Napi szösszeneteimből – van valami jelképszerű abban, hogy Bayernek a Szovjetunió sztalinista himnusza szerzőjének fia a kedvenc rendezője

2014 november 3 12:17 du.18 hozzászólás

Jogos kritika, de nem a magyar médiától – Az index.hu kifogásolja az MTI bornírtságát

Okkal és joggal vihorászott az index.hu írása azon, hogy „Az MTI közölt pár fotót az Amerikai Nagydíjon felbukkant hírességekről nem sokkal a rajt előtt, és mit ad isten, fény derült arra is, hogy Austinban egy dimenzióportál is van, nem csak versenypálya, ugyanis maga Joey Tribbiani lépett ki rajta a Jóbarátokból, nem ám esetleg Matt LeBlanc van ott.”.

Nos, még mielőtt legyintenénk, hogy ahogy lenni szokott az írás közöl még egy kis morgolódást is: „igaz, hogy az AP hírügynökség b…ta el a dolgot azzal, hogy rosszul adta ki a képet, azaz ők írták a karakter nevét a képhez, és nem a színészét, de ez nem menti az MTI-t, ahogy minket sem szokott menteni semmi, amikor egy baromságot veszünk át.”.

Ez már enyhén szólva sem semmi. Saját tapasztalatból tudom, hogy ha megpróbálod felhívni a figyelmet arra, hogy ellenőrzés és/vagy utánagondolás nélkül szajkózzák az MTI véletlen és/vagy tudatos félrefordításait, a jobbik eset, ha tesznek rá nagy ívben, a rosszabb, ha szemtelen hangon kioktatnak, hogy tudhatnám az egy MTI-hír! =))

A hétvége legváratlanabb mondata – Bocs de ki nem tesz arra nagy ívben, hogy mit gondúnak

Azon túl, hogy egészen különleges vallási előírásaik komolyan vételére buzdítanak – akciót indítottak a 400m²-et meghaladó alapterületű (ismervén a tényt, hogy a vallási előírások legtöbbje igen logikus megfontolásokon alapul, ezen a 400 négyzetméteren elgondolkodtam; a számra, lévén szemben a Pálffy képviselő úr Párizsból kitiltott komcsi bácsikájával, én tudom mit jelent a „Les Quatre Cents Coups”, a négyzetméterre még nekem sincs lövésem sem) üzletek dolgozóinak lelki és családi üdve érdekében -, más csínytevésre is vetemedtek a hétvégén a „kisebbik kormánypárt” prominens személyiségei.

Ennek gyöngyszeme az MTI-től: „A Kereszténydemokrata Néppárt elnöksége helyesli a tévesen internetadóként emlegetett adókiterjesztés visszavonását, és reméli, hogy a kistelepülések internetellátásának fejlesztése emiatt nem késik.

Őszentsége egy kicsit tájékozatlan – Aggódik, hogy „sokan azt fogják gondolni, a pápa egy kommunista”

Sajtóhírek szerint Őszentsége Ferenc pápa a World Meeting of Popular Movementsen előadott hosszú beszédében rengeteg kérdést érintett, kiemelte: a szegénységet, a munkanélküliség igazságtalanságait, és a környezetvédelem fontosságát.

Kijelentette – mint azt a legtöbb lap kiemelte – „Caring for the poor does not make you a communist”.

Teljes tisztelettel meg kell jegyezzem Őszentsége valamit nagyon nem ért.

Egyfelől mi azon országok állampolgárai, amikről ma azt szokás mondani kommunista országok, tanúsíthatjuk, hogy a szegényekkel való törődés jellemzően szlogenek szintjén valósult meg!

Másfelől manapság ugyanezen országokban – Orbanisztánban egyértelműen – azt, hogy ki a komcsi azt – jellemzően régi megbízható káderekből transzformálódott – vezetők mondják meg! =))

Konrád majdnem igazsága – Hosszú beszélgetés az íróval a mai Népszabadságban

Az az igazság, hogy majdnem leragadtam az első mondatnál – csak és csupán rákerestem a címadó mondat „Azt mondanám, hogy nemzetbutító” contextusára („Azt mondanám, hogy nemzetbutító. Ez a butítás komoly és veszedelmes lépés. Mert az internet az értelmiségi forradalom eszköze.”;  óvatos duhaj vagyok, míg a netadóra nem megy rá a gatyám): „A kormánynak a csapatai totyakosabbak, öregebbek, tehetségtelenebbek. És hogyha Orbán kicsit gondolkodik, akkor föl kellene fognia, hogy a kormány élén polgárháborút folytat a magyar társadalom szelleme, az értelmiség és a minőségi teljesítmények ellen”.

