Politikai petíciózás az óvodások karácsonyi műsorán

2011 december 12 8:59 de.14 hozzászólás

A 2011 december 11-én rendezett montreáli magyar óvódások és elemi iskolás gyerekek karácsonyi műsorán is terjesztették azt az ominózus petíciót, melyen a Kanadai Magyar Demokratikus Chartát és a szervezet négy alapítóját támadják. A montreáli Magyarok Nagyasszonya Egyházközség előző plébánosai – Deák Ferenc atya és Csókay Károly atya – csokoládéval, cukorkákkal és mandarinnal megtöltött ajándékcsomagokat osztottak ki a gyerekeknek az évente megrendezett karácsonyi programon, idén azonban durva pártpolitikai petíciózásra is sor került a templomban. A petíció kezdeményezői szerint aki antidemokratikusnak nevezi a jelenlegi kormányt, vagy annak egyes intézkedéseit, az az egész magyar népet nevezi antidemokratikusnak, hiszen a nép választotta a kormányt 2010-ben. 

„A több, mint 20-oldalas vádirat szerzői  “antidemokratikusnak” minősítik a mai magyar államot s ezáltal közvetve a magyar népet is. Mivel a mai magyar kormány a 2010-es szabad választásokon kétharmados parlamenti többségű felhatalmazást kapott a választóktol, ezért kijelenthető, hogy a mai magyar kormány a többség akaratát megvalósítva – azaz demokratikusan – hajtja végre nemzetegyesítő és országmentő programját”–áll abban a petícióban, melynek előkészítésében Pordány László, az Orbán-kormány ottawai nagykövete is részt vett.

Pordány László nagykövet szerepe a négy kanadai állampolgárt támadó petíció szervezésében a hozzánk képest sokkal nagyobb lapoknak is feltűnt, mint például a Galamus Csoportnak, a Mandiner-nek és az Amerikai Népszavának.

„Súlyos diplomáciai kérdéseket vet fel, hogy Magyarország kanadai diplomáciai testülete milyen jogon avatkozik be nemcsak a kanadai magyarság belső ügyeibe, hanem kanadai állampolgárok egy demokratikus szervezetének életébe és tevékenységébe. Erre még a Kádár-rendszer idején sem volt példa, amikor besúgókkal és ügynökökkel – ezeknek egy jelentős része ma a Fideszben politizál – igyekeztek az emigráció belső életéről információkat szerezni és manipulálni azt. De arra nem mertek vállalkozni, hogy az ország nagykövete beavatkozzon és lejárató kampány szervezésében vegyen részt kanadai állampolgárok egy csoportja vagy szervezete ellen”jegyzi az Amerikai Népszava.

Pordány nagykövet és körülötte lévő csoportjának teljesen hibás logikára épülő agit prop tevékenysége a montreáli magyar katolikus templomban eléggé elképesztő, különösen annak a tükrében, hogy a Montreáli Magyar Iskola programja – minden visszajelzés szerint – szép és sikeres volt. A diákok és az önkéntesmunkát végző tanárok megtapsolására, dicséretére kéne tenni a hangsúly, nem pedig egy durva, félre sikerült pártpolitikai támadásra.

14 hozzászólás

  • Bencsics Klára

    Christopher! A jelentések, amit kaptál, nem egészen fedik a valóságot! Tudom azt is, honnan kaptad!
    T.i. ezt az egészet úgy állitottad be, hogy elrontották a peticióval a gyerekek karácsonyi előadását!
    Ráadásra NEM is a templomban történt !
    Nyugodj meg, biztos MOST is kaptak a gyerekek culkrot a karácsonyi ünnepélyen, de esetleg a közönség egy valami mással IS el volt foglalva! pl. a petició aláírásával,! Ki kellett használni, ha néha összejönnek a magyarok.! Van valami ellenvetésed ez ellen?
    A lényeg az, hogy maradjunk mindig az IGAZSÁGNÁL, mi újságírók!
    A másik, ami egészen téves állitásod, hogy a petició Pordányi László nagykövet úrtól származik.
    A kezdeményező egy egyszerű magyar Ottawában, aki ellenzi a magyar megválasztott kormányának
    ocsárlását, keresztűl a világon.
    Ehhez a szemlélethez elég sokan csatlakoztak már!
    A magyar kanadai nagykövetséget már eléggé befeketitted magyar létedre, most már elég is volt belőle!
    Az általad idézett fórumok NEM hatnak meg, mind egytől -egyig a mai magyar többséggel választott kormány ellenesei, egyszóval ellenzéki fórumok!
    Galamus Csoport , a Mandiner- és az Amerikai Népszava!

