Nincs vége a kérdéseknek

2022 január 24 8:50 de.31 hozzászólás

Annak ellenére, hogy időben mindinkább távolodunk a II. Világháborútól, az ott történt események iránti érdeklődés nem lanyhul. Részben talán betudható ez annak is, hogy a különböző titkosszolgálatok aktáinak titkosítása mostanában kezd lejárni. Adatok válnak hozzáférhetővé, és bizony az írók ezt ki is használják. Van egy téma, ami különösen vonzónak mutatkozik: ez pedig a francia ellenállásnak nyújtott brit támogatás története. Már többen is feldolgozták, filmek is készültek belőle!

Az Agave Kiadó két kötetet is szentelt a témának. A korábbiról itt: https://kanadaihirlap.com/2021/06/24/regeny-nehez-kerdesekkel adtunk tájékoztatást. A zárómondata az volt, hogy a szerző engedi; a kérdések az olvasóban fogalmazódjanak meg, keresse rájuk maga a válaszokat. Ez a mostani, a másodikra is igaz – talán nem véletlen, hogy ezt is nő írta. Ariel Lawhon munkája, címe: „Fedőneve Hélène”. Bizonyára az sem meglepő, hogy ebből is készült már filmsorozat, Elizabeth Debicki főszereplésével. Az író több történelmi regény szerzője, melyek rendre az amerikai eladási listák élén állnak, mindegyiket több nyelvre is lefordították. A 2018-as „I Was Anastasia” hozta meg az áttörést a pályáján, a kötet a New York Times listája szerint bestseller lett. Az ezt követő „Fedőneve Hélène” az eddigi legsikeresebb regénye. Lawhon Tennessee államban, Nashville mellett él férjével és négy fiával, életét az írás, a háztartás és a baseball pálya között osztja meg.  A könyvében valóban létezett személyt választott főhősének, aki bizonyára nem volt jelentéktelen ember, ha a Gestapo ötmillió frankos vérdíjat tűzött ki a fejére. Ám mielőtt még a történetről szó esnék, érdemes megjegyezni, hogy külön erénye a könyvnek a kitűnően megválasztott betűtípus, ami – talán kevesen tudják – a magyar nyomdászat egyik legnagyobb alakjának, a XVII. században élt Misztótfalusi Kis Miklósnak nevéhez kötődik. Hollandiai tanulmányai során az egyik nagy holland betűmetsző műhely, Janson tanulója volt. Már mesterként tért haza Erdélybe és egy teljesen felszerelt nyomdát hozott magával. Az általa kialakított betűtípust a mai napig antikva néven ismerik és használják. Nem fárasztja a szemet, a könyv jól olvashatóságát nagyban elősegíti. Megkönnyíti, hogy tartalomjegyzék nélkül, a fejezetek, történések, helyszínek, nevek, időpontok sűrűjében eligazodjunk.  Így utólag már elmondhatjuk: az jár jól, akinek a kaotikusnak látszó mesefűzés nem veszi el a kedvét mindjárt az elején, és folytatja az olvasást. Az előbbi magyar vonatkozáson túl, magyar szereplő a történetben is előkerül, megjelenésének motiváló hatása van a főhősre. Az Új Zélandon született, fiatal Nancy Wake, tizenhat évesen elszökött otthonról, eltartotta magát. Tanult, idegen nyelveken beszélt, 1936-ban Párizsban élt, és egy bátor blöffel állást szerzett magának. Az amerikai Hearst konglomerátum újságírójaként kezdett dolgozni. Gyönyörű nő lett, a férfiak felfigyeltek rá és ő ez ki is használta. Amit a Hitler által megszállt Bécsben tapasztalt felháborította. Megfogadta: ha valaha esélye lesz tenni ellene, tenni is fog, pedig az elején csak egy kalandvágyó újságíró volt.

