Két lábon járó, madárként éneklő emlős

2019 november 20 7:45 de.21 hozzászólás

Mottó: Vajon az ember, ez a két lábon járó, madárként éneklő emlős, ez a fajtársait kéjjel gyilkoló lény, miként lett ilyen hatalmas alkotó? Romlott és hős; számító hazug, és ezeréves erkölcsi tanokat tisztelő. Van-e élőlény rajta kívül, akibe gonoszságból, jóságból, tehetségből ennyi fér.

Időnként Gizinénin jár az eszem. Gizinéni szelíd, akár Jézus. Hirdetett gondolatai közül neki is a szeretet a legfontosabb, ha erős lenne, mint Jézus, akkor a gyűlöletkeltők megölnék, de gyenge, hát fölényesen legyintenek -„Naiv vagy Gizikém.”

Útkereső vagyok. A városi rengetegben is az utat keresem, pedig ott mindenütt utak vannak. Bármerre megyek úton vagyok, és mégis keresem. Halkan szól a telefonom: „Forduljon jobbra!” és fordulok, mert a cél fontos. Faust céljai szépek, ám Lucifer praktikus tetteit mindig pusztulás követi. A tettek határozzák meg sorsomat és nem a célok? A hogyan járok a fontosabb? Elkerülhetetlen sorsom a taoista magány, amiben „Te magad vagy az Isten, a sátán, a pokol és a mennyország, és tőled függ melyiket választod.” (Csuang-ce). Kerülöm a taoista magányt. Célokhoz vezető utakat és az úthoz társakat keresek. Tévelyegve járok magabiztosan, kezemben Gizinéni bal keze, fejem felett Jézus szelleme. Magabiztosságom egyetlen forrása a nemtudás tudása.

Hazámban a szabadságellenes, illiberális „elit” számára az erkölcs és a jog a hatalom eszközévé silányult, gyáva urainknak fő ellensége az elesett, a gyenge legyen Ő faluszéli ház éhező lakója, vagy háború elől menekülő üldözött.

Délután egy kora vaskori földvár maradványaihoz megyek. Kilenc éves barátom szülinapi bulijára. Találkozik az ősi kor emléke, és a jelenkori kacagás. Jókedv, amitől a fák sárguló levelei megkapaszkodnak, és téli vackáról a sün is kikukkant hátha tavasz van. Estére „két hetes” barátomhoz vagyok hivatalos. A kapu mellett három zászló: amerikai, kanadai, és magyar. Hármas állampolgár és mindegyik hazáját szereti.

Ez is magyar zászló

Hazaindulok és újra a hatalomépítő fosztogatókon jár az eszem. A bankot rekvirálókon, a parasztot földönfutóvá tevő ezerholdasokon, a politikai korrupción, ami „tőkést” teremt a tehetségtelenből. Kisért a régi álom, amiben hóhérommal mentem a vesztőhely felé. – Tudod -mondtam neki- nem cserélnék veled. Nehezebben ölnék, mint ahogy meghalok. Nem irigylem fosztogató nagyurainkat sem.

Aztán reménykedve töprengek a demokrácián. A demokrácia nem a többség uralma, nem cserépszavazás, sokkal inkább érdekek és értékek harmóniája, amit felelős polgárok, a megosztott hatalom és az emberi jogok tiszteletbe tartásával alkotott emberi törvény, biztosít. Hatalom és törvény, ami „nem ismer tudóst és tudatlant, vagyonost, szegényt” (Németh László).

Figyelem a NER lovagok magabiztosságát, pragmatizmusát, gőgjét és borzadok. Aztán a NER ellenzékének együttműködését és megosztottságát, konfliktusait -ami esetenként vita helyett viszálykodás. Pártok és egyének, ambíciók és remények, jobbítási szándék és karriervágy, erkölcs és erkölcsöt felülíró célszerűség. Iszonyat. Aztán belátom másképp nem megy „ez a harc -NEM- a végső”, ez a harc a politika. Vagy mégsem? Vajon, ha kutyaszaros a járda mi is odakakálhatunk?

