Magyar sors Kárpátalján (6-7): Egy komikus tragikus sorsa

2021 február 20 8:21 du.35 hozzászólás

Kulcsár Zoltán: Magyar sors Kárpátalján

Tartalom:

Tartalom:

Megjegyzés: korábbi fejeztek a linkre kattintva olvashatók

 1. Boldog békeidők Ugocsa vármegyében
 2. A Nagy háborúban és az összeomlás után
 3.  Kisebbségben a Csehszlovák Köztársaságban 
 4. és 5. Találkozás a lengyel-szovjet határon az éhínség elől menekülőkkel

6. Egy komikus tragikus sorsa

7. Egy nap a Kárpátszka Ukrajna államban

Egy komikus tragikus sorsa

Édesapám bútorasztalosnak tanult ki, nagyon jó szakembernek tartották. Jó hangja volt, énekelt a katolikus templomi kórusban. Rendszeresen játszott a nagyszőlősi műkedvelő színházi előadásokban – főleg komikus szerepekben -, amikben nagy sikere volt. Amikor összeházasodtak édesanyámmal, vettek egy házat a főutcán, kialakítottak a telken egy asztalosműhelyt és megszerveztek egy temetkezési vállalkozást is.

Édesapám

A cseh érában anyagilag nem is éltek rosszul, de érezték a morális elnyomást, a nyelvi nehézségeket, a kisebbségi sors megannyi problémáját. Igyekeztek nem feladni a magyarságukat, részt vettek minden ünnepnapi rendezvényen.

Édesapám a harmadik sorban középen, egy nagyszőlősi műkedvelő színházi társulat tagjaként

1938-ban a müncheni döntés után Kárpátalja magyar lakta határsávja – Ungvárral, Munkáccsal, Beregszászásszal visszakerült az anyaországhoz. Sajnos Nagyszőlős és a környéke megmaradt Csehszlovákia kötelékében. Ebben a helyzetben a csehek nagyon mérgesek voltak a magyarokra.

Édesapám a harmadik sorban jobbról az első, egy vígjáték szereplőjeként egy nagyszőlősi műkedvelő színházi társulat tagjaként

Sajnos édesapám erős dohányos volt és egy alkalommal nem volt otthon cigarettája, így a kijárási tilalom ellenére elment beszerezni a „füstölni” valót. Mivel a házunk nem esett messze a csendőrőrstől, az onnan induló járőr észrevette édesapámat és bevitte az őrsre. Ott kegyetlenül megverték, ám szerencsére nem sokkal később belépett egy cseh csendőr, aki ismerte apámat, mivel náluk lakott korábban. Azonnal leállította a verést, de ekkorra a belső szervei már olyan károsodást szenvedtek, hogy a gondos orvosi ellátás és az otthoni pihenés, majd többhónapos szanatóriumi kezelés ellenére fiatalon – 33 évesen elhunyt.

Édesanyám nagyon nehezen viselte férje – édesapám – elvesztését. Valamint ránehezedett a háztartás és mellette a temetkezési vállalat vezetése is, nem beszélve a gyermeknevelésről.

Nekem nem maradt semmiféle emlékem ezekről az időkről, eseményekről, de egész életemben éreztem az édesapám hiányát.

Egy nap a Kárpátszka Ukrajna államban.

Újra az anyaországban – sajnos csak igen rövid időre

Miután 1939. március 14-én a német csapatok megszállták Csehszlovákia cseh részét és Szlovákia kikiáltotta az önálló szlovák államot, Volosin kormánya kísérletet tett arra, hogy Kárpátalja megmaradt részét önálló állammá alakítsa. A Szics-gárda március 14-én a hajnali órákban megtámadta a huszti kormányépületet és a katonai objektumokat, hogy fegyvereket szerezzen és megbuktassa a Volosin-kormányt, átvéve a hatalmat. A támadást a csehszlovák katonaság visszaverte, és már a déli órákban megadásra kényszerítette a Szics-gárdistákat. Másnap – március 15-én – Volosin táviratot küldött Berlinbe, hogy Kárpát-Ukrajna kormánya kihirdette az önálló államot a Harmadik Birodalom védelme alatt. Nagyszőlősön az emberek nem sokat észleltek a drámai fordulatokból, de a félelem jelen volt, hiszen nem laktak volna szívesen egy ukrán államban.