  • Engem meg kihagytál Klárika. Pedig én önmagamban is elég „ellenzéki” vagyok. Érdekes, amikor Orbán volt az ellenzék, akkor ö kihangsullyozta, hogy a „Haza nem lehet ellenzékben”. Pedig, ezek szerint lehet. Azért én a Mikulást mégsem használnám politikai tüntetésre. Tudja csuda miért, de valahogy gusztustalan.

  • Bencsics Klára

    Más városban élsz, és mások az érdekeid. Mi Montrealban ezt másképp látjuk!
    Te melyik csoporthoz tartozól a fentiekből, Isten őriz, hogy kihaggyalak!

  • Az igaz, hogy más városban élek, de nem biztos, hogy az „érdekeim” mások. Én pl, szeretnék egy élhető Magyarországot. Te?

  • Klári! Azt irod, hogy a Mandiner „a mai magyar többséggel választott kormány ellenese, egyszóval ellenzéki fórum.” Ezzel szemben a Mandiner bizony elég közismerten jobboldali, kormánypárti. A Mandiner főszerkesztője (Balogh Ákos Gergely) egy időben Orbán Viktor honlapját is üzemeltette, az általa tulajdonolt Vármegye Média Kft-én keresztül.

  • Vajon meddig lesz ez még jolly-joker mondat a Fidesz részéről, hogy a kétharmados parlamenti többségre hivatkozva a „nép” MINDENRE és BÁRMIRE felhatalmazást adott?? Alapjaiban rosszul értelmezi a Fidesz a kétharmad lehetőségeit egy demokratikus országban. Ezzel cinikus módon nézi hülyének és vezeti orránál fogva a saját választóit is.
    A Charta elleni petíció pedig egy védekezési reflex, ami nem alakulhatott volna ki, ha nem lenne igazság a kanadai Magyar Demokratikus Charta vádiratában! Vagyis egyértelműen jó a KMDC irányvonala.

  • Bencsics Klára

    Remzső úr!
    Nem tudom hol él, de itt Kanadában is volt egy választás nem rég. Itt isnagy többséggel jött be a Konzervatív párt
    és SENKI sem kérdőjelezi meg, hogy milyen alapon hívatkozik erre a győztes párt.
    Ilyen csak a magyaroknál fordul elő, helyesbben olyan magyaroknál, akik NEM bírják elfogadni a veszteségüket!
    A peticióhoz, minden magayar kanadainak JÓGA van, arra reagál, ami nem tetszik. Ebben az esetben a Vádirat” nem tetszik, amit különböző nyelveken, különböző helyekre elküldött a négy aláíró, kanadai magyarság nevében.
    Emellett ,a vádirat olyan tartalommal rendelkezik, tele hazug rágalmakkal, melyek a legtöbb kanadai magyart felháborit.

  • Klárika kedves, Mintha anno Orbán úr nem borult volna ki, mikor elvesztette a 2002-es választásokat, ugye? De hamar tetszik felejteni!!!!

  • Bencsics Klára

    Judith kedves, Orbán legalább nem szervezkedett nemzetközileg az új kormány ellen!