Értem a helyi ellenzéki összefogásból kilépő párt vezetőjének tetteit. A többiek alulértékelték, de ő bizonyított. Annak idején drukkoltam neki. Ma lehangol. Elhiszi, hogy ő az összefogás, a többiek árulók, karrieristák, széthúzók. Látom kisebbségi érzését leplező fölényes mosolyát, ahogy a győztes magabiztosságának látszatával vonul ellenzéki társai előtt. Ő valaki, pedig -ha demokrata- egyszer mégiscsak együtt kell dolgoznia a többiekkel. Pártja is harcol az elsíbolt köztársaság újra teremtéséért.

Sok mindenhez nem értek, cipőmet is suszterhez viszem. Nem értek a politikához sem, ám ha értenék is nem lennék büszke rá, ahogy a cipővarrás fortélyainak ismeretére sem. Pártokra, politikusokra, suszterokra szükségem van: Nekem, NEKÜNK a pártokkal közösen kell megteremtenünk a negyedik magyar köztársaságot.

Éljen a Negyedik Magyar Köztársaság!

Szukits Rezső

21 hozzászólás

  • Hat ma is a turáni átok – mondják tanult emberek. Kik és mikor vesztek össze először, nem tudom. Részletei nem nagyon érdekelnek, csak látom, nincs ma se közös nevezőnk. Régtől nincs közös nevezőnk. Legfeljebb felülről politika kezdeményezett, amihez mindenkor igazodni kell. Így megy ez századok óta.

  • Jó és szép írás, de ezt a lehangoló diagnózist már a demokratikus és illiberális többség is látja, a kilábalást kéne ilyen reálisan megfogalmazni, mert azt sokkal nehezebb, az is lehet hogy, lehetetlen, mivel a hőn vágyott hatalomtól ezidáig még minden világmegváltónak induló elkurvult, főleg azok, akikben legmagasabb százalékban buzgott az önreklámozott magyarságtudat.

  • Visszatérve egy már lezárt cikkhez(” A 12. számú holtest”):
    nem győzök hálálkodni hogy, ilyen intelligensen tudtatok vitázni egy -csak a megérzéseire támaszkodó- laikussal! Köszönöm szépen!

  • Kalocsai Miklós

    Örülök, hogy Szukits Rezső is a realitások felé fordult, és belátta, hogy a megoldás nem az ellenzék szapulása, hanem a közös gondolkodás és cselekvés!

  • Igen megnyugtato erzes volt az elmult 6 heten at nem szebenalni a magyarok atkozsaival.

    De ma meg is ravettem megam megjegyzest tenni ket esetrol.
    Fokent mert meg a mai magyar lapok sem jelztek az egyiket.

    1. S az hogy Krasznahorkay Atilla, a magyar Atomki Intezet kisreleteie alpjan jelentos tudomanyos megfigyeeleset kozolte a vilagban. Persze, az meg az u.n. pier’s reviewed vizsgalatok elott all. De ha bizonyositott,az egy fizikai Nobel dijat jelent majd.

    Lenyegeben az u.n „fifth force”, a Helium atom X-7,az az a megaelectronvolt,a X-17 particle,ill. a Boson letrejovetel es mefsemmisulesenek a gyakorlata a „Van de Graff radiation particle-exelerator” sikerevel.

    2., A masodik az nem Nobel eredemu.
    A Hungary-Urugway merkozesre 68,000 jegyet arusotottak, de az arusito hatosag elfelejtette kozolni a jegyvasarloival, hogy csupan 500 parkolo-hely letezik.
    Tehat ha Geyza a motorkerekparjaval megy a mecsre, akar egy Robogo-ja, vagy Harley-ja lenne, hat a farzsebeben kell majd tenni.

    A kerdes valoban, hogy
    a., a magyarok oriasian esztelenk-e, VAGY;
    b., oriasian gazemberek, VAGY
    c., mindketto .

    Mert aki a dolgozo adofizetoket zsarolta meg epiteni egy 80 ezer fos stadiont es nem is gondolt a parkolas lehetosegere, az remesen esztelen, VAGY remesen gazember.

    Persze kedezheto is lehetne, hogy miert nem a sport club epitette a stadiont amikor jovedelmezik azon ????

