Egy kis mosoly

2020 június 2 11:47 de.75 hozzászólás

Felbátorítottatok ezzel a sok elismeréssel. Úgyhogy most csak mesélek. Például arról, hogy mindig valami eltérő álláspontom volt. Például kislánykoromban, amikor a kortársaim arról ábrándoztak, mily jó lenne régi korokban élni, hercegkisasszonyként várni a hercegre az obligát fehér lóval. Én meg rámondtam: És ha a jobbágy kilencedik gyereke lennél? Erre kb. százszor akkora az esélyed. Akkor is jó lenne? Mit mondjak? Nem én voltam a legnépszerűbb.

Az utazásokkal sem volt másképp: miközben a legtöbben Párizsba, Rómába vágytak, nekem Stockholm volt a vágyott úti cél: a XX. század emblematikus városa. A századelő szegénységéből pár évtized alatt kivirágzó település. Végül eljutottam oda – kis csalódást okozott: az én megkopott huszadik századom.

Persze, én is szerettem volna sokat utazni, világot látni. De nem vonzott, hogy a havi fizetésemet feláldozzam azért, hogy a Trevi, vagy az Eiffel előtt fényképezkedjem. Így hát keveset láttam a világból – bár Izland, a Föld legkisebb unokája, meg a Moszkva-Leningrád közötti erdőkkel tarkított sztyeppe lenyűgözött.

Meg Szlovákia! A Felvidék! Mostanában azzal borzolom az ismerőseim idegeit, ha valaha el kellene hagynom Magyarországot, csakis a liptószentmiklósi (Liptovska Mikulas) tó közelében, Poprád környékén keresnék új otthont. Nem hiszem ugyan, hogy erre sor kerülne – nem vagyok én olyan fontos, ahogy 68-ban is megúsztam egy rendőri figyelmeztetéssel.

Na, de Szlovákia! Korábban, a hetvenes években voltam Pozsonyban – majdnem olyan szép, mint Budapest -, Nyitrán, Brnóban (bár ez már Morvaország).

Hanem a keleti részekre csak 91-ben jutottam el. Május volt, érettségi szünet az akkor harmadéves gimnazista fiamnak, meg a barátnőjének. Menjünk valahová! De hová, ami a pénzünkből is kifutja? Volt egy kombi Daciám, ami életem egyik legmegbízhatóbb autója lett, amint egy hozzáértő megbuherálta az elektromos rendszerét. Bedobtuk a sátrat, pokrócokat. Nekem mindig mániám volt Mikszáth: Nézzük meg, honnan jött a lőcsei fehérasszony, és hol laknak a jó palócok, meg a tót atyafiak! Amint átléptük a határt – még mindkettőnk számára messze volt az EU – valami szinte kézzelfogható nyugalom szállt meg. Pedig az akkori Szlovákiában éppen a Meciar vezette Slovenska Matica volt hatalmon. De ebből a világon semmi nem volt érezhető az országúti kocsmákban, ahol ebédeltünk, sőt a H jelű autónkat se piszkálta senki.

Így értünk be Kassára, ahol a főtéren hagytuk a Dáciát, hogy körülnézzünk valami olcsó szállás után. Közbevetőleg: mielőtt indultunk, a fiam a lelkemre kötötte: nem szólalok meg oroszul. Csatangoltunk a jellegzetes felvidéki város terein, utcáin. Ami föltűnt: tényleg kevesen tudtak magyarul. Volt olyan hely, ahol magyarul érdeklődtünk, mire a kisasszony hátraszólt: keressétek meg a Jóskát, az tud magyarul! Jóska elő is került, és elmagyarázta, a város szélén van egy valahai munkásszálló, amit méltányos áron kiadnak turistáknak. Le is rajzolta, hogy juthatunk oda.

Mentünk hát vissza a főtérre a Dáciához – és mit látunk? Az autót egy csomó gyerek veszi körbe, akik egy idősebb úrnak magyaráznak. Jesszus: feltörték, kirabolták? De semmi ilyesmi nem történt. Kiderült: az idős úr Kanadából érkezett magyar, aki a húgát akarta elhozni valami gyerekkori, felvidéki helyszínre. A szláv nyelvekben nem lévén járatos, a H jelű autó gazdái felől érdeklődött volna. Már eleve feldúlta, hogy az akkor még létező szlovák-magyar határon a szlovák határőr hosszasan vegzálta: egy kanadai, meg egy magyar útlevéllel jelentkező személyek, bécsi rendszámú autóval – ráadásul mindketten magyarul beszélnek!

Ezeket feldúltan elmesélve kérte, menjünk együtt szálláskeresőbe. Hamarosan meg is találtuk a Jóska által jelzett objektumot. A recepción csinos hölgy fogadott – szlovákul. A fiam angolra váltott: fejrázás. A kanadai úr franciával próbálkozott – semmi. A húga németül kísérletezett – értetlenség. Egy életem, egy halálom, előléptem: Mózsna pa ruszki? Megkönnyebbülés: mózsna, mózsna! A szlovák ugyan közel sem azonos az orosszal, de azért következtethető a mondandó. Különben is: a béketáborban mindketten kötelezően tanultunk oroszul.

Kassáról észak felé vettük az irányt, Poprád felé. Csodaszép út. Akkor még kétsávos, leállósáv se volt, a kristálytiszta vizű patak közvetlenül az út mellett csörgedezett, illatos, dús ibolyamezővel szegve. Aztán Poprád, ahol a városka központjában lévő szállodával szembeni utca harsányzöld mezőben folytatódik, aminek a végében integetnek a Tátra havas csúcsai.

Később előfordult párszor, hogy a kánikulába ájult Pesten délután ötkor kocsiba vágtam magam, és éjfél előtt már a poprádi szállóban csekkoltam. Volt olyan is, hogy kicsit még csavarogtam erre-arra azon a tájon. Ami mindig föltűnt: bár tényleg kevesen értenek magyarul arrafelé, barátságosan fogadtak, készségesen segítettek. És példás rendben tartják a magyar főúri rezidenciákat, a betléri Andrássy kastélyt éppúgy, mint Krasznahorka várát.

Meg hát a liptószentmiklósi (Liptovska Mikulas) tó, az egyébként az „átkosban” a magyar vízkutatók által fúrt termálkúttal, és ráépült élményfürdővel, apartman-faluval. Itt esett meg az is, hogy az egyik étteremben vacsorázva a párom, aki 13 évig dolgozott Szlovákiában, szlovákul rendelte a vacsorát. Mire a fiatal pincér azt mondta: Kérem, beszéljenek magyarul, nekem gyakorolnom kell a magyart, mivel magyar vendégekre számítunk.

Nem is volt olyan rég: tán 10-12 éve. Azóta a szlovákok – totocskák – úgy elhúztak, hogy már a kettőnk meglehetős nyugdíja sem lenne elég egy liptószentmiklósi hétvégére. De talán a fentiekből érthető, miért arrafelé keresnék új otthont, ha muszáj lenne. Ráadásul imádom a sztrapacskát, meg a juhtúrót – hát még a juhtúrós sztrapacskát!

75 hozzászólás

  • Béla István

    A szöveg kedves és jó. Kellemes emlékeket kelt bennem. (Stílusosan: Text je láskavý a dobrý. Vyvoláva vo mne príjemné spomienky.)

