Balogh Artúr: Mély gödrökben süllyed el a haza…

2013 június 29 4:03 de.79 hozzászólás

Eljöttünk, hogy tudatosítsuk Orbán Viktorban és korrupt félelemkeltő rendszerében azt, hogy van egy csapat, van egy közösség amelyik mindent meg fog tenni azért, hogy elzavarjuk a kormányt, hogy felszabadítsuk Magyarországot az Orbáni diktatúra alól! Mert mi nem félünk, bátrak vagyunk és elszántak , nem adjuk fel, mi érezzük magunkban az erőt!

Szükségünk van egymásra! 2014- előtt ez a nyár nem a pihenésről hanem a munkáról és a meggyőzésről kell, hogy szóljon. Szükségünk van rátok! A Politikusoknak a civilekre a romáknak a nem romákra!

Balogh Artúr (Fotó: Polgári László Vince)

Balogh Artúr (Fotó: Polgári László Vince)

Számítunk rád, rád és rád és mindenkire , minden olyan gondolkodó fejre aki képes elmondani kommunikálni , a nyár folyamán a budapesti romkocsmában – éppen úgy mint a standon vagy a cigánytelepen , a templomban vagy a zsinagógában – , hogy Orbán Viktor diktatúrájától meg kell szabadulni, el kell zavarni úgy, hogy ide soha többet ne térjen vissza.

Mi roma emberek is megteszünk mindent, hiszen tudjuk a kötelességünket, ám hozzá kell azt tennem, hogy csak töredékeket, cserépdarabokat szereztünk eddig a népünknek járó elfogadásból. Amint megkaptunk egy darabot valakitől, máris visszavette a másik hatalom olyan darabbal pótolván, amely nem illik a nagy egészbe. Ezen is közösen kell változtatnunk!

Aztán itt van az , amit érzékelek , hogy mi baloldali romák Mostanság zavartabban nagyobb félelemmel nézünk a világba, nemcsak azért mert érzékenyebbek vagyunk mint az átlag, jobban tudunk sírni, kisebb a fájdalom küszöbünk, mint ahogyan azt Csóka János barátom mondta, hanem azért is, mikén József Attila írta „Ős patkány terjeszt kórt közöttünk.”

Ennek a patkánynak kettős mérgezett szemfoga van amely rágja nemzetünk testét amelytől így ez kettős kihívást állít elénk.. Egyfelől össze kell fogni roma testvéreinket, ami nemcsak muszáj, de kötelesség is, másfelől a roma emberek fejében lévő összevisszaságot el kell tüntetni. A tiszta gondolat ugyanis ugyanannyira szükséges , mint a levegő.

Legyen bár valaki baloldali vagy liberális , roma vagy nem roma, minden becsületesen érző embernek érthetetlen, felfoghatatlan az az ideológia rombolás, amely itt manifesztálódik előttünk.

Ez a hatalom lesöpör, eltűntet, meggyilkol mindent, ami képes lenne aljas tetteikkel szembesíteni őket.

Kérdezzük hát meg hangosan Miféle hatalom az, amelyik fél a szobroktól?

Miféle hatalom az, amelyik nem hallgatja meg a másik felet?

Miféle hatalom az amelyik traffikozik, csal- lop- rabol, baltás gyilkosokat enged szabadon, és másolja a diplomamunkáját.

Miféle hatalom az, amelyik a rombolásról el akarja hitetni, hogy az mindenki épülésére szolgál?

Miféle hatalom az, amelyik a magyar történelem legsötétebb napjait akarja felidézni, éppen ott, ahol a mai törvények születnek.

Gyáva hatalom az! Gyáva hatalom, amelyik azért tart félelemben, mert ő maga retteg.

Retteg Orbán Viktor és mi ezt kihasználjuk!

Mi magyarok akik látjuk , hogy egy mély gödrökben süllyed el a haza, de mi nem hagyjuk !

Szükségünk van egymásra! Ez a nyár nemcsak a napsütésé legyen, hanem a tetteké , a közösségeink felvilágosításáé, amit erővel , hittel és nagy odaadással viszünk véghez.

Balogh Artúr beszéde a június 25-én rendezett antifasiszta tüntetésen hangzott el.

79 hozzászólás

  • Gondolom, mind a huszonoten lelkesen tapsoltak ez „szozatot”, de kozben mormoltak: ettol ments meg Uram minket.

    Igaz is: a tortenelem folyaman, mindig a ciganysag allt ki a „hazaert”. Van is csomo hosuk…

  • grófok,,,,,gerÓfok

    szobroktol senki se fel…..szoborhaboru mindig is volt…..mindenhol is volt…..bagdadban ugyanugy huztak le szaddam szobrat mint sztalinet 1956-ban….addig kell orulni amnig csak szoborhaboru van……BUSH az USA elnoke nem felelembol rombolta le szaddam szobrat…ha bushnak szabad orbannak is szabad…sot az mszp-nek is szabad …megnyerik a valasztast es szoborhaborut kezdhet az mszp

  • Csík Ferenc/Sodan/

    A Hazai cigányság mindig is kiált a haza mellett,
    az első világháborúban a hazáért sok roma hősi halált szenvedett, majd a második világháborúban több ezer roma veszett el a Donnál,az orosz frontokon.
    Ma is a haza szeretet vezet oda, hogy megvédi ezt az országot a zsarnokságtól, az igazságtalanságtól. A magyar cigányság bármennyire is diszkriminálva van erős bennünk a hazaszeretet és nem hal ki soha a hazánkért való szeretetünk!!!

  • Jimbo, emlékszel még a kiáltásra: „Ne féljetek, magyarok, itt vannak a cigányok!”

    Netán olvasd el Móra Ferenc „Vak Csiha furulyája” című kis írását.

  • Varga Sándor

    „Ez a hatalom lesöpör, eltűntet, meggyilkol mindent, ami képes lenne aljas tetteikkel szembesíteni őket.”