 Franciaország megszállása hatalmas trauma volt a franciák számára. Addigra Nancy már egy gazdag francia üzletember felesége volt, nyugalomban vészelhette volna át mellette a háborút. Ám amíg idáig eljutunk, a boldogsághoz vezető út is érdemes a figyelmünkre. Bár egyértelműen háborús regényről, fordulatos kémhistóriáról van szó, az olvasó – ha még nem volna kellő tapasztalata – gyakorlati tanácsokat is kap arra vonatkozóan, miként játsszon egy nő egy férfival – még mielőtt az első éjszakára sor kerülhetne. Arról viszont egy percre sem feledkezhetünk el, hogy Nancy körül a világ rohamtempóban változott. Amint kapcsolatba került az ellenállókkal, a szépségét, vonzerejét használta fegyvernek. A németek elzárták az utakat. Az őrök az ellenséget keresték – és milyen az ellenség? Mint ők, fegyveres férfiak. Erre egy elegáns, szép nő sétál oda. Mindig átengedték. Persze erről nem lehetne regényt írni. Amiről viszont lehet, az néhány szóval is érzékeltethető.  Nancy Grace Augusta Wake a következő neveken volt ismert a brit-francia ellenállás és a Gestapo előtt. Harcosként – Madame Andrée; embercsempészként – Lucienne Carlier; kémként – Hélène; a németek által keresett célszemélyként – Fehéregér. Ennyi talán már elég is, hogy nyilvánvalóvá váljék, nem hétköznapi eseményekkel találkozunk! A könyv megmutatja őt mindegyik szerepében. Olyan nő volt, aki jól átlátta a helyzeteket, elképesztő emberismerő volt és nagyon bátor. Csempészett embereket Spanyolországba, a Pireneusokon keresztül, míg végül roppant kalandos úton ő is átjutott, majd onnan tovább, Londonba. Itt találkozik ez a történet az előző könyvben leírtakkal, a Churchill által létrehozott a SOE, a Secret Operations Executive, a Különleges Műveletek Végrehajtója csoporttal. Nancyt alaposan kiképezték és visszajuttatták Franciaországba. Ejtőernyővel ugrott le, csatlakozott az erdőben bujkáló ellenállókhoz. Kézben tartotta, megszervezte a rendszeres utánpótlás ellátást, hamar tekintélyt vívott ki, az egyik csoport parancsnoka lett. A D-napot követően, a partraszállás parancsnoka, Dwight David Eisenhower, személyesen köszönte meg a SOE tagjainak munkáját. A francia ellenállók feladata a német csapatmozgások akadályozás lett. Nancy is tudta mi a dolguk. Tudták, hol mozognak a németek, ott robbantottak. Hidakat, síneket, utakat semmisítettek meg, éjjel-nappal. Ő vezette az egységét a németek ellen. Személyes bátorságát, nem mindennapi teherbírását tisztelték az emberei. A háború végén ünnepelt hős lett a hazájában, Angliában, Amerikában és Franciaországban, 2011. augusztus 7-én halt meg, Londonban.

Ariel Lawhon

                        FEDŐNEVE HÉLÈNE

                        AGAVE KÖNYVEK

Generál Nyomda Kft. 2021

ISBN: 9789634199083

31 hozzászólás

  • Jellemző a franciák hősiességére, hogy kitalálták a „NYILT VÁROS” fogalmát: Párizst egy puskagolyó kilövése nélkül átadták a németeknek… (Budapest romokban heverhetett, Párizsban egy épület meg nem sérült). Azután jó részük elkezdett kollaborálni… S ezek után a csúcs: hadifogolytáboraik borzalmai a szovjetek táborait toronymagasan felülmulták. A francia kormány is Londonban székelt… Természetesen voltak hős ellenállók is, akik főként a D-nap után kezdtek tevékenykedni. EMLÉKEZNI KELL AZ IGAZ HAZAFIAKRA !!!

  • valamivel szebb, mint Agatha Christy… de nem biztos, hogy izgalmasabb

  • D.Bernstein
    2022 január 24
    5:24 du.
    Jellemző a franciák hősiességére, hogy kitalálták a “NYILT VÁROS” fogalmát: Párizst egy puskagolyó kilövése nélkül átadták a németeknek…stb.-blabla.
    —————————————————————–Nincs itt valami tévedés vagy tudatos mellébeszélés,esetleg francofóbia?
    Láttam még megboldogult pesti koromban és utána itt Izraelben is egy filmet.A címe:”RÓMA NYÍLT VÁROS”.

