Damavand (Kultúrsokk)

2022 szeptember 23 3:59 du.18 hozzászólás

Mottó

                                      Szemben a tudomány tévedéseivel, tévedéseim tudományosan nem igazolt tévedések. Nem a világról, hanem rólam szólnak, arról, hogy én milyennek látom a világot. Mondandóm egyetlen értéke lehet az őszinteség; az őszinteség, ami kínai bölcsek szerint az erkölcs alapja.

A bécsi Duna-sziget (Donauinsel) nudista szabadstrandján biciklizek. A pontonhíd mellett álló korombeli asszony egy mozdulattal kapja le ruháját, (a mozdulat nem nekem szól) köszönök neki, visszaköszön. Egymásra mosolygunk, férje is bólint. Nem kell tükörbe néznem, hogy lássam milyenné válik a test hetven felett. A hatvanas évekre gondolok, amikor nudistának lenni lázadás volt. A sziget nudista szakaszán kevés a fiatal, a szabadságharc emléke megmaradt, a rég volt fiatalok ruhátlanul nosztalgiáznak. Győzelmük emléke, meztelenül napozni a szigeten.

Az isztambuli repülőtéren burkába öltözött asszony az arcát fedő kendő résén néz rám, a rés középen összecsípve. Alakja karcsú, mozdulata kecses, szeme csillog. Nézem: A szépség nem rejthető el és „a ruha alatt mindig meztelenek vagyunk”. Ruhája talán szabadságot is ad Neki, hiszen nem látszik, ha gondolatai keltette vágytól elpirul. Mellette karcsú lány szalad, mellbimbói feszes pólójára rajzolódnak, rojtosra hasogatott nadrágjából elővillan combhajlata. A frissen borotvált vénuszdomb pereme ígéretes. Az isztambuli repülőtér az öltözködésben szabad, szabadabb, mit Párizs, ahol a muszlim kendő viselését tiltják az iskolákban.

Teherán más. Mecsetekben előírás az arcot nem fedő csador, az ujjkivágás nélküli bokáig érő fekete vagy tarka ruhadarab, amit derék köré tekerve zárnak össze. A templomajtón kilépve szelídebb a kép, de a turisták számára is kötelező a hajat (részben) fedő kendő viselete, és a csador az utcán is gyakori viselet. Kendőileg a „lehet”-et a „kell” váltja fel.

Iráni mecset

Itt síiták, ott szunniták. Egy vallás, két szokás(rend). Ott minaretek szelíd díszítésű halmaza, itt a mecsetek és tornyaik aranyozott tarkasága, ott a képek tiltása, itt festett képek a mecsetekben, és keresztény múzeum. A bécsi Duna-sziget a harmadik, ahol burkát, fejet fedő kendőt, kacér dekoltázst és meztelenkedő nudistát is láthatsz és hogy a távol-kelet is ott legyen, hát egy sztúpát is a parton. Itt, ebben az „élhetetlen” városban a „kell”-t a „lehet” váltja fel.

Erkölcs és ruha, vajon tényleg a ruha teszi az embert? Vajon a bécsi Duna-szigeten (Donauinsel) meztelenkedők nemi erkölcse rosszabb-e, mint az ókori királynőé, aki fátyolosan megszüli a félisten Szép Helénát, akinek a fogantatás időszakában távol lévő király miatt isten lesz az apa, és nem az isteni szép kertészfiú. Így születnek a félistenek, teszem hozzá és mosolyogva legyintek magamban.

Pasrgad Hotel recepciósa és unokája Larijan Amolban

Emberi kultúra, amitől – remélem- a miénk sem idegen csak egy kicsit más, mert az emberi kultúra mindig emberi és sohasem idegen, csak mindig más, és ami nem emberi az nem kultúra, az jobb esetben is kulturálatlanság.

Csodálattal járom be Perzsiát, élvezem az emberek mosolyát, és az asszonyok haját -néha kacéran- fedő kendő nem zavar.

Démokritosz jut eszembe a „Bölcs ember számára minden föld lakható: mert nemes léleknek hazája az egész világ.”

Csador. Nem kötelező, de kisebb városokban sokan viselik

Szeretnék gyűlöletkeltő helyett bölcs lenni.