    A KMH (de pl. az Ille tutira) most elindít egy még a fentinél is abszurdabb „válasz a hozzászólásra” lavinát, mert itt most kérem a „zorbánrendzerének” lesöpört, eltüntetett és meggyilkolt áldozatait, hogy legyenek szívesek bejelentkezni…és az aljas tettekkel szembesíteni….az idetévedő nem bal-lib magyarokat is, mert, ha igaz, nekünk hazudnak reggel-délben-este!

    ps: csak adalékként, a FIDESZ volt eddig az egyetlen politikai formáció a módszerváltás óta, melynek cigány származású képviselői vannak, sőt, az egyetlen az egész EU-ban, akinek EU képviselője van! Mert a liberók EU képviselője már Kanadába menekült…

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Moh%C3%A1csi_Vikt%C3%B3ria

  • Azoknak a romáknak,akik nem gyilkolnak,nem tartanak félelemben embereket,nem rabolnak,nem fosztogatnak netán be akarnak
    illeszkedni,dolgozni(bár valóban nehéz munkát találni…)
    mint több rendes roma ismerősöm(akiknek sikerült!!!)nem kell
    félniük,a többi meg menjen Kanadába,bár a menekültügyi miniszter is elismerte,hogy itthon demokrácia van
    és bizony
    megszigorították a bevándorlást,ugyanis sok olyan roma van
    aki nem is akar dolgozni,csak segélyből élni és kint sem tudtak beilleszkedni!!!
    Aztán a híres EU.parlamenti roma képviselőnő is megmondta
    azért kért menedékjogot,mert a Gyurcsány kormány idején
    kezdődött az üldözés és fél itthon,tehát nem Orbántól….!Igaz,ez a kormány igyekszik lépéseket tenni,
    hogy a cigányok a segélyt a gyerekekre fordítsák és ne piára,meg,hogy járassák iskolába őket!Tényleg nagy bűn. ez..?az,hogy a normális élet felé tereljék őket?!
    Na ennek a cikknek is kétes a valóságalapja!

  • Ejj, Balogh Artúr, miért piszkálod még mindig Gyurcsányt azzal a diplomamunkával?
    Ha eltűnt, hát eltűnt:)

  • „másolja a diplomamunkáját”. Ej-ej dakota! Szerintem itt Schmitt Pálról volt szó, vagy talán rosszul értelmezem?

  • Ferenc Csík TZS Hm

    Minden roma dolgozni akar és ezt követeli!!!!
    De államilag lettek ezek a cigányok szegregálva, minden munkától megfosztva!!! /Magyarország/ a rendszerváltást minden roma reménykedve várta a jobb élet reményében.

    De mit hozott a rendszerváltás elsőnek kerültek utcára a romák! De akkor meg feketén dolgoztak mind az építőiparban az M3-as autópályán,mezőgazdaságban ahol éppen tudtak. De a kormányunk ezt is elvette tőlük!!!Azóta cigány falvakat hozott létre és államilag szegregálja a cigány deákokat is! Amikor azt a törvényt hozta, hogy felzárkóztatás címen cigány iskolákat hozott létre az bizony bújtatott szegregáció” cigányok ellen szoktatás egyik formája”

    Így maradtak a cigányain munka nélkül szegregálva és állandó atrocitásnak kitéve!!!!
    De a kutya fáját! élni kell mindenkinek!!!
    Integrálódni pedig úgy lehet ha tisztességes munkát és tisztességes fizetést adunk mindenkinek!!!
    Sok fajtiszta náci rasszista vezér van ezt belátom!!!

  • Varga Sándor
    2013 június 29
    8:54 de.
    ezen dolgozzon még 1 kicsit 😛

  • dakota
    2013 június 29
    8:18 du.
    Te ostoba!
    Hol olvastál erről pubi? 😛

  • dakota
    2013 június 29
    8:18 du.
    „Ha eltűnt, hát eltűnt”
    Úgy, mint Orbán besúgói papírja! 😛

  • Itt, ahova en HAZATELEPEDTEM, meg van a regi cigany csaladokbol, akik nem lopasbol eltek, hanem becsuletes gazdalkodasbol. Most iis ezt teszik es fogalmuk sincs a „cigany-problemarol(mar ahogy itt feltuntetik), mert most is gazdalkodnak. Hogy a hazuktaja nem eppen illik bele a kepbe, az nem szamit, mert ezt mar kb. 100 evvel ezelott is elfogadta a kozosseg, es most sem kifogasolja.
    Ezt ugy hivjak, hogy tolarencia, ha netan valaki nem tudna…
    Az en bocskaim a ciganyoktol is kierdemelt egy kezfogast.
    Igaz, hogy (talan) emmiatt ezek az EMBEREK „urfinak” hivnak, pedig csak ketto el azokbol akiket en 56 evvel ezelott ismertem, es OK ismertek az apamat, no meg engem is, mint gyereket(fiatal ur, ha ugytetszik). En mikor talalkoztam veluk, megoleltem OKET.Ok viszont.

    Ez az en ciganyozasom, es rasszizmusom. Az a ket-harom iro itt(tobb neven) megszivlelhetnek ezt.Tudom: ez remenytelen, de ez van.

  • az irással egyetértek,de sajnos sok mindenben Boda Marcsival is egyet kell értenem.Ahol lakom sok roma kiment Kanadába,Torontóba.Úgy tűnik hogy szervezett volt,a visszaküldöttek elmondása szerint.Aki szervezte az kint maradhatott,ő megkapta a letelepedést,időközben szült.kb 30-40 család ment ki s ebből 2 család kapta meg a letelepedést.Akiket hazaküldtek,mind jól járt,mert két országban szedték fel a járandóságukat,s amikor hazajöttek még sokat kaptak.Van aki viszont visszaszándékozzik menni,mert azt mondja hogy munkanélkül is jobban éltek.Lásd milyen fortélyossak.Aki kintmaradt és szült az hozzámegy a hazaküldött nővérének a férjéhez,s az ő élettársa pedig a kintit veszi el.Igy elérték céljukat,újra kint vannak.

