Törölték a torontói Paraméter Klub fasiszta előadását

2014 január 30 2:33 du.151 hozzászólás

Mégsem adhat elő Staudt Gábor jobbikos parlamenti képviselő február 1-én a torontói Paraméter Klubban. A klub helységének tulajdonosa tudomást szerzett arról, hogy pontosan milyen rendezvényt tervezett Bede Fazekas Zsolt torontói fideszes rádiós a 695 Coxwell Avenue alatti ingatlanba és azonnal felmondta a rendezvényre szóló szerződést. Információink szerint a torontói jobboldaliak egy csoportja lázasan keres egy újabb helyszínt, hogy mégis meglehessen tartani a fasiszta szeanszot, de eddigi próbálkozásaik sikertelenek voltak.

Staudt Gábor plakátja a 2010-es választásból.

Staudt Gábor plakátja a 2010-es választásból.

Az 1996-ban alapított torontói Paraméter Klub elsősorban kulturális szervezet, ahol korábban megfordult Gerendás Péter zeneszerző, Eperjes Károly színész, Cseh Tamás énekes-zeneszerző, Jancsó Miklós filmrendező, Mózsi Ferenc költő és Bódi Magdi énekes. Teljesen értelmezhetetlen, hogy ebbe a névsorba hogyan illik be Staudt Gábor és jobbikos kampányrendezvénye, amikor a Paraméter láthatóan inkább kulturális kör, mintsem szélsőjobboldali pártpolitikai formáció. Bede Fazekas Zsolt – a klub alapítója nem győzi hangsúlyozni heti rádióműsorában és másutt, hogy ő kőkemény fideszes és nem szimpatizál a szélsőjobboldallal. Ezzel szemben a „szólásszabadság” jegyében igyekezett előadást szervezni egy nyiltan antidemokratikus, fasiszta és antiszemita párt egyik képviselőjének.

Staudt Gábor egyébként rokonlátogatás céljából érkezett Kanadába és ezt szerette volna összekötni egy politikai kampányrendezvénnyel, aminek Bede adott volna otthont.

Bízunk benne, hogy a torontói magyar templomok és egyéb intézmények is elutasítják a hozzájuk érkező esetleges felkereséseket.

151 hozzászólás

  • Nagyon helyes es tiszteseges Aykler ur, hogy nem vallal kozosseget Bede nezeteivel es nem jarul hozza, hogy az o epuleteben ilyen naci eladas legyen.

  • Lévay Atilla

    „Liberty is meaningless where the right to utter one’s thoughts and opinions has ceased to exist. That, of all rights, is the dread of tyrants. It is the right which they first of all strike down” –
    Frederick Douglass

  • Kerekes Sandor

    Az epulet tulajdonosa, akinel a Parameter klub „szekel,” Aykler Bela, (aki Bede-Fazekas felesegenek valamifele rokona es aki ezert a Bedeeket mint hazmestereket evek ota alkalmazza,) akivel en evtizede ha nem is perben, de haragban vagyok. De most minden elozo neheztelesemet felreteve teljes tiszteletemrol es halamrol kell ot biztositanom.
    Koszonom kedves Oregem, azert maradt meg abbol az emberi erzesbol es ennek nagyon orulok. Minden tiszteletem!

  • Göllner András

    Helyes döntés. A szólás-szabadságot nem a hazudozó gyűlöletkeltő nácik/bolsik/fasiszták számára találták ki hanem azok számára akik az igazságosságot, a szabadságot, az emberi méltóság védelmét, a kölcsönös megértésre való törekvést óhajtják szolgálni a diktátorokkal szemben. A Jobbik, saját vezérének bevallása szerint nem egy demokratikus párt. Aki a Jobbik gyülöletkeltő katonáinak óhajt pódiumot nyújtani, az nem a demokrácia szellemiségét hanem a mindenkori diktatúrák durvaságát szolgálja. Fészkeljenek össze Bede-Fazekas Zsolt hálószobájában. Ott a helyük. A demokratáknak nem csak joguk hanem felelőségük van megvédeni a demokrácia vívmányait az ilyen kártevők ellen. Köszönet Christopher Adamnak, hogy bátran felemelte a hangját.

  • Kerekes Sandor

    Frederick Douglasnak uzenem, hogy ahol az o joga a hulye gyulolkodest hangoztatni veget er, ott az en jogom kezdodik azt nem meghallgatni, illetve a hazamat attol elzarni.
    O mehet ahova tetszik gyulolkodni, de speciel az en hazamban ehhez nincs szamara hely.

  • Kedves Főszerkesztő Úr!

    Írásaihoz adott címei egyre tökéletesebban, és egyre hűbben idézik fel az ’50-es évek Rákosi-korának diadalittas hangulatát. Sok sikert a további próbálkozáshoz!
    Ráadásul marketing szempontból is rendkívül előnyös ez a téma, dicséri a témafelelős találékonyságát. Elég egy ilyen cikket egyszer megírni, és utána csak a neveket, a fontosabb adatokat kell kicsrélni, és máris olyan, mintha friss, ropogós, új lenne, hiszen a téma örök.
    Bár egy főszerkesztőnek jobb helyeken nem tiszte mintősíteni senkit, még nácinak sem! Amúgy, ha jól meggondolom, Göbbels is azt mondta, hogy az a zsidó, akire én azt mondom. Miért is ne tehetné ezt meg egy Világlap tulajdonos-főszerkesztője? Ezzel is érzékeltetni képes, hogy nem kevesebb ő holmi harmadik birodalmi Göbbelsnél! Természetesen a továbbiakban már annak sincs semmi jelentősége, hogy az illető fiatalember, aki amúgy mellesleg egy minden szélsőségektől mentes, magasan qualifikált figura, és nemcsak a szokványos jogi végzettsége miatt(!), nyilván méltatlan a vele szemben megfogalmazott idióta jelzőkre, kisszerű -és hamis beskatulyázásokra, és mind emberi, mind intellektuális tekintetben kenterbe verné a vele szemben eléggé kistílüen megfelelési akarásukban egymást túllicitálni kívánó acsarkodókat.
    Ez az egész úgy szánalmas, ahogyan van.
    Természtesen, a sajtó- és szólásszabadság igézetében, ha nem tertszene véleményem, akár törölheti is azt, ha az Ön karrierjének úgy egyszerűbb és kívánatosabb. Természetesen nem vagyok sem karrier-, sem karraktergyilkos, bár írásának címei alapján Önnek ez utóbbira akár teljes körű biztosítása is lehet!
    Üdv. Frivi.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Göllner úr, mint mindig teljesen egyetértek Veled!

  • Nagy László

    Az én hazám, MAGYARORSZÁG ahol itthon vagyok! Vállalom a NEMZETEMÉRT a nácizást, fasisztázást! vajjon Canada, ahol a sárdobáló hazátlanok élnek, akik az őslakosságot rezervátumokba zárták, azok vajjon minek nevezhetőek? Minek nevezhetőek azok, akik tevékenyen közreműködnek a HARP technológiai /fegyvert a nagyvilág kiírtására és saját magok önnön gyilkosságára használják fel sunyi módon! Azt gondolják, hogy itt MAGYARHONBAN és a nagyvilágban nem tudnak erről. Egyre inkább érezzük a saját bőrünkön a HARP és CHEMTRAIL hatását, amit önök a sztálini-bolsevik módszerekkel bagatellizálva tesznek! Kanadában is élnek MAGYAROK akik még nem felejtették el, hogy honnan jöttek! De! Sajnos vannak olyanok is, akik a történelmünket nem ismerik és a liberális szócsövek hangját ismétlik – saját véleményük hiányában – és még azt semtudják, nem ismerik Wass Albertet, Nyírő Józsefet, Tormai Cécilt és a többi HAZÁM fiát lányát akik odakint sem feledték, honnan jöttek. Önök lenáciznak-fasisztáznak IGAZSÁGTALANUL. NE FELEDJÉK! „AKI SARAT DOBÁL, MAGA IS SÁROS LESZ!” Önök nem érzik mi a HAZASZERETET, mert nincs hazájuk! Vagyis a „hazájuk” a nagyvilág!Tehát én vállalom, hogy itthon a nehéz helyzetemben tudom hol a helyem!Akárhogy is „zümmögnek-fasisztáznak-náciznak BEnnünket onnan a távolból és itt a HAZÁMBN azzal válaszolok és üzenem: „A SASNEM HALLJA MEG A LÉGY ZÜMMÖGÉSÉT!”
    ADJON AZ ISTEN! SZEBB JELENT! Nem szebb jövőt, mert azt az „átkosban ígérték! Ígérték, hogy a MUNKÁSOKÉ A JÖVŐ! Nekem a JELEN KELL!

  • Jav: tökéletesebben; kicsrélni; tetszene;

  • Kedves Andras!
    Teljesen igazad van ,koszonet Christophernek,aki tajekoztatott minket, es modot adott,hogy tiltakozhassunk minden naci megmozdulas ellen.

  • Kerdes: Most,hogy ez igy van, (hogy egy hulyegyerek esetleg nem fog szajkozni Canadaban), olcsobb lesz a benzin ara??? Vagy a kenyer ara??? Egyebbkent ez az egesz megnyilvanulas, ugyan hogy fer bele a SZOLASSZABADSAG fogalmaba???

  • Fenyvesi Glória

    Staudt Gábor nem fasiszta!
    Hanem a Hazáját, a magyar népet védő Parlamenti párt prominens képviselője…
    A nacionalista , egyébként nemzetit, nemzetvédőt jelent…
    Tanulmányozzák a JOBBIK politikáját, programját!
    Akkor majd nem határolódnak el Tőlük!
    Miért kell a magyar-gyűlölők táborába állni? Miért?
    Mert ez a divat?
    Aki ezt teszi, az magyarnak mondhatja magát???

  • Nagy László
    2014 január 30
    7:45 du.

