Frank Tibor: Játék a számokkal

2023 szeptember 8 8:09 de.36 hozzászólás

Miután Orbánék legendásan elkúrták otthon a gazdaságot, most azzal terelnek éjjel-nappal a szintén legendás propaganda-médiájukban (vagyis mindenhol), hogy milyen jó lesz majd a jövőben.

A jelenről nem beszélnek, a mostani adatokat véletlenül sem említik. Terelés a köbön.

Nem mondják, hogy ami ma van, az nem más, mint igazi csúcsinfláció. Az EU-ban a legmagasabb, ráadásul nem is csak úgy, hogy kicsit magasabb. Ha már csúcs, akkor legyen csúcs, meg sem állunk az EU-s szint háromszorosáig. Nem mondják el, hogy Románia életszínvonala elhagyta a miénket, és így a második legszegényebbek lettünk az EU-ban. A Híradó kussol arról is, hogy az OECD-országok között a reálbérekben nálunk a legnagyobb a zuhanás (15%), több mint egy éve recesszióban van az ország, és 50 ezer milliárdos az államadósság.

Az államadósság külön megér egy misét, mivel ez volt Orbánék egyik első célpontja… Orbán ugyanis 20 ezer milliárdos adósságot vett át,amit rögtön nagy propagandával beharangozva közellenségnek kiáltottak ki. Hogy ezt azonnal legyőzzük, különben ez győz le bennünket. Meg hogy az az ország a sikeres, amelyik csökkenteni tudja az államadósságát.

Naponta ment a gyurcsányozás, hogy ez az őbűnük. Ez a csődjük jelképe. Emlékszik még valaki, hogy külön weboldalt hoztak létre az adósságábrázolására? Ezt minden nap mutogatták a Híradónak nevezett propaganda akármiben. Mindenféle bejelentések voltak, hogy pár évenbelül mennyire le fog csökkenni. Mert ők a hősök. Akkor is a jövővel hencegtek, de az is csak mese volt habbal.

Aztán mikor csökkenés helyett elkezdett emelkedni az adósság, akkor szó nélkül gyorsan bezárták a weboldalt. Ettől kezdve jótízévig az államadósságról nem is igen esett szó.

Az otthoni lakosság nagy részének sem erről, sem a többi fontos gazdasági adatról nincs fogalma.

Mivel Orbánt nem lehet számon kérni, így meg sem kérdezheti tőle senki, mi van az eredeti idézettel? Hogy egy állam akkor sikeres, ha csökkenti az adósságát? Akkor most mi van, ők nem lennének sikeresek?

Merthogy közben a rohadt gyurcsányista adósság az örökölt 20 ezer milliárdról felment 50 ezer milliard fölé?

Vagyis Orbán összehozott 30 ezer milliard adósságot, az addigi összes miniszterelnök pedig 20 ezret. Összesen, Kádártól Bajnaiig, 15 elődje… (beleértve az első Orbán-kormányt is).

Persze bárki mondhatná, hogy a 2010-es forintot hogy lehet egy kalap alá venni a mostanival, hiszen közben volt egy nagy infláció. A forint sokat romlott. Ez igaz, de akkor mégis miért csináltuk ezt az ábrát?

Mert Orbán és a közmédia állandóan ilyen eszközökkel operál. Parasztvakítás, hülyítik a népet.

Orbán a közelmúltban (tusványosi beszédében) azzal kérkedett, “hogy13 év alatt 27 ezermilliárdról 80 ezermilliárd forintra nőtt a magyar GDP”.

Ha 27 ezer milliárdról 80 ezerre nő, az majdnem 200%-os növekedés. Ezzel szemben, ha az inflációt számításba vesszük, akkor a növekedés csak kb. 66%. Ráadásul a GDP-t mindenhol a világon dollárban mérik (mert a magyar GDP majdnem teljesen a világpiacon érvényesül, import és export formájában).

Kis hasonlattal élve, a családapa örülhet, hogy milyen jó lett a fizetése tavaly óta,de ha a piacon csak fele annyit kap érte, akkor sok örülni valója a családnak nincs. Ha a nyugdíjad 15%-ot nőtt, de az infláció 25%-os, akkor hiába van többpénz a kezedben, az sokkal kevesebbet ér.

Namármost – és ez a lényeg –, a 27-ről 80 ezer milliárdra növekedés dollárban csak kb. 35%-os.

Mivel nincs igazi média, amely igazi kérdéseket tehetne fel, Orbán ilyen hülyeségekkel szédíti a hallgatóságát.

Tehát Orbán tusványosi dicsekvése is úgy kellett volna, hogy hangozzék, hogy az elmúlt 13 évben 132 milliárddollárról 178 milliárd dollárra nőtt a magyar GDP.

Tehát a valós növekedés 35%-os. Nem mindegy. Főleg nem, ha megnézzük a region többi országát. Mert azok előztek a kanyarban. Bárki utána nézhet, nem fogom részletezni. A románoknak ezalatt a 13 év alatt majdnem 80%-kal emelkedett a GDP-je dollárban. (Így hagyta le Románia egy főre jutó fogyasztásban Magyarországot). A lengyelek is sokkal jobban teljesítettek (44%), ők is elég biztosan előttünk járnak.

Ugyanez áll az adósságra is, a 20 ezer milliárd forint 2010-ben az kb. 95 milliárd dollár. A mai adósság, 50 ezer milliárd az mai árfolyamon kb. 140 milliárd dollár. Tehát a növekedés majdnem 50%-os. Hogy közben 210-ről 365-re emelkedett a dollar árfolyama, arról Orbán nyilván nem tehet.

