Összesen 751 gyerek maradványaira bukkantak egy kanadai bentlakásos iskola területén

2021 június 24 12:28 du.21 hozzászólás

Névtelen sírokban eltemetett gyerekek földi maradványait találtak az egykori Marieval római katolikus indián bentlakásos iskola területén Saskatchewan tartományban. Néhány héttel ezelőtt óriási nemzeti sokk volt a 215 gyerek maradványainak felfedezése a kamloops-i római katolikus indián bentlakásos iskola korábbi földjein. Az újabb 751 gyerek maradványainak felfedezésével, 966-ra nőtt a névtelenül eltemetett őslakossági gyerekek száma Kanadában. A Marieval nevű iskola 1899 és 1997 között működött, Regina városától körülbelül 140 kilométerrel keletre. Az érintett Cowessess őslakossági nemzet vezetője — Cadmus Delorme — hangsúlyozta: ezek névtelen sírok, nem pedig tömegsír. Nem teljesen biztos, hogy csak gyerekek lettek-e oda temetve — a későbbiekben derül ki, hogy voltak-e felnőttek (például tanárok vagy egyéb iskolai dolgozók).

Kép: SOCIÉTÉ HISTORIQUE DE SAINT-BONIFACE

Az első években az iskola fenntartója a Notre Dame des Missions de Lyon nevű apácai kongregráció volt, később pedig a Szent Jácint-i Szent József nevű kongregáció. 1968-ban vette at a kanadai szövetségi kormány az iskola működését az egyháztól, 1987-től pedig maga az őslakossági nemzet adminisztrálta tíz évig. 1999-ben — két évvel annak bezárása után — az iskola főépületét lebontották. Egyedül a templom és plébániahivatal áll ma.

„A fájdalom valós, a fájdalom ott van, és a fájdalom nem múlt el. Miközben gyógyulunk, minden Cowessess-i polgárnak van egy családtagja abban a temetőben. A tudat, hogy vannak jelöletlen sírok, tovább növeli a fájdalmat”–mondta Delorme. A nemzet emlékművet állít a korábbi iskola területén és kijelöli a névtelenül eltemetett holtakat.

Hétfőn hajnalban két római katolikus templom Brit Columbia tartományban kigyulladt és a tűzben megsemmisült. Az egyik a Penticton település környékén lévő, 1911-ben épült Szent Szív templom, a másik pedig az 1910-es Szent Gergely templom. A kanadai királyi lovasrendőrség mindenképpen gyanúsnak tekinti a két tüzet, mondta a hatóságok szóvívője, Jason Bayda. A két megsemmisült templomot szolgáló pap — Obi Ibekwe — nem nyilatkozik, addig amíg le nem zárul a rendőrségi vizsgálat. A Szent Gergely templom az Osoyoos őslakossági nemzet területén állt, elsősorban a helyi őslakossági közösség híveit szolgálta. „Ezek a helyek olyan tagoknak nyújtottak szolgáltatást, akik vigaszt és vigasztalást kerestek az egyházban”–mondta a Penticton törzs nyilatkozatában, amelyben elítélték a cselekedetet.

Az elmúlt hetek felfedezései miatt, számos kanadai település törölte a július 1-ei kanadai nemzeti ünnepre tervezett eseményeket, azt ajánlva inkább a helyi lakosságnak, hogy a kolonializmus tragikus örökségén reflektáljanak idén Kanada születésnapján.

21 hozzászólás

  • Ma, Csutortok reggel, az NYT jelentette tobb szamokban meg-nem-allapitott foldi-maradbanyainak talalasat a Regina nevu Canadai varos kozeleben. Az adatok feltarasan, ill. kivizsgalasan semmi infromacio nem talalhato.Canada 10,000 Canadai dollar jovatetelt itelt minden volt tanuloknak. A PM erossen elteli a torteneteket, de sajnos senki nem kepes a multba visszaterni a mult hibait korrektalni.A Papa is nagyban vadolva nemasagaert az ugyon.

    Egyenileg, nagyon csodalkzoom ,hogy Canada hatosagai huzzak-vonjak a labukat az ugyet teljes-reszleteiben feltarni, kivizsgalni es felelosegre-venni a felelosoket. Nem hencegni ohajtok, de a US-ban sokkal kisebb esetekeben is a tomegek oriasi felhajtast, tunteteseket sot meg eroszakos tetteket is gyakorolnak.

  • erre képes az amikor a butaság sötétsége a kapzsisággal szövetkezik!

