Választásra készülnek a vitáktól hangos torontói Magyar Házban

2011 március 22 2:01 du. Választásra készülnek a vitáktól hangos torontói Magyar Házban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Szabó Katalin a torontói Magyar Házban, a tüntetés és rendőrségi jelenet alatt (Képforrás: HunMag)

Komoly belharcok, befagyasztott bankszámlák, egy bírósági döntés és egy rendőrségi jelenet után, új vezetőséget választhat a torontói Kanadai Magyar Kultúrközpont 2011 március 27-én. A jelenlegi, úgynevezett „Szabó-Vaski” vezetés által preferált Stadler Tímea Kinga elnök-jelölt szállt versenybe Szőcs Klári elnökjelölttel szemben, aki az ún. Ideiglenes Vezetői Bizottságot képviseli.

Március 8-án Ontario Legfelsőbb Bírósága tárgyalta a Magyar Ház ügyét, miután Szabó Katalin elnök jelenlegi vezetése január 23-án olyan rendkivüli gyűlést hívott össze, melyen nem az új vezetés megválasztására, hanem a mostani  elnökségi mandátumának meghosszabítására került volna sor. Spence bíró elmondása szerint „rakoncátlan” volt a januári gyűlés és a jelenlegi elnökség magyarázata (miszerint a kis számú jelölések miatt választás helyett inkább ideiglenes mandátum meghosszabítás a preferált opció) nem meggyőző érvelés, hiszen a Magyar Ház alapszábálya lehetővé teszi az utolsó percben (tehát akár a gyűlés előtti, de talán még az alatti) jelöléseket is. A jelenlévők azonban leszavazták az elnökségi meghosszabítást, de közben bejelentette az ún. „hat-tagu ideiglenes bizottság,” hogy indulnak a választáson. A jelenlévők többsége megszavazta az ideiglenes bizottságot egy nyilvános „show of hands” választáson és ezt egy március 6-ai gyűlésen megerősítették. Spence bíró azonban úgy döntött, hogy a ház alapszábálya cédulás, illetve urnás voksolást, nem pedig nyilvános szavazást tesz lehetővé. Az Ontario-i Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a január 23-ai gyűlésen hozott döntéseket, megengedte, hogy a Szabó-Vaski vezetés március 27-ig folytassa a kultúrközpont irányítását.

Tiltakozás a torontói Magyar Házban (Képforrás: HunMag)

Korántsem biztos, hogy a március 27-ei választás probléma-mentes lesz. A Magyar Ház jelenlegi vezetősége szerint, az Ideiglenes Vezetői Bizottság újabb bírósági beadványt nyújtott be, mely szerint igazságtalan lesz a március 27-ei választás, mivel olyan pontok kerültek a napirendre, melyek a ház alapszabálya szerint nem kötődnek a választásokhoz. „A napirendi pontok tartalmazzák a jegyzőkönyv felolvasását, ami a felperesek szerint sok vitára adhat alkalmat és azt eredményezheti, hogy az egész Közgyülés felbomlik es nem lesz a választás megtartva.  Hozzatéve a tagság nevében, hogy a választás a legutolsó napirendi pont amiből az következhet, hogy nagyon későn fog sor kerülni rá és a tagok már nem lesznek ott megfelelő létszámban. Ezzel azt akarván elérni, hogy megzavarják a közgyülést és a szavazást ne lehessen megtartani ismét”–áll a március 11-én kelt, ellenzéki „Ideiglenes Vezetői Bizottság” ügyvédi beadványában.

A Szabó Katalin elnök által vezetett Magyar Ház azonban kijelentette, hogy lehetővé teszik a fair és szabad választást. „Nem állt szándékunkban a végtelenségig maradni (…) Mi továbbra is minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy biztosítsuk a választás megfelelő lebonyolítását az alapszabály szerint a biró utasitásai alapján.  Sajnos ez a néhány ember megint rákényszerit minket arra, hogy az ügyvédünkhöz forduljunk tanácsért, ami ismét a Magyar Háznak kerül pénzébe”–jelezte a jelenlegi vezetőség.

Tüntetés a Magyar Ház vezetősége ellen (Képforrás: HunMag)

Az elmúlt hónapok botránysorozatához tartozott egy rendőrségi jelenet január 31-én. Január 27-én, a vitatott gyűlés után, a TD Bank ideiglenesen lefagyasztotta a Magyar Ház bankszámláját, mely egy ideig fizetésképtelenné tette a torontói kultúrközpontot és 500 ezer dollárról 425 ezer dollárra csökkentette a ház hitelkeretét. A TD végül visszaállította az eredeti hitelkeretet, de ennek ára egy egy százalékos kamatemelés volt. Január 31-én az Ideigelenes Vezetői Bizottságot támogató tüntetők megjelentek a háznál és a távozásra szólították fel a bent lévő vezetést. Kb. 30 tüntető bejutott a házba és Vaski Gábornak az irodába való bejutását próbálták megakadályozni. Miután a helyszínre érkezett a torontói rendőrség, mind két csoportot arra kérték, hogy hagyják el a Magyar Ház épületét.

A St. Clair utcai Magyar Ház épülete továbbra is eladó, bár a Szabó Katalin elnökség hangsúlyozza, hogy még nincsen eladva. Egy  március 9-én kelt jelentés szerint, a potenciális vevő haladékot kért és kapott, mely március 23-án jár le. Eddig nem találtak megfelelő új épületet, ahova elköltözhetne a kultúrközpont és éppen ezért most már egészen a Steeles utcától északra és 417-es autoroute-tól nyúgatra fekvő eladó ingatlanokat és telkeket is fontolóra veszik. De az adás-vetél körüli egyik kihívás az,  hogy szükséges hozzá a tagság beleegyezése, mely kitolja az általában csak harminc napos aláírási határidőt. Így történhetett meg az, hogy amikor a 3545 Nashua Drive alatt lévő épület és telekre árajánlatot adott be a Magyar Ház, az eladó egy másik vevőt választott, mivel ő rövidebb időn belül aláírta volna az adásvételi szerződést.

Tags:

Comments are closed