Hová tűnt a Sólyom Airways?

2013 szeptember 17 11:50 de.5 hozzászólás

Egy hónap telt el azóta, hogy nagy média felhajtással kísérve landolt Ferihegyen az éppen alakuló Sólyom Hungarian Airways prémium légitársaság első, Álmos vezérre keresztelt Boeing 737-500-as gépe. Akkor még a következők szerepeltek a cég tervei között:

1. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren lehet majd megtekinteni – legalább két napon keresztül – a nemzeti színekben tündöklő gépet. Ezzel szemben, a bemutató után pár órával visszarepült az angliai Bournemouthba a gép „alkatrészekért” és azóta is ott parkol, ingyen. Vágó József, a Sólyom Airways vezérigazgatója augusztus végén és szeptember  elején azt ígérte, hogy szeptember 9 körül tér vissza Budapestre a gép. De Álmos vezérnek azóta nyoma sincs.

2. Vágó úr többek között az Echo TV-ben (Bayer Zsolt műsorában), az Origonak adott interjújában és számos más média szereplés alkalmából azt vetítette előre, hogy szeptemberben elkezdi a cég a charter járatok indulását és, hogy erre a szolgáltatásra már komoly érdeklődő is van, annak ellenére, hogy éppen véget érni látszik a charterezési főszezon Magyarországon és hogy ez az ágazat eleve gyengén teljesített idén. Mivel eddig se gép, se engedély, a charterezés is elszállni látszott.

3. Vágó úr augusztusban azt ígérte, hogy hamarosan a média elé állnak a Sólyom rejtélyes, titkozatos közép-keleti befektetői. Több mint egy hónappal később, továbbra sem tudunk semmit arról, hogy ki finanszírozza a gépek lízingelését, a ferihegyi irodák bérlését, az alkalmazottak folyamatos felvételét.

4. Vágó úr bombasztikus tervei között szerepelt az, hogy 2017-re 50 gépből álló flottája lesz a Sólyomnak, hogy már megvannak a nagy európai repülőtereken a slot-ok, hogy decemberre egy tucat gépe lesz a társaságnak és, hogy jövő márciustól már szélestörzsű Airbus-szokkal indítanak hosszútávú járatokat – többek között  – New Yorkba és Torontóba. Ezzel szemben még az eredetileg lízingelt hat Boeing 737-500-as gépből is csak kettőt festettek át a Sólyom színeire és egyes hírek szerint a többiek festése jelenleg szünetelni látszik.

Fotó: Facebook

Fotó: Facebook

A magyar légiközlekedés feltámasztásában reménykedőknek bizonyára kiábrándító lehet az a síri csend ami az utóbbi hetekben körbeveszi a Sólyom Airwayst, miközben úgy látszik, hogy a Sólyom Befektetési és Vagyonkezelési Holding köré szerveződik az „igazi” élet. Például vasárnap indítottak el az I Love Sólyom Facebook oldalán egy heti találós kérdést arról, hogy hány vödört tudnak megtölteni a már megrendelt Sólyom márkájú ásványvízzel? Aki helyesen válaszol, kap a Sólyomtól 2 karton palackozott vizet. Lucsik János, a vagyonkezelési holding vezérigazgatója pedig immár öt darab két perces videót tett fel a YouTube-ra, melyeken az élelmiszer márka minden részletkérdéseire és a holding, illetve a Sólyom Airways jogi kapcsolataihoz fűződő kérdésekre válaszol, de arról egy szó sem esik, hogy hol áll jelenleg a légitársaság engedélyeztesése, illetve beindítása. Pedig elég nagy hiba azt gondolni, hogy jobban érdekli a nyilvánosságot az, hogy ezen a héten milyen új márkájú lisztek és szilvalekvárok kaphatók a Tescoban, mintsem a beharangozott magyar nemzeti légitársaság körüli fejlemények. És nem csak a deklaráltan „nemzetiérzelmű” magyarok vannak ezzel így, hanem a nemzetellenesnek tituláltak is. Ők (mi) is jól járnak (járunk) azzal, ha növekszik Ferihegyen a konkurencia.

De ami a média szereplést illeti, talán hatékonyabb lenne, hogy ha valaki a cég részéről válaszolna azokra a múlt héten felvetett állításokra,  melyek szerint „a Sólyom külső kommunikációs tevékenysége és a hivatal felé történő teljesítései olykor nincsenek teljesen szinkronban.” Az említett hivatal nem más mint a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) és a fenti szavak Győri Gyulától, az NKH elnökétől származnak. Az még talán üzleti szempontból érthető, hogy a nagynyilvánosság és a konkurencia előtt nem tárják fel a Sólyom igazgatói üzleti tervük minden részletét. De ezt az NKH-tól visszatartani aligha lehet. Győri jelezte, hogy ami a tulajdonosi háttérről szóló információt illeti, a Sólyom továbbra is „adós.”

