Lakner Dávid és a Mandiner bírálata „az önmagát konzervatívként aposztrofáló” Bokros Lajosról

2012 november 22 9:34 de.30 hozzászólás

Tetszettek volna konzervatívok lenni! Elsőként ez a gondolat jutott eszembe, amikor elolvastam Lakner Dávid Bokros Lajos EP-képviselő alakuló konzervatív pártjáról szóló bírálatát a jobbközép Mandiner blogon. Lakner aligha válogatja szavait, amelyekkel neki támad Bokrosnak. Az egykori Magyar Demokrata Fórum miniszterelnök-jelöltje, és volt pénzügyminiszter – Lakner szerint – „bezzegkonzervatív állócsillag.” A Mandiner szerzője szerint tarthatatlan, hogy éppen az ellenzéki oldal prominensei akarják definiálni a jobboldal számára azt, hogy mit is jelent a modern, huszonegyedik századi nyugatbarát konzervativizmus. De a magyar konzervatív oldal krízisét az éppen regnáló, és önmagát konzervatívként aposztrofáló Fidesz-KDNP okozta. A jobboldali holdudvar ötlettelen azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne leváltani a Nemzeti Együttműködési Rendszer etatizmusát és voluntarizmusát egy piac- és nyugat barát konzervatívizmussal.

Lakner Dávid szerint a magyar baloldal csak olyan jobboldali közéleti szereplőket tud eltűrni, akik magukról azt állítják, hogy ők lennének az autentikus konzervatívok, miközben az éppen regnáló konzervatív pártot  még a balliberálisoknál is jobban ostorozzák.

„A baloldali és liberális véleményvezérek szemében mindig az képviseli hitelesen a konzervativizmust, aki önmagát konzervatívnak címkézve egy véleményre helyezkedik velük. Aki képes akár rájuk is kontrázni a nemzeti bezárkózás tarthatatlanságának ostorozásában. Aki minduntalan saját orgánumaikban fejtegeti nézeteit. Aki sosem helyezkedik azokkal egy platformra. És akinél nem összpontosul jelentős hatalom – ha mégis, akkor az csak egy baloldali kormány szolgálatát jelentheti”–írta Lakner. „A balliberális oldal elfogadta őt mértékadó konzervatív közgazdászként, olyan politikusként, akiről példát vehetnének a még a nacionalista-etatista bűvöletben élő orbánista szavazók is”–tette hozzá a Mandiner szerzője.

Az a helyzet, hogy a jobboldal vezető erejének 2002 óta nincsen koherens, konzervativ világnézete. Már amennyiben a konzervatívizmus alatt a visszaszorított államapparátust, a szabad piacgazdaságot és a piaci szereplőkre kiszabott állami reguláció minimalizálását, a magántulajdont, valamint az önkéntes közösség támogatását, és a kötelező kollektivizmus elutasítását értjük.

Ajánlom Lakner Dávidnak és a Mandinernek Russell Kirk (1918-1994) amerikai gondolkodó Ten Conservative Principles című összefoglaló írását, már csak azért is, mert Kirk nem tartozik az amerikai konzervatívizmus libertáriánus szárnyához, hanem sokkal inkább a kulturális, vallási és morális kérdéseket a közgazdaság fölé helyező Edmund Burke-típusú jobboldalisághoz. Tehát a Fidesz-KDNP eleve közelebb kéne, hogy álljon a Kirk által felvázolt konzervatívizmushoz. De a  NER – például – az önkéntes közösség elvét tükrözi, vagy inkább az autoriter kollektívizmust, ahol a csatlakozás kötelető és ahol puszta erőből – és nem rációra alapozott szabad dialógusra – épül tagság? Hogy áll az államapparátus visszaszorítása a Fidesz Magyarországán, különösen ha az államosítások, az önkormányzati iskolák elfoglalását tekintjük? A magánnyugdíj-rendszert felszámoló Fidesz vajon Bajnai Gordonnál és Bokros Lajosnál jobban tiszteli a magántulajdon szentségét? Azt nem mondom, hogy a Fidesz tipikusan, vagy konzekvensen baloldali párt lenne, hanem egyszerűen inkoherens, egymást kioltó ad hoc lépésekre, illetve etatista, autoriter és voluntarista politikára épülő poszt-szovjet népfront. Vladimir Putyin sem fektet túlságosan nagy hangsúlyt egy konzekvens konzervatív ideológia kidolgozására, viszont annál inkább foglalkozik oligarchikus rendszerének kiépítésével és prezerválásával.

