Orbán puha diktatúrája: a rendszer esete az Origo főszerkesztőjével

2014 június 3 12:03 du.18 hozzászólás

Nem feltétlenül szükséges egy autoriter rendszer fenntartásához a kínzó vallatás, a politikai okok miatt történő bebörtönzés, vagy éppen a tömeges megfélemlítésre alkalmas nyilvános kivégzés intézménye. Elég ahhoz a gazdasági megfélemlítés, illetve az egzisztenciális ellehetetlenítés. Pont erről írt Kim Lane Scheppele, esszéjének magyar nyelvű fordítása a Galamus oldalain olvasható, 1. és 2. részre osztva. „Családi vállalkozások voltak kénytelenek lehúzni a redőnyt, csak azért, mert volt egyetlen ellenzéki a családban. (…) Mivel a gazdasági fenyítések a családi kapcsolatokon keresztül terjednek,  vannak esetek, amikor egy család minden felnőtt tagja – a férj, a feleség, fiaik és lányaik – munkanélküliek, noha csak egyikük volt a Fidesz nyílt ellenfele”–jegyzi Scheppele. „Még az ingadozó Fidesz-támogatók is megtanulták, hogy nagyon óvatosak legyenek a gazdasági fenyegetések miatt. Egy Fidesz-lojalista, aki egy magas szintű közalkalmazotti pozíciót élvezett, amelyet a párt biztosított számára, legutóbbi budapesti látogatásom alkalmával bevallotta, hogy már nem támogatja a pártot. (…) Belülről látta a rendszert, és tudja, ha nyilvánosan szót emel a kormány ellen, el fogja veszteni az állását. Kérte, hogy segítsek neki más munkahelyet találni. Ugyanezt tette egy külföldön állomásozó külügyi tisztségviselő, aki nem hiszi, hogy vissza tudna térni Magyarországra, és támogatni tudná a Fidesz-kormányt”–tette hozzá Scheppele.

Az Origo című internetes újság főszerkesztőjének kirúgása – feltehetően politikai okok miatt – jó példa a Scheppele által felvázolt módszerre. A 444.hu emlékeztet arra, hogy az Origo volt az a lap – Sáling Gergő főszerkesztő vezetése alatt – mely bíróságra ment azért, hogy nyilvánosságra hozhassák Lázár János, illetve a Miniszterelnökség utazási költségeit. A bíróság az Origo mellett döntött és a perről valamennyi magyarországi lap beszámolt. Miközben az Origoban ritkán olvashatunk kormányellenes polémiákat, a bírósági ügyet nyilván nem vette jó néven a kormány. Az Origo az online médiapiacon belül kimagaslóan fontos szereplő. Csupán bevétel oldaláról nézve ez Magyarország legnagyobb online lapja. Az Origo Zrt. 2013-as árbevétele 3,82 milliárd forint volt. Tehát míg egyik oldalról az RTL Klub ellen lépne fel a kormány 40 százalékos reklámadóval – ami már a Magyar Nemzetnél is keverte a biztosítékot -, az Origo kiadója, a Deutsche Telekom  sorok közt olvasott és a következő konklúziókat vonhatta le:

1. Ha nem akarnak esetleg ők is egy különadó elszenvedői lenni, vagy netán elveszíteni mobil frekvenciájukat, akkor le kell állítani a Sáling Gergő nevéhez fűződő, kormánykritikus tényfeltáró újságírást.

2. Egzisztenciális és politikai szempontbból biztonságosabb lenne kevesebbet foglalkozni a politikával és többet a semmitmondó bulvár hírekkel. Igy az Origo sem lesz szálka a Fidesz szemében.

Sáling Gergő

Sáling Gergő

A 444.hu – mely gyakran szarkasztikus hangnemben ír politikai témákról – most meglepően komor és éles publicisztikát közölt az Origo válságáról.

„A kormány aljasul kihasználja a válságot. Állami hirdetésekkel tartja életben a propaganda-gépezetként működő, újságra alig hasonlító saját sajtóját, míg a maradékot adminisztratív eszközökkel és zsarolással igyekszik megszüntetni. (…) A kormány agresszivitása teljesen feleslegesnek tűnik. Az elmúlt két hónapban két választást nyertek meg igen nagy fölénnyel, 2018-ig hatalmuk túl is van biztosítva. Persze újságok és kiadók nyomorgatása egy kiélezett választási helyzetben is aljasság volna, csak így a motiváció nem a túlélésért vívott küzdelem, hanem puszta gonoszság. Diktatúrák tempója, nem demokráciáké”–írja a 444.hu

Tiltakozó nyilatkozatot adott ki az Origo szerkesztősége, melyben szolidaritást vállalt Sáling Gergővel és jelezte, hogy a szerzők nem látják biztosítottnak további munkájukat a lapnál.

