Gizi néni a kórházban

2019 április 8 1:23 du.42 hozzászólás

Mottó: A baj, akkor is baj, ha kicsi

Gizi néni, korábbi nevén tanárnő túl van a műtéten, sőt műtétet követő pánikja is a múlté, kórlapján a bűnügyi jelentésbe illő szavak miatt („korának megfelelő kinézetű nő”) érzett haragja lassan múló emlék.

Nem hitt optikusának, mégis belevágott, és mára – a műtét után két héttel – új színbe öltözött a világ.

Sumák betegség a szürkehályog; nem fáj, nem jelez, de baj.

Második kontrollon van. A váróteremmé előléptetett folyosón sokan állnak, a fal szélét kitöltő székek megteltek, a rendelőajtó elött szolidan tolakodó betegek mustrálják egymást; vajon ki jött előbb? Az időközben ki-ki lépő asszisztensnek egymás szavába vágva nyújtogatják papírjaikat. Ő fal mellett állva olvassa Condillac Értekezés az érzetekről című könyvét, stílszerűen -vagy véletlenül- a látásra korlátozott emberről szóló fejezetnél tart. Van-e színe a színről szóló gondolatnak kérdezi magától a folyosói félhomályban.

Szereti ezt a könyvet; még 1970-s évek közepén kiadott, ridikülében is elférő, könnyen lapozható zsebkönyv. A költségvetési kérdésként kezelt folyosón minden második lámpa ég, a könyv betűi aprók, az olvasás nehéz. Beteghordozók időnként fekvő beteget tolnak át a „színen”. A széken ülők „bevonják” lábaikat, az álldogálók félrehúzódnak, az ajtó előttiek nehezen kiharcolt sorrendje felborul. Szocreál, mondaná Gizi néni, de nem az. Ez 2019. Magyarország.

Szerencsés, a tízperces vizsgálatra „csak” két órát vár, van, aki többet, sokkal többet.

Kifelé menet volt tanítványával találkozik, a „Kezét csókolom Tanárnő” köszönés szívéhez szóló muzsika. A magas jóvágású férfiben nem találja a 18 éves legény vonásait. Örömmel hallgatja, amint magáról mesél arról, hogyan él és azóta mennyit tanult.

A kórház környéki parkolók megteltek, a vécé előterében, a férfiszektor felől szolid pisiszag terjeng, kéztörlő, szappan és vécépapír nincs, kint a betegek fáradtak, ingerültek, beteghordók kacsáznak köztük, és feszült asszisztensek napi tréningen fejlesztik türelmüket, a halkszavú orvos mindenek fölé emelkedve megy át a folyosón, nyakába akasztott sztetoszkóp jelzi; neki külön jár a tisztelet.

1993-ban vásárolt Marutiját hamar megtalálja. Ma szerencsés volt, a harmadik kör után látott üres parkolóhelyet. Miközben kihúzott szivatóval melegíti a motort intellektuális gondolataival küzd: Vajon, ha két óra helyett 10 perc lenne a várakozási-, és 10 perc a vizsgálati idő, tényleg harmad annyi autó parkolna(?) vajon a harmadnyi beteg között lenne helye a betegszállító fiú hordágyának(?) és akkor is terjengene pisiszag a vécén(?) akkor is tolonganának a betegek(?) és türelempróbán esnének át az asszisztensek(?) és kellene a doktorúr nyakába sztetoszkóp, hogy ne Ő, hanem őt kerülgessék a betegek(?) és vajon -legyen egy fránya költségvetési kérdés- a megtakarításból futná, folyosóvilágításra, vécépapírra és kéztörlőre?

Gizinéni autója. Húsz éves Maruti 800. fogyasztása 5.5 l/100 km, 100 km/ó-val is tud menni, de hetvennel szeret, a hátsó ütköző egy helyen kissé repedt, egyébként sérülésmentes. Nem eladó.