A NER is pontosan ilyen rendszer. Hogyan is lehetne a jobboldalon szeriőz, szabad vitát folytatni a magyar jobboldaliság jövőjéről, ha a gondolkodók felett lebeg folyamatosan a hazaárulás, a magyarellenesség, a keresztényellenesség és az idegenszívűség damoklész kardja? És ha a jobboldalon már nem lehet komoly vitát folytatni a konzervatívizmusról – mert a mindent felügyelő fideszes munkásőrök uralják és terrorizálják a terepet – akkor miért nem vállalhatná magára a kihívást a demokratikus ellenzék, illetve – horribile dictu! – a liberális oldal? Hiszen nem erről szól a szabad verseny és a piacgazdaság? Esetleg van igény egy új termékre, vagy szolgáltatásra – mely igényt az eddig monopóliumot élvező nagyvállalkozó nem kíván kielégíteni, ezért versenybe száll egy kreatív, ambiciózus magánvállalkozó. Azzal inkább csak nyer a magyar konzervatív gondolkodás, ha a szürkeségen és középszerűségen néhányan javítani kívánnak. Sajnos a Hoffmann Rózsák, a Semjén Zsoltok, a Kövér Lászlók, a Bencsik Andrások, a Kerényi Imrék és a Bayer Zsoltok társaságában nem nagyon lehet komoly vitát folytatni a magyar konzervatívizmusról.

30 hozzászólás

  • Zsuzsi.G Johnson

    Magyarországon ez is, mint minden, a feje tetejére állt. A volt pénzügyminiszter balos múltja ellenére is konzervatív értékeket képvisel, míg a magát a jobb, de inkább a szélső jobb, oldalra helyező fidesz éppen kommunista diktatúrát épít.

  • A Fidesz és Orbán a velejükig bolsevikok:stílusuk sztálinista, államosításuk,abból kiindulva,hogy féltik hatalmukat,a kommunista idők gyakorlata volt! Orbán éppen úgy utálja civilizált és fejlett Nyugatot,összeomlását látná szívesen és visszamenekülne fél-ázsiaiként a szteppékre,az őshazába! Pedig már István király is felismerte: Európa nélkül a magyarság már régen eltűnt volna a népvándorlások sodrásában…

  • persze azert paktal most a papaval, mert a liberalizmus, a felvilagosult gondolkodasmod ellensegge valt…hatalma megtartasat jobban segitik a sotet, korlatolt, tanulatlan, de istenfelo emberek szolgalelke, kepmutatasa…szerintem 56 ota a legnagyobb csapas magyarorszagra…

  • Hagyjuk egy pillanatra Orbant, rola mar mindent tudunk es semmit sem szeretunk.
    Beszeljunk inkabb Bokrosrol!
    Az 1995-os csomagja valodi konzervativ lepes volt, megha a szocialista kormany kenyszerult is megvalositani. Annyiban volt konzervativ, amennyiben visszaterelte a gazdasagot a konzervativ mukodes teruletere. Sikerrel, hadd tegyuk hozza mindjart.
    Nem sok kozgazdasz vagy penzugyminiszter akad, akik elmondhatjak magukrol, hogy sikerrel forditottak meg a lejtonlevo orszag gazdasagat. Ha jol szamolom, akkor Bajnai mellett Bokros a masik. De en nem vesztegetnek idot azt firtatni, hogy mennyire konzervativ, vagy nem. A lenyeg az, hogy tapasztalt, tiszteletremelto, kulturalt ember, akinek tiszteletremelto multja es tekintelytparancsolo szakmai tapasztalata van. Ezen pedig semmifele karaktergyilkossag nem fog „segiteni.” Minel inkabb raakaszkodik a „Nemzeti Cinizmus Rendszere,” annal nyilvanvalobb lesz a kulonbseg – Bokros javara.

  • Bocs: lehet az, hogy Habsburg Gyorgyot latom a kepen a hatterben?
    Annal nincs konzervativabb. Vagy igen?