  • Ó nem, csak kijelentette, hogy miután a haza nem lehet ellenzékben, igy az ö kötelességük, megdönteni a kormányt, minden áron. Lásd 2006-os TV ostrom stb. Nemzetközileg meg hiába is mondtak volna akármit is, a nyugatnak van saját szeme, füle, és értelmes ellemzői is. Mint ahogy most is van. Klára, nem kell annyira igyekeznie, nem lesz képes Orbánt kimosnia a maga gyártotta fekáliából. A baj csak ott van, hogy az egész magyar nép megszenvedi az ámokfutását.

  • Ja, most jut eszembe kivel és hogyan is szervezkednek külföldön az uj kormány ellen?

  • Kedves Bencsics Klára!

    Természetesen joga van minden kanadai magyarnak reagálnia arra ami neki nem tetszik. Ez teljesen nyilvánvaló. A probléma az, hogy a legtöbb montreáli magyar -sőt tovább menvén a legtöbb kanadai magyar aki szimpatizál a mai magyar kormánnyal- annak igazából fogalma sincs mindarról, hogy mi is történik kicsiny (szülő)hazájukban.(Tisztelet az igen kevés kivételnek) Így pedig -kellő információ híján nem biztos, hogy a „vádirat” elleni szervezkedések és a véleménynyilvánítások jogosak. A KMDC vádirata pedig szerintem elég jól megfogalmazta a nemtetszését az „antidemokratikus” Orbán kormány eddigi tevékenységei ellen és felhívta a figyelmet a „diktatórikus” rend kialakulásának lehetséges veszélyeire. Érdemes elolvasni!

    Tény, hogy a magyar ember fura egy szerzet de biztosan állítom, hogy nem a vereség miatti kudarc révén kénytelenek sokan a hangjukat felemelni. Szó sincs erről. Itt az alapvető demokratikus normák látszanak összedőlni minden szinten. Ráadásul nagyon unalmas, hogy bármit tesz a kormány azt azzal indokolja, hogy a választópolgárok erre (is) felhatalmazást adtak. NEM!, a választópolgárok jól át lettek verve a populizmus királyának szemfényvesztő kommunikációja révén, amit azóta is folytat.

  • Peticióról jutott eszembe, hogy anno én is irtam alá egy ilyet. Mégpedig 1952-ben, amikor is a Rákosi ovodában a Rozenberg házaspár kivégzése ellen tiltakoztunk, amikor az amerikai kormány elitélte őket az atombamba titkának elárulása miatt. Régi szép idők! Ugye Klára?

  • Kedves Klára, valóban Orbán nem ‘szervezkedett’ nemzetközileg, de viszont a 2002-es választási kudarc után, a vereséget ‘el nem fogadván’ 3 és fél évig be sem járt a parlamentbe. Aztán amikor meg bejárt, akkor a frakciójával együtt többnyire ki is vonult az ülésteremből -ezzel is gátolva minden fontos, döntés meghozatalát-, hogy véletlenül se menjen az ország előre. Amit lehetett azt gátoltak a Gyurcsány kormány idejében, ma meg pontról-pontra azokat az intézkedéseket hajtják végre, amiket anno a szocialista kormányzás is véghez szeretett volna vinni a Fidesz legnagyobb tiltakozásai és támadásai közepette. Ez aztán igazán hazafias, és a magyarságot előrevivő magatartás! Voltaképpen 2004-től a Fidesz az ország szekere elé állt és minden erejével visszafogta, sőt hátrafelé taszította a magatartásával, a konstruktívan együttműködő ellenzéki szerep helyett csak azért, hogy majd Ők vezessék azt a szekeret saját kormányzással, de ugyan azon a rögös úton. Ezzel csak az a baj, hogy sok-sok évet toltak így el, hiszen most -bár nem megszorítás néven- de ugyanazokat, sőt még nagyobb megszorításokat kénytelenek eszközölni jól hangzó, populista, marketing szövegekkel átitatott mondatokkal tálalva a ‘nép’ felé. A demokratikus berendezkedés felrúgásáról meg ne is beszéljünk…!