Határátlépés, 2014

2013 április 8 10:44 du.97 hozzászólás

Fantáziálnék? Talán igen, talán nem…

– Jó napot kívánok, határátlépő ellenőrzés! Kérem az okmányokat előkészíteni, átadni!

Borderlands

Borderlands

– No, lássuk csak. Neve?

– Na igen, én is látom, hogy ide van írva, de azért magától is akartam hallani. Mert ki tudja manapság? Szóval, Rabinovic Ignác.

– Jóvanna, én is látom, cézével írja. Lényegtelen. Ez már eleve gyanús. Mondhatnám, nagyon gyanússss! Aztán meg ez a keresztnév. Hogy becézik magát, tán csak nem nácinak? Hehehe, jó, mi? Náci…

– Szóval, cézével írjuk a nevünket, és nácinak becéztetjük magunkat! Ejnye, ejnye. Ez elgondolkodtató…Álcázzuk magunkat, álcázzuk?

– Mi az, hogy ez nem tartozik az ellenőrzés tárgyához?! Ahhoz az tartozik, amit én meghatározok! Nahát!

– Lakik?

– Persze, hogy lakik, nem is ez a kérdés, de milyen jogon? Mert vannak ám, akik azt hiszik, hogy csak úgy lakhatnak, pedig hát nincsen is joguk rá, mert nem idevalósiak, meg törvény is van ellenük!

– Hogy hová nem valósiak? Hát, Magyarországra!

– Hogy maga magyar állampolgár? Lári-fári, azt mindenki mondhassa! Mióta az?

– Hogy születésénél fogva? Oszt tudja-e bizonyítani?

– Igen, itt és most!

– Nem? Na, látja…

– Még Nagy-Magyarország matricája sincs, oszt itt bizonykodik nekem, hogy magyar.

– Hogy nem kötelező? Jó ember, maga el van tévedve! Ha egyszer kilép innen, hogy a bánatba talál vissza Nagy-Magyarország határain belülre, matrica nélkül? Nem tudta, hogy ez egyben nyomkövető is? Rajta van a listán!

– Na látja. Ez a baj magukkal. Nem bíznak a kormány gondoskodásában.

– Úti cél?

– Mi az, hogy mi közöm hozzá? Csak megy valahová, nem? Ha olyan titkos, hogy el se mondhatja, még gyanakodni kezdenék.

– Hogy Európában vagyunk, meg hogy uniós határ? Elmaradt egy brossúrával, polgártárs! Ez itt Hungarisztán határa, ha nem tudná!

– Mióta, mióta! Ezer év óta! Csak most lett kijelölve! Személyesen Pártunk Nagy Vezetője által! Tetszett volna nézni a híradót!

– Hogy melyiket? Én csak egyet ismerek, a JH-t, tudja, a Jobbik Híradót. Miért, van más is?

– Felekezete? Jó, jó, ne is válaszoljon. Ezzel a névvel…

– Látom, maga mégis okos fiú. Megfogadta a tanácsot. Tessék, a papírjai. Nem lesz rá többet szüksége. Elmehet. Most még…

– Haladjon egyenesen előre, kb. 200 méter után ki lesz írva, Tel Aviv arra. Csak kövesse a nyilat. A magyarok nyilát, hehehe. A soha viszont nem látásra.

Gondoljátok, hogy rosszat álmodtam. Gondoljátok, hogy megterheltem az emésztésem töltött káposztával. Gondoljátok, hogy elhagyott a kedvesem.

Gondoljátok, hogy túlzásba estem?

Én nem gondolom.

Mert gondolkodni, egyelőre, még szabad. Én úgy gondolom, hogy mindannyiunk jövőjének kisajátítása zajlik évtizedek óta csupán egy réteg, vagy tábor érdekében. A jövőkép is változik, valahányszor változik az érdektábor az érdekeivel és szubjektív igazságaival.

Szebb jövőt, minden esetre…

 Ille István

97 hozzászólás

  • asher alexander

    nem alom!
    volt mar ilyen!!
    meg a 70-es evekben utaztam oda es a hataron azzal fogadtak „nezd mar a budoszsidajat ide eszi a rosseb!hogy nem doglott oda auschwitzba”-
    pedig akkor kommonista era volt uralmon!!!!
    legutobb 2010-ben voltam ott!
    igy fogadtak a keletiben,;
    ket rendor es egy zoldruhas arpadsavos karszalagos,darutollas sapkas ficko,;-„tetves rohadt zsidaja!!minek jon ez ide?kotrodna vissza izraelbe!!”-
    panaszt tettem volna a rendorsegen ahol az ugyeletes azt mondta,;-„oruljon hogy nem vertek be a rohadtzsido pofajat”-
    ILLE!!
    tenyleg ugyerzed almodtal csupan???

  • Judit Noszticzius

    Sem-sem elfogadjunk visszatéri „Trianon-t” (Nagy-Magyarországot) !!!!!!!!!!!!!!!!!mert Ha visszatéren,akkor több millió magyar állampolgár mélyszegény leszünk !!!!!!!!!! 🙁 Kell maradni a kis-Magyarországot az Nyugat-Európában !!!!!!!!!!!!!!! Tudjunk,hogy Fidesz-KDNP + Jobbik nagyon erőszakos a „Trianon-ért”(Nagy-Magyarországért)!!!!!!!!!!:-( 🙁

  • Határátlépés, 2014
    – Jó napot kívánok, határátlépő ellenőrzés! Kérem az okmányokat előkészíteni, átadni!
    Vízuma van?
    Nincs? Akkor minek akar ide jönni európába?
    Lárifári! Mi az hogy bevásárló turizmus! Maradjon csak otthon, ott úgyis Kánaán van!
    Mi az hogy nem ízlik a manna, meg a magyar narancs! A vezér utasításba adta hogy jó! Tessék rágicsálni, jó alaposan! Tudja, 32 rágás, és ízlelgesse.
    Egyébként is rossz fele indult jóember, errefelé Európa van! Félázsia felé a másik irányba kell mennie.

