Egy utolsó megemlékezés — Utoljára ünnepeljük a maroknyi túlélő katonát

2024 június 6 1:09 du.18 hozzászólás

A nyugati vezetők mai normandiai találkozója számos különböző szinten szimbolikus jelentőségű, mivel azok a nemzetek, amelyek csapatai nyolc évtizeddel ezelőtt megrohamozták a partokat, a múlt és a jelen háborúiról gondolkodnak.

A ma végig zajló ünnepségek azonban azt is jelzik, hogy a világ talán utoljára ünnepelheti azt a maroknyi túlélő katonát, tengerészt és repülőgép-vezetőt, akik 1944. június 6-án a náci ágyúk fogai közé rohantak – és elbúcsúzhatnak.

A D-nap veteránjai számára, akiknek többsége már legalább közel százéves, fogy az idő. Ezt a tényt fájdalmasan hangsúlyozta Bill Cameron haditengerészeti veterán halála, aki a hivatalos kanadai veteránügyi küldöttség tagja lett volna.

Pénteken halt meg, egy nappal azelőtt, hogy Vancouverben repülőgépre szállt volna – jelentette a Canadian Press. Cameron 100 éves volt.

Tizenhárom kanadai második világháborús veterán vett részt a csütörtöki évfordulós ünnepségeken Juno Beachen.

U.S. Soldiers disembark a landing craft at Normandy, France, June 6, 1944. By the end of the day some 150,000 Allied troops had landed on five Normandy beaches and three airborne drop zones. The invasion marked the beginning of the final phase of World War II in Europe, which ended with the surrender of Germany the following May. (DoD photo courtesy of the National Infantry Museum/Released)

Ginette Petitpas-Taylor veteránügyi miniszter elmondta, hogy az idei megemlékezés lesz valószínűleg az utolsó, amelyen az európai hadjárat veteránjai részt vesznek, de a szövetségi kormány továbbra is megemlékezik az alkalomról.

„Nagyon fontos számunkra, kanadaiak számára, hogy folytassuk ezeket a nagyon fontos eseményeket” – mondta szerdán.

A csütörtöki ünnepségek között szerepelt a kanadai megemlékezés a Juno Beachen és egy nemzetközi ünnepség az Omaha Beachen.

Justin Trudeau miniszterelnök a manitobai Mitchell Makoons gitáros és Morgan Grace hegedűs, mindketten manitobai métisek, Mitchell Makoons és Morgan Grace hegedűs előadása után tisztelgett a szövetséges erők, köztük a Juno Beachen partra szállt 14 000 kanadai áldozatai előtt.

„A csatatéren a frankofónok, az anglofónok, az őslakosok és az új kanadaiak egyként jöttek össze. A hozzátok hasonló bátor kanadaiak mindent feláldoztak a szabadságunkért” – mondta Trudeau. „Nincsenek szavak, amelyekkel leírhatnánk az adósságunk mérhetetlen nagyságát, amellyel tartozunk önöknek.”

Háromszázötvenkilenc kanadai halt meg a D-napon.

„Mindannyiunk felelőssége, hogy továbbra is megosszuk ezeket a történeteket, hogy a jövő nemzedékei ne felejtsék el a hősiességet és a bátorságot, amelyre szabadságunk védelméhez szükség volt, és hogy emlékezzenek a háború veszélyeire és borzalmaira” – mondta Trudeau.

A miniszterelnök név szerint megemlített több túlélő D-napos veteránt, valamint megemlítette Cameron múlt héten bekövetkezett halálát is.

Vilmos herceg azokat a kanadaiakat is méltatta, akik „vállvetve” álltak ki a brit csapatok mellett, hogy „biztosítsák a fasizmus legyőzését”.

„Ma itt állva, békés csendben, szinte lehetetlen felfogni azt a bátorságot, amely ahhoz kellett volna, hogy aznap a csata dühébe fussanak” – mondta.