Kárpát-Ukrajna egykori elnökének Szics gárdistái.

Március 15-én a Beregszászból induló magyar honvédeknek Nagyszőlős előtt Tiszaújhely-Fancsika-Szőlősvégardó térségben csehszlovák harckocsik támadását is vissza kellett vernie. Ezért csak délután három óra előtt sikerült elfoglalni a várost – a magyar lakosság örömujjongása közepette. Közben a tanítói szemináriumból, amelyik Ungvárról Nagyszőlősre volt áthelyezve, egy szakasz diák – akiket Volosin propagandája elbolondított – csatlakozott a Szics-gárdistákhoz, akik a Huszt előtt, Veresmart és Rakasz között fejtettek ki ellenállást a magyar honvédség ellen. A csata néhány órán át tartott, a diákok közül sajnos tizenhármán életüket áldozták egy hamis eszméért.

Vaszil Komjáti nagyszölősi tanító, aki 1938-39–ben tanított a Tanítóképzőben, és akit nem lehet magyarpártinak tartani, 1994-ben kiadott egy rövid történelmi áttekintést Nagyszőlős történetéről a legrégebbi időktől 1945-ig. Bár sok észrevételével lehetne vitatkozni, de mint közvetlenül érintett, leírja a rakaszi eseményeket és az ütközetben meghalt 13 diák nevét.

Az ukrán nacionalista történetírás elferdítette az igazságot és a viszonylag csekély ellenállást erősen felnagyították, ahogyan az elesettek számát is.

Már az előretörő magyar csapatok hírére március 16-án délelőtt a Volosin-kormány Husztról Romániába menekült. Március 17-én a magyar csapatok birtokba vették Kárpátalja egész területét. Édesanyámék nagy örömmel fogadták, hogy Nagyszőlős és Kárpátalja észak-keleti része visszatért az anyaországhoz. Ugyanakkor szomorúság árnyékolta be az eseményeket, hiszen édesapám brutális megverése a cseh csendőrök által és az emiatti betegsége nem múlt el nyomtalanul. A nehézségek ellenére édesanyámnak sikerült stabilan vezetnie a temetkezési vállalatot, anyagilag rendezett volt a család helyzete, de közben megkezdődött a háború és a katonasági behívók aggodalommal töltötték el a lakosságot. Édesanyám öccse Laci, Mariska nagynéném férje Pál ekkor már az orosz fronton harcoltak. Imre bácsi pedig vonatokat vezetett a Szovjetunióba.

35 hozzászólás

 • Allanbdo civakodas, allando kuzdelem, allando ellensegeskedes valosgaban a semmin, hogy ki mi, vagy minek velte onmagat.

  S az allando hoditasok,haboruk es verontasok.

  Elernenk majd egyszer a napot, hogy mind az a kulombseg telejesen jelentejktelen, s mindenki elhetne a sajat bekejeben minden megkilomboztetesek nelkul?

  Lenne az emberiseg hajlando mind azt felere tenni, s belatni hogy valojaban minden emberileny egyenloen teremtetett, s mindenki alapveto emberi joga elni eletet barki alatal korlatlanul?

  lenne hajlando az emberiseg azt belatni egyszer ????

  Mert mas-kulomben, semmi mas nem lessz csupan a mult kegyetlensegeinek a megallasnelkulli ismetlesei mint volt a emberiseg elso napjatol.

  De hat ki nem ohajtana azt maganak, csaladjanak, vagy barki mas embertarsanak barmi nemzeti szarmazasu is lenne????

 • Szerény véleményem szerint, ez a visszaemlékezés is alátámasztja az elméletet, amiről a szomszéd topikban írtam.

  1938-tól kezdve a németek (náci vezetéssel) megjelentek a kelet-európai régióban, olyan módon, amihez joguk nem volt, de feljogosítva érezték rá magukat. Gyarmatnak tekintették a régiót, egy nagy szárazföldi gyarmatnak (Oroszországgal együtt).