    Arra persze nem igen erdemes valszt varni onnan !!!!

  • Hogy’ is van még ma is? Akadnak, akik félnek. Ugyanúgy félnek, mint kicsivel több mint 30 éve.

    Történt ugyanis 1988. januárjában, hogy a Világgazdaság című nem publikus terjesztésben megjelenő hetilap megírta kétrészes cikkben az ország valóságos külső adósságát.

    Ennek következményeképp a Valutaalap (IMF) hitelkeretének utolsó részletét bukta Magyarország. A hivatalosan közölt 18 milliárd dollárnál ugyanis 3 milliárd dollárral volt több az államadósság.

    A 24.hu próbált utánajárni az egykori „ügynek”. A történet szerint a BM azonnal élénk érdeklődést mutatott, két emberét is kiküldte a szerkesztőségbe.
    „Hogy az Állambiztonsági Szolgálat belső vagy kémelhárításának emberei voltak-e, azt az újságírók nem tudták megállapítani, de bármelyik lehetett.
    Az érintettek közül Ferber Katalinon, aki szerkesztőként betette az ominózus anyagot és egy újságírón – akit még ma is kilel a hideg az elhárítástól és neve elhallgatását kérte – egyaránt azt kérték számon, honnan származnak az adatok, ki az informátor. Nem babra ment a játék, szigorúan titkos adatokról volt szó, államtitok sértés, hazaárulás is lehetett volna a dologból.”

    Eltelt 31 év, s akadnak ma is Magyarországon olyan emberek, akik félnek a rendszerváltás előtti időkben történtek miatt. Akik részesei voltak valamiféle információk nagyközönség elé tárásának, amik mindannyiunkra tartoztak volna. Erről jut eszembe, mi van Végvári Józseffel?

    (forrás: https://24.hu/fn/gazdasag/2019/11/21/hazaarulas-allamadossag-adathamisitas/ )

  • Drizari
    2019 november 21
    6:16 de.

    kurva izgalmas agnoszticizmus, egyébként a verébnek is két lába van mégis felszáll a 6-os villamosra és bliccel

    van még ilyened? olyan selejtes ferdítés

    az IMF hitel az első lépés volt a rendszerváltáshoz (tönkretenni a gyanútlan egységsugarú szocializmusban jól élő állampolgárokat és csinálni nekijjek demagográciát élén a Juan Guaido val akit anno Orbán Viktor Mihály nak neveztek és ki is állt szónokolni ugyanúgy mint a Guaido csak az O1G nek sikerült a Guaido meg még menekül az árnyékától is meg az államügyésztől

    bruhahahaha

    hogy te miket ki tudsz ásni? ilyen ásatagséág és mi a trójai romokkal még hiányzik egy réteg az ie.: 21. századból ahol még …szóval az

  • Drizari
    2019 november 21
    6:16 de.

    egyébként hatalmas a technológiai fejlődés ie 14. század óta az Trója Faló val jegyzett új demokráciájának kezdete az azelőttit majd te kiásod

    manapság a Fehér Házban ülő és tweetelő Agamemnon már nagy sorozatban gyártatja a trójai falovakat igaz nem cédrusból mert az világszerte hiánycikk és nincs annyi jófajta szekerce sem, hanem műanyagból fröccsöntve (ekkora fröccsre vágyok már évek óta) és gumikerekeken és Odysseus manapság Bolsonaro, Camacho, Añez, Piñeira, Netán Yahoo… és egyéb álneveken kap utilapút Juan Guaido és viszi be a…. szóval azt, Cassandra meg nagyon fáradt így azután a lángok meg a bombák könnyen szállnak a Golánról Libanonon át Szíriába ahol leszedték és most töltényhüvelyeket árulják a sarki kisbüdösben gyermekjátéknak és röhögénynek

    essetunni?

    tanulj drizike még lemaradsz egy pár borssúrával vagy a rossz könyvtárba nyitottál be?

    bruhahahaha

  • Drizari
    2019 november 21
    6:16 de.

    „Erről jut eszembe, mi van Végvári Józseffel?”