  • Orsós Elemér

    gyuri10
    2022 január 25
    3:59 du.

    Tudom hogy, nem csípitek egymást, de azért igaz ami igaz:

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Ny%C3%ADlt_v%C3%A1ros

    Másik: Roberto Rossellini: Róma, nyilt város. (Én is láttam.)

  • Orsós Elemér
    2022 január 25
    5:08 du.
    Elolvastam a nyílt városról szóló wiki vakarékot.Magyarország „Nyílt Ország”volt 1944 március 19.én.Mégis,polgáraiból 600.000-t legyilkoltak.Igaz,nem egyedül a bevonuló seregek,hanem a nagy vehemenciával segédkező gazdanép gyűlölet rohamával megerősítve.
    Egyébként a Rosselini filmet Olaszországban is láttam 1957-ben.

  • gyuri10,

    A másik szálról. Magam is tudok a sorok között olvasni. Fenntartom: aki védtelen civileket tömegesen gyilkol az tömeggyilkos. Lehet ettől jó stratéga, de ettől még tömeggyilkos. Lehet kiváló fizikus, vegyész, biológus, de akkor is az. Ha segédkezik tömeggyilkosságban, akkor pedig bűnrészes.
    Az pedig aki tömeggyilkosokat véd, relativizál, menteget, az lehet tőlem kiváló történész, de ócska ember.

  • Novellak, regenyek, filmek meg ha tortenelmi esemnyeket is probalnak emlekeztetni is, de valojaban es lenyegeben az irok egyeni elkepzelesiet abrazoljak nagyreszben.

    Sok adatok alapjan volt allitva hogy a Normandiai partraszallas lehetetlen lett volna a Francia underground tettei es aldozatai hianyaban.

    Tehat NE probalj hoskodni manapsag es gyalazni azokat akik eletuket aldoztak es vesztettek kerdesek nelkul, hogy egesz-Europa nem, maradt hitler csizmaja alatt!!!!

  • Regenyek, filemek LEG-elso celja az anyagi jovedelem, a penz, meg ha kozismert tortenelemi esemeny is lenne az alapja. S az irok, keszitok a sajat egyeniseguk alapjan mutatjak-be a reszleteket.

    Na es a befolyasolas celja sem marad am el soha !!!!

    NE FELEDD AZT !!!!!

  • Andrew_s,
    aki pedig a tömeggyilkosokat öli meg az inkább a törvény végre hajtója a szennycsatorna lakóival szemben. Történész,orvos,ügyvéd,stb nem vagyok,de akik a náci Drezdent szétbombázták jogos(bosszúból)akkor is kitüntetést érdemelnek a háború katonáiként,ha”akárkiknek”ez nem tetszik.Hála a Teremtőnek ezért még nem kell ócska embernek lennem.Aki mégis engem ítél el az véleményezi saját nézetei alapján önmagát.Eddig!És most passz parol.

  • ˙
    A legendás fiatal Szenes Hanna a SOE által kiképzett . h ő s . antifasiszta ügynöknők egyike volt.

    Sajnos a Churchill személyesen alapította, sőt mentorált SOE [ejtsd:ESZ-Ó-Í] áldásos tevékenységét súlyosan befolyásolták bizonyos a hivatalos MI6 [EM-ÁJ-SzIX] titkosszolgálatba is beépült – máig sem teljesen tiszta, hogy „csak” hanyag munkát végző, avagy szándékos szabotázst,avagy aknamunkát végző kettős ügynökök, akik ha jól tudom több, mint 30 (!!!) értékes, a SOE jórészt Franciaországba repülőn átdobott ügynökét csalták egyenesen a Gestapo hálójába. Ezen akciók, mint később kiderült majdmind’ bátor hőse munkavégezetlen(!) német megsemmisítő táborokban végezte be életét…