Igaz az is, hogy ebben az 50 ezer milliard ban nincs benne az orosz és kínai hitelek összege, melyeket legalább 6 ezer milliárdra lehet becsülni (majd talán 30 év múlva megtudjuk). És nincs benne például a most kérvényezett 1500 milliárd forintos EU-hitel sem, meg sok más titkosított szerződés esetleges terhe.

A probléma tehát, hogy otthon a lakosságot ezekben az ügyekben is sötétben tartják, nincs adatközlés, nincs vita, nincs jobbítási szándék, mivel a hibák elismerése sincs. Mivel azt sem említik, hogy elkúrtuk, nem kicsit, hanem nagyon, így a békés járókelők nem is támadnak a tévészékházára, (hogy a büfébenTúró Rudit kóstolhassanak), nincs is „békés” utcai kődobálás, kocsigyújtogatás sincs, meg tankkal sem parádézik néhány futóbolond a belvárosban, mint jó 15 éve.

Pedig ezeket a számokat elhihetik ők is, meg most a kedves olvasó is. Nagyon is hihetők. A hires churchilli mondás szerint (hogy csak annak az adatnak hisz, amit ő maga hamisított) ezeknek hihettek ti is, ugyanis nem én hamisítottam őket, hanem a KSH saját kezűleg.

Tőlük származnak az adatok.

Lényeg, hogy jön a Kánaán. A MA nem érdekes, mert az tény, csak az, hogy mit hoz a jövő. Mert itt lehet mesélni.

Hogyan lesz ebből emelkedés, javulás, utolérés, felzárkózás, Kánaán, ha el se ismerjük a hibákat? Még Matolcsy is elismeri, hogy teljes fordulat kell, de az sem számít semmit. Megyünk neki a falnak.

Ezzel a politikával eddig éllovasból lecsúsztunk az utolsó előtti helyre, de ezt meg se említjük, el sem ismerjük, így javítani sem akarunk.

Közismert gazdaságpolitikai tény: legtöbb információtartalma a kudarcnak van. Abból lehet a legtöbbet tanulni. Magyarországon ez ma kizárt. Még saját kárunkon sem, nemhogy a másén…

Ez a „jövőben minden jó lesz” duma már régen megy, igaz mindig tolják maguk előtt a célt, a Paradicsom eljövetelét. Számonkérés, szembesítés a régi ígéretekkel nincs, éppen a mindent átható propaganda miatt. Itt kizárólag az hangzik el, ami éppen jól jön az elvtársaknak. Milyen röhej lenne, ha újra játszanák Orbánék sok-sok régi ígéretének felvételeit?

Ehelyett megy a sok világmegváltó duma, Amerikának hogyan kellene kezelnie a háborút, milyen hülye az EU (ja, meg gazemberek is), az USA-ról nem is beszélve. Minden háborús meg szankciós. Az oroszokat véletlenül sem említjük, Putyin nevét pláne nem, de Kínát sem kritizáljuk semmiben.

’18-ban Orbán még azt mondta a nagy győzelem után a parlamentben, hogy 2030-ra hazánk az EU (nem Európa, hanem az Európai Unió!) első öt országa közé tartozik majd, „ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni”. Amikor ezt mondta, még a térség középmezőnyében voltunk… viszont négy évre rá, amikor már a szlovákok, a lengyelek, a baltikumiak, sőt Románia is közelebb volt az első öthöz, mint mi, már csak annyit ígért, hogy „Magyarország előre fog menni, nem hátra”.

Azt viszont nem tette hozzá, hogy az elmúlt négy évben hátra ment.

Aztán most az újabb szöveg az, hogy még adjatok tíz évet, és Magyarország gazdag ország lesz,ahol a legjobb élni és dolgozni.

Még tízévet kér, és jön a Kánaán.13 év alatt ennyire tellett (az újkori történelem egyik legnagyobb konjunktúrája idején), de most majd megmutatjuk… Mit nekünk háború, Brüsszel, Soros, Gyurcsány, de még a szankciókkal is megküzdünk!

Egy éve még azt ünnepeltük, hogy a szankciók miránk nem vonatkoznak, milyen ügyes a magyar kormány… Aztán most meg minden szankciós, még a csirkefarhát is.

Nincs kétségem afelől, hogy a nép – mint eddig is – szabad és demokratikus, sőt fair és átlátható választásokon, hatalmas, kitörő örömmel és üdvrivalgással fogja biztosítani a kért tíz évet, vagy még többet Pártunknak és Kormányunknak, főleg országunk hős fiának, a nép tévedhetetlen vezetőjének, Orbán Viktornak.

Csak közben ne felejtsétek el a régi dakota mondást, ha már az ajkunkig ér a trutyi, legalább ne lötyögtessük!

Frank Tibor
kanadai matematikus, közgazdász, üzletember

(A cikk a budapesti Újnepszabadság c. lapban jelent meg eredetileg.)

36 hozzászólás

  • ” Adjatok nekem öt évet és nem fogtok ráismerni Németországra ”
    tizenkettőt kapott és a végén VALÓBAN nem lehetett ráism..izé..felismerni Németországot…

  • Frank Tibor kanadai …… Értem.

  • most olvasom, hogy Jeffrey Sachs világhírű közgazdász aszongya, hogy a magyar kormány jó úton halad, én ehhez sem értek majd kiderül, de a magyar szokás az hogy 1100 év alatt csak az éppen regnáló uralkodót csesztették és csak kevesen álltak be a teljesítésbe a kádárrendszerben is sok volt a drukker és a lelátókról szemlélkedő aki dolgozott annak nem volt erre ideje ez is a számok bűvölete

  • Geyza
    2023 szeptember 8
    9:03 de.

    ” Adjatok nekem öt évet és nem fogtok ráismerni Németországra ”

    Én még tiz évet is adok és nem fogtok ráismerni a Germanisztáni őslakókra, csak ha kiszólnak szégyenlősen leszoktathatatlan német akcentussal arabul a fehér vagy fekete szemetes zsákjaik alol.

  • Warrior: ha egy honfitarsunk mas allampolgarkent er el nagy dolgokat, az miert bant minket? Sok ember pont ezert hagyta el hazankat,mert otton nem becsultek meg. Most olvastam Frank egy regi cikket ebben az ujsagban, ott az eletrajza alatta, alabb a link. Ha valaki kanadai allampolgarkent Kanadaban Business Manager, meg Vice President, meg mittudmen General Manager, majd Executive Director, az mitol nem kanadai? Gondolod ott ahol foglakoztatjak azert van mert magyar? Kanada lakossaganak negyede nem Kanadaban szuletett (migrancs).

    Ha valaki mas – jelen esetben kanadai- allamot kepvisel Ensz plenaris ulesen, az mitol nem kanadai? Ha Kanadat kepviseli a Vilagbankban, a Habitat konferencian, vagy az Eco-World vilagkongresszuson, az mitol nem kanadai? Itt olvasom,hogy a Fulop-szigeteken tiszteletbeli allampolgar – ezt mint magyar kapta, szerinted?Mint kanadai vitt oda sok millios segelyprogamokat. Vagy Havanna aranykulcsat mint magyar kapta? Egyebeknt a cikk marha jo, kulonosen az abra irto latvanyosan igazolja a mondanivalot. A tartalommal kellelne, hogy foglalkozzunk, hogy tonkrecsesztek hazankat, hogy hazudnak nekunk ejjel nappal, hogy leeepitettek a demokraciat, elszigeteltek az orszagot, es kozben a mi penzunkon nyomjak ezt a sok hazugsagot es propagandat, a mi pofankba.

    https://kanadaihirlap.com/2014/01/21/frank-tibor-nepszavazas-paksrol-na-ne/

  • Zoli
    2023 szeptember 8
    1:31 du.

    kösz a rövidített életrajzot; ezen vitázni képtelenség, viszont a tanulmányra azt mondani, hogy nem teljes és a lényege hiányzik!!!>

    az adott európai és világ gazdasági és politikai környezet.

    most én itt és ekkor sem foglalok állást ebben, mert „illetlennek” tartanák sokan, viszont nem a szerzőt kell legyőzni sohasem, hanem a vitaindító esszét {vagy? tanulmány?}

  • Számomra egyre világosabb, az ország vezetői bűnözők, a jelenlegi ellenzék alkalmatlan a hatalom megszerzésére, így következőképpen változást csak nép egységes fellépése hozhat.

  • Tibor cikke ismét nagyon remek és rettentően hiánypótló!

    Pártunkésállamunk jólmegfizetett propagandistái rendületlenül végzik a „feladataikat”.

    Vári úr ismét megértette a lényeget, csakúgy mint a germán- és mindenegyéb Elemérnick szakértőnk is beturházott egy jó kiscsoportosat Geyzának. 🙁

    Ennél még sokkal szarabb is lesz, nem kell félnetek bocskaimentések.
    Egyre inkább kezdik bedobni a fasiszta és náci ideológiát a hazai választók legnagyobb dicsőségére. Hajrááá paradicsom … előre..!

  • Rodeo11, nekem az jott at, hogy – a propaganda bemutatasan tul- a lenyeg eppen ez… hogy hazank a tobbi orszaghoz kepest teljesitett igen rosszul.

    Vagy a tobbi kornyezo orszag nem ugyanbban a ‘europai es vilaggazdasagi kornyezetben’ ugykodott? Vagy szedjunk szet minden egyes tenyezot? Hogy Romania azert nott 80% kal mig mi 35% kal,mert neki van tengere, Szlovakia, a csehek meg azert all jobban mert nekik nincs?

    Lengyelorszag azert sikeres, mert hataros Ukrajnaval, mi meg azert nem, mert mi is? Hogy mukodik ez? MIndnyajan ugyanabban a kornyezetben dolgozunk, elunk, Nato, Eu stb. Es amig Orban teljhatalmulag hozta a donteseit 13 evig, azalatt ok lekoroztek bennunket, ugyanabban a kozegben. Nem beszelve a harom volt szovjet koztarsasagrol.