    Na nyugodj meg szépen lacika! Miért vagy ilyen zaklatott? Elmaradt a gyógyszerosztás? És ha tudod hol a helyed ahogy írod akkor mit keresel itt a szabad levegőn? Na sipirc vissza a kipárnázott szobácskádba oszt ott őrjöngjél amíg meg nem érkeznek az ápolóid!

  • Ki finanszírozza ezeknek a portyázásait? És van erre Önöknél komoly igény? És miért akarnak beleszólni szavazataikkal a mi szegény életünkbe?

  • jimbo, elárulná, hol van magyarországon deklarálva a szólásszabadság? mert én valahogy nem olvastam sehol. kanadában pedig együtt jár a demokráciával.

  • fenyvesi glória: igaza van. nem az a magyar, aki annak mondja magát, hanem azok, akiknek maguk megengedik 😀
    a „parlamenti” pedig jelző, így a nagy betű barokkos túlzás 😛

  • Fenyvesi Glória
    2014 január 31
    2:00 de.

    Figyelj már te szerencsétlen! Élnek itt olyan emberek is akik a „hajrá Magyarország!” ordítozása nélkül meg a made in Banglades, rovásírásos pólók viselése nélkül is szeretik hazájukat! A racionális tény az hogy a magyargyűlölő minősítést csak a magadfajta, épp ésszel nehezen felfogható primitívségbe beletokosodott emberszabásúakra lehet alkalmazni akiknek a trendi magyarsága kimerül a múltba révedő, kirekesztő és megkülönböztető gőgben! Még te beszélsz divatról?! Egész nap egy kölcsönkért Tormai könyvvel a kezedben rohangálsz aminek még a címét sem tudnád fejből annyira olvasod, az autódon meg van legalább ötven Nagy-Magyarország matrica, a homlokodra is rovásírás van tetoválva amiről azt se tudod eszik e vagy isszák mert annyira sötét, műveletlen őstahó vagy, az egyetlen célod, hogy ordítson rólad, akkora magyar vagy, hogy még magaddal sem állsz szóba és még te ugatsz divatról??? Fúúú mekkora egy ótvar, nyomorult seggfejek vagytok ti!

  • Nagy László
    2014 január 30
    7:45 du.
    Magyarország nem csak az ön hazája, legalábbis nem kellene kisajátítani. Önön kívül még milliók lakják az országot, akiknek meg kellene adnia az emberhez méltó életet. A fasizmus, és a fasiszták ezt nem adhatják meg az embereknek.
    Vagyis ha fájó önnek a megnevezés, tegyen a fasizálódás ellen, nem nyekeregni kell.

    A TÖRTÉNELEMBŐL TANULNI KELLENE!
    Ön mit tanult belőle? Szerintem semmit!
    Én inkább azon eberek tudását ismerem el, akik óva intenek attól, hogy ugyanabba a folyóba lépjen az ország!
    A külföldiekből kit ismer el magyarnak? Akik szimpatizálnak a fasizmussal? Azerbajdzsán tárt karokkal várja, úgyis oda dörgölődznek!
    Látja, ön már benne áll a posványban, így nem kell félnie a besározódástól!
    A jelenét meg kérje számon a kormányán!

  • Öregcsaj
    2014 január 31
    3:17 de.
    Ha megnézi a kormány portálon a szavazásra regisztráltak számát, nem úgy néz ki, hogy tolonganának beleszólni az ön életébe! Tulajdonképpen ezért is szerveznek önök túrákat propaganda célzattal, hogy mégis legyen döntő ráhatás a belügyekre.
    Finanszírozni meg az ön adójából a pártkasszákba átutalt pénzekből finanszírozzák. Rossz helyen tette fel a kérdést!

  • JIMBO
    2014 január 31
    1:56 de.

    Na ne hisztizz jimbo! Inkább mesélj, lesz galamb vagy nem lesz galamb? Van egy régi erdélyi haverom, hozathatok neked egy medvét is, bár a birka sokkal jobban illene a személyiségedhez! Olyan rokon lelkek lennétek! 🙂 )))))

  • Köszönöm hogy vannak még olyan emberek külföldön akik megértik hogy egy birósági döntés alapján neonáci pártnak sehol nincs helye!

  • Fenyvesi Glória

    Az Álmos király televízión valószínű nem mondták önnek, hogy a világ nagy része a demokráciában nőtt fel, és nem vevő az árpád sávos zászlóra!

  • ez engem örömmel tölt el,igyekszünk eggyütt müködni

  • Don Ovuz
    2014 január 31
    6:53 de.

    Kedves Don! Ha jól sejtem, Öregcsaj a mi oldalunkon állva tette fel a kérdést… 🙂

  • Kedves Don Ovuz
    7:22

    „…a világ nagy része a demokráciában nőtt fel, és nem vevő az árpád sávos zászlóra!”
    A fenti mondattal kapcsolatban csak két gondom van. Az egyik az, hogy mit tekintünk demokráciának, és nyilván nem a demokrácia szó jelentésére vagyok kíváncsi, a másik, hogy a világnak nem is kell vevőnek lennie az árpádsávos zászlóra, mivel az, mondjuk, nem az ENSZ lobogója. És ez a két vérszegény kérdésem még csak a „jéghegy” csúcsa!

  • Kovács Éva
    7:13
    Nem szeretném megbántani, miért is tenném, de ha Ön a hivatkozott bírósági döntésből, amelyet gondolom ismer, ha már hivatkozik rá, ezt szűrte le, akkor akkor az már igen öreg probléma!

  • frivol
    2014 január 31
    8:11 de.
    Mindenesetre a diktatúra nem az, és az árpádsávos zászló a magyar fasisztákat jelképezi.
    Gondolkozzon nyugodtan tovább, háta valami magvas gondolat is összejön.

  • kedves donom, biztos, hogy fasisztát akart mondani? mert a jobbik szellemisége inkább a nemzeti szocialistákéra hajaz.

  • Köszönöm Fuser!

  • Egy újabb szép példa a demokrácia valódi természetére: csak azoknak jár a szólásszabadság, akik azt vallják, amit én.

    Az a baj a liberalizmussal, hogy liberálisok csinálják. Ha konzervatívok csinálnák a liberalizmust, egy egész normális dolog lenne.

  • A szólásszabadság nem azt jelenti hogy lehet mocskolódni mások rovására és le lehet alázni a hatmillió meggyilkolt emléket.
    Azokét akiket a NEMZETISZOCIALIZMUS eszmerendszere miatt gyilkoltak le a bűnöző állam politikai bűnözői.
    A liberalistáknak kötelessége lenne lehatárolni a nemzetiszociaslista eszmék hangoztatását egy közösségen belül , mert ha ezek az eszmék elterjednek ott , akkor vége a szólásszabadságnak az adott közösségben.
    Előre kellene már egy kicsit gondolkodni…

  • Érdekes..
    hogy tudnak sikoltozni és rinyálni a nácik , ha véletlenül kicsit kimoderálják őket.
    Bezzek ők nem moderálnának hanem elégetnék a másvéleményen levőket…
    Volt már ilyen.
    A módszereik jól ismertek !

  • Nagy László
    Zavarosak a gondolatai.
    Hová járt ? Véletlenül nem a faiskolába ?

  • Ille UR!
    Forduljon mar Onmagaba es tegye fel a kerdest(de nekem ne valaszoljon, mert nem vagyok ra kivancsi)ha Mo.-n nem lenne szolasszabadsag, akkor On szabadlabon orjongene itt es masutt is???Harun Al Rasid???
    Fuser!
    Nagyon koszonom a birkakat, de csak akkor fogadom el oket, ha maga jon veluk szamarnak.Ugye a birkakkal szamar is jar.Szerintem maga egy jokepu szamar lehet. Diszere lenne a nyajnak.
    Keszitem az almot, mert ugye a szamar nem eppen szobatiszta.Milyen szinu kotofeket vegyek maganak. En vorosre tippelek.

  • Don Ovuz
    9:20

    Üres hisztériakeltéssel kapcsolatos vélekedésekkel nem foglalkozom. Ha valakinek az árpádsávos zászló „fasziszta” szimbólum, az nem az én hiányosságom. Ráadásul nem ártana a kicsivel árnyaltabb szóhasználat! Vagy fasziszta, vagy náci? A kettő nem ugyanaz. Sem térben, sem tartalomban.

  • frivol
    2014 január 30
    7:38 du.
    Kedves firvol egyetértek! És Nagy Lászlóval is.Egy kanadai magyar!

  • jimbo: kérdeztem valamit, de nem válaszolt rá. megkérdezem +1x: hol van deklarálva? amiről maga beszél, az a vélemény szabadsága 😀
    mi újság az ékezetes karakterkészletével?

  • Az az erzesem, hogy Ille Ur szokasosan felremagyarazza a dolgokat.Tesz ezt azert, hogy szornyu okosnak latszon.Viszont baja van az ekezetlen irasok(mert mas is ir ekezet nelkul)kisilabizalasaval. Hat ezt sajnalom, de nem tudok/fogok segiteni.
    Egyebbkent, vannak sajtotermekek Mo.-n, amelyek bizonyitjak, hogy van SAJTOSZABADSAG. Ille Ur u.i. nem sajto. Ahogy irja: velemenyt nyilvanit. O szerinte csak Neki van joga ezt muvelni!!!

  • Ille István
    2014 január 31
    9:26 de.
    A fasizmus a radikális, tekintélyuralmi nacionalizmus. Azért annyira nem esik messzire a jobbiktól. Még burkot formában, de egyre inkább kidomborodik ez a jellemvonása is.
    Bár ha a hangoztatott eszmerendszerét vesszük alapul elszakítva a megnyilvánulásoktól, akkor valóban igazat kell adnom! Abban az esetben nacionalizmus.
    De vajon csak elméleti síkon kell beazonosítanunk a pártot, vagy vegyük hozzá a napi megnyilvánulásokat is?

