A kommunista Kína és Magyarország kormánya hasonlóan gondolkodik a jövőről

2011 június 27 2:15 de.3 hozzászólás

Teljes fordulat történt a Fidesz Kina politikájában

„A Kínai Népköztársaság és Magyaroszág szövetségesei lettek egymásnak. Ehhez erős alapokra van szükség, de ezek az alapok már léteznek a két ország közt. Az elmúlt hatvan év és az, hogy hasonlóan gondolkodunk a jövőről, csak megerősítette ezeket”–mondta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, miután egy milliárd eurós fejlesztési hitelkeretet kapott a kínai pártállamtól. Ven Csia-pao kínai kormányfő pénteken és szombaton tárgyalt Orbánnal Budapesten, miközben a magyar Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) berendelt a fővárosban élő és előző nap tüntetésen résztvevő tibeti menekülteket, nehogy a hivatalos kínai látogatás idején demonstrálni merészkedjenek az elnyomó kommunista hatalom ellen. „Namgyal Cevang tibeti menekült reggel nyolc óra óta a hivatalban tartózkodik, ahol várakoztatják, és senki nem foglalkozik vele és természetesen nem hagyhatja el az épületet. A többi tibetivel szemben is fenyegetően lépett fel a BÁH”–jelentette a magyarországi Tibetet Segítő Társaság.

A helyi lakosok észrevették, hogy szombaton a budapesti BÁH hivatal körül furcsa mozgás volt, azonban nem a főbejáratot, hanem egy hátsó ajtót voltak kénytelenek használni, feltehetően azért,  hogy ne nagyon figyelhessenek fel a helyiek vagy az újságírók a szokatlan hétvégi akcióra. Karma Dordzse tibeti menekült az Oktogonnál lobogtatta volna a tibeti zászlót, miközben elhalad a kínai miniszterelnök konvoja, azonban a budapesti rendőrök megakadályozták, a zászló rudját összetörték. Namgyal Cevang  menekült az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem (ELTE) előtt tüntetett, azonban a rendőrök kikapták kezéből a tibeti zászlót és a földre dobva széttaposták.

A kínai gazdasági kapcsolat megerősítéséről és a hitel szükségességéről lehet vitatkozni, hiszen e mögött lehet valós gazdasági érdek és ráció, azonban az erkölcsös politizálás teljes mértékben hiányzik. Eleve meglehetősen furcsa, hogy mára mennyire megváltozott a Fidesz egykor még erősen Kína-ellenes politikája. 2008-ban Balog Zoltán államtitkár (akinek tavalyi kanadai újta kissé szerencsétlenül végződött miután az első nemzeteket képviselő szövetségi minisztérium nem volt hajlandó vele találkozni) tibeti zászlókat lengetett a parlament előtt, szombaton azonban némán figyelte a tibeti menekültek ellen tanusított teljesen elfoghatatlan, egy állami szerv által végrehajtott diszkriminatív akciót, valamint pártjának szégyenteljes pálfordulását.

Orbán közben csak dicsérte Kínát, mely ezentúl többek között egy Szombathely melletti repülőtéri fejlesztést is levezényel és magyar állampapírokat vásárol. „Mi magyarok megemeljük a kalapunkat az előtt a fantasztikus teljesítmény előtt, amellyel emberek százmillióit sikerült a jobb élet irányába vezetni és reményt adni számukra a jövőt illetően”–mondta a magyarországi kormányfő Kínáról. Orbán talán megkérdezhette volna a Tiananmen téren lemészároltak rokonait, vagy a tibeti menekülteket a kommunista pártállam fantasztikus teljesitményéről és lehet, hogy ők kissé árnyaltabban listázták volna a népköztársaság erényeit, a kommunista vívmányokat.

Mindenesetre, úgy látszik, hogy ezzel vége a gazdasági szabadságharcnak. Jó lenne ha valaki szólna a kínai kiárusításnak tapsoló Magyar Nemzetnek és a fideszes Magyar Hírlapnak, hogy vége a forradalomnak.

3 hozzászólás

  • A hasonlóan gondolkodás – ebben az esetben – a magyarországi demokrácia tragédiája… Az éhező, nélkülöző magyarok, akik eddig a gazdasági világválságra és az államadósság csökkentésére hivatkozva úgy ahogy elfogadták az Orbán-kormány rendelkezéseit – az újabb (ezúttal Kínától felvett) hitel kapcsán elgondolkozhatnak a diktátorhajlamú miniszterelnökük őszinteségéről.

  • Ez valóban tragédia és egyben szégyen is. Orbán teljesen megfeledkezik arról, hogy egy olyan állammal kötött szövetséget, mely lábbal tiporja az emberi jogokat. Az pedig eléggé elképesztő, hogy még egy pár hete a Fidesz-kormány a nemzeti eladósodás veszélyeiről riogatott, most azonban óriási hitelt vesz fel Kínától.

  • Bencsics Klára

    Christopher!
    Akkor Az USA és Kanada is szégyellheti magát, már sokkal korábban vették fel az üzleti kapcsolatokat, sőt , az USA teljesen eladta magát nekik!