Ne süketülj — 1. rész

2023 augusztus 23 12:58 du.35 hozzászólás

Az egész úgy kezdődött, mint egy WC lehúzás. Igaz nem volt szag, még pisi sem, sőt még a víz sem fröccsent, csak a hang volt, az viszont erős, de nem tartott tovább, mint a WC zubogás, aztán nem a csend követte, hanem valami csilingelés, majd fuvolahang, és néha lassú ütemben mély hangok is. Zene volt, halk és kellemes. Xilofon volt a fő hangszer, ismert hangsor csak egy volt: a boci-boci tarka egyszerű zenéje különleges befejezéssel, a többi zene sem bonyolult, de szép. Kezdtem érteni Beethovent, ha ismerem a kottát, talán egyszerű, szép zenék táltosaként írnám e sorokat. Megúsztátok. Külső zaj nem zavart legalábbis jobbnak becézett rosszá vált fülem számára csendessé vált a külvilág: megsüketültem. Persze ha voltak zajok, akkor jöttek, hiszen volt egy épp fülem, csak a hangoknak irányuk nem volt, hangok káoszává vált a külvilág.

Balról jött a repülőgép, Gizi néni kedves csevegése, a déli harangszó meg a távoli szomszéd fűnyírójának berregése, és együtt érthetetlen hangzavarrá egyesültek. Így vált hangok moslékává a beszéd, és visszhangok káoszává a világ zaja. Fülkürthurut, mondta az orvos. Gyógyszert írt, orrcseppet. Kontrollt nem. A orrcsepp elfogyott. Nyár, a nyaralás időszaka, magánrendelő nincs, a kórházi rendelő másfél méter széles folyosóján vagy húszan várunk. Az ajtón kissé kopott gyöngybetűkkel kiírva: „kérjük kétméteres távolság betartását”.

Ó régi szép idők te vírusok koronázott közvírusa, ki rendre szoktattad a népet. Két méter. Még viccnek is jó. Idős (korombeli) sovány (fiatal nőként karcsúnak mondanám, férfiként szikárnak) asszony intézi az érkezési sorrendet. Határozott hangja békéssé varázsolja a szűk teret. Örülünk neki. Az ötvenes évei felé járó doktornő kollégájánál precízebb, kontrollra hív és hallásvizsgálatra küld. A diagnózis marad fülkürthurut. Maradnak a gyógyszerek, meg a süketség is.

Persze nem figyelünk egymásra: én jelzem, hogy meddig nem leszek itthon, Ő pedig erre az időre ír egy dátumot, amit én nem ellenőrzök, így a kontroll idején a németországi fekete erdőben kanyargó Duna mentén tekerek Pozsony felé, hogy onnan Sopronig biciklizzek. 1 100 km tíz napon át, fadöntő viharral, két esővel, napsütésben, hátszéllel, meg széllel szemben három csodálatos országon; Németországon, Ausztrián és Szlovákián át. Dunauraweeg. Dunaueschlingentől indulunk. Itt a Duna forrása. Szép klasszikus, vagy barokk, vagy izé stílusú pazar márványtavacska 678m magasan a Fürstenberg hercegi palota mellett. Innen ered a Duna.

A Duna forrása 678 m a tenger felett

Melk

Egy kastély a sok közül

A herceg bizonyára megígérte unokájának (olyan aranyos lehetett a pöszéző kisfiú), hogy itt lesz a Duna forrása, és itt lett. Természetesen lehet a Duna fő forráspatakja a Breg, dr. Ludwig Öhrlein fekete-erdei birtokán, ahonnan ma a Breg-patak csordogál, de ha én lennék herceg, akkor valahol Sopronban, az Ikva parti Ibolya tóhoz tenném a Duna forrását, hiszen, aki a városát szereti rossz ember nem lehet, esetleg Szabó Lőrincnek van igaza: a Dunának csakugyan nincs forrása. Vagy pedig sok van.

Ez a patak már a Duna

Legelésző birkák a túlparton

Kora este érkezünk, és a márványforrás nézegetés után tekerünk a sekély és nem túl széles patak mellett, amit már Dunának hívnak. A táj pazar. Az első éjszaka vadkemping, majd viharos éjszaka egy tóparti kempingben, aztán indulás tovább. Jobb fülem békésen zenél, a bal éberen figyeli a káoszt, míg egyszer csak a szél zúg. Igen, rosszabbik jobb fülemben zúg a szél, és élvezem. Saját zenéjén kívül újra hallok vele valamit. Élvezem a látványt: a tájat, a vízparton legelő birkákat, a vízimadarakat, nézem ahogy megjelennek a csónakok, majd kis hajók, és később turisták tömegeit szállító sétahajók, azt is szeretem, ahogy lehagyom a folyó sorában haladó uszályokat, közben az út egyre szelídebb; eltűnnek a dombok és megjelenik az aszfalt, az eső csak két nap esik, a szél sem midig szembe fúj, a városok pompásak, akár kempingjeik, ahol jól öltözött öregurak, feleségeikkel sörözgetnek lakóautójuk mellett. Nem veszem észre, hogy mikor lépem át a német osztrák határt, ahogy később az osztrák szlovák határ átlépését sem, és az osztrák magyar határt őrző katonák is bólintanak köszönésemre.

Mengen

Az első sétahajó

A határőrizetből érzem, hogy Magyarországgal valami baj van Európában, és mire hazaérek a félhomályban villog a szemem, és előtte homályos foltok úsznak. A retinaleválás tünetei, olvasom, és mégis jólesik az asszonyi ölelés, az esti ebéd, és a 4% barna sör a sok alkoholmentes sör után mintha jobban oltaná szomjamat. Két nap pihi, majd szemészet a régi rend szerint, olvasni valóval felszerelve a szűk folyosón betarthatatlan két méter távolságtartás időtálló parancsolata mellett.

A vizsgálat alapos, harmincas éveiben viruló doktornő pedáns. Kamaszkoromban mondták utoljára, hogy nézz rám, büdös kölyök, és most mondja, hogy nézzek egyenesen és én egyenesen nézek a szemébe, Ő pedig még mélyebben az enyémbe. Idegleválás nincs, kevés bevérzés látszik, a bécsi sátorveréskor keletkezhetett, amikor beütötte a fejét, mondja, és leletet ad, meg időpontot kontrollra. A taps elmarad, de gratulálok – mondom neki- a vizsgálat precíz volt. Mosolyban úszik a búcsú.

Újra fülészet, olvasnivalóval és a már klasszikussá érett két méter távolságtartással a zsúfolt folyóson. Negyvenes éveit taposó orvos fogad, jelzem Neki, hogy szennyvízcsatornában hányódó PET palacknak érzem magam, alaposan vizsgál, füljáratot mos, és azonnali hallásvizsgálatra küld, majd javasol egy tíznapos infúziós kúrát. Nem biztos, hogy segít, teszi hozzá. Most befeküdhet, alkudozok, másnap kezdem, és már az első nap javulok, este hazamennék, de nem „engednek”. Értem teszik, mondják, ezzel verjük a gyerekeket mondom én, és maradok. „Néhány napja még hányódó PET palacknak éreztem magam, ma pedig egy hajó utasának, ahol a doktor úr a kapitány”, mondom a másnapi viziten, és így igaz.

