„A haza minden előtt” – na jó, de mit jelent ez?

2018 március 15 10:06 de.362 hozzászólás

A Fidesz-kormányzat választási kampánya középponjába egy Kölcsey-idézetet helyezett: „A haza minden előtt.” Bár ezzel az idézettel elviekben mindenki azonosulni tud, de az értelmezéssel, amit a mai kormány ad neki, sokan nem. Ráadásul nem sok köze van a reformkorhoz és a 48-as forradalomhoz.

A jelenlegi hatalom számára ugyanis a haza embereknek etnikailag, nyelvileg, vallásilag, kulturálisan, sőt, hovatovább politikai világnézet szerint is homogén tömbjét jelképezi, amelyet meg kell védelmezni a sokszínűséggel, a multikulturalizmussal, a migrációval, a haladással stb. szemben. Egy virág, amit védőbúra alá teszünk és elzárunk a külvilágtól. A „minden előtt” ebben az értelmezésben nem csak azt jelenti, hogy a hazát meg kell védeni a (vélt) külső ellenségtől, de azt is, hogy az egyénnek fel kell oldódnia a népakaratban (volonté général, copyright Rousseau), amit természetesen a népnek az ő fideszes vezetői határoznak meg. Az egyénnek így nincs is joga erkölcsi ítéletet hozni az ő vezetőinek korruptsága felett, kizárólag ahhoz van joga, hogy alkalmazkodjon és kövesse a nyájat, és gyűlölje az Ellenséget, akit aktuálisan gyűlölni kell. A hazának ezzel a kifelé zárt és kirekesztő, befelé beolvasztó és elnyomó értelmezésével a mai magyarok jelentős része nem tud azonosulni. Ezen felül meggyőződésem, hogy ez az értelmezés ellentétes az 1848-as felfogással is, az alább következő okokból.

1. A haza kulturálisan, etnikailag stb. nem homogén tömb

Az a haza, amiről a márciusi ifjak szónokoltak március 15-én, nem csak a magyarok hazája volt, semmiképpen nem képezett etnikailag, kulturálisan és vallásilag homogén tömböt. Nézzük például a 48-as pesti forradalom tömegbázisát. Jókai szerint 20 ezren kísérték őket Budára a Helytartótanácshoz átadni a követeléseiket: vajon ebből a tömegből egyáltalán hányan vallották magyarnak magukat? Nem biztos, hogy a többség. Hiszen a korabeli statisztikák szerint Pesten a lakosságnak csak kisebbsége volt magyar, többségben voltak a németek. Nagyon valószínű, hogy voltak olyan polgárok is a lelkesen ünneplő tömegben, akik „Was sagt er?” kérdéssel fordultak a mellettük állóhoz, amikor Petőfi a Nemzeti Dalt szavalta. Nem véletlen, hogy a szónokok egy része németül is szólt a tömeghez, és a 12 pontot németül is ki kellett nyomtatni, hogy a magyarul nem beszélők is megérthessék. És mégis: magyart, németet, zsidót, szlovákot, szerbet egyaránt kimondhatatlan lelkesedéssel töltötte el, ahogy Petőfiék a hazáról beszéltek nekik. Ahogy a pesti eseményekről egy korabeli sajtóbeszámoló fogalmaz: „Az öröm és lelkesültség, a szebb jövő biztos reménye átalános; német magyar zsidó vagy rácz és tót feledett minden nyelyvbeli különbséget, mint egy haza fiai, mint testvérek egyesültek, s ugyan azért rendbontásról, czivakodásról vagy csak vitáról is még eddig szó sem volt.”

2. A haza és az emberiség szolgálata egy

A „haza minden előtt” az azt leíró Kölcsey számára sem jelentette azt, hogy ne kellene követnünk az emberként a más hazához tartozó emberekkel szemben érzett testvériség parancsát, hogy ne segítsük azt, akit a hazájában üldöznek. Elsősorban vagyunk emberek – a keresztény tanítás szerint Isten teremtményei, akik felebaráti szeretettel tartoznak egymás iránt – és csak utána magyarok. A Parainesis-ben Kölcsey kifejti, hogy „az emberiség egésze nem egyéb számtalan háznépekre oszlott nagy nemzetségnél, melynek mindegyik tagja rokonunk, s szeretetünkre és szolgálatainkra egyformán számot tart. Azonban jól megértsd! – az ember véges állat, hatása csak bizonyos meghatározott körben munkálhat.” Kölcsey tehát nem valamiféle nacionalista fundamentalizmus nevében helyezi a haza szolgálatát az emberiség szolgálata elébe – hanem pragmatikus megfontolásból: ha hatni és gyarapítani akarunk, akkor a saját kis körünkben (hazánkban) kell munkálkodnunk az emberiség jobbításán.

3. A haza és a haladás elválaszthatatlansága

A haza eszméje 1848-ban elválaszthatatlan volt a haladás eszméjétől, az ország nyugat-európai típusú fejlődési pályára állításától („jelszavaink valának: haza és haladás”). A márciusi ifjak tudatosan vállalták a szolidaritást és azonosságot az európai népek tavasza által jelképezett felforgató, újító eszmékkel, és nem azzal szemben határozták meg magukat. Meglepődtek volna, ha hallják, hogy kései utódaik „Hungary protests Europe” (Magyarország tiltakozik Európa ellen) transzparenssel vonulnak majd fel a forradalom ünnepén. A magyar szabadság és a világszabadság eszméje a márciusi ifjak gondolkodásában szervesen összefonódott. Csupán a huszadik század elején következett be végzetes szakadás a haza és a haladás eszméje között (lásd ezt a korábbi Pendulum írást). Bár a technikai civilizáció korlátlan növekedésének pozitivista mítosza mára már elavult, akárcsak az emberiség jobbítását célzó libeárlis progresszivista, vagy éppen kommunista eszmék, a haladás abban az értelmében ma is időszerű, ahogyan Petőfi értette: „Ha majd a bőség kosarából/Mindenki egyaránt vehet,/Ha majd a jognak asztalánál/Mind egyaránt foglal helyet,/Ha majd a szellem napvilága/Ragyog minden ház ablakán.” Hogy minél több polgár részesüljön a szabadság, a jólét és a műveltség áldásaiból, beleértve azokat a polgártársainkat is, akik jelenleg hajléktalanok vagy éppen nyomortelepen élnek. Hogy a társadalmat ne szabadalja szét az egyenlőtlenség hatalmasokra és nincstelenekre.

4. A haza alapját a szabadságjogok képezik

A haza márciusi eszméje tehát nem kirekesztő, hanem befogadó volt, származásra, nyelvre és szociális helyzetre való tekintet nélkül. Mégis, mi képezte hát a hazához való tartozás alapját? Nem más, mint a (liberális) szabadságjogok közös élvezete. Kölcsey is hangsúlyozta, hogy haza alatt olyan politikai közösséget ért, „hol az egyes polgárnak a közdolgok folyásába tekinteni joga s kötelessége van.” Petőfi ezt úgy fogalmazta meg, hogy „haza csak ott van, hol jog is van.” Bármennyire is nem tetszik tehát a jelenlegi hatalomnak, de a haza 48-as koncepciója elválaszthatatlan volt a liberális szabadságjogoktól. Hiszen a forradalom programja nem más, mint a polgári szabadságjogok és a kormány elszámoltathatóságának, a hatalom demokratikus kontrolljának kívánalma. A habermas-i értelemben vett nyilvánosság (az intézményesült társadalmi tér, amelyben a polgárok élnek a jogaikkal) szabadsága volt március 15. fő követelése. A sajtószabadság nem kizárólag a cenzúra hiányát jelenti – közvetlen cenzúra nélkül sem feltétlenül szabad a nyilvánosság. Hiába van jogod hozzá, hogy szidd az utcán a kormányt, ha az újságok, a tévék és a rádiók túlnyomó többsége kormányellenőrzés alatt van és hazugságokat terjeszt. Ha nem érvényesül a hatalmi ágak elválasztása és az igazságszolgáltatás nem képes elszámoltatni a közvagyont ellopó közszolgákat. Nem attól áll valaki a haza szolgálatába, ha zászlót lobogtat és hajrámagyarokat kiabálva felvonul, hanem attól, ha aktív polgárként kiáll azért, hogy a hatalom elszámoltatható legyen, és a haza minden polgára érvényesíthesse a szabadságjogait.

Sárosi Péter

*

A szerző blogja – Foucault ingájaitt olvasható.

362 hozzászólás

  • IDEFIGYELJ TE sárosi!

    ALIG VÉGZETT ORBÁN A BESZÉDÉVEL, MÁR MEG IS JELENT ITT A DISSZERTÁCIÓS MUNKÁD…HU DE GYORS VAGY.

    HOGY CSINÁLOD EZT TE?

    BORITÉKOLHATOD TE NYOMORULT, HOGY A MAGYAR NÉP A BEVÁNDORLÁS ELLEN SZAVAZ. NEM AKARUNK BÉCSI, SVÉD VAGY NÉMET ÁLLAPOTOKAT HAZÁNKBAN.

    VILÁGOS?

    NA MENJ A HELYEDRE, LEÜLHETSZ.

  • Miért kiabálsz, aranyapám? Valami lelki trauma érte Orbániát? Nagyon ingerült vagy!

  • kocsis
    2018 március 15
    10:24 de.

    Nyugalom Kocsis, ráültetted a feszültséget Boda kommentelőtársra, már nem is tud emiatt írni rendesen.

    A nagybetűket ki tudod kapcsolni a Caps Lock gombbal, vagy ne tehénkedj a Shift-re.

    Ha bármi segítségedre van szűkséged, szólj csak bátran. Van egy jó pszichiáter ismerősöm akit tudok ajánlani.

  • Egyet szeretnek kerdezni a szerzotol ugy mint mind az olvasoktol;

    Hogy miert nem hajlandok, talan nem kepesek elismerni, hogy mindannyian emberi lenyek vagyunk. Egyenloen teremtettunk.

    Mind az a kis felszinti es elkepzelesbeli „kulombsegek” amit az idok folyaman reank ragadt, vagy celzatosan reank kenyszeritett, de valojaban semmi kulombseget nem okoz.
    Csupan a hosszu idokon at valo elfasultsag alatal elfogadva.

    Hat mi oly rettenetes abban azt elismerni, hogy lenyegeben mindannyian egyforma emberi lenyek vagyunk?
    S azon alapon cselekedni, elni mindenki sajat eletet a maga modjan amint ohajtana ?

    Lenne valakinek valasza arra ?

    Tudom, a nagy tobbsegeiknek az elismerhetetlen !

  • Édes Kocsis!

    Ajánlhatok esetleg Neked egy kellemes masszázst? Tuti, hogy jót tenne!

  • Jeah !
    Magyarorszag es a haladas, az mint az eg es fold fogalma.

    De „haladas” melyik iranyban ?

    Ugy mint 1848-ban ?

    A sikeret a vezeoseg tragediava valtotta !

    A marciusi ifjak sikeresek voltak. Minden koveteleseiket a Nador es hasonloan a Bacsi csaszar elifogadta !

    De annak alapjan, nem a lehetosegekkel elve bekesen egyuttmukodesre fordult a nemzet akkori veztoi, hanem Kossuth rogton egy 200 ezer fos hadsereg toborzasat kezdte.
    Az persze egy igazi „had-uzenet” lett Becsnek.
    S eredmney csupan verontas, kudarc es 20 eves rem-uralom.
    Sot Kossuth meg az 1867-es bekes-kieggyezes ellen is nemzetkozileg szorgalmaskodott.
    De vajon miert tette mind azt ?
    Nem lett volna kepes ertelmezni, vagy logikusan belatni tetteinek kovetkezmenyet?
    Vagy lehetett volna mas erdek mogotte ?
    Talan a korona nagyon csillogott neki ?
    Ki tudhatna azt ma ?
    A ver elfolyt, az aldozatok eltemetve, s a csontok reg eltuntek mar,tehat boldogan unnepelhetnek azt ma.

    Hajlando emlekezni barki is a valo tortenetekere, leve Marcius 15-e ?

  • huncanada + elvirabacsi!

    tudod mi van ha egy nő a mészbe ül?

    akkor mész a [MODERÁLVA]!

  • kocsis
    2018 március 15
    11:19 de.

    Jól van Kocsis, látom tanítható vagy, ennek örülök. Sikerült kikapcsolni a nagybetűt, és ez nagy haladás. Olyan hatéves szintet elérted, úgyhogy mehetünk tovább. Mit szeretnél még, mit tanítsak? Pl, hogy hogyan ne káromkodj mint egy KOCSIS?

  • Kocsis, úgy árad belőled a béke és szeretet, hogy csak na! Lehet, hogy a békemenet után söröztél egyet a Bayer Zsolttal?

  • A tomeg masirozott a Margit hidon ata a Parlament ele.
    Ez a politikai versenyzes a valasztasok elott.
    De ez nem igen sok gozt jelent am.
    Talan nincsen sok alany a valasztasok elott?

    A Marcius 15-i „hazafiassaga” az mas alany.

  • Erre mondja a népnyelv hogy útszéli KOCSIS stílus DDDDDDD

  • Úgy tűnik, ki kell halnia a „kocsis” féle generációnak, hogy talán évtized múlva Magyarország elinduljon a civilizált demokratikus európai országok útján. Érdekes jelenség, hogy pont a diktatúrában felnőtteké váltak ragaszkodnak a diktatúrához, és nem tűrnek el semmiféle másmilyen gondolatot. Pont úgy viselkednek, mint a mai napon itt feltűnt „kocsis” nicknév használó.

    Ennek ékes példája az alábbi videofelvétel, ami a Kossuth téren készült Orbán Viktor beszéde alatt:

    http://www.youtube.com/watch?v=Ayk1d9J4v3g

  • Nagyon jó irás!

  • Drizari az efféle szarháziak soha nem halnak ki.

    Magyarországon vagyunk, nem tudtad ?

  • Jó a videó !
    A rajta lévő figurák kb 75 %-ából kinéznék egy jó kis névtelen feljelentést.
    Adott esetben.

  • Drizari,bocsi

    Nem tudom mennyire vagy fiatal, de nem az egesz generaciónak kéne kihalni, hanem a szemléletnek, az olyan emberek szemléletének, mint az orditozó Kocsis nevű…

    Bocsi, de még nem szeretnék „kihalni”, pedig megéltem a rendszerváltást és az előtte lévő időkből is pár évtizedet… 🙂

  • Kocsistol azt kerdeznem, hogy a ’89-es fidesz Soros berence volt vagy a kulfold ugynoke? Ezen ragodom, kerem segits megfejteni!

  • Drizarinak, folytatás

    A videót nem azonnal sikerült megnéznem, termeszetesen visszataszitó a filmezettek viselkedése, de nem csak ilyenek vannak, az eletkor egy szàm, a generáció egy egész elég tág korosztaly,

    Amugy ertem, hogy mit akarsz mondani, de még ha kihal is a generáció, a szemlélet megmaradhat, erre pont most sok példa akad (csak egy, a második vilaghaború aktiv átélői már elhunytak, vagy nagyon öregek, a nácizmus meg újraéled)

  • Drizari, „kocsis” sima provokátor, nagy hiba volt beengedni. Persze, ha egy útszélien fogalmazó „holokauszttúlélő”-t is be lehet engedni, akkor az eredmény 1:1. De mi ennek az értelme?
    ………
    A videód szintén szemtelen provokátorokat mutat, én sem megyek poénkodni más vallásúak istentiszteletére. A fideszeseknek az Orbán celebrálta mai gyűlése hasonló érzelmi töltöttségű, tiszteletben kell tartani.

  • NHC*
    Provokátor mi?

    Szarügy öreg.
    Magyarázod mint Kósa ezredes az 1400 milliárdját HAHAHA.

    „Sima provokátor”

  • charlie
    2018 március 15
    12:38 du.

    „….. “kocsis” sima provokátor, nagy hiba volt beengedni”

    Látod nagyapó.
    Chris nem fogadta meg nagylelkű tavalyelőtti felajánlásodat, miszerint sok lelkes fiatal van a te pártodban kik szívesen vállálnák itt a moderálást.
    És látod hová jutottunk?
    Gaz libsibibsi provokátorok hatoltak ide be !!
    Komolyan mondom vesztébe rohan ez a világ DDDDDDDDDDDDD

  • mindenek elott kellemes unnepet mindenkinek!
    lattam itt izraelben rengeteg magyar zsidot buszken kokardaval ma, akik kerdeztek mi az turelmesen elmagyaraztak szep szoval kedvesen,
    ezeket hivom en ugy csupa nagybetuvel „MENSCH”!!!
    ——–
    aztan ez a cikk itt,
    hat igen az ami definialja a haza szot orbannak es sleppjenek szekertoloinak…………..egyaltalaban nem ugyanaz a definicio mint nekem!!
    az orban vezette fidesz mar oda sulyedt a tortenelem pocegodrebe hogy mar nyiltan mondjak ki azt is -(amit mi eddig csak szorongva kepzeltunk roluk…)-hogy szerintuk „Mindenert a soros, a ciganyok, es a ZSIDOK a hibasak”-
    no kerem itt a veg! ettol lejebb nincs!

  • Gerti Hollósy,

    természetesen vannak ebben az esetben is kivételek, példa rá Bródy János (72), aki 2011-ben jelentette meg új szerzeményét az Ezek ugyanazok címűt:
    .

  • Megragadom az emlékezés napját, és elmondom/leírom, mit hogyan gondolok kortársaimról és a jelenről:

    A felmenőikre építkeznek, hatalmas hagyományőrzők ők. Ebbéli buzgalmukban nem veszik észre, hogy konzerválják azt a múltat, amiben senki nem lehetett próféta. Világraszóló büszkeségeink idegen országokban szereztek maguknak és új hazájuknak dicsőséget, kivétel alig akad néhány. Hiányzik egy újfajta szemléletmód, ami megteremthetné azokat a körülményeket, hogy itthon is lehessen világraszólót alkotni. Ehhez nincsenek megfelelő eszközök és intézmények, amiket ma csak a világ legfejlettebb országaiban lehet megtalálni. Mi ma is eltékozoljuk értékeinket.

    A legújabb tékozló intézményünket Nemzeti Lovasakadémia és Tudásközpontnak hívják, ahol az akadémia hároméves képzést nyújt élménylovasoknak és lovasszakembereknek. Élménylovasok? Nem olcsó mulatság a lovaglás, nem volt az már a lósportot nálunk meghonosító Gróf Széchenyi István idejében sem. Az első hazai lóverseny (1827) nyertesei, azaz lótulajdonosai között találjuk Gróf Károlyi Györgyöt, Gróf Eszterházy Mihályt, Báró Wesselényi Miklóst, Gróf Pejachevich Pétert, és a nyertesek közt sehol egy malomtulajdonos, vagy szekérgyártó kisiparos.

    De vissza a jelenhez. Természetesen szükséges kihangsúlyozni és segíteni a trianoni békediktátum miatt az országhatáron kívülre rekedt magyarokat, amit viszont nem kellene túltolni a diaszpórákban élőkkel. Különféle okok miatt emigráltak ők, köztük olyanok miatt, amik egy gyökeres szemléletváltás után ki sem alakulhatnának. De ez a szemléletváltás még a jövő zenéje, tippelni se tudom eljövetelének idejét.

    Ehhez a szemléletváltáshoz szembe kellene nézni a múltunkkal, kezdve a Trianon utáni időkkel, majd haladva lépésről-lépésre a korban, egészen napjainkig. Erre nem alkalmas sem a Figyelő korosztálya, nem alkalmas rá Hollósy Gertié és Rátesi Margité sem, nem különben az angolnanyelvű charlié, de Orbán Viktor nemzedékének is ki kell halnia, hogy valami új sarjadjon végre a magyar történelemben.

    Talán akkor, elindulhat Magyarország egy olyan fejlődési úton, amikor már megéri majd itthon dolgozni és alkotni.

  • Annyit még hozzáfűznék a fenti gondolatmenetemhez, hogy amíg be nem következik a teljesen új szemléletmód, addig csak túlélésre lehet játszani ebben az országban. Ezt tették nagyszüleink a múlt század harmincas-negyvenes éveiben, szüleink az ötvenes-hatvanas években, mi a nyolcvanas évektől napjainkig, és a gyerekeinkre is még a túlélési technika alkalmazása vár.
    No meg a mindenkori lehetőség, az emigráció.

  • Szokas szerint osszekeveri a cikk a fogalmakat, vagy mondjuk ugy, hogy a kecsegve ringo fecsket a …

    Pofatlan hazugsagnak tartom azt, hogy meg ma is az uldozottek befogadasarol papol itt valaki, amikor mindenki tudja, hogy az Europat elaraszto muzulmanok senki es semmi elol nem menekulnek. Kulonosen undorito ez, amikor azt is tudja mindenki, hogy a jelenlegi magyar kormany fogad be menekulteket, amig azok a hivatalos hataratkelohelyen at erkeznek az orszagba.
    Miert nem azt kerdi a cikkiro, hogy mi van azzal a kb 50 muszlim orszaggal, amelyik egy muszlim „menekultet” sem hajlando befogadni?
    Nincs valami jobb hazudni valo?

    Azon pedig nem nagyon kene a zsido szarmazasu magyaroknak csodalkozniuk, hogy akad 1-2 olyan magyar aki nekiall zsidozni, amikor Magyarorszagon is akad szep szammal olyan zsido szarmazasu, aki mindenaron tonkre akarja tetetni Magyarorszagot egy nagyaranyu muszlim bevandoroltatassal.
    Talan le kene valni Soros Gyuri ba’ cumisuvegerol, es megprobalni egyszer azt mondani es csinalni ami az o sajat erdekuk is.

  • Kocsis!

    Hogy HunCanada meg a hasonlóak mit is karattyolnak össze azzal ne is törődj,szerencsétlen nem érti,hogy egyes szavakat szándékosan
    nagybetűvel írok,a nyomaték kedvéért(de ennél egyszerűbb dolgokat sem ért)….
    Aztán meg kell szoknod(pláne mint új fórumozó),hogy nehezen viselik el a „másik” tábort,rászállnak…és ott is maradnak,ha nekik(!!!!)
    kellemetlen vagy és cáfolhatatlanul érvelsz!
    Ne add fel!!!!

  • Ja és azt sem értik,hogy mit is jelent „A haza minden előtt”,már a haza szót sem….!

  • Drizari, nem értek veled egyet. Amit te írsz, az lényegében annyi: „a múltat végképp eltörölni”. Holott nem az a lényeg, hanem az, hogy semmit sem lehet kihagyni, leócsárolni, eltagadni a múltból (igen, még Szálasit sem), hanem az egész folyamatot meg kell érteni a mai napig, és innen továbblépni, a múlt teljes elfogadásával és tanulságaival. Ehhe pedig igenis szükség van azokra, akiknek vannak tapasztalataik.

    A rendszerváltás fő jellemzője és hibája, hogy mindenki a maga módján kötötte a csónakját a múlt egy momentumához. Antall Horthyhoz, az SZDSZ 56-hoz, Csurka Szálasihoz, az MSZP a gulyáskommunizmushoz… A történelem többi eseményét pedig mindenki megpróbálta kihagyni, elsumákolni…

    Mindezt pedig csak különféle ócsárlásokkal, sematikus gyűlölködéssel lehetett. Aztán jött Miviktorunk, és magas fokra emelte a gyűlölködés apró sziporkáit.

  • Orsós Elemér

    bar-lev
    2018 március 15
    1:02 du.

    ” elott kellemes unnepet mindenkinek!
    lattam itt izraelben rengeteg magyar zsidot buszken kokardaval ma, akik kerdeztek mi az turelmesen elmagyaraztak szep szoval kedvesen,
    ezeket hivom en ugy csupa nagybetuvel “MENSCH”!!!”

    Kedves Bar-Lev, bevált a múltkori átkod, mert két hétig hasogató fejfájásom volt, de engesztelés képen engedd meg, hogy megdícsérjelek a fenti idézetedért, azonban hogy Orbán mindenért a cigányokat és a zsidókat vádolná, azt nagyon erős túlzásnak tartom, ugyanis ép ellenkezőleg, pont őket halmozza el legjobban kitüntető, krőzusi gondoskodással, ami nem baj, de időnként az őslakó plebsznek és a másik 12 kisebbségnek is szórhatna egy kis magot! Most ne kapd fel egyből a vizet, majd csak ha megbizonyosodtál az állításom ellenkezőjéről!

  • Kedves Orsós és Szikszai!

    Csak gratulálni tudok a szellemes és jogos hozzászólásaikhoz,amit
    persze sokan nem fognak fel,vagy nem akarnak érteni….ezt náluk
    nehéz eldönteni,bár a „klinikai esetek” állapotára szerencsére
    hamar „fény” derül….!

  • Boda Marcsi
    2018 március 15
    3:14 du.

    Marcsi maga teljesen vagy csak részlegesen fogyatékos? Ki szólt magához, a nagybetűi miatt? Hiányzom magának, vagy miért szól hozzám amikor nem magát illettem?

  • Isten áldd meg a magyart !
    Harmadmillió ember békés hitvallása egy eszmerendszer mellett jóval több tiszteletet érdemelne. A kommentelők önmagukról állítják itt most ki az erkölcsi bizonyítványt.
    Ilyet vagy olyat…

  • Marcsi, van ket Kosa Lali forum, legyel kedves atjonni es ott kifejteni kicsit bovebben, hogy hogyan kell ertelmezni a „Haza minden elott-ot” Lajosunk torteneteben.
    MAr napok ota varunk, de valahogy oda nem tetszik jonni, pedig jo a kave es kellemes a tarsasag.

  • Hollósy Gerti

    Drizari, szíved joga, hogy így gondolkozz…

    de

    Nem értem, hogy az én nemzedékemnek miért kéne kihalni, nem tudom miről írok én itt, ha nem a demokratikus, szabad, normális országról és életről, arról, hogy el vagyunk zárva a fejlődés mindenféle lehetőségétől. Csak azért kéne kihalnunk, mert eleve idősebbek vagyunk? Szerintetek fiatalabbak, mi sokan nem ugyanazt akarjuk, mint ti?

    (Ja, értem mi a gond a nemzedékemmel, mertünk rosszkor születni, merjük úgy érezni, és néha hangot adni annak, hogy nem volt olyan rémes a fiatalkori életünk? Azt nem mi határozzuk meg, hogy mikor születünk. Az életkor csak egy szám. Csakhogy ez nem azt jelenti, hogy valamennyien régi begyöpösödött „komcsik, vagy szocik” vagyunk, ahogy ti gondoljátok, azért mert azokban az időkben is léteztünk. Vagy úgy gondoljátok, hogy a másik verzió vagyunk, akik a békemenetben gyűlölködünk? Szerintetek nekünk nincs jelenünk és jelenkori jövőbe néző gondolataink?

    Egyebet nem tudtok kezdeni velünk, csak kollektíve ránk húzni a vizes lepedőt, mert ez a legegyszerűbb? Azt hiszitek nekünk nem lehetnek korszerűbb gondolataink, csak mert a „szüleitek, elődeitek”vagyunk? Ja, nem is tudom, miért beszélek többes számban, csak a magam nevében beszélhetek, de mégis így jobban megy, mert ígyszólt fentebb az eszmefuttatás)

    Mit tudtok ti arról, hogy mi van bennünk, milyen elképzeléseink és gondolataink vannak? (egyet felejtesz el Drizari, hogy mire kihalunk, te is idősebb leszel. Persze, tudom, ezt az egészet nem úgy értetted, ahogy én válaszoltam, de muszáj volt válaszolnom.)

    Többszörösen elérik céljukat az olyan vezetők, mint O.V., nem csak politikai szempontból állítják szembe az embereket, hanem emberi szempontból a generációkat is egymásnak feszítik.

    Hát miből születnek a ti korszerű gondolataitok, nem azokból a tapasaztalatokból, amiket hosszú évek alatt az elődök összegyűjtöttek?

    Nem külön – külön, hanem együtt kell haladni!

    1989-ben (nem mondom meg mennyire voltam fiatal) de életem egyik legmegrázóbb élményét éltem át ott haladva a nagy március 15.-ei tüntetésen, ahol együtt volt öreg és fiatal. Egy ősz hajú, ősz szakállú idős bácsi haladt mellettem a széles, akaratlanul kusza sorban, felfigyeltem rá és ezért sokáig a közelében maradtam. Patakzottak a bácsi szeméből a könnyek, sírt, sokáig! és pont ugyanolyan hittel és szenvedéllyel kiáltotta a jelszavakat és a követeléseket, ahogy én magham is és az egész tömeg is. Ott menetelt, ősz fejjel sírva, a szabadságért, a szebb és jobb jövőért, egy új Magyarországért, ahogy mindenki, ott akkor. A bácsi már régen meghalhatott, de sosem fogom elfelejteni. Nem csak a pirospozsgás, szenvedélyes ifjak a szabadság jelképei, hanem az ilyen „öregek” is.

  • KOCSIS meglatasara;

    De azok a Muslim menekulok majd csak feket tesznek az Athizmusnak ottan.
    Sot a hazassag es a csalad intezmenyenek gyakorlatat is vissza allitahnak.
    Nagyon sok csinos szoke kisgeyerkeket lathat a menekulokkel Sziriabol.

  • NAGY Istvan
    hiszi vagy sem-(rn, sajat fullel hallottam ott helyben…)- a gazkamrakbol idonkent fennhangon kihallatszott az „isten ald meg a magyart…”-is ezer magyar zsido ember torkabol! igaz nem ment vegig sosem mert a zyklon/b gyorsabban hatott

  • UTÓPIA
    Magyarul, eszményinek elképzelt, de a kellő reális alapok hiánya miatt megvalósíthatatlan társadalmi rendszer…. megvalósíthatatlan elképzelés, terv, vágy: légvár, délibáb—( Morus Tamás angol filozófus Utópia című könyvéről)
    vagy:
    utópista szocializmus a Marx előtti szocialista tanok, amelyek az új társadalom felépítését a valóságtól elvonatkoztatott elképzelésekre alapozták….
    Szóval akkor régen – szinte gyerekként általam hirdetett…”…. HA MAJD A BŐSÉGKOSARÁBÓL. MINDENKI EGYARÁNT VEHET….” ÉRTELMÉT AKKOR NEM TUDTAM MEGVÉDENI ÉS MEGGYŐZNI AZ ELLENE ÉRVEKKEL – UTÓPIA MONDTÁK — VALÓ ÁLLÁSUK MEGDÖNTÉSÉT !….”
    A MAI NAPIG – EL KELLETT TELNI KB. 50 ÉVNEK, hogy ÉSZ ÉRVEKKEL MEGVÉDJEM AZ AKKORI FIATAL SZÍNTE GYERMEKI MEGÉRZÉSEMET!
    Bizony nem utópia Petői sorai – mert ma 2018. március 16.-án értettem meg amikor írom-e sorokat, hogy nem elképzeléseket írt le nekünk Petőfi ha nem elérhető feladatokat , mindenkit megillet az alap megélhetés feltételei, úgy mint első lakás, élelem és létszükségleti technikai eszközök – oktatás – gyógyítás….. és nem kell neki több ez egyaránt érvényesen mindenkire….
    – a másik nem utópia az igazságszolgáltatás előtt mindenkit egyformán kezelnek, nincs protekció, hogy én megúszom, ha vétkeztem bűnhődnöm kell… és csak ezt a keveset kellene megértenie sokaknak – mert írja Petőfi ezt csak akkor érhető el ha megértjük és minden ember érti….
    Szerintem érti is csak a halálkultúrájában ez um. nem menő, mert akkor a pénzurai nem érvényesülnének – és a csahosaik éhen halnának— ez az egyetlen ok – annak, hogy fenn tartják a halál a pénzuralmi kultúrát a pénzurai – a kevesek a többség felett!
    olvasd el ezt az írást ami motivált e felismerésemre:
    itt:
    http://kanadaihirlap.com/2018/03/15/a-haza-minden-elott-na-jo-de-mit-jelent-ez/
    „…Bár a technikai civilizáció korlátlan növekedésének pozitivista mítosza mára már elavult, akárcsak az emberiség jobbítását célzó libeárlis progresszivista, vagy éppen kommunista eszmék, a haladás abban az értelmében ma is időszerű, ahogyan Petőfi értette: “Ha majd a bőség kosarából/Mindenki egyaránt vehet,/Ha majd a jognak asztalánál/Mind egyaránt foglal helyet,/Ha majd a szellem napvilága/Ragyog minden ház ablakán.” Hogy minél több polgár részesüljön a szabadság, a jólét és a műveltség áldásaiból, beleértve azokat a polgártársainkat is, akik jelenleg hajléktalanok vagy éppen nyomortelepen élnek. Hogy a társadalmat ne szabadalja szét az egyenlőtlenség hatalmasokra és nincstelenekre….”
    Az, hogy ez ne így legyen van egy napod a demokráciájukból neked is – szavazz, ha adhatók jó tanácsot inkább válassz! én id. Kiss László Bázakerettyéről 2018. március 16.-án
    Zárszóként:
    „…Mégis, mi képezte hát a hazához való tartozás alapját? Nem más, mint a (liberális) szabadságjogok közös élvezete. Kölcsey is hangsúlyozta, hogy haza alatt olyan politikai közösséget ért, “hol az egyes polgárnak a közdolgok folyásába tekinteni joga s kötelessége van.” Petőfi ezt úgy fogalmazta meg, hogy “haza csak ott van, hol jog is van.”
    Hát igen – a hazához való tartozás alapja – olyan közösségben ahol soknemzetűség él nagyon nehéz a válasz ma is mondanánk elsőre –
    Pedig egyszerű – a közös fészket közösen kell megvédenünk – például – ha egy falut az árvíz pusztítása fenyeget, akkor minden falulakó kint van a gátakon és védekezik –
    Olyan nincs, hogy adok neked pénzt és rakd helyettem a homokzsákot, mert egy ember csak egy ember munkáját tudja elvégezni – tehát – a tanító, a pap, a rendőr, a bíró, a faluvezető a fizikai munkásokkal közösen küzdenek az árral szemben!
    És a cigánynak, a zsidónak is a gáton kell lennie – és ez utóbbiak, ha elakarsz egy mocsárba süllyedni az általuk nyújtott faágat megragadod és megmenekülsz a biztos haláltól – és azok akik tudatosan nem teszik e kötelezettségüket nincsenek kint a gáton és nem nyújtanak neked egy faágat a mocsárba – meg kell szabadulnod – ez a túlélésed titka!
    Befejezésül egy őszinte kérdésem van a lapfőszerkesztőjéhez, mert előre tudom, megint betámadnak, hogy mit terjesztek megint – egy zsidó lapot. Kérdésem: zsidó lap a Kanadai Hírlap? Válaszolj őszintén és ha igen ne tagad meg önmagad – sőt légy büszke rá mint én a magyarságomra!

