Horváth Lajos, az ottawai magyar nagykövetség és a kanadai szélsőjobboldal

2012 április 27 11:28 de.46 hozzászólás

Ritkán esik szó a kanadai szélsőjobboldalról, pedig nálunk is vannak extrémisták, Holokauszt-tagadók, szkinheadek és neonácik. De szerencsére nincsenek képviselve a kanadai parlamentben. Az viszont aggodalomra adhat okot, hogy Horváth Lajos – akinek antiszemita levelére köszönet és válasz is érkezett az ottawai magyar nagykövetség részéről – a kanadai szélsőjobboldallal is kapcsolatban állt. A Doug Christie szélsőjobboldali ügyvéd nevéhez fűződő honlapon jelent meg Horváth 2009-es antiszemita levele. Talán azért is lehet ismerős egyesek számára Doug Christie neve, mert ő volt az aki védte Finta Imrét, a háborúsbűnökkel vádolt egykori csendőrt 1990-es torontói büntetőperében.

Az ottawai magyar nagykövetség

Horváth Lajos nem előszört írt antiszemita levelet, amikor legújabb förmedvényével felkereste az ottawai nagykövetséget. A Doug Christie nevéhez és a kanadai szélsőjobboldalhoz fűződő The Radical Press című honlapon jelent meg az a levél, amit Horváth Lajos Nancy Lafontaine-nek, a Canadian Human Rights Tribunal képviselőjéhez küldött 2009 március 2-án. Annak idején a B’nai Brith Canada ellen indított kampányhoz csatlakozott a magyar levélíró. Ime 2009-es levele (az eredeti angol szöveggel):

„Nancy Lafontant

Registry Officer

Canadian Human Rights Tribunal

[email protected]

March 2, 2009

Dear Ms Lafontant,

RE: File Number: T1360/9008

I took part the bloody 56 Hungarian Revolution against the RED ARMY, coming here because I wanted to live in a free country, where I express myself without putting me in jail, like the bloody Communists have done in my old country of Hungary!

DO YOU WANT TO SUPPRESS OUR FREE SPEECH LIKE THE COMMUNIST HAVE DONE TOO?

Do you know what happened that terror?

Do you know, who were those Communsit leader in my old country?

The majority were Jews!!!

Who want to suppress our freedom of speech in Canada too?

Ask any Hungarian Freedom Fighters in Canada!

LOUIS HORVATH

56 HUNGARIAN FREEDOM FIGHTER

LOUIS HORVATH ([email protected])”

Pordány nem csak abban volt figyelmetlen,  hogy köszönetet mondatott egy olyan levélre, melyet állítólag nem is olvasott el – és amelynek első mondatában antiszemita szöveg szerepelt – hanem abban is, hogy ezek szerint olyan emberekkel vállalt közösséget, akikről egy egyszerű internetes rákeresés után is kiderül, hogy teljesen szalonképtelen, antiszemita és gyűlöletkeltő politikát hangoztatnak.

Ráadásul, a KMH információi szerint Horváth Lajos a torontói Szent Erzsébet templomban tett kijelentései után – melyet a nagykövet végig hallgatott – is ráébredhetett  volna Magyarország fődiplomatája arra a tényre, hogy Horváth Lajossal nem lenne szabad kontaktusba lépni. Forrásunk szerint a Duna Televízió vezérigazgató látogatása alkalmából rendezett eseményen Horváth Lajos durván kifakadt Anna Porter cikke miatt, melyben a kanadai szerző Orbán Viktor kormányát kritizálta. Ekkor kérte Pordány, hogy küldje el tiltakozását az ottawai nagykövetségnek. Információink szerint, az előadás után Pordány további kötetlen és kedélyes beszélgetést folytatott Horvátthal.