A neurológiai vizsgálat két egymásba nyíló tágas helyisége szegényesen berendezett, egy íróasztal egy vizsgáló ágy, az előtérben fapriccs, és visszhangzó tér. A határozhatatlan életkorú doktornő hangja szigorú. Maradjon kint! Vegye le cipőjét(!) a zokniját is! Nehezen értem, többször visszakérdezek, ingerülten reagál. Süketségem kellemetlen Neki, de az igazi szenvedő én vagyok. Mosolyogva tűröm. Hazamennék.

Márait olvasom. „… minden zeneszám működik, csak dirigens nincsen” mondja a parlamentről, és miközben gúnyolódva kesereg a pénzvilág uralta valóságon, amelyben „hadicsizmákban masírozol a német lejtőn lefelé”, lehangoltan mondja: „Rövid erőfeszítések után a legfurcsább és szomorú dolgokat mívelik megint az emberek: hasukon fekszenek és várják a csodát.” Végül megnyugodva mondja: „A bűn az élet nagy és termékeny csírája, szükséges része, mint a jó.” Bólintok, hiszen a felismert bűn, tesz jóvá. Minden nap tarts bűnbánatot, de bűneidről ne beszélj senkinek, mondja a Korán, és én megteszem, nem mondom el, hogy pontos „j”-vel írtam a folyót, de javítom, ám ettől még fel nem ismert bűneim bármikor rossz útra, szakadékba vihetnek, és mégis megyek a kétely bűzös mocsarain át a virágoktól illatozó mezők felé, miközben magabiztosságom egyetlen forrása a nem-tudás tudása. Kórtermemben diszkréten öregedő hölgy a padlóról töröli a nem látható port: „mindig van egy kis szemét”, mondja miközben kis lapátra sepri a feltörlés során összegyűlt morzsát.

Béke sziget mondom magamban, miközben az Ukrajnában és a világ sok pontján dúló háborúkra gondolok. Eddig megúsztam. Szombaton a Szépművészeti Múzeumban jártam, a Reneszánsz Csarnok a 14-15. századi hangulatát tükrözi: halál és halálfélelem, (szomorú) az ókor egyiptomi kiállítása békésebb, a halál utáni életről szól, és az élethű szobrok, a festési szabályokkal rendezett képek közt még a múmiák látványa is békésebb a keresztre feszített Krisztus képénél, vagy a győztesek, lekaszabolt halottak közt pózoló vezérénél.

Szukits Rezső

A vihar nyomai

35 hozzászólás

  • Rezső nagyon szépen köszönöm, óriási élmény lett olvasásod, minden jót és jobbulást

  • Ne süketelj…

  • Auróra Borealis

    Az előző cikk komment szekciója, sajnos teljesen – lehet, direkte – elkódorgott az elvont világ, világegyetem zegzugos féreglyukai rendszerébe.

    Ebben elsősorban Bende és Subsut vitték a primet, ám Róde JÓL megválaszolt nekik, bár utóbbi ezzel a mindent elviccelő stílusával elvette a téma nagyonis komoly élét, hisz láthatja, hogy ezt ki is használják ellene, még ha nagy igaza is van neki.
    Ez a Subsut pl olyat képes leírni, hogy téren kívüliség, ami akkora nonszensz, minthogy anno az elképzelt mindenható székhelyét a felhők fölé képzelni, pedighát ennek is volt . o k a, mégpedig az, hogy azok fölé nem láthattak a megszólított átvert tömegek. Hozzátéve, hogy ez akkor is így van, ha akkoriban ezt a tanítást bizony történelmi szükségszerűség diktálta-volt. .

    Csak azt kérdezném az okos atyafiktól, hogy a James Webb infravörös űrtávcső által pár éve először meglátott 15-milliárd éves galaxis már a Kubus által elképzelt téren kívül foglal helyet, ill. száguld, vagy még a kapukon belül küldi vissza hő(!) jelzéseit abból az . i d ő b ő l, amikor a Földnek még se híre se hamva meg sem teremtetett. Azaz, annak az infravörös akárminek a eenergiája fogytán ráadásul – ki tudja mikor – a Földünkre sem jut el. Akkor meg mit mondotok majd, mi lett vele?

    Az, hogy mindennek megvan oka, ill. ebből az okozata, az olyan . e l e m i . és természetes tudás eredménye, ami korántsem jelenti azt, hogy az a bizonyos . o k . egy előre eltervezett
    s z á n d é k megvalósult történése lenne ?

    Napjainkban is számtalan csillag zuhan önmagába és alkot szupernóvát, amelynek aztán két „”választása”” lehetséges, pulzárrá, vagy fekete-lyukká tömörül, mely sugározva kiküldi anyagát a végtelenbe, avagy „környezetét” magába szippantva más galaxisokat tesz magáévá, mint Kisgömböc tette egy egésza vármegye többi lakójával…
    Ámde, egy dáridó sem tarthat öröykké, így aztán a túltelt s ettől hipersűrűségű test elérve a kritikus tömegét, úgy robban fel, hogy alkotórészei szanaszét száguldanak a kozmosz „minden szegletébe”…

    EZ VOLT AZ OK ÉS OKOZATA AZ ÚN. ŐSROBBANÁSNAK IS,MEELY DURRANÁSBÓL SOKAN SZÜLEIKTŐL TANULT REMÉNYÜKET BIZONYÍTANDÓ, A . T E R E M T É S . GYÖKÉRE VÉLTEK RÁTALÁLNI mint anno, a felhők feletti trónusra is…

  • Auróra Borealis

    Ui

    Setewen Howking számításai és a műszerek tanúsága szerint a feketelyukak anyaga egy idő után energia sugárzás útján elfogy, azaz kvázi „elpárolog”. Ugyanez mondható el a pulzárokról is.

  • Auróra Borealis
    2023 augusztus 24
    11:19 de.
    jólesett de sem a grizi sem a Super Köbös Lili el sem fogja olvasni és most már nincs is akkora fantáziám, hogy elképzeljem melyik rózsaszínű felhőbe teszi a teremtőt .. én nagyon sajnálom a szegény teremtőt mert magányos és ő maga sem tudja hol van
    üdv

  • A szerzonek tagadhatatlanul hearing-aid-re van szuksege, remelve hogy problemaja csak korbeli es nem neurologiai.

    De Auro Borealis hozzaszollasa,ill. megjegyzesei ami igen ertelemes es tobb velemenyeket okozhat majd itten.

    De a vilagegyetem es anyag ugy mmint energia eredetenek vitajaRA vezetheto.

    A „ter” es „ido” kerdese egyszerubb, mert az egyik sem „substance’ hanem „phenomenon”, tehat lenyegeben az emberi felfogas altali „kepZeletbeli”-nek velhetok.

    De az alapveto kerdes marad, hogy mi lehetett volna annak az eronek az eredete ami a vilagegyetem letET okozhozta, ill okozta, barmi tudosok alatal feltetelezett elemeltek alapjan?

    Mert a SEMMI , valoban semmit sem okozhatott !
    Tehat a SEMMISEG nem lehetett volna semmifele OKOZO !!!!
    De valami okozott mindent, ill. ami a mindenseg eredeti okozoja volt.

    Persze ha azt irom hogy azt mi (Karaitak, sot masok is) a RUAH HA KHODESH-(szent lelek) neven ismerjuk el, az biztos meg tobb kerdest kovetel.
    Elsonkent hogy mi lehetne a LELEK.
    Vagy mit ert altalaban az emberileny a lelek jelentese alatt.

