Önéletrajz a jelenből: A Kereszténydemokrata

2018 július 11 11:35 de.199 hozzászólás

Mottó: „Nem megszüntetni jöttem a Törvényt, hanem beteljesíteni” (Jézus Mt 5,17).

Repülőgépen mellém ült egy Úr. Kereszténydemokrata vagyok, mondta bemutatkozás közben én pedig kapásból a bibliáról kezdtem beszélgetni, nevezetesen Mózes első könyvéről.

A könyv megrázó történetek sorozata a bűnbeeséstől, Káin, Noé, Ábrahám és Lót történetein át egészen Józsefig. Tömény társadalomtudomány, több mint pszichológia, filozófia, metafizika, politológia. Mindez, meg még sok más, aminek nincs neve és mindezeken túl az egyistenhitet megteremtő írás. Az egymással küzdő, emberszerű istenek és démonok panteonjának helyére teremti az emberteremtő Istent, aki ismeri az előlünk eltitkolt abszolút jót; a jót, amire hívőként és hitetlenként is törekednünk kell. Megteremti a szkeptikusok cinizmusát tagadó Istent, akik szerint mindig a rossz győz; azt az Istent, aki Madách szavaival így beszél a rosszról:

„…Te, Lucifer meg, egy gyürű te is
Mindenségemben – működjél tovább:
Hideg tudásod, dőre tagadásod
Lesz az élesztő, mely forrásba hoz,
S eltántorítja bár – az mit se tesz –
Egy percre az embert, majd visszatér.
De bűnhödésed végtelen leend
Szünetlen látva, hogy mit rontni vágyol,
Szép és nemesnek új csirája lesz. – „
(Madách: Az ember tragédiája 15.szín)

Talán Józsefről beszéltem, ahogy megkötözve fekszik a kútban vagy épp dicsőségében áll a fáraó mellett, amikor kereszténydemokrata szomszédom, riadtan (őszinte riadtsággal) kérdezte: Maga zsidó? Nem! Mondtam csodálkozva, és utólag szégyenkezem a válaszon. Mért ne lehetnék (akár) zsidó, min változtatna? Tényleg min? Tudja, hogy Jézust a zsidók ölték meg? Kérdezte, miközben kutatva nézett rám, majd a ránk fagyott csendben elaludt. Jézust védte a zsidóktól.

Visszakérdeztem volna, hogy melyik zsidók ölték meg Jézust: Keresztelő Szt. János, talán Isten anyja a boldogságos Szűz Mária, vagy Péter, Pál, esetleg a többi apostol.

Illusztráció: Josie Jammet / The Guardian

Vajon, Ők -a megvédők- kitől akarják megvédeni a „keresztény kultúrát”? Tőlem, a nem hívőtől, vagy az ugyanabban az Istenben hívő zsidó és iszlám hívőktől, akik ugyanolyan kétségbeesetten keresik az abszolút -az isteni- jót mikén mi hitetlenek(?) esetleg a keleti vallások türelmet és békét hirdető prófétáitól(?) Buddhától, Lincsi apáttól(?) és kik ezek a megvédők? Talán Kereszténydemokrata utastársam, és hasonszőrű barátai, akik nem keresztények és nem demokraták, akik úgy hivatkoznak Istenre (a keresztény kultúrára), ahogy a második parancsolat tiltja: „Ne mond ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül, ha valaki hiába mondja ki a nevét” 5Móz 5,11.

„Isten, haza, család”, szól az egyik fő gonosz, az embermilliók halálától átokká torzult, szent szavakat hallva zúg a taps, mert a tapshoz elég, hogy az ördög élcsapata mondja hitető szavait. Mi pedig elszorult szívvel hallgatunk. Tudjuk, hogy az ellenség levágott fejét szokás zászlórúra tűzni és nem Isten nevét; azt is tudjuk, hogy a hazának polgárai vannak, akik egyenlők az egyenlők között és nem emberi erőforrásai; és azt is, hogy a család nem embertenyésztő telep.

Hazámban bőven termik mocskukat az „undor virágai” (Radnóti). Bőven öntözi a felső tízezer hatalomba szédült része; az ellenét gyilkoló, szelíd tekintetű úszómenedzser, a geciző mágnás, az Aranykéz utcai robbantó, az olajszőkítésen meggazdagodottak, a parasztok kifosztásából földbirtokossá vált urak, pontosabban a gazdagok hitványabb része, a hatalmukkal visszaélő hatalmasok és a hős, a jövőben bűnbakká váló vezér.

Tudom, tudjuk, hogy a keresztény kultúrát, és általában a kultúrát -és nem Istent- (A korlátlan hatalmú Istent védeni balgaság.) saját tévedéseitől kell megvédeni, mondjuk az inkvizíciótól, vagy labilis lelkű (vallásháborúkat kirobbantó) hívőinek más kultúrákat, vallásokat, filozófiákat lenéző (üldöző) gőgjétől, esetleg a leggazdagabbak demokráciát tagadó, kevély uraitól.

A baktériumtelepek jellemzője az együttműködés. Ettől telepek. Együttműködésükben hasonlóak az embercsoportokhoz (pl. a hazához). Vannak a táptalajjal kapcsolatban lévő táplálók, és a telep felszínén élő, védő nyálkahálót fejlesztő védők. A védőket a táplálók táplálják, ám mindig akadnak köztük renitensek, akik nem táplálják a védőket, és fennmaradó erőforrásaikat szaporodásra használják. Amikor a renitensek száma túllép egy határt a védők éhen halnak, a védőháló felszakad, aztán az első eső elmossa a telepet. Pusztul ártó és ártatlan.

Isteni törvény ez, ahogy az antilopgalopp. Kérlelhetetlenül lesújt, bukás nélkül nem szeghető meg. Az antilop csapat csak addig csapat, amíg a gyenge gida tempójában halad. Hiszen mindig lesz gyengébb és erősebb és a gyengét mindig könnyebbnek tűnik otthagyni (legyőzni), mint bevárni, megsegíteni. Amikor sok a renitens, a fosztogató, akkor a társadalom meggyengül, majd széthullik, épp úgy miként a gyengébbeket magára hagyó antilopcsapat.

A baktériumtelepnek van még egy jellemzője, a túlélőké. A túlélők újra összefognak és legyenek renitensek vagy táplálók, mindig etetik a védőket és a telep újra szép lesz, mígnem ismét…

Nem Isten haragja, hanem a madáchi vízió valósága ez: pusztulás és feltámadás. A harag nem isteni tulajdonság, Isten felkínálja a jót, de az ember szabad, és szabadon választhatja a rosszat. Lucifer egy „gyürű” Isten valóságában, Lucifer nélkül nem lehetnénk szabadok. Isten csak a jót tudja, Lucifer csak a rosszat, mi pedig választunk.

A mai valóság tragédia, mert tragédia az, ha „… Szörnyek diktálnak rendet”. (Goethe) Hinnem kell, hogy az ember bölcs, több tízezer éves tanúság szerint, előbb-utóbb ismét felül emelkedik Lucifer könnyű létet, sikert hazudó tanácsain, és ez a valóság csodája. Ahogy Goethe mondja „A csoda a hitből születő legszebb gyermek.”

Nem hiszek Istenben, de hiszek az ember -Isten tanácsolta- tisztességében, hiszek a tisztesség csodatévő erejében.

Sopron, 2018. július 10.

Szukits Rezső

199 hozzászólás

  • kedves Rezső… nagyon szép csak egyet felejtettél el leírni
    Lucifer az a latin LUCE szóból származok azaz a fénycsináló értelemben, tehát hiába Madách keserűsége az akkori jelen alapján jogosan de Lucifer az a FÉNYT képviseli és a fényt adja a sok szellemi sötétségben amit a vallások képviselnek
    ember isteneket teremt hahahahahaha majd alááll és fizet neki… meg áldoz

    a többi nagyon tanulságos de a bakelit is megkopik hát még a paírusz tekercsek egyébként az égő csipkebokorról mi az álláspontod? Ekn Aton – Amen Hotep kapcsán is bizonyosan van megjegyzésed?

  • A cikkhez.
    Az orosz megszallas ota Magyarorszagon elterjedt az isten tagadas gondolata.
    Az en ifjusagomban, Sztalin elvtars volt az „isten”! Latom, ennek szelleme meg ma is el es virul a magyaroknal! Aki ezt nem fogadja el, az ma is guny targya, mint regen, Sztalin meghalt, de az istentelen eszme meg ma is el! Egy baj van csak a felfogassal. Az emberi szabad akarat, amivel sokan nem szamolnak. Mindenkinek JOGABAN all, azt a hitet kovetni, amit akar! Sot, aki azokat gunyolja, csakis magara vet rossz fenyt!

  • A hatalom viszont, mindenhol a vilagon hasonlo! Szeretne, a hatalmon levo kormany azt a filozofiat meghonositani, amiben OK hisznek! Mivel 45 evig „Nepi Demokracianak” csufolt rendszer volt a magyaroknal, termeszetesen ehhez ragaszkdnak meg ma is egyesek! A nevvel nincs semmi baj, inkabba az akkori hatalom felfogasavaal es gyakorlasaval. Mar tobb helyen irtam itt, fiatalkori emlekeimrol ezzel kapcsolatba!

  • Figyelő
    2018 július 11
    12:41 du.
    zsuzsi, azért mert te kitaláltál magadnak egy olyat aminek alá lehet állni és sokba is kerül, az nem jelenti azt, hogy az a te fantáziádon kívül is létezik…de szabad akaratod van és azt csinálsz amit akarsz, csak az csípi a szememet, hogy mindenki más aki nem olyan mint te az meg gonosz és hülye

    ugye neked is csak egy véleményed van és az meg engem személy szerint nem érdekel

  • Rodeo36-11
    2018 július 11
    2:16 du.
    Megnyugtatlak, a tied sem erdekel engem!
    Mivel szabadsag vanm azt hiszed amit akarsz!
    Viszont, ne mond meg masnak, az mibe higgyen!

  • Ja, es SOHA SEMMIt nem irta, hogy ha valaki nem hisz az „gonosz es hulye!”
    Legfeljebb, Te kepzeled ezt!

  • Mélyenszántó, magasröptű gondolatsor…

    Kiemelést érdemel belőle a nyitány, ahol Mátétól Jézust idézi, aki ott az >5. 17-19< – ben kerekperec megmondta az utókornak (is), hogy Ő nem szándékozik . s e m m i f é l e . ú j . v a l l á s t . a l a p í t a n i . a mózesi Tórán – megfelelő fordításban: "a Törvényen" – kívül. Jézus az egész fellépésével, illetve rövid "működése" során ennek hagyománynak a betű szerinti, buzgó betartására buzdított. Még meg is fedte az abban foglaltakat be nem tartókat, de még a Törvényt másképpen, magyarul félremagyarázókat is.
    A nála harminc évvel később jelentkező Pál volt az, aki Jézust a Mt.5. 17-ben is meghazudtolva, hamis tanúságot tett a vele, és az általa való állítólagos küldetéséről, holott ezt az egész küldetést valójában a hódító Róma ösztökélte a mintegy 100 éves – és eredménytelen – megszállás rövidre zárása érdekében az úgymond makacs zsidók* "békés" megtörésére…

    .

    * Ez a "makacsság" aztán Páltól származtatva a következő kétezer évben, praktikusan igen-sokszor a szemükre hányattatik, miszerint [bigott vallási buzgalmukban] nem ismerték fel még a saját megváltójukat sem és úgymond, ehelyett megölték őt… stb. (Ld.pl.: a cikk elején a "kereszténydemokrata" úr keresetlen monológját…) Akik ezt hangoztatják, azok jelesen csak a Mt.5. 17-ről szeretnek elefeledkezni, amely minden Pál, illetve az Apcsel. által sulykolt vallásalapítási érvet magasan überel.

  • Kedves Rezső!
    Ez igen!
    Ezen érződik, hogy belülről jött. Kár, hogy nem publikál többet.
    BigSkorpió

  • Mellesleg és minden esetre, a legnagyobb bűvészmutatvány Saul-Pál részéről, hogy szemben az EGY-SÉG isteni parancsával és a monoteizmus tőkesúlyával a 2.számú;
    „Ne legyenek neked idegen isteneid a színem előtt! Ne készíts faragott képet, vagy bármely alakot arról, ami az égben fönt, a földön alant és a vízek és a föld alatt van. És ne borulj le ezek előtt és ne szolgáld őket,mert én vagyok az Örökkévaló a te [ 1 ] Istened…”
    parancsolatával a kereszténység éppen Jézusból és ki tudja még kiből megteremti a szent HÁROM-SÁG isteni többletét…

    Nem is beszélve a bálványok, feszületek faragásáról, festéséről,stb. nem vitatva azok művészi értékét, amelyek előtt illik leborulni, vagy azt csókkal illetni, stb.

    Amennyiben ezek csupán csak hit kérdései, akkor pedig ebből a célból miért nem felelt meg az eredeti [a fönti 2.sz.] az .
    e g y e t l e n . isteni parancsolat előírása s azt is miért kellett gyökerestől kifordítani a tövéből – amelyben Jézus is hitt, és a Mt.5. 17-ben egyértelmű magyarázatával ki is állt mellette ?

  • Hát ez kiváló írás.

  • „…vizsgaelnöki dicsérettel sikeres szakmunkás lett.” (Egyébként Jézust az újszövetségi Biblia szerint – jeruzsálemi Főtanács hathatós közreműködésével – a rómaiak végezték ki, miután a zsidók a megfeszítését követelték, olyanokat kiabálva, hogy az ő vére rajtunk és fiainkon. Ez utóbbit hála Istennek, már teljesen elhallgatjuk. Megható Izraelben, ahogy a vallásos zsidók várják a Messiásukat, s péntek este az ünnepi vacsorakor az asztalnál egy üres teritéket hagynak.)

  • Szerintem mindenki azt idézi az írásaiban, amit sokat olvas, én pl. az Újszövetséget.

    Az emberek három-négy nemzedéken át élik meg személyesen a történelmi eseményeket vagy következményeit. Eddig van arra lehetőségük, hogy tetteikkel befolyásolják az eseményeket. Nyilván egy zavaros korban az első nemzedéknek kevés a tudása vagy tapasztalata ugyanarról az esetről.
    Pl. a holokausztot a kortársak el se tudták képzelni, még az áldozatok se hitték el. Manapság többet tudunk róla, mint a kortársak, hogy pl. egy pszichopatikus vezér hová tudja vinni a híveit.
    Ezért lenne fontos manapság a történelemtanítás, és ezt nem lehet fellengzős, nagy szavakkal pótolni.

  • Rodeo36-11
    Embertenyésztö telep, baktérium telep, antilopgalopp, repülö keresztény demokrata, Lucifer tanácsai stb….Apropó, Lucifer a héber Bibliában (Torah) (Lucifer a túlzott büszkeség)
    A héber Bibliában Ézsaiás 14:12-ben a helel ben-shachar (הילל בן שחר) kifejezés szerepel. Helel a Vénusz bolygó héber neve, ben-shachar jelentése „a hajnal fia”. Ézsaiás minden bizonnyal egy népszerű korabeli legendára utal
    a túlzott büszkeség veszélyeire figyelmeztet….

  • slapaj
    2018 július 12
    6:07 du.

    ha most sem ébrednek fel és nem lépnek ki ebből a szarból?

    But to portray the discrepancy as being due to chivalrous American defense of allies is a self-serving distortion.

    For a start, the United States’ gargantuan military spend is not out of altruistic commitment to “defending allies”. The gross misallocation of resources is a function of American capitalism and how its economy is dominated by a grotesque military-industrial complex.

    What Trump is seeking to do is to get other NATO members, the Europeans and Germany in particular, to in effect prop up the American economy through spending ever-increasing amounts of money on military industry. The anticipated purchase of US missile systems and warplanes – like the overpriced F-35 fighter jet – will feed into the American economy as a de facto subsidy.

    Trump and America’s priority is not about “protecting” allies. It is about protecting the US economy through ramping up contributions to American capitalism.

    Some observers noted that the behavior of Trump was like a gangster boss driving into a neighborhood, demanding that protection fees be hiked.

  • – Like today’s other populist leaders, Mr. Trump knows that his standing with voters hinges on making good on his most radical promises. For a populist leader to succeed, he or she doesn’t need to solve problems, nor outdo his or her predecessor.
    – All the populist leader has to do is be different from the mainstream — to do what mainstream politicians would never do…

  • Nem vitatom a szerző történetének valódiságát, de egyáltalán nem jellemző, hogy az emberek a repülőn, vonaton vagy bárhol egymásnak párthovatartozásuk szerint mutatkoznak be. Ahogy az sem, hogy utastársuktól néhány mondat után megkérdezik, hogy „zsidó-e ?”. Én eddig azt tapasztaltam, hogy az emberek először udvariaskodnak, ilyen-olyan semleges dolgokról beszélgetnek, aztán abból kerekedik ki valamilyen benyomás, amiből aztán lehet következtetni a másik pártszimpátiájára is. Aztán ki-ki eldönti magában, hogy belemegy-e kényesebb témákba vagy sem.. Az emberek általában – független politikai nézeteiktől – nem adják ki magukat rögtön . Tapintatból vagy óvatosságból, de rendszerint kerülik a konfliktusokat.

    Nekem az jött át, hogy a leírt valós vagy kreált „bunkó kereszténydemokrata” apropóján a szerző a keresztény világnézetet és a jobboldali pártokat támadja a megszokott közhelyszerű sztereotípiákkal. Ennek részleteibe most nem megyek bele.

  • BrunszvikTeri

    Figyelő 12:41

    Az egyszemélyi vezető imádata a személyi kultusz. A marxizmustól abszolút idegen sztálinista személyi kultuszt az SzKP XX.kongresszusa, de más pártok is határozatban tárták fel, ill. ítélték el…

    .

  • BrunszvikTeri

    Figyelő

    azt is írja, hogy

    „az emberi szabad akarat, amivel sokan nem számolnak…”

    Tessék már elárulni, hogy az alatt az alig kétezer év alatt, amikor a maga Katolikus Egyháza és a hűbérúri (földesúri) hierarchia diktálta az emberi akaratot, azalatt hol is volt, avagy hová lett az akarat szabadsága ?

    .

  • BrunszvikTeri

    Tóth Péter 2:31

    Eleddig nem is vettem észre, hogy a nagy elempéalapító, állítólag jogász Orbánnak göndör vóna a haja… Hmmmm 🙂

    .

  • Aczél Gábor

    Geyza
    2018 július 12
    9:40 de.

    Szerintem is.
    Húsz perce az alábbi mondattal kiegészítve osztottam meg a fészen:
    Szörnyek diktálnak rendet, avagy az isteni igazság, amit egy vallástalan roppant érzékletesen szemléltetett.

  • slapaj
    2018 július 12
    6:07 du.

    Látom a Gugle jóbarátod neked azé..

  • BrunszvikTeri
    2018 július 13
    6:04 de.

    Csodalkozni fogsz, de akkor is megvolt azemberi szabad akarat, meg a rabszolgasag idejeben is. Nem az eletkorulmeny egyedul hatarozza mef az egyen szabad akaratat, hanem a lelki hozzaallsa.
    En is voltam uldozoitt, bortonben is egesz fiatalon, de azt is magam hasznara viseltem el Igy vettele az idombol is.

  • Meg annyit, Teri, hogy nem „imadok” senkit, csaK Istent!
    Orbant nem ismerem 6 ezer km. tavolsagban elek, eleg regen! Az igaz, hogy nem vagyok baloldali,de itt sem!!

  • Ha nem sértődnek meg a hölgyek és urak, bemásolnék egy a „168 óra” nevű lapban megjelent cikknek a linkjét.
    A cikk címe:

    „A cserkészszövetségnél a romáknak megmondták, hogy sem a hitük, sem a származásuk miatt nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé”

    http://168ora.hu/eletmod/a-cserkeszszovetsegnel-a-romaknak-megmondtak-hogy-sem-a-hituk-sem-a-szarmazasuk-miatt-nem-illenek-a-magyar-kereszteny-cserkeszek-koze-152769

    Hát ennyit az Orbán kereszténységéről!

    Meg a Keresztény-demokrata-néppárt-nak hazudott mocskos csavargók bandájáról.

    És mindazokról, akik a voksukat rájuk adták – mert ezeket még annyira sem lehet emberszámba venni mint a bandavezéreiket, akik a magyar parlamentet gyalázzák a jelenlétükkel.

    A „kereszténységre” hivatkozva húztak karóba, égettek máglyán a századok folyamán, a múlt században gázkamrákban fullasztottak halálra és tüzeltek el milliókat.

    EZEK AZ EURÓPAI KERESZTÉNY „HAGYOMÁNYOK”

    Rodeio reklamált hogy a süsüék miért szállták meg Belgrádot a XX. sz. végén?!

    Csak azért mert ellenkező esetben Bosznia-Hercogovinából és Koszovóból egy nagy tömegsír lenne ma.

    Ott is a Belgrádi PÓPA állt a szócső végén, és uszította a szerb csetnikeket, hogy tisztítsák meg a nemzetet és a vallást: – „A SZENT ANYA ORTODOX EGYHÁZÁT”

    Söt, még ha ma kitennék a NATO-alakulatok a lábukat, akkor is ugyanott folytatnák.

    És a magyar „keresztények” ??? röhej – a FŐPAPSÁG MINDEN IDŐBEN, MINDENHOL egy velejéig romlott, egy minden erkölcstelenségre képes lelketlen PSZICHOPATA!
    Nyilván hogy a vallási HIERARCHIÁKBAN a lelkületükben tiszta személyeknek a leghalványabb esélye sincs, és sose volt, hogy hatalom közelébe kerüljenek.

  • gabriel
    2018 július 13
    9:40 du.
    nagyon szerényen és halkan jegyzem meg, hogy:

    #1.: a nato nak semmi köze népneveléshez, oktatáshoz, a nato gyilkol

    #2.: az uszítás nem egyenlő azzal a tömeggyilkossággal amit a nato csinált (=süsülandia katonai érdeke)

    #3.: nincs rá bizonyíték, hogy vallási alapon genocídium lett volna Jugoszláviában (ugyanúgy ahogy skripál, szíriai mérgezési ügyre sem ez utóbbiban az évek hosszú során egy soha meg nem növő -öregedő- 8 éves fiúcskát mutogatnak amint slaggal hideg vizet eresztenek a fejére …ma már másik KMH blogban tettem említést erről:
    „gabriel
    2018 július 13
    9:38 de.
    Londonban hejj, van számos utca és minden utcán van sarok…meg skripál

    csinnbummcirkusz krump lee nek a léggömb mellé, hadd játtszon a picike, csak a frizőrje ne kuszálóggyon

    megtalálták a mérges üveget (hogy milyen mérges, és csupa ideg)

    I bet it has a Prescription Label on it? “Poison” – FSB Drug Store – Moscow?”)

    #4.: minden genocídiumnak az ószövetség tanúsága szerint is vallási köntöst adnak(tak) lásd még a körülmetélési szomszédnépek kiírtását+++ és a történelmen végigvonul mindez

    AZ EGYI GAZ ISTEN nevében, érdekes módon ugyanaz a politeista vallásoknál sokkal kevésbé gyakori vagy zéró, viszont a monoteistáknál alapvető vallási kriteria….