Továbbra is értékeljük azt, hogy Pordány László tegnapi levelében elhatárolódott az antiszemita levélírótól. Azonban immár sokadszor hívjuk fel itt és a magyarországi sajtóban is Magyarország ottawai nagykövetségének figyelmét arra a tényre, hogy elfogadhatatlan jobboldali elemekkel állnak kapcsolatban. Immár sokadszor hívjuk fel a nagykövet figyelmét arra, hogy a számukra is teljesen káros elemeket tüzeli fel azzal, amikor – például – „nemzetellenes erőkről” beszél újévi monológjában.

Nem a Fidesz-kormány intézkedéseit bíráló liberális, vagy közzéppárti konzervatív kanadai magyaroktól kellett tartani, nem az ellenünk fellépő jobboldaliakat és szélsőségeseket kellett volna gondolkodás és válogatás nélkül erősíteni.

46 hozzászólás

  • Mi, akik Magyarorszagon elunk, barmilyen politikai filozofiat is preferaljunk, mindannyian tudjuk es erezzuk, hogy antiszemitizmus nelkul a jobboldal nalunk jelentektelen volna. A jobboldal itt „nemzetinek” – ertsd: nem zsidonak -, „magyarnak” – ertsd: nem zsidonak – es „keresztenynek” – ertsd: nem zsidonak – nevezi magat, ez nalunk a jobboldali hagyomany (beleertve az antiszemita beszed kodolasat is), nem pedig a szabadelvu konzervativizmus.

  • Kanadaban (es az USA ban is) meg eppen a jobboldaiak, akik a zsidokat es Izraelt sokkal erosebben tamogatjak, mint a tobbi part. Igaz, nem csak ez az egyeduli kulonbseg a kanadai es magyar jobboldal kozott. Sot, csak kulonbseg van.

    Kanadaban a jobboldal kisebb allamot, nagyobb onkormanyzatisagot, nagyobb decentralizaciot akar, minel kisebb beleszolassal a piacgazdasagba, minel kisebb adokkal stb. Pont az ellenkezoje, mint a magyar un jobboldal. Merthogy az nem az. Rohejnek is rossz. Minel ‘jobbra’ megyunk Magyarorszagon, annal jobban zsidoznak, annal nagyobb, mindent ellenorzo allamot,minel nagyobb allami elosztast, minel nagyobb adokat akarnak es csinalnak. Ez nem jobboldal, ez kozrohej. Egy kanadai jobboldali politikus sem allna soha szoba egy nacival. Soha nem toleralna egy antiszemitat a csapataban (mint a fidesz, lasd bekemenet) , soha nem folytatna szabadsagharcot a sajat erdekei (i.e. a piacok vagy Europa ) ellen stbstb. Mert o jobboldali, es nem hulye. Nem demagog.

  • Horvath csak egy kis hulye, fasiszta, anti-szemita orult.
    Ezert nem szabad ra haragudni.
    Azokra kell, akik komolyan veszik es megkoszonik levelet.

  • bizonyosan tobben babaskodtak a level megszuletese korul, azokat is elovennem!

  • Én most már csak egy dologra lennék kiváncsi: mit is csinált tulajdonképpen Horváth Lajos 1956-ban, a forradalom alatt, Magyarországon. Azt gyanítom ez a kutatás is megérne egy misét.

  • Puchert János

    Zsófi akit Kádárék ellenségüknek tartottak azt távollétében is elítélték, ha Horváth-ot nem ítélték el akkor az azt jelenti legfeljebb a száját jártatta, ennyi

  • Dániel így van. Ami Magyarországon van az nem jobboldal. Egy zsarnok populista hazudós kormány, aki hülyének nézi az embereket. Sajnos amilyen a nép olyan a kormánya. Örök igazság.

  • Egy seggfej.

