Orbán leszalámizta Vonáékat, vagy talán győzött a Jobbik?

2016 november 8 9:35 de.19 hozzászólás

Az elkövetkező másfél évig szinte másról se fog szólni a magyar közbeszéd, mintsem a bevándorlásellenességről, illetve arról, hogy ki a legnagyobb hazaáruló. A hazaáruló bélyegét per pillanat elsősorban Vona Gábor és a Jobbik viselheti, mivel egységesen leszavazták a magyar Országgyűlésben Orbán Viktor alaptörvénymódosítását. A Fidesznek két szavazat hiányzott a kétharmados többséghez a 199-tagból álló parlamentben és a Jobbik úgy döntött, hogy ha a kormány nem vonja vissza a fideszes korrupció melegágyaként szereplő letelepedési kötvényeket, akkor nem engedik, hogy rögzítsék a folyamatosan módosított alaptörvénybe azt, hogy a törvényhozás hozzájárulása nélkül nem telepedhet le külföldi állampolgár Magyarországon. Végül csak a Fidesz-KDNP 131 képviselője szavazta meg a módosítást, ami így elbukott.

Ez volt Orbán második bukása két hónap alatt. Az első természetesen az volt, amikor a népszavazáson meg sem közelítette az általa megszabott 50 százalék plusz 1-es minimum részvételi küszöböt. Most pedig nem tudta meggyőzni Vona Gábort afelől, hogy a Jobbik a Fidesszel szavazzon, annak ellenére, hogy a kormány valóban beígérte a letelepedési kötvények felfüggesztését. Csakhogy a Jobbik valamiért fenntartásokkal kezeli a Fidesz ígéreteit…

Még korai eldönteni, hogy Orbán meggyengítve, vagy hosszú távon éppen megerősítve jött ki ebből a buktából. Azt sem tudni biztosan, hogy elkeződött-e a Jobbik szalámizása, úgy mint ahogy a Fidesz eddig a Független Kisgazdapártot, aztán a Magyar Demokrata Fórumot is bedarálta. A Fidesznek bizonyára hasznos lehet egy 5-6 százalékos radikális és szalonképtelen Jobbik–hiszen akkor továbbra is fenntartható a külföldi körökben még gyakran meglepően jól működő narratíva, miszerint a Jobbik jelenti az igazi veszélyt, illetve a nagyobbik rosszat és egyedül a Fidesz tudja megállítani a nácizmus előretörését, a diktatúra kibontakozását Magyarországon.

Török Gábor politológus–aki közelről ismeri a magyar jobboldal belső viszonyait, de meglehetősen óvatosan alkot véleményt és ritkán sommásat, a következőt mondta a parlamenti bukta után:

„Egy több hónapos, jelentős költségvetési forrásokat felemésztő politikai kampány eredménye – egyelőre – egy érvénytelen népszavazás és egy sikertelen alkotmánymódosítás lett (…) Miközben a kormánypárti média ezerrel támadja a Jobbikot, ez a nem kormánypárti szavazóknak is nyilvánvaló üzenet arról, hogy ki az alternatíva. Hogy mennyit veszít a támadások miatt és mennyit nyer a figyelem miatt a Jobbik, az persze majd csak a következő hónapokban derül ki. Az viszont nehezen vitatható, hogy az ezzel a stratégiával ellentétes politika (nem szereplő, nem alternatíva) biztos nem lenne alkalmas az erősödésre.”

Török szerint a két fő balközép ellenzéki párt – a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció – szinte teljesen hiányzott a keddi hírekből, azt a látszatot keltve, hogy a Jobbik a Fidesz egyetlen kihívója. A felmérések persze nem ezt mutatják, hiszen a baloldal együttes szavazóbázisa  meghaladja a Jobbik táborát, de kétségíkvül igaz, hogy a hiradások eddig szinte kizárólag a Fidesz és a Jobbik összetűzéséről szóltak.

Ebben a konfliktusban a Fidesz vezető politikusai hazaárulózzák Jobbikot. Lényegében ezt tette például Szijjártó Péter, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere, amikor kijelentette: „Azok, akik nem szavazzák meg az alkotmánymódosítást, nem akarják megvédeni Magyarországot.” Aztán Kósa Lajos fokozta a hangulatot, amikor deklarálta: „Aki nem vesz részt az alaptörvény-módosításban, az hazaáruló” továbbá hozzátette, ezúttal a Jobbikra mutatva: „A Jobbik most egy olyan stigmát szerzett, amit soha nem fog tudni lemosni magáról (…) „Gyurcsány Ferenc is becsületesebb volt, mint Vona Gábor–ő legalább nyíltan vállalta, hogy nem támogatja a kötelező betelepítés elutasítását„.