A szövetségesek franciaországi inváziója a D-napon a náci zsarnokság végének kezdetét jelentette. A csata fontos helyet foglal el a nyugati demokráciák kollektív képzeletében.

Ez a 80. évforduló a történelem egy másik sorsfordító pillanatában következik be, amikor Kelet-Európában teljes körű háború dúl.

Oroszországot nem hívták meg az eseményre. A második világháborúban Hitler ellen harcoló szövetségesek közül Oroszország szenvedte el a legtöbbet a német agressziótól – becslések szerint 20 millió halottat.

Moszkva indokolatlan ukrajnai inváziója azonban megváltoztatta a számításokat, és a hidegháború végét követően a Nyugat és Oroszország között fennálló langyos kapcsolatok elpárologtak.

Trudeau – bár név szerint nem említette Putyint – azt mondta, hogy a D-nap eseménye idén különös jelentőséggel bír „az agresszorok miatt, akik újra akarják húzni a határokat”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csatlakozott Joe Biden amerikai elnökhöz az Egyesült Államok által vezetett ünnepségen.

Biden beszédében fontosnak nevezte Ukrajna védelmét az évtizedekkel ezelőtti események fényében.

„Megadni magunkat a zsarnokoknak, meghajolni a diktátorok előtt egyszerűen elképzelhetetlen” – mondta. „Ha ezt tennénk, az azt jelentené, hogy elfelejtenénk, ami itt történt ezeken a megszentelt partokon.”

Emmanuel Macron francia elnök sürgette a szövetségeseket, hogy tegyenek többet az orosz előrenyomulás megállításáért, amely hatalmas területeket nyelt el Ukrajna keleti és déli részén.

Macron kedden azt mondta, hogy Zelenszkij látogatása során részletezni fogja az Ukrajnának nyújtott további francia támogatást.

Zelenszkij jelenléte a szimbolika egy újabb rétegét adja. Ukrajna küzdelme – és személyesen Zelenszkij – ugyanolyan dacos fényben tűnik fel, mint Nagy-Britannia és háborús vezetője, Winston Churchill.

De a szövetséges vezetők legutóbbi nagyszabású normandiai találkozóján, amikor a nyugati nemzetek a Krím Oroszország általi illegális annektálásával küzdöttek, az országok megállapodtak a normandiai kontaktcsoportban, az európai államok gyűjteményében, amely megpróbált közvetíteni Oroszország és Ukrajna között, amikor a konfliktus a keleti Donbasz régióra korlátozódott.

III. Károly király, akit továbbra is rákbetegséggel kezelnek, Franciaországba utazott a normandiai csatában elesett 22 442 brit katona tiszteletére rendezett ünnepségekre.

Murray Brewster
CBC
Fordította: KMH

18 hozzászólás

  • „Moszkva indokolatlan ukrajnai inváziója …” Ukrajna NATO-tag akart lenni, emiatt 2014-ben belpolitikai összezördülés történt, aminek végén az oroszbarát ukrán elnöknek menekülnie kellett.

    Oroszország elveztette Ukrajna fölötti befolyását, emiatt ideges hangulat lett úrrá a Kremlben. Elveszni látszott az oroszok nyugati határát védő hadinak tekintett ukrán terület.

    Ukrajna NATO-csatlakozása kezdett valóságközelivé válni (a NATO nem tagadta meg az ukrán tagfelvételi kérelmet), emiatt 2022. február 24-én Putyin elrendelte az ukránok elleni hadműveletet.

    És a francia elnök katonákat akar küldeni az ukrán haderő segítésére. Az ukránok hadrafogható létszáma 1,2 millió, az oroszoké 4,2 millió …

  • DICSŐSÉG A HŐSŐKNEK….MINDÖRÖKKÉ !!

  • warrior
    2024 június 7
    6:33 de.