  • Emlékszem a Finta ügyre. Lényegében hasonló problematika. A magyar nagykövet üdvözlő levelet küldött a szegedi gettóparancsnok 80. szülinapja alkalmából, mintha Eichmannak, Himmlernek, vagy Szálasinak gratulált volna. Az csak a véletlen kérdése volt, hogy azokat már korábban Budapesten, Nürnbergben és Telavivban „felhúzták”… Ha nem úgy történik, ki tudja, lehet, hogy (pl.a Római Katolikus egyház segedelmével éppen Kanadában kötnek ki és épp olyan békés kanadai polgárként élik életüket, mint Finta, a városi lágerparancsnok, vagy sok zsidó menekült is, akik jórészt az életüket menteni jöttek Észak-Amerikába. Csak ez az álliberális és áldemokratikus összemosás politika az, amely e rendszerekben nagyon nem szimpatikus, amely összemossa az üldözőt az üldözöttel.
    Magyarországon most ismét felbukkant egy háborús bűnös, akit éppen bűnössége miatt végül is Kanadából kiutasított a bíróság – 95 éves aggastyán…

  • Sok itt a gyökér cikkíró, ez a baj.

  • Szemenyei-Kiss Tamás

    Az Önöknek baj „Matyus 10” (azoknak a névtelen senkiknek, akik a büntetlenségük tudatában bátran zsidóznak) – ha sok itt a gyökérnek nevezett cikkíró. Már maga a primitív bejegyzése is erre utal. Kiváncsi lennék Önre, ha egy-egy ilyen „nemzetellenségnek” nevezettel szemtől szemben kellene állnia, vagy ha a bíróság előtt állna – akkor is ilyen bátran odamondogatná a véleményét? – Nem valószínű.

  • Göllner András

    Matyus10 – mérnem szólsz a nagykövetnek, hogy hozassa ki a bandát Raffay Ernővel a következő Október 23-i ünnepségre ?? Csurka/Prohászka emlékfesztivált is lehetne mellé szervezni. Ez kell ide. Egy kis Trianoni zsidókra mutogatás, egy kis Tiszaeszlárkodás, mi ? Erre a tiszta levegőre vágysz, ugye, kecskeméti mérnökembör ??Úgylátom szerecc a tűzzel játszani kecskeméti náci !!!!!.Szeretnél itt is zsidótalanítani mi ??? Gyere hát szépen, várni fogunk egy két igazi magyaros molotov koktéllal, jó ? Gyere, Matyus10, majd a B’Nai B’Rith-el megmutatjuk neked hogy kell táncolni, hogy kell muzsikálni 🙂

  • ÉLJEN MAGYARORSZÁG ! ÉLJEN A MAGYAR NEMZET !

  • Eljen a magyar nemzet es dogoljenek meg a masok karara nacionalizmust hirdeto fasisztak!

  • Demég mennyire !
    Itt van pl. ez a Matyus is !

  • Jávorszki Marcsa:
    ÚGY VAN !
    És éljenek a szászok , a szlávok , a gallok , a zsidók , a frankok a ferdeszeműek , a rézbőrűek , a feketék , az indogermánok , az árja-germánok ,taliánok az arabok és az összes egyébb változata az emberi fajnak !
    Remélem egyetért velem ?? ??
    ( Naazzé mondom !! !! )

  • Tüske Zsófia

    János, gondolom, ez a Horváth is úgy lett szabadságharcos, ahogy a háború után a tíz partizánból egy egész szövetség.

  • Tüske Zsófia

    hát mátyus, zenei ízlésed az nincs… először istenítetted Ákost, aki középszerűnek se nagyon minősíthető, most meg ezt a műszart. kíváncsi vagyok, mikor rakod be azt, hogy akácos úúúúúúúúúúúúúúúúúúút…….

  • Igen, mert fura, ha van számotokra olyan ember, aki nem x-et, vagy y-ont válassza, hanem egy teljesen más utat. Tojok a liberalizmusra, tojok a nácikra, tojok a kommunistákra… Dögöljenek meg mind a saját kis bográcsukban az eszméikkel. Magyarország legyen szabad… El a kezekkel a magyar hazától! Dúljatok máshol! És Szemenyei kiss tamás, szerintem én előbb állok ki bárhol és vállalom az igazam, mint maga, aki elmenekül a számonkérés elől. Hát milyen ember az, aki elmenekül és messziről ugat? Persze az ilyen embereknek ez mindegy… Göllnerről meg ne is beszéljünk. Gyurcsány bérenc… Nem tejelnek tovább a DK-sok?

