A gyilkos

2020 január 18 1:16 du.18 hozzászólás

Ólommérgezéstől bénult -rokkantsága előtt nyomdász- nagyapámra gondoltam, aki anno, amikor hírét vette a bécsi eutanáziaközpontnak, rettegett, hogy mint keze-lába béna osztrák (akkor éppen német) állampolgárt, elviszik megölni. Egy magyar kisvárosban élt, kérte és rövidesen kapta a magyar állampolgárságot. Egyébként magyar volt csak Ausztriában született. Dédanyám osztrák búzaföldön, marokszedőként dolgozott, amikor munka közben, a mezőn megszülte Őt. Éva arról beszélt, hogy a súlyosan beteg embereket nem szabadna életben tartani. Nem kellene Őket bántani, de hagyni kellene őket meghalni. Erről jutott eszembe nagyapám, meg az eutanázia központ, Évának a meghalni hagyás pedig a koldusról, akit ma hajléktalannak hívunk, és talán az is. A hajléktalan nemrég ment el, amikor jött körülményesen köszönt. Nagyon körülményesen, annak az embernek a körülményességével, aki minden részletében, teljes és felfoghatatlan bonyolultságában látja a világot. Én részegen szoktam így tenni, egy légy rebbenésének pillanatáról fél órát beszélek és nem akadok meg, de benne lesz a hold, a nap és Moby Dick, a fehér bálna. Ő így köszönt, bonyolultan, hogy csókolom, meg sziasztok, tiszteletem, meg jónapot … mentegetőzve, mert nem tudja hogyan … Éva szembe lépett Vele, mélyen behatolva intim zónájába -El lehet menni! – mondta. A hajléktalan félre lépett, én a zsebembe nyúltam. Csak egy tízezres volt nálam. Karácsonykor úgysem éltem ki altruista késztetésemet, hát odaadtam Neki. Aztán elszégyelltem magam -miért kell így megaláznom Évát – meg arra is gondoltam, hogy bizonyíthatom, mennyire becsületes lehet valaki akkor is, ha elesett, ezért, mentegetőzve, azt mondtam a koldusnak, hogy nincs apróm, de váltassa fel a tízest és belőle egy ezres az övé, a többit hozza vissza. A koldus elment a közeli bolt felé, mi pedig vártuk a buszt. Aztán mások is megérkeztek. Túrázni indultunk a közeli hegyvidékre, az útvonalról beszéltünk, meg, hogy kik jönnek még, és hogy a hármas buszra kell szállni. Már feledve volt Anna fölényeskedése, az én nagyképűségem, a koldus elesettsége, amikor megérkezett a busz. Felszálltunk, és irány a közeli bányásztelepülés, túránk kezdőpontja.

Kellemes volt a túra, jólestek a beszélgetések, és finom volt a kései ebéd.

Másnap szűk baráti körben töltöttük a délutánt, egyikünk, aki bűnügyi helyszínelő, egy kihűlt hajléktalanról beszélt. Reggel, amikor megtalálták már nem élt. Egy bolt mellett mellett, a hármas busz megállójában ült a padon. Az volt a furcsa, mondta barátunk, hogy a kezében kilencezer forintot szorongatott.

Szukits Rezső

Illusztráció: Kazuya Akimoto

18 hozzászólás

  • Tehat mind a leirt korulmenyek dacara vannak ottan meg sokan tisztesseges egyenek is.
    Akik meg a halott-ember kezebol sem vettek volna el a penzt.
    Vagy talan, csak a nagy-osszgeket rabolnak ?