  • Már megint egy vizionált baromság Ille módra.

  • Avi ben Giora

    István!
    Nem viccelek ez megtörtént velem annó. Na nem teljesen igy, de hasonló volt. Valamikor a kilencvenes évek elején kocsival igyekeztem Budapestre. Találkozásom lett volna valakikkel. Abban az időben és főleg nyaranta több orát is képesek voltak föveszteni az embert az autójában. Kiszálni nem lehetett, kis vagy nagy dolog ahova akarod(marokba vagy ahova megy) Elég az hozzá végre rámkerül a sor. Direkt ugy adom ki az ablakon a passportot, hogy ne kelljen lapoznia mert ugye nem balról lapozandó ha nem jobbról. Nézi a pofa aztán rámförmed, hogy álljak félre azonnal és száljak ki. Közben jólláthatóan lóbázza a három izraeli utlevelet, hogy bárki láthassa ma zsidót fogtam. Félre álltam de majdnem felfort az agyvizem a nejem meg a gyerek próbáltak nyugtatni. Eltelt vagy husz perc sehol senki. Aztán jön vissza nagy elnyujtott mosollyal és vele együtt egy olyan kétajtós melák.Nyissa ki a csomagtartót. Mit visz? Láthatja nem? Atom töltetet meg rakétákat és kis robbanóanyagot. Ne szellemeskedjen ember mondja. Aztán fegyvere van? Hogyne lenne. Itt a két lébam kozt. Néha lőni is tudok vele. A melák eddig csendben állt aztán a mancsát rátette a vállamra. Sajna annó kaptam kiképzést és egy automatikus mozdulattal már el is kaptam a karját és jól begyakorolt mozdulattal eltekertem nekije hogy majdnem megcsókolta az anyaföldet. Nem telt bele pár pillanat és hatalmas csődület támadt. Megjelent valami totumfaktum sok csillagos tag is. Erre kitört belőlem a paraszt és elküldtem az édes jó anyjába. Ő meg kikérte magának. Kikérhette mert ömlött belőlem a szitok. Aztán amikor leálltam megszólaltam neki emberibb hangon. Mondtam először is kikérem magamnak, hogy ilyen megkülönböztetett elbánásban részesit. Másodszor nem elég hogy megfövesztettek az autóban gyerekestül utána még veszélyes helyzetbe is hoztak a bikái mert ki tudja nincs e a közelben olyan arab aki látva az izraeli pasportot egész Pestig követ és esetleg meg sem érkezek Pestre mert utközben véletlen ugye történik valami. Hogy én fűbe harapok az egy dolpog nem volt aznap szerencsém, de a gyerekem és a nejem? Megfagyott a lavegő és még hápogni sem tudott egyik sem. Elnézést kért aztán beleverte a stemplit és jó utat kivánt. Kiszoltam neki mert nem birtam ki, hogy mond hol a fészkes fenében képeztek ki igy? Mire odavágta. Volt hol tanulnom. Izraelben kaptam kiképzést és ott ti ugyan ezt csináljatok a palesztinokkal. Mondom ez a kilencvenes években volt. Mostanság már nincs határ de ez a kedves antipatikus magatartás maradt. Csak nem hivatalos közegtől. Én marha odaszólhattam volna neki, hogy én viszont nem szokatam ártatlan polgárokra lövöldözni mint a hős palesztin terrorjankok akiknek egál hogy ki és mi az áldozata fő hogy legyen.Még ha nem is izraeli vagy zsidó.

  • Érdekes iràs,ha a Jobbik erösödni tud,elképzelhetö,hogy kettös-hàrmas àllampolgàrsàguak nem lehetnek többé miniszterelnökök,nemzetibank elnökök,katonai és gazdasàgi titok hordozok…Ez függ az érintettek koràbbi és jelenlegi
    hozzààllàsätol,tevékenységétöl is. Mert ugy kezdödött,hogy az egyik visszaütött és igy folytatodik,ha nem térünk elöbb észhez.

  • Cikk írója kissé lemaradt a helyzetképpel.
    Már ’94-ben NEM volt sehol határőr. Kocsival simán jártuk Európát és a magyar határon a kis bódéja a határőrnek üres volt.
    Mintha a Kádár rendszerben élnének még egyesek!

  • Topapó
    2013 április 9
    1:32 de.
    már megint egy idióta hozzászólás egy seggfejtől 😀

  • a fene tudja, miért, de vannak megérzéseim…

    erős dénes, sajnálom, de nincs tisztában az alapizé azon tételével, ami valami csoda folytán megmaradt az alkotmányból:
    MINDEN magyar állampolgár szabadon választ, és szabadon választható.
    mi több, miniszterelnöknek és államfőnek is.

  • Na ez megint egy hülye írás,még viccnek is nagyon gyenge,a valóságról,meg az aktualitásról már nem is beszélve!!!….
    Figyelőnek és Erőssnek teljesen igaza van,jó pár évvel
    le van maradva a „szerkesztő”……Tóapónak küldött válasza
    meg ismételten minősíti Pillét….
    Hát ez van,talán magában kéne beszélgetnie és csak akkor kellene írni,ha valami értelmes és valós dolog jut eszébe….(ritkán!)