    Szenes Hannát is a SOE akció keretében küldték 1944-ben ugyancsak ejtőernyős küldetésre, de a magyar ellenállás megszervezésére. Mint az legutóbb feloldott titkosítások után derült ki ugyanannak a kettős ügynöknek az árulása – Gestapo kapcsolata – juttatta őt is, ez esetben a horthysta titkosszolgálat karjaiba – aki az ő angol, illetve franciaországi bajtársait terelte be a Gestapo markába.
    Hannát már lenn a földön várták, bebörtönözték s néhány hónapig próbáltak belőle sikertelenül, kínzással adatokat kicsikarni a magyar kapcsolataira nézve…
    Végül ugyanaz’év decemberében a Horthykorszak kedvenc kivégző helyén, „a magyar Towerben”, a Margit-körúti fegyház udvarán az ott megszokott kötél helyett, most katonaként, vagyis golyó által végezték ki…

    A hivatal, a szolgálat „hibáiról” még annyit, hogy a ledobott ügynökök hiába is építették be az egyezményes figyelmeztető jelet, a Gestapo által lefoglalt saját rádiójukon fogolyként küldött táviratukban, a MI6 magasrangú tisztje azt abszolúte figyelmen kívül hagyta, ki tudja miért nem is vizsgálta tovább, illetve ezt a tényt nem közölte a SOE illetékes kapcsolatával, aki így tovább repítette a megszállt náci területekre az ügynökeit egyenest a halálba…

  • Andrew-s
    26. 6:45

    A te „emberséged” logikai környezetükből kiemelt mondatokkal, hamis és demagóg sőt, már hazug álhumánus mentalitás.

    Go Ebbels – ismerős a név? – retorikájának a szerves tartozéka.
    Amikor a tömeggyilkos beszél emberségről… Hazugsággal megspékelt szép szavakban még ő is kitűnő volt… Drezdát siratva pedig totális háborút hirdetett a számukra még hátralévő néhány hétre is meghirdetve a Volkssturm agyament tömegmozgalmát. Hát volt ezeknél békés választék ???

    A valódi humanizmus belülről fakad és elsősorban azokkal a tömegekkel szolidáris, akik ha csak egyszer is , de közvetlen közelről érezték a sírgödör lehelletét, vagy a gyehenna tüzének átható égő-hús szagát.

    Különben is, az első bombákat a nácik hajigálták a világra. Ki is volt hát a tömeggyilkos ? Csak nem az aki visszadobta ???

    A náci fenevad nem válogatott a módszerekben, mindegy volt, az egyenkénti főbelövés, a gázkamra, avagy a láncosbomba stb-stb. Ők legkevesebb, már 1933-tól erre készültek s hogy kikaptak, mert összefogott a világ… Azt követően a te érveid alapján már következetlen mentegette ki a valódi tömeggyilkosokat. Két példa Lidice és Oradur…stb!!!

    D ú v a d a t . pedig csak kilőni lehet. [Cato után szabadon.]

    Nincs mese Pubi! Ne finnyáskodj!!! 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁
    ˙

    .
    Ui.
    Ez a kultúrnép ugyan hánymilliót semmisített meg csak a sajátjai közül. Vegyük például most csak a politikaiakat, vagy a fogyatékkal élőket: már az elején rajtuk próbálták ki először a gázt, vagy a közvetlen beadott, injektált mérget, stb… Hitler Adolf egyik rokonának is az utóbbival ért véget a náci német földi pokla…

  • FORTIMBRAS
    2022 január 29
    3:54 de.
    Köszönöm!
    Kiegészítésként még annyit,hogy Drezda bombázása Churchill bosszúja volt a Couventryben előzőleg lebombázott húszezer halottért.A német nácihorda ezúttal olcsón úszta meg.

  • FORTIMBRAS
    2022 január 29
    3:54 de.

