Arról kellene

2019 július 1 4:31 de.73 hozzászólás

Mottó: Rosszabb egy hanyatló demokráciában élni, mint egy hanyatló diktatúrában.

Arról kellene írnom, hogy a kocsma hűvösében mit mesélt falujáról az öreg bányász, aki szerint a nyugdíjasok kihalnak, a fiatalok külföldön dolgoznak, hogy a bánya bezárása előtti kétezer lakosú falujában ma háromszázan élnek, vagy a várandós kocsmárosnéról, aki hitelterhe elől külföldre menekülve tudta édesanyja házát megmenteni. Két évre ment, aztán tizenkettő lett belőle. Így maradt meg lakótelepi lakása és anyja háza, még erre a kis kocsmára is futotta. „Nem nagyon tanultam meg németül, mind magyarok voltunk, még a főnök is.” Írnom kellene még a kőművesről, aki Szlovákiában dolgozik „Hatvan eurót keresek naponta, itt nyolcszáz forintot kapnék óránként.” Kávénkat, sörünket nem engedi fizetni, és hagyja, hogy fotózzam. Beszélnem kellene még szállásadónkról, aki szerint van rendes cigány is, vagy a pajkos tekintetű úrról, aki a beteg méhész helyett százhúsz kiló mézet pergetett és egy kis pálinkával enyhíti a nap fáradalmait. „Bakancsba kellett volna mennem. Szétcsípték a bokám.” Mesélnem kellene az óvodapedagógusról, akinek színjeles a mesterdiplomája, talán doktorál és egyszer könyvet ír, aki most jött haza Bostonból. „Nem gyűjtögettem, beutaztam a környéket. Ott minden nagy. Nagy az autó, nagy a ház. Akkora a konyha, mint Angliában a ház.” Most Budapesten kap állást nettó száztízért, hetven az albérleti szoba, kap negyvenezer lakbértámogatást. Még szólnom kellene az izomkolosszusról, aki Hollandiába indul és rövidesen jön haza várandós barátnőjéhez …„már mozog. Fiú lesz” Kinézték a házat, de lehet, hogy a nagymamáét újítják fel. Vágóhídon dolgozott, most logisztikus. „Mázsás volt a comb, és ekkora benne a csont.” A lengyelekre haragszik, de van lengyel barátja is. Beszélnem kellene még a Bükk szerelmeséről, aki százhektáros tarvágásokon kesereg, „10 hektárban van maximálva, de kihagynak egy csíkot és újra vágják” és juhászoktól, budapesti ügyvédeknek átjátszott legelőkről mesél, meg arról, hogy a legelőt járó birka, tehén a természet, a biodiverzitás őre. Ma kökény lepte bozóton keresztül vezet a „kék”. „Van ez a tizenhét éves Suzukim, egy házam, meg egy hétvégi is, ha nyugdíjba megyek a hétvégi házat eladom, az árát feléljük. A gyerekek megállnak a lábukon. Majd, ha meghalunk öröklik a házat. A Suzukit szeretem.

Mesélnem kellene még a Bükkről, a hegyen zúgó esőről, az árvíz dúlta völgy szívszorító látványáról, a napsütésről a mohás sziklákról és hogy az ötkilós hátizsák súlya a harmincadik kilométer után miként tűnik harminc kilósnak. Százharminc kilométer hegyen-völgyön át, beszélgetés öregekkel, fiatalokkal, kocsmákban, szállásokon és hazafelé a vonaton. „Füredre megyek, egy panzióba. Napi négy órában száztízér’” Mondja hatvankilenc éves útitársam a vonatpótló buszon, és én mégsem az „emberről”, hanem a politikáról írok, arról a diktatúráról, ami nem róluk szól, hanem ellenük. Arról a diktatúráról, amelyben „uraink” számára a jog és az erkölcs hatalmuk, vagyonuk gyarapításának, és a közember kifosztásának eszköze. Arról a hatalomról, amelyik a bennünk lévő „hüllőagy” dominanciáját előtérbe helyezve megteremtette hazámban az ember „emberi kultúra előtti” állapotát, amelyben a harag és a félelem a gyengék és kiszolgáltatottak ellen mozgósít tömegeket, ahol az ellenzék gyáva latolgatásokkal, számítgatva mérlegel, küzdelem és harc helyett.

Itt élek, ebben a velejéig züllött világban, ahol tisztességesnek lenni annyi, mint naivnak, ahol az ellenzék olyan, mint a használt vécépapír, és amikor eljön az ideje majd egyszerűen lehúzzák, hiszen a rendszerváltó pártok -az MDF és az SzDSz, a Kisgazda párt- úgy tűntek el, mint az említett használt papír a lefolyóban. Vajon a mai pártok latolgató, számítgató életükkel maradnak-e a diktatúra bábjai, politikai bűnözők álcájaként, a demokrácia látszatát hirdetve lobognak-e tovább a magasban, mint hazaáruló kezében a nemzeti zászló(?) vagy kart-karba öltve kiáltanak: „Talpra magyar!”

Egy demokráciában az 52% (Fidesz EP választáson elért aránya) egy párt számára óriási eredmény, egy diktatúrában azonban e párt számára a bukás veszélye. Ma a pártok összefogása nem választási-matematikai feladat. Az együttműködésnek a diktatúrát elutasító polgárok együttműködését kell jelentenie. A polgárok összefogását, a kiábrándultak felébresztését, a gyengék és bizonytalanok csatába hívását segíthetik a demokratikus pártok. Bizonyítaniuk kell előttük, képességüket a diktatúra elleni harcra, megteremteni bennük a hitet és a bizalmat, hogy a diktatúra megdönthető, hogy a diktatúra bukását követően kormányzóképes erőként tudnak együttműködni.

Kellene ide valami folytatás, ám amim van az három pont …

Sopron, 2019. június 30.

Szukits Rezső

73 hozzászólás

  • így jár aki elhiszi… mindannyian elhittétek! és most meg is lehet… …ni…vagy asse? mert? minek, még szaporodna!

    szóval így néz ki a hitalapú társadalom, elhiszem azután beleverem a fejem a falba, hogy milyen segg voltam és maradtam…

    ha valami jó, akkor nem kell kidobni, mert jön valami rohadt g…i és aszongya, hogy és utána meg ez lesz…

    mindig meg kell nézni mi motiválta azt amit belemondott a gyomrodba és ha felismered akkor iszonyúan …belerúgni ott ahol a legjobban fájneki

  • Jurásek Fábián Sebestyén

    Kedves Rezső!