  • Szlovákiában/Felvidéken keveset jártam, érdekes, talán véletlen.
    De valahogy mindig jól éreztem magam én is ott.
    De valami nagyon el lett szúrva a történelmünkben – nagyon nagy kár érte

    Ez is egy nagyszerü irás

  • györgy molnár

    Én is örültem a cikknek, mi a rendszerváltás előtt rendszeresen jártunk Brno-ba, a szlovák részben ritkábban voltunk. Én szerettem Csehszlovákiában autózni a Wartburgjaimmal, sokkal nyugodtabb és egyenletesebb volt a forgalom.

  • Megjegyeztem mar tobbszor, es ismetelem itten megint, hogy „talalom” erdek-koveto stilusban irja meglatasait. Sot serkentettem mar irnia bovebben, elete-tapasztalait, sot novellakat is.
    Kassa. Leg-elosszor es legutoljara jartam ottan, amikor az piros-fehes-zold-ben jart. Mint Kolzsavar is. Reg volt.
    De emelekszem elenken Rakoczy ko-koporsojara a Dom alatti kriptaban.
    Sot emlekszem szeretet szuleim szavaira amikor Rodosto-bol voltak maradvanyaik visszahozva.

    A korposoja meglepoen kicsi volt. Persze csak maradvanyait tartalmazta. De mindazok dacara, ber csak „talalom” magyarul, ill. mind az el-abordalt magyar-kevert idegen szavak hasznalati hianyaval irna.

    Persze, Szlovakia lakossaga Szlovak. Sot volt az Szlovak meg a magyarok hodiatasa elott is. Miet probalnak tagadni Venceszlav es Svaropluk hatalmaikat?

    Persze sorai nem tanuskodott semmi ottani magyarok elleni tettekrol. Talan a magyar-allamhatalom tartana mas idegen nemzetisegek hagyomanyait es tortenelmi mardavanyait mint a Szlovakok tartjak a regi magyar hoditoik maradvanuaiy???

  • Folyamatosan mosolygok,van is min….! Majd holnap,ha „engedélyt” kapok rá…megindokolom,most ugyanis jó filmet nézek!

  • Kedves Margit !
    Idegen országban, sokat megtudtam a szomszédainkról mint diák. Csoport társaim közt szlovákok, csehek, románok is voltak, és csodás lengyel lányok…
    – Horvath, Nagy, stb. nevű szlovák, diáktársaimmal a mai napig jó barátok lettünk akik egy kukkot sem tudtak magyarúl, ha tudtak is valamit, erősen titkolták, mert valami dohos falusi dolognak gondolták…
    – Azt tanulták, az iskolában hogy magyarország, vagy magyar nyelv sohasem volt, ők az Osztrák-Magyar monarchia tagállama voltak???, ezeréves történelemmel.
    – Valóban jöttek keletről barbár lovas hordák, de ők letelepítették ezeket, és kereszténységre, földművelésre, európaiságra probálták megtanitani…
    – Ezek a „magyar” barbárok hálátlanok voltak, és ezer évig vegzálták elnyomták őket…
    – Igy lettek a magyarok a kicsit késve megírt „szlovák történelmükben” ellenség-kép…
    – Az egyetem könyvtárában, csak a szomszéd népek történelmi sérelmeiről voltak anyagok, magyar aspektusból nulla…
    – Jó cimborák lettünk, mert emberi szinten ez a természetes…ha „történetírás” betűjét nézzük, az volt az érzésem hogy a magyar szitokszó, sőt ha egymást akarták alázni azt mondták olyan vagy mint egy magyar….

  • Köszi Margit ezt a jó hangulatú és kedves írást!

  • Kedves Slapaj! Amit leírtál, az mind kölcsönös. Tehát az iskolákban mi is csak a ló+fű legendájáról hallottunk, meg a mamlasz Szvatoplukról. És igazságuk is van: a vad magyar hordák az itt élőktől tanultak meg földet művelni, letelepedni – persze kellett ehhez I. István vaskeze is. Meg a Föld máig erős internacionalista szervezete, a római egyetemes (katholikosz) egyház ereje. Meg az is igaz, hogy a magyarság évszázadokig a Habsburg birodalom része volt, az utolsó ötven évben meg éppen „társnemzet”. A felvidéki magyar urak is Bécsbe jártak „karriert” csinálni, nem Budára. A magyar földek a Habsburg részei voltak, ami fölött a legfőbb hűbérúr, a császár rendelkezett, és ha úgy ítélte, nem megfelelő a hűség, újraosztott – mint 1848 után is. A magyar főurak meg elájultak a hálától, hogy a nemzeti forradalmat leverő osztrák császár kegyesen elfogadta a magyar koronát is.
    Milyen „ezeréves történelem”? Ilyen értelemben a szlovákoknak is ezeréves a történelmük.
    Ahogy a „németeké” meg 200 éves sincs: hiszen csak a XIX. sz. végére verte egységes birodalomba a porosz, szász, bajor stb. hercegségeket, fejedelemségeket Frigyes, meg Vilmos.
    A „legmagyarabb”, egyébként bajor királynénak, Sissynek kb annyi köze van Kéthly Annához, mint Whotannak Honeckerhez. Mindezek miatt álságos és kártékony mindenféle soviniszta hivatkozás „ezeréves” történelmekre.

  • Orsós Elemér

    slapaj
    2020 június 2
    5:43 du.
    Köszönöm, hogy ezeket elmondtad, mert a Magyarországból anno kitaszított távoli rokonaimról is hasonlókat tapasztaltam, amit hálásan köszönhetnek az erőszakos asszimilálásnak vagy lehetetlenné tevésnek. (Vannak a nejemnek olyan nagyváradi sváb nevű sváb rokonai, akik már csak románul beszélnek, viszont a vezendi román rokonok meg még mindig beszélnek magyarul is, pedig az egy echte romám falu!)

  • Slappy felvette a díszmagyarját.
    De hol a kócsagtoll?
    Vagy darutoll?
    Nem mindegy
    Golyóstoll
    Hehehe

  • HA valami modon a foszerkeszto nagyszivusegebol engedne erosen megalazott megjegyzesemet , a „talalom” es „slapaj” eszmecserin?

    Csupan azt ohajtanam figyelmukre hozni, hogy a mult elmult orokkre, s a mult vetekeinek emlekszteteset felidezni NEM fog semmifele pozitiv hatast nyujtani senkinek.

    Tehat felejtsuk azt el !!!!

    Eljunk MINDANNYIAN azon tagadhatalan valosagban, hogy minden emberi-leny egyenloen teremetetett.

    Csupan mert a felszitiekben kicsit maskent latszunk, hallunk az NEM valtoztat az alapvato tenyen.

    Probaljon minden emberileny bekeben, elismeressel elni barhol, barmi is lenne felszinti kulomsegeik.

    Amig nem hajlandok bekeben elni egymas melett, csupan ellensegeskedeseikkel halnak meg mind egymas mellett.

    Na hat melyiket ohajtana bar\-ki is ????

  • Margitka, azért félve megkérdezem: holnap június 4-én 16.30-kor gondolsz-e „valamire” egyáltalában ? Üdv’ -dia-

  • Orsós Elemér

    D.Bernstein
    2020 június 3
    5:30 du.