    Jó lett volna, ha az előzményeket is elolvasod, és nem ülsz fel Gyuri10 demagóg rejtett fasizmusának. Mint láthatod, leragadt Drezdánál. Ám korábban szó esett azoktról a tudósokról, akik lelkén ugyan, legalább közvetve tízezrek vére száradt, de Gyuri felmentette őket a holdraszállás miatt. Szó esett azokról az „orvosokról”, akiknek tizedét, ha bíróság elé citálták, azokról a vegyipari cégekről, amik milliókat kerestek százezrek halálán, és a háború után legfeljebb egy megfázás volt a legnagyobb problémája a vezetésnek, a haláltáborok „utánpótlási” vonalait nem támadó szövetséges haderők mulasztásáról, és jó pár dologról.
    De Gyuri10 szerint ez nem probléma. Sőt! Szinte pártolandó. Mert leragadt Drezdánál, ami a rommá bombázásakor már kórházváros volt. Tudhatóan.
    Gyuri10 pofázik ennek kapcsán tömeggyilkosok elleni bosszúról. Szerinted hány tömeggyilkos halt meg a romok alatt.
    Nem, kedves Fortinbras. Goebbels sem Drezdában halt meg. Ja, és sehol nem állítottam, hogy felmentenék tömeggyilkosokat. Ellentétben Gyuri10-el, aki megmagyarázza, hogy a Holdra-szállás felmenti a V2-projektet, a haláltáborokról meg szerinte egyszerűen nem tudtak a szövetségesek, stb.
    Aki itt menteget szemeteket, az nem én vagyok.
    Olvass vissza a másik szálon, ha nem hiszed.
    Vagy ne olvass vissza, ha neked is zavarja a világképed annak a kérdése, hogy kiket NEM ültettek a vádlottak padjára.
    Személy szerint nem zavar egyik választásod sem. Gyuri10 pedig szintén nem okozott csalódást. Eddig is egy demagóg kriptonáci volt. Most sem más.

  • Fortinbras,
    Írod, „D ú v a d a t . pedig csak kilőni lehet. [Cato után szabadon.]”
    A vita pont onnan indult, hogy kiket NEM lőttek ki. Szerintem sokakat. Gyuri10 szerint meg őket mentegetni lehet, és neki kell is.
    De mint írtam, felülsz a demagóg kiragadásának. Egészségedre.

  • gyuri10,
    Drezdával kapcsolatban is baromságokat írsz, de alapvetően, mint Fortinbras-nak kifejtettem még ezt is kiragadod az eredeti témakeretből. Mert szerinted az összes tömeggyilkos megvédhető, ha kellő indokot keresnek hozzá. mindkét oldalon. A fasiszta tömeggyilkosok és segítőik is.
    No, ezért vagy szemét.

  • Andrew_s
    2022 január 30
    5:48 de.

    olvaslak, sápa’ttan!!!
    kösz és gratula, amit írsz az az utóbbi nem tudom mennyi időben agnoszkálás és a mindig aktualizált legújabb múlt technikája széleskörben alkalmazva bizonyos körökben, amiket én itt mivel non comme ‘il faut, mellőzöm

  • Andrew:
    A beteg társadalom gyógyítása is keserű, akárcsak a személyes betegségeké.

    A német társadalom kigyógyításához feltétlenül szükség volt Drezdára és a többi nagyváros kiégetésére.
    A gyógyítás szemmel láthatólag sikerült, bár Németország keleti felében ismét emelgeti fejét náci fenevad.

    Ugyanígy,Japán atombombázása is csak jót tett a japán embereknek, hosszútávra.

    És még emberségesebb is volt mint a hagyományos bombázásos gyógyítás, mert jóval kevesebb áldozattal járt.

    Abban is egyetértenek amerikai és japán hadtörténészek, ha nincs atomtámadás akkor a japán császár nem kényszeríti ki az elvadult tábornoki karból a megadást (az atomtámadások dacára sem akarták letenni a fegyvert) és akkor -figyelembe véve a háború addigi menetét- kb 20 milléió japán áldozattal kellett volna számolni. Három millió amerikai áldozat mellett.

    Szóval pajtás hátrébb az agarakkal ezzel a gyengécske
    „tömeggyilkolás” dumával. A tiédhez hasonló pacifista eszmék adnak mindig is lehetőséget a valódi tömeggyilkosok térnyeréséhez.

