Az egyenes (Gondolatok az igazságról és a valóságról)

2020 november 24 3:31 du.71 hozzászólás

Azért kedveltem az eukleidészi geometriát, mert hasonlít az igazsághoz: Úgy van, hogy nincs.

Biztosra mentem, húsz pont járt a koordinátageometriai feladat megoldásáért, ehhez még öt pont kellett a szóbelihez. Akinek nem volt meg a szükséges minimum azzal „nem álltak szóba”, és tényleg: minek? Tehát biztosra mentem. Viszonylag egyszerűen meghatározható egyenesek metszéspontjaiból alkotott háromszög területét kellett kiszámolni húsz pontért. Hajrá(!) mondtam, és pikk-pakk felrajzoltam az egyenesek alkotta háromszöget, és egy hullámos vonallal jelezve mellé írtam becsült területét, aztán -emlékezve a megoldásképletekre- tíz percen belül megvolt az eredmény, ami köszönőviszonyban sem volt a becsült értékkel. Sebaj(!) érettségin a másodfokú egyenlet megoldóképlete sem jutott eszembe, de a feladatot következtetéssel -a megoldóképlet levezetésével- megoldottam, menni fog ez …, és nekiláttam, ám az eredmény még mindig messze volt a várttól. Már nem éreztem jól magam, fogyott az idő, de nem adtam fel jöjjön egy harmadik út, egy részletében is szigorúan következetes, elemeiben is végiggondolt megoldás, aminek eredménye (Jézusom!) ismét messze volt az ábrán becsülttől.

A felvételit vezető tanár jelezte; még öt perc van hátra. Nyugodtan, a vesztesek nyugalmával, lazán hátradőlve lapoztam másfél oldalnyi jegyzetem, amikor meghökkenve vettem észre, hogy a három számítás értéke egyezik, és ábrámon az egyik egyenes Y-n értékének előjelét jelöltem hibásan. Két vonallal aláhúztam az számítások eredményeit, áthúztam a hibás rajzot, és készítettem egy újat, amikor elhangzott a figyelmeztetés: Hátralévő idő egy perc. Még öt pont hiányzik, jöttem lázba újra, ami minimum két könnyű feladat megoldását jelentette.

Ugyan az utolsó számokat már a végszó után írtam, és pillantásom a szomszéd dolgozatát sem kerülte, de összejött; Janikaként de jól teljesítettem, és a szóbelin már újra én voltam a Jani.

Felvettek.

Két pont közötti legrövidebb út. Mormolom -anno- a vonaton ülve, miközben lassan húzom vonalam, az 1:100 arányú rajzon a 10 m széles családi ház oldalát jelző vonal 10 cm hosszú szakaszát. A gömb alakú földön haladó, akkoriban még zakatoló vonat kerekei kissé csikorognak a jobbra ívelő pályán. Papíron tíz centimétert mozgó ceruzám hegye vajon mennyit mozgott a valóságban(?) és a gömbalakú Földön kanyarodó vonaton mozgása mennyire volt egyenes(?) kérdezem magamtól, aztán még eszembe jut a forgó Föld, amint holdjával közös tömegközéppontjuk körül keringve spirális pályán száguld a Nap körül, és közben mozog a Nap, meg mozog a galaxisunk, a Tejút. Ki tudhatja, hogy mekkora utat tett meg ceruzám hegye(?) és hogy merre ment(?) amit tudhatunk róla, hogy tíz centiméternél sokkal hosszabban, és nem egyenes úton haladt , ám papíromon mégis ott a 10 cm hosszú egyenes.

Camust hívom segítségül: „nincs igazság, csak igazságok vannak.” mondja. Talán ez lehet az egyenessel is: Nincs egyenes, csak egyenesek vannak. Egyenesek, amiket annak tartunk és igazságok, amiket annak vélünk, vonalak és igazságok, amik fontosak, de a valóságban nincsenek. Vagy mégis? Az igazság és az egyenes erősen leszűkített határok között létező szubjektív tény: axióma, metafizika; nem cáfolható és nem bizonyítható, amely a valóságnak a világ megismerésére használt látszata. Látszat, amit, ha messze nézünk nem vehetünk túl komolyan, hiszen Földet kerülő hajósunk útja sem egyenes, és űrhajóink egyenesek helyett szinte bolyongva járják az űrt. Keressük utazóink számára a járható görbe utat tengeren és a bolygók közt, akár magunknak az igazságot. A nem létező igazságot úgy keressük, mint a nem létező egyenest, hiszünk benne, látjuk is, pedig tudjuk, hogy a valóságban nincs, a nemtudás birtokában mégis bátran bolyongunk, akár földkerülő hajósunk a tengeren, vagy űrhajósunk a bolygók között. Egyenes út helyett keressük a jó utat, és az igazságkeresés helyett az igazságok harmóniáját kutatva járjuk a világot; reményünk, hogy esetlenül bolyongva talán még tévedéseinket is jobban észrevesszük, hiszen tudjuk, hogy „nincs igazság, csak igazságok vannak.”

Sopron, 2020. november 23.
Szukits Rezső

71 hozzászólás

  • nehéz kérdésnek tűnik ez az „igazság”

    mégis keressük, mert „az” már majdnem „isteni” embertől távoli, és idegen,
    !

    természetesen Camus „igazsága” is egy a sok igazság közül!

    az egyenes az meg látószög és látótávolság kérdése az illusztrációnak alkalmazott 3 ábra egy és ugyanannak a háromszögnek a három látószögből és látótávolságból bemutatott képzete (illúzió)

    lehet, hogy az egész élet egy illúzió, mert ha jól emléxem az egyenes a görbék egy speciális változataként létező objektum (obiecta plural obiectum plural)

    megjegyzem, nekem van igazságom meg nektek is van… és be is lehet árazni és akkor azonnal halálossá is válik

  • mond Rezső, nem próbáltad 3 pontos vetítéssel ugyanazt a sík háromszöget (2-es ábra) különböző pozíciókban a gömb, a sík, a hyperboloid felületekre vetítetni (projekció) hogy milyen változatokat lehet lehet azokból „kihozni”?