  Félreértés ne essék, nem gondolom, hogy a többi gyarmatosító különb lett volna a történelemben, ami a szándékot illeti. Az európai gyarmatosítók közül a spanyol, a brit, a francia, szóval az Atlanti-óceán parti országok hajói hasonló szándékkal indultak útnak. Megvalósítási módjaikban eltérnek egymástól. A nácik által vezetett német gyarmatosítás a kora-középkori mongolokéhoz volt hasonlítható. Hitler azt a jelszót adta ki a Wehrmachtnak, hogy a keleti fronton nincs szanálás, nincs kegyelem stb, ott kíméletlen helycsinálás volt a német telepeseknek.

  Annyit azért meg kell jegyezni, hogy a kelet-európai kis népeknek a szolgasorsot szánta Hitler, míg az oroszok (és a zsidók) ilyesfajta megkülönböztetésre se számíthattak.

  Az már csak hab a tortán, hogy a régióbeli országok az összefogás helyett az egymás közötti marakodással voltak elfoglalva. (részben kényszerből, részben emberi vakságból).

 • HAZAI MLAMPA;

  Allitasa, inkabb hibas feltetelezese valotlan!

  Mert Nemetorszag elvesztette gyarmatait meg a szadforulotajan, azert ment haboruba,ill. serkentette a Hansburgokat hadatuzenni Szerbia ellen 1914-ben.

  A gazdasagilag elmardt keleti nemzetek oiav lehetosget jelentett a nemt iparnak, de azt nem a bekes kereskedelem, hanem a regi Porosz-elkepzlesek alapjan veltek lehetonek.

  Detagadhatalanul nemetorszag piaci erdke a keleti nemzetek, kozottuk Oroszorszag is.

  Iparosodott tarsadalmak nem letkepesek piacok hianyaban, s mivel nemetrorszag onmaga tul kicsi-elegendo piacanak lenni, de a mult ket-vilaghaboruibol levonva a lecket, ma neman lovoldozesek nelkul mukodtetik piaci erdekuket.

 • U.I.
  Utolso mondataval HL fejen utotte a szeget !!!!!!!!

 • Orsós Elemér

  hazai lámpa
  2021 február 21
  9:04 de.

  „Az már csak hab a tortán, hogy a régióbeli országok az összefogás helyett az egymás közötti marakodással voltak elfoglalva. (részben kényszerből, részben emberi vakságból).”

  Hála a trianoni kurva igazságos számító ítéletnek, ami azt eredményezte hogy, a vesztes magyarok és osztrákok a diktált gerinctelen túladakozás miatti veszteségek, a túlajándékozottak meg az érdemtelen prémium jogos visszakövetelésének félelmétől nem tudtak öszintén barátkozni, szóval jól ki lett az találva hogy, Közép-Európában soha többé senki ne tudhasson Osztrák-Magyar Monarchia kaliberű tényezővé és a civilizált keresztény Nyugat-Európának riválisává vállni!!!

 • ELEMER:
  Szukseges ellenorizned adataidat!

  A Parizsi beke-szerzodes (Trianon)valojaban teljesen jobahagyta az 1918 November es Decembereben onallosagaikat kijelento nemzetek hatarait.

  Sot a magayrorszagio adatok, az 1910-es nepszamlalas adatai is alatamosztata mind azt.

  De vajon miert nem hatarozhatnak meg magyuk europa lakossai onallo-hatarozataik alapjan, s nem a politikusok, hanem a lakossag szabad dontese alapjan hogy melyik orszagnak ohajtananak polgarai ,lakossai lenni?

  Igen, a nepszavas alapjan???
  Miert ne?

  Ma legalabb az EU 28 orszagaiban szabadon koltozhetnek, ami a 1848-as Marciusi Pesti-ifjak remenyei is volt.

  Hat nem az lenne az igazi demokratikus modszer???
  Maga a lakossag dontese, s nem egy maroknyi onzo politikus korlarozhatalan hatarozata altal ?!

 • Lámpának! Addig vívódtam a macskakérdésed válaszán, hogy közben lezárult a topik. Na de most itt válaszolok.

  Szóval éhezés esetén sterilen. szikével levágnám a macska farkát, és megsütném magamnak. A farok helyét gondosan bekötözném. Így éhen se halnék, és a macska is megmaradna…

 • Ha pedig már minden macskám farkatlan lenne, akkor a férjemmel folytatnám… Megnyugodtál, Lámpácska?