    Kezdve hogy mi is lehetne az a lelek, kezdve az emberi lelek-kel.
    Hiszen az emberi leny testileg nem tartalmaz semmifele anayagmmentes alkoto-reszt.
    De hat akkor mi lehetne maga az elet?
    Csupan a sejtek szerves mukodesei ?
    De mi a kezdeti okzoja annak, s megszunesenek oka?

    Emberi tudaopmany, felfogas valaha is kepes lehetne azokra megfelelo vALASZT NYUJTANI????

    Talan soha, de azon vitazhatunk am.

  • BENDEGUZ
    2023 augusztus 25
    2:04 du.

    grizi, bioelektromosságról azaz a delej ről már hallottál, tehát az van emberben is ami ha nem is lélek de valami más mint a test többi alkotóeleme

    az anyag örök tehetetlen és örökké mozog nincs kezdete és nincs vége mindenkinek lehet mindenféle ötlete arról, hogy ő hogyan képzeli az anyag köszöni szépen jól van és nem veszi figyelembe az ötleteidet, azaz senkiét sem; van és kész és mozog tehetetlenül aminek része a sok anyagi forma illetőleg azokba a formákba tehetetlenkedik bele

    számomra ez sokkal megnyugtatóbb, mint az hogy ott van Kappaleliló vagy akármi más és annak hatalma van a végtelen felett

    ne feledd amit látsz az mindig a múlt attól függőn hogy milyen távolságra vagy attól amit nézel tehát azok az alakzatok amiket az akármilyen távcsövek észlelnek az abban a szent pillanatban amikor a távcső észleli már hóttziher nem olyanok és sohasem fogjuk megtudni milyen is lett bár vannak erre matematika meg fizika képletek amiből sejteni lehet de a bizonyosság nélkül és ez is jó
    nekem a Kempelendodó nevű mindenható ne mongya meg mit ehetek reggelire

  • Succubus Lilith

    Auróra Borealis 2023 augusztus 24 11:19 de.

    “ Ez a Subsut pl olyat képes leírni, hogy téren kívüliség, ami akkora nonszensz… ”

    Nem tudom ki vagy mi az a Subsut, de az ilyen hozzaszolasok mindig megmosolyogtatnak.
    1. Le merem fogadni, hogy se neked, se a tobbi ateistanak semmi gondja nincs azzal a kerdessel, hogy a vajon a vegtelen vilagegyetem mibe tagul bele? De hogy az Isten a teremtett vilagegyetemen “kivul” letezik, az mar nonszensz. 😊

    2. Aki olyat ir, mint A.B. lathatoan nem tud kitorni a szukos ateista vilagkepebol. Vallastudosok, illetve filozofusok mar par ezer eve azon gondolkodnak, hogy a Teremtes hogyan johetett letre, es a Teremto “hol” letezik? Nos, elegge logikatlan megkozelites lenne, ha azt allitanank, hogy az Isten a sajat teremtett vilagan belul letezik. Remelem ez nem szorul bovebb magyarazatra.
    Ha megis: Talan kene egy kis kepzeloero, hogy az altalunk ismert 3 vagy 4 dimenzion kivul is letezhetnek mas dimenziok. Ha valaki tanult volna magasabb szintu matematikat es fizikat meg talan tudna is arrol, hogy pl. a string theory szerint (ha jol emlexem) 10 dimenzio van – csak ebben a vilagban.

    A felhok folott elo Isten, mint allitolagos hittani elem valoszinu valamelyik allandoan reszeg parttitkar fejebol pattant ki azutan hogy veletlenul meglatta Michelangello freskoit kepeken. Ugyanis csupan a zsido animisztikus irodalomban mar kozel 2000 eve irtak arrol, hogy az Isten letezese csak a teremtett vilagan kivul kepzelheto el. Gondolom a keresztenyek is tudtak errol.
    De ez sem zavarta meg a KMH partitkarjat, hogy ujra azt higgye okos viccel rukkol elo.

    “Csak azt kérdezném az okos atyafiktól, hogy a James Webb infravörös űrtávcső által pár éve először meglátott 15-milliárd éves galaxis már a Kubus által elképzelt téren kívül foglal helyet, ill. száguld, vagy még a kapukon belül küldi vissza hő(!) jelzéseit abból az . i d ő b ő l, amikor a Földnek még se híre se hamva meg sem teremtetett.”

    Mar igy is tul hosszu amit irok. Ha en itt el akarnam magyarazni milyen modszerekkel es hogyan merik a tavolsagokat a vilagegyetemben akkor egy konyvet kene irnom. Legyen csak annyi itt, hogy az eredeti haromszogelo modszer az egyetlen, ami elvileg elfogadhato, de ha a relativitas elmeletet tenynek vesszuk, akkor meg azok a meresek is tulzottan pontatlanok. A tobbi tavolsagmeresi eljaras pedig egyenesen samanizmus.
    Ha kivancsi vagy rajuk keress rajuk es tanulj. Ha csak vakon akarsz hinni barmi marhasagban amit egy ateísta elvtarsad eledtol, akkor tegy ugy mint a Rodeo: Whisky sorrel es aztan bugyuta modon gunyolodj azon, aki ert is a temahoz.

    “Az, hogy mindennek megvan oka, ill. ebből az okozata, az olyan . e l e m i . és természetes tudás eredménye, ami korántsem jelenti azt, hogy az a bizonyos . o k . egy előre eltervezett s z á n d é k megvalósult történése lenne ?”

    Miert? Honnan tudod?

    “Napjainkban is számtalan csillag zuhan önmagába és alkot szupernóvát…” “így aztán a túltelt s ettől hipersűrűségű test elérve a kritikus tömegét, úgy robban fel…”

    “EZ VOLT AZ OK ÉS OKOZATA AZ ÚN. ŐSROBBANÁSNAK IS…”

    Es azon mar gondolkodtal, hogy ha egy, az egesz vilagegyetem osszes anyagahoz kepest paranyi supernova azert robban fel, mert tul sok anyagot tartalmaz, akkor hogyan tud a vilagegyetem osszes anyaga osszesurusodni egy pontba csak azert, hogy lehessen egy ujabb “osrobbanas”? (Gy.k. miert nem robban fel joval korabban?)

    ““ Ui
    Setewen Howking számításai és a műszerek tanúsága szerint a feketelyukak anyaga egy idő után energia sugárzás útján elfogy, azaz kvázi „elpárolog”. Ugyanez mondható el a pulzárokról is. ””

    😊

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2023 augusztus 25 2:04 du.

    ““ A „ter” es „ido” kerdese egyszerubb, mert az egyik sem „substance’ hanem „phenomenon”, tehat lenyegeben az emberi felfogas altali „kepZeletbeli”-nek velhetok. ””

    Az idot meg fel lehetne fogni ‘jelensegnek’, de az ures ter mar valami. Rossz szoval azt lehet mondani ra, hogy a ter ‘kezzelfoghato’. Viszont, hogy pontosan mi is az a ter ugyanolyan homalyos mint a semmi fogalma.
    Ugyanigy, problemas a Biblia elso szava: “Beresit” = kezdetben… Hogy lehet kezdet, ha meg nincs ido? Hogy lehet kezdet egyaltalan, ha nincs mar az ido elore legyartva?