  • jimbo: nem csak okosnak látszom, de okos is vagyok 🙂
    a sajtószabadság magánál egyenlő a szólásszabadsággal?
    azt pedig megértem, hogy nem tud az ékezet nélküliségén segíteni. ahhoz ugyanis némi ismeret kell, ami, ugyebár…

  • Valaki felvilágosithatna, hogy mi a különbség a nácik és a fasiszták között? Mert hogy vannak, akiknek ez gondot okoz. Na most ha csak az, hogy az egyik fekete a másik meg zöld ingben masirozott, az nem jelenthet akkora különséget, hogy amiatt föl kellene háborodni. Gondolo, történészeink segitenek nekem megoldani ezt a komoly problémát.

  • kedves donom, tkp. beazonosítanunk se érdemes, mi több, felcímkézni. akinek van szeme, úgyis látja, kik, mik ők.

  • Jimbó!
    Oda se neki,Te legalább magyar vagy és magyarul is írsz,
    itt többen csak voltak… valamikor magyarok …és magyarul
    érthetően már írni se tudnak,a nem magyarok ész osztása
    meg már csak hab a tortán…..no meg megmondták, ki itt az
    okos…..jót derültem!

  • Kedves Judit.
    A fasiszták az adott nemzet totalitárius állammá történő egységesítésére törekedtek a nemzeti közösség tömegeinek mozgósítása révén, az élcsapat szerepét betöltő pártra támaszkodva. A fasizmus ellenséges a liberális demokráciával, a szocializmussal, a kommunizmussal szemben. A fasiszta mozgalmak közös vonásai az állam fontosságának messzemenő hangsúlyozása, az erős vezető iránti rajongás, a nacionalizmus legszélsőségesebb formái, a saját etnikum felsőbbrendűségébe vetett hit, valamint a militarizmus. A fasizmus a politikai erőszak, a háború és az gyarmatosítás eszközeivel keresi a nemzeti megújulást és álláspontja szerint a felsőbbrendű népeknek, „fajoknak” életteret kell szerezniük a a gyengébbekkel és alsóbbrendűekkel szemben.
    A nácizmus tulajdonképpen a fasizmusból kinőtt vadhajtás, aminek a főbb elemei a következők:
    Jobboldali (nacionalizmus) és baloldali (szocializmus) ideológiák összedolgozásával egy új világnézet létrehozása.
    Szociális demagógia (baloldali típusú jelszavak hangoztatása párhuzamosan a szélsőségesen jobboldali tevékenységgel.)
    élettér-elmélet („Lebensraumpolitik”, „Lebensraum im Osten”: több lakóterület teremtése a németek számára a kelet felé való terjeszkedés által)
    antiliberalizmus, marxizmus-, kommunizmus-, bolsevizmusellenesség
    a zsidóság elleni fajgyűlölet a német/germán/árja felsőbbrendűségből (Übermensch, Untermensch) kiindulva.
    A vezetőben való feltétlen hit (Führerprinzip)
    A demokrácia korlátozása, ennek következményeként a nem együttműködő politikai pártok, szakszervezetek, és sajtótermékek megszüntetése
    szociáldarwinizmus (az emberi társadalomban is a legalkalmasabb csoportok (fajták, változatok) tudnak fennmaradni, életben maradni, szelektálódni)
    rasszizmus: az emberi rasszok közötti különbségek hangsúlyozása
    eugenika (a szociáldarwinizmusban megfogalmazott fajfejlődés „elősegítése”, az akadályozó tényezők „kiiktatása”)
    homoszexuális beállítottságú emberek iránti erőteljes ellenszenv; a homoszexualitás korlátozása, tiltása, és bűntetése (homofóbia)
    a vallásszabadság korlátozása
    Körülbelül, – a teljesség igénye nélkül..

  • Judith Kopácsi
    2014 január 31
    11:53 de.
    A két ideológia nagyon hasonló.

    A nemzetiszocializmus jobboldali nacionalizmus és baloldali szocializmus ideológiáinak összedolgozásával egy új világnézet létrehozása.

    A fasizmus ideológiája következetesen hangoztatja az állam elsődlegességének elvét. Az állam vezetői megkérdőjelezhetetlen hatalmat igényeltek és gyakoroltak. A fasizmus bizonyos elméleteket és terminológiákat a szocializmustól kölcsönzött, de azzal ellentétben az emberi társadalmon belüli fő ellentéteket nem az osztályok között találta meg, hanem a nemzetek és az emberi „fajok” között.

    A többi dologban és tettekben megegyeznek. Ideológiájuk mindössze árnyalatokban különbözik. Vagyis ahogy fentebb összemostam, összemosható. Mivel csak elméleti síkon különböznek. A történelem is összemosta, mivel nincs tiszta ideológia.

  • Marcsi!
    Az onhitseg sohse volt az en asztalom. Ille a legonhittebb ember akit valaha is tapasztaltam(hala Istennek nem kell mondanom, hogy talalkoztam).De a fene egye meg, hat honnan veszi egy ember ezt a gogot(mert ez az a javabol). Meg nem talalkoztam gogos emberrel, aki normalis is volt.De van egy gyanum, hogy Illenek legalabb negy vagy ot computer all rendelkezesre, es ha valamit TUDNI kell, csak megy valamelyikhez es bingo: mar meg is van. Kulonben, valaki folvilagosithatna(ha mar a mama nem tanitotta meg),hogy az ondicseret budos.
    Hat ha neki ez igy jo, az az o dolga.

  • 1919. március 23. | Benito Mussolini létrehozza fasiszta mozgalmát
    Szerző: Tarján M. Tamás

    1919. március 23-án alapította meg a fasiszta mozgalmat Benito Mussolini, az Olasz Királyság későbbi „ducéja”, diktátora.

    Mussolini az észak-itáliai Forli város közelében született, szegény családban, apja kovácsmester és a marxista eszmék híve, a munkásmozgalom egyik jelentős helyi tagja volt. A fiatal Benito is a marxista, majd az anarchista eszmék híve és hirdetője lett, így hiába szerzett tanári diplomát, hamarosan el kellett hagynia Olaszországot. Svájcban, majd az Osztrák–Magyar Monarchiához tartozó Trient (ma: Trento) városában élt, különféle szélsőbaloldali lapokat szerkesztett.

    Ideológiai váltása az első világháború idején következett be, szakított a nemzetköziséget hirdető marxizmussal, és a nemzeti érzelmű kispolgárság mellé állt, amit világháborús élményeivel magyarázott (maga is harcolt két évet, súlyosan meg is sebesült). Mussolini 1918 végére olyan programot hozott létre, amely szociális és nemzeti szempontoknak egyaránt helyet hagyott, mondhatni, régen és újonnan vallott eszméit tükrözte. Következő év tavaszán ezzel a programmal bontott zászlót a fasiszta mozgalom, mely nevét a lictorok hatalmát jelképező ókori római bárdtól, a fascestől vette.

    Mussolini számos egykori kommunistát tömörítő szélsőjobboldali szervezete – talán nem véletlenül – épp a kommunista párt elleni harcot tűzte céljául. A „harc” szó azonban nem csak politikai, hanem valós jelentésében is értendő, a fasiszta párt félkatonai különítményei, az ún. feketeingesek ugyanis nem riadtak vissza az erőszaktól és a terrorakciótól sem.

    A fasiszták megjelenésével a politikai élet egyre erőszakosabb és kaotikusabb lett, Mussolini pedig éppen erre a káoszra építve erősödött meg, szervezetét a rend pártjának állítva be. 1922-ben feketeingesei élén Rómába vonult (marcia su Roma), III. Viktor Emánuel király (ur. 1900-1946) pedig megbízta őt a kormányalakítással. 1924-ben, egy számos visszaéléssel és csalással tarkított választás után megszerezte a teljhatalmat is, melyet „duceként” 1943-ig (északon 1945-ig) kezében tartott.

    Mussolini fasiszta tömegpártja és hatalomra kerülése lett a minta valamennyi európai szélsőjobboldali vezér, köztük a német Adolf Hitler számára, de a Szálasi Ferenc vezette magyar hungaristák is az olasz fasizmust tekintették ideológiájuk alapjának.

  • részletezi. Ha nincs indoklás a vitalapon, bátran távolítsd el a sablont!

    A nemzetiszocializmus (németül: Nationalsozialismus), vagy nácizmus elsősorban az Adolf Hitler vezette Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) ideológiájára, illetve Németország 1933 és 1945 közötti Hitler-kormány időszakának politikájára utal. A két világháború közötti időszak és a második világháború korszakának szélsőjobboldali ideológiái közé, az olasz fasizmussal együtt a nemzetközi fasizmus egy változata. Más országokban kialakult szélsőjobboldali ideológiák példájául szolgált, illetve ezen politikai mozgalmak hatalomra jutását aktívan segítette. A nemzetiszocialisták által vezetett Németországnak Harmadik Birodalom a neve. A nemzetiszocialista berendezkedést később az elfoglalt területekre (például Ausztria, Cseh–Morva Protektorátus, Lengyel Főkormányzóság stb.) is kiterjesztették. A második világháború után tevékenykedő nácikat neonáciknak nevezik.

    Az ideológia fontos elemei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]Jobboldali (nacionalizmus) és baloldali (szocializmus) ideológiák összedolgozásával egy új világnézet létrehozása.
    A szakszervezeti rendszer megújítása, a munkások védelme.
    Németország helyreállítása, a létbiztonság megteremtése.
    Szociális demagógia (baloldali típusú jelszavak hangoztatása párhuzamosan a szélsőségesen jobboldali tevékenységgel.)
    élettér-elmélet („Lebensraumpolitik”, „Lebensraum im Osten”: több lakóterület teremtése a németek számára a kelet felé való terjeszkedés által)
    antiliberalizmus, marxizmus-, kommunizmus-, bolsevizmusellenesség
    a zsidóság elleni fajgyűlölet a német/germán/árja felsőbbrendűségből (Übermensch, Untermensch) kiindulva.
    A vezetőben való feltétlen hit (Führerprinzip)
    A demokrácia korlátozása, ennek következményeként a nem együttműködő politikai pártok, szakszervezetek, és sajtótermékek megszüntetése
    szociáldarwinizmus (az emberi társadalomban is a legalkalmasabb csoportok (fajták, változatok) tudnak fennmaradni, életben maradni, szelektálódni)
    rasszizmus: az emberi rasszok közötti különbségek hangsúlyozása
    eugenika (a szociáldarwinizmusban megfogalmazott fajfejlődés „elősegítése”, az akadályozó tényezők „kiiktatása”)
    homoszexuális beállítottságú emberek iránti erőteljes ellenszenv; a homoszexualitás korlátozása, tiltása, és bűntetése (homofóbia)
    a vallásszabadság korlátozása

  • A fentieket találtam a két eszme leírásáról.
    Sok a hasonlóság, de nem úgyanaz!

