Blahások körében, csaknem szabadlábon

2019 december 9 1:21 du.21 hozzászólás

Császy Zsolt a Blaha-aktivistacsoport vendége volt a Piano Art Caféban (1081 Budapest, Luther u. 4) 2019. november 26-án.

Blahások körében, Császy Zsolt. Fotó: Garai-Édler Eszter.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egykori vezetőjével a jogállamiság állapotáról beszélgettünk. A sukorói eljárás koncepciós mivoltáról, a letartóztatásáról, a tárgyalásairól, a börtönéveiről és a rehabilitálásának esélyeiről.

Szinte mindenki eljött, amiért nagyon hálás vagyok, mert azt gondolom, hogy a korlátlan, ellenőrizetlen hatalom bárkivel megteheti, amit Császy Zsolttal megtett. Ne hagyjuk ezt! És vállaljunk szolidaritást mindazokkal, akik ennek az aljas rendszernek az áldozatai.

Császy Zsolt. Fotó: Garai-Édler Eszter.

Sukoró-ügy: Az ítélet az igazságszolgáltatás szégyene, a jogállam teljes hiányának bizonyítéka.

Császy Zsolt 1991-ben az ELTE Állam- és Jogtudományi karán szerzett diplomát. Orbán Viktor és Kövér László támogatásával 1987-től a Bibó István Szakkollégium tagja, rendszerváltoztatás után, az első parlamenti ciklusban a Fidesz szakértője, illetve a párt budapesti szóvivője volt. A Fideszt 1993-ban hagyta el, pontosabban a Fidesz lépett ki Császy Zsoltból.

Mindössze négy hónappal a Fidesz hatalomátvételét követően, 2010 augusztusának végén Császyt letartóztatták, majd – az utólagos megállapítás szerint törvénysértően – 3 és fél hónapig előzetesben tartották.

Az Orbán-rezsim börtönében címmel, 2015 novemberében megjelentetett börtönnaplójában részletesen megírja az előzetes letartóztatásának körülményeit, felsorolja az ellene elkövetett törvénysértések, szabálysértések általa elszenvedett következményeit. És nyilvánvalóvá teszi, hogy politikai jellegű koncepciós-per áldozata. Mert amennyiben például hajlandó lett volna alaptalanul megvádolni Gyurcsány Ferencet, ejtették volna ellene a mondvacsinált vádakat.

A beszélgetés során Császy Zsolt megerősítette, amire a tárgyalások során is többször utaltak: nem ő, hanem Gyurcsány Ferenc volt a valódi célpont.

Emellett elmondta,

– hogy az előzetes letartóztatás jogi feltételei is hiányoztak;

– hogy miként korlátozták a védelemhez és a tisztességes eljáráshoz való jogát;

– hogy a 108 napig tartó előzetes börtönidő megaláztatásait ítélet nélkül kényszerült elszenvedni.

Elsorolta

– a büntetőeljárás legabszurdabb, extrémebb indokolásait, illetve állításait.

Kijelentette,

– hogy a börtönből szabadult ugyan, de ma sem szabad;

– a mai életét nemcsak az átélt előzmények, a rá vonatkozó szabályok, hanem az előítéletek, a kirekesztő és ellenséges „környezeti ártalmak” nehezítik;

– egyáltalán nem biztos abban, hogy az ítélet megrendelői számára lezárult ez az ügy.

Mindenesetre

– a strasbourgi bírósághoz fordult, ítélet a napokban várható.

Blahások körében, Császy Zsolt. Fotó: Garai-Édler Eszter.

Bennem is maradtak félelmek:

Mi van akkor, ha a „bűnelkövető” Császy Zs. esetében – aki egy politikai per áldozata – a regnáló hatalom nem élte még ki a bosszúvágyát? Arra gondolok, hogy a jogállamiság állapota, ha lehet azt mondani, még rosszabb ebben az országban, mint amilyen volt a per időszakában. Orbán Viktor és kormánya az autoriter rezsim legfőbb eszközét tudatosan alkalmazza: megfélemlítés, fenyegetés, zsarolás, kisajátítás. Tisztességesen és szakszerűen eljáró embereket vádolt meg és küldött börtönbe, csak azért, mert úgy gondolja, hogy megteheti. Se piacgazdaság, se szabad sajtó; se jogállam. És még mindig az EU-van vagyunk?