  • Zoli
    2023 szeptember 8
    8:16 du.

    kösz, tényeken nem szoktam lovagolni, azok tények!
    a számok varázsát én magam is szoktam oktatni azoknak akik racionális gondolkodás helyett valami haszontalannal foglalkoznak.
    namost mivel a cikkből ez is hiányzik, ne menjünk messzebbre vissza, mint 1980-ra, a Thatcher látogatás már lezajlott és annak hatásai kezdtek előtüremkedni még macskakövek alól is én itt számokról beszélek azaz hitelekről

    {nem tudom van e arra adat, hogy -esetleg- a mi általunk felvett hitel legalább egy része kisegítésképpen az akkor már meglehetősen ki ciá nozott SZu ba?}

    de azt semmiképpen nem szabad elhanyagolni, hogy milyen káderanyag volt akkor!
    az én személyes tapasztalatom szerint a műszaki felkészültség meglehetősen jó volt mind az iparban mind a többi ágazatban és a mezőgazdaságunk jól alkotott, viszont mint fentebb írtam nálunk is mint mendenhol kialakult a drukkerek rétege és azoké akik nem drukkoltak csak gúnyosan szemlélték az akármit

    és ebben én azt deriválom, miszerint a kierőszakolt és szüxégtelen € kihasználta pontosan ezeket, mint az mai napig látható de akkor kissé rejetettebb volt és ennek azt az okot fejtettem meg hogy tudatosan és most emlékezz Thatcher re és aljasan rájuk kezdtek bazírozni és ez ma már orrán száján NGO és szívárványszínű forradalom amit pont az olyan ambiciózusokkal lehetett megvalósítani mint a OV és a GYF és a köréjük csoprtosult klánjaik!!!

    és bekapták a horgot mert nagyon ízletesnek ígérkezett azaz A TERV NEM MENT FÜSTBE a cia nyert ugyanúgy mint a SZU ban!

    és akkor ebbe belejátszott a kapitalizmus periódusos válságsorozata 2008 at alig sikerült túlélni a világnak de a nyugatnak ez már véres is volt és … most jössz te hogy ugyanezek érvényesültek ott is ahol most a KGST ben jobb!!!

    de, és a kis krampuszom huzogattya…
    ezzel az emberanyaggal más nem is igen jöhetett létre azaz azoknak akik az €-t is létrehozták és lebontották a berlini falat egy a szomszédban „éhező” tömeg várt rájuk erre ment ki a játék és a siker teljes offshore a szomszédban és neokolonializmus

    a másik újra az emberanyag: abból amit a magyar politikai szennycsatorna ki tudott dobni nem is lehetett jobbat kihozni mert nehogy valaki azt merje nekem mondani hogy a mai „ellenzék” az emberszabású és nem cicckánypitecus??

    majd ha kedved tartja?

  • Zoli
    2023 szeptember 8
    1:31 du.

    „Egyebeknt a cikk marha jo, kulonosen az abra irto latvanyosan igazolja a mondanivalot. A tartalommal kellelne, hogy foglalkozzunk, hogy tonkrecsesztek hazankat, hogy hazudnak nekunk ejjel nappal, hogy leeepitettek a demokraciat, elszigeteltek az orszagot, es kozben a mi penzunkon nyomjak ezt a sok hazugsagot es propagandat, a mi pofankba.” – írtad véleményedben.

    Frank Tibor szintén véleményt írt le cikkében, amit a felsorolt címei sem változtatnak objektívvá.

    Mert a vélemény mindig előítélet, egy személy véleménye a saját nézőpontjából kiindulva, emiatt szubjektív. A vélemény lehet másoktól átvett, lehet politikai töltetű.

    Nekem is legfeljebb csak véleményem lehet a magyar kormány munkájáról, de legalább Magyarországon élek … s vagy érzékelem véleményed és Frank Tiborét, vagy mást tapasztalok.

  • Succubus Lilith

    Van egy olyan gyanum, hogy a cikk irja es a lelkes egyetertok elfeldkeznek (konnyelmuen) ket aprosagrol:

    1: Az EU „bunteti” a magyar allamot, mert az nem hajlando gloablista orszagot csinalni Magyarorszagbol.

    2: A szokasos, szandekosan generalt vilagvalsag (a’lpandemiak, haboruk…stb…) egy kis orszag es nep altal nem vedheto ki.

  • Succubus Lilith
    2023 szeptember 9
    2:05 de.

    már majdnem azt hittem magamra maradok akkor most megint te vagy én és én vagyok te?

  • Succubus Lilith

    Ródeo11 2023 szeptember 9 4:20 du.

    A geyzat kerdezd meg, o a szakerto ebben.
    Szerinte egyek vagyunk, mint a Biblia szerint a hazaspar. 🙂

  • Succubus Lilith
    2023 szeptember 9
    2:05 de.

    „1: Az EU „bunteti” a magyar allamot, mert az nem hajlando gloablista orszagot csinalni Magyarorszagbol.”

    Ez tökéletes felismerés!

    „2: A szokasos, szandekosan generalt vilagvalsag (a’lpandemiak, haboruk…stb…) egy kis orszag es nep altal nem vedheto ki.”

    Kilépni lepapirozott biztos támogatók nélkül semmiképp sem szabad, mert akkor kollektíve egyből a nyakunra hágnának és ezesetben ennek az undok országnak egyből kampec, de egy kis -már egyszer jól bevált és tőlünk elnézhető korszerűtlen primitiv gondolkodásra fogható- passziv rezisztencia lehet, hogy nagyon hatásos lenne! Egyébbként szerintem a többi, eddig hatásosan „érzékenyített” is előbb-utóbb a saját bőrén rájön, hogy alaposan átdobták a palánkon és akkor nem szeretnék a vízfej bőrében lenni, még úgy sem, hogy már tudják a biztonságos menekülési útvonalaikat a tejjel-mézzel folyó rejtekszigeteikre! (Viszont szerintem még egy tökéletes plasztikai műtét nem lesz nekik elég hatásos elbújás a pár filléres jégcsákányok ellen!)