    Miért tetszik azt gondolni, hogy csak a Gonosz és létezik és a Jó…? Főként hogyan lehet ezt a napi magyar politikára vagy bármely más pártoskodásra ráhúzni…? Sehogy. Szerintem létezik jó és kevésbé jó, esetleg teljesen elutasítandó irány és létezik kis bajt okozó gondolkodás és ennél nagyobb bajt okozó gondolkodás, továbbá létezik világnézet, ami szintén nem egy mondatos fogalom… Ennyi és ha már az emberek (választók) fele egy világnézet szerint szavaz, akkor az össze vissza szavazó katyvasz, hogyan képzeli, képzelheti magát kormányzó erőnek. Ez katyvasz, ha hatomra kerülne legelőbb egymás torkát vágná el aztán jönne mindenki más… Ennyit az un. „demokratikus ellenzékről”.

  • SZukits Rezsö ecsetjéböl reális életkép sikeredett … sajnos nagyon is reális.

  • Lenyegeben, meg ha sajnalatos is, de a valosagban igy megy az elet.
    Kulombozo kozossegek egyesulesei egy continetalis tarsadaloma-valasanak eseteben elkerulhetetlen, hogy a versenykeptelen kozossegek minimalozodnak, mondhatoan jekentektelenne valnak es sinylodeve valnak.

    Azon pedig a sirankozas, panaszkodas soha nem segit, inkabb a bele-eggyezesre, annak elfogadasara vezet !

    Az egyedulli lehetoseg, batran a sikra szallni es harcolni versenykepesseget elerni!

    Mint a mondas; ‘megrakadni a bika -szarvat, azt foldretiporni, maskent a bika letapossa s aztan csak rea-izel majd.

    Az egyedulli megoldas semmi mas mint eros, veritekes munka, szorgalom, termeles es alaptoke-kepessegert valo aldozat kovetese.

    Sajnos attol rohan a magyar gyorsan amint csak tud.

    Mottoja sajnos valora valahat am!

    Inkabb vissza a diktaturaba, ahol nem kell izzadni, szorgalmaskodni, hiszen a diktatorok igernek mindent ingyen.

  • T.Rezső !
    – Jelzem, – én mostanában készülök, többed magammal „hazatelepülni” abba az irgum-burgum „diktatúrába” amit szerény kis eszközeiddel, rémesnek igyekszel láttatni…
    – Javadra irandó, [stilus-érzéket sejtet] hogy nem írtad le Orbán nevét, mint az itt is „tucat-orbánozó” szépírók, humoristák, és gomba szakértők stb. teszik…
    – Persze, én is cifra dolgokat mesélhetnék nem kocsmai, hanem „értelmiségi” berkekből…
    – Vagy néhány, a hazai lakosságot gyűlölő tengerentúli USA, vagy kanadai állampolgárságot szerzett lúzerről akikkel itt vitám volt…
    – Kedves Rezső, próbáld jól érezni magadat a saját hazádban, az „írogatást” meg a „politizálást” engedd el…

  • Hope.

  • gratulálok, Rezső, ez egyszerre volt romantikus és kesergő. méghogy írástudatlan!

    befejező soraidat illetően reménytelenül naiv vagy, le a kalapot előtted!

  • 1., A lap 9 hozzaszollast jelent, de 8 hianyzik.

    2., Az 52% tobbsegi valasztasi siker az amit altalanosagban nevezve MANDAT-umnak.

    3., A „diktatura elleni harc”. Nincsen szukseg semmi fele „harc”-ra, csupan a demokratikus nepi-onhatarozat ertelmezesere es annak alkalmazasara !!!

    Hogy a lakossag donthet minden ugyeken a tobbseg szavazat alapjan, s az egyeni jogok elzalogosithatatlan biztositasa alapjan.

    Egyszerubben a lakossag tobbsegszavazta altali Alkotmany, amely pontosan meghatarozza az allamhatalom kotelesseget a kozosseg minden tagjanak biztositani biztonsagat, jogait, lehetosegeit es tullajdonait.

    Az allamhatalom felelosege megahatrozva a kozosseg tobbseg hatarozata alatal es felelosegre vonva altaluk.

    Mas-szoval, ha a lakossag dont minden ugyben, nem a kivaltsagos politikai eliket, diktatura lehetelen, mert a lakossagkezeben minden hatarozati lehetoseg.

    Azert nem szukseges semmifele „harc”, csupan annak ertelmezese es alkalmazasa !!!!!

    Bizonyara az okozza a problemat, mint meg az itteni hozzaszollok eseteiben is.

    Akik keptelenek a sajat eletuk vezetesere azoknak valoban szukseguk van egy minden-hatalmu urlakodora, mint a kisbabaknak a szuloikre.

  • Ez van.
    És pont.
    Három

  • Kalocsai Miklós

    Úgy tűnik, Szukits írni akart valamit, de nem jutott eszébe semmi, így jobb híján bele rúgott az ellenzéki pártokba, aztán letépett egy papírt, kitörölte magát, és egy lehúzással elindult a szennyvíztisztító felé.

  • Ille István

    Kifejtenéd bövebben a rezsö soraiban a naivságot!
    Mert én öszintén mondom, nekem nem jön le ….

  • Sajnálom Rezső: ez most szerintem hamisra sikeredett. Olyan jávorpalisra.

  • „Írnom kellene még a kőművesről, aki Szlovákiában dolgozik „Hatvan eurót keresek naponta, itt nyolcszáz forintot kapnék óránként.”

    Rossz kocsmába jár Szukits (vagy a 15 évvel ezelőtti történeteit mesélgeti a 800 Ft-os órabérről). A kőművesek ma már mindenhol az országban min. napi 15-25 ezer Ft-ot keresnek mert nagyon keresettek.

  • Jelzi! Jön haza maga a visszafogottan szerény és a rendkívü jótollú Slapaj. Meg van mentve a magyar értelmiség!

    „Persze, én is cifra dolgokat mesélhetnék nem kocsmai, hanem “értelmiségi” berkekből… Vagy néhány, a hazai lakosságot gyűlölő tengerentúli USA, vagy kanadai állampolgárságot szerzett lúzerről akikkel itt vitám volt…” – Semmi kétségünk arról, hogy mindenki lúzer aki nem ért egyet veled.

    Figyelj nagyember! Mesélj már végre …Slapi, mert a nagyon nagypofájúságon és a fidesztálib hűségnyilatkozatokon kívül semmit sem tudhattunk meg eddig a nagyszerűségedből.
    Ha már a kedvelt Rezső barátunkról ilyen lesajnálóan tudsz megnyilvánulni!

  • Orsós Elemér

    Ferenct
    2019 július 2
    2:37 de.

    „Rossz kocsmába jár Szukits (vagy a 15 évvel ezelőtti történeteit mesélgeti a 800 Ft-os órabérről). A kőművesek ma már mindenhol az országban min. napi 15-25 ezer Ft-ot keresnek mert nagyon keresettek.”

    800 forintért még borsodi kocsmából sem lehet alkalmi alkoholista segédmunkást sem kifogni és az itthon maradt 15-25 ezer forint napidíjért dolgozó „kőművesek” nagy része is kényszerűségből alkalmazott kontár! A jó szakemberek sajnos már nyugaton aprítják kalácsukat a tejbe, ezért ferdék nálunk a kémények és ezért esik le minden második laikusan próbálkozó építkező az állványról!!

