Igy támadják meg a Fidesz-pártiak az ellenzéki kanadai magyarokat…

2013 november 1 11:17 de.113 hozzászólás

Hazaárulózás, magyarságunk megkérdőjelezése és letagadása, kommunistázás és megfélemlítés – valószínű, hogy ezekre számíthat minden olyan közösségi életben aktív kanadai magyar aki bírálni meri a Fidesz-közeli Kanadai Magyarok Országos Szövetségének (KMOSZ) politizálását. Egy eléggé ijesztő levelezés érkezett a Kanadai Magyar Hírlaphoz, melyet az váltott ki, hogy Szeszták Marika, egy ottawai magyar, kritikát mert megfogalmazni a múlt vasárnapi ottawai székely tüntetéssel kapcsolatban, illetve az arról szóló KMOSZ által készített és emailben kiküldött riportról. A szervezőkhöz küldött válasza után, órákon belül sorban érkeztek a támadások, többek között Lapohos Tibor főszervező, illetve a KMOSZ helyi alelnökétől, Vaski Gábor, a torontói Kanadai Magyar Kultúrközpont egykori elnökétől, valamint Bede-Fazekas Zsolt, a Torontói Független Magyar Rádió műsorvezetőjétől.

Ime a levélváltás, ami előre jelzi, hogy milyen polémiára és mennyire gátlástalan támadásokra számíthat bárki, aki a közelgő 2014-es magyarországi választások előtt kritikát fogalmaz meg a KMOSZ-szal szemben…

Fotó: kmosz.ca

Fotó: kmosz.ca

*

1. Szeszták Marika levele Ottawából:

Tisztelt Mindnyájatok! Meglepetten olvastam, hogy ez a felvonulás a KMOSz által lett szervezve.  Ez már eleve megakadályozta volna azt, hogy én felvonuljak a tarsaságukban.  Levonhatjuk a konzekvenciát, hogy a legtöbb Canadában élő magyart mennyire nem érdekli az ő politikájuk, ami egyértelműen Fidesz-párti.  Szerény véleményem szerint ez egy nagy hűhó volt a semmiért, hogy a Canadában élő tobb mint 315 ezer magyarból két maroknyi ember kiment „sétalni” Ottawába a Rideau Street-re.  Persze, ahogy említettem, ez csak az én véleményem. Mindenkinek van joga a saját véleményét kinyilvánítani. Szép napot Mindnyájatoknak – Marika.

**

2. Lapohos Tibor KMOSZ-alelnök válaszlevele Ottawából, melyben megkérdőjelezi Szeszták Marika hazaszeretetét:

Kedves Marika!

Köszönöm, hogy ismételten tisztába tesz azzal, hogy mekkora a nemzeti szeretete és összetartozásí vágya. Az Ön vallomása, azaz

„Ez mar eleve megakadalyozta volna azt, hogy en felvonuljak a tarsasagukban”

elárulja azt, hogy egy hatalmas, közös üggyel való azonosulása is feltételekhez kötött, tehát semmilyen körülmények között sem lehet az valódi. Ezt már akkor is kifejtette, amikor az mondta a Magyar Házban, hogy „ha Feszty Dániel magyarkodni akar, akkor menjen haza!” Szép volt és felemelő.

Jó, hogy rengeteget dolgoztam a tüntetésen, de voltak társaim is, akik lelkesen velem vállvetve vették ki a részüket a sok munkából. Mindemellett minden lépésemet továbbítottam a KMOSz vezetőségének, és minden részletet közösen tárgyaltunk meg, döntöttünk el, tehát KMOSz szervezés volt, az ottawai magyar közösség hozzájárulásával. Nem is tudom miért írtam mindezt le, hiszen az Ön felfrissítő sorai alapján, a magyarkodással kapcsolatos, Daninak szóló megfogalmazása gondolom immár éppúgy vonatkozik rám is, mondhatok vagy tehetek én akármit.

Ez egy hűhó volt „semmiért”? Kedves Marika, ilyen megalázóan és lenézően még a legelborultabb románt sem hallottam nyilatkozni. A Székelyföld ügye „semmi”? Ha ezt látnák a székelyek, el sem hinnék, hogy Ön beszél magyarul. Ekkora tátongó űrt mint Önben én még senkiben sem láttam. És a többi címzett is osztozik egy ilyen véleménnyel? Áron, Te nem mádéfalvi vagy? Nem tudom elhinni, hogy Te hallgatod ezt a szöveget! Nem kellett volna sorainkban lenned, annál is inkább, hogy még a Magyar Háznak is voltál elnöke, méghozzá nem is keveset? Te is úgy gondolod, hogy ezt a tüntetést a FIDESz csinálta vagy rendelte el?

Kedves Magda, ha már itt tartok, engedtessék meg, hogy megkérdezzem: a Rogers TV azt is tiltja Önöknek, hogy mások számára készítsenek felvételeket? Ezt aligha hiszem, és szerintem Önöknek is feltétlenül sorainkban kellett volna lenniük, még akkor is ha valami politikai nézetek miatt minket nem kedvelnek.

Kedves címzettek, végezetül pedig, hadd írjam le azt, hogy mi a nemzetpolitikának azon megfogalmazása, amelyet mi tartunk szem előtt és vallunk: pont az, ami vasárnap történt! Összegyűltünk egy nemzeti ügyért, és amatőr politikus létünkre képesek voltunk egy olyan petíciót beadni a Román kormánynak, mint amilyet a rövid képes krónikához csatoltan találtak és olvashattak. Ezt próbálják meg megérteni! Hol van ebben egy pártpolitikai kérdés vagy kivetnivaló?

További kellemes szidalmazást kívánok Önnek, kedves Marika, de nekem ne írja. Tőlem küldje az egész világnak meg a barátainak de ne nekem, engem ne szólítson meg. Nincs időm az Ön soraival foglalkozni, válaszolgatni. Ez volt az első és utolsó.

Megértését előre is köszönöm,

Lapohos Tibor

***

3. Vaski Gábor, a torontói Magyar Ház ex-elnökének levele, aki előhozta az MSZP-t, DK-t és az Együtt-PM szövetséget:

Kedves Szesztak Marika!

Önt nem ismerem, de ismerek egy pár olyan személyt aki ugyan ilyen beállítottságú a magyarsággal kapcsolatban.

Talán ön jobban örült volna ha az MSZP nevében vonultak volna fel? Vagy akár az Együtt-PM nevében, vagy ne adj Isten a DK nevében? Csak hogy ebben az életben ez soha nem történt volna!

Egyébként, nem láttam semmi fele párt transzparensek a képeken. Ön honnan gondolja hogy ez FIDESZ felvonulás volt? Es ha igen, nem az egyik feladat egy demokratikusan megszavazott kormánynak hogy kiálljon az emberi jogok mellett? Nem az a lényeg hogy egy közös Magyar ügyben magyar embereknek sikerült összefogni? Vagy Talán Ön úgy gondolja ehhez Önnek semmi köze? Sejtem hogy igen.

Elszomorító.

Gábor

****

4. Bede-Fazekas Zsolt kormánypárti torontói rádiós kirohanása:

Kedves Marika,

Mi már régi ismerösök vagyunk, ugye! Ha jól emlékszem korábbi levelezésünk is hasonló formában vagy hangnemben zajlott, mint ez a mostani; szándékosan nem minösítem azt, mert nem szeretném megsérteni! Az alábbi levelezést Vaski Gábortól kaptam, aki nyilván valaki mástól kapta. De ha már ö megkapta, és nem rejtette véka alá a véleményét, akkor én sem teszem. Nem magam miatt, hanem azok miatt a székely magyarok miatt akiket maga vérig sértett!!

Jómagam nem vagyok erdélyi magyar, bár talán szívesen lennék az, hiszen sokak véleménye szerint a jelenlegi határokon kívülre szakadt honfitársainkban nagyobb a szeretet és a tisztelet nyelvünk, kultúránk és identitásunk iránt, mint sok határon belül élöben. Arról már nem is beszélek, hogy mekkora a különbség az Ön által megélt magyarság, és egy erdélyi magyar vagy székely magyar által megélt magyarság között. Vagyis az Ön lelke és az ö lelkük között. Ön beszél magyarul, és nyilván úgy gondolja, hogy ezzel jó magyar. A székely meg fogta magát, és beállt egy 52 kilométeres sorba a Székelyföldön, hogy ne tudják kinyúvasztani a börét és, hogy holnap is magyarul szólhasson a gyermekeihez.

Az itteni székelyek és nem székelyek pedig beálltak abba sorba, ami azért jött létre, hogy szolidaritásunkat fejezzük ki székely-magyar testvéreink iránt, és kifejezzük aggodalmunkat a jövöjüket illetöen. Ön ezt a nemes, és életbevágóan fontos ügyet bagatelizálta el, csúfolta meg, amiért szégyelje magát! Nem kell és nem is lehet ezt szépíteni!

Mondhatnám azt is, hogy ha hallgatott volna, akkor okos maradt volna. Bár jobb tudni, hogy melyik báránybör alatt bújik meg a farkas! Egy farkas elöbújt; Isten mentse meg töle a magyar közösséget! Ugye érti? Azok akik úgy gondolkodnak mint Ön, csak a közösség errodálását, és totális megsemmisülését gyorsítják.

Mit számít, hogy ki milyen párttal szimpatizál!? Vagy megtiltaná nekem, hogy ma is vállaljam konzervatív értékrendemet? Vagy csak ön vállalhatja hitét? Hadd legyen már szimpatikus nekem a kormányzó párt, hiszen az általam is elfogadott konzervatív értékrendet ök képviselik. És az én értékrendembe beleférnek a székely-magyarok is!!!! Ha Ön átkozza a FIDESZT, akkor nyilván baloldali. Így aztán én valószínüleg Önök elöl menekültem el Magyarországról. Ezért aztán soha nem fogjuk egymást megérteni, és nagyon sajnálom, hogy ide is utánam jöttek! A székelyektöl pedig sürgösen kérjen bocsánatot!

Tisztelettel,

Bede Fazekas Zsolt, producer

5. Szeszták Marika válasza támadóinak

Önök egész más irányba hajtják a malom kerekét mint én. Vajon miért?

Az én célzásom csupán a KMOSz-ra vonatkozott, senki másra.