  • „A Múlt utolsó trükkje:
    megpróbálja eljátszani a jövőt!
    .
    A „Múlt” tudja, hogy „Jelen”-nek már nem fogadnák el, ahhoz túl frissek róla az emlékek, de a „Jövő”-ről még olyan kevés tapasztalatuk van az embereknek – hátha ebben a formában sikerül megtéveszteni őket.”
    .
    úgy gondolom, hogy a
    .
    BOLSEVIK-FASISZTA-FÉLFEUDÁLIS-JOBBÁGYSÁG=FIDESZ-FIDESZÁLLATOK BANDA
    .
    MAGA A MÚLT, S FOLYAMATOSAN JÖVŐNEK HAZUDVA MAGÁT
    .
    hiszen bolsevikok, már családi indíttatásból is – lásd akár a csutit, vagy a köteles dögöt,
    fasiszták, hiszen a horthy fasiszta rendszer – hitler utolsó csatlósa!!! – restaurációja folyik,
    félfeudális, hiszen föld alapú birodalomépítés zajlik,
    jobbágyság, hiszen az új földesurak a csutival szövetkezve bevezetik az új röghöz kötöttséget.
    .
    a fentebb említettek mind a szégyenteljes múltja ennek a kis kurvaországnak, amit túl kellene haladni, s ezeket végleg el kell törölni a Föld felszínéről!

    2015.03.20.
    .
    .
    abramovics voltam, s vagyok

  • Orsós Elemér
    2023 szeptember 10
    12:43 du.

    Elemér, most, hogy €-ban szerte szana országos választások lesznek sok minden megváltozhat?
    a hollandok majd nem lesznek kénytelenek vitázni a zöldekkel akik puskát fognak a homlokukhoz hogy a tehénfing és a tehénszar szaga nem takarja el a Napot és hogyha nem lesz tehén akkor hogyan lesz sajt? persze -valószínűleg- arról is szó lesz hogyha az összes CO2-t sikerül kiküszöbölni akkor mindenki elpusztul éhen mert az állatoknak nem lesz eledele az állatok nem tudják emberiséget ellátni a különféle termékeikkel a többiek meg a röhögéstől?

    Lauterbach egs miniszter az NSZK-ban pallosjogot kapott a vaxolásra NDK ban nincs sikere de még van rendőr akit oda lehet küldeni mert éppen senki sem ragasztotta le magát valami olyanhoz amit nem lehet egészben felemelni bár hallottam olyan esetet, hogy a rendőr nem volt kedves hozzájuk és ragasztó ide ragasztó oda letépte a kölket az aszfaltról a tenyérbőre meg azóta is ott van

    szóval ilyen dolgok meg a számok ha valaki ki tudná számolni hogy az emberi hüjeség mekkora számszerű károkat okoz akkor lehetne e parlamenti interpellációt benyújtani arról, hogy hozzanak törvényt hogy aki bárhol, otthon a rötyin is beleértve zöldeket beszél azt azonnal zárt osztályra kell beutalni rendőri segítséggel. ???

  • Magyarorszag mai problemainak az oka az Orban kepzese a KIS altal.

    A megoldas egyszeru, flere leszallitani az allamburokracia meretet es koltseget!

    Amodon mindenkinek jovedelem dupalazodna, a felinyi adoztatassal.

    Sajnos a magyarok , ugy mint Orban kpetlen azt belatni.

    A regi atok, elhittetek, hogy az allamhatalom mindennek a megoldoja es mindenek tudossa.
    Hat miert nem fizetitek annak az arat boldogan, miert panaszkodtok.

    Persze az nem csak Orban de meg Joe Biden atka is.

    A bizonyitott regi mondas; ” barmit az allamhatalom tesz, az egyen gyorsabban, jobban es olcsobban kepes es boldog azt tenni.” (Ronald Reagan)

  • Ródeo11
    2023 szeptember 10
    10:27 du.

    „Elemér, most, hogy €-ban szerte szana országos választások lesznek sok minden megváltozhat?”

    Ahhoz hozzá kéne engedni Őket a meztelen igazsághoz, ezért erőst kétlem!

  • Zoli
    2023 szeptember 8
    8:16 du.

    Nem tudom, ezért nem is vitatom, hogy a többi ellenünkben hivakozott államok míly részegítő EU felzárkózást produkálnak, de a különlegesen felmagasztalt EUlibling bezzegRomániába tégy egy személyautós nyitottszemű megtapasztalási gyalogos és autós túrát, mert én az évenként 3 szilágysági nászasszonyom és Tőle túli látogatásom alkalmával ellenkező előjelű fejlődéseket tapasztalok! Előre várom pejorativ ítéletemet megcáfoló jogos szidalmaidat, mert a kinti magyar rokonaim és román szomszédaik valóban megérdemelnének igazi -nem papiron hazudott- 80 %-os növekedést!

  • BENDEGUZ
    2023 szeptember 11
    2:35 du.

    „A megoldas egyszeru, flere leszallitani az allamburokracia meretet es koltseget!

    Amodon mindenkinek jovedelem dupalazodna, a felinyi adoztatassal.”

    Pontosan és az állami vagyon és gazdaság idegenektől való visszaszerzésével és az általuk -magyar bérrabszolgákkal- termelt exrafrofit benntartásával hasonló nagyságrendű növekményt lehetne elérni!
    (Csakhogy ilyen brutális benfentes magánzsebre való -spontán privatizációnak becézett- átjátszás után ez már sajnos lehetetlen!)

