Az LMP és a 2014-es kékcédulás választás

2012 november 2 12:16 du.30 hozzászólás

Olvasóink között is akadnak sokan akik többször jelezték felháborodásukat – vagy egyszerűen csalódásukat – azzal kapcsolatosan, hogy a Lehet Más a Politika még nem kötelezte el magát az ellenzéki együttműködés mellett és még alakítgatja igencsak heterogén pártidentitását. Egyben próbálja tartani azt a bázist, ami a Fideszből kiábrándult mérsékelt konzervatívokból, urbánus szociálliberálisokból és a fiatal, alternatív, környezetvédő és kapitalizmus-kritikus aktivistákból áll. De az LMP akkor autentikus, amikor egy olyan látványos akciót vállal fel, amit nemigen képzelhetünk el – mondjuk – Kovács László egykori külügyminisztertől, vagy Hiller István volt oktatásügyi minisztertől. Ilyen volt a nyári Közgép-proteszt, a tavaly decemberi parlamenthez való láncolás, és szintén ehhez mérhettük  az e heti kékcédulás akciót a Fidesz Országgyűlésében. 

Az LMP többszáz kékcédulát szórt a törvénygyár balkonjairól a lent üldögélő, gombnyomogatós és a független gondolatra képtelen Fidesz-KDNP pártkatonák kollektív fejére. Ők lennének azok akik azt gondolják, hogy egy óra leforgása alatt értelmesen át lehet olvasni és át lehet gondolni a választási rendszerrel összefüggő 65 oldalnyi, összesen 227 pontból álló módositójavaslatot. Ugyanis pont ezt próbálta a Fidesz a héten. Miután a Fidesz belső felmérései is alátámaszthatják a Tárki legfrisebb adatait (miszerint a Párt és a szocialisták közti különbség csupán 3 százalék) és a fideszes Nézőpont Intézet felmérését (ami pedig máris 5 százalékra mérte Bajnai Gordon még alig létező Együtt 2014 nevű mozgalmát), kormányzati oldalon mindenki számára nyilvánvalóvá vált: sürgösen át kell szabni Magyarország választójogi törvényét és a regisztrációt is, nehogy még a végén esély legyen a Bajnai által hangoztatott rezsimváltásra. Ugyanis akkor nem csak az oligarchák  találják magulat eléggé fájdalmas helyzetben, hanem a közigazgatás pártpolitikai lezüllesztésében szerepet vállaló káderek és pártdiplomaták is, Budapesten és Oslón át egészen Ottawáig, azaz: a Fidesz-KDNP Waverley utcai pártközpontjáig.

Karácsony Gergely LMP-s parlamenti képviselő volt a legújabb, kékcédulás akció arca és ő tiltakozott leginkább az ökopárt részéről a Fidesz által benyújtott, teljesen indokolatlan és kártékony választási regisztrációs javaslatai miatt. Az egyik ilyen javaslat – melyet a fideszes Papcsák Ferenc az alkotmányügyi bizottság keddi ülésén nyújtott be, arra kötelezi a helyhatósági jegyzőket, hogy körzetükben mindenkit keressenek fel személyesen a regisztrációs időszakban, ami persze abszolút lehetetlen feladat. Arra viszont talán pont jó, hogy az önkormányzati jegyzők fideszes pártpropagandát szállítsanak ki házhoz, természetesen az adófizetők pénzén.

„Reméltük, hogy a Fidesz nem tud még alacsonyabbra süllyedni annál, hogy beleírja az alaptörvénybe az előzetes regisztrációt, de újra csalódnunk kellett. Miután a parlament hétfőn éjjel lefolytatta a módosító indítványok részletes vitáját, a Fidesz bizottsági indítványként újabb módosítókat nyújtott be, hogy azokról az éjszaka leple alatt se lehessen vitatkozni”–nyilatkozta Karácsony a fideszes törvénygyár pimasz működéséről.