    A Ruah szelet is jelent, de mindegy, hogy lelek, vagy szel, mert a Ruah HaKodes csak az egyik “extra” neve az Istennek. A Biblia azt irja, hogy: “בְּרֵאשִׁית, בָּרָא אֱלֹהִים, אֵת הַשָּׁמַיִם, וְאֵת הָאָרֶץ. = In the beginning Elohim created the heavens and the earth.” Elohim, azaz szo szerint az Istenek teremtettek, es nem Ruach HaKodes.

  • Succubus Lilith
    2023 augusztus 27
    9:45 du.

    elolvastalak, nagy élmény volt, annak alapján én az egész vallásos világfelfogást azzal hasonlítanám össze, mint mikor egy egy nagy üveggömbbe beleteszünk egy mókust és és egy kisebb üveggolyót

    a mókus a Kaddessh {vagy akármilyen nevet acc neki} a nagy gömb az az amiben kívül van a világon és a kis golyó az az universum

    így jó?

  • Legelsonek; a James Webb, az a „Dragnet” nevu bunssoroztafil foszereploje volt, akitol tobb ismert koz-mondasok eredtek.

    De a vilagiuri teleszkop a a „Huble” cosmologus nevet viseli.
    Az nyujtja ma a lehetosget a vilagurbevalo latast kb. 4 billio feny-ev tavolsagba.

    rodeo; biochemical-electronos ero fejlesztese, az a „RUAH”, ami tisztan az agy mukodeset adja.
    Azzal a testet telejesen korlatozhatja amint az electromos ero az idegrendszerent at okozzz azt. Az idegrendszer mint a vilannydrot, a „mylon” altal szigetelve, mert az negative toltesu electromos ero.

    De az NEM erkezik a testbe fogamzas sem a szules idejen, hanem kepessege kifejlodik az embrioban.

    de fontos Moses sorait venni, mert pontosan adja annak mukodeset es eredetet.

    Amikor irta hogy jehova teremtette Adamot, de Adam csak egy elettelen hus volt, mint egy sult pulyka, amig „a Termeto adta neki a NASHEHMAH-t,ami forditva a cardio-legzes-verkeringes- re forditva, mert valoban az is az.

    csupan aztan lett Adam NEFESH, vagy elo-lelek.

    De miutan Adam meghalt, Adam „holt-lelek” lett.

    Tehat a „lelek’ az maga az eleoleny, meg halala utan is holt-lelek.
    A temetoben olvashatod hogy ‘ itt nyugszik Kiss Peter, aki lehet halott mar tobb szaz eve, de meg ugy is az Kisss Peter, elve vagy holtan.
    Tehat a NEFESH az egyent, s nem valami latahatalan, erintehetelen reszet jelenti.

    A RUAH, az emberileny eseteben is leheto a testenkivulli ereje. Sot bizonyithatod is azt magadnak a kovetkezokeppen;

    Ha valamikor alsz sorban, pl. az uzzleti kassznal, vagy a bankban, s permeterrrel elotted-allo egyenre koncentralod szellemi erodet 10 masodpercig, HA az az illeto 10 masodperc alatt visszanez read kerdoszemekkel, az bizonyitja hogy szellemi erod (ruah), kemiai-elektromos erod, testeden kivul is felfoghato es mukodtetjeto. probald azt tenni!!!!!!

    Az „Isten” felfogasa, vagy feltetelezese, vagy meg elekpzelese is rem valaotlan anyagi, sot emberhezhasonlithatosagot velni.
    S a fiatal-rabbit, aki 20 evszazada elet, vagy barmi mast a „teremtonek” , vagy teremtovel egyenlonek allitani, egyszeru isten-tagadas tette!

    S barmikeppen is probalanatok a magyarazatat, a vilagegyetemes ero letenek meg a feltetelezese is on-ellen-allitas.
    Mert valami lathatalan, kezzelfelfoghatalan ero mukodteti a vilagegyetemet, sot meg az aztom egyszeru mukodesit is.

    Tehat azt minek lehetne nevezni, ha az Isten szot ellenzed????

    De a kerdesem, hogyan kepes az emberi agy felfogni azt az egyszeru megallapitast, hogy a vilagegyetem,nek nincsen hatara?

    Hogyan ertelmeZned , vagy feletetelezned annak valaosagat??????????

  • LILITH;

    Mozes a „JeHoVaH” szot irta 550 szer a Torahban.
    Talalod a 10 szos parancsolatokban is 7 szer.

    A Shemah-ban 2 szer.

    A rabbik megtagatak a Termeto nevet, sot meg a Harmadik Parancsolatot is.
    Na hat az nem Istentagadas???????

  • A ma reggeli AP jelentese a hirekben, hogy Canberaban (Australai)korhazban, egy neuro-sebesz egy paciense agyabol egy 8 centimeteres gilistat talalva, tavolitott el.
    Az maig ismeretlen volt az emberi agyban letezni, neve: ‘Opihidascaris reberts’

    Hasonloan, ‘parasita’-k neha talalhatok az emberi szemben is!

  • BENDEGUZ
    2023 augusztus 29
    11:26 de.

    grizi a suggesztiót soxor kipróbáltam, műxik, azaz a sugárzás és a delej elektromágnese erőtere is létezik
    a végtelen meg …hát???… végtelen
    ez ilyen eccerű
    Succubus Lilith
    2023 augusztus 27
    9:45 du.
    Early universe observations by the James Webb Space Telescope (JWST) cannot be explained by current cosmological models. These models estimate the universe to be 13.8 billion years in age, based on the big-bang expanding universe concept.
    After the James Webb Space Telescope (JWST) launched last year, it sent back incredible images of outer space. Astronomers pored over the data they received, and we’ve since added much more to our knowledge of the universe. But the JWST also sent back information confirming that the universe must be much older than scientists had estimated.
    Today in The Conversation Canada, Rajendra Gupta at the University of Ottawa, writes about his hypothesis that would help calculate a more accurate age for the universe, and resolve some of the contradictions revealed by the JWST.
    “The new model stretches galaxy formation time 10 to 20 fold over the standard model,” Gupta writes, “giving enough time for the formation of well-evolved ‘impossible’ early galaxies as observed.”

    Ő egy kanadai professor aki a témában meglehetősen otthon van
    Kétségei támadtak és el kezdett elemzni theory-kat és kiderítette, hogy
    A mai tényleges vizsgálatok {KUKUCSKA A VÉGTELENBE} nem támasztanak alá semmilyen thézist!!
    The new model stretches galaxy formation time 10 to 20 fold over the standard model, giving enough time for the formation of well-evolved “impossible” early galaxies as observed.
    As with any model, it will need to provide a satisfactory explanation for all those observations that are satisfied by the standard cosmological model.

    Azaz az én succubus lillith szerint pudvás agyamból kikerült meglátás az, hogy egyelőre senki sem találta meg a végét azaz határait a jelenleg ismert anyagi komplexumnak és a korábbi számokat akár 10 es vagy 20 as szorzóval beszorozva sem érünk oda, hogy “befogható” legyen azaz teremthető
    {mert ugye csak az teremthető amit a teremtő meg tud ragadni és létrehozni meg mozgatni azaz véges!!!
    és ez most nincs!!!}
    és egy külső akármi által vezényelhetővé váljon!!!

    AZAZ ÖNTÖRVÉNYŰ ÉS ISTENNEK NINCS HELYE EBBEN SEM!!!
    RÉSZLETEK ABBAN, HOGY ELOLVASSUK A 21-DIK SZÁZAD KUATÁSAIT ÉS A BIBLIA KŐKORSZAKI MEGLÁTÁSAIT KISSÉ MELLŐZZÜK!!!