  • Orsos Elemer
    arrol en mar reg meg gyozodtem hogy nincs igazad…………….ess pedig helyi hivatalos forrasbol „Sochnut Bp V.ik ker. Lovag utca” nekik jobban hiszek mint a te ketertelmu celozgatasaidnak;
    javaslom felejtsd el orokre budapest es a videk meg elo letezo zsidosagat! neked hozzajuk veluk kapcsolatban se jogcimed se semmi mas alapod nincsen!! mar csak azert sem mert nem vagy zsido……..es ez fontos tenyezo nekunk.
    budapest zsidosaganak a jo 3/4-e nem puszta veletlensegbol,vagy szimpla nosztalgiabol, netan teljesen onkent, el ma is az ex nagy-getto teruleten amit ti goy-ok ugy gunyoltok „judapest”!!!

  • azzal jo lenne vegre tisztaban lennetek hogy NINCS AZ A HULYE MOSLIMAN MENEKULT AKI ONKENT HOZZATOK AKARNA MENNI LETELEPEDNI!!!!!
    ok se bolondok, olvasnak ujsagot! tudjak hogyan kezelitek oket!!
    egyikuk se ment hozzatok, ti nekik csak tranzit ut voltatok, mert mindegyikuk ment volna tovabb nyugatabbra!!
    az megint mas kerdes -(a klenyes tema!!!!!)-hogy a kormanyotok erovel visszatartotyta-es tartja ma is-oket bortonokben,lagerekben, mert csak igy kaphatott kemeny dollar es euro milliokat menekultkrizis kezelesre,-amikbol lett mindenre penz csak arra nem amire adtak!!
    kar tagadni ezzel tisztaban van ma mar mindenki.
    az csak orban hulye „agyaban” letezik hogy migrancsok akarnak ellepni magyarorszagot!!!!
    egyik se akart es akar onszantabol ott maradni nalatok!!
    gyalazatos az a modszer amit orban megenged maganak az EU tagjakent bezsebelve az eu-s milliokat!!
    az allando ujjal mutogatas, masokban hibakereses, de ha ne aggyisten rajta kerik szaùon jon a sertodos hisztis orrbafulbe hozongos,;-„ha bancsak a szeginy magyart”
    magatokon kivul SENKI A VILAGBAN NEM „magyargyulolo”!!!

  • Gerti, 6:46, elsőosztályú hozzászólás volt, kétszer is átolvastam. A nemzedékek mélyreható beszélgetései nagyon ritkák, kioktatásig, rálegyintésig, egymás felcímkézéséig gyakran eljutunk – aztán kész, ami nagy hiba.

  • Barlev:
    „no kerem itt a veg!

    Ebben sajnos nem vagyok biztos. Lehet, hogy nem a rezsim végének kezdete, hanem csak a kezdetének a vége,és a folytatás még rosszabb lesz.

    Barlev:
    „ettol lejebb nincs!”

    Tévedsz, még lehet lejjebb. Nem ismered a régi mondást? „So arm ist keiner, G-tt kann ihn nicht noch ärmer machen”

  • Sajnos, valószínűleg nem ismerem elég alaposan se Kölcsey életművét, s magát a korszakot, amelyben élt és alkotott ahhoz, hogy megalapozott véleményt tudjak alkotni arról, hogy a „Haza minden előtt!” jelszó akkor Kölcseynél mit jelentett.

    Hogy a mai magyarországi politikában mit jelent, azt viszont tudom.
    Vagy üres lózungot, vagy ennyit: „Ungarn, Ungarn über alles!”

  • Hollósy Gerti

    Kösz charlie, a generációs közelítést és sokyazor egyetértést én örökségként hoztam a családomból,

    a szüleink is sokat beszélgettek velünk, a legkülönfélébb témákról…

    Apám az ő édesapjával szintén komoly mélyre ható beszélgetéseket folytatott…

    a fiaimat én is így neveltem, gyerekkoruktól beszélgetünk, még így is hogy én vidéken élek, havonta egyszer összejövünk hárman és hatalmasakat beszélgerünk, éjszakába nyúlóan, őszintén nincs rajtunk a generációs ellentétek terhe…meghallgatjuk egymást, vitatkozunk, nincsenek tabuk, véleményt cserélünk, remek dolog…

  • orban ur ez a „haza minden elott” is lefutott lemez mar………….csak ugye akkoriban ugy hangzott deutschland uber alles!
    hagyja vegre abba a minduntalan kopirozast!! az ami csak 5 perce volt mar az is elmult nem hogy ez!!
    tesssek on erobol ujat mutatni…………teli a tokunk a fidesz es hozza kozeli agyon-(al)-keresztenykedo multbarevedo, szittya-(es ver)-magyarkodo hulyesegeikkel!!
    2018-at irunk!! orban ur ez a kor mar reg nem arrol szol amit on kepvisel, europaban ezt mar mùindenki tudja csak on hajtja a hulyesegeit!!

  • Orsós Elemér

    Hollósy Gerti
    2018 március 15
    6:46 du.
    Hú, ez nagyon szép és megható történet volt, de a vigasztalásodra mondom, vannak még a mi avitt korosztályunkban is bőven ilyen ősz haju bácsik és nénik! 😀

  • Orsós Elemér

    bar-lev
    2018 március 16
    3:33 de.

    „javaslom felejtsd el orokre budapest es a videk meg elo letezo zsidosagat! neked hozzajuk veluk kapcsolatban se jogcimed se semmi mas alapod nincsen!! mar csak azert sem mert nem vagy zsido……..es ez fontos tenyezo nekunk.”

    Most akkor a Te kedvedért vesszek össze a VII. kerületi zsidó barátaimmal és tagadjam ki nejem kikeresztelkedett rokonait is?

  • Belzebub
    2018 március 16
    7:11 de

    Annyira nem lehet lesűllyedni hogy ne lehetne még valamennyire lejjebb sűlyedni

  • Almási Alma,

    írtam a szembenézést, lépésről-lépésre, a második bekezdésedben meg elmagyarázod, mit is írtam. 😀

    _______________________________________________

    Hollósy Gerti,

    Almási Alma leírta, mi a baj a kortársakkal. Természetesen, mint egyedek, akadnak közöttük kivételek. Nyugodtan könyveld el magad kivételnek. Csak aztán a választás után nehogy bajod essen, ahogy Orbán Viktor beígérte.

  • id/. KISS LASZLO;

    ” A magyarnep nem erte el lete tetopontjat”.

    S amig pont az ellenekzoen gondolkodik es cselekszik, azt talan soha sem eri el.

  • Nekem a legfelejthetetlenebb marcius 15 emlekmusor es resztvevese az 1948 as volt!

    Szerintem, akkor valt kette ideologilag es erzelmilegaz orszag. Sajnos, azota is ugy maradt

  • bar-lev,

    „azzal jo lenne vegre tisztaban lennetek hogy NINCS AZ A HULYE MOSLIMAN MENEKULT AKI ONKENT HOZZATOK AKARNA MENNI LETELEPEDNI!!!!!”

    Ez jol hangzik, csak egyreszt irrelevans, masreszt nem igaz.
    Van tobb bekeaktivista is, akik mar evekkel ezelott bevandoroltak es maradtak.
    Masreszt, mivel Magyarorszag deli hatara a schengeni hatar, az ott atjovok Magyarorszagra lesznek visszakuldve a nagy curukk alkalmaval.
    Harmadszor pedig, a hetedhet hataron illegalisan atkelok tomege nemzetkozi bunozo. Egyetlen orszag valamirevalo kormanya sem engedheti meg, hogy atjarohaznak hasznaljak az orszagat oly modon, hogy nem a kijelolt hataratkelohelyen at menjenek be oda.
    Gondolom te sem orultel annak, amikor Izraelbe erkeztek tizezrevel az afrikai negerek, akik azota Tel-Avivbol egy buntanyat varazsoltak. Ugyanakkor valamiert drukkolsz a tobbinek, hogy tegyek Europat, koztuk Magyarorszagot is tonkre.
    Erdekes figura lehetsz.

  • ” NAGY TÖMEGE NEMZETKÖZI BŰNÖZÖ ”

    Te aztán csak tudod.

    A kis mindenttudó…

  • Tudod kik a nemzetközi bűnözók?
    Akik darabonként 300 ezer Euróért vásároltak letelepedési kötvényt.
    Arabok kínaiak oroszok.

    Persze csakis a java.

    Most az Európai Unió országaiban űzik kétes ügyleteiket, magyar útlevéllel.

    Dehát ugye..az már legyen a gaz Bruxelles gondja, mi mindent megtettünk: le lettek ellenőrizve.
    Valahogy így :
    -És tessék mondani bűnözönek tetszik lenni?
    A válasz:
    -Nem.
    És ennyike..

  • Gerti Hollósy

    Drizari, értelek, de már leirtam többször, hogy nem szabad félni és én nem félek.
    A puszta véleménynyilvánitásommal nem vagyok tényező, nem „bántottam” senkit, sőt még a „megfogalmazásaimra is igyekszem vigyázni”.
    A meggyőződéseimből viszont nem engedek, korábban se tettem soha.

  • Gerti Hollósy

    Orsós Elemér, köszi, de nem véletlenül maradt meg bennem ennyire az emlék. Akkor is megirtam az egész nap történetét, ameddig én ott voltam, csak nem találom, akkor még nem volt számitógépem.

  • Gerti Hollósy

    Belzebub nem tudod,hogy mit jelentett a Himnusz költőjének, Kölcsey Ferencnek az, hogy „a haza minden előtt”? Ez nagyon gáz…!!!

    http://www.wekerlekos.hu/download/irodalom/kolcsey_emleklapra.htm

  • Hollósy Gerti

    id. Kiss László, nagyon szépen írtad le Petőfi örökségét! Külön köszönöm!

  • Na emberek, ki volt az utolso miniszterelnok, akit kivegeztek? :s milyen szavakkal ment az akasztasra? O is a hazat emlegette, mielott a nyakara tettek a kotelet. Nem emlkeztek ki volt< pedig nem regen tortent….

  • Film is volt rola.

  • Megsugom: Nagy Imre

  • Gerti Hollósy:
    „Belzebub nem tudod,hogy mit jelentett a Himnusz költőjének, Kölcsey Ferencnek az, hogy “a haza minden előtt”? Ez nagyon gáz…!!!”

    Ön tudja? Ha veszi a fáradtságot és megpróbálja elmagyarázni megköszönöm.

    Az „Emléklapra” c.versikét természetesen ismerem (hiszen
    – bár csak egymegvan mind a nyolc osztályom), de nekem nem sokat mond, hazafias frázis.

    Én különbséget teszek a „szülőföld” és a „haza” között.
    A szülőföld átalában egy könnyen körülírható viszonylag kisebb tájék, ahol gyermekek, kamaszok voltunk, ahol felnötté alakultunk. Ehhez az én felfogásom szerint kevés köze van az un. „hazának” ami alapvetően politikai fogalom, kb. abban az értelemben,
    ahogy azt Vörösmarty vagy Petőfi megfogalmazta:

    „A hazának nincsen háza,
    Mert fiainak
    Nem hazája;
    Büszke fajnak
    Küzdő pálya,
    Melyen az magát rongálja,
    Kincsnek, vérnek rosz gazdája.
    És oh szégyen! roszra, jóra
    Még szavazni jár dobszóra.
    Ura s rabja millióknak
    Kik gyülölnek és dacolnak;
    Zsarnok, szolga egy személyben
    Ki magával sincs ékében.”

    „Haza csak ott van, hol jog is van,
    S a népnek nincs joga.”

    Ön másképp fogja föl, nem nagy baj, különbözőek vagyunk. Én viszont valahogy eképp:

    „Robogok honról rejtett vonaton,
    Ebek hazája ma, nem az enyém
    S ha marad csak egy hivőm, szent legény,
    Még a holttestem is ellopatom.

    Ez a ricsaj majd dallá simul át,
    Addig halottan avagy éberen
    Pihenjen a szent láz s az értelem,
    Míg eltünnek a mai figurák.

    Magyar leszek majd, hogyha akarom,
    Ha nem sutáké lesz itt a világ
    S fölcsap minden szent és igazi láng
    Rejtekből avagy ravatalon.”

  • Figyelő!

    Szerintem nagyon tévedsz,az ország időnként valóban több részre szakadt(Te már csak tudod?…)de ugye nem egyenlő részre…és ez a lényeg!!!!!
    Mióta elmentél sok „vihar” volt itthon és van is,de ugye a tisztességes magyaroknak (akár kint élnek,akár itthon)ez a hazájuk,mert „haza” csak egy van….!
    Na az itthoni többség(!!!!!)Kölcsey szavaival élve(szerencsére!)
    azt vallja,hogy ” a haza minden előtt”,ezt persze nem minden párt gondolja így…..de a tisztességes itthoni többség igen,és mindent meg is tesz érte!

  • Amúgy az igazi hazafiak,forradalmak előbb utóbb mindig győztek(bár sajnos a történelmünkben voltak áldozatok,késedelmek..),napjainkban meg ez áldozatok, és vér nélkül
    is be fog következni,szerencsére!

  • Tudom Marcsi, de az emberek felejtenek. Hala Isten en meg nem.
    Soha nem felejtem el Nagy Imret, es a forradalmat.

  • „vajon hanyan voltak magyarok azok kozott akik aMuzeumtol a Nador palotajaig masiroztak kozteleseikkel’.

    Hanyan? Mind, 100%-uk magyarok voltak.

    Mi a frazt kepzel az cikk iroja?
    O talan valami emberfeltti leny?
    Hat nem mind magayr aki magyaroszag lakossa?
    Hat akik ott szulettek?

    S ha barmi is lehetne barki osei alapjan, hat nem mind egyenlo emberi lenyek? S nem testverek mind a termetes altal ?

    Sajnos vannak akik valami emberfeletti, eliteknek kepzelik magukat.
    Vissza kellen kulseni mind az Orosz O-hazaba. Ott legyenek boldogok, ha leheto lenne az !

  • TE mit tettél a hazádért, Kisboda?
    A munkahelyi áskálódásaidon kívül?

    Bírom ezeket a szart melldöngetőket…
    Két kilóméteres zászló meg egyébb hülyeségek…

  • Figyelő!
    Kiegészítés:nekünk itthoni többségnek a normális élet és a biztonság a tét…és nem mindegy,hogy ezt ki tudja és akarja biztosítani?… ezt remélem megérted?!!!Na elmentem,nálunk
    már éjszaka van!

  • Figyelő:
    Nagy Imre egy igazi, elvhű KOMMUNISTA volt.
    Így, nagybetűvel.

    Elhitte ami például benne volt a Szovjetúnió Alkotmányában.

  • Most olvastam egy napi jelentest a Yahoo-n,egy Reuter jelentest.
    Cime; „How EU taxpayers will bank roll Viktor Orban friends and family”.
    A balatoni turista fejlesztesi terveken. A Keszthelyi ugyon.

    A „Corruption research Center. Budapest es OLAF vizsgalatai.
    Persze OLAF nem kozol adatokat publicly.
    Csupan a resztvevok nevei es nemi osszegek igen erdekesek.
    Bizony nagyban serkeneni es fejleszteni fogja a Balatoni vendeglato ipart.
    De a „baratok es csalad-tagok” az elso jovedelmezok.
    Zsolt Peter, Andre Hammer, Attila Paal, Zoltan Somlyai, Peter Kreko,Laszlo Szijj,Zoltan Guller,Gellert Jaszai.
    Meszaros vasarolta fel Konzu,-ot, s reszveny erteke rogton 3500% ott ugrott.

    Ugy szaglik hogy az orszagnak igen szuksege lenne az Anti-Monopoly torvenyekre.
    Sot a valasztott politikusok vagyon-bevallasai is torvenyesen ellenorizhetonek kellene lenni.
    Na de amig az orszag mint egy magan birodalom, az mehet korlatlanul.

    Az egyeni ellensegeskedesek, sem a politikai reszrehajlasok nem vezet semmi eredmenyre.
    Csupan a torveny-hozas lehetosege a publikum alta a jogos lehetoseg.

    De azt meg ertelmezni sem ohajtjak, s igen ellenzi a tobbseguk.

    Tehat semmi mas lehetoseg, csak elvezzek ami van es megy ottan !

  • Hey Getza;
    that cimer is pretty good, de nem a voros-csillagot !

  • GEYZA to FIGYELO;

    Ketsegtelenul, Nagy Imre egy eletfogytiglani szivbeli Kommunista volt fiatal srac koratol.

    S a Bukharini Szoviet Alkotmany kifejezeseiben ketsegtelenul ertelmesebb volt mint a maguk mai Alaptorvenye.
    A problema volt a Szoviet Alkotmannyal,ugy a magayar kommunista/szocialista allammal hogy maga az allamhatalom amely eggyetlen betujet sem vette figyelembe.

    Tehat az allamhatalom volt az elso es legnagyobb meretu bunozo a tarsadalomban.

  • Gerti Hollósy

    Belzebub, akkor miért tette fel azt a kérdést Kölcseyvel kapcsolatban? Ő sem gondolta másként, mint Petőfi és Vörösmarty. Csak megírta valamiért a Himnuszt. Csak ilyesmire gondoltam.Távol áll tőlem megsérteni Önt csak furcsa volt a kérdés. Kölcsey nemzedéke kicsivel Petőfiék előtt jàrt, de mai napig a himnuszunk az ő költménye.

  • szikszai
    ritka hazug fereg vagy!!
    ocska al-hir gyarto tetulada!! amit tel aviv-rol irtalm egy betu se igaz belole!!
    de gyere ide te nyomorult tetu!! varlak legyen merszed itt tel aviv-ban a szemembe mondani!!

  • Gerty Hollósy:
    „2018 március 16
    7:27 de.Belzebub, akkor miért tette fel azt a kérdést Kölcseyvel kapcsolatban?”

    Ejnye! A 2018 március 16 7:27 de.Semmiféle kérdést nem tettem föl. Két kijelentést tettem;az egyik, hogy nem ismerem elég alaposan Kölcsey életművétés a korszakát, ezért nem tudok véleményt alkotni, hogy neki „A Haza mindenekelőtt!” kijelentés mit jelentett. Azt viszont tudom, hogy a mai magyar politikában mit jelent.

    Ezek után Ön kötött belém, mondván, „nagyon gáz” (sicc!),
    hogy nem tudom, ez a kifejezés Kölcseynek mit jelentett.

    Nem vagyok gondolatolvasó (pláne nem egy 1839-ben elhunyt ember esetében), ezért megkértem, ha elmagyarázná, megköszönném.

    Erre Ön – alig félreérthetően gúnyolódva – „felvilágosít”,
    hogy Kölcsey írta a Himnuszt.

    Köszönöm a szíves magyarázatát, és ígérem, hogy nem fogok Önnel újfent eszmecserébe bonyolódni.

  • Na hat mi a fenet talalhatott a cenzor ellenzonek es nem- kozolhetonek reagalasomban Ms.Boda Figyelohoz cimzet soraira?

    Semmi ragalmas, negative, sem egyeni ,sot meg a „tiltott nevekre semmi hivatkozas nem letezett.
    De meg politikai eszme,ideologiak sem emlitve.

    Sot eppen az egyenlotlen anyagi korulmenyek hatranyait jelezve.

  • Nemetorszagban Merkel elvtarsnonek es a tobbi idiotanak mar a haza mindenek utan a jelszo.
    Most mar elveszik a gyerekeket a szuloktol, ha a szuloknek nem tetszik a nagyaranyu bevandoroltatas. Gondolom, hogy majd bekeharcos gondozokra bizzak oket, hogy eleg koran elvezhessek a gyerekek a sex oromeit.

    http://barenakedislam.com/2018/03/16/germany-angela-merkel-threatens-to-take-away-your-children-if-you-criticize-fake-muslim-refugees-or-her-mass-muslim-immigration-policies/

    De ez se rossz! Ördögám elvtars mar pan-muszlim hadsereget akar Izrael eltiprasara.

    https://www1.cbn.com/cbnnews/israel/2018/march/erdogans-vision-army-of-islam-to-destroy-israel

    Persze csak mi begyoposodott agyu jobboldaliak nem latjuk be hogy mindez pozitivum, es hogy olyan dolgok, mint haza, vagy csalad felesleges butasagok, sot, tkp. nem is lehet erteni mit akarnak azok jelenteni.

    A bekeativistakat simogatoktol kerdezem: Ha mar mindenaron ongyilkosok akartok lenni, miert nem keritek meg a zsidokat nagy orommel gyilkolo Barlev nevu nacit, o legalabb hamar elintez benneteket, nem kell sokaig szenvednetek?

    Errol jut eszembe, egy masik cikk hozzaszolasaiban kuldtem 5 linket a tel-avivi helyzetrol. Nem fogom most azokat ujra atmasolni ide csak azert, mert a naci meg hazudni sem tud tisztessegesen.

  • Charlie:
    „én sem megyek poénkodni más vallásúak istentiszteletére.”

    Ebben egyetértünk, én sem; kíváncsiságból, érdeklődésből megnéztem a magamén kívül jópár különböző vallás ilyen vagy olyan szertartását, természetesen soha eszembe sem jutott poénkodni.

    Viszont ha jól értem, Ön Orbán ünnepi politikai kampány nagygyűlését „istentiszteletnek” tekinti. (Szerintem viszont Önnek ez a kijelentése, több mint poénkodást, durva blaszfémia.) Igaz, akiknek Orbán az istene azokra nézve állhat az összehasonlítás. Volt már a 20-ik században többször hasonló, nagy tömegek hol Mussolinit, hol Hitlert, hol Sztalint istenítették. Most Orbánt, rendben. Hogy aztán ő viszi -e kárhozatba az országot vagy a mai imádói feszítik majd keresztre őt, nem tudom, de tartok tőle, hogy mindkettő bekövetkezik egymás után. Előbb az első, utána a második. Nem ritka ez a bálványimádoknál.

  • Gerti Hollósy

    Ezek szerint mégis megbántódott, kedves Belzebub. Mindenki hibázik a gondolatok hevében, (egyszetűen mem értettem hirtelen, hogy a Himnusz költőjénél mit jelenthetett volna mást „a haza minden előtt”) én elnézést is kértem, de rendben van nem kommunikálunk, elég „nagy a tér”.

  • Boda, 16., 5:49: „és nem mindegy,hogy ezt ki tudja és akarja biztosítani?”
    Nem szoktam fogalmatlan úrihölgyek fröcsögéseit idézni, de ez annyira jellemző félmondat…
    Szóval nem én vagy Te „biztosítod”, hogy egy ország vezetői megvalósíthassák az elképzeléseiket, mert mondjuk egyetértek azokkal. ÁÁÁÁ, nem. Ülök tátott szájjal, és majd nekem „biztosítják” a békés életet. Nekem ahhoz semmi közöm, majd megmondják mit szabad, mit nem.
    DRIZARI. A kor nem érdem, hanem állapot, szól a mondás. A fiatalság meg ráadásul múló állapot (ha szerencséd van és túléled). Jól tudom, hogy Te nem az életkorról írtál tulképpen, hanem a szemléletről – amit valóban befolyásolnak a tapasztalatok, sőt normális esetben változik is a felfogás. Korábbi hsz-eidet olvasva nem szóltam, csak mosolyogtam magamban: jesszus, hány órán át vitatkoztunk ugyanezekről! Aztán történt, ami történt.
    Nyugi, kihalunk, ez egészen biztos. Csak egy kérdésem lenne: honnan a bánatos „múltból” vesztek elő újra és újra lejárt lemezeket? (Minden oldalról, jobbról, balról.) Milyen „szemlélet”-ben bíztok, ami csak a tiétek, ami „vadonatúj”? Azt már meg sem említem, hogy a megnevezettek szemlélete egymáséitól is gyökeresen eltér. Melyik szemlélet akadályozza, hogy acélos tekintettel és büszkén masírozzatok a jövőbe?

  • Almási Alma
    2018 március 15
    3:22 du.

    „semmit sem lehet kihagyni, leócsárolni, eltagadni a múltból (igen, még Szálasit sem), hanem az egész folyamatot meg kell érteni a mai napig, és innen továbblépni, a múlt teljes elfogadásával és tanulságaival. ”

    Ehhez szeretnék hozzászólni, ha Géza megengedi.

    Írtam én itt többször arról, hogy a Kádár-kor idején az úttörőmozgalomban milyen eszközökkel nevelték a népet. Pl. a legfogékonyabb életkorban, általános iskolás korban végig kellett állni az iskolai ünnepségeket, és legtöbbször értelmét és célját sem tudták a diákok az eseménynek. Mindenki emlékszik, hogy én mekkora ledorongolást kaptam ezért többek között Almási Almától.

    Na most, ha veszed a fáradtságot Almási olvasótárs, és tekints meg néhány videót a minapi Békemenetről! Felháborodott nyugdíjasok, hetven-hatvan-ötvenévesek magyarázzák a riporternek izgatott arccal, hogy miért kell elnézni Orbánék gazdagodásait. Ezekről az emberekről csak nem állítod Alma olvtárs, hogy a rút-patás Antall úr fertőzte meg az elméjüket a keresztény-nemzeti ideológiával életük első húsz-harminc évében?
    Nem nagyobb a valószínűsége, hogy a szocialista ünnepségeken szokták meg, hogy „A vezérnek mindig igaza van”?! Alma, talán először ezzel kellene szembenézni, aztán haladni visszafelé az időben …!

  • Először te nézz szembe azzal, hogy hazudsz – na jó, „véletlenül rosszul emlékszel”, amikor azt állítod, hogy én az úttörő kérdésben annyira neked ugrottam volna. Én ugyanis úgy emlékszem, magába az úttörő probléma diszkutálásába nem szálltam bele elvből, de lehet, hogy persze azért rád szóltam, hogy hagyd békén Gertit… (mert úgy vettem észre, neked nem az úttörők voltak a fontosak, hanem Gerti bacogatása… 😀

    Na, ha most magadba néztél, akkor bevallom: mivel te általában az elkenés taktikájával élsz, én rendszerint sarkítani szoktam az ellened szóló érveket, még ha nem is gondolom azokat sarkosan, SŐT, inkább árnyaltan… 😀

    Na most a felvetett kérdésedhez: Tehát te azt állítod, hogy azokat a békamenetes öregeket Kádár nevelte „nemzetféltő hazafivá”? Azzal, hogy ott kellett nekik állni a március tizenötödikei, március huszonegyedikei és április negyedikei ünnepségeken a tűző napon órákig? 😀

    Aztán vesd össze ezeket az öregeket a DK közismert pimasz „öregjeivel”. Azok bezzeg nem hazafiak, hanem gaz libsibolsikomcsik. Na, ők meg ilyenek lettek attól a sok ünnepélyi naponálldogálástól… ?

    Hmm… Most akkor olvasd el mégegyszer, mit is írtál… mit is állítasz voltaképpen…

    😀 😀 😀

  • Szikszai
    2018 március 16
    11:42 du.

    Nemetorszagban Merkel elvtarsnonek es a tobbi idiotanak mar a haza mindenek utan a jelszo.
    Most mar elveszik a gyerekeket a szuloktol, ha a szuloknek nem tetszik a nagyaranyu bevandoroltatas. Gondolom, hogy majd bekeharcos gondozokra bizzak oket, hogy eleg koran elvezhessek a gyerekek a sex oromeit.
    _______________________

    És a szülőket nem is géppuskázzák le, ahogy illendő? Elég hanyagok… Mire fog ez akkor vezetni?

  • Magyarokhoz, cigányokhoz, zsidókhoz, svábokhoz, szlovákokhoz kell szólni a „haza mindenek előtt” mondat – bárki mondja.

  • Almási Alma
    2018 március 17
    9:31 de.

    „Aztán vesd össze ezeket az öregeket a DK közismert pimasz “öregjeivel”.
    Már megtörtént, itt a KMH lapjain. Sokszor az az érzésem, hogy ti Boda Marcsit csak azért támadjátok, mert ő a megfelelő helyre lépett tovább, még időben. Ti meg a bukott, vesztésre álló, „demokrata” ballib oldalon ragadtatok, és ez nem volt benne a pakliban …
    Más különbség nincs itt a sok veszekedő szépkorú közt …

    Tisztelet a kivételnek, mert természetesen ez nem egy egész generáció jellegzetessége!

  • lelki fuleim mar halljak ujra a „die fahne hoch die reihe fest geworden! sa marschiert mit ruhig festen schritt…..”

  • Kulonben , itt valahol irta valaki a Fidesz nev ertelmet. en emlekszem mikor megalakult, meg Antall koraban. A fidesz neve roviditese a :Fiatal Demokratak Szovtetsegenek,

  • Almási Alma
    2018 március 17
    9:31 de.

    „Tehát te azt állítod, hogy azokat a békamenetes öregeket Kádár nevelte “nemzetféltő hazafivá”?

    Még pontosabban: azt állítom, hogy ha bizonyos módon kondicionálják az embereket, akkor akár abban is hisznek, hogy a Földet négy atomreaktorral meghajtott teknősbéka tartja, és aki mást mond, az hazudik.

    Mi a demokratikus a nevén kívül a Gyurcsány pártban? Te látsz ott önálló, szuverén véleményt megfogalmazó személyiségeket? Mi az alapelv azon kívül, hogy Orbán, takarodj? (Nevek felcserélhetőek.)

  • Almási Alma
    2018 március 17
    9:31 de.

