A magyarországi lakosság 19 százaléka elégedett a Fidesz kormánnyal

2011 november 24 9:26 de.3 hozzászólás

A november 23-án közzétett Medián Közvélemény és Piackutató Intézet felmérése szerint, drámai mértékben romlott Magyarországon a közhangulat. Egyetlen egy hónap alatt – azaz október és november között – 69 százalékról 78 százalékra ugrott azok aránya, akik szerint rossz irányba halad az ország. A 2010-es kormányváltás szintjét közelíti meg az elégedetlenség, amikor 81 százalékon állt a pesszimista választópolgárok aránya.

A magyarországi lakosság egyre inkább elfordulni látszik a pártpolitikától. Az aktív választópolgárok aránya negyven százalékon áll, a potenciális szavazók 42 százaléka pedig egyik párthoz sem kötődik. A Fidesz szavazóbázisa 5 százalékponttal csökkent az ősz folyamán, így a teljes lakosság 26 százaléka támogatja a jobboldali kormánypártot. Miközben októberben a lakosság 28 százaléka volt elégedett a kormány teljesítményében, ez az aránya egy hónap alatt 19 százalékra esett vissza.

Holt verseny alakult ki a Magyar Szocialista Párt és a Jobbik között. Mindkét ellenzéki alakulat 12 százalékon áll. A Lehet Más a Politika nevű ökopárt 5 százalékos támogatottságot tudhat magáénak, Gyurcsány Ferenc ex-miniszterelnök nevével fémjelzett Demokratikus Koalíciónál pedig 2 százalékos támogatottságot mértek.

A Medián 1,200 fős reprezentatív felmérése a fideszes szabadságharc elvesztése, az IMF-hez való csúfos visszakönyörgés előtt készült, így tehát elképzelhető, hogy a kormánypárt támogatottsága még az eddiginél is rohamosabb tempóban csökken. Azonban nyitott kérdés marad, hogy az MSZP, az LMP, vagy a DK kapitalizálni tud-e a helyzeten, vagy inkább csak a Jobbik további erősödése valószínű, ahogy egyre többen elhagyják a leszerepelt, illetve a Magyarországon és nemzetközileg egyaránt szégyent vallott kormányt?

3 hozzászólás