  • Boda Marcsi
    2013 június 29
    4:11 du.
    A hozzászólása első részével szeretnék egyet érteni, mivel ez lenne a normális dolog. Csak sajnálatos módon a gyakorlat ellentmond a dolognak.
    Az általánosítás miatt mindegy, hogy az életmódja milyen, szembe kell néznie az antiszemitizmussal. Persze, az arányok miatt. Vagyis statisztikailag több a társadalmon kívüli életmódot folytató, mint a ténylegesen beilleszkedő. Ez sajnálatos tény. Viszont emiatt a vétleneknek, a beilleszkedőknek talán még jobban kell félnie, hiszen a megállapodottság helyhez kötöttséggel is szokott párosulni. Magyarul: A bűnöző gyorsan pakol, és odébbáll, még a tisztességes maradni szeretne. Így szenved a többi miatt.
    A roma gyilkosságok is érdekes módon, pontosan tisztességes családokat sújtottak. Vajon miért?
    Kik is követték el?
    Az EU képviselőről kiderült, hogy hazudott. Ezt később önmaga ismerte be. Viszont a megélhetési kivándorlók, és a bérgyilkost felfogadni kívánó bűnözők meg mintha az orbán-2 kormány alatt mentek volna ki. Ez utóbbi miatt került soron kívül napirendre a bevándorlási kérdés Kanadában.
    A cigány kérdést sajnos nem lehet egy-két kommentben megbeszélni. Sokkal komplexebb kérdés, mind a két részről történő változási, változtatási igénnyel. Csak tőlük várni a változást nem lehet. Mint ahogy csak adni vem lehet a semmiért.
    A tényleges változást én abban látom, ha megadjuk az egyenlő esélyt, és ténylegesen megvédjük a változni, változtatni akarókat.

  • Jó lenne tudni ki is ez a Balog Artúr,valami kis „bemutatás”
    hogy honnan jött és mégis mi a „foglalkozása”,honnan
    „üldözik”??????!
    Vagy „illene” ismerni,annyira híres?Rém kellemetlen lenne!

  • Meg all az esz, hogy mi mindent lehet erre az „orban-kormanyra” rakenni. Ha masert nem, hat legalabb ezert lehet csodalni, hogy ezt elbirja. A baloldaliak, meg egy egyszeru kritikat sem turnek el. Rogton szaladnak perelni, vagy jelentgetni.

  • Avi ben Giora

    Nem akarom magácskát állandó jelleggel ostorozni, de nem tehetek róla, hogy mindig olyanokat ir ide. Magáról mit lehet tudni és mit nem? Ki tudja magácskáról, hogy ki is volt? Seggnyaló vagy besúgó, már megbocsájtson. Maga sem teregette ki még sehol és ez a Balogh sem fogja. De mondok jobb példát. Viktor miért tagadja cigány származását? Mert az, vala még Felcsúton úgy hívták az Órsós, a cigány. Ma meg ugy hívják Viktor a király. Ejnye bejnye, hogy emberek mennyire feledékenyek tudnak lenni. Érdekes módon még Jimbo urfi is elismeri, hogy vannak rendes cigányok is. Minden nációban megvannak a gazemberek csalók és ingyenélők. Teljesen mindegy a származása.

  • Vajda B. Attila

    B.Artur az MSZP-hez kötődik. Ő ott a diszcigány. Értelmiséginek számit, blogger és „hivatásos forradalmár”. Különös ismertetőjele, hogy szeret ünnpségeken provokálni. Lovari nyelvtudását rövidesen letesztelem.

  • Ferenc Csík TZS Hm
    2013 június 30
    1:04 de.

    Érdekes, amit írsz, kedves Ferenc Csík.
    A kormány „cigány falvakat hozott létre”.
    Hol?
    Erről nem olvastam, hallottam még sehol. Lehet, hogy az én tájékozatlanságom az oka. Konkrétan mely falvakra gondoltál?

  • ferigabi
    2013 június 30
    12:33 de.

    Nem tudhatom, kedves ferigabi, ennek csak Balogh úr a megmondhatója:)

  • grófok,,,,,gerÓfok

    az USA-ban a fekete négerek ott vannak minden partban , miert lenne ez maskepp nalunk ? persze hogy van fideszes,mszp-s es szdsz-es cigany

  • Avi ben Giora!

    Ez megint egy értelmetlen hozzászólás illetőleg kötözködés.
    Aki cikket ír ezen az oldalon,azt akár állandó akár alkalmi
    szerző általában röviden be szokták mutatni,legalábbis eddig…..bizonyos esetekben talán jobb is ha nem…
    A hozzászólóktól ezt senki nem várja el,van aki a nevét is
    titkolja,de megteheti.
    Önéletrajzot én sem fogok küldeni mint mások sem,de megnyugtatom nem „besúgással, seggnyalással,” illetőleg politikával kerestem
    a kenyerem (mint itt jó páran!!!)és tisztességes munka után
    mentem nyugdíjba,mint gazdasági igazgató,természetesen a munkámhoz rendelkeztem közgazdasági érettségivel és felsőfokú végzettséggel(nem marxista tanfolyammal),ami az itt írogatókról nem mondható el minden esetben…..!
    Remélem elégedett a válaszommal!Ha nem az sem számít…
    Aztán a „régi időkben”mármint a szocializmusban…..inkább a jelenleg is nagy baloldali
    „értelmiségek” voltak a besúgok,akik az eszükkel nem tudtak érvényesülni,vagy tanulni….mint itt többen!!!

  • Ja kiegészítés!
    Mondja miért cigányozik,ha igaz is lenne,hogy Orbán az…
    milyen jogon ócsárol?pont maguk akiknek csak a cigány,a zsidó és a homokos az ember?hát ez felháborító,hát maguk is
    rasszisták lennének,nem semmi…….
    A maguk példaképe (jellemzően….)azért Gyurcsány,mert ő
    minden tüntetésen részt vesz és teli torokból kiabálja:
    „én is zsidó vagyok,én is meleg vagyok,én is cigány vagyok”
    Mikor éppen mit kíván a helyzet…..
    Hát ez kész röhej!!!!!!

  • Vajda B. Attila
    2013 július 1
    2:39 du.
    🙂
    Balogh 2O1O-ig a Fidelitasnak volt a tagja, most pártonkívüli..
    Ennyit a „díszcigányságáról”.
    Miből gondolod, hogy a lovári nyelvjárást beszéli?
    🙂

  • Ferenc Csík TZS Hm

    dakota
    2013 július 1
    4:10 du.

    Ferenc Csík TZS Hm
    2013 június 30
    1:04 de.

    Érdekes, amit írsz, kedves Ferenc Csík.
    A kormány “cigány falvakat hozott létre”.
    Hol?
    Erről nem olvastam, hallottam még sehol. Lehet, hogy az én tájékozatlanságom az oka. Konkrétan mely falvakra gondoltál?

    Tudatlansága önnek módfelett hiányos! ugyan is Szabolcs,Borsod,Heves,megyék kis településein 80-90%-os a cigányság aránya amit szinte kormány szinten lett elcigányosítva!!!Utánna lehet nézni!

