Eörsi Mátyás kollaborációjáról – A külügy hazámat páriává tette a nemzetközi porondon

2016 augusztus 4 3:44 du.18 hozzászólás

Amint ezt az üggyé terebélyesedett Eörsi-jelölés is megmutatta, van valami alapvető tisztázatlanság, következetlenség, értetlenség a mai magyar politikában. A politika, a politikai elit jelentéséről, szerepéről is, de a pártok szándékairól, irányultságáról sem lehet sok fogalma annak, aki a nyilvános megszólalásokat, dokumentumokat kíséri figyelemmel. Sok konkrét ügy mutatja ezt: a magát konzervatívnak tételező alakulat olyan virtigli államrezont épít, hogy bármely Mussolini hívő megnyalná mind a tíz ujját. Miközben magukat baloldalinak valló alakulatok jó része a „jól vezetett” államban látná a felemelkedés útját. Miközben tömegek sóvárognak az összefogásért, együttműködésért, a legtöbben úgy gondolják: de azt én mondom meg, hogyan, miként, ki vehet részt ebben.

A pártok elnevezése kevéssé igazít el ebben. A Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz) ma már nem csak álságos, kifejezetten nevetséges, ha az ember végigtekint a sok nem egészen fiatal, dohos lelkületű potentáton.

Pedig lenne jelentősége a névnek, hiszen jó esetben ebből is következtethető lenne, az adott csoport mire vállalkozik. Amikor a Magyar Szocialista Párt (MSZP) nevéből kimaradt a „munkás”, lényegében azt deklarálták: a következőkben nem osztályalapon, hanem elvi zsinórmérték mentén politizálnak. Ez, ugyanúgy, ahogy a több pártánál is – hol sikerült, hol kevésbé.

Ma már szót sem érdemel a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) nevének egyik eleme sem: klasszikus társutasok ők a hatalmi bizniszben.

A Jobbik teljesen értelmetlen elnevezése – mert viszonyítást jelentő kifejezés, tehát kellene valami „rosszabbik” is – az alapítás óta a pártban létező tisztátalanságnak a jele.

A pártokra folyamatos nyomás nehezedik egyrészt azért, hogy az egész társadalom (ország, nép) érdekeit vegyék figyelembe. Másrészt viszont folyamatosan simfölik (nem bírálják, csak szidják) valamennyit azért, hogy nem eléggé vehemensen üti-vágja, legalább verbálisan az ellent.

Több kísérlet is történt – sajnos, csak a bal oldalról – az éles ellentétek lecsiszolására. Politológus és tanár, gyalogos választó és magára valamennyit is adó képviselő megszólalása nem múlhat el a „fájó megosztottság” emlegetése nélkül. Egyedül a jelenlegi kormányfő nem enged a negyvennyolcból: szerinte az együttműködés azt jelenti, hogy mindenki úgy működik, ahogyan ő parancsolja. Ezt a pártjában szinte maradéktalanul végig is tudta vinni.

Amikor a Demokratikus Koalíció megalakult, alapítói a névválasztással azt is jelezni akarták: szélesebb alapokra helyeznék az együttműködést: a minimum, hogy a demokratikus szabályokat elfogadja a csatlakozó. A többpártrendszerű, piacgazdaságon alapuló berendezkedést, a szabad választásokon alapuló politikai hatalomgyakorlást, beleértve a mindenkori politikai kisebbség jogait az ellenőrzésre. Demokrata nem bojkottálhatja a parlamenti választásokat, nem negligálhatja a legfontosabb demokratikus eszköz, a törvényhozás szerepét. (Nem véletlen, hogy a ma regnálók folyamatosan bontják a parlament presztízsét.) A DK-ban bíznak abban is, hogy a jelenleg regnáló pártszövetségből kiábrándult, ha nem is híveket, legalább támogatókat lehet szerezni. (Van még egy hasonló koalícióra hajlandó párt a parlamentben, aminek a neve szintén jelzi szándékát: az Együtt-Párbeszéd Magyarországért párt.)

Ebben eddig nem volt túl sikeres az alakulat: konzervatív demokraták nem szélesítik a DK bázisát, Bokros is inkább önálló pártot alapított Modern Magyarország néven. Ebben a névben benne van az is: az általános vélekedéssel ellentétben a konzervatív nem valami csökött, bigott maradiságot jelent.