 • Orsós Elemér
  2021 február 23
  5:55 du.

  Először is bocs mindenkinek, akinek nem válaszoltam a szomszéd topikban, mert kifutottam az időből. Amúgy ezt leszámítva, jónak tartom az időhatáros kommentelést.

  Nacionalizmusról akartam írni valamit. Én azokat a nacionalistákat becsülöm, akik „öncélúan” ápolják a nemzeti érzést, őrzik a hagyományokat. Nem előnyökért, nem dicsőségért vagy mert az a trendi.
  Ezért naponta meg kell küzdeni, ami sok lemondással is jár. Pl. egy népművész, aki hímzéseket készít, vagy egy népzenész (akár amatőr). Az ilyen emberek nem bunkósbotként forgatják a nemzeti hovatartozást. A nacionalizmus bunkósbot-szerű megnyilvánulásáról már sokat írtunk, a fenti cikk is erről szól. Mikor erőből akarjuk megoldani a dolgokat, és versenyfutást rendezünk az egészből.

  Az egyszeri néprajzos leírta, hogy az egyik tájegységben hogyan gazdálkodnak a magyar méhészek. Ezzel csak az volt a baj, mint utólag kiderült, hogy a régióban az összes nemzetiségi méhész is ugyanúgy gazdálkodott (Sebő Ferenc: Népzenei olvasókönyv).
  A nacionalizmus legszebb megnyilvánulása, mikor jön egy tehetség, és valami egyetemeset alkot az addigi, egy népre vonatkozó produktumból.
  Pl. mikor a pentatóniáról kimutatták, hogy nem nemzeti karakter, de megőrződött általa egy darab a múltból, ami régen a zenében világszerte elterjedt volt.

 • Orsós Elemér
  2021 február 23
  5:55 du.

  Távol álljon tőlem, hogy a Nyugat felelősségét figyelmen kívül hagyjam.

  De azért meg kell jegyezni, hogy a régióban olyan kulturális különbségek vannak a népek között, ami rendkívül nehézzé teszi a közeledést. Eltérő múlt, eltérő vallás vagy nyelvi hovatartozás. Persze az ilyet könnyebb kijátszani egymás ellen.

  Már 1848-ban megmutatkozott ez, mikor az osztrákok mellé álltak a szomszéd nemzetek, a magyarok ellen.

 • Almási Alma
  2021 február 24
  4:07 du.

  Macskája válogattya.
  A fekete-cirmosak adják
  a legjobb pörköltet.Állítólag.

 • Bendegúz 9:01-kor azt írja, hogy

  „Állandó civakodás, állandó küzdelem, állandó ellenségeskedés valóságban a semmin, hogy ki mi, vagy minek vélte önmagát.”

  El kell ismerni, szellemes és sok igazságot magába foglaló gondolatsor. Ámde annak az embernek, akinek nem hagyják, hogy ő önmagáról – legalább azt vélje – hogy ő ki is valójában, vagy netán még asszimilálódna is, ha hagynák, majd ráadásképp egész családját, gyerekeket is beleértve szisztematikusan; tehát törvényes kereteket adva a kifosztásnak, előbb szó szerint hivatalosan kirabolják, az otthonától megfosztják, majd egy elegáns húzással bevagonírozva a szó legszorosabb értelmében lemészárolják őket, annak az embernek milyen választása lehetséges még ??? Talán csak nem elfelejteni a hullahegyeket, vagy az égett emberhús szagát ?!

  Ha legalább az értelmi szerzők és a tettesek unokái legalább igazi őszinte megbánást tanúsítanának ahelyett, hogy szerecsent mozsdatnának, meg újrakezdést és revánsot követelnének az Ő, az általuk indított, majd elvesztett első Világháborújukkal kialakult satatus quo-val szemben, talán még menne ez a szánom bánom… De hát így… 🙁

 • Hazai
  Lámpa
  5:30

  Ritkán dicsérem DE EZÉRT NAGYON.