  • Maria Magdalena

    Lemaradtam valamiről? Ki tette rá a kezét a recsegő ropogó Magyarországra? Szemenyei hova menekült és milyen számonkérés elől? Göllner András meg miért lenne Gyurcsány bérenc? Jah mert a Metapédia ezt találta ki? Mátyus inkább olvasson sci-fi-t, ha már az életet is fikciónak látja!

  • Maria Magdalena

    Jávorszky! Igaza van, éljen Magyarország, éljen a nemzet, csak ez az ön szájából, tollából, klaviatúrájából egyáltalán nem hiteles, hanem nevetséges. Az a baj, hogy maga éppen úgy a haza és a nemzet ellen van amennyire notóriusan az ördögnek alázkodik miközben azt hiszi, hogy Istent hűen szolgálja. De el ne menjen az oldalról, mert Ön pont jó példája a téveszme, tévút és a tévhit fogalmainak is a tudatlansággal párosítva. Ön egy elrettentő példa, amit a fiatal felnövekvő valódi keresztény magyaroknak, és nem magyaroknak is meg kell mutatni. Végülis így csak hasznos tagja lesz a társadalomnak és ennek a bolygónak. Mondhatni, nem élt hiába.

  • mutyitetu

    ha nem lennel olyan ostoba, mint amilyen vagy, tudhatnad, hogy, akik mas penzere szorulnak, azok nem fuggetlenek! majd ha olyan szorgalmas lesz a melymagyar nep, hogy kepes sajat magat eltartani, sot meg marad is, akkor oszthatjak a lapokat, de ADDIG sajnos KAPJUK AZOKAT!

  • Szerző Libas Misi!, | április 28, 2012, 5:59 du.
    Az, hogy más pénzére szorulunk a szocialisták és az MDF bűne, ők tettek tönkre mindent, ők adtak el mindent, ők engedték elmenni, ők üldözték el a tehetséges fiatalokat, ők üldözték el, és tették tönkre a munkás réteget.
    Lehet itt például hozni a BKV-t, 4-es metrót, de még nagyon sok olyan történetet, ahol a pénzt olyan szépen mosták át külföldi bankszámlákra, ahogy csak nem szégyellték.
    A többi kommentre nem is válaszolok, mert provokátorokkal veszekedni felesleges.

  • „Magyarország vidéki településein élők számára fontos pillanathoz érkeztünk. Talán most először – nem politikusi kezdeményezésre – emeljük fel szavunkat és kérjük Hazánk Miniszterelnökét, hogy vegyen végre komolyan bennünket.

    Mi, a vidékfejlesztésben hosszú évek óta tevékenykedők saját bőrünkön tapasztaltuk egyes politikusi, gazdasági érdekkörök kifosztó, hatalmukkal visszaélő, államigazgatás egyes szereplőit játszva irányító, vidéket a végtelenségig tönkretevő korrupciós ténykedéseit. Pontosan látjuk, hogy a ezen káros folyamatok hogyan szőtték át Hazánk minden szegletét. Pontosan értettük, hogy a politikusok milyen szerepet vállaltak fel ebben, az éppen folyó négy év minél hatékonyabb kihasználása érdekében. Pontosan és tökéletesen követhetőek voltak a húsz éve egymást váltó Kormányok alatt zajló közvagyon rablások, magyar embereket sújtó szándékos eladósítások.