    Te kis gonosz magyar! 😀 (Remélem nem sértettelek meg?! 😀 )

  • Édes Istenem…akarom mondani: Margit!
    Szó szerint virágba borulsz és „élményszámba” mész…:D – ha nem kell politikával foglalkoznod!
    Csoda vagy…-na!
    Gratulálok.

  • Dia! Nem tudom, merre járnak majd a gondolataim délután – mióta öregszem, megengedhetem magamnak a luxust, hogy összevissza kóricáljanak.
    Az nagyon valószínű, hogy nem fogok üveges szemekkel magam elé meredni, hogy épp száz éve pecsételték meg a sosemvolt nagy-Magyarország sorsát. Egyrészt azért, mert az utolsó európai abszolút hatalmú birodalmat szabdalták föl az alkotmányos monarchiákból és köztársaságokból álló győztesek – gyakorlatilag fölszámolva a földrész sorsát évszázadokig meghatározó Szent Szövetség maradékát.
    Magyarország meg éppenhogy elnyerte végre a vágyott függetlenséget.
    De nem, kedves B79! Nem kell elfelejteni, hogy miféle méltánytalanságok érték a magyar nemzetet! Csak káros ez a végnélküli nyálas siránkozás. Magyarországnak nem kell föltámadni – él, bárhogy is szeretnék sandaszándékúak immár valóságosan is kolumbáriumba zárni! A magyarság túlnyomó többsége pedig ismét határ nélküli egy hazában él! Most kicsit megzakkanni látszik ugyan -, hiszen ezerrel verik a fejébe a nemzetet temetni vágyó sírrablók, abban reménykedve, hogy amíg elhomályosult szemmel picsogsz, nem veszed észre,hogy hordják el a magyarság vagyonát, becsületét. A más államokban élő magyar nemzetiségűekét is.
    Úgyhogy kedves Dia, ma 16.30-kor valószínűleg arra gondolok majd: ideje vacsorát adni Morcoscicának. Magyar vagyok: nem kell külön alkalom, hogy észbe vegyem.

  • Egy Trianonnal kapcsolatos kérdésem van. Ha az aranyhalacska teljesítené azt a kívánságunkat, hogy Trianont jogilag visszacsinálja (miközben marad a gazdasági és politikai helyzet, valamint a gyűlölködés és viszály az egyes emberek között), mire lenne az jó? És kinek?

  • D.Bernstein
    2020 június 3
    5:30 du.

    Te és a „félelem”..na nee
    TE csak egy dologtól tartasz:
    esetleg csökkentik az apanázst.
    Mert eléggé gyengécske vagy propagandistának.

  • Almási Alma
    2020 június 4
    6:52 de.

    Kalandom az Aranyhallal:

    Minap engedem a vizet a kádamba,
    fürdéshez.Előtte lementem a viszkimért.
    Mikor belépek a fürdőbe, hát egy másfélméteres
    aranyhal néz rám a kádból gülü szemeivel.Mondom neki:
    -Te ki a fene vagy?
    Mire ő:
    -Nem látod te hülye? Aranyhal vagyok..
    Mondom neki:
    – Naás akkor mivan?
    Erre ő :
    -Teljesítem 1 kívánságodat, bármi is legyen az!
    Erre én:
    Na ne szórakozz velem, fürdeni akarok ! Tünj el !!
    El is tűnt egyből..

    /Géjza, tavalyelőtt-előtt félkettőkor/

    U.I.: Meglehet írok ebből egy balladát.

  • Almási Alma:
    „Ha az aranyhalacska teljesítené azt a kívánságunkat, hogy Trianont jogilag visszacsinálja (miközben marad a gazdasági és politikai helyzet, valamint a gyűlölködés és viszály az egyes emberek között), mire lenne az jó? És kinek?”

    Most csinálná vissza? Kinek lenne jó, és mire? Még kérdezed? Micsoda kérdés! Elsősorban például a korábban elcsatolt, most visszakerülő területeken ki lehetne rabolni, és onnét el lehetne űzni, vagy ha az nem lehetséges, akkor legyilkolni a nemzetiségieket. (S természetesen a többi is így járna el a még náluk élő magyarokkal.) Másodsorban: a mai magyarországi egyetemek gyakornakait, tanársegédeit rögtön ki lehetne nevezni Kolozsvárra, Nagyváradra, stb. tanszékvezető tanárnak, MÁV pusztaüresi váltókezelőjét a területekre minimum állomásfőnöknek, stb.

    Az aranyhalacska az 1914 előtti helyzet visszacsinálásával nem tudná teljesíteni a kívánságomat, mert soha nem volt és nincs ilyen – teljesen értelmetlen, hiszen az adott hellyzetben szükségszerűen csak első világháborúhoz és következményeihez vezető – kívánságom.

  • Javítás:
    (S természetesen a többi utódállam is így járna el a még náluk élő magyarokkal.)

  • Rétesi Margit!

    Kedves,jó cikk!
    Mellesleg a napokban beszélt (találkozott?)a szlovák miniszterelnök Orbánnal és Trianonnal kapcsolatban is hasonkó véleményen vannak,a szlovákiai magyarok nincsenek elnyomva,mint pár más országban!

  • Chris, Geyza „hozzászólása” miként egyeztethető össze az új szigorított moderálási szabályokkal. Kikérem magamnak, hogy fizetett ügynöknek bélyegezzen !!! -b.dia-

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2020 június 4
    9:20 de.
    Kedves Geyza, nagyon rosszul kívántál, mert ha egy 10 fürddőszobás kastélyt kívánsz, akkor Te is meg a kapitális méretű aranyhalad is jobban jártatok volna! 😀

  • D.Bernstein
    2020 június 4
    2:00 du.

    Drága uram/hölgyem (nem gívánd dőrlendő)
    Nem elég nem-ügynöknek lenni, úgy is kell viselkedni

  • Boda Marcsi
    2020 június 4
    10:25 de.

    Nincsenek elnyomva,
    csak nem mernek mindenhol magyarul beszélni.

  • Kedves Kővendég, megint egyetértünk. 😀

    Részemről Trianonról ennyi:

    https://hvg.hu/360/20200604_Fischer_Adam_Magyarorszag_nem_ezereves_hanem_mindossze_szaz?fbclid=IwAR2DvcM3GnG6jy_wcuKOpTvfq-rdYcqMJRU2srKXXBRXk2K3VJFGDobeK64

    Ez majdnem teljesen pontosan így van. A Trianon előtti „Magyarországot” valójában Hungáriának hívták, és az állampolgárai a hungarusok voltak – tudomásom szerint a Felvidéken így is hívták magukat az emberek.

    A magyarság kiépítése azonban nem Trianontól, hanem a reformkortól kezdődik, amikor a magyar nyelvet korszerűsítették, és államnyelvvé kezdték alakítani (a korábbi latin helyett) abból a célból, hogy a „magyarság” alapján küzdjenek a Habsburgoktól való elszakadásért. Sajnos ez akkor rossz politikai választás volt Hungária jövője szempontjából, és 100 év alatt be is érett. Trianon ennek a folyamatnak volt a várható megkoronázása: „Ha magyarok vagytok, akkor tessék, legyetek magyarok, önálló országban.”

    A fájdalom persze érthető, és ebben a kérdésben még Horthyt is megértem – aki kitalálta nekünk ezt a fokozott, felejthetetlen fájdalmat – hiszen reménykedett abban, hogy ezt vissza lehet csinálni legalább részben, ha eléggé jajongunk miatta.