A külföldi befektetők is kussolnak: Ronald S. Lauder, Fred H. Langhammer és Joav Blum nevével fémjelzett befektetői csoport végül vesztett a magyar állammal szemben, sőt, a Magyar Állam ellenkeresetét is elutasította a bíróság.

Miért nem került, miért nem kerülhetett nyilvánosságra a sukorói ítélet?

Ronald S. Lauder szerepe miként minősíthető ebben az ügyben? Orbán előtt és Orbán regnálása alatt?

A per tárgya, tényszerű esetleírás:

Joáv Blum izraeli-magyar kettős állampolgár és a Ronald S. Lauder vezette amerikai befektetők 2007-ben lépéseket tesznek, hogy Albertirsa térségében egy nagy volumenű turisztikai szórakoztató-komplexumot létesítsenek kaszinó koncesszióval. A potenciális befektetők 2007 őszén felveszik a kapcsolatot a magyar kormányzat turisztikai felelőseivel, majd 2008 tavaszán már egy másik helyszínre Sukorónak a Velencei tó és az M7 autópálya közötti területen kívánják a beruházást megvalósítani. A Pénzügyminisztériumot majd a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t 2008 tavaszán keresik meg a mintegy 1,2 milliárd euró értékű beruházás helyszíne miatt.

A Parlament Nándorfehérvári termében 2008. május 21-én Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, és több más kormányzati vezető találkozik az amerikai és izraeli befektetőkkel, akik a protokolláris találkozó keretében előadják a beruházási terveiket. A kormányzati vezetők kifejezik elvi támogatásukat, de semmiféle elkötelezettséget ekkor még nem vállalnak.

A befektetők a korábban megszerzett 182 hektár Pest megyei – albertirsai és pilisi – területeket felajánlották a sukorói 70 hektárért cserébe, amihez még 296 millió forint értékkülönbözetet fizettek a Magyar Államnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. keretszerződés alapján eljáró értékbecslője által megállapított értékek alapján. A csereszerződést 2008. július 30-án megkötötték, a csere értékaránya 1:4 volt a Magyar Állam javára.

A sukorói csereszerződésről a Magyar Nemzet című napilap 2008. november 28-án egy „leleplező” cikket tesz közzé, a gyanús körülményeket két elemre alapozva:

1. Gyanúsan rövid idő: csupán 3 nap alatt ment át az ügy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-n. (A valóságban ez 3,5 hónap, a teljes kormányzati előkészítés ideje pedig 9 hónap volt.)

2. Túl olcsón értékesítették a sukorói telket, amihez egy szomszédos ingatlan értékesítését hozzák összehasonlító adatként. (A valóságban senki nem vette meg ezt az ingatlant, amely eleve teljesen más, jóval értékesebb művelési ágba volt besorolva.)

A Fejér Megyei Főügyészség erre az újságcikkre való hivatkozással indított vizsgálatot 2008 végén. Bűncselekményre utaló körülményt nem talált, azonban a jelentését 2009 tavaszán mégis felküldte a Legfőbb Ügyészségnek, amely 2009. április 9-én elrendelte nyomozást hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A Magyar Hírlap 2009 júliusában lehozza parlamenti befektetői találkozóról készült emlékeztetőt, ami után Schiffer András LMP-politikus ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, majd később, 2009 októberében már Gyurcsány Ferenc ellen hivatali visszaélés miatt.

Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot, 2010. augusztus 31-én meggyanúsítják, majd 3 és fél hónapra – később törvénysértőnek minősített – előzetes letartóztatásba helyezik. A következő év októberéig további hét személyt – köztük legutolsóként Gyurcsány Ferencet – meggyanúsítanak.