    és ezért a &@{§°˘^$ß###@@@figyelmet lenke, &@°˛`˙>#&@@@bodamarcs +++ &{}]¤>#&@@@barlev, $ß÷˝äđ#&@@@izraeli, 0~|đä&>đ€]&@@@gyurcsinéni hsz -ei eklatáns példái mindennek (is és még sok minden más agylúdtalpnak)

    ha akarod (vagy bárki más rajtad kívűl) csodálatos zenei emlék van erre -szvsz a valaha komponált lexebb- JS Bach Máté passio. az utolsó előtti jelenet: nun ist der Herr zu ruh… kezdetű, melyben az élő áldozatot elbúcsúztatják és megköszönik neki a vér és hús áldozatot, és a zárókórus: wir setzen uns amely az életben maradottak körtánca: minden ellenségeskedésről megfeledkezve az életnek részegen kábultan örülve egy keringő ritmusra írt kavalkád összefogódzva (na ez nincs a valóságban!!! egyetlen monoteista egyházban sem)

    (jaaa…, és nincs benne feltámadás még egy fél szóval sem megemlítve)

  • gabriel
    2018 július 13
    9:40 du.

    szeretik egymást csak azt nem lehet eldönteni melyik szereti jobban, de azt bizonyosan, hogy melyik a Góliáth hahahahahaha (történelmi szerepcsere hahahaha)

    israhell tele van szeretettel, a knesszet kijelentette hogy ők a legokosabb legbölcsebb és legértékesebb az emberfajúak között vigyázzatok a magyarok sincsenek benne ebben…mindenki más gój de nem motorozik… békét nem lehet rakétával és nátóval sem…ahhoz egyetlen dolog elengedhetetlen: BÉKE

    na??? ha ez nem genocídium akkor mi az?

    The strikes, the army said, were conducted in response to Hamas-instigated violence along the security fence at the Israeli-Gaza border, and to the cross-border arson attacks which, the IDF claimed, damages Israeli land on a daily basis.

    During the Israeli raid, Hamas militants reportedly retaliated by launching 17 rockets, five of which were intercepted by the Iron Dome missile defense system. “Hamas is responsible for the events transpiring in Gaza and emanating from it and will bear the consequences for its actions,” the IDF said.

    When the sirens sounded in the Eshkol and Esdot Hanegev Regional Councils, the families woken up in the middle of the night only “had seconds to run to bomb shelters,” the IDF added, without elaborating on whether any of the Hamas projectiles caused any damage.

    hahahahaha ezt is belesorolom a fentibe:

    „Israeli jets strike Hamas in Gaza in response to ‘terror acts & violent riots’ at border (VIDEO)”

  • hahahahahaha
    krump lee kereskedelmi taktikája és stratégiája:
    Trash wars: US drowning in its own waste, blaming China for rejecting ‘recycled commodities’

    (milyen szép nevet is adnak nekijje: „recycled commodity”, hogy oda ne rohannyak) szemetet nem vesznek, pedig lehet, hogy arra nem tennének +25% import tariff -ot, hát milyen kedves?

  • Rodeo!

    Én a jugó történésekről beszéltem.

    Ami egyszerűen abból keletkezett (a „”semmiböl??!!””) hogy az azt összecementelő Tito bátyójuk meg birta magát halni.
    Semmi, de semmi köze se Nato-hoz, se süsü-hoz és ahogy tetszik.

    Én ott bóklásztam, én láttam. Én tudnék még hozzátenni részleteket a „hírekhez”. De nem vágyam.

    Maradjunk annyiban, hogy a süsüék ott nem bombáztak, hanem egyszerűen megbénították Szerbia energia-ellátását, és ebből kifolyólag és befolyólag kénytelen kelletlen azok elálltak a további gyilkolázásoktól.

    Vagy jobbnak láttad volna, ha tovább folytatják?

    Az uszításról meg csak annyit, hogy a Kreml-böl bizony harsányan biztattak őket, és a Moszkvai Pópa minden nap hangosan ájvékolt a templomában a szerb-testvérekért!

    A szerb atyafiakat ortodox-pópák hülyítik es ámítják, a horvátokat római-püspökséget „szolgálók” a bosnyákokat meg muszlim müzeinek. Hogy aztán tovább hgy bogozódnak, még ma is kacifántos.

    Egy az egy – amit Te óhajtanál (én is) azt ott a kevesen keresik – A BÉKESSÉGET.

  • gabriel
    2018 július 14
    12:44 du.

    rajtad és rajtam kívül senkinek sem „érdeke” a béke

    hahahahahahahaha

    ott sem

    nem gazdaságos, semmi profit, semmi extra profit, zéró sékel

  • Gábriel 9:40

    A cserkészségről, mint állítólag a gyermekek keresztény erkölcsi felemelkedését szolgáló „nemzetközi” ifjúsági szövetségről:

    Hogy mást ne is mondjak, 1920-tól Teleky Pál gróf volt a főparancsnokuk. Az a Teleky, aki Klebersberggel együtt a Numerus Clausus kidolgozásában vállalt oroszlánrészt, amely szerves részét képezte a két évtizeddel későbbi aktív közreműködésünket a Holokausztban és a II. Világháborúban is…

    Nem csoda hát, hogy most Orbán és bandája ifjúságpolitikájából . v i s s z a k ö s z ö n . ez az általad is joggal kárhoztatott rasszista elem egy legális iskolai közösség kiszorításaként a Magyar Cserkész Szövetségből.

    Tudniillik anno, abban a szépséges Horthy világban sem léphetett be pl.egy zsidó gyerek bármelyik cserkészcsapatba. Ők csakis külön csapatot alakíthattak. Még egy iskolán belül is. Cigányokról már ne is beszéléjünk, cigánynak lenni már akkor is kizáró feltételnek számított, ebből a kedves és
    . l é l e k n e m e s í t ő . Cserkészszövetségből…

    Hiába, a magyar jobboldalnak márcsak ez az ösztönös szellem az ő tradicionális nemzetpolitikája…!

    Ugyanakkor a látszat kedvéért, főleg a Horthyrendszer nemzetközi megítélése érdekében, abban az időben(!) egyfajta nemzetközi legitímitást, és színezetet adott ennek az egész .
    n a c i o n a l i s t a . é s . r a s s z i s t a . komédiának, az egyes rítusok, mint pl. a nevetséges „Jamborye”,[dzsembori 😀 ] egyenruha stb. olyan amerikaias hangzása, ill. megjelenése, ami sajnos még ma is képes a naiv demokráciák szemét és száját is tök’ elhomályosítani, illetve befogni…

    Pedig ezek a jelek már hiteles történelmi figyelmeztetések ! 🙁

    .

  • MÉG A SZÁNDÉK SE NEMES

    A holokauszt és a háború többekk közt, mint a hazafias és vallásos propaganda eszköze, a Cserkészszövetség történelmi szégyene is.

    .

  • Fortimbras!

    Az urak és hölgyek nem akarják megemészteni, hogy az Antall-féle pszichopata banda 1990-ben a Horthy-korszak legszégyenteljesebb sötét bugyraiba vivő VÁGÁNYÁRA ÁLÍTOTTA rá az országot.

    Alma kikérte magának Antall „becsületét” – Rosszabbul vette ki magát, mintha Horthy becsületéért hadakozna.

    Én személyesen ismertem néhány nem úriembert a köreikből, személyesen pedig nagyon is jól az építész Makoveczet, aki ismertebb – és egy kevéssé a Csurkát.
    A Lezsák Sándor egy pedofil tanár volt.

    Anno ezek egész életük folyamán azon voltak, hogy a kádár-rezsim elitjébe kerülhessenek, de még a tartalékba se vettek számba őket, csak a ott ácsingózhattak.
    Ezzel A „FAJDALOMMAL, MEGVETETTSÉG-ÉRZÉSSEL” élték nyomoronc napjaikat, amikor felfedezték, hogy „most eljött az órájuk”!
    és könyörtelenül rá is vetették magukat!

    Csakhogy nem véletlenül voltak ezek „félreállítva” mert ezekben a hatalomvágy buzgott, a „csendőr-csizma” meg a „kakastaréj” úszott álmaikban.

    Nyilván ennek szellemében restaurálták a cserkészetet is, a Hitlerjugend előiskolájává téve azt.

    Nagy baj van, bizony.
    Mert az Orbán ennek a szellemnek a farvízén hajózott be a hatalomba, és tisztában van vele, hogy
    1. A magyar nép éretlen a demokráciára
    2. Az 1. pont alapján senki és semmi nem képes demokratikus módon öt a hatalomból leváltani.

  • gabriel
    2018 július 15
    1:23 du.

    köszönöm eme soraidat (is), igen…anno ezek a poloskák nem rúgtak labdába és borzasztó volt számukra, hogy NEM!

    és a gyalázat azokra akik elhitték nekik és rájuk szavaztak, átkom sújtsa őket és az én átkom odaér ahová küldöm nincs ellenállás…hogy miért ér oda? ha nem tudod ne kérdezd… Elégguá nem mindenkinek válaszol és Obbatalá meg ugye…
    hahahahahaha
    és ezek itt átkozódnak a gyurka, barnelevne, zizraeli a sok hamir próféta a szarról…

    a VB béke és öröm és egyetlen netán yahoo sem volt az árnyékában sem…mert a béke az az ilyen poloskák halála

    hahahahaha vagy ahogy te is érted: kkkk

  • FORTIMBRAS mélyenszántó gondolatait kicsikét árnyalja, hogy alapvető szavakat sem tud helyesen…
    Teleky…… helyesen: Teleki
    Jamborye…..helyesen: Jamboree
    Klebersberg..helyesen: Klebebelsberg
    (folytathatnám)

  • Az igazsag az, hogy a cserkeszetet egy angol ur alapitotta a mult szazadban kereszteny eszmevel. Sok minden mas fiatal szervezet is megalakult azota, kulonbozo tortenelmi idokben,volt hitler yungen is, meg nalunk uttorok is. A nacikorban volt magyar levente alakukat is divat volt de mar idosebb iskolasoknak. A cserkeszetet Rakosi betikltotta anno. A cserkesz valoban kereszteny filozofian alaplult, a fiatalok videken taboroznak nyaron. A haboru alatt volt tabori mise is tartva nekik. Kanadaban ma is mukodik, legkisebb lanyom tagja is volt fiatalkoraban, es evente a tagok meg mindig talkoznak , a baratsagok fennmaradtak.

  • FORTIMBRAS
    2018 július 15
    12:06 du.

    Tudom, a magyar tortenelmet tobbszor mevaltpoztattak, azaz maskepp festettek le , mint a valodi igazsagot! Mind a nacikorban, mint a „nepi demokraciaban.”
    Mindkettot ateltem, ilyen oreg vagyok!

    De nem szabad az egyik vegletbol a masikba esni! A magyr cserkeszet seemmi rosszat NEM tett abban a korban,Tgy AZOK MEG ISKOLASOK VOLTAK. Ahogy, irtam az idosebbeket viszont a nacik leventenek egyesittetek, es nagyon sajnalatos, hogy azok kozul sok meg is halt a II.Vilaghaboruban, 17 eves koraban, A nacik beszerveztek oket a levente csoprtba akikat kivittek a frontra. A szomszed neni egyetlen fia is ott esett el 17 eves koraban! CSerkeszek mindig kis iskolasok voltak akkor.

  • Ma mar idekint van lany es fiu cserkeszcsoport, akik szeretnek egyutt nyaron taborozni!

  • Neha , elamulok, hogy mennyi karos, hazug hirezteleseket tanultak meg a magyarok az evtizedek alatt!

  • rodeio

    kkkkkkkrkrkrkr

  • Nagy Pistike

    Nagy-arcú vagy igen.

    Amikor a valóságot eléd tárják és nyilván képtelen vagy mit reagálni, akkor előjössz ilyen ócska helyesírási handabandával.
    Bizony a saját korában rendszeresen írták „y”-nal a nevét, mivel a sajtó szinte „mindenhol” „i” helyett „y”-t használt.

    de igazán nevetségessé te váltál mikor kinyilatkoztatod:

    „…Klebersberg..helyesen: Klebebelsberg…”
    🙂 kicsit sokat ihattál (bebe)
    Hidd el nyugodtan, a neve helyesen Klebesberg.

    A fentiek semmit sem változtatnak viszont ama szituáción, hogy mindketten rasszista, fajgyűlölő majmok voltak, bár családjuk eredete nem ősmagyar volt.

    Beleszorithatod abba a rasszista fejedbe, hogy nekem semmi bajom egyetlen nemzettséggel sem – annak ellenére, hogy az én génjeim a honfoglaló törzsekét őrzik.

    Csak – mint már sokszor mondtam – akik azzal akarják ősmagyarságukat igazolni, hogy gyalázatos rasszistává fajgyűlölővé válnak, azok számomra ócska értéktelenek emberek.
    Mindegy, hogy Telekinek vagy Telekynek írták a nevét, és még inkább egy olyan, akinek egy szimpla magyar se leírni se kiejteni nem képes a nevét.

    Szégyelld magad a sárga földbe bele!

  • nagy pityuka!

    Látod én is hibáztam, pedig átolvastam – a rasszista gazember valami KLEBERSBERG családból bujt elő

    csak az nem hibázik aki nem gépel …
    ilyen egyszerű ez – kiadóm volt, társ voltam nyomdában és rengeteg kiadványt készítettem el én magam is.

    Így tudom, hogy az aki csinálja, az elsőre biztosan hibázik.

    De nem az emberségben, morálban és etikában.

    Az vele kellene hogy járjon természetszerűleg mindenkivel, még veled is.

  • Nagy István:
    „Klebersberg..helyesen: Klebebelsberg
    (folytathatnám)”

    Javasolom, talán inkább ne folytassa, ennyi elég volt. 🙂 Gyanítom, gr. thumburgi Klebelsberg Kuno, ha élne, megsértődne.

  • NAGY István
    2018 július 15
    3:55 du.

    FORTIMBRAS mélyenszántó gondolatait kicsikét árnyalja, hogy alapvető szavakat sem tud helyesen…
    ………………………….

    Klebersberg..helyesen: Klebebelsberg
    (folytathatnám)

    „Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna” – a bölcs közmondás szerint…!

  • Gabriel, jól belezavarodtatok szegény Klebelsberg gróf nevébe, sebaj! Ami pedig a „géneket” illeti: Gyakran járok Kárpátalján, s koszorúzok a Vereckei Emlékműnél (s még a Himnuszt is elénekeljük). Összeismerkedtem Felsővereczkén egy szimpatikus idős hucul származásu tanárral, aki elbeszélte, hogy – a hagyomány szerint – kabar törzsek is kísérték Árpádékat, s ezek csupán azzal foglalatoskodtak, hogy kacagányt, buzogányt és más honfoglaló eszközt árulgattak… Valószinűleg mind a két fél jól járt!

  • a Fortimbras 12:01-06-hoz

    Amit még kifelejtettem, e . p o l i t i k a i . korrajzból, hogy a f ő c s e r k é s z i „rangot” is, mint sok más talmi kincset és jogosítványt maga Horthy kormányzó osztotta rá Tele-kIre, aki mintegy két év múlva egészségi állapotára hivatkozva lemondott erről. Ekkor vitéz . ő f ő m é l t ó s á g a . a „tiszteletbeli főcserkész” titulusával áldotta meg őgrófságát, mely hatalom birtokában 10 év múlva rendezte, szervezte meg és felügyelte azt a világraszóló Cserkész VilágdzsemborIt, amely – ismétlem – ugyancsak a Horthy ellenforradalom és . d i k t a t ú r a . nemzetközi . l e g i t i m i t á s á t . volt hivatva erősíteni… – Miközben Teleky, aki korábban már bejárta a tengerentúlt, sőt megírta Amarika Gazdságföldrajzát is, onnan merítette az ötleteit a cserkész romantika speciálisan megtévesztő, valamiféle nemzetközi ízt kölcsönző – amúgy a magyar jobboldal által előszeretettel kedvelt fals szóhasználatában
    „”a magyar néplélektől oly idegen”” 😀 – cserkészi kifejezésekre és szokásokra…

    .

  • Gabriel 7:17 és Belzebub 9:22

    Nagyon jó és igaz. Köszönöm!

    🙂

  • Pityuka!

    Ja, hogy ilyen bekattant vagy már.
    Milyen jó neked, és nekünk még inkább, ha ott is maradnál a hulucaid között.

    Betegség ez barátom, nem azzal foglalatoskodtok, hogy az ország jövőjét építsétek, hanem elmegyógyintézeti szintű múlt majmolásban élvezitek ki magatokat.
    Ez nekem, ugyanúgy nem számítana, minthogy az sem számít, ha valaki gay, vagy fehér-fekete-sárga, szóval mindegy, az ö baja nem az enyém.

    De hogy történelmi szintre akarjátok emelni az idióta ki-találmányaitokat, azzal lehuzhatnátok magatokat inkább a budin.

    Szóval attól, hogy vereskén csahoszkodsz nem lesznek meg a génjeid fizikailag úgysem.
    Akkor is csak az maradsz akinek születtél.

    Csak tudod, Isten előtt mindenki egyenlő, és akkor válik azzá, ha maga is azt vallja.
    Úgyhogy rossz úton keresed az identitásodat – bár ha Te inkább a pokolra vivo utat preferálod, lelked rajta!

    Történelemböl pedig olyan mérhetetlenül stupid vagy, hogy jobb nem is beszélni róla. Csak annyit jegyeznék meg, hogy a kazárok és a kazárok között van egy különbség.
    Árpád pedig kazár fejedelem lányát kapta feleségül, pajzsra emelték – ebben minden história és monda megegyezik, tehát Árpád ház jó zsidó anyától született.

    Hogy is van az a mondás – nem vagyok zsidó, csak az anyám az?

    Úgyhogy húzd magadra a szenes zsákot, aztán menj el mosakodni.

  • Nagy pista!

    Fentebb megint elírtam egy valamit, de hát ilyen ez már.
    Természetes intelligenciával ki lehetne következtetni, jószándéku építőszellemmel.
    Mindenesetre azért korrigálom így is írásban is:

    Azt írtam le véletlenül, hogy:
    „kazárok és kazárok között…”
    Nyilván értsd, hogy:
    Kazárok és kabarok között…

    Bár ha a fenti megjegyzéseddel a kabarok zsidó voltara akartál utalni??!! 🙂 🙂 – az biztos, hogy Aba Sámuel – aki majdnem Istvánt követve lett király, zsidó volt – és sógora egyben.

    Amúgy itt feltettem a kérdést, már többször, hogy valaki tudja-e a magyar törzs valós eredetét?

    Költői maradt…

    Pedig nem az, van rá pontos válasz, pont a valós válasz maradt eddig elrejtve a szemek elöl, mert pont ahogy lenni szokott, a napnál is világosabb …

    A keresztény magyar hagyományok — mit is akarnak ma ezzel lenyomni a torkán a honpolgároknak?
    Hát ez az utóbbi a bökkenő

  • Kedves Gabriel, köszönöm válaszodat, s örülök, hogy a másik(?) oldalon is akad valaki, akivel lehet normálisan véleményt cserélni !! Jut eszembe, hogy az Árpádházi királyoknak biztosan előnyükre vált volna, ha Aba Sámuel révén egy kis zsidó-vérrel keverednek… Üdv’ -n.i-

  • gabriel
    2018 július 13
    9:40 du.

    ILyen szoveget, mar kivulrol tudom.Ezt hallottam, olvastam anno, mar nem is tudom hany evig. Tudom, hogy van olyan, aki a vallast nep_butitasnak tartja! Meg babonanak stb. Engem mar nem lehet „megteriteni” , mert minden komcsi szoveget kivulrol tudok, es jot nevetek.
    Volt abban az idoben, egy kedvenc szlogam is.
    Mindez, csak kifogas volt a papokat, a kereszteny egyhazatuldozni! En is jartam kihallgatokra az AVH ra es lehuztam egy ev bortont hitem vedelme miatt!

  • Figyelö kedves!

    Meg kell cáfoljalak, abban a tekintetben, hogy mindent kívülről tudsz!

    Sajnos a HITRŐL, JÉZUSRÓL SEMMIT.

    A vallás, legfőképpen a magukat a vallás képviselőjének hazudó, de csak kincseket gyűjtő, a tömegeket nyomorban tartó papság az nem az Urat képviseli.
    Sem ma, sem a múltban!

    Aranyba, bíborpalástba öltöznek, pedofilok, csalók – és könyörtelen népirtók.

    Szájukra veszik az Úr nevét, de meg van írva, hogy az Úr nevét a szájára senki hiába ne vegye.

    Gyalázzák a Szent Lelket, de meg van írva, hogy mindenkinek megbocsátattik de aki a Szent Lelket megcsalja, annak sem a mennyben, sem ezen a földön.

    A Vatikánba összegyűjtötték a félvilág kincseit, de az Úr-Jézus megmondta, hogy a molyok megeszik, és a maradékát tűz emészti meg.

    Azon a napon majd sokan akarnak az Úrhoz menni, de az Úr megmondta, hogy távozzatok tőlem Sátánnak fattyai, soha nem ismertelek benneteket!

    Róluk beszélt Jézus, a bíborba, bársonyba, aranyba bujt csaló püspökökről.

    Ne ítélj, hogy ne ítéltess, ez is meg van írva.

    Bárkit, aki nem imádja a tolvaj, csaló gazembereket lekomunistáztol Te is!?

    Figyelő, az Úr Jézus nevére kérlek, gondold meg mit mondasz, kit mivel vádolsz meg!

    A Szent Lelket ne káromold!

  • BrunszvikTeri

    Figyelő ! 11:02 és 2:02

    Kérlek ne beszélj mellé. Nem arra válaszoltál ahol én a katolikus [és pravoszláv] szóval az egyházi kétezer évet hoztam fel példának, minek alatta a jobbágy „szabad akaratát” pl az abszolút röghöz kötését, az első éjszaka jogát, a tized meg a mittomén sokféle adó, meg az úrbéri egyéb kötöttségek és-stb. határozta meg a hűbérúr fojtón szoros, az ő akaratát teljesen lefogó ölelésében. Mindezt persze az egyház szentesítette annyi hazugsággal, amennyi csak elegendő volt a tanulatlan és analfabéta jobbágyokat vele kábítószerként elkábítani, s tette így őket ön-fel és megadóvá, egyszóval kezesbáránnyá… Úgymond Isten bárányává.

    .

  • BrunszvikTeri

    ÉS
    persze a jobbágy* igazi „saját” földdel sem rendelkezhetett, nem vásárolhatott és persze nem adhatott el, hisz nem is volt az övé a kétezer éves rendszer legfontosabb, minden viszonyt szabályozó értéke: a föld.