Fontos jellemzőnek kellene lennie, hogy egy politikai irány híve nem tartja eleve aljasnak, tolvajnak a vele egyet nem értők egész táborát, különbséget tesz a választók, és az adott rendszer vezetői között.

Ebből, de csakis ebből a szempontból akár igazolható is lehetne, hogy Eörsi Mátyás a Demokráciák Közössége nevű szervezet vezető tisztségének elnyeréséhez kérte és elfogadta a jelenlegi kormány támogatását.

De akárhogy forgatom: nem elfogadható. Készséggel elhiszem, hogy a képviselőnek nem változik a véleménye, továbbra is a kormány bírálója lesz. Igaz, sokakkal együtt először hallottam e nemzetközi szervezetről: elfogadom, hogy a demokrácia nemzetközi megerősítéséért dolgoznak. Csakhogy: a Demokratikus Koalíciónak nem általában a nemzetközi terepen, hanem elsősorban konkrétan a magyar demokrácia állapotáért kell tennie.

Igen, a dk-s beszélgessen fideszes-jobbikos szavazóval, tudja meg, miért gondolja a szavazó hogy ez a fajta államrezon biztosítja a magyarság életét, boldogulását. De szóba nem állhat azzal a külügyérrel, aki gazdája parancsára a hazámat páriává tette a nemzetközi porondon. Ha emiatt elesik az első tisztség elnyerésétől, akkor elesik. Önmagában elég furcsa, hogy egy független nemzetközi szervezet tisztségeit kormányjelöléshez kötik. Ráadásul megbukik Eörsi másik érve is: hogy tudniillik, nem függ a kormánytól. Dehogynem. Hiszen, ha fizetést, díjazást nem is a kormánytól kap, a szervezetben betöltött szerepéhez kell a támogatás.

Mindezek miatt arra kérem Eörsi Mátyást, és a DK elnökét, Gyurcsány Ferencet is: gondolják át még egyszer ezt a ügyet.

Rátesi Margit

18 hozzászólás

  • Rátesi et.nő!
    Már lehet, hogy az egyetlen üdvöske a DK is bomlásnak indult ? (Az a nagyon is gyakorlatias, normális ex-polgi Molnár Gyula jól kevergeti a kártyát a háttérben.)

  • A cikk címére: A hazát nem a kűlpolitikája tette „páriávé” hanem a kólföldi baloldali magyarok cikkei és lejárató hírei a magyar kormányról!

    (egy külföldi)

  • Rátesi Margit
    Más megint magunk alatt vágjuk a fát ! Ez a sosem hallott szervezet, a hangját alig hallató Eörsivel együtt sztem egy fantom társaság, az eddigi tevékenységüket kb. annyira ismerjük mint a Bélyeggyűjtők Klubjáét.
    Mi a bánatnak kell emiatt megint indulatokat kelteni és kitenni magunkat (baloldal) a gyalázkodásnak ? (Ami önnön véreink követnek el)
    Szervusztok, jó napot !

  • Az azért túlzás, hogy a nemzetközi porondon páriák lennénk. Pl. a bajorok mindig örömmel látják a magyar minielnököt, főleg ha épp haragban vannak a Bundesmuttival!

    A Demokratikus Koalíció egy vicc, egy bohócpárt (egy bohóc párja?). Rég leszerepelt liberálisok, mint Bauer meg VágóKvíz István nevetségesek. Demokrácia náluk azt jelenti, hogy szavazhat a nép, de mi megmondjuk kire! 🙂

  • hazai lámpa
    Na ja, a Fidesznél meg azt, hogy nem szavazhat a nép !
    Több százezren legalábbis nem !

  • Matyi bácsi! Már csak a neve miatt is esélytelen (Rákosi is matyi volt hogy a Döbrögit elfenekeltette vagy inkább Recskre küldte arról nem tudni) De Eörsi Matyi nem fogja elérni azt amit szeretne. Volt egy Őrsi az átkosban de ő iró volt és nem E betüvel. Ő az elkövetője a Tenkes kapitányának. Nem ettől kapott izgatási és indulási indíttatást Eörsi?