Utóirat: Kultúra alatt az emberi közösség által elfogadott – a közösségre és az egyénre is jó hatású – pozitív magatartásminták, szokások összességét értem. Ilyen értelemben például a boszorkányüldözés nem a keresztény kultúra része, ahogy a maják emberáldozati szokásai sem a maja kultúra részei.

Szukits Rezső

18 hozzászólás

  • Hmmm. Akkoriban én inkább szabadság-pótléknak tartottam a nudizást. Nem ügy. Igaz, olyan szerelmes voltam a páromba, hogy meg se láttam másik férfitestet az övén kívül. Persze kipróbáltuk mi is a tengerparton. 15 perc múlva futottam a fürdőruhámért, annyira irritálta érzékeny testtájaimat a szúrós homok…

  • BENDEGÚZ
    9.22.3:24

    Egyszóval, „meghalt a király, éljen a király” ?

    Az Ön általánosító szemléletében – amely gyakran állítja szembe az egész emberiséget még az állatvilággal is, hogy tudniillik: „csak az ember öl haszon vagy ok nélkül is, míg az állat csak éhségből”.

    Namost, Ön ezt a „4,1-milliárd nézőt”, a Föld lakosságának az 53 %-át, tulképp egy értéket nem közvetítő public relations jelenséget, valami jó, maga szerint értékes megnyilvánulást láttat bele afféle pozitív kicsengéseként, illetve sorolja be a saját furcsa értékrendjébe mely egy régebbi megnyilvánulásában még mint kasszasikerre kérdezett rá egy, valamely művészi tárgy kapcsán…

    Akkor tehát, ez az 53 % már nem is annak a (Föld összes:) 7,753 milliárdnak a tagja,akiket maga ütre-hatra oktalan gyilkolással vádol, hanem ezek a tévénézők a megtért üdvözültek seregébe tartoznak?

    Tehát ez a „nézőszámú” embertömeg az Ön szemében az emberiségnek nem is abba a fentebb idézett „gonosz sokaságába” tartozik, hanem angyaloknak valami fennkölt seregébe, akik abszolúte manipulált tévénézőként a királynőt már egyenest a mennyországba repítették volna…

    Íme a PR,a média emberboldogító,sőt javító oldala! Halleluja!!!

  • Mindenkinek kellemes Ros Hasana-t!

  • Gabriel
    2022 szeptember 25
    6:35 de.

    ennyire csúszott a napéjegyenlőség időpontja azóta?

    a Föld Késik? de azért

    ordibáljunk, mert még vagyunk ki ordibál bár amiért ordibálunk az nekem nem kedves, de azért

    egyetek – igyatok kinek mi jó falat… szóval új év van?

    a kultúrsokk megvan, borzalmas; nem ezt a kanyart akartam de az élet tele van tréfával tudod?

    „olyan” aki előszőr lő annak mindig igaza van, ehelyett valami jófajta NDK Wernesgrűner t ha még bírják ott a „ZÖLDBEN”
    TE HOL CSATANGOLSZ?

  • Gabriel,
    Neked is és שנה טובה ומתוקה לכל עם ישראל,בארץ ובגולה.

  • Göllner András

    Szép ez az írás, bár én nem vagyok annyira biztos mint a Kínaiak, abban, hogy az őszinteség az erkölcs alapja. A bolondok házai teli őszínte emberekkel. Egyáltalán nem kízárt, hogy Hítler teljesen őszíntén gondolta és tette mindazt a zsidókkal, amiről közismert. Amiről gyakran megfeledkezünk az a mindkori egyházi és politikai vezérek domináns szerepe a felett, hogy mit engedhet meg egy nép magának a kultúra terén, milyen kultúrális irányzatokat művelhet ki magából az úgynevezett „Isten adta mép”, milyen kultúrális áramlatokat engedhet be a vérkeringésébe, milyen áramlatokhoz szokhat hozzá, milyenekért „lelkesedhet” (hangsúly a lelkeken). A mi népünk mind máig szenvedi azt az útbaigazítást amit kapott a Keresztény.Nemzeti kurzus alatt, Rákosi-Kádár idején, vagy Kötcsei beszéde után Orbán Viktor és testőreitől.