Ha ilyen nehézkesen megy az engedélyezés, akkor aligha várható, hogy a Sólyom december előtt elindul. Egy, az I Love Sólyom Facebook oldalán kommentelő felhasználó NKH-s információkva hivatkozva jegyezte, hogy az engedélyezés előreláthatóan novemberre várható. Csak ezt követően folyamodhatnak az IATA-hoz a repüléshez szükséges dezignátor, vagy kód beszerzése érdekébe.

Nem ördögtől való ötlet lenne, ha a Sólyom a bombasztikus kommunikáció és a teljes némaság közötti középúton járna és hitelesen, őszintén elmondaná, hogy késik, vagy változik a terv. Nem hinném, hogy nagy csalódást okoznának azok számára akik pozitívan fogadták az új magyar légitársaság hírét, ha többé nem beszélnének egy millió kínai utasról és 50 gépes flottáról, és ha netán kicsivel több önmérséklettel, kisebb flottával, szerényebb, megvalósíthatóbb és fókuszáltabb tervvel és ütemmel állnának elő. A prémium szolgáltatáshoz tartozik az is, hogy nem becsülik le a potenciális utasok intelligenciáját.

Mivel Vágó úr válasz nélkül hagyta Győri Gyula NKH-s elnök szavait a Sólyom hiányos beadványairól – és ismerve azt is, hogy akár kilencven napig is eltarthat az elbírálás miután a hiányos információ pótlásra kerül – joggal tételezhetjük fel azt, hogy idén már nem száll fel a Ferihegyről Sólyom járat. Ráadásul, ha éppen január környékén kezdi meg működését, biztosan lesz két-három rendkívül csendes (és masszívan vesztességes) hónapja a légitársaságnak. Ha optimistán nézzük az egészet, elmondhatjuk: lesz idejük felkészülni a 2014-es nyári szezonra.

5 hozzászólás

  • Göllner András

    Úgy repül a Sólyom, mint egy madár, és a madarak ezen fajtája is képes elszállni, még akkor is ha nemzeti szinekben repül 🙂

  • Mindössze az derült ki,
    hogy egy légitársaság beindítása nem csak pénz kérdése, s ez így is van jól. A marketing direktor kissé megelőzte az operatív direktort, ez megesik ennél nagyobb cégeknél is. A különbség csak az, hogy szemben mondjuk a Microsofttal – ami bármikor piacra mehet egy 1/4 kész termékkel – a civilizált országok légiforgalmában az engedélyezők letojják a marketing és kereskedelmi vágyakat, „vaskalapos” módon csak a szabályok betartására ügyelnek, s mégegyszer mondom, ez így van jól, mindannyiunk biztonsága érdekében.
    Ettől függetlenül, hajrá Sólyom – kisebb hanggal és több szárnycsapással!

  • Enter
    Hát csak hajrá.
    Ülj csak rá a rozoga repláikra és imdádkozz hogy ne legyen esemény.
    Ugye tudod miaz?
    Repülésben , pilóta nyelven az esemény nem azt jelenti hogy leesett a söröskorsó.
    Valami mást jelent.
    Ha nem tudod megfejteni akkor maradj csendben nagyokos.

  • Göllner András

    Geyza komám, figyelj !!! Én megfejtettem az enterprájzt. Kötőjelt kell tenni a röpzaj közé, így, röp-zaj, és ettől már nem magányos farkas a sólyom hanem egy falka. Érted amit mondok ???? Azon kívül, hogy most hála Istennek, tudjuk hol tartózkodik az álmos sólyom, azt is szeretném megtudni, mitől rezeg a bokor, és azt hogy milyen madárka szállott reája (ez az utóbbi egy új szó, ha valaki nem tudná…külföldi cucc.)
    De fordítsuk komolyra a szót ! Mitől krumplileves a krumplileves ??? Fejtsék meg a nagyokosok ??? Te mit tucc mind erről Geyza, mert úgy látom, tájékozott srác vagy, pilóta nyelven is tudsz, meg minden 🙂 …..Egyáltalán, volt szerencséd már kézbe venni egy álmos sólyom madarat Geyza ??? Milyen érzés volt megfogni, akár megfejteni ??? Milyen szinűre voltak festve a szárnyai ?? Pöttyösre, mint az a másik hungarikum ???? És micsinált AZ a sólyom amikor megfogtad ??? Fellebezett, aláírt, vagy egyhelyben csapkodta a szárnyait, netán toporzékolt ??? Majd a hétvégén megkérdezem a Chris Adam-ot, hogy mondja el mit tud még ezekről a különleges szárnyasállatokról melyek ide is repülnek, meg oda is a nagy nemzeti összefogás nevében:-) Hajrá Magyarok !!!

  • Ha a MALÉV a szocialisták idejében jelent csődöt,a Fidesz kirobbantotta volna a harmadik világháborút.