Szeretném, ha ezt egyszer és mindenkora megértenék!

Én 42 éven keresztül (mióta kijöttünk ide, ebbe a csodalatos orszagba) kapcsolatban voltam a székely magyarokkal, az erdélyi magyarokkal es soha ilyen jellegű, utálatra mélto megjegyzés nem hangzott el közöttünk.

Miutan a KMOSz felütötte a fejét az ottawai Magyar Házban-ban, azóta ez a tema (amellyel azelőtt nem is foglalkoztunk) egyre sűrűbben hangzik el.

Kit érdekelt azelott, hogy ki kicsoda? Azert mentünk az MH-ba, hogy jól érezzük magunkat.

Ezek a problémak csak azóta léteznek, mióta a KMOSz megalakult. Nincs semmi kifogásom ez ellen sem, csak tartsák magukat távol az MH-tól.

Mert szerintem ez egy politikai jellegű szervezet, ami kétségtelenül Fidesz-párti. Szóval, erről csak ennyit.

Kérem, ne vesztegesse az idejét egy olyan nőre, akit ugysem tud meggyőzni az on szemléletéről.

Ahogy ön erez, az az ön joga. Ön viszont tisztelje az enyémet!

Probáljuk meg ne sértegetni egymást a jövőben.

Szerintem ennek az lenne a legcélszerubb útja, ha nem írna többet nekem. Egyszer ezt a múltban már megígerte, és tessék, megjelent egy újabb levele.

Kérem Önt, hogy a megjegyzéseit küldje el ahova akarja, de nekem nem.

Szeszták Marika (Ottawa)

113 hozzászólás

  • a komosz vagy mi a frász soraiban hol voltak az erdélyi székelyek? akik kimutathatták volna mennyire jól jön nekik az, hogy a francból beleszólnak abba, legalább 12-en, hogy nekik mi is jó…ki kumisszal vagy komisszal a nemzetközi hazugságokból

  • marcus aurelius

    Marika kedves, ötven év felett már fel kellene hagyni a feltűnési viszketegséggel (még a csodálatos Kanadában is) A Menet biztosan nélkülözött, de máshol pótoltak. Bajnai Gordon pl. gyerekeivel vonult fel a székely autonómiáért, az a csunya FIDESZ őt is be tudta szervezni… (Fejreállt a világ!)

  • „egyik feladat egy demokratikusan megszavazott kormánynak hogy kiálljon az emberi jogok mellett?”

    emberi jogok Magyarországon???
    – hol találhatók azok???
    – hol és mikor érvényesülnek azok?
    – itt jogai csak az egyszemélyes diktátot-önkényuralkodó Orbánnak van, ha mégsem akkor majd „oszt hívja a jogászokat, aztán azok majd elintézik” – majdnem szószerinti idézés….
    – vagyis az ő joga, mindent elintézniú

    EZ PEDIG FELHÁBORÍTÓ és megkérjük a hazánk külföldön élő társait, NE SZAVAZZANAK erre a „csendes őrült” Orbánra!

  • a komosz nevéből hiányzik néhány betű: KOMSZOMOL ez így teljes és valós hajrá elvtársak vidáman frissen a reggeli tornára és a sztahanovixsta mozgaqlmakért mert ugye a fidesz jobban teljesít, igaz nem láccik csak az, hogy jobban hazudnak és lopnak…de jól megéltek belőle, ugye elvtárs?

  • kedves Kyten, nem is olyan csendes, mikor kappanhangon rikoltozik szerteszéjjel hazugságokat és a komszomol meg terjeszti ugyanazt a leprát szerte széjjel…a zelvtársak nem aggyák föl végre ingyen élhetnek lopásból minden az övék a többinek kuss

  • ” Igy támadják meg a Fidesz-pártiak az ellenzéki kanadai magyarokat”
    Ezt a cikk címe és MINDENT elolvasva, arra jötten rá, hogy kis tévedésben van Szeszták Marika!
    T.i. senki se bántotta addig, mig Ő nem írt levelet a felvonulás rendezőinek!
    Igen mulatságos, hogy ő van meglepve.
    Persze az sem igaz, hogy „megfélemlités, vagy kommunistázás” volt egyik válasz levélben sem, de a cikk írójának fantáziája ezt látta a válaszokban, az ő támadására. Ismerjük (most én komcsizok!) régi felfogáást és magyarázatokat, teljesen tiszta előttem Marika mentallitása és hovátartozása.

    Mellesleg, 75 -en voltak Ottawában, 5 ezren Budapesten és 120 ezren Erdélyben a felvonulók.
    Tavaly többen voltak Ottawában is, mert akkor nem esett egyben az 56 -os forradalom emlékünnepélye.Jővőre még többen lesznek.
    A KMOSZ nem tudni miért van a bögyében egyeseknek, teljesen ártalmatlan mozgalom, ami probálja a magyarokat összefogni ebben a hatalmas országban.
    Bizony, nagyon nehéz feladat! Pláne akkor, ha vannak áskálodó, rosszindulatú magyarok is Kanadában.

  • Tökéletesen azon a véleményen vagyok Marikával. Aki magyarkodni akar menjen haza magyarkodni. A másik pedig: A „székelyügy” nem etnikai kérdés, hanem nemzetközi jogi kérdés. Itt ezen az oldalon nyíltan kijelenthető, hogy a Fidesz manipulációja áll mögötte, egyik legfőbb célja a magyarok ujragenerált megosztása. Elképesztő hazugságra vall beállítani ugy egy Autonómia kérdést, hogy megpróbáljuk belemanipulálni az emberi jogokat. /Hozzáteszem a mai magyarországon nagyságrendekkel jobban tiporják az emberi jogokat, szívesen nyitok erről témát bárkivel./ Számomra, és ugy látom mások számára is, abszolut nagy hűhóó a semmiért, ha úgy a Fidesz, vagy bármelyik párt felvonulást szervezzen autonómia kérdés terén. Jaa és mégvalami. Igenis érzem magam olyan magyarnak még annak ellenére is, hogy nem hagyom magam félrevezetni az erdélyi, székely magyarok kérdéskörébe.
    Visszautasítok minden olyan vádat ami ezt megkérdőjelezi.

  • A KMOSZ csak a saját soviniszta, hazugságait akarja tülkölni, becsületes emberek igaz, a történelmi tényeket helyesen illusztráló véleményére semmiképpen nem kiváncsiak. A Stadionos viktor és a koszos bagázs ilyen korrupt emberi mivoltukat megtagadó hülyékre költi a közpénzt, mindenkit a magukhoz hasonló becstelen, hazug béka(feneke alatti)menetelő ész nélküli bűnözőkké akar nevelni, vagy megvenni.
    http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2013/02/hungary-and-romania

  • ja, mint jól láccik te is egy áskálódó vagy sőt – ásatag.

  • Bagdán Ferenc

    Tisztelt honfi társaim.Sajnálom hogy a Magyar politika ilyen hatással van a kint élő hazánk fiaira.Mi idehaza szenvedünk a két pólusú politika miatt.Családok vesznek össze,barátok között romlik meg a viszony.Munka helyeken mérgezi a légkört.Ha nem velünk vagy nem is vagy Magyar és még sorolhatnám.Az élet minden területét be hálózza ez a mentalitás.Most a Fidesz mellet van a média,nincs független ,pártatlan média törekvés,még a köz TV. ben sem.Az értelmiség nem lép fel a Magyar érdekekért.Mert az lenne elemi érték ha az országért a magyarság érdekében politizálna nem pártok szimpátiájáért.Ha az értelmiség nem ismeri fel fontosságát annak hogy nem pártoskodni kell.Hanem rámutatni arra hogy hogyan lehet egy élhető Országot létre hozni.Ahol a cél békesség és alkotni akarás,szebb jobb élet megteremtése a és a Magyarság össze fogása legfontosabb cél.Akár belföldi, akár külföldön élő Magyarról van szó.Mert a szembe állás nem vezet sehová.Legfeljebb káoszhoz és megsemmisüléshez.

  • gybognarjr
    2013 november 1
    12:34 du.
    Azért kár, hogy az Economist igy elromlott. Már nem tud leírni egy külföldi nevet sem rendesen.
    A franciát vajon tudja?
    T.i. Székely szó nem olyan nehéz, rendesen írni, ha egy magyar,az angolt le tudja írni.

  • Nos az a véleményem,hogy Szeszták Marikának nem kellett
    volna kötekedni, illetőleg levelezni a KMOSZ-szel akik
    lényegesen több magyart képviselnek és nem a KMH szimpatizánsai.Lehet,hogy kint egyéb okok miatt(mint Figyelő
    is írta)most nem voltak olyan sokan a székelyek melletti
    megmozduláson,mint más országokban,de voltak!és joga van hozzá a világban bárhol élő becsületes,igazi magyarnak,hogy
    szolidaritást vállaljon a magyarsággal.
    Ők vannak többségben szerencsére,aki magyar létére közömbös
    egy önhibáján kívül,kényszerűségből más ország területén
    élő népes magyar népcsoport problémáival az magáért beszél….. meg ha még támadja is a jogos megmozdulást az meg plusz „dicsőség”!….
    Szerencsére az ilyenek vannak kevesebben és megsértődni sincs okuk,joguk ha a többség válaszol….

  • abryzoli
    2013 november 1
    12:32 du.
    Nem a Fidesz rendezte a székeyl tüntetést,hanem a székelyek. Felvonultak 120 ezren! A magyarosrzági vagy külhoni magyarok CSAK szolidaritásukat fejezták ki MELLETTÜK!
    Ennyi a bűn, amiről összevissza politizálnak!
    Valóban elképesztő!

  • marcsi te sem nem többség sem nem mérvadó nem vagy.

  • Ez a Bede Fazekas még ott tart, hogy a Fidesz konzervatív párt????

    Fenéket konzervatív: egy szélsőbalos, államosító, voluntarista, autokrata párt, aminek annyi köze a konzervativizmushoz, mint Bede Fazekasnak a józan észhez.

    Én ugyan csak egy budapesti, alapvetően balliberális magyar hazafi és állampolgár vagyok – tehát az erdélyi ősmagyarokhoz képest csak valami csökevény Bede Fazekas szerint -, de azért én már vittem a vásárra a bőrömet 1979-ben erdélyi magyarok miatt, míg Bede Fazekas talán már akkor is Kanadából osztotta az észt.