  • Ambator! Hol élsz? Milyen gazdaságot lenditett fel?Addigra már az ország több mint fele el volt adva.A Bokroscsomag meg tucatnyi megszoritásból állt.Ne próbáld Nekem megmagyarázni,hogy a Bokros meg a Bajnai az ország megmentői.Mindkettő halászna a zavarosban,de már nincs hal.

  • topapo

    akkor nem is tudom, mit is korrigalt a Bokros…vagy rosszul emlexem, hogy az mdf karpotlasat, tekozlasat? ne hadovazzal mar ossze-vissza…es azt meg tuleltuk, de orban kontarkodasat mar nem….

  • „Ne próbáld Nekem megmagyarázni,hogy a Bokros meg a Bajnai az ország megmentői.Mindkettő halászna a zavarosban,de már nincs hal.”

    Bravo Topapó.

  • Mindenképpen aktuális, hogy a Bokros Lajos segítségére siet a lerongyolódott ország gazdasági helyzetének megmentésére. Az is tiszteletreméltó, hogy a volt MDF személyiségekkel egy új párt alakításával egyikszi ezt megvalósítani. Az Ő személyében egy igen pozitív látókörű közgazdászt ismertünk meg és nagyon szükségszerű az aktivizálódása. Ma, amikor szász sebből vérzünk és a világon senki nem akar már szóba állni velünk, kellenek ilyen emberek, akik a haza haladásáért már bizonyítottak és bizonyítani is akarnak. Legyünk a segítségére, hogy sikerrel jelenjen meg a politikán palettáján.

  • Nem hiszem, hogy jó döntés az, ha most Bokros pártalapitáson gondolkodik. Sokkal többet használna a nemzetnek, ha az ellenzéki összefogás erősitésén fáradozna. Tévedés azt hinni, hogy a mai magyar társadalom konzervativokra és baloldaliakra tagozódik. Nem, hanem gazdagokra és szegényekre. Demokratákra és fasisztákra. Abból kell kiindulni, hogy a gazdasági válságnak – mint a történelemből már tudjuk – két megoldási lehetősége van: az egyik a több demokrácia, a másik pedig a fasizmus. Euópa is ezen két lehetőség között őrlődik. A kérdés az, hogy a megszoritásokat – végül is a válság konzervativ megoldását – lehet-e demokratikusan csak a szegények vállára rakni. Fel kellene végre fogni, hogy az emberek fokozott kizsákmányolása csak zsákutcába vezet. Akkor, amikor a tőke saját farkába harap, mindent megtesz, hogy hatalmát megvédje. Még úgy is, hogy a politikán keresztűl megkisérli a gazdaság újrafelosztását. Nos, ennek vagyunk tanúi Magyarországon. De ennek vagyunk tanúi egész Európában. Nézzétek csak a spanyolokat, portugálokat, görögöket, stb. Előre félek attól a pillanattól, amikor a német gazdaság megroppanik. Egyelőre ugyanis Németország csak az előbb emlitett országok munkavállalóinak kárára tudja fenntartani a saját és Európa stabilitását. Pedig be fog következni, mert ez a válság nem pusztán pénzügyi, hanem klasszikus túltermelési válság. Elkeseredve látom, hogy Orbánnak mennyi szövetségese van Európában, aki hallgatólagosan ugyan, de mögötte állnak. Tehát: új gazdaság,- és mindenféle más politika, egy egészen új szemléket kell! Különben bele fogunk süllyedni a fasizmus poklába. Mi már ott is vagyunk!

  • Andrási Sándor

    Kedves Todor48! Segíts már megvilágosodni. Azért kérem tőled ezt, mert látom, te tisztában vagy a jelen magyar és európai valóságával. Csak annyit mondj: Miben is nyilvánul meg ma a magyar kormány politikájában a fasizmus? Tényeket sorolj fel, ne általánosságok pufogtatásával fáradj!