Az elkövetkező hónapokra fideszes össztűzre számíthat a Jobbik. Most a Jobbiknak kell lemosnia magáról a hazaáruló bélyegét, úgy hogy közben az ő politikai narratíváját is el tudja juttatni a szavazókhoz. E narratíva szerint az ország biztonságánál sokkal fontosabb a Fidesznek saját korrupt meggazdagodása. „Csupán duma, politikájuknak lényege pedig a lopás, számukra csak a szajré a fontos”–mondta Vona.

19 hozzászólás

  • Egyetértek a helyzet bizonytalanságával, bár a Jobbikon elég nehezen fog ragadni a hazaáruló stigma, hiszen a zászlajukon pont a Haza az első és a Fidesznek ez a torz magyarázata nem fog olyan könnyen otthont találni. Ami a Fidesz mellett szól, hogy minden hatalom, pénz és propaganda fegyvertár az ő kezükben van, amivel a szőnyegbombázás bizony bennevan a képben. Aztán amikor mindkettő észreveszi a vérveszteségeit és hogy ezzel az ellenzék malmára hajtja a vizet, akkor egymás keblére borulnak…

  • Ilyen a jó elemzés, ami vágyálmoktól mentesen összefoglalja a tényeket!

    A fidesznek ez most bukta, de nagy kérdés, hogy ez elég-e a jobbiknak a kormányváltáshoz?

  • 2016 november 8
    10:32 de.
    A fidesznek ez most bukta, de nagy kérdés, hogy ez elég-e a jobbiknak a kormányváltáshoz?
    Reméljük nem,mert akkor megnézhetné magát az ország.! A szocialista-baloldali liberalizmus egyből lenyelné!

  • Biztosan nem lesz kormányváltás 2018-ban, ehhez kevés a Jobbik, és a baloldalként emlegetettek sincs annyi szavazójuk.
    Erről így írt ma az egyik liberális beállítottságú honlap:

    http://444.hu/2016/11/08/tobben-szavaznanak-ma-a-fideszre-mint-2014-ben

  • Nos az a helyzet,hogy a baloldali ellenzék már eddig is szint alatt
    volt régóta(hazaellenessége,hiteltelensége,következetlensége,hatalomvágya
    saját maga meghazudtolása miatt….)a Jobbik meg jobboldali ellenzéki pártként szintén meghazudtolta saját magát…..ezzel a baloldalhoz képest jóval magasabb népszerűségéből jelentősen sikerült lefaragni…mindketten a Fidesz-KGMP kormányt erősítik,na ész terén sincsenek CSÚCSON…!
    Aztán csupán 2 szavazat miatt nem sikerült az alkotmánymódosítás….)
    Amúgy a kormány már eleve a hazánkat védő migráns politikájával,határvédelemmel is a többség véleményét,érdekét
    képviselik,(más konkrét tényekről,mutatókról,felminősítésekről,számokról már nem is beszélve)
    Ha a baloldali ellenzék így folytatja 2018-ra 0 %-on lesznek,a Jobbikot meg sok eddigi,most nagyot csalódott szimpatizánsa fogja elhagyni,tehát fel kéne fogni,hogy az ellenzék már előre „segíti” a Fidesz következő győzelmét további
    kormányzását (3 ciklus)!!!!!
    Gratulálok,csak így tovább!!!!

  • tóth péter!
    A Jobbik eddig sem lett volna képes kormányt váltani népszerűsége ellenére,a mostani hazaárulásával nagyon fog csökkenni a %-a,a baloldalról meg szót sem érdemes ejteni!
    Aztán ha a „korrekt” szintén hatalomvágyó Jobbik netán a baloldallal
    próbálna szövetkezni a következő választáson,az összes normális szavazója átpártol a Fideszhez
    Na se ész,se becsület!!!!

  • Amúgy a cikkíró kicsit …téved!

    A Jobbik eddig jóval magasabb %-on (változó,de közel 20 ,néha 17 …)állt,összetévesztette a DK 5-6 %-val.!
    Persze a jövőben ez természetesen változhat…..a Jobbik népszerűsége csökken valamit,de a DK-é nem fog „dübörögni” ezután sem,Az MSZP-é is lefele megy,a „törpék” meg ezután sem rúgnak labdába.
    Összegezve a magyarok többsége sem a jobb sem a baloldali szélsőségeseket nem díjazza (bár a Jobbik a híresztelések ellenére
    sem tekinthető összességében náci pártnak,bár vannak kötödéseik..a baloldalon sem mindenki fanatikus komcsi…..de itt is igaz,hogy sok leszármazottjuk rontja itt a levegőt)
    Az közös bennük,hogy szellősen vágynak a hatalomra és nem az emberek sorsa érdekli őket!!!