Nos, azt kell mondjam, hogy sok mindenben igaz is lehetne Konrád úrnak, de vannak alapvető tévedései.

Már az sem semmi, hogy Orbánról olyat mer feltételezni, hogy képes a józan gondolkodásra (én azt is kétlem, hogy evvel valaha is gyanúsítható lett volna). Az azonban, hogy népbutító meg, hogy a magyar társadalom szelleme ellen veselkedne, óriási csúsztatás. A magyar társadalom – nem kis mértékben az elmúlt század lélekmérgezéseinek következményeként – bornírtan buta, s társadalmi szelleméről jobb, ha nem beszélünk. Orbán legocsmányabb dolga, hogy erre keményen rájátszik.

Ami pedig az értelmiségre vonatkozó kitételeit illeti, jó lenne leszámolni azzal a téveszmével, hogy a vérfrissítés eredményeként előállított értelmiségnek bármiféle köze is lenne a kifejezés klasszikus értelméhez! =))

Ez is egy igen csak frappáns megállapítás – Magam sem fogalmazhattam volna precízebben

„az áprilisban elindított személycseréknek köszönhetően az államtitkár-helyettesi és államtitkári garnitúra többségét olyan fiatal titánokkal töltötték fel, akiknek semmilyen komolyabb államigazgatási (vagy egyéb) tapasztalatuk nincs, így önálló reakcióra akkor is képtelenek lennének, ha nem eleve azért kerültek volna pozícióba, hogy közvetlen politikai irányítás alá helyezzék az államigazgatást” – ez a gondolat a velemenyvezer ma reggeli „Miért nem működik a kormány?” című írásból van. Azt kell mondjam, hogy ebben is igaza van, mint az írás legtöbb megállapításában, S sajnos az utolsó gondolatában is: „A miniszterelnök által megálmodott, általa személyesen irányított és csak az ő szavára hallgató államigazgatás nem hatékonyabb végrehajtást, hanem bénultságot hozott. Lesz ez még rosszabb is.” =))

Van egy nagyon nagy gyanúm – Zsóti és Mozart

Az 5számú tagkönyv tulaja hazatérvén megérdemelt perui kirándulásáról igen csak elgondolkodtató kinyilatkozást tett, hogy ő mennyire imádja az oroszokat! Nem, nemcsak az irodalmáért, zenéjéért és a képzőművészetükért, franciás kultúrájukért, hanem „azért az eleganciáért, ahogy most az orosz külügyminisztérium üzent Goodfriendnek”.

Ahogy mondani szoktam ez legyen az ő, elvbarátai és lelkesült olvasói gondja. Azonban a „Leszarom Mozartot” pamflettje „kulturális beágyazása”, ami így kezdődik: „Leszarom Mozartot!” üvölti az amerikai kiképző őrmester, és azért üvölti ezt, mert fogalma sincs, kicsoda Mozart. És minden újoncnak utána kell üvölteni ezt a mondatot, különben nem veheti le a gázálarcot. Ezzel idézi „az elmúlt húsz év egyik legcsodálatosabb filmjében, Nyikita Mihalkov Szibériai borbélyában”általa felfogott mondandót! =))

Nos túl azon, hogy nem első alkalommal csillogtatja meg Zsóti filmkultúrában is „munkásigazgatós”jártasságát, biztos vagyok benne, hogy a köz, benne az őt olvasok biztosan, legtöbbjére igaz lehet egy régi megállapításom. „Ha költői túlzás is azt mondani, hogy a zemberek többségének Mozart névről leginkább a kugli jut eszébe, de azt nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy a nem túl olcsó édességet többen próbálták meg élvezni, mint ahányan Mozart zenéjét elviselni!” =))

Másik kultúra – Eddig nincs hír Prága utcáin még csoportos sétáról sem, nemhogy randalírozókról

„Botrányt kavart Milos Zeman cseh államfő azzal, hogy trágár szavakat használt a vasárnap este egyenesben közvetített rádióinterjújában.” – írta fertály órája az MTI. Idézve az „iDnes közkedvelt prágai hírportál”-t, hogy: „A Cseh Köztársaság rádiózásának történetében valószínűleg ez az első eset, hogy egyenes adásban ennyi közönséges kifejezést hallhattak az emberek az államfőtől: a női nemi szerv durva megnevezésétől kezdve, a prostituáltakon keresztül egészen a cseh kormány bírálatáig, hogy ’elkúrta’ a szolgálati törvényt”