    Ez „a lelkület kérdése” a rabszolgáknál és jobbágyoknál, de minden kizsákmányoltnál, mint az embert és az ő szabad akaratát determináló egyetlen szubsztancia hatalmas dajkamese, amit éppen ők, a hűbéri és papi hierarchia agyalt ki, de még ma is dolgozik az ilyen – már megbocsáss, de – elcsavart fejekben is…

    Fenti értékelésből kifelejtettem a . d e r e s t , mint a meggyőzés végső eszközét, amely bizony még a XX.század elején is kellően funkcionált a földbirtokok világában, a volt jobbágyfalvakban…

    És még egy. Ugggyan, Budai Nagy Antal, Dózsa György, vagy Kolhász Mihály, de hogy ne menjünk túl messzire a Száva-menti horvát parasztfelkelések összességükben már milliós példái is arra mutatnak e, hogy csak az emberi lelkület, és nem a kenyér, nameg a föld határozná meg a szabad akarat szárnyalását?
    – Ezek vezetőit mind máglyán pörkölték meg a magyar nagyurak, természetesen egyházi segédlettel…

    .

    * A jobbágy szó itt megegyezik a földet művelő paraszt jogviszonyával, viszont tágabb értelemben, hierarchikusan a feudalizmusban mindenki a király jobbágya.

  • NAGY István
    2018 július 16
    4:05 de.

    Nomeg tősgyökeret és sátor alatt rotyogtatott gatyamaddzagot.

    /Karinthy után szabadon./

  • BrunszvikTeri
    2018 július 17
    6:50 de.

    A kb. kétmillió-háromszázezer
    GENETIKUSAN alattvalói lelkülettel bíró
    idióta MA megpróbálja az egész magyar népességre ráerőszakoltatni azt amit ők olyannyira szeretnek:
    a modernkori jobbágyságot.Úgytűnik nem kevés sikerrel.

  • gabriel
    2018 július 16
    6:14 du.
    Elnezest kerem, hogy azt irtam! DE engem uldoztek, bortonbe volltam 17 eves koromtol, mert vedtem a katolikus hitemet!
    A papsagot megszoktam, hogy mindenki szidja, most ujjabb kedvenc tema a pedofil veluk kapcsolatban.
    Ahogy otthon mondjak, „tele van a hocipom ” ezzel!\

    A komcsi korban is, hasonlo szovegeket hallhattam sok evig.
    Mit mondjak, kisse „umcsi” mar”
    En oreg asszony vagyok, sok papot ismertem ez ido alatt, de egyiket sem ismertem meg annak> fiam tobbszor ministralt miseken is.

  • BrunszvikTeri
    2018 július 17
    6:18 de.
    Kedves Teri ! A ” foldes ur”, mar nem letezik a XX. ik szazadban! Kelet Europaban megszunt ez a fogalom. Ne feledd a foldosztast sem.
    Ma mar, a modern vilagban a dolgok maskepp alakultak, mind Europaban, mind a vilagban. Meg Angliaban is, ahol ez a szokas kialakult.
    Magyaroknal mar eleg regen megszunt.

  • gabriel
    2018 július 16
    6:14 du.
    Ja es en nem karomoltam a Szent Lelket, csak szeretnek az igazsagnal maradni! Mar irtam, a pap egy hivatast tolt be, van aki jol, van, aki rosszul! Az egyhaz papapokbol all es van buta,nem jo pap is! Mint a tarsadalom altalaban. A politikusokrol is ez a velemenyem.

  • Figyelőnek:
    Nem mindenben osztom Gabrielnek a róm.katholikus klérusról írt. szerintem túlzottan általánosító véleményét, tudok klerikust ilyet is, olyat is. Kifejezetten hitbéli kérdésekben (pl. Szentlélek gyalázása, stb.) pedig nem kívánok vitatkozni.

    Ám szerintem a mai magyar kormányzat legalább annyira, sőt bizonyos vonatkozásokban durvábban keresztényellenes, mint a Rákosi-kurzus volt.
    A nemrégiben elfogadott új törvény szerint, aki ad egy szendvicset egy éhező migráns gyermeknek, az akár szabadságvesztéssel is büntethető, „jogellenes bevándorlás segítés” címén. Úgyszintén az is, akitől ha egy illegális migránsnak látszó ember megkérdezi merre kell menni pl. a Keleti pályaudvarra, tájékoztatást ad. Az ügyvéd is, ha olyan külföldinek nyújt jogi segítséget menekültügyi kérelem benyújtásához, akiről a később menekültügyi eljárásban azt állapítják meg, hogy nem illet meg a menedékjog. (Ilyen gyalázat tudtommal utoljára Maocetung Kínájában létezett.)

    Nos, Ön szerint ezek a jogszabályok durván keresztényellenesek, lábbal tapossák -e a legalapvetőbb keresztényi kötelességeket, avagy sem?
    A magyar püspöki kar mindenesetre -állitólag két püspök kivételével – fülsiketítő hallgatásba burkolódzik. (Nemcsak ők, hanem „természetesen” a Mazsihisz is, a Köves Slomó-féle EMIH vezetése pláne.)

    Itt pedig állítólag a hívek jelentették fel a keresztényi kötelességét teljesítő r.kath. papot, pedig ő nem is holmi „migráncsoknak”, hanem a falu szegényeinek osztott ételt.
    http://diamonds.cafeblog.hu/2018/07/13/elelmiszert-osztott-a-katolikus-pap-feljelentettek/

  • Figyelő:
    „A ”foldesur”, mar nem letezik a XX. ik szazadban!”

    Igen, ami Magyarországot illeti, úgy látom: az urak rég elmentek, de a szolgák itt maradtak. Többen, mint kellene.

  • SZOLGALÉLEK

    Számomra ez egy valóban súlyos szó.
    Ezért nem szívesen használom senkire, mert minősít.

    De való igaz, hogy ha szembeakarunk nézni magunkkal mint nemzettel, akkor ki kell mondani.

    Ki kell mondani, mert az elmúlt évszázadokban pontosan ez volt az ami tragédiákból tragédiára vezette az országot és ilyen módon továbbra is ugyanúgy fogja.

    Mert szolgasorsból szolgalélekkel csakis lázongani lehet, követelni „juttatásokat”, civakodni azon hogy kit mennyi „illet” meg ezekből a juttatásokból, ez bizony a szolga szemlélete, a szolga-lélek.

    Ezzel már meg is határozta a „helyét” a „helyünket”, pozíciónkat az a két és félmillió.

    Ez teszi érthetővé, hogy miért a – gazdagoktól a mélyszegényekig – terjed a skálájuk a táboron belül.

    Nyilván kell hogy legyen vazallus réteg közvetlen a „király” alatt, és ÍGY megy tovább lefele a közmunkásokig bezárólag, akik mindannyian a „rendszertől” vagyis a királytól függenek.

    Azért kell visszaadni az oktatást, a kultúra és a gyógyítás felügyeletét az egyházaknak, mert azok a hierarchiatudat fenntartói, élő megtestesítői – akik gondoskodnak arról, hogy az újabb és újabb generációk is megkapják a „megfelelő nevelést” a „gyógyítás privilégiuma” pedig a legnagyobb függőség a szükségletek között.

    A szabad, felvilágosult orvosok, tanítók már nagyrészt elmenekültek, maradtak nekünk a KÁSLEREK – MINT AHOGY VOLTAK MÁR KLEBELSBERGEK MEG RATKÓ ANNÁK

  • gabriel

    Ha olyan lenne az egyházi pálya, amilyennek te lefested, a múltban és a jelenben is több pap és apáca lenne, illetve lett volna. Kíváncsi volnék, vállalnád-e az ő életük? Nem házasodhatnál, vagyont nem gyűjthetnél stb.

  • Belzebub!

    Ejnye- bejnye, még hogy szegények meg éhezők! Mikor Magyarországon nincsenek „éhező szegények” sem faluban, sem városban, mert már rég felszámolták a szegénységet(is)- by Rétvári B. és aki ennek az ellenkezőjét meri állítani, az mind hazudik, de minimum sorosbérenc, és különben is ez pusztán hangulatkeltés a jelenlegi igen sikeres kormány ellen, csak mert az ellenzék nem „bírja elviselni” a nyilvánvaló eredményeket! Olvastam a cikket már napokkal ezelőtt, be is akartam mellékelni, de láttam, hogy már megelőztél. Azért az érdekes, hogy az effajta cikkekre mennyire nem vevők itt többen – Figyelő pl biztosan nem olvasta, mert azt elképzelni sem tudom, hogy ha mégis, akkor ne reagált volna valamilyen formában!
    Mert való igaz a cikk olvastán a „szó bennakad, hang fennakad, lehellet megszegik” és csak nézhet bután, aki azt hiszi, a XXI. sz. Magyarországán ez elképzelhetetlen, itt Európa kebelén belül. Állítólag élelmiszereket kerestek a házkutatás alkalmával, miután a feljelentő szerint félő, hogy „rossz minőségű” ill.lejárt alapanyagokból (konzervek, levesporok stb) gazdálkodik és jótékonykodik a plébános, de nekem valamiért az volt az első gondolatom, hogy nem a rászorultak gasztronómiai biztonsága érdekében szálltak ki. Sokkal inkább arra voltak kíváncsiak, vajon nem részesül e egy-két „migráncs” is az Isteni kegyelemben egy- egy tányér krumplileves erejéig!
    Mert, hogy K.József vagy Nagy Rozália családostól a helyi plébános jóindulatára vannak utalva, az egy dolog, etesse őket a pap ha egyszer olyan nagyigényűek, hogy a segélyből vagy a közmunkabérből – már ha van – nem bírnak megélni! De ha néhány, kultúránkat felbolygatni készülő idegen is részesül a lencsekonzervből, az már megengedhetetlen!
    Ez az egész annyira abszurd, hogy a legképtelenebb gondolatok is eszébe jutnak az ember lányának /fiának, amikor olyasmikkel fenyegetőznek, hogy ha egy palack vizet adok egy láthatóan rászorult idegennek, hazaárulást követek el, és egykettőre a hűvösön találom magam!
    Csak nézek, pofozgatom magam, és azt remélem, hogy felébredek!

  • gabriel
    2018 július 18
    8:23 de.
    „szolgalélek”

    isten szolgája és kész is a válasz:amíg vallások (főleg monoteisztikusak) lesznek addig ez a hierarchikus szentszar nem fog mexünni (mit gondolsz a süsüék miért „imággyák” politikailag a különféle szentfazék egybesülteket?)
    alárendeli önmagát egy olyan hatalomnak amit önmaga hozott létre

    a kör bezárult

    orbángazsi is megtalálta…apuka fija majd lesz apukából új oszlopszent vagy az új megváltó aki majd megjelenik gazsinak amikor aktuálissá válik és akkor lesz hozzá tömjén meg myrrha és sok füst meg zsolozsma

    a figyelmetlenke és bozsómacsa (vagy valami hasonló gáz) már készülnek rája

  • Besancon
    2018 július 18
    10:37 de.

    természetesen az az „idegen” vagy „migráncs” akire a hatalom rámutat?

    oka van rá…spoiler alert

  • Szegény, szegény papok. Mikor ministráltam, láttam szegény budakalászi plébános hatalmas parókiáját, ahol tengődött az állami fizetésből. Máig sem értem, hogy „szegény üldözött tiszi bácsi” hogy élhetett palotában, mikor az uralkodó munkásosztálynak csak egy szoba-konyha jutott.
    A Vatikánban is jártam néhányszor, mindig elrémisztett a szegénység ilyen fokú mélysége. Mi lenne, ha még vagyont is gyűjthetnének?

  • Besancon
    2018 július 18
    10:37 de.

    „Törvény örvény örvén”

    Ezt a hülyeséget a Mörfi-ben olvastam, olyan megjegyzéssel hogy ez egy értelmetlen de jól hangzó hülyeség.

    De most ide mintha passzooni látszódnék…

    Vagyis : nincs új a Nap alatt.
    És még : A lehetetlen is megvalósítható, csak akarni kell.
    Továbbá : Merjünk nagyot álmodni.

  • Janikám!

    Valószínű hogy te nem voltál pap soha, vagy itt akarsz ámítani, ami egyenlő a hazudozással.
    A végen még a szívem is megszakad a hatalmas sajnálattól.

    Gondolom, hogy túl nagy kérés lenne részemről, hogy „csak egy ici-pici művelődés” okából legalább Stendhal-tól olvasd el a „Vörös és Fekete” című klasszikus alapművet.

    Írtam volt:
    „Róluk beszélt Jézus, a bíborba, bársonyba, aranyba bujt csaló püspökökről.”

    Korábban azt is írtam, hogy nyilvánvaló, hogy aki nem áll be a könyörtelen csalók világába, az a hierarchia alsó szintjén marad a klérusban is. Nem illik ismételni önmagam.
    Ök bizony azok a kispapok, plébánosok, akiket vegzálnak, akiket megfenyítenek ha üldözöttnek enni adnak, ha üldözöttet bujtatni merészelnek – a klérus nem erre lett kitalálva, még-hogy elpocsékolja a püspökségnek átutalandó pénzeket!!!
    Tanulja meg a nyomorult, hogy a szentséget nem ingyen osztják.

    Másik tévelygés is kisüt a megjegyzésedből – mégpedig az hogy mint valami jó ministráns-fiúcska a kereszténységet azonosítod a Vatikánnal. ( Cölibátus)
    Ez pedig a második „megosztásra buzdító” érvelés három sorban.

    Földet nem vehet – mivel a vagyonértelmezés a feudalizmusban a föld volt. – ez már a harmadik sötét megjegyzésed, ami arra utal, hogy valóban a feudalizmus vazallus rendszerét próbálnátok visszaerőszakolni a magyarságra, mint ahogy a Géyza írta.

    Ja hogy az adakozásokat és tizedeket tovább kellett küldeni az „excellenciás püspök úrnak” vagy elvileg még ők sem, csak a bíborosok dőzsölhettek korlátlanul??

    jani vagy nagyon!

    ügyes……….

  • Kezdek azon a véleményen lenni, hogy ha ez a kereszténység, akkor talán tényleg nem ártana eltörölni…

  • Tapasztalatom szerint, Minden egyhaz probal segiteni a raszoruloknak! Legyen az az zsido, reformatus, vagy katolikus!
    Hogy egyeseknek EZ SEM tetszik ez kulonos.
    Van ugyan nepkpnyha es ehhez hasonlo.

  • gabriel
    2018 július 16
    6:14 du.
    En NEM erzem magam szologaleleknek, mert nem szidom a papokat vagy az egyhazat! Tudom, hogy az is a mai tarsadalombol ered es nem ketezer eves. Mi sem vagyunk olyanok!

  • gabriel

    Ha önmagammal kapcsolatban nem tudnám biztosan, hogy hülyeségeket beszélsz, azt gondolnám Sherlock Holmes vagy, annyi mindent kitalálsz néhány mondatból. De tényleg csak kitalálsz..

    Képzeld, olvastam Stendhal regényét. De ettől függetlenül is van fogalmam a papokról. Nagymamám bátyja katolikus pap volt egy dunántúli faluban. Egy másik rokonunk pedig tanítórendi apáca volt Kalocsán.
    A múlt rendszerben nem volt karrier az egyházi pálya, ahogy a vallásosság is inkább megvetett volt. Te is, meg a többi balos is csak játsszátok a szegény prolit, mintha nektek valaha is az Egyház lett volna a kizsákmányoló osztályellenség. Száz éveket kell visszamenned, hogy fogást találj a papokon és felháborodhass. Figyelmedbe ajánlom Teréz Anyát és Böjte Csabát. De ha főpapot keresel, ott van Mindszenty József..

  • FORTIMBRAS
    2018 július 15
    12:01 du.

    „abban a szépséges Horthy világban sem léphetett be pl.egy zsidó gyerek bármelyik cserkészcsapatba.”

    Az nem zavar, hogy a magyar lakosság 60%-át kitevő parasztság gyermekei egyáltalán nem léphettek be egyik cserkészcsapatba se, és egyetemre se mehettek?
    A cserkészet középosztályi dolog volt, ahogy a gimnázium a középosztály iskolája. A parasztságnak gyakorlatilag csak a hat elemi létezett, még a polgári iskolába se járhattak. (Kivétel a tehetségkutató programok résztvevői.)

    Ez nem valami ördögi terv része volt, hanem az elmaradott társadalmi fejlődés jele. Ilyen körülmények között az úri középosztály antiszemitizmusa sajnálatos dolog, de azért szenvedtek mások is abban a korban. Gazdasági világválság, háború utáni járványok, éhezés sújtotta a lakosságot.

    Mások elvesztették a kis földjüket vagy hadirokkantként élték le további életüket. Az, hogy egyesek kiszorultak a bölcsészkarról vagy orvosiról, nyilván nem tette úgy tönkre az életüket, mint ahogy az 50-es években sok úri származású nem tanulhatott tovább.
    A parasztság kiszorítása a társadalmi problémák akkori megoldása volt. Mai világban erről nem törvényeket hoznak, hanem azt mérik, hogy mekkora a társadalmi mobilitás.

    A más vallásúak korlátozása még visszajöhet, amennyiben túl sok muszlim, hindu, taoista stb. özönli el a nyugati egyetemeket …

  • BrunszvikTeri
    2018 július 17
    6:50 de.

    „hisz nem is volt az övé a kétezer éves rendszer legfontosabb, minden viszonyt szabályozó értéke: a föld.”

    Bocs, de szerintem tévedsz. Én úgy tudom, hogy a jobbágytelket soha, semmilyen körülmények között nem vehette el a földesúr!

    Én még azt is tanultam, és ezt a marxista tankönyvek is így írták, hogy a jobbágy meg tudott élni a földjéből és a munkaeszközeiből.
    Amiben korlátozódott a szabadsága: a terményjáradékot köteles volt átadni, mert különben erőszakkal elvették volna tőle, és meg is büntetik! Ezért fizette a tizedet meg a kilencedet, mert kötelezték rá. (A szabad költözés joga sokáig megvolt a középkorban is.)

    Marxista történész írja, hogy mikor bejött a kapitalizmus, akkor földesúr és paraszt megvetéssel tekintett erre az új divatra, ami a föld örökös tulajdonjogát akarta megszüntetni! Káros és erkölcstelen dolognak tartották a föld adásvételét. Amiben igazuk is volt, mert azóta megszűnt a nemesi földbirtok, és a parasztság is eltűnt, mint osztály.

  • Figyelő
    2018 július 17
    12:39 du.

    Kedves Figyelő, Magyarországon megszűnt az úri középosztály és az arisztokrácia.

    Viszont a földbirtokkoncentráció nagyobb, mint a Horthy-korban.
    Vagyis nincsen Festetics meg Esterházy család kezén több százezer hektár föld.
    De nincsen olyan parasztság sem, ami jelentős földvagyonnal rendelkezne. Sokan élnek vidéken teljesen nincstelenül, szegényen vagy nyomorogva. Pár tízezer család él meg földművelésből. A többiek közmunkából élnek, kivándorolnak, vagy a közeli városokba ingáznak a munkahelyre.

    A rendszerváltáskor az volt az ígéret, hogy kétszázezer vállalkozás (családtagokkal együtt egymillió ember) meg tud majd élni szerényen a családi gazdálkodásból. Ezért mentek bele az emberek a komcsi tsz-ek megszüntetésébe. Csak sajnos az új, önkéntes társulások nem kaptak állami segítséget, még a szoci Horn Gyula is az új, kapitalista nagyvállalkozókat segítette a mezőgazdaságban!

    Orbán a szocikhoz és liberálisokhoz hasonlóan, a nagybirtokrendszert erősíti a gyakorlatban, bár kampányszinten a családi gazdálkodásokat segíti.

  • Kenny
    2018 július 18
    11:40 de.

    A hazai katolikus templomok nagy részét a Habsburg-korban építették, mert a katolikus uralkodó bőkezűen támogatta az egyházát.

    A pap nyilván nem disznóólban lakott mellette, hanem egy középosztályi színvonalnak megfelelő lakásban. Ezek közül sok ma is fennáll. Kizárt dolognak tartom, hogy az állam fizetné a papokat, mert szerintem az egyháztól kapják a fizetésüket.

    A vidéki templomokkal és paplakokkal semmi bajom, mert azok közösségi funkciót látnak el. Az viszont kérdéses, hogy a Habsburgok által gazdaggá tett egyház mennyire szolgálta a társadalom érdekeit, és mennyire az államét?

  • Figyelő
    2018 július 15
    5:48 du.

    A magyar levente szövetséget iskolai tornaórák céljából valósították meg a Horthy-korban. A gyakorlatban katonai jellegű foglalkozások voltak, mivel akkoriban tiltotta az antant a sorkatonaságot!

    A falusi fiúk pl. a falu melletti leventedombra jártak gyakorolni, és ez egy iskolai kötelező foglalkozás volt. Mivel nem léphettek be a cserkészetbe, ezért találta ki nekik az állam ezt az elfoglaltságot. Persze szakmailag nem volt olyan színvonalon, mint a cserkészet, mert nem pedagógusok, hanem kiképző őrmesterek tartották a foglalkozásokat.

    De azért elmondható, hogy az állam pénzt költött a fiatalok nevelésére, és ez mindenképp dicséretes. Mai világban kevés a tornaterem, a folyosón ugrálnak a gyerekek! Minden iskolához van egy tornaterem és egy focipálya, de az kevés. Így sokszor az iskolai folyosón meg lépcsőn kell föl-alá futkározniuk, ami nem erre a célra van megépítve!

  • gabriel
    2018 július 15
    1:23 du.

    Orbán nem a Horthy-kort másolja, hanem a dualizmust!

    Budapesten még a császári klotyót is felújítják, hogy úgy törölhesse a seggét Orbán, ahogy a Ferenc Jóska.

    Olvastam, hogy még a Salgótarjáni utcai zsidó temetőt is pont olyan formában állítják vissza az utolsó fűszálig, ahogy volt. Pedig oda régóta nem temetnek. De oda temetkezett a zsidó gazdasági elit, és minden emlékművet pontosan helyreállítanak.

  • jani
    2018 július 18
    9:33 de.

    gabriel

    „Ha olyan lenne az egyházi pálya, amilyennek te lefested, a múltban és a jelenben is több pap és apáca lenne, illetve lett volna. Kíváncsi volnék, vállalnád-e az ő életük? Nem házasodhatnál, vagyont nem gyűjthetnél stb.”