  • BENDEGUZ
    2023 augusztus 29
    11:48 de.

    Téged már megint alaposan átvertek, mert az emberi agyban GYÁRILAG NEM LÉTEZIK a szőnyegmintás pithonokban sűrűn előforduló ‘Opihidascaris reberts’ nevű fonálféreg, de nem kellően elővigyázatos canberrai hölgyekében -mint az elrettentő példa is mutatja- előfordulhat.

    https://hu.euronews.com/next/2023/08/29/elo-fonalferg-parazita-agy-ausztralia-piton

  • Ródeo11
    2023 augusztus 28
    10:24 de.

    „Elemér
    a görög tüzek már 72+ gyújtogatót tartóztattak le”

    Az mind kismiska, ezt skubizd:

    https://szmm.substack.com/p/video-mit-muvelnek-vajon-a-globalista

  • Orsós Elemér
    2023 augusztus 30
    4:39 de.

    akkor te nem olvastad a jó pár nappal ezelőtt általam beírtakat, pontosan ezt írtam és a gyújtogatás az célzott lézerekkel ment, csak azt pusztította ami útjában volt az AI városnak bidéntyatya nem is pofátlankodott oda az elején {bizonyosan tudta} azután eltréfálkozott az őslakosokkal akik ebből megtudhatták, hogy útjában vannak az építkezési vállalkozóknak a másik kérdés Hawaii az most gyarmat vagy az usákok egyik kifacsart állama? gyalázat de már semmin sem csodálkozok!!!

  • Tagadhatalanuil rodeo, az atheistak mindeg ellenznek barmi erkolcson alapulo magatartast.

    Az nem csoda, annak kovetkezmenye a mai vilagszerti mebertelen kegyetlensegek es onzesek gyakorlasainak az eredmeney az embriseg tomegeinek a szenvedesei.

    Gratulalahatsz onmagadnak es minden embertelen-istentelen elvtarsaidnak azert.
    De mi lessz am annak a vegereddmenye???

    Elobbiekre;

    Nem, soha nem kertem hogy on-bevalast nyujts itten tetteiden.

    De amig sorozatosan hencegsz multaddal, hat nem velned hogy valami adat magyarazattal is tartoznal annak reszleteit isnyujtani??????????????

  • LILITH:

    M<ozes az "YeHoVaH"-t irta, amit talalsz a Torahban 550-szer, s nem az "elohim", sem "adoni" szot.
    Azt csupan a baal-t imado rabbik valtoztattak.

    De vajon miert valtoztattak sot megsemmisitettek a III. Mitzwah szoveget is????

    JaVASLOM ISMET OLVASNOD A DEBARIM 30. RESZET, AMI MINT AZ "UTOLSO FIGYELEMZTETEST"!!!!!!

  • elemer;

    BEVALLANAD HOGY MI KOZE LEHETNE A „GLOBALIZMUS”-NAK a maui sziget tuzzel, s az epitkezesek alakalmaval alaklmazott biztonsagi fal es takaroval?

    De ami a „globailizmus”-t illeti, a mai hirekben kozolten hogy mi amerikai cegeket vasarolt fel a Kinai cegek es befektetok, ha nem 100%-ban is de jelentos tulajdonreszekben;
    A napi lista kisresze:

    Sea World
    GE Appliance,
    Cleveland Cavaliers, (Sport egylet)
    GM Spotify,
    Tesla,
    21 Century Fox,
    Smithfield Foods,
    Hilton Hotel,
    Starplex Cinema,
    Sotherby,
    Lionsgate,
    Volvo,
    Lyft,
    Air BNB,
    Reddit,
    Segway Inc.
    Waldorf Astoria,
    IBM (Pers.Computer Div.)
    Uber Tech,
    Chicken of the Sea,
    GNC,
    Microsoft (personal phone div.)
    Alliance Health Inc.
    Motorola (mobil div.)
    Imax Corp,
    California Grapes,
    Electrolux AB,
    Fishker Automotive (electric car maker),
    Fidelity Life,

    Billiokat fektetnek be US cegek felvasarlasaival, s nem a Kinai lakosssag letszinvonal emelkedesere!

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2023 augusztus 29 11:33 de.

    „A rabbik megtagatak a Termeto nevet, sot meg a Harmadik Parancsolatot is.
    Na hat az nem Istentagadas???????”

    Eloszor tudnom kene szerinted melyik a 3. Parancsolat. Philo elvtars harmadikat fogadod el, vagy Augustine-t? De sejtem, hogy erre gondolsz: „You shall not take the name of the Lord your God in vain…”, mert a Sabbatot betartjak a rabbinikus zsidok is (legalabbis valamelyest).

    Viszont eppen azert nem akarjak kiejteni, vagy leirni a Jehova, vagy Jahve nevet, mert esetleg meg Jahve ugy veszi, hogy: You took „the name of the Lord your God in vain”.
    Tehat semmikepp sem istentagadas, esetleg felesleges majre.

    A hindu nem hisz a Torah isteni eredeteben egyaltalan, megsem istentagado.

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2023 augusztus 29 11:48 de.

    „A ma reggeli AP jelentese a hirekben, hogy Canberaban (Australai)korhazban, egy neuro-sebesz egy paciense agyabol egy 8 centimeteres gilistat talalva, tavolitott el.”

    A 2020-21-ben grafted emberi limb-ek hamarosan meggyet fognak teremni cseresznye helyett. De van egy masik erdekesseg is, hogy egymas utan huzzak ki az ereikbol azokat a furcsa giliszta-szeru kepzodmenyeket.

    Orsós Elemér 2023 augusztus 30 4:39 de.

    „Az mind kismiska, ezt skubizd:”

    Erdekes, hogy ilyesmikre van boven penz. De hogy az utcak katyuit megjavitsak, arra nincs. No es sok mas egyebre sem.

  • Auróra Borealis

    Bendegúz
    29. 11:26

    K á r ,hogy Te, aki joggal vagy annyira büszke az amerikai tudomány teljesítményeire, néha mégis tagadod ezeket. Így pl. a James Webb Space nevet viselő infravörös űrtávcső . l é t é t . tagadod meg csak a magad megnyugtatására, vagy mások félrevezetésére illetve az illúzióért, hogy neked legyn igazad. Tudniillik a NASA a nevezett műszert 2022-ben állította szolgálatba világon egyedülálló, 6,5 méteres tükrével, valamint több focipályányi nyitható napellenzőjével, a fenti kozmikus paramétereken a LEGRÉGIBB CSILLAGOK FELFEDEZÉSÉNEK SZÁNDÉKÁVAL.
    Ez a szándék, már az első pillanatban – mint leírtam – sikeresnek bizonyult: AZÓTA A TÉR-IDŐ MÁRIS TÖBBMILLIÁRD (billió) EGYSÉGGEL BIZONYUL TÁGABBNAK MINT EDDIG HITTÉTEK. SŐT! A MŰSZEREK FEJLŐDÉSÉVEL A VÉGTELEN IS MIND-KÖZELEBB KERÜL A SZŰKÖSEBBNEK BIZONYULÓ EMBERI ELMÉK ZÁRT „TRÉHEZ”.

    Javallom, csak annyit tégy meg, hogy a Google-n üsd be a James Webb Space nevet és megtalálhatod az egész leírását,stb.