Vádat öt személy ellen emeltek 2012. július 23-án, Gyurcsány ellen megszüntették az eljárást. A vád lényege, hogy Sukoró túl olcsón, Albertirsa-Pilis túl drágán lett beszámítva. A vádemelést követően a törvényes bíróság helyett – az ügyészség által ajánlott – Szolnoki Törvényszék folytatja le az eljárást. 2015. szeptember 30-án, I. fokon Tátrait 4 év, Császyt 3,5 év letöltendő börtönre ítélik hűtlen kezelés kísérletéért, illetve ennek bűnsegédletéért, két vádlottat felmentenek, az 5. pénzbüntetést kapott (ő egyébként sem Sukoróval lett megvádolva). 2016. október 26-án a Szegedi Ítélőtábla felmenti mind a négy sukorói vádlottat, és helyben hagyja a pénzbüntetést az 5. vádlottnál. Két felmentés és a pénzbüntetés jogerős, míg Tátrai és Császy felmentése nem, így a Kúriára került az ügy harmadfokra.

A Kúriai 2017. június 8-án megváltoztatta a felmentő ítéleteket és Tátrait 3 év, Császyt 2,5 év letöltendő börtönre ítélte.

Császy felidézte, hogyan börtönözték be politikai okokból az előző rezsimek diktatúráiban két rokonát is, köztük még Rákosi alatt a nagybátyját. Most Császy Zsolton volt a sor, de bármelyikünk folytathatja ezt a sort Magyarország huszonegyedik századi diktatúrájában, az Orbán rezsimben.

Császy Zsolt 2018. április 11-én jött ki a börtönből, 2019. február 1-ig reintegrációs őrizetben volt (nyomkövetővel ellátva), 2020. február 1-ig feltételes szabadlábon van. Illetve lesz. Feltételesen. Ha igaz.

Kedves Császy Zsolt, köszönjük a beszélgetést, és az igazság kiderítése érdekében tett erőfeszítéseidet soha ne add fel!

Az emberi méltóság csak a szabadságban terebélyesedhet ki.

És, bizony, hosszú távon nem tűri a szennyes vétkeket.

Rólunk:

Blaha-aktivistacsoport

Blahások. Fotó: Garai-Édler Eszter.

Dr. Hadházy Ákos országgyűlési képviselő kezdeményezésére az Európai Ügyészséghez csatlakozás 2018 szeptemberében startolt, és a 2019-es Európai Parlamenti választásokig gyűjtötte aláírásokat országos szinten. A legvégén 680 ezren írták alá Magyarországon, hogy csatlakoznának az Európai Ügyészséghez.

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozást kikényszerítő aláírásgyűjtéses akcióban a Blahás aktivistacsoport tagjai a hét minden munkanapján a Blaha Lujza téren 14:30–19:30-ig gyűjtötték az aláírásokat. Tehát minden hét 5 munkanapján, napi 5 órában stand mögött álltunk. Önállóan megszerveztük magunkat, két műszakban hétfőtől–péntekig (14:30–17:00 és 17:00–19:30) párban dolgoztunk, esőben, viharban, hóban, fagyban, szélben, olykor még mínusz 15 fokban is.

Gyűjtés a Blahán.

A Blaha-aktivistacsoport csaknem 18 ezer aláírást gyűjtött, hogy Magyarország is csatlakozzon az Európai Ügyészséghez! Ez a közös munka remek közösséget hozott létre, amely napjainkban havi rendszerességgel közéleti beszélgetéseket szervez, kiveszi a részét a demokráciáért való küzdelemből, számos a jogállamot sértő kormányzati szándék ellen szervezett tüntetésen vesz részt.

Blahások körében, Császy Zsolt. Fotó: Garai-Édler Eszter.

A Blaha-aktivistacsoport tagjainak politikai vonzalmai különböznek egymástól. Van köztünk konzervatív, liberális, és van, aki a baloldallal rokonszenvez. Közösek vagyunk azonban a modern, európai típusú jogállam és a liberális demokrácia tiszteletében, és mindahányan úgy gondoljuk, hogy Magyarországnak a szabadságot, a demokráciát védelmező országok oldalán van a helye. Van köztünk adószakértő, egészségügyi dolgozó, fotós, főállású nagymama és kismama, mérnök, műfordító, nyugdíjas, professzor, pszichológus, színész, tanár, tipográfus, történész, újságíró, vadászpilóta és vegyész, akiknek közös céljuk, hogy megakadályozzák Magyarországon a demokrácia leépítését.