    Ne magyaráz te n@ci-csíra a ruszkik is be szerettek volna lépni jópár éve a NATO-ba (gondolom a befolyásukat akarták viszasszerezni a volt varsói-blokk országai felett) csak persze körbe lettek röhögve.
    ( Senki nem értette minek nekik a NATO tagság. Talán a csukcsok ellen, vagy mi ?)

    Annyit megengedtek nekik hogy szavazati jog nélkül résztvehettek a NATO vezetőség ülésein, mint megfigyelők, csak aztán Grúzia lerohanása meg a többi aljaskodásaik következtében felkérték őket hogy inkább maradjanak távol.

  • csak ismetelni tudok….SAJNOS az usa meg kell hogy szokja….ezust ermes lesz a vilagban;;;;;eur-azsia amely valahol ukrajna kozepen FOG kezdodni;;;;lesz az aranyermes…..SIZE MATTERS….a MERET SZAMIT….az erosebb kutya fog DIKTALNI—ez MINDIG IGY VOLT VAN ES LESZ

  • „Utolso ,megemlekezes…”
    Az egy igazan ostoba megjegyzes am, mert lesznek velhetoen igen sokaig meg matol is akiki majd hajlandok lesznek emlekezni a D-day essmenyere es annak kobvetkezmenyeire majd.
    Csupan a letben maradta akkori partrtaszallok szma csokken nagyon, mnert leghtobjuk mar legalabb 100 eves ma is.

    De ne feledd el a Battle of the Bulge cstat sem , ami 1944 Decemberben torternt.
    Hitler jelentos es legsikeresebb cspatait vonta ki a keleti frontrol es „radio-scilence” alatt a Belga erdobe cstara vette be oket. Az idojarsa miatt a legiero keptelen volt kozbelepni,s a meglepetes Karac sony napjaiban igen meglepo tamadas is volt.
    S Hitler terve igen kivallonak is velve az utokor szakertoi alatal.
    kettevagni tervezte a nyugati szovetsegeseket Antwerp-nel, ami majdnem sikerult is.

    Az u.n. „Nyugati falat” Rommel epitette, amibe a legtobb vas-beton lett ontve az addigi napig a vilagon.

    Tudom tobben az itteni hoaszollok kozul a partraszallas sikertelenseget ohajtottak volna szivukbol!

    Na de a sors maskeent hozta!
    Sot meg imadott birodalmi remenyeik is csodbe ment minden katonai akciok nelkul!!!!!!

    WARRIOR;
    Ukarajna NATO csatlakozasa sekertelen remenyuk lett, de pont azok dacara Sweden es Finnland azonnal csatlakoztak a NATO-hoz, koszonketo azert Putin ostobasaga!!!!!

  • Nem az akkori partraszallas ma eletben levo katonait unneplik, hanem megemlekznek azokra akik 1944 Junius 6-an eletuket reszkiroztak s akik eletuket vesztettek Normadia partjan Europa felszabaditasaert a fascista urlaoalatt!!!!!

    Na vajon mit velnek mind a Moszkovitak, mi lehettte volna a Voros hadsereg sorsa a szovetsegesek aldoztai hianyaban???????

  • Geyza
    7.8:50
    és8:56

    Egyetértve a Hősők dicsőségére tett ünnepi szólamoddal megjegyzem , hogy amennyiben a NATO, az USA és a többiek nem ismerik el Oroszország jogát pufferzóna kialakítására, úgy reális a III. világháború veszélye.

    Anno igenis Gorbacsov felajánlotta Reagan-nek a NATO tagságot, amit az kerekperec elutasított, hisz’ Amerika ellenség nélkül a gazdaságát sem képes üzemeltetni. Náluk így érvényesül a tőkés hadipari-gazdasági-komplexum, míg ugyanez(!) Oroszország esetében Ukrajna tényleges megtámadásában nyilvánul meg.