  • Avi ben Giora

    Marcsika drága!
    Köszönet a kimerítő életrajzért, nem nagyon érdekes mert távol élő ember sokat tud mesélni.Balogh ur meg ritkán szokott irni és valamiért nem mutatták őt be avagy már megtörtént az a bizonyos bemutatkozás amit magácska annyira hiányol. Ámbár szerintem mondani nagyon sokat lehet. Én is mondhatnám azt magamról, hogy Puritzer dijas vagyok és azt sem tudom mi fán terem. Én nem ocsárolok senkit sem. Pusztán csak olyan furcsa dolgokra világítok rá, hogy pont az akinek „némi” köze van a cigánysághoz, miért tagadja le? Van ilyen zsidóban is szó se róla. Nem akarok példát emlegetni, sőt régi jobbikos képviselő is volt. Vagy vállaja a származását vagy sem de, hogy még szitsa a gyülöletet is az már siralmas. Magácska kicsit el van tájolva de sebaj. A zsidók nem rasszisták csupán csak mindig felteszik a kérdést mennyivel különbb a másik magamutogató? Az is ugyan olyan büdöset csinál a mellékhelységben mint más. Ami meg Gyurcsányt illeti. Minden politikus egy kurva mert mindig a helyzetnek megfelelően fekszik le azzal aki az érdekeit szolgálja. DE! Tessen már mondani Orbán Piktor mikor vett részt egy holacouszt tüntetésen, mikor itélte el nyiltan és megalkuvást nem tűrően a rasszistákat, mikor próbált törvényt hozni és elfogadtatni a rasszizmus és a fajgyűlölet ellen? Gyurcsány lehet, hogy egy jellemtelen fráter és hazudozott ő is éppen eleget de ő bizony ott volt megemlékezéseken elment a zsinagógába és nem ugy mint mint Piktor csak diszelegni ment el a zsidó világkongresszusra meg ócsárolni.Sőt! Ha tehette volna az össze rasszista képviselőt lakat alá tetette volna törvényes ítélettel. Na ennyi Piktorkáról. Tudja igazat kell adjak azoknak akik ezt irták ki bizonyos helyeken: Itt Nemzeti dohánybolt nyilik rövidesen. Mellé meg odairva: de a bicska is. Ne akarják tovább feszíteni tényleg a hurt mert sokan eszüknél vannak és tudják, hogy az orruknál fogva vezetik őket. Maga kényelmesen ül a jó kis nyugdííjával és persze hogy ezt a rendszert élteti mert a gyanu árnyéka sem merül fel sokakban, hogy ejnye bejnye honnan is van magácskának ekkora nyugdija? Nem fogják nézni azt, hogy magácska ledolgozott vagy harminc évet megvannak az iskolái stb: Magácskát is általánosítani fogják, hogy semmivel sem különbb mint a többi kivételezett mert jól él kibulizta a jó nyugdijat. De hagy ne soroljam. Rövidesen majd magácska is ellenséggé válik és nem csak egy kis csoport szemiben ha nem a tömeg szemiben. Márpedig a tömeg az veszélyes dolog. Ne vegye ezt fenyegetésnek csupán csak figyelmeztetés amit irtam. De ne legyen igazam.

  • Boda Marcsi!
    Azzal, hogy Orbant ciganynak mondjak(mint fogyatekossagot), sajat szajkozasuknak mondanak ellent.
    Tolem(es sok mastol) lehet cigany, vagy zsido. Ez a kulonbseg a „mi” felfogasunk es az ovek kozott. Oly sokszor kerulnek ellentmondasba sajat magukkal, hogy mar nem is erdemes foglalkozni vele. Persze az orruk ala dorgolni nem art.

  • Avi ben Giora

    Jimbó!
    Ha már eleve ugy fogja fel a cigányozást, vagy zsidózást mint fogyatékosságot akkor már meg is magyarázta a dolgokhoz való hozzállását. Mert ezek szerint a cigány a zsidó szellemi fogyétékos. Csak azt magyarázza már el nekem, hogy ha a zsidók szellemi fogyatékosok akkor hogy a fészkes fenébe lehet köztük ennyi feltalálo tudós és Nobel dijas? Vagy ez is az összeeküvés elmélet egyik támpontja? Megjegyzem ugyan ez vonatkozik a cigányokra is. Ha Járóka meg a rajkói mind fogyatékosok ugyan már hogyan tudtak világhírnevet szerezni a muzsikájukkal?

  • Kedves Avi!

    Ami engem illet igazat írtam,miért ne írtam volna és nem
    30 hanem 40 évet dolgoztam megszakítás nélkül,állami kitüntetést én sem kaptam,de megbecsülést és normális nyugdíjat igen,amit nem politizálással hanem felelősségteljes munkával érdemeltem ki felsőfokú végzettséggel,nem úgy mint sokan
    akik „párttevékenységük”….miatt 8 elemivel,kitüntetéssel(vajon miért…) kiemelt nyugdíjat kapnak azokkal szemben, akik egy életen át becsületesen dolgoztak,csak rossz időben és régen (a dicső
    szocializmusban!!!!)mentek nyugdíjba,sajnos sok ilyen is van!
    Nekem szerencsém volt mert amellett,hogy a beosztásomhoz
    megérdemelt fizetésem aránylag jó volt,a 2002-es választási „etetés” során mint közalkalmazott jelentős fizetés emelést kaptam,ami a nyugdíjamba beleszámított (természetesen a kollégáim is kaptak)ezt szerencsére már nem tudták visszavenni,mint a 13-ik havi nyugdíjat.
    Nekem nem kell szégyenkeznem a nyugdíjam miatt amiért megdolgoztam,nem úgy mint sok besúgó,bunkó iskolázatlan
    kádernek!!!!!!! akiknek nemcsak nálam,hanem többdiplomás nyugdíjasoknál is magasabb a járandósága,na ez a szégyen!!! Ennek ellenére soha nem szavaztam a szocikra és nem is fogok!
    Ne vegye át mások sértegető stílusát,mert ez jelen esetben nem jogos!
    Aztán azt továbbra is fenntartom,hogy a cikkek íróiról
    az eddigi gyakorlatnak megfelelően szoktak pár sort írni,
    míg a hozzászólok esetében ez nem várható el és nem is szükséges.Aztán,hogy ki gyanakszik meg ki nem az cseppet sem érdekel,nálam nem találnak támadási felületet!!!!Tiszta a lelkiismeretem
    amivel egyébként sem ezen az oldalon kell(lene ?) elszámolni.
    Ezen a fórumon vajon kik lennének jogosultak bárkit is elszámoltatni?!
    Aztán Orbán vezette be a holokauszt emléknapot és több ízben,parlamentben,sajtóban elítélte a rasszizmust!!!!
    Tehát ez a vád sem áll!
    Remélem elégedett a válaszommal és elgondolkodik azon,hogy ha Orbán netán cigány is…(lehet szeretni,gyűlölni ez más kérdés!)talán mégsem egyenértékű
    Balogh Artúrral,meg másokkal ….és cigányozni az itteni
    „demokraták”szájából kissé furcsa,nem.?!