  • Kalocsai Miklós
    2019 július 1
    5:26 du.

    Úgy érzed beléd lett rúgva ?
    Akkó az írás máris elérte célját…

  • Találom

    Ugyan nem nekem szólt a megjegyzés, hanem Rezsö irásához:

    „”Sajnálom Rezső: ez most szerintem hamisra sikeredett. Olyan jávorpalisra.””

    nekem viszont ez pont még egy adalék ahhoz,hogy teljes mellszélességgel kiálljak a leirtak mellett.

    Akinek van karaktere az már csak ilyen.
    Nem hajt fejet, nem fekszik be oportunistáknak, sem jobbosoknak, sem balosoknak

    Talán ezért ezért is volt ekkora karakterisztikus szinész!

    Az életében mindig megmaradt annak aki, a szinészetben pedig eljátszott bármilyen jellemet.

    A nagy többség azonban valljukbe, az életéböl csinál szinészetet.
    Igy sohase sincs egy belsö hasonlitási alapja, nem tud karaktereket megformálni, hisz alapból nem „érzi” a különbségeket. Tele van az ország olyan kétszinü (inkább sokszinü) alakokkal

    Nagy bók volt Rezsönek a Jávor Palis hasonlat.
    Amugy kevés írását ismerve, nálam abban a magasságokban van. Koncz Zsuzsi is ott van.

    Ha Magyarországon csak egy kevéssel több Javor Palik, és Szukits Rezsök lennének, akkor nem jutottak volna hatalomhoz soha sem horthyk, se kunbélák, se rákosik, se antaljózsik, se viktorok.

  • Tüske Zsófia

    slapaj: rajta, helyeslem, hogy haza akarsz települni. akkor talán majd a magad bőrén is fogod érzékelni, milyen szép, új világot teremtett nekünk az általad bálványozott hibbant, az alcsúti faluszéli vályogból a Várba felkapaszkodott diktátor. Azért egyvalamit tanácsolnék: tarts alternatív egészségügyi lehetőséget magad és a családod számára valahol más országban, mert különben úgy járhatsz, mint gyerekkori ismerősöm, később kollégám öccse, aki hevesen védte a stadionokat, oszt orvosi segítség nélkül volt kénytelen a túlvilágra jutni 63 évesen.

  • Tetszo, valoban nostalgikus felvetelet kozlot a szerzo cikkevel.
    Kis magyaros falu kepe, meg egy viz-festmenyen is jol nezne ki.
    Csupan egy-dolog hianyzik, hova lett a legeleszo „feher-arcuak” zomei???

    A kisfalu korul minden csak legelo. Kihasznalatlan legelo.

    A hozzaszollok gyakran panaszkodnak ,hogy mind a magyar videkiek munka es siker-nelkulliek.
    Amiert az alcsuti fickot vadoljak.

    Szarvasmarha, minden fej legalabb 500 kilo hust jelent.
    S semmi munka annak produkalasaval.
    Talan egy helysegben, mint a fenti kepen is leheto-lenne , valakinek elvezetekent mint egy magyar „cowboy” lohaton unalmaban terelne par-szaz Herfird, Angus, vagy barmi fajta husprodukalo allatott.

    Oh, ha az allam-hatalom, ill. allam-burokrata , vagy alcsuti iskolatarsa arra nem gondol, senki mas nem lehetne kepes ???

  • TUKE ZSOFIA , vagy a vizsgazott folyami hajos kapitany?

    Persze aki egesz-eletben egeszsegtelen eletmodon elt es etelekkel taplalkozik mint a magyarok, akik tele tomik testuket allati-zsiradekok, cholesterolok, sok, cukrok tomegeivel, ami eldugaszolja hajszal-ereiket ugy a agyban mint a szivben, barmi kulfoldi egeszsegi-bizrositas nem segithet rajtuk.

    S az agy vagy sziv-trombosis eseten ha masodpercek alatt nem kapja a szukseges segitsehek, semmi nem segit.

    Hogy a magyar orvosok, apolok, s minden egeszsegugyi kepzett szakertok termesztesen oda menek elni ahol az jobb lehetoseget mutat.

    Hogyan lehetne az egy faluszeli valyoghazban szuletett ficko hibaja ?????

    A korulmenyek egy evszazadon at kerultek oda.
    S legalabb egy masik evszazadba kerulhet azon valtoztatni.

    Sot, ha a lakossag tobbsege hasonloan gondolkodik mint az itteni hozzaszollok, az talan soha nem valtozhat.

  • Jurásek Fábián Sebestyén

    Felesleges és aktuálisnak vélt kesergéssel nincs semmi megoldva, csak lehet ennek szennyében tovább fenteregni… Egy másik (Rezső által vágyott) valóságban lehet keseregni se volna időnk, mert a valóság valójában
    tökön rúgna!

  • POLIAKOFF;
    Soha, senkittol nem olvastam meg itten magat le-„looserol”-ta volna.

    Maga az elso aki masokat, ez esetben Slapaj-t kritizalja amodon.

    Slapaj egy fiatal magyar aki Candaban tanul, s ketsegtelenul, legalabb is a sajat szavai alapjan, celja a nyugati kepzesetseget hazaj es honfitarsaira javara fortudani.

    Fogalmam sem letezne, mi abban a „looser” egyeniseg.

    Miert nem inkabb maga is koveti Slapaj peldajat, s tervezzen tudasa, kepessege es szorgalmaval elosegiteni honfitarsait !!!!!

    Lenne legalabb egyetlen kifogasa az ellen ????

  • Orsós Elemér

    Gabriel
    2019 július 2
    9:05 de.

    „Ha Magyarországon csak egy kevéssel több Javor Palik, és Szukits Rezsök lennének, akkor nem jutottak volna hatalomhoz soha sem horthyk, se kunbélák, se rákosik, se antaljózsik, se viktorok.”

    Maximálisan egyetértek, de én még a Tisza Istvánokat is keveslem, mert anno egyedül volt a háborúba lépésünk ellen, viszont horthink sem lett volna idióta károlyik és linder bélák nélkül.

  • Jurásek Fábián Sebestyén
    2019 július 1
    6:18 de.

    Nem tetszik érteni a valóságot.
    SEM REZSÖ, és még jó néhányan, akiknek van látásuk a jövöröl is, nem azt állitják,hogy csak jó vagy rosz létezne.

    De az irány az ami nem mindegy – az hogy merre megyünk.
    Magyarországon negyven (40) évvel ezelött minden adott volt, hogy egy hatalmas fejlödési pályára álljon az ország.