    De a történelem visszafelé nem működik. Lehet némi nosztalgiát megengedni magunknak, mi lett volna, ha… mondjuk 1848-ban Hungáriát nemzetállamok szövetségévé alakítjuk, de egyrészt talán ennyi szabadságunk sohasem volt a Habsburgok alatt, másrészt ki tudja? Jellasicsot is sikerült felhasználni ellenünk annakidején…

    Most viszont már teljesen bizonyos, hogy csakis az EU-ban lehetünk az összes hajdani részeinkkel „egy ország”. Többek között ez is az EU mellett szól.

  • Boda! A magyarországi kormányfő Belgrádban járt, szerb vezetőkkel találkozott. A szlovák miniszterelnök Igor Matovic (nincs olyan sapkás c-m) a pozsonyi várban beszélt, ahol többek között 100 magyar is volt. Ovi nem volt köztük. Sőt, Matovic egyetlen szót sem ejtett róla. A teljes beszéd – magyar fordításban – itt olvsható:
    https://korkep.sk/cikkek/szemle/igor-matovic-trianoni-beszede-eloszor-magyar-forditasban-a-korkepen/?fbclid=IwAR3Hctj0EV1tnsj4cw7ckc_mOwKtKFvxgfauEUUTA3pLuzbuwfXBNDLfccg

  • Kedves B. Dia!
    „.. azért holnap június 4-én 16.30-kor gondolsz-e “valamire” egyáltalában ?
    Magácskától én csak azt kérdezem (természetesen félve), hogy ha nem a megfelelő valamire gondolt volna Margitka a jelzett időpontban akkor sújtsuk a KMH-s kommentelők népharagjával és/vagy közösítsük kifele?

  • D.Bernstein!
    Csak megjegyzem,ne álltasd magad se Rétesi Margit nem gondolt semmire Trianonnal kapcsolatban,se Geyza aki meg egy támadhatatlan,honorált
    főmunkatárs…..
    Na erről ennyitÖrülj,hogy Te még hozzászólhatsz……
    Engem már ok nélkül korlátoznak….de ugye sem a fórum gyülölködői sem a kinti és itthoni ellenzék nem tudnak ártani az országnak,csak leszerepelni!

  • Kedves Alma,

    „Most viszont már teljesen bizonyos, hogy csakis az EU-ban lehetünk az összes hajdani részeinkkel “egy ország”. Többek között ez is az EU mellett szól..”

    ————————————–
    Tele vagyunk jajjal, bajjal, panasszal, mindenféle kifogásunk van – de végül is „minden út Rómába vezet” és ez nagyon jól van így! -:))))

  • Nem mellesleg C,Ádámon csodálkozom(csalódtam benne),aki már kint született,de magyar származású református család gyermeke….hogy ennyire szélső-baloldali lett… ha élnek még a szülei széegyenkezhetnek miatta,ha meg nem akkor „forognak” a sírjaikban szegények!
    Mellesleg jobb ha tudod,régebben igen,de ma már távolról sem demokratikus ez a fórum,ahol a másképp gondolkozókat elüldözik,hozzászólásaikat törlik!
    Többsször reménykedtem ,hogy a főszekesztő,moderátor szabadságon van..,na de ennyi ideig???!

  • Kedvelem Észak Magyarországot (különösen a „vad” Nógrád megyét itt gyerekeskedtem) és természetesen a Felvidéket. Prágában dolgozván évekig (’90-es évek elején) sokat autóztam Párkánytól Pozsonyig (majd Brno-Praha) a Duna szlovák oldalán és elszomorító volt látni a magyarlakta települések szegénységét Dunaszerdahelyig. Remélem ez már a múlt.
    Mostanában nem jártam Szlovákiában, de az idén megyek és megnézem a „szlovák csodát” – ami szerintem nincs.

  • Nem igazán lepett meg a két „közjogi méltóság” beszéde – mert végül is, ahogy az nagyjából sejthető volt, semmi érdemlegeset nem tartalmazott. Az üres, semmitmondó lózungok másra nem indítottak, mint hogy aki hallgatta – én pedig megpróbáltam – annak a figyelme szépen elkalandozzon mindenfelé, de még véletlenül se tapadjon rá a hallottakra!
    Áder ke. egy nagy jelentőségű mondata szöget ütött a fejembe „amit a nagyhatalmak elrontottak, nekünk kell kijavítani”
    Ezen vajon mit érthetett, hogyan történjen a kijavítás?
    Beszélt arról, hogy nem leszünk partnerek a történelemhamisításban (?) ellenben az őszinte beszédben igen (!) továbbá, arról hogy a történelmi esélyeket ki kell használni… stb

    A történelemhamisítást én elsősorban nem másokon kérném számon, mint ahogyan az őszinte beszédet sem ártana folyamatosan gyakorolni, hogy” jobban menjen” – de mi a helyzet a történelmi esélyekkel, amelyeket ki kell, és ki is fogunk használni? Ez érdekelt, volna – ám a szokásos, általános szófordulatok alkalmazásán kívül nem fejtette ki bővebben, hogy mire gondol – lehet, hogy semmire, csak jól hangzott?

  • Orsós Elemér
    2020 június 4
    4:32 du.

    Tuggya a fene..
    Nekem ne heverésszen
    hanyattfekve egy másfélméteres
    gülüszemű dög a kádamban, mikor feredőzni akarok.

  • D.Bernstein
    2020 június 4
    2:00 du.

    Megjegyezni kívánom még
    hogy csak a te elmédben szerepel
    az hogy ügynöknek neveztelek.Biztosan
    sárosnak érzed magadat e kérdésben, azzé asszociáltál
    erre a fogalomra.Én csak fizetett propagandistának neveztelek

    Magyarázd meg miért sértő ez rád nézve.

  • Magyarország államformája a Magyar Királyság 1000-től 1918. november 16-ig, majd 1920. március 1-jétől (a Horthy korszakban is) 1946. február 1-jéig a történelmi magyar állam hivatalos (nemzetközi) elnevezése.
    – A királyság (Regnum Hungariae) államformaként I. István megkoronázásával jött létre a Kárpát-medence területén a honfoglalástól fennálló Magyar Fejedelemség folytatásaképp. A középkori latin álamjogi terminológiában a királyság államformáját regnumnak nevezték !
    – A dualizmusban a monarchiát az Osztrák Császárság, és a Magyar Királyság alkotta. K und K. (Kaiserliche und Königliche)

  • Ezt a videót posztolta egy barátom

    Az állam leesett – hát ….????

    A japánok régóta állítják ezt a rokonsági históriát – ez ok, bár a törökök is esküsznek a vérségi rokonságra a magyarsággal

    Na de a mai modern japán politika hogy mindezt imigyen hivatalosítja?!

    Akkor hajrá híveim – (nem vagyunk egyedül mégsem?)

  • hogy ez az egész trianon izé milyen dög unalmas és milyen fölösleges szájtépés…volt! fő’detrá, haladjunk vagy úgy jártok mint a Lót és Lótné…

    egyébként is van turizmus, mindenki oda megy ahová a COVID-19 beengedi a csehek most nyitottak…

  • T.Gabriel !
    – Természetesen ez a videó egy marha nagy kamu, (nem az egyetlen) egy baller szennyportál terjeszti…
    – Jobboldalon, is sokan beszopták, az ilyen egygyüek között…

  • slapaj
    2020 június 5
    4:48 du.