  • Helyesbítés: eszelősen vágynak….

  • Christopher Adam

    Marcsi,

    félreértett. A Fidesz valószínű egy meggyengített, 5-6 százalékos Jobbikot szeretne…a mostani 17 százalékos Jobbikhoz képest. Tehát nem teljesen eltüntetni a pártot, hanem „megszelíditeni” és a parlamenti küszöb környékére nyomni.

  • Tóth Péterrel egyetértek, a mostani viszonyok nem kedveznek a Jobbiknak, talán ha fordulat történik Ausztriában, Franciaországban stb, akkor lenne egy kis „hátszél”.
    A Fidesz okosan csinálja, egy pártot sem enged elsüllyedni, vagy megerősödni, de hát gondolom ez politológia szakon benne van az első éves jegyzetekben.
    A Jobbik szavazók jobban utálják Orbánt, mint bárki mást, nemcsak a lopások és hazudozások miatt, hanem a nehezen legyőzhető profizmusa miatt is.

  • Kedves Marcsi, a mai fidesz-jobbik csörtét ne vegye a szívére, ez politika, csak a markáns ütközések képesek érzelmeket ébreszteni az álmos szavazókban. Aki olyan mint az „aludttej” arra senki nem kíváncsi.

  • C.A!

    Köszönöm a válaszát,hát nem egyszerű a helyzet….
    A Jobbik nem fog ennyire visszaesni még ha a kormány akarja is.
    Egyébként a nemrég támasztott követelésükkel kapcsolatban,a Fidesz nyitott,bár a letelepedési kötvénnyel nagy haszonhoz jutott az ország,de a jelenlegi helyzetben a kormány már szeptemberben gondolt
    a megszüntetésére (rizikófaktor)nem lehet egyenlőséget tenni a sokat fizető,legális,esetleg képzett idegenek befogadásaért(nyilván nem azért akarnak itt élni,hogy raboljanak,robbantsanak stb.) és a papírok nélküli,képzetlen kétes migránsok között akiknél sokkal inkább felmerül a terrorizmus veszélye.
    Egyébként a mi híradóban Vona ügy nyilatkozott,ha a visszavonás megtörténik utólag megszavazzák az alkotmány módosítását.
    Szeptemberben nagy hangon támogatták a kormány,pár napja elutasították,most meg ismét variálnak…Hát magukat járatják le!
    Fentiek ellenére a jelenlegi kormány mindent megtesz a veszélyes migráns áradat ellen,többek között a megerősített határőrizettel is amit az itthoni többség üdvözöl!

  • charlie!
    Sok dologban igaza van,érdekes a véleménye!
    Az a helyzet,hogy ilyen zűrös és változó,jellemtelen sosem volt a politika,meg az is igaz,hogy egyik párt sem makulátlan…..mi „csak” a szavazatainkkal tudunk üzenni,befolyásolni!

  • Nos, van ennek mélyebb gyökere is, hogy miért nem támogatta a Jobbik a törvénymódosítást. Gondolkodjunk:
    Bizonyára nem sokan tudják de Orbán és a szerb kormányfő Vučić(azaz Farkaska eltárs, néhai csetnik) az utóbbi néhány évben nagyon jó barátok. Gondolom sokan azt se tudják, hogy az arab befektetők nagy szeretettel vásárolgatnak Szerbiában és nagyon érdekeltek a jó minőségű délvidéki termőföld iránt meg egyéb más dolgok iránt. Szerbiában jövőre lép életbe az a törvény amely biztosítja a külföldieknek a föld vásárlást. Namármost ez azért érdekes mert MO-on meg nem lehet, vagyis, és itt a poén, a letelepedési kötvénnyel lehet magyar állampolgárságot kapni és innentől már csak egy lépés földet venni. Nos, kinknek a tulajdonában van most a legtöbb termőföld? Mivel Fidesz=korrupció ebből következik, hogy Orbánék se szeretnének lemaradni a buliról, így óriásit tudnak majd kaszálni amikor eladják majd a földeket az araboknak. Probléma az, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy ezt még a Jobbikosok se tudják pedig jól jár az eszük. Jól tették, hogy nem támogatták a félmegoldást mert a letelepedési kötvény egy trójai fa ló. A pénzes arabok már tudják, hogy közel-keleten már nincs jövő és az olaj se biznic mint régen. Mivel Délvidék le van pukkadva így az araboknak nagyon olcsó ott földet meg farmokat venni. MO drágább de még az is olcsó lesz nekik miután felvásárolták Délvidéket. Az arabok dolgozni ugyan nem fognak viszont az ottani lakosság majd megműveli saját földjét amit a korrupt politikusok,előzőleg tönkre téve a mezőgazdaságot, eladóztak a kisgazdáktól. Nincs rá semmi logikus magyarázat, hogy ilyen jó minőségű földekkel nem lehet megélhetést biztosítani. Ez csakis úgy lehetséges, hogy manipulálták a helyzetet. Szóval, én így látom.