  • BENDEGUZ
    2023 szeptember 11
    2:35 du.

    a régentép az egy másfajta bohóc volt és más hazugságokkal vágta át az egységsugaru álompolgárt a palánkon, ha mindent az egyén csinálna akkor a régentépre sem lenne szüxég és még mindig hólivudi statiszta maradna falovon fapisztollyal farmerban

    szegény régen??? hogy hogy sajnálom most mindent rá lehet fogni ezek ott a fehérházban csak bohócok és egyik nagyobb csepűrágó mint a másik és lopnak pofátlanúl
    tőled is

  • ZOLI;
    Nem nem azert mert „nem becsultek meg” oket, s ki lett volna aki megbecsult volna barkit is????

    Csupan mert soha nem volt szabad lehetoseguk a kepessegeik es szorgalmaik alapjan sikereskedni mottan.
    Azert ozonlenek ma is a „migransok” ezreivel naponta, honapokat gyalogolva es eleteiket reszkirozva a szbad lehetosegikert.
    Azert jottek mindeg a kezdettol, evszazadokon at.
    De miert nem??????

    ELEMER:

    Minel gazdagabb az altalad imadott allamhatalom , annal szegenyebb a lakossag!
    Azert volt az ezereves elmaradotsag.

    S miert is lenne barmi is az allamhatalom tulajdonaban, hiszen mindent a dolgozo nep munkaja alatal lett leheto, s nem a burokratak munkajai alatal!!!!

    Az egyenek, a magancegek erdekei es kepessegeik alatal sikereskedik barmi tarsadalom a vilagon.
    Miert nem tanulnal a Kinai elvtarsaidtol?????

    A nyilt lehetoseg a barki alatali kezdemenyezes adja a lehetoseget a tarsasdalmak elohaladasaira, s a lakossag eletenek emelkedesere, de ahoz a biztositott jogok lehetosege a legszuksegesebb.
    Annelkuk csupan az elmeradasa a lehetoseg.
    Azt imadjatok, s masokat vadoltok az esztelensegeitekert!!!!!!

    Mit velnel, mire mehettek amodon a jovoben?????

  • BENDEGUZ
    2023 szeptember 13
    3:18 du.

    Hííínye, nem semmi egy másra válaszololva terelő káder vagy! 😀 😀

  • BENDEGUZ
    2023 szeptember 13
    3:18 du.

    grizi, írád:
    persze más marhaságok mellett>”Csupan mert soha nem volt szabad lehetoseguk a kepessegeik es szorgalmaik alapjan sikereskedni mottan.
    Azert ozonlenek ma is a „migransok” ezreivel naponta, honapokat gyalogolva es eleteiket reszkirozva a szbad lehetosegikert.”
    a migrácsok azért mennek oda ahová, mert az a jelszó, hogy ADD VISSZA BABARUHÁT azaz amit a kolonialisták évszázadokon át elloptak tőlük most visszakérik! másképpen nem megy, olcsó munkaerő nem kell oktatásra és egészségügyre költeni míg felnő és bármit megtesz, hogy minden 1 milliomodikból lehessen valami Starbuck manager ami a számukra a ranglétra csimborasszója

    ez a célja a beengedésüknek és oka is egyúttal € detto!
    miért sztrájkol az UAW? szerinted, ha minden nagyon szép minden nagyon jó csak a torka véres?

    na jó hagylak lógva

  • Kedves Elemér

    „GLOBALIZMUS” az is, hogy DUBLINTÓL VÁRNÁIG minden akadály nélkül utazhatsz, mint ahogy lefogadom, hogy az eltelt 20 ÉV alatt Te is utaztál az úgynevezett nyugatra és vissza fapados járaton, v. járatokon.
    Kétségtelen, hogy Magyarország lehetőségei (vállalkozás, utazás, helyválasztás, szabad költözés.stb) csak kitágultak a 2004. előttihez képest.
    Hogy akadnak hátrányai az is kétségtelen.
    Például az, hogy egy FELELŐTLEN SETÉT KERESZTAPA, egy újfeudális (horthysta) P O L I P vezette ország araszol visszafelé, a legsötétebb vészterhes múltba, amely már akkor vérfürdőbe taszította a nemzetet.
    Kérdés: vajon a heggemonista NER ORBANISZÁNJA keleti orientációja ugyan nem GLOBALISTA törekvés e ???

  • Utóhang:

    A KELETI ORIEENTÁCIÓJUK ha nem globalizmus, akkor micsoda, Te minek nevezed.

    Amitt ez a Mészáros Lölőnek álcázott hétpróbás Rablóvezér az országgal művel, az egy közönséges banán köztársaságokra jellemző . f a s i s z t a . rablógazdálkodás, mely immár eljutott a könyvégető Hitleráj kultúrszintjéig is…

  • MAROS ZOLTAN;

    Nem az „ellenzek hatalma”-ra van szukseg, hANEM A NEP, A LAKOSSAG osszessegenek hatalmara, az az KOZVETLEN demokraciara, mindenki jogainak es korlatlan lehetoseginek lehetosegere, az biztositja a tarsadalom sikereit.

    ELEMER es a tobbiekhez;

    Lennetek hajlandok bevallani oszinten hogy

    1., miert az allamburokracia,ill. az uralkodo politikusok hatalmaban, ill kezeben remelitek a tarsadalaom munklajanak eredmeneyt?????