  • Figyelő!
    Maga nem figyel. Nézzen már utána mikor kötötték a Sengeni egyezményt és mikortól vált Magyarország az EU teljesjogű tagjává, hogy megszüntethette a határt. Nem 94-ben volt. Amit meg fentebb leirtam egészen pontosan 91-ben történt. Ugyan is a nagykövetségi kapcsolatok helyreállítása valamikor előtte történt. Addig még nekem is visum papir kellett. Sőt! Rá pár hónapra szüntették meg a visumkényszert. Kicsit olvasson utána elvtárs

  • Figyelő
    2013 április 9
    10:00 de.
    bencsics, maga reménytelen. mintha 2014-ről írtam volna, és nem ’94-ről.
    nem mellesleg szlovákia és csehország között (!) akkor is volt határellenőrzés, a jugoszláv utódállamokról nem is beszélve, horvátországba belépéskor még két éve is. vagy azok nem tartoztak európához?
    jelenleg meg hollandia határán újították fel ezt a régi népszokást.
    mondja, magának görcsös késztetése van, hogy csacskaságokat hordjon össze, vagy csak csukott szemmel járja a világot?

  • Don Ovuz
    2013 április 9
    12:45 de.
    Határátlépés valamikor.
    Szebb jövőt!
    Papírokat kérem! Igen, a származási bizonyítványt is!
    Ja, h nincsen olyan?
    Gyorsan forduljon meg, vagy azonnal menjen tovább!
    Kap két perc előnyt!
    Most még!

  • ille
    A parlamenti közvetitést làttam a Duna TV-ben” A Knesszetben 2 személy nem tehetett esküt,mint kettös àllampolgàr..”,ilyenek a tények. Szerintem sem lehet egy fenékkel 2 lovat nyergelni,Simor sem tett a devizahitelesek felvilàgositàsàra,a devizahitelek tovàbbi elterjedése érdekében semmit, 2007-ben „Tanuljanak meg a magyarok a pénzel bànni”.
    Én azt irtam,hogy ha erösödni tud a Jobbik…,amihez segitetetek…

  • Gere Gábor
    2013 április 10
    4:58 de.
    🙂
    Igen, a hülyeségnek ára van.
    No de ekkora?
    Már így is eléggé elszigetelődtünk politikai szinten. Az emberek nem merik felvállalni a tévedésüket, emiatt egy még rosszabb felé sodródnak. Nem meggyőződéből, gyávaságból.
    A meggyőződéses fasiszta viszonylag kevés, bár szerintem az is túl sok. Sokkal több a buta ember, aki nem meri átgondolni dolgokat. Vagy nincs meg hozzá az alap intelligenciája. Mindenáron váltani akarnak olyanra, ami még nem volt. Viszont a palettában ami még nem volt az ő életükben, az a fasizmus. Bár ők nem a fasizmust látják, hanem csak egy pártot. Ebben rejlik a sötétség.
    A valódi információk meg pontosan a kormány médiapolitikája miatt nem jut el oda.
    Sodródunk egy újabb Trianon felé.

  • Avi ben Giora
    2013 április 9
    4:46 de.
    Látom, már a második kommentje tűnik el. Délelőtt még olvastam.
    Pár napja megint volt egy támadás a lap ellen, így nem csak ennél a cikknél, hanem a többi cikk esetén is tűntek el kommentek.
    A cikkeket helyre tudták állítani, a kommentek adatbázisa úgy tűnik, még döcög.
    Íme a jobb-, meg a szélsőjobb érvelési tematikája. Tényeket nem tudnak sorolni, rombolnak.

  • Most ki is írta a cikket, Avi vagy ILLe? Mindkettő saját nevében válaszolt az én beírásomra. Persze, „91-ben nem voltam ott. Én ’94-ről írtam, az igazat.
    Az EU- ba lépésünk úgy tudom később volt.
    Tehát amit a cikk, JELENIDŐBEN emlit, maga egy anakronizmus.
    De lehet, hogy ez is sci-ficton.!

  • Saajnos 2014.után könnyen meg lehet,hogy ilyen helyzet alakul ki a határon.Kezdődhet minden ott,ahol a világutlevél megkapása előtt és az EU-ba való belépésünk előtt volt.

  • Erös Dénes
    2013 április 10
    6:26 de.
    hát persze, hogy a kensszetről írt. én meg tündérországról.

  • Boda Marcsi
    2013 április 9
    4:18 du.
    na, ez megint egy hülye hozzászólás. talán, ha a kéménybe írogatná korommal, több értelme lenne 😀

  • Figyelő
    2013 április 10
    12:16 du.
    én írtam, de magának teljesen mind1. már a címet sem tudja értelmezni: annak jelentése szerint jelen időben játszódik.
    istenem, milyen kultúrműsorokat vezetett maga?
    amúgy ’94-ben sem volt – mint említettem – átjárható európa, úgyhogy, maradjunk annyiban, hogy az csak a maga útvonalterve szerint volt igazság.
    amúgy a cikkben nem ez a lényeg, de úgy vélem, erre felesleges több szót vesztegetni.

  • Figyelő
    2013 április 10
    12:16 du.
    Bocs, Figyelő. de 94-ről marhaságot írtál…
    Neked, mint kanadainak vízum nem kellett ugyan, viszont a határon, vagy a reptéren be kellett mutatnod az útleveledet.
    A fiam 95-ben Sopronban volt határőr. Bécsből kocsival mentem, a határon be kellett mutatnom az útlevelemet.
    2OO2-ben szintén.
    Kilencventől kilencvenhétig minden évben mentem. Volt olyan, hogy háromszor is.

  • Szánalmas egy alak maga Ille István. Csak egy ilyen írásra futotta a tehetsége ? Csak így tovább hátha majd megjutalmazzák egy lejáratott Pulitzerrel.Mélyen csontig….megy ez magának.

  • Hm…
    „Él még a méla Béla..”

  • Kopácsi Judith

    Drága Bélánk! És maga hova áll sorba? Hülyeségadót nem ennél az abalknál kell leadni.

  • Jávorszky Mária

    Hogy mije van az Illének? Megérzése??! Röhej!Legfeljebb érzi,hogy sz@rni kell.Ezzel ki is merülnek érzelmei.