  • A parittyás hangja

    Jimbo! Emeld már ki azt a részt Avi ben Giora bejegyzéséből ami fogyatékosságként utal a cigány származásra!! Ember te megint hazudsz, csúsztatsz, a saját agyament demagógiádhoz ferdítesz egy félreérthetetlenül egyszerű megállapítást! Ennyit tudsz a végtelenül korlátolt agymaradékoddal!

  • Miután kétszer is leírtam az igazat remélem mindenki felfogta?meg azt is,hogy több rendes cigány ismerősöm van
    akiket becsülök,persze a bűnözőket nem mint, többen mások
    sem az itt
    hozzászóló liberálisok közül !!!
    Az a baj,hogy az itteni „demokraták” szelektív rasszizmusban
    szenvednek…..
    Ha Biszku Béláról vagy a hasonlókról…lenne szó,akkor jogos
    lenne a felháborodás,hogy vajon milyen t”tevékenységért”
    kapják a kiemelt nyugdíjat?

  • JIMBO
    2013 július 1
    4:52 de.
    laff-laff-laff
    sajnos, nincs olyan karakter, amivel jelezni lehetne, amikor csontig benyal 😀

    az pedig, hogy magának bármi féle felfogása lenne, már megbocsásson, barokkos túlzás.
    ahhoz ugyanis ész is kellene, nem csak bocskai kabát 😛

    más: szombaton a csernák-féle kocsmában (bőszen zsidózó jobbikos, de elég jó bora van) halászlé parti lesz. a bográcsba valót négy-öt fanatikus horgász adja össze, önzetlenül. ha felölti a nevezetes kabátját – igaz, lesz vagy 30 fok celsius – tuti, hogy magának is fog jutni egy jó kis adag. ha még nagy-magyarország matricát is ragaszt a homlokára, biztos, hogy ikrát, meg tejet is kap bele.
    végre egyszer ehet egy igazán magyaroscht, ráadásul a friss protkóját se kell féltenie.
    csak a szálkával vigyázzon. amilyen rohadt libsibolsikomcsi volt az a hal, tuti, hogy keresztbe fog állni 😛

    én, sajnos, nem tudok ott lenni, bár szívesen köszönteném. tudja: hercig kis bokacsattintás, diszkrét karlendítés, és halk heil, orbán! nem kell a feltűnés. mi, régi elvtársak, félszavakból is értjük egymást, igaz, kicsi jimbo?

  • grófok,,,,,gerÓfok

    Jimbo….miutan orbant leciganyozzak utana minket le fognak rasszistazni/fasisztazni mert hulyegyerekek

  • grófok,,,,,gerÓfok

    …es mennek ingyen libaert bajnaiekhoz becsbe a mutyi libacegukhoz lopni

  • Ferenc Csík TZS Hm
    2013 július 2
    5:49 de.

    Örülök, ha hiányosnak találod, kedves Ferenc Csík:)

    Konkrétan melyik falu az, amiről az mondod, hogy szerinted a kormány “cigány falvakat hozott létre”?

    Mi okozza szerinted azt a jelenséget, ha egy faluban 80-90 %-os a cigányság aránya?

  • JIMBO, Boda Marcsi

    Az hagyján, hogy Orbán „cigány”, de ráadásul olyan rasszistákkal barátkozik, mint a cigánygyűlölő Bayer Zsolt.

  • grófok.....gerófok

    sárdi jani…ezennel TUDATOSÍTOM benned hogy medgyessi,gyurcsi,bajnai kormánya alatt a titkosszolgálataik mutyijával GYILKOLTÁK HALOMRA A CIGÁNYOKAT

  • Avi ben Giora

    Marcsika!
    Igaza van abban, hogy senkinek sem tartozik elszámolással. Viszont amint magácska is irta sokan lennének a régi kiemelt nyugdijasokon mit számonkérni. Látja ezt tehetné meg a Piktor bácsi. Egyszer mint ha említett volna ilyent de tettek nem követték. Pedig lenne mit keresnie ottan. Sok sok milliot amit hasznosabb dologra is lehetne fordítani mint ezeket a kihízott disznókat tovább hizlalni. Nem tudom iért rajong a Piktorkáért amikor pont neki köszönheti a 13. havi nyugdij megvonását.
    Jóember! A csillagos eget is lehazudná ha tudná.Orbán mit szervezett? Holacouszt napot? Lehet, hogy amikor a fidesz elseggelte a választásokat országos holakouszt fideszes napokat csináltak. Ámbár Viktor ugy tüntette fel magát Brüsszelben mint a zsidóság egyszem védelmezője- noha nagyon elmarasztalták, hiába mondta majd ő móresre tanítja az EU parlamentereket- megint csak rontott az amugy is elcseszett renoménkon. Brüsszeltől már egy kapós szeget sem fogunk kapni amire akasztani lehetne. Majd azt is gyárthatunk magunk.
    Jani! Nem csodálkozék ha Bayerról is kiderülne hogy neki is zsidó felmenői vannak mint annó kiderült a Csanádról is.

  • Boda Marcsi
    2013 július 2
    3:32 du.
    Túl a felsoroltakon, még vegye hozzá a végkielégítés összegét, és azt, hogy önnek még a bruttó bér után számították a nyugdíját. A jelenleg nyugdíjba vonulóknak nettó bérből számítanak, Így kb. 40% kevesebb a nyugdíjuk, mintha a bruttóból számítanák. Vagyis ennyivel lenne kevesebbje ha most menne el.
    Inkább úgy fogalmaznék: Szerencséje volt, hogy a törvény előtt vonult nyugdíjba.

    Sárdi Jani megelőzött. Pontosan ugyanazt akartam írni, mennyire visszás hogy orbán habzó szájú antiszemitákkal paktál le. Ez származása kapcsán még visszatetszőbb.