    Így hát azt tudom mondani a Bede Fazekasoknak, hogy coki, ha akkora bőszmagyarnak tetszik lenni, lehet hazajönni és segíteni eltakarítani ezt a kormányt, amelyik szégyellnivalóvá tette a „magyar” szót kultúrkörökben.

    Ami a székely autonómiát illeti, lehet megint öncsalásokba és kilátástalan harcokba belemenni, aztán lehet majd egy újabb okot találni a nemzeti sebek nyalogatására, mikor a román állam azt mondja: egy frászt nektek, nem autonómiát! Mert ezt fogja mondani, amíg a román alkotmány úgy kezdődik, hogy Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam.

    De tessék csak hergelni az erdélyi és hazai magyarokat Kanadából is!

    Bajnai rengeteg tévedést elkövetett már, amióta visszatért a politikába – részvétele a felvonuláson ezek közé tartozik.

  • Kedves Marika!

    Szeretnem felhivni a figyelmet arra, hogy a FIDESZ kanadai bastyaja nem a KMOSZ, hanem a Kanadai Magyarok Kulturalis Tanacsa.

  • Christopher Adam

    Kover Laszlo,

    azt hiszem, hogy valóban az volt, de már a Fideszben sem veszik komolyan a Tanácsot, illetve a Magyar Életet. A KMOSZ egyszerűen sokkal agilisebb társaság. A Tanácsnak – például – honlapja sincs.

  • Noszticzius Judit

    NAGYON UTÁLJUK a FIDESZT-KDNP-T + JOBBIKOKAT!

    Egyre többen támogatják az MSZP-DK-Együtt-PM-et !!! 🙂 🙂

  • komszomol…minő üröm kanadának és még narancs színű is ráadásúl…pedig belűl szar

  • Rodeo36!

    Tévedsz én a tisztességes magyarok többségével szimpatizálok
    mint a TÖBBSÉG……
    Ha valaki beleszól egy másik szervezet tevékenységébe,tüntetésébe(ahová nem hívták) annak visszaszólnak és joggal!
    Ő menjen máshová, akikkel szimpatizál……..meg mások is,ilyen egyszerű!

  • Noszticzius Judit!

    Ezt honnan veszed?…..magyarul is nehezen beszélsz!
    Különben hol élsz?Ha szabad tudni!

  • Hogyan kerül Bede Fazekas Zsolt és Vaski Gábor az Ottawa-i székely tüntetés közelébe?
    Úgy is kérdezhetném, hogyan kerül a csizma az asztalra?

    Ha megnézik ezt a kisfilmet, mindenki láthatja kik is irkálják azokat a leveleket:

    https://docs.google.com/file/d/0B0jYLFGcKsABblphMDdJQUE4Tlk/edit?usp=drive_web

    Jó szórakozást!

  • zabhegyezo
    2013 november 1
    5:22 du.
    „Hogyan kerül Bede Fazekas Zsolt és Vaski Gábor az Ottawa-i székely tüntetés közelébe?”

    Ogdenburgnál északnak fordultak a 416-oson..
    🙂

  • Figyelő
    2013 november 1
    1:21 du.
    Akkor talán nézd meg a cikkhez tartozó fotón, hogy az ottawai demonstrálók hogyan írták a táblára…
    Szótárban is megnézheted..

  • Kyten,Rodeo36,Cornélius és társaik!

    Nagyon naivak vagytok…”rossz” tanácsokat….adtok,ne reménykedjetek, nem fog sikerülni az uszítás és a normális többség befolyásolása…!

  • Kedves Marcsi!

    Számomra meghökkentő, de nem ritka úton jár, ha a TÖBBSÉG útját követi. Függetlenül minden hátsó szándék nélkül, teljes politikai nézettől függetlenül. Ha a TÖBBSÉG azt mondja vagy mutatja hogy ott egy kút nosza ugorjunk bele Ön szó nélkül megteszi? Csupán azért mert a többség is beleugrik? Ebben semmi intelligenciát nem látok.

  • A KMOSz nem lenne egy buta dolog, már ami a céljait illeti, de minden egyes lépésükben ott van a pártpolitika, amit „nemzetpolitikaként” aposztrofálnak, hogy elfogadtassák mindenkivel. Mert ugye, a nemzet ellen ki merne szót emelni. Nem kell ez az álarc. Azért nem mindenki hülye. KMOSz! Tessék elhatárolódni a pártpolitikai kérdésektől, ne legyenek a Fidesz kanadai árokásói. Tisztán látszik, hogy amióta a KMOSz létezik, azóta szakad egyre jobban szét a magyarok közössége Kanadában is. Ez így soha nem lesz összefogás, valódi ernyőszervet. Nem kérünk a Fideszből, amely tönkreteszi Magyarországot, egymás ellen fordítja a magyarokat mindenütt a világban. Áder Jani sem kell ide, hogy odahaza az jöjjön le az embereknek, hogy : Hűűűha a magyar kormányfő Kanadába volt hivatalos”. Igen oda volt, de kb. úgy mint Pataki Attila azaz a futottak még kategóriában 100-200 helyi magyar elégedett örömére. Mindjárt más lenne a dolog ha mondjuk Harpernek lenne oka Ádert meghívni, de ilyen csodára ne is várjunk amíg otthon elnyomás alatt tartják az embereket megfosztva alapvető normáktól és jogoktól.
    KMOSz, ne importálják ezt ide is még inkább, legyenek függetlenek, ahogy egy ilyen szervezetnek illenék lennie!

  • Mostmég ” kedvesmarikáznak ” , legközelebb meg már beverik az ablakát éjjel.
    Még jó ha ha lángoló keresztet nem állítanak a háza elé.

  • marcsi te sem többség sem normális nem vagy, csak egy a futottak még mint az álamfőd…a kutya sem volt rá kíváncsi mi a frásznak költötték a pénzt az utazására?

  • t. rodeo, ahogy azt boda már felkérdezte, nem a mi kompetenciánk szellemi állapotát megítélni. ha ő úgy gondolja, ő a többség, ő a normális, hagyni kell. mindenkinek jobb lesz ez úgy 😀

  • Érdekes hozzászólások. A székely menetelésből levezetik, hogy Orbán Viktor elnyomja a magyarokat. Nem is tudtam, hogy Romániának is ő a miniszterelnöke.

  • Avi ben Giora

    Én csak egy dolgot kédeznék meg a pro és kontrázó közösségtől? A Székelyföld autónomiája valahol teljesen jogos, de itt is meg másut is leszögezték többen, ez nemzetközi probléma. A magyarok hiába szólnak be mindenhova ez semmit sem segit söt ront. Mert a nemzetközi szervezetek egyértelmüen azt fogják belőle kihámozni, hogy a magyarok most autónómiát, később meg a régi nagy Magyarországot akarják. Ezt csak a vak nem látja akinek a szeme előtt a nagy Vezir képe van, hogy mást ne is láthasson. Nem ilyen és hasonló „szolidarítás tüntetésből ” volt utána bajuk az erdélyi magyaroknak a románokkal? A románok egyértelmüen azt veszik ki minden ilyen megnyilvánulásból, hogy a magyarok visszakarják szerezni azt a területet amit a nemzetközi békeszerződések során elvettek tőle.
    Fura dolog, hogy bárhol ahol magyarok élnek egyre jobban egymásnak lehet ugrasztani csoportokat. Maguk szerint normális, hogy magyar magyarral verekedjen egy elvi kérdés miatt? Nem tudom ki mennyi ideje van kint mennyi ideje él távol az anyaországtól, de régen ez nom volt vita téma. Mindenki magyar volt lévén magyarul beszélt magyarul gondolkozott és magyar kultúra után érdeklődött. Pedig már akkor is lehetett volna ehhez hasonló nézetbeli különbbség. Én azokról az időkről beszélek amikor egy az-az egy párt rendszer volt. Akkor is lehettek volna olyanok akik azt mondták volna bárhol nyugaton, hogy magának nincs igaza a Kádár egy nagyon jó ember a Kádár csak jót csinál és a Kádár igy a Kádár ugy. A csapból is ez folyt volna. Volt ilyen? Ugye, hogy nem, pedig lehetett volna. Senkinek sem kellett volna tartania attól, hogy utána olyan levelet kap mint a Marika. Vagy a szólás szabadsága nyugaton erre nem vonatkozott és büntették? Szóval tessenek egy kicsit elgondolkodni végre. Orbánék egypárt rendszere és Kádár egypárt rendszere közt szinte semmi különbbség nincsen. Csak annó hülyén nézett volna ki, hogy emberek a Kádári rendszert dicsőitették volna a szabad nyugaton. Na de az idők változnak ugye. Felvonták a vasfüggönyt és szabad lett minden. Kérdezem: azok akik ennyire Orbánt éltetik miért távolból teszik ezt? Miér nem mennek haza az anyaországba és miért nem ott élnek a napkirály országában? Avagy annyira nem is szeretik, csak csörren egy kis ez az esetleg otthonmaradt sógornak komának? Vagy ha már itt tartunk. Miért nem azzal foglalkoznak hogy a hajléktalanok ellen hozott törvények emberiségellenesek és sorolhatnám a végtelenségig. Márpedig ugye ez a kérdés van, méghogyha abból a célból hozták a törvényt, hogy nincsenek ezek a szerencsétlenek szem előtt, akkor ez a kérdés nincs és csak kitaláció. Na kérem kimondom. Először a nagy Vezir az anyaországban uralkodó szegénységet és elégedetlenséget próbálja meg kezelni. Utána kezdjen nemzetközi kérdésekkel foglalkozni

  • hát, sárdi j. ha romániának nem is, de az általa maga alá osztott erdélyi magyaroknak kétségtelenül. amúgy a székelyek nem magyarok – legalábbis vérvonal szerint nem. sőt, turul szerint sem. ők sem tartják magukat annak.

  • avi ben, bele is rokkannának az autonómiájukba, hacsak orbán ki nem segítené őket. ugyanis semmijük nincs, ami ahhoz szükséges. se közigazgatásuk, se egészségügyük, se oktatási rendszerük, se bankrendszerük, se igazságügyi rendszerük, se rendfenntartóik, se közlekedési hálózatuk, egyáltalán, semmi, amit saját erőből tudnának üzemeltetni, fenntartani, mert mindent a román állam működtet! még zászlajuk se volt 10 évvel ezelőttig, himnuszuk meg – mármint, amit a könnyes szemű magyarországi busongók annak neveznek – egy műdal!
    amijük van, az a fene nagy büszkeségük.
    legalább lenne egy simicskájuk, a hozzá csatolt vállalatbirodalommal, mindjárt könnyebben kapnának (magyar) állami megrendeléseket!