    Saztán??
    TE úgysem lehetsz benne király de még nemesember se.
    Te csak egy ócska kis szerviens vagy mifene vagy.
    Palota-inas vagy palota-pincsi, mindegy.

  • Gabriel:
    Légy erős:
    Tegnapelött óta a belaruszokkal is
    igen igen szoros a kapcsolatunk erre varrjál gombot

  • Szlovák turizmus, ami a magyar „elnyomó” főurak által épített (és vélhetően EU-s pénzből felújított) kastélycsodákon alapul, ez annyira jellemző …

    Még a Báthory Erzsébetből is turistalátványosságot csináltak (aki állítólag szlovák parasztlányok vérében fürdött), ez kb. olyan, mintha mi Dzsingisz kán reklámozásából élnénk. Csak szerintem van abban ellentmondás, hogy valaki az elnyomás miatt siránkozik, de aztán beszedi a pénzt a látogatóktól a kastély bejáratánál?

    Sokkal hitelesebbnek tartom a Balti-államok példáját. Utazóktól tudom, hogy a rendszerváltás óta pl. Észtország rengeteget fejlődött, és gyönyörűen megőrizték a fővárosuk középkori történelmi örökségét. Lehet, hogy nem klasszicista kastélycsodák, „csak” éppen kisléptékű, barátságos kis utcák, városfalak stb.
    Jó példája annak, hogy a 20. sz. vége a kicsi, dinamikus nemzetállamok korszaka volt! Sajnálatos módon a magyar rendszerváltás politikai erői közül egyik se indult el ezen az úton vagy nem tudta ezt megvalósítani.

  • Kedves Margit – azon a tájékon még nem jártam amelyről itt írsz, de határozottan kedvet csináltál hozzá – :))))
    Nyitrán, Párkányban, Pozsonyban, Kassán persze igen, de az olyan ibolyamezős, hegyi-patakokkal szegett út mint amiről itt olvastam, ezidáig kimaradt! Illetve nem teljesen, mert a leírás pont megfelel az ausztriai utak menti „csörgedezésnek” bár nyilván nem ugyanaz – de ott is imádom, hogy bármerre, bármilyen úton haladsz, a heves sodrású kisebb nagyobb patakok végig kísérnek az utak mentén, hol ezen, hol azon az oldalon, de kitartóan követnek! Mindig megállapítjuk, hogy ilyen környezetben nem is igazán lehet idegeskedni, nem csoda, hogy az osztrákok hozzánk képest lényegesen nyugodtabbak – persze, tudom, kell ehhez más is! -:))))

  • Boda M.

    A te klaviatúrádon nincs „á” betű? Sokadszor írod – minden figyelmeztetés ellenére – hogy Rétesi a Rátesi helyett! Ez Margitnak a tulajdonneve, és azt már az ált. iskola alsó tagozatában megtanultuk – remélem még te is – hogy a tulajdonneve mindenkinek a sajátja, az sérthetetlen, az utolsó pontig és vesszőig úgy kell írni mindenkinek, ahogy azt a nevezett személyt az arra rendelt hatóságok nyilvántartják, és ahogyan ő maga is írja a saját nevét! Ha szándékosan csinálod, akkor nagyon gyenge! Ha „elolvasási” gondjaid vannak, gyakorolj!

    Vagy úgy vagy vele mint a gyerekek – a rátesnek nincs értelme, a rétesnek meg van? Ezen az alapon téged is hívhatunk mondjuk Buda Marcsinak – hiszen a Bodának nincs értelme, a Budának meg van?

  • Remélem, Chris most már érti, hogy miért írtam annyit a dinamikus lovas-nomád népekről!
    Az ázsiai barbár, aki nem tud késsel-villával enni, a szláv paraszt, aki békésen eszegeti a búzamálét, a vérszomjas német lovag stb. ezek mind történelmi mítoszok, ami a 19. században meghatározta a közgondolkodást. Ugyanolyan „tényeken” alapult, mint a fajelmélet, és amit az angolok találtak ki a gyarmatosítás idején.

    Vannak magányos értelmiségiek, akiknek ez a hóbortjuk, hogy megcáfolják a történelmi mítoszokat, és történelmi tényekkel szembesítsék a közönséget. A magyar olvasóközönség Farley Mowat műveiből tudja, hogy 100 éve a kanadai eszkimókról micsoda elvont fogalmaik voltak a kanadai fehéreknek. Nem irtották ki őket, csak csendben éhenhaltak a rénszarvas csordák elmaradása miatt.

    Mai időkben pl. a hangyaszorgalmú kínai van szembeállítva a lusta, buta európai munkaerővel, és ez is lehet egy indok, hogy miért települnek ki a multik a Távol-Keletre.

  • hazai lámpa
    2020 június 6
    6:42 de.

    Az hagyján hogy
    Báthory Erzsébetből látványosságot
    csináltak, de Zalatnay Sarolta már jó
    40 vagy 50 éve TÖLCSÉRT csinált a kezéből!

  • talalom
    2020 június 3
    5:04 de.

    Talalom, jó példa a Szvatopluk-legenda, amit egy középkori szerzetes írt le a király megrendelésére valamelyik krónikában, Képes Krónika vagy Magyarok cselekedetei.

    Ebből jött egy történelmi mítosz, ami olyan történelem-értelmezés, ami valótlanságot tálal történelmi tényekként. Egy időben a Szvatopluk-mondával bizonyították a jogot az ország vezetésére, ez egy mitologikus gondolkodás.
    Ettől még igaz az, hogy egyes szláv népek, többek között a megosztottságuk miatt, a középkori Magyar Királyság alattvalói lettek, nem önként, hanem vesztes csaták után. (Mondjuk fordított helyzetben ők ugyanúgy bántak volna a magyarokkal.)

    Ebből következett egy másik történelmi mítosz, hogy a Felvidéken igazából mindent a szláv parasztok csináltak, a magyar urak meg csak beszedték az adót meg építkeztek (kizárólag kastélyokat). Ez a felfogás teljesen kihagyja a szász (német) polgárságot a történetből, amelyik a középkori ipart megteremtette, és fallal körülvett városokban élt. Ráadásul a középkori Európában itt voltak a leggazdagabb arany és ezüstbányák, és ezt német bányászok termelték ki, amíg el nem vizesedtek a bányák. Jó ideig az Újvilágból érkező aranykincsek pótolták az itteni kitermelést. Ezt majd a Habsburgok indítják újra, de csak miután elterjedtek a gőzgépek.
    Sőt, volt valami zsidó kincstárnok is, aki a király hatáskörébe akarta vonni a bányajogot, aztán Mohács előtt ezért pártoskodtak a magyar főurak stb.
    Lényeg, ami lényeg, a török időkben a Felvidékre menekült az Alföld magyar nemessége, és aki tehette, hogy odáig meneküljön. (Az alföldi parasztság a mezővárosokba menekült, és kétfelé adózott, a töröknek és magyarnak.)

    Ez utóbbi köti a magyar kultúrát ezer szállal a Felvidékhez, nem néhány magyar mágnás giccses kastélya, és nem is a Szvatopluk kantárja.
    Na pá!

  • Almási Alma
    2020 június 5
    5:04 de.