    Hogyan is történt ez nagyvonalakban? Először részvényekre váltották településeink lakóinak vagyonát, majd azokat értéktelen áron eladatták. Ezt követően további közvagyonokat privatizáltak irreálisan valótlan értékeken. Aztán értékesíttették a még meglévő közvagyonokat, állami, önkormányzati tulajdonú vállalatokat. Miután már nem tudtak semmi újat megszerezni a közből, átálltak a településeinkre lehívható hazai és uniós pályázati források megszerzésére. Természetesen ezen folyamat közben kialakult maffiakapcsolatokat továbbfejlesztve – offshore – bűvös fogalmat megalkotva kialakult a lopott vagyon eltüntetésének kifinomult módszere is. Majd amikor már ez sem volt elég, indokolatlan hitelállományt vetettek fel a vonatkozó jogszabályok semmibevétele mellett, sőt, az előírt bevételi mutatók hiánya miatt új trükkel, a kötvénykibocsájtás módszerével kerülték meg törvényeinket. Ráadásul ezen sok-sok milliárdot még el is tőzsdéztették más meglévő állami vállalatok meglévő vagyonával együtt kötelező jelleggel. Az arcátlanság teteje pedig az volt, amikor trükkös módon az egész Parlament megszavazta – kormány,- és ellenzék együtt – , hogy az Önkormányzatok ellenőrzését és felügyeletét ellátó Közigazgatási Hivatal a nagy hitel-kötvény-tőzsde biznisz idejére elveszítse ellenőrzési jogkörét, kibújva ezáltal a felelősség alól.

    Ki járt jól ezen húsz év alatt? Az éppen „megfelelt” minősítésű politikusok? A hátteret biztosító bankok? Négy évente helyet cserélő vezetők? ”

    http://www.smbleader.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=448:nyilt-level-miniszterelnoekhoez&catid=29:a-leader&Itemid=87

  • Libafalo Gölner. Te tényleg azt hiszed, hogy valaki is megretten töletek? Fenyegetözz csak nyugodtan a szaros kutyák ugatása nem hallik az égbe. Aki nem rángatja le a gatyátokat és nem nyalja ki a büdös valagatokat az rögtön fasiszta meg náci. Nekem csak egy bünöm van, mégpedig az, hogy gyülölek beneteket. Nem félek attol 300 atom töltetektöl sem amit a Negev sivatagban dugdostok. Kina és Oroszország árgus szemekkel figyel beneteket.

  • geyza, Április 28.2012.1:53 DU. Tökéletesen egyetértek , miért kérdezi, talán van magának kifogása ez ellen ?

  • Nekem MAGA ellen van kifogásom kedves Jávorszki.

  • Matyus.
    Már megint nagyon gyökereket szerzett ide maga.

  • Ejnye göllner-gayzuka 🙂
    Hát szabad így beszélni?

  • Gödikém, jön a búvár, hajót fúrni. Tán attól se félsz? Akkor magadra vess, hisz jobb félni…

  • hát mátyus, zenei ízlésed az nincs… először istenítetted Ákost, aki középszerűnek se nagyon minősíthető, most meg ezt a műszart. kíváncsi vagyok, mikor rakod be azt, hogy akácos úúúúúúúúúúúúúúúúúúút…….
    Szerző Tüske Zsófia | április 28, 2012, 4:07 du.

    Már válaszoltam Ákosra vonatkozóan… Maga hozta Kiss Tibit meg űHOBO-t példának egyszer azt hiszem… Szeretem a zenéjüket, de… Kiss Tibinek is évekig tartott még leszokott a drogról, többek közt ennek az időszaknak köszönhetőek zsniális szerzeményei: legyen vörös, most múlik pontosan, unom… Hoboról meg ne is beszéljünk… mindenki tudja mit tett le. De képzelje vannak olyan tehetségek MO-n, akiknak nem kell a drog, hogy zseniális szerzeményeket letegyenek az asztalra. Az, hogy maga ezen előadókat politikához köti… az már a maga baja… mondjuk a sok drogost az SZDSZ-nek közsönhetjük… ugye, ha jól emlékszem ők akarták legalizálni a drogot… hála égnak nem sikerült nekik… mondjuk sajnálatos módona katonaságot sikerült megszüntetniük. No ott kaptak nevelést az emberek, ha már a szüleiktől nem is…

  • Matyus.
    Már megint nagyon gyökereket szerzett ide maga.
    Szerző geyza | április 29, 2012, 6:15 du.