  • ˙

    A demokratikus ellenzék zömének Fid-SS-szel nem csupán holmi hétköznapi részkérdésekben van vitája, h a n e m – és ez a lényeg – magát az Orbáni . r e n d s z e r t . tagadja, ami már filozófiai s ezért már súlyos elvi kérdés.
    Ezért Eörsi döntése butaság akkor, amikor a jelölés kulcsát egy demokráciára épülő szervezet élére bár látszólag formálisan, de konkrétan mégiscsak az Orbán-deklarálta „illiberális rend és centrális erőtér” Vezérének, végsősoron egy közönséges despota kezébe adja.
    Egyszóval nemcsak a maga sorsát, de az elveszejtett demokrácia ügyét is éppen annak a legfőbb ellenségének a hatáskörében hagyja. Annak a machiavellista, egoistának a hatalmi bűvkörében, aki az ilyen szituációnak az előnyeit mindig is sikerrel aknázta ki a maga számára. Az is biztos, hogy az első adandó alkalommal ezt is ki fogja használni, ha nem is Eörsi, de főleg és elsősorban a demokratikus ellenzék kárára…

    .

  • mavtelep
    2016 augusztus 5
    11:03 de.
    Miért nem szavazhat a „nép”?

  • Figyelő
    Mert sem pénze, sem ideje arra, hogy felkeresse a követséget adott országban, ahol dolgozik (pl. Nagy-Britannia)
    Szervusztok, jó napot !

  • Newm kell a követségre menni, mindennagyobb külföldi városban van konzul , vagy „ideglenes” konzul ahol szavazhat, ha akar.

  • Figyelő
    Természetesen…nem is értem, miért akar 5 párti egyeztetést a JOBBIK ?!
    Szervusztok, jó reggelt !

  • Nem a külügy tette páriává a mi hazánkat,henem az európai és világ baloldal,balliberálisok.Mert folyamatosan pellengérre akarják tenni az országot , mert nem azt csinálják,amit 2010 előtti kormányok és az ss d ss annak idején,fordítottan ül a lovon hátán a kedves úr.

  • HUNT*
    Ahogy tellik az idő, úgy válnak egyre nagyobb ökörségekké az írományaid.

    *HUNT = Hááát..igen.

  • tóth péter
    2016 augusztus 12
    12:47 du.
    Gratulálok! Telitalálat!
    Nincs biztosabb visszaigazolása valaki igazának, annál amit a derék ellenlábasod ökörségnek tart!

  • Büdös komenista-kisnyilas g.Barátom.Nemtom,hogy most a pince előtt vagy ,vagy már utána és annak hatása jött elő benned amit ott bekaptál.De valami történt : vagy a pincehatás hiánya , vagy a pincehatás : tudod :sör,bor,pálinka,nevelt drogocska,mely beindítja a tanzáni által beültetett csipszet,mely bemódosítja agyműködésedet,ekkor írsz ilyen ekerségeket,amit temagad is megbánsz,mikor tükörbe nézel!( csak vigyázz! : a tükörből ki ne nyúljon valaki és pofázmányon vágjon,mert megijednél tőle,és elmozduláskor bevágnád fejed ami nem használna ,:tanzáni már megtette! )
    Rettenetes Baráti üdvözlettel kisnyilas Hőn szeretett géjzánknak.

  • Avi: Eörsi Mátyás Eörsi Gyulának polgári joggal foglalkozó, akadémiatag, Rákosi nagy tisztelőjének a fia (innen a Mátyás név is) Eörsi István író a jogtudós öccse volt, akivel 56-os szerepe és bebörtönzése miatt élete végéig nem állt szóba. Mátyás szdsz-es képviselő,majd az Európa Tanács képviselője volt. Számára mindig létezett egérút a siker felé. Eörsi István tisztességes ember volt. RIP.

  • Avi, bocs, ez kimaradt: az Ö-betűs Örsi az Ferenc volt és a Tenkes kapitánya c. örökbecsű mű elkövetője. Semmi köze a nevezettekhez.

  • Te Zsófi! Nem János volt az író? Én úgy emlékszem, mert a szerkesztőségben – ahol néha megjelentek az írásai – is Janóként búcsúztatták, amikor meghalt.