  • …és a tér görbülete sincs beleszámítva…

  • Almási Alma
    2020 november 25
    6:15 de.

    Álmaink Almája

    a humorod verhetetlen!

    a görbe térben a görbék még sokkal görbébbek… elég ha kitartasz egy ceruzát (jól kihegyezve) a Vidámpark Óriáskerékjében ülve… és a görbe téren lesni miket rajzol… tudod, mint a bolygók anno mikor még a Föld volt a Világ közepe azok ott hurkáztak körbe körbe (mint májashurka a füstölőben a rudin)

  • Bocs, ez nekem magas, mint disznónak a famászás. Sose volt fantáziám – a matekot is bevágtam. De mivel nem értettem, el is felejtettem rögvest. A matek a világon a legelvontabb tudomány – a magam eszével kb. a másodfokú egyenletnél leragadtam.
    Igazságügyben azt tudom elfogadni: nincs általános érvényű, örök igazság. Csak konkrét ügyekhez, konkrét időben kötődő igazságok vannak.

  • Szukits Rezső

    A írásból ez a lábjegyzet kimaradt:

    Persze az ide-oda mozgó láthatatlan dimenziók, a girbegurba nemeukleidészi tér negyedik geometriai (vagy tizenkettedik) dimenziója, és a sokak által feltételezett féreglyukak miatt még az is lehet, hogy ceruzám hegye nem is mozdult, de kényelemből maradok az eukleidészi tér pappírra vethető illúziójánál.

    A kép forrása pedig a Bólyai János Matemetikai Társulat honlapja

  • Mond Rodeo11, neked mindenhol és mindenbe muszály belekotyognod?
    Csak kérdezem.

  • Rezső remek gondolataira hajaznak egy kicsit talán az alábbi idézetek:
    ” A magyar ember szereti keresni az igazságot. De nem szereti megtalálni.” (Mikszáth Kálmán)
    Valamint az egyedülálló Sándor Gyuritól: Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben még úgy volt, hogy a miénk lesz. 🙁

  • Ahogy az egyenes „tényleges görbéje” csupa matematikailag egzakt törvényszerűségekből eredő pályák szuperpozíciója, úgy a tényleges igazság is egzakt igazságok eredője. Ki ezt, ki azt az összetevőt látja meg benne, ki többet, ki kevesebbet. Ezért érdemes minél több ember igazságát meghallgatni és megfontolni. És csak azután jön még csak a görbe tér!

  • Rezso ismet jol ecseteli es hozza fel emlekezetekben azokat a regi iskolai vizsgakat, felvetelieket, stb.

    Sajnos az altalanos igazsagosagatitok nem igen „egyenes”, inkabb mestersehesen es eroszakosan gorbultek.

    Na hat azon lenne szuksegeseg dolgozni.

  • Pityi Palkó, most mellényúltál. Rodeo nagyon érzékletesen írta le Ticho Brahe csillagász sziszifuszi munkáját és hatalmas eredményeit az összevissza bolyongó bolygókról, ami pontosan az itteni témába vág. Csodálatos az, hogy Kopernikusz ezeknek a mérési eredményeknek felismerte az okát, és a világ középpontjába helyezve a Napot, a bolygók bolyongásai világos értelmet nyertek.
    Ez a példa jól mutatja a tudomány útjait és eredményességét.

  • Pityi Palkó
    2020 november 25
    3:55 du.

    ha emlékeim nem csalnak a kotyogóból nagyon jó kávét tudtam párolni, miért kotyogod?

  • Boldog HALA-ADAS Napot (Thanksgiving-et)mindazoknak akik hajlandok lennenek halat-adni, s lenne valamiert halalkodniuk is.

    Remelhetoen hamarosan a jelen vilagszerti jatvany elmulasat vehetnenk annak. S sikeres helyre-allasert a vilagszerti jarvany utanni normalis korulmenyekre!

  • Ez a topic is Rodeóról fog szólni ???!!

  • Bendeguz79
    2020 november 26
    4:03 du.

    grizi,
    „az” nem cél, a „cél” viszont láthatóan el van találva

  • Bendeguz79, 2020 november 26, 4:03 du.
    Neked is nagyon boldog hálaadást! De amúgy honnan veszed a feltételes módot? Itt egyébként (tőled kicsit északabbra már októberben adtunk hálát (ki kinek és miért, magánügy).
    Thanksgiving amúgy nekem a legszebb ünnep itt É-Amerikában.

  • Geyza 2020 november 26 5:58 du.

    Azt mondanám, hogy Rodeo11 általában ártalmatlan, de viszont az a kotnyeles, minden lében kanál beteges személyisége sokszor elveszi az embertől az ihletet, hogy résztvegyen ezen a fórumon.

  • Kedves Geyza! Gondolom, nem Rodeoról beszélünk a továbbiakban (legalább is részemről), de azért az igazság neki is jár, vagy nem? 🙂

  • Kedves Orsós Elemér!
    A már lezárt lapnál azt írtad, nem sok minden derült ki a köntörfalazóan megfogalmazott beírásomból.
    Korábban rendszeresen írkáltam és többszörösen leírtam, a világunk vezetősége egy előre megírt program szerint egy újabb eget rengetően nagy katasztrófa elkerülésével vezeti át a káli júga időszakon az emberiséget.
    Kemény becsapásokat is alkalmazóan irányítva az emberiséget. Úgy, hogy az emberek a programot beteljesítően éljenek.
    A programban most vagyunk a legnehezebben megcsinálható, az aranykori működtetési rend irányába fordító időszakban.
    Ebbe illeszkedik a kovid manőverezés is.
    A jelenlegi bejegyzéshez: A mindenség felismerten relativitásonként másnak és másnak mutatkozik és emellett még szubjektív is. Ebből eredően ugyan vannak (jó statisztikai igazságként megjelenő) közvalóságként is értelmezhető igazságok, de minden valóság egyedi.

  • Kedves Szandi Mandi, koszonom!