Vállát nem vonja meg, Gizi néni arcán tükröződik az asszisztensektől ellesett türelem, letekeri autója ablakát, és a tavaszi napsütésben hazaindul.

Szukits Rezső

42 hozzászólás

  • Tisztelet Szerzo !

    Igazan eros gondolkodtatast kovetelnek sorai, hogy valoban maga egy valosaghoz kozeli-alapu esetet ohajtott nyujtani, VAGY csupan valami rettenetes elekpzelt allapotokkat ohajtott volna propaganddizalni ?

    De minden esetere valami Zimbabwe-i korulmenyeket abrazolnak sorai.

    Igazan kerdore vonhato, hogy barki is hajlando lenne penzet kolteni egy olyan minosegu orvosi hivatalban.

    De mindenek elott, az u.n. ‘halyog-eltavolitasokat’ NEM korhazakban inteznek am !!!!

    Az orvosok egyedulli feltetelei, hogy valki jon veled, aki haza hajt majd.
    Azzal minden leheto-felelosseg az orvosrol elharitva, jiveve persze HA kotelessegeiket nem meg-feleloen, vagy felelotlenul teljesitenek.

  • Christopher Adam

    B79!

    Ezt írja: „Igazan kerdore vonhato, hogy barki is hajlando lenne penzet kolteni egy olyan minosegu orvosi hivatalban.”

    Ez a mondat köszönő viszonyban sincs a magyarországi egészségügyi rendszerrel (amúgy a kanadaival sem). Ne mindig az amerikai példából induljon ki, mintha az Európában is természetes lenne. Mert nem az.

  • Bendeguz79
    2019 április 8
    1:49 du.
    gizi miért mondasz afrikai példákat amikor bizonyosan még felette sem repültél! magam részéről kiváló orvosi ellátást kaptam fekete Afrika bármely országában és várakozni sem kellett és hó tiszta volt minden!!! az a fizetős rendszer ami az usa ban van bevezetve kizárólag a tulajdonosok zsebét megtöltendő a profittal a biztosító egy Aspirin ért (1 db) $25,00 öt számláz és ilyen arányokban kell fizetni a saját részesedést még egyetlen biztosító sem ment csődbe csak a biztosítottak… hagyd St Jude -ot pihenni az meg közadakozásból műxik, azaz végső soron ugyanolyan fizetett szolgáltatás mint a többi kórház…, csak nem a beteg fizeti(?)

    tegnap belenéztem a World of Dance című rémséges majomparádéba és ez nálatok „művészet” dszéjló meg zsűritag hahahahaha

    a Carib tengeri országokban is hasonló jó ellátást kaptam és Közép-amerikában is… máshol jártamban nem volt szükségem orvosi kórházi ellátásra nem tudok nyilatkozni, mint te aki kitalál idétlenségeket és szajkózza mint a papagájkommandó

    kurva unalmas vagy azon felül, hogy hazudsz mint a vízfolyás

    budzsuhaha

    le vagy ibrikálva

  • Valoszinuleg ez lehet 2019. Magyarország.

    Szep volt Rezso! Koszi.
    Az ilyen irasokert (is) erdemes idejonni.

  • Cris Adam;

    Tisztan tudataban vagyok es belatom hogy magyaroszagon, hasonloan Canadaban is az u.n. „Szocialis Medicine” van gyakorolva.

    De Maga elhinne, hogy meg amikor masok kenyszerive fizetni azert az talan „ingyen: lenne ???????

    Cris, ezen a Foldon, ebben az eletben semmi sem „ingyen” !!

    Nem, meg a levego sem !!!!

    Mert meg azert is fizet, sajnosan a todo-rakban szenvedesevel a masok alatal meg-szennyezett levegoert is.

    De meg HA ‘Gizi-neni” nem kapott szmalat a szem-orvossatol, de HA egy mas orvost valsztott volna, nem az a mas orvos kapata volna az ado-fizetok penzet a mutetert ???????????