  Érdekes ellentmondásos személyiség kegyed. 🙂

 • Lámpa még annyit erről, hogy a kegyed által felsorolt pozitív ismérvek, nem a nacionalizmus, hanem a hazaszeretet körébe soroltatnak. A nacionalizmus az alkoholhoz hasonlít, amely:
  ÖL, BUTÍT ÉS NYOMORBA DÖNT:

  Magunkról szólva a nacionalizmus idejétmúlta nézetrendszer, vagy inkább gerjesztett logikátlan érzelem, mert az egykor volt nemzetté-válás akkor még progresszív ideológiája. Ma pedig már a nemzetek a boldogulás és továbbfejlődésük történelmi szakaszában élnek, amely egyfelől biztosítja a indentitást, másfelől ennek az anyagi feltételeit egy unióban, s z a b a d . költözködés, munkavállalás kereskedelem és vállakozás formájában.

 • Orsós Elemér

  hazai lámpa
  2021 február 24
  5:38 du.

  Kedves Hazai Lámpa, szerintem a Habsburgokat ezúttal is hagyjuk ki a példálózásból, mert ők -a saját kizárólagos hasznukra, a jóltáplált beépített spionjaik, „tudósaik”(Budenz, Hunfalvi stb.) és provokátoraik sikere által- utolérhetetlen művészi szintre emelték az ősi „oszd meg és uralkodj” übermensch elvet, ami még mindig működne, ha az 1914-ben léprecsalt, túl magabiztos Ferencjóska képes lett volna átlátni a szitán és okosabb lett volna a sikeresen törekvő Monarchiára és az egyesült Németországra joggal féltékeny riválisainál!

 • Almási Alma
  2021 február 24
  4:23 du.

  Álmaink Almája

  ez valami újfajta töpörtyűkészítési recept? „Nemzeti Kandeláber” ilyen tömören úgyse’ fog reagálni, mibe’ fogadunk?

 • Orsós Elemér
  2021 február 25
  4:51 de.

  EGyébiránt pedig -szerintem- óriási szerencséje a Magyarságnak hogy volt 1 Trianon.

  Kifejtem.

  A magyarság gyakorlatilag elveszítette honmegtartó képességét a Tatárjárás előtt nem sokkal.

  Volt ugyan egy rövid felvillanás, a Hunyadyak nevével fémjelezve, de az utánuk érkezők rövidúton elintézték az Országot.(Például egyszerűen eladták a Hazát a Habsburgoknak.
  Nem viccelek, zálogba csapták és kész.)

  A török előtt szétolvadtak a magyar hadak, a Habsburgok meg csak „úgy itt voltak”. Képtelen volt fellépni ellenük az akkori időknek megfelelő, korszerú hadviselésre alkalmatlan Magyarság.

  A kuruc-féle huszár-virtus mit sem segített már.

  Az I. Vilháb után Magyarországot, az uralkodó osztály évszázados hibás döntései
  miatt, pont úgy marcangolták volna széjjel a környező feltörekvő és jóval egységesebb országok, mint ahogy a kurdok hazáját elvették, vagy pl. Örményországot, de lehetne sorolni azokat a népeket akik jóval kevesebb hibáért a hazájuk elvesztésével fizettek.Izrael is ide sorolandó, de 2000 év hányattatása után a zsidó nép VISSZAVETE hazáját ! Gondoljunk bele !!! A magyarok Honfoglalásakor már egy évzerede nem volt hazája a zsidóságnak !

  SZerencsére a gyöztes hatalmak DEKLARÁLTÁK Magyarország új határait, amit aztán a DI CSŐ SÉG ES VÖ RÖS HAD SE REG MEGVÉDETT !!!!! Jogalapja volt arra hogy védelmezze a Haza határait és földjét !!!

  MErt az Antant hatalmak a döntéseik ellenére elnézték volna hogy a csehek és románok a maradék Magyarországból jókora darabokat tépnek ki. És jöttek volna a szerbek is, erről senkinek ne legyenek kétségei !.

  Így tehát a mocskos kezű Matróz*-nak csak bele kellett ülnie a „készbe”. Hálából legyilkoltatott negyedmillió magyarembert azon a címen hogy vörösök voltak vagy támogatták a Tanácsköztársaságot.