    Valaki vagy valami kényszeríti őket a papi hivatás vállalására? Nem saját döntés, ha valaki pap lesz? Ez azért nem egészen olyan mint amikor azért lesz gazdálkodó földműves, tanító, katonatiszt vagy ügyvéd, esetleg beáll a vegyes bolt pultja mögé valaki, mert ez apja is az volt, meg a felmenői közül mindenki, és elvárás, hogy ő maga is vegye át a családi hagyományt! Épp az általad jelzett kitételek okán is, kevés a valószínűsége, hogy bárki mélyebb meggyőződése ellenére szülői „kényszernek” engedelmeskedve lesz pap! Amennyiben menet közben, vagy már a hivatása teljesítése közben úgy érzi nem tud eleget tenni az esküjének, mert az ellenkezik a világnézetével, emberi hozzáállásával stb és ez sajnos csak későn derült ki saját maga számára is, még mindig ki lehet szállni – lehet, hogy okoz egy kisebb nagyobb lelki törést, de messze elfogadhatóbb, mint „bűnben élni” a katolikus egyház fogalmai szerint.
    Azt gondolom, semmiképp nem kell sajnálni, mert papnak lenni hivatás, mégpedig nem is akármilyen – ők ugyanis az emberek (hívők) lelkével, hitével, bizalmával „gazdálkodnak” igen kényes feladat az övék, és csak a mélyen elhivatottak tudnak eleget tenni az elvárásoknak – vagy talán ők sem maradéktalanul, de ez más kérdés. Egy pap, ha feladatá az isteni parancsnak engedelmeskedve, legjobb belátása szerint végzi, sok mindenre képes, és sok mindent elérhet, miként ha a papi elvárásoknak nem felel meg, egy életre elidegenítheti híveit az egyháztól – mert az egyház megítélése közvetlenül is meg közvetve is elsőre a papokon keresztül történik, melyet sok más tényező, benyomás kiegészíthet, de rajtuk az elsődleges felelősség. Ezért hát papnak csakis olyan „álljon” aki feltudja mérni ennek a felelősségnek a súlyát, és eleget is akar tenni a testi lelki elvárásoknak – ja, hogy akkor jóval kevesebb lenne a pap, mikor most sincs elég? Hát a kiválasztás itt kezdődik. Sajnos a gyakorlatban nem mindig van így, és ez látszik is a hívek általános mentális állapotán, és az egyházhoz való hozzáállásán. Sem a papokat, sem az egyházat nem kell különleges megítélésben részesíteni, sajnálni semmiképp, mert pontosan tudják mit vállalnak(legalábbis kellene) ill. ha valahol, hát itt működik a valamit valamiért elve. Hogy nem nősülhet? Kin múlik? Épp és pont a katolikus egyház legfőbb döntéshozóin, akik alighanem féltve az egyházi vagyont a szétszabdalástól, részekre szakítástól – már pedig a házasságkötések, utódok születése valószínű ezzel(is)járna – ezért aztán hallani sem akarnak róla, noha pontosan tudják, hogy ez a tény már önmagában egy természetellenes életre kényszeríti a mégoly elhivatott és jó szándékú katolikus papot is, hát még a gyengébb akaratú, „képlékenyebb” egyéniségeket!
    Lelkük rajta!

    Na, és hogy nem gyűjthetnek vagyont? Ezt ugye iróniának szántad – mert lehet, hogy a mindennapos plébánosi hivatást betöltő papokra nem annyira jellemző a vagyongyűjtés, de mi a helyzet a katolikus egyházzal magával? Ne is menj a Vatikánig – minek is tennéd, elég csak pl a váci püspökségig (vagy bármelyikig) én jártam ott jó pár éve, még a néhai Keszthelyi atya volt a püspök akihez sok évtizedes ismeretség fűzött és már az „előtérbe” belépve tátva maradt a szám, mert az ott látható egyik berakásos, gyöngyházzal díszített hatalmas, súlyos szekrény árából bőven jól lehetett volna lakatni a csépai, vagy bármely falu szegényeit egy ideig! Persze tudom, ez populizmus, na meg demagógia – de attól még tény!
    Amikor az egyházi fényűzésről és a feneketlen étvágyukról hallok, mindig Muriel püspök jut eszembe, aki megilletődött pironkodással vette elő az anyjától örökölt két ezüst gyertyatartót és az evőeszközöket, hogy a vacsora asztalra tegye – hogyne, hiszen vendég van a háznál! A „vendég” J. Valjean, volt touloni fegyenc, aki egy éjszakai szállás erejéig kért bebocsátást a helyi plébánostól miután mindenhonnan elzavarták. Amikor a gazdasszonya és a nővére általános megrökönyödésére az asztalra állította a gyertyatartókat, azt mondta „…bizonyára meglepi, hogy ilyen fényűzést talál annál, akinek a szegényeknél is szegényebbnek kellene lenni, de az ezüstneműt anyámtól örököltem azért őrzöm – majd megadóan hozzátette „..vannak ilyen emberi gyengeségek…” azután a tisztára súrolt, egyszerű faasztalához ültette a vándort, imára kulcsolta a kezét, és elmondta az asztali áldást. Ez a kép, és a mondat azt hiszem örökre beleégett az emlékezetembe, pedig 11 éves voltam, hogy először találkoztam V.Hugó történetével (a J. Gabin féle filmben, amikor egyik januárban az iskolai „szénszünet” alkalmával az Iskolatelevízióban leadták a kétrészes filmet) majd egy év múlva elolvastam, a kétrészes vastag könyvet, mely azóta is – kis túlzással ugyan – de a bibliám!

  • BrunszvikTeri
    2018 július 17
    6:18 de.

    „pl az abszolút röghöz kötését, az első éjszaka jogát, a tized meg a mittomén sokféle adó, meg az úrbéri egyéb kötöttségek és-stb. határozta meg a hűbérúr fojtón szoros, az ő akaratát teljesen lefogó ölelésében.”

    A jobbágyság a római parasztok és a rabszolgák összeolvadásából jött létre. Később a barbár törzsek katonáskodó, szabad parasztjai is beolvadtak. Valamikor a 10. században alakult ki, mint egységes osztály. Szabad költözködési joguk volt.
    Az egyház védte a jogaikat, pl. azzal, hogy vasár- és ünnepnapon nem szabadott dolgoztatni őket.

    A második jobbágyság korában Kelet-Európában fosztották meg őket költözködési joguktól. Erre azért volt szükség, mert nagyon jól el lehetett adni a mezőgazdasági terményeket a piacokon. A földesurak maguknak akarták ezt a hasznot, illetve akadályozták a parasztok mezővárosba költözését.
    Az egyház ezekben az országokban szorosan együttműködött az államhatalommal. Pl. az egyházak tartottak fenn iskolákat, kórházakat. Nem volt polgárság, amely ezt a feladatot átvegye. Kevés város volt, kis számú polgársággal.

  • Figyelö

    a szidalmazás = bántással, rágalmazással – többnyire alaptalanul.

    Én pedig se nem szidom, még kevésbé rágalmazom a papságot úgy általában – hanem az „INTÉZMÉNYRŐL” mondom el a valós tényeket.

    Amiben a kispapok többsége ugyan olyan „játékszerek” mint a „hívők” többsége.

    Mert hogy is volt? – egy római császár, nevezetesen Constantinusz felismerte a nagy lehetőséget a hatalma bebiztosítására azzal, hogy a keresztény-mozgalomból államvallást csináljon – vagyis hogy a főpapok kollaboráljanak az állammal – Vica-versa.

    Jézus Krisztust azért feszítették meg, mert az akkori főpapsággal szemben az Isten valós tiszteletére tanított –
    Az akkori főpapság kollaborálva a római állammal – kivégzésre ítélte Jézust – mert féltették a hatalmukat tőlük.
    Tehát JÉZUST NEM A ZSIDÓK FESZÍTETTÉK MEG – HANEM A ZSIDÓ FŐPAPSÁG A RÓMAI ÁLLAMMAL KÖZÖSEN.

    A Biblia Evangéliumok ennek a történetét írják le, mind a négy Evangélium (vagy testamentum)

    Tessék Bibliát olvasgatni – az üdvözítés onnan jön, és nem a papok kezeiből vagy a templomok ajtajaiból –

    Bármennyire is fáj ez az úgynevezett egyháznak – mivel Jézus azt hirdette,idézem:

    A SZENT LÉLEK NEM LAKOZIK KÉZZEL CSINÁLT TEMPLOMOKBAN, HANEM A TI TESTETEK A SZENT LÉLEK TEMPLOMA!

    Ha Jézus NEM HATALOMMAL jönne vissza, – a püspökök és bíborosok ugyanúgy megfeszítettnék, mivel a hatalmukat UGYANÚGY FÉLTENÉK TŐLE.

    ÉS AMIKOR MAJD VISSZAJÖN, VALÓSÁGOSAN EL IS FOGJA VENNI A HATALMUKAT, AMIKET MAGUK JAVÁRA KISAJÁTÍTOTTAK, ÉS LE FOGJA ROMBOLNI ELSŐNEK A VATIKÁNT, AZTÁN A TÖBBI VALLÁST IS – ÉS MINDANNYIAN MENNEK AZ ÖRÖKKÖN ÉGŐ TŰZRE

    Jézus szavai, – a Biblia szerint – nem az enyémek.

  • jani
    2018 július 18
    9:33 de.

    Mér hazudik fijatalúr?
    Méghogy a katolikus papok nem gyűjthetnek vagyont.
    Debizony hogy gyűjthetnek és gyűjtenek is a népnyúzói !
    A hülye nép meg csókolgatja a kezeiket és megalázkodik nekik.

    Nagy vagyonokat szoktak összeharácsolni csak éppen nem hagyhatják senkire mert Krisztus tanításával ellentétesen
    (SOKASODJATOK!) a Vatikán nőtlenséget rendelt el.
    Így aztán, mivel nem lehetnek TÖRVÉNYES kölykeik, a harácsolt
    vagyonka a Vatikánra száll.
    Szép kis trükk nemde ?

    Persze nem a kefélést tiltják a képmumató szentfazekeknak, hanem a házasodást.Paráználkodni azért szoktak az atyák.

    Amint olvatam régebben,
    bizonyos fokú teológiai tanulmány-mennyiség felett
    (ami kell ahhoz hogy pl. püspökké nevezzenek ki egyet közülük)
    meg kell hogy értsék : Isten nem létezik, vagy ha igen akkor bennünk. Ahhoz meg semmi közük.

    De ez már egy másik történet.

  • Azt is tudom, hogy a fenti gondolkadas, azaz egyhazi ellensegeskedes honnan ered. Visszamegy egeszen a rakosi korig!
    Hogy a mai magyar kormany mast hirdet , pedig sok tagja a kormnynak, Kadar korban nevelkedett.
    DE ma is vannak a regi, Sztalinista elveknek hivei. Egyik oka, hogy Kanadaban elek.
    Koszonjuk szepen, de kivulrol ismerjuk!

  • Figyelo

    Nincs remény – de én így is nagyon kedvelem kegyedet és vele az őszinteségét.

    Ezért bátorkodtam őszintén írni.

    Tudom, hogy nem fogadod el úgysem, hogy nem rákositól ered a Vatikán „befeketitése”. Rákosi annyira egy kis senki volt, hogy a szovjetek se becsülték soha semmire.

    Hanem arról van szó hogy az aranyon, amit ott felhalmoztak, a népek véréből-verítékéből – nem fog a füst.
    Csak a máglyák tüze hatol át.

    Rákosi csak simán magának akarta az egyház vagyonát, a papság pedig elferdíti és meghazudtolja.
    Én erről beszélek, és még néhányan itt –

    Maradjunk abban, hogy én neki hiszek, az Úr Jézus Krisztusnak, – és mivel benne hiszek, így abban is hogy Jézus a megváltó, így nem a Vatikán papjai kezében van az örök élet kulcsa!

    Nekem nincs egyházam akit preferálnék, istenítenék, mert Jézus azért jött, hogy eltörölje azokat.

    Én nem a hit ellen beszélek, vagy bárkinek is a belső meggyőződése ellen, hanem a hatalmukért, a gazdagságért a népeket, nemzeteket vérbe borító egyházak ténykedése ellen.
    Semmi több.

  • gabriel
    2018 július 19
    8:24 de.
    Ismerem a Bibliat, koszi.
    Mar irtam , ismerem a papokat. Vannak akik hivatast ereznek erre es annak mennek. Mostanaban, egyre kevesebben, nem csak otthon, kulfoldon sem.
    A kereszteny elv, a jazusi tanitas NEM kell a mai embernek. Az apacak Kanadabol eltuntek, a papok is kevesen vannak. Itt volt egyszer egy problema a magyar temlomnal, nem volt pap. a fiatal pap aki volt, szerelmes lett es kiugrott. Ma mar 3 gyereke van, Tehetseges ember volt.Kolcson kaptunk papot, mig vegul egy magyar fiatal pap erkezett, aki mmost a plrbanos. sajnos nem szivelem, igy nem jarok magyar templomba!

  • Geyza
    2018 július 19
    9:53 de.
    Jol megtanultad a lecket! Ezt tanitotta a „szocializmus”is! Ezt hallottam, mig otthon eltem!

  • Hazai Lámpa
    6:04 – 6:11

    DE IGEN !

    ZAVAR, HOGY A HORTHY-ÉRÁBAN A LAKOSSÁG 60%-ÁT KITEVŐ PARASZTSÁG GYERMEKEI SEM LÉPHETTEK BE EYGIK CSERKÉSZ CSAPATBA SEM – amiről eddig ilyen mélységig még nem volt tudomásom – ÉS UGYANÍGY ZAVAR, HOGY ŐK AZ EGYETEMEKRE SEM MEHETTEK…

    Persze ez csak részben volt a szükség (ti. törvényt bont) kényszere, ill. következménye, hisz’ a parasztság föld-nélkülisége és földéhsége az egész rendszerre volt jellemző, s amelyet a kommunisták a Parasztpárttal együtt földosztással próbáltak orvosolni 25 év múlva, 1945-ben…
    Ennél is eklatánsabb példa a történelmi szükségszerűséget felismerő Gróf Károlyi Mihály példamutató (saját) földjeinek szétosztása a parasztjai „volt jobbágyai” között, ami miatt (is) ez a levitézlett nagybirtokos osztály (a mai jobboldal virtigli anyagi és szellemi elődje) még ma is gyűlöli, de annyira, hogy még az emléke ellen is uszít, aljadék rággalmakkal pocskondiázva Őt…

    S ha már szélsőjobb; bizony Orbán Viktor azon túl, hogy a családi környezetéből, rokonságából és a legközelebbi fidSS baráti köréből a maga számára szisztematikusan egy neki hálás újburzsoáziát alakít ki, ugyanakkor hatalmas léptekkel halad az új magyar (egyenként is többerzer holdas) nagybirtokrendszer kiépítésének az ő és vazallusai számára ígéretes útján…

    Mellesleg Kormányzóúrőfőméltósága forog a kenderesi családi kriptában, hisz arra már ő sem számíthatott, hogy a tulajdonképpen neki is csak az ölébe pottyant rendszere restaurálása során egy jöttment paraszt válik majd a haza
    l e g n a g y o b b . földbirtokosává, ill. h ű b é r u r á v á …

    🙁

  • Geyza
    2018 július 19
    9:53 de.

    „Krisztus tanításával ellentétesen
    (SOKASODJATOK!) a Vatikán nőtlenséget rendelt el.”

    Bocs, de ezt szerintem rosszul tudod.

    A nőtlenségnek evangéliumi eredete van (a sokasodást az Úr rendelte el az első emberpárnak.) Máté evangéliumában mondja Jézus, hogy vannak, akik nem házasodnak. Eddigi tudásunk szerint ő sem házasodott.

    A középkorban a papi, szerzetesi nőtlenség azért volt elfogadott a tudomány mai állása szerint, hogy ne menjen szét a főúri családok vagyona. Ti. aki papi pályára ment, arról gondoskodott az egyház. Nem kellett neki hozományt adni. Így a többi testvére kezén maradt a földbirtok.

    A legutóbbi időkig a szülők számára tisztesség volt, ha papnak ment a fiuk, és biztosítva volt a megélhetése is. Manapság azért elfogadható a papi nőtlenség a hívek számára, mert a pap akkor tud foglalkozni a nyájával, ha nincs családja, aki kiveszi belőle az erőt.

  • gabriel
    2018 július 19
    8:24 de.

    Konstantin nem csinált államvallást a kereszténységből!

    A keresztény egyházat szervezte, támogatta, de nem csinált belőle államvallást.

  • Besancon
    2018 július 19
    6:47 de.

    Muriel püspök nem tudom, hogy létezett-e a valóságban.

    A szocializmus alatt több vidéki templomban a helyi pap tanította a gyerekek csapatait hétközben, aztán vasárnap kismotorral bejárta a vidéki falvakat, tanyaközpontokat, hogy misét tartson! A vidéki templomépítés idején sok szép kis templom született, szép belső megoldásokkal (a szocializmusban a hívek adakozásából).

    Télen-nyáron, hóba-sárba mentek motorral a hívekhez a sáros utakon. Nem püspöki rezidencián laktak, de nem is disznóólban. Kisült volna a híveknek a szeme.

  • jani
    2018 július 19
    4:21 de.

    „vallásosság is inkább megvetett volt.”

    Ez egyrészt jó volt, mert elkerülték a karrieristák a templomokat.

    Másrészt kissé belterjes volt a közösségek kultúrája. Sok bigott, vallásos néni volt, akik még a Horthy-korban szocializálódtak. Ez rányomta a bélyegét a hazai vallásosságra. Mai napig ez érződik, ezért népszerű Orbán és az egyházi elképzelései.
    Sok szavazója azt hiszi, hogy ha keresztek vannak mindenhol, és sokat szidják a kommunistákat, az már kereszténység.
    Olyanok is szidják a komcsikat, akiknek családja a szocializmusban középosztálybeli színvonalon élt. Nincs baloldali értékrendű, keresztény csoportosulás, és ez nagyon nagy baj szerintem.

  • Figyelő
    2018 július 19
    11:56 de.

    „Kadar korban nevelkedett.
    DE ma is vannak a regi, Sztalinista elveknek hivei.”

    Szerintem visszatetsző, hogy sok fideszes (szülei) nem élt(ek) rosszul a Kádár-korban, most mégis szidja, piszkolja azt a rendszert.

    De még a Rákosi-korról is elmondható, hogy bizony a legszegényebbek sokan szavaztak a kommunistákra, amíg voltak választások! Nem az elvek miatt, hanem mert a szegények szája íze szerint beszéltek.

    Kelet-európai sajátosság, hogy itt soha nem volt erős polgárság. Az államot a nagybirtokos-nagytőkés csoportok tartották fogva. Ebben a régióban az állam tudott csak modernizálni, a szegényeket felemelni! Ez Nyugat-Európában ismeretlen jelenség.

    Kelet-Európában ezért népszerűek a szélsőséges pártok, mert sok ember van, aki a vadkapitalizmus áldozata.

  • Ezt az irást nagyon ajánlom Semjén urna elolvasás és elgondolkodás céljábol.

  • Figyelö!

    „”Ismerem a Bibliát…”””

    Glory to God!

    Azért olvassad is, továbbra is!

    Békességgel és szeretettel töltse el Isten a házad népét, áldjon meg Ábrahám minden áldásával jártodban, keltedben!

  • FORTIMBRAS
    2018 július 20
    6:20 de.

    Kiemelném, hogy élesen elkülönült a parasztság a középosztálytól!

    A középosztályba tartozott az úri és polgári réteg, de a gazdag paraszt vagy munkás soha!

    Ez nem ördögi terv, hanem kelet-európai sajátosság. Nem a feudális és polgári osztályok között volt a törés, hanem a középosztály alatt.
    Nyugat-Európában ezt a szociáldemokrácia oldotta föl. Kelet-Európában ez nagyon gyenge mozgalom volt, a nagyvárosokra korlátozódott. Errefelé a parasztpártok képviselték az alsóbb osztályok érdekeit!

    Sajnos, a nagytőkések és nagybirtokosok sikeresen akadályozták ezeket a pártokat. Károlyi Mihályt nem csak az urak tartották bolondnak. A saját polgári párttársai se támogatták a széles körű földosztást, és az általános választójogot.
    Ezért bukott meg a Károlyi-kormány, mert elfogyott mögüle a tömegtámogatás.

  • Jani, Figyelő és Lámpa – apologéta csoport !

    Mondhattok amit akartok, de itt . n e m . is az elmúlt 70 évről, . h a n e m . az elmúlt 2˙000 évről van szó. De mégcsak nem is azokról a kivételekről, mint pl a vasárnapi pihentető mise, mint juttatás, stb. Ama történelmi, tapasztalatokban gazdag „időszakban” az Egyház szilárd építő eleme, sőt nélkülözhetetlen tartozéka volt a jobbágyok kizsákmányolásán alapuló hierarchikus hűbéri . r e n d s z e r nek. Annak az épületnek, ahol a fudamentum egyik fele a . k i r á l y s á g , a másik pedig fele meg a . p a p s á g . volt.
    A magyar szabadság állomásainak, egyebek mellett a Dózsa féle parasztháborúnak, az úgynevezett Magyar Jakobinus „Összeesküvésnek”, és az 1848-49-nek és stb. l e v e r é s é b e n . [ld. az Aradi 13] a „magyar” 😀 Katolikus Egyház mindig is tevékeny és vezető szerepet játszott…

    Figyelő! Ez ténykérdés és nem sztálinizmus.

    .

  • Ui:

    Az, hogy a földbirtokos, bár a legszűkebb határok között, de annyit mindig megengedett a jobbágynak, ami annak önmaga újratermelésére és minimális egészsége fönntartására elegendő.
    Azért nem volt hülye, a kétlábon járó munkagépet, gazdagsága forrását elrozsdásodni hagyni sőt, még tervezetten is szaporította* őket…

    .

    * Itt kivételesen nem az első éjszaka jogára gondolok 😀

  • Hazai Lámpa 9:59

    Azért az I.és a II. bekezdése valóban elgondolkoztató összefüggést hoz a felszínre a középosztály összetételéről…
    Egyszer szívesen olvasnám „a középosztály” tudományos meghatározását is…

    .

    Károlyi kivetése maguk közül elsősorban az „osztálytársaitól” áramló rémtörténeteknek és reakciós propagandának, tulképp a bosszúnak volt köszönhető. Ezek utóhatása még ma is élő, teljesen hamis lengedákban virágzik tovább…

    Ilyen például az a horthysta rémregény , hogy Ő – meg ők, ti. a kommunisták – irták alá „Trianont”, holott Károlyi éppen azért adta át a kommunistáknak a kormányrudat, hogy ne kelljen aláírnia semmiféle imperialista diktátumot, valamint azt remélve, hogy a radikális bal, talán még képes erővel is visszavágni a még hadban álló Antantnak, amely túlerő aztán nyakunkra ültette a nyugati katonai vonalon ismertebb, baráti kapcsolatokkal bíró Horthy admirálist.

    .

  • Gaabriel! Koszonom , nagyon kedves vagy! Teged is aldjon meg az Ur!

  • hazai lámpa
    2018 július 20
    9:59 de.
    A Karoly kormany azert bukott ,meg, mert megbuktatta a komun, amit atvettek magyarok az oroszorsagi forradalombol(1917-19.) Kun Bela es tarsai!

  • hazai lámpa
    2018 július 20
    7:11 de.
    Kotelezo volt elmenni szavazni es NEM volt valaztek csak a kommunista part! En el se mentem.,
    Mikor erted meg azt az egyszeru tenyt, hogy akkor diktatura volt.Amit en magam is megszenvedtem 17 eves koromban!
    Viszont, kerlek, ne hasznald azt a kifejezest, hogy „vad kapitalizmus”! Ti. miert „vad?” Kapitalizmus csak egy van. Az az ertelme, hogy a sajat hasznat veszi figyelembe mindenkor az ember!

  • hazai lampa, kerlek, ha lehetseges ne dicserd itt a kadar kort! Abbol menekultem el, ilyen messzire! Tudm, hogy „jobb”lett a magyar gazdasagi helyzet, mert Nyugat szep osszeggel segiette akkor a kormnyt (Eisenhower). De Kadar egy ketkulcsos betyar volt, azaz jellemgtele
    n es el is koltotte azt a pnzt ugyesen! Nem csodalkoztam, mikor megorult!