  • jimbo: most mondja meg, nem jó fej vagyok? a legjobban hiszek, amiben csak hinni lehet: önmagamban 🙂
    a tudáshoz nekem nem kell 4-5 számítógép, elég, ha a fejemben van. 😀
    attól tartok, maga se számítógépet akart mondani, csak hát, ismeretei nem terjednek odáig, hogy tudja, mi az: keresőmotor, így hát, mondott valamit.

  • JIMBO
    2014 január 31
    10:59 de.

    🙂 )))

    Jimbo! Ha már így belemerültél a vidéki élet szépségeibe, illene tudnod, hogy a szamár egy roppant intelligens állat! Például, minden csúnya hasonlóságotok ellenére, simán felismernélek mikor elvegyülsz a nyájban! Mert még a birkák közt is ritka az olyan marha aki éjjel-nappal bocskaiban jár! 🙂 ))))))))

  • El FuserAlt!
    Ez igaz a szamarrol, ugy hogy te nem felelsz meg az en nyajam vezetesere. Nemk felelsz meg az altalad leirt kovetelmenyeknek.
    Kulonben biztos, hogy a FUSER az egy kulon szemely, vagy te is MODERATOR vagy. Kisse arulkodo a stilusod.
    Ille!
    El sem tudom mondani menyire orulok a kioktatasnak. Soha sem mondtam, hogy jo vagyok a SZAMITOGEPEN. Ugy,hogy mirol is beszelunk??? Bar jobb ha semmirol. ONNEL.

  • No meg az aliassaval sem.HA…HA…HA…

  • jimbo: van valami egyáltalán, amiben jó?

  • jimbo, maga rémeket lát 😀

  • A fasizmus egy viszonylag élhető államberendezkedés.
    Mussolinit is imádták az olaszok , végül csak azért akasztották fejjel lefelé egy fára mert hatalommániája érdekében együttműködött a hitleri Németországgal , Olaszország megszállása érdekében.
    Ezzel szemben a nácizmust el kell tiporni !
    Mindig és mindenhol.
    Ez benne van az 1948.-as párizsi Békeszerződésben , ami lezárta a Második Világháborút.
    Gusztustalan kis fasiszta vagy fasisztoid rendszerek sokáig fenn tudnak maradni mert nem egyértelmű a külső ellenség-keresésük , lásd a spanyol Franco vagy a portugál Salazar diktatúráját vagy akár Pinochet illetve Argentina példáját.
    Lukasenka fasisztoid rendszere is jól húzza Belarussziában.
    Aztán persze gy idő után megbuknak ezek, de a benne élők sokáig nem tudnak beilleszkedni a normális népek közösségébe.
    ( Mondjuk Argentína bukásához nagyban hozzájárult az hogy mégiscsak keresett egy külső ellenséget mikor a belső bajai elhatalmasodtak.
    Pont a szupertechnikával rendelkező Nagybritanniát nézték ki maguknak azok a szerencsétlen halálbrigádos seggfejek. )

  • Már megint a cipőpucerájos Jimbo-Jombival kell itten foglalkozni , mikorpedig a cikk érdekesebb !

  • JIMBO
    2014 január 31
    1:25 du.

    Jimboka! Te beteg vagy…

  • fuser: dehogy. csak turulban született 😀

  • Még jó,hogy nem csak itthon,de kint is vannak
    normális magyarok és szerencsére TÖBBSÉGBEN!persze ,akik
    nem ezen a fórumon művelődnek….!.Meg ugye bármennyire is
    nem tetszik a kisebbségnek…… nekik kellene alkalmazkodni
    a többséghez,ez nem megy nekik ,ami pech……ilyenkor adnak
    a „szintjükön” hangot….a nemtetszésüknek!

  • Marcsi.
    TE többségben vagy.
    Ez biztos.Egymagadban is hatnak hatsz.
    Hat darab jólfejlett , egésséges , hízott ökörnek.

  • Fuser
    2014 január 31
    12:38 du.
    Igaz, amit a szamárról írsz, ámde ez csak azokra a szamarakra vonatkozik, akik a Bibliában szereplőnek leszármazottai.
    .
    Felhívom figyelmedet (engedelmeddel) azonban Buridan szamarára, aki az élelme azonos feltételű elhelyezése mellett éhen hal, mert döntésképtelen.
    Az ő utódainak kell egy magasan tisztelt, nagyra tartott vezető, aki helyette gondolkodik és dönt.
    .
    Egyre többen vannak Buridan szamarainak leszármazottai, akik gőgösen kijelentik, hogy tőlük távol áll a gőg, vagypedig ithhonról határozza meg, hogy több ezer kilométerre, egy demokratikus államban milyen gondolkodásúak vannak többségben.

  • Noszticzius Judit

    PERSZE, BÍZTOSAN LETÖRÖLNEK a torontói Paraméter Klub fasiszta előadását !!!!!!!!!!!!!

  • marcsi nem vagy magadnál…társaságban kell tudni viselkedni te meg nem tudsz…magadra maradtál és nem érted meg önmagad? kár próbálj társalogni a tükör előtt ha nem töröd össze már nem is vagy olyan bolond mint amilyennek mutatkozol

  • Lévay Atilla

    „Liberty is meaningless where the right to utter one’s thoughts and opinions has ceased to exist.
    That, of all rights, is the dread of tyrants.
    It is the right which they first of all strike down.”
    Frederick Douglass

    Frederick Douglasnak uzenem, hogy ahol az o joga a hulye gyulolkodest hangoztatni veget er, ott az en jogom kezdodik azt nem meghallgatni, illetve a hazamat attol elzarni.
    O mehet ahova tetszik gyulolkodni, de speciel az en hazamban ehhez nincs szamara hely.

    Tisztelt Kerekes Sándor!
    George Washingtonnak, Thomas Painenek Voltairenek és Mahatma Gandhinak is valami hasonlót üzenne?

    „If the freedom of speech is taken away then dumb and silent we may be led,like sheep to the slaughter.” – George Washington
    „It is error only, and not truth, that shrinks from inquiry.” – Thomas Paine
    „I may not agree with what you say but I will defend to the death your right
    to say it.” Voltaire
    „Truth never damages a cause that is just.” -Mahatma Gandhi

  • Nagy László
    2014 január 30
    7:45 du.: Olvasson inkább Jókait és Arany Jánost. Mindenki jobban jár.

  • JIMBO: Tévedésben van. A szamarakat nem tartják sem birkákkal sem tehenekkel. A szamár egyéniség. Nem nyájban él. Ha beteszik a birkák közé rosszul érzi magát. Pont úgy mint Fuser.

  • The Big Scotiie

    En szivesen meghallgattam volna, meg kerdezni is jo lett volna. Kar hogy a tobbi part nem kuld senkit eloadni. Jobb tajekozottnak lenni mielott behuzza az ember az X-et. Ki tudja melyik hozzaszolonak van itt igaza, megy itt a zsidozas, fasisztazas. Nem szep dolog megbelyegezni senkit. El kellett volna vele beszelgetni.

  • The Big Scotiie. Mármint nem szép dolog a nácik megbélyegzése? Ez most komoly? De ha ennyire nincs képben akkor milyen alapon akar szavazni? Mi köze van az egészhez?

  • The Big Scotiie
    2014 február 1
    8:34 de.
    Tod, jókomám, húzza be az ikszet az, aki ott él, ott adózik, és a bőrén érzi naponta a különböző pártok, kormányok intézkedéseinek a korbácsütéseit.
    Nekünk, külföldön élő magyaroknak távol kéne maradni ettől.
    Ahogy az erdélyi, vajdasági, a felvidéki, vagy a kárpátaljai magyaroknak is.
    Tájékozódni az internet korában nem túlságosan bonyolult dolog.
    Viszont dönteni arról, ami minket nem érint, egyszerűen erkölcstelen..
    Bocs..

  • llanfair: tényleg nem szép dolog. ahogy a nácik ideológiája se. mi következik ebből? a jó öreg scottienak más a szépségideálja.
    szép pedig az, ami érdek nélkül tetszik.

  • Ille István
    9:45

    Állítólag a hivatkozott königsbergi cigány szomszédja továbbfejlesztette az elméletet a gyakorlat irányába: szép, mit el is tudok lopni.

  • „…a hivatkozott königsbergi cigány szomszédja továbbfejlesztette az elméletet a gyakorlat irányába: szép, mit el is tudok lopni.”
    frivi: első figyelmeztetés! ez nem humor, ha nem fogta volna fel.

  • Ille István
    10:06

    Nem kellene arra törekednie, hogy az életet mindenképpen megfossza a humortól! Így is elég nehéz elviselni.

  • frivi: ha magánál a nyilván való – ráadásul elítélően tipizáló -cigányozás a humor – bár csak rasszista jópofizás – akkor, ha nincs ellene kifogása, megfosztom magam ettől a fajtájától.

  • Ille István
    10:45

    Csak aztán meg ne jelenjenek a hiánybetegségek tipikus tünetei!

  • Ille Pityu:
    Frivinek nem humora van hanem csak -pestiesen szólva- „műmájkodik” itten.

  • Na legalább a független torontói Magyar Rádióban helyet szorított Bede-Fazekas a neonáci párt emberének (A Fővárosi Ítélőtábla szerint lehet neonácizni a Jobbikot). Egyébként mi az, hogy Staudt Gábor a Jobbik kanadai magyar tagozatának embere??? Minek Kanadában Jobbik tagozat? Hogy is mondták a londoniak Vonának? Nácik Haza!? Akkor ez Staudtra is érvényes!