És mivel ebben a kétharmados helyzetben nyugodtan otthon is maradhatna a demokratikus ellenzék, ahelyett hogy hetente ott díszítik a parlament plenáris üléseit, a 15 fős LMP frakció utolsó esetleg hatékony fegyverei közé tartozik  a kékcédulás, közgépes és parlamenti láncolásos akciók. Ezzel biztosan nem érik el azt, hogy a fideszes honatyák és honanyák kicsit elgondolkozzanak szerepükön, de arra mindenképpen jó az ilyen kissé populista aktivizmus, hogy emlékeztessék a fiatal, még talán idealista, dinamikus, környezetvédő, alternatív és balra húzó potenciális szavazókat, hogy van egy olyan párt, melynek arculata nem a szürke-öltönyös, bársonyszékre vágyó sablonos politikusokból áll, hanem valóban rendszerkritikus, kreatív fiatalokból.

Az persze már más kérdés, hogy mit tesz az LMP ha Kónya Péterék és Juhász Péterék is pontosan ezt az antipolitikus, rendszerkritikus közönséget célozzák meg.

30 hozzászólás

  • http://www.origo.hu/itthon/20111223-futyult-majd-kivonult-az-ellenzek-a-parlament-uleserol-a-jegybank.html
    Bár itt az nem látszik, amikor pl Kovács László éppen „cédulázott” viszont nyilatkozott róla, de persze nem kék,. hanem piros lapot mutattak fel Orbánéknak – amit még egy középszerű II. osztályú focista is megérthetett.
    De közben az LMP meg kint a Parlament előtt láncolta oda magát, aztán Gyurcsányt vitték rendőrautóval a rendőrségre, és Mszp frakció meg – mivel így lenyúlták előle a show-t, önként ment utána egy másik rendőrbuszba beszállva. Csak a történelmi hűség kedvéért: ez a „nemigen képzelhető eset” bizony megtörtént.
    http://www.origo.hu/itthon/20111223-futyult-majd-kivonult-az-ellenzek-a-parlament-uleserol-a-jegybank.html
    Egyet meg kell hagyni: ha kenyeret nem is, de cirkuszt aztán bőven biztosít nekünk a qurmány!

  • Az LMP egy sötét ló, talán maga sem tudja, hogy mit akar. Bajnai kényszerhelyzetbe hozta őket, de vannak annyira kiszámíthatatlanok, hogy ne lehessen tudni, hogy mit lépnek majd. Orbán könnyebb eset. Bő két éve, amikor még a pálinkafőzés volt az egyedüli téma, és az Alkotmány módosítása még szóba sem került, vagyis akkor, amikor a Fidesz legszűkebb vezetésén, vagy talán Orbánon kívül senki sem sejtette, hogy mi következik, 2010. júliusában az LMP oldalain (http://lehetmas.hu/hirek/2015/ki-kepviseli-majd-a-betegek-jogaitd/) látnoki képességek teljes hiányában is könnyedén felsoroltam mindazt, amit azóta elkövettek, és ami ma már mindenki számára teljes evidencia. Ha megnézik a régi lapokat, 2010 nyár elején mindez még szóba sem került! Akkor honnan tudtam, hogy következik? Egyszerű: megnéztem, mit művelt Rákosi a hatalomra jutása után és biztos voltam abban, hogy Orbán ugyanazt megteszi majd. És megtette! Lehet, hogy nem pontosan ugyanúgy, de végig ment a már járt úton. Ez az a híres „unortodoxia”! És az is abszolút evidencia, hogy miként Rákosi, úgy Orbán sem áll meg, amíg meg nem állítják! De azok nem a talpnyalói, nem a fasiszták és félő, hogy nem is az LMP lesz majd!