  • Figyelő
    2018 július 20
    2:25 du.

    Azt írok, amit akarok! Bizonyítsd be az ellenkezőjét, ha nem tetszik!

    A Kádár-korban nem a külföldi hitelek miatt volt viszonylagos jólét.
    Azért volt jólét, mert másképp osztották el az állami bevételeket. Nem volt segély, de mindenkinek biztosítottak munkahelyet. (Mivel diktatúra volt, ezért büntették a munkanélkülieket, kmk címén). Támogatták a mezőgazdaságot.
    Ezért hívták gulyáskommunizmusnak. Ez a többi szocialista baráti országban nem létezett, és azoknál alacsonyabb volt az életszínvonala az átlagnépességnek. Pl. Romániában nem volt szappan, fűtés vagy élelmiszer, vagy nagy hiány volt belőle.

    Magyarországon roskadozott a kirakatban a kolbász meg a szalámi, míg a románoknál valami löncshús konzervdoboz-építmény árválkodott a kirakatban.
    Karácsonykor az emberek nálunk a jól fűtött lakásokban teli szájjal nevettek, míg a csehszlovák díszgömbök csillogtak a fán. Utána töltött káposztát ettek sok hússal.

    Manapság erről sokan csak álmodoznak, és ezért hívom az elmúlt harminc évet vadkapitalizmusnak. Ezért kár volt rendszert váltani.

  • Figyelő
    2018 július 20
    2:16 du.

    1949-ben történt a kommunista hatalomátvétel, mikor augusztus 20-án kimondták az új alkotmányt.

    Előtte többször is tartottak többé-kevésbé szabad választásokat. A Kisgazdapárt mellett a kommunista MKP volt az egyik legnépszerűbb párt 1945-től 1948-ig. Sok szegény, nincstelen ember szavazott rájuk. Természetesen ők nem tudták, hogy mi folyik a pártban vagy a Szovjetunióban.

    A nincsteleneket, több millió embert, nem érintette, hogy a gazdagoktól elvették a gyárat vagy a boltot, földet. Miért törődtek volna ezzel? Velük se törődött az uralkodó osztály nagy része a háború előtt.
    A kommunista rendszer 1949-ben szilárdult meg. Ezt nem úgy kell elképzelni, ahogy a kanadaiak meg az amcsik elképzelték a vasfüggöny túloldalán! A régi uralkodóosztályok tragédiának élték meg.
    Az emberek nagy része viszont folytatta az életét, és örültek, hogy vége van a háborúnak. A politika által üldözötteket igazából nem sokan sajnálták, sőt szétosztották a földjeiket és az állam kezelésbe vette a gyáraikat. Bizony sok szegény ember munkához jutott ezáltal, akik addig nyomorogtak. Ez Kelet-Európában mindenütt így történt.

  • Figyelő
    2018 július 20
    2:25 du.

    Miért?
    Szteem tök jó volt a Kádár-rendszerben élni.
    Leszámítva hogy nem engedtek Bécsbe mikor kellett
    egy kormányöszekötő a Ford Caprimba.
    Azt monrdát csak akkor javasolják az útlevélkérésemet ha előfizetek a Kisiparos Újságra.
    Persze a szemükbe röhögtem.

    1
    ingyen lehettem sportpilóta. Ma milliókba kerül ez a játék
    2
    ha beteg voltam AZONNAL meggyógyítottak.Ma hónapokat éveket kell várni mindenre.Míg meg nem hal a páciens.
    3
    Nem voltak egzisztenciális félelmeim.
    tudtam hogy ha valami hülyeséget csinálok, nem fogják elárverezni házamat telkemet kocsimat műhelyemet.
    4
    A személyi, jogosítvány stb JÁRT és nem kellett fizetni érte és kanosszákat járni a hoszabbításért.
    5
    Ha elmentem állami céghez dolgozni (volt olyan) NEM RÚGHATTAK KI és NEM KÉNYSZERÍTHETTEK SEMMI OLYASMIRE AMIT NEM AKARTAM volna megcsinálni !!!!

    Még sorolhatnám.

    A Rendszerváltást megelőző Németh-kormány és maga a Rendszerváltás csak annyiból hozott többet (eleinte)
    hogy szabadon lehetett utazni (ha volt rá pénze az embernek) és SZABADON LEHETETT KERESKEDNI KÜLFÖLDI PARTNEREKKEL!
    Ez igazán átütő dolog volt.
    A Németh-kormány előtti időkben szigorúan tilos volt páéldául magánszemélynek külkereskedni.
    Azt csak vagy külkereskedő cég bevonásával lehetett, vagy alkalmazni kellett egy külkereskedőt.Akinek a fizetése aztán elvitte a haszon nagyrészét.

    A többi, amiket fenntebb felsoroltam pedig szép lassan eltűntek az életünkből.

  • voronyezs
    2018 július 20
    12:05 du.

    Szerintem mindent a maga korában kell vizsgálni.

    A Nyugat-Római Birodalom felbomlása után nem süllyedt el Európa a káoszban, hanem kialakult a feudalizmus. Ez miért csípi a szemedet? Senki nem mondta, hogy Semjén úr birtokán szeretne robotolni …

  • voronyezs
    2018 július 20
    12:05 du.
    röviden:
    pontosan ezért monoteisztikus azaz hierarchikus felépítésű mind a 3 (azonosak mint egy lúdtalpbetét) monoteisztikus egyház a katlik, a jáhve és a mohammed

    hahahahahaha
    az emberek maguk fölé rakták az ő magukat elnyomó seggfejeket

  • jani
    2018 július 19
    4:21 de.

    Igen, igazad van, ha az ember visszamegy százéveket, talál egy Teréz Anyát és egy Böjte Csabát. Mindszenty Józsefről inkább nem írnék véleményt, minek?

    Hogy a papok meg hogy éltek a „rendszer alatt” arról meg nekem is van némi fogalmam. Saját két kezem munkájával is kivettem részem néhány templom (katolikus) építésében. Mert volt rá pénz.

    Volt olyan „atya” akivel ha leültünk pezsgőzni akkor olyan volt az arány, hogy ö két láda, mi meg hárman egy láda, sem.
    A családomban soha semmiféle besúgó nem volt. (akik a papok voltak a kommunizmusban)
    Persze igen, csak úgy általában – mert volt jó-néhány kivétel, akik persze soha nem nyerhettek püspökséget, ahhoz az kellett, hogy a becsületességet, emberséget kivetkőzzék magukból.

    HÁNYADSZOR ISMÉTELJEM – HOGY A RENDSZERRŐL ÍRTAM, ÉS ÍRTÁK MÁSOK IS VÉLEMÉNYÜKET – AMI PERSZE NE ZAVARJON.
    Az említett könyvet is erről írta az úriember – bár hiába olvastad.

    TUDOM, HOGY EZ NEHÉZ neked is – MINT A 140-ES NAGY PISTÁNAK.

    Vagy az a koleszterinje?

    Már más helyen leírtam, de neked személy szerint újra leirom, hogy amikor anyai nagyapámnak 1968-ban Münnich Ferenc bent a Parlamenti irodájában felajánlotta, hogy menjen fel Pestre a Partirodába dolgozni, azt miután helyből visszautasította, akkor még erősködött vele egy kicsit, hogy hát akkor legalább a megyei vagy járási irodában.

    Erre megtöltötte a pipáját, rágyújtott és KIKÖPÖTT, mondván:
    „”- Te Ferim, hát úgy ismertél-e engem, hogy én egy ilyen mocskos népnyúzó és akasztófáravaló bandával én képes lennék valaha is lepaktálni? Sem magamnak, se bármely véremnek soha nem bocsátanám meg ezt a gyalázatot.””

    Csak ha nem emlékeznél, az az alak akkor éppen az államfői posztot bitorolta.

    Gondolod, hogy én lepaktáltam egy percre is, bármilyen szinten?
    Vagy apám, anyám?

    Sem kommunistákkal, sem fasisztákkal, sem nácikkal, sem egyéb semmirekellőkkel. És semmiféle parazitával.
    Tőle tanultam azt is, hogy egy úriember, az gatyában is az kell hogy maradjon.

    A Gellért-bárba is short-gatyában, papucsban jártam át sörözni, éjjelente, még ha egyesek furcsán is néztek. A kommunisták idején.

    Milyen proliról beszélsz te itt? Meg balos, meg jobbos, meg ilyenek?

    Szerencsétlen kis újnácik gagyogásait ismételgeted itt, pedig mindannyian csak kis vakarcsok.

    Barátocskám nekem, és a magunk-fajta EMBERNEK nincs szükségünk semmilyen oldalazásra, semmilyen oldal-vizeken sehova beoldalogni.

    Tudod, minden oldalazás nélkül, úgy a középen, bármilyen hiénával szembenézve, férfi módjára.

    FELVÁLLALNI AZ EMBERSÉGET, BECSÜLETET bármilyen megpróbáltatásban is.

    Már azt hittem, hogy egy nyúl ugrott ki a bokorból megint, pedig csak….

    Capisca?

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Voronyezs 12:05

    –> Figyelőnek: „Ez ténykérdés és nem sztálinizmus” [tudniillik az egyház történelemben elfoglalt társuralkodói szerepe].

    Bizonyám, ezt a szerepet mai nyelven csúcsszerepnek nevezhetnénk olyannyira, hogy az alig két évezredes ájtatos, vagy inkább álszent, ám rendeltetését tekintve valójában . h a t a l m i , ha kellett erőszak-szervezetként a objektív világtörténelmi hatásfoka és jelentősége is – összemérve a sztálinizmus hatásával – annak a sokezerszeresét hordozza. Igaz az, hogy az utóbbi viszont még annál is többet ártott a munkásmozgalmaknak, vagyis a tudományos szocializmusnak is a normál történelmi fejlődés tekintetében, mint a történelmi folyamaton vett erőszak, ez esetben bolsevista változata…

    .

  • Rodeo ! 5:32

    Pontosan. ))) 😀 (((

    .

  • Geyza
    2018 július 20
    5:02 du.

    A nyugati nyaralás is nagy változás volt. Sokan mentek „Olaszba” nyaralni.

    Én legnagyobb haszonnak azt érzem, hogy szabadabban lehetett a vallásról beszélni és más tabutémákról. A Kádár-korban nyíltan nem támadták soha a templomba járást vagy az imádkozást. De sok másféle módja volt a befolyásolásnak.

    Az is jellemző volt, hogy a társadalmi problémákat mindig felülről próbálták megoldani. Soha nem lehetett alulról jövő kezdeményezésben megoldást keresni. Pl. hivatalosan nem létezett alkoholizmus. A nagyszámú szenvedélybetegnek annyi lehetősége volt, hogy a háziorvos vagy valamely maszek orvos (voltak maszekok) fölírt valami gyógyszert.

    De gyógyszert inkább az kapott, aki már teljesen szét volt esve. Nagyon sok alkoholistának tönkrement a családja, miközben a szomszédok megszólták a „részegest”. Ismertem olyat, hogy harmincéves, kisgyerekes nő odáig jutott, hogy naponta egy liter pálinkát ivott. Azt nem tudom, miért nem került kötelező gyógykezelésre. Igen rövid idő alatt elhunyt.

    Voltak ilyen tabutémák ezen kívül is.

  • Hazai Lámpa !5:29

    Ugyanazt mondja amit én. 🙂 : Mindent a maga idejében kell vizsgálni. Az Egyháznak a maga idejében játszott objektív szerepét, vagyis a nép [a jobbágy tömegek] fölötti uralkodását, azaz a gondolkodás egyirányú utcába szorításával elért, egyfajta „”elégedettség”” kicsikarásával történő eredményes kizsákmányolását – a maga idejében – úgy kb. isz. 325-től, tegyük föl úgy kb 1789-ig. Utána, és azóta már más szelek fújdogálnak körülöttük, bár próbálják „régi elkésett dicsőségüket” újra és újra kivívni „az éji homályban” úgy, hogy még mindig csak konzervatív (jobboldali) hatalomhoz dörgölőznek. Az adott időszakban, tehát mintegy 1500 évig ez volt az Egyház szükségszerű történelmi feladata, amelyet annak megfelelően el is látott.
    Az egyháznak ezt az „adottságát” jómagam úgy, mint a fák növését, a gravitáció szerepét abban, hogy az alma a földig esik, stb. elfogadom, de SEMMIKÉPP SEM CSÍPI A SZEMEMET – mint azt maga állítja rólam – Legföljebb már csak az csípi, hogy miután a már fentebb említett történelmi szerepét eljátszotta, mégis újra erre a vezető, mi több . m e g h a t á r o z ó . szerepre törekszik méghozzaá nemcsak a magyar, de méginkább a világ színpadán…

    Semlyén többezer holdas birtokain pedig, – minthogy Lámpácska ezeket is említi – hamarosan már nem is lesz szükség hagyományos paraszti kezekre, mert a modern Fid SS -keresztényilliberál’ oligarchia már nemcsak ipari nagytőkésekből, de egyben – a legérdemesebbek – nagybirtokos földesurakból lett összeállítva… – Bár a hűbéri nagybirtokok fel, ill. kiosztása kicsikből nagyokká koncentrálva még folyamatban van …

    .Üdvöz. voronyezs

  • Kedves Figyelő!

    Kérem, ne butáskodjon. A VADKAPITALIZMUS fogalom Hazai Lámpa részéről egyszerűen egy jogos tényközlés.
    Azt a kapitalizmust, tőkés – pl. a mai magyar, v. a XVIII.sz-i angol – gazdaságot és valóságot illetjük ezzel a közkeletű, mégis találó jelzővel, melynek rendszertani elemei még általában nem felelnek meg a minimális . p o l g á r i . m o r á l . íratlan . s z a b á l y a i n a k . s e m …
    A vadkapitalizmus némileg rokonítható még a vele rokon >feudális anarchia< fogalmával is.

    .

  • folyt.:

    A vadkapitalizmus jelzőként való használata egyben használójának azt a szándékát és álmát is kifejezi, hogy valahol létezik egy másfajta – nem vad – kapitalizmus is, ahol
    ember embernek nem farkasa, ahol
    a társadalomban a szeretet dominál, nem a profit, és ahol
    „a bőség kosarából mindenki egyaránt vehet,
    s a jognak asztalánál mindenki egyaránt foglal helyet…”

    Mert a rendszerváltás hajnalán mind ilyen lóról álmodoztunk. 😀

  • hazai lámpa Az egyháznak miből van pénze? Nem az államtól kapja a támogatást? Az erőszakosan beszedett egyházadó erre kevés.
    Miért ne lakhatott volna az „üldözött” pap disznóólban, mikor az uralkodó osztály nagy része abban volt kénytelen élni? Igaz, csak a dolgozó rétege. Nem nekik kellett volna példát mutatni az egyszerűséggel?
    A hívek nem hagyták volna? Hiszen „üldözték” a hívőket, nem? Dehogy mertek Ők templomba járni. Vagy mégis?
    Csak kis falunkban három templom volt, annyira üldözték a vallást. Igaz, én egy senki vagyok, de soha senki nem kérdezte miért ministrálok, miért járok templomba, és édesanyámat sem zaklatták soha, hogy ne engedje. Kutyát nem érdekelt. Az viszont érdekes, hogy a pap körül csoportosult családok nagyon jó módúak voltak, hála az „üldöztetésnek”.
    Félreértés ne essék, ismertem üldözött papot, Ő nem palotában lakott, közelről ismerte a börtönöket, de nem a vallása miatt, hanem államellenes tevékenysége miatt. Komolyan nevelt minket a szocializmus ellen, és ezt nem díjazta a rendszer. Nem volt olyan béketűrő, mint a mostani a cívilekkel. A szocializmusnak sok csibészsége volt, de felesleges túldimenzionálni, mert csak hiteltelen lesz. A papság szerepe már szép lassan lejár (lejárt?), még öreg nénikék hajlamosak a pap miatt templomba járni, de a fiatalok többségének már nem kell a bigott egyházi hatalom. Lépnie kell az egyháznak, mert elmúlt felette az idő. Néhány egyházi vezető már látja, de még kevesen. Dublin püspöke például már látja.
    Amig a pap kénytelen azt prédikálni, amit közvetlen felettese diktál és nem az igazi „főnöke”, akkor egyre hiteltelenebbé válik a papság. Ha egyáltalán valaha volt hitele a vízet prédikálok és bort iszok hazugságnak.

  • FORTIMBRAS
    2018 július 20
    6:20 de.

    „Mellesleg Kormányzóúrőfőméltósága forog a kenderesi családi kriptában, hisz arra már ő sem számíthatott, hogy a tulajdonképpen neki is csak az ölébe pottyant rendszere restaurálása során egy jöttment paraszt válik majd a haza
    l e g n a g y o b b . földbirtokosává, ill. h ű b é r u r á v á …”

    Horthynak, aki dzsentri volt, igen kevés birtoka volt az arisztokratákhoz képest! 800 holdja volt, ami kb. 400 hektárnak felel meg. Ennyi volt pl. a 2014-ben megszüntetett kishantosi mintagazdaság területe is.
    A dzsentri nem földbirtokai, hanem családi kapcsolatai révén került be az állami közigazgatásba a dualizmusban, ahogy ezt Mikszáth sokszor megírta. Sajnos Trianon után erősen lecsökkent a hivatalnoki és a katonatiszti állások száma, ezért a dzsentri nagy bajba került. Konkrétan nincstelenné váltak, akiknek a románok elvették a birtokaikat. Ipari vállalkozásuk nem volt az ismert okok miatt.
    Ők követelték az őrségváltást, vagyis a zsidó pozíciók megszerzését és a numerus clausust.

    A társadalom csúcsán kb. száz család állt. Ennek fele keresztény arisztokrata volt, hatalmas földbirtokokkal. Eszterházy, Festetics családnak több millió holdja volt. A felső tízezer másik részét a zsidó nagytőkések alkották. A felújított Salgótarjáni utcai temetőben, amit Netanjahu is meglátogatott a hírek szerint, az ő reprezentatív családi kriptáik állnak. Goldbergerék, Fellnerék stb.
    Az arisztokrácia nem kedvelte Horthyt, mert felkapaszkodott senkinek tartották. Viszont elviselték, mert nem volt jobb.

    A zsidó nagytőkések jó viszonyt ápoltak a kormányzóval és Bethlen Istvánnal. A fasizmus kiépítését Magyarországon nem támogatták a nagytőkések, származási okokból.

    Tehát egy olyan félfeudális-vadkapitalista elitje volt az országnak, amely sikeresen megakadályozott minden társadalmi reformot, cserébe semmi jó ötletük nem volt. Nem csoda, hogy a háború vihara, és az utána lévő szovjet megszállás elsodorta őket. Elfújta a szél.

    Nem zavar, ha plebejusok fölkapaszkodnak a társadalmi ranglétrán. Az jobban zavar, hogy ma Magyarországon nagyobb a vagyonok koncentrációja, mint a Horthy-korban. A nincstelenek még annál is rosszabb helyzetben vannak.

  • FORTIMBRAS
    2018 július 20
    6:20 de.

    Teleki és Bethlen grófok erdélyi arisztokraták voltak, akiknek földjét elvették a románok. Ezután települtek át Magyarországra.

    Teleki anyja görög kereskedő lánya volt, az ő házainak bérbadásából élt a Teleki család. Mindkét arisztokrata művelt volt, és Teleki ráadásul tudós is. Felelősséget éreztek az ország sorsáért, nem a gazdagodás volt a céljuk. Megbukott persze a rendszerük ettől függetlenül.

    Ugrás a 90-es évekhez. A kelet-európai rendszerváltásokban az volt a legszörnyűbb, hogy szinte irányítatlanul, viharosan lezajlott egy erőteljes oligarchizálódás. Olyan dúsgazdagok lettek kevesen, mint egy indiai maharadzsa.
    Erre volt válasz pl. Oroszországban Putyin rendszere.

    Kicsiben ugyanez Orbán rendszere, és ma már egyik oligarcha sincs biztonságban. A kisebb tolvajok persze nyugodtan lophatnak …

    A központosítás, ami a Budai Vár és a Liget felújítása mögött van, elméletben jó is lehetne. A baj csak az, hogy Orbán nem igazán népszerű a nagy többség szemében. Az egyszemélyi vezetés, főleg az ő személyére építve, csak úgy lesz meg, ha az Akadémiától bíróságon át mindenkit megreguláz. Kérdés, hogy ki fogja működtetni az új rendszert?
    Horthy és Kádár népszerűek voltak, és ráadásul voltak modernizációs elképzeléseik. Horthynak pl. a népiskolák, Kádárnak a tsz-ek. Orbánnak semmi ígérete nincs az alsó-középosztály számára, csak egy viszonylagos gazdasági fellendülés, amit a (liberális) EU finanszíroz. (Az ellenzéknek még ennyi sincs.)
    Ráadásul Horthy és Kádár idején nem volt kivándorlási lehetőség (kivéve 56-ban), ma meg korlátlan a kivándorlás.

  • Gábriel

    Az alábbi magyar személyeket mind száz éven belül avatták boldoggá, illetve boldoggá avatásuk folyamatban van.

    Boldog Batthyány-Strattmann László (1870 – 1931)
    Boldog Salkaházi Sára SSS (1899 – 1944)
    Boldog Apor Vilmos (1892 – 1945)
    Boldog Romzsa Tódor (1911 – 1947)
    Boldog Meszlényi Zoltán (1892 – 1951)
    Boldog Bogdánffy Szilárd (1911 – 1953)
    Boldog Scheffler János (1887 – 1952)
    Boldog Sándor István SDB (1914 – 1953)
    Boldog Brenner János (1931 – 1957)
    Boldog IV. Károly király (1887 – 1922)

    Magyarok, akiknek folyamatban van a boldoggá avatásuk[10]

    Ambrus György (1923 – 1959/1960/1961)
    Bálint Sándor (1904 – 1980)
    Bódi Mária Magdolna (1921 – 1945)
    Boga Alajos (1886 – 1954)
    Bogner Mária Margit (1905 – 1933)
    Bokor Sándor (1915 – 1972)
    Boros Fortunát Domokos (1895 – 1953)
    Chira Sándor (1897 – 1983)
    Csepellényi György (1626 – 1674)
    Endrédy Vendel (1895 – 1981)
    Fekete János (1908 – 1952)
    Gajdátsy Béla (1887 – 1953)
    Györgypál Albert (1914 – 1947)
    Hajdú Gabriella (1915 – 1963)
    Kaszap István (1916 – 1935)
    Kelemen Didák (1683 – 1744)
    Kucsera Ferenc (1892 – 1919)
    Maczalik Győző (1890 – 1953)
    Márton Áron (1896 – 1980)
    Marton Boldizsár Marcell kármelita szerzetes (1887 – 1966)
    Mester Margit Mária (1906 – 1961)
    Mindszenty József hercegprímás (1892 – 1975)
    Orosz Péter (1917-1953)
    Sándor Imre (1893 – 1956)
    Torma János (1914 – 1937)
    Vándor József (1909 – 1979)

  • Geyza

    A Kádár korszak vége tulajdonképpen a mai kínai gazdaságpolitika előfutára volt.