    Igen, tudom Canadaban Octoberben tartjak azt, de mi az eredete a Canadaiak Thanks-givingjenek?

    Nem a Pilgrimektol vettek at, vagy orultek a sok hodoknak?

    A Pilgrimeknek legalabb valoban volt miert halat adni.
    A 66 napos ut-utan egy kis vitorles fa-hajon 102 letelepedo keson erkezve, feluk (50) nem elte tul az elso telet.

    Egy Indian adott kukorizat nekik, de valojaban csak az evben a sok vad-pulyka az erdokben anmi megmentette oket.

    S a szocialista elvek alpjan valo elet sem sikereskedett, amig a szabadsag-vagy es a szabad egyeni-lehetosgeket nem gyakoroltak.

    Tagadhatatlanul a Matflower-compact volt az elso es igazi socialista elven alapozott tarsadalom.

  • Megkell hogy eggyezzek Szandi Mandival.
    Thanks-giving valojaban egy humanus-emberisegek unnepe!

    Nem politikai , sem vallasi eredtu, vagy hatteru unnep.
    Meg a leg-istentelenebb is halat ad valamiert eleteben!

    Minden csaladok oszzejonnek, mindenek dacara, meg a covid sem befolyasolja oket.

    5 millio repult, 50 millio hajtott hogy egesz-csaladok egyutt elvezhessek az unnepet, s eszi mindenki a hagyomanyos sult-pulykat , yum-al es cranberry martassal es a tok-lepenyt, amig le-nem-esnek a szekrol.

    De mi lessz majd a covid fertozesek novekedese a jovo-hetekben?!
    De a csalad mindenek elott!!!!

  • Kedves Nagy Gyula! (2020 november 27 3:13 du.)

    ?????????????????????????????????????????????????

  • Kedves Nagy Gyula, még dícséretedre szolgál, hogy ezek a te világuraid jót akarnak, nem úgy, mint Soros… 🙂

  • Christopher Adam

    B79,

    Pandémiában, amikor az Egyesült Államokban naponta több mint ezren halnak meg és amikor tudjuk, hogy a virus különösen veszélyes idősebb emberek számára, a „család mindenek előtt” azt jelenti, hogy nem utazunk, nem találkozunk személyesen, nincsenek nagy családi összejövetelek, milliók nem ülnek repülőre. Az önuralom érték.

  • Miklós bá’ 2020 november 28 5:53 de.
    A mi terjed a járvánnyal-hoz írott bejegyzésre válaszoltam.

    Kedves Alma!
    A nagy irányítási piramisnak EGY felső csúcsa van.
    Soros is ez alatt UTASÍTÁSOK SZERINT tevékenykedik.
    Vannak közismert példák arra, mi történik azokkal akik szembe fordulnak a felsőbb akarattal.
    Sokat tűnődtem azon, gúny-e a szent cél szentesíti a cél érdekében felhasznált eszközöket jelmondat.
    Már egy ideje úgy látom, minden eddigi borzalom „halvány rózsavíz” egy újabb tűzözönhöz, vagy ehhez hasonló összeomláshoz képest.
    Persze az én zsebemben is kinyílik a bicska ha a komoly gazemberségekre gondolok.

  • Mr.Adam;
    Elvileg teljesen egyetertek megjegyzesevel. Mindenki szamara a leheto LEG-elso celja lenne egeszseget es csaladjat vedeni a jarvannyal szemben. DE a tomegek azzal nem egyeznek meg! Valosaggal forradalmi-kirobbanasra jutottunk pl. az egyhazi, vallasi osszejovetelek esetein.

    Elso meglatasok, hogy a hatosagaoknak semmi joguk korlatozni barki onallao-hatarozataikat. Mindenki joga a sajat ostobasagat elkovetni!

    S elvileg, az tagadhatatlan valosag. S azert sokan meg biztonsagukat is hajlandok kockaztatni.

    Ha kovetne a US hireket mar is sok perek meg a leg-felsobb birosag ele is kerultek, ami teljes jogi-megeggyezezst lat abban. Tuntetesek, zavargasok, sot lovoldozeseket is gyakran okoztt mar az. Ne fedje, hogy ez a nemzet a leheto leg-nagyobb nehezsegek elleni kuzdelmek es reszkirozasok termek ! Amerikaik nem hajlandok jogaikat kockaztatni, inkabb egeszseguket es eletuket.

  • A cikk cime, az IGAZSAG es a VALOSAG, valojaban, es igazsagosan is, ket tlejesen mas dolog.

    Minden letzo es valaha is megtortent dolog tagadhatatlan VALOSAG !

    De az emberi tortenelem oriasian tulnyomo resze NEM nevzheto IGAZSAG-nak !!!

    Mert majdnem egesszeben minden igen IGAZSAGTALANsag elkovetesie voltak.

    De sajnos mind a megtortebt esemenyek VALOSAG volt, mind az erkolcstelen celok, tervek, tettek esemenyei a leheto LEG-nagyobb meretu IGAZDSAG-TALANSAGok voltak!

    S az am a tagadhatatlan VALOSAG !!!!

  • Mr.Adam;

    Halotta, vagy olvasta volna valah is azt a regi amerikai tortenelmi mondast:

    „Aki hajlando szabadsaga, jogainak egy csopp kis reszet is reszkirozni, felaldozni a biztonsaga es jolete igeretert, nem erdemli egyiket sem, s elobb-utobb elveszti mind-kettot.”
    Hat nem az tortent vilagszerte az emberiseggel, kulonosen a Magyarok eseteben nem volt az egy tagadhatalan pelda ???

    Amit elveszit,talan soha nem talalja meg, s amit onkentesen felad, azt soha nem-erdemli visszaszerzezni!!!!

  • Bendeguz79
    2020 november 27
    6:48 du.

    grizi
    Agamemnonék után minden ahhoz hasonló győztes népírtás Mayflower!

    a kukoricáért enyhe főbelövéssel fizetni sem akármi… és nem szocialista, „az” nem ilyen!

    meg kellene ismerned a valóságot végre talán még sikerül?