  • HunCanada,

    Dr.Staudt Gabor a Parlament Kanadai-Magyar Tagozatának tagja.
    Nem pedik Jobbik tagozat.
    Az eloadas nagyon jol sikerult ugy, hogy Ottawaba es Montrealba is kapott meghivot a jovo hetre.

  • Lajos! Köszönöm a pontosítást, én is ugyan ezt írtam le, a rádió alapján: Dr. Staudt Gábor a jobbik parlamenti képviselője, a kanadai-magyar tagozat tagja.

  • lajos: biztosan nagyon jól sikerült. hiába, értő közönség előtt tartották meg. hol is? a gardróbban?
    ezek szerint ottawaban és montreálban is van vevő a szélsőséges eszmékre.

  • Lajos:
    És a pokolba mikor fogja megkapni a meghívóját ?
    Újabb párszázeszer magyarember legyilkolása után ??

  • Az ugyeletes rettegoknek uzenem, hogy az eloadas meg lett tartva es nagyon jol sikerult. A retteges helyett inkabb vennek a faradsagot, hogy utananeznenek, hogy egyaltalan mirol is volt szo es mit szeretne a Jobbik. Akinek meg ezek utan sem tetszik, az maradjon itt, elje le itt a hatralevo eletet. En nem fogom, mert Magyarorszag a hazam es igen is jogom van hozza, hogy segitsek jobbra forditani az orszag sorsat es vegre hazamehessunk egy Szebb Jovo remenyeben!

  • magyar
    2014 február 2
    8:42 de.
    Volt rá huszonöt éved, hogy hazamenj. Ja? Hogy nemkaptál útlevelet? Az köztörvényesekkel előfordul..

  • magyar: rettegők? kitől is, mitől is? csak nem a magukfélétől? oszt ki is maga, hogy üzeni? joga van, kisanyám, jobbra fordítani, csak tehetsége nincs 😀
    ki tiltja meg, hogy hazajöhessen? miért ment ki? csak nem a szebb jövő reményében?

  • Ille István : 1. Miert szemelyeskedik, talan ismer? 2. Kisanyam? Honnan veszi, hogy no vagyok? 3. Ki tiltja meg, hogy hazamenjek? Senki. Nem is fogok majd engedelyt kerni senkitol. Azert jottem ki, hogy ne haljak ehen, mert huszon egynehany evesen szuloi es mas egyeb segitseg nelkul mas valasztasom nem igen volt, es most sokunk neveben beszelek. Remelem, mire eljon a hazateres ideje, a magukfajtak mar reg mashol lesznek.

  • magyar: tudja, akkor személyeskednék, ha azt mondanám, nagy a segge, és büdös a szája. én csak a nemét állapítottam meg. amúgy saját maga közli 😀 miért kellett volna éhen halnia? hiszen van munka bőven, magyarország jobban teljesít, minden eddiginél több a foglalkoztatottak száma, 47.000 ezerből meg lehet élni, aki akar, dolgozhat, az alapizébe meg bele van írva, hogy a szülei kötelesek magát eltartani – ahogy az is, hogy maga is őket, így az államnak már semmi dolga nincs.
    sokan akartak volna éhen halni, ezért kivándoroltak kanadába, és most maga a szószólójuk? aztaaaa!!!
    a reményeiben, kisanyám, valszeg csalatkozni fog, úgyhogy én a maga helyében sokat erre nem alapoznék!
    megköszönném, hogy ha definiálná, milyenek is a magunkfajták – bár valami hasonlót morvai hisztike nagyasszonytól már hallottunk, de ne legyen rest, közölje a saját véleményét!
    ne tétovázzon, ne majd, most jöjjön haza, hiszen annyi tennivaló van még a szebb jövőért!
    csak nem akar beleülni a készbe? mit fognak ehhez szólni a bajtársai?

  • Illei, sehol sem emlitek ilyesmi, uljon le, egyes.
    Vitatkozni meg nem fogok, mert sem idom, sem energiam nincs ra. Osszak csak az eszt itt batran, a rendrakast meg bizzak csak ide. Na, szep napot!

  • magyar: kisanyám, megvannak a források – gondoljon csak győzike feleségére -, amiből tudni lehet, hogy maga milyen nemű – bár szerintem nemtelen. ne értékelje túl magát: maga max. a bugyijai közt tud rendet rakni 😛

  • kadar kata: jobbikos pártpropagandának itt nincs helye.

  • Hát kedves Hölgyeim, és Uraim!

    Igaz hogy nem ott, de egy másik színhelyen természetesen meg volt tartva a lakossági fórum. Mi több! A rádióban élőadásban beszélgettek. Sok kérdés is jött be, még ezen újság főszerkesztő kérdésére is válaszolt.És szerintem nagyon korrektül. Én nem találtam semmilyen kifogásolhatót, sem a mondandójában, sem a válaszaiban. Megértem, hogy sokan a megfélemlítésben találják az orgazmushoz vezető utat, de az emberek lassan igaz, de felébrednek. Hát senkit nem szeretnék támadni, vagy sérteni, de a Jobbik megállíthatatlan. Csak azért támadják sokan, mert az igazat ki merik mondani, és foglalkozik a problémák megoldásával.A másik dolgon jót nevettem. Antiszemita, stb. Vona Gábor londoni látogatása alkalmával az Ortdox Rabbik egy csoportja kereste fel a szállodájában, és egy eszmecsere alkalmával foglaltak állást a JOBBIK MELLETT!!! A HirTv be is számolt az eseményről. Még egy interjút is adtak a Rabbik, az egyik tv-nek. Tehát az antiszemita duma is ugrott. 🙂 Nincs támadó felület a Jobbikon, és ez persze a nagy demokráciába szakadt „hazánkfiainak” persze nagyon fáj. Hát remélem nem vette senki sértésnek kis írásomat, és maradok hű olvasójuk.

  • magyar

    Mindaddig nemkívánatos egy jobbikos képviselő, amíg a pártja kirekesztő, uszító, idegen és fajgyűlölő eszmék terjesztését engedi meg magának a parlamentben és egyéb hozzájuk köthető fórumokon, médiákban. Bármennyire is jó és szebb jövőt szeretnének Magyarországnak -ahogy mi is- ez előbb említett viselkedési formák annulálják, hiteltelenné és megbízhatatlanná teszik Őket. Ezen kellene elgondolkodni mert ha szakítanak a gyűlöletes oldalukkal akkor vinnék is valamire, és valóban volna miről beszélni. Pontosan arra vannak ezek a „közönségtalálkozók”, hogy a szépről és a jóról számoljanak be, de egészen mást tesznek és csinálnak -teszem hozzá, hogy sajnos!

  • szélsőséges antiszemitizmus és gátlástalan sértegetés okán a MODEM alapján kommentje törölve.

  • radikál-is: attól tartok, semmit nem tud az ortodox zsidókról. tudja, ők otthon, izraelben is ellenfelei a kormánynak. a kanadai ortodoxok pedig, ha megbocsájtja, teljesen érdektelenek.
    a jobbik megállíthatatlan. hát persze. pedig nem ártana, ha valaki megállítaná, mert már kurva közel van a szakadékhoz!

  • ha azt uzenem a lap olvasoinak,es legyenek zsideszes,mszp,kunce,fodor rajongok. Elhajlott gerinctelen balog zoltan elvtars kedvelok.

    melitanak meg a volt ,,Matyas Celar” berloje,tovabra benyalhat aykler nek….

  • Köszönöm a hozzászólását István. 🙂

  • Rodeo36!
    Na ne nevettess se te,a többiek meg pláne nem…ti lennétek
    a társaság…? és ti viselkednétek?,na az a nap vicce…..
    én jobb társaságba járok,ide csak írok,nagy különbség…..
    remélhetőleg felfogod,hogy sokan, akik ide írnak nincsenek
    veled azonos szinten….(kicsit magasabban!)

  • Na egy dolog azért biztos,ha itthon nem lenne szólásszabadság,akkor ezek a cikkek,és a „támogató” hozzászólások biztosan nem jelenhetnének meg!
    Ezt aki egy kicsit is tárgyilagos az elismeri…….

  • A montreali eloadas a Bernard Street-i Le Dépanneur kávézóban.

  • rendező: legalább jó kávét főznek ott? mert valamiért csak érdemes oda bemenni…

  • rendezo
    2:59

    Egy tárgyilagos beszámoló dolgában is kérnék egy „rendezést”! Sajos, én nem tudok elmenni, mert a BKV-busz éppen a Le Dépanneur kávéháznál nem áll meg.

  • marcsicsucsi ha olyan magasan vagy arra vigyázz le ne essél mert megütöd magad és nagyon poros leszel mnég sokkal porosabb és penészesebb mint most

  • Kerekes Sandor

    Level a naciktol:

    „Kedves Kerekes Sándor,

    Ez egy privát levél, kizárólag neked szól!
    Nem kívánom a KMH hozzászólás rovatában leírtak helyesbítését, mindössze javasolnám, hogy a jövöben mielött konkrét tényként
    közölsz valótlanságokat másokról; legalább próbálj meg tájékozódni!
    És ha ez nem megy, akkor inkább ne írj semmit!

    Aykler Béla még csak távolról sem rokona a felségemnek! Söt, Aykler úr felesége Papp Zsuzsa sem rokona,
    még ha a vezetéknevük egyezik is!

    Ennek ellenére több mint 23 éve áll felségem a cég alkalmazásában. A cég nem „Bedééket alkalmazza”, hanem Papp Hortenziát!
    Jóllehet én sokat segítek neki, de ez azért van mert házasok vagyunk. Közel 30 éve!
    Az Aykler cég ennek az épületnek nem tulajdonosa, hanem kezelöje (management). Ami természetesen jottányit sem von le abból a tényböl,
    hogy több mint két évtizede, a ház megnyitása óta az Aykler cég gondoskodik arról, hogy ez az épület zavartalanul müködjön; az abban lakók
    elégedettek, és boldogok legyenek.
    Igen, valóban Aykler úr felelös azért, ami ebben az épületben történik. Ezért aztán döntését a legmesszebbmenökig megértettük, és tiszteletben tartottuk!