  • egy valamit keptelen vagyok felfogni………miert vagyunk homo sapiens ha muszaj gyilkolnunk azaz haboruznunk—allandoan az jut eszembe hogy az allatok csak akkor gyilkolnak ha nincs enni vagy inni valojuk…ukrajna/orosz/usa/EU eseteben van eleg enni es inni valo

  • SchumackerLady

    Bendegor
    6.7.1:25

    Írod, hogy „Tudom, hogy többen az itteni hozzászólók közül a partraszállás sikertelenségét óhajtották”…

    Vedd észre, hogy önellentmondásba keveredtél, hiszen több helyen vádolod azzal az „itteni hozzászólókat”, hogy ők Sztálinisták…

    Namost! Sztálin többszáz levélben és táviratban sürgette Rooseweltnél illetve Churchilnél a partraszállás mielőbbi végrehajtását.

    Ergo ezek, az állítólagos „Sztálinisták” ma, ha élnek még nyilvánvalóan ugyanazt akarták s ha élnek még – úgy 100 évesként is – ugyanazt igenlik még ma is amit akkor a generalisszimusz nemcsak nekik hirdetett…

    Amúgy Sztálin aktív diplomáciáját . s z ö v e t s é g e s e i . felé – mint azt te is írod – maximálisan indokolja, hogy a nyugati front – bár késedelmes megnyitása, mégiscsak tetemes német haderőt vonhatott el a szovjet fronttól…

    Tehát logikátlan azt állítani, hogy itt többen a partraszállás sikertelenségét óhajtották volna,amit ráadásul még úgy is neveztek, hogy „antifasiszta szövetség”, illetve front… 🙂

  • DonGolo
    2024 június 7
    9:23 du.

    Jelen pillanatban engemet Oroszország csak annyiban érdekel, hogy ilyen sz@r népséget a Hitleráj óta nem hordott hátán a föld.

    Hazudnak lopnak csalnak rabolnak gyilkolnak..szerte a Világban.

    Ukrajna leszerelte a Világ harmadik legnagyobb atomarzenálját.
    A ruszkik garantálták a területi sérthetetlenségét. ( Budapesti Egyezmény )…a továbbiakban nem vok kíváncsi az okosságaidra.

  • Orsós Elemér

    SchumackerLady
    2024 június 8
    5:28 de.

    Orsós
    Elemér
    6.4.6:05 a Kifogták a dunai cápák lezárt cikkhez

    Nem győztél meg a valamiért nagyon elfogult és érzéketlen -mindig csak az ANTANT elégedetlen újragyarmatosító előprovokációkat figyelmen kívül hagyó, kizárólag Horthyra terelt hivatkozású- antitrianon magyarázkodásaiddal, viszont különösen tetszett a jóságos, mindenkit egyenlő mércével mérő és fegyver segélyekkel valamint közvetlen fegyveres ukrajnai beavatkozással korteskedő EU-t dicsőítő áradozásod! Mellesleg, ha a kipovokált I. világháború anyagi-, etnikai- és morális lezárását sikerült volna az igazságos győzteseknek kevésbé bosszúállóra, tehát belenyugvársa elfogadhatóbbá tenni akkor azt sem tudnánk hol van Normandia és az elsőt folytató reviziós háború semmilyen áldozatára sem kellene emlékeznünk!

  • könnyeket és szomorúságot indukált bennem a cikk!
    a történelem hatalmas parabolája a szemünk előtt zajlik csak szem és értelem hiányzik ahhoz, hogy észre is vegyük!
    azt a fasizmust amit sohasem győztek le de sokat dumáltak róla valamint hatalmas vagyonok csoportosultak egyik bankár kezéből a másik bankár zsebébe mivel ügyeskedve mind a két harcoló felet finanszírozták a mai napig!
    a fasizmus tombol a világban, itt a mi drága szép és üde meg bájos déli szomszédunkban kirakat és koncepciós perek folynak, miközben a FOXNEWS esti főidejében egy DNC és egy GOP szenátor mindenféle harci szenátusi bizottságok headhoncho -i többek között azt mondták már ideje lenne, hogy ha az eddig a SOHASEM VOLT NACCSÁGUK ÜNNEPLÉSÉVEL ELFOGLALVA NEM VETTÉK ÉSZRE, HOGY A FÖLD FOROG A NAPRENDSZERREL EGYÜTT IS ÉS A TEJÚT IS
    ÉS ŐK LEMARADTAK, EGY PÉLDA:

