták, mondhatni úgy is demokratizálták. Nem azt mondták, hogy osztályidegen vagy maszek kapitalista. Nincsen hely. Mikor megkérdezték egyesek, hogy és az rab afrikai és ki tudja honnét idehozottaknak miért van mi volt a válasz: ha nem segítünk ott fejleszteni akkor itt sem lesz munka. Avagy menjél ki mint diplomás és keressél ott pénzt. Volt is egy pár élelmes még csak nem is diplomás, akik kimentek az olajállamokba dolgozni, hogy aztán kevés pénzzel valami fertőző nyavájával gazdagabban adják be kulcsot Szt. Péternél. Ma is ez menne csak pepitában. Ma az mehet egyetemre akinek van rá elég pénze. Hogy olyan hülye a kedves gyermeke az sem számít. Kimegy a kinaira és dollárért megveheti a legjobb legelőkelőbb angol diplomát is. Nem lennék meglepődve ha Mészárosnak vagy Habonynak nem lenne ilyen az irodájában: Doktor professzor Habony kutyafasza kandidát, multimilliárdos.

  • gyuri10
    2017 január 29
    4:04 du.

    De igen így szereztem a technikusi diplomámat, estin, dolgozva!
    Férjem viszont válasz, valamelyik hozzászóláshoz, NEM technikusnak akart menni de orvosnak. Nem vették fel, és a szemébe mondták, hogy a papa „osztályidegen” ezért nem! Egyszóval, ne hazudjon nekem itt senki, átéltem azt a kort is.

  • mavtelep
    2017 január 30
    3:51 de.
    Igen a numerus calususzról tudok. Már írtam azt is, hogy a montreali McGill egyetemen is használták, nem vettek fel sok zsidót, csak egy bizonyos számut.

  • Tüske Zsófia

    A felsőoktatási intézmények 1962-ben szüntették be a felmenők nyilvántartását egyetemi felvételinél. (így Figyelő ebben nem állított valótlant)
    Azzal együtt egyházi gimnáziumi érettségivel nem vettek fel tanár-szakokra, és a jogi karra sem lehetett politikailag megbízhatatlannak bekerülni. Valamint a Pártbizottság fenntartotta a jogot, hogy ajánlhasson felvételre diákot. (ez az infó az Elte jogi karának nyáron elhunyt dékánjától származik)
    A továbbiakban előnyt élveztek a fizikai dolgozók gyermekei, a szocialista kitüntetések birtokosainak gyermekei. Mindenki más csak ezek után következett. Szükséges volt a kozépiskola KISZ bizottságának ajánlása, ha nem támogatták a felvételizőt, esélytelen volt felvételt nyerni. Máv-telep rosszul tudja, hogy a munkahelyeknek két év munkaviszony után kötelező volt ajánlást adni, ezt csak abban az esetben tették meg, ha a továbbtanulási szándék egybevágott a munkahely profiljával.

  • Nos a „nép”nem akar változtatni,és nem véletlenűl….na erről ennyit,és szintén nem véletlenül….!

  • Figyelő!

    „De igen így szereztem a technikusi diplomámat,estin, dolgozva!” – írja Ön!

    Olyan nincs, hogy technikusi diploma! Aki technikusi képesítést szerzett, az nagyjából középfokú szakmai végzettséggel rendelkezett, érettségivel egybekötve.
    A diploma viszont akkor is, azóta is felsőfokú végzettséget jelentett -főiskolai vagy egyetemi- ennek viszont előfeltétele az érettségi! Miután többször írta, hogy 17 évesen minden középiskolából kicsapták, így érettségivel nem rendelkezett! Tehát,ennek ismeretében Ön a Kandó Kálmán nevű oktatási intézményben technikusi végzettséget szerezhetett 3 év alatt, de ez nem egyenlő a diplomával, legalábbis nálunk!

    Azt pedig tényleg fejezze már be, hogy ha bárki bármit ír, ami ellentmond, vagy csak megkérdőjelezi az Ön állításait, mert esetleg másként tudja, Ön arrogánsan felcsattan, hogy „.. velem ne vitázzon, nekem ne hazudozzon itt senki….stb” ( most pl gyuri nevű barátját oktatja, pedig ő nem is írt ez alá a cikk alá semmit !)

    Tulajdonképpen kicsoda Ön, hogy Önnel egy vita fórumon ne vitázzon senki – ez esetben miért van itt?
    Azt pedig miért gondolja, hogy akinek más a véleménye, másként ismer valamit, mint azt Ön előadja, az feltétlenül hazudozni akar Önnek?
    Jó lenne, ha megértené, a történelem egyedüli letéteményese nem csak Ön – noha tudjuk, Ön 24 éves koráig míg le nem lépett az országból az égvilágon mindent átélt és megszenvedett – de próbálja elfogadni a tényt, hogy talán más is megélt dolgokat, ill. hiteles információi vannak, és joga van a véleményéhez!
    Ne sajátítson ki senkit és semmit – rendben?