    Kár volt belekeverned a feleségem munkáját, vagy ha úgy tetszik civil életét ebbe az ostoba ügybe!
    Én soha nem tettem ilyet, vagyis itt töltött negyed századunk folyamán, pl. a te magánéleteddel soha nem foglalkoztam. Nem is fogok!
    Másokéval sem!

    25 éve élünk Kanadában.
    Feleségem 23 évvel ezelött felvételi kérelemmel fordult az Aykler céghez, ahol „házmesteri” (superintendent) állást hirdettek.
    Ahogy sok más magyarnak, úgy Hortenziának is megadták a lehetöséget (amiért azóta is hálásak vagyunk), és azóta ö a vállalat megbecsült dolgozója,
    kifogástalanul végzi munkáját! Már csak azért is, mert így próbálta kifejezni mennyire hálás azért, hogy egy számunkra akkor idegen országban
    alkalmazták; és elkezdhettünk családot építeni. Gondolom ez neked nem jelent semmit, de ettöl még így van!

    Ami most történt, annak az égvilágon semmi köze az ö munkájához!
    Az itt lévö termet sokan bérlik, így mi is. Leszámítva Dr. Staudt Gábor itteni megjelenését (amire nem is került sor), ebben a teremben
    az itt élö magyarság kulturális igényeit próbáltuk kielégíteni az elmúlt évtizedekben. A lehetö legszélesebb palettán kínáltunk lehetöséget a kultúrált
    együttlétre.
    Mindebböl számodra annyi maradt, hogy itt akart „fellépni” Staudt, és ennek kapcsán rúgjunk bele a Bedéékbe egy jó nagyot.
    Ami rendben is lenne, hiszen jól tudom, hogy ez a rugdosás a kerekessándorság része.
    Csakhát úgy is lehetne bennünket rugdosni, hogy közben nem állítasz valótlanságokat.

    Jómagam hosszú idön át magán-vállalkozó voltam, majd a Yellow Pages alkalmazásában álltam mint grafikus.
    10 év után leépítették a grafikai osztályt, és utcára kerültem. Ezután megvásároltuk a Pannonia Könyvesboltot,
    és jelen pillanatban az üzlet tulajdonosa, és vezetöje vagyok.

    Csak azért írom le ilyen részletesen a magánéletemet, mert hátha ismét kedved támad azzal foglalkozni.
    Ha esetleg további családi körülményeink, a gyermekeinkkel kapcsolatos dolgok stb. stb. érdekelnének, fordulj hozzánk bizalommal,
    de még mielött ökörségeket írsz rólunk valahol a világhálón!

    Végül emlékeztetni szeretnélek arra, mikor nagy nyilvánosság elött (rádióban) beszéltél arról, hogy az Ottawai Magyar Ház
    tagságának nagyrésze kilépett a KMOSZ áldatlan ténykedése miatt. Ha jól emlékszem 50 embert említettél, ami a tagság fele!
    Miközben az ottawai Ház tagsága nem hogy csökkent volna, de emelkedett. Az illetékesek szerint vagy egy évtizede nem volt ilyen magas a taglétszám!

    Szóval én megértem, hogy neked jó érzés másokat mocskolni, besározni, de a tények akkor is tények maradnak.

    Minden jót a Kerekes családnak,

    Bede Fazekas Zsolt

    Zsolt Bede-Fazekas
    producer

    Független Magyar Rádió – Independent Hungarian Radio
    695 Coxwell Ave. #601
    Toronto, ON, M4C 5R6
    Canada
    T: 416-693-8312
    Mobil: 416-966-5156
    http://www.magyarradio.ca

  • Kerekes Sandor

    Radikal-is (meg Publikal-is) irja:

    „Nincs támadó felület a Jobbikon, és ez persze a nagy demokráciába szakadt “hazánkfiainak” persze nagyon fáj.”

    Azon kivul, hogy hulyek, bardolatlanok, fogalmuk sincs arrol, amirol beszelnek es hogy bunko nacik, a vilagon semmi felulet sincs rajtuk. A bunkosag partja a bunkok szamara a bunkok altal.
    Vilag bunkoi egyesuljetek!

  • HunCanada
    2014 február 2
    12:33 du.

    Pl. Mit, kedves R.L. ? Konkrétan mire gondol? Őszintén érdekel.

  • kadar kata
    2014 február 2
    1:00 du.

    Upssz:)

  • rendezo
    2014 február 2
    2:59 du.

    Kösz az infót, kedves rendező. Konkrétan mikor lesz, meg van már az időpont?

  • kerekes: küzd ez a bede-fazekas, küzd! a „független” jelző használata meg egyenesen vicces. jó a humorérzéke ennek a bede-fazekasnak 🙂

  • magyar
    2014 február 2
    11:01 de.

    „Azert jottem ki, hogy ne haljak ehen, mert huszon egynehany evesen szuloi es mas egyeb segitseg nelkul mas valasztasom nem igen volt”

    Érdekes hozzáállás nagyon magyar! Az a lehetőség eszedbe sem jutott, hogy esetleg dolgozzál mint bárki más? Huszon egynéhány évesen már csak a deviánsok szoktak a mamira számítani! Ja, hogy te azt nem szeretsz, csak jelszavakat ordítozó, zászlólengető magyarkodásból, esetleg adócsalásból szeretnél megélni! Eszedbe ne jusson hazajönni te nyomorult, ilyen hazafiakkal már tele van a padlás!

  • Marcsi
    2014 január 31
    2:56 du.

    „Meg ugye bármennyire is
    nem tetszik a kisebbségnek…… nekik kellene alkalmazkodni
    a többséghez”

    Tisztán fiziológiai oldalról megközelítve is, ez a felvetést roppant problémás mert ahhoz hogy egy átlagos szellemi képességekkel rendelkező ember hozzád alkalmazkodjon, ki kellene operáltatnia az agya minimum háromnegyedét, a maradékot meg kisüttetni ipari árammal!
    A komolyabb, erkölcsi oldaláról nézve viszont felvetődik a kérdés, mégis mi a büdös francot képzelsz te magadról?!
    Alkalmazkodni??? Kapjál már a fejedhez te szerencsétlen! Nehogymá kitaláld, hogy egy demokratikus, európai országban, a XXI. században bárkinek is bárkihez alkalmazkodnia kell! A törvényeket be kell tartani persze, oszt slussz! Ki ne találd már, hogy egy ilyen semmirekellő fideszcsicska a moly rágta mamuszában majd megmondja, hogy ő a többség akihez alkalmazkodni kell! Hát mi van veled? A maradék csepp eszed is elment?

  • Na végre, Kerekes úrnak is megmondták!
    Bár nem szívügyem ez a házaspár-.(sem)
    „Levél a náciktól” viszont becsületsértés, amiért be lehet perelni Kerekes úrat!

  • figyelő: egy nácit nácinak nevezni nem becsületsértés, hanem vélemény. ráadásul hol is lehet beperelni kerekest? kanadában? ne tessék viccelni!
    ja, és a jobbikot sem sértés neonácinak nevezni. az is csak egy vélemény. erről ráadásul a jobbiknak már papírja is van 😀

  • Ille, ezt a szerencsétlen könyest nevezte nácinak feleségével együtt. Igenis, be lehet perelni Kanadában!

  • Ille István
    2014 február 3
    2:26 de.

    Nagyobb tiszteletnek örvend Bede Fazekas, mint szeretnéd, ille.
    Hiába irigykedsz, kicsihuszár 🙂
    Amit pedig a propelleres kerekes művelt velük szemben, az bizony, büntetőjogi kategória mindenhol. Jól mondta Figyelő.

  • Te Diki-Daki.
    Mostmeg már fiskális lettél ?
    Ejj de jó neked.Ennyi mindenhez érteni…

  • Kerekes Sandor

    Figyelonek!

    Figyelj ide nagyokos.
    Meg alig egy hete, hogy a magyar birosag masodfokon, jogerosen kimondta, hogy a Jobbikot lehet nacinak mondani.
    A velemenyeert nem lehet senkit megvadolni. De ha ennek ellenere pereskedni kivansz, allok elebe. Amennyire az irasaidbol meg tudom itelni, neked meg egy kozepiskolai vita is nehezseget okozna, nemhogy egy perben ervelni.
    Dakotanak, a jogertes geniuszanak pedig csak annyit, hogy ha a te fejedben „jogi kategoria is,” honna tudod, hogy mindenutt az? Vagy talan Mucsa mar mindenuttnek szamit?

  • dakota: maga szerint kijafaszt érdekel bede-fazekas a kisded játszótársain kívül? futottak még kategória 😀
    a véleménynyilvánítás, tényközlés büntetőjogi kategória lenne kanadában? nosza, pereljenek! jó móka lesz!

  • Kerekes, Canadában van egy „Gyülőlet beszéd ” elleni törvény. Ha valakiről olyant állitunk, ami valótlan VÁD, egy gyülőlt rendszer képviselőjének titulálva, van bünti. Sajnálom!