  • Andrási Sándor

    Bokros színre lépése nagyon hasznos. Akik eddig bizonytalankodtak, azok előtt most határozottabb lett a kép: Tényleg a szégyenletes közelmúlt nemzet árulói igyekeznek restaurálni a nemzetet kiárusító bukott rezsimeket. Abban bíznak, hogy – mint már annyiszor – ismét sikerül becsapni a népet. Szerencsére (vagy inkább szerencsétlenségükre) az emberek az utóbbi 10 évben a saját bőrükön és hasukon érzékelték, és érzik a mai napig, milyen becsapottnak, kifosztottnak, reményvesztettnek lenni. Akik pár éve kacérkodtak a gondolattal, hogy kispolgári létben élhetnek, nevelhetik gyereküket, és ha már nekik nem jutott, legalább a gyerekeiknek tudnak csekélyke anyagi örökséget juttatni, azok ma a nyomor szint közelében, vagy annak a kellős közepén tengődnek. Örülnek, ha a gyereküknek nem adósságot hagynak örökül. Ezek ellenére akit a jelenlegi kormány ellen tudnak fordítani azzal beetetve, hogy az életük romlásáért az utóbbi két év a felelős, azokról nincs mit mondani. Azok nem csak egyszerűen zombik, de képesek az országot zombi sorsra juttatni.

  • Todor48! A nagy neoliberális demokrácia mit hozott az emberek millióinak?Munkanélküliséget—Nyomort—Nyomort.Fasizmus Magyarországon?Ez egy vicc?Jót röhögtem rajta.Magyarország már tul van a privatizáción az ország elkótyavetyélésén Mi történik ha ez bekövetkezik Görögországban is?Nem is érdemes vitatkozni mert hiába fognak össze az ellenzék kikopott ,magukat lejáratott politikusai és az öket támogató/hazudozó ,tényeket elferditő,rágalmazó /médiák az emberek többsége tudja mi az igazság.

  • Todor48
    Persze meg fog bukni a diktatúra – ahogy eddig még mindig minden diktatúra megbukott. Csak nem mindegy, hogy mennyi idő alatt. Az meg legyen a jobboldal gondja, hogy nem tud felmutatni egy DEMOKRATIKUS jobboldali formációt, csak ilyen árvalányhajas.habókos mélymagyarkodó, emberileg és szakmailag minősíthetetlen színvonalat, amivel majd nem fog tudni beleszólni a jövő alakításába.. Bokros most kísérletet tesz a jobboldal becsületének megmentésére. Szerintem eléggé reménytelen kísérlet Abszurdisztánban, itt aki jobboldali az nagymagyarkodó, rasszista, tehát nem igazán érdemesek megmentésre. Pedig szükségünk lenne jobbközépre, csakhogy ott egyenlőre csak IQnuku tapasztalható. Ahogy azt itt is bemutatják a jobbos kommentelők..

  • Kekec! Úgy látszik Te nem olvasod a kommenteketAz ellenzéki összefogást és a „demokratikus”baloldalt támogató hozzászólók nagy része uninteligens,fröcsög a szájából a trágyalé,gusztustalan és még hazudik is bár ez már megszokott.Az ilyen embereknél még mérni sem lehetne az IQ-t mert,hogy mérsz valamit ami nincs.Én ezzel nem Téged akarlak megbántani mert egy-két kommented egész jóra sikerült csak ne keveredjél a korpa közé.Nem azt mondom,hogy ennek a kormánynak nincs hibája,de 2éve vannak hatalmon és ennyi idő kevés ahhoz,hogy mindent rendbehozzanak.

  • TOPAPÓ
    Érdekes, nekem meg a jobbos kommentelők többségétől fordul fel a gyomrom! Virtuálisan is – de néha fizikailag is öklendezhetnékem van tőlük. Egyébként tévedsz: el szoktam olvasni a kommenteket. És a tapasztaltak alapján egyre inkább egyetértek azzal a tüntetési táblával, hogy „Istenem! hálát adok néked, hogy nem vagyok fideszes!”