  • Drizari!

    „Például én polgárnak tartom magam, aki nem egyenlő a politikusok szövegeiben szereplő néppel. Régen se tartoztam közéjük, a nép fogalmát elfoglalták a fizikai munkások, a proletárok, meg a parasztság.

    Emiatt sokszor kerültem hátrányos helyzetbe, egy egyszerű külföldi utazási kérelem esetében is.”

    Ezt az utolsó mondatot nem értem – milyen összefüggésben van a polgárságod a kellemetlenségekkel? Ha nem publikus, természetesen nem feszegetem!

  • „tieztelthölgyeimésuraim”
    2017 január 30
    7:30 de.

    Örülök, hogy a tényekben egyetértünk. A végkövetkeztetésem azonban nem az akart lenni, hogy fúj arisztokrácia, mindenért a nagybirtok a felelős.

    Arra céloztam, hogy Európában is többféle megoldás volt. Pl. Franciaország a paraszti kisbirtokok országa, mert a forradalom során szétosztották az egyházi birtokokat, de ez később akadályozta a francia ipar kialakulását (Hobsbawn). Az angoloknál nincs parasztság, hanem ún. bérlők vannak, akik bérleti díjat fizetnek a földtulajdonosnak. Ez eléggé kiszolgáltatott helyzet, de a tönkrement bérlőkből lettek a gyári munkások.

    Magyarországon az a berögzült álláspont kb. 100 éve, hogy a földosztás megoldotta volna az ország összes problémáját. Ma már tudjuk, hogy ez nem egészen így van. Annyi föld a világon nincs, hogy minden parasztfiúnak jusson, már ahol többen voltak a családban. Viszont az ipar se volt olyan fejlett, hogy felszívja a fölösleges munkaerőt. Talán abban hibázott a nagybirtokos-nagytőkés réteg, hogy monopolhelyzetben voltak, és ezt kihasználták.

    Én nem mondom, hogy a fidesz mostani politikája biztos rossz, mert van előnye a nagybirtoknak is. Ami tény, hogy 2010-ben nem ezt ígérték. Illetve személy szerint nekem a vidékfejlesztés és a családi gazdaságok erősítése szimpatikusabb, mint a nagybirtok rendszer, amit a ballib kormányok is támogattak.

  • Tüske Zsófia
    Nem tudom rosszul : magától értetődőnek tartom, hogy a munkahelyek saját, magasan képzett munkatársat akartak a továbbtanulás támogatásával.
    De ezt a fiatal nagyon is jól tudta, olyan munkahelyen kezdett dolgozni ahol volt lehetőség az esti iskolára.(más kérdés, hogy aztán nappalin végzett…)))
    Szervusztok, jó reggelt !

  • Tüske Zsófia
    2017 január 30
    3:47 du.

    Hajszálpontosan így volt.

  • Besancon,

    „Emiatt sokszor kerültem hátrányos helyzetbe, egy egyszerű külföldi utazási kérelem esetében is.”

    A munkahelyi „négyszög” nem javasolta külföldi turista utamat.

  • Egy LELKI tényező figyelmen kivül hagyva.

    MEGMARADÁSUNK sok évszázadon át az volt hogy kiegyezünk hatalommal de fujunk rá….
    Most végre egy NÉPI mentalitással MEGEGYEZŐ kormányzás van,és ezt nem érti meg a raciponális-szabadelvű gondolklodok.Más világba élünk igy van jol ez.

  • Seres Róbert

    „Még tudna a nép változtatni, ha akarna!”
    Pontosan, DE még nélkül!
    Egyébként meg ki kért fel rá, hogy az itt élő bolond választópolgárok magánügyébe kívülálló, hontalan kalandorként jó kibic módjára belepofázz abból az Ausztriából, akiknek világpolgárai hajdan önként és örömmel véresre tapsolták a tenyerüket a bevonuló fürer diadalmenetén?

  • Tüske Zsófia

    mávtelep: húszévesen műszergyárban dolgoztam, (szerencsémre egy emberséges főmérnök titkárságán) aki aláírta a továbbtanulási lapomat, annak ellenére, hogy nem az ajánlott műszaki irányban, hanem könyvtárosként szándékoztam továbbtanulni. De tanulmányi szerződést nem kötöttek velem, minden oktatási napon a szabadságom terhére kellett részt vennem, és vizsgaszabadság sem járt. Örültem ennek is, mert aláírás nélkül nem ment volna. Később, ugyanitt egy másik főnököm, akinek a szintén saját erőből megszerzett főiskolai diplomám után kellett emelnie a fizetésemet, [akkor már a műszaki könyvtárban dolgoztam] mondta, hogy nem lehet egy munkahelyet olyan helyzetbe hozni, hogy a dolgozó felsőfokú szakképzettséget szerez és még pénzt is vár érte…. hát akkor is voltak ilyenek meg olyanok, akik bizonyos esetekben támogatták a tanulást, néha meg nem.