    Egy biztos: az LMP sok vonatkozásban különbözik a DK-tól. Ha az LMP kimarad az összefogásból, akkor nem jutnak be, és ezt szerintem ők is tudják. De ettől az összefogás simán nyer majd. Ha viszont a Gyurcsány vezette DK bekerül az összefogásba, akkor jó esélyei lesznek Orbánnak a győzelemre. Így most nyitva áll a lehetőség az LMP előtt, hogy hasznára legyen a hazájának. Ennek érdekében mielőbb be kellene lépnie, de azzal, hogy a DK nem, amíg Gyurcsány benne van. Nagy szívességet tennének ezzel mindenkinek!

    Ha Orbán marad, akkor kilépünk az Unióból, mert a harc valójában egyáltalán nem az IMF ellen folyik, hanem a demokrácia az igazi ellenség, azt pedig nem lehet teljesen legyőzni, amíg az Unióban vagyunk.

  • Puchert János

    A dolognak volt egy mellékzöngéje a cédula dobálás után szót kért Wittner Mária és bejelentette, hogy őt egy köteg cédulával fejbe dobták, és az bizony fájt neki, és vizsgálatot kér az ügyben, a hat év parlamenti munkálkodás során ilyen esemény még nem történt a T. Házban.

  • Az LMP-nek egy nagyon nagy hátránya van. Ez pedig ugyanaz, ami a magyar társadalomé: nem tudja, nem is akarja az „elmúltnyócév”-et, benne a fityisz szerepét reálisan értékelni. Az ugyanis, hogy az ebben az időszakban történteket az akkor kormányzó egyik párt és az akkori miniszterelnökök nyakába akarja varrni, történelmi tévedés.Ugyanolyan történelmi tévedés, mint anno a németországi polgári pártok történelmi tévedése volt,akik a nácik által elkövetett utcai tombolást nagyon szivesen a baloldal nyakába varrták, és teljhatalmat szavaztak meg Hitlernek. Az LMP-nek sem, de a magyar társadalomnak sem szabadna magát Gyurcsány ellenességben meghatároznia. Ugyanis egy ember – még ha az Gyurcsány Frenc is – nem képes egy országban demokráciát teemteni, vagy azt megvédeni. Ugyanis egy ember – még ha az Orbán Viktor is- nem képes egy országban diktatúrát épiteni. Az LMP-nek is és a magyar társadalomnak is végre szembe kell nézni magával.Meggyőződésem, hogy addig nem lehetséges egy új demokrácia felépitése, amig nem vagyunk képesek az elmúlt történelmi időszakot, tehát az első Orbán kormányzástól 2010-ig eltelt időszakot reálisan értékelni. Mindenki hajlamos megfeledkezni arról, hogy már az első Orbán kormány idején, sőt -tovább megyek- még az azt megelőző választási kampányban megkezdődött a demokrácia rombolása. Az a véleményem, hogy az LMP is, a magyar társadalom is az Orbán által teremtett mesterséges kommunikációs tér rabja. Mint annak idején a német társadalom.Ettől függetlenül nagyra becsülöm az LMP legutóbbi kékcédulás akcióját is, mert fölhivja a figyelmet arra, hogy a mai kormányzópárt választási csalásra készül. Egyebekben pedig nem hiszem, hogy Orbán Rákosihoz fordult volna ihletért, ő egy kicsit hátrább ment a történelemben.

  • Az EU-ban cionista diktatúra van és nem demokrácia!

  • Jávorszarvas: Ukrajnában van az igazi demokrácia? Egyébként csak barom állatok agyában léteznek cionista bankárok, a civilizált világban soha nem létezett ez, még mint fogalom sem! Takarodj te rasszista, anti-szemita állat!