    az usa tengeri kikötőiben az oda és onnan árút szállító hajók 92%-ka külföldi tulajdon mert USA nak nincs, és a haditengerészetet is felül kellett értékelni amikor a Földközi tenger keleti partjai közelében parancsra váró hatalmas és legnagyobb repülőgép hordozót elkülgyék haza mert a Huthik befűtötték a 6MAC sebességű csúzlijaikat és belelőttek, már békés sanfranciscoi kikötőben alussza örök álmát.

    én nem értem a zselé miért volt meghíva Normandiába és Párizsba sem nem nato tag sem nem € tag de más tag igen remélem sejtitek? melyikre gondolok.

    és ott demokráciáról mesélni, én megelégednék egy kis szabaccsággal a demokráciát meghagyom annak akinek pont arra van szüxége!

    a 22-es csapdáját csak jóval később találták fel de a Dunkerki izénél nagyobb egérfogó csak Trója előtt volt ahonnan a győztes Agamemnon és csipicsupi csapattya fejét lehajtva üres kézzel és zsebbel levonult a csatatérről, mert nem hagytak semmit maguknak amit el lehetett volna foglalni

    ez manapság is előfordulhat a valószínűsége is hatványozottan nagyobb, de legyen béke és az usa hadiipara mennyen csődbe meg a víz alá
    a többiek nagyon jól megvannak Szentpéterváron sok pezsgő fogyott mert minden aláírás után jégbehűtve tálalták igazi orosz kaviárral amiből nekem itt Toronto kiesben pár hónapja ajánlotta a szaküzlet vezetője vásárolván igazi sajtokat, hogy 10 dkg igazi orosz kaviárt már $Cdn 1254.12 -ért szépen be is csomagolja hőálló dobozba, éppen nem volt nálam annyi „kes” {másoknak cash}

    rengeteg minden van a világban amiről érdemes lenne szót ejteni de az én jegyzékemben egyikben sincs agyaggalamblövészet, mint ami a Levantén és Hoholsztánban manapság zajlik

  • SchumackerLady

    Orsós Elemér
    2024.6.8.2:06

    A tények nagyurak! Horthyra nem terelni kell azt, miszerint „Ferencz József királyunk – főtiszti esküvel hitelesített[!] – személyes szárnysegéde létére az ellenséges haderőnél előbb be, majd elárulva az ún.nagy-Magyarország régi határait hősiesen védő magyar haderőt, de még külön is felajánlotta szolgálatait az (akkori)háborús ellenség vezérkarának”,ami tagadhatatlan tény

    Ezt, a legnagyobb . t ö r t é n e l m i . h a z a á r u l á s t, a fővezérré avanzsált k.u.k. adjutáns, aztán flottaparancsnok hajóskapitány az egész, az Antanttól ölébe már készenkapott kormányzói rendszer során minden személyes erejét latbavetve igyekezett . v é k a . a l á . r e j t e n i . a z . á r u l ó . p a k t u m . létét s azt főleg a lakosság elől – sajnos sikerrel – t i t o k b a n . t a r t a n i , mialatt mindenféle-és fajta kitalált áruló ellenséget és bűnbakot kreált hozzá nem is kis részben ő maga „Trianon” okakozójaként. Ez sem „magyarázkodás” hanem tényanyag.