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Az egyetlen megoldás:
    .
    A határok nélküli Európai Unió.
    A székely a román is annyit és annyiszor járhat kelhet rajtuk ki és be, amennyit csak akar, anélkül, hogy közben bárki megszólítaná. Tudom, ti azt szeretnétek, ha ez a lehetőség csak aszékelyeknek adatna meg, de hát az Unió már csak ilyen, demokratikus. Áruját és szolgáltatását ott és annyiért adhatja veheti, ahogy az neki és piacnak autonóm módon a legkedvedzőbb. Oda megyünk ahova csak akarunk, még munkát is vállalhatunk, ha ott van éppen munkahely… Nem lehet ideálisabb helyzet ennél. Soha nem is volt. Aki ettől eltérőt akar, az háborút akar.
    A szomszéd népek mesterséges b @ ogatása eddig csak a szembenállást szolgálta és a gazdaság, de még a nemzeti önmeghatározás is csak csorbát szenved az ilyen kakaskodásaitok miatt. Vagy megint bezárkóznátok egy vasfüggöny mögé ?! Akkor csak rajta, folytassátok !
    .
    „Ezért kérlek becsüld meg őt,
    a vén Európát a gyönyörű nőt!”
    .

  • HunCanada
    2013 november 1
    8:48 du.
    Kis tévedésben él, úgy látom az írásából.
    Ádert véletlenül nem a KMOSZ hívta meg, hanem a torontói és amerikai magyar közösség. Útiköltségét is azok fizették. Az USA-ban nincs KMOSZ.Összesen 5 városban volt Áder.

  • Avi ben Giora
    2013 november 2
    7:12 de.
    Kedves Avi, a témáról írt fogalmai hiányosnak tűnnek.
    Először is, a székelyek autónómiájuk kérelme igen s fontos SZÁMUKLRA és sürgős. Elvették híres egyetemeiket, magyar nyelvű iskoláikat, elhelyezkedési nehézségeik vannak, kultúrájukat féltik. Határokról NINCS szó és ezt a románok is tudják.Ja, és ez a követelem NEM nemzetközi, hanem helyi.
    Másik meglátásáa Marikához írt levél.
    Senki sem írt volna neki levelet, ha ő nem ír először, a levelek csak válaszok voltak.
    Ami meg a Kádár és Orbán kormányok hasonlatáról írt, az meg kifejezetten nevetséges!
    Kezdem azzal, hogy Kádárt NEM a nép választotta be a kormányba, hanem az 56-os forradalom csúfós árulója volt, és a szovjet hatalom ültette a parlamentbe! Ezt követőleg, 360 magyar forradalmárt kivégeztetett. Uralma alatt, senki nem mehetett ki se be a határon, csak protekcióval.Hatalmas pénzhitelt kapott az USA-ból, amiből a „Gulyás kommuniszmust” vezette. Más párt valóban nem volt.
    Orbánt másodszorra szavazta meg a nép, többséggel.Emellett más pártok is parlamentbe kerültek, az MDSZ és a Jobbik.
    Hatalmas adóság visszafizetésével kezdte el a kormány munkáját. Az ország javai, épületei, gyárai már eladva, elkotyavetyélve.
    Egyszóval messziről vagy közelről, bizony nagy különbség van a két emlitett kormány között.
    A hajléktalanok szociális megoldása mindenhol a világon hatalmas probléma, nem csak Magyarországon.
    Ha majd kitalál erről egy jó megoldást, figyelmmel fogom olvasni.

  • Avi

    A székelyek menetelését és a korábbiaknál radikálisabb autonómia törekvéseiket a román közigazgatás küszöbön álló átszervezése sürgette (provokálta)ki. A bukaresti tervek szerint a három megyéből álló történelmi Székelyföldet úgy rendeznék át, hogy részeit egy-egy nagyobb, meghatározóbb többségű román régióhoz csatolnák. Majd aztán a magyarok régión belüli alacsonyabb arányára hivatkozva, a demokratikus törekvéseket lesöpörhetnék.
    A kés a székelyek torkán van, sajnos, nincs idő várni és taktikázni.

  • Kedves K magyarok szív szorítva olvasom szavaikat.Nekem az jön le hogy a politika ugyan úgy megosztja önöket mint itthon azt hiszem ez a célja és sajnos el is éri Önök egymásnak esnek amíg én éhen halok itthon.Nem tudom mit éreznek ilyenkor egy kis megelégedettséget ugyanis én egyik pártban sem bízom csak éhezek karácsonyra nem lesz ajándék a gyerekeimnek.Önök viszont jól szórakoznak egymás lejáratásával ugyanúgy mint itthon gratulálok önöknek.Le vagyok sújtva szomorú vagyok nem ragozom.Szeretnék székely lenni akkor velem is foglalkoznának talán igaz csak felszínesen ahogy szokták :Maradok tisztelettel egy szegény magyar ember.

  • Kedves Figyelő!

    Tudom, hogy nem a KMOSz hívta meg Ádert! Nem is állítottam ilyet, ennyire ne olvasson félre. Ha elolvassa újra amit írtam, akkor talán észre veszi, hogy azt említettem meg, hogy nem kell Kanadába jönnie Áder Jánosnak, mert nincs szűkség arra amit Ő képvisel. Köszönöm ismételt figyelmét!

  • Kedves Sárdi!
    Még a nagy konduktor Csaucseszku elvtárs idejében kezdődött el a magyartalanítás. Ez most csupán csak a folytatás. Ajtóstul nem lehet rájuk törni. Valóban a nyakukon a kés az erdélyieknek és a székelyeknek de ehhez nemzetközi segítség kellene. Hogy a székelyek és a magyarok együttesen csinálják a műsort ez csak olaj a tüzre. Az EU egy kalap szar tudjuk. Az UNO elé kellene vinni az egész autónómia problémát. Nem nenne ott sem gyorsabban de legalább szemelött lenne akárcsak a bosnyákok vagy a kurdok.

  • Amíg „gyötrődünk”, addig a „Mutyi-orbán” jót röhög a markába annak tudatában, hogy a „világon”, ahol csak lehet, mint egy ÓCSKA KIVÉNHEDT P O L I P rátelepedik az emberekre, a politikára és önkényuralkodóként terpeszkedve lesi az eredményeket.

    GYALÁZAT és SZÉGYEN, de nem Magyarországé, nem a MAGYAR EMBEREKÉ, hanem személy szerint ennek a közveszélyes szélhámos „Mutyi-Orbánnak” a személyes szégyene, rászáll majd vissza mindaz az amit ma meg mer tenni mindenfelé.

  • attól tartok, kedves bencsics, a hazai demokráciáról és választásokról alkotott fogalmai magának is hiányosak. orbánt semmiféle többség nem szavazta meg, ez csak évek óta jól kommunikált kamu. csodálom, hogy maga is bedől neki. a 2/3 és a választás két különböző dolog. többségről akkor beszélhetünk, ha a VÁLASZTÁSRA JOGOSULTAK valóban többségben mennek el szavazni. ez az arány azonban 2010-ben 46,62% volt. ezen belül szavazott a fideszre 68,13%. ami valóban többséget jelent, de a választásra jogosultak számának arányában korántsem az.
    arról az apróságról pedig megfeledkezett, hogy orbánt a pártja jelölte min.elnöknek, a népnek köze nem volt hozzá.
    orbánék valóban hatalmas adósság visszafizetésével kezdték, ami még ma is tart. ugyanis a szponzoraikat, akik 8 évig a víz felett tartották a pártot, biza, ki kell fizetni. anno orbán bianko csekkeket állított ki, az összeget pedig a simicskák, szélesek, csányik és többiek 2010-ben írták rá.
    valami baj lehet a szemüvegével, klára néni. narancsszínű az üvege.

  • rendben, kedves sárdi j. de mégis, a 2/3 kiküldötteinek mi közük van székelyföld autonómiájához? milyen érdek fűzi őket hozzá? vagy magyarországnak – diplomáciai értelemben, persze – milyen érdeke fűződik hozzá?
    a baszkok, a kurdok, a katalánok saját országuk határai belül küzdenek autonómiájukért, egy hangyányit régebben, mint a székelyek! arrafelé miért nem avatkozik bele egy idegen ország? ja, hogy baszkok, katalánok nem élnek az anyaország határai kívül? mégis, tessék már mondani, a székelyek mikor kaptak a monarchia idejében autonómiát? mert hát, akkor az „anyaország” határain belül léteztek!
    2006-ban kezdtek el követelődzni! addig mi volt? 93 évig nem volt fontos? tessék már mondani, a CÖF-nek mi köze van hozzájuk? miért rinyálnak brüsszelben, érdekükben petíciót benyújtva?
    egy 700 000 fős közösségről van szó, tessék már mondani, mit kezdenének az autonómiájukkal?

  • Ille István
    2013 november 2
    12:34 du.

    „a baszkok, a kurdok, a katalánok saját országuk határai belül küzdenek autonómiájukért,”

    Tudtommal a baszkoknak, kurdoknak, katalánoknak nincs saját országuk.

  • Figyelő

    Amit Ille Pityu ír a választások értelmezéséről, az amolyan „magyarázom a bizonyítványom”. A helyes értelmezés szerint azok a választásra jogosultak, akik nem éltek szavazati jogukkal, rábízták a döntést az aktív szavazókra. Tehát, összességében is érvényes a 2/3-os többség.

  • szofisztika, sárdikám. maga is tudja jól, hogy nem a birtokos jelző a lényeg, de azért játssza csak az eszét 😀
    ami pedig a pityuzást illeti, ha kérhetem, moderálja magát. nincs abban a helyzetben, hogy becézzen. tudja, eddigi megnyilvánulásai alapján az magától lenéző gúnyolódásként hat.