  • Lehet, hogy a cikkíró „nem tudja elképzelni” Kovács Lászlót ilyen akció közben, pedig hasonlóban részt vett. Ugyan nem kéket, hanem pirosat, és nem dobált, hanem felmutatott (és sípolt, majd a frakcióval együtt kivonult) csak közben az LMP meg a Parlamenten kívül láncolta magát, de Gyurcsány előlük is lenyúlta a show-t, amikor a rendőrök vitték be egy őrszobára – és az Mszp politikusok egy rendőrfurgont elfoglalva önként vitették be utána magukat. Ami az Mszp frakció akcióját eléggé háttérbe szorította ez a média-cirkusz, és kis magyar abszurd.
    (Hát aztán? Ez Abszurdisztán)
    http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=7&ved=0CEYQFjAG&url=http%3A%2F%2Fwww.origo.hu%2Fitthon%2F20111223-futyult-majd-kivonult-az-ellenzek-a-parlament-uleserol-a-jegybank.html&ei=_S-UUP6xIc7Ssgb-3oDADw&usg=AFQjCNE8tE5irQw5umv1h0G2q_HGR2fflQ&sig2=-8TdM5sEuCXoPe4p7RwK3g

  • Brumi
    Nem értem. Világosan látsz, de olyan vagy mint a sörös ló – bizonyos dolgokra vak a szemellenző miatt.
    Gyurcsány alatt felmerült ilyen probléma? Demokrata maradt az utolsó lépéséig. Ebben egyébként jó példája volt: Horn, aki amikor 2/3-a volt, az alkotmánymódosításhoz szükséges arányt 4/5-re emelte.
    A narancsleves agymosáson kívül mi bajod van Gyurcsánnyal, aki levitte 10 %-ról 3,4 %-ra az államháztartási hiányt – és nem volt ellene SZOCIÁLIS tüntetés, csak a Fradi B közép cirkusza? Ja, hogy belekezdett a reformokba és végre csinálni akart valamit, hogy ne maradjunk le MÉG JOBBAN Szlovákia és lassan Románia mögött?.
    Hát ez igazán megbocsáthatatlan bűn! A régi erdélyi mondás szerint: „A munka bajjal jár – és a bajt kerülni kell!”
    mennyivel kellemesebb (Kertész Ákossal szólva) a langyos mocsárba elterülni és röfögni!
    És nem adta át a hatalmat idő előtt Orbánnak, hogy korábban megkezdhesse az ország teljes amortizálását?
    Én ezért inkább hálás vagyok neki!
    Puchert János
    Aki nézte a közvetítést – nem látott egyetlen egy tömbben maradt cédulát sem. De persze, akinek nem nőtt be a feje lágya, már egy cédulát is „fejbe kólintásnak” érzékelhetett!
    Tódor48
    Egy kicsi „Harcom” egy kis Goebbles, némi Duce, és Horthy-Gömbös-Szálasi, no és tényleg némi Rákosi is. Egy eredeti gondolata sincs, de tehetségesen másol és ötvöz.

  • Kekec: Ugyanabban a keréknyomban körözünk. Gyurcsány demokrata, sok jó elképzeléssel és szerintem jól is sikerülhetett volna a második ciklusa, ha… De ez a „HA” mindent eldöntött, hiszen a jobboldal addig is ocsmány módon a „minél rosszabb, annál jobb” politikát folytatott Magyarországon, amíg az öszödi beszéd ki nem pattant, csak éppen odáig hiteltelen maradt, míg az öszödi beszéddel Gyurcsány mindent tönkretett, aminek a már vázolt következményei lettek: a szocik zuhanása, a libsik elpárolgása és Orbán mennybemenetele. Igazat adok Tódor48-nak, egy ember nem fontos, ezért is kellett volna az öszödi beszéd kipattanása után azonnal lemondania és átadnia a kormányrudat. De nem tette és ezzel mindent tönkretett, saját magát a legjobban, és mint arra mások már felhívták a figyelmet, jobb és baloldalon egyaránt nagy ellenszenvnek örvend (na jó, van 2-3% híve is). A saját hibája (a fecsegéséről Paul Lendvai is említést tesz) miatt vált olyanná, mint Rejtő Piszkos Fredje: bármi mellett kiáll, az tönkremegy, és bármit támad, az felvirágzik. Pusztán azért, mert még mindig ő a legesleghiteltelenebb.