  • Almási Alma
    2020 november 28
    6:03 de.

    Álmaink Almája

    tényleg? hogy miket meg nem tud az ember

    lehet e hogy tévedek? és Nagy Gyula szarkasztikus?

  • NAGY GYULA;

    Nehany gondolkodasra melto kifejezeseket kozolt, persze a nagy kerdes lenne azon, hogy kiknek a celjait, elveit, donteseit velhetne a tarsadalom a szamukra hozott donteseknek???

    S persze, hogy kinek, vagy kiknek lehetne a jogai meg azt is eldonteni?

    De vigyazzon am a nyilt-bicskaval a zsebeben, ha ne-talan hasra esne, az on-gyilkossaga lehetne am!

  • Bendeguz79
    2020 november 28
    1:30 du.

    grizi

    ugye nem csak a magyarokra „gondoltál” eme mélyenszántódban?

  • Gyula! Mások(?) is!
    Ezt nem gondoltam volna! Még hogy Sorosnak főnöke is van, de önálló véleménye nincs! Eddig úgy tudtam , hogy hogy Soros egy magyar állampolgár a többi közt, akitől valamiféle rejtélyes okból Orbán és rablóbandája jobban tart, mint ördög a szentelt víztől. A pénze hajdan igen jól jött gagyi-Hitlerünknek.
    „Oszt” mégis: Hol a fenében van ennek az „irányítási piramisnak az az EGY felső csúcsa”?

    De most tényleg: Kinek ment el az esze? –

  • Valami olyasmit olvastam, h USA-ban 5 főre korlatoztak a thangsgivinges összejoveteleket.

    Szerintem is nagyobb valsag eloszobájában vagyunk, de Nagy Gyula infoit nem ismerem, eleg erosen osszeeskuveselmeleti bukeja van!
    A covid mizeria es tudomanytalan torz kezelese miatt mar márc. 14. Koruli o1g -nyilatkozatok miatt szamomra nyilvanvalo lett, h vmi elore megbeszelt, tervszerű esemenysorozat van folyamatban a fejunk felett.
    Nyilvanvalova valt, miutan visszajott vmilyen unios vezetői csucstalalkozorol, (ahol pl. Andrea Merkellel is targyalt)
    Akkor az tűnt logikusnak, h az elozo evben is kozgazdaszok altal megjosolt gazdasagi valsagot probaljak elfedni valamilyen elorangatott pandemia moge bujva.
    A pandemiat nem igy kellett volna kezelni!
    Szerintem ezt a szakemberek is megmondtak neki.
    Viszont o1g stilusabol lejott, h ő haszonlesoje lesz ennek is.
    Ma az tunik racionalisnak, h nagy gazdasagi valsagot gerjesztenek, az eddigi felhalmozott javakat az elmult 50-100 evbol valakik meg fogjak szerezni bagoert, ugy, h a gazdasagot tonkre teve atveszik, majd a lakossag nagyobb resze adosrabszolgakent, hitelekkel, tartozasokkal fogva tartva fog tovabb vergodni!
    Az ujraelosztas valamilyen formaja fog megtortenni bennfentesek tulajdonaba kkerulo ingatlanokkal, cegekkel.
    A pikansabb, h ezek o1g buvkorebe kerulnek majd megint, csak most nemzetkozi tudatossag elott, mert ugy tunik, ez kisebb ár lenne, mintha nem játszananak egyutt.
    Az a baj, h mostanaban sok az osszeeskuves-elmelet es felo, h barmelyik (akar non- sence) is megvalosulhat, mert nem lehet tudni, h tenylegesen mi es kik vannak a hatterben!
    Akar ufok, akar egy uzleti kiscsoport, de azon sem lepodnek meg, h az USA-ban tarolt nemzetkozi aranykeszlet nagyresze eltunt volna.
    A Covid kapcsan is olyan kodosites, balf@szkodas, dezinformalas es hibas metodus mellett jarnak el, h olyan, mintha nem is akarnak megoldani a Covidet. Csak a miért a kerdeses, de félek, h nagy ara lesz!

  • Az meg Rezsőtől kulonosen tetszett, h nem azt irta, h a fold kering a napkorul, mert az ugyanugy nemigaz, ahogy forditva sem, hiszen a kozos tomegkozeppontjuk korul keringenek!
    Amit csak tovabb-bonyolitanak a bolygok, ahogy a Foldnel a Hold is!

    Épp tegnap rohogtem egy nagyot, h kiderult, h a naprendszer nem is ott van, ahol eddig hittek, hanem jelentosen arrebb.
    Persze a Vilagegyetem tagulasa is jatszik, de lehet, hogy ismeretlen anomaliak miatt kerult arrebb a rendszerunk a 80-as evek ota…..
    Akar lehetett feketeluk, -flukak, gravitáció miatti anyagsurusegi valtozas, feregluk, erzekelhetetlen dimenziobol erkezo hatas atszurodese. (Mint ahogy 2 dimenzios papirlapon nem erzekeljuk, hogy a 3. Dimenzioban kozelit fele egy toll, h irjon rá!)

    Szoval ez a Covidmizeria nekem azt sugallja, h lehet, egy kemenyebb veszhelyzet probaja, h mennyire lehet majd, es hogyan hatekonyan vedekezni! Mennyire lehet majd a tarsadalmat ellenorizni, iranyitani hatekonyan…..