    Ha Gorbacsov nem döntötte volna ránk a nagy SZU-t mellettünk, bizony most jóval Kína előtt tarthatnánk.

    Fizikus kollégámmal együtt kifejlesztett kütyüt szállítottunk le abban az időben kínai atomerőműhöz, a biztonsági berendezéshez….

    Az Antall Józsit, Csurkát meg a többit egyébként valóban köszönhettük Sorosnak is, meg a Wojtyla pápának.

  • voronyezs
    2018 július 21
    6:36 de.

    szeretném valamire felhívni a figyelmedet (mintha ebben a hsz -edben kimaradt volna(?))

    mai napig nem létezik demokrácia, sehol, az amit néhány pofátlan senkiházi annak titulál az pontosan (hajszálpontosan) a katolikus és minden egyéb monoteisztikus egyházak munkájának folytatása!

    van egy olyan szó a kapitalizmusban, hogy: „profitshare” ez jól eltakarja a javak teljesen igazságtalan elosztásának tényvalóságát, és a péterfillérekből csilliárdossá lett monoteisztikus hatalom (nagyon jó példa erre a süsülandia ahol csakis két párt lehet nem tűrnek beleszólást a vetésforgójukba) amely nagyon csalóka -de annak aki képes látni nyílvánvaló- átverés, mert aszongya minden demokratikus létesítmény ott terpeszkedik az elnyomás érdekében ahol egy seggfej johnmccain 45 éven át megszakítás nélkül szenátor és a politika vezető szószólója lehet és a többi ugyanaz a szar(!) akkor miről is beszélünk… a francia forradalom is egy átverés lett mert ott is ügyeskedtek bizonyos erők…Marx szerepe alapvető (mellette és előtte a régi görög filozófia nagyjai) abban, hogy leleplez és megmondja! minden szava „bejött” a szocialista forradalmak is el lettek térítve napokig (ha?) volt valós szociális egyenlőségi cselekvés azután ez újra a javak egyenlőtlen elosztására az egyenlőbbek létrejöttéhez vezetett.

    itt kell újra és sokadszor megemlítenem egyedülállónak tartom a világtörténelemben Kádár János szerepét…nem tudom mi lett Németh Miklós eltévelyedése kapcsán mert távol voltam már, jó utódnak tűnt de nem lett azzá…

    ki lehetett mondani (nekem senki se mondjon mást én kipróbáltam többször és ment) és lehetett eredményt is elérni vele

    a Thatcher látogatás lett egy olyan pont, amikor a nagy imperialista kénytelen volt felismerni (a Nagycsarnoki látogatása és mások) ezek az emberek itt vidámak tele hassal és gazdagnak érzik magukat és ez náluk nem volt pontosan akkor (a hidegháború és az új melegháborúk előestéjén) amikor ez a kis ország megtette, a sárga irígységtől lila volt a feje és amit azután a Reagen nnevű rohadt g…vel megszerveztek és a seggfej Gorbacsov bevette mint …t, (tudnod kell, mikor Gorbacsov leszállt egy pár órára Havannában és a Fidel nek kezdett hülyeségeket mondani az a két méteres katona pofon akarta vágni úgy fogták le (és mitadisten: Fidelnek lett igaza) és a Hruscsov is hülye volt, hogy ahelyett, hogy hőzöngött volna ott hagyhatta volna a Carib térségben a támaszpontját…

    a világban felborult az egyensúly és nehéz lesz helyreállítani mert a pénzalapú társadalom (mak) nem képesek igazán felszámolni azt amit alapvetően kellene Kína Kapitalista és kapitalista riválisaival küzd: sakk, területvédelem (nem vagyok Portis Lajos) és a vagyon védelme azaz végülis beleesett a csapdába kapitalista eszközökkel nem lehet a kapitalizmust mexüntetni, fából vaskarika, pedig arra lenne szüxég

    és ott a Kárpátmedencében a Balaton és Duna Tisza körül az már eccer mintha megvalósúlni láccott és ez lett az oka hogy az az Antall akinek a hamvait is el kellene égetni olyat tett aminek a mai izé az eredménye

  • jani
    2018 július 21
    10:50 de.

    Tavaly decemberben 60 brazil embert (katolikus) avattak szentté, csak azért mert a holland protestánsok 400 éve halomra gyilkolták őket.

    Te jól vagy Janikám?

    Vagy azt akarod mondani, hogy a Vatikán kezében van a kulcs, amivel a mennyekbe mehetnek?

    Tényleg nincs remény — te már így halsz meg.

    Azért álljanak itt az Úr Jézus Krisztus szavai:

    Máté Evangéliuma, 7. fejezet

    ….14 Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, a mely az életre visz, és kevesen vannak, a kik megtalálják azt.
    15 Őrizkedjetek pedig a hamis prófétáktól, a kik juhoknak ruhájában jőnek hozzátok, de belől ragadozó farkasok.
    16 Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Vajjon a tövisről szednek-é szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét?
    17 Ekképen minden jó fa jó gyümölcsöt terem; a romlott fa pedig rossz gyümölcsöt terem.
    18 Nem teremhet jó fa rossz gyümölcsöt; romlott fa sem teremhet jó gyümölcsöt.
    19 Minden fa, a mely nem terem jó gyümölcsöt, kivágattatik és tűzre vettetik.
    20 Azért az ő gyümölcseikről ismeritek meg őket.
    21 Nem minden, a ki ezt mondja nékem: Uram! Uram! megyen be a mennyek országába; hanem a ki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát.
    22 Sokan mondják majd nékem ama napon: Uram! Uram! nem a te nevedben prófétáltunk-é, és nem a te nevedben űztünk-é ördögöket, és nem cselekedtünk-é sok hatalmas dolgot a te nevedben?
    23 És akkor vallást teszek majd nékik: Sohasem ismertelek titeket; távozzatok tőlem, ti gonosztevők.

    Máté 7:14-23 (Hungarian Vizsoly (Karoli) Biblia (1590))

  • Geyza 5:02

    Amit a Kádár időkről írsz az O.K. 🙂 .

    Viszont kitűnik belőle az is, hogy Te alighanem az akkori vállalkozó, azaz „maszek” lehettél, ami az akkori viszonyok között, egy külön jómódú kasztnak számított azokban időkben s az, hogy bár a jogaik bizonyos mértékig mégis korlátozottak voltak, ami érthető volt a fűnyíró elv világában akkor, amikor a tömegnek kellett „viszonylag egyformán”, de jól éreznie magát. Ez volt benne a lényeg, tehát maga a . s z o c i á l i z m u s…

    A szabad vállalkozás legrosszabbulrosszul értelmezett világa viszont már az átmeneti és a dolgokat átjátszó Németh-kormány alatt >a Gorenje dömpingben< nyilvánult meg. Az, hogy hogyan kell milliárdokat "fölös'" ingyencirkusz formájában, valami a számukra megfoghatatlan szabadságra hivatkozva elszórni a szélben… Valahol ez a furcsa potya akció, mint startpisztoly adta meg a magyarok szájízét az egész rendszerváltás hamis értelmezéséhez… Ezek után – hát ha lehet így is alapon – jóformán alig akadt Magyarországon, aki valódi vállalkozásba fogott volna, igazi befektetésről már nem is beszélve. Ezek után nem is értem, hogy Németh Miklós miért és kitől is kapott bankelnöki széket és egyetemi katedrát…

    .

  • Gabriel:
    Hááát…sajnos nekünk nem sikerült.
    Magyar átok vagy mi.

  • Hazai Lámpa 9:35 – 10:10

    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

    Ajánlom mindenki figyelmébe ezt a KIVÁLÓ áttekintést a XX.század hatalmi szakaszairól.

    .

    🙂 Köszönöm: F

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Hazai Lámpa 9:59

    Azért az I.és a II. bekezdése valóban elgondolkoztató összefüggést hoz a felszínre a középosztály összetételéről…
    Egyszer szívesen olvasnám „a középosztály” tudományos meghatározását is…

    .

    Károlyi kivetése maguk közül elsősorban az „osztálytársaitól” áramló rémtörténeteknek és reakciós propagandának, tulképp a bosszúnak volt köszönhető. Ezek utóhatása még ma is élő, teljesen hamis lengedákban virágzik tovább…

    Ilyen például az a horthysta rémregény , hogy Ő – meg ők, ti. a kommunisták – irták alá „Trianont”, holott Károlyi éppen azért adta át a kommunistáknak a kormányrudat, hogy ne kelljen aláírnia semmiféle imperialista diktátumot, valamint azt remélve, hogy a radikális bal, talán még képes erővel is visszavágni a még hadban álló Antantnak, amely túlerő aztán nyakunkra ültette a nyugati katonai vonalon ismertebb, baráti kapcsolatokkal bíró Horthy admirálist.

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Fortimbrasz 6:20-ban

    kifejti, hogy a parasztság jogos földéhségét a Kommunisták a Kisgazdákkal együtt földosztással már 1945-ben megpróbálták orvosolni.

    Mindehhez annyit azért hozzá kell fűznünk, hogy ennek nemcsak a volt földesurak, nemcsak a papok, de az említett deklasszált osztályok által a korábbi kétezer esztendő során – szinte mármár genetikusan – beléjük idomított „jó-alattvalói” szolgaösztön mentalitás és félelem okán, a parasztok közül sokan ezt az ezer-éves jussukat . v i s s z a u t a s í t o t t á k. Nem kevesen persze azzal, hogy hátha még visszajönnek…

    – Annyit itt is megjegyezve,hogy mindössze 12 év múlva, bizony abban az 1956-os, csupán kéthetes vérzivatarban bizony már sokan tényleg meg is jelntek visszakövetelni a szerintük nekik alanyi jogon járó nemesi földbirtokaikat… Ebben a papság – Mindszenty „hercegprímás” vezetésével elvi segítségükre is sietett.

    .

  • Bedsancon 6:47 !

    Meghatóan költői vagy ebben a hsz-edben. Azon is túl hogy minden szavad az enyém is, a Nyomorultak e részletének feidézése az én szemembe még könnyeket is varázsoltak… 🙂

    Minden jót! V

  • Rodeo 12:45 !

    6:36-os kommentemhez fűzött észrevételeid tulképp’ a magam abban kifejtett nézeteit bővítik ki, amit köszönök…

    V

  • Rodeo36-11
    2018 július 21
    12:45 du.

    Szerintem a Kádár-rendszer az iparban csak a szovjet mintát másolta. Ettől még éhezhettek volna, és kidughatták volna a kályhacsövet a lakótelepi lakások ablakán a lakók! Kecskét tartottak a román lakótelepen, ott legelt a házak között.

    A nagy különbségnek azt tartom, hogy vidéken teremtett munkahelyet a rendszer (tsz). A tsz-ben vagy a hozzá kapcsolódó munkahelyeken (vegyesbolt, tejcsarnok, műhely stb.) olyan fizetést kaptak a dolgozók, hogy abból meg lehetett élni. Lakást felújítani, táplálkozni, ruházkodni.

    Olyan nem volt, hogy vidéki lakosra rádől a ház, vagy felveri a gyomfa a kertjét. A legtöbb lakásban a fürdőszobát is kialakították abban az időben. Mackónadrágban, dorkóban jártak az asszonyok, gyerekek, de az tiszta volt, nem volt lukas! Minden faluban az ügyes asszonyoknak volt varrógépe, gyönyörű kötényeket, blúzokat varrtak a többieknek. Fodrász is volt, az is egy közösségi hely volt.
    Ezt a vidéki polgárosodást értelemszerűen azokban az országokban lehetett megtenni, ahol sok vidéki élt. Közelebbről a kelet-európai államokban, ahol a vidéki lakosság bizonyos kulturális fokon állt.
    Magyarországon külön támogatták a mezőgazdaságot, de pl. a hasonló Lengyelországban inkább az ipart támogatták. Ezért nélkülöztek a lengyelek, és hozták ide a „lengyelpiacra” a mackónadrágot, sportcipőt, és kaját vettek belőle.

    A nyugati embernek máig az a beidegződése, hogy város= jólét és fejlődés. Aztán csodálkoznak, hogy a várost körbeveszik a nyomornegyedek, ahol autót borogatnak a fiatalok! Párizsban a külső lakónegyedekben lakik a sok munkanélküli arab fiatal! Miért nem lehet őket kapálni küldeni?

    Itt is a liberális értelmiség Pest belvárosában fel van háborodva, hogy szegény segélyeseket közmunkára küldik, mert „a közmunka megalázó”. Persze, ha a segélyt a városi liberális értelmiségnek kifizetni a saját zsebéből, mindjárt hogy felháborodna …

  • Gábriel 1:16

    Kérdem én, Jézus Mt.5-ben(!) és 7-ben kifejtett szavai, éppen „a jó fa rossz gyülmöcséről”, előre megjövendölve, hát nem éppen az áruló Saul-Pál-ról szól e ? Hiszen ott(!) Jézus több mondatban is tökéletesen jó fának minősíti – egy árva kifogást nem emel ellene, sőt – a Törvényt, vagyis a Tórát —> tehát magát a zsidó vallást tekinti az egyetlern megoldásnak…

    A Törvényben foglalt egyisten-hit jegyében viszont valahogy, már nem stimmel ez az Úr-Jézus megszólítás sem… Hisz’ még az evangéliumokban általa tanított Miatyánk sem szól máshoz, mint Az Egyetlenegy Úrhoz. Sőt, az eredeti „zsidó-Miatyánkban” [héberül; Ovinuban, amit állítólag már ker.szt.János is mondott és mondatott az ő követőivel] még királyunknak is nevezi az istent, aki ezek szerint nem is igényel – pláne nem is küld – magán kívül még egy újabb megváltót „Maga helyett”, mert minek?
    Az, hogy akkor a nép éppen mégis egy „megfogható” messiás – zsidó király – után vágyakozott, annak oka és magyarázata a 100éves római hódoltság ellentmondásos légkörében és gyakorlatában keresendő…

    Gábriel! Légy üdvöz’ és malaszttal teljes: V 🙂

  • Rodeo36 12:45!

    Fidelről itt elmondott történeted meglepett, erről még nemhallottam. Bizony az a sok mocsok, mit főleg Floridából, de Wassinghtonból is rá átdobáltak, az mind a gyarmattartó és haszonhúzói részéről megnyilvánuló hazugságáradat volt.
    Egy valódi voltforradalomra adott sok évtizedes bosszúhadjárat.

    Megfigyelhető, hogy itt, közöttünk is egyes – magukat állítólagos forradalmárnak tituláló – 56-osok is hajlamosak ezt a valódi és tényleges forradalmárt mindenféle mocsokkal teleszórni és tagadni a Kubai Forradalom forradalmi jellegét is…

    Pedig Castro forradalma egy olyan nép forradalma, amely ha fínom vagyok az USA . m o n o k u l t ú r á s . cukorbányájában „robotolt izzadva, lótva és futva”[Adyután], jobb esetben Havanna világvárosi kuplerájaiban élvezhette, „a jó kurvaélet” Floridából aláhulló dollár-mannáit… Slussz-passz. Aztán amikor 1959-ben felkeltek azóta, ez ellen a státusz ellen rájuk hullt a föld minden átka és nem utolsó sorban az USA által megszervezett nemzetközi – ugye „internacionalista” ))) 😀 ((( – gazdasági embargó, amit csak a SzU felvásárlásai voltak képesek feloldani. Castrót a népe ma is odaadással szereti…

    Persze nem volt más ebből a szempontból a forradalmi Nicaragua, Bolivia, de a picike Grenada sem, mely utóbbi forradalmat mindössze 1-2 óra alatt folytott vérbe az emberi szabadság hooverista amerikai csendőr-állama.

  • ˙

    Még annyit erről, hogy korábban ez a békebajnok „demokratikus” nagyhatalom tartotta életben Fulgencio Batista fegyvertelen puccs által hatalomra került diktátornak az alkotmányt is felszámoló rendszerét, amelyet a Fidel vezetésével kifejlődött forradalmi ellenállási mozgalom forradalma buktatott meg. Hatalma idején milliárdokat sikkasztott el az amúgy is gyengélkedő Kuba gazdaságából…
    – Mintha hasonló elemeket itt Közép-Európában is egyre inkább megtapasztalhatnánk…

    .

  • gabriel

    Látom, nem tudok neked olyat mondani, amit Te ne fitymálná vagy ne kicsinyelné le. Neked egyelőre életed legnagyobb teljesítménye, hogy éjszaka papucsban és shortban lementél sörözni a Gellért-bárba. Ez igen!. Szerintem, most is nyomás alatt vagy. „A tavaly avatott 60 brazil szent”, nagy kamu még tőled is.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”

    „… sokan tényleg meg is jelntek visszakövetelni a szerintük nekik alanyi jogon járó nemesi földbirtokaikat… Ebben a papság – Mindszenty “hercegprímás” vezetésével elvi segítségükre is sietett.”

    Tehát, szerinted ’56-ban a papság és Mindszenty legnagyobb gondja az volt, hogy a nemesi földbirtokokat visszaszolgáltassák? Köszi’! Ezt egyébként, honnan vetted? Valamelyik pap mondta neked gyóntatás közben vagy maga Mindszenty hirdette a rádióban? 🙂

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    T.Jani!
    12:00

    ˙
    Kérdésedre válaszul, Mindszenty már 1945. áprilisában, közvetlenül a

    >Nagybirtokrendszer megszüntetéséről és a földműves nép földhözjuttatásáról<

    című 600/1945. M.E.sz. rendelet, ill. történelmi, a kultúrnemzetek között is egyedülálló . f ö l d r e f o r m . életbelépését követően nyilvánosan kifogásolta, hogy úgymond

    "az idegen megszállóktól

    . r á n k . p a r a n c s o l t . f ö l d o s z t á s s a l .

    kihúzták az egyházi intézmények alól az anyagi alapot".

    ˙
    1956-os megszólalásaiban pedig szigorúan kijelentette, hogy "ugyanaz vagyok, aki voltam",
    hogy mindent ugyanúgy lát és értékel, mint ahogy 10-12 évvel korábban tett és mondott, tehát a föld osztás kérdésében is változatlan volt az álláspontja…

    ˙
    Mellesleg ő még a köztársaság gondolatával sem volt képes megbarátkozni, annyira konzervatív, illetve feudalista nézetei voltak. Makacs legitimista álláspontja miatt, püspök korában még Horthyék is igyekeztek az ő felsőbb főpapi kinevezéseit lehetőleg akadályozni…

    ˙
    Ui: Híres, v. hirhedten merev konzervativizmusa miatt
    még egyházi körökben is,egymás között
    "Z a l a i . L á m a"-ként nevezték
    az egykori zalai plebánost…

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Ui. a 4:46-hoz

    ˙
    E rövid összefoglalóban ráadásul azt is elismeri Mindszenty még a mai utókor számára is, hogy az Egyház a király után a második legnagyobb földbirtokos volt, s mint ilyen abszolút . e l l e n é r d e k e l t . bármiféle demokráciában [„Kereszténydemokrácia” 😀 ], de pláne egy egynlőséget hirdető és mindenki számára fejlődést biztosító köztársaságban…

    Tehát nem véletlen tagadta és fosztotta meg az úgynevezett illiberális Orbanisztán a Magyar Köztársaság-ot a köztársaság, az állam egy magasabbrendű, hivatalosan is demokratikus fokozatát kifejező jelzőjétől, amikor Mindszenty hiperkonzervatív álláspontját tartja a politikája centrumában, ill. tervezett perspektívájában…

    .

  • Keresztény-demokrata?

    Lehet e demokrata az az ember, aki élő ember, vagy faragott, festett jelkép előtt legörnyedve, megalázkodva, térdethajtva kezetcsókol ?

    Megjegyzem az akkor is kézcsók, ha gyűrűcsóknak is nevezik. Sőt egy bármilyen tárgyat megcsókolni bálványimádás, legalább is Isten szavai szerint.

    – Igaz, a protestánsok ilyeneket nem tesznek…

  • „tisztelthölgyeimésuraim”

    http://www.magyarkurir.hu/hirek/katolikus-egyhaz-1956-ban

    részlet:
    „….a kommunisták egyik rágalma az volt, hogy Mindszenty József visszakövetelte az egyházi nagybirtokokat. Ezt arra alapozták, hogy a prímás az egyházi intézményeket kívánta vissza. Csakhogy a földbirtokot sosem nevezték intézménynek. Ugyancsak rágalom volt az az állítás, miszerint Mindszenty vissza akarta volna állítani a régi, félfeudális magyar társadalmi-politikai rendet. Az igazság kiviláglik a beszéd szövegéből: jogállamot, szabad választásokon alapú többpártrendszerű demokráciát kívánt…”

  • “tisztelthölgyeimésuraim”

    Abban van logika, hogy az egyházi intézmények létalapjául szolgáló egyházi birtokokat Mindszenty visszakövetelte. Az egyházi birtok az Egyház (anyagi) függetlenségének volt a garanciája, ami a teológiai és az erkölcsi függetlenségének is alapja. A történelemben a főurak és királyok gyakran kívántak beleszólni az Egyház életébe. Pl. az egyházi tisztségek, kinevezések esetében. Éppen ezért abban nincs logika, hogy az Egyház a nemesi birtokok visszaszolgáltatását kívánta volna.

  • Ha jol emlekszem., Mindszenty az egyhazi iskolakat akarta vissza. Peldaul a panonhalmi Bences gimnaziumot. Termeszetes, hiogy birtokok is jartak ezzel, azok a birtokok es Hazak, melyeket meg a kiralysagtol kaptak.

  • DonGolo

    Bálványimádás az, amikor a dolgok fontosságát felcseréjük. Pl. ha te otthagysz egy vakot az út szélén, mert sietsz meccset nézni. Vagy mikor a barátod bánatát nem hallgatnod meg, vagy nem látogatod meg a beteg rokonodat mert filmet nézel vagy buliba mész.
    Azok a nénik, akik a szentek szobrai előtt térdet hajtanak, de ugyanakkor komoly karitatív munkát végeznek, másokért fáradnak – nem bálványimádók.

  • Csakhogy, kedves Figyelő, a nevezetesebb egyházi iskolákat a magyar állam Kádár alatt is fenntartotta. Pannonhalmán például akkor is szerzetesek tanítottak.

    A templomokat, egyházi műemlékeket is rendszeresen állampénzen gondozták, újjáépítették.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    T.Jani!

    Tény, hogy logika, az van benne, ha a földosztást megelőző történelmi, feudális (v. félfeudális horthy-) kort vesszük figyelembe, amelyek a l a p j a . valóban a . f ö l d , és az abból – mások munkája által – keletkező . v a g y o n . volt. Ellenben egyházi függetlenségről már a kezdetektől fogva sem beszélhetünk, ahogy a földesúr sem képes önmaga megzabolázni a földeken robotoló jobbágyait az egyház mindent, akár az igazságot is elkenő „jótékony” nevelőmunkája nélkül.

