Kosaras Vilmos előadása a kanadai magyarság konferenciáján

2009 május 21 8:22 du.1 comment

Kosaras VilmosKosaras Vilmos, a Magyarokért Kanadában Egyesület elnöke tartott előadást a waterloo-i Wilfrid Laurier Egyetemen, ahol május 16-18 között a kanadai magyarságról szóló konferencia került megrendezésre. Kosaras Vilmos 35 éve érkezett Kanadába és az elkövetkező évtizedek során szinte főfoglalkozásként őrizte a magyar kultúrát az észak-amerikai szorványságban. A nyolcvanas években megalakította a Torontói Tükör című lapot és később a Menora Egyenlőség című újság főszerkesztője-kiadója lett. Immár hat éve pedig a torontói Magyar Képek című televíziós adás producere. Tevékenysége során Kosaras Vilmos–akit kanadai magyar körökben leginkább Pufi-ként ismerünk–magyar színházat is alapított Torontóban.

A konferencián elhangzott előadásán Kosaras Vilmos nem csak közösségi, illetve kultúrális tevékenyégéről beszélt, hanem arról is, hogy milyen nehéz bármilyen segítséget kapni Magyarországtól ha éppen a kanadai magyarság identításának megőrzéséről van szó. Az egymást követő magyarországi kormányok szinte kizárólag a kárpát-medencei magyarsággal foglalkoznak, megfeledkezve a nyugati emigrációban élőkről. A Duna Televízió pedig csak akkor lehetne releváns Észak-Amerikában, ha lenne itt stúdiója és nem kizárólag a kárpát-medencei magyarsággal foglalkozna.

Kosaras Vilmos teljes előadását videóra felvettük és honlapunkon keresztül két részben megtekinthető. A hangminőség helyenként kissé gyenge, de Pufi üzenete azért érthető.

Waterloo-i előadás – I. rész

Ha nem indul az I. rész lejátszása kattintson ide.

Waterloo-i előadás – II.  rész

Ha nem indul a II. rész lejátszása kattintson ide.

Kanadai Magyar Hírlap

1 Comment

  • Seres Zsuzsanna

    Tisztelt Kosaras Vilmos!

    Olvastam és hallgattam az Ön gondolatait,nagyon tetszett. Seres Zsuzsanna vagyok,Miskolcon élek.Nekünk is vannak rokonaink Kanadában és az Egyesült Államokban, sajnos már senki nem tud magyarul. A református hitüket gyakorolják, és büszkék származásukra és érdeklődnek a magyarországi dolgok iránt.A családom és én is reformátusok vagyunk,a Hejőcsabai közösséghez tartozunk.Az édesapám presbiter,én az énekkar munkájában veszek részt. A Miskolci Egyetem Zeneművészeti Intézetében szereztem diplomát, sajnos jelenleg állandó munkám nincs,idöszakosan tanitok egy kis iskolában illetve kisegitőként egy-egy zenekari fellépésnél.

    Szeretném megkérdezni Öntől hogy esetleg nem tudna e segitségemre lenni zenei ösztöndíj megpályázásában ebbe az iskolába,melynek cime:

    Located on the second floor
    of Clark Hall
    (Use elevator or centre staircase)

    Mailing address: 270 18th Street
    Brandon MB R7A 6A9

    Telephone: 204.727.9724 or
    204.727.7313
    Fax: 204.726.4573
    Email: [email protected]

    Director Information

    Director: Deb Berkan, CGA
    Room 229 (Clark Hall)
    Telephone:
    Executive Asst:
    Fax: 204.727.9644
    204.727.9723
    204.726.4573
    E-mail: [email protected]

    egy jelentkezési lapot szeretnék kérni az iskolátol Önön keresztül amennyiben lehetöség van rá.
    egy jelentkezési lap kitöltésével sajnos nem jutok kellö informáciohoz, mennyibe kerül az ellátás van e közösség és egyéb részletek.
    Kérem válaszoljon,nagyon várom
    Ugy hallottam ingyenes ösztöndij is van .
    Köszönettel: Seres Zsuzsanna
    e-mail cimem: [email protected]