    Alma, a reformkor irodalma nem olyan jelentős, de már akkor megfigyelhető, ami később a nemzeti romantikában tobzódott. A mítoszok versbe szedése Vörösmartynál vagy Kisfaludynál mind a nemesség elvesztett harcairól szólnak vagy a hun-magyar mondakörről. Aztán ez teljesedett ki Arany János művészetében, mint Rege a csodaszarvasról vagy a Toldi. Ez a ponyvairodalom révén elterjedt a nemesi házakban. Ez határozta meg a magyar nemesség identitását, a dicső múlt elvesztése. Ezzel magyarázták, hogy a Habsburgok miért verték le a szabadságharcokat (a magyarokat mindenki bántja).

    Az volt a baj, hogy semmilyen más terepe akkor a magyar kreativitásnak nem volt, ahol kiélhette volna magát, szinte csak a politika és az irodalom. Más országokban, pl. a svédeknél akkor fizettek a nemesnek, ha önként átadta a birtokát az államhatalomnak, és a pénzt be tudta fektetni. Ez hasonlít Orbán Viktor törekvéséhez, aki a „nemzeti tőkést” akarja megteremteni, és ez persze szimpatikusabb a szavazónak, mint a multi.

  • HAZAI LAMPA;

    Ketsegtelenul maga a tortenelem ujja-irasaval foglalkozik.
    A sajat elkpezeleseire probalja huzni azt.

    Az Inuit nepek (Eszkimo) nem Raindear-en eltek,azok a Lapplajnan-ok. Mindharom Scandinav nemzetekben.

    Az eszkomok a balna szalonnan elenek maig is.

    Svatopluk nem volt nagyobb mitosz, mint a magyar kiralyok.
    Svatopluk birodalma kiterjedt kelet-Pannonia teruletere is. Na meg nyugaton az Allemananna, Frnaca ,Bavari teruletek et is, kozel a magyarok erkezese elotti evcekben.

    Az eszaki szlavok mindeg elore-hakladotabbaknak bizonyultak. Sot, ma is sikeresen elonyeit veszik a volt magyar nemesi kuriak turista hasznalatara.(mint jelezte)

    1990-91ben en is probalatam „turizmus-erdeku” befektetesek lehetosegeit a regi magyar kuriak es vadasz-kastelyok joveelmeztetesen, de a magyar hatosagok paranoidan feltetek tulajdonaikent mind azt.
    Azota mind roskadozo allapotokban omladoznak.

    Ma az allamhatalom csupan a nyugati autoszerelo uzemek munka-alkalmaztatasan alapul.

    De mivel atlag 45% adoztatasaval a magyar-lakossag „toke-kepessegenek kialakulasa” lehetetlen.

    Az allamhatalom mindent a sajat es az oligarchiaik kezeben ohajt ragadni orult-modon. Mindjuk inkabb a regi Marxista es feudalista modon.

    A foldhoz-ragadt, tokeleptelen lakossag kenytelen hajbokolni.
    Az anyagi kepessegel rendelkezo lakossag onalloan mukodik, viselkedik es sajat erdekei alapjan hataroz.

    Azon alapon mukodott a kelet europai feudalizmus, es a part-rendszeruk is.

    Amig annak alapmodszereit nem valtoztatjak, az eredmenyei sem vatozhat !!!!

  • Slapajkám

    Pedig már azt hittem, hogy nekem is kipcsákolnom kellene a jövőben – na látod mégis csak hallottál valamit az igazságérzetről, hogy így feltárod itt a fake-news megtörténtét, és ezzel felmentesz a kipcsákolás alól …

    Úgyhogy nem győzöm várni a bizonyságodat az állításod valósságáról a hamis megvádolásod kapcsán plagizálás ügyében.
    Ha viszont mégis igaz, akkor úgy egy professzorral, mint egy intézménnyel szemben caluniát követtél el.

    Tisztázni kellene az ilyesmit, mert a magamban felállított határidő vészesen közeleg

  • SchumackerLady

    Bendegúz79
    12:12

    Talán nem sértem meg, ha azt mondom, hogy ez a kommentje, mindannyiunknak az itt, a K M H -n sok év alatt lefolytatott, végsősoron . é p í t ő . j e l l e g ű . vitáink
    . k v i n t e s s z e n c i á j a .

    Az Ön jószándékú írásaiban és hasonló „reakcióiban” jómagam is egyre több ilyen bölcs útmutatást vélek felfedezni, melyek szelleme az igazi, a békés „nemzetegyesítést” szándékoznak szolgálni.

    Köszönet és üdvözlet önnek Bendegúz-uram… !!!

    ˙ 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 *

    .

    .

    * 5db szmájli (Magyarországon az ötös a legmagasabb osztályzat.)

  • Almási Alma
    nomeg Geyza

    Puskinnak volt egy meséje – orosz népmese anyagból gyűjtötte – gyerekkoromban sokszor meghallgattam az Aranyhalacsakát édesanyám felolvasásában…

    Történetesen egy öreg halászról szólt, akit . t e l h e t e t l e n . asszonya zavargászott ide meg oda, kecsölni mígnem bejött az életben egyszeri lehetőség egy aranyhal formájában, aki 3 kívánság…stb. üzenet stb…

    Hazament meséli a az örökké „repedt teknője előtt” virnyákoló banyának…, mire az visszzavarja, hogy kérjen egy hatalmas palotát háznagyokkal, tányérnyalókkal és szolgálókkal, csak neki meg új ruhákat…stb… szó szót követ, valamint követelés követelést, s a végén már a cári koronát magának követeli a némber, mire az öreg visszamegy kéri az aranyhalacskátol s mire hazaér, immár pontosan ugyanaz a kép fogadja a rozoga kunyhó előtt, a repedt teknőben súroló és követelődző, telhetetlen vénasszonnyal a sáros pitvarban…

    Az örök mese kérdése tehát a magyarokhoz is az, hogy nem elég nektek az Unió adta valóban soha nem látott Kánaán, hogy oda utazunk ahova akarunk, ott kereskedünk és tanulunk, stb. ahol csak akarunk a Fekete-tengertől az Atlanti óceánig, a Baltitól az Adriáig ? Királyotok; az aztán pár év alatt akkora gazdaságra és hatalomra tett szert, amekkorára egy középkori király is még hadjáratban sem sem mondhatott magáénak, de ő még a jótevőit is telibe sz…rja, és csak magának követel, és követel, és csak igényt tart mindenre ami mozdítható és közös…

    Aranyhal szózata hozzánk:

    Bálványimádó Magyarok!!! Azt nem veszitek észre, hogy éppen államvallástok hét főbűnében* vagytok súlyosan vétkesek úgy mint: A
    1. Kevélységben;
    2. Fösvénységben;
    (3. Bujaságban;)
    4. Irigységben;
    5. Torkosságban;
    6. Haragtartásban;
    7. Jóra való restségben.
    Ha tehát így folytatjátok, mehettek majd vissza abba a rozzant felcsúti kunyhótokba, na meg ott előtte, ahhoz repedt teknőhöz a szintén rozzant vénasszonyhoz. Ámen!!!

    ˙ (~°O°~)

    ¨¨

    *[Irodalom: Magyar Katolikus Lexikon; Katolikus Katekizmus]

  • Bendegúz79 401

    Megint egy klassz komment, melyben a vidéki feudálizmus még tökéletesen stimmel is, ám a „marxista” jelölés nagyon sántít” mert elfelejti, hogy uszkve 40 évig téeszparasztság mégiscsak részesült a csoporttulajdonból, szinte minden év végén.