    „azt állítod, hogy én az úttörő kérdésben annyira neked ugrottam volna. ”

    Egészen pontosan azt állítottam, hogy többen belém szálltak páros lábbal. Bocs, ha rosszul emlékeztem, és te csak hitelteleníteni próbáltad a személyemet, illetve lekicsinyelni a tényeket, amiket a mozgalomról írtam.
    Az alpári stílusú személyeskedést meg a többiek írták (pl. az elmeállapotomról), ami érdekes módon annyira nem zavarta a kényes ízlésedet, különben akár mellettem is kiállhattál volna.

    „elkenés taktikája”
    Igazából a legutolsó dolog, amit itt tenni szoktam, hogy bárkinek a személyével foglalkozzam. De egyszer nézzétek már meg magatokat, kérlek, nektek az a fontos, hogy ki írta a hozzászólást! Mindegy, mit ír, megnézitek a nicknevét, és már nyomjátok is a szöveget! Érdekes játék lenne, ha Chris ki tudná takarni a neveket egy témában. Persze, van aki az első szóról felismerhető. De vannak többen, akik lájkot kapnának tőletek, ha nem látnátok a nevét.

  • Belzebub 1:21, a felsoroltak helyett én Orbánban egy modern szektavezért látok, akinek hívei érzelmi alapon döntenek mellette.
    Nem hirdet programot, nincsenek hosszútávú víziói, mégis hatalomban tud maradni a kisugárzásával.
    A vázolt végkifejlettel egyetértek, esetleg akkor változhat, ha leváltása után megkínálják egy dísz-funkcióval az ENSZ-be a FIFA-nál, a GAZPROM-nál vagy bárhol.

  • Észkombájn,…..”kultúrCanada!
    Én sem magához szóltam(!!!),csak próbáltam utalni,arra,hogy időnként szándékosan,a nyomaték kedvéért írok szavakat nagy betűvel,hogy a gyengébbek is megértsék!
    attól,meg hogy valaki időnként melléüt,vagy beragad a billentyűje,nem zárja ki,hogy jóval magasabb szinten van magánál!
    Világos?…..
    Na maga tényleg nagyon gyenge…..!!!!!

  • „Igazából a legutolsó dolog, amit itt tenni szoktam, hogy bárkinek a személyével foglalkozzam.”

    Nanana… lámpácska!
    Egyébként engem nem zavar. Bolond lukból bolond szél fú…
    Ha lehet, tedd meg ég azt a kevességet nekem, hogy nem írogatsz személy szerint nekem címezve, mert a jólneveltségem folyton válaszra késztet. Mi lenne, ha mostantól helyettem inkább Szikszaival traccsolnál? Ő élvez téged, úgy tudom… 😀

  • Bendeguz79!

    Azért van amiben tévedsz ….,vannak emberek és vannak emberszabásúak(embernek álcázott élőlények)és a kettő között szerencsére nagy különbség van!!!!!
    Például: Vannak ,akiknek van hazájuk,becsületük és vannak akiknek
    nincs,csak „gazdáik”akik parancsolnak,megfizetik őket…!
    Nagy különbség!

  • Egyébként nem az zavar, amiket írsz, kedves lámpa, hanem a mögötte érezhető rosszindulat (vagy inkább irígység?) a legtöbb fórumtárssal szemben. Ja, és a butaság.

    Például itt is mennyire megaszontad nekünk, nini!
    „Sokszor az az érzésem, hogy ti Boda Marcsit csak azért támadjátok, mert ő a megfelelő helyre lépett tovább, még időben. Ti meg a bukott, vesztésre álló, “demokrata” ballib oldalon ragadtatok, és ez nem volt benne a pakliban ”
    Lámpácska, az, hogy erőszakos vagy és rosszindulatú, az egy dolog. De hogy ennyire nem tudsz különbséget tenni hozzászólás és hozzászólás között… hát ez nem vet jó fényt a felfogóképességedre…

  • Boda Marcsi
    2018 március 17
    1:17 du.

    Azért van amiben tévedsz ….,vannak emberek és vannak emberszabásúak(embernek álcázott élőlények)és a kettő között szerencsére nagy különbség van!!!!!
    Például: Vannak ,akiknek van hazájuk,becsületük és vannak akiknek
    nincs
    ____________________

    Ez egy nagy igazság, Marcsikám, nem is tudom, hogy juthatott a te eszedbe… 😀

  • Almási Alma
    2018 március 17
    1:23 du.

    Van valami konkrét hozzászólásod a személyeskedésen kívül?

  • Komolyan mondom, röhögőgörcsöt kapok ettől az Elios modernizálta itthoni pilácstól.
    Figyelő, segíts! Ugye Te emlékszel arra, hogy nemcsak az úttörőknek, hanem korábban, a rendes keresztény tanulóknak is fegyelmezetten végig kellett állniuk az ünnepségeket, hülye szónoklatokat. Nem beszélve a misék, hajnali roráték vacogtató rituláéiról. Az úttörőtáborban mi az impirilista kémektől védtük a hazát, a cserkészek meg a bolsevista hordáktól. Szinte pontosan ugyanúgy: számháborúval, hosszú túrákkal, ügyetlen gyerekkezünkkel erdő mélyén főzött paprikáskrumplikkal – amiknek a teljesítésére egyébként büszkék voltunk.
    Tulképpen vajon mi a baja HL-nek a Kádár rendszerrel? Hogy nem kapott karosszéket az ülepe alá az április 4-i ünnepségen? Vagy hogy nem június 4-én volt az az ünnepség? Dehát éppen ő mondta másutt, hogy az a baj, hogy 1990-ben „lerombolták” a Kádár-rendszer vívmányait: a „világhírű” magyar gazdaságot! Vagy a nagybányai vitézét „rombolták le” a gaz komcsik, amikor a jóakaratú ellentengernagy akarata ellenére elvesztették a háborút? Vagy mi van?

  • @lámpa
    Nincs. Mivel neked sincs semmi más mondanivalód, nekem miért lenne?

  • Alma!

    Örülök az elismered a tényeket,de ugye az ellenzéki tábornak(tisztelet a kevés kívételnek…) eddig sem
    volt önkritikája…..,nem néz tükörbe!

  • Na előre tudom,hogy jön a gyengén sikerült klónok lázadása….
    Most más dolgom van,el,elmentem egy kis időre!

  • Bocs, még egy HL. Szegény úrihölgy Boda nem „lépett sehová tovább”: pont ugyanott maradt, ahol volt. Csak most nem a dolgozó osztályt kell mantráznia, hanem a dolgozó, keresztény, rendes osztályt – mert változott az osztályfőnök.

  • hazai lámpa,

    „” Írtam én itt többször arról, hogy a Kádár-kor idején az úttörőmozgalomban milyen eszközökkel nevelték a népet. …
    Nem nagyobb a valószínűsége, hogy a szocialista ünnepségeken szokták meg, hogy “A vezérnek mindig igaza van”?! „”

    Latszik, hogy nagyon fiatalka voltal meg a csodas komejnista rencerben. (A rencer egy undorito allat – csak ha erdeklodnel, hogy mi az.)
    Itt most nagyot tevedtel az emberek megiteleseben.

    Se a Rakosi, se a Kadar korban nem ertek el semmit sem a bolsi agymosassal az elvtarsak, azzal a kivetellel, hogy attol csak meg jobban gyulolte mindenki a rencert.
    Persze lehettek kivetelek, csak en egyet sem ismertem kozuluk.

    Engem pl. meg 5.-es koromban, egy hettel azutan, hogy „onkent” beleleptem halkan az uttoro mozgalomba, kirugtak onnan. Felsorakoztattak az egesz iskolat, kiallitottak engem kozepre, az uttoro-vezeto tanarneni elmondta a rovid, de rendkivul dorgedelmes beszedet, es „megfosztott” engem a voros nyakkendomtol, majd hozzatette, hogy szegyelljem magam. En pedig kozben nem gyoztem harapdalni a nyelvem, nehogy elrohogjem magam.

    Kesobb, amikor az osztalytarsaim irigykedve mondtak, hogy milyen jo nekem, rajottem, hogy ennel jobbat nem is tudtak volna kitalalni „ellenem”. Ugyanis megszabadultam egy rahedli baromsagtol, amit a tobbinek allandoan csinalnia kellett.

    Tehat ne izgulj, az idosebb nemzedek, ha elnezi az Orban kormany korrupciojat, azt azert teszi, mert tudjak, hogy az alternativa szinte vegtelenszer rosszabb.

  • Hazai lámpáról mindent elárul, hogy a leggyatrább fideszes propagandistával szövetkezik.

  • Szikszai írta:
    „Engem pl. meg 5.-es koromban, egy hettel azutan, hogy “onkent” beleleptem halkan az uttoro mozgalomba, kirugtak onnan. Felsorakoztattak az egesz iskolat, kiallitottak engem kozepre, az uttoro-vezeto tanarneni elmondta a rovid, de rendkivul dorgedelmes beszedet, es “megfosztott” engem a voros nyakkendomtol, majd hozzatette, hogy szegyelljem magam. En pedig kozben nem gyoztem harapdalni a nyelvem, nehogy elrohogjem magam.”
    __________________________

    Szikszai, hiába, te már 5-dikes korodban is egy hős voltál… Irígylünk is téged kellőképpen…

  • Szikszai
    2018 március 16
    11:42 du.

    Jogodban áll hülyének lenni.

  • Hazzaiudossy annyira prosztó hogy nem képes belátni valaki nem akarja vele megvitatni azokat a „nagy” dolgokat, ami neki, Hazzayudóssynak fontos.

  • Amúgy szerencsétlen ,amnéziás HunCanada!

    Ugye március 15-én cikizted Kocsist…és ott írtad,hogy nem tudok írni rendesen…..na én erre reagáltam és neki.
    Már azt sem tudod kínodban,hogy mit is lefetyelsz,méghozzá olyan magas „c”-én,mintha eszed is lenne….!
    Csak röhögni tudok rajtad és a hasonlókon,bosszantani nem tudsz,nem vagy azon a szinten!

  • Hollósy Gerti

    hazai lámpa,

    ha megengedsz egy egészen más megközelítést a „szépkorúakról”, persze a hangsúly a SZERINTEM szón van…

    vegyük a kétféle idősebb urat és hölgyet, az egyik oldalon a tisztes munkában megőszült nénik Orbán kezét csókolgatják és a harcias bácsik a másik felet lökdösik, a másik oldalon ugyanolyan nénik Gyurcsányt ölelgetik, és ugyanúgy akadnak harcias bácsik, de ez egy hosszú út eredménye,

    Ennek nem pusztán az úttörő, a cserkészet, az Ifjú Gárda, a KISZ vagy tudomisén még milyen ifjúsági szervezetek az egyedüli formálói és okai. Természetesen minden szervezet próbál a maga okfejtése szerint a tagjaira hatni, de ez csak nagyon az eleje.
    Az ember később gondolkodó felnőtté válik és rengeteg mindentől függhet még a „politikai gondolkodásának” alakulása. Hoz valamit a szülői házból is, de életútja során sok függhet pl. a munkahelyektől, barátoktól, különböző kötődésektől, csoportoktól, ahova akár akaratlanul, csak sodródva, akár szándékosan bekerül valaki, közben rengeteget beszélgetünk, vagy hallgatunk, olvasunk és informálódunk, ezer dolog hat ránk és formálja a vélekedésünket, találkozunk sok pozitív és negatív dologgal, úgy, hogy azt se tudjuk éppen még, hogy mi is az és milyen.

    KÖZBEN GONDOLKOZUNK és kialakítunk magunkban valamit, ami a személyiségünknek és a habitusunknak megfelel.

    A szoci szépkorúak nem az úttörőtől lettek szocik és az orbánisták sem azért, mert nem tetszett az úttörő.

    A Boda Marcsit miért ekézik és miért haragszom rá magam is? Nem azért, mert orbánpárti, az az ő meggyőződése, hanem azért, ahogy előadja, nézd meg, hogy a bejegyzéseiben mennyi jelző van, amik nélkül maradhatna csak vélemény.

    Szóval így is lehet nézni. Alma egy nagyon okos nő, sőt igazi tudós, és azon kívül sokat tapasztalt. Sokszor rendkívül érdekes dolgokat magyaráz meg, olyan korból, amikor még én is csak hátulgombolós voltam, vagy meg se születtem.

    Annak a generációnak a tagjai, akiknek „ki kéne halni”, ha lefosztjuk róluk a politikát, akkor otthon unokáknak gügyögő, sütit sütő nagyik és mesét olvasó nagypapik. Ha összejönnek egy „mit süssek az unokámnak vasárnapra” topikban, akkor békésen elbeszélgetnek, süti recepteket és unoka fényképeket cserélnek. Ez ilyen egyszerű.

    A nyugdíjasokat remekül tudják fanatizálni a bal oldalon és a jobb oldalon is, és ez nem nyúlik vissza az úttörőig. A politikának fontos réteg a nyugdíjas réteg, ott ül a tévé előtt, elmegy a falugyűlésre, az unokáért a suliba, kimegy a piacra, trécsel a többivel, mindenütt szóba jön a politika, ráérnek ÉS majd szavaznak. Ja és a nyugdíjjal remekül lehet vagy zsarolni, vagy ráigérni a másikéra.

    Én is nyugdíjas vagyok, nem szégyellem, de nem is vagyok boldog tőle, én még dolgoznék, szívesen. Mondjuk az tuti, hogy soha nem csókolnék kezet sem pártvezetőnek sem senkinek, nem tudok istenként nézni semmilyen vezetőre. Ez se az úttörőtől van. Ilyen vagyok és mind mások vagyunk, akár fiatalok, középkorúak és nyugdíjasok vagyunk, így izgalmas a világ.

  • További jó vergődést,őrjöngést a hasonlóknak.
    Azt hittem,nincs már lejjebb náluk,de tévedtem!
    Én jól vagyok és nem izgulok!

  • Szocdem, aztán téged mi a csodát érdekel, hogy ki kivel szövetkezik? Szövetkezzél te is valakivel cserébe, van választék balos propagandistákból is. 🙂

  • bar-lev,

    „” lelki fuleim mar halljak ujra a “die fahne hoch die reihe fest geworden! sa marschiert mit ruhig festen schritt….. „”

    Meghalok a rohogestol!!!

    A Torah-hu, igazak-igaza Chaszid zsido Sabat napjan komputerezik, es ir. (A zsido vallast nem ismerok kedveert: a computer hasznalata es az iras is tiltott a zsidoknak Sabat napan.)

    De hat ez nem az elso alkalom, hogy hazugsagon kapom ezt a hulye nacit.

    Eloszoris a kora. Ha o 1945-ben nacikat es a zsidokat lott agyon, olyan nagyon kisfiu mar nem lehetett; legalabb 15 evesnek kellett legyen szereny becslesem szerint, ahhoz, hogy a zsido tarsai fegyvert adjanak a kezebe – bar meg az is elegge nagy baromsagnak szamitana. Ha 45-ben 15, akkor 1930-ban szuletett. Ha 1930-ban szuletett ma 88 eves. Elegge szokatlan ez a bunko, eroszakos, tesztoszterontol feszulo attitud egy 88 eves aggastyantol…
    Hogy ugy mondjam nem jellemzo az ilyesmi oreg bacsikakra.

    Aztan jon, hogy miert is vagyok en neki „naci”: Mert nem a bolsikkal, hanem a demokratikus jobboldaliakkal, koztuk jobboldali zsidokkal vagyok.
    Ez megint roppant erdekes egy Chaszidtol, aki egesz nap es minden nap a Talmudot bujja. A Talmud ugyanis hatarozottan a demokracia ellen van, a kiralysag intezmenye viszont annal inkabb tetszik neki. A gyengebbek kedveert megegyszer leirnam: Nem a cocjalizmus intezmenye tetszett a Talmudot iro rabbiknak.
    Igy tehat egy Chaszid, ha mar reszt vallal egy mas orszag politikajaban (ahol o nem el), egy rojalista vonalat kene nyomnia, se a jobb, se a baloldali demokratakkal nem illene torodnie. De a mi Barlev nevu bolsinkra (nacinkra?) ez sem jellemzo.

    Egy masik fajo pontja a mi derek nacinknak az, hogy a kapoktol nem sokkal kevesbe rosszabb Soros Gyuri bacsit nem kedvelem tulzottan. Azt hangoztatta a nacink korabban, hogy egy zsidonak nem szabad egy masik zsido ellen szolnia, merhogy a zsido nesema (lelek) … es egyeb baromsagok…
    Ugyanakkor bevallasa szerint nacikat kiszolgalo zsidokat gyilkolt 45-ben. Hat nem furcsa? Azoknak nem volt zsido lelkuk?
    Tehat a zsidok kirablasaban jeleskedo, mara dusgazdagga valt lelekkufar zsido egy cukifalat, a kapot viszont – aki a szaros eletet mentette borzalmas korulmenyek kozott – le kell gyilkolni. Valahogy en itt is latok egy kis ellentmondast, ami megintcsak lehetetlenne teszi, hogy ez az alak igazat mond.
    Ezzel kapcsolatban van meg egy „aprosag”. A zsidogyulolok egyik kedvenc temaja epp ez, azaz hogy a zsidok micsoda egy gonosz, verszomjas, vergozos agyu, bosszuallo banda. Mar eleve furcsa, hogy egy Chaszid bosszut all egy zsidon igy (onbiraskodas – amit a Talmud tilt), de meg furcsabb, hogy errol meg szelteben-hosszaban dicsexik is, amikor tudja, hogy ezzel csak a zsidogyulolok malmara hajtja a vizet. Ez meg gyanusabba teszi nekem ezt az alakot, aki mas, egyeb kirohanasaival is szemmel lathatoan a zsidosagot akarja itt lejaratni.

    No es Tel Aviv problemairol sem tud semmit szegenyke, pedig allitolag ott el.

    Kezdem gyanitani, hogy o VPN-t hasznal, hogy ugy tunjon a vilag kulonbozo tajairol ir. Pl. egyre gyanusabb lesz nekem az is, hogy o a Bendeguz79 is, akivel megintcsak furcsa modon nagy a bratyizas az utobbi idoben – es ami megintcsak szokatlan egy allitolagosan Karaita es egy allitolagosan Chaszid zsido kozott.

    Azt hiszem ez az alak hulyere vett itt sok embert.

  • talalom
    2018 március 17
    1:48 du

    Ennél nagyobb örömöd ne legyen az életedben, hogy rajtam köszörülheted a nyelved!

    Te is ott csápoltál a Gyurcsány beszéd alatt a vezér pulpitusa előtt? Mitől volt úgy berekedve a Gyurcsi? Extázisba is estél? Majd felébredsz április 8 után, és rájössz, hogy bilibe lóg a kezed …. Én szóltam.

  • Szikszai
    2018 március 17
    2:26 du.

    Azt akarod nekem bemagyarázni, hogy a magyarság nagy része hős ellenálló volt, és belülről bomlasztották a rendszert? Úgy, ahogy az úttörő topikban írta valaki, hogy beleharapott a Lenin-szoborba, vagy mint te, magába röhögött a fejtágításokon?

    Ne haragudj, de ezt minden tiszteletem ellenére nehezen hiszem el, saját (családi) tapasztalatokból is. Szerintem akik a Békemeneten vonulgatnak, azok nagy része Kádárt ugyanúgy elfogadta anno, mint most Orbánt. (Nem azt mondom, hogy nem léteznek-léteztek antikommunisták, de az szerintem a kisebbik rész.)
    A nagy többség azt hitte, hogy a rendszer „örökké” fennáll, és ezt sok nyugati politológus is így hitte, akiket váratlanul ért a SZU összeomlása.

  • Hollósy Gerti
    2018 március 17
    2:55 du.

    Ne haragudj, nem akarok ebbe a vitába belemenni, mert ezt már az úttörő topikban se tudtuk kulturáltan kitárgyalni.

    Azért annyit megjegyeznék, hogy a Békemeneten vonuló, szépen kisminkelt, ősz hajú hölgy nem azért ment ki szerda reggel, mert ő valamikor úttörő volt. De ha az attitűdöket megnézed, akkor mindig ott van a mélyben a gyerekkor, és hogy mit tanultál az iskolában.
    Ha nem így lenne, akkor miért veri magát a földhöz az ellenzék a KLIK-től meg a központi tankönyvektől? Pedig manapság ifjúsági pártszervezet sincs, és a tankönyveket se a Párt bírálja el. Mégis miért aggódnak a demokraták, hogy milyen hatása lesz a központosított közoktatásnak a gyerekek jövőjére?

  • Boda Marcsi
    2018 március 17
    2:59 du.

    Miért nem emelkedsz már felül rajtunk és húzol el innét a bánatba…,

  • charlie
    2018 március 17
    3:13 du.
    TE miacsodát érdeklődsz mások érdeklődési köre iránt

  • Boda Marcsi
    2018 március 17
    2:52 du.
    Nahát erről meg Rejtő „Szöke Ciklon” c. alapművéből jut eszembe egy hangulatkép:

    A sivatagi alkonyatot betöltötte a hiéna-kutyák röhögése…DDD

  • Télleg gyerekek..
    Mivan Kocsis barátunkkal?

    NHC* jelentése alapján
    eltanácsolta innen a Pártfőtitkár kamerád?

  • Geyza
    2018 március 17
    2:51 du.

    Géza, elég baj, hogy csak nekem fontos itt a sok történelemhamisítás, amivel a magyarok kénytelenek együtt élni.
    Pl. a fenti cikkben a nemzetiségekről elég rózsaszín képet fest a blogger.

    Valójában -bár sok nemzetiségi volt a forradalmárok között-, magát a forradalmat a nemzetiségekkel karöltve verte le a bécsi udvar. A horvát Jellasics működését mindenki ismeri.
    Kevésbé ismert, hogy a szerb és román határőrvidék lakói több ezer magyart mészároltak le etnikai polgárháború keretében. Ez azért volt, mert a magyar jobbágyfelszabadítás nekik nem adott semmit, mivel ők addig se voltak jobbágyok. Ők inkább autonómiát akartak.

    A cikk többi pontja is hasonló színvonalon mozog. Szépen kifelejtve, hogy még Kossuth is megbánta később, hogy a magyar politikai nemzetet erőltette, mert az fordította szembe a forradalommal a nemzetiségeket!

  • Almási Alma,

    „Szikszai, hiába, te már 5-dikes korodban is egy hős voltál… Irígylünk is téged kellőképpen…”

    Hogy tudtal ilyen intelligenciaval egyetemet vegezni? Apuka megyei parttitkar volt?

  • talalom
    2018 március 17
    1:48 du.

    Ha semmi baj nincs az iskolai misével meg a lövészettel, akkor miért is vered magad a földhöz önkívületig sikoltozva, ha a fidesz oktatáspolitikája kerül szóba? Akkor ugyan akár a napi misét is bevezethetnék minden állami iskolában (szerencsére még nem tartunk itt), mert végigállja a gyerek, oszt’ jónapot!

    Kicsit se érzed, hogy mennyire egybitesen (ahogy mondani szoktad egybodásan) gondolkozó nyugdíjasokkal veszi magát körbe a Gyurcsi?
    A paprikáskrumpli főzést is el lehet rontani, ha versengést, izzadságszagú erőlködést csinálnak a foglalkozásból. Pl. ha nem a gyerekek kreatív, lazán megszervezett közösségi részvétele a fontos, hanem hogy letudjuk a kötelezőt.
    És ne vetíts, mert nem a főzés volt az őrsi gyűlések fő pontja! Inkább mozgalmi feladatot kellett megoldani a jó tanulóknak, őrsi napló írása, faliújság készítése stb.

  • Alma:

    Szikszai
    2018 március 17
    4:41 du.

    PPFFFFFfffff…fffff….fffff…ff DDDDDDDDDDDDDDDDDD

  • Hazzay:
    Hazzay,
    Hazzay.

  • talalom
    2018 március 17
    1:48 du.

    Az van hogy zavaros a Hazzay.

    Ő magyaráz.

    A magyarázás kedvéért, majdnem mindegy hogy mit.

    Lár pu lár dumagép.

  • Boda Marcsi
    2018 március 15
    4:03 du.

    Ebben a hozzányekergésében
    az a jó hogy látható mennyire sekélyes
    Szikszai és Charli be be böfögöése is DDDDDDDDdd

  • hazai lámpa,

    Eloszoris, ne izgasd magad a „haladok” almai miatt. Bar lehet, hogy valora valik, es valahogy sikerul Gyuri Ba’-nak kicsit megbundazni a szavazatok szamlalasat. Mashol mar jartak sikerrel.

    Aztan, amit nekem irtal:

    „Azt akarod nekem bemagyarázni, hogy a magyarság nagy része hős ellenálló volt, és belülről bomlasztották a rendszert?”

    Nem. Mibol gondoltad ezt? Csak azert, mert en veletlenul a leheto legrosszabb ribancnak mondtam valamit, amit otthon hallottam a szuleimtol? Ebben semmi hosiesseg nem volt, csak gyermeki naivsag, es siman besugtak.

    Nem, mi nem hosok voltunk, hanem csak siman rohogtunk az agymosason, es nem erdekelt senkit mit hadovalnak a komcsi vezetok, akik kozul sokan szinten nem hittek abban amit osszehadovaltak.

    A belulrol valo bomlasztas reszben igaz, de ez inkabb affele spontan dolog volt. Mindenki ugy allt a munkahoz, hogy mas is odaferjen, kiveve ha maganak fusizott, amit aztan kilopott a munkahelyerol, amikor hazament. De maga a rencer is olyan volt, hogy az embereknek tul sokat bomlasztani sem kellett azt, bomlasztotta az sajat magat.

    „Ne haragudj, de ezt minden tiszteletem ellenére nehezen hiszem el, saját (családi) tapasztalatokból is.”

    Talan lehetett kulonbseg a pestiek es a videkiek kozott? En videki varosokban, falvakban nottem fel, illetve jartam surun; akikkel beszelgettem nem ertekeltek tul magasra a rencert – hogy finoman fogalmazzak. Meg a katonasagnal is nyomattuk a politikai vicceket, es senki sem erezte magat megsertve. Ha be is sugtak emiatt, abbol semmi sem lett, ami szinten mutatja, hogy meg a katonatiszteket sem erdekelte a rencer szidasa.

    „(Nem azt mondom, hogy nem léteznek-léteztek antikommunisták, de az szerintem a kisebbik rész.)”

    Attol fugg mit ertesz antikommunista alatt. Olyat, aki gyilkolta a komcsikat, vagy olyat, aki csak rohogott az egeszen es nagy ivben beleszart a maszlagba? Mert az utobbi messze tobbsegben volt.

    „A nagy többség azt hitte, hogy a rendszer “örökké” fennáll, és ezt sok nyugati politológus is így hitte, akiket váratlanul ért a SZU összeomlása.”

    Ebben lehet valami. En is ezert leptem le.

  • Szikszai
    2018 március 17
    4:41 du.

    Mostmár biztosan tudom, róla mintázták a Tanú c. film elhíresült jelenetét, mikor Kállai Ferenc és a börtönőr ott állnak hajnalban didergősen a kihalt börtönudvaron az akasztófa mellett és kiabálnak a hóhér után aki nem jön hogy :
    „Dr. Kotász..Dr. KOTÁÁÁSZ tessék már jönni..”

  • Hollósy Gerti

    hazai lámpa, semmi gond, maradunk a nem szólunk egymáshoz variációnál,

    azért arra kíváncs lennék, hogy mikor nem voltam kultúrált…

    nem tehetek róla, hogy egy szikra ideológia nem szorult belém az úttörőnél… 🙂

    az előbb meg a politikától függetlenül az emberi arculatokat próbáltam egymáshoz közelíteni…

    a KLIK szerintem nem politikai téma, kizárólag nagyon komoly szakmai kérdés az ifjúság nevelése és én erről egy szót nem szóltam soha, ahhoz nagyon részletesen kéne tanulmányoznom…nem ezzeel foglalkoztam…

  • Elnézést kérek a buzgó nyelvelőktől, de egy pillanatra visszatérnék a cikk témájához.

    Úgy, mint karácsonykor, a Filmarchivum megint feltett néhány felújított filmet a netre néhány napra. Itt vannak a linkek:

    https://index.hu/kultur/cinematrix/2018/03/15/filmarchivum_1848_marcius_15._filmek/
    _____________________

    Megnéztem ebből a „Föltámadott a tenger”-t. Nagyon nagy élvezet volt művészileg, képileg, meg azért is, mert számos nagy színészünk szerepel benne még fiatalon.

    De most magáról a filmről…
    Bár én csak 10 éves voltam, amikor ezt a filmet csinálták, elég jól emlékeztem rá. Bizonyára ment még a mozikban később is, mondjuk a 60-as években. A koncepció – Illyés Gyula és a kommunisták (komcsik) koncepciója olykor – úgy emlékeztem – meglehetősen leegyszerűsített, sablonos, és később (mármint a rendszerváltás után) megcáfolt eseményeket sulykol.

    Azonban (sajnos) most, hogy friss szemmel újra megnéztem, a mai politikai élményeim tükrében túlságosan reálisnak tűnt. Egyedül Görgey szerepének egyoldalú beállítását látom túlságosan koncepciózusnak, de már Kossuth szerepe (amelyet ma illik gyalázni) nekem teljesen hitelesnek tűnik. Még azt sem éreztem egy cseppet sem sematikusnak, ahogyan folytonfolyvást a „nép”-re hivatkoznak a filmben. Végül is Petőfi is azt csinálta a verseiben, szóval valószínű, hogy ilyen volt a kor.

    Egyébként, mint tudjátok, nem vagyok történész, és nincs is kedvem a részletekbe belemerülni, annyi azonban bizonyos, hogy nem egy szereplő, nem egy politikai taktikai húzás nagyon is ismerősnek és mainak tűnt.
    ___________________

    Na jó, folytassátok csak a veszekedést, csak ez kikívánkozott belőlem… bocs…

  • Almási Alma
    2018 március 17
    8:18 du.

    A faterom volt a Feltámadott Tenger c. film hadtörténészi szakértője.

  • talalom
    2018 március 17
    1:48 du.
    Bizony allni kellett es sokat az unnepelyeken. Hat meg mikor Rakosi tartott beszedet egy teren< nem is tudom hany orat alltunk. :n nem voltam sem cserkesz, sem y
    uttoro. Az iskolas eveim a ketto kor koze eshetett,

  • Én nem is tudom, hol éltem… Nekem miért nem kellett hosszú ideig álldogálnom iskolás koromban politikai ünnepélyeken, legfeljebb évnyitón vagy évzárón… Nekem miért nem kellett Rákosi elvtárs (vagy Kádár elvtárs, hiszen az mindegy) beszédeit hallgatnom álldogálva, vagy akár üldögélve? Nekem miért nem kellett felvonulnom? Miért nem kellett felajánlanom a jótanulást Sztálin elvtárs születésnapjára? De ez még mind semmi, le se csuktak, nem is vallattak, sőt, még amikor hochkommunista gimnáziumi igazgatónőnek betojva bár, félve és ijedten, de mégis ellentmondtam, még igazgatói intőt se kaptam…

    Jut eszembe, nálunk általánosban – és a fiaméknál is, 30 évvel később – csak egy-két rossz tanulót nem vettek be úttörőnek, akik aztán igyekeztek is egy kicsikét, és akkor be is vették őket…

    Lehet, hogy én egy másik országban éltem?