    Es is alig fizetek az egeszsegi szolgaltatasokert es orvossagokert, sot meg a kozledekest is megteriti a biztosito.
    DE a szolgalatatst nyujto kap penzt azert.
    Meg ha a penz a biztositotol is kapjka.

    De akivel NEM lennek megelegedett azt nem sponzoralom, s az NEM kapja a szolgaltatas koltsegenek erteket.

    Barminek is velenk Canadaban az ottani egeszsegi szolgaltatasokat, de mind csupan a PENZERT totenik.

    Ne feledje, nem csak a „plumber”, hanem a optomologiai-sebesz is penzert tanult es dolgozik !!!!!

    Penznelkul a vilag sem forog !!!!!!!!!!

    Penz-nelkul meg rab-szolgasag sem mukodik.
    Sot , a rabszolgak is penzbe, sot aranyba kerultek.
    Nem szines-papirba.
    Az megszuntnt nem lett jovedelmezo !
    Emlekszik ?

    A KMH „foszerkesztoje es cenzora” nem penzert mukodik ?

  • Christopher Adam

    B79!

    „A KMH “foszerkesztoje es cenzora” nem penzert mukodik ?”

    Nem, a lap fenntartása nekem kerül pénzembe, pontosan havi 79 amerikai dollárba. Küldöm a cimet, ha csekket szeretne irni.

  • Bendeguz79
    2019 április 8
    4:24 du.

    „”“A KMH “foszerkesztoje es cenzora” nem penzert mukodik ?””

    Erre a enti mondatodra a válasz megérkezett.

    Nem tudom a valós anyagi körülményeidet, de ha egy gavallér (gentleman) vagy, akkor a Cristophernek most igent mondasz

    Az én szememben is naggyá nönél, és még sokan másokéban is.

    Elég csak évet bevállalnod, addig meg a itt a többiek bevállalnunk a következö évet.

    Floridában 79 dollár igazán semmiség, magyarországon már picit ütösebb kiadás, de vannak gentleman-ek (gavallérok) szerintem ott is.
    Az átlag 100000 forint, vagyis 400 dollár havi nyugdij mellett is.

    Christopher írta:

    „Nem, a lap fenntartása nekem kerül pénzembe, pontosan havi 79 amerikai dollárba. Küldöm a cimet, ha csekket szeretne irni.”

    Na most lássuk, hogy csak duma-e minden, vagy van férfiui becsületed?

  • Bendeguz79

    ezt, picinyem, benézted. pontosan ezt a procedurát éltem át a kiemelt területi kórháznak minősített kistarcsai kórház szemészetén. Szukits Rezső igencsak távol lakik tőlem, főhőse, Gizi néni valszeg úgyszintén egy távoli kórházban szerezte tapasztalatait, de mintha az általam látogatott, TB-szolgáltató szemészetet írta volna le.

    a szürke hályog eltávolítása valóban 10 perces rutinműtét, de az ambuláns vizsgálatok és utólagos kontrollok, biza, 2-2,5 órás várakozással járnak.

    én eddig 3*3 órát várakoztam, kontroll címén, pedig volt időpontom.
    de semmi gond, mivel fingod sincs a hazai állapotokról, nyugodtan játsszad tovább az eszed.

  • B79! Ezek szerint Te pénzért írogatsz ide? Ingyér ugyanis nem ír az ember akkora marhaságokat, amik belőled folynak. Hetekkel – hónapokkal – korábban megbeszélt időponthoz képest a 2 órás várakozás nem is vészes: velem is, párommal is előfordult, hogy a 14 órai egyeztetett időponthoz képest 19-20 óra körül kerültünk orvos elé vagy kezelésre. Pedig fizettünk is – természetesen zsebbe.
    Úgyhogy én nem járok orvoshoz: beveszem a Leszarom tablettát és kész.