  • Szíven ütött a történet! És arra gondolok kinek a felelőssége ez? Bizony a mai állapotok – és annak okozói! Had ne soroljam fel az okokat – hisz köztudott – ezen csak az állam tud segíteni azok a köztisztviselők akik ma uralkodnak felettünk, egy normális megélhetést biztostó helyzet létre hozásával!
    olvassátok ide másolom – szomorú – az érző szívek fájdalmaikban zokognak! Elolvasása közben és után:
    Idén már 73 ember fagyott meg az országban … szerint szeptember óta 73-an haltak meg az országban, mert az utcán, vagy a fűtetlen lakásukban megfagytak.
    http://www.menhely.hu/index.php/magunkrol/media/100-fagykeszueltseg-a-fvarosban-es-videken

  • Rezső, ez nagyon ott van!
    kár, hogy a Bendeguzok nem értik…

  • Bendeguz79
    2020 január 18
    1:26 du.

    grizi, a pofátlan ájtatosságod határtalan!

    a te általad egekbe dicsőített kapitálistapistaság termékei mindezek, gyalázatos egy féreg vagy

    és csak neked: bruhahaha

  • Hatalmas gratula Rezső, ez tényleg remek!

  • Úriemberek roppant udvariasak lesznek részegen.

  • Ille István
    2020 január 19
    4:09 de.

    Rezső, ez nagyon ott van!
    kár, hogy a Bendeguzok nem értik…

    Kedves István – írhatnál egy újság ckket – miért nem értik?
    „…Őseinket felhozád
    Kárpát szent bércére,
    Általad nyert szép hazát
    Bendegúznak vére.
    S merre zúgnak habjai
    Tiszának, Dunának,
    Árpád hős magzatjai
    Felvirágozának. :::”

  • Most kaptam – tudjatok róla:
    Az áldozatok közel kétharmada nem az utcán, hanem otthonában leli halálát, amit nem tud kifűteni. Hiányzik a politikai akarat a helyzet megváltoztatására a Magyar Szociális Fórum szerint.

    Tíz nap alatt huszonegyen fagytak meg az országban, ezzel a fagyhalál áldozatainak száma 95-re emelkedett szeptember közepétől január közepéig – jelentette a Magyar Szociális Fórum vasárnap. Az emberéletben keletkezett veszteség növekvő tendenciájú az egy évvel ezelőttihez képest – jegyezte meg az emberjogi szervezet. Tavalyi jelentésük szerint 2018. szeptember hideg napjai és 2019. január 19. között a szegénység és a hideg együtt 78 áldozatot követelt.

    Az idén is ismétlődő, szakadatlanná vált tömeges fagyhalál arra utal, hogy hazánkban hiányzik a politikai akarat egy olyan súlyos társadalmi probléma megoldására, amely a rendszerváltás óta több mint 8500 ember életébe került
    – fogalmaznak közleményükben.

    A hideg miatt végzetesen kihűltek többsége (megközelítőleg 60 százalékuk) fűtetlen lakásban vesztette életét, a többiek kórházba szállításuk közben, vagy beszállításuk után (kb. 20 százalék), illetve a szabad ég alatt (kb. 20 százalék).
    (MSZF) kérdezem tőletek – mi ez? Mi történik a maradék hazában?

  • Köszi Kiss László, hogy felfigyeltél erre.
    Melyik hiányzik jobban ma kis hazánkban a keresztényi szeretet vagy a szolidalitás?
    Tragikusak ezek a számok:

    „2019. szeptembere és 2020. január közepe között 95 ember fagyott halálra Magyarországon, …A Magyar Szociális Fórum szerint az idén is ismétlődő, szakadatlanná vált tömeges fagyhalál arra utal, hogy hiányzik a politikai akarat egy olyan súlyos társadalmi probléma megoldására, amely a rendszerváltás óta több mint 8500 (nyolcezerötszáz) ember életébe került.”
    https://hvg.hu/itthon/20200120_Kozel_szaz_ember_fagyott_halalra

  • Orsós Elemér

    Nekem nagyon tetszett ez az lírai egyperces!

  • Ma Magyarorszagon, tobben dolgoznak mint valaha is, es tobbet keresnek,ill. tobb fizetest is kapnak mint valaha, sot nem csak tobb es utobbi-evi kocsik dugaszoljak a forgalmat az utcakon es utakon mint valaha is.
    Legalabb is a letezo adatok szerint.