  • Auróra Borealis

    Szubkubus Lillit

    Nagyon jól tudod, hogy a felhők feletti isten(eket)t nem csak Michelangelo-tól, hanem filozófusoktól, papoktól, de követőiktől volt szerencsém, látni, hallani, olvasni… De”párttitkárjaitól” sem.

    Mást ne mondjak, a rokokó festészetben és szobrászatban is lebegő alakok. szentek, puttók, vagy a felhőkön trónoló Pantokrátor, vagy Mária, amint átveszi a bizánci koronát az akkor még földön trónló Szent-Istvántól… stb, mind arra utalnak, hogy az Úr csak az egekben lakozhat.

    Avagy pl:
    „Miatyánk, aki fönn vagy a Mennyekben”
    „Jöjjön el a te országod”
    „Miképpen itt a Földön, azonképp a Menyekben is” STB

    De! Ha azt vesszük, hogy Máriát is angyalok vitték a mennyekbe… A Földn eddig senki nem látta a mennyországot ergo, Istennek csak ott lehetett a helye, amit még senki nem látott.

    És ha most azt a pragmatikus állítást veszem figyelembe, hogy de Ő MINDENŰTT OTT VAN, AKKOR MEG BEUGRIK A VÉGTELEN FOGALMA, ami viszont hivő világ fantáziájában már nem kapott helyet, azaz tagadja a végtelen szubsztanciáját…

  • BENDEGUZ
    2023 augusztus 31
    2:31 du.

    grizi, milyen részletekre vagy kíváncsi, írd le!

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2023 augusztus 31 2:43 du.

    „” M<ozes az "YeHoVaH"-t irta, amit talalsz a Torahban 550-szer, s nem az "elohim", sem "adoni" szot.
    Azt csupan a baal-t imado rabbik valtoztattak. ""

    Erre hol van bizonyitek? Honnan tudod?

    " De vajon miert valtoztattak sot megsemmisitettek a III. Mitzwah szoveget is???? "

    Mit valtoztattak rajta?

  • Succubus Lilith

    Auróra Borealis 2023 szeptember 1 10:17 de.

    „Miatyánk, aki fönn vagy a Mennyekben”

    A Mennyek nem felhoket jelentik. Hogy a Mennyorszag holletere ki hogy gondolt, az a szemelytol, vagy a papjatol fuggott.
    Az abrazolasok pusztan atvitt ertelmuek. Valahogy abrazolni kellett, ez a legegyszerubb.

    ” És ha most azt a pragmatikus állítást veszem figyelembe, hogy de Ő MINDENŰTT OTT VAN, AKKOR MEG BEUGRIK A VÉGTELEN FOGALMA, ami viszont hivő világ fantáziájában már nem kapott helyet, azaz tagadja a végtelen szubsztanciáját… ”

    Hat igen… a vilagnak van vege. Terben es idoben is.

    De meg nem mondtad meg szerinted a vegtelen vilag mibe tagul bele?
    Es amikor majd egy pontta valik, azaz megsemmisul, mibe fog ujra belerobbanni?

  • Auróra Borealis

    Lillit
    27.9:45

    Majdnem joggal kérdezed, hogy „hogyan lehet kezdet, ha még nincs idő?” S még hozzá is teszed, hogy „ha az idő nincs már előre legyártva”, azaz megteremtve…?

    A te gondolatmeneted csupán csak szofisztika, szócsavarás
    és hamis okoskodás. azaz lovagolás bizonyos szavakon…

    Ugyanis Te két olyan egymást feltételező fizikai szubsztancián kéred számon a teremtés „műveletét”, melyek külön-külön, egymás nélkül mégcsak fel sem tételezhetők, mint ahogy a sejtmag sem képzelhető el a sejtfal nélkül önmagában. Ugyanez a idő és tér esetében is; melyek fizikailag feltételezik egymást.

    De még a vallás is elismeri, mikor azt mondja: „Mindennek megvan a maga […] ideje az ég alatt…”, pedig amikor ez papírra vettetett sem a speciális, sem pedig az általános relativitás nem nyert még felismerést.

    Ahol tér van, ott anyag is van, ahol pedig e kettő egysége érvényesül, ott a tér-idő hat s determinálja a környezetet világot, mely hatást nevezhetjük akár torzításnak is, bár ez már mindegy, hisz a gravitáció által „”elrendelt pályamódosulás”” adott test esetében az ő „”sorsa”” végső meghatározását „dönti el”.

    Egy 1914-ess napfogyatkozás is igazolta Einstein addig feltételezését, miszerint a testek elgörbítik a teret, amikor egy, a Nap, s akkor a Hold mögött is elhelyezkedő csillag a „teljesen megfogyatkozott” nap előtt volt látható, melyről fotó is készült.

    Az idő tehát mindenütt nemcsak jelen van, de hat is az anyagra, mint ahogy viszont is… A makrokozmoszban ugyanúgy, mint a mikrokozmoszban, pl.az atom és szubatomi világban ugyancsak. Erre a legeklatánsabb példa a világóra, melynek a másodperc milliomod rész pontosságát szabályozandó a Cézium nevű elem már gyakorlatban ismert rezgésszáma szabályozza.
    A toronyóra inga hosszúsága- és ingasúlya együttesen határozzák meg az óra pontosságát.
    S végül egyes kémiai reakciók ideje többeekközt a Mengyelejev rendszer feltételei alapján is . e l ő r e . meghatározott, azaz kiszámíthatók.

    Ahol anyag, ott idő, és fordítva, egymást feltételező és nélkülözhetetlen szubsztanciák A TÉRBEN.

  • Succubus Lilith
    2023 szeptember 2
    5:01 de.

    írád vala:

    „Hat igen… a vilagnak van vege. Terben es idoben is.

    De meg nem mondtad meg szerinted a vegtelen vilag mibe tagul bele?
    Es amikor majd egy pontta valik, azaz megsemmisul, mibe fog ujra belerobbanni?”

    a világ nem tágul! a világban ahhoz hasonló mozgásokat látok {tudod én távolba látó vagyok}, mint amit a felettünk mozgó felhőkben {ez jól látható} azaz egy része eloszlik azaz tágul, más része összesűrűsödik és eső vagy hó vagy jégeső felhővé sűrűsödik és mikor túltelítődik akkor kiadja magából a felesleget de ettől az a lég amiben mindez történik egy atomnyival sem sőt egy elektron töredékével sem lesz több vagy kevesebb!

    tehetetlen azaz a gravitáció hat rá és mozog alakját formáját változtatja de sem több sem kevesebb nem lesz azaz nem semmisül meg AMI LEHETETLEN PRÓBÁLD MEG??!! és nem is jön létre
    ehhez nem kell a bigbang sem, sem az amit te istennek nevezel és amiből a big bang született azok fejében akiknek a fejében fentanil felhők kavarognak?

    én csak beírtam ezt is, hátha megjelenik és alkalmad lesz, hogy cizellált irodalmi stílusoddal kioktassál és adjál rám mindenféle jelzőket közvetlenül megalkuvás nélkül, mert neked istenre van szüxéged! az anyagnak meg nem,.. köszöni szépen jól megvan nélküle!