  • Ille István
    2013 április 10
    1:07 du.
    Én úgy látom, a „habzó szájú” kommentelők egy része nem is tudja értelmezni a dolgokat, mindössze egy-egy mondat ragadja meg a figyelmüket. Erre alapoznak. A másik csoportjuk, nem is a cikkről ír, de nem is ezért vannak itt. Frusztrált, sikertelen életüket próbálják tények nélküli személyeskedéssel kompenzálni. „-Vagyok valaki! Neki mertem menni!-” Szánalmas!
    Alig egy-kettő van közöttük, aki kommunikáció képes.

  • Béla
    2013 április 10
    4:22 du.
    😀
    ne aggódjon, béla, van még ilyen, meg írtam már több ilyet is 🙂 de, hogy megnyugtassam, megosztjuk a feladatot: én továbbra is írni fogok, maga meg továbbra is piszkolódik. kinek-kinek tehetsége szerint.
    az azért érdekes, hogy olvassa egy ilyen szánalmas ember írásait. készteti erre valami? vagy pártfeladat? mind1.
    én írok, tudja, ahogy az elemiben tanulta: úr ír. maga meg olvas. döcögve, szótagolva, legtöbbször a szöveg értése nélkül. hát istenem, nem ehet mindenki IQ-bajnok 😛

  • Béla
    2013 április 10
    4:22 du.
    És neked menne egy különb írás?
    Még nem olvastunk tőled semmit!
    Nosza! 😛

  • Jávorszky, az viszont jól érzékelhető, hogy te nem érzed, ha szarnod kell, azért rondítasz folyton ide, aztán hevesen lengeted a nemzetiszínű sumér toalettpapírodat.

  • Don Ovuz
    2013 április 11
    1:33 de.
    valahogy így. az ilyen szky-féle hülyékkel az a baj, hogy nem adják fel, és mindig ráismételnek 🙂
    engem nem zavar. én továbbra is írni fogok, ők meg továbbra is – valami számomra érthetetlen kényszertől vezettetve, ami már kóros – olvasni fogják, majd tehetetlenül habzanak egy sort.
    azt hiszem, ezzel jól el is vannak. legalább nem verik meg az asszonyt, nem rúgnak bele a kutyájukba, nem zárják ki a gyereket a hóra, itt élik ki magukat.
    egészségükre!

  • Béla!
    Üdvözlöm,mint új hozzászólót,sajnos amíg Illét jól megfizetik írni fog…….bármit.!!!
    Kísérje figyelemmel a „tartalmas és valós”írásait,érdemes..
    Ne szegje kedvét,ha esetleg alpári stílusban,sértegetve
    válaszol,így szokta….mindenkivel.

  • Boda Marcsi
    2013 április 11
    1:31 du.
    na, akkor még 1x és lassan mondva, hogy maga is megértse: minden féle díjazás nélkül írunk ide. ha esetleg van bizonyítéka az ellenkezőjére, kérem, tegye nyilvánossá, ellenkező esetben kénytelen vagyok hazugnak nevezni. lassan szaporodik a számuk: eddig csak lélfai volt bizonyíthatóan hazug, most becsatlakozhat a sorba.
    szóval, harmatos virágszálam, bizonyít, vagy hazug lesz?

  • Jó néhány évtizedet megértem már, de ilyen Ille nevű írócskáról eddig nem is hallottam. Még szerencse hogy Magyarországon kevesen olvassák ezt a kanadai fórumot, így nagy befolyása nem lehet az emberek véleményének formálásában.

  • Ille ezt írja magáról: „Egészen más területen dolgozott…”
    A fene megesz a kíváncsiságtól, ugyan mi lehetett az a más terület? A szocializmust nem nagyon építhette, mert a rendszerváltozáskor még csak 40 év körül járt. Fizikai munkát aligha végezhetett életében.

  • kovacs
    2013 április 12
    8:33 de.
    ugye, belátod, kicsi huszár, hogy a te kedvedért nem fogom a teljes önéletrajzomat ide hozni? de, ha megadod az elérhetőséged, szívesen megküldöm. tanulságos olvasmány lesz.
    a szocializmus építéséhez, szerinted, mikor kezdtek hozzá az emberek? dátum szerint, persze.
    na, fussál neki +1x 😀

  • Kopácsi Judith

    kovácskám, ha csak ennyire tellik tőled, akkor inkább maradj otthon, huzd magadra a takarót és szundits továbbra is. Itt, semmi keresnivalód sincs.

  • Tüske Zsófia

    kovács, Ille megírta, mit csinált a szociban. Ha nem figyel, ne reklamáljon.

  • Kopácsi Judith
    2013 április 12
    11:45 de.
    már hogy’ ne lenne? a vélemény szabad, még ha olyan idióta is, mit az övé 🙂

  • Ille elöször is nem vagyok magának kicsi huszár, másrészt az hogy kilenc évvel fiatalabb nem jogosítja fel hogy tegezzen! Soká lesz még magából Móricz Zsigmond, pláne ha a tehetségét (ha egyáltalán van) acsarkodásra használja. Judithka meg ne védje ezt az Illét, nem érdemli meg.

  • Kopácsi Judith

    Kovácska, én Illét személyesen ismerem, téged nem. Az ismeretségem pozitiv, mig a te vélemény nyikvánitásod utén, te nem vagy az. Különben engedd meg nekem, hogy én döntsem el, kivel akarok barátkozni és kivel nem. Csak hozzátartozás végett, Judithkázásod engem nem hat meg.

  • Kopácsi Judith

    Rasidom az lehet, hogy a vélemény szabad, de miért kell minden hülye véleményét ide hoznia? Vihetné máshova is, mert szerintem itt csak a levegőt szennyezi vele.

  • Kopácsi Judith

    Különben halálosan unom már, hogy egyesek szerint csak a fizikai munka a munka. Próbáljon meg pl. egy félnapot, szünet nélkül szinkron tolmácsolni. A gyatyája is csurogni fog.