    Kanada nem az egyetlen;

    hatalmas hírzárlat van Madre Teresa körül is mert India és környéke is meg lett „környékezve”…
    USA most keresi identitását és agnoszkál veszettül közben a gyerekek nem tudnak megtanulni írni és olvasni meg a többi tudományt mert doktrínákat kell megismerniük de nem csak a gyerkőcöknek hanem a felnőtteknek is

    a demokrácia meg műxik… fegyverropogással

  • AuróraBorealis

    Geyza!

    Mint a gyarmatosítás fogadatlan prókátorának, ez esetben mégis mi a meglátásod a kolonializmus áldásairól, ill. erről a mindössze 966 – na „nem szám” – áldozatáról?

    Tény, hogy ez a fajta, csupán dogmafüggő,ill. ürügyű genocídium nem azonos a tőkés imperializmus Indokínában véghezvitt gazdasági indíttatású háborús népirtásaival.
    – Míg ez csak sunyi mód irtotta az őslakosságot, addig a tőke nyíltan tette ugyanezt. A közös bennük az, hogy mindkettő világi Birodalmak érdekében cselekedte ugyanazt a bűnt.

    Érdekes, hogy ezek a bentlakásos, kultúrharc bázisok nem a kanadát ténylegesen gyarmatosító hatalom, anglikán intézményei voltak, hanem úgy látszik, a kontinens délebbről felszivárgott kegyetlen spanyol provinciák bigott inkvizítori hagyományát követő, avagy a francia katolicizmus különösen erős bástyáit testesítik meg.

  • Aurora:
    Megkérnélek ne fárasszál a nézeteiddel.
    Két okból kifolyólag is:

    1
    El sem olvasom agymenéseidet.

    2
    Nem érdekelnek a nézeteid.

    3
    Unalmasan is írsz, de nagyon.Azzé sem olvasom el.

    4
    Meg nem is fogok holmi hülye iszapbirkózásba bonyolódni senkivel sem.

    Ez már három ok? Akkó annál inkább..

  • A.B. 6/25, 3;24 de

    Canada esetebn nem sokat allithat a „gyarmatositas” alanyan.

    Canada egy tul-hideg mocsaras terulet volt.
    S mint egy magan-ceg korlatlan vadszterulete letezett.
    A „Hudson Bay Company”, egy Angol szorme-valalat korlatlan terulete.

    Europaban a „hod” kipusztitva,a szormejeert Canadaban vadasztak, ill. csapdaztak.

    Csupan a XIX. szazadban Anglia korlatozasa alatal, majd mint a „Commonwealth” szervezese alapjan az Angol kiralyno allamfosege alatt, onkormanyzo nemzet.

    Az europai foldnelkulliek a nyugati gabonatermelo videkeken talatak lehetosegeiket es hazajukat.
    Kozottuk sok magyarok is.

    A franciak foleg Quebek-ben, akik romai khatolikusok.

    A benszulottek iskolatatasaiban, ill. annak felelotlen intezeten, ugy a regionalis hatosagok, mint az egyhazak vezetoinek a trehanysagaik, ami tette lehtove nind amik mak napvilagra jottek.

    Sajnos , a Canadai hatosagok ma is inkabb a ‘szonyegala probaljak seperni a szemetet’.
    10,000 Canadai dollar karteritest nyujtva ninden jelen-elo aldozatnak, DE nem a teljes kivizsgalas es felelosegrevonast kovetve.

    Az am az u.n. ‘szegyen a serulesek tetejen’!!!!!

  • Auróra
    25.3:24

    Limában a közelmúltban tártak fel egy jeltelen(!) tömegsírt 1530-ból – Columbus után 40 évvel(!!!) az inka hagyományoktól (az ülőhelyzeti temetkezéstől) teljesen eltérő pózban, oda inkább bedobált, állati brutalitással lemészárolt, alig a felszín alatt elparentált holttestekkel. ..

    Szakértők megállapították, hogy ott egy inka lázadás leverésének a nyomai kerültek elő a hevenyészett sírhelyből. – A síron, sírokon még az apostolilag oly elhivatott, ájtatos katolikus térítő atyák sem hagytak legalább valami, az ott nyugvó emberre emlékeztető, vajmi kereszt alakú fejfát sőt, de még azt sem…

    Mindez úgy zusammen, a római egyház őslakosokkal kapcsolatos teljesen ferde antropológiai – méginkább rasszista, de vésőképp renegát – nézetére vet szégyenletes képet, történjék bár az eset anno a XVI-századi Limában, avagy 500évvel később, a XX-XXI-i, Kanadai Marieval hittérítők internátusában…

    A régészetileg mégis legérdekesebb lelet az egyik koponyán talált lőtt sérülés (luk). Azaz az első újvilági – történelmi lövés – politikai gyilkosság patológiai tanúságtétele, mégpedig az erősen roncsolt bemeneti sebhez tartozó, a túloldalon passzent „csontdugóval” megtetézve… Mely corpus az ott használt fegyver – vsz.egy muskéta,v. pisztoly – kezdetleges mivoltára, egyben arany és vérszomjassága mellett hittérítő 😀 hivatásukat is gyakorló spanyol katolikus hódítók abszolút technikai fölényére is utal a leigázott „primitív indiánokkal” szemben.

    Mindemellett szomorú érdekesség még a sírban megtalált egyik inka áldozat kezének furcsamód megcsonkított, azaz egyetlen, talán bárdcsapással, a derékban kettévágott kéz- ujjazata, mely vandál tettet alighanem az eredeti tulajdonos arany* gyűrűinek megszerzesének egyszerűsített, rövid úti – konkvisztádori – megközelítési módja magyaráz. Hiszen a tettes nyilván sietett, tehát nem volt ideje a halott ember tehetetlen kezének, ill. az ő egyes újainak külön-külön – olyan snassz – rángatására azaz a gyűrűk lecibálására, hát lecsapta, mint a gordiuszi csomót…- a folytatást pedig ismerjük.

    .

    *Bocs’de a konkvisztádorokat spanyol Izabella az inkvizíció feltalálója, mégiscsak aranyért küldte oda. Nemde ? 🙁

  • emitt fentebb a Nagy Paradicsom alkalmazza legújabb „csak nekem lehet igazam mindenki más hüje” gyengébbeknek kitalált változatait… az erősebbekhez nem ért, mert nem ismeri eme két napjaink „fül ozó fiját” mert ez benne inherens, és gyatra

  • AuróraBorealis

    Bendegúz79
    06.25.6:36

    Köszönöm a tanulságos helyreigazítást. 🙂

    A.B.

  • DUBOIS:
    Az elso felfedezo experdicok utan Pizzaro 168 Spanyol katonaval meghoditotta az Inca birodalmat 1532-ban Atahalupa-i csataban.

    De 1572-re a Cajamarai sikereikkel egesz del-amaerikai-hoditasaik veget ert.

    A spanyol hatalom az arany-szerzes celjabol hoditott es harcolt

    Az Angol vilaghatalom meghoditasanak celjat-kovetve.
    De mind az arany Moszkvaban kotoot-ki 1935-ban, soha nem visszateritve. ( Google;”Moscow’s gold”)
    A Spanyol hajohad (Spanish Armada) koltsege sokba kerult. De a hajohad soha nem erte-el Angliat.

    Olvass valami tortenelmi adatokat.
    Cortes-Pizzaro hoditasait!!!

  • Bendeguz79,

    Te Pentekussz79-80 ritcka naty hujjje vaty. Lotyox a shock shemirol.

  • Dubois,

    OK dupe-oh-á, ety kichiny troplema fan asszal a 40 evvel. A kormeghataroszash utyetlenshege milyatt asz lehet akar 40 evvel a feherek megjelenese elott ish.
    A mashick, amicket ma mar nem tanitanack asz ishcolakban asz, hogy a spanyolok asz indiann szofetshegesheickell menteck haborushdit jaccani es asztan ety-ety tyoztesh chata utan az indiann szofeccheges mesaroltta le a mashik, a letyozott intian torzsedt.

  • Alpro Blema
    2021 június 26
    11:36 du.

    álságosch egy blama lettél de ha „Ál probléma” használj „HU” billentyűzetet az „EN” hejett, de nyertél ez a ketyere kenterbe veri a „grizi magasságait” is… honnan szalajtottak?

  • Alpro Blema
    2021 június 26
    11:43 du.

    Meddig tart neked átlagban
    leírni egy ilyen álhumoros hülyeséget?
    Szoktad lektorálni magadat, vagy minden mindegy?
    Nekem spec elég volt belőled két keserves bejegyzés kihámozása.

  • Rodeo:
    látom egyre nehezebben viseled hogy ignorálom az agymenéseidet.
    De azzé ne add fel ! Kattogj csak rajtam ha neked ez lelkileg kielégülést ad.

  • A felfedezett uj-vilagot gyarmatosito hatalmak nem a benszulotekkel haboruztak, hanem egymas ellen a lehetosegeikert.

    Ugy a Svedek, Hollandok mint hajos es felfedezo nepek, de hodito lehetosegeik es lakossaik igen alacsony szamban akikkel barmifele „hoditas” leheto lett volna.