Garai-Édler Eszter

21 hozzászólás

  • Nagyszeru.

    Igazan orulok , hogy a szerzo felhozta ismet, hosszu idok utan a Csaszi Zsolt ugyet,ill. a Sukaro ugyet.

    Nehany dolgok mindeg nagyon ketesek voltak ebben az ugyben.

    Remelnem, hogy most a kedves szerzo, aki talan ismeretes az ugy reszlteivel, kepes es hajlando lessz majd a felvilagosito adatokat nyujtani.

    Csaszi allitotta, hogy az egesz uzlet a Gyurcsany Ferenc otlete volt, aki azt neki javasolta. De semmi reszesulest annak jovedelmebil nem jelzett. Sem volt ellen-bizonyitva, tehat barmi „Gyurcsanyhoz jutas” nem alhatott fenn.

    1., Lett az bizonyitva, vagy ellen-bizonyitva ???

    2, Mennyi volt a „bail”, ill. a valtsag dij, s miert nem alkalmazta annak lehetoseget Csaszi Zsolt ???

    3., Csaszi onmaga is ugyved. Volt kepviselete, vagy ment a Pro Se vedelmen???

    4., Mivel az „ertek-kulombozet-megteritese” az elso eset amin ertesultrem, volt az valoban a hivatalos adatban eredetileg, vagy csak utolag jelent meg ???

    5., Mivrl a „rule of law” elven probalkoznak, bizonyara a „discovery process” gyakorolva ottan is. Mi volt talan eltakarva, vagy mi jott napvilagra azzal ????

    6.,Mi jogi alapon folyamodik Csaszi az EU birosaghoz???

    7.,Lett volna Csaszi felebbezesi joga visszautasitva, vagy ismtelt targyalas es itelet visszautasitva ???

    Remelem a kedves szerzo boldogan kozolne mind azon adatokat, ugy senki nem velhetne Csaszi panaszait politikai propagandanak.

    Mindent csupan a bizonyitott tenyek alapjan a ketelkedesel leghalvanyabb arnyekai nelkul !!!

  • György Molnár

    Justizmord, jó lenne ha Császy úr megérné, amikor a koncepciós perét elrendelő és véghez vivő gazembereket életfogytiglanra bezárják az ő helyére….Sajnos, akkor sem fognak túl sokat ülni, mert már most is közelítik a 60-at…Mocskos egy diktatúra……

  • Sajnalom MOLNAR GYORGY, a bosszu az igazsag ellensege !

    Kerem kozoljon a valosagot bizonyito adatokat, nem velemenyeket.

    Tuske Zsofia ismeretes hivatalos ugyekben a webpen, talan lenne kedves kozolni, hogy a per teljes es hivatalos birosagi aktaja nyithato-e a magyar jogrendszer web-oldalan???

  • Az Orbán rezsim alatt fokozatosan kiépített, lényegében egypárti diktatúra mára, a XXI. sz lassan 3. évtizedére egyenesen katasztrofális helyzetbe hozta Magyarországot és nagyrészt szándékosan lebutított népét.A kormányzásra teljesen alkalmatlan, kizárólag a „párthoz való lojalitás” alapján összeszedett, szakértelem nélküli, pénzért vagy zsarolással megvásárolt politikai vezetők sérthetetlenek és egyre több gazemberséget követnek el.
    Minden tiszteletem Császy Zsolt úré, és a hozzá hasonlóké, akik a saját bőrük mentése érdekében sem voltak hajlandók másokat hamis vádakkal illetni. Ha ez az ország valaha kilábol még a jelenlegi katasztrofális helyzetéből, Császy Zsolt úrról a történelmünk egyik hőseként kell(ene) megemlékezni. Számomra ma is az

  • Kedves Eszter!