  • kovacs
    2013 április 12
    5:05 du.
    hogy nekem mi vagy, kicsi huszár-e, vagy olajbogyó,egyedül csak az én hangulatomtól függ, mehetsz tiltakozni strassbourgba 😀
    a kor, jóember, állapot, és nem dicsőség. az esetedben különösen nem 😀
    a cikkhez esetleg valamit – már, ha képes vagy rá?
    miért pont móricz? ahogy én tudom, ő nem írt lektűröket, én meg igen. olvass több harunalrasidot 🙂

  • na, kovács elvtárs – mert ugyebár, hasonló módon, ahogy te megítélsz engem, én is megítélhetlek téged, mivel 75 évesen igencsak nagy a valószínüsége, hogy elvtárs voltál, de vastagon – három dolgot vezetek elő itt, csak neked, csak most:
    a) a neten elfogadott a tegezés, kortól, nemtől és pártállástól függetlenül. a magázás leginkább a másik lenézését jelenti – nem véletlenül magázom én a boda-féléket.
    b) mivel hozzászólásodnak egyetlen célja volt csak, nevezetesen a kigúnyolásom, megalázásom, sértegetésem, miért is kellene téged válaszomban sztaniolba csomagolnom?
    c) röviden életem eddigi lépcsői, csak, hogy jobb legyen az estéd: anyagmozgató, művelet előkészítő – leánynevén vegyipari segédmunkás – laboráns, vegyésztechnikus, rendszerszervező, egy szezonban kalandvágyból csálinger alsóörsön, pont akkor, amikor csernobil eldurrant, sztechn. főmunkatárs, sztechn, főosztályvezető, cégvezető, ügyvezető igazgató, majd kényszervállalkozó szoftver tanácsadó és kereskedő.
    sajnálom, de az eszemből kellett megélnem, és nem az izmaimból, bár a magadfajta proletár öntudat azt követelte.
    az oltott mész zsákolást, rézsű kialakítást, malterkeverést, alap kiásást és zsákos műkő cipelést csak hobbiként műveltem, mivel karrierem elején nem fizettek túl jól.

  • Kovács,hát csak edződjön…. ha ezen a fórumon akar hozzászólni,és vegye „megtiszteltetésnek” a tegezést,lesznek itt még egyéb lekicsinylő,sértegető megjegyzések is,persze
    nem kell mellre szívni,aki nem helyesel és dicsőít az mind
    megkapja…..(tojni rá!)
    Aztán az örvendetes és helyénvaló lenne,ha ezért a „magas
    szintű”tevékenységért nem kapnának többen díjazást,de ez
    nehezen hihető….!
    Illének csak annyit,hogy nincs szükség bizonygatásra,mindenki azt hisz és gondol amit akar,joga
    van hozzá!!!

  • Harmat gyenge Ille,hogy ki a hazug arra itt már többen rájöttek,rajtam kívül is!

  • Ha Ille 2014-ről írt akkor még nagyobb baromság az egész!!!
    Lehet,hogy attól fél a „gárda” teljesít majd szolgálatot a
    határon?…persze lehet,hogy aki idiótán viselkedik,az gyanús lesz és orvosi papírt fognak kérni……kac-kac.

  • Boda Marcsi
    2013 április 13
    4:00 du.
    magának már nem kell orvosi papírt felmutatnia. az evidencia, ugyebár, evidencia 😛
    mint említettem volt: ha van bizonyítéka, ide vele, ha nem, hát, akkor, biza, hazug.
    na, milyen érzés hazugnak lenni, picinyem?

  • Ille…te nem fantáziálsz…te rémálmokat látsz , azaz lázálmaid vannak…lázas is lehetsz…hőmérőzz és kalmopirinezz

  • Avi….jól megtanítotztak a magyar határörök a tisztességes viselkedésre 1991-ben hiszen ujabb eseted nem volt gondolom én..amúgy ezek ám fegyveresek és lőnek is úgyhogy ti se kekeckedjetek

  • Ha két életem lenne sem tudnék ennyi hazugságot összehordani,ingyen sem,de jó pénzért sem mert tök égő lenne.Hát mindennek van oka…….

  • Ille István. Tudja uram most ezzel az irományával ráhibázott. Én ugyanis Határőr voltam. A jövőre nézve a szakértelem megvan.

  • Kopácsi Judith. Kedves Judith már elnézést de én nem személyeskedtem önnel. Ön szólított meg engem tehát ön kezdte a személyeskedést. Ha kérhetném méltóztatna az Ille ural szembe fordulni és térdre ereszkedni….

  • Kopácsi Judith

    Béla, kérhetni éppen kérhet, de nem biztos, hogy azt teljesiteni is fogom. Viszont, ha tényleg volt határör, akkor azt is láthatta, amikor egyik kollégája rohant az egyik állampolgár után, szidni a kedves édesanyját, igen cifrázva azt. Na, ennek meg én voltam 1990 nyarán tanuja, Hegyeshalomnál, amikor is, úgy döndöttünk családunkkal együtt, hogy nem értünk és nem beszélünk magyarul, hanem kanadai utlevelünkbe angolul kérünk vizumot. Ha hiszi, ha nem, egyetlen határör sem értett, vagy beszélt angolul, az egyik nagyon rossz németséggel probálta megértetni magát. Szóval, nekünk sem volt a legjobb benyomásunk a magyar határörökről. Sem a modoruk, sem az értelmük nem ütötte meg az európai szintet.

  • Béla
    2013 április 14
    3:08 du.
    méla béla, ez még tőled is nagyon gyenge volt. de csak izmozzál itt. egy dolgot tehetsz, béluci: tovább olvasod az írásaimat, és néha felböfögsz ide valamit, ami, ugyebár, teljesen érdektelen.
    ami pedig a judithnak ajánlottakat illeti: azon felül, hogy ocsmány és rendkívül primitív – de hát, egy méla bélától mi mást is lehet várni – egy kicsit a vágyak mezejére visz. te ugyanis már régen bepucsítottál másoknak, és lehet, hogy már meguntad, hogy rojtosra lett inszeminálva a hátsó bejáratod 😀
    fel tudsz még egyenesedni?