    Mi volt negyven évvel ezelött Kinában? Amikor elöször utazott Teng Hszio Ping amerikába? Ahol Carter elvitte megmutatni neki a „modern” világot. Egy Chevrolet gyárban (ha jól emlékszem) megmutatta neki az autógyártást, mondván, hogyha nyitnak, és „jól viselkednek” kinában, akkor majd ilyen autókon járhatnak. Mire Theng: Igen, nyitunk és megtanulunk mindent. Ugyhogy negyven év mulva az amerikaik tölünk veszik majd az autókat.
    Ki nem röhögött akkor ezen?
    És most?

    Sokszor elmondtam, a párt szó azt jelenti, hogy rész (parciális)
    Egy párt valami vagy valakik mellett „pártoskodik”, valaminek a „partjára” áll, vagyis pártol egy nézetet, véleményt, valakiket.
    A szó értelménél fogva nem pártolhat, nem ölelhet fel minden nézetet, véleményt.

    Ha magyarok kisagyán egyszer ez átmenne???

    Lehet, hogy ez lenne az a „forradalom” ami magyarföldön sosem volt meg. Az ÉRTELEM FORRADALMA.

    Es akkor talán nem egymást kellene ölni a továbbiakban, (hogy kinél van az igazság) hanem egyeztetni és megegyezni.
    De ez az ami derogál a magyar földön, és ez az ami ugy látszik kivihetetlen

  • Orsós Elemér! (2019 július 2 1:01 du.)

    ” sem horthyk, se kunbélák, se rákosik, se antaljózsik, se viktorok.”

    Akkor mégis : KIK?

    „idióta károlyik”? –

    „Ütősen” hangzik. Csak azt nem tudom, mitől idióta. Talán olvasnod kellene „Károlyit” is; akkor ezt(!) nem írtad volna le az örökkévalóságnak. (Ajánlott olvasmány még: Gróf Nádasdy Borbála: Maradni zabad! MÉRY RATIO, Gróf Nádasdy Borbála, 2010, ISBN 978-80-89286-31-7).

    (Nem) Mellesleg: Szukits írása telitalálat; természetesen nem JFS szintjén. „Oszt jó napot!”

  • Bendeguz79
    2019 július 2
    10:03 de.

    gizi, te egy gazdasági szakértő zseni lehetnél, ha nem lennél hülye!

    szóval Levédiabasznádra betüremkedett a „demokrácia” nem volt vele egyedül, az egész KGST be betüremkedett… azonnal rossz lett minden, és a nyugat (az amelyik betüremkedett a demokrácia szót tolva maga előtt és a szatyrában az a terv volt részletezve, hogy ezekből a hülyékből felvevő piacot csinálunk! mi gyártunk mindent ők meg megveszik és elfogyasztják…

    ez egy „csodálatias” terv volt addig amíg fel nem ébredtek a „demokraták”, hogy fogyasztanának de nincs mivel kifizetni a soxart amit a nyakukba öntünk…

    látod ezért van a szép zöld füves legelő marhák nélkül (gyesznók sincsenek, meg libák sem, sőt tyúkok sem és a lovakat is csak nosztalgia célokra lovagolják de nem vontatnak semmit (nincs is mit) van kacagány, röhögény, csákó kiscsákó nagycsákó, ostor karikával és sok raffiával, hogy pattogjon és…

    most az egész tervtelen gazdaság önmaga dugájába dőlt…

    már nincs KGST, nincs Közös Piac, van ejjujjujjujjjujj és fizethetnek euróval (de nincs eurójuk…sem)

    szóval ez a rablógazdálkodás avagy kapitalizmus nyersen marhákkal a vályogházakban …

  • Rodeo;
    May you enjoy your life on the Maduro diet, and of Venezuelan Navy Capt. Rafael Acosta Aravalo’s luck !

  • Egy doglodo diktaturaban legalabb lehet remeny hogy azt egy tisztessegesebb allmarendszer kovetne majd.

    De barmi formaju demokracia utan semmi jot nem varhatana senki.

    Mint az egyik hozzaszollo jelezte; magyaroszagnak egy szelemi-forradalomra lenne szuksege.
    Ami legalabb remenyt hozhatna logikusabb lakossag es sikeresebb demokratikus onkormanyzas remenyet hozna !

    De ha az itteni hizzaszollok tukroznek az atlagot, meg az is csak a teljes remnytelenseget muttatna.

  • NEM a KI-re van szukseg, hanem a MI-re.

    Milyen rendszer ,a kerdes.

    Ma van az EU-nak egy ujvezetoje.
    De hogyan tortent az ?

    Merkel es Macron hataroztak, s egy par elvtarsaik jovahagytak elfogadtak donteseiket.

    Azt nevezik europai demokracianak.
    Moszkvaban legalabb a Part Kozponti Bizotdsag hatarozatat, „Demokratikus Centralizmus”-nak neveztek.
    A lakossag lenyelte azt, mint mostan is az europaiak.

  • Orsós Elemér

    Miklós bá’
    2019 július 2
    3:12 du.
    Kedves Miklós bá’! Kinek is a hadügyminisztere volt az a Linder Béla vezérkari ezredes aki sürgősen leszerelte a hazatérő katonákat és pacifista szólamokat eresztett ki magából, miközben a hozzánk hasonló sorsra szánt törökök még egy évig sikerrel harcoltak a teljes antanti leamortizálásuk ellen?

  • Bendeguz79
    2019 július 3
    11:39 de.

    gizi, nem baj, vagy, mint imamalom MSM, görgettelek elek, elfelejtettelek

  • Bendeguz79
    2019 július 3
    11:47 de.

    gizi ez olyan jól hangzik: „szellem” valami dzsinnre asszociáltál? vagy a Belfegorra? esetleg a kapitalizmus szellemére amint éppen bombázgat meg mexáll és kirabol más népeket és papíráron bocsát ki pénzt ami annyit is ér… lásd még a „$” val illusztrált zöld cetliket… a másik kérdésem csak neked, aki a nyakán hordja a bölcsek kövét, hogy az milyen amikor elnöki rendeletekkel és vétóval kormányozzák a horgonyát és vitorláit vesztett sajkátokat? az ugye nem demokratikus centralizmus, ha nem az akkó’ mi?

    adjátok vissza venezuelának amit elloptatok tőle, azonnal meggyógyulna és még jobban kiröhögne benneteket…egyébként mi van a gajdóval tudod a kis huanszítóval akit kinevezett a bolton cuci meg a pompass duci és nem engedték be a palotába ott künn gajdolt és a többiek meg röhögtek rajta…vagy már ez a csodacsatár is valami vidéki ország nagykövetségén van megmenekítve, hogy… szóval milyen is a kormányzó diktátuma florida külsőn? tudod, mikor aláírja és elrendeli…az micsoda?

    mert ugye a kóbor macskákat sem kérdezte,hogy akarják e mert azoknak van eszük és elnyávognak onnan

  • Orsós Elemér
    2019 július 3
    4:59 du.

    Károlyi Mihály egy
    jóindulatú idealista volt.Kérlek ne
    próbáld az emlékét sárba tiporni, bár ma ez a „trendi”

  • Talalom:
    Szteem teljes „ott van” a cikk !!
    Csak tudni kell az embernek kissé bele éreznie a magát.