    Az is tény, hogy Horthy a katonai Antant-kapcsolat révén már ismerte a Vix jegyzéket és a többi területkövetelő ultimátumot is, melyek követelés-tartalmából jórészt már előre ismerhette a Trianoni diktátum majdani tételes főcsapásait… Eleve ezért sem utazott Párizsba, hanem gr.Apponyit küldte maga helyett, aki az aláírás ódiumát úgyszintén átruházta két hetvenhetedik senkire, elsősorban Horthy felelősségének az eliminálására…

    Amúgy az Európai Unió semmiféle katonai,ill. fegyverpolitikáját nem dicsértem, hanem csak az EU alapokmányát és ún.schengeni politikáját, amely a szabad mozgás és pénzmozgás lehetőségét nyitja meg előtted, én-előttem és az egész magyarság előtt, pótolva a Trianon jelzővel jelzett saját >háborús fiaskónkban< elvesztett magyar lehetőségek garmadáját.

    1936-ban többekközt ezt mondja József Attila

    A DUNÁNÁL c. versében:

    "…Elegendő
    harc, hogy a multat be kell vallani…"

    "…A harcot, amelyet őseink vívtak,
    békévé oldja az emlékezés
    s rendezni végre közös dolgainkat
    ez a mi munkánk; és nem is kevés.

  • Orsós Elemér

    SchumackerLady
    2024 június 9
    4:56 de.

    A félreértéseid elkerülése végett határozottan közlöm Veled, hogy egyáltalán nem védem Horthyt, de az idegesít egy kicsit, hogy az Antant háború előtti évtizedes ármánykodásait -melyhez az egyébbként ország vezetésre abszolut esélytelen, de roppant karrierista lovastengerész kiszemelése és eredményes kecsegtetése is beletartozott- mint kiváltó okokat kisebb súllyal veszed figyelembe, mint az általuk generálta horthyzmus okozatot, mert e fórumon már többször kifejtettem, hogy szerintem Horthyt KIZÁRÓLAG az Antantnak „köszönhetjük”! Az EU dicséretedet viszont valóban nem kissé eltorzítottam, amiért elnézésed kérem!

  • SchumackerLady

    Orsós Elemér
    2024.6.8.2:06

    Bejegyzésed „mellesleggel” kezdődő szellemes konklúzióját még el is kellene fogadnom, ha nem lenne ott az a HA…

    Tudniillik itt a KMH frontján már számtalanszor megállapodtunk abban, hogy az I.Világháborút magyar és német részről egyaránt Cs.ésKir. beszállítók robbantották ki, akik a történelmi tények szerint is érdekeltek maradtak a legyártott, és raktározott gyilkos portékák további háborús felhasználásában, vagy esetleges további sorozatgyártásában…

    Ebből következőleg a”trianoni” Békekonferencia számára nem maradt lehetőség egy szerinted”kevésbé bosszúálló és belenyugvó”(sic) döntést hozni, mégpedig a fenti nagyonis kemény, militarista érdekszféra továbbra is igenaktív, revansista háborús uszítása miatt sem, amely puskaporos-hordóként kapacitálta a Dunavölgyi országok ipari és kereskedelmi telepeit egy újabb világháborús bűntett elkövetésére…

    Amikor tehát egyesek arról beszélnek, hogy már az első VH befejezésében Párizsban rejtették el a folytatás gyújtózsinórját, akkor ezt csakis a militarista tőke – német, osztrák, magyar és olasz – ismétlésben érdekelt ipari erők portáján találhatjuk meg. Azokban, akik Horthykat, Mussolinikat és Hitlereket támogattak a magánérdekeik érvényesítésére, mely diktátorok, mint afféle gyutacsok, már a felléptükkor is készek voltak a további fegyverkezésre.