  • Hát kéremszépen.
    Az én „kalandom” a következő:
    Tavaly kézi-flex géppel acélt vágtam,
    persze a védőszemüveg meg a fiókban.
    Megtörtént ami az emútt 20 évben soha: belepattant a szemembe egy acélforgács.És az istennek sem akart kijönni.
    Állati kellemetlen volt, szúrt nagyon és a tükörből nem láttam hol van. Mélyen az alsó szemhélyamba ágyazódott.

    Olyan már volt 16 éves koromban hogy parányi folyékony forró cín-pacni fröccsent a szemembe, de azt akkor szépen kiszedtem tükürben egy tühegyes csipesszel.

    De ezt az istennek sem tudtam kihalászni.
    Így hát másnap felültem a motorra és szép óvatosan elgurultam a helyileg illetékes Kistarcsai Kórházba.
    Ottan mindösszesen kb 1 órát kellett várnom mire behívtak adatfelvételre. Nade..további 2 órát magára kezelésre.
    A „műtét” kb. három percig tartott.
    De megérte mindenképpen: Állati csinos hosszúbarnahajú szexbomba volt a doktornő ! Lehet megint visszamegyek DDDDDD

    Mindenesetre ha kocsival mentem volna horribilis pénzt kellett volna kipengetnem a parkolásért.

  • Talalom:
    Nálam mindig van !
    Minden eshetőségre
    DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

    http://www.kepfeltoltes.eu/images/2019/03/950Leszarom_Tabletta.jpg

  • Szukits!
    Ille!

    A magyar „közegészségügyi” ellátás nem rosszabb, mint más ország (brit-, portugál-, usa-, stb) rendszere!
    Aki nem hiszi, próbálja ki – nekem volt „szerencsém” hozzá.
    Ha kevés a befizetett járulék az eü kasszába, akkor csak ennyire futja.
    Az „ördögtől való” szdsz egyetlen jó ötlete volt anno az un vizitdíj amit a fidesz politikai okok miatt vont vissza.

    ps:
    1) Én is vártam egy pest-megyei kórház ambulanciáján öt(!) órát reggel 8-tól 13-ig (közben elmentem uszodába-:) Ha nem akarok sokat várakozni akkor magán rendelőbe megyek (és mehet bárki megfizethető áron) ráadásul udvariasak is.
    2) A sürgősségi ellátás az igazi probléma de itt „megmozdult valami”.
    3) Igazán kíváncsi lennék egy megbízható közgazdasági véleményre, miszerint az un tao-pénzekből (stadionok, stb.) megoldható lenne-e a magyar eü-ellátás.
    4) Szerintem egy jó biztosítási rendszer kombinálása lenne a jó megoldás – ennek kialakítása ismereteim szerint megkezdődött.

  • MIND a B-79 hoz valo valaszokra;

    Elsoben ,Adam april 8-i, 6;34 d.u. allitasara azonnal es pontosan adtam valaszomat !

    De miert totolte ????

    A torolt valaszom mindenre popntos alapot adott !!!

    Aki vadol itten korlatlanul, de valaszt NEM enged arra, velne azt Kerekes soraiai alapjan ???

    Az elebbi megjegyzesemre es mind a valaszokra:

    Egyszeruen VISSZAUTASITOM allitasiakat es NEM HISZRM EL ,hogy a magyar-orvosok barmi alapon is kevesbe kepesebbek vagy kepzettebbek lehetnenek mint bar-ki, orvosok bar-hol a vilgaon.

    S a cikkben leirott korulmenyek vagy teljes fabrikaciok,
    de HA valaosag hat csupan az ottani ertelmetlensegeiket bizonyitja, pontosan mint maguk itten valaszaikkal!!!!

    De barmi korulmenyek kozott is, ugy az orvos, mint a vele-mukodo szelyzet kap fizetest !!!!!!!!!!!

    Tehat azon allitasaik is valotlansag!!!