  • Hát, kedves Rodeo, Nagy Gyula érzékletesen írta le, hogy titkos vezetőink hogyan próbálnak minket (emberiséget) hatalmas nehézségeik, és óriási személyes vesztességük ellenére kivezetni a szörnyű helyzetből, amiben vagyunk. Mi ez, ha nem derék önfeláldozás? Gyanítom, Miviktorunknak oroszlánrésze van ebben a küzdelemben…

  • Ha Miviktorunk nem lenne olyan szerény, bizonyára többet is mesélhetne erről nekünk… Na, talán a következő pénteken…

  • Kedves Bendegúz!
    Sokféle mondás létezik. Arról is vannak, hogy hogyan csinálja Sátán. Ebben a leigázás, uralom alatt tartás módszertana. Ebben alap eszközként a megtévesztés módszertana.
    Amit írtál, abban a sorban van amelyben a gazemberségeket szépen megideologizálják.
    Jócskán irkáltam már arról, hogy szerintem jelenleg még a „józan paraszti ész”nek ellentmondva miért olyan a világunk, mint amilyen.
    Vannak jól felismerhető mélyebb igazságok.
    A mindenség folyamatosan önfenntartó, ön újra teremtő működésű.
    Ehhez egyben és a részeiben is tudatos. A tudatosságok EGYMÁSSAL EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN végzik azt a működés szabályozó tevékenységet amely normál esetben jóléti önfenntartó működésben tartja az egészet.
    A bioszférát is ehhez igazodva tervezték, hozták létre. A testiségünkben bi is a bioszféra részei vagyunk.

  • Almási Alma
    2020 november 29
    4:15 de.

    Álmaink Almája

    humorod verhetetlen, most megvilágosodtam, mintha a Nagy Védát bemagoltam volna meg a Mahabharátát

    kösz

  • Kedves Nagy Gyula;

    Sajnalom, de filozofialasat a biologiai es biosferai hasonlatain kisse zavarosak.

    De a kapcsolat, a mai ottani politikai, tarsadalmi es gazdasagi korulmnyeikkel szemben hianyos.

    Remelhetnem, hogy oszinten es pontra jonne velemyenek kijelentesevel???

  • A cikk cime, az „igazsag” es a „valosag” felhozta emlekezetemben, egy PBS kutatasok sorozatat, amit 200,000 allomas, 19 szezonon at sugarzott, a „Closer to Truth” (kozelebb az igazsaghoz) cimen.

    A kerdes , valojaban R.Bucke 1901-es irott kutatasaian az emberi agy es szellemi evolucioajanak kerdesin alapozott kutatatasa volt.

    Az emberi agy, nem csak hogy merete es alapkepessegei nagyban elteroek minden mas foldi elolenyek agyaitol.
    Hanem bizonyos kepessegei amit a biologiai adatok nem tisztaz.

    Az u.n. CONSCIOUSNESS, az emberi leny ertelemzese, felfogasai, erzelmei, szellemi kepessegei miert lehetne oly oriasian kulombozo minden mas allatokeneal?????

    Vannak tobb allati-lenyek, melyek hasonloan nagy-meretu agyuk van.
    Elephantok, balnak, dolphinok.
    Sot mind a koltozo-alatti-fajok nagyon rendkuvulli kepessegeket bizonyitanak, amit emberi-tudomany keptelen feltarni, sem erdetet velni sem.

    De lehetne az a szellemi-felfogas-ertelem-kepesseg vilagegyetemes???

    Hiszen az u.n. ESP (Extra Sensory Preception) talan a fizikaiakon kivulli, szellemi, ertelemi felfogas, erzekeles kepessege) nem csak valosag, de konnyen bizonyithato barki esteben es barki altal.

    De lehetne annak fizikai hatara???
    Vagy lehetne az vilagegyetemes ero????????

    Azon az alapon letezett egy masik PBS sorozat a „COSMOS, CONSCIOUSNESS, GOD” (Vilagegyerem, Szellemiertelem, Isten)cim alatti kutato-sorozat a tudomany szakemberi sot teologusok, pshychologusok meglatasait is adva a valasz kereseseben.

    Bizonyara az emberiseg azt a kerdest mar feltetelezte, kereste talan lete elso napjatol?!

    De mi lehetne a valasz?
    Mit gondolna az olvaso?

    Mi lehtene a valasz a valosag igazsagan, vagy az igazsag valosagan??????

  • „Ne fedje, hogy ez a nemzet a leheto leg-nagyobb nehezsegek elleni kuzdelmek es reszkirozasok termek ! Amerikaik nem hajlandok jogaikat kockaztatni, inkabb egeszseguket es eletuket.

    Milyen igazad van, Bendeguz!

    – pénzt, vagy életet!
    – inkább az életemet! Pénzt öreg napjaimra gyűjtögetem!

  • kedves Nagy Gyula!

    Mindig hálásan gondolok azokra a nagyszerű, intelligens vezetőkre, akikről beszélsz, hogy milyen ügyesen hozták létre az emberiség bioszféráját… Szúnyogok, poloskák… Ez igen!

    Hogy találhatták ki ennyire pontosan, mire is van szükségünk nekünk, embereknek a fejlődéshez? Csodálatos előrelátás, nem igaz?

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2020 november 29
    3:25 du.

    „- Pénzt vagy életet! – Életet! A revolveres merénylő ettől a választól úgy megijedt, hogy visszahőkölt. A számtalanszor elhangzott támadó felszólításra, amióta a világ világ, először hangzott el a fenti válasz. A rabló lövésre kész pisztolya megrezdült a kezében, és egyszerűen nem tudta, hogy mit tegyen.”
    Rejtő Jenő: A megkerült cirkáló

  • ALMASI ALMA;
    Remesen sajnalatos olvasni soraibol, hogy a sajat eletet kevesbre becsuli mint a penzet.

    Nem penzrol volt szo kedves Almasi ,hanem a kozsseg minden tagjainak az alpveto jogairol!!!

    Amikor a magukat mindenhatonak kepzelo politikusok korlatozhatnak barki leg-alpvetobb lehetosgeit, amiket meg hazi-allatanak sem tudna tiltani, hogyan engedhetne sajat jopgait elrabolni, meg ha az ostoba hatarozata is lenne?

    Reszkirozna Maga azon jogat valami biztosithatalanert?

    Nem az hogy barki is egy jarvany aldozata ohajtana lenni, de az mindenek davara csupan feltetelezett lehetoseg. Semmi mas.

    De vajon miert aldozna fel eletet onkentesen penzeert?????

    P.S.
    Hiszen szeretett allamhatalma nem elkobzott mindent ugy is mindenkitol????
    Mi volt a szoviet allamkapitalizmus ???