    S ha számodra ez sem elég, csak meg kell figyelni Franciaország, ,Belgium, Hollandia és Csehszlovákia, avagy Ausztria következmények nélküli „békében” történt bekebelezését. Mint kés a vajban. Megfigyelhetjük, az állítólag azokba a Párizsi (ill.trianoni) Békékkel bekódolt II.VH. egy nonszensz, hisz arra n e m . i s . k é s z ü l t e k . f e l. És ez mondható el Angliáról is, ameyl a bombázások dacára elvből és állhatatosan, de alapvetően ugyancsak felkészületlenül állt szemben a nácizmussal…

  • Schumackerlédi
    2024.06.09.4:56
    + Orsós Elemér

    A Szegedi Gondolat & Antant-behódolás egyértelmű hazaárulás volt

    mégpedig háborús körülmények között, amely . T r i a n o n t .

    nemcsak előre vetítette, de azt tárgyi (a követelések) ismerete

    révén,különös tekintettel szerzője államfői aspirantúrájára,azt

    . m a g y a r . r é s z r ő l . m á r . e l ő r e .

    h i t e l e s í t e t t e . is.

    E nyilvánvaló hazaárulót nevezi Orbán „kivételes államférfinak”.

    Emiatt sem lehet eleget foglalkozni a horthyzmus restauráiójával

    ami nem „terelés”,mint OrsósÚr állítja, de hazafias kötelesség.

  • Orsós Elemér

    FORTIMBRAS
    2024 június 9
    9:16 du.

    Trianon megakadályozhatatlan túlkapásait legesleginább a háborúból hazatérő fáradt, de a hazát azért szerintem még lelkesen megvédeni képes/hajlandó katonáknak a testi fogyatékosságai miatt alsóbbrendűségét kényszeresen rosszul kompenzáló Károlyi és pacifistának álcázott alkoholista hadügyminisztere általi szándékos szélnek kergetése okozta, mert Törökországhoz hasonlóan -aki szintén teljes eltiprásra itélt vesztesnek indult, de nem egy hazaáruló Károlyival, hanem egy hazaszerető Musztafa Kemállal volt megáldva- ha lett volna mivel, legalább az önálló és jogos nemzetalapításra felheccelt kisantant telhetetlen területszerző garázdálkodásait meg tudták volna akadályozni, amit aztán a pofátlanságot megelégelő Antant a látszat kedvéért megkegyeskedett a háború előtti harmadára növelni. Valójában tehát KIZÁRÓLAG a horthyzmusra való hivatkozás nem „terelés”, hanem az újragyarmatosításra hajtó Antant gerinctelen ármánykodásainak ügyes elpalástolása.

  • Orsós Elemér
    2024 június 10
    4:40 de.
    + vitapartnereid ebben a gennyes témában!
    mint most az €-ban is kristály tisztán látszik, a magyarok 7 törzse vándorlásuk során ki tuggya hány száz év alatt kialakítottak maguknak egy identitást, ami kultúra, népszokások: evés, ivás, ívás{sic} vallások vagy vallás
    és mindezt mint 1987 ben a magyar történelem legaljasabb szemét férgei csináltak, FELADTÁK EGY TÁL LENCSÉÉRT A MAGYAR IDENTITÁST, GAZDASÁGOT: IPAR, MEZŐGAZDASÁG, KERESKEDELEM, KÖZLEKEDÉS ÉS PERSZE BARTÓK MEG KODÁLY ADY ÉS JÓZSEF ATTILA BABITS, JÓKAI MÓRICZ, soroljam?
    és kaptak helyette egy nagy lófaszt előlről és egy másikat hátúlról, és manapság csak mozgattyák bennetek más aljas identitás nélküli férgek a zeu urai{??? dögöljenek mind meg}
    azaz az a drága Szent István semmi mást nem csinált mint integrálódott egy olyan akármibe amit nem ismert de asszitte erősebb nála és beadta a derekát keményen a sajáttyait végezte ki kegyetlen módon és kivétel nélkül
    mongyuk a szent korona és a szent jobb mellé ezeket azért kinyomtatnám méteres arany betűkkel hogy nehogymár a történelembe csak úgy bele lehessen pisálni és magatokra borítani a tele bilit

    ennyit el akartam mondani