  • DOPN GOLO;
    Az allitasaban tett allitasok egyetlen szavat sem irtam!!!!!!

    De az persze tagadhatalan hogy az emberileny az egyedulli amely pusztitja a Foldon mindent, magat a Foldet is, de meg sajat emvbertarsait is, s a Parancsolat eppen annak ellenkezoje am !!!!!!!

  • GYURI< GABRIEL es mind Rabbinistakhoz.

    HOL talalod a "Rosh Hoshana" szot, vagy annak barmi ertelmeu kifejezeset a TORAH-ban????????????????????????

    Csupoan a "Yom Terah" kifejezeset olvashatod ottan, de meg a mindent-tudo rtabbik sem kepesek elkepzelni hogy az mit jelent, ill. miert letezik ottan.

    Velik am, hogy az talan csak a Jubeli elotti evben volt jelentos, a Shofar-t fujni.

    Hm?????????

    P.S.
    Az persze Babylon-bol eredo szokas lett am, mert Babylonban csupan ket evszak letezik, s a babyloniaiak unnepeltek Tamuz , a termeszet istenenek tiszteletevel az evszak kezdetet.

    De honnan eredt a Nap-isten tisztelete is a het elso napjan???

    Nem is emlitve a "szuz" fogamzasa es mind azzal kapcsolatos szokasok eredete????????

    (Tanulj borju, okor lehet majd belolled!)

  • „Az isztambuli repülőtéren burkába öltözött asszony az arcát fedő kendő résén néz rám, a rés középen összecsípve. Alakja karcsú, mozdulata kecses, szeme csillog. Nézem: A szépség nem rejthető el és „a ruha alatt mindig meztelenek vagyunk”. Ruhája talán szabadságot is ad Neki, hiszen nem látszik, ha gondolatai keltette vágytól elpirul. Mellette karcsú lány szalad, mellbimbói feszes pólójára rajzolódnak, rojtosra hasogatott nadrágjából elővillan combhajlata. A frissen borotvált vénuszdomb pereme ígéretes.”

    Hínye! Erre még kedvenc bővérű és roppant gavallér Krúdy Gyula bátyám is irigyen csettintene, nemcsak a tartalomra, hanem a stílusra is, főleg hogy az Ő idejében még egy kivillanó térd is izgatónak számított!
    (Mellesleg engem 1984-ban Oranban egy ilyen alapos megfigyelésért biztos, hogy meglincseltek volna a töröknél sokkal féltékenyebb algériai férfiak! 😀 )

  • Göllner András
    2022 szeptember 26
    10:45 de.
    24 Aki hallgatja szavamat, és tettekre is váltja, az okos emberhez hasonlít, aki sziklára építette a házát. 25 Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak, de nem dőlt össze, mert szikla volt az alapja. 26 Aki hallgatja ugyan tanításomat, de nem váltja tettekre, a balga emberhez hasonlít, aki házát homokra építette. 27 Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak. Az összedőlt és romhalmazzá vált.” Máté 7.
    Egy Kata, egy fiatal hegymászó három társával együtt sziklaomlás áldozatává vált.
    Jól látod, hasonló az őszinteség is. Nem csak erkölcsi alap, hanem a gonoszság alapja is lehet, akár a szikla, ami adhat biztoságos alapot és okozhat halált. De attól még nem a homok, vagy a megtévesztő hazugság az alap.

  • Succubus Lilith

    Göllner András 2022 szeptember 26 10:45 de.

    ” … bár én nem vagyok annyira biztos mint a Kínaiak, abban, hogy az őszinteség az erkölcs alapja. A bolondok házai teli őszínte emberekkel.”

    Erdekes, roppant erdekes. Tehat azt tartod, hogy minden bolond automatikusan erkolcstelen?

  • Iráni hatóságok éppen most vertek agyon egy fiatal,nem is iráni

    nőt a burka . s z a b á l y t a l a n . v i s e l é s e . miatt !
    Vajh ama fals vallási közegben is cikkbeli felszabadult tiszta

    tekintetet jelent a női szem és a száj-ajkainak csillogása?