  • FERENC tanu-vallomasaira;

    Korhazak emergency -ambulatory oszztalyain kezelik a be-erkezoket az allapotuk alapjan.

    A leg-elet-veszelyesebbet veszik az elsonek.

    S a kisse veszelyeseket az utulsokna.

    Tisztan Ferenc adott allapota ketsegtelenul NEM volt elet-veszelyes. Azert ment idot-tolteni az uszodaba.

    Na hat hogy a feneben lehetne azert az orvosokat vadolni?
    A modszer amit alkalmaznak a kososseg eletenek es egeszsegeiknek az erdekeit szolgalja a szuksegleteik alapjan.
    S bar-mi fiztest is kapnanak az orvosok es mas szemelyzetek, emberi kotelessegeiket teljes mertekben kovetik !!!

  • Ferenct
    2019 április 9
    9:41 de.

    Jó neked.
    Hogy járhatsz a „Vip” kórházba.
    De mi,a plebsz,nem oda járunk.Kéretik
    eztetetet észben tartani. Előre is köffike.

  • GEYZA;
    Vigyazz egeszsegedre, fokent szemeidre!!!
    Az adatpok bizonyitjak amit fentebb 10;00 de. soraimban adtam.

    A csatolt lap alapjan Boda allitasai nem valotlan.
    A csatolt web-lap adatain:
    Az orvossag; „Losartan”.

    Megdobbento a ‘polgarmaster sex-zsarolasai.

    Minden vonalokon mind az ottani problemak a penz-hiany es az esztelen szervezes alapmodszerei szuksegesek inovalni.
    Tul sok penz megy az ostoba szuksegtelensegekre.
    Azon javitani szukseges, de ellensegeskedesll az nem megy semmire.

    Azt vedeni durva ocsarkodasaikkal , az az ostobasag csucsponyja.

  • Ferenc1 A viizitdíjnak és a kórházi napidíjnak az volt z előnye, hogy az nem került a központi költségvetésbe, hanem ottmaradt az orvosnál-kórháznál. Ez nem tetszik egyetlen diktátornak sem: méghogy ne nála kelljen kérincsélni!? Majd Ő AD – ha akar, és akinek akar. A tuományos akadémia pénzét is ezért söpörte maga alá: még a parlament se tudhasson arról, mire költ.
    A biztosítás alapú rendszer kidolgozása 2007-ben kezdődött meg, amit a sunyi, aljas puccsisták megfúrtak. Zajlottak a tárgyalások a biztosítókkal – naná, hogy azok a fiatal – tehát kevesebbszer beteg -, fizetőképes dolgozókat szívesen bevállalták volna. A tárgyalások arról folytak, hogy milyen arányban kötelező vállalniuk idősek, gyermekek ellátását. Erre jött a mai magyarországi első szolga szégyenletes akciója. Naná,hogy a biztosítók elhúztak. Most kivel akar ez a Magyarország szégyene megegyezni? Majd a gázszerelő, meg a vej csinál biztosítót? Vagy az omnipotens (szerintem im-) bukott WC árus? Persze a közös pénzünkből. Aztán az is úgy működik majd, mint a magyar foci?

  • Ferenct Véletlenül ismerem az ír EÜ rendszert. A futottak között sincs a magyar, tehát az „stb” hülyeség. Nem először hallom ezt a butaságot. Mitől kevés a pénz? Mert másra szórják el az adót. Ki az a „szakember”, aki nem látja mennyivel többe kerül nem meggyógyítani az embereket, mint meggyógyítani? Ezt négy elemivel is ki lehet szálítani.

  • Még egy kérdés. Vajon lesz ember Magyarországon, aki hajlandó lesz hosszútávon gondolkodni a saját jövőjéről, amikor ellopták a 12 évig gyűjtögetett nyugdíjbiztosítását, kihúzták alóla a lakástakarékát?
    Ennek az udvartartásnak – kormánynak nem nevezném – akkor se hiszek, ha kérdez.