  • Megint sikerült
    Slapajnak és Hazzaynak
    EGY KIS MOSOLY-ból elkeseredett
    „nemzetthyeskedő” ordibálást csinálni

  • Hazai
    Lámpa

    Úgybizony ám, a magyar nép-esség nagy része felfogni is képtelen, hogy az orbanisztáni nemzeti oligarchia egyben egyfajta feudalistikus – azaz a magyar föld tulajdonlásán alapuló – nagybirtokos tőkés osztályt jelent. Magyarul, ami van az minden, de minden a miénk(övék) ebben az országban.

    Miért is lenne ez egy progresszív irányzat, keves Lámpa. A falu elmúlik falu lenni, a nemzeti ipar kihal, mert a külföldi tulajdonú összeszerelő üzemek a GDP 30%-a, az nem nemzeti !!! Növekedés nuku!

    Ez tehát csúszás, csúszás és csúszás vissza a feudális tespedtség, a dzsentrivilág szakadékába, amit ez a csupa falusi csavargó „koleszos titán” erőszakolt ki itt 4+10 év alatt nekünk .
    Én inkább nevezném mindezt nemzeti trágyadombnak, egy jó kövér kakassal a csúcsán, kukurikúúúú, ezt nektek,nesze nektek alapon.

    És akkor a produkált, csúsztatással meghamisított hivatalos állami statisztikához még egy fikarcnyi jószándék, annyi sem tapad, mint kegyed méltóztatott ott fent ezt így beállítani…

    Az Orbán rendszer új himnusza tehát joggal a régi uttörő dal, a Pajtás daloljunk szép magyar hazánkról adaptált refrénje:

    „Miénk a föld, erdő, mező
    Kalásza virága nékünk terem…”

  • SchumackerLady

    Kedves Lápa és Bendegúz!

    Ami a történelem szerzetesi „gondozását” illeti, az az igazság, hogy amióta az egyház fenntartotta a kolostorokat, a kezdetektől fogva ez a rendszer lett hivatott a történelem megalkotására és „karbantartására” is. Így lettek fiktív legendákból történetek is.
    Történész körökben nyilvánvaló tény, hogy a kolostorok nemcsak a jelenben, de az irat keltétől száz évekkel korábban megtörtént eseményeket is tényként tálaltak. Ezzel egy időben változtattak, vagy semmisítettek meg ilyen iratokat, azok ezreit sőt, ha kellet eseményeket is kreáltak vagy változtattak meg, tekintettel az írástudás középkori, meg a későbbi monopóliumára.
    Nemcsak a magyar történelemhez produkáltak fiktív eseményeket, de pl. Nagy Károly „életéből” olyanokat is, többet is, amelyekhez semmiféle régészeti,vagy építészeti emlék sem támaszt alá sőt, olyan is ahol „az állítólagos emlék” sok-száz évvel később épült, készült, mint mikor a nagy frank uralkodó még élt. Csak olyasféleképp, mint a mi szentkoronánkhoz kapcsolódó legendák között se stimmel minden a kódex-irodalommal.
    És még egy. Se szeri se száma a másolt birtokleveleknek, de még a „kopi” királyi pátenseknek(!) is, ahol az állítólagos eredetinek teljesen nyoma veszett. Az ilyeneknél gyakran a másoló műhelyben kereshető a ludas, például az egyház mint egy „állítólag adományozott” ingatlanban érdekelt tulajdonos, vagy örökös…

    Üdvözlégy Lámpa és Bende, magaszttal teljes:

    Schumacker

  • SchumackerLady

    Ui.Lámpa és Bendegúz

    Ne feledjük, hogy az egyháznak történelmi hivatása volt a feudális rendi hierarchia és benne a maga hatalmának a fenntartása is. Ebben tudatos befolyásban a szkriptóriumoknak is döntő szerepe és történelmi „érdemei” voltak… – Ma is azt nyögi a történészi világ.

  • Geyza

    Maradjunk annyiban, hogy Zalatnay nem csak a kezéből csinált tölcsért… Ő nem van apáca! Könyvet is írt erről a szintén ungaresa Chiccolinával közösen…

    😀

  • Gábriel
    5:03

    Hát ez a videó bizony nem is a Kis mosoly c. cikkhez, hanem a nagy röhej kategóriába sorolható.
    Minden esetre Matolcsy, a nyilas érzelmű MNB elnökvezér, már évekkel ez előtt kijelentette a japán rokonságot, melynek bizonyságául ő a japán újszülött gyerekek seggén állítólag látható lila foltot hozta föl genetikai azonosság bizonyítékaként. Bárki kereste otthon a saját gyereke fenekén ezt a anya- illetve népjegyet, Magyarhonban senki nem találta.

    Na de itt a filmen a velünk szolidáris akcióegységben szereplő japán szélsőjobboldali, revansista politikusok fel se hozták ezt a megdönthetetlen májfoltot, miközben nekem meg inkább az az érzésem támadt, hogy ők a propagandájukban sokkal inkább a maguk totális II.Világháborús vereségük analógiáját igyekeznek átfedni úgymond’ „egy mindössze Tókiónyi nép” területi veszteségeivel, illetve ezzel próbálják megalapozni a maguk jövőbeli expanzív követeléseit…

    Vögelein

  • Bendeguz79
    2020 június 6
    4:01 du.

    grizi

    az bizonyosan bűn, mármint a plágium, és büntetendő…csak azt nem tudom, ha O1G plagizálja az USA módszereit az miért rossz Magyarországon és miért jó az USA ban

    válaszolj grizi epedve várlak drágám olyan bölcs vagy, hogy aki nálad bölcsebb az festi magát és púderezi is

  • Hazai Lámpa
    06/06.10:16

    Szvatopluk mondákkal és mítoszokkal mégis az a helyzet, hogy északon lengyelek, kicsit lejebb szlovákok, tőlünk délre szlovének…stb-ik, mi pedig ebben a már megállapodott SZLÁV közegbe mint egy ázsiai nyílvessző csapódtunk be… Ők mind, a saját nyelvükön is szót értenek egymással, mi pedig … ?

    A másik, de reális variáns, a már több nyugati szerző tollából is napvilágot látott és többszörösen megerősített teória, miszerint a magyarorzsági többszázezer sírlelet és régészeti melléklet sokaságának tanúsága szerint a magyarok (eszerint az avarok) már korábban is itt voltak, amelyet alátámaszt az a kizárólag egyházi szépíró „műhelyekben” létrehozott, csak mítoszokra épült, azaz kitalált 300 év(!) időkiesés is, mely . k i z á r ó l a g . í r o t t . „emlékeket” viszont az égvilágon még semmilyen archeológiai, régészeti emlék eddig alá nem támasztotta. (Így van ez Nagy Károly csodás tetteivel és hadjárataival is.) Minden esetre reálisabb lehetőség a magyarok viselt dolgait illetően, mint a Gesta Hungarorum meg a többi utóbb keltezett, visszadatált(!), fantázia szülte cifrabetűs kódexirodalom…

    Ráadásképp ez utóbbi elmélet, leletek garmadájával bizonyított, ám a mítikus konvenciókat nem annyira tisztelő történelmi módszer időben . k ö z e l e b b . h o z z a . egymáshoz a pannóniai/római kolóniák egykori lakóit a szláv az avar-magyar, stb. honfoglalókkal…

    Ez a kutatási irány történelmileg sokkal reálisabb alternatíva a német-római és az egyház- és valláspolitikai, úgymond’ magyar-letelepítési modelleknél…

    Na, PáPá

  • Ui.