    Azóta utcai zendülések zaja, könnygázgránátok pufogása és

    elhomályosító köde zavarja a tisztánlátás perzsszőnyegét. 🙁

    *

    Nudista „hölgyek” résigazsága 😀 :

    Fiatal koromban bosszúsan figyeltem meg a parkokban, hogy szép

    fiatal nők mindig szemérmesen, összezárt térdekkel ülnek a

    padon, míg a „nénik” nekik

    – n e m . l é v é n . m á r . f é l t e n i v a l ó j u k –

    szétterpesztett combokkal tárulkoznak a sétálók látókörébe…

  • Szukits Rezső
    a cikk és 2:59

    Ne is haragudj, de egyszer – csak 1-szer – próbálj már meg ne ködös szimbólumok labirintusában bujkálva okoskodni, bölcselkedni, hanem légyszíves egyszerű, hétköznapi nyelven megszólalni! Vagy neked erre már nem futja …? Fejtse meg az olvasó, s ha nem tudja, nem éri fel a te bölcsességedet, hát nézze meg magát ?

    Annyi bizonyos, hogy a homályos fogalmazás mögött mindig valami hiány, vagy némi szégyellnivaló titok húzódik meg.

    Göllner András megszólalása feléd, teljesen tiszta és világos forma, míg és sajnos a te arra adott válaszod egy életlen, fátyolos rébusz.

    Kérlek, mindig mellékelj a cikkeid és egyéb írásaid mellé fordítást is.

  • Succubus Lilith

    Gorgonzola 2022 október 1 2:49 de.

    Szerintem az emberekkel az a baj, hogy a Bibliat nagyon feluletesen olvassak. Pl. a zsido Biblia geneologiaja, ugyanugy, ami a Mate konyveben van rendkivul unalmas olvasmany, es senkit sem erdekel, hogy erre alaposabban odafigyeljen, amikor mint jo zsido, vagy jo kereszteny kotelezo jelleggel olvassa a Bibliat. Pedig hat a Torah-ban is ket kulonbozo geneologia van Adamtol Noeig, es aztan Mate sem vacakol, siman apukat gyart egy dednagypapabol, csak hogy kilegyen az a franya 14 nemzetseg. 😊

    Es ugyanigy megy minden massal is. A legtobb ember semmi ellentmondast, sem hibat, sem verlazitot nem lat a szovegben. En magam is, amikor betertem valamelyik vallas kebelebe csak feluletesen ismertem azt, es a Bibliat is ugy olvastam, hogy minel hamarabb tul legyek rajta. Dolgoztam 8 oran at valahol, oda-vissza uttal 9 ora, plusz meg otthon is akad munka, nincs ido “atszellemult” olvasasra, rabizod magad a papra, vagy barminek is hivjak ot. Aztan, amikor mar van tobb idod, rajossz… 😊
    Hihetelennek talaltam, hogy mennyi logikai, filozofiai hibat talaltam a Bibliaban, amikor valoban nagyon figyelmesen kezdtem olvasni, mert el kezdtem rola kritikat irni. Ilyenkor az ember minden szot izlelget.

    Lehet arra hivatkozni, hogy Jezus tobb helyen is mondja, hogy a zsidokhoz jott, es hogy a torveny betartasara… de szamos ellentmondas van ezzel kapcsolatban, hiszen ha jol emlexem tobb mint 20 torvenyt masitott meg, vagy adott hozza. Hozzaadasra pelda: “Rohangalj toketlenul (szo szerint, kiherelve) es vakon (szurd ki a szemed) hogy a mennyek orszagaba kerulhess” – ha nem birsz ellenallni a kisertesnek. Valahogy nem emlexem, hogy ilyesmit Mozes eloirt volna. 😊

    A masik aprosag pedig az a Bibliaval kapcsolatban, beleertve a Torah-t is, hogy amikor irtak ezeket a konyveket az emberek tobbsege nem tudott olvasni, ezek kizarolag a papoknak keszultek. A Torah-t is szerintem minimum 4 konyvbol allitottak ossze, es minimum 3 kulonbozo izraelita papsag konyveit irtak egybe az elso galut soran, hogy megszunjon az ellensegeskedes a papi csoportok kozott. Hogy ugyanazt 4-5-szor ismetelgeti a konyv, hogy teli van ellenmondassal es hibaval kit erdekel? Ugyse olvassa mas, csak azok a papok, akik most mar boldogok, hogy az o valtozatuk is benne van a “szent konyvben”. Na, hat ugyanez van a kereszteny Bibliaval is, mar maga a 4 evangelium csontig van ellentmondasokkal, meg ugyanazon fejezeten belul is neha.
    Ezert aztan a Pal feltunese altal okozott gyokeres valtozas sem erdekes, ugyse latja senki, hogy hulyere veszik oket.