  • Tódor48: Horthynak nem kellett olyan sok átalakítást eszközölnie, mint Rákosinak. A korszakában tovább futott sok m.kir. megoldás. Rákosi viszont egy valódi fordulatot vitt véghez a fordulat éveiben, így Orbán előtt az ő tevékenysége volt az egyetlen követhető példa, amikor Rákosihoz hasonlóan ő is egy antidemokratikus fordulat végrehajtásába kezdett. Az lehet, hogy Orbán cégerén Horthy neve áll, de a menetrendje és a megoldásai egyértelműen kommunisták.

  • szerintem nemcsak Gyurcsany, mas se tudta volna haritani orban aljassagait….messze nem mondhato fairnek a jatekszabaly abban a jatekban, amit orban jatszik….akarki lesz a masik oldalon, ugyanugy kepesek lejaratni, mint gyurcsanyt…itt merni kell haritani, merni kell leverni a csocseleket, akiket uszitanak es merni kell orbant sarokba szoritani es birosag ele citalni….az lmp kezet nyujtott a jobbiknak, ettol kezdve nincs mit beszelnunk roluk….

  • Milyen összefogásról és ahoz történő csatlakozásról beszéltek? Ez az összefogás nemfog létrejönni,ha mégis az teljes bukás lesz. Paul Lendvai tegnap az ATV-ben azt mondta, Orbánnak van a legnagyobb esélye 2014 ben.Ezután minden féle tanácsokat osztogatott.
    Kifejtette ,hoy neki Magyar szve van (cselekedete -bécsi filmje után ítélve- kétlem).Egyébként azt is mondta nehéz előre jósolni.
    Magánvéleményem szerint az LMP nem őszinte,csak félrevezetően manipulál.

  • Hozzászólásaim:

    1 :A cikk jó. Abban biztos vagyok hogy az LMP.-ben nagyon sok becsületes vagy inkább idealista van. De sajnos ez a Schiffer is ott van …

    2 : Azért szerintem -mostmár- sokan rájöttek a fonákságra és a Ferinek szerintem nagyobb a támogatottsága mint három %. De ez csak egy magánvélemény , az enyimé.

    3 : Az kétségtelen : Ferinek inkább a PArlamentben kellett volna elmondania a beszédjét , vagy legalábbis megismételni a kipattanás után , de rögtön. Súlyosan hibázott. De nem követett el -másokkal ellentétben- plitikai bűntetteket.

    4 : Szerintem mégegy olyan politikai lejáratókampányt nem tudnak megcsinálni mint amit Feri ellen folytattak-folytatnak. Csak egyszer volt Budán kutyavásár , ezt még a legapróbb valvakban is jóltudják.

    5 : És végül : Földeském húzzál má’ a ‘csába itt most a nagyfiúk társalognak.

  • Geyza: a szívemből szóltál!

  • szerintem nemcsak Gyurcsany, mas se tudta volna haritani orban aljassagait….messze nem mondhato fairnek a jatekszabaly abban a jatekban, amit orban jatszik….akarki lesz a masik oldalon, ugyanugy kepesek lejaratni, mint gyurcsanyt…itt merni kell haritani, merni kell leverni a csocseleket, akiket uszitanak es merni kell orbant sarokba szoritani es birosag ele citalni….az lmp kezet nyujtott a jobbiknak, ettol kezdve nincs mit beszelnunk roluk….

    Szerző: Csipke Rozsa | november 3, 2012, 9:49 de.Gyurcsányt nem kellett lejáratni,ahogy téged sem,http://www.youtube.com/watch?v=R882fmYYRco&feature=relatedmegtette ő azt saját maga.