  • AZ OKOSKODÁSRA EGY MÁSIK

    Tegyük fel, a Hold felé száguldó űrhajó, álló hajtóművekkel, igenis egyenes pályán halad egészen addig míg a társ-planétánk gravitációja el nem ragadja őtet, és kf. távkorrekciókkal nem állítják Hold-körüli pályára. Csak úgy van ez, mint ahogy a kör kerületét is végtelen számú, aprócska egyenes szakasz alkotja… 🙂

    A kozmoszban haladó, valójában mindig zuhanó, azaz „tehetetlen” tárgy is eme állapotából eredően, mindig csak az egyenest követi. [És nem téved, csak vakon követi.] Ez az állapot nem relatív, hanem tök egyenesvonalú egészen addig, amíg valamely objektum – ill. ezek kölcsönös gravitációja – ebből az állapotából el nem téríti…

    Onnan pedig már a következő „vonzalom” hatását követve ismét egyenes vonalban(!) zuhan majd a reagens – és renitens – bolygó „középpontja”, ill. annak a súlypontja felé. A Föld-felszíne felé zuhanó tárgyak is, mind az égitest legsűrűbb, vagyis a középpontját „keresik”.

    Jelenleg és az elmúlt mintegy 60 évben, minden mesterséges égitest ezen a newtoni elven „”kering”” – nem cikázik a kozmosz végtelen tengerén és a Naprendszer szűkös keretei között egyaránt, míg egyenes vonalon újra el nem kapja valamely külső erő…

    Egyelőre még és egyébként a téridő elhajlása is testek gravitációjának a terméke, ill. következménye…

    KB

  • Jav.
    „- Nem cikázik” után még egy gondolatjel egyenes vonala szükséges

  • Kedves Bendegúz és többiek!
    Pár komment terjedelemben nem lehet megmutatni azt a valóságmozit amely a tudatomban létezik.
    Földanyánk őrzi pár korábbi nagy katasztrófa nyomait.
    Arról már mély hallgatás van, hogy ezek egybe estek a nagy káli júga időszakokkal. A mindenség tudatokból álló informatikai rendszer is. A mindenség helyenként és időnként annyira bezajosodik, hogy olyan mértékben rontja le a tudatok működését és együttműködését ami már nagyon veszélyes komoly katasztrófák létrejöttére. A legutóbbi ilyen a mágneses pólusváltást is létrehozó, a Földanyánk mágneses mezejét összeomlasztó katasztrófa. Ezt az akkori emberiség hozta össze elsősorban a Tesla technológiák energetikai alkalmazásával.
    A jelenlegi fizikával is lekövethető a folyamat. Ez a Bibliában a hetedik pecsét címszó alatt van meg jó leíró tudományossággal (előjelek).
    Az általam említett nagy programot egy ilyesféle újabb katasztrófa elkerülésére hozták létre.
    Ebben hitetéssel is megosztották az emberiséget úgy, hogy a részeket egymás ellen mozgatva meg lehessen akadályozni egy újabb nagy összeomlást.
    Azok számára akik eszerint is vizsgálódnak, egyértelmű, hogy a felszínen egymással hadakozó vezetők a háttérben egy cél érdekében együtt működnek.
    Nekem se higgyetek. De járjatok utána. Hivatalos forrásokból is több, mint elég adat áll rendelkezésre az ellenőrzéshez.

  • Megkésett utószó:

    A kalapácsvetőt elhagyó száguldó súly, a puskagolyó és a parittyakő is az indulást követő ledületben a maga egyenes pályáját „folytatja” (addig a pillanatig, amíg a Föld ebből az állapotából el nem téríti, hogy onnan már íves röppályát vegyen föl)…

  • Nagy Gyula
    2020 november 30
    7:56 de.

    én lusta vagyok, de olvasván eme mélyenszántódat rá kellett jöjjek, hogy már hetekkel a beírásod (2500 héttel!) előtt ugyanezt látom és kuncogok, az én magánéletemet nem befolyásolják ezek a mindent tudók és állandóan azt piszkálja bennem a kis krampuszom, hogy van e valamilyen céljuk mindezzel vagy csak unaloműzés miatt l’art pour l’art kavarják habosra (azt ugye tudod -perszehogy- komolyan foglalkoznak a Hold és a Mars betelepítésével)… mivel „ezeknek” anyagi gondjaik nem igen vannak hááááát szóval majd meglátjuk tudnak e Hisz dúrból fesz dúrba modulálni?

  • Sajnalom Kedves Nagy Gyula, de ezen Foldet megallasnelkul pusztito het es haromnegyed billio kegyetlen es gyarlo emberilenyek figyelembe vetele-utan SEMMI sem aggaszto !!!!

  • DON GOLO;
    Talan tudos fizikus letedre, hajlando lennel megosztani tudasodat velunk, hogy vajon miert terjed egyre gyorsabban a vilagegyetem, s mi lehet majd annak kovetkezmenye????

  • U.I.
    A „terjed” szo talan inkabb TAGUL lehetne?!
    De pont azert volt szuksegem egy fizikus meglatasara!

  • Bendeguz79
    2020 november 30
    11:33 de.

    grizi, a végtelennek ama csekély része amit „az” ember észlel az -úgy tűnik- tágúl… de ennek semmiféle gyakorlati (szvsz elméleti sem) vonatkozása nincs

    részeg asztronómusok félreértik a térgörbületet

  • Nagy Gyula nemely megjegyzesen;

    Persze a Fold magnese-pulzusanak valtozasa az egy normalis es rendszeresen torteno termeszetes esemeny.

    Majdnem mint az elolenyek altalanos idoszaki kipusztulasai is.

    Sot az is mint egy cosmologiai okokbol torteno rendszeres esemeny am.

    De az emberiseg alatal-okzott esemenyek amik az aggasztoak.

    Mint pl. nem csak hogy az emberi-testben feltart syntetic (plastic) molekulak, hanem meg az Antarctic olvado jegeben is bizonyosodott syntetic moleculak lete.