  *Matróz : A „dicsőséges” és mocskoskezű volt ellentengernagyot (és néhai Ferencjóska egykori szárnysegédjét, aki magyarul is alig tudott) eképpen titulálta a háta mőgött a két Vilháb közötti magyar méltóságos szarházzy gyülekezet.

 • ORSOS:
  Nem Ferencjoska, hanem a Becsi politikusok a nemet osztokelesre reagalva ugrott a haboruba.

  Hiszen a Hansburgok „logo”-ja volt, hogy ok csak hazassaggal epitenek birodalmat, amig mind masok csak haborukkal.

  A nemet-ipar nem latott semmi mas lehetosget miutan gyarmataikat es piaci lehetosgeik eros korlatozasokba utkozott.
  Az Angol-Francia erdekek voltak a folenyben.

 • FORTRIMBAS;
  Vajon ki az aki nem hagyja maganak azt gondolni sajat magarol amit kepzelene?????

  Csupan szabadon hatarozni nem volt lehetosege soha.
  De miert azt ohjatana jovojenek es miert kenyszeriteni azt mindenki masra is???

  Persze a „hullahegyuek”, de kik voltak a hoherok akik azt okzotak es miert ????
  Hiszen semmi ertelmest nem ertek el azzal soha!!!!

 • GEYZA;
  Vadolod ma a nyugati hatalmakat (Antant) hogy ma nem lehetsz buszke roman-polgar. Hm?????

  Hiszen Budapest zaszlaja kek-sarga-piros !
  Persze fuggoleges, bizonyra az akasztasaik miatt.

  Emlekeznel a Lukacs Gyorgy itteni vatajara?

  32 magyarv artatlan katona megygilkolasat parancsolta meg mint a dandar politikai tisztje.

  Szerncsere csak egy (1) szazad-parancsnok hajtotta vegre a parancsat agyonlovettve 8 artatlan fiatal magyar katonat.
  Ha azon korban leveo lettel volna, te is lehettel volna eggyikuk!!!!!!
  De a Horthy hadbirosaga nyolc (8) evi boertonre itelte a nyolc artatlan katonak gyilkolojat.
  Ami alig volt egy legyintes 8 emberelet gyilkolasaert.

  S mennyi aldozatott okozott Kun Bela egy masik haboru kezdesevel a millios aldozatok utan, ami csupan az orszag teljes roman katonai megszallasat biztositotta.

  Nem is emlitve a fegyvertelen polgari lakossag elleni megtorlasaival????

  Mindeg a kegyetlen tomeg verontas, soha a jozan emberi gondolkodas. Hm???????

  Nagyon hamar elfelejtettek hogy a romanok ki-kialtottak az egyseges Roman-Magyar kiralysagot a roman kiraly uralma alatt.

  Az altalatok allandoan atkozott Antant fellepese tette azt sikertelennek.

  Latod, latod, maskent ma buszke roman lehetnel.Hm?????

  Most csak egy atkozoado magyar lehetsz!

 • U.I.
  Horthy ostobasaga a Hitleri szovetsegbe hajtotta mind a Trianoni teruletek visszafoglalsa remenyeben.

  Pont amit Kun Bela eskudott es igert tenni 1919-ben.
  Hat melyik volt az ostobab es kegeytlenebb cel????

  Hiszen az eredmenye igyan az lett!!!!
  Tomeg-verontas, tomeg pusztitas es idegen katonai megszallas es uralom kozel fel-evszazadig.

  Maig is azt siratjatok, s keptelenek vagytok jozanul a tisztesseges es emberseges jovore meg gondolni sem!!!

 • Diszkrét kérdés a t.ismeretlen szerzőhöz az epizód utolsó mondata felől:

  „Imre bácsi vonatokat vezetett a Szovjetunióba…”

  Biztos abban, hogy a Szovjetunióba és nem Lengyelországba vezetett vonatokat ?

 • SchumackerLady

  Orsós Elemér 4:51

  Álmodtad volna e, hogy a Habsburgok még az emigrációban is mennyire vigyáztak a mi Kossuthunkra ?