    Hat mi lehetne annak oka hogy egyre tobben fagynak meg meg szeptemberben is es a lakasaikban is.

    Ha az oriasi aallamadoztatast vadolnatok, az is ketes lehetne.
    De hogyan lehetne mind az barki mas lozvetlen bune ?????

  • Orsós Elemér

    (Kedves Szerző, a félreértések elkerülések végett, az „egyperces” jelzővel nem Örkény plágiumra céloztam, csak e MŰ csodálatos tömörségére, meg aztán azért sem összehasonlítható, mert Örkény jóval inkább a meghökkentő groteszre hajtott, nem az érzelmekre.)

  • Orsós Elemér

    Groteszkre!

  • idos Kiss Laszlo;

    Na lassuk hogy maga ertene-e ?

    Lenne hajlando valaszolni, hogy hany ember halt meg Bendeguz napjai ota a hidegben, meg barmi mas termeszeti korulmenyek altal abban az aldott Karpat medenceben, s melyik vezer,kiraly,bar-mi mas allamhatalom, bele-ertve Rakosi es Kadar, stb. elvtasrsait akik etettek, melegitettek, oltoztettek, stb.stb.minden eggyes egyent?

    S senkinek soha nem letezett semmi felelosege, celja, sem erdeke onmagaert es csaladjaikert ??????????????

    De ma, Bendeguz idejetol, ,a jelen PM, egyedul es egyenileg felelos lenne mindenki szerencsetlensegert.

    Na, de mi az ami ma azt a oriasi kulombseget jelenthetne?????????

    Persze az allamhatalom, kormany es politikuasok igen kritizalhatok tetteikert, ugy mint tetteik hibairt.

    De azt soha, senki nem hajlando tenni amig allandoan kerdezem, sot vadolom az itteni hozzaszollokat hogy soha nem hajlandok a kormany rendszereenek , mukodesenek a kritizalasara.

    Csupan az egyeni ocsarkodasoktak ismetelik.

    Miert nem ????

    Valami oka van am annak hogy nem hajlandok, vagy teljesen keptelenek tenyekre vonatkozoan nyujtani alatamaszthato adataikat !!!!!!

    Lassuk hogy Maga tudna-e ?

  • Bendeguz79
    2020 január 21
    11:33 de.

    grizi! megragadtad a szarva…. le? közt a tőgyit

    szokásod szerint utazz BESZKÁRTTAL az nálatok műxik Boston Miami (v)iszonylatban potom 26 óra vicinális

    és még mi jön ha az összes szemeteteket visszaküldik

    bruhahaha

  • Bendeguz79
    2020 január 21
    11:33 de.

    te általában a szarva közt a tőgyit? most kicsit hátrébb sikerült

    grizi,ehhez mit szóssz?
    https://www.theguardian.com/world/2019/may/11/guaido-maduro-pentagon-trump-us-venezuela

    …”Noticeably diminished crowds at opposition protests reflect demoralization that has permeated Guaido’s supporters after he led a failed military uprising on 30 April. In previous months, thousands heeded his calls to protest. On Saturday, a modest crowd of several hundred gathered in Caracas.”…

    bruhahaha

    több száz követőm nekem van a twitteren, és ha ki is vonulunk a kiosztott sör sokat segít az ordítozásban

    te hogyan szervezed grizi?

  • Megmondom, kedves Kiss László! Az történik, hogy pártunk és kormányunk tapintatosan megtisztítja az országunkat azoktól, akik túlságosan elszegényedtek. Pénzmegvonásokkal, nyugdíj-elinflálással, ilyesmivel. Még mindig elegánsabb megoldás, mint a gázkamra. Na nem?

  • Almási Alma
    2020 január 23
    10:53 de.

    Álmaink Almája… eltaláltad!!! jár a kisvödörkislapáttalkishomokkal sztaniolban mert akkor aranyérem!!!

    az eljárás ismert, teljesen kausztikus

    bruhahahaha