    …leletek garmadájával, PLUSZ ÍROTT ANYAGOKKAL IS bizonyított…

  • 10:32Hazai

    írja „szimpatikusabb a szavazóknak mint a multi”…

    És ugyan, a fidSS „szavazók” a német összeszerelő üzmeket, a vasútépítő kínaiakat, a bjelorusszokat, a baltás azeriakat, az oroszokat – azokat vajh a nemzetihez, vagy multikhoz sorolják bé ??? 😀

  • Besancon!

    Köszi a figyelmeztetést,valóban többször elütöttem R.Margit nevét,amiért tőle elnézést kérek!!!Ennek ellenére biztosan felfogta a válaszaim….
    Tőled ennyi elég is,több kiokításra …nincs szükségem!
    Természetesen van a gépemen e és á betű is….de ugye ha jó programom van akkor kissé sietek!

  • Amúgy Besancon!

    Ne mérd túl az „eszed”…eddig senki nem figyelmeztetett a tévedésemre,ami ugye? bocsánatos bűn?…és R.Margit sem kifogásolta….!
    Na pá!

  • Geyza
    2020 június 7
    5:10 de.

    Bocs, de én nem cikkre reagáltam kritikusan, hanem arra, amit talalom a kommentjében írt. Hogy néha csak a baloldali álláspontot nyomatja, vagyis állandóan a magyarokat körülvevő nemzetiséget kell dicsérni, és semmi rosszat nem szabad róluk mondani. Fordítva viszont ez nem működik, tehát a magyarság kisebbségben és többségben is ostorozza önmagát, főleg ha jobboldaliakról van szó.
    Nincs bajom az önkritikával, ha talalom saját magával kezdené, és pl. a baloldali ellenzék bénázásairól beszélne.

  • FORTIMBRAS
    2020 június 7
    1:01 du.

    Erről volt már szó itt a KMH-n, hogy az feljogosít-e valakit a terület birtoklására, ha előbb volt ott?
    Eszerint Amerikából ki kéne dobni az összes fehér embert, mert az indiánok előbb voltak ott stb.

    A Kárpát-medence a népvándorlás korában rengeteg népnek adott otthont. „Hun sír, hun nem… „, ahogy Móra Ferenc írta. Találtak itt már langobard harcos sírokat is, amibe átlag 180 centi magas férfiakat temettek. Vagy éppen ment innen egy szarmata harcos csapat, akiket Nagy-Britanniába telepítettek le a Római Birodalom idején határőrként. Aztán a magyarok után jöttek a kunok, szászok, törökök stb.
    És fordítva: a szlávok nem csak a Kárpát-medencében éltek, tehát kissé túlzás úgy beállítani, mintha a magyarok általában A szlávokat nyomták volna el. A honfoglaló magyarok a Kárpát-medencében élő szlávok közé érkeztek, de ezek nem alkottak egy egységes államalakulatot, hanem szétszórva éltek a szélső részeken.
    A találkozást nem úgy kell elképzelni, ahogy Feszty Árpád megfestette a körképen a felgyújtott szláv parasztházakat. Inkább az történt, hogy a szláv előkelők, egy vesztes csata után vagy kivándoroltak vagy betagozódtak a magyar előkelők közé.

    Én nem mondtam, hogy minden középkori kódex hazudik. Én azt írtam, hogy amit a királyok megrendelésére írtak, az nyilván az elvárásoknak igyekszik megfelelni. És az igaz lehet, hogy Szvatoplukkal volt valamiféle egyezség, amit később felrúgtak, és ebből csata lett. Inkább arra céloztam, hogy ebből a dualizmus korában valóságos kultusz lett, és a tót értelmiség orra alá dörgölték, hogy eladták az országot.

    Erről mai napig festmény van az Országházban, ami nyilván teljesen aránytalanul állítja be a szereplőket a valóságos erőviszonyokhoz képest.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/A_feh%C3%A9r_l%C3%B3_mond%C3%A1ja

  • Vögelein

    Pontosan a felhozott téziseid okán az a videó nem kicsit alkalmas az érzelmek feltüzelésére.
    A folyamatos uszításra!

  • Hazai Lámpa 6:42

    „Még Báthory Erzsébetből is túrista látványosságot csináltak…”

    Íme hát bárki figyelmébe: a cikk címéhez illő Tömény történelem;

    https://youtube.com/watch?v/=TGrGH5ALmLg

  • Boda Marcsi
    2020 június 7
    2:56 du.

    Besancon!

    „Köszi a figyelmeztetést,valóban többször elütöttem R.Margit nevét,amiért tőle elnézést kérek!!!..”

    ——————————–
    Látod Boda az a baj veled – többek között – hogy mindig túl tolod a bicajt! Elég lett volna ennyi is melyet fentebb idéztem – de te tovább hablatyolsz és beszélsz mellé! Bárhogy siet valaki a „jobb programja” miatt, ugyanannyi idő leírni a nevét valakinek helyesen, mint következetesen rosszul, mert többszörösen alkalmazva az már messze nem elírás! Mielőtt elküldesz valamit, nézd át, hogy a legfontosabb elemek rendben vannak – e, mondjuk pl a megszólított neve, de ha nem megy másként, akkor másold!
    Na, pá!

  • Voronyezs
    2020 június 7
    5:15 de.

    „Az Orbán rendszer új himnusza tehát joggal a régi uttörő dal, a Pajtás daloljunk szép magyar hazánkról adaptált refrénje:

    “Miénk a föld, erdő, mező
    Kalásza virága nékünk terem…”

    ————————–

    Minden szavaddal egyetértek az elsőtől az utolsóig amit ebben az írásodban (is) kifejtettél, de beláthatod, hogy botor elképzelés azt feltételezni, hogy a megszólított épp ezeket a gondolatokat érteni fogja!

    Egyébként, ha lámpa szemei előtt megjelenik az úttörő netán a pajtások kifejezés, egyből átmegy terminátorba! -:)))
    Ki érti ezt?

  • Schumcherlady;

    Koszonom megjegyzeset!
    Egy regi nemet eredetu (allitolag?) kozmondast hoz emlekezetembe.

    „Saknos hamar meg-oregszunk de keson leszunk jozan gondolkodasauak”.

    VORONYEZS:
    Tortenelmi es minden mas adatok es tenyek hamissitasa az emberi gyarlosag tagadhatatlan es talan valtoztathatalan gyarlosaga.

  • Cukihara
    2020 június 7
    7:27 de.

    Hja a nagyhatalmos magyar lélek…

  • A témában vitázó érdeklődöknek ajánlanám pl. Engel Pál egy-két
    művét, így azt hiszem, az interneten is elérhető köteteket:
    Beilleszkedés Európába a kezdetektől 1440-ig
    Szent István birodalma
    Honor, vár, ispánság

    (Megjegyzem, hogy nem vagyok a néhai szerzőnek „Sem utódja, sem boldog őse/ Sem rokona, sem ismerőse” – tehát nem a szerzői jogdíj szempontja irányítja az ajánlásomat.)

  • SLAPAJ….!!!

    Az idő vészesen ketyeg …