    S az alig lehetne elhiheto, hogyn a jegkorszak elotti idokben valami Marsan-ok okozhattak volna azt.

    Tagadhatatlanuk, mi emberi-lenyek nem csak mindent pisztitok, hanem on-pusztitiok is vagyunk!

  • Bendeguz79
    2020 november 30
    11:33 de.

    grizi, ha elég dús a fantáziád, akkor (ügyesen) csukd be ajtót ablakot és vegyél kézbe egy lufit, majd kezdd el felfújni (ez a világegyetem tágulása!!! azaz amit látsz belőle a szobádban) és addig fújd amíg feldurran(SIC) milyen változás lett a szobádban? na ez várható ha igaz a a tágulás (szvsz nem igaz de valamiről kell beszélni, mert különben nem kapnak apanázst a tudóskáék és akkó’ nem tudnak miről részegen hülyeségeket dumálni)

    egs… én most koccintok és nincs lufim… nem tudok tágítani

  • Nicsak, Bendeguz, Nagy Gyula, DonGolo! Fizikusok egymáközt? 🙂

  • Kedves Nagy Gyula! Az „érdekes eszmefuttatásaidról egy dolog jut eszembe. Amikor az okos hülyéskedik, az szórakoztató. De amikor a hülye okoskodik????

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2020 november 30
    11:30 de.

    Igazad van kedves Bendegúz, DE had jelezzem, szerintem ezek a „kegyetlen és gyarló emberilények” nem maguktól lettek ilyenek, hanem vélhetően más emberfeletti lények médiatúlsúly ráhatásától! 😀 Eredendően az egyszerű emberi lények nagyon toleránsak tudnak lenni (egymásnak úszító külső befolyásolások nélkül)! 😀
    (Zárójelben azért dicsérőleg megjegyzem: úgy látom, egyre több mindenben lehet Veled egyezkedni! 😀 )

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Rodeo 10:37

    ))))))))))))))))))))))) 😀 (((((((((((((((((((((((((((

  • Bendegúz
    11:33és36
    + Rodeónak
    ajánlva

    Meg köll hó’ mongyam, hogy a tágulás pontos okát nem ismerve, amit más nálam is nagyobb tudósok 😀 , valami egy pontban bekövetkezett (ős)robbanással magyaráznak, mely jelenséget ezek a tőlünk távolodó a planéták sugaras(!) és úgyszintén egyenesvonalú(!) száguldása magyaráz.

    Ugyanakkor arra még senki adott nekem választ, hogy az az egy robbanási pont, v. centrum a kozmosznak melyik konkrét koordinátájában, vagy szegletében következhetett be. Valamint arra sincs magyarázat, hogy a tágulásnak ugyane’ résztvevői folyamatosan miért is gyorsulnak, holott már rég lassulniuk illene…

    Egyébként a csillag robbanások nem egydülálló jelenségek az asztronómia világában, aminek már több-könyvtárnyi irodalma is rendelkezésre áll. Pl. Energiájukat vesztett, öreg csillagok (napok) szokása, hogy előbb felfújódva, majd magukba zuhanva oly sűrűséget érnek el, hogy saját „végtelen belső feszültségük” folytán szétrobbannak, oszt bumm… Stb.

    Oszt mégegy: a Föld és egyáltalán, a Naprendszer és a Tejútrendszer (galaxisunk) miért is nem vesz már részt ebben a dicső Őstágulásban sőt, a mi kozmikus környezetünk matériái továbbra is miért garvitálnak inkább egymással, mintsem-hogy taszítanák egymást úgy, mint ahogy amazok az ősrobbanás által állítólag rendesen távolodó galaxisok és égitestek – ennyi gyorsulás után, lassan már fénysebességgel 😀 – folyamatosan teszik ezt a dolgukat és kötelességüket ? …

    Üdv: D.G.

    Utószó:
    Az ősrobbanásban sokan vélik a teremtő Logos bizonyítékát.
    Csak az a baj, hogy ezek az emberi történelem során már rengeteg, mindig más és más fölfedezésben látták a tudatos teremtés igazolását, aztánahogy az emberi tudás növekedett, úgy tették egyre odébb a bizonyítás tárgyát… 🙂

  • A káli júga a szellemi rövidlátóság, Istentől elszakadottság, individualizálódottság időszaka.
    A normál időszakokban jobban hat az egyedekre az amit kollektív (közösségi) tudatnak is mondhatunk.
    Az elszakadottság időszakában erősen a hitünk, programozottságunk szerint működünk.
    Azért úgy ahogyan, mert előre megtervezetten információs (média) hatásokkal ilyenre programozzák a tömegeket.
    Érdemes azt is látni, a különféle célközönségeket nem egyformára programozzák.
    Közel sem mindenki sajtkukac programozottságú. Közel sem mindenki pusztítva is környezet felélő viselkedésmódú.
    Jól látszik az intenzív átideologizálás is. Többek között egyre erősebben nyomatják azt is, hogy a túlélésünkhöz emberség és bioszféra konformság szükséges.
    Fizikából úgy tanították, hogy a lövedék parabola pályán mozog. Ezt torzíthatják különféle hatások. Mint példul, a légellenállás.
    Persze ez is csak bizonyos nézőpontokból és valamely viszonylatokban igaz.

  • UI

    A gyorsulva távolodó planéták folyamatosan növekvő gyorsulása miatt csillagászainknak föl kő’ kötnyi azt a bizonyos fehérneműt, mert ha így megy tovább, a fénysebességet elérve a fényük is eltűnik az éji homályban, aztán majd má’ nem lesz mit vizsgálni. Egy kultúrkinccsel is szegényebbek leszünk.
    Merthát teremészetétől fogva ősrobbanás is csak egyszer vótt, így az abbó kikerült anyagok ha valóban sugarasan távolodnak tőlünk, akkor egyszer el is kell tűnniük a végtelenben 🙂

    +1 Nem véletlen, hogy Hubble után egy katolikus pap tételezte fel az ősrobbanás, mint egy teremtési módszer tételét…

  • Szukits úr!