  Anno, amikor Kossuth apánk egy újabb forradalomról álmodozván járta a világot személyi titkára, Szemere Bertalan a hajdani „’48-as respublika” belügyminisztere megszervezett egy találkozót Marxszal, ám a . b é c s i . u d v a r . rájuk állított két magyar kémje, Bangya János és (…… nem jut eszembe a másik spion neve) ezt „ügyes” intrikával és a mozgásukról,stb. küldött folyamatos titkosszolgálati jelentéseikkel, fakenewsaikkal még Marxot(!) is félrevezetve hiúsították meg ezt a – ki tudja, talán történelmi – fontos találkozót.
  [Frank Tibor: MARX ÉS KOSSUTH Magvető kiadó]

  Érdekes összefüggés nemde ? Úgy látszik még a bécsi gemüetlichet is félelemmel töltötte el az a bizonyos európai kísértet, amelytől tudtán kívül még a magyar forradalom szellemi atyját is félteni méltóztattak az urak… 🙂

 • "tisztelthölgyeimésuraim"

  Bendegúz 11:59

  Utolsó bekezdése a német iparról annak őszinte beismerése, hogy

  > a Világháborúkat az ipari, illetve a nagytőke robbantotta ki <

  thu.

 • „tisztelthölgyeimésuraim”
  4:02

  Ezzel Bendegúz 11’59 olvtársunk azt is igazolni látszik, hogy a

  világháborúk valójában nem is voltak nemzeti ügyek!!!, de annál

  inkább gazdasági érdekekre kihegyezett és hamis nemzeti köntösbe

  bújtatott terület és gazdasági fölényt hajszoló élet-halál

  olimpiászok, ahol az érdekeltek sportolók nem is a maguk, hanem

  a népeik bőrét vitték, ha nem is aranyérmet, de nekik mindenképp

  remélt aranyat termő küzdőtérre…

 • Orsós Elemér

  Geyza
  2021 február 25
  11:54 de.

  80 %-ban igazat adok Neked, DE erősen vitatom a trianoni megalázó, elrettentő példát statuáló, abnormálisan bosszúálló diktátumot, aminek még gyakorlati hasznát is látták a humanista ítészek, avval hogy, innentől nem kellett aggodó figyelmet fordítani a térségre, mert az egymással való -még hergelt is- acsarkodás miatt soha többé nem tudtak a nagyok levesébe beleköpni!

 • Orsós Elemér

  Dubois
  2021 február 26
  4:30 de.

  Ezt a roppantul, de frappánsan leegyszerűsített, tömör végkövetkeztetést nagyon el tudom fogadni! 😀 („Színház az egész világ!”)

 • Orsós Elemér

  SchumackerLady
  2021 február 26
  3:45 de.

  😀 😀 😀

 • Dubois
  2021 február 26
  4:30 de.

  Azért a II. Vilhábra már nem teljesen áll a hipotézised.

 • De jó…jön a török vakcina…

 • Geyza 10.55
  Elemér 8.03

  Nem hipotézis az te gyärök! Hanem a . m a g á n t ő k e . l é t é b ő l . fakadó „szükségszerűség” speciális érvényesülése az alap és felépítmény időszakos és erőszakos összerendelése útján, a demokrácia totális kizárásával.

  1. A történelem mozgatóereje, mondhatnók: alapja a mindenkori . é r d e k , pontosítva: a gazdasági érdek.

  2. A II.Világháború is a (fegyvergyártásban felturbózott) monopoltőke kapacitásainak háborús koncentrációja a saját működési területeinek kibővítése érdekében.

  Ismétlem, nemzetközi szinten is ez az alap.

  Sajnos,a legtöbben . ö s s z e t é v e s z t i k . a történelem l á t h a t ó , f e l s z í n i . j e l e n s é g e i t . mint pl. a politikai pártokat, a kultúrális (nemzeti és vallási) intézményeket, nemzetközi sporteseményeket, mozgalmakat, államhatalmi és államigazgatási szerveket stb. az események valódi hajtóerejével, vagyis a lényeggel, a gazdasággal. A vulkánkitörésnek sem a Vezuv az oka. Vagy,ahogy az autóba se tölthetünk vizet, mert az környezetbarát, a gazdaság hajtóereje is mindenkor primátust élvez még az álmokkal szemben is… A Rollsroycot se a szépsége mozgatja.
  Amit József Attila is fantasztikus bölcsességel vet papírra, amikor A Dunánál című történelemfilozófiai (látszólag tájleíró) költeményében kijelenti, hogy
  „…fecseg a felszín, hallgat a mély.”.