  • Egyébként mellékelek egy kommentemet az AN-ről, amely elég jól sikerült, és összefoglalja a (balos) nézeteimet:
    Némi adalék ahhoz, hogy talán Gyurcsányt is:
    http://atv.hu/videotar/20121116_sorozatban_a_harmadik_negyedevben_csokken_a_gdp
    Érdemes a görbét megnézni, igen tanulságos!
    Egyrészt az elején (igen, IGEN) 4 %-os növekedési potenciállal ugrál a “pannon puma” és a 2006-ban kezdődő 6 %-os költségvetési kiigazítás világbajnoki teljesítményt nyújtott, amikor “csak” ezzel a 4 %-al csökkentette a növekedési potenciált. Azóta ugyanis tapasztalati tény, hogy a világon mindenütt és általában 1 %-os kiigazítás 1 %-ot jóval meghaladó gazdasági visszaeséssel járt – kivéve nálunk, ahol ez jóval 1 % alatt maradt. Ennyit arról az állandó jelzőről hogy Gyurcsányék “elqurták” meg “tönkre tették a gazdaságot”
    És 2008. elején látszik a kiigazítás eredményeként a visszakapaszkodás az eredeti pályához, amit derékba tört a 2008 őszi VILÁGgazdasági válság.
    A 2010-től lefelé hajló pálya meg már kizárólag Orbánnak köszönhető, mivel pl Szlovákia többszörös növekedési potenciált tudott felmutatni, de a régióban mindenki más is meghaladja, amit El Tolcsyval együtt produkált. Ami nem is csoda: a VILÁGgazdasági válság oka ugyanis a banki hitelezés hirtelen beszűkülése volt világszerte – a világgazdaságban mérhető drasztikus visszaesést okozva. Ebből a többiek már másznak kifelé – mi meg házi módszerekkel prolongáljuk a bankok fosztogatásával.
    Az ország elemi gazdasági érdeke tehát ettől a bagázstól megszabadulni, de minél hamarabb.
    És erre közpénzen emlékeztetik a publikumot a BKV buszok seggén Ahol együtt ábrázolják a válságkezelésben és gazdasági kiigazításban teljesítményt nyújtó, tehát referenciával rendelkező két személyt. Verhetetlen páros lenne, ha valóban EGYMÁSSAL, ÉS NEM EGYMÁS ELLEN INDULNÁNAK.
    Csak persze ahhoz az ilyen Para-féle újságíróknak néhány állandósult toposzát (Gyurcsány zsigeri fikázását( felül kellene vizsgálni. Nem várok töredelmes bocsánatkérést – de legalább némi méltányosságot. Olyan nagy kérés ez?

  • Kekec! Még hányszor etetnek meg hasonló mesékkel?Olvasd el a számvevőszék és a KSH adatait és ne a nyugat felé kikozmetikázott adatokat használd.

  • Topapo
    Ezek azok!
    Ha volt „kikozmetikázott adat” az éppen I.Orbán 53 %-os GDP arányos „csökkenő” államadóssága volt. Egyrészt abszolút értékben 6000 mrd-ról 9000 mrd-ra nőtt, még úgy is, hogy egy csomó adósságot eldugtak, és nem számítottak bele. Ők még tehették: nem voltunk Uniós tag és nem ellenőrizte őket az ECOSTAT.
    Másrészt az infláció elszabadításával csináltak maguknak egy kis költségvetésen kívüli zsozsót, és optikailag tuningolták a GDP összegét. Utólag kiderült, hogy egy csomó PPP beruházást eldugtak a fejlesztési bankban, és Szapáry úr saját szájúlag hazaárulkodta be az Uniónak, hol kell az általuk besuvasztott csontvázakat keresni és a szocikkal visszarakatni. MATTol Csimpánz belső keresletélénkítési, államilag támogatott lakáshitelezés 100 mrdos terhe is csak Medgyessy alatt vált érzékelhetővé. Nézz utána: MINDEN közgazdász (a jobboldaliak is) az eladósodási spirál kezdetét és a gazdaság lefékeződését 2000-hez kötik, amikor levonult az IMF és Orbán elkezdte El Tolcsyval együtt manipulálni a gazdaságot. Csak akkor már (Hál’Isten) nem volt 2 és fél évük, hogy teljesen elszúrhassák Ha nem hiszed, nézz utána. Nyilvánosak az Államadósságkezelő Központ adatai.
    Engem nem etetnek „mesékkel” viszont nem kizárólag azon a szellemi moslékon élek, amit elétek tálalnak.

  • Andrási Sándor
    Hadd ne minősítsem (a zombi ugyanis túlságosan hízelgő lenne arra)aki a TÉNYEK ellenében a mesékben HISZ.
    Minden szempontból javuló állapotú országot vett át Orbán, Bajnai válságkezelését mintaként állította a világ elé még Obama is, Orbán meg dicsekedett vele (persze, csak külföldön). Azóta meg folyamatos a lejtmenet, recesszióba taszították az országot, és ha Bajnai MA átvenné, akkor is 1-1,5 év lenne, mire valami javulás elérhető lenne, annyira leálltak a beruházások. Azok kifutása meg legalább ennyi időt igényel. Ezer milliárdokat herdált el Orbán, felélte a magánszemélyek megtakarításait minden eredmény nélkül, 3-ik negyedévben recesszióban vagyunk. Még a románok is kezdenek lehagyni, és a régiótól kezdünk leszakadni. Száz milliárdokba kerül, hogy nincs IMF megállapodás (a rokkantakon pl ennek a töredékét tudják „behozni” emberi tragédiákat okozva.
    Franc a perverz gusztusodba, hogy neked ez tetszik!