  • Cris Adam;

    Na , mi van ?

    Maga tette az ajalnlatat, de NEM hajlando kovetni az alakut?

    S miert torolte igeretemet???
    Nem hajlando kovetni amit maga allit ???

    Tehat a maga allitasa nem lett volna a valotlansag alpjan ?

    Mind ez azt bizonyitja !!!!

  • GEYZA;

    Igazan kivancsi vagyok mibe kerul a parkolas, mondjuk Budapest bel-varosaban???

    Ertette annak koltseget az utcan, vagy parkolo-garag-ban?

  • Christopher Adam

    B79–

    Maga teljesen komolytalan. Ha ezt így folytatja, szabadságra megy.

  • Bendeguz:

    Anyámnál,a Dohány utcában, a Keleti felé kb 400 Forint 1 óra.

    A kórháznál nemtom mert ilyen helyekre motorral szoktam menni és a gépet letámasztom a lábára minnyá a bejáratnál.
    Bíróságoknál, Adóhivatalnál dettó.

    Adalékul még csak annyit:
    Ha motorral megyek be a Városba, akkor az egész benzinem nem több mint amennyit egy ügyéntézés során be kéne dobálni a parkolóautomatába, ráadásul a kocsim négyszer több benzint fogyaszt, de legalább jó lassan lehet vele haladni az állandósult sűrű forgalomban.Motorral csak „átsuhanok” a sűrején 😀

  • Ja igen:
    Motorra NEM KELL parkolást fizetni.
    És a tök üres buszsávokat is használhatjuk.

  • talalom
    2019 április 9
    11:20 de.

    Igen, de ezeknek a nagyrésze és a rokonságuk is a FIDESZ-re szavaz.

    Erre írta Ákosbácsi hogy „genetikusan alattvalók”
    Minnél jobban ütik őket, annál inkább nyalnak

  • Bendeguz

    Hol a csekk? Csak egy éven át – nem, nem ugye?

    – hát gavallérságból 0-ra vizsgáztál, kérlek-alásan.

  • Ja,ja Geyza! Csakhogy az amputált lábú párodat a tolókocsijával nehézkes lenne motoron vinni. Volt olyan, hogy az orvos sürgősségire utalta – este fél nyolc körül érkeztük, éjjel kettőkor került orvos elé. Aznap éjjel 2700 forintot dobáltam a parkolóórába – a kórház körül érdekes módon éjjel sincs ingyen parkolás. Mindig 10 kiló apróval jártam: a papírpénzt csak hosszas tuszkolás után fogadta el az automata – és gyakran „elfelejtett” visszaadni. Ráadásul: maximum két órát lehetett kifizetni: így hát kétóránként szaladtam ki, azon izgulva, nehogy pont ezidő alatt hívják be a páromat. Mert ha látták, hogy valakinek nincs kísérője, hagyták tovább aszalódni. Ez a fővárosi kiemelt VIP körházban történt.

  • Geyza
    (2019 április 9
    9:41 de.)

    Nem gondolom, hogy Magyarországon a magán eü-ellátás igénybe vétele VIP-szintű lenne – bár tévedhetek, nem tudom felmérni.

    Fenntartom: A kötelező eü biztosítási mellett klf szintű kiegészítő biztosítás nagyban hozzájárulhatna „a” helyzet javításához.

  • GEYZA;

    Koszi az ertesiteseit !

    Ohhh, hat „BIKER” vagy ?!!!
    Ertem, mehetsz barhova, barhogyan is.
    De mibe kerul azzal a biztositas ?

    Van utcai „oras-parkolo”???
    Hat emeletes-parkolok mar?
    Az este olvastam, az ottani lapokban, hogy uzemanyag-arak mibe kerul ottan, megdobbento.
    Persze a ko-olaj ara a 70 dollar tajan azonnal emeli az arakat a pumpaknal is. S a Yemeni es Lybiai balhek roketa-nyomast jelent az ar-emelkedesen.