  Mindkét VH. megmutatta, hogy a kirobbantók mindenképp, nemcsak műszaki arzenáljukat, de a napi és elvi politikájukat és propagandájukat (mert az is csak a felépítmény és nem az alap része) már évekkel korábban teljesen alárendelték háborús terveiknek, megerősítve vele, és úgymond megindokolva a totális fegyverkezésük „jogosságát”, aminek semmi köze nem volt az önvédelemhez, de mégúgy se a nemzeti fölemelkedéshez, ámde egyesek vélt és remélt extraprofitjához annál inkább.

  Mi sem jellemzőbb erre a helyzetre, hogy pl.alig dörrentek el a végzetes szarajevói lövések, abban a pillanatban már az egész tőkés világ tökéletesen kész volt a háborúra. Szinte minden kellék le volt gyártva.

  A II. VH. ha nem is ugyanolyan széles spektrumban, mint az I., de ugyanezt mutatja, a belépéssel azt más és más háborús szakaszokra osztva. Ám ott is kimutatható a nagytőke hamis hazárdjátéka és a vele el is ért sokmilliárdos extraprofit és országuk háborús meggazdagodása érdekében.

  Üdvözlégy!

 • Fortimbrász
  2:32

  Értem az Imre bácsi nevű mozdonyvezetőre vonatkozó „diszkrét kérdésed”, melyben gondolom a MÁV masiniszták alábbi és ilyesféle szolgálatait hozod szóba példának okáért
  K á r p á t a l j á n:

  „A deportálások száma minden nappal drámaian emelkedett tovább. A június 7-i szerelvény, amelyet a rákövetkező napon jelentettek, volt az utolsó…””Ezzel 24 nap alatt 289367 zsidót
  deportáltak 92 szerelvényben, vagyis napi átlagaban 12056 főt s vonatonként átlagosan 3145 személyt…” „Tehát . K á r p á t a l j á n . már június 7-én végetért a zsidók likvidálása, míg Horthy Miklós kormányzó csak július 6-án jelentette be a további deportálások leállítását.”

  Akkor a majd’ 300-ezer mártír után ebben a cikkben még miről is folytat könnyed cseverészést velünk Imre mozdonyvezető derűs unokaöccse (avagy unokahúga), mely masiniszta esetleg ki tudja hányat fordulhatott azokkal az átlag háromezres „létszámú” sziléziai halálvonatokkal is ?

  [irodalom: Tóth Gábor:
  „Az eltávolítás haladéktalanul végrehajtandó”.
  DEPORTÁLÁSOK KÁRPÁTALJÁN A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ IDEJÉN]

 • Nem azzé vok itt hogy iszapbírkózás-szerű vitákat folytassak.
  Elmondom a véleményemet és slussz-pássz.
  Ha kell többször is megismétlem.
  Viták nemérdekelnek.

  Akit érdekelnek a nézeteim,
  nyitott szemmel nézi a közelmúlt (kb 100 év) eseményeit.
  Az embernek azért van esze hogy az eseményeket értékelni tudja.

  A brossúrák és propaganda szövegek dettó nem érdekelnek.

 • DUBOIS;

  Igen Horthy a szovetsgesek altali Julius 4-i Budapest bomabazasara leallitotta a „deportalas”-okat.

  De az oktoberi „Operation panzerfaust”-al Szalasiek kezdtek a gyilkolasokat es a Dahau ,s tobb nyugati halaltaborokba valo internalasokat.

  Mind az a „Trianon”-i ingatlan hoditasok celjainak a kovezkemenyekent tortent.

  A magyarok ezer-esztendos atka okozta, hogy soha nem voltak hajlandok a szomszedos nepekkel egyuttmukodni, kulonosen a kozos vedelemi-erdekeikben.

  S az volt am egy ezereves megbocsajthatalan ostobasaguk!

 • Geyza
  2021 február 27
  10:03 de.
  ezt a brosúrát honnan szedted le? melyik stelázsiról?

  nem igen szokott érdekelni az amit írsz, de ha ilyen vagy akkó’ IDE KÍVÁNKOZIK