    Kocsid üzemanyag fogyasztását figyelembe véve, a tartályban található maradék szűkös benzin mennyiséggel kell eljutnod egy adott helyre, egy adott idő alatt, úgy hogy benzinkút nem esik az utadba.

    Keringhetsz e összevissza, erre meg arra, ahogy cikkedben ezt nagybölcsen állítod, vagy inkább nagyon is oda kell figyelned az . i g a z s á g r a . nehogy elkéss a megígért időpontról s a nafta is elegendő legyen hozzá.
    A cikked logikája szerint: nem baj! Majd kimagyarázod magad.
    Így, ezzel a harcmodorral valóban létezik többes igazság, ám különben nincsen.

    Egy másik eset. Orbán kijelenti:”Ne azt nézzék, hogy mit mondok, hanem hogy mit teszek…” „Értik(?!): pávatánc…”
    Melyik ebből az igazság ??? Az, hogy az ilyen ember 1 gazember. Mert ez is csak egy, azaz 1 igazság amely minden machiavellistára az egyetlen ráillő jelző.

    Kívánom, hogy próbálj meg megmaradni az 1 igazság útján és ne kábítsd magad úgymond pót lehetőségekkel, hamis kapaszkodókkal, amivel lehet másoknak ártani, viszont magadat és a lelkiismeretedet is csak áltatod velük…

    Az igazság nem relatív, ahogy az egynes, vagy az egyenesség sem az. Mi lenne, ha a szeretet parancsát is relativizálnánk ???
    Háború. Ahol a katonák gond nélkül ölték túloldali felebarátaikat, azzal az indokkal, hogy az ő fegyverét is csak megáldotta a pap… – Így történt.

    Hát szeretsd felebarátodat, de tiszta lélekkel: Brunszvik

  • talalom
    2020 december 1
    5:46 de.

    ez dodonaira sikeredett! Nagy Gyulust nem „báncsuk” imádnivaló ahogyan elővezeti

  • DonGolo
    2020 december 1
    8:57 de.

    Don Golcsika (ha megengeded?)
    az amit eme emberek ellelnek az a „volt”!!! a jelen számukra Terra Incognita és az a jó ebben, hogy ha bele gebednek sem lesznek képesek a jelent megismerni és minél távolabbi a távolabbi annál múltabb az ami ma már bizonyosan nincs!

    és szvsz önmaguk dugájába is dőltek a katlik pappal egyetemben, mert ha (itt röhögény van) minden irányban tágúl, akkor a Big Bang sehol sem volt mert nem lehet „azt” a pontot (az ORIGO) megtalálni tehát Ló Gikám szerint a fagyi visszanyalt

  • Einstein kutya töke hozzátok képest. Igaz, ő bevallotta, hogy nem tud mindent… 😀

  • ALMACSKA;
    Maga a fizikus, s miert ne gondolhatnanak masok is alapveto fizikai tenyekre es esemenyekre?

    De mivel Maga a fizikus, hat miert nem inkabb jelezne ha valami nem stimmelne hozzaszollasaikban?

    talalom:
    S Maga melyiket jatsza most itten?

    DON GOLO;
    Varom a valaszt a bona fide fizikusunktol(Almasi), hogy mi a valasz, miert gyorsulhatnaa a vilagegyetem terjedese?

    Hiszen mint jelezte, a raketa vagy a kilott puska-golyo is terjedesevel a mozgato-erojet vesziti, tehat csak lassul terjedesevcel amint veszziti mozgato erejet.

    A kerdes letezik, hogy mibol eredhetne a novekvo tavolito energia/ero????

    Az os-robbanas-on, mi OKOZTA a robbanast?
    Es persze mi robbant????

    Tehat nem csak a robbanas okozojanak, hanem valami tobbanhato-anyagnak is szuksege volt letezni!!!!
    A „semmi” a „semmi-altal” nem robbanhat, nem reagalhat, nem letezhet reakcio okozo-nelkul!!!

    A robbanas az csupan reakcio!!!!!
    Okozo-nelkul nem letezhet reakcio!!!!!
    De vajon mi lehetet volna annak az okozo-eronek az eredete ????

  • U.I.
    Minden Galax-ik kozepen amik csak megfigyelhetok, van on. a kozepen egy „Fekete Luk”, melyeknek teljes letik, hatyasuk maig nem teljessegeben tudva.
    Lenne a Fekete Luk-al a Galaxik szulo-anyjuk,vagy sirkaik ?

  • Orsós Elemér

    Kedves Fórumtársak, isteni szerencsével kezembe akadt erdélyi szász(kolozsvári) apósom örökségéből egy olyan csodálatosan elfogulatlan és önkritikus tudományos tanulmány amivel Magyarország minden mai nyűgjét -nem csak Trianont- meg lehet érteni és csak ezek elolvasasása és megrágása után fogadható el szerintem mindennemű revizió fontolgatása! Igaz hogy, csak kizárólag a -legbonyolultabb- magyar-román együttélést feszegeti, de ki lehet terjeszteni a többire is!

    Makkai László
    Magyar-román közös múlt
    (Hét torony könykiadó 1989, második kiadás) 120 Ft

    Erről a méltatlanul elfeledett, sőt -úgy vélem- elfeledtetett tudós Emberről keveset tudunk, ezért szíves figyelmetekbe ajánlom:
    http://www.matud.iif.hu/2014/10/12.htm

    (Ha valaki esetleg olvasta, szívesen várom véleményét!)

  • DonGolo
    2020 december 1
    8:57 de.

    tudod, ha gonoszkodni akarnék geometrikusan (csak úgy selejtesen Euklídes után szabadon) akkor a vektorok eredője a szélrózsa (én a tearózsát szeretem) bármely pontján leledzhet, azaz a pontos definíciója: „a” SEHOL!!!

    ezt el kellene küldeni a CERN be is mikor a Higgs bozontosat kutatgattyák a (na jó nem úgy mint szájerjózsi)

    üdv… majd írjál vagy kűggyél fénypostát