  • Itthoni pilács. Nem volt szó eddig a központi oktatásról, de ha már belecsaptál a lecsóba: Szekuláris – vagyis nem a vallási törvények által irányított államban a KÖZOKTATÁSBAN tilos, bármiféle vallás primátusa: tehát a kötelező misézés is. Természetesen a vallási közösségek tarthatnak fenn iskolákat – de a saját pénzükből. Sőt a közoktatásba járók között is szervezhetnek hittantanítást – de NEM KÖTELEZŐEN.
    l989 egyik célja a plurális társadalom volt: vagyis meg kell szüntetni az egyetlen ideológia hegemóniáját – nem az ideológiát, hanem egyetlen nézetrendszer egyeduralmát. Szó sem volt arról, hogy ezt az egyeduralmat állami segédlettel és közös pénzekből majd átveheti egy másik. Ez vicces, ez a vörösnyakkendő történet. Nekem egy ismerősöm azért vált a „komcsik” ádáz ellenfelévé, mert a hatvanas években nem vették föl az MSZMP-be. Volt neki egy garázdaság ügye – semmi „politika”, egy kocsmai anyázás végződött tettlegességgel, és mivel ő volt az erősebb, ő lett az „elkövető”, a másik meg a „sértett”. Nem volt súlyos az ügy, hathavi nevelőmunkára ítélték, ami nem járt priusszal. (A nevelőmunka ekkor azt jelentette, hogy továbbra is a saját munkahelyén dolgozott, ugyanazt, amit korábban: csak levonták a fizetése 40 százalékát.) A munkájában ez nem járt különösebb hátránnyal: fiatalon (huszonévesen) vezető lett, egészen a Munka Érdemrendig küzdötte föl magát – szerette is,értette is a szakmáját -, de a hatvanas években az MSZMP még vigyázott a tagjelöltek „erkölcseire” is. Később nyilván felvették volna, de ő egy életre megsértődött: a „rohattkomcsik”-nak nem kellett…
    És még egy: a világon senkinek nincs köze ahhoz, hogy hol „csápolok”. Ahhoz van, hogy MIÉRT? Ezt próbálom elmondani évek óta. Nagyon röviden: azért, mert meggyőződésem, hogy az egyes embereknek, de a hazának és a nemzetnek is az ad távlatot, békét és biztonságot, ha józan ésszel számba vesszük a gondokat, választ keresünk a kérdésekre. És azt a különböző felfogású, nézetű emberek közötti kompromisszummal oldják meg.

  • Én sem emlékszem „órákon át való álldogálásról, politikai rendezvényeken.”
    Volt évnyitó meg évzárő és EGYSZER Úttörő csapatgyűlés.

  • Geyza
    2018 március 18
    8:27 de.

    Én sem emlékszem “órákon át való álldogálásról, politikai rendezvényeken.”
    Volt évnyitó meg évzárő és EGYSZER Úttörő csapatgyűlés.
    _________________________

    Hát ez borzasztó. pedig én már annyira reménykedtem, hogy csak velem kivételeztek…

  • Hollósy Gerti
    2018 március 17
    6:01 du.

    „nem tehetek róla, hogy egy szikra ideológia nem szorult belém az úttörőnél…”

    Ebben nem lennék olyan biztos a helyedben.:) Máshol azt írtad, hogy neked a Gyurcsány párt szimpatikus, és bízol benne, hogy jó irányba viszik az országot.

  • Ellenben találtam imént egy igen érdekes hírecskét.
    Amiből kiderül, nem csak egy Soros PÉNZENC van minálunk, hanem már akár kettő is.
    Ime :
    https://444.hu/2018/03/18/a-kis-szijjarto-peter-kepunkon-1996-ban-fgta-magat-es-jelentkezett-a-soros-alapitvany-palyazatan

  • talalom
    2018 március 18
    6:24 de.

    „És még egy: a világon senkinek nincs köze ahhoz, hogy hol “csápolok”.
    Mikor itt engem szakmányban fideszesnek, sőt elios-osnak állítasz be, az persze menő? Ezt hol tanultad, a Gyurcsi pártban?

    „az egyeduralmat állami segédlettel és közös pénzekből majd átveheti egy másik.”
    Ez nagyon szép, de a kérdés arról szólt, hogy mit árt ez a gyerekeknek? Hiszen végigállják a misét vagy a hazafias ünnepséget, azt jónapot. Mert te meg Alma meg Gerti most tulképp. ez mellett érveltek.
    (Egyelőre még a mise nincs bevezetve.)
    A hittan nem kötelező, mert lehet erkölcstant is választani helyette. A ti logikátok szerint, ha az nem árt a gyereknek, akkor miért kell ellene tiltakozni?

  • Almási Alma
    2018 március 18
    3:54 de.

    Én nem is tudom, mi a franc bajod van a NER-rel? Ilyen szép világot, amiben te éltél, mindjárt elmorzsolok egy könnycseppet.

    Tulképpen manapság neked lubickolnod kéne a rendszerben. Ma se viszi el a fekete autó a gyereket vagy a szülőjét, ha unatkozik a hittanon, mert úgy érzi, hogy mindig imádkozás van.
    Még azt is elhagyta a vezér, hogy a gyerekeket busszal vigyék az ünnepségre, pedig volt ilyen próbálkozás.
    De hát Alma és Géza szerint nincs itt semmi látnivaló, halaggyunk tovább!

    Na pá, IQ-bajnokok.

  • Hazai lámpa! Te neked valamit titokban beadott a Marcsi néni? Mert egyre inkább hasonlítasz rá!

  • Szikszai
    2018 március 17
    5:05 du.

    Én többször leírtam, hogy vidéki vagyok.

    Ez hosszú téma lenne, ha ebbe belemennénk, hogy ki hogyan állt a kommunizmushoz.
    Dióhéjban annyit írnék, hogy látványos lojalitást nem várt el a rendszer az állampolgároktól. De a kötelező dolgokon részt kellett venni, pl. munkahelyi ünnepségek, társadalmi munka, felvonulások stb.
    És mielőtt Almáék nekem jönnek, a kötelező lehet, hogy nem azt jelentette, hogy kivétel nélkül a létszámnak ott kellett lenni. De azért erősen ajánlott volt a részvétel a legtöbb rendezvényen.

    Illetve biztos volt legalább egymillió ember, aki tényleg elhitt sok mindent (különböző okokból), ők azok, akik őszintén sírtak Kádár János temetésén, erről vannak videók is.

  • szikszai
    csak mivel firtatja,;
    -en 1926-ban szulettem Ungvaron!
    Birkenauba 1942-ben kerultem csaladostol 40-ed magammal a magyar csendorok jovoltabol!! egeszen az osztrak hatarig egy arva nemetet se lattunk sosem es sehol az osszeszedesunk,a gettozasunk es a waggonokba rakatasunk alatt!! ott kizarolag MAGYAROK voltak vegig.
    -de majd maga jobban tudja ezt is mint en magam………aki eloben ateltem mindezt!!
    —————————————————————————————–
    buchenwald konzentrationslager-ban a szabadulaskor nem zsidoktol kaptam a fegyvert amivel lohettem hanem egy jo szandeku an,gol katonatol, ugyanis ok jottek be a lagerba elsokent!
    -maga itt azonnal zsidozassba kezdett meg ezzel kapcsolatban is,;-„zsido tarsaitol a fegyvert…”!! almjas es ocska hazugsag amit le mert irni.
    -es igenis nem bantam meg semmit!! ma is megtennem!!
    megtorolhattam a nagyszuleim,apukam,anyukam, nenikeim,kistestverkeim, hugicaim, noverem, batyaim, stb gyalazatos kiirtasat a birkenau-i kremak gazkamraiban!!
    ha maga ezt nem ertti……………szivbol kivanom legyen benne resze csaladostol ugyanugy!

  • szocdem89
    2018 március 18
    9:25 de.

    Utalnék az előbb elküldött kommentemre.

    Halottakról jót vagy semmit. Bocsánat, te is azok között voltál, akik sírtak Kádár János temetésén?

  • Hazudóssy erősen Bodásodik, ez kétségtelen.

    Azongya ” Gyurcsi-párt” heheheeeheheheheeheheh

    De..végülis minden a normál módon zajlik vele, max annyi a különbség a NER-éltető dumagép és a primitív, időnként itt meg-meg jelenő áldemokraták között, hogy ő jóval tovább ki tudta húzni az időt a hazug propagandájával .

    Azért csak csak kibújik a szög a zsákból.

    És Zazzay-Hazzayból is előjön a FIDESZ-JOBBIK fan .

  • ez a szikszai nevu itt hulyen okoskodik, lmint a falu meshugeje!
    a hassidizmusrol is van pofaja ugatni! azt se tudja mi az a „hassidut”!!
    es hogy a „talmud tiltja”-barosmag ezz is!
    eppen a talmud (sanhedrin) irja elo feketen-fejheren „szemet-szemert, fogat-fogert,stb”
    vagyis megengedi sot biztat az elegtetelre! persze az hogy mikent tortenjen az az „eelegtetel” azt szigoru korulmenyek es modozatok koze teszi!
    buchenwaldban-(ha szo szerint vettem volna a sanhedrin eloirasokat….modozatokat az elegtetelre)-el kellettt volna gazositanom a ket kapot es a harom ss-t! ugyanis errol szol a szemet-szemerty,stb!
    -„az vakinek kitoltak a szemet a szanhedrin itelete utan joga van az elkoveto egyik szemet (ugyan azon oldalon)kitolnia „-
    masik pelda a talmudbol,;-
    „aklin,ek elvettek a joszagat-(pl egy kecsket)-elvehet egy kecsket az elokvetotol jogosan”-
    errol szol a talmud!
    de majd egy „szikszai” nevu fereg jobban tudja……….
    -es hogy egy hivo haszid zsidon nemolhet…………meg nyugtatasul kozlom hogy van ma is kimondottan hared-(i=orthodox hivo hasssid)egysege az izraeli hadseregnek.
    a milhama h’hatsmauth 1948-ban jomagam is egy ilyen egysegben szolgaltam oànkentessen a palmach kotelekeben.
    de majd jon a „szikszai” tetulada es majd ezt is jobban fogja tudni…

  • Lámpa, tévedésben vagy a Gyucsány pártot illetően, ez év január 21én írt cikkemből

    amúgy meg már 2012-ben egyszer kipiszkáltak innen, mert bíráltam Gyurcsányt

    „A DK megalapításával (2011) Gyurcsány Ferenc megváltoztathatatlanul megbontotta és gyengítette az amúgy is gyengélkedő baloldalt. Új pártjához csatlakozott számos tehetséges és okos ember az MSZP-ből is. Nem mondom egy szóval se, hogy nem jó a DK. Jó a DK, jók az elképzeléseik, jó a programjuk, de sokat árt a pártnak is és az összefogásnak is, hogy Gyurcsány Ferenc látszólag nem szándékozik kompromisszumokat kötni és áldozatot hozni. Ezért számomra GY.F. nem hiteles, vagyis az nem hiteles, hogy igazi változást akar. Miért? Hányszor nyilatkozta, hogy nem akar miniszterelnök lenni, nem érdekli a hatalom, sőt az elején azt is mondta: nem is biztos, hogy akar politizálni, ehhez képest már minden másképp van. Ha valami alakulna, elsőként tiltakozik vagy szab feltételeket. E karizmatikus és tehetséges politikus mintha bizony sem az országnak, az embereknek nem akarna jobbat. Sokáig hittem, hogy csak ő képes rá. Sajnos, ő pontosan úgy áhítja a hatalmat, mint O.V., tökéletes ellenpontjai egymásnak, csak persze más oldali megközelítésből.”

    A Fidesz jobb lehetett volna Orbán nélkül és a DK is Gyurcsány nélkül…kettőjük hosszú ideje tartó ádáz hatalmi harca rávetül az egész magyar politikára…

  • Hogy ki, hogyan állt a „kommunizmushoz”, arról senkinek fogalma sem lehet – tekintettel arra, hogy az a rendszer a saját bevallása szerint is proletárdiktatúra és népi demokrácia volt, ahol még a szocializmust is csak „alapoztuk”. Nyilván baromi az elnyomás, ahol „erősen ajánlott” a részvétel olyan elítélendő, lenézendő aljas cselekedetekben, mit pl. társadalmi munka, meg közösségi ünnepeken való felvonulás. Hogy miért nem húzza magára az ilyen a legkisebb helyiség ajtaját, és puffog magában? Ott legalább le is ülhetne…

  • Bar-lev:
    Most mit csodá’kszol
    SZaR* kollega mindent jobban..sőt sokkal jobban tud bárkinél.
    Ő egy igazi Napnyugati Gondolnok.
    Ül a kiszakadt fotelében, körötte a Mein Kampf meg Mussolini munkái stb. és spekulál hehehehe

    Aztán azokat a hülyeségeket, amiket így kispekulált, tényként adja közzé.

    *SZaR = Szikszai a Rohadék

  • hazai lámpa,

    „hazai lámpa
    2018 március 18
    9:05 de.
    Hollósy Gerti
    2018 március 17
    6:01 du.

    “nem tehetek róla, hogy egy szikra ideológia nem szorult belém az úttörőnél…”

    Ebben nem lennék olyan biztos a helyedben.:) Máshol azt írtad, hogy neked a Gyurcsány párt szimpatikus, és bízol benne, hogy jó irányba viszik az országot.”

    Tudod ez már annyira unalmas, hogy szinte vicces

    pusztán az próbáltam volt érzékeltetni – bárhol is az úttörővel kapcsolatban – hogy ha ragadt is valami rám valaha is valahonnan, az rám (csak a magam nevében beszélhetek) nem az úttörőnél ragadt, nem 10 – 14 éves koromban…

    nincs azzal semmi gond, hogy te mit hiszel arról a korszakról, amiben nem éltél, a később felálított részletes ideológiai elemzések alapján, a lényeg ebben a „vitában” az, hogy nem vagy képes elfogadni, hogy hogy éltük meg…

    megélni és később elemezni, az két különböző dolog…

    nem muszáj elhinni, de én csak azt tudom mondani neked, hogy 10 – 14 éves koromban, gőzöm se volt és nem is érdekelt, nem kellett, hogy érdekeljen az, hogy mi a kommunizmus, mi a szocializmus, mi a bolsevizmus, kik a tőkések, vannak gazdagok és szegények, van kizsákmányolás, tőke, meg gazdasági válság,stb. a többivel együtt gyerek voltam, mentem, ahová a többi ment, akár őrsi gyűlés, akár úttörőavatás, akár valamilyen ünnepség, felöltöztünk, kibírtuk, elfelejtettük és örültünk, hogy aznap nincs suli.

    A mai ennyi kidős gyerek is pont ugyanezt csinálja, azt, amit most követel tőle az iskola.
    Van egy 12 éves tanítványom, fiú, jobban érdekli a drog és a szex, a pornó, az erőszak, meg a számítógépes játékok, mint bármi más. Nyilván még nem is figyelt fel arra, hogy Fidesz, MSZP, Jobbik, Dk meg politika megválasztás.

    Én erről beszéltem. De látom nagyon beakadt.

    ______________________________________________________________

    Magam részéről mostantól saját „kampánycsend” én már semmiről többet senkinek nem tudok mondani.

  • Gertykém! Ellent kell mondanom Neked. Nem a jelenlegi kormányfő és Gyurcsány Ferenc áll „harcban”, hanem két, teljesen különböző szemlélet. Nem Orbán és Gyurcsány között kell választani, hanem egy beszari, bezárkózó vicsorgás és egy erős, nyitott, európai magyarság között.

  • Talalom:

    Kommunizmus még sohasem volt.
    Még senki nem látta mlyen a Kommunizmus.
    Még az is könnyen meglehet jó…

  • Kedves Gerti, a Gyurcsányra írt kritikádat szórul szóra elemezhetnénk, hogy mi belőle az igazság, mi az MSZP-szimpatizánsok tudat alatti bűntudatának a kompenzálása, és mi Orbán Viktorék sugalmazása. De nem érdemes erről beszélni, éppen azért, mert pszichés probléma. Gyurcsány olyan, amilyen és ki-ki úgy viszonyul ehhez, ahogy…

    Ami biztos: az egész zavaros „baloldalon” az egyetlen politikus, aki 2006 óta ugyanazt képviseli, méghozzá bátran és kitartóan. Nem mellesleg az egyetlen, akinek „karizmája” van. (Én ugyan személy szerint fütyülök a karizmára, de sajnos a magyar nép nem.) Vagyis az én véleményem szerint az egyetlen határozott biztos pont az ellenzéki oldalon. Nyilván, ha én is annyira biztos lennék abban, hogy amit akarok, az az egyetlen helyes út, én is erőszakos lennék. Ez már csak így van.

    Nézzük csak meg az utóbbi napok termését:
    Mindeddig a Jobbik és az LMP határozottan nem óhajtott vele kommunikálni. (Előzőleg az MSZP sem). Aztán mi történt? Molnár Gyulával megegyeztek. Márc. 15-én meghívta az ellenzéki pártokat egy taktikai megbeszélésre… (hozzáteszem, NEM választás ELŐTTI megállapodásra, hanem választási győzelem esetén való közös viselkedésre…) Hűha, volt fölháborodás, meg önérzet, meg minden. Vona kijelentette, hogy szó sem lehet róla, pláne a fujfujgyurcsánnyal… Az LMP is húzodozott… Mire Gyurcsány felajánlotta a visszalépést Szél Bernadett javára. Másnap Szél Bernadett már gyorsan sajtótájékoztatót is adott arról, hogy az együttműködés mennyire fontos, mintha mindez az ő ötlete lett volna, és hogy majd ő odahat Vonánál… és végül Vona is beadta a derekát, csak nem „Vasárnap”, a többiekkel, hanem majd „Hétfőn” négyszemközt… 😀

    Hát elemezd ezt a politikai húzást. Különösen, hogy biztos vagyok benne, a Vona féle rossz múlttal Gyurcsány nem fog megalkudni.. (Azt hiszem persze, hogy Bernadettel kb. úgy fog járni, mint Fodor Gáborral, és ha én látom, biztos vagyok benne, hogy ezt ő is pontosan tudja, és mégis vállalja.)

    Nekem ez nem a hiúságról szól, és nem arról, hogy hatalommániás lenne. De mindenki maga döntse el a maga esze szerint.

  • Gerti Hollósy

    Alma, a dátumot is nézd, amikor irtam, sőt meg is kellett irni, akkor sehol sem volt még választási matek…de mindegy is, Gyurcsány lehet, hogy nagyon okos és biztos tehetséges politikus, ezt nem is vontam kétségbe, de megosztó és ez engem zavar benne.

    Mikor én ezt az írast eppen befejeztem – mar bele is vettem a végén – akkor volt az osszefogás első megszólalása Pécsett, az engem akkor – Karàcsony beszéde – nagyon megfogott és aztàn elolvastam a programját és azóta is tetszik.

  • Gerti Hollósy

    Alma, elszállt, nem tudtam befejezni, még annyit, hogy nem voltam MSZP szimpatizáns sem, nem álltam sehol, csak tájékozódtam és két dolgot tudtam tisztán, hogy nem Fidesz és nem Jobbik…

  • Hollósy Gerti
    2018 március 18
    10:25 de.

    Bocsánat, akkor rosszul emlékeztem, vagyis a Karácsony-pártot dicsérted.

    Én meg nem értem, hogy miért kell egy-egy politikai pártra fixálódni, és abban reménykedni, hogy majd az mindent megold? Csodát azok se tudnak tenni, ha földre szállt angyalok volnának se, de sajnos/szerencsére nem azok. (Szerintem a demokrácia alapja a széles és független középosztály, ebben kéne bízni, vagyis a társadalmi összefogásban. Hangsúly a társadalmi szón van.)
    A szocializmusban az emberek megszokták, hogy majd a Párt megold mindent, te is leírtad sokszor, hogy milyen apolitikus voltál sokáig. Ezt nem én találtam ki, hanem te írtad le! Persze, ez sok elemből tevődik össze, ahogy mondod. De mikor már tömegesen jellemző magyar emberekre, és főleg annál a korosztálynál, aki harmincéves vagy idősebb volt a rendszerváltáskor, akkor az szerinted véletlen?
    Ez nem az emberek szégyene, hanem annak a rendszernek a következménye.

  • Gerti, én ezt a fenti hozzászólásomat főleg azért írtam, hogy megindokoljam, nekem miért Gyurcsány a legszimpatikusabb választás. Mindez nyilván egyéni megítélés. De azt voltaképpen megvizsgálnám, miért is „megosztó” személyiség? Nekem úgy tűnik, ez egy öngerjesztő megosztóság. A politikusok nem közösködnek vele szívesen, mert attól tartanak, sikeresen lett a fidesz által leamortizálva, és így „megosztó” hatása van. A választók meg azt gondolják, ha a politikusok nem szívesen közösködnek vele, akkor nyilván megosztja őket, tehát „megosztó”…
    Ezért örültem annak, hogy nem közös listán indul a DK. Ezt már 2014-ben is kellett volna, akkor mostanra már talán nem is lenne Gyurcsány „megosztó”…

    Mellesleg Gyurcsány nem önmagától és nem pökhendiségből hagyta ott az MSZP-t, hanem valakik (Puch) KIUTÁLTÁK onnét. Az őszödi beszéd kiszivárogtatása, vagy az, hogy amikor kormányon volt, nem álltak mögé a SAJÁTJAI… Nem volt más útja, ha politizálni akart, mint egy új párt megalakítása. Nem mellesleg az MSZP-ből a szimpatikusabb figurák vele mentek. Persze lehet azt mondani, hogy „megosztotta” az MSZP-t. De én inkább fordítva látom.

    De nem vitatkozom rajta, inkább csak a bizonyítványomat magyarázom. 😀
    Ez már csak így van velem. Tudod, az újratemetési beszéd idején mindenki imádta Orbánt, de nekem már akkor gondjaim voltak vele (istenem, mennyit vitáztunk ezen a barátaimmal annakidején), szóval én egy ilyen szembemenős vagyok, úgy látszik… 😀

  • Almási Alma,

    „Én nem is tudom, hol éltem… Nekem miért nem kellett hosszú ideig álldogálnom iskolás koromban politikai ünnepélyeken, legfeljebb évnyitón vagy évzárón… Nekem miért nem kellett Rákosi elvtárs (vagy Kádár elvtárs, hiszen az mindegy) beszédeit hallgatnom álldogálva, vagy akár üldögélve? Nekem miért nem kellett felvonulnom? Miért nem kellett felajánlanom a jótanulást Sztálin elvtárs születésnapjára?”

    Azert, mert amnezias vagy. Szelektalva, persze. Nem tudom, hogy Rakosi elvtars beszedeit kellett-e annak idejen a radiobol kozvetitve hallgatni, de meg a Kadar rencerben is minden egyes bolsi unnepen ott alldogaltunk katonas rendben, amig a tanarok, es vegul az igazgato is „csodas” unnepi beszedet mondott.

    Minek kell a csillagos eget is letagadnotok? Mire szamitotok ezzel a sok bugyuta hazugsaggal, amiket barki barmikor ellenorizhet?

    —————

    Hazai Lampa,

    Te erted amit ez a Bodocs hadoval? En nem. Mi akar ez lenni?

    ———-

    bar-lev

    „” es hogy a “talmud tiltja”-barosmag ezz is!
    eppen a talmud (sanhedrin) irja elo feketen-fejheren “szemet-szemert, fogat-fogert,stb” „”

    Eddig is biztos voltam abban, hogy ez az alak egy magyar naci, legalabbis zsidogyulolo, de ugy latszik nem gyoz meg tobb bizonyitekot felhozni sajat maga ellen. Amit ir tipikusan zsido-gyulolo irodalom.

    A Zsido Biblia (Torah) valoban eloirja a szemet-szemert… stb torvenyt. Azonban a Masodik Templom idejen (es onnantol kesobb) mar felismertek, hogy ezzel vannak komoly problemak.
    A kulonbozo szakmaban dolgozo emberek eseteben egy szem, vagy kez elvesztese sokkal nagyobb buntetes lehet az egyik felre nezve, mint a masikra. Pl. ha komuves vagyok a kezem elvesztese a munkam megelhetesem elveszteset jelenti, mig ha enekes vagyok, az „csak” kellemetlen, de legalabb nem vesztem el a kenyerkeresomet.
    Ilyen meggondolasbol azt mondjak, irjak a rabbik mindenfele, hogy a „szemet-szemert” parancsolatot sosem vettek szo szerint a zsido birok. (Ebben lehet egy kis tulzas.)

    Angolul kuldhetek e temaban nehanyszaz linket, ha valakit erdekel miket hazudozik ossze ez a naci patkany, de magyarul csak egyet talaltam igy hirtelen:

    https://24.hu/elet-stilus/2017/04/23/szemet-szemert-fogat-fogert/

  • talalom,

    „” Nem a jelenlegi kormányfő és Gyurcsány Ferenc áll “harcban”, hanem két, teljesen különböző szemlélet. Nem Orbán és Gyurcsány között kell választani, hanem egy beszari, bezárkózó vicsorgás és egy erős, nyitott, európai magyarság között. „”

    🙂 🙂 🙂

    Diver City is our strength. (A diverzitas az erossegunk.) 🙂

    Tehat attol lesz a magyarsag eros, hogy kiirtjak oket. Ugy, ahogy szep lassan a nyugat-europai nepek is el fognak tunni, hacsak valaki meg nem allitja az ongyilkossagba vezeto folyamatokat arrafele.

    Persze a „nyitott” sem rossz, azt jelenti, hogy mindent at kell passzolni a globalista elit zsebebe. Attol megint erosebb lesz a magyar. Szerinted.

    No es mitol nem europai a magyarsag jelenleg? Csak nem elkoltoztetek Afrikaba, amiota en eljottem?

    Kivalo logikatok van nektek, „haladoknak”. Lenne meg tobb bolcsesseg is, amit meg tudnal osztani velunk?

  • talalom
    2018 március 18
    10:06 de.

    „Nyilván baromi az elnyomás, ahol “erősen ajánlott” a részvétel olyan elítélendő, lenézendő aljas cselekedetekben, mit pl. társadalmi munka, meg közösségi ünnepeken való felvonulás”

    Én nem írtam semmit az elnyomásról, viszont sokat lehetne arról írni, hogy az emberek hogyan élték meg azt a negyven évet. Az elnevezés azt hiszem mindegy, mert attól nem lesz se jobb, se rosszabb, ha Rákosi-Kádár-kornak vagy munkás-paraszt hatalomnak nevezed is (akikből a felső vezetésben nem volt túl sok).

    Nagy különbség, hogy a Rákosi idején sokkal látványosabban kellett kifejezni a lojalitást, mindenhova a vörös csillagot kitenni, és még az elejtett szavakra is vigyázni kellett.
    A Kádár-korban nem kellett nyilvános helyen dicsőíteni a lánglelkű vezetőt, ezt nem is mondta senki. Cserében az emberek a Pártra bízták a politikát, és tudomásul vették, hogy egypártrendszer van.
    Ez egyébként az akkori fasiszta rendszerekről is elmondható, amik a hetvenes évekig léteztek, pl. Franco Spanyolországában.

    Én még azt se mondom, hogy az amerikai típusú demokrácia tökéletes, és az emberek tolonganak a világban, hogy abban élhessenek. Nyilván az is a vicc kategória, ahol bevezették látszólag az amerikai mintát, aztán előre tudják, hogy ki fog nyerni.

    Ennyit mondtam, és nem többet. De vannak itt idősebb hölgyek, azok valamiért úgy érezték, hogy meg kell védeni a fiatalkorukat, és kvázi a rendszert, amiben éltek. Ők tudják, miért?

  • Szikszai
    2018 március 18
    3:51 du.

    Nyilván sajnos a tényeken nem változtat, de még annyit írnék barlevhez, hogy 1942-es évszámról ír. Ez szinte teljesen kizárt dolog, mármint az, hogy abban az évben történhettek a leírt tragédiák.

    Bödőcs csak kifigurázza a politikai szlogeneket, ez csak nem baj? A baloldalt csak azért nem parodizálja, mert a paralimpikonokat se illik gúny tárgyává tenni.

  • Geyza
    2018 március 16
    5:49 du.
    Lehet, hogy Nagy Imre jo kommunista volt, de jo magyar is volt. Megmutatta ezt az 56 os forradalom alatt.
    Nem tudom , valoban mondte e ezt a mondatot, de a filmen jol hangzott. A targyalasan mondta a birainak, „lehet, hogy az elvtarsak most halalra itelnek, de a siromra majd viragot hoznak.”
    Milyen jol ismerte szegeny az elvtarsait!
    Tobbszor olvastam hallottam a hirekben, hogy kimentek a sirjahoz viraggal.

  • Látom „összetartás” van.

    hazai lámpa
    2018 március 18
    4:40 du.

    Csak így tovább.

    De..eléggé ubndorító hogy itt tárgyaljék ki a hülyeségeiket.

    Miért nem mentek inkább valami baráti chat-oldalra?

    SZaR* és Hazudóssy CSAK itt tudja egymást nyalni

  • hazai lámpa
    2018 március 18
    4:40 du.

    „nyilván sajnos a tényeken nem változtat”

    De nem is baj mert itt vagy TE !
    Majd TE aképpen alakítod a tényeket, ahogy az a NER kívánalmainak megfelel.

    Ezért imádunk.
    Te..te kis tény-gyúró DDDDDDDDDD

  • Szikszai
    2018 március 18
    3:58 du.

    Tulajdonképpen TE itt mit makogsz?
    Legalább TE érted saját magadat?

  • Azzé borzasztó ez kérem.

    Hazudóssy és SZaR* gondolat-törmelékein át kell botladoznunk az egérrel, ha el akarjunk olvasni egy normális hozzászólást.

    Valahogy olybá tűnik nekem egy egy oldal amit beterítenek, mint egy gyárudvar amin felrobbantottak valami nem kellő épületet.

    Minden csupa sitt és törmelék. Meg shit hehehe

  • Gerti Hollósy

    Alma, semmi gond,beszelgetünk…

    Ha a januári irasomat olvasod, en is azt irtam, hogy távoznia kellett…

    A megosztót nem úgy értettem szó szerint, hogy ketté osztotta az akkori balodalt, hanem a személyiségére gondoltam, olyan típus…

    (Orban nekem sose volt szimpatikus, se korabban, se most, vitkozni nem vitatkoztam, mert évekig olyanok közt dolgoztam, akik már ifjoncként imádták, viszont volt egy idős barátnőm, akinek a testvere tanitotta, ő mondta, hogy agressziv, balhes diák volt)

  • talalom
    2018 március 18
    10:26 de.

    „.. Nem Orbán és Gyurcsány között kell választani, hanem egy beszari, bezárkózó vicsorgás és egy erős, nyitott, európai magyarság között.”

    Ez a lényeg, minden más csak habverés! Ezt kellene hatalmas vastag betűkkel beírni minden jószándékú ember agyába aki a választáson részt kíván venni, hogy egyetlen pillanatra sem felejtsék, mi tét!

  • Geyza
    2018 március 18
    5:37 du.

    Hát írjál te valami normálisat, vagy az már nem megy?

    Az szinte biztos, hogy aki a vitaindító cikket írta, nagyon rózsaszínben látja a világot, és mintha semmit nem tudna arról, hogy a magyarok hány politikai rendszeren mentek át csak az elmúlt száz évben is!
    Az nyilván nem nagy tévedés, ha azt írom, hogy a magyarok többségének fontos a politikus személye, mert inkább azzal azonosulnak a politikai eszmeáramlatok helyett. Szikszainak abban igaza van, hogy a migrációtól is sokan félnek. De kérdés, hogy Orbán személye nélkül is ilyen sikeres lenne a propaganda?

  • hazai lámpa
    2018 március 18
    6:14 du.

    Még az előzőhöz.

    Nem csak a politikusok személye fontos, hanem az is, ha vezér szerepet ígérnek.

    Erre szintén több példát látunk az európai történelemből, és általában ott népszerű a vezér-eszme, ahol káosz uralkodott az országban (pl. a pártharcok miatt). Nos, ez a magyar történelemben sajnos nem ismeretlen, talán ezzel is magyarázható, hogy a magyar embereknek fontosabb a biztonság és megélhetés, mint pl. a politikai szabadságjogok.

  • Hazzaydozudóssy:
    Nekem nem szükséges írnom ” valami normálllisssat” , mert itt vagy TE aranyom.
    Meg SZaR* kollega DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
    Írtok ti eleget, még csak az hiányozna hogy én is ragozzam hosszasan a semmit.

  • Hámámeg megenn magával társalog.
    No nem baj.
    Ha egyszer ezt írja neki elő orvosa, gyógyszerésze…

  • Geyza
    2018 március 18
    6:53 du.