  • Varga Sándor

    Avi ben—! ….és hova álljanak a cigány-zsidók? Pesten….!

  • Kedves Avi!
    En tisztaban vagyok azzal a TENNYEL, hogy itt amit lehet felremagyaraznak(sot meg azt is amit nem igen lehet), de amit On tesz az mar a teteje mindennek. Amit ram fog, az semmikeppen nem allja meg a helyet. Ez egyenes rosszandekusag, de ugye ezt mar megszoktuk Onoktol, es ami azt illeti, nekunk ez nagyon jo. Sajat maguk alatt vagjak a fat az ilyen irasokkal. Csak igy tovabb.

  • Ferenc Csík TZS Hm

    sárdi jani:
    Hogy kegyelmes uramnak milyen igaza van!
    Tipikus cigány hatalmi uraság ez Orsós Viktor,Lásd Lakatos vajdát! Puszitársak, vagy akár Farkas Flóriánt,cigány érdekeket nem képvisel, inkább kiáll a náci fasiszták mellett! SUKÁR CSÁVÓK!!!!!!!

  • Ille!
    KERTELEK, hogy szallj le rolam. Nehez megtartani? Segitek:KUSS!!!
    Parittyas!
    Jo lenne tudni, hogy mit akarsz.

  • Boda Marcsi
    2013 július 2
    3:32 du.
    Hogy te milyen körökben mozogsz?
    Vannak balos barátaid, cigány ismerőseid?
    Ők vajon „büszkélkednek” veled?
    Marcsi, ne égesd magad! 😛

  • Ferenc Csík TZS Hm

    A Nagy többségben sokkal több a bűnöző, míg cigányokban alig van!!!!
    Ha nem lenne ilyen szegregált társadalom és nem vették volna ki a cigányok kezéből a munkát nem is lenne egy bűnöző se!!!!!
    De MO- tele van náci fasiszta eszméjű leszármazottakkal!

  • Ferenc Csík TZS Hm
    2013 július 3
    9:13 de.

    Mi a kifogásod Lakatos vajda ellen, Ferenc Csík?

  • A parittyás hangja

    Jimbo! Nem akarok semmit, inkább csak szeretném, hogy egyszer képes legyél látni a világot a maga objektív valóságában, tudj vitapartnert, és ne ellenséget látni az olyan honfitársaidban is akik más ideológiai alapon állnak, hogy képes legyél elfogadni sokszínűséget mert ez viszi előre a civilizációnkat, de régóta olvasom a hozzászólásaidat, így tudom, ez meddő óhaj!

  • Korábbi hozzászólásomra utalva, attól tartok, némelyeknek nincs humorérzéke..

  • Avi!
    Tévedés a 13-ik nyugdíjat csak kétszer kaptam és az előző kormány vonta vissza,ez tény,persze most sem kapunk,mert
    a jelenlegi helyzetben sajnos nincs rá fedezet.
    Gere!Megint elszállt az agyad!…..Engem még senki nem szégyellt hanem tisztelt és szeret én sem azokat akik,becsületesek, kulturáltak és nem szolgáltak rá!Vallási,politikai és faji megkülönböztetés nélkül!!!!!!
    Azt viszont nagyon szégyelleném,ha „olyanokkal” lennék baráti kapcsolatban mint ti és azok is akik a fenti körből
    ezeket a cikkeket olvassák és elítélik,bizony!
    Nem ragozom tovább,vagy megértitek vagy nem (szerintem az utóbbi,mivel a hülyeség és a vak gyűlölet már teljesen
    elborította az agyatokat.
    Csak magatoknak ártotok és egyre nevetségesebbé váltok!

  • grófok,,,,,gerÓfok

    Avi..a 13.havi nyugdijat bajnai vette el ! szandekosan hazudsz ? semmire se mesz vele

  • grófok…..gerófok
    2013 július 3
    3:13 de.

    Igen, hallottam róla, vártam is a fejleményeket. De hasonlóan minden korrupt vagy egyéb disznósághoz, a Fidesz ennek sem járt a végére. Sehogy nem sikerül magyarázatot találnom, hogy miért nem kér számon semmit? Ez az egyik ok, amiért ambivalensen viszonyulok a Fideszhez. A másik, a devizahitelesek..

    U.i.:
    Remélem, Orbán cigányságával és Bayer cigány-gyülöletével kapcsolatos soraimban észrevetted az iróniát?

  • Avi ben Giora

    Jani! Aki nem vette észre az vak. Én lehet, hogy nem tudom pontosan ki vette el a 13. havi nyugdijat. DE! Amit Jani is ir itten: igértek fűt-fát világot a Fideszes uraságok és mi lett belőle? Mondjam azt, csak az amit a paci himbál a hátsó lábai közt? Mert semmit az égegyadta világon nem tettek, hogy egy számon kérjék hova is lett az a husz milliárd amit felvettek, és eleve nem volt egyetlen egy olyan törvényjavaslat sem ami alapján ellehetett volna számoltatni a szocikat.Senki sem vette el a volt párfejesek már korábban megállípitott kimagaslóan magas jövedelmét, senki sem járt utána ki hogy merre szerezte meg a volt vagyona többszörosét és hagy ne soroljam tovább. Eddig mindenki csak igért de az igéreteiből semmit sem valósított meg legyen az szoci fidsez vagy akármilyen párt. Itt a legnagyobb gond, hogy senkin sem lehet semmit sem számonkérni mert egyszerüen nincsen gazdája utána ezeknek az igéreteknek. Vagy nem zörög a harszt ha nem fujja a szél, avagy ne kaparjuk a szart mert bugyogni kezd.
    Jimbó! Már sokmindenben sikerült megütnünk ugyan azon hangot. Higgye el senkji sem akar magára rászálni csupán csak arra szeretnénk rávezetni, hogy az orránál fogva próbálják vezetni sok társával együtt. Majd rájön a végin Őn is, hogy abban amit itt szajkózunk van némi igazság is és nem minden hazugság összesküvés meg hasonló.

  • grófok,,,,,gerÓfok

    sardi jani…..a gyurcsanyi titkosszolgalati ciganyagyilkossagok ugyeben minek jarjon vegere a fidesz ? a birosagon van az ugy …rosszul tudom hogy a birosagnak kell itelkeznie ciganygyilkossagi ugyekben ? mit szolna brusszel ha birosagot jatszana a fidesz a birosagok helyett ?