    De az sultja mjad az egesz-vilag kozgazdasagi mukodeset is.
    Happy biking !!!

  • Gabriel;
    Persze NEM tudod mire reagalsz !!!
    Mert NEM kozolte az en ajalnlatomat, tehat nincsen eggyezmeny !!!!

    Az az „egy-oldalusag”, a remes egyoldalu on-reszre-hajlas!

    Kozolve csupan csak az adat egyik oldalat,s az olvasok a sotetben hagyva, sot felre-vezetve amikor az eset masik oldala titkolva !!!!

    Az a „bigotry” !!!!

  • Bendeguz:

    Ide bemásolom a kérdéseidet és mindegyik alá a választ is.

    B: De mibe kerul azzal a biztositas ? (motorra)
    G: Éves szinten most 9000 Forint

    B: Van utcai “oras-parkolo”???
    G: Van, minden utcában.

    B: Hat emeletes-parkolok mar?
    G: A plázák alatt vannak. Tudtommal kettő, amikbe járok,
    Azok egy méltányos ideig ingyenesek.Ha valaki programot csinálni megy oda, akkor fizetni kell ha letellik a méltányossági idő, ami arra elég hogy az ember csak bevásároljon.Volt egy a Belvárosban, azt hallom hogy elbontották. A telket kinézte magának valami „potentát”

    B: Az este olvastam, az ottani lapokban, hogy uzemanyag-arak mibe kerul ottan, megdobbento.
    G: egy liter 95-ös benzin, (amivel járok) tegnap 380 Forint körül volt.

  • Ferenct
    2019 április 10
    8:03 de.

    Azthittem azért van a Társadalombiztosítás, hogy az embert meggyógyitsák ha beteg.
    Ezek szerint tévedtem és Te meg a hozzádhasonlóak tapsikálnak ehhez a lehúzáshoz (is) .

  • talalom
    2019 április 10
    7:47 de.

    Figyelj:
    Mikor ilyesmikről olvasok,
    mint amik Veletek is megestek,
    csak fuldoklok a felháborodástól.
    És hálát adok a Sorsnak hogy velem
    ezidáig nem történtek meg ilyen dolgok.
    De félő hogy ami késik az sajnos nem múlik…

  • Bendeguz79
    2019 április 10
    9:16 de.

    gizi, te olajármozgásban is büfiszakos vagy? nevezd meg kik és miért változtatják (nehogy mégegyszer a piacot vagy yement hozd fel mert akkor megbuktatlak) az usa tárolói dugig vannak és mindig akkor vesznek amikor olcsó, vagy ha éppen akkor amikor becipelték a demokráciát valahová mert akkor meg ingyen van nekik az olaj is

    essetunni… a demokráciának ára van! kibaszott drága!

    ja és ha mindenért fizetni kell, akkor miért szednek adót?

    magyarázzál gizi… olyan jókat gurgulázok olvasván

    budzsuhaha
    le vagy ibrikálva

  • GAYZA;
    Ismetelten koszonom a valaszokat es a reszletes magyarazatokat.

    Mi az hogy a „motorra” ???

    A „bike”-ot biztositod? nem a felelosegedet,ugy a sajat egeszsegi mint az altalad okozhatott karok-teriteseert meg-teriteseert???

    Azon esetben az oriasian-olcsonak tunne hasonlitva az itteni feleloseg-biztostasaert.

    Ezek a bizonyitekok hogy sok minden ottan is halad a vilag-altalanos mozgasaval.

    Persze az ingatlan-ertekek is emelkednek az atlag gazdasagi fejlodesekkel, s a regit az uj-veszi at, ami lehet barmi ertekesebb ill. szuksegesebb es jovedelmazobb. De az jelenti az elohaladast.

    Kosszi ismet az infokat!!!