    Az utolsó képen ott a jobb alsó sarokban (jobbról az első) csak nem a Pepe?!

  • Bendegúz, Te vagy kétes… Csak eddig tudtam olvasni a zagyvaságaidat. Azt hittem, hogy kikoptál innen végre! Foglalkozz egy kicsit a maffia bűneivel. Kezd mondjuk a Tiborcczal..
    Gyuri, mint mindig, abszolút egyetértek Veled. Rohadt bolsevikok!

  • Bendegúz: a BH ennyit hoz le 2013-2015 között.
    https://birosag.hu/kereses?kulcsszo=Sukor%C3%B3
    A peranyagok ezek szerint nem nyilvánosak. Nyilván jogászoknak térítés ellenében elérhető (de horribilis pénzért, az oldalankénti fénymásolatért kell fizetni, ez a peranyag meg nyilván lehet akár több ezer oldal is.
    Magáról az eljárásról itt olvashat többet: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sukor%C3%B3i_telekcsere

    az eljárás egyértelmű célja az volt, hogy Gyurcsány ellen vádemelésre alkalmas tevékenységet bizonyíthassanak, de ezt sem Császy, sem Tátrai nem teljesítették, nem voltak hajlandóak azt vallani, hogy a telekcserére Gyurcsány utasította volna őket. Feladatuk pusztán a két telek értékbecslése volt. A nyomozó hatóságok pedig kemény nyomást gyakoroltak velük szemben, kezdve a karácsony előtti letartóztatást, a jogi képviselővel való találkozás megtagadását és a zárkatárs megválasztását is.

    Az Európai Unió bíróságához akkor fordulhat bárki, ha már a hazája igazságszolgáltatási lehetőségeit kimerítette. Így Császy Zsolt is ezt tette.

    Mivel nem vagyok jogász, ennél többet nem tudok segíteni.

  • Ms.Garay ket es fel evvel ezelott kozolte cikket a Csaszy ugyrol.

    Toltottem a napot a Csaszy Zsolot ugyenek kutatasaval. Sajnos, a mgayar search-engeen igen korlatozott.

    A birosagi adatok nem elrhetok a web-en.

    Csupan a Pesti media nyujt informaciokat az ugyon, de nem teljesen egyseges, sem igen megbizhatok am.
    Mint a: Hir-TV, 444, Index, Hungarian Spectrum, HVG,stb.

    A talalhato adatok alapjan Csaszy Zsolt csupan egyetlen tettert volt elitelve, s az a Moszkvai Kerskedelmi Kpeviselet altali Orosz ingatlan ugy eseteben valo „magan-irat-hamissitas” tetteert. Semmi masert NEM !

    A Szolnoki Birosag itelte el azert harom es fel-evi bortonre .

    De mivel fellebbezet, a Szegdi Fellebbezesi Birosag a bunteteset,ill. az iteletet visszautasitotta.

    Nem ertheto, hogy az ugy MIERT a Szoplnoki, majd a Szegedi birosagra volt iranyitva.

    Igen rend-ellenes, hogy amig fellebbezte az iteletet ,kozben bebortonozve lett. De azert szabadult het honap utan.

    Nem letezik adat, hogy miert nem kapott „bail”-t, valtsag lehetoseget a birosagi targyalasig ?

    A „Szuruko” ugyben semmi itelet ellene NEM volt nyujtva.
    Barmi allitasok birosagi itele nelkul az jelentektelen.

    A Hungarian Spectrum oldalan Csaszy Zsolt maga kozolte hosszu cikket, amerlyben allitotta, hogy Szolnoki Birosagon lett vadolva, mert semmi mas birosag nem talalta volna bunosnek a vad alapjan.

    S a birosag hamisitotta az adatokat,
    A targyalason NEM negete a bizrosag az ellen-ellitott tanukat ellen-kerdeseire,
    A birosag nem engedte magat Csaszy-t jelen lenni a targyalasan, stb.

    De a biro, aki elitelte a „magan-irat-hamissitas”-ert, a Gyurcsany kormany elobbi tagja volt.