  • nem jön át, sárdi, hogy a 2/3 nem a választók akarata volt, hanem a parlamenti matematika eredménye? amúgy kinek az értelmezése is a helyes értelmezés? csak nem a magáé? olyan nincs, hogy másra bízom a döntést. persze, maga nem tette.
    értem. mindenki hozzon magával egy embert. maga hányat vitt?

  • rodeo36!

    Azt hogy ki hová megy és,hogy ki normális és ki nem,azt
    ugye nem ti illetve ezen a fórumon írogatók,hozzászólók
    döntik el,egyrészt mert ugye nincsenek azon a „szinten”,
    hogy bárkit is minősítsenek(dühötökben csak ordibáltok…)
    másrészt jóval kevesebben vannak mint a normálisok!
    Vigyázz nehogy „véletlenül”…moderáljanak,bár az itt természetes,hogy a másik oldalnak nem lehet igaza,ez is
    jelzi…..ugye a kisebbségeteket!
    Maradjunk annyiban te is írsz,én is írok,meg mások is…
    Szerencsére nem vagyunk azonos véleményen!

  • Kedves Sárdi!
    Itt csak a munkatársaknak,a táboruknak lehet lenézni,(honnan….?)lekezelni másokat,netán gúnyolódni,ha ezt
    véletlenül kiprovokálják a más véleményen lévőktől,arra
    nagyon érzékenyek egyesek…….na ez a demokrácia,no meg
    az önkritika!

  • Ille, én többségről írtam. Tudom, hogy fáj, de így volt. Úgy számolhat ahogy akar. Mit gondol a kanadai választásokra hányan mennek el?
    A magyaroknak elegük volt az MSZP-ből és libsi koalicióból. Ennyi.

  • Remélem Lapohos Tibor és co. ugyanolyan lelkesen támogatja a quebec-i szeparatistákat mint a Székelyeket…..

  • Figyelő
    2013 november 2
    10:01 de.

    Adert bizony a KMOSZ hivta meg, a meghivojukon is ez volt.

  • HunCanada
    2013 november 2
    11:23 de.

    Megkérem, hogy csak a saját nevében beszéljen.
    Mindenféle jókat kívánva önnek

    Tisztelettel
    dakota

    megkérem, hogy amíg valaki a nicknéven jelentkezik be – és főleg, amíg maga is nicknéven közli mondandóját – a személyes adatok közlését mellőzze. (moderátor)

  • Figyelő
    2013 november 2
    10:01 de.

    Ez így van, kedves Figyelő.

  • sajnálom, kedves bencsics, hogy nincs tisztában a többség fogalmával. valóban úgy van, hogy a szavazók egy részének – nem a magyaroknak! – elegük volt a koalícióból. azonban ez a szavazás is a kuruc virtusból eredezett: nem valakik mellett, hanem valakik ellen szavaztak. most jobb?

  • T. Moderátor!

    Ille István következetesen „bencsicsnek” szólítja a „Figyelő” nick-nevű hozzászólót.

  • A hócipőm van tele ezzel a „többséggel”. Minden kormány, amelyik a parlamentben többséget szerzett, az egy aktív kisebbségnek köszönhette. Nem lenne ezzel baj, másutt is így működik a parlamenti demokrácia – ha a többséget nem arra használná a Párt, hogy megszüntesse a demokráciát, ahogyan 1933-ban Németországban Hitler. Vagy ha már annyira ragaszkodunk a „többség” kifejezéshez: 19l7-ben Lenin. A többség szóból származik ugyanis a „bolsevik” kifejezés, ami a „többség” oroszul: bolyse. (Nincs cirill betűs karakterem, a symbollal, meg elég nehézkes, így a „l” után nem tudom másként érzékeltetni az oroszban létező lágyjelet.)Úgyhogy Marcsi és társai tőrölmetszett „bolsevikok” – többség elvűek. Így van ezzel a Párt szinte összes meghatározó tagja, kezdve a kultúrpápán, „a Szép” felelősén (Fekete György), egészen a „nemzeti nevelés” nagyasszonyáig. A Párt mai vezetőinek többsége jelentős pozíciókban volt az MSZMP-ben – Orbán pedig többször is kijelentette: nem a diktatúrával volt baja, hanem a működtetőivel. Aki ezt az államosító, központosító, a gazdaságtól a művészetig és a magánéletig mindenre rátelepedő kormányt konzervatívnak látja, az vagy nem tudja, hogy mi folyik Magyarországon, vagy vak. Vagy fogalma sincs a konzervatív eszme mibenlétéről, és összekeveri a Mussolini-féle korporatista-fasiszta rendszerrel.
    Figyelő pl. biztos nagyon jól tájékozott, de ki-mi a fene az az „MDSZ”?

  • talalom, attól tartok, a nevezetteknek fingjuk sincs a bolsevik szó jelentéséről. nem igazán képzettek se orosz nyelvben, se párttörténetben.
    így hát, a mensevik szó se jelent nekik semmit.

  • sárdi, bencsics maga közölte nem egy helyen a polgári nevét, mi több, hivatkozott is polgári néven közölt írásaira.
    javaslom, gondolja át +1x, miért is lázadozik 😀
    de inkább tartsa magát a modem-hez, és mindjárt könnyebben fog lélegezni.

  • talalom, valami régi elvtársi szövetség. talán a magyar dolgozók szervezete. figyelő aktív korában még volt ilyesmi. lásd mnosz (magyar nők országos szövetsége), meg divsz, meg kisosz 🙂

  • Kedves Szeszták Marika!Tisztelem a kiállásáért!Remélem hogy sok kinti magyar tájékozódni fog a mai hazai helyzetről s a véleményét ugy fogja kialakítani és növekszik azoknak a tábora akik ellenzik majd a mai diktatúra áldásos tevékenységét!

  • sárdi jani
    2013 november 3
    1:37 de.
    Kedves Sárdi Jani, mikor ez a blog elkezdődött 3 éve, saját nevemen irkáltam még. Aztán rájöttemm, hogy a Google-on MINDEN engem ért szidalamazás is megjelenik, NEM csak a saját beírásom. Azóta választottam régi fórumos(MNO) nevemet.
    Tehát Ille tudja a valódi nevemet és azonosította, mint moderátor az email címemmel!
    Ha neki jólesik kisbetűvel írkálni családi neveket, legyen boldog…

  • figyelő, mindent kis betűvel írok. a franc se azonosította magát (nem fontos annyira), az email címe meg senkit nem érdekel. különben is, előfizetői adataihoz még kanadában sem lehet illetéktelennek hozzájutni. miből gondolja, hogy az email címe mindjárt be is azonosítja?
    az azonban sokat megmagyaráz, hogy az mno-ra írkált. ezt se tudta senki, de most, hogy közölte, gondolom, sok rajongója támadt.

  • talalom
    2013 november 3
    4:49 de.
    Elhiszem, hogy a többségegl televan a hócipője. De mit tegyünk?
    Mivel nem volt más párt anno,mikor a párt megalakult, mint az MSZP, sajnálatos, hogy vannak még olyanok IS a Fideszben.De ez MA már nem oszt se nem szoroz. Ha jól végzik a dolgukat az a fontos.
    Hitlerhez, Mussulinihos hasonlítani, nagyon gyerekes álláspontnak tartom.
    Ja, és az elírásomat rögtön észreevettenm de mmár akkor elment a szöveg..Valami tudatalatti lehetett…..sajnos itt nem lehet javítani.

  • már hogyne lehetne, kedves figyelő! csak írnia kell egy másik kommentet. az mno-is lehet 😀

  • Az mno fóruma már rég megszünt. Felejtse el!

  • A parittyás hangja

    sárdi jani
    2013 november 2
    1:30 du.

    Jani! Tudod a matematika egy abszolút ekzakt tudomány ág. Nem ismer olyasmit, hogy „helyes értelmezés szerint”! Nincs olyan értelmezés ami az egyet többnek ismerné el a kettőnél…! A 2010-es választásokon a ’90-utáni legkisebb részvételi aránnyal, a választásra jogosultak majdnem pontosan egyharmada szavazott a FideSS-re. A magyar választási törvény sajátosságai miatt ezzel kétharmados többséget lehetett szerezni a parlamentben. 2.7 millió ember (a FideSS szavazók) NEM többsége a nyolc millió magyar választópolgárnak a matematika szerint! Fura dolog ezt vitatni… Amit írsz, hogy összességében érvényes a többség, színtiszta Zserbó Robis újbeszél demagógia!
    Az objektív igazság az hogy a 2010-es választást más néven Kész Átverés Show-nak hívhatjuk.

  • Kovács Éva
    2013 november 3
    9:13 de.
    Szeszták leveléből ugyan nem sokat tanulunk, csak gyülőlködést!

  • már miért szűnt volna meg? íme:
    http://mno.hu/belfold/fizess-en-gazdagszom-ez-a-gyurcsanyi-logika-1193409#cikk_hozzaszolasok
    a többi hazai ügyben is ilyen jól tájékozott?

  • Ille István
    2013 november 3
    11:25 de.
    Ez nem a Fórum! Én abban voltam. Ez az internetes mno-s hírszolgálat.Ismerem.
    A fórum megszűnt 1-2 éve. 10 évig működött.
    Na, most kia rosszúl informált?

  • és? mit változtat a lényegen? 2 éve más volt a hangneme?
    tudja, az mno az mno, bármilyen is a ruhája. az pedig, hogy ott sertepertélt, még inkább kíváncsivá tesz: mit keres ezen a fórumon?

  • Még mindig NEM érti! A fórum megszünt. NEM a hozzászólások, az más tészta.

  • amit nem értek, az az: ITT mit keres mno-s múlttal? ja, szabad ember, szabad országban, szabad véleménnyel.
    éljen vele. de azért, ha kérhetem, sokat ne éljenezzen!

  • Ille, jól fogalmazott: „ja, szabad ember, szabad országban, szabad véleménnyel”
    Na látja, éppen ezért vagyok itt!
    Mert megszoktam a szabad országban, hogy mindenütt megmondjam szabadon a vélményem!