  • Nna.
    Cuppler is beröfögött , mit beröfögött..bele okádékolt a társalgásba, Holott franc e kérdezte a kis Hitlerutánzatot.

  • Szerző: Geyza | november 3, 2012, 7:26 du.

    gay zuka, ilyen a demokrácia:)

  • Bubalablblabla, november 3.2012.1:69 DE.
    A rasszista te vagy, az antiszemita, de az állat is te vagy ! Pontosabban magyargyűlölő!
    A végét járjátok.

  • Jávorszarvas: Ugyan már!

  • Nna.
    Cuppler is beröfögött , mit beröfögött..bele okádékolt a társalgásba, Holott franc e kérdezte a kis Hitlerutánzatot.

    Szerző: Geyza | november 3, 2012, 7:26 du. Most mit jajgatsz,te úgyis a ganédombon érzed jól magad.

  • Gejza! Milyen nagyfiúkról beszélsz? Azokat a kommenteket amiket ti irógattok nem éppen erre vallanak! Nagyok vagytok, csak kulturálságom gától abban, hogy megmondjam ,hogy nagy sz@… ok vagytok a stilusokból ítélve. Érdemi választ semmire nem tudtok adni,csak a mocsklodás dől belöletek.(Tisztelet a kivételnek)

  • foldsotet erno meg a kultura c. burleszk:) haha

  • Nekem a LMP nem hiteles párt!Remélem hogy a 2014-es választáskor nem jutnak be.Egy laviros és inkább jobbra huzó!

  • Hát igen.
    Az LMP gőzerővel dolgozza le a kezdeti közönség-szimpátiát.

  • Cuppler :
    Kontraiccnek szaga van. Mint neked. Te kis Hitlertanonc.

  • Szerző: Csipke Rozsa | november 4, 2012, 1:03 du.

    Gedeon, nevess csak, pedig teljesen igaza van Ernő Földesnek.
    A kommented rólad beszél.

  • Ernő Földes
    Akkor nem ismered ugye az ellenzék nagy részének azon álláspontját, hogy HAGYNI kell Orbánt 2014-ben győzni. Mert akkor ő kezdheti törleszteni az általa felvett 8-10 %-os hiteleket, és a hívei is kénytelenek lesznek belátni, hogy folyamatos a leszakadás a környező országokhoz képest is (és egyre kevésbé lehet az EM8 évre hivatkozni, ahogy egyre több benne a SAJÁT sara – azaz sikerülhet ezzel végleg kipurgálni a magyarokból.
    A gond csak az, hogy ezzel az Orbán.rákot kemoterápiával kezelnénk, és ebbe akár bele is dögölhetünk, és annyira leszakadhatnánk, hogy évtizedek alatt sem lehetne behozni. Ha ma átvenné ugyanis egy normális kormány a stafétát, akkor is 2-3 év, mire bármi javulást el lehetne érni, ugyanis komolyabb beruházások előkészítése és kivitelezése legalább eddig tartana. Anélkül meg esélytelen, hogy at ország mindenféle megszorítás nélkül kinője a tartozásait.

  • Kekec!(vagy akar ki??)
    Ez roppant erdekes,hogy amint irod, ha egy masvalaki(szerinted normalis kormany) atvenne a „stafetat” akkor
    (altalad is) elismerten kellenne 2-3 ev,hogy az orszag kinoje a tartozasait. Ettol a kormanytol, meg megkovetelnetek,
    hogy ket es fel ev utan minden legyen honky-dory. Milyen szemszogbol nezed a dolgokat??? Kettosmerce, elfogult, vagy csak szimplan gyulolkodo??? Az is lehet, hogy csak megint elszoltad magad??? Ilyenkor, gondolom, rakoppintasz a szadra!!! Ez megint rosszul sult el….

  • Kulonben, azt hiszem, hogy a „felcedulajukat” szortak le. Mivel fogjak magukat igazolni? (csak a cikkre vonatkozoan)