  • 😀 😀 😀
    határőr volt az olajbogyó, méghozzá Határőr! 😛

  • Boda Marcsi
    2013 április 14
    1:22 du.
    kétségtelen. annak is megvan az oka, hogy egy ilyen szellemiekben erősen tériszonyos, mint magácska, kis aluljáró tudor, itt osztja az észt 😀
    boda, orvosi látlelet nélkül is nyilván való, hogy mentális lúdtalpánál csak verbális aranyere a nagyobb 😛

  • Kopácsi Judith

    Bélucinak mellékesen, engem úgy ismernek, hogy még a parancsokat is megkérdőjelezem, nem hogy a kéréseknek tennék eleget. Kapiska?

  • Ille István. Uram ha esetleg nem vette volna észre én magázom önt ön pedig folyamatosan tegező hangnemben gyalázkodik.Nem mintha valami köze lenne hozzá, de ha már kétségbe vonja azt amit írok, akkor közlöm önnel.1976–ban vonultam be a Határőrséghez és 1980 avattak tartalékos tiszté mint alhadnagyot. Mondok önnek két olyan technikai berendezést amit annak idején a Hör-ségnél használtak. Így csakis azok ismerhetik akik ezeket kezelték.
    SZ-100-as elektromos jelzőrendszer, valamint H-63-as jelzőkészülék.A fegyverem száma. BM. 31403.AMD. Gépkarabély.
    Az oldal fegyverem PA.4214. De egyébként meg nem dőlök be a provokatív stílusának.

  • Kopácsi Judith

    Különben nagyon sajnálom Bélucit, akinek csak olyan féle személyes kapcsolatokra terjed ki ismerete, mint amire engem is felszólitott volna. Persze, aki pénzért vásárolja…

  • Háromszor is elolvastam e nagy író novelláját, de nem igazán értem. Pedig még valami humorféle is van benne. Lehet hogy agysejtjeim száma már nagyon fogyatkozik. Milyen határőrt vizionál 2014-ben, fideszest, vagy jobbikost? De hát Ille úr, 2014-ben már emeszpés lesz a határőr, nem de? Önök ezen célért munkálkodnak.

  • Béla
    2013 április 15
    2:35 du.
    én a józan eszedet vonom kétségbe, oljabogyó! határőr voltál, nagy H-val 😀
    beadtad a tsz-t – ami kétségtelenül egy megélhetési lehetőség volt az olyan tanulatlan parasztsuttyóknak, mint te, kaptál sarzsit, ami hatalommal járt, ez annyira elbűvölt, hogy Határőr lettél 🙂
    mi a fene? oldalfegyver? igen fontos tartozéka volt egy alhadnagynak 😀 persze, van, ahol a rohamkést nevezték annak, de egy Határőr továbbszolgálónak ez jelentette a csúcsot 🙂 valszeg egy parabellum volt, a walter pp-k, vagy a tokarevek közül 😀
    gondolom, megkönnyezted, amikor le kellett adnod.
    igaz, jobb helyen maroklőfegyvernek hívták.
    csak jelzem, a beszólásaidnak semmi köze a cikkhez, de azért csak élvezkedj 😛

  • Kedves Béla és Kovács!
    Hát csak edződjenek,alakul a helyzet:becsmérlés és sértegetés a „tőlük megszokott szinten…”természetesen
    „demokratikus módon”mint az átkosban,visszapofázás nincs
    csak bólogatás…..világos?Ille aki mindenkit fel akar jelenteni(érzékeny a lelke…),önmagát a tőle megszokott szerénységgel mindenki
    fölé helyezi,minden szakmában,foglalkozásban oké!
    Az már tényleg mellékes,hogy mint e „színvonalas újságféle”
    szerkesztőcskéje másokat,történetesen a hozzászólókat
    „tanulatlan parasztsuttyó”-nak nevezi,vajon magát hová
    sorolja?……

  • Mint írtam fentebb én elolvastam a cikket. Nem egy nagy durranás!

  • Ille másokat tanulatlan parasztsuttyóknak nevez! És ő ki?
    Csak rá kell nézni a fényképére!

  • Béluci!
    Akkor te is térdre ereszkedtél a nyugdíjaddal? Hiszen a navezír akkor nálad is bekapcsolta a szivattyút.
    Ütemes taps! Éljen Viktor!
    Viszont akkor te önként tettél hűségesküt! Még csak nem is a liberálisoknak, hanem még a vörösöknek! Na ja, megszoktad a seregben, hogy a köpönyeg egyik oldala fehér, a másik oldala terepszínű. A terepszínű mindehová jó.

  • kovacs
    2013 április 16
    8:35 du.
    picinyem, amikor beadta a tsz-t, akkor volt az 🙂 azóta már kiművelődött, látod, még a számítógépet is tudja kezelni 😀
    nem tetszik a kinézetem? hát, olajbogyó, ezzel már együtt kell élned 😛

  • Boda Marcsi
    2013 április 16
    5:29 du.
    ó, csak egyetlen becsületsértőt jelentettem fel eddig.
    magát nem fogja ilyen megrázkódtatás érni: egy szellemi homelesst minek abajgassak?
    a rögeszméjével – miszerint szerkesztő lennék – forduljon orvoshoz. túlságosan elhatalmasodott magán 😛
    de mondok magának valami biztatót: csak így tovább!