    Minden nagyon furcsanak tunik, de ha az allitasai tenyek lennek, hat meg Djingiskhan es ketsegtelenul Sulejman rendszerei is modernebbek lehettek.

    Persze a mult-evek sem a jelen politikai celu hirdetesek NEM valroztahatja azt a rendszert.

    Csupan a demokratikus allamigazgatas modszerenek alkalmazasa.
    Mint a „JURY-trendszer”, a „Bill of Rights”, a „Bail”,a „Due Process”, es az Alkotmanyos alapu bunugyi es polgari birosagok eljarasainak torvenyes szabalyai.

    De mint az itteni hozzaszollok tobseg bizonyitja, azt remesen ellenzik es utaljak.

    Tehat miert panszkodnak, semmi mas lehetoseguk hianyaban a jelen modszerrel boldogan kell lenniuk.

    P.S. Az egyik hpzzaszollo panaszkodott hogy ugyan azt ismetelem. De vajon letezhetne mas modszer a jelen panaszaikat orvosolni ????????
    Az ugy jelne publikalasai , ugy tunik a „book-deal”-je.

  • BANFI MIKLOS;

    NEM ketelkedek, csupan kerdeseket tettem fel a hianyzo adatokra, amikre senki nem hajlando felvilagosito adatokat nyuitani.

    Vajon miert lett volna az meg Banfi Miklosnak is problema?

    Nyujts adatokat a kerdesek kritizalasa helyett !!!

  • Mintha Eörsi László történész könyökölne jobb kézzel az asztalnál…

  • Tegnap koszonetemet fejeztem ki TUSKE ZSOFIA kutato munkajaert es az altala nyujtott felvilagositasokert.
    Sajanalatosan a cenzor torolte azt.

    Csupan jelezni ohajtom ismetelten ,hogy tisztesseges reagaklstokat es segitokeszsegeket nem hagyok kosoznet nelkul !!!!

  • Felejthetjuk Csaszy ugyet es siralmait.

    Het honapot toltott bortonben,ami normalis kirulmenyek kozott nem tortenhetet vona.

    Persze koszonhetik mind azt a magyarok elavult es csokevenyes ostoba felfogasaiknak.

    De igazan kivancsi vagyok am a Lauder elleni kozel 1 es fel ezer milliardos magyar allam kovcatetelesen.

    Ki tudna barmi adatokat nyujtani azon????

    Ronald S.Lauder, egy multi-billiomos uzlet-ember es nagy befekteto.
    Mivel nagymamaja (Estee Lauder) Satoraljaujhellyi szultesu volt, ketsegtelenul erzelemi lehetnek, s talan azert volt motivalva magyarorszagon sok milliardos befekteteset tenni.
    A befektetes ami allitolag, a saccolasok alapjan 3,500 munka-alkalmazast nyujtott volna.

    Ma. a magyar-allam-hatalom jovatetel kovetelese ketsegtelenul befolyasoja a nemzetkozi befektetok lehetosegeit meg-gonfolni magyarorszagon.

    Mint mar az elobbi portalon a vitakban tisztazva lett, hogy pl. Ir-orszag gazdasagi sijerei,a nemzetkozi befektetesek lehetosegen leve tobb mint ketszeresse a magyar gazdasagnak. Nem is emloitve hogy Ir-orszag alkossag fele a magyarnak.

    Az volt az igazi bak-loves a magyar-allam-hatalom es ostoba rendszeruknek.

    Sajnos, mint mind az itteni „szabdgondolkodasuak” ragaszkodnak az osi ostobasahoaikhoz es utaljak az ertelmes es tisztesseges demokratikus kozerdeku modszere alkalmazasait.

  • Kővendég
    2019 december 11
    1:09 du.

    Igen, ő pontosan Eörsi László történész.

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2019 december 12
    2:35 du.
    Te kis magyarszakértő, tele vagyunk szamaritánus külföldi befektetőkkel, már alig van magyar vállalkozó Magyarországon, mert a folyamatosan idecsalt és fényesre üleptisztogatott stratégiai partnerek kiszorítják őket!