  • grófok,,,,,gerÓfok

    sardi jani…nem vettem eszre az ironiadat …..bocsanatot kerek ezert

  • Parittyas!
    Ha elolvasod a „TI” irasaitokat,foltetelezem, hogy vagy olyan muvelt, hogy belasd, hogy ez ratok vonatkozik.
    De ebbe nem merulok bele, mert „TI”, szentul megvagytok gyozodve, hogy CSAK nektek lehet igazatok. A mi oldalunkrol nagyon ritkan lehet ezt tapasztalni. Elofordul az biztos, de nem allando jellegu.
    Kerlek, olvass utanna barmelyik irast, akar cikk, akar hozzaszolas. Koszonom.

  • JIMBO
    2013 július 4
    6:27 de.
    A leírt tényekkel szemben tényeket kellene sorolnia. Az vitaképes lehet. Ködös ideológiák nem vitaképesek, habár még nagyon az sem látszik azon az oldalon.
    Ha már TI, és MI. Akkor vezesse már elő, mit is akarnak, valamint azt, hogyan?
    Gondolom, kicsit hosszú lesz a dolgozat amit TI írtok, de kíváncsian várjuk MI.
    Vagy egy mondatban elmondható az egész?

  • Boda Marcsi
    2013 július 3
    4:07 du.
    Az alapján, amit itt előadsz, – nehéz elképzelni!

  • grófok,,,,,gerÓfok
    2013 július 4
    6:13 de. Ha a fidesz felhívja a bíróság figyelmét, hogy milyen károkat okoz, ha igazat adnak a frankhiteleseknek, az nem beleszólás az igazságszolgáltatásba? És érdekes módon a határozat előtt?

  • Avi ben Giora: Tudomásom szerint az vette el a 13-ik havi nyugdíjat, aki adta. És soha nem mondták, hogy örökös jog. Amíg lehet. Tehát az MSZP adta, és mikor nem volt pénz, nem adta. Ebben semmi probléma nincs. A kedves jobboldaliak örülhetnének, hogy kétszer kaptak a „komcsiktól”. Orbántól hányszor kaptak?

  • Jimbo, Boda Marcsi és mindenki..!

    Azt gondoltam, nagy hahota kíséri majd, hogy azt írtam, Orbán cigány és a cigány-gyűlölő Bayer barátok. Úgy látszik a kettő nem mindenkinél zárja ki egymást..

  • grófok,,,,,gerÓfok

    Ha benne volt a gyilkosságokban a titkosszolgálat, akkor hol vannak a letartóztatott titkosszolgálati vezetők? Vagy valamiről lemaradtam ..?

  • Avi ben Giora

    Sajnos, úgy van, ahogy írod. Nem csak az elmúlt 23 év, hanem a pártállam sincs elszámoltatva. Nem feltétlenül büntetéseket várnék, hiszen bonyolult viszonyok voltak. De legalább tisztán szeretnék látni és nevén nevezni a dolgokat. Hogy példát mondjak, a pártállami doppingolás a sportban. A németek már tisztázták. Nálunk a mai napig hazudnak.

  • A parittyás hangja

    Jimbo
    Azt hiszem ez a téma az, amelyikben mind a kettőnknek megvan a maga igazsága. A két oldalban nagyon régóta, annyi sérelem, harag, indulat gyűlt már össze a másikkal szembe, hogy az teljesen ellehetetleníti a normális párbeszédet. Amikor a másik oldal képviselőjével találjuk szembe magunkat, azonnal a mára már szinte mindenkibe beidegződött gyűlölködő hangnemre váltunk -ez a mai magyar közgondolkodás pavlovi reflexe- és mindent ami a túloldalról jön, alapból, megfontolás nélkül, az ördögtől valónak tekintünk. Ennek az egésznek persze lehet egy genetikusan magunkban hordozott oka is. Az ősidőkben, mikor az emberi faj még hordákban élt, a horda vezetője által meghatározott célokban, taktikákban való hit, és ebből fakadó elkötelezettség a túlélés egyik fontos eszköze volt, egyfajta evolúciós stratégia. A jelenkor civilizált emberében ebből megmaradt annyi, hogy ha mondjuk egy adott ideológiai alapon álló közösséghez tartozik, nagyon könnyen kialakít magában egy hitet a vezetői által meghatározott eszményekben racionális magyarázatok vagy bizonyítékok nélkül is. A jóléti társadalmakban ilyenfajta hitre már nincs szükség mert a hétköznapi lét alapvetően kiegyensúlyozott, és kiszámítható, de nálunk ahol a társadalmi-gazdasági folyamatok még mindig örvénylőek, nincs létbiztonság és szilárd jövőkép, ez a fajta közösségi hit-vakhit ismét felszínre került és a nagypolitika eszközévé vált. És amikor hitek ütköznek egymással az mindig az ember legrosszabb énjét hozza elő, lásd a vallásháborúkat. Szóval el van ez az egész cseszve már az alapoknál Jimbo!:) Valahogy újra kellene formatálni az egész társadalmat mielőtt felzabáljuk egymást!

  • grófok,,,,,gerÓfok

    fontos hirek az allami tv-bol : tiszakaradon a romakat mutattak akik tomegesen fertozodtek meg a hianyos higienia miatt es kezdtek besargulni a majbetegseg miatt…..erre valaszul szuletett a riport hogy mashol is tessek sokat kezet mosni mert baj lesz….amugy beoltottak oket sargasag ellen….masik : a devizahitelesek orban hazahoz vonultak es csak levai aniko tudta lecsillapitani oket aki orban felesege…ebbol meg nagy baj lehet a valasztasok elott…amugy a szocik bune a devizahitelek is amit most zorbannak kell megoldania

  • grófok,,,,,gerÓfok

    sardi jani….4.-e 4:14 du…..igen , lemaradtal=nem olvastad amit en , BIZONYITOTT hogy megfigyeltek a gyurcsi titkosszolgai a gyilkosokat addig amig NEM gyilkoltak es aztan egy bizonyos napon abbahagytak a megfigyelest es EZUTAN gyilkoltak…szerintem zsenialis…..igy nem lehet elitelni oket , marmint a titkosszolgakat

  • Parittyas!
    A fenti bejegyzesevel egyetertek. Esetleg kiegeszitenem azzal, hogy akarmelyik balodali irast olvasom, egy sablon szoveggel allok szemben(mert ugye amikor tenyekre hivatkoznak, akkor valojaban nem tenyeket tarnak fel, csak velemenyt nyilvanitanak). Tovabb megyek: itt ahol elek, az osszes baloldali ugyan ezt a sablon szoveget fujja.
    Nem hiszem, hogy ebben tevedek, de ha megis, ugy kerem vilagositson fel.(estleg ezt lehetne „TENY”-nek venni???)