18 hozzászólás

  • Talán nem érdektelen, bár eredetileg kihagytam a válogatásból:
    Egy igazán frappáns epikus jelző

    Tóth Zoltán nem csak a választási jog nagy ismerőse

    Nem kevés időt töltöttem külső szakértőként olyan értekezleteken és/vagy megbeszéléseken, ahol Tóth Zoltán nemzetközi választási szakértő is jelen volt (jellemzően, nem csak mint szakértő, de mint a terület illetékes vezetője is). Tapasztalhattam, hogy jól fogalmaz és, hogy nem áll tőle távol a humor sem. Azonban ezen a mondatán, pontosabban epikus (szerintem az eposzi megnevezés egy kicsit sántít, de ez egy másik tészta, meg egyébként is erről már elmélkedtem) jelzője zseniális: „az USA titkos döntést nyilvánossá tevő Fidesz sajtó által tehetetlenné vált Fidesz államigazgatási gépezet”.

  • Kedves Gyuri!
    Ha matematikus vagy és ráadásul okleveles akkor kérlek számítsad már ki, cirka még mennyi ideig lesz hatalmon a Fidesz-KDNP népi horda. Ne egyenletrendszeri komplik
    áltsággal, hanem ugyan ilyen józan paraszti elven mely a cikkedből is kiérezhető. Ja! És hiába szólsz időben ha sok a süket.

  • Talán említettem, hogy ezeket és a többi szösszeneteimet mail-ben szoktam elküldeni az erre igényt-tartóknak.
    Egy érdekes dologra hívta fel a figyelmemet egy kedves „olvasóm”:
    Sokak szellemi nforrása a magyar wikipédia szerint, Zsóti kedvencéről: Az 1994-es Csalóka napfény című filmjéért Oscar-díjat kapott. Erről az angol nyelvű már nem tud, sőt ImdB film-adatbázis sem!
    http://www.imdb.com/name/nm0586482/awards?ref_=nm_awd

  • Avi ben Giora

    2014 november 3
    12:56 du.

    Bár szépszámú sztohasztikus modelt is „elkövettem”, de az ilyetén problémák keményen aluldefiniáltak, így számítani nem lehet.
    Ami pedig a logikát illeti be kell valljam nem vagyok nagyon optimista, ha belegondolsz a mondókáimba akár észre is vehetted.
    Ráadásul a jóslásokban igen gyenge vagyok: a gengszterváltást sem tartottam valószínűnek! =))

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Egy szösszenet kedves Róna Gyurinak.

    GOTTERHALTE !

    A m e n n y i b e n . a zenében, a dallamok világában létezik olyan, hogy „sztálinista”, mint fogalom, akkor ugyanezt elmondhatjuk, igaz csak egy kissé más végletből megközelítve, Németország mai állami himnuszáról is, mint a világ számára megmaradt, „egyetlen hitlerista himnuszról”.
    Nem akarom szegény Haydn mestert sem bántani, de azért csak megpendíteném az általad feltételezett lehetőséget, hogy biz’ akarva-nemakarva övé a dicsőség, mint „a hitlerista himnusz” szerzőjéé…

    ˙

    Ui.
    Hacsaturján, Sosztakovics, Dunajevszkíj és az akkor élt még sok más zeneszerző mind, mind sztálinista dallamokat vetettek volna papírra… ? Hmmmm …
    Az Onedin család című remek angol tévésorozat a korai, és szabadkapitalizmust megénekelvén, bizony remekül használta föl Hacsaturján Gájáne cimű balettjének sztálinista dallamvilágát a film mondanivalójának élményszerű fokozására. ))) 😀 (((
    .

  • Bocsánat !
    Az Onedin kísérő zenéje ne a Gájáne, hanem a Spartakusz c. „”szovjet”” balett muzsikája.

  • „tisztelthölgyeimésuraim” Ez annyira igaz, hogy Sosztakovicsnak többször bocsánatot kellett kérnie a „szovjet néptől”, államellenes zenéje miatt. A „műértő” Sztálin volt. Mint tudjuk, ő is mindenbe beleszólt. Ki is még?

    Másik kedvencem Alfred Schnittke első szimfóniáját betiltották.
    Majd kitették a Zeneszerzők Egyesületéből.