    Fokent a Spanyol, Francia es Anglia kozott ment a kuzdelem a terulet-uralasanak lehetosegeiert.

    A „benszulotekkel” az ujhazat remelo bevandorlok jutottak szemben.
    Voltak bekes tozsek, de voltak am igen harcias torzsek is. Az „indian” torzsek mind viaskodtak, haboruztak egymassal eppen mint mind az europai torzsek pusztitottak egymast allandoan.

    Abban senki, sehol nem volt soha kivetel!!!!

    Persze voltak bekesen elo egyenek es torzsek is, de az „indian” harcosok rangjai, ill. dicsoseggei a SCALPO-k szamai nyujtotta.

    Minel tobb „svalp”-ot szedet annal magasztaltab, dicsoseges magasztalt egyen volt a torzseben.

    S vajon hogyan erezne magat barki KMH olvaso meg-scalpolasa utan ????

    Vagy mit tett volna, talan meg rokoni elode aki azt szenvedte????

    A kuzdelem az europabol erkezo nevandorlok akik a letelepedes remenyben a leg-minimalisabb lehetosget remelve kerstek othonuk es megelhetesuk lehetoseget.

    Nem vagyok ismertes a Canadaban benszulottek eletmodjaival sem tortenelmeivel, de nagyon erdekelne, hogy barki KMH olvasoja mi modszert javasolhatott volna a XIX. szazadban azok eletet az egyenlo szinvonalara emelni a gyermekeik iskolaztatasaik nelkul??????????

    Persze tisztesegesebb tanitasi, oktatasi modszerek kozott mint az allitolag tortent a feltetelezett esetekben.

    Mert maig nem tudva, hogy barmi halalozasok a khatolikus papok alatal volt okozva VAGY talan jarvanyok alatal.

    Nem vagyok Canadai, de Canada tartozik pontos elszamolassal nemzetuk lakossainak.
    Vajon miert nem hajlando azt tenni a hatosagi szervek?

  • A cikk eredeti alanyan, a „Telegraph” jelenti ,hogy ket masik romai khatolikus templom volt le-egetve nyugat Canadaban az indian teruleteken a kozolt esemeny kovetkezetekent.

    Ez osszesen mar negy (4)romai khatolukus templom felgyujtasa mint reakcio a cikkben kozolt eset alapjan.

    Tehat van reakcio, ha nem is a Canadai hatosagok alatal.

  • Bendeguz79
    2021 június 27
    5:40 du.

    grizi, ezt részleteznéd? (szvsz.: doktrína a saját kultúrájának kiirtására)

    …”Nem vagyok ismertes a Canadaban benszulottek eletmodjaival sem tortenelmeivel, de nagyon erdekelne, hogy barki KMH olvasoja mi modszert javasolhatott volna a XIX. szazadban azok eletet az egyenlo szinvonalara emelni a gyermekeik iskolaztatasaik nelkul??????????”…

    én olvasója vagyok KMH-nak, én békén hagynám őket; arra, amit kaptak nem volt szükségük!

  • Bendeguz79
    2021 június 27
    5:40 du.

    grizi, ezt részleteznéd? (szvsz.: doktrína a saját kultúrájának kiirtására)

    …”Nem vagyok ismertes a Canadaban benszulottek eletmodjaival sem tortenelmeivel, de nagyon erdekelne, hogy barki KMH olvasoja mi modszert javasolhatott volna a XIX. szazadban azok eletet az egyenlo szinvonalara emelni a gyermekeik iskolaztatasaik nelkul??????????”…

    én olvasója vagyok KMH-nak, én békén hagynám őket; arra, amit kaptak nem volt szükségük!

  • Ferenc Papa talan a templom egetesekre reagalva bejelntette, hogy fog talalkozni a Canadai benszulottek kepoviselivel Decemberben.

    Vajon mit fognak a Canadai hatosagi szervek sikeresen feltarni az ugyon December elott?

    Vagy remelik, hogy Decemberre mar mind az elfelejtett lenne?

    Az eletben maradtak a 10 ezer dollaros karteritest zsebrevagjak, s azzal minden megoldva a politikusok szamara. Hm???????

  • A „First Nation” jelentese altal ismet talaltak nyugat Canadaban tomegsirokat, de csak a „groundpenetrating radar” altal.

    Semmi archiologia-i feltaras es azt koveto „forensic” megallapitasok celjabol semmi nem tortent.

  • A tagadhatalan valosag, hogy a ‘tarka-macska-farka’ bujkal a „First Nation” oshazajaban, s nem forditva !

    Tehat ki nemm hagyta oket bekeben?