    „csak az hiányozna hogy én is ragozzam hosszasan a semmit.”

    Én is ezt mondanám, ha nem tudnék írni.

  • hazai lámpa
    2018 március 18
    7:05 du.

    TE tudsz írni.
    Vaskos hazugságokat.
    TE már úgy hazudozol, hogy észre sem veszed.
    Rólam pl.azt terjeszted hogy „nonstop pártpropagandát”lökök.

    Persze megértelek.
    TE magad a saját tevékenységedet próbálod így álcázni hogy igyekszel másra tolni a trutymót.

    Szerinted, aki nem hajlandó elfogadni a szar Horthysta elméleteidet, az csakis valamiféle „pártpropagandista”lehet.

    Aranyoskám úgytűnik, TE már biológialilag alkalmatlanná váltál az igazmondásra.

  • hazai lampa
    ne mondja el senkinek de karpataljarol mar 41-ben megkezdodtek a deportalasok, es azok joreszet szinten a megszallo mafgyarok kovettek el! ugyhogy kar firtatnia azt a 42-es evet

  • szikszai
    arrol a „masodik” temùplomrol pofazik amit romaiak tartottak megszallva az antonia erodbol??
    annak koze nincsen a talmudi eloirasokhoz, ugyanis a talmudot meg a babylon-i fogsag alatt irtak

  • szikszeai
    a magyarnyelvu belinkelt hulyeseget dugd fel ahova en gondolom!!
    az csak engem igazol!
    „szeresd felebaratod mint tenmagad”-
    ennek nincs heber megfeleloje ez csak egy kereszteny kitalacio! az eredeti igy hangzik,;- „lo tesha” korulbelul annyuit tesz ki „szeresd ki ugyanolyan mint te magad” -vagyis szeresd azt aki ugynolyan zsido mint te magad! szo nincsen benne mindenki masrol!!!!!
    a devarim-ban meg meg se fordul a szo „nesharim”!!
    a gyengebbek kedveert „nesharim” = idegenek!!

  • hazai lámpa,

    „Nyilván sajnos a tényeken nem változtat, de még annyit írnék barlevhez, hogy 1942-es évszámról ír. Ez szinte teljesen kizárt dolog, mármint az, hogy abban az évben történhettek a leírt tragédiák.”

    Ez lehetseges lenne, ha zsido lenne. A tortenet szerint Ungvaron szuletett (gondolom lakott is), onnan elvihettek 42-ben.

    „Bödőcs csak kifigurázza a politikai szlogeneket, ez csak nem baj? A baloldalt csak azért nem parodizálja, mert a paralimpikonokat se illik gúny tárgyává tenni.”

    Nem az a baj, hogy mit mond, hanem az ahogy mondja. Semmit nem ertek, es akkor meg van zenei alafestes is…

  • hazai lámpa,

    „Szikszainak abban igaza van, hogy a migrációtól is sokan félnek. De kérdés, hogy Orbán személye nélkül is ilyen sikeres lenne a propaganda?”

    Vagy inkabb az, hogy hidzsra (migracio) nelkul lenne-e az Orbannak eselye? Anelkul valoszinu a Jobbik nyerne.

  • bar-lev

    Isten az embert a maga képére teremtette. Ádám és Éva mindenkinek és nem csak a zsidóknak az ősapja és ősanyja.

    A vízözön után Isten szövetséget kötött a világgal (szivárvány a jele) és többek közt ezt mondta:

    „A benneteket éltető vért pedig számon kérem. Minden élőlénytől számon kérem azt, az embertől is. Számon kérem az ember életét: egyik embertől a másikét. Aki ember vérét ontja, annak vérét ember ontja. Mert Isten a maga képmására alkotta az embert…” MÓZ. I. könyve, 9/5-6

    Tehát, Noe idejében nem volt még zsidó, csak ember. Minden népnek az ősatyja Noé volt. A legenda szerint a magyarok ősatyja Noé dédunokája – Nimród volt.

    http://abibliamindenkie.hu/uj/GEN/9/

  • Szikszai
    2018 március 18
    10:48 du.

    A Bödőcs-videó feliratozva van, legalábbis az én gépemen.

    Látszik, hogy nem éltek Magyarországon. 2014-ben állították fel a német megszállás emlékművét, azóta mindenki tudja, hogy 1944. március után kezdődtek a deportálások. A legvérmesebb Eleven-emlékmű tag se mond mást, a vita inkább azon van, hogy a magyarok segítették vagy akadályozták a deportálást?
    Az alaptörvény szerint (2010) hazánk elvesztette önrendelkezését a megszállás során.

    1941-ben történt egy deportálás Kárpátaljáról Kamenyec-Podolszkijra, vagyis Kőrösmezőre (akik nem tudták igazolni a magyar állampolgárságukat). A deportáltakat utóbb kivégezték a német nácik, ez volt a világháború első „ötszámjegyű” tömeggyilkossága. Ez az orosz fronton történt, nem a táborokban. Nem mintha ez változtatna a tragédia tényén.

  • Geyza
    2018 március 18
    7:48 du.

    Már bocs, de Chris állította rólad a Svédországban csak a baj van … c. topikban, hogy NEM tolsz „non-stop pártpropagandát”.

    Azt ő se mondta, hogy nem fröcsög belőled a gyűlölet. Lehet, hogy nincs konkrét pártod, mert te már azokat is gyűlölöd. Egyébként te vagy a fidesz legjobb reklámarca! Mert ha valaki rádnéz, elmegy a kedve attól, hogy a ballibekre szavazzon.
    Lehet, hogy nem vagy most egy pártnak se a szimpatizánsa, de ez a lényegen nem változtat.

  • Szekercés Balázs

    bar-lev
    2018 március 18
    8:28 du.
    Levyke, kizárt dolog, hogy te ennyire ritka hülye zsidó lennél, ha itt nyilvánosan pont a Torával bizonyítgatod, amit állandóan a legjobban tagadnak a valódi zsidók, történetesen azt, hogy ők rasszista kirekesztők volnának! Te vagy nagyon hülye vagy, vagy csak egy levéltári adatokkal és héber nyelvtudással bűvészkedő, antiszemitizmust gerjesztő goj provokátor vagy! Egyre jobban bizonyítod az utóbbi megálapításomat! Több árulkodó nyálkacsíkot hagysz magad után mint egy meztelen csiga!!! De a legviccesebb az a bolondériádban, hogy parázna módon mocskos pofával goyimozol és ha ráharapnak a gyanutlan delikvensek, akkor a neked visszapofázókat agresszívan követeled kitoloncolni a honlapodból! Kérdés, hogy miért tűrik meg itt ezt az antiszociális viselkedést, a kitiltás miatti antiszemita megbélyegzéstől való félelemtől vagy mert szórakoztató az idiótizmusod?

  • jani
    2018 március 19
    6:04 de.

    Ezt speciel naon rosszul tudod.
    A magyarok 30 000 évvel ezelőtt érkeztek a Földre, a Szíriusz BOLYGÓRÓL , lila Bocskay kabátban. Vagy zöldben.Mindegy.
    Aztán kb. 20 000 évvel ezelőtt még gyöttek onnan magyarok, barna Bocskay kabátban. Vagy zöldben. Mindegy.
    Ez utóbbiak az előbbieknek a szolgái lettek.

    Ez a helyes elmélete a magyarok eredetének.

  • hazai lámpa
    2018 március 19
    7:55 de.

    Ebből az jön le nekem hogy Hazzaiudóssy úgy szerez magának férfit is hogy a hülye dumájával jól lefárassza őket.
    Aztán inkább „olybá” tesznek neki,csak hagyja már őket békében.

  • Hazai kedves szófordulata: ez a lényegen nem változtat. Szóval a tényeknek nincs befolyásuk a lényegre. Magyarország elvesztette önrendelkezési jogát a német megszállással. Miért, hiszen Magyarország önálló kül-, bel-, pénz- stb. politikával, ehhez önálló magyar kormánnyal,sőt, önálló MAGYAR (vagy már ő se magyar) kormányzóval, hadúrral, hadsereggel rendelkezett. Ja, hát 2010-ben egy brosúrában – amit alkotmánynak ugyan nincs arcuk nevezni, de valami izének, no, alaptörvénynek hínak – leírta valami okos, és majdnem 300 db magyar ember meg megszavazta. Hát akkor az már tény, ugye?

  • Szekercés Balázs
    2018 március 19
    8:05 de.

    TE ilyen hitszónók-féle vagy itten?
    Jiddisch vallási szakértő?

  • hazai lámpa
    2018 március 19
    7:48 de.

    Minden világos.
    Horthy Miklós ÁRTATLAN a TÖMEGES DEPORTÁLÁSOKBAN
    (persze csak Hazai szerint)
    Vagyis hazudik a horthysta dumagép.
    A TÖMEGES DEPORTÁLÁS (1944-től)csak egyik fejezete a horthysta tömeggyilkosságoknak.

    Amint olvasom Hazudóssyt, a Rejtő-féle marhaság jut eszembe:
    „A Kékszakáll teljesen ártatlan.Hiszen mindig megölte előző feleségét, tehát nem ítélheti el a Bíróság többnejűségért.”

    Hazudóssy hazudik, csúsztat és ferdít. Magyaross nagyvonalúsággal ELFELEJTI Horthynak a TÖMEGES deportálások előtti elpusztított pár tízezer magyarembert.
    Hiszen a kamanyecieket a németek ölték meg.
    A MUSZ-osokról meg az itt-ott a Csendőrség által agyonlőtt vagy felgyújtott emberek tízezreiről kussol.

    Még megérhetjük hogy Hazudóssy és tsai megmagyarázzák hogy a TÖMEGESEN DEPORTÁLTAK sem terhelik a mogyorik lelkiismeretét, hiszen azokat is a németek semmisítették meg.
    http://www.degob.hu/index.php?showarticle=31

    Ebben az egészben csak az az undorító hogy hiába magyarázzuk meg neki hogy az nem úgy volt.
    Iratok, feljegyzések tanúskodnak a történtektől.
    Ezerszer leírjuk, ezeregyedszerre is ugyanazokat a hazugságait mantrázza.

    (Géjza most barátságosan megsimogatja Hazzudóssí kobakját: ” Jó kutya. Ugass csak tovább. Az a dolgod.”)

  • talalom
    2018 március 19
    9:04 de.

    Ebböl is kitűnik hogy a Hazudóssy csak egy FIDESZ troll.
    Igaz, a firkásabbik fajtából.
    Módszere a másik fél lefárasztása addig mig végül feladja és igy ővé marad az utolsó szó.
    Bármi is legyen az.

  • Alma! Úgy tűnik, az átlagos memória tényleg hátrány, ha az ember politikai történéseket néz. Az 1989-es Orbán beszéd engem határozottan azokra a szónoklatokra emlékeztetett, amelyeket Marosán György mondott ’57-’58 táján. (Akkor még gyerek voltam, de később gyakran előkerültek ezek a fordulatok az ötvenhatos események kapcsán.)Engem is majd megettek a barátaim: hogy demá, hátmá milyen bátor! Azóta többször elolvastam – hátha csak a későbbiek miatt emlékszem rosszul? Hátha tényleg nagy rétori teljesítmény volt? De nem. Azokban a napokban bármelyik mszmp-s megyei titkár mondhatta volna – ne feledjétek, pár héttel voltunk túl a nagy, falurombolás elleni tüntetésen -, akinek nem érkezett le időben a központi ukáz. Nincs a fogalmazványnak feszültsége, íve, ami valamilyen mondandóra mutatna. sima toporzékolás, mert nem engedik elvenni a szomszéd gyerek homokozólapátját.

  • kedves talalom, mi tagadás, nekem elég rossz a memóriám, és az is inkább vizuális. Amikor „iskolai ünnepélyt” mond valaki, nekem a suliudvar és a tűző napon izzadás jut eszembe. Ilyesmi pedig egyetlen politikai ünnepen sem lehetett, meteorológiai okokból. Április 4 korai, november 7 késői. Május 1-én nem voltak ünnepélyek, augusztus 20. nyári szünet. Maradtak az évnyitók és az évzárók. Ennyi.
    A fórumtzársak túl sokat képzelnek rólam, és persze sajátmagukról. 😀

  • talalom
    2018 március 19
    9:04 de.

    Vak tyúk is talál szemet, na hát ez nem rád vonatkozik …

    Kicsit se zavarjon te erkölcsi fenség, hogy 7.48-as kommentemben Szikszainak vázoltam röviden a hazai eseményeket 2010 óta. Ha valamit nem írtam helyesen, akkor ki lehet javítani (alaptörvény, majd a náci megszállás emlékműve, Eleven emlékmű sorrendben).

  • hazai lámpa
    2018 március 18
    3:27 du.
    Hollósy Gerti
    2018 március 18
    10:25 de.

    (csak részlet H.G)

    „A szocializmusban az emberek megszokták, hogy majd a Párt megold mindent, te is leírtad sokszor, hogy milyen apolitikus voltál sokáig. Ezt nem én találtam ki, hanem te írtad le! Persze, ez sok elemből tevődik össze, ahogy mondod. De mikor már tömegesen jellemző magyar emberekre, és főleg annál a korosztálynál, aki harmincéves vagy idősebb volt a rendszerváltáskor, akkor az szerinted véletlen?
    Ez nem az emberek szégyene, hanem annak a rendszernek a következménye.”

    Igen, apolitikus voltam, mert nagyon sok minden szép és érdekes dolog van még a politikán kívül. Akkor nem érdekelt a politika. Van, akit érdekel, van akit nem, de nem kötelező, ezért nem gondolom, hogy bármilyen ember vagy korszak, vagy párt szégyene lenne, ha valaki nem politizál, vagy hogy hogyan hat rá a politika, ha polizizál. Te fiatalon politizálsz, de miért nem vagy képes, ettől függetlenül elhinni, hogy rám nem hatott semmilyen politia akkor, se úttörő, se később más? Nem volt az életem és az érdeklődésem része. Lehet, hogy másnak igen. Had tudjam már én, hogy engem mi érdekelt és mi hatott rám. 🙂

    A kétezres évek elején, ötvenen túl a jelenlegi férjem mellett kezdtem csak közélettel foglalkozni és 2009-től írtam egy blogon egyéb mellett, közéleti írásokat.

    ez pedig ugyanazon témáról egy ismert írótól

    http://nepszava.hu/cikk/1155495-kalandpark—1958

  • Geyza
    2018 március 19
    9:24 de.

    Nekem meg az a Rejtő-idézet jut rólad eszembe, hogy „egyszerűen megveszett bakterológiai értelemben”.

    Egy szót sem írtam Horthyról, viszont az eseményeket úgy írtam le, hogy aki nem teljesen hülye, az tudja értelmezni a felelősség kérdését is.

  • Almási Alma
    2018 március 19
    10:16 de.

    Ha az aulában volt az ünnepség, akkor a levegőtlenség miatt elájulhatott egy-két gyerek.

    De mindegy, mert a lényeg az, hogy az ünnepségnek tudod-e a célját, és egyetértesz-e vele? Urambocsá’ a tanárok és diákok közösen dolgozzák-e ki az alapelveket?
    Mint mondtam, a március 15-ből is lehet unalmas szónoklatokat csinálni, csak ez nem fér bele a kerek fejedbe.

  • szekerces testver, kitartas…!!
    mirol pofazik megint maga szellemi hontalan??
    a naci itt maga………ezt az orokos zsidozasaival ki is jelentette minden nap nyilvanosan!!
    persze az igazi naciknak mindig fajdalmas pont ha rajuk olvassak,;-ezert is nyilvanvalo hogy maga egy nyuves nacifereg!!
    az antiszemita is maga itt eppugy mint a tudalekoskodo yehovista haverja a szikszai es a bendeguz79!!
    a tudalekoskodo szovegeik az „ortorony” c yehovista szennybol ollozottak!! egy ocska szekta!!
    ajanlom fejezze be surgosen a zsidozast es buzditsa erre feleszu haverjait is!!

  • hazai lampa
    rosszul tudja mint annyiszor mar…..
    ajanlom olvassa figyelmesen Schklachta Margit irgalmas rendi apaca levelezeset Horthy-ne onagysagaval 1941-bol!!!
    mar ott szzo van a karpataljai zsidosag deportaciojarol es gettozasarol 41-42-ben!!!!
    de majd maga tudja jobban mint en magam 41 oktobereben a Munkacsi gettoban!!!
    erdekes az igyekezetuk mindent jobban tudni………..de en magukat nem lattam se a gettoban, se az allomason a waggonoknal, de meg auschwitz-ban sem!!!
    akkor meg mirol pofazik itt maga????

  • Jani,

    Hatarozottan tetszik ez az uj forditas.
    De ha mar megjelent, hadd idezzek belole valamit:

    „De ne egyétek a húst az éltető vérrel együtt! 3Móz 7,26-27 ; 17,12 ; 19,26 ; 5Móz 12,23 ; 15,23 ; 1Sám 14,33 ; ApCsel 15,20.29 5”

    Azok kedveert, akik meg nem lattak Bibliat: A szamok es roviditesek a szoveg utan referenciak, hogy hol mashol talalja meg valaki ugyanezt, vagy hasonlot a Bibliaban.
    Nekem az utolso tetszik, a Cselekedetek 15:20. Tehat egyertelmuen eloirja a keresztenyeknek is a ver fogyasztasanak tilalmat.
    Ugyanakkor Nemetorszagban es Magyarorszagon is nagy divat volt evszazadokon at a ver ilyen vagy olyan formaban valo fogyasztasa. Ezt mivel magyaraztak, vagy magyarazzak?

  • Szekercés Balázs,

    „Te vagy nagyon hülye vagy, vagy csak egy levéltári adatokkal és héber nyelvtudással bűvészkedő, antiszemitizmust gerjesztő goj provokátor vagy!”

    Mindketto egyszerre. Mert a leveltari adatokat sem tudja rendesen elolvasni. Szerinte a Talmudot az elso galutban irtak, amire abbol kovetkeztethet a degeneralt, hogy az egyik Talmudot Babiloniai Talmudnak hivjak. Mert ugye „Babiloniaban” irtak, ami akkor mar csak mint regio letezett, nem mint orszag. No es joval kesobb tortent.

    A Jeruzsalemi Talmudot az i.sz. 5 . szazadban irtak, a Babiloniai Talmudot az i.sz. 6. szazadban, de utobbihoz meg adtak hozza kb. szaz evig.

    De hat honnan tudhatna ezt egy derek Haszid, aki egesz nap a Talmudot tanulja?

  • Almási Alma,

    „” Amikor “iskolai ünnepélyt” mond valaki, nekem a suliudvar és a tűző napon izzadás jut eszembe. Ilyesmi pedig egyetlen politikai ünnepen sem lehetett, meteorológiai okokból. Április 4 korai, november 7 késői. Május 1-én nem voltak ünnepélyek, augusztus 20. nyári szünet. „”

    Nem tudom honnan szeded a tuzo napot, de ezen kar lovagolni, mert nem ez a lenyeg. Te es nehany buzgo tarsad le akarjatok tagadni, hogy lettek volna iskolai rendezvenyek, aminek soran az osszes diaknak allva kellett hallgatnia az ures locsogasat a hozzad hasonloknak. (Nem fizikai hasonlosagrol van szo.)

    ———-

    Hazai Lampa,

    Ra se rants, en ertettem amit irtal. Ugyan nem ertem miert pont ezt a peldat hoztad fel, mert talan annyit sejthetnel, hogy ezt a temat ugy-ahogy ismerem.

    Csak az egyik videot neztem meg, abban nem volt felirat.

  • hazai lámpa
    2018 március 19
    10:48 de.

    Ha az aulában volt az ünnepség, akkor a levegőtlenség miatt elájulhatott egy-két gyerek.
    _________________________

    Rettentő fontos és izgalmas téma… Csak sajnos a gyerekek nem ájultak el… De hogy mér’ nem, hát aztat nem tudom. Talán nem olvasták a te borzasztóanfontosésérdekes hozzászólásaidat… 😀 😀 😀

  • És ráadásul Szikszai is teljes mellszélességgel kiáll lámpa mellett, az átkosbeli szörnyű iskolai ünnepélyek nemzetféltő kritikai diákszenvedéseinek az ügyében…

  • Szikszai,
    A logikad mukodik. Az eredeti oregur-remelem meg el.
    1} Cfaton lakott.
    2} Jol ismerte a Bibliat-es tudott heberul.
    3} Igazi-vallasos zsido leven-nem irt volna szombaton.
    4} Tudta mit jelent- ואהבת לרעך כמוך-.
    5} Tudta,hogy a Misnat meg a Talmud elott irtak –
    es szo van benne a Szentelyben valo viselkedesrol-
    es torvenyekrol{a Talmudban is.}
    Nincs szandekomban senkit sertegetni-az itt elharapozott-
    kozonseges hangnemben.
    Csak azt kerdezem- miert?

  • Alma! Ezt nem értem, ezt az ájulás hisztit. Soha senki nem ájult el, akár az udvaron, akár a tornateremben volt az ünnepély(prolisuli volt, nem volt aulája). Sőt a fiam első nyolc iskolai évét is végigkísértem, ott sem volt ilyen eset. De lehet, hogy csak nem vettük észre, és hátrahúzták a komcsik az ájultakat, és azonnal, helyben elásták őket???

  • Izraeli, légy kedves világosíts már fel mindannyiunkat barlevet illetően, mert például én is kamunak gondolom a személyiségét, de igazságtalan sem szeretnék lenni.

  • izraeli
    igen elek meg….
    -bendeguz79 egy yehovista terito! ezt kell tudni vele kapcsolatban! nekem ennyi eleg is errol a feregrol aki goy letere kisajatitana a mi Torah-nkat, Mishna-nkat, Zohar-unkat!!
    vitazik velem arrol ki kolke volt „is-m’el”! ma mar koztudott a nemreg feltart okiratbol hogy hagar mar terhesen kerult Avra’m szolgalataba! a gyerek verrszerinti apja „nemrod”……-(ha ugy tetszik gulgamesh.)-
    ——————————————————————————————
    egyre hadd kerjelek meg kedves izraeli baratom!!
    ne irj tobbet olyant hogy „palestinim”!! tudnod kell hogy olyan nep sose letezett es ma se letezik!! mert ha igen valaki irja ide a palastini A,B,C-t, mert minden nepnek kell legyen sajatos nyelve!! ezeknek nincs!!

  • barlev, a palesztin az arab. Ez ilyen egyszeru. Arab az ABC-uk is.-

  • Almási Alma,

    „Rettentő fontos és izgalmas téma… Csak sajnos a gyerekek nem ájultak el… De hogy mér’ nem, hát aztat nem tudom. Talán nem olvasták a te borzasztóanfontosésérdekes hozzászólásaidat… 😀 😀 😀”

    Ugyes!!! A hazugsagot nagykepuskodessel palastolod.

    Mellesleg, en arra is emlexem, hogy az egyik evben egy kislany nalunk kidolt a sorbol. De ti csak tovabbra is istenitsetek azt a tokeletes komejnista rencert, ami mindenkinek marhara jo volt.

  • Izraeli,

    „Nincs szandekomban senkit sertegetni-az itt elharapozott-
    kozonseges hangnemben.
    Csak azt kerdezem- miert?”

    Hat ha valaha tudta, hogy szeretni kell mindenkit, akkor mara mar elfelejtette.

    Hogy miert volt ez a hozonges? Hat, gondoltam beadom neki azt a gyogyszert, amit nekem akar beadni minden alkalommal.
    Elsosorban a nacizast, es a szarmazas megkerdojelezeset. Lathattad, hogy mindjart kiborult tole.
    Most mar csak az a kerdes, hogy emlexik-e meg egy masik tanacsra is a Talmudbol, amit (ha jol remlik) Hillel mondott, miszerint „amit utalsz (nem szeretned hogy veled megtortenjen) ne csinald masnak”? (Valahogy igy.)

    Raadasul nem ertem ot tobb okbol kifolyolag se. (Feltetelezem megint, hogy igazat mond magarol.)
    A Szatmar rebbek es kovetoik a kezdettol fogva anti-cionistak voltak. Nem vagyok benne biztos, de nagyon valoszinu, hogy ennek elsosorban az lehetett az oka, hogy akkoriban a cionistak kb. 90% komcsi volt. Nehezen hinnem, hogy a rabbi tudott, vagy akart volna veluk vegyulni. A szatmariak ma sem kedvelik tulzottan a bolsi zsidokat.
    Ugyanakkor o nem gyoz itt becsokolni az ide irogato bolsiknak (bocsanat; „haladoknak”) legyenek magyarok, vagy zsidok, mindegy. Neki pont azokat kene szidnia olyan „szepen” ahogy engem ocsarol. A magyar „haladotarsak” izraeli megfeleloi Izraelt probaljak tonkretenni Izraelben, ugyanugy.
    O errol nem tud, ahogy a tel-avivi allapotokrol sem?

    Persze elojott itt tobb mas aprosag Tel-Aviv-on kivul is, ami arra utal, hogy hazudik, illetve nem tud, vagy rosszul tud dolgokat, ami kisse meglepo egy Haszidtol.

    Lenyegeben ezert nem ertem, hogy miert intezi a kirohanasait ellenem? Az Izraellel kapcsolatos kerdesekben minden bizonnyal egyetertek vele mindenben.

    Neki lathatoan az az egy baja van velem, hogy neha szolok itt a „haladoknak”, hogy ugyesebben kene hazudniuk. No es ahogy nem szeretnem, hogy Izraelt tonkretegyek a „haladassal”, ugy nem szeretnem azt Magyarorszagon sem. Illetve sehol mashol sem, csak Nyugat-Europanak es Eszak-Amerikanak mar keso.

    Ha nem ertene; a „haladas” = globalizacio, erre kellenek a nyitott hatarok is. A globalista almodozok szeretnenek egy vilagkormanyt, ami a leggazdagabb reteget keszsegesen kiszolgalja.
    No es megint; furcsa, hogy egy Haszid ezt kivanja Izraelnek. Mert ha azt hiszi, hogy Izrael ebbol kimaradhat, erosen teved.

  • Figyelő,

    „a palesztin az arab. Ez ilyen egyszeru. Arab az ABC-uk is.-”

    Egy kicsit tevedsz. Az igaz, hogy akik ma palesztinoknak hivjak magukat arabok, vagy legalabbis oseik „arabozva” lettek (angolul arabised) ami azt jelenti, hogy legyilkoltak a ferfiakat annak idejen es megeroszakoltak az osszes not.

    De a helyzet kicsit komplikaltabb, mert ok azt hazudjak, hogy ok ott molesztinoskodtak mar 30 000 eve, szepen bekeben, joletben, es fejlesztve az emberi tudomanyt, amikoris jottek a gonosz zsidok es kiturtak oket oseik foldjerol. Ehhez hozzateszik, hogy se a zsido, se a kereszteny Biblia nem igaz, soha nem volt zsido Templom, soha nem volt Izrael es Judea.

    Mindezt azert hazudjak ilyen szepen ossze, hogy egyreszt agymossak az incest-ben szuletett idiotaikat, masreszt, hogy casus belli legyen nekik egy ujabb Soah-hoz. Ami ugye nepirtas, es a leginkabb dedelgetett almuk.

    Igy tehat egyaltalan nem mindegy, hogy ki milyen szoval illeti ezt a sivatagi rablobandat. Aki „palesztinozza” oket, az gyakorlatilag hozzajarul egy undorito es veszelyes hazugsag terjesztesehez. A legkevesebb amit egy zsidotol el lehet varni, hogy legalabb o ne propagaljon egy ilyen hazugsagot, es ne akarjon mindenaron ongyilkos lenni … de mint Magyarorszag eseteben is, vannak olyan polgarok Izraelben is, akik tatott szajjal futnak a kielezett kesnek, es meg kulonbnek, erkolcsosebbnek, es magasabb szintunek is erzik magukat kozben a tobbitol.

  • Figyelo
    no gyere ide es mond ezt egy arabnak itt!! aztan ha beveri erte a pofad ne csodalkozzal tulzottan!!
    ok ki kerik maguknak az osszehasonlitast,a beduinok a negevben meginkabb!!
    NINCS olyan nep se genetikailag se mashogy hogy „palastini”!!
    maga a szo a romai-latin „palestra” szobol ered, ami bekeritett megszallt terulet-et jelent!!
    hibas o-gorog es a kesobbi szinten hibas angol forditas eredmenye a mai elnevezes!
    mellesleg egeszen az 1930-as evekig az europai diasporaban elo zsidokat titulaltak ugy palesztinok!!
    a mai izrael akkori-(1930-as evek)- ugyanis csak a megszallo ottoman torokok , beduinok es zsidok eltek!
    de majd te tudod jobban………..megszoktuk mar

  • hazai lampa
    aljasul hazudsz mint mar annyiszor!!!!!
    a kameniec podilskij-i meszarlas 42-ben volt es nem 41-ben, ez az egyik!!
    a masik meg az hogy abba tevolegesen nafgy szerepet vallaltak onkentesen a MAGYAR TABORICSENDOR KERET tagjai is!! ezekrol van foto is!!!
    a magyar allamigazgatas adott at MAGYARORSZAG TERULETEN -(ES NEM KARPATALJAROL)-menedeket kereso 27600 appatrid (hontalan) izraelita vallasu szemelyt, noket,ferfiakat,oregeket,gyerekeket a naciknak anelkul hogy ezt a nemetek csak egyszer kertek is volna!!!!!
    NEM volt semminemu nemet nyomas ez iranyban!!!!!
    ——————————————————————————————
    de ha mar itt tartunk!!
    a magyar megszallok bemutatkoztak 41-ben harom napon at ejjel nappal reszegen rabollva gyilkolva,voros volt a bug vize a ruszinok,romanok,zsidok kiontott veretol!!! lattam a sajat szememmel!!!
    ——————————————————————————————
    aztan az ugyancsak 1942-es Ujvideki tisztogatas gyaszos emleku gaztetttei amiket kizarolag MAGYAR Csendorok, MAGYAR Rendorok es MAGYAR Honvedek kovettek el koztuk nehany MAGYAR Dunai Flotilla Or-rel!!
    az egeszet Horthy parancsara Feketehalmy-Czeydner Ferenc M.Kir.Csendor vezerezredes vezette!!

  • elirtam,;
    javitok,;-
    „feketehalmy-czeydner ferenc m;kir.csendoraltabornagy”-igy helyes…

  • talalom
    2018 március 19
    5:14 du.

    Alma! Ezt nem értem, ezt az ájulás hisztit.
    _________________

    Hát, valamit csak kell mondani azokra a gaz komcsikra, vagy nem? 😀
    Pláne ilyen nehéz politikai helyzetben, választások előtt…

  • Szikszai

    „Cselekedetek 15:20. Tehat egyertelmuen eloirja a keresztenyeknek is a ver fogyasztasanak tilalmat.
    Ugyanakkor Nemetorszagban es Magyarorszagon is nagy divat volt evszazadokon at a ver ilyen vagy olyan formaban valo fogyasztasa. Ezt mivel magyaraztak, vagy magyarazzak?”

    A „kereszténység” elnevezés többféle vallási, felekezeti irányzatot jelent. Bevallom, nincs mindegyikre több rálátásom, mint bárkinek, aki Magyarországon él és ezzel-azzal találkozik vagy utánaolvas. Ha fiatal felnőtt korig itt éltél, szerintem te is tudod, mi a helyzet.

    A katolikusoknál a böjtön kívül nem tudok semmilyen táplálkozással kapcsolatos előírásról. A böjt lehet bizonyos napokra vonatkozó általános vagy húsételekre vonatkozó. Az utóbbi időben néhány felvilágosult pap kiterjesztette a böjtöt a dohányzásra, az alkohol fogyasztásra és a családi, stb. veszekedésekre is.

    A fundamentalista Jehova Tanúi viszont oly mértékben betartják a vér fogyasztásénak tilalmát, hogy nem vesznek be vérből készült gyógyszereket és tilos náluk a vérátömlesztés is.
    Ugyanezt el tudom képzelni más fundamentalista felekezetnél is.