    P.S. Vigyazzzz!!!!
    Biking nagyon veszelyes, meg ha olcsobb, elonyosebb es igen elvezed is .
    S kis es enyhe „veletlenseg” is lehet am elet-veszelyes a bikon.

  • FERENC ;
    A „Tarsadalom Biztositas” az kulombozhet ugy orszagokkent, de a magan biztositas eseten is amit vasarolsz.

    !.,oreg-kori, az az nyugdij,
    2., munka-keptelenseg eseten,
    3., elet-baleset eseten,
    3., a hatramaradtak biztositasa, pl. a kiskoruak, ozvegyeik,
    4, egeszsegi, altalanos, vagy csak rendkivulli esetek, rak, stb.
    Barhol is elsz legyel tisztban amiben resztveszel, s gondolj amire szukseged lehetne.

  • A vilag energia szuksegleteinek mukodesn, javasolhanam, a http://www.cnn.com/commodities , vagy a www,bloomberg.com/commodities ingen hasznlahato web-lapok adatait.
    Habar az 15 perces kessel nyujtjak az adatokat, de lathato, hogy az hogyan mukodik emegallasnelkul allandoa, es vilagszerte.

    Minden tarsdalamak kulombozo mennyisegu energiat, ill. olajat hasznalnak.
    A US egyedul 20 millio hordo olajat hasznal naponta.
    Arak, mint minden mas szuksegleti antagoknak allandoan valtozik.
    Ma, az energia arak csak folfele emelkednek percenkent.
    S az mindeg vilagszerte befolyasolja a kozgazdasagok mukodeset.
    Az energia a modern elet-leg-alap-szukseglete.

    Azt meg a magyar MNB vezetoi is elismeik, sot epp tegnapp jentette ugy a kamatok emelkedeseit es a Forint ertekenek csokkeneset.

    Remelve a gazdasagi kovetlezmenyei NEM lenne sulyos !!!

  • Kásler Miklós bejelentette: A teljes egészségügyi finanszírozási rendszer átalakítására készülnek. „A változások érdeksérelemmel járnak, vágyakat, találgatásokat szülnek. Nem érdemes találgatni, ezt a változást végigvisszük”

  • Bendeguz79
    2019 április 10
    2:39 du.
    fake news

    gizi van még más? mert ez nem válasz de „gizi”

    minősítésed: megbuktál!

  • A jelentesek szerint tobbet terveznek kokteni a magyar egeszsegugyi szolgaltatasok fel-lenditesen. egyszsegugyon.

    De az nem megy am ugy mint rendelni tobb tuzifat.

    Nem csak penz kerdese, a szervezes, sot a nyugtra koltozot orvosok es minden mas egeszsegugyi szak-kepzett egyenek vissza-csabitasa ami idobe kerul.

    A magyar orvosok, szak-kepzett egeszsegugyu szakok dolgozoi nem kulombozo ami az a vilag mas reszein.

    De az evtizedek vetkeit es hianyossagait helyrehozni, sok idobe, penzbe es szorgalomba fog kerulni.

  • Nagyobb tétben lefogadom: a baleseten, szülésen, akkut (vakbélgyulladás) eseten kívül minden másért fizetni kell majd: 75 éven felül semmi nem jár. Látni akar? Fizessen a műtétért!És nem ám kórházi napidíjat! A teljes műtéti költséget!
    Anyukám 82 évesen került először kórházba – már azon kívül, hogy hármunkat kórházban szült. Akkor volt kötelező számlát adni a kórháznak arról, mennyibe került a műtétje. 15 évvel ezelőtt 1,5 millió forint volt. Nahát – mondta – lehet, ki se jönne a tb díjból, amit 50 év alatt befizettem (72 éves koráig dolgozott – takarított.)
    Majd most meglátjuk, mit szól a sok vicsorgó hülye,aki leszavazta a 300 forintos (cca 1,5 CAN dollár) vizitdíjat.