  • Andrew_s
    2022 január 30
    5:53 de.
    „No, ezért vagy szemét.”
    Igen,ezért a beírásodért valóban igyekezned kellene,hogy szemét rangra emelkedhess.Azért mert te egy neonáci patkány vagy,aki a szövetségeseket egyszintre akarná hozni a deine kampfból tanult szövegek alapján az emberiség megmentőivel és engem merészelsz kriptonácinak nevezni.Valóban elismerés jár neked.Azért azt leelenőrizném,hogy felmenőidnek volt-e vércsoport betetoválva a hónuk alá.Persze lehet,hogy a patkányúti menekülés előtt, sebtében kioperálták.Ma már az egyetlen bizonyítéknak az ilyen és hozzád hasonló védőbeszédeket fröcskölő utódaikat hagyták. Megtanulandó az idézet amit FORTIMBRAS hozott ide:
    „D ú v a d a t . pedig csak kilőni lehet.[Cato után szabadon.)”
    Látom,annyira szíveden viseled,hogy felfedted hovatartozásodat, hogy izgatott lelkiállapotod miatt már FORTIMBRAS-t is Fortinbrasnak írod.Ajánlhatom neked pubi a válium nevű idegcsillapítót.Ha kancsal vagy akkor csak a szemüveg cserét.

    Andrew_s
    2022 január 30
    5:51 de.
    Fortinbras,
    Írod, “D ú v a d a t . pedig csak kilőni lehet. [Cato után szabadon.]”

    Szóval, öcskös így nézel te ki!Amit Nekem illetve nekünk kívánsz,beléd a dupláját!

  • Andrew-s

    Drezdaiaknak, berlinieknek, hamburgiaknak stb. nem a bombázások napján, de nem is május 9-én kellett volna elgondolkodniuk a borzalmas eszméjük égéshőjén, hanem legalább 1936-ban. De ők már akkor a magukénak vallották a magukra húzott gyúelegyet a hitlerizmust… Biztosak voltak a győzelemben.

    A varsói, a voronyezsi a leningrádi, a sztálingrádi stb-stb… kórházak, lakóházak, gyárak, akasztottak és halomra lőttek képei érintetlenül hagyta a lelkiismeretüket sőt annál inkább, még büszkébbek és még pökhendibbek lettek… Hittek a jogos élettér maszlagjában.

    Egy német hiradófilm bemutatja a Volkssturm Hitlerjugendben feltöltött nagy-gyerekkatonáit, amint 1945.tavaszán Berlin határán az ütegükön mint egy játszótéren játszadozva várják a szovjet viszont-úthengert… – Egyébként őszent’ ix-vi Kelemen önéletrajzában egy ugyanilyen üteg kamaszharcosa volt… 🙁

    Egy amerikai dokufilmben pedig már felszab.után egy dzsipről filmezik az utcán és országúton közlekedő nőket, férfiakat.
    Majdmindenki’ az arcához kap valami azt eltakaró tárgyat. Mert mindnek vaj volt a füle mögött. Mintha valamit titkolnának. Ergo, ők nagyon is tudatában voltak annak, hogy milyen bűnöket követnek el, amikor részesei voltak a Hitleráj emberiség ellen viselt borzalmas dolgainak.

    – És az a Hitler iránti lelkesedés az Ansluss idején! Förtelem! Förtelem! Meg az a „közömbös tárgyilagosság” a szerencsétlenek iránt és velük szemben gettókban és a megszállt városokban és falvakban…

    Érdemes megnézni a Lodz-i gettó hosszú német fotósorozatát
    a Net-en…

    Tod’mit mondok neked? A fal ledöntésével ők érdemtelenül lettek „kárpótolva”…

  • Lodzi Gettó képei 1942. FORTEPAN keresö Lodz 182 színes náci fotó

  • Geyza
    2022 január 30
    3:08 du.

    én még ennyi hüjeséget egy rakáson???