  • A fasiszta (a szó az olasz-latin fascio-ból származik, a másik jelentése szerint frakció). Ettől különbözik a nemzetiszocializmus, ami Hitler ideológiája volt. Mindkettő az erős államra, az egy kézben összpontosuló hatalomra épít. Nem feltétlenül egypártrendszer, de a domináns párt demokratikus fékek és ellensúlyok nélkül működik, szakszervezetek, egyesületek stb. csak az egypártnak megfelelően (korporációban) funkcionálhatnak. Ilyen értelemben hasonlít Mussolini Olaszországára Orbán Magyarországa. Hitler nemzetiszocializmusa a fajelméletre épült – ebben a zsidó csak az első kipusztítandó faj volt, ha lett volna ideje, a szlávok után sor került volna „rabszolganemzetnek” tekintett magyarra, románra és a többiekre is. A diktatúra mindkét fajtájára jellemző volt a szabad gondolkodás, az emberi, állampolgári jogok teljes elutasítása, az egyén alávetése a kollektívának, és a nagyfokú személyi kultusz. Ez utóbbiakban az orbán-rendszer nemcsak hasonlít, hanem teljesen azonos.
    Ja, és Figyelő! Az Orbán kormány semmiféle adósságot nem fizetett vissza – annak ellenére, hogy ellopta a magánnyugdíj-megtakarításokat, és sok-sok juttatást megvont az oktatástól, kultúrától, egészségügytől, rászorulóktól. Ez a sok ezer milliárd elment a szélbe – meg a haverok zsebébe. Az államadósság a 82%-ról mindössze 81-re csökkent. Az IMF-nek tényleg nem tartozunk: az onnan kapott 2,5-3%-os kamatra felvett hiteleket 6-8%-os kamatozású kötvényekkel (tehát újabb hitelekkel) váltotta ki a kormány. Hogy miért volt ez jó neki? Nem neki kell visszafizetnie, hanem nekünk. Viszont a nem elég éberen „figyelők” beveszik a cumit: Magyarország nem tartozik az IMF-nek.

  • A parittyás hangja

    talalom
    2013 november 3
    1:47 du.

    Lájk!!!

    Aki ezt nem érti az nem akarja érteni…!

  • A parittyás hangja
    2013 november 3
    10:34 de.

    Termésesen tudom, hogy a leadott szavazatok és a szerzett mandátumok száma két dolog. Ez a rész valóban matematika. De ha visszanézed, láthatod, hogy Ille nem erre tette a hangsúlyt, hanem a szavazásra jogosult távolmaradókra. Én az utóbbiakat értelmeztem, ami viszont nem matematika.

    Számomra csak egyfajta figyelemelterelés szempontjából van jelentősége, hogy milyen a jobb, illetve a baloldaliak aránya. Inkább ezen, mint a székelyeken vitázok Illével, aki szemmel láthatóan provokálni próbált.

  • Abryzoli!
    Nagyon rossz és értelmetlen példa,nem kútról….hanem
    magyarokról van szó,bár ez sajnos egyeseknek (nem a tisztességes , bárhol élő de MAGYAR többségnek) nem jelent semmit……szomorú!
    Hát ennyi!

  • talalom!

    Egyik szavaddal ütöd….a másikat,hogy Orbán semmilyen adósságot nem fizetett vissza,aztán elismered,hogy az IMF adósságot mégis…..nos ez a lényeg,mert nem tudnak mindenbe
    beleszólni,ami belügy és nem rájuk tartozik,meg megszorongatni…….!Leigázni,megszorításokat előírni!!!
    Az tény,hogy a máshonnan felvett kölcsön magasabb kamatozású,de majd visszafizetjük és nincs olyan …..ára!
    mint az IMF kölcsönnek.
    Egyébként csak meg kell nézni Portugáliát,Spanyolországot
    a görögökről meg már ne is beszéljünk…….
    Portugáliában óriási tüntetések vannak,mert csökkentik a fizetéseket és a nyugdíjat is,az utóbbit 10%-kal,na ez
    nekünk ugye nem kell!
    Ami a magánnyugdíjpénztárak államosítását illeti nem éri
    hátrány a tagokat,mert az esedékesség idején megkapják a
    járandóságukat,míg sok pénztár rosszul és felelőtlenül
    fektette be a tagok pénzét…..
    Aztán sokan pontosan tudjuk a bolsevik és a mensevik szó
    jelentését,az „oskolában” jól megtanították.
    Átvitt értelemben ez a fórum a mensevikeket képviseli,de a jobboldaliak vonatkozásában azért kicsit furcsa lenne
    a bolsevik szót használni,maradjunk csak a józan többségnél!!!
    Különben több fejlett ország mint például Anglia már egyenesen ki akar lépni az EU-ból!nem véletlenül!

  • Nem azt mondtam, hogy semmilyet. Azt mondtam, hogy mindösszesen 1-1,2%-kal csökkent az államadósság, annak ellenére, hogy kb. 5000 milliárdot szétszórtak! Szerinted akkor már nincs is adósság, ha nem az IMF-nek, hanem kóborlovag spekulánsoknak tartozunk, a megbízható adósoknak szokásos kamatok többszörösét fizetve? Az IMF nem azt kérte, hogy csökkentsék a szociális kiadásokat, hanem azt, hogy célzottabban adják! Például ma egy háromgyerekes család havi 99 ezer forintot (ez több, mint a havi nettó minimálbér)levonhat a gyermekei után az adójából. Hogy le tudja vonni az adóból, ahhoz a bruttó fizetésének 618 ezer 750 forintnak kellene lennie. Ez a dolgozó népesség max. (becslés) 15-18%-a. A minimálbéres meg ugyancsak 3 gyerekért maximum 14400 forintot tud levonni. Tehát azt, aki amúgy sem rászorult, azt nyolcszoros pénzzel támogatja a kormány, míg egy munkanélkülinek, vagy kiskeresetűnek gyerekenként maximum 10 ezer forint jut. És ebben még nem is az a nagy baj, hogy támogatják a gazdag gyerekeseket is. Hanem az, hogy ettől kiesett a költségvetésből mintegy 500 milliárd forint, amit igyekeznek pótolni a mintegy 20 féle új adóval: telefonadó, csekkadó, biztosításadó, csipszadó, kólaadó. Az egészségügyben megszüntették a 300 forintos vizitdíjat, viszont ha a társadalombiztosításoddal 4 hónapnál kevesebb várakozással akarsz vizsgálathoz jutni, akkor 10 ezer forintot kell fizetned (az MR-nél, mert vannak drágább vizsgálatok is). „Megszüntették” a tandíjat az egyetemeken – de a harmadára csökkentették az állami finanszírozású helyeket, sok szakon a tizedére. (pl. Magyarországon ma összesen 100 db fiatal tanulhat jogásznak ingyen, állami támogatással – bár talán jobb is, ha az orbánkormány teljesítményét nézzük, akiknek a 90%-a jogász.) A „képzési hozzájárulás” (mert tandíjnak nem szabad nevezni) szemeszterenként – Marcsi kedvéért egy fél tanévért – 150-500 ezer forint, attól függően, hogy mit tanul a gyerek. (A tandíj havonta 20 ezer forint körül lett volna.) Az IMF feltétele minden országban az, hogy 1. a gazdaságban a szabad versenynek kell érvényesülnie – na, ezt orbánék nem díjazzák, hogyan lehetne akkor államosítani a haveroknak a szerencsegépeket, trafikokat, közszolgáltatókat? A másik feltétel a szabad tőkeáramlás – ezt mindenféle populista szöveggel lehetetlenítik el, amiket itt is sokan beszopnak: „kiviszik a nyereséget” meg hasonló hülyeségek. Hát vigyék ki, ha akarják – a nyereség ugyanis az ADÓZOTT jövedelemből képződik. (Mellesleg a magyar tőkések is elviszik ma már a nyereségüket az országból – még Lázár János miniszterelnöki kabinetvezető is Svájcban gyűjti a pénzét, ahogyan ő maga bevallotta.) A harmadik feltétel a társadalmi különbségek csökkentése, az egyenlő közteherviseléssel, és az oktatás fejlesztésével. Biztos, hogy az IMF-nek szemet szúrna, hogy csaknem 100 milliárd megy focistadionok építésére – az egyik 3600 fős ultramodern stadion orbán háza végében épül, egy 1800 lelkes faluban -, miközben például a nemzetközi hírű Pethő intézetnek (mozgássérült gyerekek rehabilitációjával foglalkozik, speciális módszerrel)nem jut fél milliárd, hogy a magyar gyerekeket ingyen gyógyíthassa. Hát ezért nem kell az IMF olcsó pénze, inkább a szerencselovagok forró pénze, ami azonnal távozik, ha a legkisebb baj mutatkozik. Bár az is lehet, hogy a Párt erre játszik – legalább is erre mutat, hogy a magyar tőkések nem nagyon kapkodnak az államkötvények után, még a magas kamatért sem. Talán arra várnak, hogy az államcsőd bejelentésével olcsón hozzájutnak a papírokhoz, amit aztán a csőd után szükségszerűen bekövetkező kormányváltás esetén joggal követelhetnek a következő kormányon. (Volt már itt forintrontás hivatásos politikusok – Kósa, Varga – segítségével, amin nem tudni, hogy milyen bennfentes kör gazdagodott meg.)

  • Figyelő
    2013 november 2
    3:46 du.
    Kedves Figyelö,
    Angolul,1 kiragadott idézet:utàna is nézhetsz,kedves Figyelö, a szavazàsi arànyokat kérdezted/emlitetted: kanadai és magyarorszàgi viszonylatban: voici…idézet innen:
    http://www.statcan.gc.ca/pub/75-001-x/2012001/article/11629-eng.htm
    „Turnout rates
    After each federal election, Elections Canada calculates the official turnout rate as the number of ballots cast divided by the total registered population.2 In May 2011, approximately 14.8 million of the 24.3 million citizens on the electoral list cast a ballot, for a turnout rate of 61%.
    Provinces with higher-than-average voting rates included Prince Edward Island (73%),
    New Brunswick (66%),
    Saskatchewan (63%) and Quebec (63%).
    Those with lower rates included Newfoundland and Labrador (53%),
    Alberta (56%) and Manitoba (59%). Ontario, British Columbia and Nova Scotia had turnout rates close to the national average.”
    Ez biza csak angolul van, majd valami jolélek leforditja magyarra,azoknak:akik nem értenek angolul sem, magyarul sem, szàmokat sem, meg semmi semmi màst sem értenek– talàn Figyelö is megteszi majd, ha lesz ideje.