    Talán Prokofjev volt, aki legközelebb került a szovjet hatalomhoz, és hazaköltözése után (1936) sztálinista műveket írt. Ez benne volt a „megbocsájtási” egyezményben.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”

    2014 november 4
    3:10 de.

    Ha nem akarod, hogy műveletlenséged okán körberöhögjenek, próbáld meg ellenőrzni a dolgokat, mielőtt szösszenetre vetemednél! =))
    Túl azon, amit DonGolo volt szíves felemlíteni nagyobb gond is van. Zsóti barátod cimborájának a kedves papája nem volt zeneszerző, hanem költő-óriás volt Sztálin egyik nagy kedvence, ha jól számolom három változatát is megírta a himnusz szövegének. A zenéjét Alekszandr Alekszandrov szerezte!
    Ami azért nagyon más tészta!
    Egyébként igen igénytelen ízlésre és/vagy ismerethiányra vall „Исаак Осипович Дунаевский” említése. A kétszeres Sztálin-díjas „mester”-t együtt említeni a másik kettővel??????

  • DonGolo

    2014 november 4
    3:19 de.

    Nem kell idézőjel a szerző is és a mű is ízig-vérig szovjet volt. Ott élt és ott alkotott Արամ Խաչատրյան, és mikor Zsdanov elvtárs (mellékesen ő volt a szovjet Szájer, igaz nem Ipodon, de ő is alkotott egy alkotmány-félét főnöke szellemi irányítása alatt) megvegzálta igen komoly emberi válságba került.

    Ami pedig adagio-t illetve felhasználását illeti a zenei félre-értelmezés egy igen csak érdekes momentuma. Még nekem is, pedig istok loty jól ismerem az összes spartacus-át, nekem is nagy vitorlás-hajók ugranak be.=))

  • Apropó Dunajevszkij.
    Van egy közismert anekdota, ami állítólag csak kitaláció, de akkor is igen jól mutat rá a lényegre.
    Kodály tanárurat meghívták Moszkvába, ahol a szovjet zenészerzők nevében az „illetékes-elvtárs”-ként Dunajevszkij fogadta. Mikor a mester meglátta, felkiáltott: Ur Isten Deutsch, mit nem értett meg abból, hogy tehetségtelen és inkább keressen magának valami tisztességes foglalkozást!

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Róna Gyuri !

    Ügyesen átsiklottál a Gotterhalte, a „Deutschland,Deutschland über alles…” – illetve a mai(!) német himnusz kérdésén…
    Szóval csak a szöveg fémjelez egy nemzeti himnuszt, avagy a dallam, külön is ? Hiszen e dallamról – ha van füle – kinek ne jutna eszébe a hitleri változat ? …És ez téged igazol a sztálini himnuszt illetően is.

    Apropó Kodály, eszerint kényes, szintén előítéleti kérdés, hogy mint a Tanácsköztársaság Kultúrális Népbiztosságának oszlopos tagja, (mint akkori illetékes elvtárs) szerzett e, és mely zenei művét, a proletárdiktatúra néhány hónapja idején ? Tegyük fel, hogy igen. Akkor az milyen politikai izmust reprenzentált (volna)? Vagy Kodály mű esetén ez nem mérvadó ? Talán csak nem, Dunajevszkíjt – „a magyar Deutschot” – is már onnan ismerhette ? – A tanárúr…
    .

  • Bizonyára nagyon művelt ember vagy bátyámuram, – de a mai Magyar valósághoz semmi közöd nincsen!

  • „tisztelthölgyeimésuraim”

    2014 november 5
    1:45 de.

    Természetesen mint a kérdésben irreleváns dolgot ignoráltam! =))
    Hogy ki milyen módón hasznosít egy zenét, arra igen jó példa az Onedine-line (apropó egy bocs tévedtem kijárt volna!!!) főcímzenéje! Szerintem érdektelen, hogy kinek mi jut eszébe egy dallamról!
    Én a pikírt megjegyzésemet a kurzúsköltőre (találunk nálunk is hasonlókat) tettem.

  • Mokus

    2014 november 5
    6:48 de.

    Az tény, hogy a mai magyar rögvalóságnak és a műveltségnek igen gyér a korrelációja! =))

  • ronagyuri: szerinted ismeri a szó jelentését?

  • Ille István

    2014 november 5
    7:53 de.

    Ki és melyikét? =))

  • ronagyuri: orbán esetében szerintem megelégszenek az aranyozott keretbe foglalt fotójával is 🙂