  • „Hadd ne minősítsem (a zombi ugyanis túlságosan hízelgő lenne arra)aki a TÉNYEK ellenében a mesékben HISZ.
    Minden szempontból javuló állapotú országot vett át Orbán”

    Szerző: kekec | november 23, 2012, 5:21 du.

    zsó fika, ezt kávézaccból olvastad ki vagy valami gyurcsány szemináriumon sajátítottad el? Talán vess egy pillantást a tényekre is.
    Undorító és felháborító, ahogy kiárusították az országot a regnálásuk alatt.

  • Amondó vagyok,hogy akik visszakivánják a Bokrost,Gyurcsányt és Bajnait azok nem kevés lóvéhoz jutottak abban az időben és már két éve elhúzták előlük a mézesbödönt

  • DAKOTA-TOPAPÓ
    Az ország bérmunkából él, amelynek egyszerűen nincs annyi hozzáadott értéke, amiből a szocializmusból ránk maradt nagy szociális ellátó rendszereket a gazdaság túladóztatása nélkül fenn lehetne tartani. A túladóztatás meg rontja a versenyképességet, ezért maradunk le a régió többi országától. Gyurcsány arról a hazugságról beszélt Őszödön, hogy minden mehet ugyanúgy tovább. Egyszerűen bele van kódolva a gazdaságba, hogy az államadósság 4 évente másfélszereződik – független a kormányzati teljesítménytől.Ezt Róna Péter mutatta ki – és én közgazdasági kérdésekben hajlamos vagyok neki hinni.
    2006-ban a hitelezők világossá tették, hogy ezt a továbbiakban ugyanúgy nem fogják tovább finanszírozni. A kiigazításokba és megszorításokba Gyurcsány tehát nem a jókedvében kezdett – rákényszerült. Ahogy most Orbán is folyamatosan rákényszerül mert lehet, hogy pávatáncol, de az ütemet és a dallamot Brüsszelben fütyülik hozzá.
    Tehát I. Orbán 6000-ről 9000 mrd
    Medgyessy-I.Gyurcsány 9000-ről 13500 mrd
    II Gyurcsány-Bajnai 13500-ról 20.000 mrd.
    Gyurcsány-Veres által kidolgozott konvergencia program ezt a törvényszerűséget akarta megtörni, csak a világválság közbeszólt. De nem elkúrták, hanem éppen rendbe tették – legalábbis a költségvetés kiadási oldalát
    próbálták, de aztán persze jött a cociális népszavazósdi, ami megakadályozta.
    Tehát nem „kiárusították” az országot, csak egyszerűen az nyugdíjakhoz, egészségügyhöz, oktatáshoz nem termel elég jövedelmet az ország. A korábbi szintet még tartani is csak a folyamatos eladósodással lehet finanszírozni. Orbán ezért próbál – fűnyíróelven, embertelenül, és a szakértelmet bolsevista trükknek tartva – visszavágni minden korábbi szociális vívmányból. Még a szükségszerű lépéseket is elrontva, a versenyképességet teljesen félreértve, a XXI. századi tudás- és innováció alapú gazdaság helyett előző századi gazdaságokat idealizálva.
    Egyszerűen szólva: egy mezei jogász, aki soha a szakmájában nem dolgozott, közgazdaságilag nem képzett, mégis mindent kézileg akar vezényelni. És ehhez szerzett magának egy fantasztát, aki mindent végrehajt, amit Orbán kitalál. És ezzel a Mekkelekséggel tönkre teszik az ország gazdaságát, ezért csúszunk a recesszióba, sőt stagflációba – ráadásul képtelen a hibáit belátni és képtelen korrigálni. Minél tovább marad – annál nehezebb lesz a kárt, amit okozott helyrehozni. Mert azok a fiatalok, akik kimentek – nem fognak már visszajönni És a Ratkós hatalmas korosztály majd 3-5 éven belül tömegesen vonul nyugdíjba, amikor majd el kellene kezdeni törleszteni a dupla kamatokra felvett hiteleket is. Azaz nem az a kérdés, hogy lesz-e államcsőd, hanem hogy mikor?
    Egyedül Bajnaiban bízunk, hogy ebből a reménytelen helyzetből is talán ki tudja vezetni az országot.