    üdv. és minden jót

  • Succubus Lilith
    2023 szeptember 2
    5:01 de. >#2

    kieg.: persze mikor Edmontonban vihar van azaz nemcsak zuhog a jégeső hanem mennydörög és villámlik akkor nem Zeusz pofozza Ganümédészt a kis engedetlen és neveletlen kölket, hanem a statikus elektromosság kisül

    mint egy szupernóva vagy egy halványlila lyuk ami néha feketének látszik és összegyűjti magába a környező nedvességet és utána feltöltődvén csinnbummcirkuszt rendez és kész az, hogy ugyanakkor Niagara Falls felett csak vízpára lebeg és nem villámlik

    mindezzel azt is állítom, hogy az az állításod miszerint tágul meg összerogy az feltételez egy „központot” és olyat eddig senki sohasem talált, mert az, hogy meghosszabítva a Földi É, D, K, Ny irányokat minden irányban azonos messzeségbe látunk de ez nem jelenti azt sem, hogy a Föld lenne az UNIVERSUM CENTRUMA?? ugye? vagy, mesélj hogyan is van ez, hol volt a Big Bang ezen koordináták mentén és bizonyos e, hogy ugyanoda fog összerogyni és megsemmisülni???
    és amikor megsemmisül??? akkor a tér is megsemmisül, vagy az? és akkor ezen kívül ott izél istened és lesi a pillanatot, hogy mikor gyúrjon újabb hógolyót hogy abból legyen hólé meg eső meg Atlanti Óceán és Magellán fel tudja fedezni a délafrikai bortermő vidékeket?

  • Succubus Lilith

    Auróra Borealis 2023 szeptember 2 6:51 de.

    “ A te gondolatmeneted csupán csak szofisztika, szócsavarás és hamis okoskodás. azaz lovagolás bizonyos szavakon… ”

    Egyaltalan nem az. Kicsit jobban bele kell gondoljal. Mellesleg, ezt a Torah elso szava miatt emlitettem csupan, aze a Torah-et, amiben en nem hiszek. Csak egy pelda a tobb szaznyi paradoxonbol:
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_paradoxes
    Zsido misztikus irodalomban regota azt fejtegetik, hogy ha tudnank, hogy mit jelent a beresit (kezdetben) tudnank hogyan teremtette az Isten a vilagot. (Ez persze enyhe tulzas, de mutatja, hogy ez nem ures szofizmus.)

    Meg mindig keptelen vagy elkepzelni, hogy ezen a vilagon kivul is letezhet valami mas is. Akar egy vagy tobb vilag, egesz mas karakterisztikakkal, vagy dimenziokkal. Pedig az ateista tudosok is mar hosszu ideje azon vannak, hogy nem ez a vilag vegtelen, hanem vegtelen mennyisegu vilag van. Azoknak meg ki tudja milyen dimenzioi vannak, ha van bennuk anyag ugyanolyan-e mint amit mi ismerunk ugy ahogy? Ennelfogva letezhet ter es ido egymastol fuggetlenul is, egyedul is.
    Csak meg ne kerdezd, hogy az Isten melyik vilagban leledzik, mert ha meg egyszer valaki profetanak nez engem leharapom a fulem.

    A tudomanyt nezve: Ha jol remlik amit akkor irtam tobbek kozott arra is iranyult, hogy mi lehet az ures ter. Mert a ter nem semmi. De ha valami, akkor mibol all? Van legkisebb resze, vagy csak egy meretu, egy dimenzionelkuli pont, amibol ha sokat egymas melle teszunk lesz belole egy vonal? Hogyan tud egy ilyen csak ugy magatol megteremtodni az abszolut semmibol? Hogyan tud ez tagulni es zsugorodni? Mivel valaszolni nem tudsz erre a kerdesre elarulom, hogy a “tudos” vilag szerint a vilag sajat magaba tagul vele.
    Mellesleg biztos tudod, hogy Hubble az o koraban, az o tavcsoveivel bamulva a vilagot ugy magyarazta meg a tagulast, hogy a voros csillagok nem azert vorosek, mert vorosek, hanem a Doppler effektus teszi oket vorosse. (Hogy mi van a feher, kek, zold, sarga csillagokkal az nem erdekes, sot az sem, hogy az egesz vilagegyetem kb 25-30%-at latjuk csak, meg a Foldtol 10 millio km tavolsagbol is.) Nos, itt van neked egy voros csillag szep lassan befokuszalva: https://www.youtube.com/watch?v=TcjXYUzO-gc
    Hat nem erdekes, hogy mennyi mas szine is van? Tehat a voros resze tavolodik tolunk, a feher es sarga reszei pedig kozelednek felenk. Igy tehat a vilagegyetem egyszerre tagul es zsugorodik is.
    Tehat: Nem latjuk a felet se a vilagnak, feltetelezzuk a Doppler effektust (es meg sok mast), aztan elojovunk a tagulas elmeletevel, ami fizikai lehetetlenseg, mert nincs mibe beletagulni.
    Aztan persze mindez tovabb lett fejlesztve. Eloszor Lemaitre, majd ot kovetve tobb magus, beleertve Hawking-ot is, akik a mai napig nem tudnak megegyezni tkp hogy is van ez.
    No es te az ilyen orulteknek hiszel vakon.

    Csak annyit akarok meg hozzatenni, hogy en be merem vallani, hogy halvany gozom nincs arrol, hogyan es mibol teremtette az Isten a vilagot, de valami lathatoan letezik. Ugyanakkor a mai
    „tudomany” annyira felreszaladt, kisiklott, hogy ahhoz kepest meg az onmaganak ellentmondo Torah is jobb. 🙂

  • Succubus Lilith

    Auróra Borealis 2023 szeptember 2 6:51 de.

    “ A te gondolatmeneted csupán csak szofisztika, szócsavarás és hamis okoskodás.

    Egyaltalan nem az. Kicsit jobban bele kell gondoljal. Mellesleg, ezt a Torah elso szava miatt emlitettem csupan, aze a Torah-et, amiben en nem hiszek. Csak egy pelda a tobb szaznyi paradoxonbol:
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_paradoxes
    Zsido misztikus irodalomban regota azt fejtegetik, hogy ha tudnank, hogy mit jelent a beresit (kezdetben) tudnank hogyan teremtette az Isten a vilagot. (Ez persze enyhe tulzas, de mutatja, hogy ez nem ures szofizmus.)

    Meg mindig keptelen vagy elkepzelni, hogy ezen a vilagon kivul is letezhet valami mas is. Akar egy vagy tobb vilag, egesz mas karakterisztikakkal, vagy dimenziokkal. Pedig az ateista tudosok is mar hosszu ideje azon vannak, hogy nem ez a vilag vegtelen, hanem vegtelen mennyisegu vilag van. Azoknak meg ki tudja milyen dimenzioi vannak, ha van bennuk anyag ugyanolyan-e mint amit mi ismerunk ugy ahogy? Ennelfogva letezhet ter es ido egymastol fuggetlenul is, egyedul is.
    Csak meg ne kerdezd, hogy az Isten melyik vilagban leledzik, mert ha meg egyszer valaki profetanak nez engem leharapom a fulem.