    Az Ap.csel. 15/20 -ban szerintem az apostolok nem előírásként, hanem tanácsként adták a térítést végző tanítványoknak, hogy milyen elvárásaik legyenek a megkeresztelt pogányokkal szemben. Más igehelyeken liberálisabban értelmezik. A stratégia az volt, hogy elsősorban erkölcsi vonatkozásban (Tízparancsolat stb.) nyerjék meg a pogányokat és ne terheljék őket nehezen betartható rítusokkal.

    Az igazság az, hogy a tudomány eddig nem igazolta a vérfogyasztás tilalmának egészségügyi hasznát azon kívül, hogy állítólag a kivéreztetett hús tovább marad tartós.
    Azt viszont igazolta a tudomány, hogy a szintén tiltottnak számító bizonyos tengeri halak, rákok, kagylók tartalmaznak pl. egészségre igen hasznos Omega 3-at. Az északi népeknek és ahol az ember nem jut hozzá növényi eredetű ételhez, az egyetlen C-vitamin forrás a nyers vér és hús.

    A mózesi étkezési előírásokból inkább a szerző személyiségére és előkelő környezetére lehet visszakövetkeztetni. Valóban egy finom, érzékeny lelkű ember lehetett. Olyan, aki megtehette, hogy gusztusa szerint válogathatott, amiben előkelő környezete is befolyásolhatta. Más baja nem lehetett a „tisztátalan állatokkal”. A magyarok vallási előírások nélkül sem fogyasztanak sok mindent (ragadozók, csúszómászók, pókok, rovarok) amit viszont más népek igen. A mózesi vér-fogyasztás tilalmának indoklása mögött pedig az élet alázatos tiszteletét érzem. Ami – szerintem – amolyan együtt-érző gyász pótcselekvés a kényszerűségből elvett életért.

  • Izraeli, annyit még hozzá tennék, hogy volt itt egy másik barlev is, aki kötőjel nélkül írta a nevét, pl. itt hozzászólt:
    http://kanadaihirlap.com/2016/03/04/elmondani-az-elmondhatatlant/

  • Almási Alma
    2018 március 19
    3:19 du.

    „És ráadásul Szikszai is teljes mellszélességgel kiáll lámpa mellett, az átkosbeli szörnyű iskolai ünnepélyek nemzetféltő kritikai diákszenvedéseinek az ügyében…”

    Bárki bárhol elájulhat, de mi köze ennek az iskolai ünnepélyekhez, na pláne az úttörő mozgalomhoz? A fiam bérmálkozásakor kint volt a jó nép a templomkertben, ahol a szülők, hozzátartozók behúzódtak a terebélyes gesztenyefák tövébe, a delikvenseket meg a templomkapuval szembeni szabad placcon sorakoztatták fel – majd viszonylag rövid beszédek, áldások, ilyen olyan atyai útravalók stb – aztán egyszer csak egy kislány szó nélkül eldőlt, a többiek meg kerek szemekkel nézték! Megitatták, vizes ruhával megtörölték, leültették és öt perc múlva már kutya baja sem volt, a szülők meg szabadkoztak, hogy „napérzékeny” de nem gondolták, hogy baj lehet ennyi idő alatt! Nem hiszem azonban, hogy ez általános, vagy olyan gyakori jelenség lenne, hogy erre külön, több hsz.-ben is sopánkodni kéne! Arra viszont jól emlékszem, hogy pár éve egy tiszti avatón (eskütételnek hívják talán?) többen rosszul lettek – nem gyerekek, nem úttörők, nem iskolai ünnepélyen és nem misén – amikor hosszú időn keresztül hallgatták a vezért a tűző napon egyetlen korty folyadék nélkül, és aki természetesen velük szemben fedett pulpitusról hallatta a hangját. Bár jól látta, hogy mi történik az orra előtt, nem különösebben zavartatta magát! A híradás úgy szólt, hogy többen rosszul lettek a tisztjelöltek közül! Akkor most mi van? Miért és pont az iskolai ünnepélyek váltak a rosszullétek céltáblájává? Lehet, hogy az iskolai élet semmi másról nem szólt, mint ájulásokkal tarkított ünnepélyekről, és az úttörők élte is eleve a szívatáson alapult? De kár, hogy ezt csak most tudtam meg..! -:)))

  • bar-lev
    2018 március 20
    4:57 de.

    Nem véletlen hogy a M.Kir.Csendőrséget megbélyegezték mint háborús bűbös szervezetet.
    Az elfogott tagjainak egyénenként kellett bizonyítani ( ha tudták) hogy nem voltak részesei tömeggyilkosságoknak, akármilyen formában.

    A Jobbik MA beemelte a propagandájába a Csendőrség ismételt felállítását.

    Asszem ez mindent elmond róluk.

  • charlie
    2018 március 20
    7:11 de.

    NHC*
    És most ezzel mit akarsz mondani?
    Belépjek ide a nevem kötőjeles alakjával?
    Hová parancsolod azt a k..rva kötőjelet? Elejére? Közepébe?

    *NHC = Neonáci Hitlerista Charli

  • Egyszer már „lejátszottam” az úttörőkkel kapcsolatos vitát. A fiam már az új évezredben kezdett tanulni, tehát nem volt úttörő. Az ált. iskolában voltam nála egy-két évnyitón, évzárón. Pont úgy zajlott, mint annak idején, az én időmben. Semmivel nem kellett kevesebbet állni. Sőt, a lelkesítő mozgalmi dalok, a dobpergés és az úttörő egyenruha nélkül sivárabb volt az ünnepély.

  • Most tobbeknek probalok valaszolni,bar igy nehezebb-
    nehany alapveto temaban-amit neha osszekevernek-

    1} Hillel {i.e 2-ik szazad} o alapitotta es vezette
    az Erec Jiszrael-i iskolat {Beit Hillel} es 40 evig
    tanitott.Kesobb a Szanhedrin elen allt { 70 tagu-
    a legmagasabb szellemi es vallasi vezeto testulet}.
    Ismertek vitai Samaj -jal, aki a torvenyt-mindeg
    betu szerint ertelmezte-mig Hillel-figyelembe vette-
    az- emberit.
    Neki tulajdonitjak a mondast- ” Amit nem kivansz magadnak-
    ne tedd masnak”.
    2} Rabi Akiva-i.sz 1-2 szazad- a Bar-Kochba
    {i.sz 132-135 Roma elleni nepi felkeles szellemi
    vezetoje volt.
    40 eves koraig-irastudatlan pasztor volt-a gazdag
    Kalba Szavua birtokan.
    Addig, amig-az ur lanya-megszerette-es felesege lett.
    Elhagytak az urasag hazat-es Akiva-felesege buzditasara
    tanulni kezdett-amit egy eleten at-folytatott.
    Tanult es tanitott.
    Egy idegen megkerte ot,hogy hatarozza meg a Tora
    lenyeget {amig „egy labon all”}.
    Ez volt-Akiva valasza:
    „Szeresd felebaratodat”-mint onmagadat”.
    A Bar-Kochba felkeles leverese utan- mas zsido hazafiakkal-
    kivegeztek.
    3} Es itt jovunk- Palesztinahoz- es a „palesztinok”hoz.
    Hadrianus csaszar a felkeles leverese utan-Provincia
    Judeat – buntetesul a zsido nep osi ellensegerol-
    a filiszteusokrol {Egei-Tenger-i-nem arab nep-
    lasd a Bibliaban- Goliat,Delila,stb}-nevezte el.
    A szo jelentese heberul-„plistim”-betolakodok.

    4} A Biblia tiltja a ver -minden ver-eveset-
    „mert a ver a lelek”.
    Peszah kozeledtevel-eszembe jut,hogy ilyenkor
    langoltak fel a hazug vervadak- melyekkel
    mar evszazadok ota gyanusitjak a zsido nepet.

    5} Bendeguz-{ezt egy Karaitanak is illik tudni}
    a Teremto neve- 4 betu -Jud-He{nem chet}-Vav-He
    ami a Heber- Volt-Van-Lesz-roviditese.
    Ilyen egyszeru-es nagyszeru.

    6} Izrael teruleten eltek zsidok minden korban-
    ha nem is nagy szamban. Mivel ez a terulet
    mindeg a nagyhatalmak „jatszotere” volt-
    a zsido allamisag megszunt.
    Az okorban-tudott teny,hogy a legyozott nepek
    „buntetese” a szetszoratas {galut} es mas nepek
    betelepitese volt. {Neha-meg ma is „hasznaljak”
    a modern nagyhatalmak}.
    A zsidok magukkal vittek a Bibliaban- Izrael
    terkepet {hasonlisatok ossze a Bibliai neveket
    a mai terkeppel},a nep torvenyeit,tortenelmet,
    es nyelvet}.

    Bocs, mar sokat beszeltem,de tisztazni akartam
    nehany fogalmat.

  • A magyar csendorseg videken mukodott anno, a rendorseg helyett.
    A csendor szervezt os, videken mukodo rendorseg volt. A naci idokben, a videki zsidosag vagonizalasa volt parancsban kiadva . Azok hasonloan mukodtek, mint minden szrvezet . A hatalom parancs volt, es akkor ezt kellett vegrehajatniuk.\

  • bar-lev
    2018 március 19
    12:41 du.

    Pofája a lónak van meg tudod kinek …

    Én elhiszem, hogy 1941-ben vagy 1944-ben deportálták a családodat.
    De 1942-43-ban nem hiszem, hogy volt deportálás. Mert akkor 2014-ben az összes hírújság ezzel lett volna tele, a német megszállási emlékmű kapcsán. A legvérmesebb Eleven emlékmű-aktivisták se állítottak hasonlót.

    De ismétlem, ez a megtörtént tragédia tényén semmit nem változtat.

  • alalom
    2018 március 19
    5:14 du.

    „Alma! Ezt nem értem, ezt az ájulás hisztit.”
    Tényleg nem? Pedig ti kezdtetek el ezen hisztizni, mikor az alaptéma a szocialista iskolai ünnepségek lett volna, és annak hatása a magyar lakosságra!

    De majd ha a fidesz bevezeti a hatodik napi tesiórát, akkor lesz ám itt nagy hiszti, a szoci nyugdíjas tüntetők önkívületig sikoltozása miközben földhöz verik magukat a hisztitől. De hogy miért, azt itt két értelmes összetett mondatban nem tudta elmondani a három örega … néni, mint Alma, Besancon, talalom!

    Én csak nevetek rajtatok, bár ez inkább sírni való.
    Abbéli igyekezetben, hogy a saját fiatalságotok idején lévő rendszert védjétek, a fidesznek adtok muníciót!

  • Besancon
    2018 március 20
    7:43 de.

    „hosszú időn keresztül hallgatták a vezért a tűző napon egyetlen korty folyadék nélkül, és aki természetesen velük szemben fedett pulpitusról hallatta a hangját. Bár jól látta, hogy mi történik az orra előtt, nem különösebben zavartatta magát! A híradás úgy szólt, hogy többen rosszul lettek a tisztjelöltek közül! Akkor most mi van?”

    Tisztelt asszonyom! Talán a pulpituson szónokló vezér fiatalabb korában sok pulpituson szónokló vezért hallgatott a tűző napon. Erre az egyszerű magyarázatra még nem gondolt? (Választ nem várok, mert maga megválogatja, hogy kivel beszél. Ezt is a szocializmusban tanulta?)

  • jani
    2018 március 20
    10:21 de.

    „a lelkesítő mozgalmi dalok, a dobpergés és az úttörő egyenruha nélkül sivárabb volt az ünnepély.”
    Mint föntebb írtam, még egy nemzeti ünnepből is lehet unalmas letudnivaló kötelezőt csinálni.
    De azért, ha van kötődés az ünnephez, akkor lehet izgalmasan, érdekesen előadni. Évzárót, évnyitót se muszáj hótt unalomba fullasztani.

    Én érdeklődve olvasnám, hogy az úttörő idején valaki részt vett érdekes, izgalmas, tartalmas ünnepen. Csakhogy a beszámolók általában az ellenkezőjéről szólnak. Illetve a szovjet ünnepek ma már nem kötelezőek!
    Nekem egyébként tesiórán ájult el az osztálytársam, mikor a sorakozást tanultuk. Azért nem rám dőlt, mert éppen a Jobbra át!-ot gyakoroltuk, olyan tanítónővel, akitől féltünk, mint a tűztől. Az ájulásra Vekerdy Tamás könyvében van egy adat, eddig még senki nem cáfolta.
    Természetesen egy rendezvényen bármikor történhet úgy ájulásos-szédüléses eset, hogy azt a tömeg nagy része észre sem veszi. Általában elvezetik az illetőt, leültetik, vizet adnak neki.

  • bar-lev
    2018 március 20
    4:57 de.

    Nem szoktam hazudni. „1941. augusztus 27−28-án a Szovjetunió német megszállás alatt lévő nyugati részén, a mai Ukrajnához tartozó Kamjanec-Pogyilszkij (akkori hivatalos nevén Kamenyec-Podolszkij) közelében” történt (wikipédia).

    Éppen most olvasom Cseres Tibor Hideg napok-Vérbosszú Bácskában regény + dokumentumkötetét.
    Az újvidéki vérengzést (Hideg napok) az állami szervek vezetőinek tudta nélkül hajtotta végre néhány katonatiszt. Viszont a szerbek 2013-ig nem néztek szembe a délvidéki vérengzéssel, ahol legkevesebb húszezer magyart mészároltak le a kommunista partizánok (erről szól a kötet Vérbosszú Bácskában része).

  • hazai lámpa
    2018 március 20
    11:41 de.

    Igen???
    Pillanatnyilag olybá tűnik
    te hisztizek ezen a lerágott csonton hetek óta.

    Beteg vagy? Operáltassad meg magadat.

  • …te hisztizel…

  • izraeli
    ez a Rabbi Akiva-i mondas „szeresd felebaratod mint onmagad”- viszont a Rabbi Akiva koraban elo zsidokra vonatkozott csak es kizarolag!
    a 10 beszedben is igy allt!!!-(azert irom hogy „tiz beszed” mert nem csak 10 parancsolat van hanem 367)-
    ne feledjuk hogy az UR szovetsegre lepett Moshe rabbenu nepevel -(pontosan fogalmazva;-„az izrael hazanak fiaival”)-a har Horeb-en es kijelentette -(kol ‘H..)- hogy egy zsido felebaratja csak es kizarolag egy masik zsido lehet es ez a neshama yehudi miattt van igy! ez kot minket egyuve egy szemellye!
    mi zsidok kepezzuk az emberiseg tortenelmenek valaha elt legnagyobb csaladjat!!minden zsido -(akik mar nem elnek, akik ma elnek,es azok is akik meg nem szulettek meg,;-zohar szerint)-testver es nover, mert a Torah vilagosan irta,;;-„anahnu yehudim kulanu v’yeledim v’avra’m avinu b’sarai immenu”-

  • mindenkinek!!!
    e ugyanaz a barlev vagyok aki korabban nem kotojellel irta a nevet! tetszik vagy sem!
    igy kotojellel kihangsulyozom a „LEV” nevet ami a Levi torzsebol ered.
    buszke vagyok erre a nevre nagyon…..

  • izraeli
    salom braha liber haver!
    nem egeszen igy van,;- Yud-He-Vav-He -(kiejtese ,;;-„ehje ahje ehje”=vagyok aki van)-az UR csupan egyik neve!!!
    a zohar kozli hogy kezdetbe vala a yud es a he!! a „vav” csak kesobb a vilag termtessekor kovetkerzett!!
    a masodik „he” csak azutan hogy „bereshit bara EL…. h’Adon”=alkota az UR embert!
    mert nem teremtes a valodi jelentes hanem alkotas!nem egeszen ugyanaz!!
    kesobb olvashatjuk is,;-„bereshit bara EL… h’Hava” =alkota az UR a Nostenyt!-(es NEM a NOT)-
    igazzan nem akarlak ezzel piszkalni de mi yehudim legyunk e tyeren pontosak!!
    todah raba gdola adoni….

  • a legelso sor a „bereshit”-bol igy kezdodik ,;
    „bereshit bara EL… h’asamayim v’et h’aretz…”
    itt is az alkotasrol ir a Torah, vagyis az UR alkotta az egeket es a foldet, es nem teremtette!
    a YUD es a HE oly erovel birt hogy ezt megtehette az UR!
    a VAV pontot tett az alkotasra az altal hogy megalkotta embert!
    a HE befejezte az egesz procedurat azzal hogy megalkotta nosteny-t
    ezzel beteljesedett az UR onnonmaga is!
    mindez a zohar szerint termeszetessen

  • hazai lámpa
    2018 március 20
    11:58 de.

    Azt te csak hiszed.
    Már észre sem veszed.
    Annyira rászoktál.
    Dehát ide nem olyan félhülyék járnak
    mint a FIDESZ választási gyűléseire.

    Miért erölködsz?

  • jani,

    „Az Ap.csel. 15/20 -ban szerintem az apostolok nem előírásként, hanem tanácsként adták a térítést végző tanítványoknak…”

    Ez konnyen lehetseges.

    „Az igazság az, hogy a tudomány eddig nem igazolta a vérfogyasztás tilalmának egészségügyi hasznát azon kívül, hogy állítólag a kivéreztetett hús tovább marad tartós.”

    A ver fogyasztasa agresszivva teszi a fogyasztot, amit meg afrikai torzsek is eszrevettek evszazadokkal ezelott. Mielott elindultak lemeszarolni egy szomszedos torzset hetekig minden nap vert itattak a harcosaikkal.
    De meg az amugy vegetarianus hinduk is a katonaiknak megengedtek a hus fogyasztasat, mert eszrevettek, hogy attol agresszivabb lesz a „dolgozo”.

    „Azt viszont igazolta a tudomány, hogy a szintén tiltottnak számító bizonyos tengeri halak, rákok, kagylók tartalmaznak pl. egészségre igen hasznos Omega 3-at. Az északi népeknek és ahol az ember nem jut hozzá növényi eredetű ételhez, az egyetlen C-vitamin forrás a nyers vér és hús.”

    Ez igaz, de a Torah sehol sem allitja, hogy a „tiszta” hus egeszsegesebb lenne, mint a „tisztatalan”. Nem egeszsegugyi meggondolasokbol lett eloirva.

    „A mózesi étkezési előírásokból inkább a szerző személyiségére és előkelő környezetére lehet visszakövetkeztetni. Valóban egy finom, érzékeny lelkű ember lehetett. Olyan, aki megtehette, hogy gusztusa szerint válogathatott, amiben előkelő környezete is befolyásolhatta.”

    Ebben lehet valami. Foleg, hogy szereny elmeletem szerint az Exodus-ban van valami, csak nem olyan meretekben, ahogy azt a Torah irja.
    Szerintem, amikor a felso-egyiptomi farao ujraegyesitette Egyiptomot, az also-egyiptomi uralkodo osztaly tehetosebb tagjai, koztuk a papsag is gyorsan leleceltek, magukkal hordva annyi kincset, amennyit elbirtak. Ezek is semitak voltak. Mivel ok kesobb erkeztek Kanaanba, ok mar nem jutottak foldhoz, viszont lehettek talan annyian, hogy kirabolni nem lehetett oket, tehat ajanlatos volt oket betelepiteni a tobbi semita koze, es kinevezni oket papokka.
    Ok (a kohenitak) lettek kesobb David kiraly kedvencei is, amig David szamuzte (hazi orizetben tartotta) az eredeti levita papsag vezeret. Ebbol indult el aztan a levita es kohenita papok torzsalkodasa a koncert.
    Ez persze csak elmelet, semmi sem tamasztja ala, sot vannak reszek a Torah-ban, amik ellentmondanak neki. De ez tul hosszu lenne most.

    „A mózesi vér-fogyasztás tilalmának indoklása mögött pedig az élet alázatos tiszteletét érzem. Ami – szerintem – amolyan együtt-érző gyász pótcselekvés a kényszerűségből elvett életért.”

    Ebben is van valami. 🙂

  • Ide vezet a „haladas”.
    Az amerikai „halado” szerint a zsidok okozzak a rossz idojarast:

    https://gellerreport.com/2018/03/dc-democrat-blames-jews-bad-weather.html/

    Hat csak elore magyarorszagi zsidok a „haladas” rogos utjain!

  • izraeli
    arrol hogy miert irtam „sabeszkor”!!!
    van olyan hogy keptelen vagyok ulni a valagaùmon nyugodtan mikor oly egetvero es aljad tortenelem ujra iro hazugsagot olvasok mint amit a „hazailampa” irt be az 1942-43-as karpataljai deporttalasokkal szeemben,amiben odaveszett a teljes csaladom!!
    az aki nem kepes elnezni nekem mint aldozatnak az irast hosszunapkor…………vessen meg ha tetszik, nem erdekel!!
    de en keptelen vagyok kihagyni az azonnali reakciot erre! nem tudok vele varni yom richon-ig!!
    plane olyannal szemben akirol tudom hogy se 40-ben, se 41-ben, se 42-ben, de meg 43-ban sem jart karpataljan, de megis o akarja jobban tudni mit kik es hogyan!!!

  • mar egyszer leirtam ugyan de megismetlem kik es mik voltak a magyarok mar a 40-ess magyar megszallok bevonulasa elott!!!
    1939 marcius 15-en mint mar annyiszor mi zsido fiatalok is kituztuk buszken a kokardat,-ami ott ukrajina-ban nem volt olyan egyertelmu mint az anyaorszagban, ezt jo tudni rola!!
    nos a magyarok leteptek rolunk es megverrtek minket mondvan „egy budoszsido ne hjordjon magyar kokardat”
    -na jott a megszallas, es marcius 15-en ugyanazok a magyarok mint egy evvel korabban most azert vertek meg minket,mert „a rohadtzsidaja miert nem tuz ki kokardat”
    ezek voltak a magyarok karpataljan!! ez a szintiszta igazsag aùmit mùa szeretnenek mùeg nem tortent-te tenni minden erovel!!
    de megtortent!!!

  • bar-lev,
    Nem szandekom vallasi vitat folytatni.
    Ezert folyamodok rendszerint a zsido tortenelemhez,
    es probalom megerteni,miert alakult igy.
    Mindezt a targy szeretete,”apaim nyelve”nek” ismerete,
    es az utmutatas, melyet magammal hoztam:
    „Tanulj egy eleten at!”
    Megis,annyit jegyzek meg,hogy Chava- nem „nostenyt”
    jelent, hanem „Em kol chaj” {minden eloleny anyja}-
    es- tekintve a „bereshit”et – amely az emberiseg
    kezdetet{is} targyalja- ez vilagos.
    Lehet,hogy az emlitett 4 betu- az Ur egyik neve,
    de a legismertebb, es a legjellemzobb- ertelme:
    Volt-Van-Lesz.
    Visszaterve a Bibliahoz,es kesobb- a zsido tortenelemhez-
    nem egyszer toltottek be a zsido nok fontos szerepet-
    1} Miriam- Mozes novere,aki megmentette occset-es kesobb,
    testvereivel egyutt- vezette ki a nepet-buzditva
    oket- a Sirat Hajam {a tenger dala-val}.

    2} Termeszetesen – a 4 anya{Sara,Rivka,Rachel,Lea}

    3} Debora {Dvora}- aki harcba hivta a torzseket-az ellenseg
    ellen.
    4} Slomcion kiralyno, a Hasmoneus Alekszander Janai
    ozvegye.

    Termeszetesen- sokkal tobben voltak-az okortol napjainkig-
    ezek- a „nostenyek”.

  • Jani
    -„a mozesi etkezesi szokasok”
    az nem szokas csupan……….arrol a hala’ha reszletesen beszamol mit igen es mit nem es miert nem

  • Geyza
    2018 március 20
    8:59 de.

    „A Jobbik MA beemelte a propagandájába a Csendőrség ismételt felállítását.”

    Kedves Geyza már megint el kell hogy keserítselek, a románok még ebben is megelőztek bennünket, mert náluk már rég újraszervezték a csendőrséget, annak ellenére, hogy anno elődeik még azt a vasgárdát is lelkesen kiszolgálták, akikhez képest a nyilasok jámbor noviciák voltak!

  • Orsós Elemér
    2018 március 21
    12:27 du.

    Nade kedves Elcsi.
    Hisz jól tuggyuk aztat hogy
    mink nagyívben köpünk a románokra.
    Akkó most mijeza a nagy példaképnek állítási kísérleted?

    Én spec. lesza…om hogy a románok mit csinálnak.

    Apropo csendőrség :egy kérdés te hogyan tudod?
    A román csendőrség is háborús bűnös szervezetnek lett bélyegezve Nürnbergben?
    Me a M.Kir Csndr-ség igen!

    Csak szólok..hogy tudd.

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2018 március 21
    1:36 du.
    Csak szólok..hogy tudd, a románoknak mindig minden megbocsátatik, mert ök tudják a világon a legjobban, hogyan kell sorozatos árulásokból hasznot és vállveregetést kovácsolni! (Már azt is kitárgyaltuk korábban hogyan bántak el hitler parancsa és segítsége nélkül sajátkezüleg a saját zsidóikkal, mégsem baszkurálja senki őket romániai holokauszttal! Mi se tegyük, velük érdemes jóba lenni, mert ha megint összeállnak az Antanttal, akkor Sopronnál lesz az ősi román határ!)

  • Orsós Elemér
    2018 március 21
    4:35 du.

    Utánanéztem előbb mi volt Romániában Antonescu idején.
    Meg sem közelítette azt ami itt folyt.
    És aztán jól kivégezték azokat akik háborús és emberiség elleni cselekményeket hajtottak végre.Antonescut is.

    Valszeg a Román Csendőrség nem exponálta magát oly mértékben hogy háborús bűnös szervezetté kellet volna nyilvánítani.

    Mintahogy pl. Ausztriában is van Határcsendőrség, Kanadában Királyi Lovascsendőrség, stb.

  • Orsóskám hát attól én is tartok hogy azok a szarháziak a Tisza vonalát szeretnék Román-Magyar határnak.

    Ezért ugatom mindig hogy nekünk nem goszpodár Putyin ölében a helyünk, hanem a NATOÖ nevű, jelenleg a Világ leghatalmasabb katonai szövetségében és az EU-ban, amelyik az USA után a második legerősebb gazdasági és politikai társulás.

    Bárki bármi mást mond az vagy hazudik, vagy festi magát.

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2018 március 21
    5:24 du.
    Geyza, rosszul néztél utána, kutakodj tovább, de ha van Romániában élő zsidó származásu rokonod, Tőle is hallhatsz elképesztő dolgokat. Én nejem szatmári és máramaroszigeti zsidó származásu rokonaitól hallottam hiteles bizonyítékot a Regátban történtekről. (Pedig ott nem vendégszerepelhettek magyar csendőrök!)

  • Orsós Elemér
    2018 március 21
    8:09 du.

    Nem nézek utána, biztos úgy van ha mondod.
    De annak is utána kéne nézni, megbélyegezték e a Román Csendőrséget Nürnbergben vagy akárhol.

    Nehari de én erre nem áldoznék energiát.

  • orsoselemer
    az hogy a romanoknal mikor, mi, hogyan tortent MILYEN „FOLMENTEST” kellene hogy adjon a magyaroknak arra amit elkovettek ujvideken, karpataljan, es budapesten a dunaparton??
    az semmire sem ad semmilyen folmentest!!!!
    de jol ismerrjuk ezt a magyar szokast az ujjal mutogatast, terelest,-…………pl,;-.hogy „hiszen a nemeteknel, romanoknal is ugyabbul volt”
    csakhogy AZ NEM MENTSEG SEMMIRE!!!

  • izraeli
    -az UR neverol nem nyitok viotat meg veled se!!
    a h’va szorol se ami pedig az O-heber szovegben szo szerint nosteny-t jelent!!
    nem kene feledni hogy mig a kiuzetes meg nem toprtent a gan eden-bol addig mig h’va meg nem kostoltatta adon-al a tiltott gyumolcsot, addig sem adon=ember, sem h’va=nostenye, nem volt tisztaban onnonmagaval sem,;- Zohar….szerint

  • izraeli
    -„plistim”..
    joval korabbi esetrol is van szo! a har megiddo zsido lakossaga eszlelte eloszor oket es nevezte ugy „philistee”- ami kb,; annyit tesz ki „a nep amelyik a tenger felol jon”!!
    az egyik neves israeli regesz szerint -(university of yirusalaim)- ezek a plistim genetikailag legkozelebb a mai mauritania oslakossagahoz allnak!!

  • bar-lev
    2018 március 21
    6:49 de.

    1942-43-ban nem volt Magyarországról deportálás az állami szervek által, így Kárpátaljáról se.

    További bizonyíték Hitler és Horthy tárgyalása 1943-ban Klassheimben, amin Hitler ezt a szemére veti Horthynak. Azok a holokauszt-túlélő leszármazott történészek is hazudnak szerinted, akik ezt megírták, pl. Karsai Elek? Ő ezt azért írta meg, hogy bizonyítsa, hogy Horthy tudott a zsidók sorsáról.

    Miért kell több bűnt ráfogni a magyarokra, mint amit elkövettek? Ezzel magadat járatod le, és ártasz az áldozatok emlékének, illetve hiteltelenné teszed az írásaidat. De ha nálad ez valami előírás vagy az öregkori szenilitás, akkor én kérek elnézést …

  • Geyza
    2018 március 21
    9:12 du.

    Tessék Gézám, megtettem helyetted. Bár tudom, hogy ha fájdalmas az igazság, akkor te nem nézel vele szembe.

    http://www.holokausztmagyarorszagon.hu/index.php?section=1&type=content&chapter=13_4_1

  • hazai lámpa
    2018 március 22
    10:36 de.

    Mintha én is azt írtam volna hogy a románoknál szintén voltak emberirtások mégha nem oly nagymértékben mint Horthy, a vén tömeggyilkos alatt.El is lettek ítélve a végrehajtók.
    Horthy bezzeg megúszta.Sztálin akaratából.

    De javícsál ki ha mást írtam volna.

  • hazai lámpa
    2018 március 22
    10:29 de.

    Hát persze hogy nem.
    Sőt.Itten olyan jó dolguk volt hogy el sem akartak menni innen.
    Annyira maradni akartak hogy marhavagonokban kellett őklet később kituszkolni innen.

    Meddig véded a védhetetlent?
    ANYIRA unalmas vagy…

  • hazai lámpa,

    „1942-43-ban nem volt Magyarországról deportálás az állami szervek által, így Kárpátaljáról se.”

    En a Soah ukrajnai reszerol nem sokat tudok. Az a keves azonban annyi, hogy az Einsatzgruppen Ukrajnabol nem deportalt, hanem belelotte a zsidokat egy-egy nagy godorbe.
    De lehet, hogy voltak deportaltak is.

    Avagy a Karpataljat is visszacsatoltak Magyarorszaghoz?

  • Orsós Elemér

    bar-lev
    2018 március 22
    6:24 de.
    Egy lófütyikét akartam én felmentést a zsidók elleni bűntettek alol, csak érzékeltettem, hogy miközben mi kiszolgáltatott helyzetünkből adódóan kényszerből követtük el ezeket a bűnöket úgy, hogy itt megsemmissítések nem voltak, aközben a románok 200000 zsidót irtottak ki házon belül a legnagyobb kegyetlenséggel és ők ennek ellenére hősök lettek mi meg általatok hetediziglen kiirtásra és kárpótlásra javasoltak! Nem hallottál te a romániai zsidók országon belüli vasuti szállítgatásáról, majd a tetemek vagonokbóli kilapátolásáról, amihez még hitler parancsa vagy kérése sem kellett, mert a te hős románjaid azt saját élvezetükre, hízelgés gyanánt szívesen végrehajtották? Letagadod vagy szépíted te ezeket a gaztetteket, amiket zsidók tudnak igazolni?

  • orsoselemer
    hazudsz es mosdatsz most is…..
    -„mi kenyszerhejzetbol kiszolgalmtatottan kovettuk el….”
    1938-ban mifele kenyszer alatt alltatok?? mert az elso zsidotorvenyt alairasaval hitelesitettte horthy 1938-ban!!!
    a masodik zsidotorvenyt jo 4 honappal a 2ik vilaghaboru kitorese elott 1939 Majus 06-en leptette hatajba Horthy.
    -(1939 evi IV.ik TC)-
    olyasmit es akkorat hazudj amit te magad is el tudsz hinnni……
    aztan az 1942-es essemenyek ujvidek es kameniec podilskij i meszarlasok??
    azokra SEMMIFELE NEMET KERRES NEM VOLT!!!