  • ORSOS;

    Na megint egy jelntektelen megjegyzeseddel csupan az ostobasagod es ertelmetlensegedet nyilatkoztattad ki.

    Keves a magyar befektetok lete, mert a szeretett allamhatalmad kirabolja a produkalo es lakossait, akik azt tehetnek azok azaltal toke-nelkulliek maradnak.

    A magyar lakossag zome keptelen megtakaritani elegendo penzt fizeteseukbol, mert a szeretett allamhatalmad jovedelmuk minimum 45%-t elrabolja adok neveben , s azt esztelensegekre ,es oriasi burokraciz fentartasara pazarolja.

    Az elozo portalon KENNY-vel valo vitaban tisztan mutatta az adat, hogy magyaroszagnak felinnyi Ir-orszag ,a 20%-is atlag adoztatasa alapjan ket es felszeresnel is jovedelmezobb es sikeresebb a tarsdalmuk.
    De mind azt kulfoldi befektetesekkel tettek lehetove.

    A ti regi esztelen szocilista eszmek alapjan az allamhatalom ohajt mindent tenni.
    De arra teljesen keptelen es oriasian sikertelen.

    Mar legalabb szazszor jegyeztem meg itten, hogy csak a rendszer nevenek valtoztatasa tortent. Semmi mas nem.
    Minden a regi sikertlen modon megy.
    Csuoan mert a csavargo politikusok a hatalmat elvezik.
    Sajnos a nep keptelen azt felfogni es azt valtoztatni.

    Az itteni nehany ocsarkodok sem hajlandok azt felfogni.
    Tehat mindennek folytatodni kel a regi gazember modon.

    Remelve elvezitek azt !

  • Tüske Zsófia

    Bendegúz – nincs mit
    Lauder liberális zsidó iskolát nyitott Budapesten, a Budakeszi úton. Tudtommal egyelőre azt még nem érte utól az orbán-kormány vegzatúrája, ami erősen igyekszik ledarálni az orbán oktatási elképzelésétől különböző alapítványi iskolákat. A pécsi, tehetséges cigánygyerekeknek létesített Ghandi gimnázium már elesett, a sajókazai Ámbédkárt is megtámadták, veszélyben van az Alternatív Közgazdasági Gimnázium és a Waldorf is.
    A sukorói beruházás elveszett, orbánt nem érdekli, hány magyar munkahely esett kútba ezzel. Nyilván azért, hogy a mancsát a fidesz tehesse rá a tóra és környékére
    https://magyarnarancs.hu/belpol/beruhazas_a_velencei-tonal_-_szabad_a_palya-75677

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2019 december 14
    12:48 du.

    „Mar legalabb szazszor jegyeztem meg itten, hogy csak a rendszer nevenek valtoztatasa tortent. Semmi mas nem.
    Minden a regi sikertlen modon megy.”

    Na, Drága jó Uram, ezért az -általam is sűrűn mantrázott- három mondatodért hatalmas elismerésen jeleként minden eddigi és elkövetkező -a távolság miatt általában információ és magyarismeret hiányos- fals okoskodásod megbocsátatik, legalább is általam! 😀 Azért a harmadik mondathoz restelkedve hozzáfűzném hogy, nem teljesen, mert az „átkosnak” több jótéteményét, még akár átkozmetikázatlanul is simán át lehetett volna menteni! 🙁 Még egyet: abban is igazad van hogy, ezek ugyanazok, csak kevésbbé kontrolálhatóbbá tették magukat, ezért a hajdani szigorú kádári látszat számonkérés szerint is csak megtizedelve vigéckedhetnének!!

  • TUSKE ZSOFIA:

    A soraiban kozolt intezeteket probaltam keresni, de csupan a Ghandi gymnazium hon-lapja letezo. Ami majdnem semmit nyujto. Csupan a zenekarukat jelzi, es hogy az elso „roma nemzetisegu” iskola.

    Jelentene az hogy ma a ciganygyerekek elkulonitve lennenek iskolaikban ?