  • talalom
    2013 november 3
    5:29 du.
    Köszönöm, kedves talalom, hogy irsz,hogy normàlisan konkrétan,értehetöen -és közérthetöen magyaràzol:mindig elolvastam a beiràsaidat, és nagyon értékelem a szakértelmedet!! Minden magyaràzatod mindenkinek érthetö,- kivéve azoknak, akik nem akarjàk megérteni. Üdv és köszönet!

  • Marcsi! Demokráciában a többségi elv nem az, hogy akik többen vannak, azoknál az igazság – mindenféle igazság: elvi, etikai, gazdasági. Ráadásul a többség nem örökérvényű – hol ennek, hol annak az irányzatnak hisznek többen. Olyan nincs, hogy egy egész nép egyformán gondolkodik mindig, mindenben. Az erősebb többség ugyan rákényszerítheti az akaratát a kisebbségre – néha hosszú évtizedekre is. Elvonja a demokratikus jogokat, korlátozza az alkotmánybíróságot, a sajtószabadságot, saját hívét ülteti a főügyészi, főbírói, főrendőri és egyáltalán minden „fő” székbe – ahogyan ez Magyarországon megtörtént 2010 óta. Ezek a társadalmak azonban nem működnek jól – ahogyan megtapasztalhattuk Magyarországon elég sokszor. Először a gazdaság esik vissza, mert ahol a törvénykezés egyetlen akarattól függ, és esetleges, gyakran változó, oda nem fektet be normális ember. Ettől nő a munkanélküliség, a szegénység. A fejlesztések hiánya miatt elmaradott lesz az ipar, a mezőgazdaság,az egyének után végletesen elszegényedik az állam is: már nincs miből osztogatnia, ezért az állami erőszakot növeli meg. Előbb csak a kultúrát, a művészetet gyűri maga alá, aztán az oktatást, nevelést is. Hiányosan képzett, műveletlen emberekkel meg nem lehet boldogulni. Hallottál már olyat, hogy a szakmunkásképzésben megszüntetik az informatika oktatását? Mert Magyarországon ez történik – mert „a többség” akaratára hivatkozva egyetlen ember úgy gondolja, hogy mindenhez ért, sőt mindenhez jobban ért. Holott – bár eredeti szakmám szerint tudtam még Norton gépen is dolgozni, ma már nem tudnék bekapcsolni sem egy CNC gépet, nemhogy beprogramozni. Nem véletlen, hogy Matolcsy miniszter (bocsi,már MNB elnök) szerint már 500 ezer fiatal, jól képzett ember ment el, és vállalt munkát normálisabb államokban. „Józan” többségről beszélsz: holott a legkárosabb narkotikumtól, a kétség nélküli hittől bódult hívek csápolnak a birka… bocs békemenetekben. És folyamatosan kapják a hitük táplálásához szükséges hamis teóriákat – a pogány turultól az IMF-ig, meg a hazaffyas katyvasztól a mindent elöntő szenteskedésig. Nem is értem, hogy a hívő keresztények hogy hagyhatják a hitüket így meggyalázni, igaz magyarok meg a hazámat ennyire megalázni. Nem veszik észre, hogy miközben immár „élő isten”-nek (a békemenet egyik tábláján volt) titulált bálványuk a parlamentben a magyarok felszabadításáról, meg a nemzetközi tőke elleni függetlenségi harcról papol, a következő percben átszellemült arccal dicséri ugyanennek követeit – például a kecskeméti Mercedes gyár avatásán. (Amit mellesleg a szocialista-szabaddemokrata kormány hozott az országba, és az idők változását jelzi, hogy a Mercedes nem itt bővíti a gyárát, hanem Romániában.) Sokan dicsekednek külföldön is a sok magyar Nobel-díjassal: csak azt felejtik el hozzátenni, hogy a húsz körüli díj közül kettőt kapott itthon dolgozó magyar a többit elüldözték: vagy azért, mert zsidó volt, vagy azért, mert a magyar urak sose költöttek szívesen a tudományra,meg a művészetre – ezt a legrosszabb úri hagyományt folytatja a Horthy korszakban hívő mai Párt. Ez a baj Marcsi: nem az, ha keresztények, vagy konzervatívok vezetnék az országot. Sajnos a legrosszabb fajta, mohó neofiták kezében a hatalom, és keményen vissza is élnek ezzel.

  • sárdi jani
    2013 november 3
    1:37 de.
    Kedves Sàrdi Jani, nem Ille Istvàn sara a nevén nevezés: én irtam még meg a jomultkoràban, név nélkül ugyan: de körülirva, hogy ki is a „figyelö” àlnévvel iro – ez 1.
    2.)Pàr cikkel ezelött pedig màr Figyelö sajàtmaga is kiirta valodi nevét: hozzàszolàsàban idézve egy cikket, amit ö irt, legàlisan is kiderült:hogy mi is az igazi neve.
    Ugyhogy mindenféle szemrehànyàst nekem kell cimezned: a lavinàt,-vagy a vihart a biliben – én inditottam el! Senki màst nem lehet okolni, csak engem.

  • annamaria, semmi szükség a magyarázkodásra. korábban is világos volt az azonosság. sárdi is csak kötekedik, pedig, akár utána is nézhetett volna.

  • Annamaria
    2013 november 3
    10:36 du.

    Ille kezdettől és nem a te „leleplező” írásodtól szólítja polgári nevén Figyelőt. Számomra hihető, hogy Figyelő annak idején azért választott nick nevet, mert a googl-on saját nevére címezve jelentek meg a szidalmak. Azt se nehéz kitalálni, hogy ki volt az egyik szitkozódó, aki miatt Figyelő erre kényszerült…
    Nem szóltam volna, ha hasonló néven nevezésért a moderátor nem figyelmeztette volna a jobboldali hozzászólókat.

  • Annamari

    Figyelő polgári nevét Illétől, illetve egy „Nyilas Misi” nick nevű hozzászólótól tudom. Utóbbit folytonos trágár beszólásai miatt azóta kizárták a Fórumból.

    Felhívom a figyelmed, hogy az alábbi kemény hangú figyelmeztetést nem rég kaptam Illétől. (Természetesen nem derítettem ki semmit blogtársamról. Ha érdekel, elmondom mi volt.)

    „figyelmeztetem: amit maga kiderített egy blogtársáról, az magánügy!
    llanfair nicknéven ír, nincs joga semmi féle személyes adat közlésére, nincs joga polgári nevén szólítani – bármi is legyen az!
    kérem, tartsa magát az internet elfogadott etikájához!
    vagy esetleg maga az etikán kívül áll?

    ne kezdje azzal, hogy ha llanfair nem kifogásolta, akkor nekem mi közöm hozzá? bőven akadnak itt olyanok, akik ezzel az adattal, biza, vissza tudnak élni!
    gondolja, hogy véletlen egy nick használata?
    én évekig harun al rasidként írtam, ne tudja meg, mennyi rohadt mocskos arabozást kaptam!
    szóval, javaslom, körültekintőbben a polgári nevekkel – már, ha még más nick használóját is meg akarná szólítani!”

  • Na, Marcsi és a többiek megnyugtatására. Tévedtem – az államadósság ugyanis nem csökkent, egy picivel se! Nőtt. A Nagyar Nemzeti Bank jelentése 2013 első félévéről (vezetője Matolcsy György, aki nem vádolható ellenzékiséggel).
    „Az MNB jelentése szerint az első félév végén az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken kimutatott adóssága – a tavalyi 22 184 milliárddal szemben – 23 249 milliárd forint volt, ami a bruttó hazai termék 81,1 százaléka. A KSH idei, első jelentésében pedig, amelyet a túlzott deficiteljárás alóli felmentéshez küldött az Eurostatnak 2012-öt értékelve „csak” 22 381 milliárd forintos, azaz 79,2 százalékos adósságról beszél, ám a szeptember végi második jelentése, amely szintén a tavalyi állapotról szól, már 22 393 millió forintot, 79,8 százalékos adósságot említ, ami a GDP 0,6 százalékával magasabb a tavaszi jelentésben szereplő számnál.”
    Szóval, ki hazudik?

  • hát, sárdi, akkor eléggé szelektív a tudása. mi több, figyelmen kívül hagyja magának figyelőnek is a hozzászólását ebben a névmizériában.
    de semmi baj. ez legyen a legnagyobb gondja, hogy ki-mit-tud 😀

  • marika sesztak

    Soha nem voltam embergyulolo, aki annak titulal (Figyelo), az egy orult. Sot, ahogy itt elnezem a fenti hozzaszolasokat, szomoruan allapitom meg, hogy a magyarok mennyire tudjak egymast korbacsolni. Miert? Itt csupan arrol volt szo, ugy kezdodott az egesz, hogy a KMOSz – a politikai hozzaallasaval,igenis mukodjon, de ne az ottawai Magyar Hazba. Errol volt csupan szo emberek. Akkor mi ez a nagy huho…….ne utaljuk mar annyira egymast. Vegul is MAGYAROK VAGYUNK! Ha mi nem tudunk bekeben elni egymassal, akkor mit varunk a vilag bekejerol?

  • A parittyás hangja

    talalom
    2013 november 3
    9:36 du.

    Kedves Talalom! Ritka írásaid mindig a fórum intellektuális ékkövei! Egyértelműek és vitathatatlanok! Mindig nagy öröm olvasni téged!

  • sárdi jani
    2013 november 4
    5:21 de.

    Kedves Sárdi Jani, igen, Nyilas Misi, vagy mindegy, hogy minek nevezzük, a legegyszerűbb lenne Ságvárinak hívni, mert neki is legalább harminckét neve volt már azóta itt, egyértelműsítette anno figyelő nevét, amit Figyelő nem is tagadott sosem,(hozzáteszem, őt sosem tiltotta ki innen senki, a mai napig itt van csak más néven, igaz Gedeon?:)

    Az, hogy ille módszeresen azon a néven nevezi figyelőt, az annak a tükrében különösen érdekes, amit pl. nekem írt a HunCanada-hoz írt válaszomban. Megjegyzem, teljesen udvarias hozzászólás volt. És ami fontos, hogy azt a nevet, amin üdvözöltem, ő maga használta itt régebben és előfordult, hogy megerősítette, mondván, hogy csak elfelejtette átváltani a nevét. Soha nem tiltakozott ellene, ha így szólítottam. Igaz, hogy akkoriban hála Istennek ille még csak nyomokban sem járt errefelé. Ugyanez a helyzet llanfair vagy kicsoda névcseréjével. Eleinte azon a bizonyos F. névvel volt itt rendszeresen, azon kommentelt. Egyszercsak meggondolta magát és lLanfair lett, vagy micsoda. Minthogy nem titokzatoskodott, egyértelműsítette, hogy ő az, csak más néven. Ezek után, ha valaki az addig megszokott nevén szólítja, az főbenjáró bűn?
    Ha nem tetszik neki, majd szóvá teszi. Ő megtette. Én tiszteletben tartom ezentúl ezt. HunCanadától sosem hallottam tiltakozást ezügyben, csak ille beszélt bele, ráadásul úgy, hogy közben Figyelőt rendszeresen a polgári nevén szólította.
    Vizet prédikál és bort iszik:)

  • nincs fontosabb dolga, mint hogy itt hegyezi a zabot? mindez csak felesleges kekeckedés. de, ha ez jót tesz a lelkivilágának, hát művelje.