    Igen, no és KGBélával? 😀

  • Szegény Bendeguz79-et kár volt ilyen hosszú időre távoltartani, most ismét kell majd minimum másfél év hogy, megint nagyjából meg lehessen érteni, pedig ezt a 6 hét pihenést intenzív magyar nyelv tanulásra hasznosíthatta volna! 😀

  • Orsós Elemér
    2019 november 21
    10:38 de.

    neked hiányzik a gizi? Elemér, ejnye bejnye… ha igazad lenne (és miért ne?) most tanulja hogyan lehet jól „törni” a pirézt és összekeverni magyar szógyökökkel ékezetek és központozás nélkül, és amikor már ő saját maga sem érti azt amit elkövetett, akkor választ egy vadiúj nicket, elmegy a lányának cottage -éba (hogy Chris ne ismerje fel az IP #-t) és onnan, mint … Toulon-i hattyú, amely beszorult a trójai falóba, újra kikel a Léda mellől, ugye szegény Léda sem örökéletű már nagyon gyűrött és roggyant thát ezek ketteen megértik egymást és a tejeskávé és kifli mellett a zokostelón újra pötyögnek…
    csak neked Elemér… hogy … (na nem írom mire gondolok, mert akkor a Cenz Ura -esetleg- megborzad…)

    éljen a gizi???

    bruhahahaha

  • Orsós Elemér

    Rodeo11
    2019 november 21
    6:19 du.

    „éljen a gizi???”

    Ha még én is elférek itt, akkor bárki! 😀

  • bendeguz

    Magam részéről üdvözöllek.
    Welcom – Bem vindo

  • A cikk pedig nagyszerű.
    Talán még rodejos rodrigo is megérthetné belőle a demokráciát, ha valóban akarná…

    De nemcsak neki, hanem a nagy többségnek is ez olyan, mint macskának, v. ablakos tótnak a hanyatt esés, vagy ördögnek a tömjén
    Sehogy sem akarják, tudni sem róla, hisz nem kívánják, a hátukra se

    Mert azt hiszik, hogy a mások élni hagyása az a megalkuvás – pedig ahogy Rezsö profi kézvonásokkal ecseteli, egyszerűen csak bele kell élni magunkat a mások bőrébe, és onnan már minden egyszerű

    pedig AZ ÉLNI ÉS ÉLNI HAGYNI amúgy olyan egyszerű tétel lenne … lehetne.

    Judás emiatt adta fel Jézust – mert lelkében felháborodott azon, hogy az is élni akart egy kicsit, amikor pedig „feladat volt” – éppen a szegények megmentése, bármi áron.
    Persze lopva, senki által nem látva, már nem vádolta a lelkiismeret amikor le lehetett csípni a „szegények pénzéből”

    A kínai (keleti) lélek sokkal jobban felfogja ezt, talán ezért is lesz a következő század a kínaiaké (már az), ahogy a Csuan-Ce idézetből is látszik.

  • Bendeguz

    egyébként mint írtad is, Krasznahorkay Attila nem „HÍR” a magyarok nagy többségének, viszont ha valamelyik turulos bukfenceket vetne Krasznahorkán, az nagy hír lenne.

    Minden népnek az a hír, és azzal foglakozik, ami számára fontos

  • Gabriel
    2019 november 22
    9:44 de.

    kkkkkkkk

    demokrácia pedig nincs, nem volt, nem van és nem is lesz

    tehát te, ha össze is szarod magad az erőlködéstől akkor sem tudod lefesteni” (dehát szerencséd van Johannes Brahms Eine Deutsches Requiem megy élőben és annál ugye a te zörreneteid) MI IS AZ
    adeus

  • Bendegúz79.

    1./ A mi kétlábon járó madárként pávatáncot járó, pocakos-főemlősünk az államosítás Damoklesz kardját lengetve abban a szélsőjobbkezében, addig gerjesztette az MTA általa semmibe vett tudós gárdáját, mígnem azok . m é r g ü k b e n . hirtelen egy ilyen világraszóló, hamarosan befutónak látszó részecskét vázoltak fel a fizikatudomány egére …

    2./ Amit a pesti Santiago de Puskasch – alias Nép- – Stadionról ír, az is 100%-os igazság annyival kiegészítve, hogy annak a 80’000-nek legalább a fele az adófizetők pénzén – a repi alapból – élvezhette a vesztes meccs izgalmas pillanatait… Az egyén számára így már elviselhető a gk.parkoló hiánya, és a meccsvesztés is kisebb veszteségkét hat… Hát nem megérte azt a csekély 200-milliárd „befektetést” …? Ugyehogy…!