    Vegezetul hadd idezzek ide egy rovid reszt Celsus, az o-gorog filozofus irasabol, ahogy a korabeli keresztenyeket jellemzi: (De ezt kulon kuldom, amugy tul hosszu lenne.)

  • Succubus Lilith

    Celsus:

    “A keresztények téves, ősi forrásokból merített véleményeket szőnek össze, és hangosan harsogják, és az emberek előtt hangoztatják, ahogyan Cybele papjai csattogtatják cimbalmjaikat azoknak a fülébe, akiket beavatnak a misztériumaikba.

    A következők az általuk megállapított szabályok. Ne jöjjön hozzánk senki, aki tanult, vagy aki bölcs vagy okos (mert az ilyen képzettségeket rossznak tartjuk); de ha vannak tudatlanok, vagy értelmetlenek, vagy tanulatlanok, vagy ostobák, jöjjenek bizalommal. Mely szavakkal, elismerve, hogy az ilyen egyének méltóak Istenükhöz, nyilvánvalóan megmutatják, hogy csak az ostobákat, az aljasokat és az hülyéket, a nőkkel és a gyermekekkel együtt akarják és képesek megnyerni.

    Sőt, azt látjuk, hogy még azok az egyének is, akik a piactereken a legszégyenletesebb mutatványokat művelik, és tömegeket gyűjtenek maguk köré, soha nem közelednének a bölcsek gyülekezetéhez, és nem mernék megmutatni a művészetüket közöttük; de ahol fiatalembereket, rabszolgák tömegét és értelmetlenek gyülekezetét látják, oda tolakodnak be, és ott mutogatják magukat.

    Látunk ugyan magánházakban gyapjú- és bőrműveseket, tömőket és a legműveletlenebb és legparasztibb jellemű embereket, akik nem mernek egy szót sem szólni az idősebbek és bölcsebb mestereik jelenlétében; de amikor magánosok közé kerülnek a gyermekek és egyes asszonyok, akik éppoly tudatlanok, mint ők maguk, csodálatos kijelentéseket zúdítanak rájuk, hogy nem kellene apjukra és tanítóikra hallgatniuk, hanem engedelmeskedniük kellene nekik; hogy az előbbiek ostobák és ostobák, és semmi igazán jót nem tudnak és nem is tudnak tenni, mivel üres apróságokkal vannak elfoglalva; hogy csak ők tudják, hogyan kell élni az embereknek, és hogy ha a gyermekek engedelmeskednek nekik, akkor ők maguk is boldogok lesznek, és boldoggá teszik az otthonukat is. És miközben így beszélnek, ha meglátják, hogy az ifjúság egyik tanítója, vagy az értelmesebbek közül valaki közeledik, vagy akár maga az apa, a félénkebbek közülük megijednek, míg az előremutatóbbak arra buzdítják a gyermekeket, hogy dobják le az igát, suttogva, hogy az apa és a tanítók jelenlétében nem akarnak és nem is tudnak nekik semmi jót megmagyarázni, mivel ellenszenvvel fordulnak el az ilyen személyek butaságától és ostobaságától, mint akik teljesen romlottak, és messze előrehaladottak a gonoszságban, és mint akik büntetést szabnának ki rájuk; hanem hogy ha akarják (hogy segítségüket igénybe vegyék), akkor hagyják el apjukat és tanítóikat, és menjenek az asszonyokkal és játszótársaikkal együtt az asszonyok lakására, vagy a bőrműhelybe, vagy a tömőműhelybe, hogy tökéletesedésre jussanak; – és ilyen szavakkal nyerik meg őket.