  • Talalom:
    Fennti bejegyzemből kimaradt egy szótag :
    „teljesEN”..így a helyes.A végén meg egy „a” bötűvel több lett.
    Ami még nem baj,inkább legyen több mint kevesebb, nemiga?.. : )

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2019 július 4
    6:10 de.
    Rendben azt elfogadom, hogy Károlyi (szerintem inkább jóhiszemű mint jóindulatú)idealista volt, de azt azért had ne bocsássam meg Neki, hogy Linder Bélát nem volt képes gatyába rázni, mert ha ő nem ereszti szélnek valamilyen elképzelhetetlen illogikus megszállottsággal a katonáinkat akkor a túlságosan felbátorodott vagy felbátorított kisantant sem tudott volna itt még Kolozsvárig vagy Kassáig sem -mindenféle kitalált őseredetre hivatkozva- bepofátlankodni, ami már olyan kapzsi méreteket öltött, hogy az Antant úszítóknak is erős tulzás volt!

  • Bendeguz79
    2019 július 3
    11:47 de.

    nézd mit találtam, EGY NAGY DZSINN, ÉS FICKÁNDOZIK>>>>

    „And then there was Trump, let loose now that the Robert Mueller farce has come to its inevitable conclusion. He was running around trying to figure out which of America’s “partners” can still be thrown under the bus before the roof comes down on Pax Americana. It’s a stretch goal because he is out of ammo. He has already threatened all-out war—twice, once against North Korea, once against Iran, but, given the disasters in Afghanistan, Iraq, Syria and Libya, sanity caused him to keep his military Humpty-Dumpty safely seated on the wall….

    Huawei is being recalled from the sanctions doghouse….

    Trump must knock out another major player—either China, Russia or the EU—before Eurasia becomes cemented together via land trade routes controlled by China, Russia and Iran instead of sea routes patrolled by the US Navy; if he doesn’t succeed, then the US is out of the game, its military might and the US dollar both rendered irrelevant….”

    ez az a Dzsinn ami belefingott a nulláslisztbe…

    és akkor hogy is van a „demokratikus centralizmus???”

    mesélj gizi, epedve várom… vagy most messzeszaladsz és napokig nem gyüssz vissza?

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2019 július 4
    6:10 de.
    Utólagos engedelmeddel az utolsó mondatomban szereplő úszítókat kibicekre módosítom!

  • Bendeguz79
    2019 július 3
    11:39 de.

    gizi én olyan diétát csinálok ami nekem tetszik! és ahhoz neked semmi más, mint: pofa be!

    halvány lila fingod sincs a venezuelai helyzetről!!!

    (már megint meghiúsult egy elnökgyilkosság, a cia meg akarta gyilkolni Maduro-t de nem megy,

    …tudod Fidel Castro t több, mint 38 szor akarta a cia meggyilkolni de 80+ évesen ágyban párnák között hunyt el… és ma hamvai is egy sziklában vannak bezárva, nehogy valakiknek eszébe jusson meggyalázni)

    te meg fecsex mint eszetlen MSM propagandista (jó pénzt fizetnek érte?)

    szóval ehhez sem értesz!

  • Agysérült @-ka,
    látom új céltáblát találtál magadnak Kalocsai Miklósban.Remélem hamarabb fog elküldeni téged a jó….d meleg alsó fertályába,mint Én tettem.

  • Jurásek Fábián Sebestyén
    2019 július 1
    6:18 de.

    (Latin)
    partio, partire, partivi, partitus
    #10
    verb

    conjugation: 4th conjugation
    voice: transitive
    Definitions:

    #1.: share,
    #2.: divide up,
    #3.: distribute

    magyarul:

    #1.: megoszt (elosztásnak is lehetne mondani) vagy részesít valakit egy nagy egészből,

    #2.: feloszt darabokra azaz egy egésznek a részeit hozza létre >>> ebből a magyarosított „párt” azaz egy nagy egésznek meg nem határozott részei azaz politikai jelentésében: egy részt képvisel azaz nép egy részének képviselője,

    ebből azután sok minden deriválható: pártoskodik, elkülönül de a LÉNYEG: A PÁRT EGY NAGY EGÉSZNEK CSAK EGY RÉSZE… AD ABSURDUM: az egypártrendszer nem párt hanem az egész képviselőjeként jelenik meg de nem találtak értelmesebb meghatározást

    (tréfa: az angolban egy francia szót használnak a vállalkozásra ami persze latin eredetű entrepreneur, enterprise
    >>>
    inceptum
    initiative, beginning, undertaking, enterprise, attempt, inception
    inceptio
    beginning, inception, initiative, enterprise, undertaking
    inceptus
    initiative, beginning, undertaking, enterprise, attempt, inception
    ausum
    attempt, daring attempt, enterprise, enterprising
    audacia
    daring, presumption, audacity, boldness, Courage, enterprise
    susceptum
    undertaking, enterprise

    #3.: eloszt ez a társadalmi javak elosztására, vagy az ebéd elosztására a család tagjai részére

  • @-ka,
    találtál már valakit,aki szóba áll veled?Keresgélned kell,mert ez itt nem a te privát szennycsatornád.Már a biciklista @-ot sem töri ide a nyavalya segítségedre.

  • Orsós Elemér
    2019 július 4
    8:07 de.

    Azon spec én is nagyon csodálkoztam mikor gyerekkoromban tanultam az esetről.

    Háát..mostmár nem tudunk változtatni rajta.
    Örülni kell(ene) annak legalább, hogy a későbbi ’19-es Vörös Hadsereg legalább megtudta tartani a Trianonban elvben kijelőlt államhatárokat. MErt ha nem jártak volna sikerrel akkor ma a Román Magyar határ a Tisza vonala lenne.
    A csehekről már ne is bestzéljünk.

    Afelől senkinek ne legyenek illúziói hogy az ANTANT által bátorított román és cseh hadakat majd visszaparancsolják Magyarország területéről.

    Nem azért próbálták lerohanni Magyarországot.
    Emlékeim szerint nem a Tanácsköztársaságot támadták meg hanem még a Károlyi féle polgári demokratikus kormányt.
    Kún Béláék akkor még börtönben ültek .
    A sitten kérték fel őket az ország irányítására mert a Károlyi-kormány nem tudott felelősséget vállalni az Ország védelme szempontjából.

    Legalábbis így emlékszem gyerekkorom történelem-óráiból az esetre.

  • Gurltiz uszítás helyett a topic témájához büfögj hozzá.
    Ha nem tudsz akkó csihadjá’ le.

  • Miklós bá’
    2019 július 2
    3:12 du.

    Rezső írásának megértéséhez „beleérző képesség” szükségeltetik megfejelve egy kis reminiszcenciára való hajlammal.
    (A kifejezés művészetekkel kapcsolatos értelmezésére célzok most.)

