Székelyföld nem lesz a következő Katalónia

2017 október 6 8:07 de.91 hozzászólás

Spanyolországban egyre súlyosabb válság kezd kibontakozni. A spanyol rendőri erőszak sem tudta megállítani azt, hogy Katalónia lakosságának körülbelül 42 százaléka az urnák elé vonuljon és körülbelül kilencven százaléknyian a függetlenségre szavazzon. A spanyol Legfelsőbb Bíróság megtiltotta, hogy hétfőn összegyűljön Katalónia regionális parlamentje, de a regionális törvényhozás ennek ellenére ezt meg fogja tenni és elképzelhető, hogy már itt ki is hírdetik a térség függetlenségét. Közben spanyol hatóságok államcsíny gyanúja miatt indítottak vizsgálatot a katalán rendőr főkapítány ellen.

Magyar körökben természetes, hogy felmerül: Vajon Székelyföld lehet a következő Katalónia? Bár az elmúlt években lecsendesültek a székelyföldi autonómiát követelő hangok, mégis ott van Romániában két és fél egymással szomszédos megye, ahol a magyar anyanyelvűek vannak többségben. Hargita megye 83 százaléka magyar anyanyelvű, Kovászna megyében pedig ez az arány 74 százalék. Maros megye esete már bonyolultabb, itt a magyar anyanyelvűek aránya már csak 39 százalék, ugyanakkor a megye Székelyföld nyugati kapújának számít, olyan településeket találunk itt mint a fontos turista desztinációnak számít Szováta, ahol a magyar anyanyelvűek aránya 78 százalék.

Tehát mit mondanak az erdélyi magyar politikusok, amikor a Katalónia és Székelyföld közötti vélt párhuzamokról kérdezik őket? (Elsősorban a román újságírók teszik ezt.) Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke határozottan kijelentette: nincs semmilyen párhuzam és az RMDSZ kizárólag kulturális, vagy legfejebb regionális autonómiát szeretne Székelyföld számára Románia területén belül.

(Illustráció forrás: Erdély.ma)

„Mi mindig leszögeztük, a közös országunkban, parlamenti eszközökkel, párbeszéddel próbáljuk kivívni azokat a jogokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy megőrizhessük nemzeti önazonosságunkat szülőföldünkön. Tehát nincs hasonlóság. Persze, mindenki azt mond, amit akar, mindenkinek alkotmányos joga nevetségessé tenni magát, de ehhez nem tudunk segédkezet nyújtani”–mondta az RMDSZ elnöke pénteken Aradon, ahol az aradi vértanúkra emlékezett.

Hangsúlyozta: a székelyekkel ellentétben, a katalánok nem tartják magukat kisebbségnek, nem tekintenek más országra anyaországként, hanem alapvetően nemzetként definiálják önmagukat.

Ugyanakkor vannak olyan hangok az interneten, amelyek valószínű erősen felkorbácsolják az érzelmeket és a félelmeket román körökben. Ezek a hangok – amelyek akár lehetnek provokációk is – kristálytiszta egyenlőségjelet tesznek Székelyföld és Katalónia közé.Van egy, a közösségi médiában terjedő illusztráció, amely minden nép önrendelkezésének jogáról szól és egymás mellett szerepelteti a katalán és székely zászlókat.

Korodi Attila, Románia korábbi környezetvédelmi minisztere és az RMDSZ politikusa szerint kimondottan káros hatása lehet az éleződő katalán helyzetnek az erdélyi magyarok számára. A román többségben alakulhat ki egy erős félelem a szakadár mozgalmak veszélyeiről, miközben az erdélyiek és székelyek általában nem függetlenséget követelnek, hanem kisebbségi jogokat, amelyek identitásuk megmaradását támaszthatják alá. „Amit a katalánok elképzelnek a jövőjükről, teljesen ellentétben áll azzal, amit mi, erdélyi magyarok gondolunk a mienkről. Mondok egy példát: mi tagjai vagyunk az Európai Etnikai Kisebbségek Föderációjának, aminek a katalánok nem tagjai. Ők nem kisebbségként tekintenek magukra, hanem egy másik népként”–mondta Korodi a román Adevărul Live-nak.

Korodi attól tart, hogy a mostani katalán-spanyol konfliktus és a hamis párhuzamok a Romániában alakuló párbeszédet mérgezhetik.

Egyébként a romániai magyar politikusok egyik jelenlegi törekvése a magyar nyelv használatánák kibővítése a helyi közigazgatásban. Jelenleg el kell, hogy érje a 20 százalékot a magyar anyanyelvűek aránya egy adott településen, hogy a közigazgatásban hivatalosan is használható legyen a magyar nyelv. Per pillanat 373 önkormányzat esetében hivatalos a magyar nyelv. Az RMDSZ a küszöböt 15 százalékra szállítaná le, ezzel pedig 41-gyel növekedne a magyar nyelvet is használó önkormányzatok száma. Jelenleg azonban egyáltalán nem tűnik úgy, hogy a román parlamenti pártok támogatnák az RMDSZ javaslatát.

91 hozzászólás

  • Nagyon örülök, hogy Erdélyben léteznek normális magyarok, akik az egész magyar nemzet érdekét tartják szem előtt, és nem hajlandók odadobni valamennyiünket a löttyös, önző indulatoknak. Talán egy dolgot mondtam volna kicsit másként: autonómiát a kisebbség számára az EURÓPAI UNIÓ tagországa, Románia területén belül.

  • Korodi Attila kissé falsul fogalmazott Katalónia és Székelyföld párhuzamában : a székelyek sem azonos nép a románokkal. Szerencsésebb lett volna talán azt mondani, hogy most az autonómia elérése a legfontosabb, ami a katalánoknak rég megvan.

  • A téma nem nagyon keltette föl az érdeklődést, talán kedvcsináló felvezető-rávezetőnek írom a következő sorokat.

    Székelyföldön nem ismeretlen e mondás: székely szarta a magyart! – ami persze túlzás, de kétség nélkül a mondás büszke és kitartó népre utal a románok között. Ha kérdezik őket, „magyar vagy-e, vagy román?”, többnyire azt a választ adják, hogy „székely vagyok, mert székelynek születtem, a használt nyelvem meg magyar”.

    Sok igazságot fogalmaznak összesűrítve ezekkel a mondásaikkal, hiszen a székelyek a magyarságukat távol az anyaországtól elszakítva őrizték meg, ápolják ma is a hagyományaikat, és erős nemzeti öntudattal rendelkeznek. Így nézve a székelyek magyarabbak az anyaországi magyaroknál, és akik számtalan jeles embert adtak és adnak ma is.

    Említek közülük néhányat, akik az egyetemes emberi értékeket gyarapították, mint például Apáczai Csere János, vagy Kőrösi Csoma Sándor, akiket nem kell bemutatni. De ilyen Mikes Kelemen is, aki szintén székely, vagy Puskás Tivadar. Meglepetésként érne Gábor Áron, Bolyai Farkas és Bolyai János székelysége? Azon viszont biztosan meglepődsz, hogy Kiss Manyi és Koós János szintén székely. Talán azt tudod, hogy Tamási Áron és Benedek Elek se az anyaországban született és kultúrálódott, mint ahogyan Székely Bertalan sem, székelyek ők valamennyien.

    Ugye milyen érdekes? És érdekesnek találod majd az alábbi videót is, amiben láthatod mi történik, amikor egy székely találkozik egy német turistával:
    .

  • Catalonia onallo lessz. A spanyol hadak nem fogjak haboruba kenyszeriteni oket.

    De a kovetkezo fuggetlenseg persze a Basque-ok lesznek, akik evtizede harcoltak, sot neha meg merenyletekkel is fuggetlensegujert.

    Hasonlo probalkozasok leteznek eszak-Olaszorszagban is. Akik valojaban teljesen mas egyeniseguek.

    Erdely eseteben nem lehet lehetoseg azt magyarnak tulajdonozni csupan mert harom megyeben a magyarok a tobbseg.
    Mind az egy oriasi kisebbseget jelent Erdely eseten.
    De hogy mi ami nem ujdonsag, hogy novekvo szamu romanok is fuggetlenseget ohajtnak romaniatol.
    Az az fuggetlen Transylvania-t.

    Persze az is Roman nemzeti tobbsegu lenne.

    Na de mi a problema abban hogy kik a tobbsegben?
    Az egyedulli jelentos hogy mindenki elete, jogai, lehetosegei egyenloen biztositva.

    Miert mindeg csupan azt kepesek latni ,hogy KI URAL KIT.
    Vagy hogy ki tulajdonozza masik embertarsa szulofoldjet ?

    Erdely nem egyenloen szulofoldje mind azoknak akik ottan szulettek es elnek ?
    Lennenek barmi eredetuek, szarmazasuak, nyelvuek, stb ?

    Az elet lehetosege egyenlosege ami valojaban szamit !

    Miert velik azt jelentektelennek maguk ???

  • De a valosag Catalonia eseteben hogy ok nem authonomiat, hanem teljes fuggetlenseget kovetelnek Spanyolorszagtol.
    Az az; Respublica de la Catalone.

    Legyunk logikusak, a Szoviet unio osszeomlasa ota Europa a nemzeti onallosag utjan halad.

    A Cshek es Szlovakok szetvaltak az elso napon amint a Marixista eroszak megszunt.

    Hasonloan Yugoszlavia is rogton felbomlott, meg a fegyveres eroszak ellenere is, majdnem mindjart amint diktator Tito meghalt.

    Az mint a ho-golyo, amint kezd gurulni csak novekszik mereteben, hozzragadva tobb es tobb ho.

    S mi lessz az EU majd akkor ?

    A Lengyel, a magyar, Cseh, a Szlovak csak nem jelentette ki az elvalast mint az Angolok.
    Na de a nemet, s talan Marcon is abba fog bele-esni.

  • Kerekes Sandor

    A székelyeknek sürgősen meg kellene nyugtatniuk a román államot, amennyiben az autonomia nem ugyanaz mint az elszakadás és a függetlenség.

  • Nos Katalónia és Székelyföld helyzete egyáltalán nem összehasonlítható,több okból sem!
    Katalóniában jogos a spanyol kormány elleni követelés a függetlenségre,mivel ők
    nagyon sok dologban hátrányosabb helyzetben vannak mint a többi spanyol(juttatások,színvonal,jogok..stb)bár ezt nehéz lesz véghezvinni…de a durva rendőri erőszak mindenképp felháborító!
    Ami Székelyföldet illeti,hát már csak a magyar lakosság létszámát tekintve (magas %) is vannak jogos követelések(autonómia),amit az
    RMDSZ nem igazán képvisel….és arról sem szabad megfeledkezni,hogy Trianon miatt került az ottani terület
    Romániához…bizonyos jogokat ki kell harcolni,de vannak határok,mert ezen szerencsétlen helyzeten már csak korlátok között lehet javítani,irreális dolgokat az ő érdekükben sem szerencsés követelni!

  • Bájos, hogy az alapvetően a progresszív, balos katalán függetlenségi mozgalom – amely közvetve egy elégtételt is vesz a fasiszták és a nemzetközi tőke erői által hajdanán eltiport Köztársaság, illetve az – 1989-es megkoronázott köztársaságba vivő reakciós magyar fordulathoz némileg hasonlóan – alapvetően tekintélyelvű, felemás, velejéig korrupt, royalista demokráciába konszolidált fancoista/falangista-fasiszta rezsim ellen – a magyarországi reakcióval kerül egy platformra. Szinte még bájosabb, mint a cionista jobboldallal egy platformra kerülni. Persze ez utóbbi esetben a szimpátia kölcsönös, a progresszív katalánok esetében viszont aligha. Ugyanis nagyjából összenő ami összetartozik: egy felől vannak még igen sötét napjainkban is pislákoló progresszív demokratikus törekvések, mint a skótok, a katalánok, a mexikói zapatisták, a kurdok függetlenségi mozgalmai, az arab tavasz, illetve ezekkel szemben a tory-ulsteri unionista szélsőjobbos brexites-reakciós tobzódásban lévő Nagy-Britannia, a már-már új-falangista Spanyolország, a kurdok ellen a neo-ottomanista fasisztoid török és a síta félfeudális-klerikálfasiszta perzsa rezsim ( iraki és szíriai szatelittjével ), no meg az arab tavasz ellen a szaúdi ultrareakció által vezetett blokk a cionistákkal dicstelen szövetségben és mindenekfelett a két legsötétebb reakció karmai közé került szuperhatalom, a putyini és trumpi emberiség elleni és háborús bűnös, tömeggyilkos rezsimek. A nyomorult lelkű, mélyen emberellenes magyar polgári reakció ( a náci és a neoliberális-cionid változatai egyaránt ) nem kétséges hogy mely oldalon állnak…

  • Drizari
    2017 október 6
    12:25 du

    En nem igy ismerem a mondast, „aki szekelynek nem jo, az magyarnak sem jo.”

  • Bendeguz79
    2017 október 6
    12:47 du.
    Annyra emlekszem, hogy mikor a Szekelyfoldre erkeztunk az autoval, a faluk, helysegek tablai magyarul voltak kiirva.
    Az elobbieknel romanul, nagy ritkan magyarul is.

  • A magyarság megérdemelné, hogy legalább az 1940-es határállapotok helyreálljanak Romániával szemben, amelyek etnikailag igazságosak voltak. Milyen alapon bitorolják azok a rabló, gyilkos románok az ezeréves magyar földet? Jól meg kéne szorongatnia őket az ottani magyar politikusoknak, ha nem lennének olyan megalkuvó senkik. Pedig gyáva népnek nincs hazája – legfeljebb akkora, amekkorát más országok kegyeskednek neki megadni. A magyarság hazája pedig a Szent István-i, Kárpát-medencét lefedő 325.000 km2-es országterület, nem pedig a Clemenceau-féle rezervátum!
    Igazságot Magyarországnak! – Justice for Hungary!
    Vesszen Trianon! – Down with Trianon!

  • Orsós Elemér

    Miközben egyesek a látens magyar revizionizmusról, sovinizmusról, irredentizmusról ábrándoznak a szerbek már nyíltan vicsorognak Katalónia-Koszovó analógiáján és csúnya kettős mércét rikoltoznak! Jogosan!

  • A cím helyesen:
    Székelyföld nem lesz a következő Katalónia?! (Kérdőjellel)

    Soha nem mondd, hogy soha!
    Ld. Csehszlovákia szétesése, Jugoszlávia szétesése, Koszovó állam megalakulása, Krím csatlakozása Oroszországhoz. Felkészül: Baszkföld, Vallonia, Corsica, Írország egyesítése, stb.
    Bármi megtörténhet, csak nagyhatalmi érdekek kellenek-:)

  • FIGYELO soraira;

    Sorai ami beszanol ottani utazasarol, az bizonyitja hogy a Roman hatosagok nem tagadtak meg az ottani magyar lakossagnak nemzetisegi onallosagi jogaikat.

    Leheto volt, lenne az ma hasonloan Magyarorszagon ?

  • EGY HAZAFI soraira;

    De kerem NE FELEJTSE , hogy Zsranowsky elvtarsa es sarlos-kalapacsos kovetok Oroszorszagban igen hangosan kovetelik;

    MINDENT VISSZA, ALASKAT VISSZA, DDR-t VISSZA !.

    Ok is jogot tartanak mvolt birodalmukra !

    Talan halkabban emlegetne Trianont ?!

    Vannak am masok is akik „jogot tartanak” a maga hazajara,
    talan meg erosebben is mint maga a szomszedos nepek hazajara !

  • Egy hazafi!
    Bár sajnos igazad van,de ugye az elképzelésed sajnos(!!!)ennyi év után elképzelhetetlen!
    Ennek ellenére szerencsére a székelyföldi helyzet…azért nem annyira szörnyű,mint amit a katalánoknak kell elviselni!

  • bendegúz 79!

    Most bizony nagyot tévedtél és csalódtam a hazafinak írt hozzászólásodban…mert ugye valamikor te is magyar voltál?!!!
    Nem kellett volna,vagy másképp…állást foglalnod,gondold végig
    alaposabban, lehet,hogy valamit nem egészen jól értelmeztél!

  • Figyelő!

    Részben igazad van,de sajnos több dologban is lehetne jobb a helyzet kint,mint ami most van…!

  • Bendegúz79, 9:39, nagyon egyetértek a soraiddal. Bizony nem mindegy, hogy kinek a kezéből kapná vissza a magyar a területeket. Manapság egy nagyhatalomnak az érdeke a békeszerződés felülvizsgálata. A magyaroknak az lenne az érdeke, ha többoldalú megállapodás lenne, de még akkor se mindegy, hogy melyik szövetségi rendszerben vagyunk.

  • Bendeguz79: „Oroszorszagban igen hangosan kovetelik;
    MINDENT VISSZA, ALASKAT VISSZA, DDR-t VISSZA !.
    Ok is jogot tartanak mvolt birodalmukra !”

    Ám tegyék, ő dolguk, a miénk pedig a saját érdekeink védelme és országunk területi egységének helyreállítása. Azért van egy kis különbség a Trianonban elcsatolt Erdély és a szovjetek/oroszok egy szatellitállamának (NDK) hovatartozása között; utóbbi kb. olyan, mintha mi a Mátyás király által meghódított Bécset és Csehországot is követelnénk.

    „Vannak am masok is akik “jogot tartanak” a maga hazajara”

    Kikről van szó? Nem daraboltak még le eleget belőlünk?

    „talan meg erosebben is mint maga a szomszedos nepek hazajara !”

    Nekem nem a szomszédos népek hazája kell, hanem amit belőlünk csaptak hozzájuk igaztalan módon és amiknek a magyar anyaország a gazdája.

  • Egy hazafi
    2017 október 7
    3:42 de.

    „Milyen alapon bitorolják azok a rabló, gyilkos románok az ezeréves magyar földet?”

    Talán pont azért, amiért a magyarok megszerezték a Kárpát-medencét ezer évvel ezelőtt? Érdekből? A fehér ló mondája meséli el a történetet (persze jelképekkel), hogy megtetszett nekünk a terület, és elfoglaltuk.
    Mi se tartottunk közvéleménykutatást a morvák között, hogy örülnek-e nekünk, bár nem is volt rossz soruk, csak ezt a Fico meg ne tudja.

    „legalább az 1940-es határállapotok helyreálljanak Romániával szemben, amelyek etnikailag igazságosak voltak.”
    Háromféle revíziós elképzelés volt a két v.háború között, bár ezt a szocializmus idején nem tanították az iskolában.
    A baloldalnak az etnikai revízió volt a cél, ez részben teljesült az első bécsi döntéssel, majd elvesztettük a német szövetség miatt.
    Az optimális revíziót a Bethlen-féle konzervatívok képviselték, tehát kapjuk vissza, amit lehet.
    A teljes revízió a Gömbös-féle széljobbosok elképzelése volt, sajnos a németbarátságba is túlzottan belementek ennek a kedvéért.
    Olyan csoport nem volt, mint manapság a ballibek, hogy Semmit vissza!

    De azért a mai magyarok többsége bármit is gondoljon erről, nem menne bele komolyan egy országok közti konfliktusba ezért a célért, bármilyen nemes cél. De lehet, hogy a Századvégben már dolgoznak azon, hogy Orbán Viktornak (református!) felajánlotta a Szűzanya az országot, vagy esetleg fordítva, ezért jogos minden követelés.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Kerekes Sándor ! 3,42 &
    Bendegúz79 több e támába vágó kommentjével alapjában egyetértve:

    A románok sem hülyék. Mégcsak nem is süketek és nem is vakok. Csupán csak egyelőre, még némák.
    A mai magyar állam, már az Antall kormány is, de Orbanisztán vezetőinek ez a folyamatos – ellenzéki pozícióban is folytatott – izgága, tüntető és provokatív jellegű ottani látogatásai, már évtizedek óta sejtetik, sőt jelzik, és napirenden tartják az autonómia „törekvéseket”, melyeket aztán szinte azonnal előbb kisebb területi követelések, majd meg a teljes elszakadásra irányuló „hősi harc” újabb kirobbantása(i) váltanák fel…

    Kijelentem, hogy ezektől az 1947-es békeszerződés revizója, de még az 1941-es Bécsi Döntés újraélesztése sem áll távol…

    Mindehhez hozzátéve, hogy a történelem az Európai Unió mai rendszerénél jobbat soha nem kínált még az Európai népek, Ötszázmillió ember számára, legyenek azok katalánok, székelyek, magyarok, avagy bárki-fia-borjai: „…tőkék, áruk, eszmék és emberek szabad áramlása a belső határok nélküli Európán át, keresztül és kasul…” – jegyében.

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    tisztelt…6:53 kiegészítése

    Véleményem tökéletes alátámasztásául lásd még az „egy hazafi” név alatt 3:42-kor bejelentkezett szélsőjobbos fidSS kommentátor – [általam csak az imént olvasott] förtelmeit.

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    AKI Á-t MOND, Mondjon e B-t IS ?

    A „nyugat” (NATO) – a korabeli Európai Unióval egyetemben – tettleg vett részt, az addig igenis működőképes, prosperáló és független [el nem kötelezett] Jugoszláv Államszövetség szó szerinti szétbombázásában azzal a felkiáltással, hogy a népek önrendelkezési jogának tesz ezzel eleget, és ahhoz nyújt segítséget… Egy olyan, az ENSZ által is elismert, abban vezető szerepet betöltő nemzetközi szerződésekben megalapozott rendszert vert szét, – ki tudja miért – amely a II. Vigháború alatt a S z ö v e t s é g e s . Antifasiszta Államok oldalán önállóan verte ki . J u g o s z l á v i a . t e l j e s . t e r ü l e t é r ő l . náci és a velük szövetséges söpredék hadakat.

    Ezek után már nehéz lesz azt mondani, hogy a katalánoknak nincs jogalapjuk ugyanahhoz, mint a horvátoknak, vagy a szlovénoknak, nem is beszélve az albánokról… Sőt az albánoknak még koncként, mint egy új és önálló államot vetették oda a mindig is [ezer éves] szerb Koszóvó tartományt.
    Ezzel extra és megfogható hivatkozási alapot adva a mindenkori szeparatisták kezébe, amely bármikor és bármely elszakadási szándéknak indokul szolgálhat…

    Nesze neked Európa és népek szabadsága !
    – Egy új Hanibál a kapuid előtt a szeparatizmus elefántján. 🙁

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Egy hazafi jeligére jegyzi valaki a következő mondatot:

    „Nekem nem a szomszédos népek hazája kell, hanem amit belölünk csaptak hozzájuk igaztalan módon, és aminek a magyar anyaország a gazdája.”

    E tömény őrület után ajánlom neki a figyelmébe Hazai Lámpa és Bendegúz79 itt megelőző tanulságos történelemóráit.

    Tanulj tinó! Bár ki tudja lesz e még ökör valaha is belőled.
    Ha így folytatod . m é g . e l v i s z . a . h á b o r ú…

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Tanulság:

    Trianon sem csak úgy jött. Azért előtte az „az anyaország” is tett néhány csapást azokkal a szomszédokkal szemben, vagyis az ő kárukra.
    – ÉS nemcsak a világháborúban, hanem annak előtte is, már vagy ezer éven át…

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Mellesleg Egy hazafi:

    A haza és az állam fogalmát ne keverd. Két külön dolog, amely csak néha esik egybe – az is csak a történelem kegyes pillanataiban.
    A haza valami olyasmi, mint a társasház. Az egész az enyém is, meg nem is… De ugyanakkor minden szomszédé is, amit a többi is joggal tekint a hazájának,[- osztatlan közös tulajdon.] E jogában nemzetközi jogszabály védi az összes lakót.
    A társasházon belül egyedül csak a magánlakás(od) az, ahol több jogod van, mint a többi lakó(társ)adnak, de még ott sem tehetsz meg akármi törvénybe ütközőt a többi lakóval szemben és akkor ráadásul, ott van még az az általad biztos oly-sokszor elátkozott „rohadt” polgári etikett is, amit csak a futball [B-közép] lelátón, a tömegnyújtotta tömegember mimikrid védelmében tudsz a fekete sárba taposni. – Szörnyű lehet…

    😀

  • MINDENKIK soraira;

    Talan meg az Atheistak is emlekeznenek a ” Ne legy onzo, NE kivand ami a te felebaratode..”

    Magyarorszag uralta, tulajdonozta ezereven at azokat a teruleteket.
    De meg ezer evvel ezelott is elfoglalta azt masoktol, barmennyi is lett volna akkori lakossaguk.
    De elfoglaltak ugya ugy mint a Voros Hadsereg foglalta el Magyarorszagot. Vannak akik azt kovetelik vissza, ugyan ugy mint maguk a regen uralt teruleteket.

    1918-ban az orszag haborus vesztesse valt.
    Mind azok a szomszedos orszagok elfoglaltak es megalpitottak nemzeteik hatarat a lakossag alapjan.
    1920 Juniusaban, kozel 2 evvel kesobb a beke-szerzodes lerogzitette azokat a hatarokat.

    A valosag az , hogy a jelentos dolog nem az hogy mi zaszlo lobog a kormany epeuletek felett, hanem hoigy mi elet-lehetoseget biztosit az a kormany lakossainak.

    HA a magyar nem kozombos hogy a szomszedos nemzetekben elo magyarok hogyan elhetnek, azt nem propaganda-kovetelesekkel, hanem peldamutatassal a leg-jobb modszer elerni hogy mindenki elte, jogai, lehetosegei, tulajdonai teljes biztositasat elvezik ottan, s mindenutt.

    {ersze, teljesen tudataban vagyok, hogy maguknak az szart sem jelent, csak szeretik ismetelgetni allandoan egy-oldalu, es szelszoseges onzo ,de teljesen jelentektelen hangoskodo rikacsolasaikat.

    Mas emberi lenyek elete, de meg a magyaroke sem jelent maguknak semmit.

    Ohajtna peldat arra?
    Emlekezne hogy Erdely az idegen Torok uralma alatt erte el ARANY KORAT.
    A magyar uralma altt csak a SZAR-KORAT erte el.

    Lehetne az Erdelyben elo magyaroknak jogaik?
    Mi jogoaik vannak magyarorszagon a ciganyoknak ?
    Hasonlitsa azt !!!

  • TISZTELTHOLGYEMESURAM;

    A nemzetkozi szovetseg a fegyveres eroszak altali kegyetlensegek vegbeszakitasanak az erdekeben alkalmazta a NATO fegyveres ereoit.

    Szerbia kegyetlensegekkel reagalt a nemzeti onallosagaikat ohajto nepek donteseire.
    Verontas nem igen emberseges megoldas semmire, de nem a nemzeti onhatarozas letopresere.

    Az ami tortent.

  • Orsós Elemér

    „tisztelthölgyeimésuraim”
    2017 október 8
    8:49 de.

    Maximálisan egyetértek!

  • Bendeguz79
    2017 október 8
    12:11 du.
    Most az egszer nem értek egyet’

  • tisztelthölgyeimésuraim: „az “egy hazafi” név alatt 3:42-kor bejelentkezett szélsőjobbos fidSS kommentátor”

    Mindenekelőtt közölném, hogy nem vagyok sem Fidesz-tag, sem Fidesz-szavazó. Egyáltalán nem szimpatizálok ezzel az álhazafi párttal, amely annakidején kivonult a magyar Országgyűlés egyperces trianoni megemlékezéséről és maga is lemondott mindenféle területi követelésről, revízióról (Kövér László ezt ki is jelentette).
    Mindenféle szószaporítás helyett csak annyit írnék, gondolkodjanak már el azon, hogy milyen jövő vár a magyar népre és országára ezzel a „tanuljunk meg kicsik lenni” mentalitással? Mert nagy jövő nem, az biztos. Ezért kellene annyit újjáépíteni hazánk régi nagyságából, erejéből, gazdagságából és jelentőségéből, amennyit csak tudunk. Vagy kicsinek és kiszolgáltatottnak, jelentéktelennek, önmarcangolónak lenni jobb? Persze lehet menekülni mindenféle idealista elképzelésekbe, hogy majd az EU így meg úgy megoldja a trianoni és más problémáinkat, de sajnos ez nincs így: eddig mit oldott meg? Odorheiu-Secuiesc például Székelyudvarhely lett ismét? Nem? Pedig – még – magyar többségű. Valamiért a Romániához tartozás titokzatos módon nem kedvez az ottani magyarságnak, mert mindenütt fogynak, asszimilálódnak, elvándorolnak – ellentétben a „kisebbségelnyomó” Egész-Magyarországgal, ahol érdekes módon igencsak jól érezték magukat a nemzetiségek, mert szaporodtak, gyarapodtak, megmaradhattak identitásukban, stb. Ha nekünk nem kellenek a saját országrészeink – más boldogan elfoglalja, belakja majd mindenféle gátlás nélkül; nem fog gazda nélkül maradni, az biztos. Kérdés, hogy ez jó-e nekünk? Gondolom abban egyetértünk, hogy mindannyian Magyarország javát akarjuk, ha már egyszer magyarok vagyunk. De akkor tényleg cselekedjünk eszerint is, és ne önmagunk járuljunk hozzá a magyarnyomorító trianoni gúnyhatárok bebetonozásához, elvégre nem Clemenceau-ék az államalapítóink, nem nekik köszönhetjük hazánk létét, hanem nagy eleinknek, akik küzdelmeikkel, áldozataikkal, munkájukkal hozzájárultak a létrehozásához és fennmaradásához.

  • Egy hazafi
    2017 október 9
    10:02 de.
    Igazat adok sokban amit mond, de sajnos mi kisebbségben vagyunk. Nem szabad elfelejteni Erdélyt KÉTSZER vették el, azaz adták oda a nagyhatalmak Romániának, az I. és a II. Világháborúk után.

    Már írtam, hogy kétszer utaztam keresztül Erdélyt, és sajnos azt is tudom, hogy román iskolákba kell járniuk a magyar gyerekeknek. A magyarok külön iskolákba járatják még a gyerekeket, magyarul tanulni. Olvassa ma valaki Sütő András könyveit? Azokból tiszta képet kaphat a helyzetről.

  • Talán már írtam, hogy bementem Kolozsvár főterén egy könyvüzletbe, hatalmas, szép üzlet volt. Csak egy falon találtam egy polcot magyar könyvekkel.

  • Orsós Elemér

    Figyelő
    2017 október 9
    12:25 du.

    Kedves Figyelő, velem meg az fordult elő Bratislavában(bocsánat Pozsonyban) egy könyvesboltban hogy, az eladó addig nem mert oda jönni hozzánk, amig ki nem ürült a bolt, mert egyből kiszúrta hogy, magyarok vagyunk! Mi meg azt szúrtuk ki hogy, az óváros műemlék épületein négy nyelven volt hirdetve az építmény jellege, de abból egyik nyelv sem volt magyar, pedig magyar címerek voltak a homlokzatokon!

  • Elemér, állítólag a szlovákok rosszabbak a románoknál.
    Ezt én is tapasztaltam, mikor Felvidéken jártam. Pl. ott az utcán nem hallani magyar beszédet sem.
    Vagy, mikor Foggarason a kávéházban tejet kellett külön kérni, magyarul kértem, amit rögtön megértettek.

  • Figyelő: „sajnos mi kisebbségben vagyunk. Nem szabad elfelejteni Erdélyt KÉTSZER vették el, azaz adták oda a nagyhatalmak Romániának, az I. és a II. Világháborúk után.”

    Ez igaz. De a történelem még nem ért véget, és kitartó, áldozatos munkálkodással visszaszerezhetnénk, amit gyalázatos módon a nagyhatalmak elszakítottak tőlünk. Minden magyarnak meg kell maradni magyarságában, segítenünk kell egymást, gyarapodnunk kell számbenileg és anyagilag és még sorolhatnám a tennivalókat. És mindenekelőtt nem volna szabad lemondani területeinkről, de ez már a mindenkori magyar politika bűne, hogy nem hangoztatja úgy, mint a japánok (Kuril-szigetek), spanyolok (Gibraltár), szlovének (Piran-i öböl), stb. a saját követeléseiket. Pedig a siker megalapozásához ez kellene, plusz propagálni igazunkat és feltárni a világ közvéleménye előtt, hogy milyen magyarellenes cselekmények történtek és történnek Trianon óta az elszakított területeinken. Nem vagyunk semmivel sem rosszabbak, alábbvalók más népeknél, hogy ne tehetnénk mindezt, annál is inkább, mert Trianon miatt nem nekünk, hanem az Antant nagyhatalmaknak és területéhes szomszédainknak van szégyenkeznivalójuk.

  • Válasz Egy hazafinak:

    Igazat adok sokban. A helyzet szerintem az, hogy az idő elmúlt, az erdélyi kérdés időben elavultá vállt , azaz történelmileg lemaradt.
    A mai magyar politika sok viharon esett át, volt azóta nácizmus, szocializmus , és kezdetleges demokrácia.
    Talán idők folyamán újra napirendi kérdés lesz egyszer.
    Ami meg a magyarok népesedési akaratát érinti, sajnos igen gyenge.
    Európában ismét senki sem akar gyereket, hasonlóan a 30-as évek alapján, mikor csak az „egyke” volt a dívat.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Bendegúz79 12:18 a magam 8:49 hsz-re adott reagálására:

    Igaz – így történt mint írja és ezzel nagyjából egyet is értenék, csakhogy:

    Azok „a szerbek”-nek nevezett Jugoszláv Népi Hadsereg egy már elkezdődödött katonai konfliktust volt kénytelen viszont-erőszakkal kezelni, azaz azt tették, amit jugoszláv államszerződés ilyen vagy hasonló helyzetben számukra előírt. Abban, hogy aztán ez az egész tovább fajult, a „kölcsönösség” alapján nyilván nekik is részük volt, sok szörnyűséggel és veszteséggel.

    Már a hetvenes években többször is meglepetten értesülhetett a világ arról, hogy a „horvát usztasák” menet közben robbantottak bombákat a nyugatnémet országba és visszafelé haladó nemzetközi vonatokon. Ezt az usztasa (náci) mozgalmat valakik fenn illetve folyamatosan napirenden tartották a háború óta. Lehet hogy ez lett volna a horvát nép önrendelkezési vágyának egy ösztönös megszólalása ? A szervezett elszakadási kísérletek is ilyen és ehhez hasonló erőszakos – katonai – lépések voltak.

    Magam, többek között a fentiak miatt is csak abban kételkedem, hogy ezt az egész kiválási dominót a délszláv népek maguk indították volna el. Ebben jelentős szerepe kellett legyen a nyugati titkosszolgálatoknak is.

    És az egész hozzászólásomat is a mostani katalán válság aprópója hozta ki belőlem, ahol >most már a nyugat< kénytelen szembe nézni egy olyan dominó effektussal, amely lassan egész Európa egységét veszélyeztetheti.

    .

  • Egy hazafi
    2017 október 9
    10:02 de.

    Szerintem nyitott kapukat döngetsz.

    Nem hiszem, hogy nekem kell megvédeni a fideszt, de a területi követeléseken kívül azért sok mindent tesznek a külhoni magyarokért, egyesek szerint talán túl sokat is.

    Persze kérdés, hogy a retorikán túl tudnak-e többet tenni, mint a ballib pártok (ti. kultúra támogatása intézményesen)? Persze a retorika is sokszor sokat számít lélektanilag. Ez a kivonulás nem emlékszem mikor volt, még a fidesz liberális korszakában?

  • Egy hazafi
    2017 október 9
    10:02 de.

    „milyen jövő vár a magyar népre és országára ezzel a “tanuljunk meg kicsik lenni” mentalitással?”

    A szocializmusban ez volt a témáról az egyetlen elfogadható álláspont, a többi cenzúra alá esett. Valamint a Szovjetunió előírta az itteni kis államoknak, hogy „békében” kell egymással élniük. Valamint a 2. v.háborút lezáró békeszerződések is rögzítették a határokat, és nem a vesztes felek javára (németek és szövetségeseik).

    Ma már kimondható, hogy ebben sok igazságtalanság is volt. De ettől még vannak erőviszonyok, amiket illik tudomásul venni. Vélhetően nem az erőfitogtatás fogja ezeket eldönteni, ami egy kis ország helyzetében amúgy inkább nevetséges lenne, mint tiszteletreméltó. Csodálkoznék, ha ez sikerre vezetne, miután egyszer már megbukott a szélsőjobb által.
    De az is „csodálatos”, hogy sokan még hisznek ebben, és annyiban igazuk is van, hogy a másik (szocialista) megoldás sem működött. És a Horthy-féle békés revízió is megbukott, mivel rossz szövetségi oldalon álltunk.

    A Horthy-féle konzervatívok revíziójáról sokan leírták már, hogy Magyarország és a kisantant között érdekellentét volt. Ti. a kisantantot az angol, a francia kormány támogatta. Velünk azonos oldalon Németország állt (a párizsi békék vesztese), de ott a náci fordulat lezajlott, megváltoztatta a belpolitikát.
    Szovjetunió és Törökország voltak még hasonlóan vesztesek, de ők több okból nem lehettek szövetségesek (bolsevizmus miatt az egyik ill. semleges ország volt az utóbbi).
    Olaszország az 1. v.háborúnak ugyan győztese volt, de nem nyert sokat belőle, ezért kialakult a Róma-Budapest tengely, de ugye a fasizmussal együtt a győzelmi esélyük is elbukott.

  • hazai lámpa
    2017 október 11
    7:19 de.

    Horthyék számára a kérdés ez volt. Szabad-e egy nagyhatalom mögé (náci Németország), amelyik szembekerül a fél világgal, beállni a revízió érdekében?

    Ami mellette szólt, hogy a háború elején úgy látszott, hogy a tengelyhatalmak (német-japán) azonos szinten vannak a brit-amerikai-szovjet szövetséggel.
    Ami ellene szólt, hogy vereség esetén osztozni kell a bukásban. Illetve volt egy tényező, amivel a magyar nagyközönség nem volt tisztában. Hitler a győzelem esetén is „eltakarítandó szemétnek” vélte a közép-kelet-európai kis országokat, akik a német élettérnek csak útjában lennének. (További erkölcsi kérdések is fölmerültek a háború során.)

    Egyes politikusok ezzel tisztában voltak, ez vezetett többek közt Teleki öngyilkosságához. Ti. nem utasíthatta el a magyar közösség kívánságát, de mint tudós elme látta, hogy hova vezethet a német szövetség. És sajnos igaza is lett.

  • Figyelő
    2017 október 9
    12:19 du.

    „Nem szabad elfelejteni Erdélyt KÉTSZER vették el, azaz adták oda a nagyhatalmak Romániának,”

    Ehhez annyit tennék hozzá, hogy ennek megvolt az oka. Többek között „egészségügyi övezettel” akarták körbevenni a Szovjetuniót.
    Továbbá francia szövetséges voltak, és Franciaország akarta átvenni az Osztrák-Magyar Monarchia helyét a régióban.

    Végül azt is meg kell említeni, hogy a magyar politikai uralkodó osztályok nagyon hibásan politizáltak. A dualizmusban kezdődött, hogy a magyar fölényt hirdették a magyarok, ezt képviselte pl. a rengeteg fényűző budapesti építkezés pl. Országház. Persze, hogy a nemzetiségeknek ez nem tetszett, mert látták, hogy itt nekik lapot nem osztanak. Szóval ez a szemlélet, amit a nagybirtokos arisztokrácia és a zsidó nagytőkések képviseltek főleg gazdasági okokból, súlyosan megbukott.

    Más kérdés, hogy a párizsi békék ugyanúgy soknemzetiségű államokat hoztak létre, pl. Csehszlovákia, Jugoszlávia, ahol nem voltak egyenrangúak az államalkotó népek.

  • hazai lámpa
    2017 október 11
    9:33 de.
    Lehet, hogy sokban igazad van, de ez a kettő amit említettél, tette naggyá Budapestet.
    Elfelejtetted, hogy közben volt a II: világháború és utána a rákosi kor, ami a fentieket kinyírta, mint a zsidókat, mint az arisztokratákat.

  • Azt hallottam, hogy anno, mi sem voltunk nagyon „kedvesek” a nemzetiségekhez!

  • Figyelő
    2017 október 11
    11:45 de.

    Az igaz, hogy mai napig lehet a turistáknak mutogatni a szép pesti belvárost. Érdekességként említeném, hogy még Hitler is azt mondta, hogy a magyaroknak van a legszebb fővárosuk, ami persze nem akadályozta meg benne, hogy rommá lövesse az ostromkor 1944-ben.

    Ugye sok nagyszabású építkezést úgy időzítettek a fővárosban, hogy elkészüljön a milleniumra, amikor hazánk ezeréves fennállását ünnepelték (1896). Csak a szép színfalak mögött mindig ott van a valóság: két-háromszáz éves arisztokrata családok sarjai (többségük szláv vagy osztrák származású) és zsidó üzletemberek bújtak a díszmagyarba. Ünnepelték, hogy mint a hét vezér és Álmos fejedelem leszármazottai hová jutottak, valamint Szent István országalapítását.

    Mondhatni milleniumi lázban égett az ország. Már nagyhatalmi-gazdasági álmokat dédelgettek. Csak ezzel az volt a gond, hogy ez rettenetesen irritálta a nemzetiségeket, valamint az osztrák és magyar trón várományosát, Ferenc Ferdinándot.

    Várható volt, hogy egyik sem fog lemondani az igényeiről a magyarok javára, legalábbis ellentételezés nélkül biztosan nem.

  • Figyelő
    2017 október 11
    11:48 de.

    „Azt hallottam, hogy anno, mi sem voltunk nagyon “kedvesek” a nemzetiségekhez!”

    Mikszáth Kálmán a Felvidékről származott, és a regényeiben sokszor megjelenik, hogy abban az időben mit vívtak a magyar urak az öntudatos pánszláv polgárokkal! Persze, nem polgárháborút, de volt ott mindenféle politikai harc.

    Beszterce ostroma, 2. rész

    „A két testvér egy idő múlva megtollasodott, s jól elhelyezvén a pénzeiket, idők folytával Zsolna város leggazdagabb, legtekintélyesebb polgárai lettek – rettentő gyűlölséggel viseltetvén egymás iránt; nem volt az a piszok (a »Matica« által kiadott szótárban), amit egymásra ne kiabáltak volna – de a nagy antagonizmus dacára mind a ketten inkarnátus pánszlávok voltak, s mind a ketten eljártak Turócszentmártonba a gyűlésekre, melyeket – zárójelben legyen itt megjegyezve – a múlt évben akként zavart meg a nedeci gróf Pongrácz István, hogy négylovas társzekéren állított be a főpiacra, ahol a gyűlés folyt szabad ég alatt (éppen az ifjú Hurban szónokolt); lerakatott pedig az inasaival a szekérről húsz ebet, nyakukra, farkukra kötött csörgettyűkkel. Széteresztették azokat a szónoklatot hallgató tót hazafiak közé, melyhez fogható ugatást és csörömpölést tanúk állítása szerint még nem hallottak emberi fülek.

    De bocsánat a kitérésért, mert nem a Pongrácz gróf kultúrmissziójáról van itt szó (ahogy ő nevezte e rossz tréfát), sem arról, hogy az ifjú Hurban és a következő szónokok beszédjeit valóságosan a kutyák nyelték el (végre is, aki jobban győzi a szájával), hanem a két testvér egyenetlenségét volna feladatom kiszínezni, amely mindenben nyilvánult; követválasztásnál, ha az egyik Deák-párti jelöltet támogatott, a másik akkor okvetlenül Tiszáékra szavazott (akár megengedte Kubicza, akár nem), ha az egyik rétet vagy házat akart vásárolni és azt a másik megtudta, okvetlenül odament az eladóhoz, inkább ráígért egy csomó pénzt, csak hogy elkaparinthassa az orra elől.”

  • FIGYELO soraira;

    Sajnalom Kedves Figyelo, de ha Maga romai kiatholikus, nem vallasi kotelessege az parancsolatokat legalkabb elismerni?

    Habar, a RK katekizmus a Tizediket ket reszben vette, mert a Negyediket megsemmisitette.
    De meg akkor is az NE kivand felebartod, ill.embertarsad hazajat, szulofoldjet sem, minr barmi mast sem.

  • Ms.BODA soraira;

    Sajnalom hogy azt Maga megdobbentonek velte.

    De lenyegeben aki masok tulajdonait ohajtja, akkor masoknak is ugyan az a joguk a maguk tulajdonait ohajtani.
    S ki tudna hogy kinek az „ohajai” valosulhatnak meg ?

    Oszinten irni Maganak, az en remnyem ,hogy ugy minden magyar, s minden mas nemzetisegu, szarmazasu, vallasu, ertelmisegu emberi leny kepes lenne bekeben, egyetertesben elni minden mas embertarsaival mindeg, mindenutt, mind az ellenzekeskedesek, ragalmak, irigysegek, eroszakok alkalmazasi hianyaban.

    Hogy MINDENKI elete, jogai, lehetosegei, tulajdonai szabadon elni biztositva lehetne vilagszerte.

    Ha valaki egyszer talan imadkozna, kihagyna mind azt legalabb remelni ?

    Akkor majd a „hatarokat” senki nem fogja jelentosnek velni.
    Sajnos az emberi gyarlosag, gazemberseg es onzes azt mindeg ellenzi.
    Az a maguk remnye ?

  • TISZTELTHOLGYEMVAGYURAM

    Nem tudnam hogy kire, vagy mire hivatkozik a „nyugat” alatt?

    A regi birodalmi hatalmak „eggyesitetek” a sok europai nemzetisegeket, mas szoval elfoglaltak oket katonai erokkel es uralmuk ala vettek.

    Ugy lett meg a „szent romai birodalom is”.
    A Mai Italia, Nmet csaszersag, stb.stb.
    Sot a Habsburh is. De ok buszken valtak hogy azt „hazasaggal” epitettek, nem haborukkal.
    De ugy esett a magyar is az oveke a Torok megszallas utan.

    Ma meg mind az szetesoben indult a Szoviettekkel.
    A Britt birodalom, a Spanyol, stb.stb.

    Ez az elet-rendszere.
    Hat miert nem hajlandok azt elismerni ?

    Mindenki fuggetlen es szabad ohajt lenni, meg az alllatok is ,mind es mindeg.
    S mi az ordogert ellenzik azt ?
    Mikor lennek hajlandok elismerni valamit az eletben ?

  • Ablonczy Balázs történész foglalkozik többek között olyan témákkal, amik a szocializmus idején tabuk voltak.

    Pl. A visszatért Erdélyben írja, hogy az erdélyi bevonulás után sok pénzt fektetett a magyar kormány az infrastruktúra és a gazdaság fejlesztésére (1940-44-ig). Állítólag az erdélyiek sokáig úgy tekintettek Magyarországra, mint egy gazdag középhatalomra.
    Természetesen a román szocialista rendszer idején a románok sok hátrányukat leküzdötték, utolérték vagy lehagyták Magyarországot, persze nem mindenben. Pl. a hadsereg fejlesztésben sokkal erősebbek (gondolom azért is, mert életszínvonal emelésre nem költöttek).

    A Horthy-korban a magyarok a Székelyföldről úgy beszéltek, mint a magyarság keleti védőbástyájáról. Sajnos az kevésbé került előtérbe, hogy a régió elmaradott, pusztít az alkoholizmus vagy a munkanélküliség.

  • hazai lámpa
    2017 október 11
    1:08 du.

    Még annyit írnék ehhez, hogy a kapitalizmusban a nagytőkések érdeke, hogy piacot szerezzenek az árujuknak, és ez nem volt másként a magyar tőkésekkel sem a két világháború előtt.

    Az akkori „keleti nyitás” volt a turanizmus. Ez eredetileg tudósok és nyelvészek kezdeményezése volt, akik a keleti rokonokat keresték. Ebben az üzletemberek is fantáziát láttak, mert piacokat reméltek találni Ázsiában, ami végülis nem jött össze különböző okokból.

    2. A szocializmus idején tabutéma volt Rákosi Jenő neve. Ő egy országos lap tulajdonosa és írója volt a dualizmus idején, valóságos hírfejedelem, hatalmas befolyással. Neki az volt a mániája, hogy minden nemzetiséget el kell magyarosítani a Monarchiában (jogilag és kulturálisan), így lesz egy harmincmilliós magyarság.

    Sajnos azzal nem számolt az akkori magyar politikai elit, hogy eljöhet az idő, mikor a Nyugatnak nincs szüksége feltétlen egy közép-európai nagyhatalomra. A katasztrófát az okozta, hogy egyidőben találkoztak a nemzetiségi sérelmek és egy nyugati igény az OM-Monarchia (és a Magyar Királyság) bomlasztására, ti. az első világháború idején.
    Szóval más baj nem volt a magyarok számításaival, csak az, hogy sok volt az ellenérdekelt, a politikusok nem tudták követni az idők szavát, és végül szövetségest se sikerült találni.

    Manapság 100 év után már tudjuk, hogy nemcsak a magyarok vágyálmai maradtak álmok, hanem az összes többi szomszédos kis országnak sem sikerült a többiek fölé kerekedni. Ezért nagyon kár volt két háborúba is keveredni, ezt már az elején tudni lehetett volna.

  • Bendeguz79
    2017 október 11
    3:09 du.

    Az állatvilágban a létfenntartás a legfontosabb ösztön. A kapitalista rendszernek alapja a kíméletlen verseny. Amióta ez kialakult, azóta minden ország azon versenyzik, hogy minél nagyobb szeletet hasítson ki a tortából, másképp lemarad a versenyben.

    Az USA nagyon jó pozíciókkal rendelkezik. Ha Európában kitört egy világháború, abból mindig az USA jött ki győztesen az elmúlt száz évben.

    Minden kis kelet-európai állam attól retteg, hogy a nagyok fölzabálják, és eltűnik majd a történelem színpadáról. Ezért egymásnak lehet őket ugrasztani. És sok a kulturális, történelmi különbség is.
    Persze manapság inkább az azonosságok kerülnek előtérbe, mert a globalizált világban a közép-kelet-európai országoknak hasonlóak az érdekeik.

  • Bendeguz79
    2017 október 11
    2:59 du.
    Én nem is tudom, igaza van e most? Ki volt előbb az elvett határoknál, a magyarok vagy a nemzetiségiek?
    Ahol ma is NAGY a magyar nyelvű lakosság , azokat tartom az eredeti bentlakóknak. Nem is beszélve a régi nagy magyar városokról, Kolozsvár, Nagyvárad, Székelyudvarhely stb.-
    Édesanyám Nagyváradon élt fiatalkorában, ott járt iskolában, majd ott dolgozott is. Anyai részről Békésmegyerröl származom, ami Erdélytől nem volt messze.

  • hazai lámpa
    2017 október 11
    5:23 du.

    „az volt a mániája, hogy minden nemzetiséget el kell magyarosítani a Monarchiában”

    Bocsánat, javítva:
    Rákosi Jenőnek az volt a mániája, hogy MINÉL TÖBB nemzetiséget el kell magyarosítani a Monarchiában.

    További gyenge pontjai a magyarok tervének egy magyar nagyhatalom megteremtésére (a dualizmus korában): nem volt önálló magyar külügy, hadügy, pénzügy, mert valójában Bécsben irányították a közös hadsereget, a külképviseletet és a pénzügyeket.

    Csak azért írtam ilyen hosszan, hogy el lehet gondolkodni, hogy manapság is milyen hatások irányítják a magyarok életét. Nem az a baj, ha valaki kis országban gondolkodik, hanem hogy annak a kicsinek se védi az érdekeit.
    Másrészről lehet nagy álmokat kergetni, de nem szép dolog a magyar sérelmekre politikát építeni. Sok választót meg lehet nyerni az Ezt meg azt is vissza! jelszavakkal. De ha a politikus megalapozatlan ígéreteket tesz, akkor bizony sok embernek fog majd csalódást okozni, hogy a rosszabb lehetőségekről ne is beszéljünk.

  • Orsós Elemér

    hazai lámpa
    2017 október 11
    9:33 de.

    „Más kérdés, hogy a párizsi békék ugyanúgy soknemzetiségű államokat hoztak létre, pl. Csehszlovákia, Jugoszlávia, ahol nem voltak egyenrangúak az államalkotó népek.”

    Nem akarok rákérdezni, mert tudom hogy, vagy olyan okos hogy, belásd a miérteket, szerintem ezeket a népcsoportokat azért kényszerírtették államközösségekbe, mert tudták hogy az egymás iránti utálatuk soha nem fogja Őket egységes nemzetté kovácsolni, ezáltal soha nem lesznek az európai nagyhatalmakra gazdaságilag veszélyesek! Ez a tézis rögvest beigazolódott, azáltal hogy, miután lehetőségük adódott rá, azonnal alkotó részükre bomlottak, akár még véres háborúkkal is megszabadultak kényszerű házasságuktól!

  • hazai lámpa
    2017 október 11
    5:42 du.
    Elnezest, de ezt csak most olvastam.
    Eszak Amerika mind ket vilaghaboruba besegitett es segitett a nemeteket vagy a nacikat megverni. Nem keves emberi veszteseggel.
    Meg emlekszem, mikor hallottuk a radioba, hogy az USA belepett a II. Vilaghaboruba, bizony mindenki orult neki!
    Igen ez ketszer fordult elo.
    Miert „jott ki” jol<? Megmondom, mert hatalmas katonai es fegyver ellatasa jobb volt a nemetnel , nem beszelve arrol, hogy a tengeri felkeszultsege is jobb volt.
    Ezert gyozott ketszer es megmentette a szovetsegeseket.

  • HAZAI LAMPA;

    Fogalmam sincsen hogy Maga mit ert az u.n. „kapitalista rendszer” alatt ?
    Lenne jo magyarazatat adni ?

  • FIGYELO soraira;

    Sajnalom de az ottani nepekmtobbsegben vannak ottan.
    Meg a romanok is erdelyben.
    Vannak nehanu megyek ahol a magyarok a tobbseg lakossag.

    De lehetne kulon sziget orszag egy masik orszagon belul?

    Mint mar jeleztek ketszer a multban, a Finnek befogadtak minden eggyes Kareliaitakat, sot minden Finn feladta jovedelme es tulajdona 10%-at ,hogy lehetove tegyek minden Karelianak egyenloen elni,nem minjt „menekult”.
    Tenne azt a magayar ???

    Befogadni 1 millio magayrt es minden magyar ottan adakozni jovedelme es tulajdona 10%-at ?

    Mernek fogadni hogy NEM !

  • Ctalonia Authonomus Parlamentje teljes tobbseggel dontott a Fuggetlenseg melett.
    De hatarozatuk azt jelenleg visszatartani, s lehetoseget nyujtani a Madridi kormannyal alkudozasokba lepni.

  • EGY HAZAFI soraira;

    Ne feledje hogy a IX. szazadban amikor a magyar „HONFOGLALOK” megerkeztek leteztek am lakosok a Karpat medenceben.
    Meg ha nem is hivatalos Kiralysagok, Koztrasasagok, vagy tortenelm,i nevezetsegu tarsdalmak , de a „honfoglalok” a szlavok kozze vonultak be.
    Azert lettek az eszaki es a deli szalvok. Mint volt ottan lakossag es varosok a romai birodalom kozigazgtasa altal.

    Persze a lovas-harcos magyarok sikereskedtek harcoaikkal egesz Europa szerte. Csupan az Otto altali vereseguk hunnyaztotta meg oket, s behodoltak Roma urala ala.

    S nbe felejtsuk, hogy 1914-ben a nemzet egy veres haboruba ugrott bele mert Szerbia nem volt hajlando ket politikust es egy tabornokukat Brcsnek atadni.

    1918-ban anemzet egy veres haboru vesztese volt. A terden leve, se kormanya, sem hadserege, sem egy arva vasa nem letezett.
    A szomszedos nemzetek 1918-ban, mint gyoztesek, elfoglaltak szulofoldjeiket, addig a vonalaig ahol lakossaik tobbsegben voltak.

    Ne feledje, kepesek lehettek volna Pest belvarasoig is bevonulni es jogot tartani minden negyzet meter foldre mint gyoztesek.
    Nem is emlitve, hogy mind azon korulmenyek kozott a magayr meg onmagat pusztitotta a politikai vonalok alapjan. A Vorosek es a Feherek.

    Kozel ket (2) evvel kesobb, 1920 Juniusaban a nagyhatalmak a beke-lerogzitese alapjanak vettek az szomszedos nemzetekkel valo hatarokat.

    Magyarorszagnak ezer esztendeje volt megoldani barmi nemzetisegi kerdeseket, de azt SOHA nem is veltek szuksegesnek.
    Miert nem ?
    Ma amint masok oldottak meg a problemakat, azokat vadoljak azert. Kicsit keso es igen furcsa. Nem velne ?

    S a masik kerdes amit figyelmen kivul hagyott, hogy amikor masok jonnek hasonlo kovetelesekkel, miert nem velne azt egyenloen mint a sajat okozott bajokat ?

    De a kerdesem, letezne az u.n. „ONKLORMANYZAT” azon orszagokban, megyekben, varosokban, kozsegekben, falukban, iskola keruletekben, stb. ahol a magyarok vannak tobbsegben ?

    Hat az nem authonomia ???

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Bendegúz79 3:20
    válasz a kérdésére:

    Az rendben van, hogy „mindenki önállóságra törekszik”, persze ez hihető, de csak az ésszerűség határain belül, ameddig nem sérti a saját érdekeit.

    Jugoszlávián belül mindenki oda ment ahova akart, sőt sokan majdnem egy nyugati színvonalat is élhettek. A jugoszláv munkás akár külföldön is megkereshette a maga és a családja kenyerét. Magyarországról nézve nyugati államnak tudtuk, példaként szolgált egyfajta továbblépés felé.
    A szétesését viszont külföldi – nyugati – hatalmak szorgalmazták és segítették elő, mert nem tartották egészségesnek, hogy egy úgynevezett > e l . n e m . k ö t e l e z e t t <
    . s z ö v e t s é g i . á l l a m . éljen "önálló életet" a hidegháborús NATO és a SzU.,illetve Oroszország közé ékelődve. Ahol külön jelentőséget tulajdonítottak annak keleti-kerestény ortodox vallású szerb nemzetiségű állampolgároknak, akikről előítéletesen inkább feltételeztek orosz irányultságot, mint nyugati NATO szimpátiát… Arról már nem is beszélve, hogy ez a délszláv államszövetség egyszer már megmutatta az oroszlánkörmeit a II. világháborús náci megszállókkal szemben is, amiből győztesen és így, önállóan került ki, ami csípte egyesek szemét.

    Egy ilyen vegyes lakosságú ország a NATO számára tehát "kiszámíthatatlan" orientációval nem maradhatott meg.
    A felforgatás receptje, éppen a nyugat-Európában dolgozó rengeteg jugoszláv vendégmunkáson keresztül, zsúrkocsin kínálta a lehetőséget a titkosszolgálatok konyháján, mint "a népek önrendelkezésének természetes vágya"…

    Hát tessék a párhuzam ! Akkor mostmeg itt van a katalánok természetes(?) önrendelkezési vágya… Most viszont próbaként már a nyugat kóstolhatja meg a puding próbáját… Csak azt nem hiszem, hogy ez a nyugati kultúra javát szolgálná. Legalább is, ami az európai béke eddig megtapasztalt kellemes ízeit illetné.

    T. Bendegúz! még annyit megkédeznék, hogy ha mondjuk a texasi, v. teszemazt az "illinoisi népben" felébredne a "természetes" vágy az önállóság iránt és ki akarna szakadni az USA szövetségi kötelékéből, azt maguk csak úgy simán megengednék nekik ?

    A másik. A maga szerint, mint mondja "ez a dolgok természetes rendje" vagyis az önállóság… ÉS eközben fordított példákat hoz fel állítása bizonyítására pl.: Itáliával meg Németországgal, amelyek pontosan ellentétben állnak az elszakadás, sőt egy szövetség szétszakítása, vagy a leszakadás eszméjével. Ezek éppen az egyesülésben a szövetségben bizonyították be az egység erejét… NA, itt jegyezném meg, hogy a délszláv népek korábban ugyanezen alapon egyesültek Jugoszláviában, mint a maga olasz és német példáiban hozott népek a birodalmaikban…

    .

  • Figyelő
    2017 október 11
    10:35 du.

    „Eszak Amerika mind ket vilaghaboruba besegitett es segitett a nemeteket vagy a nacikat megverni.”

    Európának viszont az lett volna az érdeke, ha sikerült volna értelmes gazdasági együttműködést kialakítani az angolok-franciák és a németek között az 1920-as években (pl. Keynes angol közgazdász ezt javasolta).
    Az angoloknak biztos jól jött a segítség, de ez azzal járt, hogy teljesen elkötelezték magukat az Egyesült Államok irányába, tehát a kontinensen kívül.

  • Orsós Elemér
    2017 október 11
    7:39 du.

    Ha okos lennék, nem ide írogatnék.

    „az egymás iránti utálatuk soha nem fogja Őket egységes nemzetté kovácsolni, ezáltal soha nem lesznek az európai nagyhatalmakra gazdaságilag veszélyesek!”

    Szerintem a magyar nemzetgazdaság, bár szép sikereket ért el a dualizmusban, de nem volt versenytársa a nagyhatalmaknak. Ott, ahol az angol meg a német ipar versengett, szerintem mi csak kis pontok voltunk.

    Én inkább arra céloztam, hogy a térségben a magyarokra volt irigy mindenki. A csehek és osztrákok azért, mert konkurenciát jelentettünk. A szlovákok, románok és szerbek pedig azért, mert úgy érezték, hogy mi nyomjuk el őket.
    A nyugati antant hatalmak szerintem Magyarországot nem azért ajánlották föl a szomszédainak, mert a magyar gazdaságtól féltek. Szerintem a Monarchiát akarták azzal gyöngíteni, hogy Magyarországot szétdarabolták.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2017 október 13
    6:42 de.

    „Jugoszlávián belül mindenki oda ment ahova akart, sőt sokan majdnem egy nyugati színvonalat is élhettek.”

    Majdnem mindenben egyetértek, amit írsz.

    Azzal egészíteném ki, hogy ez az OM-Monarchiáról is elmondható volt. Nem volt éppen rossz az átlagos életszínvonal.
    De az is igaz, hogy ez a két véglet összeadásából is adódik. Pl. Bécsben fényűzés és modern élet, a keleti és balkáni tartományokban meg analfabetizmus és elmaradott agrárviszonyok voltak.

  • Bendeguz79
    2017 október 12
    9:04 du.

    „S nbe felejtsuk, hogy 1914-ben a nemzet egy veres haboruba ugrott bele mert Szerbia nem volt hajlando ket politikust es egy tabornokukat Brcsnek atadni.”

    A magyarok ki akartak maradni az első világháborúból! Tisza István ellenezte a szerbek megbüntetését és az elfogadhatatlan ultimátumot.
    Az is igaz, hogy ő csak az időpontot ellenezte, mert attól félt, hogy közben a románok oldalba támadnának minket.

    Végülis a háborúba Ferenc Jóska ugrott bele, meg a bécsi vezérkari héják. Sajnos a k.u.k hadsereg, amilyen sok pénzt költöttek rá a Monarchia idején, olyan hatástalan maradt. Több vereség is érte a keleti és a déli frontokon.
    Sok magyar katona Galíciában esett hadifogságba, az én dédnagypapám is az orosz hadifogságból jött haza a háború után.

  • TISZTELTHOLGYEMVAGYURAM soraira;

    Ketsegtelenul Maga figyelmen kivul hagyta, vagy elfelejtette, hogy amikor Slobodan Malosewitch kezdte a haborukat mind a negy fuggetlenne valt nepek ellen, azok fegyveres segitseget, ill. fegyvervasarlas lehetoseget kertek.

    S azt Bush (41) elnok megtagadta, azzal hogy az csupan nagyobb vcerontasokat jelentene.
    S akkor a Horvath tabronok Magyaroszagtol kapott szukseges fegyver felszereleseit.
    S azzal a Szerbek megallitottak megszallasukat.
    De fordult nem csak a Horvatok es Szlovenok, de a Boszniai muzilmanok ellen.
    Ottan a faj-irtastkat kezdve ment a haboru, ill. a kegyetlenseg, mert a Bosznyakok kepetelenk voltak ellenalni.

    Csupan amiutan a megbizhato jelentesek erkeztek a Szerb faj-irtasokrol, lepett a NATO, a Clinton hatarozata alpjan a verontasoknak a veget vetni.

    Ami a mai europai nagy-nemzetek eggyesulesre vonatkozokat irt, azt az „eggyesules” alapjan a hatalmakat gyakorolni kepes erok alkalmaztak.
    Ma az inkabb az ellenkezo iranyban mutatkozik letre jonni. Mind , legalabb is sokaik, ismet az onallosagaikat ohajtjak.

    Hasonloan a Szekelyek is. De ne felejtsek, az ottani romanok is Erdely lakossai am .
    Tehat, ha egy authonom Erdely letre is johetne, az lenyegeben Roman Erdely lenne.Mert ok a tobbseg !!!

    Az egyedulli lehetoseg es a jozan gondolkodas elv alapjan,hogy mind bekesen tudjanak elni, jogaik biztositva, barki altal is, s hogy boldogsagukat bekeben elerhessek.
    Na miert nem oahajtana azt Nekik ???

  • Orsós Elemér
    2017 október 11
    7:39 du.

    „miután lehetőségük adódott rá, azonnal alkotó részükre bomlottak, akár még véres háborúkkal is megszabadultak kényszerű házasságuktól!”
    Érdekes gondolat, hogy az antant már a kisantant kovácsolásánál arra gondolt volna, hogy ezek úgysem lesznek hatékony vagy jól működő államok…

    Mindenesetre az elképzelés az volt hivatalosan, hogy a franciák és az angolok a túlzott német vagy orosz befolyást letörjék a kontinensen. Ehhez az kellett, hogy a kisantant államokból „egészségügyi övezetet” alakítsanak ki. Sajnos ez az elképzelés csúfosan megbukott, mert először a németek foglalták el a térséget az 1940-es években, aztán az oroszok.
    Szerintem nem sokat törődött az antant a kis népek jogaival. Az volt inkább a cél a határok meghúzásánál, hogy katonailag és gazdaságilag kézben tartsák a területet. Pl. a románoknak azért adták a sok vasútvonalat, hogy ott esetleg egy hadsereget is könnyen tudjanak szállítani.

  • Figyelő
    2017 október 11
    5:51 du.

    „Ahol ma is NAGY a magyar nyelvű lakosság , azokat tartom az eredeti bentlakóknak. Nem is beszélve a régi nagy magyar városokról, Kolozsvár, Nagyvárad, Székelyudvarhely stb.-”

    Sajnos ezekben a városokban azóta csökkent a magyar nyelvű lakosság. Sokan átmenekültek az anyaországba. Majd elhurcolták a zsidó polgárságot a holokauszt idején 1944-ben.
    A szocializmus idején pedig sok románt költöztettek a magyar városokba a román hatóságok.

    A trianoni békeszerződés idején valóban több volt a magyar ezekben az erdélyi városokban, de azért is volt így, mert a románok akkoriban a falvakban éltek.

  • hazai lámpa
    2017 október 13
    11:20 de.
    En napjainkrol irtam. Mostanaban ketszer jartam arra.

  • HAZAI LAMPA 10-13 soraira ORSOS ELEMERhez.

    ” Szerintem, a Monarchiat akartak gyongiteni azzal hogy Magyarorszagot szetdaraboltak.”

    1918 November 11-en a „Monarchiaja” mkegszunt. Eltunt a foldrol, megsemmisult, semmive valt a haboru vesztesevel.

    Az orszag akkori teruletet a szomszedos nemzetek a lakossag tobbsege alapjan foglaltak el a sjat hadaikk altal.

    A Parizsi beke szerzodes 1920 Juniusaban elfogadta az 1918-as hatarokat. PONT.

    Senki NEM tett semit a Monarchiajanak, az egyuszeruen megszunt. KAPUT lett !!!

    Kepes lenne elismerni azt ?

    Mar fentebb irtam is ugyan azt.

    Szaz ev utanni sirankozas nem hozza a mukltat vissza !

    NE eljenek olyan almokban kerem !!!

    Csak gondoljanak a jovore, sa jovo haboruira.
    Mert maguk ma is ugyan ugy csatlosok mint voltak mindeg.

    Miert nem sirankozank elore ? Hmmmm???
    Utolag az inkabb rohejes !!!

  • hazai lámpa
    2017 október 13
    10:12 de.
    Bocsi, ezt is nekem irtad, es csak most lattam.
    Azt kihagytad, hogy a nemetek kozben megzavarodtak es vilaghatalomra tortek, Hitler vezetesevel. Majd a II. Vilaghaghaborut elinditottak. Mi tortent? Vilaghaboru, amit a nemetek elvesztettek. Az angolok es franciak meglettek tamadva es a nemetek ellen mentek, majd az amerikaiak is beleptek, es a szovetsegesek megvertek a nemeteket. Ez volt az eredmeny, Te nem igy latod?

  • KIS FERENC Ock.7-i soraira;

    Ir-orszag NEM egyesult. Epp ellenkezoleg.
    A vallasuk az ami jatsza a szerepet.
    Az Eszak-Irek nagyjabol Protestansok, s a Katholikusokkal oldoklik egymast.
    Sot az Eszaki-Irek Anglival egyben ohajtnak lenni.

    Krimea NEM csatlakozott, hanem az Orosz hadsereg bevonult es elfoglalta.
    Az valosag, hogy tobbseguk, mivel oroszok, inkabb Oroszhoz ohajtnak tartozni mint az Ukranhoz.

    Kelet Ukrajnaban az oldoklesek folytatodnak. Az u.n. „low intencity” haboru megy allandoan. Minden nap az „ellemfeleiket” meg-olik.

  • Bendeguz79. Az Eszak-Irek nem akarnak Britanniahoz tartozni, csak az angol lakossag. Az aranyuk par szazalekkal tobb csak az ir lakossagnal, igy harminc even belul megfordul a helyzet. Szo sincs vallashaborurol, az irek kuzdenek az angol betolakodok ellen. Ez nem a vallasrol szol, ez tevhit. Senki nem oldokol senkit, nehany pofon elcsattan. A husveti szerzodes ota, nincs fegyveres harc, bekes politikai eszkozokhoz nyult a Sinn Fein. A miniszterelnokhelyettes ir,
    a parlamentben pedig egyetlen kepviselohellyel van csak kevesebb helyuk mint a teruletrabloknak. Az Eszak-Irek raadasul az EU mellett szavaztak. A belfasti varoshazarol mar ket eve levettek a brit zaszlot, csak nagy angol unnepeken vonjak fel. Meg egy darabig, azutan akkor sem.

  • Ms.BODA eredeti soraira;

    Catalonia egy authonome orszag a Spanyol kozrarsasagon belul.
    Van a sajat Parlamentjuk, sajat torvenyhozo testuletuk, sajat elnokuk, sajat onkormanyzataik.

    Tehat semmi vonalon NEM hasonlithatok a Szekeleyek helyzeteihez.
    Persze a Catalonok a tobbsegben vannak a Catalinoai teruleten.
    Csupan azert velik fuggetlenseguket elnyerni a Spanyol kiralysagtol.

    Erdelyben, sem a magyar, sem a Szekely, sem a Roman, sem a Nemet szarmazasuak NEM rendelkeznek hasonlo korulmenyekkel.

    Tehat e LEG-ertelmesebb es remelhetobb dolog ,hogy mindenki egyeni jogaiknak a vedelem biztositva lehetne a jelen allam hatalom altal.
    Lennenekk azok Romanok, Szekelyek, Magyarok, vagy Nemetek, de MIND egyenlo emberi jogokat erdemelnek !!!!

    A Roman allam hatosag kotelessege bitositani azt mindenkinek ???

    Igen vagy nem ???

    Az az egyegulli kerdes ???
    HA nem, akkor a UN a kovetkezo folyamodasi pont !

  • LIANFAIR soraira;

    Maga a 25-30 evvel ezelotti idokre hivatkozik.

    Eszak Ir-rszag a Protestans.
    Nem egyeznek a katholikus Irekkel.
    A Sin Fein meg terhes noket is kivegzett.

    Jelenleg valami „pillalatnyi” beke letezik.
    De kerdese felteteles. A vallasaik a problema.
    A Sin Fein nem valtozott azota sem.
    Hasonloan a protestansok sem hajlandok letuket feladni.
    A Britt Royal Hadsereg tartja a jelen beket.
    De meddig. Ki tudna azt ????

  • Bendeguz79 Te biztosan jobban tudod onnan Amerikából, mint én itt az ír – észak-ír határról. Köszönöm a felvilágosítást.

  • LIANFAIR ;

    Nem irtam hogy „jobban tudom” de latjuk a vilagot, hogy mi tortenik naponya.

    Az „Eszak Ir hatar”?, az az eszaki ocean, Scocia fele nezve.

    S ma, ottan a nagy fal es a Britt Royal Hadsereg tartja a beket. NEM ????

    Errtesitesen minket HA maga ottan elne .

    How is Jerry Adam?

  • Bendeguz79 Jerry Adam a Penally Abbey séfje. Gondolom Gerard (Gerry) Adamsre gondolsz, Ő a Sinn Féin elnöke.
    Ma Megan Fearon a miniszterelnökhelyettes Észak-Írországban, a Sinn Féin tagja, az idén meghalt Martin McGuinness utodja (Sinn Féin). McGuinness a lemondásával robbantotta fel a kormányt, mert az angol miniszterelnök nem volt hajlandó elszámolni majd 3 milliárd fonttal. Nem is kerültek vissza a Parlamentbe, mert itt nincs listás szavazás, itt mindenkinek egyénileg kell bejutni. Hatalmas bukás volt a választás az angoloknak.
    Nem a brit katonaság tartja a rendet. Mikor hivatalosan bevonultak (régen), akkor sem a rendfenntartás volt a feladatuk, hanem a fegyvertelen civilek gyilkolászása. Ma is a feszültséget az angolok hevítik, a provokáló felvonulásaikkal rasszizmusukkal és tűntetéseikkel, amit a rendőrség szerel le. Mindkét oldalon van egy szűk huligáncsoport, akik zaklatják egymást, de mégis az angol felvonulások hozzák a botrányokat. Béke van, heti rendszerességgel járunk át a „határon”, soha semmi gondunk nem volt (Holnap is megyünk). A határt közlekedési tábla jelzi, hogy mérföldben számolnak. Oda-vissza járnak az emberek dolgozni, és laknak a „másik” országban. Van egy „igazi IRA” nevű szervezetecske Newry-ben, akik ritkán csinálnak valami figyelemfelhívó kicsi cirkuszt, de vagy nagyon ügyetlenek, vagy tényleg csak a jelenlétet akarják mutatni. Az IRA a Nagypénteki szerződéssel letette a fegyvert, és 20 éve béke van. Ezt a békét rúgja fel éppen a Brexittel az angol kormány. Nem a brit, hanem az angol. Sajnos, ha az angol sajtóból értesülsz a történésekről, akkor nagyon fals dolgokat olvasol. Ők nevezik terroristának a katonai erpőszakkal elfoglalt föld lakóit? Nem érzel valami furcsaságot? Az elszigetelt kicsi erőszakok mind visszamutatnak a múltba, az emberek békében akarnak élni, amit a kicsi nacionalista csoportok nem engednek. A loyalista Narancsrend felrúg minden szabályt és szerződést, vajon miért engedi az angol kormány? Csak engedi vagy uszítja is? Minden atrocitás mögött ők állank, de hangos a sajtó a visszaütéstől. Ha Írországban történik angolellenes cselekmény, a törvény azonnal lesújt. Fordítva miért nem? Nincs semmilyen fal, ezt honnan veszed? A fallal körülvett város nem valóságos fal, az a fal egy vár, amely Derryben épült Jakab idejében, de már csak turistalátványosság. Belfastban szintén. Csak jelkép, az angol rémuralom jelképe. Ha igazi terrorról van szó, azt az angol kormány csinálta, békés tüntetők közé lövéssel, vagy futballmeccs alatt a szúrkolók válogatatlan legyilkolásával. Sajnos az angolok nehezen viselik „dicső” múltjuk szétfoszlását, nehezen viselik, hogy lassan vége a rablás hozta haszonnak. Írország egyesítését most gazdaságilag akarják megakadályozni, és ebben partner az Unio és a NATO is. Northen Ireland GDP-je a felét sem éri el Írország GDP-jének, a kis lakószámú Írországnak iszonyú nagy érvágás lenne az egyesítés. Akkor még jön a „kulturált” angolok fenyegetődzése, hogy kivonulnak a cégek és tönkre teszik az országot kiválás előtt. Tették ezt a skótoknál is, bevált taktika. Az angol erkölcstelenség semmit sem változott. Igen a terrorizmus szörnyű és elfogadhatatlan, de talán a felelőst kellene zaklatni, és rákényszeríteni a tisztességre. Itt is az okot kell megszűntetni, és nem lesz okozat. Észak-Írosrszág határa tisztán látható a térképen, Newry-Strabane-Derry vonala. Hat megye, amit az angolok igyekeztek telezsúfolni angolokkal, hogy többségben legyenek. Már nem sokáig, és egy népszavazással megoldható a leválás. De mind Anglia, mind az Unio néhány tagországa önös érdekből ellenáll. Még mindig az erősebb kutya b@szik, és ezt nem tudja vagy akarja a világ megváltoztatni. Marad a védekező kárhoztatása, abból kevesebb kényelmetlenség van. Tudod, a határokat mindenhol lehet vitatni, mindig változtak. De egy ír sziget, az ír sziget, ott nem lehet vita, ott a határt a természet húzta.
    Ha véres kezű politikust keresel, akkor ajánlom neked Margaret Thatchert.
    Még egy apróság az angol becsületről. Az ír pártok nem hajlandók a szélsőséges Sinn Féinnel szóba állni kormányalakításnál, inkább kisebbségben kormányoznak, de az angolok simán lefeküdtek a szélsőséges észak-írországi angol pártnak, néhány szavazatért, amit egyértelműen és kimondottan pénzért kapnak. Hm.
    Igen, 23 kilométerre lakom a határtól, elég jó rálátásom van a történésekre.
    Természetesen nem akarom felmenteni az IRA véres merényleteit, mert nem is lehet. De szerencsére 20 éve vége, és ha újra kezdőddik, az az angolok és sajnos az Unio érdeme lesz.
    A vallásháborút felejtsd el, valamiért a világ az ír-angol háborút katolikus-protestáns háborúnak hívja még mindig. Nem az, itt senkit nem bántanak azért mert protestáns.

  • DRAZIRI soraira;

    Koszonom beszamolojat az ottani helyzetrol.
    De kenytelen vagyok megjegyezni, hogy igen az problemak eredetenk az egyik oldalat hangsulyozta.

    Persze mindennek van okozoja. S az Angol hatalom hoditasai, ugy az Irek mint a Welsi, Scotok eseten is a hatalom vagy volt a nemzeti inditoi.
    De sajnos az az emberi gyarlosag bizonyiteka.
    S velne, HA az Irek, vagy Scotok, Welsiek, st.b.stb. lehettek volna lehetosegeik mint a regi Angol kiralyoknak, azok talan maskent cselekedtek volna.

    Olvassa a magyarok celjait a „Trianon”-i eseteben ?

    Ami a Sin Fein tetteit illeti, az angol allamhatalomnak kotelessege volt, van, sot lessz is, polgarainak az eletet vedeni.

    A vallas az jelentett eros indito okokat a verontasokra, mindeg, s mindenutt.
    Biztos Maga is hivatkozott mar a Keresztes hadjaratokra, stb.stb.
    Manpasag, s az a nyugati vilagban kevesebb, ill. csokkeno indito-okot nyujt a verontasokra.
    Sajnos az eppen az ellenkezo a koep-keleten.

    Reszemrol semmi erdekem senki, semmi valasos kuzdelmeit ertekelni. Az mind csupan a gonoszasag erdekeben tortenik.
    Sem az Angliai hireket nem kovetem. Habar a BBC America, es a BBC WOLD hireti kapom.

  • Bendeguz79. Nem tudom Irorszagban miert is kellene az angol hatalomnak barkit is megvedenie. Semmi keresnivalojuk ott. Vedjek az angolokat Angliaban. A mi lett volna „ha” sosem jatszik,

  • DRAZIRI;
    Eszak Irorszag a UK tagja.

    S amikor Jerry meg egy terhes no halalat is elrendelte mert „besugu”-nak gyanitotta, hat ki lett volna koteles eletet vedelmezni?

    Ottan nem letezik a mi „2nd”-unk.

    Az hogy maga ellenzi az angolok hatalamt ottan az teljesen mas dolog. Az nem ma tortent, az a mult tortenelme.
    Legalabb mar a nyilt gyulolkodesek es gyilkossagok nem mennek a napirenen. Az lenne a legelso erdeke mindenkinek?!.
    A tovabbi megoldas a jovo dolga.

  • Bendeguz79 Latom nem tudsz leszakadni a tortenetrol. Igen, meggyilkoltak egy not, a tobbi mind kitalacio, bizonyitani nem tudjak. Tobb valtozat is kering. Egyet tudnak, hogy megoltek szegenyt. Lehet igaz, lehet nem a korites. Nagyon ujsagizu a tudasod, es egyoldalu. Olyan aprosagokkal latom nem foglalkozol, mint a derry-i tuntetok koze loves vagy a focimeccen torteno verengzes. Mindketszer fegyvertelen tomegbe lottek bele a katonak. Akkor kezdodott az igazi terror valaszul. Talan faradj ide, es tanulmanyozd a valosagot, es nem felmondani az angol sajto irasait. A terrort nem a katonasag szuntette meg, hanem a nepakarat. Teljesen mindegy, nekem mi tetszik. De latom te a nagyobb terrorjaban hiszel, neki joga van gyilkolni. Te tudod. A katonasag csak szitotta a tuzet, senkit nem vedett meg. Milyen demokratikus orszag az, amely 500 eve gyilkolja polgarait, egy elfoglalt foldon, es csak fegyverrel tud hatalmon maradni? Magyarazhatod, attol igazad nem lesz. Mi bajod a nevekkel? Tiltja a vallasod, hogy jol ird oket? Igen, az jo, hogy beke van. De eppen azon dolgoznak az angolok, hogy megszunjon. De ugorjunk, hidegen hagy, mit gondolsz onnan tavolrol az esemenyekrol. Szep napot, nekem dolgom van, vendegul letunk egy bazi nagy hurricant.

  • Llanfair 5:05, látod tudsz te igazat is írni.
    Ugye hogy nem fáj?

  • LIANFAIR soraira;

    Igen. Sajnos nagyon sokakat meggyilkoltak ottan.
    De miert ?
    Mert ugy az IRA mint a Crown a hatalmat ohajtototta masok felett. Az ember eletet egy sem vette ertekben tartani.

    Eszak Ir-orszag ma Anglia resze, tetszi-e az barkinek vagy nem , az teljesen mas kerdes.
    Miert nem onnalloak inkabb? Miert masok ohajtjak uralni oket?

    Gondolt maga arra?

    Maga az Angol gyuloletet mutatja tisztan soraival, ugyan akkor az ellenzek is velte azt jogosnak.
    Amig barmely oldalon azt terjesztik a verontasoknak nem lessz vege.

    Jelenleg csendben vannak, meg-untak a verontasokat talan. Az tortenik idovel minden verontasokkal.
    De hanyat gyilkoltak mire azt elertek?
    S meddig tarthat a szunet ?

    A multban a verontas a vallasi alapokon ment.
    Az Anglikanok a pro-British, a khatolikusok a pro-Irish. Az jelentett „open-season”-t.
    Nem az megy mashol is, talan mas vallasok alapjan? Mint a kozep-keleten, stb.stb.

    A verontas a kegyetlenseg embertarsaik ellen, bar mi kivetelt is talalnanak is a kifogsnak !!!

    A maga soraai csupan az IRA tetteit serkentene.
    Semmi mas.
    De az NEM megoldas a bekes elet lehetosegere az ottani lakosoknak.

  • HAZAI LAMPA tobb megjegyzeseire;

    Remelem belatja hogy mennyi valotlansagokat irogat Maga itten ?

    1., Erdelyel kapcsolatban irta, hogy a ” nagy hatalmak ketszer …elvettek azt a teruletet.

    A VALOSAG ,hogy a Roman hadak elfoglaltak Erdelyt 1918-ban a haboru vegevel a roman-tobbseg-lakott teruleteket.
    Sot, kesobb a Roman hadak a Tiszaig nyomultak, s a maga altal atkozott „nagyhatalmak” rendeltek vissza oket.

    2., A szabad gazdalkodas es szabad versenygest Maga celzatosan keveri nemely nagyhatalmak teruleti hoditasaival.
    Nem veletlen hogy az teljesen valotlan es felrevezeto ?

    A szabadon mukodo gazdasag amit az emberiseg a barlanglako idejetol napi tettei a letfentartasanak.
    Csupan az uralkodo allamhatalom altali elpusztitott gazdasagi rendszer letezett ottan, es meg a Pharoak es Romai csaszarok idejeben is.
    Ami csupan a rabszolga tarsadalom volt.

    3., Magyarorszag maig sem egy fejlett ipari nemzet.
    Mifele piac-lehetosegek es szuksegletei lett volna 1914 elott. Sot meg ma is ?
    Munkaero exportja a leg jelentosebb.
    Talan mi gazdsagi erdekekert kerult volna ket Vilag Haboruba ?

    Belatom, csilagoztatni ohajtja tudasat, de kerem NE probaljon tul loni a celon !

  • Bendeguz79
    2017 október 17
    4:27 du.

    „irta, hogy a ” nagy hatalmak ketszer …elvettek azt a teruletet.”

    Nem én írtam, hanem Figyelő. Különben meg kinek az oldalán állsz? Ha az EU a kezét-lábát törné, hogy segítsen Katalóniának, akkor azok is már rég önállóak lennének. De mivel Brüsszel le se sz.rja a katalánok ügyét, ezért maradnak szépen a s.ggükön, aztán majd gondolkodhatnak, hogy minek kellett a spanyolokat sértegetni …

    A kisantant államokkal dettó ugyanez volt 1918-ban, csak nekik nagyobb szerencséjük volt a nemzetközi politikával. A románok ezért nyomulhattak a Tiszáig, sőt Budapestig, és később ezért maradhatott a kezükön Erdély.

  • Bendeguz79
    2017 október 17
    4:27 du.

    „2., A szabad gazdalkodas es szabad versenygest Maga celzatosan keveri nemely nagyhatalmak teruleti hoditasaival.”

    A kapitalizmus és a gyarmatosítás összefüggő dolgok. Voltak gyarmattartó országok, amiknek az iparát fellendítette, hogy a gyarmataikon övék volt az olcsó nyersanyagforrás, és a gyarmati népesség kénytelen volt az ő árujukat vásárolni.

  • Bendeguz79
    2017 október 17
    4:27 du.

    „3., Magyarorszag maig sem egy fejlett ipari nemzet.
    Mifele piac-lehetosegek es szuksegletei lett volna 1914 elott. Sot meg ma is ?”

    Nem vagyunk agrárország sem!! Közepesen fejlett agrár-ipari országgá a dualizmus idején alakult Magyarország.

    A magyar malomipar a világelsők között volt a 19. században. A magyar nehézipar gépeket gyártott, és importált más országokba pl. vasúti kocsikat. Pl. a románoknak szinte semmi gépipara nem volt 1914 előtt, ezért is rabolták ki az országot 1918-ban az antant vigyázó szemei előtt (francia csapatok Szegeden).

    Pont az volt a probléma, hogy a könnyűipart szinte egyáltalán nem fejlesztette a magyar állam Tisza Kálmán idején. És a mezőgazdaság fejlesztésére se adott a Tisza-kormány egy vasat sem. Teljesen eladósították az országot a nehézipari fejlesztésekkel meg a sok megalomán építkezéssel. Akkor kezdett el tekeredni a magyar adósságspirál, amiből máig se tudtunk kikeveredni!!

  • TISZTELTHOLGYEMESURAM Szept.13-i soraira;

    Maga nemzetisegeket, melyek az emberiseg kezdetetol alakultak ki ,ossze keveri az allamszovetsegek eseteivel.

    A Spanyolok, Nemetek, Olaszok alapjaban egyenlo nemzetisegek az eredetuk, nyelvuk, kulturajuk, hagyomanyaik,stb.stb. alapjan.
    Persze az evszazadokon at uralva voltak mas es kulombozo hercegsegek, kiralysagok, s mas neven levo uralkodoik altal.

    A XIX szazadban egyesultek hogy erosebb, hatalmasabb birodalmakka valhattak.
    Az I.V.H. utan a Cseh es Szlovak egyesult, hat del-szlav nemzetisegek a Szerb htalom alatt egyesultek, de fel is bomlottak igen hamar.
    Ma, akik nincsenek azzal megelegedve, hat miert ne valhassanak onallokka ismet?

    De hogyan venne azt az EU ugyenek ?
    A Catalan fuggetlenseg az hogy nincsennek megelegedve a Madrid-i burokraciaval.
    De az Spanyol orszag magan ugye, NEM az EU joga abba beleszolni. Legalabb is normalis elvek lapjan.

    Probalta hasonlitani az USA eseten valo szetvalast.
    Talan elfelejtette hogy az amerikai polgarhaboru az okbol tortent 1861-65.
    De az NEM NEMZETISEGU ugy volt, csupan ingatlan ugy.
    A US vissza foglalta sajat teruletet.

    Az allamszzovetseg osszesege ertelmezve mint „nemzet”, de itten mindenki a vilag osszes letezo nemzetisegeibol ered.
    Tehat barmely orszag vagy Commonwealth, nem egy nemzet, sem nemzetiseg, mint Europaban letezik az.

  • HAZAI LAMPA soraira;

    Mar parszor tett megjegyzest hogy a kieggyezes idejevel az orszag sok kolcsonokbe ment.
    Persze, az volt a z egyedulli lehetoseg az orszag elohaladasat lehetove tenni.

    Az Andrasi idokben a nemzet fejlodeset kezdte. Az mind kulfoldi befektetesek voltak.
    Az nem allami kolcsonok voltak, hanem befektetesek, maskent nincsen ipari fejlodes.
    <aga megkegyzese, hogy maig sem jutottak ki abbol,a lehetlenseg.
    Kadar probalt nyugati segelyt kerni 1957-ben, de vissza lett utasitva. Majd nehany nemet bankoktol vett kolcsont. Amit pedih mar visszafizettek.
    Barmi befektetes ha nem fizeti magat vissza az kudarc. De ami termelest jelent az jovedelmezo, ha csak nem az elvtarsak ifazgatasa alatt tortent.
    Kadar remelte a kolcsaonoket a gazdasag fel-lenditesere alkalmazni, de a szoccialist-terv-gazdasag keptelen volt azt veghez vinni.
    Tehat a kolcsonoket a lakossagn volt kenytelen fizetni.
    Nem tortent gazdasagi fel-lendules, mint 1868-utan.

    De mi koze lett volna a magyarnak a gyarmatokhoz?
    A magyar NEM gyarmatositott sehol, csak a szomszedos nepeket hasznalata.
    Nem csoda hogy mind onallosagot alkalmaztak amint leheto lett 1918-ban.