    A kereszténység tanítója úgy viselkedik, mint az, aki azt ígéri, hogy helyreállítja a betegek testi egészségét, de megakadályozza őket abban, hogy szakképzett orvoshoz forduljanak, aki által tudatlansága lelepleződne.

  • Gorgonzola
    09.30.12:22

    RÉS-IGAZSÁG = nudizmus 😀

    Nagyon jó és szellemes.

    Magam részéről a nudizmus értelme, körülbelül annyi, mint

    megrakott ünnepi asztal mellett böjtölni, mely felér egy szöges

    bikacsökkel való önostorozás önsanyargató örömsportjával.. 😀

    Nem hiszem el, hogy a férfiú, ha egészséges, és meglát egy

    gyönyörű meztelen nőt, illetve annak bizonyos nemi jellegeit,

    pláne ama szervét is, akkor az ő libidója pusztán valami

    „sportos” önmegtartóztatásból nyugton is maradna. Ugyan kérem !

    Ez egy tiszta, képmutató megjátszás. Inkább afféle fordított

    sznobságnak, minthogy lázadásnak lenne nevezhető. Emiatt aztán

    ez az egész nudizmus: egy nevetséges marhaság, egy felvett

    modor.

    Az pedig, hogy ez a lázadás egyik fajtája lenne, mint Margit is

    állítja, hát csak akkor lenne igaz, ha a núdista strandon régi

    ismerős házastársak, vagy szomszédok találkoznak és lesunyt

    szervekkel játszanak „most-mutasdmeg-et”… ))) 😀 (((

    Ezzel együtt az intimitás, az ember természetes velejáró

    ösztöne, ami max’ az ő legszűkebb környezetére tartozhat…

    Szemérem és a libidó együtt járnak és nem holmi konzervatív

    maradi szokások: vannak és kész !

  • Gorgonzola
    2022 szeptember 30
    12:22 du.
    az iráni hatóságok az utóbbi napokban

    több tucat € -beli provokátort tartóztatott le akiket Albániában is működő idegen pénzekkel és több mázsa robbanóanyaggal perzsiába érkezett felbújtók szerveztek

    nélkülük a kóbor kutya sem érdeklődött volna,

    a nyugat meg sepregessen a saját portálján éppenséggel lenne is mit, de „nekik”
    csak akkor vannak emberjogi kifogásaik ha anyagi érdekeik úgy kívánják és nem

    találkoznak egy Daniel Ortega val aki megszakíttya azonnali hatállyal a teljes diplomáciai kapcsolatot a Holland királysággal mert azok elfeledve a korábbi gyarmattartó létüket bele szóltak abba amihez semmi közük sincs

    ugyanakkor a Holland hatóságok visszavonták a Gazprom szerződését amely Itáliába is szállított volna azoknak létszükségleti gázt mert most dicsőíteni kell

    amit zselé tesz a „saját” népével évtizedek óta gyilkolva a neki nem tetszőket

    € meg 5 és 12 szeres ár közötti áron vásárol orosz olajat és gázt perzsa öbölbeli országoktül, Qatar éppen most mentette meg a német kancellárt adva neki egyetlen tankhajó LNG-t ami az egyik Lipcsei külvárosi mellékutca két napi ellátására elég

    de € ordibál

  • Orsós Elemér

    Ródeo11
    2022 október 2
    9:21 de.

    „találkoznak egy Daniel Ortega val aki megszakíttya azonnali hatállyal a teljes diplomáciai kapcsolatot a Holland királysággal mert azok elfeledve a korábbi gyarmattartó létüket bele szóltak abba amihez semmi közük sincs”

    Ez nálunk is aktuális lenne, mert Goodfriend 2.0 úr(alias David Pressman) most ugyanazt csinálja belügyekbe való antidiplomatikus belepofázásilag(befolyásolásilag) mint anno 1.0-ás nagy elődje, akit sikerült még tehetsége kibontakoztatása előtt diplomatikusan hazarendeltetni egy-két már máshol felettébb sikeres csínytevése ellenére, de itteni hasonló huncutságai elharapózásának megakadályozására! Képzelem mekkora lelki traumákat okozhatott neki az elért tavaszok után az itteni katasztrófális sikertelenség! 😀