  • Orsós Elemér! (2019 július 3 4:59 du.)

    Mintha túl közel lettek volna akkoriban a szentpétervári – (Oroszország) – Téli Palotánál történtek. Nem gondolod? Ettől még nem szükségeltetik idiótának kikiáltani akár azt is, akivel nem rokonszenvezünk. Nem gondolod?

    Az megint megérne egy misét, hogy a beteges félelem a kommunizmustól mennyire ferdítette el a kor elméit; nem éltünk akkor, nem tudjuk átélni, legfeljebb magyarázgatni így vagy úgy. (Ha jól emlékszem, már Kossuth idejében is (1848-49) tartottak a honvédseregben is terjesztett Kommunista Kiáltványtól.)

    Amúgy pedig: a pálya széléről okoskodni – ráadásul utólag! – lehet, hogy népszerű bizonyos szinten, de nem vezet sehová, legfeljebb a pokolba; az meg kinek jó?

  • kedves cenzor igazán beengedhetnéd ezt ha már nem volt külön cikkely eme nagy napról, (ez még nem Július ídusa?)

    emlékezzünk a nagy szellemre (másnéven mókás dzsinn) a július negyedikei parádé… mint ahogy az a híres magyar operában a Pomádé király (vadi)új ruhája című alapműben:
    kár, hogy a Trump nem egy Kardashian és énekelni sem megy neki, de zümmögni bizonyosan tud:

    íme:
    Pomádé áriája, Kísértetkórus

    POMÁDÉ
    Túl puha a paplan! Túl puha a párna.
    Egész éjjel nem hágy nyugton: Jaj, mi is vár rám ma!

    KÓRUS
    Oá! Oá!

    POMÁDÉ
    Nem ízlik a kávé!

    KÓRUS
    Nem ízlik a kávé?

    POMÁDÉ
    Nem ízlik a csokoládé!

    KÓRUS
    Nem ízlik a csokoládé?

    POMÁDÉ
    Kísértetek riogatnak. Jaj neked, Pomádé!

    KÓRUS
    Jaj! Ah!

    POMÁDÉ
    Névnapomnak éjjelén szörnyû álmot láttam én!

    KÓRUS
    Hú! Hú!

    POMÁDÉ
    Szívem még most is dobog,
    Ha rá visszagondolok!

    KÓRUS
    Hú! Hú!

    POMÁDÉ
    Tucat lidérc itt oson!
    Rádobom a papucsom!

    UDVARNOKOK KARA
    Jobbról selyem, balról bársony,
    Balról bársony, jobbról selyem,
    Csengettyûzik tõle a fül,
    Elkáprázik tõle a szem.
    Kék papagáj lótuszt csipked,
    Sárga lótusz megengedi.
    Jobbról csípi, balról csípi,
    Hogyha hagyja, úgy kell néki!

    NYÁRSATNYELT
    (szócsövön át)
    Készülj népem, nagy öröm vár reád,
    Érted öltött királyod új ruhát.
    Ím lássátok, hulljon le a lepel!

    Felhúzza a gyaloghintó függönyét, ott áll a meztelen király

    és jönnek a tankok és semmi tankcsapda, csak vonulnak, mert ugye a: freedom is not free (LOL)

    éljen a…. szóval az is

    és lőne béke de nem lőn, mert lelőtték

  • Orsós Elemér

    Miklós bá’
    2019 július 4
    2:36 du.
    Igazad van! Az okos érveidtől lehiggadtam! Köszönöm!

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2019 július 4
    1:24 du.

    „A sitten kérték fel őket az ország irányítására mert a Károlyi-kormány nem tudott felelősséget vállalni az Ország védelme szempontjából.”

    Hát persze, hogy nem tudott felelőséget vállalni azok után, hogy a harcedzett -igaz joggal elégedetlenkedő- katonákat maga a hadügyminisztere eresztette átkozódva szélnek, ahelyett, hogy a körülményeiket legalább igéretekkel javítva még egy ideig talonban tartotta volna Öket, mert az előzőhöz képest ezúttal egy valóban honvédő háború biztos hogy nem törte volna le az elszántságukat. Node persze könnyű utólag okosnek lenni, pedig a megelőző ezer év keserű tapasztalataiból bőven tanulhattunk volna! Ám nem, sajnos még most sem vagyunk képesek rá!

  • GEYZA;

    Ketsegtelenul rosszul tanulta.

    A Roman hatar 1919-ben nem a Tisza vonala lett, Budapestet is elfoglalta a Roman hadsereg.
    Sot Gyorig foglaltak el az orszagot.

    De az semmi volt, hanem kikialtottak a „Roman-Magyar Egyesult kiralysagot” a roman-kiraly uralma alatt.

    Tehat valojaban szidhatnad Horthy-t hogy ma nem vagy kotelezve romanul beszelni es irni itten.

    Habar manapsag Romania jobban al mint a magyarok.

  • A TARKAMACSKA HATSORESZENEK;

    Valotlan allitasod ismet.

    Senki nem lott Maduso elvtarsadra b!!!

    Maduro lemondott es keszen alt elhagyni Venezuelat!
    De a Cubai bizornsagi szervek nem engedtek !!!!

  • Geyza! (2019 július 4 1:44 du.)

    Több évtizedes olvasmányos és személyes (értsd: családon belüli) tapasztalataim alapján mondom: az empátia feltételez bizonyos mértékű és minőségű, politológiai és filozófiai értelmezéstől mentes liberalizmust; ez bizony a legtöbbször hiányzik az úgynevezett jobboldalra sorolt nézetekből. Gondolj csak arra, hogy a II. Vatikáni Zsinat is egyértelműen állást foglalt, miszerint a római katolikus vallás az egyetlen, igaz képviselője az igazságnak. Ettől kezdve mindenki vitaképtelen, aki ezt nem fogadja el.

    Következmény: NER, majd szükségszerűn: inkvizíció. Természetesen egyáltalán ne gondolj arra, hogy máglyák sora fog fellobbanni; csak egzisztenciálisan teszik lehetetlenné a mást vallókat, beleértve szűkebb, majd tágabb családjukat; erre már kis hazánkban akad számos példa, csak még nincs, aki ezt számba vegye, világgá ordítsa. És mielőtt rám testálná valaki ezt a feladatot: igencsak vén vagyok már ahhoz, hogy ilyesféle kemény leckével megküzdjek; szívkatéterezések, szívinfarktus, szívműtét után nem hiszem, hogy alkalmas lennék háborúzni.
    De – itt, ezen a fórumon – szólni még tudok, mert nem akarok cinkos lenni.

