Montreálban tüntetésekkel fogadták William herceget

2011 július 2 4:17 du.2 hozzászólás

2011. július 2: Montreálban tüntetők fogadták William herceget és feleségét, Catherine-t. Összesen harmincan demonstráltak a monarchia ellen a Sainte-Justine kórház főbejárata előtt. Az egyik transzparensen „parazitáknak” nevezték a királyi családot. A tüntetést a Québeci Ellenállási Hálózat (Québec Resistance Network) nevű szeparatista csoport szervezte. Alexandra Mathieu, a szövetség egyik tagja szerint a királyi család a „nép vérén” gazdagodott meg. Maxime Laporte, a hálózat vezetője szerint a monarchia nem képviseli a québecieket és a királyi házaspár jelenléte a tartományban elfogadhatatlan, hiszen az alkotmányt egyik tartományi kormány sem fogadta el.

A harminc tüntetőn kívül csaknem háromszázan találkoztak William-mel és Catherine-nal a gyerekkórház épülete előtt.

2 hozzászólás

  • Bár a Magyar Köztársaság polgáraként csak tisztelettel, visszafogottan szólhatok egy másik ország belpolitikai viszonyairól – egyebek mellett azért is, mert nem ott élek – azonban republikánus és demokrata osztom azoknak a véleményét, akik a brit királyi házat és magát a kiváltságokra épülő intézményt a demokrácia és a köztársaság eszméitől idegennek nevezik. Milyen demokrácia az, ahol a Nép az alattvaló?…

  • Talán Vilmos számára is kissé idegenek a monarchia egyes kiváltágai. Az ottawai ünnepek alatt időnként elmosolygott és még talán kellemetlennek is érezte a személye és a királyi családdal kapcsolatban használt virágos retorikát és tisztelgést. Egy azért biztos: Vilmos nincsen annyira elszakadva a valóságtól mint édesapja. Ami a monarchia intézményét illeti: értem a kritikát, de Kanada esetében úgy gondolom, hogy fontos hagyomány, ami látványosan megkülönbözteti az országot a nálunk tízszer nagyobb Egyesült Államoktól.