    Mint azt már kifejtettem, a társadalmi piramis két szerves(!), egymást nélkülözni nem képes, a maga idejében szükségszerű alkotó eleme a király, mint legfőbb hűbéres ill. az ő hűbéri struktúrája, a másik fele pedig maga az Egyház a szintén földből táplálkozó hierarchikus hatalmával, privilégiumaival [mint pl. a koronázás, az írástudás,stb.] és úgyszintén a birtokaival a kezében, egymás létezésének az elengedhetetlen, kiegészítő feltételei…

    Ergo, az 1945-ös földosztás valamint a . k ö z t á r s a s á g . államforma hivatalos kikiáltása, mint működési rend okafogyottá teszi az egyház föld igényét. Hiszen (mint azt ma is láthatjuk), az egyház működését, a hitgyakorlás anyagi feltételeit, úgy mint bármely más törvényes társadalmi, v. civil szervezet számára is, az állam biztosítja, amelyet a Vatikánnal megkötött államközi egyezmények is szavatolnak. Azon meg kár is vitatkozni, hogy az Egyháznak miért járna több függetlenség, mint a többi civil társadalmi szervezetnek…

    Ebből következik, hogy Mindszenty föld-i g é n y e . csak a sajátos egyház-h a t a l m i . logikán belül mondható logikusnak, de már a . k i r á l y s á g – nemcsak államforma, de mint történelmi rendszer – m e g s z ű n é s e . okán bekövetkezett gyökeres, tehát forradalmi változások folytán is indokolatlan.

    .
    ps:

    Az pedig, hogy a főpap a beszédében „idegen nyomásra bekövetkezett földosztást” kifogásol, egyrészt egy retorikai fogás,hisz nem véletlen meg sem nevezi az nyomásgyakorlót, másfelől viszont a gondolkodásra hajlamos parasztembereket akaratán kívül is kénytelen még arról is meggyőzni, hogy azok „az idegenek” a földosztás tényével az ő évezredes föld-éhségüknek tesznek, tettek eleget…

    .

  • „tisztelthölgyeimésuraim”

    Érveidben a kötelező iskolai tanagyagra ismerek, amit annak idején nekem is tanítottak. Bár, már akkor is érintettük a Pápaság és a Német-római császárság közti „invesztitúra” háborút.

    http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/tarsadalomtudomanyok/tortenelem/a-kozepkor-tortenete-476-1492/a-kora-kozepkor-tarsadalma/a-pap-es-a-szerzetes-a-kozepkorban

  • “tisztelthölgyeimésuraim”

    Véletlenül nyomtam meg az „elküld” gombot, de tulajdonképp’ minden benne van a linkben, amit mellékeltem. (Feltéve, ha elolvasod.)

    Amit még hozzátennék, az a „kizsákmányolásra” vonatkozik. Annak idején földmíves gazdálkodó nagyapám vélekedett úgy, hogy aki nem fizikai munkát végez, az szerinte „nem dolgozik”. A lányára, anyámra is ezt mondta, mert tanyasi lányból gépíró kisasszony lett, később pedig hivatali ügyintéző. Nagyapám szerint nem csak a hivatalnokok, de a zenészek meg a színészek sem dolgoznak.
    Nos, akik élősködő kizsákmányolónak tekintik a papságot, azok még nagyapámnál is egyszerűbb gondolkodású emberek. Mert nem tekintik munkának a tanítást, a szociális tevékenységeket. Olvasd el Szent István intelmeit és ráismersz első királyunk tanítóira. Meg arra is, hogy a papok nem csak a népet, hanem a főurakat is „kábították”. Bár megmaradt volna a 20. századra is a lovagiasság erénye, akkor nem lettek volna népirtások.

  • DonGolo

    Ja,hoppá! Ha kiakadsz a pápai „gyűrűs csókon”, és messzemenő következtetéseket vonsz le belőle a demokráciára vonatkozóan, akkor vajon mi a véleményed az egykori szoc. táboron belüli un. „brezsnyevi” nyelves csókokról? 🙂 🙂 Vagy mostanában Jean-Claude Juncker és Soros Gy. pusziszkodásáról?

  • Almási Alma !

    A Patrona Hungariae Leánygimnáziumról, meg a Piarista Gimnáziumról már nem is beszélve… Ezeket még rákosiék sem zárták be…

    Mit ne mondjak, Figyelő is az előbbiben szerezte ezt a rá jellemző univerzális – vagyis katolikus – műveltségét…

    .

  • Jani 10:59 !

    Gondolom, tudsz olvasni. [ld DG 5:47] Tehát nagyon is jól tudod, hogy én ott . n e m . „A . c s ó k r ó l”,
    mint az általános, pozitív érzelmet közvetítő egyik emberi tettről beszélek,
    h a n e m . arról, ahol a csók nem az érzelmek kifejezése, hanem egy olyan . j e l k é p e s . c s e l e k e d e t,
    amely egy uralkodó, vagy pápa gyűrűjének megcsókolásával
    . a cselekvő . a l á v e t e t t s é g é t
    . f e j e z i . k i.

    IDÉZET: [amely az én állításomat igazolja;]

    „Azt mondod: megcsókoltad török császár kezét. Hát mi rossz van abban,ha egy uralkodónak a kezét megcsókoltam? Ha nem is valami különösen nagy haszonért megcsókolhatjuk Krisztus helytartójának a lábát, miért ne csókolhatnánk meg Mohamed helytartójának a kezét, ha ezen az áron oly sok lelket megmenthetünk.”

    Ezt mondta, (írta) János király Frangepán ravellói püspök szemrehányó levelére, aki azt kifogásolja hogy [Mohács után két évvel] az az ország egy részének javára tárgyalt, mégpedig úgy, hogy Jánosnak nem kellett adót fizetnie, Erdélynek viszont igan… Ennak az alárendelt tárgyalásnak a során alázkodott meg királyunk, I. (Szapolyai) János gyűrűcsók formájában Szulejmán szultán előtt…

    *

    Csak úgy mellesleg; e párbeszéd feddő, ill. dacos stílusa is kifejezi azt, hogy akkoriban az Egyház és a világi uraság mennyire elkötelezettjei egymásnak.

  • jani
    2018 július 22
    9:02 de.

    én nem szeretek lesajnálni senkit – már csak azért sem, Jézus nagyon ebben:
    Ne kívánd másoknak, amit magadnak sem szeretnél.

    Maradjunk annyiban, hogy azon a zárt mikrovilágon kívül, amiben élsz sokkal de sokkal több történik a való világban.

    Mielőtt felháborodnál ezen is, ami következik abból, hogy bármit ennek a bezárt világ szűrőjén vagy szemüvegén keresztül értékelsz (világnézet) – szólok, hogy a világ egészen belül még rengeteg kis a tiedhez hasonló mikrovilág létezik.

    Ezek egy jó része zárt – azért használjak hozzá a szemüveget (szűrőt)
    Másik részei nyitottak – befogadóak és adakozóak – adnak a világnak új dolgokat. Lelkileg, szellemileg, technikailag, kulturálisan.
    A zártak azért maradnak azok mert azokba nem mehetnek be – nem hatolhatnak át rajta az „értelem” és a szeretet energiái, mert attól elpusztulnának.

    Ezért védik őket – például a helyi katolikus pap, a helyi pártitkár, a helyi pópa, a helyi imám, vagy egy vajda, sámán….

    Mindegy minek nevezzük – a lényeg a közösségnek van egy-két minden-tudója, akiknél ott az „igazság”
    A többiek pedig a meggyőződéses követői, akik rendszeresen megkapják az áldást és az ukászt – meg az „igét” hogy mi történik a nagyvilágban.
    Ettől mindannyian „janik” lesznek.

  • Almási Alma
    2018 július 28
    2:43 du.
    Sajnalom, az en iskolamat es a szomszed fiu gimnaziumot a Cizter gimnaziumot, ‘allamositottak! PAPOPOKAT, APACAKAT internaltak. A legjobb esetben csak megszuntettek ezeket
    .

  • Pannonhalma kivetel volt, a hosszu tortenelmi multja matt.

  • DonGolo

    Látom, nem olvastad el figyelmesen a „tiszelthölgyeimésuraim”-nak küldött linket. Az „invesztitúra” háborúk pont arról szóltak, hogy az Egyház és a világi hatalom egyáltalán nem mindig járt kéz a kézben. Pl. a Pápa nem egyszer kitagadta az uralkodót, az pedig elkergette a Pápát vagy ellenpápát állított. A Pápa pedig – akár . katonailag is szembeszállt a világi hatalommal. Az egyház-szakadások, vallási háborúk pedig arra utaltak, hogy az Egyházon belül sem volt mindenben egyetértés.

    Nem vitatom, hogy a „gyűrűs csók” a behódolást szimbolizálja. De különbséget kéne tenni politikai, az egyházi hierarchiának szóló és teológiai (elvi) megalázkodás között. Te a „gyűrűs csókot” a bálványimádással hoztad összefüggésbe, ami teológiai megközelítés. A pápai „ex catedra” intézményét a szükség hozta létre. Vitás teológiai kérdésekben kezdettől az apostolok, illetve az utódaik döntöttek. A végső szót pedig a Pápa mondta ki. Nincs jobb megoldás akkor sem, ha benne van a tévedés lehetősége is.
    Próbáld meg másképp! Nem fog sikerülni. A protestánsok próbálkoznak „demokratikusabb” módszerekkel, de csak anarchia van belőle amit mindig újabb szakadás követ. Egy Pápa helyett sok-sok kis pápa lesz, akik ugyanolyan elszántan védik teológiai eszme vagy téveszmerendszerüket. Gyakran képzetlenek és csak egy-egy fixa ideát fújnak. Menj el a Jehova Tanúihoz és próbálj velük vitatkozni. Úgy vágnak ki, mint „macskát sz..ni” Hidd el, ennél még mindig jobb, ha képzett főpapok vitatják meg egy-egy zsinaton az aktuális teológiai kérdéseket. A katolikusok még így is liberálisabbak, mint sok protestáns felekezet vagy csoport. Egyébként, szerintem is kihagyhatnák a „gyűrüs csókot”. Bár szerintem az nem a személynek, hanem inkább az egyházi hatalmi hierarchiának, a rendnek szól.

  • Visszatérve Mindszentyre – tény, hogy egyik világi hatalomnak sem hódolt be. A nyilasok és a sztálinista kommunisták is üldözték, börtönbe zárták.

    Ma pedig – pl. migráns kérdésben – a magyar kat. egyházi vezetők megosztottak. Egy részük a Pápával, másik részük Orbán politikájával ért egyet.

  • jani
    2018 augusztus 1
    8:29 de.

    Én megértem hogy híve vagy
    a feudális restaurációnak.De miért pont itt
    propagálod ennek -általatok vélt- szükségességét?

    Istenkegyelmébőlmiurunk is csak azért szorgalmazza
    mert ennek révén tud -egyenlőre- sok pénzt szakítani.

    Ha holnap a nemzetiszoc. eszmék lesznek a nyerőek, akkor az
    ha pedig neadj’Sten a Marxizmus, akkor Engels szobrok lesznek állítva mindenfelé.

    Ha pedig a spéci ruszki-mintájú kommunizmusnak nevezett nemtudom-micsoda, akkor vissza jön a sok Lenin-szobor.

    De TI „barátim” csak lelkesedjetek tovább.
    Kell a tőmagyarnak valaki,aki megmondja merre van az arra.

  • Jani:
    „Bár megmaradt volna a 20. századra is a lovagiasság erénye, akkor nem lettek volna népirtások.”

    Felteszem, hogy a „lovagiasség erénye” alatt nem az albigensek, katarok kiirtására és nem is a keresztes háborukra, de még csak nem is a harmincéves háborúra kívánsz utalni.

  • Geyza:
    Janinak „Én megértem hogy híve vagy a feudális restaurációnak”

    Azt hiszem, hogy Janit illetően nincs igazad. Ugyan nem olvastam itt a KMH-n Jani „Összegyűjtott műveit” :-), ahogy másokét sem, de annak alapján, amit olvastam tőle, az itteni jobboldali szimpatizánsok közül Jani messze a legkorrektebb kommentelőnek tűnik. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy mindenben, vagy akár csak a fontosabb témákban egyetértenék vele, de akkor is…

  • Almási Alma:
    „Csakhogy, kedves Figyelő, a nevezetesebb egyházi iskolákat a magyar állam Kádár alatt is fenntartotta.”

    Kedves Alma, azt olvastam, hogy nyolc egyházi gimnázium működött. Ezek – egy-két kivétellel – kifejezetten jóhírű, és valóban jó intézmények voltak, hiszen a ennyi iskolában nem volt túl nehéz jó (nagyrészt szerzetes)tanári gárdát összehozni Ma az iskoláknak kb. 25-30 %-a felekezeti fenntartású, ezeknek a jelentős része színvonalban természetesen nem mérhető össze (már csak a tömegoktatás miatt sem) az 1989 előtti egyházi iskolák színvonalával.

  • Jani! 4:09

    Az a legtermészetesebb, hogy a történelmi valóság – annak egyes részletei – akár a természeti evolució során, más-más régiókban és égtájak, sokszor még tájegységek alatt is egyenlőtlenül fejlődik, de összességében ugyanabba az irányba halad.

    .

    Nem is állítottam, hogy a hűbériség e két valódi pillére, mint világi uraság és egyház mindig, a színjáték minden részletében tökéletes egységben, vállt vállnak vetve hordta a jogart és a pásztorbotot… Csupáncsak azt, hogy a nagy társadalmi evolució összességében és végsősoron, vagyis az azonos érdekeik folytán, nekik évezredeken át kellett egy hajóban evezniük, amely közös hajót, vagy sorsot nevezhetjük az ő szempontjukból egy „”egészséges” szimbiózisnak, de kiküszöbölhetetlen, azaz szükségszerű egymásrautaltságnak is. Az ilyen törvényszerű, eredményét tekintve egymást támogató együttélések természetesen mindig magukban hordozzák a nem végzetes – tehát nem antagonisztikus – surlódások kockázatát is.
    Mindössze ennyiről van szó – akár a házasfelek egymásrautaltságában…

    És, a XIX-XX.században feloldódó – azaz megszűnőben lévő – világi úri osztályban támaszát vesztett Egyháznak a fennmaradását biztosítandó bizony új támasz után kellett néznie, amely ma két magatartás formában ölt testet. Az egyik a Mindszentyvel fémjelzett görcsös ragaszkodás a régi [sőt a legrégebbi] felálláshoz, míg a másik a II.Vatikáni Zsinat nemzedéke, közte Ferenc pápa is, aki visszanyúlva az újszövetség eredeti és humanista vonásaihoz, valamint Szent Ferenc természet és emberközpontú világszemléletéhez, az Egyház érdekében is megalkuvás nélküli felebaráti szeretetre helyezi a hangsúlyt, tehát az „engedjétek hozzám” szellemét kívánja a tömegek visszaszerzésére mozgósítani…

    ˙

    Azt írod nekem, hogy

    „Te a gyűrűscsókot a bálványimádással hozod összefüggésbe, ami teológiai megközelítés…”

    Jani! Nem tehetek mást, hisz amikor Isten a Tízparancsolatban azt parancsolja az emberiségnek; hogy

    „Ne legyenek néked idegen isteneid a színem előtt. Ne készíts magadnak faragott képet, vagy bármely alakot arról, ami az égben fönt, a földön alant és a vízben a föld alatt van…”
    Majd ehhez még azt is hozzáteszi; hogy

    „N e . b o r u l j . l e . e l ő t t ü k . és ne szolgáld őket, mert én vagyok az Örökkévaló, a te Istened.”

    …akkor . a m i k o r . egy egyén – a bűnt enyhítendő célal gyűrűcsóknak becézett – valójában kézcsók ceremónia során hamis, „faragott”, tehát csinált, v. csodásnak és szentnek tulajdonított tárgy, illetve élő ember, v. ilyennek jelölt emberekből álló szervezet előtt . l e b o r u l . kifejezve, hogy ő úgyszólván a viselőjének és a mögötte állóknak az „alázatos szolgája”*, olyankor biszony, Isten ellen követ el de igensúlyos bűnt…

    ˙

    * Érdekes néprajzi ill. feudális összefüggés a fennmaradt, ma már ritkán használt „alázatos szolgája” hangzású köszöntés…

    .

  • ui:

    Ezt rövidíti aztán a világiasabb városi népnyelv
    „a l á s z o l g á j a” egyszavas üdvözletté. 🙂

    .

  • Belzebub 12:28

    Én is így vélem. Jani, aki szerintem is demokrata, ugyanakkor valószínűleg – családi háttér, stb – okán igyekszik a régi hitét ma is minimum tiszteletben tartani. Mind emelett, vagy talán ezen kívül tárgyilagosan vitázik, és ez a becsületes hozzáállás… Nekem szimpatikus magatartás… 🙂

    .

    Egyébként is, legyen ez a mottónk;

    Egy jól feltett tárgyszerű kérdés
    százszor többet ér egy fondormód’
    hozzánk csapott ultimátumnál. 😀

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Kedves Geyza!

    A 10,30-as kommentedhez csatolt . d o k u m e n t u m o k . tényirodalma igenfontos és értékes adalékul szolgál Jani számára (de még Figyelő állandó apologetikus automatizmusa elébe is) a hozzám intézett több kérdése akár teljes megválaszolásához is.

    .

  • DonGolo:
    „Én is így vélem. Jani, aki szerintem is demokrata, ugyanakkor valószínűleg – családi háttér, stb – okán igyekszik a régi hitét ma is minimum tiszteletben tartani”

    Nem tudom, hogy Jani demokrata -e, sőt magamról sem tudom, az vagyok -é? Van amikor igen, más esetekben nem, sőt lehetnek, vannak ügyek és viszonyok, amikor szívesebben vagyok „fanatikus” (azaz akár egymagam is „mindenki” véleményével szemben), mint a többséggel tartó „demokrata”. A „demokrata” terminussal épp ezért elég óvatosan bánok, némi pontosítás nélkül nem is tartom használhatónak.

    Hogy Jani r.kath. hite „régi” -e, vagy sem, családi hátteréből, saját (szakrális) megtapasztalásból, vagy kognitív megfontolásból fakad, nem tartom megvitatandónak, mint ahogy azt sem, hogy olvasta, feldolgozta -e a Denzingert.

  • Don Golo:

    Kinehaggyuk a „Kremássan” kávéházi kitételt !
    „Hátakkor kremássan Kosztolányi úrnak volt egy fekete, Karinthy úrnak egy szóda, Krúdy úrnak peniglen kettő kifli.Fizetnek az urak, vagy írjam a többihez?”

    (Kérem alássan …Kérem alázatosan.)

  • Belzebub:

    A mi Janink itten Mindszenty.-t fényezgeti.
    Ez mindent elárul.

  • Akadnak keresztények a katholikus püspökök között is:
    https://www.magyarkurir.hu/hirek/-megroppant-nadszalat-nem-tori-ossze-iz-42-3

  • „tisztelthölgyeimésuraim”

    A tényirodalomról annyit, hogy ha Mindszenty tényleg a feudális viszonyokat sírta vissza, akkor viszont nem vádolható hitleri antiszemitizmussal. Ugyanis, a középkorban nem faji, hanem vallási alapon üldözték a zsidókat. Egyébként pedig, Mindszenty „antiszemitizmusa” valóságosan is vallási indíttatású volt.

  • jani
    2018 július 27
    9:57 de.

    Kedves Jani, Magyarországon az István király által alapított katolikus egyház megszűnt vagy nagyon csonkán működött a török megszállás idején.

    A legtöbb püspök ott maradt a mohácsi csatatéren. Az alföldi kolostorokat széthordta a nép, a birtokukat szétosztotta a szpáhi katonáknak az oszmán kincstár. A megszállt területen a templomokat mecsetté alakították. Pl. a budai Mátyás-templomból két hatalmas gyertyatartó mai napig látható az isztambuli nagy mecsetben (eredetileg ortodox székesegyház).
    Ebben az időben pl. a ferences kolostorok tartották fenn a vallási életet a katolikus többségű mezővárosokban. Ők közismerten kolduló rend, földbirtok nélkül.

    Az egyházi nagy birtokok azután alakultak ki újra, hogy a Habsburgok átvették az ország irányítását. Ezért van az, hogy még a Horthy-korban is az Esterházy hercegek és más arisztokraták mellett az Egyház ott volt a legnagyobb földbirtokosok között. Ők még Horthyt is lenézték és felkapaszkodottnak tartották.
    Másrészt a birtok akkoriban már nem is volt olyan jövedelmező, csak ha modernizálták, és ipari vállalkozással bővítették ki. Ezért ragaszkodtak a tőkéhez és a (zsidó) burzsujok kiszorításához az arisztokraták. De leginkább szövetséget kötöttek, és együtt zsákmányolták ki a népet.

  • Geyza
    2018 augusztus 1
    10:30 de.

    Géza, az lehet, hogy a baloldali zsidókat utálta Mindszenty, ahogy Horthy is.

    De azért megkérdezném, hogy a zsidó iparmágnásokat, akiknek a Salgótarjáni utcai temetőjét Orbán nemrég újította fel, mennyire érdekelte a szociáldemokrácia meg a demokratikus népképviselet? A fasizmust mindenhol elfogadták a nagytőkések a világban. Magyarországon nem, mert itt zsidók voltak, és féltek a német fasizmustól az 1930-as években. De azért ez hős antifasiszta ellenállásnak nehezen nevezhető …

  • hazai lámpa
    2018 augusztus 3
    9:11 de.

    Honnan tuggyam nem voltam ott.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Jani! 6:45

    Szemere hányja, pedig nem is vádoltam Mindszentyt „hitleri” antiszemitizmussal sőt, hsz-eimben itt inkább az egyház és a világi hűbériség törvényszerű összefonódása kapcsán emlegettem a későbbi hercegprímás konzervatív ragaszkodását a történelmi szövetségesük höz. Nem emléklszem, hogy antiszemitizmust ilyanformán emlegettem volna. De ha lúd, hát legyen kövér…

    Ő valóban a középkori antiszemita hagyomány méltó folytatója volt, márcsak annak tükrében is, hogy pl. a maga módján, legalább szavakban – a „kikeresztelkedett” – zsidóknak a pártjára kelt a deportálásokat illetően. Viszont ez éppen „a kivétel erősíti a szabályt” alapján, a hitlerivel való azonosulást is mutat. Ő persze annak a középkori „tradíciónak” a XX.századi folytatója, amely egyrészt a kezdeti, még római ún. zsidó-keresztények >mimikri< törekvéseiből, másfelől a mindig is féltett, hatalomban megrősödött keresztény egyház terjeszkedési, tehát féltékeny törekvéseiből táplálkozott. Ez a zsidóellenes, több mint mozgalom mindenek előtt oda irányult, hogy a zsidókat megfossza a politikai egyenjoguságnak még lehetőségétől is, hogy a társadalmi érvényesülésüket megakadályozza valamint, hogy fenntartsa és időről időre restaurálja az őket akadályozó világi jogi korlátokat… Ez a törekvés az idő és a történelem múlásával, a különböző korszakokhoz fűződő evoluciójában, egyfajta "negatív fejlődésen" ment keresztül, az egyháznak a társadalmi hierarchiában elfoglalt függvényében… Többek közt az újkorban időnként megjelent szekularizációs mozgalmak ellenhatásaként is. Természetesen a világi – földbirtokos – és egyházi érdekek végsősoron e kérdésekben szinte már ösztönösen, mindig kéz a kézben jártak.
    Így jutottunk el a XX.század határához, ahol már a földkérdés és a szekularizáció paralell reformtörekvés jelentkezett, kiváltva a két ebben közvetlenül is érintett társadalmi osztály vad reakcióját a jelenségre. Ennek egyik típikus eleme az antiszemita uszítás, azon belül is, egyelőre "csak" koncepciós műperek gerjesztése, ill. az amúgy is elbutított, főleg vidéki néptömeg fejének elcsavarása az igazságtól formájában jelentkezett.