    és mindeszt ma 77 évvel később és bővebb ismeretek birtokában? majd a fűnyírót a fejedre eresztheted a gyepet is meg kell egyengetni néha, alapon

  • Geyza,

    Hogyne, hogyne.
    Sőt a V2-es „gyárakban halálra dolgoztatott embereknek is külön jót tett egy kis munkaterápia. A sarin és tabunk emberkísérleteinek az áldozatai meg hálásak lehetnek, elvégre végezhették volna élve boncoltan is. Akik halála külön jótétemény volt az emberiségnek. Nemkülönben a keleti hadikórházakben pestissel, meg ki tudja mivel megferztőzöttekhez.
    Igaz, kedves Geyza? Sőt tiszta haszon, hogy az utolsó napokig csúcsra járhatott Auswitz, mert így biztos munkát adhatott a megannyi szorgos menetirányítónak és hasonlóan szorgos szállítmányozóknak.

    Mert ugye azt tudod, hogy gyakorlatilag a fentieket állítod, amikor gyurrikaaaa kiragadványa mellé zárkózol? Amikor felmented a lágerorvosok 80%-át, a német hadiipar báróit, a német vegyipar milliomosait, akik közül alkalmasint egy sem ült ott Nürnbergben.

    De semmi gond. A magam részéről együtt tudok érezni a London romjai alatt meghalltakkal, a bányáékban halálra dolgoztatottakkal, az emberkísérletek áldozataival, a tömény napfürdőben részesített japán halásszal, és romok alá temetett sebesülttel, ahogy azokkal és azok családjával is, akiket az utolsó napokig megöltek azokban a haláltáborokban, amelyeknek a vasútvonalait véletlenül sem bombázták.
    Akkor is együtt tudok érezni mindezekkel, ha a Te szemedben kész öröm lehetett mindegyiküknek
    Ha pedig ezért szemétnek tartanak, azt pont le..rom. Gyurrikkaaaa-val a demagóg senkivel együtt. Akinek tulajdonképpen köszönettel tartozom a minősítésért. Szégyellném magam, ha az ő szintjén lennék.

  • Rodeo11.

    A 2. vh. kapcsán csak agnoszkálni lehet. Ez van. S éppen, hogy azért, mert tele van a tököm az éppen aktualizált múltakkal. A felmentett tömeggyilkossal, ha rakétát is tervezett, a felmentett vegyésszel, szadodorvossal, ha a jegyzőkönyveit átadta, a relativizált halállal, a menybe magasztalt gyilkosokkal, ha nem többek, mint pátosszal magasztalt lincselők, stb.

    De azért, hogy ne csak agnoszkálás legyen. Sosem fogjuk megtudni,. hogy az emberiség hány művészeti irányzatot, kiváló EMBERT, tudományos innovációt, vagy akár csak egy remek vízvezetékszerelőt vesztett azokkal akiket gyerekként öltek meg a háborúk itt párak által védett kiválóságai. (szándékosan nem jövök a felnőttek meg sem született gyermekeivel, mert az előbbi tény, míg ez hipotetikus opció)

    Hogy szerinted agnoszkálás? Lehet. De tudod mit? A tömegsírokat is feltárják olykor. Olykor bori noteszt találnak, olykor csak egy fésűt. De talán minden feltárás kicsit közelebb vihet ahhoz, hogy a jövőben kevesebb tömegsír legyen.

    Ha meg valakinek nem tetszik, mert neki vannak jól megérdemelt tömegsírjai az ártatlanoknak, akkor ne tessen.

  • Még előző , kissé eltérő tárgyú (japán témájú) írásomhoz passzol a következő :

    Ha nincs atomtámadás, akkor Japán fanatikusan harcol még évekig.
    Márpedig a japán militarizmust meg kellett semmisíteni, ez az USA politikai célkitűzése volt. ott nem volt mese. Bármi áron.

    Ha viszont közben és miatta meghal két-három millió amerikai katona akkor tudjátok mit kapott volna Japán Amerikától a tranzisztor gyártási joga helyett?
    Megmondom : azt amit a vízipaci himbál párzáskor.
    Még örülhettek volna he egyáltalán megmaradhattak volna a szigetükön. Mert az amerikai nép nem „barátkozott” meg üzletelt volna velük hanem még évtizedekig rugdosták volna őket.