    Az rem furcsa lehetne ma. Hiszen meg az en kormban is, ami a Horthy ideje alatt volt,minden gyermek eggyutt jart iskolaba. Akkor csupan az egyhazi iskolak leteztek, de cigany gyerekek is mindenkivel eggyutt.
    Sot az egyik baratom Gyula, szorgalmas jo-tanulo cigany fiu volr. Aki orvos lett, testvere meg Kalvinista pap.
    Ma mar az nem letezhetne ???

    A „sajokazai Ambedkart”-on semmi nem talalhatok.
    Talan maguk inkabb a „Yandex”-et alkalmazzak ?

    Tudna fevilagositast nyujtani hogy mi a megjegyzeseben a :
    „nem erte utol”, „mar elesett”, „igyekszik ledaralni”, „megtamadtak”, „elveszett”, stb.stb.

    Ertve, hogy valojaban mi tortent, vagy mi tett, hogyan es kik alatl okozva barmi lenyeges esemeny adatait.

    Elore is koszonom ertesiteset.

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2019 december 14
    12:48 du.

    „A magyar lakossag zome keptelen megtakaritani elegendo penzt fizeteseukbol, mert a szeretett allamhatalmad jovedelmuk minimum 45%-t elrabolja adok neveben , s azt esztelensegekre ,es oriasi burokraciz fentartasara pazarolja.”

    Igazad van, de még az a több mint 45% is elviselhető lenne, ha az adóalap nem harmada-ötöde lenne a nyugati átlagnak, amihez a Jóistennek sem vagyunk képesek az EU-hoz integrálódni, mert az ellentmondana a baloldali EU ideális kétsebességes elképzelésének! Igaz viszont hogy, az „egyenlő munkáért egyenlő bért” nevű (szélső)baloldali ősszlogent sem szajkózzák előszeretettel, inkább amnéziásan nem is akarnak tudni róla!

  • ORSOS:

    Ha a nemet auto cegek ugyan azt fizetik a magyarorszagi alkalmazottaiknak mint nemetben, akkor miert koltenek penzuket ottan ????

    Ott vannak, csupan mert a magyar hajlando es korulmenyei alapjan kenyszeritett kevesebbert dolgozni.

    Azert remesen szukseges a magyar lakossag TOKE-KEPESSEGET elerni,hgy akkor nem mas orszagokbol eredo penzbefekteteseken mulik majd letuk.

    Miert bonyadalmas azt felfogni?
    Maskent orokke idegen befektetok alaklmazottai lesztek.

    Miert nem ohajtana a magyar a sajat eletet a sajat kezeben es a sajat zsebebol itanyitani ??????

  • Tüske Zsófia

    Bendegúz: Sajókaza: http://www.ambedkar.hu/ https://index.hu/belfold/2019/04/23/sajokaza_ambedkar_gimnazium_allamositas/
    https://hvg.hu/elet/20190524_Megmenekulhet_a_sajokazai_Ambedkar_Iskola
    a cigánygyerekek integrált oktatását a szocializmusban megoldották és nagy különbség nem volt a gyerekek között, mert a rettenetes szegénység és a több generáció munkanélkülisége nem hátráltatta a gyerekek beilleszkedését. De ma akkora a szakadék a cigány/nem cigány gyerekek szocializációja terén, hogy az integrált oktatás eleve kudarcra van Ítélve. Ahova cigánygyerekek járnak, onnan a fehér szülők elviszik a gyerekeiket. De a Horthy-korban sem volt jellemző, hogy a cigányok egy-két osztályon túl iskolába jártak volna. Ha másért nem, mert nem volt rendes cipőjük, ruhájuk. Ma a leszakadó régiókban, ahol sok a cigány, elképesztő a nyomor és kilátástalan a jövő. Állást a nem cigányok se nagyon találnak arrafelé. A legújabb Eurostat adatok szerint Magyarország lecsúszott az Unió államainak utolsó előtti helyére. Négy és fél millió ember él létminimum alatt.
    Orsós Elemérnek igaza van a magyar jövedelmi viszonyokat illetően.