  • kovacs
    2013 április 16
    8:35 du.
    Neked szebb?
    Meg kéne mutatnod, h el tudjuk dönteni!
    Persze csak akkor, ha ez lenne az írás témája! De nem az!
    Most akkor melyiket vitassuk +? 😛

  • Béla
    2013 április 15
    2:35 du.
    Csak elmondanám, h a HÖR-nél AK–47 (Avtomat Kalasnyikova obrazca 1947 goda volt rendszeresítve nem AMD! 😛

  • Gere Gábor
    2013 április 17
    9:46 de.
    mit tudhat erről egy tsz-es, aki még az oldalfegyvere számára is emlékszik? 🙂
    ’67-ben szereltem le, már a műanyag tusás AK-k voltak nálunk is, mezei vegyvédelmiseknél rendszeresítve, de bőven irigyeltük a szomszéd (lentiről van szó) határőr csapat behajtható tusás AK-it, mert nekik – és a csapatfelderítőknek – már akkor is olyan volt!
    de hát, biztosan ez lehetett életének legnagyobb élménye, hogy Határőr volt, nagy H-val 😀

  • Gere Gábor
    2013 április 17
    9:46 de.
    Bélának már mindegy! Így is úgy is. Lehet hogy Vitya ellen akart beszélni, csak mire leütötte az első karaktert elfelejtette mint a fegyvere típusát?
    Igen, az AK-47 pontos fegyver, az AMD könnyű, összecsukható, és nagy a szórása.

  • Gere Gábor. Gere úr önnek igaza van a sorállománynak valóban AK-47 Kalasnyikov volt rendszeresítve. De a hivatásos állománynak AMD je volt.Valamint a tartalékos tiszteknek is. Ha ön Határőrvolt akkor nyilván emlékszik rá hogy negyedévenként milyen lőgyakorlatok voltak a Határőrségnél ? Ön melyik Határőrkerületnél szolgált, milyen beosztásban ? Én egyébként FEPES voltam.

  • Ille István
    2013 április 17
    11:39 de.
    István!
    Én ’73-ban szereltem le, de egy évvel korábban kaptunk AMD-ket! Addig egy ’44-es szuronyos puskánk volt, a franc sem tudja a típusát! (állítólag a „dióverő” utódja volt)
    Mindig sajnáltuk a HÖR-ösöket, mert azt hittük, h az AK fatusás és milyen marha nehéz a mi AMD-nk mellett! Aztán felvilágosítottak, h üreges műanyag a tusája!
    Nem tudom, h ez a kép mikori, de egy fia AMD sincs rajta! 🙂
    http://www.hataror.eu/index.php/kepek/19-regi-idok/detail/651-i-11-28

  • Don Ovuz
    2013 április 17
    11:43 de.
    Bizony nagy volt a szórása! Még kihajtva, kitámasztva is szenvedés volt „jó”-t lőni!
    A szuronyos puska az igen! Nem álltam volna elé 1 km.-re!

  • Ille már annyira klinikai eset,hogy magáról azt sem tudja kicsoda…Eddig mindig szerkesztőként villogott és ennek
    a firkalmánynak az elején is úgy titulálják,hogy a
    „Demokratikus”…Vélemény Magazin szerkesztője? Szerkesztőnek,újságírónak pille könnyű,lehet,hogy portás vagy
    kifutó?a tartalom és a stílus alapján…..bár szerintem
    lehet,hogy még ők is különbek!!!!!

  • Kopácsi Judith

    Boda Marcsa, miért nem tudod elviselni, hogy Ille egy jó iró, egyyuttal az Ellenszék virtuális magazinnak a szerkesztője is? Miért kell lejáratni magadat, hogy ilyen komoly értelmezési gondjaid vannak? Jó, az nem feltétlenűl szégyen, de dicsekedni sem kell vele!

  • Gere Gábor
    2013 április 17
    2:41 du.
    Az a puska valszeg egy Simonov SKS félautomata volt.
    Gyakorlatilag az a kalasnyikov elődje, abból lett kifejlesztve.
    A kalasnyikovval az a helyzet, hogy rengeteg helyen gyártották, a Szovjetúniótól kezdve Israelig, és szinte minden ország más tussal, formájú irányzékkal, puskavesszővel,stb látta el.
    Mo-n a legelterjedtebb a fatusás cseh-gyártmányú kalasnyikov volt, de a hatvanas évek végén már megjelentek a kínai, bulgár, NDK-s, román, de a finn és holland gyártmányok is a piacokon.
    Magyarországon a Cseh és az Orosz tipusok mellett a bulgárok műanyagtusás kalasnyikovja volt a legnépszerűbb.
    A simonovok pontossága legendás volt. Még a VH alatt (meg után) a Gewelt 43 német félautomatát is ebből fejlesztették.

  • Végiggondoltam..
    A Gewelt 43-at az SzVT 4O-ből koppintották, ami a Simonovok elődje.

  • Gere Gábor. Ha figyelmesebben megnézte volna a képet a srácok sorállományúak. Én hivatásos állományról beszéltem, lát rajtuk rangjelzést ? Nincs vállapjuk de még a baretten sem láthatóak sráfok

  • Béla
    2013 április 18
    4:01 du.
    Szerintem nem a rangjelzés megléte a vita tárgya!
    Hál’Istennek nem voltam HÖR, mert politikailag „megbízhatatlan” voltam!
    Viszont a tartalékos behívásokkal 27 hónapot lehúztam!