  • Tiszteletem mindenkinek!
    Annak ellenére mondom ezt, hogy elkeseredve olvasom a gyűlölködő, lassan már vért kívánó kommenteket. Alapvető probléma, hogy olyan (csúnyán fogalmazva, primitív) emberek írnak ide, akik tanultnak és világi gondolkodásúnak mondják magukat, ennek ellenére mind megfogalmazásban mind gondolkodásban eltérnek ettől. A kommentekben látszik, hogy a Magyarok igazából miért is nem tudnak kitörni a „gyászos” múltból és miért nem tudják végül felborítani az asztalt dühükben. Mindenki a saját igazát hajszolja, ahelyett hogy összefognának és közös álláspontot keresnének. Fasisztázzuk, nácizzuk vagy éppen kommunistázzuk egymást, ahelyett hogy saját sorsunkon változtatnánk. A pártokra toljuk a „szart” /már elnézést a kifejezésért/, holott mi vagyunk a hibás nép, hogy hagyjuk hogy sanyargassanak minket. A szabadság nem magától jön, azt ki kell harcolni, ehelyett inkább mindenki lehajtott fejjel sétál az utcán. Nem érzem magam azért „SS” nácinak, mert felháborítónak tartom azt, hogy más „népek” sanyargatnak minket és ez ellen tenni kell. Ehhez még azt is hozzá tenném, hogy az alapján ami miatt engem nácinak titulálnak, azt más országok megteszik, de ez persze normális, mert nekik „szabad”. Erre csak pár példát hoznék: Nem régiben Franciaország a cigányokat, mondjuk ki, kizavarta az országból, Canada a kivándorló cigány mennyiség miatt szigorította a „státuszokat”. Akkor mit mondjunk mi? Amikor itt mindent megtehet ez a fajta és fogadjuk el, mint megélhetési bűnözőket… Nem hinném, hogy náci lennék, csak nem szeretem, ha élősködnek rajtam és azt főleg, hogyha egy cigány képviselő, azt mondja, hogy teljesen törvényes és jogszerű az, hogy a cigányok megélhetési bűnözést folytatnak Magyarországon és az hogy kirabolnak és megvernek az utcán /mondván, hogy mi Magyarok vagyunk és nekünk ezt kötelességünk elfogadni/. Úgy látom, így a 21. században új megfogalmazást kapott a náci szó jelentése… Biztosan átírták a történelemkönyveket, mert én nem igazán értem már azt, hogy kire is kell a náci szót használni… Mindenkire ráhúzzák, ezt a szót aki változást akar a cigány kérdésben… holott nem „végezni” akarunk velük, csak azt akarjuk, hogy változzon a hozzáállásuk… Nem mondanám a Magyarokat nácinak ugyan is, már Mária Terézia 1761-ben hozott egy cigányokat védő rendeletet, továbbá a cigányok taníttatására és beilleszkedésének elősegítésére is hozott rendeleteket… Ha 253 év alatt nem változott semmi a hozzá állásukban, akkor engedtessék meg, hogy mi is tegyünk ellenük valamit, ne csak más országok.
    És itt hoznám képbe a „náci” szó alá vont Jobbikot… nem védeni akarom őket félreértés ne essék, ugyan is elvi problémákkal rendelkeznek ugyan úgy mint a többi „párt” Magyarországon. De az, hogy felakarják számolni a jogtalanul felvett segélyeket, amik milliárdokat vonnak el az országtól, az nem „nácizmus”…/ugyan ezt megtette Canada is.(teljesen jogosan)/… Engedtessék meg a Magyaroknak, hogy saját maguk döntsék el, hogy akarják e a munkájukból beszedett adót az ingyenélők segélyezésére fordítani… /és itt közbeszúrok egy mondatot mielőtt valaki felháborodva és csaholva ugrana a torkomnak… A tényleges ingyenélőkről beszélek és nem azokról akik dolgoznának, de nem tudnak…/. Sajnos a szociálpolitika annyira mély mederbe került, hogy elég nehéz megoldani úgy , hogy ne neveznének bárkit rögtön „nácinak,fasisztának” vagy egyéb kedves megfogalmazások közé tett „parasztnak”. Én itt le is zárnám, ezt a már-már fanatikusnak tűnő mondandót, csak annyit még, hogy a Magyarok összefogás nélkül, /ami jelenleg nulla és inkább negatív… egymást ölné mindenki, ha szabadna…/ elvesznek.
    Egy Hofi idézettel zárnám ezt az egészet:
    „A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva.
    Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott.”

  • névtelen: más népek sanyargatnak…magyarok, nagy „M”-mel…némi burkolt cigányozás…”SS” náci…
    javaslom, ezen még dolgozzon egy kicsit. ez így túl light. tud maga keményebb rasszista is lenni!

  • azt mondja rasszista 🙂 Nem gondolja, hogy egy kicsit nagy képpel jár a világban? 🙂 Mert szerintem túlságosan is elvan magával telve. Igen Magyarok nagy „M”-el, látom van mibe belekötni kedves uram… Magyar vagyok „M”-el, ha tetszik ha nem… maga gondolom csak bevándorló, ha ennyire „utálja” a Magyarságot… Mert a szavaiból csak, ezt lehet kivenni. A rasszista szó jelentését pedig kérem, hogy szótárazza ki. Inkább nem fejtem ki, hogy mi a véleményem a személyiségéről … Túlságosan hosszú lenne, de az irodalom beszél az ilyen fajta emberről mint ön… 🙂

  • Névtelen: Csak jelzem, hogy igényesen fogalmazó ember nem használja a sz@r szót. Javaslom a fekáliát ha már ragaszkodik a bélsár emlegetéséhez.
    A Franciák és a Kanadaiak más állampolgárságú cigányokat pateroltak ki nem a saját állampolgáraikat küldtél el.
    Azért ez nagy különbség. Ha majd az arab állampolgáraikat küldik Magyarországra akkor lehet kiabálni.
    „Itt megtehet mindent ez a fajta”? Ez pedig vegytiszta fajgyűlölet. Kapaszkodjon meg. Ha tetszik ha nem, olyan állampolgárok mint a „nagy” fehér ember. Meg kell oldani a helyzetet de nem cigányozással. Azzal semmire nem megy.
    Az pedig, hogy nem látja a jobbik nácizmusát sajnos komoly probléma. Főleg, hogy így első ránézésre az ő szavazójuk.
    A rendeletek értelméről teljes képet kap a csöveseket kitakarító rendeletről. Most meg van oldva?
    Van minden országnak elég baja. Ezt magunknak kell megoldani. Súlyos örökség de ez van.
    Ezt a mindenki szót sem alkalmaznám mert az általánosítás is ostobaság. Mindenki ölné a másikat, ide primitív emberek írnak és minden cigány bűnöző? Talán még sem.
    Ez a mocskos „ballib” oldal nem a cigány bűnözök pártján áll. Hanem az általánosítás ellen. Ne tévesszen.
    Hofi humorát szerettem. De nála önteltebb magát legokosabbnak tudó embert keveset láttam.
    Összefogást akar? Ezzel a primitivezéssel biztos sok hívet szerzett az összefogáshoz.
    Sajnálom, hogy primitív és tanulatlan hozzászólásaim nem nyerték meg a tetszését. Majd talán igyekszem.
    Maradok tisztelettel: Llanfair

  • Ille István
    6:47

    Elolvastam Névtelen korrektnek, összefogottnak tűnő hozzászólását, közben telt az idő, morzsolódtak a drága percek, és végtelen kétségbeesés kezdett rajtam erőt venni amiatt, hogy Ön, Kedves István, nem dorongolta le, a szokott módon fentről leszólva az intelligens, bátor megnyilatkozni merészelőt. De, minden jó, ha jó a vége, Ön pedig a szokott módon, most is helyzete magaslatán volt, és onnan osztott némi észt az „elrugaszkodó” delikvensnek. Tudtam, Kedves Konferanszié, hogy Önben nem csalódhatom!

  • névtelen: miből gonolja, hogy mérvadó lenne véleménye kifejtése? maradjunk annyiban, hogy távol áll a képességétől. hogy arcom méretét megítélje. tudja, a fekem is nagy, így nagy fejhez nagy arc jár 🙂

  • frivi: miből gondolja, hogy nekem bármit is számít, miért aggódik, és miért nem? miért lenne szükségem egy névtelen senki ledorongolására? tudja, a sas nem kapkod legyek után! névtelen csak egy névtelen, bár korábban más nicknevet használt, de akkor is névtelen marad.
    velem ellentétben.

  • llanfair: volt pár túlzás az írásában, de nem fogok belekötni. Továbbá nem vagyok jobbikos szavazó… nem is leszek, csak a véleményemet mondtam el.

    Ille István: Miből gondolja, hogy az ön véleménye mérvadó lenne?

    A nick-ről pedig csak annyit hogy az azért maradt meg, mert régebben foglalkoztam honlapfejlesztéssel és ezek közé beleesett a WordPress rendszer is… De hát mint ön mondta miből gondolja hogy mérvadó lenne a véleménye a nickemről…

  • Névtelen: Nekem beleköthet. Én elviselem csak nem állom meg szó nélkül.

  • névtelen: sovány riposzt. mint mondottam, nekem nevem van, magának meg nincs. amúgy is argumentum ad personam a megszólalása.
    ami pedig a többit illeti: már mér ne lenne vadó? 😛

  • Sovány vagy nem, itt nem ez a lényeg. Amit maga képvisel az lehengerlés és nem másokkal való kommunikáció. 🙂
    Igen az volt, a személyiségét vettem elő ugyan is ön nem pro -kontra beszélgetést folytat, hanem az ön véleményével nem egyező hozzászólásokat vagy véleményeket lehurrogja, lekezeli… és a legnagyobb probléma hogy maga ugyan úgy ad hominem megszólalásokat tesz, minden olyan emberre, akinek a gondolkodása nem egyezik az önével. Ha meggyőzni akarja a hozzászólókat, akkor ezzel nagyon messze jár… A lehengerlő vagy éppen „megalázni” akaró kommentárokkal pedig nem talál be nálam.

  • llanfair: Még jó hogy nem állja meg szó nélkül, hiszen erről szól ez a vita. Tény hogy tettem félreérthető kijelentést, de hozzátenném, hogy a cigányozás nem fajgyűlölet… ugyanis ez a népcsoport neve… minek kellene nevezni őket? Romák nem lehetnek ugyan is az már megint egy másik népcsoport. Tehát minek kellene őket neveznem? Beszéljen kérem egy (legyen akkor: kisebbségi) emberrel és kérdezze meg, hogy ők hogyan nevezik magukat. De arra jól figyeljen, hogy ne Roma legyen az illető. Nem általánosításnak szántam, de akkor majd legközelebbi kommentnél, majd jobban körbeírom a dolgokat.
    Továbbá „Akinek nem inge, ne vegye magára”.