  • Bendeguz79
    2019 július 5
    9:58 de.

    gizi

    ezt a macskámból szedted ki?

    hogy te miket tudsz? ott florida alsón kurva sok cubai van akik az egész szigetet szőröstől bőröstől elsüllyesztenék de eddig nem sikerült és ezután még sokkal kevésbé (ha hiszed ha nem ismerem őket, mint a saját tenyeremet, vagy annál is jobban…)

    a monokultúrás cukortermeléssel a te kedves floridai rohadt g…id rabszolgákat csináltak a guajiro-kból akik megunták… és ugyanez a sors vár venezuelára mint ami most Bolsonaro révén braziliában történik, Chile, Argentina már elsűllyedt, colombia egy kokaintermelő az usa droglordjainak vazallusa, a többiek:

    peru, bolivia, ecuador, Panama mind mind fel vannak fűzve a láncra… de még próbálkoznak… és kaptak hatalmas ajándékot az usa tól: CONCACAF ha tudod mit jelent

    nekem akarsz mesélni minderről, szerencsétlen

    majd ma részletesen elmagyarázod mi a legrövidebb út El Polinesio tól a Giraldia ig autóval, akkor majd szóba állok veled

    mekkora egy csődtömeg vagy?

  • Bendeguz79
    2019 július 5
    9:58 de.

    gizi, íme: MAI HÍR

    „The opposition leader Guaido went into a square, turned his eyes up and, addressing god, proclaimed himself a president. But god did not tell us how he reacted to this address, no signal was sent….

    Maduro, however, has so far managed to retain actual control over the country, as Guaido and his supporters failed both to incite mass defections among the military, as well as to gather large enough street protests to paralyze and topple the government.”

  • Orsós Elemér! (július 5 7:39 de.)

    Igen ritka eseménynek vagyok tanúja: megértést kapok a „másik oldalról”. Talán ez lenne az igazi útja az észszerű és humánus párbeszédnek. Kár, hogy kevesen vagyunk; szinte észre sem veszi a külvilág, hogy így is lehet … Kösz’!

  • Bendeguz79
    2019 július 5
    9:58 de.

    gizi Christine Lagarde váratlanul lemondott (ugye tudod hogy ő kicsoda?)
    az új FMI (most maradjunk az usa egyik hátsó udvarában Argentínában) felajánlott 5,4 billions $ hogy az „csináljon valamit” Argentínával amely most már összedőléssel fenyeget és az senkinek sem jó!!!

    namost felmérték hogy a nép (argentin nép) hogyan látja kikben lehet megbízni ma:

    és China, Russia, EU… USA ez a rangsor

    a többit majd te elmeséled… tudod mese mese mátka szarik a madárka alapon

    the debt external hasn’t been payable

    LOL

  • Miklós bá’
    2019 július 5
    10:45 de.

    A szó erősebb fegyver tud lenni az acélnál !

    Sajnos a mai baloldal mostanra elfelejtette ezt.

    Lásd : az MSzP átjátszotta az ellenségnek a Népszabadságot és az összes megyei lapot, melyek felett diszponált.

    Most meg csodálkoznak hogy csak 6 % .-uk van a szavazók táborában.
    (Most talán hagyjuk hogy programjuk sincs. Mint láthattik emútt 9 évben, a mai Magyarországon program nélkül is lehet választást nyerni.)

  • Orsós Elemér
    2019 július 5
    7:58 de.

    Azt mondom ” ez kék” mire elkezdesz vitatkozni hogy de az kék.

  • Orsós! Károlyi és hadvezetése hibáztatása közben néhány „apróságról” megfeledkeztél. Az Antant 1918 őszén győzte le a Habsburg birodalmat, ami darabjaira hullott. A KuK (császári és királyi) csapatok megmaradt katonái özönlöttek haza a frontról – a magyar katonák is. És, mint minden irányítás, ellátás nélkül maradt hadseregnél, atrocitások is történtek. (A törököknek önálló hadseregük volt, a magyarok a KuK kötelékébe tartoztak.) Nem is beszélve a frontkatonák elkeseredéséről. Károlyi látta: nincs esélye tömegekre hatni – a Monarchia-hű magyar nemesség útálta. A tömegek (munkások, de elsősorban parasztok) mozgósításától ő maga is tartott. Sok volt a katonák között az orosz hadifogságból elengedett, akik megélték a 17-es forradalmat. Nem tehetett mást az Antant jegyzék átvétele után, minthogy tárgyalásokat kezdett a kommunistákkal. Sokáig az volt,hogy „átadta” a hatalmat, ő maga ezt később cáfolta. Szerintem inkább átengedte a hatalmat – elsodorták az események.
    A Magyarországi Kommunista Párt hat hét alatt újjászervezte a hadsereget,amelynek a vezetését volt KuK hivatásos katonák adták. A hadsereg visszaverte a demarkációs vonalat átlépő cseheket északon, és már a Tisza vonalán álló románok ellen fordult, amikor urai elárulták. Az árulást Horthy vette a nevére.

  • talalom;

    1918 november 11-en a haborunak vege lett.
    Mind az axis hadak es kormanyok osszeomlotak.
    Kaoasz volt a napirend.

    A roman hadsereg sikeres lett az Erdelyi hadosztallyal szemben es elorenyomult.

    Az „Antant” javasolta a demarkacios vonal megallapitasat, de Karolyi arra nem volt sem kepes sem hajlando.
    Sot meg a talalkozot is visszautasitotta, s elhagyta poziciojat.

    Kun Bela nepbiztos a hatalmat a sajat kezebe vette,egy teljes cu data alapjan, s mind a fuggetlensegeiket kijelentett nemzetektol a terulet visszafoglalasat jelezte celjanak.

    Voltak a regi hadseregbol reakcios tisztek akik azt tamogattak, de teljes kudarcal vegzodott.
    A roman hadsereg elfoglalta magyarorszagot.

    S a romanok ki-kialtottak a Roman-Magyar egyesult kiralysagot, a roman kiraly uralma alatt.

    Amit persze sem a gyoztes szovetsegesek sem a magyar nemzet NEM tamogatott.

  • Geyza 4:08

    Mi va’? Átmenté’ MSZP bűnbak’lásba ?
    Csak egy példa, de te pl. hányszor tüntettél az Orban-regime ellen ?! He ?!

    Amúgy meg a Népszabadság ügy egy hátbaszúrásos orvtámadással egyenlő orvtámadás volt*, melyet a Vezér mért e bambán naiv pártra, akik azt hitték és hiszik, hogy glasszékesztyűs máltai lovagokkal lovagokkal van dolguk, pedig a fid-SS egy orbán-vezette birgerli-csizmás rablóbanda, akik egy fegyvert és szabályt ismernek a csizmaszárba rejtett dikicset. Hát ezért nehéz e „fiataldemokratákkal” lovagiasnak lenni, mert velük csak a maguk harcmodorával lehet lehet fölvenni a harcot.

    Viszont árulást sejtetni, és róluk azt még híresztelni is, egyszerűen Orbánfanságot sejtet…

    🙁

    * Egy beépített osztrák náci, és profi bűnöző Heinrich Pecina segedelmével.
    Ezzel az erővel Orbán akár a Horthynak már rég, oly jól bevált Matuska Szilvesztert is alkalmazhatta volna! Ugye ?!