Valószínű, hogy helyesen látják saját reménytelen helyzetüket. A Deutsche Telekom feltehetően tud alkalmazkodni az adott helyzethez és rendszerhez. Bebiztosítva csak a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap, a Heti Válasz, a Demokrata, a HírTV, az EchoTV és (esetleg) a Mandiner érezheti magát az Orbán rendszerben. Mindenki más nem csak saját egzisztenciáját veszélyeszteti, hanem közvetlen környezetét is, ha kritikus hangot üt meg a Párttal szemben.

18 hozzászólás

  • Ez a mai magyar valóság.
    Jó gondold meg, hogy kimered-e nyitni a szád, mert holnap már nem biztos, hogy fel kell kelned a szokott időben ahhoz, hogy munkába menj.
    Nem véletlen, hogy az emberek nem mernek tüntetni, sztrájkolni, még akkor se ha tudnának, na persze az már más kérdés, hogy ezek lehetőségeit is jó erősen megnyirbálta a két lábon járó mellszobor és bandája.

  • Vaaaagy… az is lehet, hogy egy profitorientált cég hozott egy számára megfelelő döntést.

    Túlzás már ennyire mindenben Orbánt látni…

  • eric: nem gondolom, hogy a DT rossz konzekvenciát vont volna le, ugyanis a lap stílusa és a főszerkesztő személye csak abban az esetben profitgátló, ha az nem tetszik a hatalomnak. ezt úgy hívják, hogy sajtószabadság, 2/3 módra.
    egyébként valóban nem orbán áll a háttérben, csak egy előrelátó tányérnyalója.

  • Többször átolvastam,kinyomtatva őrzöm Kim lane Scheppele jogászprofesszor asszony a Washingtoni meghallgatásán 2013. 03.21. elmondott tanulmányát a Magyar jogrendszerről.Olvastam a Galamuszon a napokban megjelent írást.–olvastam, Vörös Imre jogász-akadémikus véleményét az Orbán alkotta jogrendszerről.–Olvastam Csepeli György szociálpszichológus,szochiológus közreadott véleményét tanulmányát( Orbánról )-és felépített rendszeréről.
    2013.05.16 a sajtóban megjelent,egy elemzés ami Orbán és legszűkebb körének patológiai elemzéséről szól.-Minden szakvélemény megvan,–
    Mi kell még ahhoz–,hogy erre a beteg Felcsuti udvari bolodra ráhúzzák a kényszer zubbonyt.

  • Pecor
    2014 június 3
    2:22 du.
    Egy orvod, aki fel meri vállalni a dolgot.

  • Pecor
    2014 június 3
    2:22 du.

    Orbán állapota régebb óta ismert:
    Az előző blogon ld. a

    Miniszterelnöki tünetlicit.
    Vezérkórtünet-vizsgálat.

    Cikkpárost

  • Don Ovuz-igazad van egy orvosra aki van olyan bátor hogy meg meri írni a beutalót az alapos patológiai és más vizsgálatokra. Ott viszont már nem egy, hanem egy orvoscsoportra,volna szükség.–Ádert nagy meglepetés nem érné,ha jönne az orvosi szakvélemény,hogy gyógyíthatatlan zavarok tombolnak a miniszterelnök fejébe, –csináljon valamit.

  • Ez így van jól! Legalább egyre több embernek kinyílik a szeme.
    Ha lenne bármennyi eszük, akkor konszolidálnák a helyzetet, de akkor soha sem alakulhatna ki forradalmi helyzet.
    Ha konszolidálódnának, akkor méginkább leválthatatlanná válnának minden rablásukat megtartva. Így nem! Jöjjön az elszámoltatás!!!