  • Hát igen. Ha a szegény muszlim-arabok özönlenek el minket, attól még mi maradunk többen, és mi leszünk hatalmon.
    Ha viszont dúsgazdag muszlim arabok vásárolják meg a magyar állampolgárságot, akkor bizony mi is előbb-utóbb muszlimok leszünk. De sőt, még egész Európára is rátenyerelhetnek a mi bázisunkról. Ennyit a hazaárulásról…
    (Pénz beszél, kutya ugat…)

  • Miviktorunk csak egyben téved: Ő aztán egyáltalán nem kell a dúsgazdag araboknak. Le is nézik, ki is használják, de ejteni fogják.

  • MÁRPEDIG A PÉNZNEK SZAGA VAN
    A cikk főleg csak a két párt viszonyára fókuszál, holott a kérdés fókusza leginkább az a mély antagonizmus, amely éppen a fidesz által oly hatalmasra felfújt migráns kérdés és letelepedési kötvény között húzódik.
    Igaza van e Vonának abban, hogy az egyik menekültet úgy ab ovo, minden kritérium és vizsgálat nélkül elutasítják, miközben a gazdag milliomosokat szinte vizsgálat nélkül – az adófizetők kontójára – befogadják. Persze mindezt fideszes magán cégeiken és a strómanjaikon keresztül bonyolítják le, ahol ők – Orbánt személyesen is bele értve – hatalmas jövedelmekre tesznek szert. Teszik mindezt ráadásképp a nemzetgazdaság kárára, akkora kamatra, amely a kötvény lejártakor óriási, minden másnál hatalmasabb adósságot helyez kilátásba.
    És akkor ott van még az a szempont is, amely a „mit sem sejtő Uniót” is megkárosítja azzal, hogy éppen a Schengeni Egyezményt – amelyre annyit hivatkoznak mostanában – játszák ki, amikor olyanoknak adnak örök letelepedési engedélyt, akiknek a schengeni országok különben ki nem adnának.

  • Igen!

    Orbán a magyar földet fogja átjátszaani a magyar állampolgárságot megszerző araboknak (akár kínaiaknak) a mai ár többszöröséért!
    Ennek a menete, hogy 1 ember szerez jogosultságot, de az a családegyesítés jogán akár 20-an is megkapják. Majd fejenként a jelenlegi 300 ha földméretet fel lehet szorozni (Tovább akarják növelni orbánék a fejenként megvásárolható területnagyságot)
    Így a jelenlegi szabájok szerint is akár 6.000 ha területet megszerezhetnek, de még változtathatnak a cégesen megszerezhető, (vagy más módon ) területeket.
    Így orbán a strómanjain keresztül elsíbolt földekből milliárdokat keres. De van még állami termőföld-tulajdon is, és a nemzeti-parkok legelői is, vagy 100.000 ha!
    Ezek átjátszása is megoldható akár adásvétellel, akár 30, 50, vagy 99 éves bérleti szerződéssel.
    Az se gond, ha már egyenlőre ezek bérbe vannak adva, hiszen azokat a haverok kapták meg, akiktől könnyű visszavenni, de fájdalomdíjul addig is soktíz-millió EU-támogatást zsebelhettek be, ill. még fognak is….

    Még van egy gusztustalanabb forma is, amit ma próbálgatnak, tesztelnek, és működik is. A földtulajdonosok szelektív ellenörzése, büntetése, adóztatása, eladósítása, a területeinek a hatósági lefoglalása. Így az érdemleges területek odakerülhetnek az érdekkörébe! akár sok100.000 ha! De ha nagyon belelendülnek millió hektár is lehet!
    A lényeget nem írtam le, hogy akár 1milliót is bezsebelhet az állami területek után is hektáronként zsebbe!
    A vételárat is könnyen fel tudja turbózni, hiszen adhat velük mindenféle támogatásokat fejlesztésre, szinte korlátlanul, de sokmilliárdos nagyságrendben mindenképp.
    Ez összességében sok100- de akár 1000milliárdos nyereség is lehet akaratuk és a pofátlanságuk szerint.

  • Csak egyet nem értek, miért nem a magyar ember művelte meg és műveli a magyar földet.
    Keresztül mentem autóval Magyarországon még 2005-ben, csodálatos nagy földeket láttam, fekete földet, műveletlenül.
    Még a kanadai fiam meg is említette, itt szívesen gazdálkodna.