Csontsötétség Esztergomban–megszűnhet a közvilágítás

2011 november 22 2:25 du.3 hozzászólás

Esztergom, a Budapesttől 46 kilométerre fekvő település a Duna felett tornyosodó bazilikáról híres. De szerdától azáltal válhat hírhedté a történelmi város, hogy rendezetlen számlák miatt kikapcsolják a közvilágítást és az önkormányzat valamennyi közoktatási intézményében beszüntetik a közétkeztetést. Drága Bálint, a közvilágítást szolgáló Tivi Kft vezérigazgatója így fogalmazott: „az is lehet, hogy csontsötétre lekapcsolom a várost, ha nem látok más megoldást.” Esztergom önkormányzata 19 millió forinttal tartozik a Tivi Kft-nek, a HunGast Esztergom Kft felé pedig 27 millió forintos tartózást kéne rendezni, mielőtt újra beindulhat a közétkeztetés. Ennél azonban komolyabb a baj, hiszen Esztergom teljes adóssága e két cég felé immár a 250 millió forintot is meghaladja.

Kálmán Sándor fideszes képviselő szerint összesen 420 millió forint van Esztergom bankszámláján, így ebből lehetne rendezni az egész tartozást. De Tétényi Éva független polgármester szerint ehhez a költségvetés módosítása is szükséges, mely kizárólag a fideszes többségű közgyűléssel lehetséges. Mivel a legutóbbi közgyűlésen ilyenre nem került sor, szerdától szünetel a közétkeztetés és a közvilágítás is megszűnhet.

A mai válság ülésen azonban meg lehetett volna oldani ideiglenesen a közvilágítás és a közétkezetéssel kapcsolatos problémákat, azonban a többséget adó Fidesz-frakció – Steindl Balázs frakcióvezető távollétében – nem a frakcióvezető kompromisszumos javaslatát szavazta meg, hanem Esztergom előző jobboldali polgármesterét – Meggyes  Tamásét – aki csupán 10 – 10 millió forintot fizetett volna ki a két cégnek.

Esztergomban összesen 17 közintézményben teljesen elfogyott a költségvetési keret, így a fűtés és a vezetékes telefonszolgálgatás is megszűnhet. Szerdától egyedül a Vaszary Kolos Kórházban nem szűnik meg a közétkeztetés.

Tétényi Éva és a fideszes többségű közgyűlés viszonya már a független polgármester 2010-es megválasztása óta katasztrófálisan rossz. 2010-ben Tétényi Évát az Magyar Szocialista Párt és a Jobbik is támogatta, az előző fideszes polgármester leváltása érdekében.

3 hozzászólás

  • Érdeklődéssel figyelem Tétényi Éva és Meggyes Tamás politikai „párbaját”.
    Az, hogy „párbajoznak” addig nem gond, amíg Esztergom lakossága nem látja kárát.
    Csakhogy, most már eléggé nagy gond van a városban ahhoz, hogy végre eldőljön e „párbaj” végkimenetele.

    Köszönöm a tudósítást.

    Szőnyi Bartalos Mária

  • Nem biztos, hogy megszokott dolog, hogy valaki Magyarországról kanadai fórumot olvasson, de most ez az eset fordult elő. Engedjétek meg, hogy Esztergommal kapcsolatban ajánljak egy oldalt ahol a Képviselő Testület üléseiről, és részben az ott élőkről kaphattok tájékoztatást. Ez az oldal a http://www.onkormanyzati.tv , ahol pénteken 10 órától (Kanadában hajnal 4 óra) élőben is tudjátok követni az ülésen történteket. A hírek szerint közel a megoldás, az áldatlan állapotnak lassan vége. Egyébként ezen az oldalon több város anyagait is megtaláljátok, hála Istennek nem jellemző az esztergomi helyzet. Ha bármilyen kérdésetek van, állok rendelkezésetekre. Tisztelettel: Csonka László

  • 🙂 Mosolyognom kell kedves Csonka László, mert ön is csak „idekeveredett” valahogyan.
    Köszönöm a bővebb információt.
    Szőnyi Bartalos Mária – Komáromból.
    🙂