    2., miert nem a termelo, dolgozo ember lehetne munkajanak, verejtekeinek az eredmenyesse????

    HAT NEM MINDENKI PENZERT, JOVEDELEMERT REMEL DOLGOZNI, ill. a fizetes, vagy „profit” nem a kepessegeinek ,szorgalmanak mes munkajanak az eredmenye???

    3., S miert nem lehetne korlatlan lehetosege biztositva mindenki mszmara egyenloen???????

    4., Az u.n. „allamivagyon” nem a termelo, dolgozo, adofizeto polgart illetne megjogosan????

    5., S miert nem ??????

    6. 1956 Oktoberi munkassag celjai, minden allami cegek a dolgoozok tulajdonaba jogositva.
    Azon modon reszesulhettet volna minden dolgozo, s reszvenekkeknt eladhattak volna a szuksges keszkenzert freeszvenyeket.

    &., Hat nem az lett volna a LEG-demokratikusabb megoldasa a termeloeszkozok tulajdonozasanak??????

    A tagadhatalan valosag , hogy az „allami-vagyonban levo cegek a dolgozok es adofizetoktol eredt, eredetileg elrabolva elozo tulajdopnossaiktol, s NEM az allamiburokratak tetytibol!!!

    MIERT nme jogosulhatott volna, ill. miert nem jogosulhatna ma is a termelo, dolgoZo es adofizeto egyen?

    Miert es mi jogi alapon lehetne az allamburokracia annak jogossa????????

    Na ezekre adjatok valami eretelmes es logikus valaszt!!!!!!!

  • MIND a „GLOBALIZMUS”-T ATKOZOKHOZ;

    Mind aki valaHa is tett egy arva falat elelmiszert, italt a szajaba, vasarolt, hazsnalt barmi importalt ruhat, gatyat, cipot, okostelefont, hasznal barmi, barhonnan importalt kozszuksegleti cikket es termel, vagy ohajtana exportalni barmi
    munkajanak eredmenyet, vagy utazgat barhova idegenbe, de kozben kiabalna ma itten A „GLOBALIZMUS” ,ill. a szabadvilagszerti kerekedelem ellen, az tagadhatalanul egy rem ostoba es hazug egyen!!!!!!!!!!!!!!

    Mert tagadhatalanul semmi mas nem lehetne!!!!!!

  • A Magyarorszagim adatok alapjan, Meszaros Lorinc a Meszros cegek nevenmukodo cegeknek csupzan 5.5%-os tulajdonossa.

    Kik a 94.5% tulajdonossai??????

    S vajon mier nem hasnaLhatna a kezdemneyzzo a sjat nevet amit letrehzott?

    Hany reszvenyt tulajdonozott Henty Ford a Ford autOgyarnaK?

    hOL ,alna ma a vilaglakosssag, sot meg Magyaroszag lakosssag is mind a kepes es szorgalmas magyar kezdemednyezoknelkul??????

    Atkoznatok a KEREK es minden mai modern alkotasok feltalalojait????

    Persze jofod van ahoz, DE lekotelezned onmagAdat mind AZON modern dolgokat feladni??????????
    Vagy meghazzutolnad onmagadsat ????????

  • CUKIHARA;

    Hitlered nem allamositotta a nemet ipart!!!!!

    A nemet iparicegek penzeltek Hitlert a hatalomra es a haboruserkentesere is.
    A MoszkvaI ELVTarsaid tettek azt, az allam-kapitaliozmus teremtoi voltak,forditva ertelemzed onmagad ALLITASAIT!!!!

  • A UAW (United Automobil Workers) strajkol ma, DE CSAK A FORD, GM. ES CHRYSLER CEGEK ELLEN es minden alkudozaSOKNELKUL MEGSZVAZTAK A SZTRAJKOT A 40%-OS MUNKABER EMELESERT, tobb mas kisebb mas koveteleseikert es a 32 oras hetimunkaet.

    Na hol a fendeben leheto azt meg almodni is?????

    De nem sztrajkol senki a Toyota, Mazda, BMW, Isizu, KIA, Musk stb. cegek ellen, melyek majd jovedelemznek azon.

    Minden hatalmat a dolgozO-nep kezebe, semmit az allamhatALOM ES A BUROKRACIA TULAJDONABA SEM KEZEBE!!!!!!!!!!

    Ti mindent az allamkapitalstak kezbe ohajtatok,hm??????

    De MIERT ????????

    Mert Ti vagytok azok az allamkapitalistak, akik maig is hizlaljatok haTSORESZEITEKET A „LOPOTT PENZEKBOL’!!!!!!!!

  • Cukihara
    2023 szeptember 18
    6:20 de

    „A KELETI ORIEENTÁCIÓJUK ha nem globalizmus, akkor micsoda, Te minek nevezed.”

    Eddig ezen elmélkedni még nem jutottam el, de Veled egyetértésben azt sejtem, hogy ugyanaz! És mi lehet ennek az öldöklő versenynek a végkifejlete: szerintem egy sokadik világ újra felosztás, aminek persze megint nem az unalmas békét és kiszámítható jövőt eddig is reménytelenül ácsingózó közember lesz a nyertese.
    (Mellesleg szerintem Lölő csak egy távirányított kétbítes stróman, pont annyi ésszel és ösztönös elővigyázatossággal, hogy ne legyen belőle Simicska 2.0.)

  • Ródeo11 2023 szeptember 17 10:08 de.