  • Boda Marcsi
    2013 április 17
    2:57 du.
    Ellenszék Demokritikus Vélemény Magazin a pontos név, maga analfabéta 🙂
    ami, ugyebár, 212.12.31-ével lezárta működését.
    maradjunk annyiban, hogy a klinikai eset perszonalizálása felett ne nyissunk vitát. nem jönne jól ki belőle 😀

  • gyerekek, ne vegyétek el bélától az örömet: a homokozóban hadd legyen már övé a piros vödröcske!
    nem elég, hogy élete legnagyobb élményét piszkáljátok? Határőr volt, nagy H-val! 🙂

  • Kopácsi Judith
    2013 április 17
    5:00 du.
    ugyan, hagyd! én írok, ő olvassa. ha jó napja van, azonnal megindul a nyálképződése, és elkezd köpködni. ha nincs – vagy csak később fogja fel az értelmét, ami gyakran előfordul vele – akkor spéttel kezd el öklendezni.
    szegénykém. igazán sajnálatra méltó, pedig őt is rendes embernek szülte az anyja. csak hát, annyira megtaposta az élet, hogy a narancs nem csak a bőrére hatott, hanem az agyát is átmosta 🙂

  • Ille Pityukám, kicsi huszaram! Én ma átgurultam a faluján, lévén rákospalotai vagyok. Megálltam a falu közepén, tudja, ott ahol erősen lejt az út Gödöllő felől. Három embert találomra megkérdeztem ismerik-e Ille István helybéli írót. A három válaszadónak halovány sejtelme sem (sőt szellentése sem) volt. Úgy hogy kicsi huszárkám az nem elég a halhatatlansághoz, hogy Kopátsy Judithka ismeri önt. Sokat kell még ahhoz pedáloznia, hogy a kis iskolások tankönyvében kötelező olvasmány legyen Harun al Rasid!

  • Kopácsi Judith

    Kovácska, ha már tollára tűz, legyen kedves és pontosan irja le a nevemet. De, ha egyáltalán nem figyel rám és nem emleget, akkor sem fogok egy könycseppet sem ejteni. Ugyan is magácska nem számos nekem az emberek között. És érezze magát nagyon megtisztelve, hogy egyáltalán, bár utoljára, szóba álltam önnel.

  • kovacs
    2013 április 21
    5:05 du.
    pechje volt, kicsi huszár, nem a jó embereket kérdezte meg 😛
    ha ille istván ellenzékit kérdezte volna, némileg más lett volna a válasz 😛 ne a főtéren kérdezze az alkeszeket 😛 😛 😛
    amúgy nem is állhatott volna meg, mert ott, biza, megállni tilos az érvényes 😛
    amatőr…nem megy ez magának 😀

  • Kedves Judith Asszony, elnézését kérem ha hibásan írtam le a nevét, szólíthattam volna Mrs. Gelbergernek is, de gyenge vagyok angolból. Nem értem miért tetszik lenni olyan elutasító irányomban, mert én soha nem bántottam Önt, csak ezt az öntelt Illét akartam cikizni. Éppen a múlt héten volt dolgom a nyugdíjintézetben és végig mentem Édesapja sétányán és tisztelettel gondoltam rá. Ugyanakkor persze arra is gondoltam melyik kormány ciklusban történt az utca névadása.

  • Kopácsi Judith

    Kovácskám, engem nyugodtan szólithat Judith Kopácsi-Gelbergernek, ugyanis az a nevem. Az, pedig, hogy az Édesapám nevét viselő sétány melyik ciklus alatt történt, higgye le, nem rajtam mulott. Ezzel én úgy vagyok, hogy semmi sem biztos, mert amit adtak, el is vehetik. Volt már rá esett a történelem során, nem is egyszer. Ami rajtam mulott, az az Ö kimenekitésük volt 1975-ben. Csak annyit jegyeznék még meg, hogy Illét én barátomnak tartom, és nálunk az a szokás, hogy a barátok mellett kiállunk.

  • kovacs

    Állítólag háromszor is elolvasta a cikket. Mivel értelmezési gondjai mentális problémára utalnak, valószínű már nem is lesz képes átfogni a dolgokat. Ezért inkább személyes támadásba lendült, eltakarni a problémáit.
    Önt szerintem még a szomszédai sem ismerik. Agysejtjei saját bevallása szerint is pusztulóban vannak. Így feleslegesen erőlködik itt, hiszen egy ember ismertsége nem azon múlik, ön ismeri-e.
    Ha vette volna a fáradtságot, hogy rákeres Kopácsi Judith nevére megismerni őt, nem hitte volna azt, hogy a Gelberger név ciki lenne a számára. Vagyis alapvető tájékozottsági problémái vannak.
    Hát ez nem jött össze pubika.

  • Don Ovuzom most már negyedszer is el fogom olvasni Ille cikkét hátha találok benne valami logikát maradék agysejtjeimmel. Ha az én jelentéktelen személyem nem ismeri Illét az nem nagy baj, de ha saját falujában is alig ismerik az elgondolkoztató. Judith asszonyt meg ne keverje ide, miért lenne az ciki bárkinek ha férje nevén említik, amit a Facebookról tudok.

  • Kopácsi Judith

    Kovácska, igen jól esett olvasnom, hogy Ön szerint nem kell szégyenkeznem immár 43 éves házassági kapcsolatom miatt. Megnyugtaton önt, nem hogy nem szégyenkezek miatta, de nagyon is büszke vagyok a páromra, akinél értelmesebb, hűségesebb, és kitartóbb partnert sehol sem találhattam volna. Aki találkozott vele személyesen, igazolni tudja.

  • kovacs
    2013 április 24
    7:42 du.
    hát, az valóban nagy baj, ha háromszori olvasásra se értette meg a mondani valóját. gondolom, örkény egypercesében se értette meg. tudja, amelyikben a zsidó munkaszolgálatos kérdezi a keretlegényt, lövészárok ásás közben, hogy mi a véleménye rilkéről, olvasta-e tacitust, ilyesmi…a keretlegény, belátva mélységes tudatlanságát, lelövi a muszost.
    abban se volt sok logika.

  • Judithka én már jártam a Bathurst St felsőbb részében. Gondolom a Yorkdale Shopping Centre-ben szokott bevásárolni. Örülök, hogy harmonikus kapcsolatban él a férjével, én ezt egy pillanatra sem vontam kétségbe csak a Don Ovuz megjegyzésére reagáltam.

  • Kopácsi Judith

    Kovácska, 1976 óta nem élek Torontóban. Idönként persze járok arra és a Yorkdalen is. De mi köze van ennek akármihez is?

  • K.J. Nincs köze semmihez, csak azt hittem a Regina Ave-n lakik.