  • névtelen: ha nem találok be magánál, akkor az csak azt jelenti, hogy vastag az epidermisze 😀
    az ad az nem hominem 😀 egy trollal pro-kontra beszélgetést folytatni? kommunikálni? na, ne komolytalankodjon! nem foglalkoznak mással, mint a hozzászóló személyével. meggyőzni, magukat? ugyan, kérem! nem pazarlom az energiámat értelmetlen dolgokra.
    ami pedig a másképpen gondolkodásukat illeti, na, pont azzal van a baj: az nem gondolkodási folyamat terméke.
    majd szóljon, ha megint kedve lesz meghatározni, hogy mi a lényeg, és mi nem az 😀

  • na, mit szólsz, llanfair? a cigányozás nem fajgyűlölet… a cigány most már nem is egy rassz, hanem népcsoport…ráadásul a roma meg még egy másikabb népcsoport…ráadásul van pofájuk magukat embernek (lásd a szótőt) nevezni…te jó ég, himmler leverné ennek az embernek a vigyázzmenetet, és sírva könyörögne a receptért!.
    névtelen biztosan nem is kaukázusi faj, hanem egy árja többségi magyar népcsoport tagja!
    na, jó messze el fog terelni minket ez a derék ideológus…
    de, hogy egy kicsi háttéinfója azért legyen: http://hu.wikipedia.org/wiki/Cig%C3%A1nyok

  • Na erről beszéltem uram… a nem gondolkodási folyamat az most önnél következett be. Olyan jelzőkkel illet másokat, ami pont önre illik. De hát ez ellen nincs mit tenni, változtatni a modorán, csak ön tud… De az isten áldja meg nehogy változtasson, még a végén tudna beszélgetni az emberekkel, az pedig nem lenne egy gyümölcsöző folyamat önnél, még a végén tudathasadása lenne. Nem is tudom eddig, hogyan viselte el maga körül az embereket… hogy is mondjam, az alapvető probléma azzal a világszemléletével van hogy mindenki a diliházba való, csak ön a normális.

    „A peiore rota semper sunt murmura mota”, ha érti mire gondolok…

  • Mint mondtam nevezhet nácinak, de ez csak magáról állít ki bizonyítványt. Nem rólam 🙂 Ha meg olvasatlan a népcsoportok témájában akkor kérem olvasson után, de több disszertációt és könyvet is tudok ebben a témában önnek ajánlani kedves uram.

    …Sutor ne ultra crepidam…

  • névtelen: Nem zavar a cigány szó. Pont annyit ér amint a magyar a cseh vagy szlovák. Az is igaz, hogy rosszabb hírük van és erről Ők is tehetnek vastagon. Az általánosítással van bajom. Sok tisztességes cigány van és azoknak sem könnyíti meg a helyzetét a „fehér” ember.
    Sőt! De utáljuk a csehet a szlovákot a románt a szerbet az osztrákot a zsidót meg minden népet. Foghatjuk bárkire országunk az egyik „legramatyabb” állapotban van Európában. De mindenkinél többnek képzeljük magunkat. Ez jó?
    Tobin kapcsán olvastam a hozzászólásokat ott. Az a vérhányás azoktól akik csak tv-ben láttak ír embert az rettenetes. Pedig amit elértek 90 év alatt az mintaértékű.
    Ráadásul igazi keresztények is. De a magyar mindenkit tud gyalázni. Erre legyek büszke? Ez nem rasszizmus? Minek hívná? Simán irigy rosszindulat?
    A jobbik nem azért náci mert látja a cigányság gondjait. Hanem a megoldási gondolatok és a cigányok és zsidók elleni uszítás miatt. Ezzel a Szegedivel történtek pedig fényes bizonyíték volt. A hadoválás pedig amivel megmagyarázták nevetésre ingerelne ha nem lenne ilyen véresen aljas.
    Továbbá “Akinek nem inge, ne vegye magára” közmondással nem értek egyet. Azért mert nem illik rám egy ing, maga még rám akarhatja erőltetni!

  • névtelen: ne küzdjön, nálam hízelgéssel nem megy semmire. ezt a fölényesen gúnyos stílust már frivi is megpróbálta, ő se ment semmire vele. mivel továbbra is csak személyemmel foglalkozik, nem tartom érdemesnek, hogy a továbbiakban párbeszédet folytassak magával. legyen magáé a kis piros vödröcske, meg a lapátocska, és játszon tovább a homokozóban. majd szóljon, ha már cserélni kell benne a homokot 😀
    meg a pellusát is 😛

  • Ille István: Most megfogtál. Ebből a szemszögből én is rasszista vagyok. Tudomásom szerint Amerikában tilos a „néger” szó. Én lelkiismeret furdalás nélkül nevezem őket négernek. Igaz nekem nincs hátsó gondolatom mert az itt lakó négerekkel semmi bajom (Gyönyörű feketék öröm rájuk nézni). A többit meg nem ismerem.
    Roma barátom a cigányokat cigányoknak hívja. Lelke rajta.
    Az is igaz, hogy rossz íze van már a cigány szónak. De nem megváltoztatni kell hanem fényesre csiszolni.

  • névtelen: bocsika, magát én nem nevezem semminek. sőt, nem is tartom senkinek. igaz, valakinek sem. ez a bizonyítványos duma meg nagyon avítt, már nem jön be.
    jó a dialektusa 😛
    ,agával kapcsolatban az enyémhez mit szól: aquila non captat muscas?
    ja, és nem maga a sas. de még csak turul sem 😀

  • Olyan jó nevetni magán, de tényleg. 😀 Az a vicces, hogy maga szólt egy olyanba amit nem magának címeztem, tehát nem értem a fejtegetéseit… 😀 Nem is kell velem foglalkoznia, felesleges… nem tudok sajnos a személyéről lemondani, szórakoztat. :)De úgy látom én is önt, mert magának is tetszik a dolog… Én sem szeretném folytatni, mert kezd nevetségessé válni a téma… 😀 Örültem, hogy kivesézhettük egymás személyiségét.

  • llanfair: dehogyis. az aleutok is „embernek” hívják magukat, egy indián törzs is, a cigányok magukat rom-nak (tbs. roma), törzseik közt külön említik a magyarcigányokat. ebből a szempontból névtelen nick cigány és roma népcsoport elkülönítése baromság.

  • Nézzen jobban utána és ne csak a wiki-ből okuljon! 🙂

  • Ille István: Ez új nekem. De egyszerűen az nem tetszik, hogy elhasználunk egy nevet majd eldobjuk. Ha ezt is sikerül elhasználni? Továbbra is mondom fényesre kell csiszolni nem lecserélni. De ehhez segítség kell egyedül nem megy.

  • névtelen: nekem nincs szükségem rá. tudja, maga mászott bele, hát maga bizonyítson. de nem nekem. ahhoz maga igencsak kevés, fiacskám. amúgy pedig már ugyancsak bizonyított.
    most élek boda nemzettársnő befejező rigmusával: van jobb dolgom is, minthogy magával foglalkozzam. na, pá 🙂

  • ohh, egyem a lekezelését.. nem bizonyítok én magának ne aggódjon, ahhoz maga igen kevés 🙂

  • Ille István
    11:29

    Már többb turulábrázolást láttam, de egyik sem tűnt ennyire testesnek, bár kétségtelen, ők sem kapkodtak a legyek után, a klasszikus minta szerint.

  • falusi
    12:17

    Nagyon frappánsan sikerült összefoglalni a lényeget. Egyetlen egy dolog azonban kimaradt: a fasizmus nem volt zsidóellenes párt, oly annyira nem, hogy tagjai közt zsidók is voltak, a nácik kőkeményen zsidó ellenesek voltak.

  • frivi
    2014 február 23
    4:58 du.

    Már bocsánat, kedves frivi, de ne sértegesd szegény Turult az összehasonlítással.

  • Kedves Nagy Laszlo!

    Ostobasagbol otos.
    Latom nem tudja, hogy ennel sokkal arnyaltabb a helyzet. Itt nem messze, nehanyszaz kilometerre Torontotol, a Lake Superior partjan van egy ilyen „rezervatum.” Talan meg ezer indian sem lakik benne, de a terulete nagyobb mint Franciaorszag. Emellet az indianok nemzeti onallosagot elveznek.
    Nem artana, ha neha olyasmirol irna, amihez ert.

  • frivol..aki mint minden beszari nyilas patkány félsz aláírni a neved.

    „Kedves Főszerkesztő Úr!

    Írásaihoz adott címei egyre tökéletesebban, és egyre hűbben idézik fel az ’50-es évek Rákosi-korának diadalittas hangulatát. Sok sikert a további próbálkozáshoz!
    Ráadásul marketing szempontból is rendkívül előnyös ez a téma, dicséri a témafelelős találékonyságát. Elég egy ilyen cikket egyszer megírni, és utána csak a neveket, a fontosabb adatokat kell kicsrélni, és máris olyan, mintha friss, ropogós, új lenne, hiszen a téma örök.
    Bár egy főszerkesztőnek jobb helyeken nem tiszte mintősíteni senkit, még nácinak sem! Amúgy, ha jól meggondolom, Göbbels is azt mondta, hogy az a zsidó, akire én azt mondom. ”

    Írásod az alaptalan ökörség gyűjteménye magáért beszél..de az elhíresült idézetet nem Goebbels_nyilván Göringet szerettél volna írni_ példaképed, még csak nem is Hitler, bár a „magafajták ” többnyire neki tulajdonítják,de más náci patkányok érdemének is tulajdonítják eredetileg Bécs polgármesterétől (Karl Lueger)származik*:
    _Wenn jude ist bestimme ich!_

    * Upton Siclair: One Clear Call. Viking New York 1948

    p.s.
    Behányásaidra a jövőben is számítok.