Konferencia és megemlékezés az első világháborúban internáltakról

2010 július 6 1:56 du. Konferencia és megemlékezés az első világháborúban internáltakról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A kanadai szövetségi kormány által létrehozott alapítvány 2010 júniusban konferenciát és megemlékezést szervezett Kingstonban a 8,572 Első Világháborúban internált kelet-európai bevándorló emlékére.  A két napos szimpózium szervezője Lubomyr Luciuk professzor volt,  a helyszín pedig a kingtsoni Queen’s Egyetem Donald Gordon konferencia központja. 1914 és 1920 között többnyire 8,572 osztrák-magyar bevándorlót vett őrizetbe a kanadai hatóság és legtöbbször elszigetelt északi régiókban lévő táborokba dolgoztatták őket. Összesen 24 internáló tábor létezett Kanadában, de az internáltak közül többszázan nem élték túl a kegyetlen körülményeket.

2008-ban a kanadai szövetségi kormány létrehozott egy tíz millió dolláros alapot, mely ugyan nem adhat kárpótlást a leszármazottaknak, de támogatást nyújt olyan közösségi, vagy tudományos projekteknek, melyek feltárják az internálás történetét, vagy a szépművészetet felhasználva megemlékeznek az ország első világháborús múltjának e szomorú fejezetéről. A kanadai magyar közösségek képviselői, illetve aktivistái is pályázhatnak.

A kingstoni szimpózium célja egy olyan akcióterv létrehozása, mely integrálja az első világháborús internációt a fősodrású középiskolai, gimnáziumi és egyetemi oktatásba. Szintén fontos célkitűzés a kanadai nemzeti múzeumok és kurátorok bevonása, illetve az internálással kapcsolatos kiállítások támogatása. Az ottawai Hadtörténeti Múzeum már megemlíti az első világháborús internálást és az Alap bizik benne, hogy a most tervezés alatt lévő winnipegi Emberjogi Múzeum is követi ezt a példát. Ezen kivül a Parks Canada szövetségi minisztérium egy múzeumközpontot tervez a Banff nemzeti parkba.

A konferencián 45 történész, kurátor, levéltáros, művész, író, kutató és közösségi aktivista vett részt. A vasárnapi ökumenikus megemlékezésen pedig megjelent Peter Milliken, az Alsóház elnöke, illetve az ukrán, horvát és magyar követségek képviselői. A magyar közösségeket Ádám Christopher, a kuratórium tagja képviselte, Pitter Enikő torontói történész-PhD kandidátussal együtt. Az ottawai magyar nagykövetséget Király Tamás első beosztott képviselte.

Balról: Andrew Antoniuk, Király Tamás, Diane Dragasevich, Ádám Christopher, Ivan Grbesic, Vesela Mraz Korac, Peter Milliken, Ihor Ostash, Lubomyr Luciuk, Orest Kruhlak, Olya Grod, Andrew Hladyshevsky (Fotó: Sandra Semchuk)

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed