Michael Ignatieff szerint nem lesz liberális-szocialista koalíció

2011 március 27 3:30 du. Michael Ignatieff szerint nem lesz liberális-szocialista koalíció bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Michael Ignatieff miniszterelnök-jelölt

Michael Ignatieff liberális miniszterelnök-jelölt kizártnak tartja, hogy a Liberális Párt koalicióra lép a baloldali Új Demokrata Párttal (NDP) és reméli, hogy a kampány második napján tett bejelentéssel véget érnek a konzervatív kormányfő ezzel ellentétes állításai. „Egyetlen szövetségi párttal sem alakítunk koalíciót, ugyanakkot tudjuk, hogy alkotmányos rendszerünktől nem idegen a koalíciós kormányzás. Mégis úgy gondolom, hogy szerencsésebb ha minden kérdést külön-külön tárgyaljuk a többi parlamenti párttal”–mondta Ignatieff. A liberális kormányfő-jelölt továbbá kategórikusan kizárta a szeparatista Bloc Québécois-val való koalíció ötletét.

Jack Layton, az NDP miniszterelnök-jelöltje szerint 2004-ben Stephen Harper is megfontolta a koalíciós opciót, amikor a bukás küszöbén állt Paul Martin liberális kormányfő kisebbségi kormánya és a három ellenzéki párt a főkormányzóhoz fordulva kérte, hogy előrehozott választások helyett gondolkodjon el egy esetleges ellenzéki képviselőkből létrehozott koalíció ötletén. Layton szerint a 2004-es ellenzéki konzultációkon többször elhangzott a „koalíció” kifejezés és a baloldali párt vezére szerint Harper abban reménykedett, hogy így az előrehozott választásokat elkerülve lehetne az ország új kormányfője. „A főkormányzóhoz intézett levelünkben rámutatottunk arra a tényre, hogy Kanada alkotmányjogi rendszerében ez egy teljesen legitim opció”–mondta Layton.

Harper azonban tagadta, hogy 2004-ben koalícióra lépett volna az új demokratákkal és a szeparista Bloc Québécois-val. Gilles Duceppe, a Bloc Québécois vezetője szerint a miniszterelnök hazudik. „Harper hazugságra alapozva akar többségi kormányt alakítani Kanadában. Mi azonban az igazsággal álljuk el az utját. Legfontosabb fegyvereink az igazság és a demokrácia”–mondta Duceppe.

A legújabb felmérések szerint Ignatieff legfejebb egy liberális-szocialista koalíciónak lehetne a miniszterelnöke, amennyiben Harper nem nyer többséget a május 2-ai parlamenti választáson.

Tags:

Comments are closed