  • orsoselemer
    milyen „hos romanjaim” te agyalagyult barom???!!!
    anyade inkabb talan!!
    -en jobban tudom mi zaajlott le illava-n, isai-ban , vagy bessarabia-ban mint te!!
    a vasgarda tenykedeset antonescu leallittatta………….igaz keson amikor mar tobbezernyi zsidot leoltek!!!
    de ugyanugy a szlovak hlinka-garda is tett ilyesmit es oket senki se allitottta le!!
    aztan ott voltak a horvat usztasik is !!
    sokalta tobbet tudok errol a korrol mint hinned te nyomorult szerecsenmosdato!!!
    de a magyarok brutalitasban es kegyetlenkedesekben tultettek magasan mindegyik itt felsoroltakon!!! es erre is vannak bizonyitekok!!

  • hazailampa
    lesz@rom maga mit „igazolgat” itten……………van koztunk egy ORIASI KULOMBSEG!!!! en azt ott eloben at is eltem, igy szem es fultanuja is voltam!!
    maga NEM!!!
    igenis volt deportalas 42-43ban ha nem is olyan nagy mertekben mint 44-ben!! ugyanis akkor 44-ben az anyaorszagi es az erdelyi zsidokat deportaltak!!
    karpataljarol addigra mar nem igen volt kiket deportalni mert addigra deportaltak es kivegeztek oket az Einsatzgruppe/d hoherai, mint Babij Jaar-ban ahol tobb mint 30000 zsid o not gyereket ferfit gyilkoltak le koztuk a csaladom 17 tagjat!!!!
    korabban ket nagynenemet a magyarok oltek le a bug partjan 41-ben!!!
    a maradekot deportaltak velem egyutt!!amikor mi erkeztunk oda auschwitz-ba meg nem volt meg a „judenrampa” birkenauban!! gyalog kellett bemenni odaig auschwitz allomasrol!

  • orsoselemer
    hozzatennem meg azt a tenyt is hogy magyarorszagon mar a 20-as evekben toprtentek zsidok elleni gyilkossagokkal vegzodo atrocitasok, a pronay darutollas kulonitmenyesek altal orgovanyban, es vasmegyeben de a bacska-banat-ban is!!
    ezekert pronay-t ess tarsait horthy hadbiorosag ele is alittatta!!
    errol az esemenyrol maga szegyenlmosen kussol!! megnemtortentte tenne mosdatna

  • Orsós Elemér

    bar-lev
    2018 március 22
    2:16 du.
    Mellébeszélsz, ködösítesz, terelsz! Tehát te is helyesled a románok „hőstetteit”? Mellesleg mutass egy magyar zsidótörvényt, amelyik a FIZIKAI MEGSEMMISÍTÉSRŐL szól és mutass olyan országot ahol a túlreprezentált zsidó gazdasági főlény és lobbi ellen nem hoztak a magyarhoz hasonló korlátozó törvényeket vagy intézkedéseket! Még az USA-ban és Canadában is voltak ilyenek, nem beszélve Euróráról!

  • Geyza
    2018 március 22
    11:24 de.

    Ezt most mire írtad? Mert nem kapcsolódik ahhoz, amit én írtam, de megpukkadnál, ha nem tiéd lenne az utolsó szó …

  • Szikszai
    2018 március 22
    12:53 du.

    Kárpátalja Magyarországhoz tartozott a 2. v.háború idején. A két világháború között Csehszlovákiához tartozott a terület.
    A 2. v.háború után beolvasztották a SZU-ba.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1rp%C3%A1talja_visszafoglal%C3%A1sa

  • Orsós Elemér
    2018 március 22
    1:33 du.

    „miközben mi kiszolgáltatott helyzetünkből adódóan kényszerből követtük el ezeket a bűnöket úgy”

    Most olyat fogok írni, amiért az egyik oldalnak náci, a másik oldalnak meg magyargyűlölő leszek.

    1. Horthy Miklós szelektív antiszemita volt, és mérsékelt zsidópolitikát folytatott (zsidótörvények és kiszorításuk az országból, de nem a németek által).
    2. A kormánypárt szélsőjobboldali része radikális antiszemita volt, és a zsidókérdésben is a radikális megoldást (itt: deportálást) támogatta.

    Ezért volt annyi vita a Hóman-szoborról, mert pl. Hóman Bálint is aláírt annak a képviselői levélnek, hogy a kormányzó rendelje el a deportálást 1942-43-ban. Figyelem!: Ezek a radikális magyarok általában nem hitték el a „végső megoldásról” szóló pletykákat vagy nem törődtek azzal, hogy milyen sors vár a deportáltakra.
    A mai magyar közbeszédben az a tragikus, hogy a szerencsétlen holokauszt-túlélő leszármazottak Horthy ellen hörögnek, mint itt a megzavart fejű Géza. Közben a sajnálatosan radikális csoport, amely irracionális módon működött a német megszállás után az ország életében, semmilyen szerepet nem kap a közbeszédben. Ennek a csoportnak a működését nem lehet másképp magyarázni, mint hogy erkölcstelenek voltak és/vagy megzavarta őket a német világuralom ábrándja. Illetve a pszichotikus szorongás az ún. „zsidó világuralomtól”.
    Erre példa a „három Laci”, a Belügyminisztérium deportációs triója.

  • bar-lev
    2018 március 23
    3:08 de.

    Miért kell mocskolódó stílusban megnyilvánulni?

    Valószínű, hogy sajnos 1942-43-ban is hullottak az emberek a háború viharában, pl. musz, frontcselekmények stb.

    Én annyit állítottam, hogy a magyar állam által nem volt deportálás ebben az időben, mivel ez volt az eredeti kérdés. Mivel ez neked nagyon fájdalmas téma, már minden halálesetet a holokauszt témájához keversz, csak hogy többet rúghass a magyarokon.

  • Hazzay mit mikor mire írtam?

    Nem állíthatok minden irásod mellé közlekedési rendőrt.

    /P Howaerd után szabadon/

  • hazai lámpa
    2018 március 23
    8:08 de.

    Azért kell veletek szemben kissé erősebb „hangot” használni, mert hazudoztok folyamatosan.

    Az ember ezerszer és még egyszer elmondja, alátámassza hogy nem jól tudjátok, mire ugyanúgy hazudoztok tovább.

    Tudom: FIDESZ módszer :
    „Ha egy valótlanságot folyamatosan vég nélkül ismételgetünk valósággá válik”

    És TE ezt műveled itt Hazudóssy , pofátlanul.

  • Orsós Elemér
    2018 március 23
    6:39 de.

    Most TE naív vagy, vagy csak fested magadat ?

  • orsoselemer
    mit helyeslek en te szereencsertlen idiota allat???
    ennyire hulye egyedul nem lehetsz!!!!
    ha nem tudsz olvasni az nem az en hibam te agyalagyult fereg!!!

  • Na jól van térjünk talán vissza a hazai csendőr-kérdésre.
    (Mert a francot sem érdekli pár relativizálón kívül mi van máshol)

    Rájöttem miért erőltetik nácik ezt a „csendőrség-projektet”
    Azért, mert igy akarnák HIVATALOSSÁ tenni a különféle nyilaszászló alatt, féllegálisan vonulgató bandáikat.
    Ráadásul úgy hogy még fegyvert is kapjanak !

    Eszem megáll.
    72 évvel a nyilas-világ elsöprése után ismét a nyilasuralom réme boruljon az országra ?

  • barlev, „hozzatennem meg azt a tenyt is hogy magyarorszagon mar a 20-as evekben tortentek zsidok elleni gyilkossagokkal vegzodo atrocitasok”
    Biztos összeragadtak a lapok a történelemkönyvedben, mindig ugyanott nyílik ki, barlev segítek egy kicsit visszalapozni:
    http://www.origo.hu/tudomany/20180321-puccsszeruen-csuszott-at-a-hatalom-kun-bela-es-a-kommunistak-kezebe.html

  • charlie
    2018 március 23
    9:56 de.

    O R I G O ?????????????????

    Hát kedves feleim az ORIGO ma az egyik leginkább antiszemita bűz-barlangja a FIDESZ-nek.

    Neonáci Hitlerista Charli:
    „mondhatta volna szebben kislovag” …. /Edmond/

  • Méghogy ” puccs-szerűen”

    Az ORIGO hazugság-gyárától nem áll távol még a legdurvább, legundorítóbb történelem-hamisítás sem.

  • „A mai magyar közbeszédben az a tragikus, hogy a szerencsétlen holokauszt-túlélő leszármazottak Horthy ellen hörögnek, mint itt a megzavart fejű Géza.”

    Mert nem fér a fejedbe, kedves Geyza, hogy azért, mert különféle fegyveres bandák pogromokat rendeztek országszerte, azért SZEGÉNY HORTHY ÁLLAMFŐ nem felelős, hiszen ő csak úgy hagyta, szegény… Mit tehetett róla, ilyen gaz szélsőségesek vótak azok a csúnyák…

  • Alma:
    Debezonyám!
    Azt is mondták a derék németek a Hitleráj idején mikor azért csak kiderültek gátlástalan aljasságok, hogy:

    „Biztos Hitler nem tud róla ! Mert ő jó ember, ha tudná nem engedné! Csakhát nagyon elfoglalt szegény…”

  • Nemtom kiafene írta hogy

    “A mai magyar közbeszédben az a tragikus, hogy a szerencsétlen holokauszt-túlélő leszármazottak Horthy ellen hörögnek, mint itt a megzavart fejű Géza.”

    de itt van rá a válaszom 1 perc 56 másodpercnél :
    https://www.youtube.com/watch?v=NCkmLRo7NAI

    Amúgy nem hinném hogy szerencsétlen lennék.
    Vannak nálam sokkal pechesebbek is.
    Akiknek anyja-apja a kéményen keresztül távozott.
    És igy még tervbe sem jöhettek.
    Naa komám,bárki is vagy, az az igazi nagy szerencsétlenség.

  • Orsós Elemér

    bar-lev
    2018 március 23
    9:53 de.
    Csillapodj le, mert agyadra ment a túlcsorduló magyargyűlölet! 😀 Azt akarod, hogy nekem legyen lelkifurdalásom, ha eszeveszett tajtékozásod közben feldobod a bocskorod? 😀

  • charlie testver! kitartas…
    es az hogy 19-ben mi vollt az maris ok nektek a zsidok legyilkolasara 20-21-22-ben??
    ritka undoritoan alljas fereg vagy

  • orsoselemer!kitartas…
    kierdemled te is ezt a titulust!!
    mirol pampogsz te szegeny szerencsetlen szellemi nincstelen??
    egy vodor sz@r is ertelmesebb mint te!!
    orulnel ha megdoglenek tudom……………nincs szerencsed fereg

  • Orsóskám neked van lelked?

    (Háát..mindig van új a Nap alatt..)

  • a pronay fele kulonitmenyesek tomeg gyilkossagokat rendeztek a bacska-banat-ban es orgovanyon valamint vas,somogy es veszprem varmegyekben!!
    egeszen kicsi falvakban is ahova a kun b ela fele folkeles hire se jutott el 19-ben, vagyis semmi kozuk sem volt hozza!!
    ez a gyilkolaszas veregzes oly mertekeket oltott hogy a vegere-(de CSAK a Vegere!!!!)- meg Horthy is ellenuk fordult, es Pronay-t a tisztjeivel egyuttt hadbirosag ele citaltatta!!!
    a hadbirosag csalard modon rtendkivul enyhe iteleteket hozott csak………………szinte senkinek sem kellett bortonbe mennie!
    -itt megjegyzem hogy 1919-ben Esztergomban a helyi kommonista part titkar indittatyasara volt zsidok ellenes pogrom!!! vagyis a zsidok ELSZENVEDOI voltak 1919-nek is!!
    ——————————————————————————————-
    de beszelhetnek itt az 1946-os, 47-es haboru utani pogromokrol is,amik mart a „konszolidacios” kommonista eraban tortentek pl kiskunhalason!!!

  • Bar-lev:
    de csak azért állította meg Horthy a darutollasokat mert a tömegvérengzések ellen már Anglia és más országok felemelték a szavukat.
    Momentán kényelmetlenné váltak neki akaratának a végrehajtói.

    Amennyire én tudom.

  • barlev ezt már szeretem, Orsós csak szimpla „agyalágyult féreg” én pedig a RITKA!! „undoritoan aljas fereg” vagyok.
    És mindezt azért, mert megemlítettem a 19-es Forradalmi Kormányzótanács népbiztosait.

  • barlev, „..vagyis a zsidok ELSZENVEDOI voltak 1919-nek is!!”
    Csak félve jegyzem meg, hogy bizonytalan hitelű legendák szerint „nem zsidó magyarok” is voltak a szenvedők között..

  • bar-lev
    2018 március 23
    4:35 du.

    „egeszen kicsi falvakban is ahova a kun b ela fele folkeles hire se jutott el 19-ben, vagyis semmi kozuk sem volt hozza!!”

    Bocs, de ezt rosszul tudod! És ha erre azt írod, hogy te már akkor éltél, és értetted az eseményeket, akkor te egy Matuzsálem lehetsz.

    A Tanácsköztársaság 4 hónapig állt fenn 1919 márc-aug.-ig(és a kommunisták nem felkeléssel jutottak a hatalomhoz). Minden városban és községben a kommunisták vették át a közigazgatást. (Ahol ellenállt a lakosság, ott erőszakot is alkalmazott egy külön erre a célra szervezett országos brigád, a vörös terror pl. Dunapataj faluban több halálos áldozatot szedett.)
    A fehérterror elkövetői a falusi funkcionáriusokat hurcolták el, függetlenül attól, hogy mit csináltak konkrétan.

    A vörösterror és a fehérterror elkövetőiről is elmondható, hogy háborút megjárt katonák voltak, akik sok vérengzést láttak a lövészárkokban eltöltött 4 év alatt.

    http://hvg.hu/tudomany/20110208_orgovanyi_gyilkossag_hattere

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2018 március 23
    4:27 du.

    „Orsóskám neked van lelked?

    (Háát..mindig van új a Nap alatt..)”

    VAN, de nem mindig tudom kordában tartani, különösen akkor nem amikor már jóelőre az ükükunokáimat is bűnösnek akarja beállítani, pedig még a dédnagyapám sem volt az!!!
    Most legyek tekintettel a tiszteletre méltó matuzsálemi korára -arra az vagyok- és ezért behúzott farokkal tűrjem el, hogy általános hazugságokat akar lekáderezés nélkül rám és vétlen kortársaimra kollektíve bizonygatni? Miért nem elég neki az, hogy a valódi bűnösök már megbűnhődtek vagy kipusztultak, miért lesz attól boldogabb vagy gazdagabb, ha az ükunokáimat is akarják majd átörökített koholt váddakkal megrökönyödtetni vagy megröhögtetni?? Én már megbocsátottam nekik, ők miért nem képesek erre, pedig ők sem bűntelenek!

  • Almási Alma
    2018 március 23
    11:43 de.

    „mert különféle fegyveres bandák pogromokat rendeztek országszerte, azért SZEGÉNY HORTHY ÁLLAMFŐ nem felelős”

    Te direkt kevered össze a két antiszemita cselekményt, vagy tényleg fogalmad sincs a témáról?

    A Tanácsköztársaság utáni pogromok 1919-20-ban történtek. Ezeket Horthy nem tiltotta, de nem adott rá parancsot, illetve nem vett benne részt. Mindenképpen tudott róla. 1919 aug-ban még nem volt Horthy államfő, de fővezér volt. A felelősségéről semmit nem írtam, az a te szokásod, hogy firtassad a szocialista rendszer előtti rendszer összes bűnét.
    (Tudjuk, bezzeg a Rákosi-kor az csak sétagalopp volt, és különben se felelős a pártfőtitkár azért, hogy valakik begőzöltek a propagandájától (pl. az ávósok), ezt már többször kifejtetted.)

    A deportálás 1944-ben történt. Horthy nem kezdeményezte, viszont nem tett semmit a vidéki zsidóság megmentéséért. Mondjuk, ezt senki nem tudja, hogy ez sikerült volna-e neki? Mikor a pestieket is éppenhogycsak meg tudta menteni. A pesti zsidóság egy része később elpusztult a nyilas korszakban, mikor már Horthyt megbuktatták.

  • Geyza
    2018 március 23
    5:00 du.

    Most nincs kedvem visszakeresni, de kérdeznék egyet Sztálin „atyuskádról”.

    Mikor az oroszok a kiugrásra kényszerítették Horthyt (1944. okt.), akkor gondoltak-e vajon arra, hogy a pesti zsidóságot ezzel miféle veszélybe sodorják? Mert a bukott kiugrás Horthy bukásával is jár, ez tudható volt. És a németek Szálasi hatalomba juttatásával még 5 hónapig tudták magukat tartani Magyarországon! Ez alatt az egész ország az ebek harmincadjára jutott.

    Olyan ismert emberek pusztultak el a nyilas korban az értelmetlen erődítési munkákban és a terrorban, mint Radnóti, Szerb Antal.

  • hazai lámpa
    2018 március 23
    6:28 du.

    Bele vagy betegedve abba
    hogy foggal körömmel véded a védhetetlent.

    Lazíccsá má’

  • Orsóskám.
    Hát jó.TE akartad!
    Kénytelen leszek neked egy szentbeszédet tartani,
    amiben szó lesz a magánbűnökről, az élet nagy és felemelő dolgairól,az Isteni szeretről és felebarátaink tiszteletéről.
    Tehát,,khm..hmm..
    Bocsásd meg magadnak saját bűneidet,
    hogy megbocsáthass másoknak.

  • Geyza
    2018 március 23
    6:40 du.

    Géza, te meg véded a Sztálin „atyuskád” viselt dolgait, abba vagy belebetegedve.

  • @lámpa
    „és különben se felelős a pártfőtitkár azért, hogy valakik begőzöltek a propagandájától (pl. az ávósok), ezt már többször kifejtetted.”
    ______________________________

    Hazudsz, sajnos. Semmi ilyesmit soha nem fejtettem ki, elvből.

    Nem az a baj veled, hogy ostobaságokat vagy okosságokat írsz, hanem az, hogy tudatosan hazudsz. Próbáltam a régebbi hazugságaidat tévedésnek tekinteni, de ez már a sokadik, amiről konkrétan is tudom, hogy nem igaz, én ugyanis bizonyos témákba SOHASEM szállok bele és bizonyos szavakat SOHASEM írok le, elvből. Ezért aztán évek múlva is meg tudom állapítani, ha egy vitapartner hazudozik rólam.

    Jellemtelen alak vagy, sajnos.

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2018 március 23
    6:44 du.

    „Tehát,,khm..hmm..
    Bocsásd meg magadnak saját bűneidet,
    hogy megbocsáthass másoknak.”

    Nem vagyok semmi jónak elrontója, ezért én most ünnepélyesen megbocsátok magamnak, ennek folytán most nagylelkűen megbocsátok Bar-Levnek is, így ha most már kvittek vagyunk akkor szerinted most már Ő is megbocsát nekem és le fog szállni legalább a XXI.-ik századi magyarokról?

  • Hazzay:
    Nem lehet hogy összetévesztettél valakivel?
    Sztálint nem védeni kell hanem elemezni.
    Amit művelt az eltagadhatatlan és nem is kell eltagadni.
    Ismerni kell hogy többé elő ne fordulhasson.

    De mintha mostanában a Világ egy részén azirányba dübörögnének az események.
    És mintha Mo. is beállni létszana a sorba.

  • Geyza
    2018 március 23
    7:35 du.

    „Sztálint nem védeni kell hanem elemezni.
    Amit művelt az eltagadhatatlan és nem is kell eltagadni.
    Ismerni kell hogy többé elő ne fordulhasson.”

    Helyettesítsd be a nevet Horthyra, és megtudod, hogy én miért írok a kormányzóról.

  • Almási Alma
    2018 március 23
    7:16 du.

    Gyógyszer elgurult, kedves Alma asszony?

    Most éppen ráérek, kikereshetem, hogy melyik topikban volt ez!

  • Orsóskám:
    Akkó térgyünk át a kuplék világába:

    Szeressük egymást gyerekek,
    A szív a legszebb kincs.
    Ennél szebb szó, hogy szeretet a
    A nagyvilágon nincs.
    Az élet úgyis tovaszáll,
    A sír magába zár.
    Szeressük egymást gyerekek,
    Hisz minden percért kár!

    /Idézet Borostól..nem is Pálink..izé..Serestől/

  • Almási Alma
    2018 március 23
    7:16 du.

    „én ugyanis bizonyos témákba SOHASEM szállok bele és bizonyos szavakat SOHASEM írok le, elvből.”

    Tagadás tagadása, az valami marxista dolog.

    (Hasonló stílusban)
    Tagadod, hogy írtál itt többször a szerinted káros Horthy-propagandáról?
    Tagadod, hogy írtál a Rákosi-korról, amiben az állampolgárok személyes felelősségére helyezted a hangsúlyt? (költői kérdések)

    Múltkor még csak azt állítottad, hogy nem szoktál nácizni. Ez igaz is, viszont ha valaki a komcsi korszakról ír, akkor „komcsizást” kiáltasz rögtön.

  • hazai lampa
    a „voros terror” NEM ad semmire felmentest igy az azt koveto feher terror-ra sem ami joval tovabb tartott mint negy honap!!

  • orsoselemer
    amig a magyarok tagadjak, atirjak, mosdatjak szennyes tomeg gyilkos multjukat,ugy a XX; ik szazadban mint most a XXI;ikben addig nem bocsajtok meg semmit!!
    arra nincsen bocsanat!!!
    a nemetek a franciak stb nepek tudtak ember modjara szembenezni a multjukkal!! ti a mai napig sem!!
    marpedig az a nep amelyik a multjat-(lett legyen barmily szennyes is!!)-nem vallalja az a jovojet se erdemli meg!!
    tehat,;-nem fogok megbocsajtani es nem is akarok megbocsajtani!!
    a sajat nevemben tehetnem ugyan de nem teszem!!
    viszont egyiok legyilkolt hozezatarttozom neveben sincsen jogom azt tenni!! nincsen toluk arra folhatalmazasom!!
    ezt vagy megertetted most………….vagy nem!!-tokmindegy

  • Geyza
    horthy azert allitttatta le a deportalasokat, mert Eisenhower megfenyegette terrorbombazassal budapest felett………….(Dresden akkor mar megtortnet mint mutato pelda horthy reszere mire kepesek a szovetseges bombazo kotelekek)-
    -hozzaateszem hogy horthy csak a vonaton torteno deportaciokat allitttatta le………….a gyalogmenet ment tovabbra is budapest-gyor-mosonmagyarovar,-becsujhely- mauthausen iranyaban!!
    kar tagadniuk a neonyilasoknak van nyoma ennek!!
    az egyik agyonmagyar testver itt arrol is irt hogy horthy buktatasa utan mar a nyilasok muve volt a zsidok kiirtasa a dunaparton!! ez igaz is,…………….csakhogy a nyilasok is magyarok voltak!!!!!

  • hazai lámpa,

    „Kárpátalja Magyarországhoz tartozott a 2. v.háború idején. A két világháború között Csehszlovákiához tartozott a terület.”

    Wow!!! Ez is jo peldaja annak, hogy a komcsi tortenelem milyen ugyesen hallgatott el „aprosagokat”, vagy hazudtak nekunk direktbe.
    Errol nem tudtam – bar lehet hogy csak aznap hianyoztam a gimiben. 🙂

    Viszont akkor a mi derek haszid baratunk meg ebben is hazudott.
    Bar aztan lehet, hogy nem hazudik, hanem azt a sok vallasi ellentmondast, tortenelmi valotlansagot es egyeb zoldseget bebeszelte maganak, es ma mar komolyan ugy hiszi, hogy az ugy volt, vagy van.

    De latom, hogy a tobbi „haladoval” sem megy konnyen a vitad. 🙂
    Tudhatnad mar, hogy a „haladas” legfobb eleme a hazudozas, aztan a masodik legfontosabb eleme az alszentseg, es ha ez nem hozza meg a kivant eredmenyt, akkor jon a harmadik: gyilkossag vagy megfelemlites.

  • Hazai:

    „”én ugyanis bizonyos témákba SOHASEM szállok bele és bizonyos szavakat SOHASEM írok le, elvből.””

    Tagadás tagadása, az valami marxista dolog.”

    Nem látom Alma írása és a megjegyzésed közötti logikai összefüggést.
    Arról nem is beszélve hogy a tagadás tagadása amit itt helytelenül használsz mint fogalmat, egy nyelvi fordulat.
    Semmi köze Marxhoz.
    (Pl.:”Én nem nemaludtam éjjel”.Kettős tagadás az állítás.)

  • Drizari
    2018 március 15
    2:33 du.

    Egy „túlélő” nemzet vagyunk.
    Csak közben a „élettér” évszázadról évszázadra zsugorodik.
    Kérdés mi az a határ ami után már nem kell foglakozni a zsugorodásával és így a túlélés is idejétmúlttá válik?

  • hazai lámpa
    2018 március 23
    8:07 du.

    Almási Alma
    2018 március 23
    7:16 du.

    Gyógyszer elgurult, kedves Alma asszony?
    ________________________

    EL BIZONY!!!!!!

    Akárki – még akár Marcsi is – megmondhatja neked, hogy MINDIG türelmes, korrekt vagyok és a lehetőségekhez képest empatikus. MINDENKIVEL, így veled is. DE! Mindig mélyen megrendülök, amikor NYILTAN a szemembe hazudik valaki, „mosolyogva”, holott tudja, hogy én is tudom, meg ő is tudja, hogy nem mond igazat… Egyszer-kétszer próbálom mentegetni magamban az illetőt, hogy téved. Aztán néhány eset után megértem, hogy nem téved, hanem szándékosan csinálja. Ez a vitamódszere. És igen, ÉN SZÉGYELLEM MAGAM HELYETTED. Ez ugyanis JELLEMTELENSÉG.

  • Orsós Elemér

    bar-lev
    2018 március 23
    11:02 du.

    „orsoselemer
    amig a magyarok tagadjak, atirjak, mosdatjak szennyes tomeg gyilkos multjukat,ugy a XX; ik szazadban mint most a XXI;ikben addig nem bocsajtok meg semmit!!
    arra nincsen bocsanat!!!”

    Ha évi 365 nap bocsánat kérés és vezeklés nem elég, akkor mégis mit kellene tennünk?

    „a nemetek a franciak stb nepek tudtak ember modjara szembenezni a multjukkal!! ti a mai napig sem!!”

    Na ez sem igaz, ha nem hiszed járj utána!

    „tehat,;-nem fogok megbocsajtani es nem is akarok megbocsajtani!!
    a sajat nevemben tehetnem ugyan de nem teszem!!
    viszont egyiok legyilkolt hozezatarttozom neveben sincsen jogom azt tenni!! nincsen toluk arra folhatalmazasom!!
    ezt vagy megertetted most………….vagy nem!!-tokmindegy”

    Rendben megértettem, de akkor mikorra várható, hány évszázad kell egy feltételezett teljes meghunyászkodás esetén a teljes megbocsátáshoz, a XXIV. századra ez bekövetkezhet?

  • bar-lev
    2018 március 23
    10:55 du.

    Nem írtam, hogy felmentést adna egyik terror a másikra.

    Az, hogy a kommunistát azonosították a zsidóval, az akkori korszellemből adódott. Pl. a vörös terrort egy Szamuely Tibor nevű kommunista vezette (Lenin-fiúk), ebből jött az általánosítás.
    Ez a szocializmus idején tabutéma volt a magyar közoktatásban-közbeszédben, ha jól tudom.

  • Geyza,

    élettér? Uggyan már! A magyar vígan elél Londonban éppúgy, mint Berlinben vagy Bécsben. De nem hallani panaszt a tengerentúl élőktől sem. Jó jó, néhányan akadnak, akik befuccsolnak és hazajönnek, de a túlnyomó többség beilleszkedik és hasznára van az új országának. Nem írtam szándékosan azt, hogy új hazájának, mert ki-ki döntse el, hogy új hazájában él és dolgozik, vagy sem.

    Azért az érdekes ám, ha egy külföldi meghallja magyar, rávágja hogy Puskas és gulas. Ez minősíti Magyarországot.
    Ha meghallja, hogy japán, elkezdi sorolni mindazt, amiket te is feltudsz sorolni.

    Na, ezért kellene egyeseknek nagyon visszavenni a melldöngetésből, ez vonatkozik Orbán Viktorra is.

  • Kedves Elemér, bocs, hogy beszólok… Hiába ezer bocsánatkérés (az mind csak szenteltvíz), ha még mindig pontosan ugyanazt gondoljuk, és alig várjuk, hogy újra megtehessük. Most éppen nem a zsidókkal, hanem a muszlimokkal…

  • Almási Alma
    2018 március 24
    4:49 de.

    ” holott tudja, hogy én is tudom, meg ő is tudja, hogy nem mond igazat…”

    Nem szoktam hazudni, viszont te nem tudom, mitől lettél ilyen ideges?
    Félreértések elkerülése végett, az ávósokról nem írtál, azt a részt már én gondoltam tovább a mondanivalód alapján. (Egyébként jellemző, hogy a vezető kommunistákat ilyen jószándékú társadalom-reformereknek láttatod. A kiskomcsikat meg szánalmas, rosszindulatú hülyéknek. Cikket keressek erről is?)

    Emlékeztem, hogy a Ménesgazda c. filmből idéztem abban az időben, mikor erről vitatkoztunk. (És hogy Sándor Móric, az egykori Ördöglovas, aki a Metternich-lányt vette el, bajnai kastélyában játszódik a jelenet. A kastélyt a háború végén szétverték az oroszok, széthordta a lakosság. Manapság EU-s támogatásokból újítják fel.)
    Most visszakerestem, és több topikot is találtam.
    Rákosiról pl. a Dúró Dóra választási javaslatáról szóló cikk alatt írtál.
    Az állítólagos Horthy-propagandáról pl. a Kármán Tódorról, ill. az atomreaktor kutatásról szóló cikknél szóltál hozzá.

    Bocs, a pontos címeket nem írtam le. Szörnyűségeket nem írtál, de az benne van, amit én idéztem, persze nem szó szerint.

  • Szikszai
    2018 március 23
    11:23 du.

    „De latom, hogy a tobbi “haladoval” sem megy konnyen a vitad.”

    Nem könnyű.:) De megismételném a fentieket, én megkülönböztetem a kiskomcsikat a főkomcsiktól!

    A kiskomcsik pl. az a kb. egymillió ember, akik a kommunista pártra szavaztak 1948-ban. Mert mondjuk szegények és nincstelenek voltak.
    Többször írtam már, pl. anyám nagynénje 18 évesen belépett a termelőszövetkezetbe, ahogy a faluban tette az összes hasonló szegényparaszti fiatal. Mivel ő kitűnő tanuló volt a népiskolában, ezért pénztáros lett.
    A többiek meg mehettek traktoros lánynak, szétrázta őket az akkori kezdetleges gép. (Erről képeket a gödöllői gépmúzeumban láthat az érdeklődő!)
    Ezek az emberek nem felejtették el, honnan jöttek, és még a gyerekeik között is sok volt a baloldali értékrendű, még a rendszerváltás után is.

    A főkomcsik a csodálatos új rendszer kiépítésén dolgoztak 1948-ban, amitől ugye másnap már Kánaán lesz az országban (szerintük).
    A gyerekeiket inkább nem jellemezném, de ott vannak a rendszerváltó neoliberális pártokban, amik persze szintén csodás új rendszert ígértek az országnak (kapitalizmus, többpártrendszer).

  • Szeretném beadni a bajnai kastély felújításáról szóló videót, ha lehetséges. Szerintem ilyenekről is kéne cikket írni, ugyanis ezek a projektek hogyan jöhetnének létre a milliárdos EU-támogatások nélkül?