  • Geyza !
    (A*folytatása)

    A birgerli csizma galsszékesztyűvel kombinálva manapság státuszszimbólum, méghozzá az újúri osztályhoz tartozónak látszani akaró neoellenforradalmár körökben. Kelléknek nélkülözhetetlen a páncélozott gépjaaaaarmúúúű is, TEK-es legényekkel alaposan kivattázva… És nem hiába törtetnek egyre többen és többen föl a várba imádott Führerük után [+ a tőle kapott relatíve olcsó vári bérlakás], nameg hát természetesen a bérkilövő vadásztársaságokba is [egy egy lepottyanó ingyen trófeáért, a i nem fér bele az alacsony képviselői béreikbe]. Gondolják, ezek a szimbólumok jól rejtik majd nemcsak a csimmaszárba bälerejtött bökőt, de a személyiségükben már nem is rejtőzködő kocsmás prosztót is…
    (Lásd még: a Nótáskedvű volt az apám cikkünk fotóját itt, a Parasztvezérről és az őt majmoló KDMP-és Alvezéréről.)

  • Orsós E. és Talalom!

    Remekül megadod a választ Orsós olvtársunknak, mely replikához csak annyit fűznék én is hozzá – amit nevezett bár tagad – mégpedig, hogy az Északi Hadjárat igenis, egy . i g a z i . h o n v é d ő . h á b o r ú . volt, márcsak a jobboldal 100 éves anti-trianonista sirámait is figyelembe véve, ha akkor Horthyék nem a jogos – a hadsereget és a hadiállapotot működtető – államrend ellen szervezkednek az ellenséggel, hanem az Antant ellen, akkor ki tudja, talán végül több és jóval tágabb határvonal jutott volna… Ehelyett az Antant Horthy-t beetetve a hatalom édes csalijával, vele így összefogva aratott közös győzelmet a létszámában jóval gyengébb Tanácsköztársaság hadseregével szemben.

    De tegyük azt is hozzá, hogy a győztes tőkés Antant (F & UK) államok jobban reszkettek egy szocialista forradalomtól és annak a virulens európai járványától, mint akármilyen véres horthysta, azaz ideológiájában antidemokratikus sőt, hiper-feudális ellenforradalom valóságos veszélyétől… Lesz, ami lesz, ezért használták fel Horthy Miklós ellentengernagyot, mint afféle politikai faltörő kost. [Hasonló veszélyek elhárítására azóta is dobnak be Batistákat, Marcosokat és Pinoceteket.]

    Az egész vita konklúziója mégis csak az lehet, hogy a Tanácsköztársaság vezetői nem konkrétan Horthy elől emigráltak, hagyták el hazájuk földjét hanem az Antant hadigépezet lendületes túlereje által…

  • Bendeguz79
    2019 július 3
    11:39 de.

    gizi, gondolom ezt sem érted és van róla véleményed….

    nekem ez a véleményem

  • FORTIMBRAS
    2019 július 6
    1:38 du.

    itt Hamlet!

    vigyázz, az események puszta leírása zsákutca (bár igaz amit mondasz!) mert annak okát kell ebben az esetben is elemezni, miért tette az ANTANT amit tett…

    én ezt röviden szoktam elintézni, azután mindenki kapja ki belőle a neki valót!!!

    mind a két oldal mélyen fasiszta csak az egyik erősebb és firnyákabb, azaz az első és a második VH-ban is a fasizmus győzött… mert fasiszta hatalmak harcoltak egymással a koncért

    egyetlen rész en volt fasiszta az pedig a Tanácsköztársaság és a Nagy Októberi Forradalom ( voltak csatolt kisforradalmacskák is de azokat a légycsapóval intézték el a fasiszták… mindegy melyik!

    erre érdemes masnit kötni

    jaaaa, és sohase’ feledd! a fasizmusnak nincs vége cionizmusként és demokráciaként tovább szuszog

  • Rodeo11
    2019 július 6
    9:13 du.

    jav.:

    „en” = nem! bocs, mellécsaptam

  • FORTRIMBAS;

    „Az Antant hatalmas hadi-tuklereje miatt…”

    Viccelni probalsz ????

    Egyetlen szovetsegi csapat katonaja soha nem letezett magyaroszag teruleten !!!

    A romanok megszallassal reagaltak Kun Bela fenyegetesere es megszaltak az orszagot.

    Sot ki-kialtottak a „Roman-Magyar Egyesult Kiralysagot” a roman kiraly uralma alatt.

    Talan azert sirankozol, hogy ma nem lehetsz Roman ????

  • ez is ideillik Aesopus után szbadon

    Ötödik variáció
    Fenn a hollócsőrben egy szép kicsi kvargli.
    Gondolta a róka, jó lesz kicsikarni.
    S bár az aesopusi helyzet elétárult,
    csak felnézett szótlan, ácsorgott és bámult.
    Bámult sóvár szemmel, csendben, pedig tudta,
    ravasz hízelgéssel könnyen sajthoz jutna.
    A holló csak várt, várt odafenn a harsfán,
    szeme kérdőn függött mesebeli társán.
    Mért hallgat a holló? Mért nem szól a róka,
    holott más a szokás kétezer év óta?
    A róka néma volt, a holló meg süket.
    – Kérem elnézésüket…

    úszva jövünk, szólt a tábla a kiskatonák mellén akik a hídon gyalog mentek át amire ki volt írva, hogy: a híd fel van robbantva…

  • Orsós Elemér

    talalom
    2019 július 6
    4:43 de.
    „A Magyarországi Kommunista Párt hat hét alatt újjászervezte a hadsereget,amelynek a vezetését volt KuK hivatásos katonák adták.”

    Ha a gyanus körülményekkel hatalomra juttatott, rendszeridegen MKP meg tudta csinálni, akkor az előző legitim Károlyi kormány miért nem? Nem akarta, nem tudta vagy nem hagyták? No, erre nagyon kíváncsi lennék!

  • Bocsi;

    NEGY MILLIO Venezuelai menekult Madiro elvtars paradicsomabol.
    Ahol meg ha satorakbna is elnek, de szabadok es nem kenyszeritve ehezni.

  • Bendeguz79
    2019 július 7
    2:30 du.

    hol vannak a sátortáborok?

    számokat és részleteket gizi

  • Orsós Elemér

    FORTIMBRAS
    2019 július 6
    1:38 du.
    Szerintem Horthy bőven Károlyi után jött! (Mellesleg a békegalamb Tisza István likvidálásában még a durván személyeskedő és késhegyre menő vitáikban sorra alulmaradó -kisebbrendűségben és állandó bizonyítási kényszerben szenvedő- Károlyinak is fontos szerepe lehetett, amit persze nem illik kiszellőztetni, mert akkor egyébb vakaróztató turpisságok is kiderülhetnének.)