    “a migrácsok azért mennek oda ahová, mert az a jelszó, hogy ADD VISSZA BABARUHÁT”

    Lehet, hogy a ‘migracs’ erre gondol szerencsetlen, de nem lesz babaruha, sot hamarosan semmi sem, eletuk sem.
    Ok kaoszteremtesre vannak odaeresztve. Sot, neha van egy olyan erzesem, hogy nepessegcsokkentesi celbol fogadjak be oket – hogy igy finoman mondjam. Mint ahogy az a ki tudja hany millio (5-20???) kozep es del-amerikai aki az utobbi evben az USA-ba kerult, es annak ellene is laknak valahol, hogy a szuletett amerikaiknak sincs eleg lakas.

  • BENDEGUZ 2023 szeptember 18 2:31 du.

    “6. 1956 Oktoberi munkassag celjai, minden allami cegek a dolgoozok tulajdonaba jogositva. Azon modon reszesulhettet volna minden dolgozo, s reszvenekkeknt eladhattak volna a szuksges keszkenzert freeszvenyeket.
    &., Hat nem az lett volna a LEG-demokratikusabb megoldasa a termeloeszkozok tulajdonozasanak??????”

    Nem is tudtam, hogy ilyen nagy Marxista vagy!!! Eddig hogy vedted a szabad piacot, a “kapitalista” gazdasagot!!!

    Magyarorszagon annak ellenere is, hogy a rendszer nyilvanvaloan egy affele allam-monopol-“kapitalizmus” volt, az elvtarsak azt mondtak nekunk kis buta munkasoknak, mernokoknek, konyveloknek …stb…, hogy mienk a gyar.
    Namost, tudod ez egy cuculistanak keszulo rendszer volt, tehat ha a te feltevesed szerint minden munkas resztulajdonos lett volna, akkor egyreszt jogilag eleg nehez lett volna elhajtani 1-2-100 olyan alakot, akik ugy alltak a munkahoz, hogy lehetoleg masok is hozzaferjenek ahhoz.
    Masreszt a profitbol meg mindig kellett volna fizetnie adot az osszes dolgozonak, maskulonben az allam nem nagyon tudta volna finanszirozni a kevesbe profitalo, vagy egyenesen penz-temeto bizniceket, mint pl. az egeszsegugy szamara gyartott korhazi felszerelesek. (Gy.K.: az egeszsegugyet is az allam fizette.)
    De a legnagyobb problema ebben az esetben az lett volna, hogy a munkas egyuttal “kapitalista” is. A munkas kizsakmanyol mas munkasokat!!! Nadehat elvtarsak ilyet nem lehet!!!
    Es akkor meg ott van a parasztok helyzete, akik ha foldet kapnak automatikusan „tokesse” valnak ugyszinten, ami a fenti ok miatt nem koser egy cuculizmusban.

    Ha viszont a cuculista allam torvenyesiti a lakossag kizsakmanyolasat az allam altal, es az allam osztja szet az osszes megtermelt profitot valamilyen formaban, akkor mar minden rendben van. 😊

    Az az otlet meg, hogy mindenki egyforman keressen egy halva szuletett otlet, ezt Kadar elvtars is felismerte. Ki lenne az a barom, aki lemegy egy szenbanyaba baromi nehez fizikai munkat vegezni es az eletet kockara tenni, ha ugyanannyi penzert el tud acsorogni egy gep mellett is?

  • BENDEGUZ 2023 szeptember 18 2:49 du.

    “…kozben kiabalna ma itten A „GLOBALIZMUS” ,ill. a szabadvilagszerti kerekedelem ellen, az tagadhatalanul egy rem ostoba es hazug egyen!!!!!!!!!!!!!!”

    Te meg egy ritka nagy troll vagy. Mar 1000-szer a szadba lett ragva, hogy a globalizmus nem csupan nemzetkozi kereskedelemrol, hanem inkabb arrol szol, hogy az a bizonyos 10-15 amerikai csalad az egesz vilagot szeretne uralni.
    De attol fuggetlenul hogy ezt mar 1000-szer a szadba ragtuk allandoan szajkozod a fenti hulyesegedet.
    Gondolod, hogy valakit atversz vele, vagy tenyleg ennyire alacsony az IQ-d?

    .
    BENDEGUZ 2023 szeptember 18 3:04 du.

    “A nemet iparicegek penzeltek Hitlert a hatalomra es a haboruserkentesere is.”

    Es az amerikai hatterhatalom penzelte a nemet ipari cegek tulajdonosait. No es Hitler partjat is, csak hogy biztos legyen.

    .
    BENDEGUZ 2023 szeptember 18 3:18 du.

    “ Ti mindent az allamkapitalstak kezbe ohajtatok,hm?????? De MIERT ???????? Mert Ti vagytok azok az allamkapitalistak, akik maig is hizlaljatok haTSORESZEITEKET A „LOPOTT PENZEKBOL’!!!!!!!! ”

    Kotve hinnem, hogy azok a hithu kommunistak, akik ide irogatnak az akkor lopott penzukbol hizlalnak azt a bizonyost. Akik akkor megszedtek magukat akkor sem voltak kommunistak, ma sem azok, es hacsak ujra szukseg nem lesz ra, nem is fogjak megjatszani a komcsit soha tobbe. Nehezen hinnem, hogy azok, akik dollar-milliardokat sikkasztottak 1945 es 1990 kozott foglalkoznanak a KMH-val, es foleg a te bugyuta propagandaddal.