  • Az örült rendszer is rendszer.amit a kormány produkál,az
    Alaptörvénytől a mániás üzemmódban működő törvényhozáson át az EP-előadott beszédekig az egy sajátos őrült rendszer ami a híveinek igenis ad bizonyosságtudatot.Az emberek nagy része elhiszi az őrültséget.A valóság nem zavaró tényező,hogy sikerként adják el a kudarcokat.
    A fidesz-rendszer nem tud hozzáadott értéket létrehozni,csak a hűség forrásokból képes fenntartani magát.Egyenlőre még csurran-cseppen, de egy ponton túl majd a rendszert finanszirozó külföldiek azt fogják mondani,hogy elég.És ekkor majd a Fidesznek is elég lesz.
    Mindent akarnak.Ez a hatalom akarásának törvénye,egy olyan természet adta mohóság amit csak az él meg,aki bekerül a hatalomba.A kielégülés pedig növeli a vágyat,nincs határ.Orbán nem tudja hol van,hova tartozik ráadásul a hatalom eltorzította a személyiségét.
    Az eleve torz ember esetében a torzító hatás megsokszorozódik .Orbán egyértelműen a hasadt lélek tüneteit produkálja.A valóságot meghasítja egy vágyott igaz világra,amivel szemben áll egy másik,hamis világ melyről úgy látja,hogy öt üldözi.Innen van a folyamatos harc: akit üldöznek az harcol és ennek sosem lesz vége.
    Az egyre szegényedő családok,tömegek munkanélküliek rokkantak hajléktalanok ők nem tartoznak Orbán világához,ők mások.az ellenség,még ide tartozik amúgy mindenki aki könyvet olvas.

  • e-migráns !
    Írod, hogy „legalább egyre több embernek kinyílik aszeme.”
    Ez ma már kevés, mert mint szintén írod, közben konszolidálódik a rendszer. Sajnos csak az lesz a megfelelő helyzet, amikor már nemcsak a szemük, hanem bicska is kinyílik – a zsebükben.

  • Jól elvagytok egymás közt, ZÁRT körben, orvosokkal foglalkozva…

  • iván: csak szólnia kell, beléphet, az ajtó nyitva áll. maga is elmondhatja a saját diagnózisát orbánról.

  • Ille
    Őszintén bámulom magát István, hogy van türelme és energiája ennyi harmatgyenge kádert kordában tartani ! (Plusz még kiszűrni a közveszélyes orvtámadókat, bár ezt a kört azért bővithetné…). Mindenki iszonyú komolyan veszi önmagát, ez önmagában is borzalmas, és fújja a magáét, állandóan ugyanazt… Biztosan emlékszik még István arra az ősrégi sztorira, hogy a Bolondokházában unalmukban az ápoltak vicceket mesélgetnek. De már mindenki mindet ismeri, s megállapodnak, hogy számokkal helyettesitik azokat, a legjobb kapja az 1-est, s minél gyengébb a történet, annál nagyobb számot. Megszólal az egyik ápolt, s mondja, hogy : 20. Viszonylag kis szám, a derültség közepes. Egy másik ápolt is aktivizálja magát, 100-at mond. Nagy szám, gyenge vicc, semmi hatás. Végül megszólal az önjelölt vezérürü, s beharsogja: „EGY”, s várja a hatást…. A hatás nem marad el, mert alaposan eldöngetik. A berohanó ápolóval közlik: „Megérdemelte. Ilyen jó vicc, de ILYEN HÜLYÉN elmondani…”
    Aki unatkozik, helyettesitse be önmagát !

  • iván: hát igen, elég gyenge a felhozatal káderből. de hát, mit csináljunk, hiányzanak az alapok. négy év alatt nem igazán fejlődtek ki valamire való ideológusok a jobboldalon.
    árulja már el, kit vegyenek komolyan, ha nem önmagukat?
    a közveszélyeseket meg az akismet szűri ki, én csak egyszer megjelölöm, és azután már a spamszűrő dolgozik. egy esélyt meg mindenki megkap 🙂

  • Ille
    Ügyes….!

  • iván: ennyi az egész diagnózisa? orbán ügyes? hááát…

  • Iván én mint harmat gyenge káder-,azt szeretném javasolni Önnek,hogy ne a vélemény formálókat becsmérelje,mert ahogy látom még semmilyen véleményt nem tudott kinyögni a fenti pósztal kapcsolatba.–Most pedig legszívesebben bemutatkoznék önnek,és véleményt formálnék önről de csak azért nem teszem mert mérges vagyok.–