    Érdekességképp megemlíteném, hogy nem az egykori arisztokraták vagy dzsentrik erőltetik ezeket a projekteket. Anyám egy falusi kisiskolában végezte az általánost. Az egyik osztálytársának, aki szintén falusi-paraszti származék, a fia művészettörténetet tanult az egyetemen (a rendszerváltás után), az most a kastélyprojekten dolgozik.
    Almának zárójelben: a társadalmi mobilitás inkább a Rákosi-korban volt óriási mértékű, sajnos az ismert hátrányokkal (lsd. Oldás és kötés c. film). A Kádár-korban lassult a mobilitás, és legfeljebb az érettségiig jutottak a munkás-paraszt származású fiatalok. Ezt Géza is említette fentebb. Ormos Máriánál is olvasható.
    Az is érdekes kérdés, hogy a ballib kormányok vagy a fidesz emelt be több vidéki (és cigány) fiatalt a kormányzati munkába? Egyértelmű, hogy a fidesz. Kritizálják is itt elegen a „gumicsizmás bugrisokat”, a nagy demokraták … (Másrészt a középosztály nagy részét a gimnáziumoktól elterelik, de ez egy más probléma.)

  • Szikszai
    2018 március 23
    11:23 du.

    azért mert TE nem figyeltél az órán, még nem állíthatod hogy nem tanították.

    De még mennyire hogy tanították!
    Már általánosban is.

  • „- A hazug, a hízelgő meg a Sakál egy bokorban termett – mondta a Golyvásdaru úgy általánosságban…”

    Linket kérek!

  • Almási Alma
    2018 március 24
    10:44 de.

    Ez biztos nem nekem szól, mert én nem hízelegtem (hazudni se szoktam).

    Miről kérsz linket?

  • Almási Alma
    2018 március 24
    9:32 de.

    „Kedves Elemér, bocs, hogy beszólok… Hiába ezer bocsánatkérés (az mind csak szenteltvíz), ha még mindig pontosan ugyanazt gondoljuk, és alig várjuk, hogy újra megtehessük. Most éppen nem a zsidókkal, hanem a muszlimokkal…”

    Ez mi? Még hogy te nem nácizol? Na meg nem csúsztatsz, hamisítasz? Mert annyira nem vagy ostoba, hogy ne tudd, hogy a muszlim az egy vallás és nem egy rassz. A probléma pedig, hogy ők nem fogadnak el minket.

  • barkev, pofaja csak neked van, de az eleg nagy,
    Fentiekben akartal pofan vagni.
    Mar irtam, hogy oreg vagyok es nagyon jol emlekszem egy zsidotol hallottam, 1948 ban, hogy „Kimwgyunk Palesztinaba” ,azaz mai Izraelbe.
    Akoriban ez volt a neve a helysegnek.

  • barlev, megegyz fontos tema.
    Az ugynevezett kommunistak bocsanatot kertek az o buneikert, amit a XX. szazadban elkovettek a magyar nep ellen?
    Janko Peter tanacselnok peldaul, aki elitelt egy diaklanyt mert szidta Sztalint.?
    Es sok mas biro, AVH -s gyilkos es pofozo ember?

  • Igaz, allitolag ongyilkos lett Janko Peter verbiro 1956-ban.
    Szerintem, felt a megtorlastol, azokert az iteletek;rt, ami a lelken szaradt.

  • Orsós Elemér,

    „Ha évi 365 nap bocsánat kérés és vezeklés nem elég, akkor mégis mit kellene tennünk?

    Rendben megértettem, de akkor mikorra várható, hány évszázad kell egy feltételezett teljes meghunyászkodás esetén a teljes megbocsátáshoz, a XXIV. századra ez bekövetkezhet?”

    Nem kell szivre venni amit mondanak egyesek. Azt is nezni kell ki mondja. Az a nehany tulelo, akik meg eletben vannak sokkal keserubben fogjak fel a dolgot, mint az ujabb nemzedekek.
    Pl. az irakiaknak, vagy az olaszoknak senki sem hanytorgatja fel az elso es masodik szamuzetest, csak egyszeruen megemlekezunk azokrol. A Soah ugyanigy lesz kezelve ket evtized mulva.

  • Almási Alma,

    „Hiába ezer bocsánatkérés (az mind csak szenteltvíz), ha még mindig pontosan ugyanazt gondoljuk, és alig várjuk, hogy újra megtehessük. Most éppen nem a zsidókkal, hanem a muszlimokkal…”

    Nacsak! Errol sem tudtam. Koncentracios taborba akarjak kuldeni, vagy ki akarjak irtani a magyarok (igy, egyhangulag) a Magyarorszagon elo muszlimokat?
    Van errol valahol egy cikk?

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2018 március 24
    9:32 de.
    Kedves Alma, örülök, hogy elmondtad a véleményed és lehet, hogy hihetetlen számodra, de engem kivehetsz a vágyakozó társaid közül, én egyáltalán nem érzek így és nem is hagyom, hogy ezzel vádoljanak, azért mert egyes kritikátlan elvakult békétlenkedők minden jogos kritikát mindjárt vice-versa automatikusan rasszizmussal(az antiszemitizmus és a magyargyűlölet is az!) magyaráznak! Jópárszor papirra vetettem már, hogy kizárólag a KÖLCSÖNÖS megbékélés híve vagyok, de ehhez kettőn áll a vásár, magyarul mindkét félnek akarni kell és elvetve a tabutémákat önkritikusan kibeszélni hagyni még a legkényelmetlenebb kérdéseket is, amihez minden féltől még józan kompromisszum készség is szükségeltetik!! Az hogy Magyarországon volt pár ezer ember aki bűnös volt, mert kezében volt az ehhez való hatalom és csúnyán visszaélt vele, még senkit nem jogosíthat fel arra, hogy a Föld egész magyarságát visszamenőleg és előremenőleg is általánosítva, kollektíve bűnös népnek kiáltsa ki, mert az is rasszizmus, mégpedig annak is a legelvetemültebb fajtája!
    Azért én az ide honosodott zsidókkal és a mostani -bevallottan- vallástérítő és területhódító szándékkal Európát elözönlő muszlim migránsokkal nem vonnék párhuzamot!

  • jani
    2018 március 24
    12:16 du.

    Almási Alma
    2018 március 24
    9:32 de.

    “Kedves Elemér, bocs, hogy beszólok… Hiába ezer bocsánatkérés (az mind csak szenteltvíz), ha még mindig pontosan ugyanazt gondoljuk, és alig várjuk, hogy újra megtehessük. Most éppen nem a zsidókkal, hanem a muszlimokkal…”

    Ez mi? Még hogy te nem nácizol? Na meg nem csúsztatsz, hamisítasz? Mert annyira nem vagy ostoba, hogy ne tudd, hogy a muszlim az egy vallás és nem egy rassz. A probléma pedig, hogy ők nem fogadnak el minket.
    _______________________________

    Jajistenem… Hol náciztam? 😮

    Ja, ha a muszlim egy vallás, akkor rendben volna?

  • Szikszai
    2018 március 24
    12:52 du.

    Nacsak! Errol sem tudtam. Koncentracios taborba akarjak kuldeni, vagy ki akarjak irtani a magyarok (igy, egyhangulag) a Magyarorszagon elo muszlimokat?
    Van errol valahol egy cikk?
    _______________________

    Na ja, még nem… De már dolgozunk rajta… na persze nem a magyarok, csak bizonyos magyar politikai erők…

  • Hazai Lámpa:
    „Tagadás tagadása, az valami marxista dolog.”

    Nem is beszélve arról a gonosz és hazug lommunista-ballib állításról, amit a mai napig ismételgetnek az átalános iskola első osztályában, hogy (legalábbis a tizes számrendszerben) 2×2=4 !!
    Bizonyítható hogy Marx, sőt Lenin is ezt állította! Pfuj!

    Mondja jóasszony, Hegelről hallott már? Ha nem, akkor miért szól bele olyasmibe, amiről gőze sincs?

  • Almasi Alma
    a korabbi valasztasok idejen a jobbik tett ki plakatokat tatabanyan amiken koncentracios taborok felallitasat surgettek az alfoldon ciganyok es zsidok reszere!!!
    szikszai testver hazudik amikor azt allitja errol nincsen tudomasa

  • FIGYELO
    „ES AZ UGYNEVEZETT MAGYAR KOMMUNISTAK…..”
    AZOKNAK MI KOZE A ZSIDOK ELLEN ELKOOVETETT BUNOKHOZ???
    EZZEL KERESEL FOLMENTEST ARRA?? NINCSEN RA FOLMENTES SEMMIJEN ALAPON HIABA HIVATKOZOL MASOKRA

  • kedves bar-lev!

    A Jobbik pillanatnyilag sokunk számára elfogadhatatlan, bár azt hizem, hogy némi antiszemitizmust leszámítva már a zsidókkal nem kívánnak leszámolni, annál inkább a cigányokkal, valamint a „haladókkal és cocjalistákkal”, ahogy szikszai mondja…

    De megnyugodhatsz, a „migráncsok” is ebbe a kategóriában vannak… – úgy tudom, ez neked is szívügyed. Nagy az isten állatkertje… 😀

  • Barlev: „a korabbi valasztasok idejen a jobbik tett ki plakatokat tatabanyan amiken koncentracios taborok felallitasat surgettek.. ”
    Mivel már többször bebizonyosodott, hogy notórius hazudozó vagy, kérnék szépen egy igazoló linket a plakát képével.

  • Belzebub
    2018 március 24
    2:52 du.

    Te most aztán mibe szóltál bele, tudod-e? Vagy csak szokás szerint nyomtad a választ az utolsó kommentre, mint a süket a csengőgombot.

  • Almási Alma

    „Jajistenem… Hol náciztam?”

    Tudod, ha valakire vagy valakikre náci tetteket fogsz, az is nácizás.

  • Almási Alma
    2018 március 24
    4:43 du.

    A Neonáci itten örömködve , nagy pofával jelentette be kb két hete hogy valami izraeli szervezettől is kitüntést vagy mit kaptak.

    Utánanéztem kissé kiktől is kapták ezek a csontnáci hitleristák az elismerést.

    https://444.hu/2014/02/20/ezek-a-zsidok-allnak-a-jobbik-mogott

  • Orsós Elemér
    2018 március 24
    2:12 du.

    „Az hogy Magyarországon VOLT pár ezer ember aki bűnös volt, mert kezében volt az ehhez való hatalom és csúnyán visszaélt vele,”

    Kiemelés tőlem. Honnan tudod, hogy nem lesz megint ilyen helyzet? Persze, nem sok embert fenyeget, hogy államtitkár lesz belőle, mint az Endre Lászlóból meg a Baky Lászlóból. Tehát ilyen téren nyugodtan alhat több millió állampolgár, mert nem kell neki dönteni ilyen esetben.

    Csakhogy. Endre Lászlóék meg voltak róla győződve, ha jól tudom, hogy ők hazafias tettet hajtanak végre. Az ilyen emberek fanatikusan hittek pl. a zsidó világ-összeesküvésben. Az ilyen embert nem lehet meggyőzni az ellenkezőjéről. És ha az ilyennek hatalom jut a kezébe, akkor a fanatizmusa érdekében még az államhatalmi gépezetet is felhasználhatja.
    Így aztán soha nem lesz vége a bosszúknak és viszontbosszúknak, mert pszichotikus emberek mindig találnak valakit, akitől rettegni lehet.

    Nem középosztálybeli emberek meg sem értik, hogy min hadakozott a középosztály két oldala akkoriban. Hogy a zsidók kezében van az újságírás a dzsentrik szerint. Sokan nem adnak ki újságot, mégis boldogan eléldegélnek valahogy.

  • jani,

    „Mert annyira nem vagy ostoba, hogy ne tudd, hogy a muszlim az egy vallás és nem egy rassz.”

    Elrontottad. Az iszlamra gondoltal, a muszlim annak kovetoje. Persze az sem rassz, mert vannak fekete, barna, sarga, feher kovetoi. Nagy az Isten allatkertje.

    „A probléma pedig, hogy ők nem fogadnak el minket.”

    Ha ezt biztonsagos tavolbol tennek nem lenne olyan nagy problema. Inkabb az a baj, hogy csostul, es kifogyhatatlanul jonnek es jonni fognak.

    ————–

    Almási Alma,

    „”Koncentracios taborba akarjak kuldeni, vagy ki akarjak irtani a magyarok (igy, egyhangulag) a Magyarorszagon elo muszlimokat?
    Van errol valahol egy cikk?””
    _______________________

    „Na ja, még nem… De már dolgozunk rajta… na persze nem a magyarok, csak bizonyos magyar politikai erők…”

    A helyesbites ellenere is hibas a meglatasod. Nem gondolod, hogy ahhoz, hogy deportaljak, vagy legyilkoljak oket eloszor azoknak be kene ozonleni Magyarorszagra?

    No es aztan amikor igy erkolcsileg relativizalsz gyakorlatilag egyenlosegjelet varazsolsz a 6 millio legyilkolt zsido (akik messze tobbsege a legynek sem artott, viszont munkajukkal, tudasukkal segitettek a befogado orszagokat) es a vilag minden tajan gyilkolaszo, noket eroszakolo, csak rombolasban kimagaslo bekeaktivistak koze.

    Hanyszor mondtam el ezt neked es masoknak, es meg mindig ugyanezt a butasagot fujod? Mert eddig meg nem tudtad megcafolni hol latom a dolgot rosszul. Ami azt is jelenti hogy belatod; igazam van. De aztan ujrakezded. Mi a problema?

  • bar-lev,

    „a korabbi valasztasok idejen a jobbik tett ki plakatokat tatabanyan amiken koncentracios taborok felallitasat surgettek az alfoldon ciganyok es zsidok reszere!!!
    szikszai testver hazudik amikor azt allitja errol nincsen tudomasa”

    En ezt allitottam? Mikor, hol?

  • Lámpa, ” Honnan tudod, hogy nem lesz megint ilyen helyzet?
    ….És ha az ilyennek hatalom jut a kezébe, akkor a fanatizmusa érdekében még az államhatalmi gépezetet is felhasználhatja.”
    …….
    Lámpa, ezért kell végigbeszélni a közelgő választás dilemmáit, légy szíves segíts körbejárni, két LMP-s cikk alatt is lehet.

  • Alma, „..már a zsidókkal nem kívánnak leszámolni, annál inkább a cigányokkal, valamint a “haladókkal és cocjalistákkal”
    Ezeket az „apró” túlzásokat miért kell használni?
    Mi ennek a haszna?
    Barlevet „sebességváltásra” ösztönözni?

  • jani
    2018 március 24
    6:14 du.

    ezzel a logikával élve:
    Ha a kocsimat ellopják és valahol leparkolnak vele,
    én meg odamegyek a második kulcsal és elhozom,
    akkor a tolvaj engem feljelenthet mert autót loptam.

  • charlie
    Sajnos a kijelentéseimben semmi túlzás nincs. Csak a te fülednek fáj, mert szeretnéd elfelejtetni ezeket a LEGFELJEBB 10 éves ügyeket. Így most a választások előtt nem praktikus erről beszélni, igaz?

  • Alma:
    NHC*-ék majd előveszik a régi gondolatokat, ne aggódj.
    Ha esetleg hatalomba nyomakodnak.

  • hazai lámpa
    2018 március 24
    7:16 du.

    Ez való igaz.
    Azok az emberek TISZTA SZÍVVEL hittek abban
    hogy zsidókat meg baloldaliakat gyilkolni hazafias dolog.

    Lehet mondhatni ártatlanok voltak mert tiszta szívvel, romlott gondolatok nélkül tették amit tettek.

    (Na jó jó, közben azért ragadt rájuk egy kis zsidó-vagyon, perzsaszőnyegecskék, szép festmények, aranytárgyak, dehát végülis nem emiatt állították őket falhoz.)

  • Geyza:
    „A Neonáci itten örömködve , nagy pofával jelentette be kb két hete hogy valami izraeli szervezettől is kitüntést vagy mit kaptak.
    Utánanéztem kissé kiktől is kapták ezek a csontnáci hitleristák az elismerést.
    https://444.hu/2014/02/20/ezek-a-zsidok-allnak-a-jobbik-mogott

    Van ebben valami furcsa? Semmi, épp ellenkezőleg, nemzetközileg is összenő, ami összetartozik.
    A Neturei Karta (A Város őrei) hírhedt zsidó vallási szervezet. Valamikor az 1920-as évek végén vált ki a szatmári haszidok szervezetéből. Abból indulnak ki, hogy Izraelt majd csak a Messiás
    jogosult helyreállítani senki más; akik ezzel próbálkoznak, a legrosszabb eretnekek, a zsidó árulói. A Neturei Karta hívei nem minden nap imádkoznak azért, hogy az arabok semmisítsék meg Izraelt, és öljék meg az ott élő zsidókat. Nagyobb részük New Yorkban és Londonban él, kisebb részük Izraelben. Utóbbiak nem Izrael létezését, nem fizetnek adót, nem ragasztanak a leveleikre bélyeget, természetesen nem teljesítenek katona szolgálatot, nem utaznak izraeli, hanem csak különféle arab útlevelekkel. Részint arab pénzekből, részint izraeli államsegélyből élnek; Izraellel, azon kívül, hogy ott élnek, semmilyen kapcsolatra nem hajlandók, az államsegély efogadásának kivételével. Legutóbbi vezetőjük, bizonyos Hirsch rabbi „zsidóügyi miniszteri” tisztséget kapott és vállalt a PLO kormányában, Arafat alatt. Hirsch rabbit azóta elvitte az ördög, hogy most ki az utódja, azt nem tudom.

  • Almasi Alma
    nekem nem „szivugyem” a migrancsozas!! sose volt az!! legyen eleg annyi hogy izrael allam befogadott eddig 3400 yezidit, 2000 surya-it,-(a surya-i civil sebesulteket INGYEN apoljakl gyogyitjak israel szerte korhazakban!!)-1700 Ethiop kopt-ot, es 1870 delszudanit!!
    majd ha tiom magyarok is eleritek ezt a szintet lehet…………….addig is KUSS!!
    ja es izrael joval kisssebb mint magyarorszag!!
    ——————————————————————————————-
    hazai lampa
    -es mivel Endre ess Baky ugy hitte igazuk van es szivbol lelekbol tette amit…………ezzel te ugy gondolod mùar fel is lehet menteni a verengzesek kiagyaloi, torvenyesitoi korebol es artatlanna lehet oket tenni!! itt a bizonyitek a ti -(magyarok)- mosdatos tortenelem hamistasi kiserletenek!!

  • chazrli tyestver!! kitartas…
    keresd ki te magad………..

  • Belzebub:
    a hungaronáci párt ezekkel takarózik hogy hát Izraelből is el vannak ők ismerve.
    Én is hallottam ezekről a szarháziakról.

    Imádkoztak Ahmedinezsád iráni Miniszterelnökhöz hogy mihamarább pusztítsa el Izraelt.

    Izreal miért tűri meg a határain belül ezt az undorító fekélyt?
    Ezek roszabbak mint az Izraelben meghonosodott arabok.

  • a jobbik tamogato zsidoi a NETOREI KARTA’s jew’s!! ok a hamis al-zsidok irani szekhellyel!
    ez nem is meglepo a jobbik reszerol!!
    ahmadinedjad adott milliokat a jobbik valasztasi programjaira, de kaptak a kommonista moszkvai partfoiskolan tett latogatasuk alatt is pênzeket!!
    vagyis a jobbik kotodik muzulmanokhoz, es kommonistakhoz is, akik ellen oly nagy pofaval agallnak!!
    nemreg lattam a youtoube-on egy videot arrol amint vona erdelyben kampanyolt!!
    ilyen szovegek voltak benne az ott elo magyarok szajaboll elhangozva,;- „a diszno olamat nem biznam rad”………..”nem koll hogy ide gyere es lazitsd a nepet kotrodj hazaa”…….stb-stb nyalanksagok!!!
    ez asszem magaert beszel…..

  • charlie,

    „” Ezeket az “apró” túlzásokat miért kell használni?
    Mi ennek a haszna?
    Barlevet “sebességváltásra” ösztönözni? „”

    Dehogy! A haszna a politikai ongyilkossag. Ami jo is.
    Az Isten mentsen meg mindenkit ezektol!

  • bar-lev
    2018 március 25
    11:00 de.

    Az oroszok már nem kommunisták.
    Jelen pillanatban Russia a Világ egyik legnagyobb imperialista hatalma, elképesztő retorikával, felforgató tevékenységgel és feneketlen étvággyal.

    Még szerencse hogy gazdaságilag nem túlzotta erősek és a mostanra eléggé felfejlesztett haderejük dacára nem nagyon van pénzük komolyabb katonai manőverekre.

    De..ami késik nem múlik.
    Láthatóan mindenre képesek a gyengébbekkel szemben.
    Csakis a NATO megerősítése a járható út szerintem, de onnan már kifele áll a szekerünk rúdja.
    Az USA jól tudja hogy hová húz a mai magyar kurzus.

    Ha kitesznek minket a NATO ból, nem hinném hogy az a pár gulyásszaftot fingó leány-század, amit felvonultathatnának a leereszkedő orosz desszantosok ellen, bármit is hatna.
    A volt „szövetségeseink” Románia és Szlováki meg semmit nem tennének értünk, sőt, a románok tutti hogy benyomulnának a Tiszáig. Aztán megalkudnának a ruszkikkal, persze a mi bőrünkre.

    A kb. két millió narancsagyú és a párszázezer feketemellényes miatt.

  • Geyza
    izraelben azert turjuk meg ezeket a fergeket is…………mert itt valodi DEMOKRACIA van es SZOLAS SZABADSAG……….-es ami a legfontoisabb a szolas utan is!!

  • Bar-lev:
    Meg kell mondjam Neked,
    a hideg futkározik néha a hátamon
    a mai Izrael érthetelen dolgai miatt.
    Sajnos az arabok kifognak használni minden
    adódó kicsi felületet ahol valamit árthatnak neki.
    Mind politikai, mind katonai illetve gazdasági téren.
    Én igen remélem létre fog jönni egy erős Izrael-Kurd tengely

  • Geyza
    nyugi!!
    mar letre is jott egy eros barati Israel-India-Kurd -es Saud Arabia tengely!!
    ott tart a dollog hogy israeli harci gepek leszallhatnak uzemanyagot vettelezni a szaudi reptereken mint barati segitsegnyujtas

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2018 március 26
    8:49 de.

    „Én igen remélem létre fog jönni egy erős Izrael-Kurd tengely”

    Nyugodj le Geyza, az Izrael-Orbán Magyarország tengely már majdnem megvalósult, ami nem baj, mert még ez is sokkal jobb mint az életképtelen EU-Magyarország tengely, de sajnos a kurdokat még sok irigy hátráltatja a hozzánk való csatlakozáshoz, az eszményi hármas föderáció megvalósításához. 😀

  • Orsós Elemér,

    „… de sajnos a kurdokat még sok irigy hátráltatja a hozzánk való csatlakozáshoz, az eszményi hármas föderáció megvalósításához. ”

    Nem gondolod, hogy ahhoz eloszor el kellene foglalni az egesz Balkant es Torokorszagot is? 🙂

  • Orsós Elemér

    Szikszai
    2018 március 28
    2:40 du.
    Meglehet, de ha Japán is minden áron csatlakozni szeretne, akkor Ázsiát is el kellene foglalnunk? Hogyan, hátrafelé nyilazással? 😀

  • Orsós Elemér,

    „Meglehet, de ha Japán is minden áron csatlakozni szeretne, akkor Ázsiát is el kellene foglalnunk? Hogyan, hátrafelé nyilazással? ”

    Hat ez fogos kerdesnek latszik.

    De mivel „haladova” valtam, tudom, hogy Putyin az Orban ugynoke, igy nem hiszem hogy kulonosebb problemat jelentene Oroszorszagot is beolvasztani a Nagy Gittegyletbe.
    Aztan johet Alaszka, Kanada es az USA. Es hivjuk Orbanisztannak, mert o deportalni fogja az osszes bekegalambot, tehat az o „muszlim-lover” mivoltja logikusan kovetkezik a tenyekbol.

    De egy dolgot hadd tegyek hozza: Mar kb. egy honapja varom, hogy nehany nyugat-europai allampolgarsagu bekeaktivista Magyarorszagra latogasson, es felrobbantson ott nehany buszt es/vagy vonatot. Altalaban igy szoktak meggyozni a nyugati szavazokat arrol, hogy jobb a „haladokat” valasztani. Persze talan belattak, hogy a magyar meg nem olyan agymosott, mint a nyugati barom. Remelhetoleg nem kerul sor erre.

  • Orsós Elemér

    Szikszai
    2018 március 29
    8:17 du.

    „De egy dolgot hadd tegyek hozza: Mar kb. egy honapja varom, hogy nehany nyugat-europai allampolgarsagu bekeaktivista Magyarorszagra latogasson, es felrobbantson ott nehany buszt es/vagy vonatot. Altalaban igy szoktak meggyozni a nyugati szavazokat arrol, hogy jobb a “haladokat” valasztani.”

    Általában jól, de most rosszul kalkulálták, szerintem nem a békeaktivisták fognak ide jönni kereszteny templomokat robbantgatni, hanem a simogatóik(haladók), remélve hogy majd szentéletű, munkabuzi és szorgalmasan vérfrissítő békeaktivistákra epekedünk! 😀
    Az „agymosott nyugati barmok” titulussal -irigykedve, hogy nem tőlem származik- egyetértek, de az enyhe megfogalmazást túlzott dícséretnek tartom! 😀
    (Elnézést a késői válaszért, de ezekre a négynapos hétvégékre -hál’ Istennek- mindig sikerül az ország összes szegletére szétszóródótt genderfertőzésnek sikeresen ellenálló nagycsaládomat összecsődítenem és ilyenkor még a vasalót is kikapcsoljuk, mert még a gyermekzsivajt is -érthetetlen okokból- jobban elviseljük mint a genderes náci szittyázást és a hevesen kampányoló politikusok izzadt láb- és szájszagát!)

  • Orsós Elemér,

    „Általában jól, de most rosszul kalkulálták, szerintem nem a békeaktivisták fognak ide jönni kereszteny templomokat robbantgatni, hanem a simogatóik(haladók), remélve hogy majd szentéletű, munkabuzi és szorgalmasan vérfrissítő békeaktivistákra epekedünk! 😀 ”

    Gondolod, hogy mennek majd segiteni a nyugati „social justice warrior-ok” (szocialis-igazsag-harcos) Magyarorszagra egy kis randira? (Randi a randalirozas roviditese.)

    „(Elnézést a késői válaszért, de ezekre a négynapos hétvégékre -hál’ Istennek- mindig sikerül az ország összes szegletére szétszóródótt genderfertőzésnek sikeresen ellenálló nagycsaládomat összecsődítenem és ilyenkor még a vasalót is kikapcsoljuk, mert még a gyermekzsivajt is -érthetetlen okokból- jobban elviseljük mint a genderes náci szittyázást és a hevesen kampányoló politikusok izzadt láb- és szájszagát!)”

    Nahat! Senki nem tanul nalatok gender-study-t? Esetleg gender parity-t? De a szocialis-igazsag-harcos szak is kivalo az „egyetemen”, gondolom Soros elvtars magyarorszagi „egyetemen” van is olyan szak. Anelkul nem is tarsadalom a tarsadalom. Az USA-ban 2000 dollart fizet nekik a randiert, az Magyarorszagon eleg jo fizetes, nem? 🙂

  • Orsós Elemér

    Szikszai
    2018 április 3
    10:42 du.

    „Nahat! Senki nem tanul nalatok gender-study-t? Esetleg gender parity-t? De a szocialis-igazsag-harcos szak is kivalo az “egyetemen”, gondolom Soros elvtars magyarorszagi “egyetemen” van is olyan szak. Anelkul nem is tarsadalom a tarsadalom. Az USA-ban 2000 dollart fizet nekik a randiert, az Magyarorszagon eleg jo fizetes, nem? 🙂 ”

    Na, most gondolj bele, a magyarországi magyarok 90 %-a ilyen maródian maradi, még 200000 dollárért sem vagyunk hajlandók buzulni, pedig hogy be tudnánk vágódni(nyalni) vele a genderileg is túlművelt nyugatnak! (mellesleg a mi CEU-nra sem a gyakorlók járnak, hanem a mások kényszergendereztetésére kiképzett leendő erőszakos oktatók, akik aztán -álságos gerinctelenséggel- nem magukon mutatják be a korszerű elméleteket, hanem a már sikeresen nemet váltottakon, na de nem baj, mert legalább az bepalizott médiumok nem lesznek hajlandók a „korszerűtlen” ivaros szaporodásra, ezáltal nem tudják tovább örökíteni a fertőzött génjeiket!)

  • Orsós Elemér,

    „Na, most gondolj bele, a magyarországi magyarok 90 %-a ilyen maródian maradi, még 200000 dollárért sem vagyunk hajlandók buzulni, pedig hogy be tudnánk vágódni(nyalni) vele a genderileg is túlművelt nyugatnak!”

    Nos hat a termeszet anyacska majd meg is fog buntetni benneteket, ki fogtok halni, nem ugy mint a „halado” nyugat feher lakossaga, ahol jelenleg minden nonek minimum 12 gyereke van! 🙂

    ” (mellesleg a mi CEU-nra sem a gyakorlók járnak, hanem a mások kényszergendereztetésére kiképzett leendő erőszakos oktatók, akik aztán -álságos gerinctelenséggel- nem magukon mutatják be a korszerű elméleteket, hanem a már sikeresen nemet váltottakon, na de nem baj, mert legalább az bepalizott médiumok nem lesznek hajlandók a “korszerűtlen” ivaros szaporodásra, ezáltal nem tudják tovább örökíteni a fertőzött génjeiket!) ”

    Latod, csak fejlettebb a „halado” Nyugat nalatok, itt mar vannak csiratlanitott, illetve semleges nemu oktatok is.
    Errol eszembe jut, hogy ugy kb. 28 eve egyszer ejszakas muszakban dolgoztam egy kis boltban, ami elott volt egy benzinkut is. Az utca masik oldalan is volt egy ilyen biznic. Az ott dogozo fiatal srac atjott neha beszelgetni. Egy alkalommal valamiert kora reggel ment haza egy „no” az utcan, szep hosszu szoke hajjal, miniszoknyaban, es a srac eszrevette ezt a tunemenyt kinn. Mondta, hogy vigyazzak ezzel a „novel”, mert o fiunak szuletett, de aztan elment Svedorszagba, es ugy jott haza mint egy „it”. (Semleges nemu nevmas angolban.)
    Akkoriban ugyanis meg az oncsonkitas ilyen formajat a „halado” kanadai vezetok sem legalizaltak, tehat szegenykenek el kellett mennie Svedorszagba, a „haladas” mintaorszagaba. Azota persze sokat haladtunk, nem csak az oncsonkitas, van itt tobb mas csoda is. (Meglepne pl. az is, ha az oncsonkitast nem fizetne a kanadai egeszsegugy.)

    Abban viszont tokeletesen egyetertunk, hogy remelhetoleg egyetlen ilyen semleges nemuve valtoztatott elmebeteg sem fagyasztja le a tojasait, vagy a spermajat mielott kitepetne a berendezeset. Azonban, amennyire remlik, mintha akadna elorelato beteg is, akik aztan fizetnek majd egy szegeny nonek, hogy szulje meg a babajukat.
    Ez meg nem gyuruzott be Magyarorszagra?

  • Orsós Elemér

    Szikszai
    2018 április 4
    2:23 du.

    „Abban viszont tokeletesen egyetertunk, hogy remelhetoleg egyetlen ilyen semleges nemuve valtoztatott elmebeteg sem fagyasztja le a tojasait, vagy a spermajat mielott kitepetne a berendezeset. Azonban, amennyire remlik, mintha akadna elorelato beteg is, akik aztan fizetnek majd egy szegeny nonek, hogy szulje meg a babajukat.
    Ez meg nem gyuruzott be Magyarorszagra?”

    Ez még nem, de a penis-piercing már igen!!!