  • Don Ovuz!
    Való igaz,hogy régen még a bruttó kereset után számolták a
    nyugdíjat mindenkinek!,ebben még szerencsém volt,de azt rosszul tudja,hogy végkielégítést kaptam volna,mivel 2 évig
    már mint nyugdíjas dolgoztam,így nem járt mert az intézmény
    akkor még nem szűnt meg és én kezdeményeztem a felmentésem,
    (tehát nem küldtek el)közös megegyezéssel jöttem el,ezért
    a törvény értelmében felmentési bért kaptam.
    Gondoltam válaszolok,bár senkinek semmi köze hozzá!

  • Kedves Don Ovuz!
    „JIMBO
    2013 július 4
    6:27 de.
    A leírt tényekkel szemben tényeket kellene sorolnia”
    Irja On. En meg kerdezem, hol vannak itt tenyek? Ezt On sem gondolja komolyan, es belul, magaban elismeri, hogy nekem van igazam. Ha, az amit Onok ide irnak, tenyeknek szamitanak, akkor fogalmi zavar all fenn, es nem az en reszemrol. Neha kellene gondolkozni is es aztan nyilatkozni. De legalabb is kellene olvasni masok irasat is. Sokkal tisztabb kep alakulna ki egy gondolkodo emberben. Ez elvarhato lenne. Nem???

  • grófok,,,,,gerÓfok
    2013 július 5
    5:39 de.

    A hírekben bemondták, hogy egy kémügy miatt letartóztattak és el is ítéltek több titkos-szolgálati vezetőt. Az is „zseniális” lenne, ha a sitten cigány bűnözők közé raknák őket, akiknek megsúgnák, hogy kifélék..

  • nemzeti zsido

    sardi jani..en benne vagyok

  • sárdi jani
    2013 július 6
    4:52 du.
    Tedd hozzá, első fokon, ami még messze nem azonos a börtönnel.
    Vádirat, jegyzőkönyvek 2O4O-ig titkosítva..
    A hírek szerint „kémkedés”..
    A kémkedésért (gazdasági vagy politikai hírszerzés) öttől tizenöt évig szokták megmérni a delikvenst..
    A harmadrendű vádlottat felmentették.
    Ez az úr – érdekes módon- Pintér eltárs lányának a munkaadója, (a kishölgy ötödik éve ott projectmanager) Pintér egykori munkatársa, a cég Pintér úr ötvenszázalékos tulajdonlásával indult el ..
    Az ügy kapcsán két évvel ezelőtt került a figyelem központjába ez az úr, miután egy ötmilliárdos állami megbizás után, kb ötmilliót költött a megbízást intéző államtitkár autóbérlésére..
    Szilvásyék perében- amelyikhez a fentebbi történet ezer szállal kötődik,- sem Pintér urat, sem a lányát nem hallgatták ki..
    Nemhogy a bíróságon, de még a rendőrségen sem..
    ………..
    Nü, ennyit a „jogállamról”…

  • JIMBO
    2013 július 6
    5:35 de.
    Ha már TI, és MI. Akkor vezesse már elő, mit is akarnak, valamint azt, hogyan?

    Kérdeztem öntől. Mintha nem olvasta volna el a kommentet végig, és nem adott választ. Vagy még dolgozik rajta?

  • Don Ovuz!
    Nem dolgozom semmin. Nincs is min, mivel mar en is kerdeztem Onoktol, hogy tulajdonkepen mit is akarnak. Valaszt nem kaptam ra sehonnan. Valoszinu, hogy nem is kapok(mint tobb mas kerdesemre). Hogy mit akarunk/akarok: hagyni a kormanyt a dolgat vegezni.Ennyi.
    Amerikaban is azt csinaljak az emberek: hagyjak az uj adminisztraciot, hogy vegezze a dolgat. Sokszor, meg ha hibat kovetnek el, akkor is tamogatjak(lasd, a fiatal Bush-t, vagy akar az oreget is), mert tamogatas nelkul, csak nehezitik a dolgot. Ezt nem lehet tul nehez megerteni, a kerdes, hogy mit lehet elvarni(Onoktol).
    Elkepzelheto, hogy ezt nem lehet elvarni, de mivel, eddig az ellenzek nem tud maguk kozt sem egyuttmukodni,
    igy nincs nagy veszely. Ha megis az Onok kedvence kerul hatalomba, akkor a Magyar nep meg fogja erdemelni, amit kapni fog.
    Udv. JIMBO

  • JIMBO
    2013 július 8
    5:58 de.
    Amennyiben elolvasta a Tavares-jelentést, amiben kételkedek, akkor tudhatná. A jelentés ugyanis semmi mást nem akar, mint a valódi demokrácia útjára terelni az országot.
    Amerikát ne hasonlítsa a tolvaj csürhéhez, két külön kategória. Ez az a pont, ahol eltévedt.
    Nekem nincs kedvencem, sőt, ameddig nem szemtelenedett el a fideSS tolvaj banda, nem érdekelt.
    Azt nem várhatja senkitől, hogy birka módon menjen a vágóhídra. Ezézt fogják elzavarni a csürhét.
    Az én kedvencem mindig az, aki a legtöbbet teszi az országért. Nem vagyok pártfüggő, önnel ellentétben.

  • sárdi jani
    2013 július 6
    4:52 du.: Ezzel szépen leromboltad azt az imázst, amit próbáltál itt magadról felépíteni. Kár volt.

  • llanfair
    2013 július 10
    9:19 de.

    Melyik része nem tetszett Sárdi kommentjének, llanfair?

  • AKKOR MOST KIRE SZAVAZZAK!

    A Baloldalnak valóban kell a cigány szavazat, de a rasszistákat is megtartaná!!!

    A Jobboldal ugyan ezt teszi, csak a kétharmadával zsarnokoskodik!!!

    Farkas Flóri megbízhatatlan és nem a cigányok érdekeit képviseli!!!
    Mitévők legyünk?