    Bendegúz! Magyarországon az építőipar lett a belföldi ipar húzó-ágazata. …És tudja miért ?
    Csak azért, mert az Orbán család érdekeltségeinek nagy-része a korábban fillérekért elprivatizált állami kőbányászat körül forognak, mely termékként többek között aprított és zúzott dolomitban és bazaltban testesül meg, abban az építőanyagban, amelyet főleg az út*, és vasút-építéseknél és a beton nyelő feneketlen zsák magasépítészetben, ami a stadionok, sportcsarnokok, uszodák, stb. A lényeg tehát, hogy minél több a betont zabáló „alkotásokban” nélkülözhetetlen alapanyagigény jelenjen meg bennük. C s a k ezért fontos nekik a sportberuházás és n e m . a . m e c c s e k . b e v é t e l e i .és az öntevékeny egyesületi élet felfuttatása, a tömegsport miatt. Szerintük ebből lesz Magyarország sportország …
    A Vezért idézve: HAJRAAAAAA MOGYORORSZAAAAG, HAJRAAAAA MOGYOROK !
    ˙

    *Lehetőleg minél több – amúgy majdnem fölösleges – körforgalom betervezésével, azaz beton bedolgozásával. Díszterek, szökőkútakkal, de minél több, ún. térkő (beton tégla) beépítésével…

  • UI Bendegúznak

    Az a 200-milliárd a Népstadion újjáépítési ára…

  • Bendeguz79
    2019 november 20
    5:03 du.

    gizi, miután újra jelentkeztél de nem születtél újjá szerintem keresned kellene valakit aki minimum ‘ Nyelvészeti Nobel díjért megtanítana téged okostelón helyesen írni ( az a hülye gúgli hiába húzza alá hullámos piros vonallal a seggségeidet, te nem vagy hajlandó újra olvasni, és kijavítani, mert ki akarsz baszni az egységsugarú csak magyarul tudó olvasóval)

    ENGEM NEM IZGAT, MÁR NAGY GYAKORLATOM VAN PIRÉZBŐL IS, A MÁSIK 8 ÉLŐ NYELVE MELLETT AMIBEN BÜFÉ 4. FOKOZATOM VAN

    szóval jönnek a bossomok és az ötödik erő és meghozzák a nagy profitot amit el lehet lopni… mi a véleményed a jelenlegi USA Csinnbummcirkuszról amit magyarul: impiccsbementkijött nek szoktam híni, de nem lehet tudni ki kit akar megizélni és mivel, meg hogyan?

    mondanál erről valami schlagwortot?

    bruhahaha

    éljenek a bossomok a héliumban és a héliumon kívül Harley Davidsonon

    látom a kebeltársad a @#&>gábriel (mind a 6-an) rádtalált és már küldött is neked habcsókot és zwikipussyt

  • Orsós Elemér

    KORDON BLUED
    2019 november 24
    4:03 de

    Nem csak Orbán miatt lett az építőipar húzó ágazat, hanem főleg azért, mert ellenőrizetlenűl tódulhanak ide be a vaskos pénztárcájú keleti és nyugati migránsok, akik mellényzsebből ki tudják fizetni ezeket a kacsalábon forgó beton lakosztályokat, míg a hazaiaknak még igénytelen bérlakásokat sem gyártanak, pedig avval ki lehetne váltani a hidlakók favelláit! Ha akarnák!

  • igen tisztelt és rettegett Cenz Ura, mint látom már megint nem… inkább bodamarcsit engeded be…dehát mindenki azt tesz ami hatalmában áll… hatalmas dolgok szoktak kisülni ilyen … szóval ilyenekből, én képes vagyok halálomig vadi új dolgokat tanulni

    hahaha

    egészségedre

    le vannak védve, ott …