Magyar könyveket mentettek meg Montreálban

2019 március 23 9:11 de.5 hozzászólás

„Kétezer magyar könyvet dobtak ki Montreálban – Felszámolták a Magyar Otthon könyvtárát” címmel jelent meg egy írás február másodikán, az elektronikus Kanadai Magyar Hírlap felületén.

A cikket Christopher Adam jegyzi, aki e-mailben is megkeresett, hogy felháborodását kifejezze.

Na, nem rám volt mérges, hanem azokra akik kidobták a könyveket, de mivel miénk a nyugati diaszpóra utolsó még lélegző magyar könyvesboltja, ezért megszólított lettem az ügyben: „…Felszámolták a montreáli Magyar Otthon könyvtárát úgy, hogy kétezer magyar könyvet dobtak a kukába. A fotó különösen döbbenetes, de a történet is. Gondoltam, mint könyvesbolt tulajdonos ez a hir érdekel…” – írta Christopher Adam.

Igen, érdekelt és engem is megdöbbentett a látvány, jóllehet mint könyvesbolt tulajdonos nagyon jól tudom, hogy ennél sokkal több könyv megy a diaszpórában pocsékba, és a jelenkori olvasási szokásoknak (nem olvasás) köszönhetően a helyzet csak egyre rosszabb lesz.

Ráadásul a diaszpórában azzal is szembe kell néznünk, amit már Márai Sándor észrevett;

„Szívverésünk titkos beszéd, álmunk zsiványoké
A gyereknek Toldi-t olvasod és azt feleli: oké.”

S a helyzet nem hogy javulna, de Márai óta sokkal rosszabb lett!

Intézményeink megteltek a lassan „haszontalanná” váló könyvekkel, és akinek szabadulnia kell a nyomtatott termékeitől, az kétségbeesetten szaladgál fűhöz-fához, hogy ne kelljen a szemeteskonténert választania.

Nos, mindezek ismerete mellett szakadt rám Christopher jogos felháborodása, a konténerben tornyosuló 2000 db. könyv képével!

Amit egyébként jómagam nem osztottam meg azon elgondolásból, hogy minek a rossz hírt nagydobra verni, hiszen tán még az elkövetőknek is lelki tusát okozott a tett s a látvány.

A híradást viszont azonnal megosztotta a helyi magyar tévé, s egyéb magyar tulajdonban lévő oldalak.
így pillanatok alatt szétfutott a hír, és mérges honfitársak tömegének keze szorult ökölbe mikor nem éppen hízelgően gondoltak a montreáli magyarokra.

Szóval ez volt februárban.

Március 20-án viszont az történt, hogy kedves barátunk Orbán Nagy Enikő újabb könyves-képeket osztott meg a montreáli Csillagösvény Egyesület facebook oldalán.

Alattuk egy levélkével:

„Tisztelt Címzettek!

Tudomásukra szeretném hozni, hogy március 12-én sikerült a Magyar Otthonból (Foyer Hongois) elszállítani 60 dobozt, ami több mint 2500 megmentett könyvet, folyóiratot tartalmazott.

A montreáli magyarság nevében köszönettel tartozom Dányi Évának, az Országos Széchényi Könyvtár Gyarapítási és Állomány-nyilvántartó osztály vezetőjének a lelkes segítségért, útmutatásért, és mert a lehető leggyorsabban lehetővé tette a szállítást.

A munka oroszlánrészét végző két embernek, Bedross Angyal könyvtárosnak és KCSP ösztöndíjasunknak, Nemes Csillának külön köszönöm a kitartást, a fáradságos munkát, ami a 60 doboz könyv átnézésével, dobozolásával és címkézésével járt.

Baráti üdvözlettel,

Nagy Enikő
Csillagösvény Egyesület
Montreal”

Enikőtől megtudtam, hogy ez a lelkes kis csapat már hosszú ideje dolgozott azon, hogy a halálán lévő könyvtárból kimentsék a jó állapotú, értékes köteteket, folyóiratokat, levéltári dokumentumokat.

De, a lényeg a lényeg; ez a hír nem látszék oly izgalmasnak s nem terjed mint a pestis, legalábbis nem látom, hogy azon portálok melyek oly buzgón és gyorsan osztották a 2000 darabos kukás képet, most rácuppannának a 2500 darab nyomtatott terméket tartalmazó dobozok képeire.

Gondoltam, elvégzem helyettük is a kísbírói feladatokat, és dobpergés közepette közhírré teszem, hogy le a kalappal a montreáli magyarok értékmentő munkája előtt!

Hálás köszönet, a könyvek s szerzőik nevében!

Bede-Fazekas Zsolt

A szerző írása eredetileg Facebook oldalán jelent meg.

5 hozzászólás

  • Kerekes Sandor

    Nagy megkönnyebbülés olvasni, hogy a könyvek végülis nem a szemétben végezték. Jó lenne tudni, hogy valójában mi történt velük, hova kerültek, kinek lesz alkalma használni őket?

  • Igen. Jó kérdés, h bedobozolva mi a sorsuk, de 1000szer jobb, minthegsemmisitettek volna.
    A régészek szokták mondani, h a kincsek a fold alatt vannak a legjobb , legbiztonsagosabb helyen…

  • Göllner András

    Rendes lány ez az Orbán Enikő. Az is egy nagy ujdonseg (bocs ujdonság) hogy a Bede végre bedugta ide a KMH-ba a dühöngős orrát. Vesszen Trianon. Mosmár csak azt az Eddás Attilát kellene felültetni egy Ufóra, hogy legyen már végre csend.

  • HALAS KOSZONET JAR ENIKONEK; EN TOBBSZAZ KONYVET ADATAM A KONYVTARNAK, MIKOR MAGYAR KONYVTERJAZTESSEL FOGLALKOZTAM!

  • Göllner András

    Én már csak annyit kérnék az Orbán Enikőtől, hogy ne engedje be a Figyelőt a Foyer konyhájába, mert isten tudja aztán mivel etetné az időseket. Örömmel beugornék egy bécsi szeletre de sajnos most erre nincs lehetőségem, mert kinn vagyok a Negevben, az izraeli lábvízkereskedő használt tölcsérét próbáljuk lecserélni, mer sok panasz érte a szerkesztőséget. Van egy fotócellás megoldásunk ami a csalánveréshez is alkalmazható. A fiatal vendégmunkás, a Slapaj fejlesztette ki idelenn.