  • TOPAPÓ
    Neked külön javaslom a fenti link KOMMENTjei elolvasását. Kicsit hosszú de legalább egy kissé képbe kerülsz a jelenkori gazdasági bajaink kérdésében is, és nem utolsó sorban megláthatod, hogy LEHET kulturáltan, nem habzó szájjal és (néhány kivételtől eltekintve) nem egymást fikázva vitázni. Utána talán nem néhány – szelektíven csoportosított „adatból” akarsz majd következtetést levonni.
    Apropó: Mit szólsz az újabb leminősítéshez? Mit tippelsz, a befektetők a leminősítőnek, vagy az őket minősítő minisztériumnak fognak jobban hinni?
    DAKOTA „Eltörött a hegedű..”? Ez a Zsófizás valami mánia vagy fixa idea?

  • T.Kekec! Sok igazság van abban amit leirtál csak tudod az emberek nagy része nem hülye.Egy fedhetetlen politikustól ezt az emberek nagy százaléka elfogadta volna,de a Gyurcsány,Bajnai,Siffer és Veres klikktől nem.Én ismertem az egész bagázst még fiatal korukból.Nem kell senki,hogy nekem bemutassa a politikusaink előéletét és ebbe afideszesek is beletartoznak.

  • topapó
    Ahogy mondani szokták, ez egy kis ország, és csak egy vezető bagázsunk van. Én ezért a tetteik alapján minősítem őket – Orbán pedig minősíthetetlen, vállalhatatlan és rendkívül kártékony. Éppen a képességei miatt. Egy Schiffer-féle a tizede kárt sem lett volna képes okozni.
    Veled szemben márpedig az a véleményem, hogy az emberek többsége hülye, ha azt hiszi, hogy szenteket választunk. Én beérném azzal is, ha az ország érdekében, az anyagi-szellemi gyarapodás érdekében jól politizálnának. Az én szememben meg ennek a kívánalomnak a garnitúrából Gyurcsány ÉS Bajnai felel meg. A teljesítményük alapján, de még emberileg is sokkal rokonszenvesebbek azáltal, hogy nem próbálták lebontani a demokráciát.
    Egyébként a cikkre visszatérve: Lakner Dávid az Mszp-nek is osztogatja az észt, „Cégének megbízásokat ad más szervezetek mellett az MSZP, tagja a Népszabadság felügyelőbizottságának.”
    http://nol.hu/belfold/be_kell_hatolni_a_ketharmadhoz

  • A 2010-es kormànyvàltàskor egy eladosodott orszàgot,a részben mostanig megoldatlan problémàkkal hagyta örökül a Bajnai kormàny.
    Vàlasztàs elött àllt az orszàg:1.Folytatni az IMF GONDNOKOSKODÀSA ALATT,mint 2009-ben Bajnai tette.
    2. A terheket megosztva / különadokkal mérsékelni a lakossàgra rott terheket, a külföldi nyerészkedöink kàràra /.
    A multik megadoztatàsa ujdonsàg a globalizàlt vilàgban,akik megszoktàk,hogy a profitot hazautalhatjàk.
    Az Orbàn kormàny a 2.-at vàlasztotta és követi.
    Milyen példa felelne meg a „konzervativ” Bokrosnak a volt CSOMAGJA utàn ?

  • Mély tiszteletem, Kekec, a felvilágosító munkádért! Optimista lehetsz…

    Én kevesébé vagyok az, de a lepényhal meg utoljára, ahogy az ősi dakota mondás tartja.

  • silver account

    Nincs ebben semmi rendkívüli. Lubos Palata úgy konzervatív, mint Bajnai Gordon. Korábbi írásai is arról árulkodnak, hogy minden más pártot szívesebben lát magyarországi kormányzati pozícióban, csak a Fideszt nem. Egy tipikus Orbán-gyűlölő. Van ilyen máshol is.