    Nem tudom, milyen gyökérségről beszélsz… bár minden egyes megszólalásod, önmagában az. Nem én hoztalak Téged ide az oldalra… Magadtól jöttél…

  • Göllner András

    Dakota, Neked meg mi a túró van a pápaszemeden ?? Le kakilta egy sirály a bájfókálodat ? Mit göllner-gayzukázol itt mint egy elveszett pálpusztai sajt a sivatagban ??? Csak nem egy kis frusztrált házasságkötő csákó vagy ??? Ezt se csinálod jól, lúzerkém.

  • Tüske Zsófia

    mátyus, én attól tartok, hogy te egy rosszul sikerült fényes szelek-komisszár káder reinkarnációja vagy. Ekkora sötétet még ember fejében nem láttam. te meg a fajtád addig nem is nyugszik, amíg nem csinál kettős kerítést Magyarország köré. Egyet a határra, vasfüggönyből, másikat a Hortobágyra és Recskre, az osztályidegen ellenség részére.
    Aki még nem lépett meg időben, az legelheti az árvalányhajat, és álmodhat Emeséről. De aki fidesz-főiskolára járt, esetleg kap egy pedellusi állást is. Csókolhatod érte az imádott magyar!vezéred kezét

  • Szerző Tüske Zsófia | május 1, 2012, 3:00 du.
    Nem mondok csúnyát, provokációval nem tudsz felhúzni.
    Érdekes, hogy ekkora ellenség lett a fidesz…
    A témához nem tudsz hozzászólni vén banya…
    Egyik ismerősöm ennyit írt rólad: „Korlátolt öregasszonyok mindig is voltak… nem kell velük foglalkozni.”
    Tehát megfogadom a tanácsát és magasról tojok rád!
    Egy iskolát nehogy már pártásról minősítsünk, mert akkor az összes jogot, btk-t be lehetne zárni… Aludj szépet, és költs sokat patikára.

  • Libas Misi!,

    Gollner Andras

    hatarozottan fejlodik!:)

  • Igazad van gőgös gúnár gedeon, szerintem is fejlődik a göllner-gayza, csak kár, hogy visszafelé 🙂

  • Tüske Zsófia

    hűha, mátyus, te levelezel rólam, nem mondod…..azta……
    😀

  • Csak ismerősöm olvassa az ocsmányságaidat, akik nem akarnak hozzászólni 🙂

  • Marosi Máté

    Az önök magyr útlevelét bevonnám és sohasem merjék a lábukat ide betenni!

  • Marosi Máté, ne ess az általánosítás hibájába. Olvass figyelmesebben.

  • Pandur Judit

    Eszrevettek? Az elso nehany hozzaszolas meg a fenti cikkre reagal (es ez lenne a celja a hozzaszolas rovatnak), de a levelezes pillanatok alatt atcsap egymas szidalmazasaba. Jol van ez igy? Onokek van idejuk erre az egyre durvabb es ABSZOLUT FELESLEGES internetes szitkozodasra? Jo erzest ad ez Onoknek? Csak jol felidegesitik magukat, nem? Mindenkinek, kulonosen a nagy katolikusoknak Onok kozott akik frocsognek a gyulolettol: nem a szeretet, a megertes, a megbocsatas az, amire torekedni kene? Nem kepesek megerteni, hogy akinek mas a velemenye, az attol meg nem bunos, azt nem kell feltetlenul gyulolni? ERROL SZOL A DEMOKRACIA! Hagyjuk mar beken egymast!!!!!I

  • Jólvan Juditka, nyugodj meg szépen. Így kiabálni éjnek évadján, micsoda dolog?

  • Egyébként mire fel „katolikusozol” és minősítgetsz, általánosítgatsz itt bárkivel kapcsolatban te itt bárkit? Hihetetlen, hogy egyesek mit meg nem engednek maguknak.