    A történelmi evolució távlatában mindettől márcsak egyetlen lépés a fasizmus és a nácizmus feltörekvése, illetve uralomra jutása több európai(!) országban is, melyek zöme – jegyezzük meg – keresztény (katolikus) többségű és hagyományú, plusz még ezek e ténnyel is hivalkodó államai és népei… Mindszenty tehát csak ebben az értelemben mondható hagyományőrzőnek…

    ˙

    Megjegyezném még; hogy itt és most mellőztem a kapitalizmus, meg az azzal szoros összefüggésben álló világháborúk, mint katalizátorok tárgyalását az antiszemitizmus végső megoldásában, márcsak azért is, mert azt – azaz a mammon szellemét – éppenséggel őexellenciája sem igen kedvelte…

    ˙
    Üdvözlettel

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Hazai Lámpa 9:11

    Kegyed látens antiszemitizmusában mindig odáig megy el, hogy a tőkés osztályt egy az egyben „a zsidókkal” azonosítja… Még a sírjaikba is beleköt…

    Mellesleg nézze meg a Kerepesi, vagy a Farkasréti,stb. vagy a házsongárdi keresztény temetőket, azokban szobornál is szoborabb síremlékek hirdetik az ott nyugvók jogát az örökléthez… Mibul is? Kérdem én? Tán nem a tőkéből…

    Igen a kis parasztoknak és a melósnak erre sem tellett, legyen a megboldogult keresztyény, avagy zsidó a szentem… A társadalmi tagozódás felekezettől független, a temetőkben is kitűnt…

    .

    PS
    Adjon már egy igaz kimutatást a tőkés osztály felekezeti statisztikájáról a kiegyezéstől számítva… KÖSZ.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”

    Géyzának írt válaszodban (Aug.2. 7:57) közvetve Figyelőnek és nekem is elolvasásra ajánlottál egy Mindszentyvel foglalkozó linket (Kösz!) Arra reagáltam.

    Mivel az átlag magyar – szerintem – nem biztos, hogy különbséget tud tenni a hitleri és a középkori (vallási) antiszemitizmus jelentése között, fontosnak tartottam ezt megtettem a cikk szerzője helyett.

    Egyébként, nem vagyok Mindszenty szakértő, de annyit tudok, hogy Rómából nevezték ki úgy, hogy ismerték addigi életútját, nézeteit és – többek közt – nyilván azt a ténykedését is, amire a történész (Paksy Zoltán) utalt. Azt is tudjuk, hogy Róma mindvégig kiállt mellette (’56-ot követően is), ahogy a nyugati világ is, olyanok is mint pl. John. F. Kennedy. Mindszenty szenté avatási pere folyamatban van. Úgy, hogyha bárki tud olyasmiről, ami ezt megkérdőjelezheti – igyekezzen, hogy időben „szóljon vagy hallgasson örökre…”.

  • Orsós Elemér

    „tisztelthölgyeimésuraim”
    2018 augusztus 5
    8:09 de.
    Olyan kurva nevetségesen undorító már ex katedra minden bírálatot vagy és főleg vitathatatlan ténymegállapítást látens vagy tényleges antiszemitizmusnak bélyegezni, ja és marhára kontrapoduktiv, mert még egy buta gyermeknek is feltűnő!

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2018 augusztus 5
    8:09 de.
    PS
    Adjon már egy igaz kimutatást a tőkés osztály felekezeti statisztikájáról a kiegyezéstől számítva… KÖSZ.

    Hohó, kis huncut! Te listát kérsz, hogy utána meg antiszemitázhass?

  • Te jani gyerek

    Ugye nem nevetteted ki magad még jobban – miért kéne nekem befognom a pofám, mert hogy egy csuhás asztat mondja???!!!

    Vagy visszaállítjuk az inkvizíciót, amikor a római császárok örököse égette máglyán azt, aki neki ellentmondott??
    Jézust is megfeszítették a rómaik.

    A krisztus-követőket pedig akik valóban keresztények voltak – oroszlánok elé vetették.

    Olvasd el a Jelenések könyvét, apuskám – meg tudod, hogy mi vár Rómára meg a hamis isteneikre.

    Csak nehogy már a római császár örököse döntse el, hogy ki a szent!!!

    Ne káromold a Szent-Lelket, térj meg, és kövesd az Urat – még megmentheted a lelked.

    Nem az az érdekes, hogy ki volt vagy ki nem volt Mindszenty.

    Az egyháza tartsa annak aminek akarja – csak arra figyelmeztetlek, hogy a szenteket az Ur választja majd ki.

    Meg azt is akit az örök-sötétségre küld.

    Nem lennék ilyen bátor a sok trónbitorló helyében.

    Idezet:

    41 Akkor szól majd az ő bal keze felől állókhoz is: Távozzatok tőlem, ti átkozottak, az örök tűzre, a mely az ördögöknek és az ő angyalainak készíttetett.
    42 Mert éheztem, és nem adtatok ennem; szomjúhoztam, és nem adtatok innom;
    43 Jövevény voltam, és nem fogadtatok be engem; mezítelen voltam, és nem ruháztatok meg engem; beteg és fogoly voltam, és nem látogattatok meg engem.
    44 Akkor ezek is felelnek majd néki, mondván: Uram, mikor láttuk, hogy éheztél, vagy szomjúhoztál, vagy hogy jövevény, vagy mezítelen, vagy beteg, vagy fogoly voltál, és nem szolgáltunk volna néked?
    45 Akkor felel majd nékik, mondván: Bizony mondom néktek, a mennyiben nem cselekedtétek meg egygyel eme legkisebbek közül, én velem sem cselekedtétek meg.
    Máté 25:41-45 (Hungarian Vizsoly (Karoli) Biblia (1590))

  • Szabó Jenő
    2018 augusztus 5
    6:15 du.

    Érdekes fazon ez a Szarházzy*.
    Idáig átlagosan három beröfögéséből
    kettőben az volt hogy másokat arra akar
    rávenni hogy az idejüket hülyeségekre fecséreljék.

    Őreg szokjál le arról
    hogy agreszzív trágár stílusban
    feladatokat osztasz ki olyan embereknek
    akiknek TE a cipőfűzőjükig sem érsz fel.Világos?

    Ez a Szarházzy*
    nem képes felfogni hogy mi pontosan
    azért járunk ide, hogy ne kelljen találkoznunk
    azokkal az ostobaságokkal amiket mindennek dacára
    megpróbál ránktukmálni.Ráadásul a saját időnket rabolva.

    *Szarházzy = Szabó Szarházi Yenő

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2018 augusztus 5
    8:09 de.

    „a tőkés osztályt egy az egyben “a zsidókkal” azonosítja… Még a sírjaikba is beleköt…”

    Mikor keresztény arisztokratákról beszélek, akkor meg antikeresztény vagyok, mi?
    Ne toljad már fullba a kretént, ha nem muszáj …

    József Attila is látens antiszemita neked?
    „Vasgyár, cemenetgyár, csavargyár,
    Visszhangzó családi kripták”.
    Tessék, ez olyan névsor, ami alapján beazonosíthatóak a korabeli „csavarkirály” meg a többi …

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2018 augusztus 5
    8:09 de.

    Nem is értem, hogy miért nem vagy hálás Orbánnak, amiért ápolja a zsidó hagyományt?

    Én meg azt mondom, hogy amíg az élők között még vannak éhezők is, nehogy már a halottakra többet költsünk! Ennyi eszed nincs, te ki szocialista…

    Csináljon állagmegóvást, hogy ne omoljon szét. Vagy tartsák fönn az örökösök, és a főúri kriptákra is vonatkozik! A Múzeum negyedben biztos sorban állnak a hozzád hasonló értelmiségiek munkáért pitizve. A pincsikutyáknak különb háza lesz ott, mint amiben sok magyar ember lakik.
    Ha ilyen hülyén politizáltak a szocialisták, mint kegyed, hát nem csodálom, hogy megbuktak …

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2018 augusztus 5
    8:09 de.

    Na még annyit, te antiIQ-bajnok, hogy Orbán, ha íróknak és művészeknek ápolná a sírját, azt még megérteném.

    De a főurak és nagytőkések egy bukott rendszer kiváltságosai voltak, és aki ezt ünnepli, az megmutatja, hogy hova tartozónak érzi magát.

    Orbán már rég nem a középosztálybeli származású (vidéki) értelmiségi jegyeit mutatja, amiért egykor sokan rászavaztak.
    De az ellenzék pont ugyanilyen, ezért nem találnak rajta fogást, és utat a választókhoz.

  • tisztelthölgyeimésuraim”
    2018 július 22
    4:47 de.

    „beléjük idomított “jó-alattvalói” szolgaösztön mentalitás és félelem okán, a parasztok közül sokan ezt az ezer-éves jussukat . v i s s z a u t a s í t o t t á k. Nem kevesen persze azzal, hogy hátha még visszajönnek…”

    Szerintem az egyházi földekhez egy ujjal sem nyúltak az 1945-ös földosztáskor. Majd két évvel később, mikor az egyházi vagyont államosították, veszti el az egyház a földjeit.

    Lehet, hogy te ott voltál személyesen, de lehet, hogy csak álmodtad, hogy a parasztok nem merték elfoglalni a földeket. Sokkal valószínűbb, hogy bevetették rögtön az első tavaszi szántás után, már csak azért is, mert éhezés volt az országban! Ha a földesúr visszajött volna, azt már nem veheti el tőlük, amit megettek!
    Logikus gondolkodás b+, már ha van mivel …

    A Kisgazdák által vezetett kormány akkor 300 holdban állapította meg a felső birtokhatárt, amit meg lehetett hagyni. Vita nem ezen volt, inkább azon, hogy a kisbirtokosokat támogassák, vagy a nincsteleneket?
    Persze, hogy a dzsentri próbált kibújni a szabályok alól. De az arisztokrácia gyakorlatilag elmenekült az országból, vagy elvesztette minden régi befolyását. Ugyanis nem maradt olyan hadsereg meg hivatalnokréteg, amely fenntartsa az uralmát, a vesztes háború és a szovjet megszállás miatt.

    Szerintem húzd ki a fejed a pártiskolai propagandafüzetekből, amiből a történelmet tanultad, és keress valami jobbat! Esetleg Orbán sokat fizet érte, ha segítesz neki propagandát írni.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2018 augusztus 5
    7:54 de.

    „Így jutottunk el a XX.század határához, ahol már a földkérdés és a szekularizáció paralell reformtörekvés jelentkezett,”

    Az lehet, hogy mind a tíz polgári radikálist, akik egy pártot alkottak, érdekelte a szekularizáció, meg esetleg Ady Endrét.

    De a széles tömegeket a földkérdés meg az általános választójog érdekelte.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”!
    Természetesen Ön tudja jól. A Debrecenben március 17.-én kiadott 600/1945. M.E. számú „A nagybirtokrendszer megszüntetéséről és a földműves nép földhözjuttatásáról szóló rendelet – amit később az 1945.évi VI. tv. megerősített – 1945.március 18-án lépett hatályba, és kiterjedt az egyházi nagybirtokokra is.

    Csak példakánt itt van mindjárt egy előadás „Birtokok a veszprémi egyházmegyében az 1945. évi földosztást követően” címmel, amelyet a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán 2015. augusztus 26-án rendezett konferencián Horváth Gergely Krisztián mondott el: http://real.mtak.hu/40516/1/NEHEZ_IDOKBEN_HorvathGK_nyomda.pdf

    Az olyan kommentek, mint pl. „Szerintem húzd ki a fejed a pártiskolai propagandafüzetekből, amiből a történelmet tanultad, és keress valami jobbat!” – csupán a olvasatlan, tudatlan, ám tudatlanságára büszke, az orrát mindenbe beleütő hozzászóló agresszív arcátlanságát tükrözik. Bolond lyukból bolond szél fúj! – nem kell törödni vele.

  • Belzebub
    2018 augusztus 6
    10:18 de.

    Egy dolgot rosszul tudtam, de akkor is odaírtam, hogy szerintem. TH meg a többi kilencvenet tudta rosszul, de azt nagyon magabiztosan hirdeti.

    Nagy ügy. Örüljél neki, hogy te ilyen másológép jótündér vagy, mert máshoz úgysem értesz. A magyar történelmet csak ugatod, de semmi személyes tapasztalatod nincs.
    Egyébként kösz az infót, azóta megnéztem, és valóban 1945-ben felosztották az egyházi birtokokat is. Ezt ugye nem tudtad ilyen egyszerűen közölni. A többi személyeskedésre azt írom, hogy maradjál Írországban, vagy ahol éppen vagy! Bár sajnálom a szerencsétleneket, hogy muszáj nekik téged elviselni.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2018 augusztus 5
    8:09 de.

    „Mellesleg nézze meg a Kerepesi, vagy a Farkasréti,stb. vagy a házsongárdi keresztény temetőket, azokban szobornál is szoborabb síremlékek hirdetik az ott nyugvók jogát az örökléthez… Mibul is? Kérdem én? Tán nem a tőkéből…”

    Még annyit ehhez, hogy az arisztokrácia jellemzően a birtokain temetkezett. A kastély parkjában volt kápolna, és családi kripta is.
    A magyar hírességek, közjogi méltóságok a Fiumei úti sírkertben vannak eltemetve. Annak a felújítása közérdek.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Jani! 08.05/ 2:50

    Írod:

    „Azt is tudjuk, hogy Róma [ti. Vatikán] mindvégig kiállt mellette (56-ot követően is), ahogy a nyugati világ is, olyanok, mint J.F.Kennedy. Mindszenty szentté avatási pere folyamatban van…”

    Igen, Mindszenty pap létére úgy a Horthy éra alatt, mint azt követően is keményen politizált. Sorolt érveid e történelmi tény egyházi és nyugati leképeződését tükrözik, és nem valami áldott jóság glóriáját az Ő feje körül… Mindemellett kizárásos alapon, az általad felhozott védnökök, ill. tanúk vallási hovatartozása sem mellékes, pl. egy külső szemlélő objektív képének kialakításához.

    Ami ez esetben egyértelmű, hogy itt a politikai katolicizmus aktív kiállását csakis az elfogultság magyarázza.

    J.F.Kennedyt, a számomra is nagyon szimpatikus, általában és a maga keretei között reálpolitikust, Mindszenty esetében azonban egyfelől és mindenképpen, mint az USA elnökekének hivatalbóli hidegháborús elkötelezettsége, – azaz a főpap antikommunizmusa – valamint a saját, rómaikatolikus családi neveltetése feltétlenül együtt motiválták.

    Nos, azt is meg kell, hogy jegyezzem, hogy a . s z e n t, a szentség fogalma, mint pricípium már . h i t b é l i . kérdés, amelyen vitatkozni, ill. érvként h i v a t k o z n i . erre . n e m . érdemes, tekintve, hogy bibliai értelemben embert szentté – ha van ilyen egyáltalán – csak az Isten avathat, de semmiképp sem egy másik, élő ember, vagy ember által válogatott testület…

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Belzebub 08.06/ 10,18

    Köszönöm adalékokkal spékelt, objektív kapcsolódásodat a témához.

    🙂

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Szabó Jenő 6:15

    Nagyon téved, mert a zsidók hivatalos táblán nem lesznek többségben. 😀

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Hazai Lámpa 4:27

    No lám, magas IQ-dal mennyire számontartod többek közt az egykori zsidó gyárakat.

    Lehet, hogy tévedtem, mégse vagy látens … 😀

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Belzebub 10:18

    K á r, hogy ezt a kommented nem címezted Hazai Lámpának is.

    Képes és el se olvassa, pedig azt hiszem neki is szól…

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2018 augusztus 7
    6:38 de.

    Belzebub 10:18

    „K á r, hogy ezt a kommented nem címezted Hazai Lámpának is.

    Képes és el se olvassa, pedig azt hiszem neki is szól…”

    De! Elolvasta, és már ott is alatta a reakció! Egyszer ezt a tudálékos, vérlázítóan pimasz és neveletlen energiabombát szétveti a tehetetlen düh – csak tudnám kire mire ez a féktelen düh, amellyel ha tehetné felöklelné a világot – de egyszer csak felrobban és mi itt állunk majd egy szál sötétben….! -:)))

  • „tisztelthölgyeimésuraim”

    „…embert szentté – ha van ilyen egyáltalán – csak az Isten avathat, de semmiképp sem egy másik, élő ember, vagy ember által válogatott testület… ”

    Akkor ennek az állításnak úgy is igaznak kéne lennie, ha valakit a gonoszságárért ítélnek (kárhoztatnak)el. Egyébként, tudsz a történelemben olyan esetet, amikor egy szentről utólag derült ki, hogy nem volt az? Mert gonoszságért elítéltek utólagos rehabilitációjára bőven van példa. Lehet, hogy ez azért van, mert a szenté avatási eljárás alaposabb és körültekintőbb. Ki tudja? A tisztánlátás egyik segítője maga a történelem, ami innen is, onnan is próbára tesz. A szenté avatást nem szokták elkapkodni. De igazad van abban, hogy a végső szót Isten mondja ki. Pl. úgy, hogy csodát tesz. Ez is része a szenté avatási procedúrának. De azért „talán” oda lehet figyelni arra is, h mit mond egy-egy testület. Természetesen attól függően, hogy a tapasztalatok szerint mennyire hiteles.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Jani 10:32

    Valóban, arra is van példa, amikor egy általa elvi, v. tettleges bűnben bűnösnek tartott alanyt kárhozatra ítél az egyház . f ö l d i . bírósága, a szent szinódus, vagy a szent inkvizíció…

    Azonban a szentté, vagy a bűnössé nyilvánítás eljárása azért nem két egybevethető feladat, mert amíg a csodák és szent erények alanyai csakis vitathatóan fürkészhetőek és bizonyíthatóak, addig a bűnösök és a bűnök minimum a tízparancsolat „mint isteni alaptörvény” jegyében megállapíthatóak és egyértelművé tehetők, tehát értelmezhetők. A szentté nyilvánításnak éppen ezen az alapon nincsenek meg a szent tulajdonságokra vonatkozó – Törvénybe foglalt – . ő s i . feltételei. Tehát az emberi szabadság csak a kőbe vésett bűnök irányában szabad, de semmiképp a szent-ség feltételei irányába, mert azokat nem emberek határozzák meg… Ugyanis Isten csak maga választotta szentekkel dolgozik…

    Anno, amikor egyes egyházi személyek és szervezetek – nem is kevesen – úgymond istenre bízva az ítéletet és/vagy a megmentésüket, erre hivatkozva egyenlőségjelet tettek ártatlan polgári menekültek, és a tízparancsolatba is foglalt, menekülő háborús bűnös és tömeggyilkos [ mint Barbye, Mengele, Eichmann stb.] bűnözők közé, olyankor főbenjáró bűnöket követtek el azt állítván hogy a bűnösök feletti ítélet joga csakis az Istené. Holott – ismétlem – a bűnökről a Tízparancsolat „intézkedik”..

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Hazai Lámpa !

    Tisztelettel kívánom megjegyezni, hogy a Fiumei-úti sírkert és a „Kerepesi temető” egy és ugyanaz a fogalom és terület.

    Üdvözlettel !

  • „tisztelthölgyeimésuraim”

    Érdekes, amit mondasz, de úgy vélem, elkanyarodnánk eredeti témánktól, ha vallási, stb. szemszögből a szenté válás feltételeit kezdenénk elemezni. Ha vitathatóak is ezek a szempontok és nem is zárható ki teljesen az elfogultság, a lényeg, hogy egy ilyen céllal létrehozott nagy múltú nemzetközi testület véleményét – szerintem . nem lehet figyelmen kívül hagyni.

    Egyébként szentekre, csodatevőkre a népnek van/volt mindig igénye. A csalók vagy örültek pedig ezzel – akár – vissza is élhetnek. Tehát, szükség van kontrollra. Az Egyház – többek közt – arra volt/van hivatva, hogy ezeket az eseteket – a saját érdekében is – kivizsgálja és állást foglaljon. Millióból egyszer pedig – akár – lehetnek szent emberek is és történhetnek csodák is…

    Biztos, hogy vannak az Egyháznak bűnei és gyarlóságai. De az ideológia szintjére biztos nem emelte soha a tömeggyilkosságot, sem a gonosztevők pártolását. Ezt Mindszentyről sem hiszem el.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Jani ! 12:15 III.bek. szerint:

    „Az egyház az ideológia szintjére soha nem emelte a tömeggyilkosságot, sem gonosztevők pártolását”

    Sajnos pedig – és nem szívesen ismétlem – a felhozott példák is ennek az ellenkezőjét bizonyítják. …És mivel „három amagyar igazság, és egy a ráadás”, bizony nem hagyható ki Ante Pavelic usztasa vezér egyházi segédlettel lebonyolított megszöktetése Dél-Amerikába, megjegyezve hogy a diktátor csak a horvát koncentrációs – közte gyermekek számára megnyitott – lágerek áldozatainak száma megközelítette a 100ezezr főt is, nem említve az egész német-usztasa kollaborációt, melynek során mintegy 600ezer szerb, horvát és bosnyák fogoly lelte halálát.

    *

    Ui: Persze szóljon az Egyház „mentségére”, hogy a demokráciájára olyannyira büszke USA is, hogy 1945-től, és után mindenféle erkölcsi skrupullus nélkül, tevőleg vett részt sok magas-rangú és rosszhírű náci gyilkos Európából való kiszöktetésében sőt – mi több – politikai és katonai alkalmazásában, valamint még a hidegháborús érdekei „szakszerű” kiszolgálásában is… 🙁

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Mindszentyről én sem állítottam.

  • Gabriel
    2018 július 21 Capisca?

    „tisztelthölgyeimésuraim”
    2018 július 21
    5:06 de.
    Voronyezs 12:05
    12:58 de.
    En 195O es evekrol irtam, mikor otthon, MAGYARORSZAGON, volt a vallasuldozes, ha teteszik, ha nem!
    Azt is irtam itt tobbszor, hogy engem meghurcolt az AVH es utana a birosagon Janko Pater 1 (egy) ev bortonre itelt , egy mondatert: „Nekem Sztalin nem Isten”!
    Tehat megkerek mindenkit, hogy hagyjak bekebe az egyhazakat. Ismerjuk hibaikat, t.i. azokat is emberek iranyitjak, vezetik, jol, rosszul! Az emberi tarsadalombol kerultek ki, amibe elunk.
    Senki se varja, hogy Jezus Krisztus tenne!