  • Nos, a montreali polgármester választáson, az itteniekre gondoltam, akik matematikai számításokkal bizonygatják, hogy a Fidesz nem jött be nagy többséggel mert kevés ember ment el szavazni. A montreáli szavazók száma százalákban a vasárnapi választáson, 43 % volt, feltűnően soknak találta a helyi újság, a legutóbbi választáskor a lakoságból csak 39 % ment el szavazni! Ennek a „tömegnek” a szavazata szerint, a nyertes polgármester jelőlt 32 %-al vezet a második helyezettel szemben, aki csak 26.5%-ot kapott.
    Igen tanulságos…..a magyar választásokra tekintve.

  • azért, ha megengedi, majd MI eldöntjük, hogy mi is legyen. maga csak törődjön a montreáli polgármesterrel. na jó, leadhat egy szavazatot, mint tőröl metszett jobboldali valamelyik fideszes jelöltre is. persze, a követségen, személyesen. mert erdélyi nemzettársa ezt levélben, sőt, sms-ben is megteheti 😀

  • Ille István
    2013 november 5
    10:51 de
    Ha nem vette volna észre, beírásom csak a fenti hozzászólok matematikai eredményeihez szóltak. MI a többség? Ez a kérdés….válasszatok.

  • Figyelő
    2013 november 5
    10:24 de.
    És a nyertes polgármester most azt mondja, hogy kétharmadot kapott?

  • falusi
    2013 november 5
    11:54 de.
    Ne tedd magad nevetségesé-. A Fidszenek 32 %- volt az utolsó választáson? És összesen 42% ment el szavazni?

  • hát, válasszon 😀

  • falusi
    2013 november 5
    11:54 de.
    Megnéztema Google-on a 2010a parlamenti választási eredményt. A Fidesz 68 %. MSZP 15%.
    Választók számaránya: első forduló 68%, második forduló 48 %

  • tartalékoljon, kedves figyelő! még nincs itt a választási kampány ideje. javaslom, ha eljön az ideje, vigyen magával még egy embert, amikor szavazni megy. nem okvetlenül együtt szavazási céllal, hanem inkább, hogy segítse a narancshályog ellenében a megfelelő helyre tennie az x-et. habár, ha jól tudom, lesz a listán braille írás is. könnyen ki fogja tapogatni, hova húzza 😀

  • Aki itt nevetségessé teszi magát, az te vagy. A választásokon résztvevők száma, a választásra jogosultaknak mindössze 46.66 %-a vett részt. Ennek a 46 százaléknak a hatvannyolc százaléka szavazott a Fidesz-Kdnp jelöltjeire.
    Melyik kifejezéssel van gondod? Mitől lesz ez kétharmad? Az összes választásra jogosultnak alig haladja meg az egyharmadát!!

    46.http://valasztas.hu/hu/parval2010/354/354_0_index.html

  • falusi
    2013 november 5
    2:22 du.Látom nem tanultál számolni.
    A kétharmad ott jön be 68% al nyert, ha megnézi valaki az MSZP és a Jobbik eredményét.
    A felhozott itteni polgármester válaszztáskor, 32% al jött be az első, és 26 % al a második jelőlt..43% résztvevővel.

  • Magyarországi választáson az szavazon az Én kenyeremre az Én nyugdíjamra aki itt él és itt adózik .Tisztek minden határon túli Magyart éljen az e föld bármely helyén .Nincs harag a szívembe irántuk , mert Ők csak eszközök lesznek semmi más ezen a választáson . Itt ebben az országban ahol az én családom nyugdíj pénzét rabolták el az Én unokáim jövőjét vették el !!!akik keményen tanultak nem tudnak munkába el helyezkedni még áru feltöltőnek sem mert túl képzet !! Gondolják meg a távoli jó sorból hogy hova szavaznak . Ebben az országban ahol már több mint négy milió ember a létminimum alatt él ,gyerekek éheznek!! igen éheznek!!És ez nem az Ő hibájuk .

  • Noszticzius Judit

    Ez nem jó, a székelyek zászlója van a parlament erkélyében és Orbánék tovább beleavatkoznak !!!! 🙁 🙁

  • a kámosz az miacsoda…és kik? csak nem akarnak kanadában hepciáskodni? szerencsétlen idióták nekik hozott bablevest a záderjani vazsmegyéből? megették már vagy félretettek valamit szűkösebb napjaikra?

  • Christopher Adam

    A KMOSZ a Fidesz kanadai keménymagja. Országos szervezet. National Alliance of Hungarians in Canada – Alliance Nationale des Hongrois au Canada néven vannak bejegyezve a szövetségi iparügyi minisztériumnál, mint nonprofit (de nem jótékonysági) szervezet. Tehát ez annyit jelent, hogy nem adhatnak ki tax receipt-et a hozzájuk beérkező adományok után.

  • a KMOSZ nem képviseli az összes kanadai magyarokat.

    Ők csak egy clique (gittegylet) akik széthúzást és veszekedést okoznak az itteni magyarok közt.

    Megjegyzem azt is, hogy a KMOSZ vetezösége, illetve a hangadók, többnyire határontúli magyarok akik a rendszerváltás (a magyar, román, csehszlovák redszerváltás) után jöttek ki Kanadába, szóval már eleve más okok miatt jöttek ki mint a már ittlévő közösségtagok, ami önmagában nem baj, csak az hogy magukkal hozták az ottani politikai hozzáállásukat és még 10 éve után sem vették át a kanadai mentalitást, legalábbis ami a politikai szokásokat illeti. Itt a civilizált vitáról beszélek.

    A már régóta ittlévö magyar közösségek, ahol eddig nem számított ki honnan jött, max érdekességként hogy valaki székely vagy felvidéki, stb, mert mind magyarok vagyunk, és a különböző rétegeknek, kivándorlók és menekültek „többnyire” békében megvoltak egymás mellett a templomban, magyar klubokban, stb.

    Most pedig a veszekedés és az „aki a fidesz/Orbán ellen van az anti-magyar” lett a jellemző. Ez nagyon szomorú és én főleg a KMOSZ-t hibáztatom.

  • kanadai!

    Hát a KMH sem képviseli szerencsére az összes kint élőt,és
    nem ártana a KMOSZ-nak is megjelentetni egy lapot,vagy
    ehhez hasonló,de színvonalasabb…fórumot.
    A kinti helyzetet nem ismerem,de a kintiek sem az itthonit
    csak amiket hallanak,olvasnak…..nem mindegy,hogy milyen forrásból!
    Aki kint él az tisztelje annyira az anyaországát,hogy
    ha lehet ne ártson az itthon élőknek,mindegy,hogy melyik párttal szimpatizál!

  • Kedves Marcsi,

    már létezik egy KMOSZ és Fidesz barát lap Kanadában, már jóval régebben mint ez a lap. Szerintem Önnek tetszene:

    http://www.magyarkronika.com/

    Egyébként mivel ma minden elérhetö online: MNO, NOL, stb, nem beszélve az MTV és Duna stb adások, higgye e, akit érdekli hogy mi történik Magyarországon és a határokon túl, minden információhoz hozzájut.

    Persze az is igaz hogy úgy mint sok kanadai magyar nyúgdijas nem lóg egésznap az internetten, vagy egyáltalán nem is használja mert nem tudja hogyan, lehet hogy nem jut el minden információ, úgyanyúgy a fialabb generáció, akik már itt születtek, annak ellenére hogy állandóan az internet lógnak, nagyon kevesen foglalkoznak a magyar politikával, nem is beszél olyan jól magyarúl, csak a konyhanyelvet, igy nehéz lenne a legtöbbnek egy cikket a politikárol elolvasni, nem beszéltve arról hogy böven van itt Kanadában is politkai élet, és sokan még azzal sem foglalkoznak annyira.

    De ha Kanadában létezne egy Fidesz párt ami azt csinálna ami otthon a fidesz, nem szavazna rájuk itt senki.

  • „kanadai” jól látod! Sajnos a Fidesz megásta azt a hatalmas árkot, amely elválasztja a magyart a magyartól -Magyarországon, a Kárpát-medencében, és bárhol a világon. Nem most kezdte, hanem 2002-től folyamatosan. a KMOSz ezt a cumit viszi tovább Kanadában is, és aki nem tart velük az hazaáruló -hiszen, egyáltalán egy igaz magyar nem kérdőjelezheti azt amit Orbán vezér kigondol! Ezt ültette beléjük a Fidesz és igencsak magukévá érzi a KMOSz ezt az aljas szándékú utálkozást. Marcsi az utolsó mondata nagyon jó! „Aki kint él az tisztelje annyira az anyaországát,hogy ha lehet ne ártson az itthon élőknek,mindegy,hogy melyik párttal szimpatizál!” Ezt mintha a KMOSz-nak címezte volna annyira rájuk (is) illik.

  • marika sesztak

    Bravo kanadai, bravo HunCanada!
    Azt hiszem TI nemcsak nagyon jo canadaiak, de nagyon jo magyarok is vagytok. Gratulalok mindkettotok hozzaszolasahoz. Igenis tisztelnunk kell az anyaorszagunkat azzal, hogy ne szoljunk bele, hogy melyik partot valasszak meg az otthonelok. Mert ok latjak csak tisztan a politika helyzetet, mi itt csak azt halljuk / olvassuk, amit az itteni propaganda nyujt nekunk.