    Szóval csak hálásak lehetnek az atomtámadásokért.
    Persze nem azok.Sipákolnak hogy velük cúúúnán bántak.
    A mandzsúriai, japánok által élve felboncolt emberekről meg nem nagyon esik szó.
    Sem a filippínókról, akinek a lányaiból kényszer-prostituáltakat csináltak a fatökű rohadt bakáiknak.
    Meg a kóreaiak ezreiről sem, akiket a nyomorult „csatahajósziget*” -ükre hurcoltak széntermelő rabszolgáknak.
    És még lehetne sorolni a borzalmakat amit a kis sárga férgek elkövettek a fél Földgömb lakossága ellen, miközben azt mantrázták hogy egyedül ők hivatottak vezeni a Glóbusz népeit, a nyamvadt Mikádójuk jogara alatt.
    Ezek a népek nagy megnyugvással fogadták azt, amit az USA csinált Japánban.

    *Csatahajósziget : Google.

  • gyuri10,

    Látom öcsisajt, torkodon akadt a saját baromságod azzal, hogy kiragadtál valamit, és most nem ereszt. Mint írtam, örülök, hogy nem vagyok a szinteden Te kis szellemi senki, a védelmedbe vett megannyi halálgyárossal.
    Kívánni Neked? Bármit? Eltévedtél pöttömke. Neked semmit. Hiszen nem vagy több a mackósajt brummogástartalmánál és egy senkinek meg minek kívánni bármit is? Nem igaz?

  • Andrew_s
    2022 január 31
    3:46 du.
    megértésem jeléűl írom be eszt neked mert minden egyebet lenullázott az akinek erre joga van!

    szimbóleum: minden éremnek két arca van!!! de essem részletezem viszont javallom, hogy mikor IIVH-s agnoszkálás {=a legújabb múlt naprakészen} alatt térképet nézel, tegyél bele nyilakat mejik csapatok mijen irányban is mentek vagy akartak menni

    üdv… a többit megtartom magamnak

  • Orsós Elemér

    Ejakulálni lehetne ezen a magasröptű vitán, ha nem fajult volna személyeskedéssé! Kéretik bekapcsolni a disztingvátorokat! Elnézést Chris hogy belefofázok!

  • Andrew_s,
    nem kívánok neked semmit,még levegőt sem!

  • FORTIMBRAS,
    Mint írtam, nem különösebben izgat, ha valaki szerint van megérdemelten meghalt ártatlan áldozat, és van úgykellettneki ártatlan áldozat.
    De, ha már a jugendet szóba hoztad.
    Volt egy pápa, akinek lemondásig nem esett ki a száján annyi, hogy „bocs”.
    Továbbra is ajánlom Gyurrikkaaa összest olvasni, meg azokat, akik amúgy felmentik a halálgyárosokat (rakéta és társai okán), de a drezdaiak elgondolkodhattak volna, mint írtad, és megérdemelték.
    Gratulálok! Igazán gratulálok az emberségi dupla luccotokhoz.
    Az esti mese a gyereknek nálatok? Torquemada összes?

  • Rodeo11
    2022 február 1
    7:49 de.
    Valamint perem is van.
    Persze, a nyilaktól nem tekinthetünk el.
    Attól sem, hogy utólag gombamód szaporodtak a partizánok és ellenállók.
    Meg attól a többször, legutóbb a délszláv háború kapcsán igazolt ténytől, hogy háborús bűnöket nem csak az egyik oldalon követnek el. Meg attól sem, hogy értelmezési kérdés. Pl. amikor a kéksapisok lábhoz tett becsülettel asszisztáltak itt délen némi faluírtás kapcsán. De biztos lesz aki megmagyarázza, hogy minden világok legjobbik döntése volt.

    Mindegy is. A halottak nemkelnek ettől életre. Meg az érem peremét is lehet pengévé köszörülni.

  • Andrew_s,
    ugrálsz jobbról balra,balról jobbra.Az Andrássy út 60-ban láthatók a veled azonos átöltözködők.Azok is rohadt gyilkosok voltak,mint a mai védőik.Mivel a „szakmájukban”kitűntek,az ÁVÓ majd az ÁVH azonnal be is fogadta őket.Büszke lehetsz a fajtádra!