    A tudomanyt nezve: Ha jol remlik amit akkor irtam tobbek kozott arra is iranyult, hogy mi lehet az ures ter. Mert a ter nem semmi. De ha valami, akkor mibol all? Van legkisebb resze, vagy csak egy meretu, egy dimenzionelkuli pont, amibol ha sokat egymas melle teszunk lesz belole egy vonal? Hogyan tud egy ilyen csak ugy magatol megteremtodni az abszolut semmibol? Hogyan tud ez tagulni es zsugorodni? Mivel valaszolni nem tudsz erre a kerdesre elarulom, hogy a “tudos” vilag szerint a vilag sajat magaba tagul vele.
    Mellesleg biztos tudod, hogy Hubble az o koraban, az o tavcsoveivel bamulva a vilagot ugy magyarazta meg a tagulast, hogy a voros csillagok nem azert vorosek, mert vorosek, hanem a Doppler effektus teszi oket vorosse. (Hogy mi van a feher, kek, zold, sarga csillagokkal az nem erdekes, sot az sem, hogy az egesz vilagegyetem kb 25-30%-at latjuk csak, meg a Foldtol 10 millio km tavolsagbol is.) Nos, itt van neked egy voros csillag szep lassan befokuszalva: https://www.youtube.com/watch?v=TcjXYUzO-gc
    Hat nem erdekes, hogy mennyi mas szine is van? Tehat a voros resze tavolodik tolunk, a feher es sarga reszei pedig kozelednek felenk. Igy tehat a vilagegyetem egyszerre tagul es zsugorodik is.
    Tehat: Nem latjuk a felet se a vilagnak, feltetelezzuk a Doppler effektust (es meg sok mast), aztan elojovunk a tagulas elmeletevel, ami fizikai lehetetlenseg, mert nincs mibe beletagulni.
    Aztan persze mindez tovabb lett fejlesztve. Eloszor Lemaitre, majd ot kovetve tobb magus, beleertve Hawking-ot is, akik a mai napig nem tudnak megegyezni tkp hogy is van ez.
    No es te az ilyen orulteknek hiszel vakon.

    Csak annyit akarok meg hozzatenni, hogy en be merem vallani, hogy halvany gozom nincs arrol, hogyan es mibol teremtette az Isten a vilagot, de valami lathatoan letezik. Ugyanakkor a mai
    „tudomany” annyira felreszaladt, kisiklott, hogy ahhoz kepest meg az onmaganak ellentmondo Torah is jobb. 🙂

  • Succubus Lilith

    Kicsit tul sok tudomanyagbol hoz peldakat (dogmakat), amik elso latasra talan erthetetlenek is. Pl. az utolso, a „gyogyszerek” emlitese, ami mogott valoszinu a Germ Theory es a Terrain Theory kozotti vita all. (Nem olvastam a konyvet.)

  • Succubus Lilith

    Ródeo11 2023 szeptember 2 4:55 du.

    “ a világ nem tágul! ”

    “ tehetetlen azaz a gravitáció hat rá és mozog alakját formáját változtatja de sem több sem kevesebb nem lesz azaz nem semmisül meg AMI LEHETETLEN PRÓBÁLD MEG??!! és nem is jön létre ”

    A vilag tagulasat illetoen talan meg egyet is ertenenk, bar nem elkepzelhetetlen, ha a tudos urak nem a jelenlegi gyermeteg elkepzeles szerint gondolkodnanak. Egy Teremtovel meg a tagulas is lehetseges lenne.

    Hogy az anyag energiava es az energía anyagga valik mar bizonyitott, irtam rola, kuldtem cikket. Mindegy, hogy nem vagy hajlando elolvasni, vagy csak ennyire feledekeny vagy, felesleges errol huszadszorra is beszelgetni veled.
    Arrol is tobbszor beszelgettunk mar, hogy a 19. szazadi fizika tarthatatlan. Nezz utana.

    Ródeo11 2023 szeptember 2 5:44 du.

    “ mindezzel azt is állítom, hogy az az állításod miszerint tágul meg összerogy …”

    Nem engem kene meggyoznod errol, hanem azokat akik el is hiszik a Grimm meseket es Munhausen baro kaladjait.
    Amit errol irtam olyannak irtam, aki el is hiszi.

    Maradok annal, hogy feltehetoen a teremtes annyira komplikalt “folyamat” volt, hogy azt a mi kis szukos agyunkkal akkor sem ertenenk, ha az egesz agyunkat tudnank hasznalni. Ez lehet talan az oka annak, hogy a Teremto nem kototte az orrunkra hogyan csinalta.

    Kb. 50 eve, hogy a figyelmem a foldrajzrol a geologia fele kezdett iranyulni. Arra nem emlexem mikor talalkoztam eloszor a geonomiai elmeletekkel, de legkesobb 18 evesen, az biztos. Azota alig telik el nap, hogy ne probalnek meg valamifele modellt felallitani arra, hogy a Fold jelenlegi kepe hogyan jott letre kialakulasa es gombbe valasa utan. Pontosabban, azt szeretnem tudni hogyan csinalta az Isten. Annyira komplikalt, es annyira elusive (na jo megneztem milyen szavak vannak erre magyarul) azaz megfoghatatlan, bizonytalan, meghatározhatatlan, csalóka, homályos az egesz, hogy valoszinu soha emberfia nem fogja megerteni. Es ez nekem konnyebben megy, mint az istentagado tudoroknak, mert ezzel en legalabb a legnehezebb kerdeseket ki is kuszoboltem.
    Itt csupan a kezzel foghato, gond nelkul lathato sajat sargolyonkrol van szo!!! Honnan a francbol tudnank akar csak nagyjabol elfogadhato elmeletet kiagyalni a vilag teremtesere – a software-jevel egyutt?

    Mellesleg a 3 monoteista vallas szerint nem az a letunk celja itt a Foldon, hogy kikutassuk Isten “titkait”. Ugyanakkor a geologia eseteben van gyakorlati haszna is az erolkodesnek.

  • Succubus Lilith
    2023 szeptember 3
    1:58 de.

    „Meg mindig keptelen vagy elkepzelni, hogy ezen a vilagon kivul is letezhet valami mas is. Akar egy vagy tobb vilag, egesz mas karakterisztikakkal, vagy dimenziokkal”

    az egész akkor is egy világ akármilyen sokféle még ma nem ismerhető karakterisztikákkal!

    egy és végtelen, mivel héberben nem vagyok jártas, a „kezdet” na, olyan nincs, van folytatás és csakis az, én azt a vallomásodat is elfogadom, hogy halovány lila fingod sincs arról amit itt is állítasz, az a film {perszehogy nem nézem meg csak a győztes SU57-eseket a kitépett agyú azaz agyficamos tudósokról mert? csak!} a sok agyament „tudóssal” {de jó lenne annyi fizetésért mindenfélét dumálni kényelmes délwalse-i kastélyomból Red Breast et szopogatva} szóval más és több dimenzió persze nem tudod milyen, de olyan jó mondani mert ezzel senki soha sem képes vitázni mert agylebegéses kokós szédület, de -hogy ne borzold nagyon fel magad mert megárthat- legyen, úgysem találja meg senki soha, geometriáról hallottál? szóval egy Descartes -i vagy egyéb koordináta rendszerben meg tudnád magyarázni a te elméletedet?
    vegyük fel az ORIGO-t a Föld KÖZÉPPONTJÁBAN és onnan {mert ez a legbonyolultabb lehetőség} meséld el mi hol és hogyan lenne ha úgy lenne ahogy te gondolod… ugye az elektron is egy kis felhőcske és nem annyira szilárd mint egy billiárdgolyó, azaz az egész ketyere hasonszőrűen viselkedeik mint a koraesti naplementi felhőjátékojk

    innen folytasd, lécci, nagyon és őszintén érdekelne, megteszed? és hogy -szerinted- ezen kívül hogyan is lehet isten?